__MAIN_TEXT__

Page 1


Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2020 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Henrik Pettersson © Illustratör: Sasha Kolesnik Första upplagan Tryckt i Riga, 2020 ISBN: 978-91-7634-042-4

Printed matter 3041 0971

BEL

NOR DI

N SWA ECO

LA

C


Plötsligt är marken alldeles vit. Det snöar. Inte ens Emis cykel syns. Den är gömd under snön. Emi går till Monika och Benny. De är Emis kompisar. Hon ska skotta snö åt dem.


Igår sprang Emi till Monika och Benny på tre sekunder. Idag känns det som att hon aldrig kommer fram. Det är superjobbigt att gå i snö. Nu står Emi äntligen framför Monika och Bennys dörr.


Emi knackar på dörren. Först två hårda knack. Sedan två mjuka. Sedan knackar hon hårt två gånger igen. Det är specialknacken. Nu vet Benny att det är Emi som knackar på. Det är alltid Benny som öppnar dörren. Monika hör aldrig Emis knackningar. Men i dag öppnar ingen dörren. Inte ens Benny. Konstigt. Emi känner på handtaget. Dörren är låst.


Emi går till ett av Monika och Bennys fönster. Fönstret sitter högt upp. Emi sträcker på sig. Hon gör sig lång för att nå upp. Men nej, Emi behöver stå på något för att se in.


Emi gör en snöboll. Den ryms i handen. Men så lägger Emi snöbollen på marken och rullar den i snön. Snöbollen växer. Blir större och större. Den blir så stor att Emi måste putta på snöbollen med båda händerna.


Swish! säger Emi. Hon är nöjd. Hon har rullat den stora snöbollen till fönstret. Nu böjer hon på benen, tar sats och hoppar upp på den stora snöbollen.


Emi trycker ansiktet mot fönstret. Hon tittar in i Monika och Bennys hus. Emi ser mysfåtöljen. Den är tom Hon ser soffan. Den är också tom. Hela rummet är tomt. Nej vänta! Vad rör sig under soffbordet?


Det är Benny som ligger under soffbordet. Han kramar sina ben. Och där kommer Monika in i rummet. Hon bär på en kaka. Bennys sockerkakor är mjuka, stora och fluffiga. Den här kakan är platt och ser hård ut.


Emi är hos Monika och Benny. Men idag är allt annorlunda: Benny ligger under soffbordet, Monika har bakat sockerkaka och ugglorna är borta. Vad är det som har hänt? Emi ger sig ut i den djupa snön för att lösa mysteriet. Häng med Emi och hennes vänner under en snöig och händelserik eftermiddag i jakten på Bennys försvunna ugglor och Monikas försvunna minnen. Genom boken stöter vi på frågor om vänskap, om kvicka lösningar och om hur det är att bli gammal.

ISBN 978-91-7634-042-4

9 789176 340424

www.idusforlag.se

Profile for Smakprov Media AB

9789176340424  

9789176340424  

Profile for smakprov