Page 1

RENOVERINGSBOKEN —–—–—–—–—–—– De bästa renoveringsartiklarna från Wheels under de senaste 25 åren 

av

Olof “Professorn” Svenningsson

RENOVERINGSBOKEN De bästa renoveringsartiklarna i Wheels under de senaste 25 åren


RENOVERINGSBOKEN De bästa renoveringsartiklarna i Wheels under de senaste 25 åren


INNEHÅLL

—–—–—–—–—–—– 1

4

TIPS, TANKAR OCH UTRUSTNING

KAROSSERI OCH EL

Bilköp med brister 6 Vårrusta bilen 12 Smarta mektips 16 Så renoverar proffsen 20 Bygga och utrusta drömgaraget 30 Så renoverar proffsen 42 Avgasrening 47

Proffs och plåtjobb 141 Plåtjobb för alla 146 Rostlaga golv 154 Passform och spalter 159 Renovera dörrgångjärn 163 Rätt monterad huv 166 Trycka ut bucklan 169 Färgborttagning 172 Laga plast 176 Rostborttagning 183 NeDslag i bil-el 190 Renovera kabelstammar 198

2 CHASSI Fixa glappet fram 58 Trumbromsar 64 Byta till skivbromsar 68 Snygga till under huven 74 Retrobatteri 78 Kylsystemet 82 Så lagar du din bensintank 87 Originaldäck 92 Radialer, diagonaler och vit sida 101 Däck – färskvara 106 Plåtfälgar och tillval 109

3 MOTOR OCH TRANSMISSION Ekonomitrimma förgasaren 116 Förgasarrenovering 120 Felsöka automaten 124 Byta knutkors 131 Renovera bakaxeln 133

5 INREDNING Byta sätesklädsel 206 Renovera ratten 214 Byta värmeelement 216 Nytt liv i radion 220 Luftkonditionering 226

6 LACK OCH KROM Vårda lacken 234 Tankar kring lackering 242 Billackens historia 244 Lackera själv 249 Pinstriping 257 Renovera rostfria lister 260 Rädda porigt krom 267 Renovera emblem 272 Hur sitter listen 276

3


BILKÖP MED BRISTER

1 TIPS, TANKAR OCH UTRUSTNING BILKÖP MED BRISTER

även vi gör mindre lyckade bilaffärer. Man fastnar för en modell och hoppas att varningsklockorna bara är utslag av negativt tänkande. ”Det ordnar sig nog, bilen är ju ganska tuff, åsså är den ovanlig!” Pengarna brinner i fickan, plåtkärleken fångar sinnet och man blir lättlurad. Bilhandlarens tal om en ”bra bil bara lite rost i sandplåten” klingade löftesrikt. Några andra brister? Ja, automaten läckte olja ”men bara när bilen står”. Vi hade tänkt oss en rullade renovering och första steget blev en genomgång inför kontrollbesiktning. Upphissad på lyften kom första kallduschen. Idag, med lite distans, känns det som vi köpte en ovanligt sönderskruvad, fusklagad bil. Det handlade alltså om en –60 Chevrolet Biscayne Delivery med utbytt motor, växellåda och styrsnäcka. En 350 fyrportsmotor från uppskattningsvis tidigt 70-tal tronade under huven uppbackad av en TH350 automat. Original styrsnäckan hade ersatts av en nyare servostyrsnäcka med tillhörande pump. Andra finesser var bland annat en nyare framsoffa,

6

omklädd inredning och en tveksam stereoinstallation. Det elektriska hade en hel hög med funktionsbrister. Mest skrämmande var dock upptäckten av en direkt trafikfarligt konstruerad styrning. Vi började med att försöka få bilen besiktningsvänlig. Förutom styrningen handlade det om andra brister i framvagnen, en helt kass kar-

Det stora oljeläckaget från automatlådan bottnade i ett felaktigt yoke och skadad packbox på grund av svår obalans i kardan. Vissa yoke har tydligen en ventilering genom centrum och även här rann olja.


BILKÖP MED BRISTER

Det hette att det ”var lite rost i sandplåten” men Deliveryn hade betydligt allvarligare brister. Fast blir man kär då är ju allt så bra.

Vi ska inte frossa i dåliga svetsjobb men en bild säger mycket. Att växelreglaget inte lirar hundra är ganska uppenbart och lagningen av golvet talar ett tydligt språk. Här finns att göra.

7


SMARTA MEKTIPS

20 SMARTA MEKTIPS Genom åren har vi hört om många tips som underlättar bilbyggandet. Ibland har de förmedlats muntligen i garagen. Ibland har vi läst om dem. För en del verkar kanske några av tipsen självklara. Men alla kan säkert finna något ”aha!” bland följande underrubriker.

1

Första bygget Betrakta köpet av en entusiastbil som köpet av ny bil. Med andra ord, läs på i ämnet. Det har gjorts reportage om många olika märken. Och för de som vill fördjupa sig finns böcker. Besök träffar för det fordon som intresserar. Ställ gärna frågor. De flesta entusiaster älskar sitt intresse och kan berätta i timmar. Sedan gäller det att vara ärlig mot sig själv. Hur mycket pengar har jag råd att spendera? Disponerar jag utrymmen (garage) för den tid en bilrenovering kan ta. Kanske kan det gå flera år. Kommer intresset att hålla i sig. Det finns många exempel på påbörjade projekt som inte finns ork att avsluta. Ofta är det den ekonomiskt minst betungande satsningen som ger största glädjen.

16

2

För oljespill Att ta bort gamla oljefilter kan vara ett skitigt jobb. Speciellt på motorer där filtret inte sitter monterat lodrätt, En uppskuren två- eller fyra­liters plastdunk med ingjutet handtag är ett utmärkt hjälpmedel. När filtret lossats skruvar man av det med ena handen och håller dunken under med den andra.

3

Kablar och anslutningar PVC-överdragna flertrådiga kopparledningar i lämpliga dimensioner (ofta en, 1,5 eller två mm²) används genomgående i bilen. Den vanligasteanslutningen entusiasterna använder sig av är pressade kabelskor. Ett pinnhål upp på skalan hamnar lödda kabelskor. Det kräver dock visstalang att få snygga lödningar. Riktigt prydligt är att klä in alla anslutningar


SMARTA MEKTIPS

med krympplast. Dwenna typ av plastslang träs över anslutningen och en bit av kabeln. Genom att värma med värmepistol eller gasol krymper plasten kring kabelskon och ger ett bra fuktskydd.

4

Kör upp oljetrycket När du renoverar en motor, eller bara byter oljefilter, bör man fylla detta med olja före montering. Det gäller framförallt filter som monteras lodrätt. Även filter som har mer eller mindre lutande infästning kan delvis fyllas. Anledningen till detta är att få oljetryck så snart som möjligt efter det att motorn startat. I sammanhanget förekommer även ett annat trick. Man kör runt motorn på startern utan tändning tills oljetryckslampan slocknar. I samband med nybyggd motor kör också många upp oljetrycket med hjälp av en axel som tillfälligt ersätter fördelaren och driver direkt på oljepumpen.

5

Ordning på lyftare och stötstänger Ska gamla lyftare återanvändas är det viktigt att dessa hamnar på originalplatsen. Kam och lyftare slits nämligen in i varandra. Det är knepigt att märka lyftare. Man kan istället märka upp facken i en lämplig kartong (ett in, ett ut och så vidare). En gammal äggkartong passar utmärkt i sammanhanget. Materialet absorberar oljespill och locket skyddar mot damm. Ihåliga stötstänger innehåller olja som behöver samlas upp. En lagom hög plåtburk, som den amerikanska oljan levereras i, fungerar utmärkt. Finns locket kvar kan man göra flera lämpliga hål och numrera. Så har man även ordning på stötstängerna.

6

Inventarieförteckning Satsa gärna några kronor och fotografera bilen, reservdelarna och verktygen. Lägg upp alla verktyg separat på golvet eller bänken. Ta också bilden på större verktyg typ svets och bänkslip. Lagra sedan bilderna på annan plats än garaget med tanke på brandrisken. Vid eventuell stöld kommer bilderna att vara till stor glädje för att styrka dina försäkringskrav. Så slipper man allt tjafs med bolagen. Bild­erna kan också komma till glädje vid eventuell identifiering.

7

Blandade bromsar Huvudcylindern ger problem bara om du använder fel modell till ditt bromssystem. Skivor fram trummor bak, trummor runt om, skivor runt om, med eller utan servo, det finns många kombinationer. Och bygger man om med nya bromsar rekommenderas varmt att använda allt från samma bilmodell. Det spar en massa bekymmer.

17


NS

PR

OF

F E S SO R N M I N

SIDOSTEPP Under många år har jag haft nöjet att köra en mängd USA-bilar i varierande skick. Några har varit så slut i hjulupphängningen att gummibussningar haft metallkontakt. Det märkliga är att flertalet gått att framföra på ett acceptabelt sätt, åtminstone på en rak och fin väg. Det gäller framförallt om däcken varit bra radialer och stötdämparna fungerat. DeSoton som vi körde med länge hade många egenheter. I vissa högersvängar, när sidokraften blev tillräcklig, hoppade bilen till och bytte spår. Det kändes som karossen förflyttades i sidled när hjulupphängningen hamnade i ett nytt läge. Det märkliga är att besiktningen aldrig hade några synpunkter. Vi lär oss att leva med brister men när saker görs i ordning blir man förvånad över hur trevlig bilen blir att köra.

60


FIXA GLAPPET FRAM

Det finns flera metoder att lossa kulbultar. Det är ju så att de sitter med en kona som ibland behöver stor kraft för att lossa. Ska inte kulbulten återmonteras kan man använda ett järn som slås in mellan spindel och kulbult. Verkstadshandböckerna hänvisar ofta till en spindelledsavdragare. För att fungera krävs för det mesta att den är skräddarsydd, universalmodellen är för klen. En annan brutal metod är med hammare, mothåll och gärna även brytjärn. Med perfekt svar och bra sving kläms bulbulten ut (obs, slå inte på kulbulten). Lämna alltid den lossade muttern kvar som skydd. I fallet med spindelleden kan annars fjädern skjuta isär med full kraft.

Gummibussningarna har ett stålhölje och de är pressade i A-armen. Med hjälp av en luftdriven mejselhammare (låter fruktansvärt) slås de ut. Det här momentet kan vara svårt för den ovane och man kan behöva en hjälpande hand. Original är kulbulten för övre spindelleden nitad vid A-armen. Rättrogna originalfantaster försöker givetvis kopiera detta medan vi övriga får nöja oss med eftermarknadens bultade variant. Smörjnipplar ingår oftast i amerikanska kulleder vilket möjliggör underhåll och ökad livslängd.

Med tillgång till press och korrekta mothåll eller ett mycket kraftigt skruvstäd kan nya bussningar pressas i. Utan dessa hjälpmedel går det även med en rejäl klubba mot ett vanligt skruvstycke. Här används en kopparklubba. Har ni bara en vanlig hammare använd en hård träbit som skydd för bussningen.

61


PLÅTFÄLGAR OCH TILLVAL

Under ett antal år var Magnum 500:an Chrysler viktigaste tillvalsfälg. 1970 kom så Road Rallye Wheel med tio hål runt yttre delen av fälgcentrum. Tillsammans med den djupa, lite koniska dekorringen ger de en spännande återspegling där halva hålen ser ut att sitta i fälgbanan. Fälgen har blivit en klassiker som passar på många av Chryslerkoncernens bilar. Eftermarknaden erbjuder de flesta storlekar inklusive en förvuxen billethistoria där ursprunget är svårt att skönja. Allt fungerar inte lika bra att blåsa upp.

Originalfantaster som vill ha allt rätt ner till datumkoden väljer att renovera om fälgarna är hyfsade. Centrumkåpor, emblem, dekorringar och fälgmuttrar reproduceras. Det finns till och med färg med korrekt nyans och glansighet plus färdigskurna maskeringsmallar att köpa. Till vissa fälgar, som Olds Super Stock II på bilden, gör eftermarknaden både ”liknande” modeller och exakta kopior. Oldsfälgen förekommer i en mängd versioner mellan 1968-75 som skiljer i storlek, färg, centrumkåpa med mera. Samma fenomen gäller de flesta tillvalsfälgar.

De heltäckande kapslarna är något som amerikanska biltillverkare ändrade år från år. Vill man ha exakt korrekt blir det till att leta via specialister. Vissa populära modeller nytillverkas dock. En förteckning på trettio sidor kapslar täcker bara in sex årsmodeller!

114


115


EKONOMITRIMMA FÖRGASAREN

118

Den här vukuumklockan öppnar choke-spjället en aning så fort motorn startar. Defekt eller felinställd vacuumklocka kan bidra till att choken ligger på för mycket.

Tomgångsskruven består av en konisk nål som tätar mot ett säte i förgasaren. Nålen reglerar bränslemängden på tomgång och den skall vara fri från skador eller ojämnheter. Carter rekommenderar att skruven är öppen runt 1 1/2-2 varv. Alltför öppna tomgångsskruvar påverkar inte bara avgasutsläppen på tomgång utan ökar även bränsle­förbrukningen när förgasaren körs i lågregistret.­

Vid byte av flottörventil, se till att packningen under centreras. Kommer den snett kan den ge upphov till läckage. En lite specialdetalj som Carter använder är den lilla kroken på ventilens nål. Den gör att flottören även hjälper till att öppna ventilen så den inte kan fastna. Flottörnivån kontrolleras med de tolkar som ingår i renoveringssatsen. Exempelvis en borr av lämplig storlek kan också användas. Flottörnivån ställs om genom att försiktigt böja tungan mellan infästningen och själva flottören. Undvik att belasta flottörventilen då skador lätt uppstår. Flottörnivån skiljer mellan olika modeller.

På primärsidan används en kombination av huvudmunstycke och nål. Nålen är fäst i en kolv som verkar mot en fjäder. Under låg belastning med högt undertryck (vakuum) övervinner kolven fjädertrycket. Kolven drar då ner nålens grövre diameter i munstycket vilket stryper bränsleflödet. En liknande lösning finns på Rochester Quadrajet. Kontrollera nålarna för att uptäcka eventuellt slitage. De kommer i kontakt med munstycket och slitage uppstår ofta på ekonomisteget (tjockare delen). Är slitaget mätbart eller går att känna påverkas bränsle­ flödet varför både nål och munstycken bör bytas.


EKONOMITRIMMA FÖRGASAREN

En källa till nästan obegränsad bränsleförbrukning är om dessa pluggar lossnar. Bakom dem återfinns bränslekanalen mellan primärmunstyckena och spridarna.

Fel som kan ge hög bränsleförbrukning Fel

Åtgärd

Vakuumläckage

Kontrollera anslutningar på insug och förgasare. Kontrollera fotpackning.

Bränsleläckage, tank, ledning, anslutningar

Täta.

Igensatt filter

Gör rent eller byt ut.

Choken ligger på

Kontrollera vakuumklockan. Frigör kärvande reglage. Rensa igensatta kanaler. Byt deformerad bimetall.

Hög flottörnivå

Justera till fabriksvärde.

Läckande flottör

Byt ut.

Läckande nålventil

Byt ut.

Hög tomgång

Justera till fabriksvärde. Både varvtal och CO-halt.

Igensatt luftmunstycke

Tag isär förgasare och blås ren alla munstycken och kanaler.

Igensatt avgassystem

Exempelvis delar i ljuddämparen kan lossna och täppa till. Byt ut eller gör rent.

Dålig förvärmning

Kontrollera funktion av spjäll i avgasgrenrör. Från sent 60-tal finns även förvärmning av insugsluften.

Förutom att stänga ute föroreningar från motorn hindrar luftfiltret också partiklar från att komma in i förgasaren och störa dess funktion. Ett igensatt luftfilter kan ge en markant ökning av bränsleförbrukningen medan igensatt bränslefilter mest ger driftstörningar.

119


140


KAROSSERI OCH EL

4 KAROSSERI OCH EL PROFFS OCH PLÅTJOBB

ämnet bilplåt har flera vinklingar och är mer omfattande än vad många av oss tror. Olika projektbyggen i Wheels har förmedlat många tips vad gäller plåtarbete och rostlagning. Det som fick oss att återkomma till ämnet den här gången var hur proffs på en renoveringsfirma arbetar. Bland annat fick vi höra att man vid helrenoveringar regelmässigt öppnar dörrar. Det betyder att ytterplåten – dörrskinnet – säras från baksidan som bildar stommen. Samma ingrepp görs med huv och baklucka. Varför detta sanslösa jobb, undrar vi? För det första kan en mer professionell rostlagning och riktning göras när alla ytor är tillgängliga. Det finns ingen gömd baksida som försvårar arbetet. Förekommer normal rost i dörrens botten kommer även själva falsen – omvikningen – att dölja rost. Varför göra en massa rostlagning och sedan lämna en del som kan ge nya rostproblem? Till slut, det ursprungliga rostskyddet i dörrar och huvar är inte särskilt omfattande på våra kära hobbybilar. Ovanpå en ljuddämpande

massa duschas ett lövtunt färglager så det såg bra ut. För att verkligen kunna göra ordentligt rent och få på ett bättre rostskydd måste nästan dörren tas isär. För övrigt önskade vi få några yrkestips kring den svåra kant i kant helsvetsningen, så kallad stumfog. På nästan plana ytor med lite krum är det en mardröm. Åtminstone för oss amatörer som inte fått hammare och mothåll med modersmjölken. Rostlagning i golvkonstruktioner är på sätt och vis enklare då inte kravet på finish blir lika stort. Pressningar och förstyvningsveck är dock viktiga att återskapa. Det har både en funktion att ge styrka och ser onekligen bra ut. Det här är det tredje och sista ämnet i det här avsnittet. För vidare information se bildtexterna. Ämnet bilplåt är nästan outtömligt. Ofta finns flera sätt att göra ett plåtjobb. I nästa avsnitt ska vi belysa några arbetssätt för oss som inte är så duktiga. Det handlar om punktsvetsning med MIG och lite annat jox för att få till rost och bucklor.

141


ROSTBORTTAGNING

Dräneringshål har borrats för att vätskan lätt ska rinna ut. Vid hemkomst är det lämpligt att karossen står varm och speciellt punktsvetsade ytor kan gärna värmas på med gasol eller dylikt för att få ut all fukt.

Mustangcabben som kom till Nordbet var ordentligt rengjord men färgen var kvar. Den kommer inte att lösas av saltsyran. Med tanke på kommande omlackering kan det vara lämpligt att ta bort färgen för att dra fördel av badets betande effekt.

Karossen på väg upp ur natriumluten. Det här badet är till för att stoppa saltsyrans framfart som annars är ganska aggressiv. Baden är utformade så att karosser endast kan sänkas ner på sidan.

188


NS

PR

OF

F E S SO R N M I N

BÄDDAT FÖR BRASA En kväll i början av min streetrace-karriär stod gänget och snackade i Norrtull. Plötsligt började det brinna i en trimmad Amazon. Grabben som ägde bilen fäktade vilt med uppslagen huv och skickade till slut in skinnpajen. Brasan tog sig ändå. Både i lumpen och frivilligt hade jag gjort flera brandövningar och i den silvergrå folkan fanns alltid en pulversläckare. –Pröjsar du återfyllningen släcker jag, var ett lite kaxigt erbjudande som den vildögde gärna tog. Med nästan helt stängd huv behövdes bara en liten puff med släckaren. Efteråt konstaterades att matarledningen från generatorn var spänd över den ena av främre Weber 45:ans trattar. Isoleringen hade skavts av mot kanten på tratten med kortslutning som följd och det i en atmosfär av bensinångor bäddade för brasan. Kortaste vägen för en kabel är sällan rätt väg.

189


204


205


Att kunna meka och skruva är en del av glädjen med bilhobbyn. Klarar man inte alla delar själv är det ändå bra att ha en teoretisk insikt för att få bästa hjälpen. I sex kapitel – Tips, tankar och utrustning, Chassi, Motor och transmission, Karosseri och el, Inredning samt Lack och krom – samlas de bästa artiklarna från Wheels. Renoveringsboken omfattar 244 sidor med 665 bilder, skisser, diagram och tabeller i färg och svartvitt.

RENOVERINGSBOKEN De bästa renoveringsartiklarna i Wheels under de senaste 25 åren

Renoveringsboken är tänkt som inspirerande läsning både för nya i hobbyn och de som varje månad läser Wheels Magazine.

Profile for Smakprov Media AB

9789188207166  

9789188207166  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded