__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


ICA-handlaren som drog i nรถdbromsen

Petra Ariton Roger Marklund


INNEHÅLL Några ord från Roger Förord Hjärtintensiven i väntan på döden Mitt livs ryggsäck Från kärleken i Portugal till ICA-handlare Nykaklad Skilsmässa Springa vilse med flit Det började ljusna Hur hoppar jag av ekorrhjulet? Vägen tillbaka till mig själv Vad är medveten närvaro? Formell och informell meditation Ankare Zen Coaching Essens – Behov – Strategier De fem huvudprinciperna 1. Stöd till inre kontakt 2. Hjälp genom ”icke-hjälpande” 3. Lyssnande utifrån acceptans 4. Empatisk kontakt 5. Flexibilitet och kreativa metoder De nio attityderna 1. Ett icke-dömande förhållningssätt 2. Nyfikenhet 3. Tålamod 4. Tillit/Tilltro 5. Att inte sträva/Medveten strävan 6. Acceptans 7. Att släppa taget 8. Tacksamhet

1 2 4 6 7 10 14 16 19 22 24 28 31 33 36 38 38 40 41 42 43 44 45 46 48 49 50 51 52 55


9. Generositet Vad har skänkt lycka under dagen? Ät mer efterrätt! Lyssna på din inre röst Vikten av supportande vänner Har jag tid att vara närvarande i mitt eget liv? Nyfikna frågor som stöd till utforskande För dig som vill prova medveten närvaro Inspirationslista

55 56 59 60 62 64 69 71 76


Några ord från Roger Jag fick frågan varför jag skriver denna bok och blev själv förvånad över mitt svar. Den främsta anledningen är att förklara för mina barn de val jag gjort. Jag har under resans gång insett att den som behövde mest förklaring var jag själv. Jag vill tacka Petra Ariton för alla timmar hon lyssnat på mig och den läkning det innebar för mig att bli lyssnad på med nyfikenhet, öppenhet och acceptans.


Förord Många människor idag upplever att det så kallade livspusslet är svårt att få ihop. Att det är många måsten som är svåra att förena med det vi vill och längtar efter, vilket ibland tär på våra nära relationer. En väg till att hitta mer balans i livet är medveten närvaro. Medveten närvaro är en mycket gammal buddhistisk metod, men samma filosofi återfinns även i taoismen (religiös tradition i kinesisk kultur), yoga och i de nordamerikanska indianernas filosofi. I grunden har det dock ingenting med religion att göra. Det är en filosofi som går ut på att iaktta vem man är, hur man ser på världen och att ha kontakt med nuet. Inom sjukvården används mindfulness idag som ett biverkningsfritt alternativ till övrig rehabiliteringen av utmattningsdepression, tidigare kallat utbrändhet, med positivt resultat. Med regelbunden övning kan det bli ett sätt att minska stress och oro. För många människor är medveten närvaro något som är helt naturligt och som de gör utan att sätta någon sorts etikett på det. Ett exempel är Rogers mormor satt varje kväll i sin gungstol. När han var på besök var hon där fullt närvarande och lyssnade på hans frågor och funderingar, full av nyfikenhet och utan att döma. Intensionen med denna bok är att dela den gåva det är för Roger att verkligen stanna upp och i det ”mellanrum” som skapas iaktta


tankar, känslor, andning och kroppsförnimmelser. Andra namn på detta mellanrum är klarhet eller the gap, och utifrån denna klarhet kunna ta medvetna val. För Roger är medveten närvaro är ett sätt att leva. Det är en livslång resa som han just börjat. Roger ser sig som nybörjare i att utforskandet av medveten närvaro. I vardagen övar han på att uppleva vad som händer runt omkring honom. Han fångar nuet, helt enkelt. Förhoppningen är att inspirera andra till att utforska mellanrummet och lyssna på kroppens subtila signaler, så att det inte behöver gå så långt som för Roger. Ingen ska egentligen behöva hamna på hjärtintensiven för att inse vad som är viktigast i livet. Detta är ingen lärobok i medveten närvaro, utan vår önskan är endast att inspirera människor till att leva här och nu. Boken innehåller inga råd eller pekpinnar utan endast Rogers erfarenheter och upplevelser, med exempel på vad som fungerat för honom och andra i hans närhet. Vi överlåter till läsaren att finna vad som fungerar bäst för varje enskild person. För den som vill prova att skapa mer medveten närvaro avslutas denna bok med tips på enkla övningar och nyfikna frågor att ställa sig själv. Möjligheterna att utforska är oändliga. Vilket blir ditt första steg mot ett liv i mer medveten närvaro?

Petra Ariton & Roger Marklund September 2012


Hjärtintensiven i väntan på döden Jag vaknar mitt i natten och inser att jag inte får luft. Paniken sprider sig. Jag tänker att det måste vara något fel. Det måste vara något läkarna inte hittat när de tog alla prover. Jag är rädd när min flickvän kör mig till akuten. Det känns som om hjärtat ska bulta ut ur kroppen. Jag tänker att jag inte orkar kämpa mer. Att jag inte orkar prestera. Orolig eftersom det är uppenbart att läkarna missat något. Det var ju inte många dagar sedan jag var på en undersökning för trycket över bröstet. Trots all oro för vad som kan vara fel vill jag ändå inte erkänna att jag är sjuk. Jag får beskedet att jag ska läggas in och jag känner att jag kan slappna av. Vad skönt, tänkte jag, att få vara i händerna på folk som kan ta hand om trycket över bröstet. Jag längtar efter trygghet. Hjärtat håller på att slå ut ur bröstet och jag får en tablett nitroglycerin på tungan. Mitt i kaoset kommer tanken att jag kanske kan sprängas av den där tabletten. Den tredje natten på hjärtintensiven pratade jag med en man, som var ungefär 10 år äldre än jag, som hade ett riktigt hjärtfel. Morgonen efter när jag gick för att fortsätta vårt samtal var hans säng tom och hjärtapparaten med alla sladdar hängde vid sidan. Min första tanke var att han troligen hade fått åka hem. Men någonstans där inne misstänkte jag att sanningen var en annan. När jag frågade personalen var han var så fick jag veta att han


hade dött under natten. Allt jag kunde tänka på då var att snart är det min tur samtidigt som jag frågade mig själv ”Är inte livet mer än så här?” Jag låg hela natten och bara väntade på att jag skulle dö, att mitt hjärta skulle stanna vilken sekund som helst. Varje natt när jag var helt utlämnad åt mig själv kom tomheten tillbaka. Jag låg där och strök på min arm. Viskade till mig själv Du är okej Roger! Du är okej Roger! Jag ville inte att någon skulle besöka mig på sjukhuset eftersom jag inte ville visa mig för någon i det skick jag var. Jag skämdes för att jag var så orkeslös. När min flickvän kom på besök var jag mest arg och hade svårt att hålla uppe den annars så glada, charmiga och käcka fasaden. I min iver att fylla mitt liv med värde och mening, hade jag genom hela mitt liv presterat i en sådan fart att min kropp inte längre orkade. Jag insåg att NU var det dags att dra i nödbromsen.


Vägen tillbaka till mig själv Det första jag gjorde när jag bestämt mig för att förändra mitt liv, var att inte träffa personer som stressade mig. Jag valde att för en tid bara umgås med vänner som jag var trygg med och inte med så många åt gången. Jag sa till folk att jag behövde ta hand om mig själv och ingen tyckte det var konstigt eller tog illa upp. Det var som att alla förstod. Det andra jag gjorde var att jag började lyssna på min kropp. Jag lyssnade på kroppens signaler innan det gått för långt. Tidigare i livet hade jag kunnat träna timtals inför alla tävlingar jag deltagit i men efter hjärtintensiven kunde jag bara ta promenader på fem minuter. Om jag försökte att öka till 15 minuter kändes det som att blodet kokade i kroppen. Hur lyssnar man på kroppens signaler när man springer fort? Jag behövde om och om igen påminnas om att inte göra för mycket. Att inte pressa mig för hårt, för snabbt. För att ha möjlighet att känna efter vad som var levande i mig i stunden behövde jag stanna upp korta stunder. Jag stannade upp och var bara medveten om min andning. Jag har hört att mannen som lär människor om hundar, Cesar Millan, har sagt att det hundar behöver är disciplin, motion och kärlek. Tänk om alla människor gav detsamma till sina kroppar.


Inte förrän jag kan ge mig själv kärlek kan jag ge andra kärlek. Jag behöver fylla upp mig själv innan jag kan ge andra. Det tredje jag gjorde för att hämta tillbaka mina krafter var att jag vågade be om stöd. Ibland kunde jag be en vän komma över och bara vara med mig. Inte för att göra något speciellt än att bara sitta tillsammans i samma rum. Nu när jag visste att jag ville leva fullt ut i varje stund var bara frågan hur jag skulle göra det i praktiken. Jag ställde mig själv frågor som ”Vad supportar mig att leva fullt ut? På vilket sätt kan jag leva i medveten närvaro i min vardag? Vilket arbete är mest stödjande för mig? Vad skulle vara mest stödjande för mig i resten av mitt liv? Vilken fråga är mest städjande för mig just nu?” Jag började meditera och fortsatte att prova på det mesta inom personlig utveckling. Till slut fann jag två inriktningar som verkligen har supportat mig att leva i medveten närvaro. Det var utbildningarna till Zen Coach och mindfulnessinstruktör. I kommande kapitel kommer jag att berätta mer om dessa två förhållningssätt.


Har du tid att vara närvarande i ditt eget liv? ICA-handlaren som drog i nödbromsen handlar om mannen som hade allt men ändå inte var lycklig. Följ Rogers resa från hjärtintensiven i väntan på döden till ett liv i medveten närvaro.

Roger Marklund

Petra Ariton

Några röster om boken:

”Bra upplägg och lätt att läsa. Jag tror många kan ha nytta av den här boken.” "Mycket intressant läsning. Lättläst och konkret. Inte alls flummigt som det ofta kan bli i den här typen av böcker." ”Modigt, givande och relevant” ”En bra skriven personlig berättelse. Engagerande, inspirerande och lärorik.”

Profile for Smakprov Media AB

9789198058109  

9789198058109  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded