9789180921336

Page 1

Algot och sticklingkompisen

Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2024 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se

© Text: Ingela Ek | © Bild: Agnes Turesson Sättning: Idus förlag

Första upplagan

Tryckt i Riga, 2024

ISBN: 978-91-8092-133-6

Algot sitter i bilen, han har varit hos faster Kajsa hela dagen. De har läst böcker, ritat, tittat på film och gungat i parken. Faster Kajsa är inte så bra på att gunga för hennes rumpa är för stor, så hon får inte plats. Eller så är gungorna för små för hennes rumpa. Små gungor är inte så bra tycker Algot, men stora rumpor däremot!

Det han vet helt säkert om faster Kajsas rumpa, är att man kan använda den som en jättebra kudde när man ligger i soffan tillsammans och tittar på film, så länge den inte fiser. Annars är det ganska mycket med faster Kajsa man inte kan vara helt säker på. Hon har sagt att hon är pappas LILLAsyster fast hon är vuxen. Alla Algots kompisars lillasystrar är bebisar. Och så älskar hon växter, hon bor som i en djungel fast inomhus.

Helknäppt!

Algot är trött efter allt gungande och filmtittande, men han måste hålla sig vaken, för i handen har han en liten, liten växt. Den är lila och rosa och inslagen i lite blött papper och plast. Algot har aldrig haft en växt förut!

Faster Kajsa klippte växten åt Algot från en buske som stod i hennes fönster. Algot hade stått och kollat på alla de fina bladen. Vips så hade faster Kajsa trollat fram en sax, klippt av en gren och Algot hade dragit efter andan. Allt gick så fort!

– Får den inte ont? hade han frågat med tårar i ögonen.

Han klippte sig i fingret en gång med en sax och det gjorde jätteont!

– Nej då, skrattade faster Kajsa till svar. Nu kommer den få två nya grenar i stället för en. Som två nya armar.

Faster Kajsa spretade med armarna som ett V.

Algot älskar att vara hemma hos faster Kajsa, det är som en djungel inomhus med massor av växter. En dag får han med sig en stickling hem. En liten bebisväxt. Den får namnet Plättis, och nu behöver Algot lära sig hur man får en växt att överleva från stickling till vuxen.

Algot och sticklingkompisen är en bilderbok med fakta om palettblad.

www.idusforlag.se
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.