__MAIN_TEXT__

Page 1

pelle sunvisson pernilla lundmark

Vad händer sen?

En berättelse om att slåss och om att välja att inte göra det.


Vad händer sen? En berättelse om att slåss och om att välja att inte göra det.

text: pelle sunvisson bild: pernilla lundmark

PS FORL AG


Tryckt på FSC-certifierat papper med bläck baserat på naturliga hartser och oljor.

© Text: Pelle Sunvisson 2014 © Bild: Pernilla Lundmark 2014 PS. Förlag, Stockholm 2014 Grafisk form Pernilla Lundmark/Grafikoteket Tryckt i Estland/Ecoprint 2014 ISBN 978-91-637-2826-6


Smakprovet som följer omfattar sid 10-16 »


Hon ser en figur i grönt, en barsk militär. »Stopp! Stopp! Du får inte gå in där!« Skriker och gormar han så högt han kan. Greta undrar vad det är för argsint man. »Bakom staketet övar vi oss för krig och anfall. Just nu bombar och skjuter vi på gran och tall!« »Och vad ska det vara bra för?« undrar Greta. »Vi provar vapen och taktiker för att få veta hur vi bäst kan hämnas, hota, skada och döda. Helt enkelt hur vi kan få elaka människor att blöda.« Soldaten verkar väldigt stolt över det han gör.


Blir de elaka människorna snälla av att de blöder och dör? På Gretas fråga vill han naturligtvis inte svara. »Jag tror inte att det är så här det måste vara. Anledningen till att ni aldrig kan hålla sams Är att ni hela tiden övar krig och annat trams. När man blir riktigt arg behöver man inte kanoner och gevär. Då är det enda man behöver att fråga sig det här: Vad händer sen? Vad händer sen? Vad händer sen?« Gretas nya vän soldaten svarar »men, men, men...«


Sen tystnar han, hänger av sig pistol, hjälm och jacka. »Nu förstår jag och för det har jag dig att tacka. När man är arg och rädd behöver man tänka, inte skjuta. Det är ju så enkelt, kom, vi måste få de andra att sluta!« Greta och han som var soldat och nu bara är Peter Presenterar sig för varandra och säger vad de heter.


snart letar de fram penslar och hinkar med färg Och klättrar med dem upp på områdets högsta berg. Där tar de fram ett rep och hängande från en klippa Skriver de frågan som ska få världen att slippa Plågan av krig och andra våldsamma hemskheter. »Snart kommer alla att förstå« säger den leende Peter.


»VAD HÄNDER SEN?« ropar han för full hals.


De andra stannar upp, skjuter och krigar inte alls. I stället för att skrika order och kommandon åt varandra Börjar de prata om livet och kärleken till andra. För dem är krigandet för alltid över och slut, Till Greta ropar de »Kom ner! Avrusta och njut!«


men Greta har en person till hon måste prata med Och medan soldaterna förstör sina vapen, skapar fred Vandrar Greta till ett stort kontor där ljuset ännu är tänt. Långt därinne sitter landets statsministerpresident.


Det händer att Greta blir så arg att hon gör andra illa. Fastän hon egentligen inte vill. Hon vet bara inte hur hon ska stoppa det. inte förrän hon en sömnlös natt kommer på ett underbart knep. Det är så bra att alla måste få höra det. GRETA går ut i världen och berättar om det fantastiska hon kommit på för alla hon träffar. För den arga mamman, för den barska soldaten och för landets statsministerpresident. Följ med på Gretas resa du också!

DEN HÄR BOKEN HAR GETTS UT MED STÖD AV

9 789163 728266

Profile for Smakprov Media AB

9789163728266  

9789163728266  

Profile for smakprov