9789175775135

Page 1

Kr책ke och Lubbas t채vlar

Kr책ke och Lubbas t채vlar

Marie Bosson Rydell Illustrationer: Jessica LindholmKråke

och Lubbas tävlar Marie Bosson Rydell Illustrationer: Jessica Lindholm


Tidigare böcker i serien Mera Kråke av Marie Bosson Rydell: Kråkes bästa dag, 2014 Kråke och Lubbas, 2014 Kråke spelar spel, 2015 Kråke och Gustav, 2015 Kråkes medeltidsskola, 2016

Kråke och Lubbas tävlar Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Marie Bosson Rydell © Illustratör: Jessica Lindholm Första upplagan Tryckt i Viljandi, 2017 ISBN: 978-91-7577-513-5


Kapitel 1 Hösten kommer Hela sommarlovet har gått. Kråke har varit mycket hos mormor och morfar och tränat agility med deras tax Lubbas. Det går riktigt bra. Men morfar säger att nu i höst måste Lubbas börja träna på det han verkligen ska göra, nämligen att spåra och driva rådjur i skogen. Kråke hade gärna velat gå en riktig agilitykurs med Lubbas och kanske tävla. Maja och hennes golden retriever Konrad ska gå. Men morfar säger att de nog inte hinner med båda delarna. Kråke sitter på bussen till skolan. Det är 5


härligt väder, soligt och lite kallt. Det blir nog bra tänker han. Spårträning är väl också roligt. Dessutom har ju Kråke fullt upp att träna på dansen. Han går på streetdance en gång i veckan. Det är kul. Han plockar fram mobilen och lurarna ur fickan och lyssnar på musik sista biten till skolan. Det är den musiken som de dansar till. Han ser alla stegen framför sig när han hör musiken. Han kan hela dansen utantill.

6


När helgen kommer åker Kråke till mormor och morfar. De ska spårträna med Lubbas. Ibland händer det att rådjur blir skadade, det kanske blir påkört av en bil eller skadskjutet under en jakt. Då måste man hitta rådjuret snabbt, så att det inte ligger och lider eller förvillar sig ut på någon väg så att det blir olyckor. En tränad hund kan spåra upp rådjuret mycket snabbare än om människorna skulle leta själva. Det finns så mycket man kan göra med hundar, spåra, jaga, agility, apportering. Det finns polishundar och hundar som letar upp personer som gått vilse. Ledarhundar som hjälper synskadade, draghundar, läshundar som hjälper till i skolan och allt möjligt. Så bra att det finns olika hundar som är bra på olika saker, tänker Kråke.

7


Morfar har en rådjursklöv som han låter Lubbas leka med. Lubbas biter i den och tycker det är väldigt roligt. Sedan får Kråke hålla Lubbas. Morfar går iväg en bit, han lägger klöven på marken och drar den efter sig i ett snöre. Bara en liten bit. Sedan låter han den ligga och går en liten omväg tillbaka till Kråke. Lubbas får på sig en spårsele som morfar fäster en lång lina i. Kråke tittar på när morfar går med Lubbas fram dit där spåret börjar.


Kapitel 2 Fel på nosen Lubbas kissar på gräset, skuttar glatt vidare och hoppar på morfars ben. – Nej, gubben, du ska spåra nu. Se här! Här, sök spår! Morfar visar med handen på marken där han har släpat klöven. Lubbas tittar på morfars hand, sedan tittar han upp på morfar och slickar honom på näsan. Han är inte intresserad alls. Han hoppar och skuttar och försöker sedan gå till Kråke. Morfar försöker flera gånger. – Han nosar ju inte ens, säger Kråke.


– Nej, säger morfar fundersamt. Han fattar inte alls. Verkar nästan som att han inte känner lukten. – Kan det vara så? undrar Kråke. Kan en hund vara utan luktsinne? Morfar kliar sig i huvudet. Mycket märkligt! Morfar går och hämtar klöven. När han sträcker fram den till Lubbas, då tar han den. Men om de gömmer den i gräset kan han inte hitta den. De går tillbaka till huset och morfar ringer sin gamla jobbarkompis Tage som är veterinär. Medan morfar pratar i telefon tränar Kråke och Lubbas på slalom. Kråke tappar en godis i gräset. Lubbas letar inte efter den, utan sätter sig bara och tittar upp på Kråke. – Nåt skumt är det med din nos, säger Kråke och kliar Lubbas i skägget.

10


När Kråke och Lubbas kommer in i köket sitter mormor och morfar och dricker kaffe. Kråke tar en skorpa och häller upp saft. Morfar suckar och tittar på Lubbas. Vi får åka till veterinärstationen med Lubbas och kolla hans nos. – Vad är det för fel? undrar Kråke. – Det vet vi inte riktigt ännu, säger morfar, men det kan vara noskvalster. Morfar berättar att det är en parasit som hundar kan få i nosen. Då kan de få sämre luktsinne. Men noskvalster går att ta bort med medicin. Det känns bra tycker Kråke. Han doppar skorpan i saften och tittar på Lubbas som har rullat ihop sig och sover gott i sin säng.

11


Fler böcker ! i serien

Kråke och Lubbas tävlar Kråke tittade bekymrat på Lubbas. Det verkar vara något fel på hans nos. Han är inte ett dugg intresserad av att lukta på spåret av rådjur som morfar just har lagt. Tänk om han inte har något luktsinne? Tänk om han är sjuk? Kråke blir orolig. Hur ska det gå med spårträningen och kommer det att bli någon agility över huvud taget? I den sjätte kapitelboken om Kråke får vi åter träffa morfars tax Lubbas.

ISBN 978-91-7577-513-5

www.idusforlag.se

9 789175 775135


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.