Page 1


© Text: Stefan Casta, 2006 © Bild: Mimmi Tollerup-Grkovic, 2006 Bokförlaget Opal AB Printed in Denmark, 2006 ISBN: 91-7299-187-9


DET VAR EN OVANLIG DAG mitt i sommaren. Det regnade. Det hade det inte gjort p책 flera veckor. Men det var inte bara det som var ovanligt. P책 morgonen hade Alice kommit hem med fyra ungar, och nu sa mamma att vi inte kunde beh책lla dem.


Efter en stund sa Pappa: – Vi kan ju inte ha stugan full av katter. Vem skulle ta hand om dom när vi flyttar till stan? – Jag förstås, sa jag. Men då skakade både mamma och pappa på huvudet. Samtidigt. – EN katt kan vi ha, sa mamma. Det har vi ju redan bestämt, Ivan.


Det var då jag stack ut. Jag tog en macka i handen och gick ner mot sjön. Det är rätt fint där när det regnar. Ibland kan man nästan höra hur dropparna spelar en melodi mot vattenytan.


Men idag hörde jag ingen musik. Jag lyssnade väl inte så noga. Jag tänkte på Alice ungar. En bil som kom körande bort mot skogen tutade på mig. Det var nära att jag inte såg den.


När jag kom till högkvarteret var Tim och Fabian redan där. De hade hissat flaggan och sänkt ner stegen. Det är Tim som har rött hår. Han bor med sin mamma. Fabians pappa har ett företag som säljer bowlingklot. Fabian har flera hundra hemma. När vi spelar i hans rum låter det som om åskan går. Det är Fabians hund förresten. Hon heter Höganäs.


Tim hade trassel på sitt spö. Det finns ett ställe i sjön där abborrarna alltid nappar när det regnar. En gång fick vi sjutton stycken. Jag tog hem två till Alice. De andra släppte Tim tillbaka.


När Milla kom hade det slutat regna. Det droppade från träden och solen kikade fram och skogen började liksom glittra och ryka. Milla bor på bondgården. Hennes får går nästan överallt.


Hon hade nåt i handen och när hon kom upp såg vi att det var tidningen. Hon gav den till mig och sa att det varit ett rån mot museet. Rånarna hade tagit mynt och armband från vikingatiden. Det var en bild på grejerna. Det stod att de var tusen år gamla och värda miljoner.


När Milla stannade förstod vi att det var nåt. Det enda som hördes var skogens lugna andetag Vi smög fram och kikade. – Färska hjulspår, väste hon. Rånarna måste ha kört här alldeles nyss, tänkte jag. Efter regnet i alla fall. Det kändes fint att Höganäs var med… Stefan Casta och Mimmi Tollerup-Grkovic hade förra året stor framgång med den kluriga bilderboken Abborrens ränder. Nu är de tillbaka med nytt underbart äventyr i naturen. Första boken om Blåbärspatrullen!

ISBN: 91-7299-187-9

OPAL

9789172991873  
9789172991873  

© Text: Stefan Casta, 2006 © Bild: Mimmi Tollerup-Grkovic, 2006 Bokförlaget Opal AB Printed in Denmark, 2006 ISBN: 91-7299-187-9 DET VAR EN...