Page 1

ÅLAND

KUUMAT KESÄTAPAHTUMAT PALJAIN JALOIN RANTAHIETIKOLLA LASTEN OMA TOP 5 -LISTA SAARISAFARI SAARISTOLAUTOILLA

KESÄ AHVENANMAAN VIRALLINEN MATKAILUPORTAALI ON KOONNUT ESITTEESEEN KAIKKI TARVITSEMASI TIEDOT MAJOITUKSESTA, ELÄMYKSISTÄ JA TAPAHTUMISTA. VUODEN UUTUUS ON NETTIYHTEISÖ ”MIN Ö”, JOSTA VOIT LUKEA MUIDEN ELÄMYKSISTÄ JA KERTOA OMISTASI.

visitaland.com

visitaland.com 1


www.mariehamn.ax

Maarianhamina - kunnianhimoinen saaristolaiskaupunki Maarianhamina sijaitsee keskellä Itämerta, kahden merenlahden välissä. Viehättävää ja vireää pikkukaupunkia ympäröi maailman kauneimpiin kuuluva saaristoalue. Vaikka Maarianhamina on Pohjolan pienin ”pääkaupunki”, sen tarjonta saa monet suuremmat kaupungit kalpenemaan kateudesta. Elämyksellinen päivä viihtyisässä kaupungissa Merenkululla on aina ollut tärkeä asema Maarianhaminassa, minkä huomaa vielä tänäkin päivänä. Suuret matkustajalaivat liikennöivät kaupungin länsisatamaan useita kertoja päivässä. Länsisatamassa lepää myös Pommern, maailman viimeinen alkuperäisasussaan säilytetty nelimastoinen purjerahtilaiva. Pommern on nykyisin ankkuroituna laituriin, mutta sen komentosillalla on helppo kuvitella laivan purjehtimassa maailman merillä. Länsisatamasta voi lähteä myös veneretkelle Kobba Klintarin entiselle luotsisaarelle kaupungin sisääntuloväylän suulle. Maarianhaminaan on helppo tutustua kävellen. Kulje lehmusesplanadia pitkin ja vieraile Ahvenanmaan museossa, taidemuseossa ja Torggatanin kävelykadun kaupoissa. Jatka sieltä itäsatamassa sijaitsevaan Merikortteliin, jonka merellisessä ympäristössä vaalitaan vanhoja veneenrakennusperinteitä, joihin voi tutustua erityisesti Ahvenanmaan Meripäivillä. Kesäisin Maarianhamina tarjoaa näyttämön usealle jokavuotiselle tapahtumalle. Kesäkuussa jalkapalloturnaus Alandia Cup tuo kaupunkiin noin tuhat 11-vuotiasta jalkapalloilijaa. Paf Open tarjoaa beach volleyn maailmantähdille tilaisuuden kilpailla maailmancupin arvokkaista pisteistä loppukesän lämpiminä päivinä elokuussa. Musiikinystäville löytyy helmiä, kuten Ahvenanmaan urkufestivaali, Rockoff Festival ja Alandia Jazz Festival. Kun haluat vain nauttia ja viettää aikaa aurinkoisilla uimarannoilla, Mariebadin uimahallin vierestä sekä Lilla holmenin viheralueelta löytyy hienot uimarannat. Päivän voi päättää herkulliseen päivälliseen jossakin kaupungin ravintoloista.

MARIEBAD

- keidas niin ruumiille kuin sielulle

Mariebad sijaitsee kimmeltävän merenlahden rannalla, Maarianhaminan keskustan tuntumassa. Uimahalli-kylpylä tarjoaa vesinautintoja jokaiseen makuun. Nauti rentouttavasta uinnista sekä sisällä että ulkona. Meillä on seikkailullisia virkistysaltaita, kuntouintiallas sekä erillinen kylpylähoitolaosasto. Tule Mariebadiin rentoutumaan. Olet sen arvoinen.

2 visitaland.com

www.mariebad.net

Viihdeyrittäjän parhaat kesävinkit Millainen paikka Ahvenanmaa oikeastaan on ja mitä ahvenanmaalaiset tarjoavat vierailleen? Kysyimme asiaa eräältä ahvenanmaalaisyrittäjältä, joka on yleensä vaikeasti tavoitettavissa, koska hänellä on aina monta rautaa tulessa. Dennis Jansson on paikallinen poliitikko, joka tunnetaan paremmin viihdealan yrittäjänä. Hänellä on useimmiten sormensa mukana pelissä, kun Ahvenanmaalla tapahtuu jotain hauskaa. Dennis perusti 13 vuotta sitten Rockoff-festivaalin, Ahvenanmaan suurimman musiikkitapahtuman. Hän on avannut hiljattain myös uuden seikkailugolfradan Maarianhaminan itäsatamaan. Suunnitteilla on paljon muutakin. – Dennis, mitä Ahvenanmaa sinulle merkitsee? Ihanaa paikkaa kaikkine saarineen ja mukavine ihmisineen, mutta myös itsehallintoa. Koko yhteis-

kuntamme ja kulttuurimme perustuu ruotsinkielisyyteemme, jota vaalitaan itsehallinnon turvin. Monet eivät tunne sitä ja sen sisältöä. Meillä on Ahvenanmaalla oma eduskunta ja omat lakimme, vaikka kuulummekin Suomeen. – Mitä toivoisit vieraiden näkevän ja kokevan Ahvenanmaalla? Maarianhaminan lähellä sijaitseva Ramsholmenin luonnonsuojelualue on lyömätön alkukesän kukkaloistossaan.   Myöhemmin keskikesällä kannattaa suunnata Käringsundin viehättävälle uimarannalle. Lilla Holmenin uimaranta on toinen suosikki. Siellä on riikinkukkoja, leikkipaikkoja ja muuta kivaa lapsille. Lisäksi se sijaitsee kaupungissa. Pidän myös Viikinkimarkkinoista, jotka ovat hauska tapahtuma. – Mitkä olivat lapsuutesi retkikohteita? Muistan, että kiersimme katsomassa juhannussalkoja. Ne ovat korkeampia ja värikkäämpiä kuin ruotsalaissalot. Getassa on näkötorni, josta avautuu upeat maisemat. Kävimme siellä aina silloin tällöin. Perheille suosittelisin myös vierailua Maarianhaminan Merikortteliin, jossa on purjealuksia, museo,

Vuokraa meiltä! RO NO RENTistä voit vuokrata kaikenlaisia polkupyöriä, mopoja ja alle 40 hv:n moottoriveneitä, kanootteja jne. Lisätietoja nettisivuilla visitaland.com/rono

DENNIS JANSSON Poliitikko, poleemikko, Ahvenanmaan suurin viihdeyrittäjä ja Rockofffestivaalin järjestäjä. Yhdeksänpäiväinen festivaali järjestetään 23.– 31. heinäkuuta. Tämän vuoden kassamagneettina on Pohjoismaiden suurimpiin rockyhtyeisiin kuuluva KENT. Dennisin viimeisin panostus on seikkailugolfrata Ångbåtsbryggans Äventyrsgolf. Seikkailugolf on yhdistelmä minigolfia ja perinteistä golfia. Keinonurmikentällä on monia kiehtovia esteitä. Kentän kahvilasta ja ravintolasta avautuu näkymä viereiseen vierassatamaan.

kahvila ja taidekäsityökauppoja, esimerkiksi Guldvivan hopeapaja ja SALT. Jokaiselle jotakin. Ahvenanmaa koostuu tuhansista saarista, joten veneilijöille riittää tietenkin runsaasti nähtävää, kuten muutaman meripeninkulman päässä Maarianhaminan eteläpuolella sijaitseva Rödhamn. Siellä on uskomattoman kaunis vierassatama. – Jos ei ole liikkeellä omalla veneellä, niin miten silloin pääsee vesille? Kobba Klintarille järjestetään veneretkiä. ”Kobbarna” on pieni saari Maarianhaminan sisääntuloväylän suulla. Saaren entinen luotsiasema toimii nykyisin museona ja luotsituvassa on kesäkahvila. Kesäisin saarella järjestetään myös teatteriesityksiä. Saarella on upea katsella aivan läheltä kulkevia risteilylaivoja. Merelle voi lähteä myös saaristolautoilla ja tehdä todellisen kesäseikkailun. Valittavana on useita reittejä, jotka kattavat suuren osan saaristoa. Suosikkeihini kuuluu Brudhäll Kökarissa, jonka luonto on lumoava. Myös Simskäla on hyvä kohde ja sieltä pääsee vaikkapa hyljesafarille. En tosin itse ole koskaan ollut sellaisella, mutta se on kuulemma huikea elämys.

Vuokrapyörien/-veneiden kuljetukset Ahvenanmaan pääsaarella. Pyydä hintatiedot!

RO NO RENT, ÖSTRAHAMNEN JA VÄSTRAHAMNEN, MAARIANHAMINASSA SEKÄ BERGHAMN ECKERÖSSÄ, PUH. 018 12 820, S-POSTI: rono@aland.net, TONY NORDLUND YKSIT GSM 0400 529 315.

visitaland.com 3


Luonnollinen valinta monenlaiselle toiminnalle: perhelomailu • urheilukalastus • metsävaellukset • kokoukset ryhmät • golf, 20 km • leirikoulut • pakettimatkat •bridge

Tervetuloa Merikortteliin, perinnelaivojen kotisatamaan. Vieraile laivaveistämöllä, museossa ja ravintolassa. Ahvenanmaan Meripäivät 13.–18. heinäkuuta tarjoavat vauhdikasta viihdettä, kilpapurjehduksia ja lastenohjelmaa.

Perheomistuksessa oleva hotelli ja mökkikylä tarjoavat viihtyisää majoitusta merenrannan tuntumassa sekä ravintolan, jossa on A-oikeudet. Alueella on oma ranta punaisine silokallioineen, rantasauna ja pallokenttä. Myös erilaisia kilpailuja, kuten tietovisasuunnistuksia ja kolmiotteluita. Vuokrattavana myös soutuveneitä omia kalastus-seikkailuja varten.

Varaukset ja lisätietoja: Bastö Hotell & Stugby, AX-22310 PÅLSBÖLE,AHVENANMAA puh. 018-42382, telefaksi 018-42520, info@basto.ax, www.basto.ax

Kuin huvipuisto, josta puuttuvat vain hattarat Kaikki kunnia suurkaupunkien huvipuistoille, mutta mikään ei voita juoksentelua paljain jaloin rantahietikolla. Saariston pitkät, ihanat päivät ovat täynnä iloisia huveja. Koko perhe voi kisailla mestaruudesta leivänheitossa, leikkiä merirosvoja ranta-aittojen lomassa, onkia ahvenia, soutaa, purjehtia, rakentaa hiekkalinnoja rantahietikolla tai käydä iltauinnilla juuri ennen nukkumaanmenoa. Se on kesää parhaimmillaan.   Ahvenanmaa tarjoaa kaikki edellytykset täydelliseen kesänviettoon. Täällä aurinko paistaa eniten koko Pohjolassa, ympärillä on meri ja 6700 saaresta koostuva saaristo. Seuraavassa muutamia vinkkejä aitoahvenanmaalaisista kesäelämyksistä.

4 visitaland.com

Tärkein ensiksi

Mariebadin uimahallissa on kuntouinti- ja opetusaltaat sekä virkistysosasto, jonka altaissa voi nauttia vesiputouksista ja -virroista ja laskea vesiliukumäkeä. Halutessaan voi uida myös virvoittavassa merivedessä uimahallin omalla hiekkarannalla.

Lasten kanssa lomailtaessa matalat hiekkarannat ovat ehkä paras valinta, kuten Degersand Eckerössä, jossa on myös oma leikkipaikka ja erinomainen ravintola. Jos rantaelämästä ei saa kyllikseen, voi yöpyä hyvällä maulla sisustetuissa vuokramökeissä tai leirintäalueella. Samalla suunnalla sijaitsee myös Käringsundin hieno uimaranta. Jokainen Astrid Lindgrenin Saariston lapset -kirjoihin ihastunut huomaa, että Käringsundin venevajat vaikuttavat tutuilta. Täällä on nimittäin kuvattu kohtauksia Saariston lapset -elokuviin. Vieressä sijaitsee myös Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo sekä Käringsundsbyn riistasafarialue.

Paljon hauskaa Ahvenanmaan ainoassa kaupungissa Myös Maarianhamina tarjoaa useita mainioita uimarantoja. Lilla Holmen on lasten oma saari kaupungin länsisatamassa. Täällä on ihana uida, leikkiä hiekkarannalla, kiipeillä merirosvolaivassa tai vierailla lintutalossa. Kaupungin muita uimaran-

toja ovat Nabben, Gröna Udden ja Espholm. Lilla Holmenilta voi jatkaa itäsatamaan. Matkan varrella kannattaa pistäytyä Ångbåtsbryggans Äventyrsgolfissa, joka on moderni, korkeatasoinen seikkailugolfrata upeine esteineen ja keinonurmineen. Kentän yhteydessä on ravintola, baari ja ulkoterassi, jolta aukeaa näkymä venesatamaan.   Seuraava pysähdyspaikka on Merikortteli, joka on ahvenanmaalaisten perinnelaivojen kotisatama. Venevajojen ja ranta-aittojen viereltä löytyy kahvila, museo, taidekäsityökauppoja ja korupajoja. Kivenheiton päässä Merikorttelista pohjoiseen sijaitsee Mariebadin uimahalli, jossa on seikkailuosasto kanavineen ja virtoineen, vesiliukumäki ja kuntouintiallas. Uimahallin viereiseltä hiekkarannalta voi pulahtaa meriveteen.   Jos haluat lisää merellistä tunnelmaa, suuntaa kaupungin toiselle puolelle länsisatamaan. Vieraile nelimastoparkki Pommernissa, joka on nykyisin museolaivana. Jos nälkä yllättää, sadan metrin päässä Pommernista odottaa ÅSS:n pursiseuran ravintola, joka kuuluu Ahvenanmaan suosituimpiin kesäravintoloihin.

Merikorttelissa voi tutustua myös taidekäsitöihin, kuten Guldvivan käsintehtyihin hopea- ja kultakoruihin sekä SALTin monipuolisessa käsityöläistalossa myytäviin tekstiili-, keramiikka-, puu- ja taontatöihin.

Mariebad on ainutlaatuinen uimahalli meren rannalla, vain 800 metrin päässä Maarianhaminan keskustasta. Mariebadista löytyy aktiviteetteja niin isoille kuin pienille vieraille, esimerkiksi seikkailukylpylä, uimaranta, ulkouima-allas, spa- ja relax-osasto, kunto- ja kilpauintialtaat sekä kahvila.

Länsisatamassa sijaitseva ÅSS on Ahvenanmaan vanhin vierassatama, joka on ollut purjehtijoiden kohtauspaikka jo yli sadan vuoden ajan. ÅSS houkuttelee myös maakrapuja, sillä pursiseuran ravintola on Ahvenanmaan suosituimpia kesäravintoloita.

Österleden, 22 100 Mariehamn, tel. +358 (0)18 531 650, fax +358 (0)18 531 655 mariebad@mariehamn.ax • www.mariehamn.ax

visitaland.com 5


Adrianin Top 5 -lista Kesällä lapsilla on oltava hauskaa. Mutta mikä olisi kaikkein kivointa tekemistä? Arvailujen sijaan pyysimme asiantuntijaa kertomaan, mistä lapset pitävät eniten. Adrian kertoo seuraavassa viidestä suosikkikohteestaan. Lisää vinkkejä löydät Min Ö -nettiyhteisöstä visitaland.com:ista. ADRIAN GEIJER Ikä: 8,5 v. Kotipaikka: Talvella Enskede, Ruotsi, ja kesällä Bjärström, Ahvenanmaa. Perhe: Äiti Caroline, isä Jonas ja isoveli August, 16 v. Työ: Toisella luokalla koulussa. Harrastaa uimahyppyä. Pitää myös tietokonepeleistä.

tanssitaan ja nautitaan virvokkeista. Ahvenanmaalla juhannussalot ovat värikkäämpiä kuin Ruotsissa.

3. Viikinkimarkkinat heinäkuussa! Hauskinta on juoksennella ympäriinsä ja katsella upeita miekkoja, aitoja viikinkikypäriä, syödä viikinkiruokaa puiselta lankulta ja seurata taisteluleikkejä. Ahvenanmaan viikinkimarkkinat ovat koko Suomen suurimmat.

4. Mariebadin uimahalli! 1. Folkhälsanin uimakoulut Ahvenanmaalla. Kaksiviikkoinen uimakoulu rannalla arkipäivisin. Uimakoulussa leikitään hauskoja leikkejä, harjoitellaan hengenpelastusta, suoritetaan uimamerkkejä ja saadaan uusia kesäkavereita. Uimakoulu sopii 5–12-vuotiaille ja maksaa noin 15 euroa. Lue lisää nettisivuilta www.folkhalsan.fi.

2. Ahvenanmaalla juhannusaatto on aivan omanlaisensa! Meillä on tapana juhlia juhannusta Karl-Ersin kylätoimikunnan tilalla, jossa nostetaan juhannussalko,

Äidin mielestä Mariebadissa käydään vain sateella. Siellä on aina yhtä kivaa ja siellä on vesiliukumäki ja seikkailuallas, jossa ollaan mieluiten tuntikaupalla. Äitikin pitää ulkoaltaasta, josta voi katsella merta.

5. Rockoff Festivalin huippuartistit. Viime kesänä kävimme kuuntelemassa Takidan ja Amy Diamondin konsertit ja kaksi vuotta sitten näimme Markoolion. Siellä syödään popcornia, juostaan ympäriinsä ja hypitään pomppulinnoissa. Olemme aina sillä puolella, jossa ei tarjoilla alkoholia, koska siellä on rauhallisinta ja kivointa.

Ahvenanmaa tunnetaan komeista juhannussaloistaan. Juhannusperinteisiin kuuluu kukkaseppeleiden sitominen, salon koristelu ja nosto, tanssit ja herkullinen ruoka, kuten silli, varhaisperunat, graavilohi, mustaleipä ja mansikat.

Loma Ahvenanmaalla Ålandsresorilla on laaja valikoima mökkejä ja hotelleja sekä lukuisia erikoismatkoja kuten golf-, kalastus- ja tapahtumamatkoja. Jos haluat, varaamme koko paketin – matkat, majoituksen ja aktiviteetit. Soita meille, puh. 018-28 040 tai varaa kotisivun kautta; www.alandsresor.fi Golfpaketti Ålands Golfklubb

Vårdjobb i världens vackraste skärgård?

Jobba hos oss! Ålands hälso- och sjukvård ansvarar för den offentliga vården på Åland. Vi har ett mycket stort serviceutbud, men enheterna är ändå små och präglas av en familjär atmosfär. Här finns framtiden för dig som längtar efter berikande arbete, trygghet och vacker skärgård. Ålands rika utbud av kultur, sport, nöjen och naturupplevelser ger hela din familj chansen att må bra.

Praktiska råd om att flytta till Åland finns på www.komhem.nu där du också kan fylla i en generell intresseanmälan om jobb i vården. Där finns också lediga tjänster publicerade.

2 päivää alkaen 120 € /henkilö

alkaen 58 € /henkilö

(4 henkilöä/mökki). Hintaan sisältyy 2 yöpymistä mökissä, vuodevaatteet ja loppusiivous sekä 2 venettä ja moottorit. Varauskoodi 6FISK.

Hintaan sisältyy yöpyminen kahden hengen huoneessa, aamiainen Hotell Savoyssa, sekä 3-aterian saaristolaisillallinen. Varauskoodi 6SAV.

Varaamme myös laivamatkasi. Käy kotisivuillamme ja tutustu paketteihimme lähemmin!

Mer om oss hittar du på www.ahs.ax.

asi Varaa matk – e kauttamm n o gin saat etukup jenillä Eckerö Lin /p! Ruotsiin m

Det bästa av två världar! De åländska vårdlönerna är i genomsnitt bättre än i fasta Finland, och arbetstiden är kortare än i Sverige. ÅHS hjälper dej med bostad.

Telefon +358 18 5355 e-post: info@ahs.ax www.ahs.ax

6 visitaland.com

Miniloma Maarianhaminassa

Lomamökk

Pe–su alka en

i Ahvenanm

196 € Viikko alkae n 387 €

aalla

Saaristossa , maalla tai lähellä huv ja shoppailu eja a. Mökki vii konlopuksi tai viikoksi 4–6 henkilö lle. Huone, keittiö, 2 m akuuhuone tta, suihku ja wc. Lue lisää: w w w.alands resor.fi

Varaukset: Puh. 018-28 040 l www.alandsresor.fi

Palvelemme suomeksi! visitaland.com 7


TAPAHTUMIA 2010 27.6.–3.7. Ahvenanmaan urkufestivaali. Ahvenanmaan vanhin jokavuotinen musiikkitapahtuma. Tunnelmallisia konsertteja Ahvenanmaan kirkoissa. 2.–3.7. Åland Country Festival. Festivaali countrymusiikin ja tanssin merkeissä. Loistoartisteja, hyvää ruokaa ja runsaasti tanssia. 2.–4.7. Getan runous- ja laulutapahtuma. Ainutlatuinen festivaalitapahtuma laulun ja runouden ystäville.

75 € /hlö kahden hengen huoneessa parvekkeella. Vapaa pääsy yökerhoon, aamiainen, aamusauna ja uinti sisältyy.

8.–10.7. Alandia Jazz Festival. Korkeatasoiset artistit esittävät jazz-, dixieland-, swing- ja main stream -musiikkia. 9.–11.7. Kustaa Vaasa -päivät. Värikäs perhetapahtuma, joka tarjoaa aikamatkan 1500-luvulle. Näytelmiä, markkinat ja hauskaa ohjelmaa. 13.–18.7. Ahvenanmaan Meripäivät. Purjehdusristeilyjä, perinteisten moottoriveneiden kilpailu, puulaivaparaati, käsitöitä, ruokaa ja juomaa. Hauskaa lastenohjelmaa ja musiikkiviihdettä.

+358 18 24 020 Strandgatan 35 AX-22100 Mariehamn www.hotellarkipelag.com info@hotellarkipelag.ax

16.–17.7. Island in the Sun. Festivaali Jurmon saarella jokaiselle, joka haluaa elämän olevan kuin poplaulu. Kuule ahvenanmaalaista, suomalaista ja ruotsalaista nykymusiikkia ja liota varpaitasi rantavedessä.

sonymusic.se Pohjoismaiden menestyksekkäimpiin rockyhtyeisiin kuuluva Kent nousee tänä kesänä Rockoff Festivalin lavalle Maarianhaminassa.

Valtavasti kaikkea hauskaa, ihanaa ja kiehtovaa Ahvenanmaalla tapahtuu paljon. Musiikki-, taide-, urheilu- ja viihdetapahtumat seuraavat toinen toistaan. Varsinkin kesäisin tarjolla on hauskaa ohjelmaa lähes joka päivälle.

K

un haluat nauttia todella tapahtumarikkaasta kesästä, Ahvenanmaa on silloin oikea paikka. Kesäkuukausina voimme luvata jokaiselle päivälle yhden tai useamman tapahtuman, ja toisinaan myös kansainväliset mitat täyttävää ohjelmaa. Jos et halua jättää mitään sattuman varaan, suosittelemme tutustumista visitaland. com-sivuston tapahtumakalenteriin, josta löydät aina viimeisimmät tapahtumatiedot. Tapahtumien lisäksi Maarianhaminan pubit, yökerhot ja ravintolat tarjoavat runsaasti viihdettä ja livemusiikkia. Iltaohjelmaa ei siis tarvitse suunnitella viimeistä piirtoa myöten. Ole spontaani – valitse, vaihda vapaalle ja nauti.

8 visitaland.com

18.7. Kanavajuhlat Lemlandissa. Markkinat, melontaesityksiä, musiikkia ym. Lemströmin kanavalla. 23.–31.7. Rockoff Festival. Ahvenanmaan suurin musiikkitapahtuma tarjoaa Suomen ja Ruotsin suosituimpien esiintyjien konsertteja. 29.–31.7. Viikinkimarkkinat. Suomen suurin viikinkitapahtuma, johon osallistuu yli 300 viikinkiä ja 8000 vierasta. Narreja, muusikoita, käsityöläisiä, markkinat ja ruokatarjoilu. 2.–7.8. Katrina-kamarimusiikkifestivaali. Kamarimusiikin konserttisarja, johon kuuluu sekä lounas-, iltapäivä- että yökonsertteja. 6.–7.8. Röster för Östersjön. Konsertti Itämeren hyväksi. Tasokkaita konserttiesiintyjiä ja upeaa musiikkia.

Paf Open tuo Ahvenanmaalle beach volleyn maailmancupin Swatch FIVB World Tourin osakilpailun. Maailman parhaat beach volley -tähdet pelaavat maailmancupin tärkeistä pisteistä Maarianhaminan keskustassa. Luvassa on jännittäviä pelejä, viihdettä ja rantajuhlia. Nauti jazzista ja kansainvälisten artistien konserteista Alandia Jazz Festival -tapahtumassa. Sekä modernia että perinteistä jazzia yhdistävä festivaali tunnetaan leppoisasta tunnelmastaan ja tasokkaista esiintyjistään.

7.–8.8. Bomarsund-päivät. Markkinat 1850-luvun tyyliin Bomarsundin linnoituksen raunioilla. Ruokaa, näytelmiä, käsityöesityksiä ja opastettuja kierroksia. 18.–22.8. SWATCH FIVB world Tour Paf open. Beach volleyn maailmancupin osakilpailu. 17.–19.9. Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat. Avoimet ovet noin 30 vierailukohteella perjantaina ja lauantaina. Ruokakorit voi täyttää sunnuntaina sadonkorjuumarkkinoilla Ålands Landsbygdscentrumissa.

visitaland.com 9


Kolme hienoa retkeä kolmeen kiehtovaan aikakauteen Unohda koulun historiantunnit. Vieraile Kastelholmassa, Bomarsundissa ja Pommernissa ja koe kolme kiehtovaa, historiallista aikakautta. Se on paljon hauskempaa. Keskiaika ja Kastelholman linna Nykyinen Sundin kunta oli aikoinaan Ahvenanmaan väkirikkaimpia alueita – eikä ihme. Alueen luonto on kuin sadusta. Kapean merenlahden pohjukassa sijaitsee Ahvenanmaan ainoan keskiaikaisen linnan, Kastelholman, rauniot. Linnan alue saa historiasta kiinnostuneen mielikuvituksen lentämään. Tänne jalanjälkensä ovat jättäneet niin kuninkaat kuin merirosvot. Kustaa Vaasa, joka tunsi henkilökohtaista kiinnostusta Ahvenanmaata kohtaan, vieraili linnassa muutamia kertoja ja antoi käskyn laajentaa linnaa. Herttua Juhana, jonka hallintoalueeseen

10 visitaland.com

Ahvenanmaa aikoinaan kuului, piti veljeään Eerik XIV:ttä vankina linnassa. Jokakesäisillä Kustaa Vaasa -päivillä esitettävät näytelmät antavat lyhyitä välähdyksiä Kastelholman linnan dramaattisista vaiheista.

Bomarsundin linnoitus ja Krimin sota Sundissa sijaitsevat myös Bomarsundin linnoituksen rauniot. Linnoitus suunniteltiin Venäjän länsirajan puolustuslinnakkeeksi. Krimin sodan aikana puolivalmis linnake, jota oli ehditty rakentaa 24 vuotta, tuhoutui ylivoimaisen, 12 000 sotilasta käsittäneen brittiläis-ranskalaislaivaston hyökkäyksessä. Linnoitusta ehdittiin tulittaa tykein neljä päivää, kunnes venäläiskomentaja lopulta antautui, minkä jälkeen linnoitus räjäytettiin. Jäljellä olevissa graniittimuureissa voi yhä nähdä tykinkuulien jälkiä. Krimin sodan päätyttyä Ahvenanmaa demilitarisoitiin. Demilitarisointi on yhä voimassa, joten Ahvenanmaalle ei edelleenkään saa rakentaa sotilaallisia rakennelmia tai sijoittaa sotilasjoukkoja.

MUITA MUSEOITA JA NÄHTÄVYYKSIÄ Merikortteli Ahvenanmaan museo Ahvenanmaan taidemuseo Eckerön posti- ja tullitalo Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo Laivurintalo Pellas Ahvenanmaan palokuntamuseo Ahvenanmaan metsästysja kalastusmuseo Önningebyn taidemuseo Vankilamuseo Vita Björn Lisätietoja nettisivuilta visitaland.com

Ö vernäsgården

Pommern ja viimeisten suurten purjelaivojen viimeinen satama Kun jätämme taaksemme 1800-luvun Sundin, palaamme takaisin Maarianhaminaan ja sen länsisatamaan, jossa kohoavat Pommern-laivan korkeat mastot. Laiva on koko maailman viimeinen alkuperäisasussaan säilytetty nelimastoparkki. 1900-luvun alussa rakennettu Pommern edustaa purjelaivojen viimeistä kehityskautta, jonka jälkeen moottorit korvasivat purjeet.   Pommern kuului laivanvarustaja Gustaf Eriksonin purjelaivastoon, joka oli 1930-luvun alussa maailman suurin ja tietenkin myös yksi viimeisistä. Eräs kirjailija, johon länsisataman suuret syvämerenpurjehtijat tekivät aikoinaan lähtemättömän vaikutuksen, kutsuikin Maarianhaminaa ”viimeisten suurten syvämerenpurjehtijoiden viimeiseksi satamaksi”.   Tervetuloa laivaan! Näyttelyt, valokuvat ja autenttiset dokumenttifilmit antavat kiehtovan kuvan elämästä suurilla purjelaivoilla.

visitaland.com 11


RISTEILYT KÄLLSKÄRIIN KÖKAR TRANSPORT Patrik Markefelt Puh. 040 836 4333, 0457 342 8583 • patrik.markefelt@pp.inet.fi

Kastelholman linna - tutustu Ahvenanmaan historiaan! Avoinna 2.5-15.9 päivittäin klo. 10-17, heinäkuussa klo. 10-18

Tarjoamme majoitustilat 70 hengelle mökeissä, huoneistoissa ja yöpymismökeissä. Seurusteluhuone, jossa tv ja tasokas keittiö. Kaksi ulkogrilliä ruokailupaikkoineen, joista toinen rannalla. Kalansavustusuuni rannalla. Uimaranta, uima-allas ja maksullinen sauna. Vapaa kalastus laitureiltamme ja rannaltamme.

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården & Vankilamuseo Vita Björn Avoinna 2.5-15.9 päivittäin klo 10-17

Strandbergs Stugor

ELVIS SHOW 2010

KESÄKUUSSA : Juhannusaattona 25. (pe) HEINÄKUUSSA: 10.(la), 17.(la) ja 31.(la) ELOKUUSSA: 7.(la) ja 21.(la) SYYSKUUSSA: 4.(la)

www.strandbergsstugor.net Varvsvägen L 183, AX-22100 Mariehamn puh. +358 18 22855, faksi +358 18 22856, tor.strandberg@aland.net Varaukset: Ålandsresor tel. +358 18 28 040 ja Eckerö Linjen tel. +358 18 28 000

Tervetuloa varaamaan oma Elvis iltasi

Grace

land

Elvis aloittaa esiintymisen klo.22.30

....elää Ahvenanmaalla!

Show ja tanssi-iltoina tarjoilemme Elvis show illlallisia alkaen kl.18.00. Tanssi orkesteri soittaa musiikkia alkaen klo.20.00- 00.30 saakka.

Käringsundsvägen 53, Storby 222 70 Eckerö Åland tel. +358 (0)18 38 447, fax +358 (0)18 38 247 info@eckerohotell.ax, www.eckerohotell.ax

Täyttä vauhtia hiukset tuulessa hulmuten

aurinko & ranta . rantasauna . hieronta & hoidot . rantaLentopaLLo . goLf . pienoisgoLf . ratsastus . kajakit & kanootit . veneet . hyLjesafari . riistasafari . kaLastus . veneretket . sightseeing . poLkupyörät & mopot . tennis . petankki . sukeLLus . paintbaLL . cross kart . museot . muinaismuistot . seikkaiLut.

R E SR TA R AUNRG E SUTA ANG

Loma ja kokous paratiisi

Seuraavassa muutamia vinkkejä toimintalomaa kaipaaville. Haluatko vauhtia maalla vai merellä? Valitse omasi eri vaikeusasteisista aktiviteeteista, jotka kaikki tarjoavat takuuvarmasti upeita muistoja. Ehkäpä myös kuohkeamman kampauksen. Pyöräily

Maista Ahvenanmaata! Nauti Ahvenanmaan mauista lomamatkallasi. Paikallinen meijeri ÅCA valmistaa useita eri juustolaatuja, jotka sopivat useimpien perheenjäsenten makuun. Kokeile esimerkiksi seuraavia juustoja: Ålands Specialost, Kastelholm, Bomarsund ja Prostens. Maista myös Ålandsbagarn-leipomon mehevää mustaaleipää, joka säilyy pitkään ja sopii erinomaisesti ÅCA:n juustojen kanssa.

12 visitaland.com

ÅLANDS MEJERIET www.aca.ax

Pyöräily on suuri nautinto ja erityisesti silloin kun pyörätiet kulkevat erillään muusta liikenteestä. Ahvenanmaalla etäisyydet ovat lyhyet ja näköala- ja uimapaikkoja on tiheässä. Saaristolautoilla pyöräilijät voivat matkustaa ilmaiseksi ristiin rastiin saaristoa. Lauttamatkat tarjoavat myös tervetulleen tauon ja lepohetken. Ahvenanmaalla liikennöi myös kaksi erillistä pyörälauttaa, jotka yhdistävät pyöräilyreitit toisiinsa siten, ettei sinun tarvitse polkea samaa reittiä takaisin. Polkupyörän voit tietenkin vuokrata halutessasi Ahvenanmaalta.

Melonta Melonnan ei aina tarvitse olla kovin seikkailullista. Valitse itse sinulle sopiva vaikeusaste – kevyt, opastettu melontaretki sisäsaaristossa tai oma

tutkimusretki ulkosaariston ulapoilla. Aloittelijan kannattaa osallistua opastetulle melontaretkelle, jonka hintaan kuuluu kajakki varusteineen.   Tuo mukanasi oma kajakkisi tai vuokraa paikan päältä. Kajakkivuokraamon kanssa voit sopia etukäteen kajakin toimittamisesta lähtöpaikkaan ja sen noutamisesta retkesi määränpäästä.

Leirintä Leirintäalue on erinomainen majoitusvaihtoehto, kun haluat telttailla luonnon helmassa. Herätyskellon sijaan heräät laineiden liplatukseen. Ahvenanmaalla leirintäalueet sijaitsevat meren äärellä, joten niihin kuuluu aina uimaranta rantasaunoineen. Leirintäalueilla voit yöpyä tietenkin myös yöpymismökeissä, kun kaipaat oikeata vuodetta.

Leirintäalueita löytyy sekä Ahvenanmaan pääsaarelta että saaristosta. Kaikki leirintäalueet sijaitsevat meren äärellä ja tarjoavat sekä uimarannan että rantasaunan. Pyöräilijöille saaristo- ja pyörälautat ovat mieluisia kulkuneuvoja matkustettaessa saarelta toiselle.

visitaland.com 13


www.komhem.nu

Sälskärin majakkasaari on erinomainen veneretkikohde. Majakan elämästä voi lukea Bengt Hägerin kirjasta ”Sälskär – Fyrvaktarlivet 1868–1949”. Useat veneretkiyritykset järjestävät kuljetuksia majakkasaarelle.

Lisäannos aurinkoa, kesää ja merta Lyömme vetoa, että saaristokierros saaristolauttojen kyydissä tarjoaa kesämuistoja, jotka kestävät pitkään, jopa ikuisesti. Silloin tiedät, että olet viettänyt aikasi oikein.

ympäri vuoden ja pitää maiseman avoimena. Yrityksellä on lisäksi retkeilymaja saaren vanhassa kansakoulussa.   Saaristolauttojen kolme reittiä – eteläinen, pohjoinen ja poikittainen – kattavat suurimman osan saaristoa ja tarjoavat yhteydet Ahvenanmaalle myös Manner-Suomesta. Reittien varrella sijaitsevista saaristokunnista löytyy ruokailu- ja majoituspalveluja.

S

aaristolautoilla matkustettaessa saaristolaistunnelman kokee aivan eri tavoin kuin suurilla matkustajalautoilla. Kauniilla ilmalla voit istua saaristolautan kannella katselemassa saaria ja kuulla satamista kantautuvia iloisia ääniä ja saaristolaisten rupattelua. Elämä Ahvenanmaan saaristossa on ehkä toisenlaista kuin mihin olet tottunut. Täällä matkustat kiireettä ja nouset maihin, kun itse haluat. Ulkosaaristoon ehdit tehdä edestakaisen retken saman päivän aikana, mutta saaristossa kannattaa toki yöpyä ja viipyä pidempään.   Brändössä sijaitseva Jurmon saari on todellinen helmi. Jurmo tarjoaa vierassataman, uimarannan, kajakkivuokraamon, hyljesafareja ja ranta-aittamuseon. Djurmo Turism -luomumatkailuyrityksen pitkäkarvainen ylämaankarja laiduntaa niityillä

14 visitaland.com

Veneretket

Saaristolauttareitit muodostavat Saaristotien, joka yhdistää saaristokunnat toisiinsa ja samalla myös Ahvenanmaan pääsaareen ja Turunmaan saaristoon. Saaristolautat tarjoavat erinomaisen tavan tutustua aitoon saarimaailmaan. Pyöräilijät matkustavat lautoilla maksutta.

Märketin majakka rakennettiin venäläisten toimesta vuonna 1885. Nykyisin Suomen ja Ruotsin välinen raja kulkee saaren poikki. Majakka sijaitsee Suomen puolella ja kuuluu Hammarlandin kuntaan. Nelituntinen veneretki majakalle alkaa Eckerön postilaiturilta.   Myös Väderskär on hieno veneretkikohde. Saarella kuvattiin Anni Blomqvistin Myrskyluodon Maija -romaanien pohjalta tehtyä tv-sarjaa, josta tuli FST-kanavan kaikkien aikojen suosituin sarja. Anni Blomqvist oli kotoisin lähellä sijaitsevalta Simskälan saarelta. Hänen lapsuudenkodissaan toimii nykyisin majatalo Stormskärs konferens & värdshus, joka on erikoistunut saaristoseikkailuihin ja veneretkiin.

Livet

Ahvenanmaan suurin vierassatama MSF sijaitsee Maarianhaminan itäsatamassa, kävelyetäisyydellä ravintoloista, huveista ja ostospaikoista.

Omalla veneellä

10 minuter Keskellä Ahvenanmaata!

Ahvenanmaa tarjoaa veneilijöille tavallista upeampia elämyksiä. Täällä voi luovia tuhansien saarten ja salmien lomassa, purjehtia kuningas Valdemarin ikivanhalla purjehdusreitillä ja kokea saariston, jossa riittää tilaa. Matkan varrelta löytyy lukemattomia mansikkapaikkoja.   Jos saavut lännestä, ohitat mitä todennäköisimmin Rödhamnin ja sen kauniin palvelusataman, jossa on kahvila ja rantasauna. Saaren korkeimmalla kalliolla kohoaa vanha radiomajakka, joka suljettiin vuonna 1970, mutta toimii nykyisin saaristomuseona.

Godby Hotell on avoinna ympäri vuoden!

från jobbet

Vi har en annan tidräkning på Åland. Här är tio minuter mera. Korta köer, korta beslutsvägar och närhet gör det mesta enklare. Att handla och leva. Planera och göra det man ska. På tio minuter hinner du byta från portfölj och kalender till roddbåt och fiskespö. Här kan jobbet ligga tio minuter från barnen på dagis. Från dagis har ni kanske tio minuter till badstranden. Tio minuter från hemmet väntar en liten storstads utbud av kultur och nöjen.

GODBY HOTELL hotelli • ravintola • kahvila • pub

Rödhamnin vierassatamassa voi tilata tuoretta aamiaisleipää. Vastaleivottu leipä odottaa veneen etukannella aamulla herätessäsi.

Vieraile Märketin majakassa Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla. Saarelle pääsee useilla eri veneretkillä. Jos saavut omalla veneellä, ilmoita majakkaan etukäteen saapumisestasi lähettämällä tekstiviesti numeroon +358 40 849 9333.

Tervetuloa! Engelsgränd 2, AX-22410 Godby, Ahvenanmaa puh. +358 18 41 170, faksi +358 18 41 689 info@godbyhotell.ax, www.godbyhotell.ax

Tel. +358 18 25 000, info@komhem.nu

visitaland.com 15


AHVENANMAA LYHYESTI Ahvenanmaa on itsehallittu, ruotsinkielinen maakunta. Ahvenanmaalla on oma lippu, omat postimerkit ja autojen rekisterikilvet sekä oma verkkotunnus (.ax). Ahvenanmaan noin 27 000 asukkaasta noin 11 000 asuu Maarianhaminan kaupungissa. Ahvenanmaan 6700 saaresta on asuttuja 65 kappaletta. Ahvenanmaalle on ominaista punagraniittiset silokalliot ja korkeat juhannussalot. Ahvenanmaalla on keskimäärin eniten aurinkotunteja koko Pohjolassa toukokuusta elokuuhun. Virallinen valuutta on euro €, mutta monissa palvelupisteissä voi maksaa myös Ruotsin kruunuilla.

Merimaisema, sauna ja pieni soutuvene M Kesällä on asuttava lähellä luontoa, jolloin jalat voi kastaa veteen, hiekan tuntea varpaiden välissä ja kirjaan syventyä suuren puun alla. Kaiken tämän voi tehdä Ahvenanmaalla.

AXTOURS.AX Puh. +358 (0)18 51 213 www.axtours.ax Destination Åland Online-matkatoimisto Puh. +358 (0)400 108 800 www.destinationaland.com Eckerö Linjen Ruotsi 0175 258 00 www.eckerolinjen.com Lyyskis resor Puh. +358 (0)50 526 7086 www.lyyski.ax

16 visitaland.com

TALLINK Silja Puh. +358 (0)18 16 711 Ruotsi 08 222 140 Suomi 0600 174552 www.tallinksilja.com Viking Line Puh. +358 (0)18 26 011 Ruotsi 020 795 339 Suomi 0800 13222 www.vikingline.se www.vikingline.fi

oni nauttii kesästään parhaiten rantamökissä. Ahvenanmaalla on yli 700 vuokramökkiä, yksinkertaisista aina viiden tähden loistohuviloihin. Lähes kaikki mökit tarjoavat merinäkymän ja mahdollisuuden veneilyyn ja saunomiseen. Kaipasitpa sitten vapautta, meren läheisyyttä tai rauhaa ja hiljaisuutta, mökki on aina hyvä vaihtoehto. Kun arvostat yksilöllistä palvelua ja maalaisidylliä, voit valita majoituspaikaksi vaikkapa aamiaismajoituksen, täysihoitolan tai retkeilymajan.   Useimmat hotellit sijaitsevat Maarianhaminan keskustassa, kävelyetäisyydellä ostospaikoista, hu-

Wellcoming Puh. +358 (0)18 13 070 www.wellComing.com ÅlandHotels Puh. +358 (0)18 15 400 www.alandhotels.fi Ålandsresor Puh. +358 (0)18 28 040 www.alandsresor.fi

Ålands Turist & Konferens Puh. +358 (0)18 15 349 www.turistkonferens.com Air Åland Vain lentomatkat Puh. +358 (0)18 17 110 www.airaland.com ÅLANDSTRAFIKEN Vain saaristolautat Puh. +358 (0)18 525 100 www.alandstrafiken.ax

veista ja ihmisvilinästä. Poikkeuksen tekee ylellinen hotelli Havsvidden Ahvenanmaan pohjoisimmassa niemenkärjessä, jossa luonto vastaa kaikesta viihteestä. Havsviddeniin kuuluu yli kahden kilometrin pituinen oma ranta, sauna- ja allasosasto sekä korkeatasoinen ravintola.   Matka on osa viihtyisää lomaa. Laivamatka Manner-Suomesta kestää lyhimmillään noin neljä tuntia ja Ruotsista kaksi tuntia. Lentomatka taittuu alle tunnissa ja ajomatka lentokentältä Maarianhaminan keskustaan kestää vain viisi minuuttia. Matkanjärjestäjien yhteystiedot ovat tässä alempana.

Ahvenanmaa, osa Scandinavian Islands-saaristoa

visitaland.com Vastuullinen julkaisija: Visit Åland, AX-22100 Mariehamn, puh. +358 18 24 000, www.visitaland. com, Ahvenanmaan maakunnan hallituksen toimeksiannosta. Julkaisija ei vastaa aikojen, hintojen tai muiden tietojen mahdollisista muutoksista. Tuotanto, teksti, taitto ja ilmoitukset: Maridea Reklambyrå, AX-22100 Mariehamn, puh. +358 18 15 088, www.maridea.com. Kannen kuva: Jacob Saurén. Paino: Scanweb. Repro: Heku Oy.

Åland kesä  

Åland kesä

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you