__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Så fixar du strandnära stilen – en idébok

Anna Örnberg 1

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 1

2013-03-22 07.42


inneHÅll FörOrD ____________________________________ 4 ett rum – tre marina stilar ______________ 6 bÅtliV _____________________________________ 8 stranDnÄra _____________________________ 12 stOrseglare _____________________________ 16 Kalas ViD Kusten ________________________ 22 trall & pall _____________________________ 32 signalera mera __________________________ 40 FiXa stilen meD sÄnggaVeln ____________ 52 bÄDDa Fint meD marint __________________ 55 sjöKOrt & KartOr ________________________ 58 sKepp OHOj, VilKen liVbOj! _______________ 66 bYgg en egen FYr ________________________ 70 blÅ, blÅ… ________________________________ 72 KOnstFulla priCKar _____________________ 84 stranDFYnD ______________________________ 90 böljanDe blÅ VÅgOr _____________________ 98 FÅFÄngans sniCKeri ____________________ 104 Knep meD rep ____________________________ 107 Kaptenens KOmpassrOs _________________ 120 jul HOs sVarta malin ___________________ 128 sCHablOnmÅla OCH stÄmpla ___________ 140

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 3

2013-03-22 07.43


Vatten, vatten, bara vanligt vatten… Alldeles vanligt och ändå så märkvärdigt. Många håller med mig om att vatten är härligt i de allra flesta former. Glittrande insjö eller mäktiga hav, porlande bäckar och brusande forsar, klippiga hällar och långa stränder av sand eller klappersten… Vi lockas till och flockas nära vattnet. Det har en magnetisk kraft på oss och om vi inte har turen att bo vid vattnet dras vi dit på fritiden för att bada, fiska, åka båt eller bara njuta av synen från stranden. Är det för att det glittrar så vackert av solen på vattenytan? Är det ljudet av vågor som kluckar försiktigt eller slår in över land? För visst är det något med stämningen – och det är svårt att känna sig helt olycklig en vacker dag vid vatten. Det kan också ha med spänning, äventyr och reslust att göra. En båt är ju en farkost och nog det enda transportmedel som vi gärna dekorerar hemmet med. En cykel eller ett tåg på fönsterbrädan är inte en lika vanlig syn som en segelbåt.

4

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 4

2013-03-22 07.43


Har det med liv att göra? Vatten är ju liv! Utan vatten dör allt.Så kanske har vi sedan urminnes tider någon nedärvd gen som gör att vi dras till vatten för att vatten är detsamma som överlevnad? Det finns oerhört många vackra platser med makalös utsikt i vårt land. Men just att bo med utsikt över vatten är extra lyxigt. Det har till och med Skatteverket fastslagit! Älskar man vattnet och förknippar det med välmående, lycka och glädje, äventyr och frihet, så är det inte konstigt att vilja återskapa samma känsla och stämning i sitt hem. Man behöver inte ens bo intill vattnet för att inreda med en strandnära känsla, utan kan göra det för att tillfredsställa den längtan som bor i hjärtat. Själv är jag smålänning och även om jag faktiskt ser sjön från min arbetsplats, så är det en bit att åka till havet. Min största inspirationskälla i det här arbetet har därför min syster varit – ”Svarta Malin”, sjökapten med rätt att segla alla de sju haven, och lots. Hon har dessutom hittat kärleken i en likaledes lotsande sjökapten och fått två små pirater. Hon har inspirerat mig till flera projekt och prylar att göra själv. Har jag varit det minsta tveksam, så har jag frågat mig själv: ”Skulle Svarta Malin tycka om den här?” Om svaret varit ”JA!”, så har det bara varit att segla vidare. Nu hoppas jag att ni alla landkrabbor och sjöbusar ska bli inspirerade att fixa, bygga, sy och dekorera hemma – för den här boken är en idébok fullsmockad med tips, idéer och beskrivningar för alla som tycker det är roligt att göra saker själv. Mycket nöje!

5

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 5

2013-03-22 07.43


Ett rum – tre marina stilar Tillhör du dem som har en alldeles bestämd uppfattning om hur marin inredning ser ut? Du tänker vita väggar, blått och rött, lite amerikansk östkust… Du kommer att upptäcka att det finns fler sätt att inreda med inspiration från sjö och hav, med olika stämningar och skiftande färgskalor. Alldeles säkert ännu fler än vad som visas här. Som ett experiment har jag valt ut tre huvudstråk och inrett ett och samma rum i tre olika stilar, för att visa den vidd som marin inredning har. Gränserna är ingalunda knivskarpa. En hel del marina dekorationer, ytor och material kryssar utan svårigheter mellan de olika stilarna. De blandas ofta lite med varandra och du hittar säkert ett alldeles eget sätt att tolka dem och göra ditt hem till en spegel av dig och din familj.

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 6

2013-03-22 07.43


Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 7

2013-03-22 07.43


FestVimplar Vimplar är ren kalasmagi! Häng upp en lång rad vimplar så känns det genast gladare och festligare. De långa girlangerna i sjöboden har gjorts i tyg från lapplådan – men att sy går alldeles för långsamt när man vill ha riktigt många vimplar. Styvstärk tyger ur lapplådan, se beskrivning nertill, så kan vimplarna klippas direkt i önskad form och storlek. Vik en snedslå eller ett bomullsband dubbelt på längden och pressa. Lägg bandet om vimpelns övre kant och sy fast med bred sicksacksöm på maskin. Lägg vimplarna tätt efter varandra längs med bandet och fortsätt att sy sicksacksömmen hela vägen.

grÄsligt snYggt Gamla krukor blir som nya efter ett drag med penseln. Dekorera med målad text på en remsa av grovt linnetyg – koordinater för longitud och latitud ger marin känsla. Texten görs med schabloner, se sidan 142. Klipp remsan lite bredare än dina bokstäver/siffror och ca 3 cm längre än krukans omkrets. Måla tyget också med den vita färgen, lite slarvigt så att tygets struktur lyfts fram. Låt torka. Dra bort ett par trådar ur väven utmed remsans långsidor så att tyget fransar sig i kanterna. När även texten torkat penslas tygremsans avigsida med lite hobbylim och fästs runt krukan. Vippigt vajande gräs är snyggaste krukväxten till strandfesten. Finns av ädlare sort i trädgårdsbutiken, men du kan också gräva upp en tuva vildgräs i det fria.

STYVSTÄRKT TYG

Bred ut en bit vaxduk eller plast på arbetsbordet som skydd. Pensla alla tygerna på båda sidor med vävlim, så att tyget blir ordentligt genomfuktat. Häng upp på tork på en ”klädlina” av uppspänt snöre. När limmet torkar blir tyget alldeles styvt, men inte hårdare än att det fortfarande går att klippa i. Du kan stryka tyget även om det är stärkt med lim. Lägg lakansväv på båda sidor om det stärkta tyget när du stryker, för att skydda strykbräda och strykjärn från limmet.

26

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 26

2013-03-22 07.47


liVbOj Om miDjan Gardinringar av trä blir fina små livbojar med hjälp av hobbyfärg. Perfekt lämpade som servettringar förstås! Knipsa bort alla metalldelar på gardinringarna. Putsa träytan med fint sandpapper och torka rent med T-röd på en tygtrasa. Måla ringarna helt vita först. Låt torka. Måla sedan 4 breda band om ringen i rött eller blått.

staDig pÅ FOten Vanliga krukfat blir fina ljusstakar till blockljus. Små krukfat till ett enda ljus eller riktigt stora fat för en hel grupp blockljus. Sätt fötter på faten med fastlimmade träkulor, ju större träkulor desto tuffare! Limma med tvåkomponentslim och måla sedan fat och fötter med matt vattenbaserad färg. Dekorera runt ljuset med snäckor, sand eller små fina stenar.

sKimranDe glas Skynda fynda! Leta gammaldags flaskor i skimrande blå och blågröna färger på loppis. De blir de allra finaste ljusstakar för nästan inga pengar alls. Häll lite vatten i flaskorna och sätt vanliga stearinljus på plats!

”DE bJUDS INTE bArA på MAT UTAN EN HEL UppLEVELSE.” 27

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 27

2013-03-22 07.47


Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 52

2013-03-22 08.02


FiXa stilen meD sÄnggaVeln Spontat trä och kryssreglar fångar stämningen av strandnära boende och kanske är det drömmen att få klä hela väggarna med spont eller panel. Men det är enklare och snabbare att fuska. En generöst tilltagen, stor hemsnickrad sänggavel är allt som behövs för att pricka in den rätta känslan i sovrummet.

stilFull i sOVrummet

SÄNGGAVEL

Flera tusen sköna kronor kan du spara genom att snickra en gavel i marin stil istället för att köpa den färdig. Jag tog i ordentligt och gjorde den mycket högre än vad som ”behövs”. På så vis kommer gaveln att dominera intrycket och får hela rummet att kännas marint inspirerat. En finess med att snickra en gavel är förstås att om du tröttnar eller ska flytta, så är det bara att skruva ner gaveln från väggen och ta bort den.

Storlek: För säng 90 cm (160 cm) 180 cm Bredd – 102,5 cm (170,5 cm) 196,5 cm Höjd – 175 cm MATERIAL:

• A – 11 st (19 st ) 22 st råspont 17 × 95 × 1600 mm • B – 3 st tvärreglar 28 × 70 × 935 (1615) 1873 mm • C – 4 st kryssreglar 28 × 70 × 550 (850) 970 mm • D – 1 st mittregel 28 × 70 × 860 mm • E – 1 st kantbräda 28 × 120 × 1075 (1755) 2015 mm • F – 2 st kantregel 45 × 70 × 1720 mm • Trälim • Träskruv med försänkt skalle, 40 + 75 mm långa VERKTYG:

• Borrmaskin/skruvdragare • Sticksåg • Det här snickeriet blir roligare och enklare, om du har en bra kapsåg med reglerbar inställning för geringssågning. 53

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 53

2013-03-22 08.02


blÅ, blÅ… …vindar och vatten? Äh, blå jeans så klart! Det här är återbruk när det är som bäst. Gamla avlagda jeans finns i en uppsjö av blå nyanser. Tyget är slitstarkt, skrynkelfritt och har den rätta, skönt lediga stilen. perfekt för inredningsdetaljer i strandnära stil! tuFFa FlaggOr Den amerikanska och engelska flaggan av jeanstyg är lätta att känna igen, men visst fungerar jeansblått och linnebeige som en tuffare variant av vår egen svenska flagga? De större kuddfodralen är gjorda för innerkuddar med måttet 40 × 50 cm, den mindre ca 30 × 40 cm. Sy med extra kraftig sytråd och gör dekorativa stickningar med dubbla raksömmar mellan de olika tyglapparna för ett proffsigt slutresultat. Amerikansk flagga: Klipp 3 st ljusa + 4 st mörka remsor av jeans, 8 × 52 cm. Sy ihop remsorna på längden, med 1 cm sömsmån, till ett randigt framstycke. Klipp en ruta av riktigt mörkt blått jeanstyg, 20 × 25 cm. Vik in 1 cm sömsmån utmed nederkant och höger kortsida. Pressa. Placera rutan uppe i vänstra hörnet på kuddstycket och sy fast den med dekorativa stickningar. Måla 1–3 stjärnor med vit textilfärg eller fäst en grupp stora stjärnformade nitar (Panduro) i den mörkblå rutan.

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 72

Engelska flaggan: Klipp ett helt stycke 42 × 52 cm, från ett byxben. Använd dig av randiga tyger i rött och vitt för att klippa remsor till flaggans kors. Det behöver inte vara exakt – bara så pass likt att man känner igen flaggan. Remsorna sys fast med tät sicksack utmed de klippta kanterna. Svenska flaggan: Använd linnefärgad sadelgjord eller klipp remsor av linnetyg och sy fast som flaggans kors.

För att kunna tvätta kuddfodralen, klipp 2 st bakstycken 23 × 52 cm (för liten flagga 18 × 42 cm). Sy ihop bakstyckena med 2 cm sömsmån, rätsida mot rätsida, i långsidan med ett 30 cm långt blixtlås i sömmen. Sy ihop fram- och bakstycke, rätsida mot rätsida. Klipp bort överflödig sömsmån vid hörnen. Sicksacka sömsmånen. Vänd ut och in.

2013-03-22 08.08


73

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 73

2013-03-22 08.08


STRANDFYND En slät, silkeslen vacker sten, en knotig, grånad mjukslipad pinne eller en fin snäcka… Skatter kan se ut på många olika sätt och det är en del av spänningen för alla skattletare som promenerar längs stränderna med böjd nacke och blicken fäst i backen.

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 90

2013-03-22 08.14


staFFli FrÅn stranDen Ge hedersplats åt en liten tavla eller bild, genom att höja upp den på ett litet bordsstaffli gjort av drivved och silkeslena pinnar. Hittar du inte tillräckligt många bra och långa pinnar på stranden, kan du ”fuska” med torra pinnar från skogen. När de legat tillräckligt länge tappar de barken, blir mjukslitna av väder och vind – och väldigt lika drivved.

pinnagirlang De ser inte mycket ut för världen, de minsta bitarna drivved från stranden. En hög pinnar bara… vad blir det av det? Jo, många pinnar små kan träs på snöre och bli en fin girlang. Borrar du hål genom träet centrerat mitt på pinnen blir det en ganska snäll girlang. Borrar du istället hålet en bit in från pinnens ena ände, blir det en spretig girlang som snurrar och rör sig stilla i vinddraget. Tänk inte för mycket, när du trär pinnarna på snöret. Bara jobba på och låt slumpen avgöra hur träpinnarna hamnar – det blir bra utan att du behöver fundera.

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 91

2013-03-22 08.14


Böljande blå vågor Strikta skjortor blir skönaste återbruket, när de får nytt liv som lapptäcke. Rutor, ränder och prickar i olika blå nyanser blir som skimrande vatten och böljande blå vågor. Friskt, fräscht och sommarfint!

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 98

2013-03-22 08.19


”…inredningen hämtar inspiration från stranden och det fantastiska djurliv som finns i och runt vattnet…”

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 99

2013-03-22 08.19


snabbrenOVeraD spegel En halvtrist furuspegel från loppis plus en härva rep = piffad spegel på en kvart! Släta, enkla… ju tristare ram desto bättre, bara den är rund eller oval till formen. Du behöver inte måla ramen! Repen täcker ytan helt. Men slipa gärna med ett grovt sandpapper, så får limmet bättre fästyta. Torka rent med T-röd. Ett varv med en riktigt grov tross blir effektfullt. Trossens ändar surrades hårt med natursnöre, både för att hålla ihop och som en dekorativ detalj. Med limpistol fästes trossen på plats men ett par tunna dyckert försiktigt islagna med hammaren försäkrar också att det sitter kvar. På var sida om den grova trossen täcks resten av ramen med klenare hamparep och bara limpistolens hjälp.

glest & grOVt Häftiga gardiner för nästan inga pengar alls hittar du i växtbutiken. Där kallas den ”skuggväv” och när den gjort sitt i ditt fönster, fungerar den jättebra i trädgården som just sådan. Den glesa säckväven kan strykas helt slät eller blötas, skrynklas ihop hårt och läggas till tork i en skrynklig hög – lite rynkigt ser bara fånigt ut, men mycket skrynkligt blir en rolig effekt. Gardinomtaget görs med riktigt kraftigt rep, som förses med en ögla i var ände på samma sätt som snäckgirlangen på sidan 97.

110

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 110

2013-03-22 08.22


balanseranDe bOrD Luras lite! Gör ett bord som vid första anblicken ser ut att balansera på ben gjorda av rep. Stommen till repbenen hittar du i ett byggvaruhus nära dig. Tunna, smala metallben, i princip ett metallrör med en enkel platta i ena änden som skruvas fast mot bordsskivans undersida. Finns i flera höjder. Bordsskivan? Gå på loppisjakt med öppet sinne och leta efter vad som helst av trä som kan bli en bordsskiva. Ju ruffigare desto bättre. En gammal dörr, en trädgårdsbänk… Skura av och slipa. För att skapa illusionen av att benen är rep, gör du stora knutar av grovt rep, ca 20–25 mm i diameter, för att fästa på bordets ovansida. Knutens ena ände kommer ju att synas, men den andra änden måste försvinna ner i bordsskivan. Borra därför stora hål för repet, precis rakt över placeringen för de fyra benen. Vänd sedan på bordsskivan och skruva fast metallbenen. Använd hamparep, 6 mm i diameter. Fäst repets ände med en häftpistol mot bordsskivans undersida. Vira repet tätt och fast runt benet. För att repet ska fäst bra med lim i benets ände, tejpar du ett varv krafttejp runt benet. Då kan du limma med vanlig limpistol eller välja starkare lim med längre torktid om du vill.

111

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 111

2013-03-22 08.22


KartOr pÅ Klapparna Sjökort och kartor blir finaste julklappspapperet, omknutet med rep, hampasnöre och tjärat snöre för doftens skull. Allt papper – sjökort såväl som vanliga kartor, kan patineras och få en gammaldags gulnad ton genom att helt enkelt penslas med vanligt kaffe. Har du begränsade mängder av kartor och sjökort, kan de användas mer sparsamt som dekorremsor runt klappar inslagna i enfärgat papper. De allra minsta bitarna kan bli julklappsetiketter.

paKetpYssel Mjuka paket? Ja, nästan! Vanligt brunt papper som först skrynklas ihop hårt och sedan slätas ut igen blir ett omslagspapper som känns lite fluffigt och mjukt när paketet slås in. Skrynkeleffekten framhävs extra om papperet borstas lite slarvigt med penseln i lätt hand. Vit färg för naturlig stil, silver eller guld för lite rolig stilkrock med metallglans på brunpapperet. Knyt natursnöre om paketet och dekorera med fastlimmade snäckor och musselskal. Riktigt festfina blir snäckskalen om de penslas med glitterlim.

tOmtens sÄCK Är en sjömansHinK! Sydd av grovt linne och stämplad med röd text blir en ”Sailors Bucket” julfin förvaring för klappar. Eller hoppa över texten, så är den fin året om! Beskrivningen hittar du på sidan 74. 130

Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 130

2013-03-22 08.26


Inred_m_marin_inspiration_skarp_inlaga_tb.indd 131

2013-03-22 08.26

Profile for Smakprov Media AB

9789155259211  

9789155259211  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded