9789127433168

Page 1

FRAMÅT C TEXTBOK

FRAMÅT

C

TEXTBOK

C T Å FRAM

THYRA BRUSEWITZ BODIL RENLUND

Framåt är ett heltäckande läromedel för kurs A–C inom sfi-undervisningen. Det är i första hand tänkt för vuxna och ungdomar som behöver en långsam, grundlig studiegång med många tillfällen till repetition. Framåt C passar för studerande på sfi-kurs C, studieväg 2 och studieväg 3. I Framåt C får eleverna hjälp att förstå samhället de lever i. Texter och övningar ger eleverna möjlighet att utveckla ett fungerande vardagsspråk. Framåt C består av: • Textbok, tryckt (med tillgång till ljudfiler och webbövningar online) • Textbok, Interaktiv (med inlästa texter och webbövningar) • Övningsbok, tryckt • Lärarhandledning, tryckt (med tillgång till inlästa texter, webbövningar, hörövningar och kopieringsunderlag online)

Referensnivåer (CEFR)

SFI SFI SFI SFI

Kurs Kurs Kurs Kurs

A B C D

A1

A2

B1

A 1 – /A1 A1/A2 A2/A2+ B1/B1+

B2

THYRA BRUSEWITZ BODIL RENLUND SARA GOMBRII

SARA GOMBRII

TEXTBOK

THYRA BRUSEWITZ BODIL RENLUND ISBN 978-91-27-43316-8

SARA GOMBRII

9 789127 433168

Framat C TB_cover.indd 1-3

2016-10-20 11:13


A M M E 2 H

1 2 3 4

30

Hur bor du? Trivs du där du bor? Hur fick du tag på din bostad? Hur skulle du vilja bo?

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 30

2016-10-28 15:21


Äntligen en lägenhet! Daniel är 28 år. Han flyttade hemifrån när han var 21 år och därefter har han bott på många olika ställen, ibland hos kompisar och ibland i små lägenheter som han har hyrt i andra hand. Daniel ställde sig i bostadskö när han var 18 år. Det betyder att han anmälde sig till kommunens bostadsförmedling. Det är många som behöver lägenhet så Daniel har inte hört något från bostadsförmedlingen. Men i måndags ringde en kvinna från kommunens bostadsbolag till Daniel och berättade att det fanns en lägenhet som Daniel kunde få hyra om han ville. Daniel blev väldigt glad och bad att få komma och titta nästa dag. När Daniel såg lägenheten tackade han ja direkt. Den var perfekt: två rum och kök och stor balkong. Dessutom låg den ganska centralt, inte långt från Daniels jobb. Daniel är överlycklig. Han tror inte att det är sant. Äntligen har han fått en egen lägenhet!

Frågor 1 2 3 4 5 6

Hur länge sedan var det som Daniel flyttade hemifrån? Hur länge stod Daniel i bostadskö? Varför ringde bostadsbolaget till Daniel? Vilken dag ringde bostadsbolaget till Daniel? Vad ville Daniel göra nästa dag? Hur många rum har lägenheten som Daniel får hyra?

ÖVNINGSBOKEN S. 34

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 31

31

2016-10-28 15:21


Hur bor du? Mirjam Koskinen, 43 år Jag och min familj bor i en femma. Vi får ofta besök av min mamma från Finland, så det är skönt att ha ett gästrum där hon kan bo när hon hälsar på oss. Lägenheten är en bostadsrätt som vi köpte för fem år sedan. Daniel Friman, 28 år Jag hyr en etta i andra hand av en tjej som studerar utomlands. Men jag flyttar om en månad för jag har fått en egen lägenhet. Efter tio år i bostadskön har jag äntligen fått ett förstahandskontrakt. Stina Abrahamsson, 26 år Jag bor hos mina föräldrar i deras radhus. Det är svårt att få tag på en egen bostad och eftersom jag studerar har jag inte råd att betala så mycket. Jag jobbade i London i två år. Där delade jag lägenhet med några kompisar. Det känns konstigt att bo hemma igen, så jag hoppas jag får ett studentrum snart. Ture Lundström, 72 år Min fru och jag bor i en stor villa. Våra barn har flyttat hemifrån, så egentligen är den för stor för oss. Det är mycket jobb med ett gammalt hus. Man måste måla och reparera. Och på vintern måste man skotta snö. Min fru vill gärna flytta till en lägenhet i stan, men jag tycker så mycket om både hus och trädgård, så jag vill bo kvar. Men en dag kanske vi inte orkar och då måste vi sälja.

32

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 32

2016-10-28 15:21


Frågor 1 Vem bor i ett eget hus? 2 Vem har arbetat utomlands i några år? 3 Vem bor i en liten lägenhet? 4 Vem har en bostad som är för stor? 5 När måste Ture och hans fru sälja sitt hus? 6 Vilka bor inte i villa? 7 Varför tycker Stina att det känns konstigt att bo hemma? 8 Varför tycker Mirjam att det är bra med en stor lägenhet?

Fråga varandra 1 Hur bor du nu? 2 Trivs du i din bostad? 3 Hur bodde du i ditt förra hemland?

Samtala 1 Vad finns det för fördelar med att bo i eget hus? 2 Vad finns det för nackdelar? 3 Vad finns det för fördelar med att bo i lägenhet? 4 Vad finns det för nackdelar?

Skriv Hur bor du? Trivs du med ditt boende eller skulle du vilja bo på något annat sätt? Skriv och berätta. Ta hjälp av sidan 39 i övningsboken. ÖVNINGSBOKEN S. 38

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 33

33

2016-10-28 15:21


Hur bor vi i Sverige? I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö bor de flesta människor i lägenheter. En lägenhet kan vara en hyresrätt eller bostadsrätt. Hyresrätt är en lägenhet som man hyr. Varje månad betalar man hyra till den som äger huset som man bor i. Det är ofta ett företag, till exempel ett bolag som kommunen äger. Bostadsrätt är en lägenhet som man köper. I en storstad kan en lägenhet kosta flera miljoner kronor. Lägenheten tillhör en förening och alla som bor i huset är medlemmar i föreningen. Egentligen köper man inte lägenheten utan bara rätten att bo i den. Varje månad betalar man en avgift till föreningen för att föreningen ska sköta om huset. Om man bor på landet eller i en småstad är det vanligast att ha ett eget hus. Det kan vara en villa eller ett radhus. Det finns också områden med villor och radhus runt de stora städerna. Nästan hälften av befolkningen i Sverige bor i ett eget hus. De som bor tillsammans, till exempel föräldrar som bor tillsammans med sina barn, kallas hushåll. Ett hushåll som bor i villa är ofta större än ett hushåll som bor i lägenhet.

Frågor 1 Hur är det vanligast att bo på landet och i småstäder i Sverige? 2 Hur är vanligast att bo i storstäderna i Sverige? 3 Vad är det för skillnad på hyresrätt och bostadsrätt? 4 Vad betyder hushåll? 5 Vad brukar det vara för skillnad på hushåll i lägenheter och hushåll i villor? ÖVNINGSBOKEN S. 40

34

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 34

2016-10-28 15:21


BOSTADSKÖ Många människor vill bo i en storstad, för där är det lättare att få jobb. Men bostäderna räcker inte till för alla som vill bo där. Det är bostadsbrist. Därför är priserna höga på villor och lägenheter i storstäderna och det är svårt att få tag i en lägenhet att hyra. Om du behöver hyra en lägenhet eller om du bor i en lägenhet och vill flytta till en annan lägenhet är det bra att anmäla sig till en bostadskö. I en stad finns det ofta både en kommunal bostadsförmedling och flera privata hyresvärdar som har egna köer. Om man ställer sig i alla köer ökar förstås chansen att få en bostad. Många bostadsköer är gratis men en del tar en årsavgift. De flesta bostadsköer har en hemsida där man kan logga in och se vilken köplats man har. Där kan man också se om man har fått något erbjudande om en lägenhet eller hur lång tid man måste vänta. En del populära bostadsköer har mycket lång väntetid, ibland upp till 30 år. Andra bostadsköer har kortare kötid, kanske bara några månader.

Fråga varandra 1 2 3 4

Står du i någon bostadskö? Hur fick du tag i den bostad du har nu? Vilka hyresvärdar finns i din stad? Har du bott i andra städer i Sverige?

Samtala Hur gör man om man vill hyra en bostad i ditt förra hemland?

ÖVNINGSBOKEN S. 41

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 35

35

2016-10-28 15:21


Stina Abrahamsson, 26, bor hemma hos sina föräldrar. Bostadsbristen gör henne frustrerad.

Stina är mambo I Sverige i dag bor många unga vuxna kvar hemma hos sina föräldrar fast de vill flytta hemifrån. Det beror på bostadsbristen, som drabbar ungdomar särskilt hårt. Att bo kvar länge hos mamma och pappa har blivit så vanligt att svenska språket har fått ett nytt ord för det. Det kallas att vara mambo. SVÅRT ATT HITTA BOENDE

I Sveriges storstäder har befolkningen ökat samtidigt som alldeles för få bostäder har byggts. Därför är det brist på bostäder för alla och särskilt svårt är det för ungdomar att hitta en egen bostad. Ofta är man redo att flytta hemifrån när man har fått sitt första ordentliga jobb eller när man ska börja studera. Studenter har möjlighet att få hyra en studentbostad, alltså ett rum eller en lägenhet i ett hus där bara studenter bor. Men ofta måste man köa ett tag innan man får en studentbostad. STINA BETALAR HYRA

Stina Abrahamsson är 26 år och bor hemma hos sina föräldrar. – Jag har varit i London och

36

jobbat i några år men nu har jag flyttat hem till Sverige för att plugga. Det känns jättekonstigt att bo hemma igen. Jag är ju vuxen och vill ha ett eget liv. Jag har blivit erbjuden att hyra en lägenhet i tre månader, men jag vill inte bo på ett ställe i bara tre månader och sedan flytta igen. Det blir så stressigt. Dessutom är det dyrt att hyra i andra hand. Stina bor i rummet där hon bodde när hon var liten och gick i skolan. Hon bidrar till familjens ekonomi genom att betala lite hyra till sina föräldrar varje månad. Dessutom hjälper hon till med städning, matlagning och disk eftersom båda hennes föräldrar jobbar och hon har två småsyskon som fortfarande går i skolan.

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 36

2016-10-28 15:21


Frågor 1 Varför saknas det bostäder för unga i Sveriges storstäder? 2 Har Stina alltid bott hemma hos sina föräldrar? 3 Varför vill Stina inte bo på ett ställe i bara tre månader? 4 Vad är en mambo? 5 Var kan studenter bo? 6 Hur hjälper Stina sina föräldrar nu när hon bor hemma och är vuxen?

Samtala 1 Tycker du att det är viktigt att alla vuxna i ett hushåll betalar för att bo? 2 Är det vanligt att ungdomar flyttar hemifrån tidigt i ditt förra hemland? 3 Hur gammal tycker du att man ska vara för att flytta hemifrån? ÖVNINGSBOKEN S. 42

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 37

37

2016-10-28 15:21


Daniel ska flytta Daniel har stått i bostadskö länge, och nu har han äntligen fått en egen lägenhet. Han skrev kontrakt på lägenheten förra veckan och nästa månad ska han få nycklarna. Sedan kan han flytta in. Nu måste Daniel skaffa lite möbler. Han ska köpa en ny säng, en stor bokhylla och några lampor, men möbler till köket kan han ta med sig från föräldrarnas villa. De har alldeles för mycket möbler och blir glada att Daniel tar hand om ett stort bord och några gamla stolar. De har också sängkläder och en del saker till köket som han ska få. Daniel behöver skaffa några tomma flyttlådor och en bil, och så ska han ringa några kompisar och be dem komma och hjälpa till med flytten. När han har tagit ut sina saker ur lägenheten där han har bott måste han städa den. För att inte glömma något skriver Daniel en lista med allt han måste tänka på inför flytten.

KOM IHÅG! Fixa flyttlådor! Boka flyttbil! Köp föns terputsmedel och trasor! Gör en flyttanmälan och adressändring! Byt adress på tidningsprenumerationer! Kolla hemförsäkringen!

38

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 38

2016-10-28 15:21


Frågor 1 2 3 4 5

När ska Daniel flytta? Hur har han fått sin nya lägenhet? Varför måste Daniel köpa möbler? Vad ska Daniel använda när han ska tvätta fönstren? Vad skriver Daniel upp att han inte får glömma att köpa?

Samtala 1 Hur ska Daniel få flyttlådor? 2 Vad tror du Daniel får av föräldrarna som han kan använda i köket? 3 Tycker du att Daniel har glömt att skriva något på sin kom-ihåg-lapp? Flyttanmälan och adressändring När du ska flytta till en ny adress måste du göra en flyttanmälan för dig och din familj. Det gör du på Skatteverkets hemsida eller på ett av deras kontor. Det kostar ingenting. För att få posten till din nya adress behöver du också göra en adressändring. Det går bra att göra på Svensk adressändrings hemsida. Där kan du också be om eftersändning. Då får du automatiskt all din post till din nya adress. Det kostar ingenting att göra en adressändring, men eftersändning kostar 200–500 kronor.

ÖVNINGSBOKEN S. 45

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 39

39

2016-10-28 15:21


Flyttlasset går I dag är det lördag och Daniel är uppe tidigt för han ska flytta. Han har fått en egen lägenhet. Nu sitter han i bostaden som han har hyrt i andra hand och väntar på att hans pappa ska komma med bilen. Han har hyrt en liten flyttbil på en bensinstation. Några vänner till Daniel har lovat att komma för att hjälpa till. Först ska de tömma den här lägenheten och köra allt till Daniels nya lägenhet. Senare i dag ska de hämta möbler och en del andra saker från föräldrarnas villa också. När alla har kommit börjar de bära. Daniel har inte så mycket saker här, men lådorna med böcker är tunga och det går fortare när man är många som hjälps åt. Tillsammans bär de ner allt och packar in det i bilen. De staplar flyttlådorna på varandra. Sist packar de försiktigt in Daniels taklampa och en spegel och några andra ömtåliga saker. När de har packat färdigt åker de i väg till Daniels nya adress. Daniels lägenhet ligger på tredje våningen. När Daniel, hans pappa och vänner kommer fram med flyttlasset går Daniel först ut. Han går fram till porten och knappar in koden för att öppna dörren. När han kommer in ser han hissen. Det sitter en lapp på hissdörren.

40

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 40

2016-10-28 15:22


Frågor 1 Varför har Daniel och hans pappa hyrt en flyttbil? 2 Vilka hjälper Daniel att flytta? 3 På vilken våning ligger Daniels nya lägenhet? 4 Finns det hiss i huset där Daniels nya lägenhet ligger?

Fråga varandra 1 Har du hjälpt någon att flytta? 2 Vilka saker brukar vara svårast att bära? 3 Vilka saker måste man bära försiktigt?

Samtala Vad tror du? 1 Finns det hiss i huset där Daniel har bott i andra hand? 2 Kan Daniel sova i sin nya lägenhet i natt?

ÖVNINGSBOKEN S. 48

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 41

41

2016-10-28 15:22


1

2

3

4

5

Teknik hemma förr och nu I dag har vi många elektriska apparater i hemmen. I köket finns det en spis, ett kylskåp, en frys och kanske också en diskmaskin och en mikrovågsugn. En brödrost, en elvisp, en kaffebryggare och en elektrisk vattenkokare brukar också finnas. Så har det inte alltid varit. För hundra år sedan fanns det ingen elektricitet i hemmen. SPISEN

För länge sedan var den öppna spisen det allra viktigaste i köket. Där lagade man mat över en eld som också gav värme och ljus. På 1800-talet kom spisar av järn som man eldade med ved. Man lagade mat ovanpå spisen och i ugnen bakade man bröd. Vedspisen spred också värme i köket. Gasspisar började användas på 1900-talet och elektriska spisar på 1940-talet. Mikrovågsugnar blev populära på 1980-talet.

42

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 42

2016-10-28 15:22


TVÄTTMASKINEN

Att tvätta tog lång tid och var ett tungt arbete innan det fanns elektricitet. Man tvättade bara några gånger om året. Då kokade man tvätten i en stor gryta, skrubbade den mot en tvättbräda och sköljde den sedan i en sjö eller en älv. Först på 1950-talet började det bli vanligt med tvättmaskiner i svenska hem och tvättstugor. KYLSKÅPET OCH FRYSEN

Kylskåp blev vanliga i svenska hem på 1950-talet. Tidigare bevarade man mat genom att torka eller salta den. Man kunde också få maten att hålla längre genom att kyla ner den. Det gjorde man med hjälp av is som man sågade ur sjöarna på vintern. Nu har vi frysskåp och frysboxar där vi förvarar kött, fisk och grönsaker, och där vi kan ha glass.

Fråga varandra 1 Vilka elektriska apparater finns i ditt kök? 2 Vilken av apparaterna är viktigast för dig?

Samtala 1 Hur lagar man mat i ett kök utan elektricitet? 2 Hur kan man diska och tvätta utan rinnande vatten? 3 Vilka elektriska apparater finns hos vanliga familjer i ditt förra hemland?

ÖVNINGSBOKEN S. 50

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 43

43

2016-10-28 15:22


I tvättstugan För två veckor sedan flyttade Daniel in i en egen lägenhet. Nu behöver han rena kläder. Han går över gården till grannhuset där tvättstugan ligger för att se om han kan boka en tvättid. Där han bodde förut fanns det en tvättmaskin i lägenheten, så det var länge sedan han var i en tvättstuga. Utanför tvättstugan hänger en stor tavla med hål i. När han fick nycklarna till lägenheten fick han också en speciell bokningsnyckel till tvättstugan. Han tittar på bokningstavlan och ser att det finns en ledig tid på måndag kväll. Han tar fram sin bokningsnyckel och sätter sin nyckelbricka på den tiden. Bredvid bokningstavlan sitter en lapp med regler för tvättstugan.

Frågor 1 2 3 4

44

Vad ska Daniel göra på måndag kväll? Hur bokar man tid för att tvätta? Hur många tvättider får man boka? Vad ska man göra efter att man har tvättat i tvättstugan?

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 44

2016-10-28 15:22


Regler i tvättstugan TIDER •

Du får bara boka ett tvättpass i taget.

Du får bara tvätta på den tid du har bokat.

Om du inte kan tvätta på den tid du har bokat, glöm inte att ta bort din bokning.

Om du inte har kommit 45 minuter efter att din tvättid börjar får andra i huset ta den tiden.

Du får använda torkskåpen och torktumlaren 30 minuter efter att ditt tvättpass är slut.

HYGIEN •

Torka av tvättmaskinen och tvättmedelsfacken efter ditt tvättpass.

Ta bort damm och ludd från torktumlaren och torkskåpen när du är färdig.

Sopa golvet efter användning.

Fråga varandra 1 Var tvättar du dina kläder? 2 Hur ofta tvättar du kläder? 3 Hur ofta brukade du tvätta i ditt förra hemland? ÖVNINGSBOKEN S. 52

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 45

45

2016-10-28 15:22


Ett svart linne

Roger är i tvättstugan. Han har kört två tvättmaskiner och torkat sin tvätt i torktumlaren. När han har tagit bort luddet från filtret i tumlaren ser han att han har spillt ut tvättmedel på golvet. Han hämtar en trasa och torkar upp det. När Roger är klar i tvättstugan släcker han lampan och går upp till sin lägenhet. Roger bor på andra våningen i ett hyreshus med tre våningar. Han bor ensam i en liten etta. Roger är singel och han är trött på det. Han längtar efter en flickvän. Roger börjar vika kläderna och stoppa in dem i garderoben. De är fortfarande lite fuktiga efter tvätten. Torktumlaren i tvättstugan är gammal och dålig. Roger blir sur och han svär: – Skit också! Plötsligt upptäcker han ett plagg som han inte känner igen. Han tar upp det och tittar närmare på det. Det är ett svart linne i dammodell. Hur kom det hit? tänker Roger. Han försöker komma på om någon tjejkompis har varit på besök och lagt det i hans smutstvätt. Nej. Det har inte varit någon här. Bara hans syster. Men varför skulle hon lägga ett linne i hans smutstvätt? Roger förstår att linnet låg i torktumlaren. Det måste vara någon här i huset som hade tvättstugan före honom. Roger funderar på vilken granne som kan ha glömt linnet. Det måste ju vara en kvinna, tänker han.

46

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 46

2016-10-28 15:22


Problemet är att Roger inte känner sina grannar. Han känner inte en enda granne. Roger går tillbaka ner i tvättstugan och han tar med sig linnet. Utanför tvättstugan i källaren finns en bokningslista. Han går fram till bokningslistan och kollar vem som hade tvättstugan före honom. Roger hade tvättid nu på morgonen klockan åtta. Den första tiden. Kvällen innan hade Malik tvättid. Malik? Roger vet inte vem det är. Han lämnar tvättstugan och går upp till porten. Där finns en tavla med namnen på alla som bor i huset. Roger letar efter namnet Malik och han hittar det. På tredje våningen, högst upp i huset. Det är lägenheten ovanför hans egen. Roger går uppför trapporna till tredje våningen och där ser han dörren med namnskylten Malik. Roger plingar på. Det tar några sekunder, sedan öppnas dörren av en kvinna. Hon ser trött ut. Kvinnan har mörkt hår uppsatt i en tofs och hon har på sig mjukisbyxor och en t-shirt. – Vad vill du? frågar kvinnan. – Jag heter Roger. Vi är grannar. Jag bor på våningen under dig. – Jaha. Roger blir lite blyg och han känner att han rodnar. – Jag tror det här är ditt, säger Roger och håller upp linnet. – Ja, det är mitt, säger kvinnan och tar linnet från Roger. Var hittade du det? – Jag råkade få med det när jag hämtade mina kläder i tvättstugan. Du måste ha glömt det i torktumlaren. – Ojdå! Vad bra att du hittade det. 2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 47

47

2016-10-28 15:22


– Inga problem. – Förresten, jag heter Zeinab, säger kvinnan och sträcker ut handen. – Trevligt att träffas, säger Roger och skakar hennes hand. – Vill du komma in på en kopp kaffe? Roger tvekar. Han brukar inte fika med främlingar. Men efter ett par tysta sekunder svarar han: – Gärna.

48

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 48

2016-10-28 15:22


Frågor 1 Hur bor Roger? 2 Vad gör Roger när han kommer hem efter tvättstugan? 3 Varifrån kommer det svarta linnet, tror Roger? 4 Hur får han reda på vem som hade tvättstugan före honom? 5 Varför plingar Roger på hos sin granne?

Samtala Vad tror du? 1 Vad tänker Zeinab när hon öppnar dörren och ser Roger stå där? 2 Varför vill Roger komma in och dricka kaffe hos Zeinab? 3 Vad talar Zeinab och Roger om när de dricker kaffe?

Skriv Roger och Zeinab dricker kaffe tillsammans. Vad säger de till varandra? Skriv dialogen. ÖVNINGSBOKEN S. 54

2 HEMMA

Framåt C TB_tryck CC.indd 49

49

2016-10-28 15:22


FRAMÅT C TEXTBOK

FRAMÅT

C

TEXTBOK

C T Å FRAM

THYRA BRUSEWITZ BODIL RENLUND

Framåt är ett heltäckande läromedel för kurs A–C inom sfi-undervisningen. Det är i första hand tänkt för vuxna och ungdomar som behöver en långsam, grundlig studiegång med många tillfällen till repetition. Framåt C passar för studerande på sfi-kurs C, studieväg 2 och studieväg 3. I Framåt C får eleverna hjälp att förstå samhället de lever i. Texter och övningar ger eleverna möjlighet att utveckla ett fungerande vardagsspråk. Framåt C består av: • Textbok, tryckt (med tillgång till ljudfiler och webbövningar online) • Textbok, Interaktiv (med inlästa texter och webbövningar) • Övningsbok, tryckt • Lärarhandledning, tryckt (med tillgång till inlästa texter, webbövningar, hörövningar och kopieringsunderlag online)

Referensnivåer (CEFR)

SFI SFI SFI SFI

Kurs Kurs Kurs Kurs

A B C D

A1

A2

B1

A 1 – /A1 A1/A2 A2/A2+ B1/B1+

B2

THYRA BRUSEWITZ BODIL RENLUND SARA GOMBRII

SARA GOMBRII

TEXTBOK

THYRA BRUSEWITZ BODIL RENLUND ISBN 978-91-27-43316-8

SARA GOMBRII

9 789127 433168

Framat C TB_cover.indd 1-3

2016-10-20 11:13


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.