Page 1

B e a bb e n g i s u B ifxar allt

Till min far, världens bästa farfar och alla farföräldrar som inger lugn och trygghet men fortfarande har sitt barnasinne kvar.

Thomas Svensson


Det är tidig morgon. Busiga Bebben och Jakob håller på att bygga en plastmodell. Det ska bli ett flygplan. Men det är väldigt svårt tycker Jakob, och Bebben håller med. – Det fixar farfar, säger pappa. Han ska passa er idag när mamma och jag åker till landet och stänger för vintern.


Nu ringer det på dörren och Busiga Bebben springer och öppnar. Det är farfar, han ger Bebben en stor kram. Sen ser Bebben att han har ett paket med sig. – Vad har du med dig? ropar Bebben. – Lugn säger farfar, det är en himpa-jimpa till en mölle­ vinge. Så säger han alltid när det är en överraskning.


Det blir mamma som får paketet. En träljusstake som farfar har gjort i sin hobbyverkstad. – Oh så fin, säger mamma. Den ska vi ha i fönstret till jul.

– Farfar fixar allt, säger Bebben. Skynda och bygg färdigt vårt flygplan! – Lugn i stormen, säger farfar. Jag måste hänga av mig först.


Så säger mamma och pappa hejdå och att de kommer hem sent ikväll.

Sen tittar farfar noga på ritningen och delarna och säger: – Man måste ta det lugnt när man bygger modeller annars blir det alldeles tokigt. – Skynda, fixa så planet blir klart nu! Vi vill flyga med det idag, ropar Bebben.


– Det går nog inte, säger farfar. Det ska torka några timmar först. Men följ med hem till hobbyverkstan så bygger vi en fågelholk under tiden. Det vill Busiga Bebben gärna, men Jakob ska träffa en kompis. Så först ska farfar köra honom dit.

Busiga Bebben sitter i barnstolen och ropar: – Kör fortare farfar! – Sitt nu still och ta det lugnt, säger farfar. Man ska inte ha för bråttom i trafiken.


När de har släppt av Jakob hos hans kompis åker de vidare till farfar och farmors hus. De bor på första våningen, och i källaren ligger hobby­verkstan.

9789163866531  

fx a r a l l t Thomas Svensson Till min far, världens bästa farfar och alla farföräldrar som inger lugn och trygghet men fortfarande har sit...