9789180024419

Page 1

dantes italien contorni 2
3
dantes italien contorni 2

DANTES ITALIEN

en kokbok av dante zia
till mormor , nonno & via dei lusa
! 178 receptindex 181 ANTIPASTI 28 PRIMI 48 SECONDI 108 CONTORNI 134 DOLCI 164
receptöversikt 8 hej och välkommen till italien 15 den italienska mat - och måltidsfilosofin 16 mormor och nonno – från kassler till ragù 22 tack

ANTIPASTI

PRIMI

8
caprese med fikon 32 burrata med apelsiner och pistagenötter 34 bakade vindruvor med burrata och pistagenötter 36 bruschetta – tre varianter 39 sciatt di livigno 40 vitello tonnato 43 focaccia 44 plåtpizza 46 färsk pastadeg 53 pappardelle al ragù 55 cannelloni alla bolognese 57 salsicciasås 59 spaghetti med köttbullar och tomatsås 60 tagliatelle med ankragù 64 pasta med ragù på överbliven fläsklägg 66 puttanesca 69 gräddig svamppasta 71 spaghetti aglio , olio e peperoncino 73 cacio e pepe 75 skaldjurspasta 76 paccheri mare e monti 78 spaghetti al nero 80 hummerravioli med smörad hummerbisque 83 ravioli med ricotta , savoykål och rostade hasselnötter 86 tortellini in brodo 90 potatisgnocchi 94 gnocchi alla sorrentina 98 risotto med karljohanssvamp och parmesan 101 saffransrisotto 105 minestronesoppa 106

SECONDI

CONTORNI

DOLCI

9 grillad hel vit fisk 111 cotoletta alla milanese 114 bräserade anklår med vitt vin och rosmarin 116 fläsklägg med äpple och vitt vin 119 osso buco 120 parmigiana di melanzane 123 pollo alla cacciatora 125 tagliata med endive - och citrussallad 126 saltimbocca med marsalasås 128 lammracks med italienifierad bearnaisesås 130 rostat märgben med pankocrust och salviamajonnäs 139 giardiniera – inlagda grönsaker på italienskt vis 140 grönsallad 143 tomatsallad med gröna bönor och schalottenlök 144 apelsinsallad med rödlök 147 sallad på vita bönor och persikor 149 citronig smörstekt savoykål 150 potatispuré och pressad potatis 152 rostad potatis med rosmarin 154 rostade körsbärstomater på kvist 157 bakade morötter med apelsinvinägrett och örter 159 sauterade grönsaker 161 grillade grönsaker 163
affogato 167 sgroppino med vodka och basilika 168 inlagda persikor , kolasås med rosmarin och vaniljglass 170 tiramisù 173 tiramisù med limoncello och jordgubbar 174

inlagda persikor , kolasås med rosmarin och vaniljglass , sida 170

spaghetti al nero , sida 80
43
macka på vitello tonnato , sida

Hej och välkommen till Italien!

Den här kokboken har jag drömt om att få göra länge. Att få dela med mig av recept och matlagning jag älskar från en plats jag älskar – få projekt har varit roligare än det här!

I den här boken har jag samlat och tagit fram recept från en plats jag tycker väldigt mycket om. Recepten grundar sig i få men goda råvaror och de flesta recepten skulle jag vilja kategorisera som lättlagade.

Min förhoppning är dock att recepten ska vara mer än bara recept. Jag vill att de ska få dig att öppna ögonen för vad och hur man kan hantera olika typer av råvaror. I boken används olika tekniker och olika smaksättningar som tillsammans ger dig verktyg för att utveckla din egen matlagning. Min förhoppning är att boken ska inspirera dig till att laga mer och godare mat.

Sedan hoppas jag också att du ska få med dig en bit av Italien in i ditt kök. Att smakerna och dofterna ska få dig att drömma dig bort. Att smakerna och dofterna ska bygga broar mellan dig och omgivningen.

Hoppas du gillar recepten. Och att de får dig att drömma!

Smaklig spis och massa kramar!

Dante

15

DEN ITALIENSKA MAT- OCH MÅLTIDSFILOSOFIN

Det jag tycker bäst om med italiensk mat är dess enkelhet. Både när det kommer till tekniker och råvaror och smaker. De här enkla rena smakerna där råvaran och ett fåtal kryddor får spela huvudrollen tilltalar mig mycket. För mig ska en tomatsås smaka tomat och inte döljas av en massa kryddor. Nog om det. Nu ska vi prata lite om italiensk måltidsfilosofi, och varför matkoma är ett vanligt förekommande fenomen efter italienska måltider.

Många av mina icke-italienska kompisar har pratat om måltider de ätit i Italien där “maten aldrig slutade komma in”. Det är ett vanligt fenomen. En italiensk söndagsmiddag innehåller normalt sett fem rätter, vilket, om man inte är bekant med en italiensk söndagsmiddag och av en händelse infinner sig på en sådan, kan leda till kraftig matkoma. Under en söndagsmiddag är det därför viktigt att äta varje rätt med måtta, och inte lockas in i frestelsen att tidigt föräta sig på godsaker – även om det är lätt hänt! Så, låt oss ta det en rätt i taget.

Italienska menyer (och måltider) är ofta indelade i följande rätter:

Antipasti

Primi

Secondi

Contorni

Dolci

Det är såklart aldrig något krav att äta något av varje kategori, även om det uppmanas av alla italienska nonnisar (mor- och farföräldrar). Hur du än väljer att äta ska jag försöka ge dig en bild av vad de olika kategorierna innebär.

Antipasti är det man äter innan (anti) måltiden (pasti). Det är alltså förrätten som vi säger på svenska. När jag tänker efter så är det ju egentligen lite märkligt att det heter att man ska äta en måltid innan måltiderna men det är så det ligger till. Och antipasti är ju ofta det godaste på hela måltiden. Detta tror jag (japp, det är en killgissning) beror på att man vid måltidens start är som hungrigast samtidigt som antipasti ofta

17
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.