Soc&komposten 02/2021

Page 1


Soc&komposten 2/2021

Chefred här hejsan Det känns ju nästan olagligt att vistas ute i parker med vänner och omgivna med främmande folk. I ett skede under det senaste året var det ju också så gott som olagligt. Att sitta där och med solen i ansiktet och höra sorlet av människor känns som en lottovinst.

ingfors på sommaren eller om du vill få en tjuvtitt på hur den kommer se ut råder jag dig att fortsätta läsa ;)

När Finlands corona siffror började gå neråt trodde jag att det var ett skämt, hur kunde det stämma? Den här gången är svaret positivt, men inte på det sättet, utan jo, det stämmer!

h. Ellen

I det här numret av Komposten vill vi välkomna våren och sommaren. I och med sommaren kan vi alla påbörja ett nytt kapitel i våra liv, nästan så känns det. I den här upplagan får vi också en inblick i andra människors påbörjade och avslutade livskapitel. Journalistikläraren Henrika Zilliacus-Tikkanen går i pension och ger oss en liten tillbakablick på hennes tid på Soc&kom. Vi får också läsa om Rebecca Häggbloms liv på andra sidan världen, där hon just nu befinner sig på utbyte och fått möta allt mellan karantän, kulturskillnader och korruption. Också vår redaktör Alec Edman har påbörjat ett nytt kapitel i sitt liv, nämligen studietiden. I sin artikel berättar han om hur hans första år varit här på vår lilla högskola. Men tillbaka till dig, vår läsare, du börjar också ett nytt kapitel i ditt liv, en sommar utan corona (förhoppningsvis). Om du behöver tips på vad du kan göra i Hels-

Men nu nog för mig, hoppas ni alla njuter av andra upplagan av årets Komposten! <3


Soc&komposten 2/2021

Innehåll

2/2021

2

Chefredshälsning

3

Innehållsförteckning

4

Redsekshälsning

6-7

Sommartips för en Helsingforssommar

8-9

Legend lämnar lärarskap

10-11

Kompostens vårmode

12-17

Mitt utbyte i Colombia - bästa jag gjort trots karantän och korruption

18

Mitt första studieår: “Biitti i käften, stjärten på soffan, TV:n påslagen och så kör vi”

19

Dikt av Mia Ylöstalo

20-21

Chefredaktör Ellen Forsström

22-23

Recept: somrig mango-ostkaka

24-25

Sommarhoroskop

Ansvarig redaktör Julia Rehn

Redaktionen Moa Aulanko Julia Rehn Viola Mickos Mikael Westerlund Rebecca Häggblom Mirjam Ekelund Alec Edman

Layout Ellen Forsström Mia Ylöstalo

Instagram: @studorg @sockomposten

Redaktionssekreterare Mia Ylöstalo

Mimas hemliga fråga

Vad är Soc&komposten? Komposten är StudOrgs medieprodukt som är producerad av studenter vid Soc&kom. Utgivare:

StudentOrganisationen vid Svenska social- och kommunalFacebook: högStudOrg vid Soc&kom skolan vid Helsingfors UniverSoc&komposten sitet r.f.

Bilder i tidningen: Rosa ros, sid 26: Providence Doucet, Unsplash Rosa blomma, sid 26: nicolas reymond, Unsplash Rosa blomma, sid. 26: Andrew Small, Unsplash Solros, sid 26: Donna G, Unsplash Orange dahlia, sid 26: Carlos Ferreira, Unsplash Rosa ros, sid. 26: Andrew Johnson, Unsplash Gammalt papper, sid 20-21: Oberholster Venita, Pixabay Stjärnor, sid. 24-25: Free Nature Stock, Unsplash


Soc&komposten 2/2021

SOMMARSEMESTER I HELSINGFORS

Text: Viola Mickos

Blev sommarens utlandsresa inhiberad? Kommer du spendera hela sommaren i Helsingfors? Det är absolut inget att deppa över! I Helsingfors finns det miljontals saker du kan hitta på för att krydda semesterns somriga dagar. Här kommer några tips hur du kan förvandla semestern i huvudstaden till ett riktigt äventyr.


Soc&komposten 2/2021

E

n dag på Fölisön

Fölisön är ett utmärkt resmål för en solig sommardag. Ön är belägen i västra Helsingfors, ca 5 km från centrum. På ön kan du både vandra runt den 3 km långa promenad rutten och ta ett dopp i havet om du känner för det. På ön kan du sätta dig ner och ta en kaffe och något ätbart vid något av caféerna, eller varför inte ta med egen grillmat och rusta upp till en grillfest med ett gäng kompisar. Tips! Ta med dig kubb eller mölkky och kör några spel vid amfiteatern.

O

yster Happy Hour på Holiday

Har det blivit en hel del snabbmakaroner och köttfärs på senaste tiden? Kanske tid för en liten lyx-treat? Håll utkik för restaurangen Holiday’s “Oyster Happy Hour”-evenemang på facebook. Restaurangen serverar ostron till ett rimligt pris under sina happy hours. Då man ätit sig rå på ostron, kan man antingen ta ett glas frusen rosé, eller varför inte klättra till sluttningen vid Uspenskij-katedralen, korka en kall och njuta av utsikten.

B

ar crawl i södra Helsingfors

Sugen på bar crawl? I så fall kan jag varmt rekommendera att på sig partyhatten och dra sig mot Eira och Rödbergen. Rekommenderad rutt: Start: Café Ursula – Mattolaituri – Café Carusel – Löyly. Kvällen och barrundan avslutas på Ärtholmen. Tips! ta med festsugna kompisar och spelkort.

P

icknick på Sveaborg

Sveaborg på sommaren – en klassiker. Ett äventyr som varken behöver planeras eller pimpas för att vara fantastiskt. Åk ut till Sveaborg med ett gäng kompisar, köp det ni vill äta i butiken på ön och njut av sällskapet och maten på en picknickfilt nedanför kyrkan.

T

esta gatukök i Gammelstaden

I Gammelstaden, som ligger ett stenkast från Arabia, kan du gotta dig på mat från gatukök under sommaren. Sugen på en burgare eller autentisk indisk curry? Här hittar du lite vad som helst. Dessutom finns det fina promenadrutter (t.ex. till Fårholmen) och picknickplatser nära intill, ifall du vill slå dig ner en stund på vägen.

Ä

ventyrsparken Huippu

Till äventyrsparken Huippu kan man åka oavsett väder, så länge man inte är gjord av socker. I parken finns höghöjdsbanor, escape room, minigolf och mycket mer. Allt till ett rimligt pris (10-30€ per person).

S

tranddag på Blåbärslandet

Blåbärslandet ligger söder om Brändö, ca 5 km från Helsingfors centrum, och är ett utmärkt ställe att åka på en solig dag om man bara vill koppla av på stranden. Tips! Ta med dig några slantar så att du kan köpa en glass eller två i kiosken nära stranden. Snabba tips: Billig öl: Brewster, The Old Irish Pub, Restaurang Saba, Pizzeria sky express (Pizza + 1l öl) Must visit -parkerna: Koffparken, Observatorieparken, Brunnsparken, Alpparken (finns många fler) Bästa picknickmaten: Feta-spenat paj, vindruvor, ost och kex, hummus och grönsaksstavar, kikärtschips.


Soc&komposten 2/2021

Redsek hälsar – Hej! – Nå men hej! – Hu går de? – Helt bra, hu går de själv? – Helt bra. … … – Va har du gjort? – Nå du vet. Själv då? – Nå du vet. … … – Nå men jag går nu! Måst gå dit…. De va kiva o ses. Hejdå! – Jo de va. Hejdå! … Just nu har det inte hänt hemskt mycket. Jag överdriver ju, men de flesta gånger man träffar en halvbekant, har man inte haft mer att komma med än “det går helt bra”. Jag tror att alla stora emotioner och blandade känslor som bubblat under ytan under coronapandemin, kommer att stiga upp till ytan först långt efter att pandemin är över. Vi är ju ännu mitt i den. Det märks att alla har hopp i bröstet och vill bli släppta lösa på sommarängarna. Efter sommaren lovar jag att komma tillbaka med berättelser om spännande äventyr och filosofiska analyser om att vara studerande under en global pandemi.


Soc&komposten 2/2021

1/2 Jag ska dammsuga vinterns och sömnens damm damm får vi mera av is i frysen Farväl är svåra förutom farvälen åt vintern floran och skenet känns åter bättre än isen och dammet Jag får inte skrivet det jag vill säga Som ord förblir orden i min mun ord utan mening bakom masken

2/2 Livet börjar blomstra efter att livet gavs åt oss Ta emot livet Finns över allt, runt oss omringat Nu är tiden inne säg nu inte imorgon inte igår Solen är högre uppe Jag känner igen mina gåtor bättre i ljuset Men jag kan och vill inte gömma mig Av: Mia Ylöstalo


Soc&komposten 2/2021


Soc&komposten 2/2021

Ni kommer helt säkert stöta på mig ändå, men jag ska inte bli som min pappa som besökte sin gamla arbetsplats nästan varje vecka efter pensionen


Soc&komposten 2/2021

Legend lämnar lärarskap Text: Moa Aulanko Bilder: Mikael Westerlund

Det är en solig, men kylig vårdag i april. Henrika Zilliacus-Tikkanen, som många känner vid Nika, möter oss utanför Soc&koms byggnad. Det är hennes sista vår som universitetslektor i journalistik – pensionen stundar runt hörnet.

– Att diskutera med journalister och studenter som till stor del har samma syn på saker och ting och liknande upplevelser, men egna lösningar kan ge helt nya insikter, säger hon. – Det är synd att det nordiska samarbetet fallit bort under pandemin, under det här året skulle det ha

Zilliacus-Tikkanen började själv studera på Soc&kom -75 och under de 30 år hon undervisat

varit extra givande att höra hur de jobbat.

där är det främst en sak hon ser tillbaka på.

Smocka viktig

– Det har alltid varit jätteroligt att samarbeta

Den praktiska delen av journalistikstudierna är vik-

med studenter. Det nordiska samarbetet vi hade

tig. Redan innan Smocka har tidnings- och radioin-

förut var också jätteskoj, säger Zilliacus-Tik-

nehåll producerats av studenterna. På 90-talet, då

kanen.

det var svårt att få sommarjobb, producerade en grupp studerande vid Soc&kom Morgonposten. Eft-

Samarbetet med journalister och journalistik-

er stressigt arbete delades tidningarna ut i hamnen.

studerande har varit viktigt och givande. – Så fick de svenska turisterna färska nyheter.


Soc&komposten 2/2021

Också i vår har Zilliacus-Tikkanen hållit i trådarna för

och kommer på så sätt ändå ha en inblick i vad

Smocka, som är en del av studierna där studenterna

som händer vid Soc&kom, trots att hon inte

producerar medieinnehåll. Då får alla årskurser testa

längre kommer undervisa.

på olika arbetsuppgifter i en stor nyhetsredaktionredaktion som producerar nyheter på olika plattformar.

– Jag hoppas ju så klart att Smocka lever vidare efter min tid, men så klart gör ju alla

– Det praktiska är viktigt för dem som studerar

sin egen grej. Jag har sagt att jag kan ställa

journalistik. Så klart är forskning också en given del,

upp och hjälpa till där det behövs, säger Zillia-

men under åren har vi haft många intressanta gäst-

cus-Tikkanen.

föreläsare från fältet. Det är de som kan lära studenterna om hur det är att jobba som journalist, säger

– Det är roligt att jobba med studenter. Det är

Zilliacus-Tikkanen.

dem jag kommer sakna, inte det byråkratiska.

Hon är ordförande för föreningen Soc&koms vänner

Under pensionen kommer Zilliacus-Tikkanen att ha fullt upp med att vara föreningsaktiv och stugan planerar hon också att besöka mycket. Förutom det väntar också glädjen av ett första barnbarn. – Min dotter har lyckats planera in barnet passligt till min pension, säger Zilliacus-Tikkanen.

Vad vill du hälsa studenterna? – Fortsätt vara entusiastiska och nyfikna! Om ni visar intresse syns det sedan i undervisningen. Man kan påverka som student.


Komposten vårmode ‘21

Soc&komposten 2/2021

Läs, njut och bli inspirerad!

KOMPOSTEN VÅRMODE ‘21

KOMP KOMPOSTEN VÅRMODE ‘21 KOMPOSTEN

Här till näst är en noggrant utvald exposé av det senaste vårmodet i distansstudielivet. Stort tack åt läsarna som bidrog med både bilder och texter!

KOMPOSTEN VÅRMODE ‘21

Inspirerade av denna balansgång av goda och dåliga sidor, frågade vi våra läsare om att hur de klär sig under de här exceptionella distansstudietiderna. Vi förväntade oss att kunna känna igen vissa återkommande fenomen i klädstilarna, men även att få helt nya idéer för bekväma och snygga outfits. De här förväntan blev minst sagt överskridna.

KOMPOSTEN VÅRMODE ‘21

OSTEN VÅRMODE ‘21

När allt är på Zoom går man miste om, förutom sociala förhållanden, den modeinspiration man vanligtvis får av andra då man ses på skolan, ute på stan och på klubben. Den lilla Zoom-rutan ger inte mycket utrymme för kreativitet gällande outfits. Samtidigt ger den ändå också en möjlighet att kunna klä sig hur man än behagar medan man deltar på föreläsningar.

KOMPOSTEN VÅRMODE ‘21

Text: Mikael Westerlund

KOMPOSTE

N VÅRMODE ‘21

OSTEN VÅRMODE ‘21

KOMP


En inblick bakom stilen:

Soc&komposten 2/2021

- De här är de bekvämaste byxorna jag vet, fungerar bra som sköna hemmabyxor, men lika bra på fest med söndagsskorna. Betalade 1€ för dem. Fårullstofflorna är det bästa jag köpt under distansåret - jag har använt dom varje dag. Filten, som har varit en trogen vän på Zoom-föreläsningar under kalla dagar, börjar behövas mindre och mindre. Den får ändå hänga med på en axel. Den färgglada skjortan gör mitt liv ett snäppe livligare. Under distansstudier har jag annars varit sparsam med smycken, men örhängen kan man se av en på Zoom. Dessutom älskar jag örhängen så varför inte ha dem bara för sitt eget glädje?

Vad händer här? De långa dagarna tillbringas för mestadels i sängen. Zoom, mat, filmer... you name it. Enda gången jag egentligen måste ut är för att gå till butiken. Men det känns helt onödigt att klä sig för att om 5 minuter hoppa tillbaka i sängen, så man kan väl lika gärna dra ut med täcket. Smart och tidseffektivt! Med ansiktsmask och solglasögon är du dessutom totalt anonym och ingen kan känna igen dig! Till slut behövs också färggranna mushistrumpor för att krydda upp hela looken.


Soc&komposten 2/2021 SKÖNT: - Dessa dagar är det inget som tvingar dig att vara på din lägenhet i staden, så varför inte lika gärna bara vara på stugan? När det kommer till mökki mode är det inget som är förbjudet. Mode på stugan är egentligen höjdpunkten av distansstudie-looken: bekvämlighet före allt annat och ju äldre kläderna är desto bättre. Klädesplagg har sist och slutligen bara två möjliga öden. Antingen slängs de eller så blir de använda i all evighet som mökki kläder. Det här är vad som kallas skönt.

Komposten vårmode ‘21

En klassiker: - Inget att tillägga. Vad annat kan man förvänta sig då morgonmötet börjar klockan 8? På Zoom-rutan syns bara överkroppen, men det är få som vet vad som Smocka-chefen egentligen har på sig utanför kameran.


Soc&komposten 2/2021

Mitt första studieår: ”Vad jag saknar mest att ha en helt vanlig diskussion med studiekompis”

Text: Alec Edman

Tjenare allihop! Jag heter Alec Edman, 25 år och uppvuxen i Helsingfors. Mera specifikt i Kampen men bor nuförtiden i Främre Tölö. Jag presenterar en inblick i mitt gulisår, som inte gick direkt enligt mina (och många andras) planer eller förhoppningar samt vad jag vid sidan av studierna sysslat med, nämligen spelat brutalt mycket videospel. Säg vad ni än vill om spelande, det har hållit mig någorlunda mentalt frisk, då andra alternativa sysslor varit sällsynta. Som sagt började jag studera vid Soc&kom hösten 2020 efter att ha spenderat en skön och solig sommar efter lockdown. Då var min tanke, likt många andra, att pandemin äntligen är över och studielivet kan börja i vanliga tecken. Nå så blev det inte! Istället blev det veckor på veckor med distansstudier sittandes på soffan, med Zoom som bästavän. Studiekompisarna känner jag bara ytligt. Då jag i början av maj började läsa för det uppkommande inträdesprovet satt jag i blåsigt väder ute på min bakgård i Tölö, för att inbilla mig att jag är på bibban. Då, som sagt, trodde jag genuint att allt med corona skulle vara över på hösten. Nå, så blev det ju inte och ett år senare i april 2021 är allt annat än enbart soliga dagar och regnbågar. Istället för långa kvällar på någon pub med studiekompisar är man som sagt på en konstant berg och dalbana mellan deppiga och lyckliga dagar. Veckorna går ut på att vakna, lite Zooma, äta någonting smått, läsa/studera, sen äta lite mera och sedan på kvällen avsluta med lite gaming. Detta har blivit min slinga jag kallar vardag. Motivationen att studera varierar lika mycket som vädret. Det finns alltså inte riktigt så

mycket mer att säga om mitt första studieår. Den är i praktiken icke existerande. Detta är kanske de mest skrämmande, belastande, sorgliga och det som skapat mest missnöje. Vad jag saknar allra mest är att kunna ha en helt vanlig och normal diskussion med mina studiekamrater på uni och skapa nya kontakter och minnen för livet. Nå, då jag inte kunnat vara ”student” har jag tillbringat tiden hemma med att spela videospel. Väl spenderad tid, absolut! Har hunnit hacka, svära och fördöma mina konsoler så att grannarna säkert vid detta lag hatar mig. Har trummat igenom en stor variation av spel. Allt från lite Spiderman till Bioshock (biopunk) fortsättande med så kallade open world spel och avslutande med lite 1990-tals retro vibbar. Det talas mycket om att videospel gör en slö, omotiverad och att det är slöseri med tid etc. Det gör mig definitivt inte slö, så det påståendet stämmer inte. Samtidigt som jag läste förhands materialet till urvalsprovet, hackade jag igenom tre spel och resulterade med att bli antagen. Omotiverad, absolut inte. Som sagt har det både hjälpt mig att få studieplats och hållit mig från att bli tokig. Slöseri med tid, nå vad kan jag säga till detta. Har inte riktigt funnits möjlighet till någonting annat heller. Dock måste jag till sist erkänna att om jag hade haft en genuin möjlighet att välja mellan videospel eller ett riktigt studieliv, skulle jag, definitivt, då ha valt det senare alternativet. Men som sagt, corona tider är exceptionella tider och man måste ta det som det kommer. oberoende hur än man vrider och vänder på saken. Tack för mig, nu är det dags att spela, jag menar studera. Biitti i käften, stjärten på soffan, TV:n påslagen och så kör vi.


Soc&komposten 2/2021


Soc&komposten 2/2021

Mitt utbyte i Colombia – bästa jag gjort trots karantän och korruption

Text: Rebecca Häggblom


Soc&komposten 2/2021 Att åka på utbyte mitt i en pandemi var någonting jag aldrig trodde jag skulle uppleva. Situationen har bland annat påverkat förberedelserna, själva resandet och finansieringen av utbytet som drogs tillbaka. Oavsett otaliga utmaningar så är jag nöjd med mitt val att komma hit till Bogotá, Colombia på alldeles egen hand. Under min första månad här har jag redan upplevt otroligt mycket. Jag har bland annat lagt märke till kulturskillnader, skapat nya vänskaper, lärt känna staden Bogotá, gått på fester och hamnat i karantän. Här är jag omringad av en kultur jag älskar och jag får tala mitt favoritspråk, spanska, varje dag.

”Många flyttar hit för att studera och arbeta från landets alla hörn och kanter, därför är Bogotá väldigt fullt av diversitet.” Bogotá är Colombias huvudstad och med sina 8 miljoner invånare fungerar staden lite som en smältpunkt för hela landet. Många flyttar hit för att studera och arbeta från landets alla hörn och kanter, därför är Bogotá väldigt fullt av diversitet. Mina första observationer av staden när jag åkte i bil från flygfältet var den färgglada, vackra gatukonsten som finns överallt, den gröna och bergiga naturen samt blandningen av gammal och modern arkitektur.


Soc&komposten 2/2021 Redan innan jag åkte hit hade jag fått information av mina tutorer om hur en ska bete sig på gatorna eftersom det sker mycket rån och det är lätt att hamna på fel områden. Här används ett uttryck “no dar papaya” som i princip betyder att man inte ska göra sig till ett offer för rån. Det går att undvikas genom att inte gå med mobiltelefonen i handen, aldrig ha mer kontanter i plånboken än vad som behövs och inte ta med bankkort ut på stan samt alltid ha en stängd handväska. På grund av detta har det varit svårare för mig att ta bilder, vilket jag annars älskar att göra. I Finland promenerade jag alltid med mobilen i handen, AirPods i öronen och med tankarna i min egna värld så när jag kom hit blev jag tvungen att göra en stor förändring i mitt beteende. Det här har i och för sig gjort mig mer närvarande eller ”aquí y ahora” samt mer medveten om min omgivning vilket i och för sig är viktigt när jag går på Bogotás gator.

”Genom mina vänner har jag fått en djupare förståelse om hur livet verkligen är för dem som bor i Colombia”

Jag har även märkt stora kulturskillnader under min tid här. I Colombia är kulturen väldigt kollektiv, öppen, varm och välkomnande. Det hör till vanlig sed att hälsa på och tala med grannar i hissen vilket inte sker alltför ofta i Finland. När man

hälsar på vänner och bekanta görs det med en puss på kinden och/eller en kram. Jag har lärt känna mina colombianska vänner genom min tutor som numera är min bästa vän här och nästan allihopa i vårt gäng bor i samma byggnad. Med dem har jag bland annat lärt mig dansa salsa, landets viktigaste dans, testat lokal mat och dryck samt bekantat mig med traditionell colombiansk musik, vallenato, som jag numera älskar. Genom mina vänner har jag fått en djupare förståelse om hur livet


Soc&komposten 2/2021 Soc&komposten 2/2021 verkligen är för dem som bor i Colombia, detta faktiskt tack vare pandemin. Om situationen hade varit normal hade jag umgåtts med över 100 utbytesstuderanden, medan hittills har jag endast stött på fem utländska studeranden. För mig är det här en positiv följd av pandemin eftersom jag kommer närmare den autentiska colombianska kulturen, vardagen och människorna. Less is more. För att fortsätta på samma spår så håller pandemin på att spåra ur här i skrivande stund.

I Bogotá är intensiven fylld till 90% och på grund av det här har staden tagit till åtgärder såsom: utegångsförbud mellan klockan 20-04, allmän karantän från fredag till måndag morgon och systemet ”pico y cédula” som innebär att jag som har en ojämn sista siffra på mitt IDkort får gå till butiker (icke-nödvändiga) på jämna dagar och vice versa. För två veckor sedan blev jag och mina vänner exponerade för COVID-19, många blev sjuka och vi alla satt i karantän i nästan två veckor.

Korruptionen har trängt sig in på alla hörn och kanter av samhället. Jag måste även nämna samhälleliga problemen här eftersom det är de mina studier handlar om. Korruptionen har trängt sig in på alla hörn och kanter av samhället. Nästa vecka 28.4 tar landets största strejk och protest plats. Regeringen vill få igenom en ny tribunal reform som skulle innebära mera skatt på i princip allt. Det vill säga mer fattigdom bland ett folk som redan har det kämpigt, särskilt nu i pandemin eftersom staten inte erbjuder något stöd till bland annat ensamföretagare. Mot den här reformen ska vi protestera, stort och länge, för att pengarna som skulle fås in med en högre skatt skulle enbart försvinna i händerna på korrumperade politiker och inte i stöd av samhället. Jag blir konstant påmind om, av andra


Soc&komposten 2/2021

och mig själv, hur fungerande Finland är som en demokrati och välfärdsstat när jag ser allt som pågår här. Det är första gången i mitt liv som jag bor så här långt ifrån min familj, bokstavligt talat på andra sidan världen. Hittills har jag inte känt hemlängtan eftersom jag trivs så bra här och

det är lätt att kommunicera via internet. Det enda som krånglar till det är tidsskillnaden. Det är åtta timmars skillnad mellan Colombia och Finland vilket gör att distansen verkligen känns och det försvårar kommunikationen med mina nära och kära i Finland.

Slutligen, att leva i ett land del tercer mundo, i tredje världen, har öppnat mina ögon och har gett mig en djupare förståelse om hur livet och samhället kan se ut. Jag ångrar inte för en sekund att jag har tagit mig hit. Valet att göra mitt utbyte i Colombia är utan tvekan det bästa beslutet jag någonsin har tagit.


Soc&komposten 2/2021

Mimas hemliga fråga Vem Mima? Mimas hemliga fråga är en frågespalt om sex, sexualitet och relationer. Mima (Mirjam Ekelund) som svarar på frågorna utbildar sig till Sexualrådgivare, och frågespalten är en del av hennes praktik. Detta är grundutbildningen för att kunna vidareutbilda sig till sexualterapeut och klinisk sexolog. En sexualrådgivare jobbar med att stödja och rådgiva individer eller par/ grupper gällande sex och sexualitet. Du kan skicka in din fråga anonymt på ett google docs som hittas på StudOrgs facebook grupp. På grund av stort intresse så kan inte allas frågor få svar i varje nummer, men håll utkik i nästa nummer av Komposten.

Vill du gå i gratis sexualrådgivning? Alla sexualrådgivarstuderande gör praktik och där ingår klientarbete. Du kan komma som individ eller som par/ grupp för att diskutera kring sex och relationer 1-5 gånger. Du kan ta kontakt med Mima på mirjam.ekelund@helsinki. fi så kan hon hänvisa dig till någon av sina kollegor.

?

En kille jag regelbundet ligger med har tendensen att då vi haft analsex genast föra kuken tillbaka in i min vagina, utan att rengöra den först. Hur tar jag upp det med honom utan att det blir stelt då vi ändå inte är mer än kk:n? Tack för din fråga. I analen lever mycket bakterier som trivs bra där, men som inte ska blandas in i vaginan. Att föra in något (penis, sexleksak, finger) som varit i analen i vaginan kan leda till olika infektioner i underlivet, så som jäst-eller urinvägsinfektion. De alternativ som finns är att använda kondom vid analsex, och sedan ta bort den till vaginalsexet. Ett annat alternativ är att byta kondom varje gång man varierar mellan anal- och vaginalsex. Ett tredje alternativ är att inte använda kondom alls, utan att tvätta penis emellan, antingen ordentligt med vatten och mild tvål eller med baby-wipes. Att få bort alla bakterier från penis kräver rätt så aggressivt tvättande, att bara skölja av räcker inte. Om kondomanvändandet inte är ett alternativ kan det kännas lite klumpigt att avbryta sexet för att tvätta sig. Några tips för att underlätta det är att ha sex i duschen, så att tvättandet är nära till hands och pausen inte blir så lång. En väldigt konkret lösning är att ha vaginalsex före man har analsex, och därmed undvika problemet helt och hållet.


Soc&komposten 2/2021

Då det kommer till din egentliga fråga gällande kommunikationen så är det förståeligt att det kan kännas nervöst. Det är såklart okej att ta upp en sådan här sak när som helst, men det går troligen smidigast att göra det innan ni har haft sex, istället för medan eller just efter. Ett tips är att presentera saken genom “hamburger metoden”. Det innebär att man ger komplimang-kritik-komplimang för att personen ska ta det så bra som möjligt. Till exempel kan du säga “Jag gillar när vi har analsex, men det skulle vara viktigt för mig att vi skulle använda kondom då. Det är superskönt och jag skulle inte vilja sluta med det”. Du kan även ta upp de olika alternativen för hur man kan göra, så att han kan känna sig delaktig. Jag har svårt att tänka mig att han skulle bli upprörd över detta, men jag förstår att det kan vara genant att prata om sex om man sällan gör det. Om det känns väldigt svårt att ta upp detta kan du alltid säga att du läst i en frågespalt om hälsoriskerna och därmed har “ny” information. Lycka till!

?

Har nu under coronan tvingats vara med min partner så gott som 24/7 vilket har lett till att jag också totalt tappat sexlusten och mest bara stör mig på hen. Hur kunde man fixa egen tid i dessa tider (i en liten kämppä)? Eller finns det någon annan lösning? I alla tidningar tipsar man om alla möjliga staycations på hotell men det är lite orealistiskt med studerandebudget. Jag tror att många kan känna igen sig i din situation. Egentid är mycket viktigt för att kunna ladda batterierna och orka med vardagen. Alla har dock olika mycket behov av egentid. Har din sambo uttryckt att hen känner likadant som du eller är det ensidigt? Det kan vara en bra idé att diskutera tillsammans hur mycket egentid ni skulle vilja ha för att inte såra någon och för att kunna förbättra situationen. I en trång lägenhet är det såklart svårt att undvika varandra. Kom överens tillsammans om någon/ några kvällar i veckan då ni ska ha egentid. Då ni

båda vet på förhand när och hur länge som ni ska ha egentid underlättar det planeringen och undviker bråk. Om ni har några olika rum (vardagsrum/ sovrum) kan ni under egentiden vara i varsitt rum eller så kan den ena eller båda vara ute på promenad/utegym/till butiken med en kompis eller ensam. Alltid räcker inte några timmar här och där efter en så här intensiv tid tillsammans. Om ni har möjlighet kan någon av er testa att åka bort ett tag, t.ex. hem till föräldrarna eller till en kompis i en annan stad. På detta sätt får ni omväxling i vardagen och en chans att sakna varandra lite grann. I och med överdosen av varandra och all oro som pandemin kan bidra med så är det logiskt att du/ ni inte har sexlust. Det är även viktigt att ni kommunicerar kring detta, har även din sambo tappat sexlusten eller är det ensidigt? När lusten försvinner är det inget man ska tvinga på. Börja med att försöka få in mera egentid, med eventuell resa bort (utan varandra) och egentid i hemmet. På grund av rådande läge som (hoppeligen) snart är över, kan det gälla att faktiskt bara bita ihop och försöka “överleva”. Ni behöver inte få sexet att fungera nu i vår, ni kan skjuta upp det tills det är mera normala tider. Ifall ni ändå vill komma igång med sexet redan nu finns det olika knep. För att inte lägga press på sexet kan man försöka att öka närheten överlag, till exempel pussas och kramas mera, hålla handen då man är ute, hångla alltid klockan 21 eller något liknande som passar er. Ett annat tips ni kan testa är att ha olika slags sexförbud- eller begränsningar för att minska pressen. Exempel på sexförbud är “nu får vi inte ha sex tills 1.7.” och på sexbegränsningar är “vi får ha sex max två gånger före midsommar”. Anpassa dessa enligt er egen situation och lust. Det betyder givetvis inte att ni måste ha sex genast efter sexförbudets slut eller att ni måste ha sex två gånger innan midsommar. Det allra viktigaste är att ni kommunicerar med varandra om vad ni tror att skulle kunna underlätta för er. Om ni känner att ni vill ha mera hjälp kan ni exempelvis kontakta en sexualrådgivare, mera tips om det i inforutan.


Soc&komposten 2/2021


Soc&komposten 2/2021

Mango-ostaka Botten 200g 75g

digestive kex smör

Fyllning 4 300-400g 1-1 ½ dl 3 tsk 3 msk 2-3 dl 3 msk

gelatinblad färskost (exempelvis Philadelphia) socker vanillinsocker citronsaft grädde kokande vatten

Mangogelé 3 Mango Piltti 3 gelatinblad 3 msk kokande vatten Andra tillbehör Springform Elvisp

Av: Jessika Berglund

Instruktioner Smula/hacka kexet till smulor och blanda ihop det med det rinnande smöret. Sätt ett bakplåtspapper på bottnet av en ca 20 cm stor springform och häll kex blandningen i den. Pressa upp lite efter sidorna så att det bildas en kant. Blötlägg 4 st gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa samman färskost, socker, vaniljsocker och citronsaft tills det är slätt. Vispa grädden i en annan skål och låt det stå vid sidan. Smält de blötlagda gelatinbladen i skvättet av kokande vatten och tillägg blandningen sedan i färskost blandningen. Det rinnande gelatinet måste tilläggas relativt snabbt i blandningen eftersom den kan stelna snabbt. Lägg till grädden och vänd försiktigt blandningen till en jämn smet. Häll fyllningen snabbt på kexbottnet och jämna ut det. Ställ kakan i kylskåpet för ett par timmar eller över natten. Mangogelé

Sås & Kompott

Lägg 3 st gelatinblad i kallt vatten för minst 5 min. Hetta upp 3 msk vatten så det kokar, smält gelatinbladen och lägg in mango Pilttin. Blanda så blandningen blir en jämn smet. Häll pilttiblandningen på kakan och lägg kakan i kylskåpet för minst en halv timme. Öppna formen försiktigt då kakan har stelnat. Det kan vara bra att först dra kanterna med en kniv före formen öppnas. Dekorera kakan och var kreativ! kanske det är vårblommor, exotiska frukter eller inhemska bär som pryder din oskaka! Extra tips: En duktig kock smakar på blandningen och bestämmer därmed vad som kan tilläggas. Exempelvis mera citronsaft eller vanillinsocker kan göra kakan ännu godare. Ifall du gillar kexbotten eller mangogelé kan du även tillägga mera där!


Soc&komposten 2/2021

SOC&KOMPOSTENS Text och Illustrationer: Julia Rehn Stenb o cken 22.12 - 19.1 Våren må ha varit full av ambition, men då terminen tagit slut har du fortfarande de där guliskurserna från tre år tillbaka ogjorda. För att dämpa din akademiska ångest kommer du verkligen släppa loss den här sommaren. Om Saturnus position är på din sida, kommer framgången hitta dig då du som minst anar det. Vattumannen 20.1 - 18.2 På med gummistövlarna, det ser ut som att dina vågor kommer vara höga i sommar. Kom ihåg, de finaste skatterna är begravda på de största djupen. I sommar tar du dig vatten över huvudet och ger dig modigt ut i det okända, hur väl det lyckas kan endast tiden berätta. För att balansera ut det ovissa bör du omge dig själv med individer du verkligen kan lita på. Fiskarna 19.2 - 20.3 Du har hittills simmat med strömmen, men i sommar bestämmer du dig för att utforska andra alternativ. Framför dig väntar stora äventyr och troligen en sommar du aldrig kommer glömma. Neptunus och Merkurius står i zenit, alltså kan ditt långa sökande äntligen komma till ett slut. Håll i hårt då du hittar det du sökt - i höst kanske det försvinner igen. Väduren 21.3 - 19.4 Solen gassar verkligen på dig i sommar. Var försiktig, i allt det roliga kanske du tappar siktet på dina ansvar. Din julimånad kommer vara full av aktivitet, men glöm inte att Mars kan erbjuda otaliga knyck. Under sommaren kommer du hitta din äkta passion och i höst är ditt liv inte längre sig likt. Iiiiik. Oxen 20.4 - 20.5 Våren har varit tjurig för dig, Venus bana har redan krossat flera av dina drömmar i år. Tappa inte ditt mod, även de starkaste stjärnorna må ibland tappa sin glans. I sommar ser du solen stråla rött och då är det dags att ta tag i hornen. Bakom hörnet väntar nämligen lyckan - frågan är om du går runt rätt krök? Tvillingarna 21.5 - 21.6 Framför dig väntar stora beslut. I midsommartider för du en inre kamp - den vita veckan eller en midsommarnattsdröm? Om du tittar noga kan du skymta Jupiter bakom ditt dubbelseende, undvik därför till alla pris att plocka en maskros till din midsommarbukett.


Soc&komposten 2/2021

SOMMARHOROSKOP Kräf tan 22.6 - 22.7 Du tror att det är din sommar, i år igen. Stjärnorna tycks tyvärr vilja annorlunda. Du bör knipsa av en nyponros, detta är det enda botemedlet mot din melankoli. Se upp för killen i rosa skjorta på årets kräftskiva, i månens ljus må han verka charmig, men det finns stor risk att han blir ditt nederlag. Lejonet 23.7 - 22.8 I sommar saknar du inte driv. Du vill göra allt, och lite till. Kom ihåg att det inte är fel att be om en handräckning nu som då. Människor i din omgivning kommer beundra din vilja, låt det inte stiga åt huvudet. Var försiktig runt tända ljus, det finns risk att du i fartens rus går samma öde som Pluto till mötes. Jungfrun 23.8 - 22.9 I sommar är det dags för dig att stå på egna ben, något som inte alltid visar sig vara så lätt då du flyger på moln. Du finner din inre styrka den 25 augusti exakt kl. 21.37.19 då Venus vänder sin goda sida mot dig. Var beredd. Se till att ta vara på denna styrka, framför dig väntar en tung höst. Vågen 23.9 - 22.10 Vågskålen kommer i sommar tippa aningen åt höger, det är viktigt att du funderar över balansen i livet. Vid behov kan du rådfråga Merkurius. Om du tittar rakt på den stora björnen, kommer den ge dig ett tecken i form av en kall bris, då du behöver den som mest… eller var det minst? Brrr. Skorpionen 23.10 - 21.11 I sommar blir du stungen av hjärtfeber. I början verkar det som olycklig kärlek, men det gäller för dig att hålla utkik för ett tecken från Neptunus. Det är möjligt att din kärlek är besvarad, men er tid är inte mogen ännu. För dig gäller det nu att ha tålamod, passion föds inte över en natt. Sky tten 22.11 - 21.12 Du skjuter ut en och annan pil, i hopp om romans. Ditt sylvassa sinne säger att Amor har menat er framtid, men spänn inte din båge för hårt. Du kanske missar med en centimeter eller två, och istället för att träffa kapet, kanske pilen skapar kaos i grannskapet. Var även försiktig bland höga hus.


Soc&komposten 2/2021