9789155259167

Page 1

Susanna Zacke & Sania Hedengren | Foto Magnus Selander

HEMSLÖJD LIGGER I TIDEN! Hemslöjd är ett begrepp för sådant som är gjort för hand, ofta i naturmaterial. Det kan också handla om återbruk och återvinning, något som ligger Susanna Zacke och Sania Hedengren varmt om hjärtat. I deras tappning blir det Hemslöjd på nytt sätt.

Susanna och Sania hoppas att du får glädje av den nya hemslöjden! Sania Hedengren och Susanna Zacke jobbar som stylister och inredningsjournalister med en mängd inredningsmagasin som uppdragsgivare. De har tidigare gett ut tio kreativa inredningsböcker. www.sannaochsania.blogspot.com

ISBN 978-91-552-5916-7

INSPIRATION • IDÉER • INREDNING

Susanna Zacke & Sania Hedengren

Vi tycker att hemslöjd står för något riktigt fint, säger de, och vill med den här boken inspirera till eget skapande. De visar, tipsar och beskriver sina kreativa projekt i färgsprakande bilder och lättsamma texter. Hemslöjden tas till en ny dimension när läsa­ren bjuds på idérik inredning och unika miljöer, fyllda med inspiration. Boken innehåller kapitel om fem material som är roliga att jobba med – tyg, trä, garn, papper och betong. Det handlar INTE om broderier som tar en evighet eller om komplicerade flätningsmetoder utan mer om fantasifulla, snabba och charmiga projekt som är enkla att göra. • Påskägg i betong, virkade halsband och flaggspel, lampskärm och annat av vintagetyger. • Odlingsbänk byggd av ett gammalt spröjsat fönster, brickor klädda med gamla tapeter. • Fina förslag till vad man kan göra med en gammal bok eller matta…


Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 2

2013-02-11 15.02


INSPIRATION 窶「 IDテ右R 窶「 INREDNING

SANIA HEDENGREN & SUSANNA ZACKE FOTO MAGNUS SELANDER

Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 3

2013-02-11 15.02


INNEHÅLL FÖRORD sidan 7 Tyg sidan 8 TRÄ sidan 32 gARN sidan 62 PAPPER sidan 82 BETONg sidan 98

Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 5

2013-02-11 15.02


Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 6

2013-02-11 15.02


Hemslöjd

– personligt och handgjort! Ordet hemslöjd kan låta pretentiöst och lite gammaldags men vi tycker att hemslöjd står för något riktigt fint. Ett hantverk och en kunskap som inte ska gå förlorad. Vi vill med den här boken inspirera dig till eget skapande. Hemslöjd för oss är något man skapar själv och sedan kan använda och tycka om eller kanske ge bort. Materialen för hemslöjden varierar och vi har valt att jobba med fem olika som får varsitt kapitel: Tyg, trä, garn, papper och till sist betong. Vi har tillverkat sådant vi själva gillar och skapat miljöer och inredningar som vi hoppas ska väcka din kreativitet. Vi har gjutit påskägg i betong, vi har virkat både halsband och flaggspel av garn. I tygkapitlet kommer våra gamla vintagetyger till användning i både sittpuff och lampskärm. Trädgårdens odlingsbänk byggde vi av ett gammalt spröjsat fönster och i badrummet hänger handdukarna på en stege av trädgrenar. Gamla tapeter kan användas till att klä brickor, burkar eller vaser. Vi visar också vad man kan göra med några sidor ur en begagnad gammal bok eller en gammal matta. Vi hoppas att du får glädje av vår nya hemslöjd! Susanna & Sania Ps Vi vill passa på att tacka ALLA våra läsare! Ni som köper, läser eller lånar våra böcker. Inspireras av våra idéer, följer oss på bloggen och gillar det vi gör – TACK!

förord

Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 7

7

2013-02-11 15.02


Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 22

2013-02-11 15.02


TYG TILL TAKLAMPAN Gör nytt av gammalt. En riktigt gammal och ful lampskärm från loppis blev ny och snygg med ett nytt tyg som användes på annorlunda sätt. Lampskärmen hade en bra stomme som helt enkelt lindades med remsor av nytt tyg. Den stora klotlampan ger ett vackert ljus.

• Ta bort allt gammalt tyg från lampstommen. • Riv bomullstyger i remsor, cirka 1,5 cm breda. Det gör inget om tyget fransar sig. • Linda hela stommen med tygremsorna. Limma fast tyget i ändarna och på ställen där det behövs. Byt färg och tyg efter tycke och smak. • Skruva i en stor klotlampa.

tyg 23

Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 23

2013-02-11 15.02


Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 34

2013-02-11 15.03


TRÄGUNGA I VITT Gungan som gjordes av en trästock blev en härlig installation i detta vardagsrum och ja, det går att gunga på den. Trästocken målades med vit blank färg och hängdes upp i vita tjocka rep.

• Såga till en trädstam i önskad storlek. • Ta bort barken. • Rengör stocken så gott det går. • Måla med en grundfärg för snickerier och möbler. • Färdigmåla med en täckfärg för snickerier och möbler. • Låt torka. • Mät och klipp till två bitar av ett rejält rep. • Knyt repen om stocken och häng upp gungan.

trä 35

Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 35

2013-02-11 15.03


Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 42

2013-02-11 15.03


LAMPETT PÅ NYTT SÄTT Skapa en lampett av en konsol, en stor klotlampa och en färgglad sladd! Lampetten sitter snyggt på väggen i hallen. Lampetten består helt enkelt av en standardkonsol i trä som finns på Ikea eller på byggvaruhuset. De flesta lampbutiker säljer numera textilklädda sladdar och stora klotlampor. För sladden borras de befintliga hålen lite större och ett helt nytt hål borras längst ner.

• Trä igenom sladden som bilden visar. • Skruva i lampan. • Skruva upp konsolen på väggen.

trä 43

Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 43

2013-02-11 15.03


AFRICAN FLOWERKUDDE I stugan på landet passar det med en virkad kudde. Vi virkade 55 blommor. De syddes sedan ihop till ett stycke som därefter syddes ihop till ett kuddfodral. Varje blomma har virkats i sin egen unika färgkombination men avslutades med vitt garn för att fodralet skulle bli enhetligt. Man får skräddarsy överdraget till den innerkudde man använder och ibland kan blommorna behöva läggas lite omlott för att passa.

SKÖN SOMMARPLÄD Ett härligt projekt som man får hålla på med ett tag. Eftersom alla blommor har olika färgkombinationer, blir arbetet varierat. Den här pläden är gjord av 64 virkade blommor, som alla avslutades med en beige nyans på sista varvet. Lägg ihop alla blommorna och sy ihop dem med kaststygn.

68 garn

Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 68

2013-02-11 15.04


Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 69

2013-02-11 15.04


GLADA GALGAR Gamla vintagetapeter är något som vi verkligen gillar, har man tur kan man hitta dem på loppis, men de finns även att köpa på nätet. Ska man klä galgar räcker det med en liten bit tapet. Vita galgar från Ikea blev väldigt snygga när de tapetserades, tycker vi.

• Rita av galgens kontur på baksidan av tapeten. • Klipp ut tapetbiten. • Limma fast tapeten på galgen med spraylim eller tapetlim. • När ytan torkat bör den lackas för att bli tålig. Vi brukar använda golvlack.

KLÄ OM MED PAPPER Matcha vasen med väggens tapet och återanvänd konservburkarna. Två enkla idéer till vad man kan göra med en bit papper eller tapet. Vi klädde en cylinderformad glasvas med en söt småblommig tapetbit. Gamla konservburkar blev fina med det engelska bokbindarpapperet, visst blev det bättre än att lägga dem bland soporna.

• Se till att det som ska kläs är rent och torrt. • Mät och klipp till papperet. • Limma fast papperet med spraylim. Man kan också använda dubbelhäftande tejp om man vill kunna ta bort papperet.

84 papper

Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 84

2013-02-11 15.04


Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 85

2013-02-11 15.04


Strukturtapetens mönster syns mycket tydligt i betongen.

BETONGBORD Känslan blir åt det gotländska hållet med betongbordet och fårskinnet. Prova på att gjuta en bordsskiva som blir mönstrad med hjälp av en bit tapet. Vi utgick från ett litet sidobord från Ikea och använde bordsunderredet till vårt betongbord. För att gjuta en bordsskiva i betong krävs det att man bygger en form av en spånskiva och reglar. Bordsskivan blir så pass tung att det går bra att ’’bara lägga’’ den på plats. Genom att gjuta på en bit mönstrad strukturtapet ger man skivans yta ett ingjutet mönster. Det bör vara en tapet med ett upphöjt, plastigt mönster. En visp som monteras på skruvdragaren underlättar arbetet när man ska blanda betongen.

114 betong

Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 114

2013-02-11 15.05


Hemslojd_pa_nytt_satt_31_jan_skarp_tb_nylinje.indd 115

2013-02-11 15.05


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.