Page 1

H A NS

KOPPEL

Kungens fรถdelsedag

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

Telegram Bokfรถrlag
© Hans Koppel 2010 Omslag: Jens Magnusson Tryck: Wallén Grafiska AB 2010 ISBN 978-91-86183-17-2 www.telegramforlag.se

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG
Denna historia är påhittad. Bokens kung är inte verklighetens. Läsare med krav på autenticitet väljer med fördel annan lektyr.

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG
.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG
1. Klockan är inte åtta och kungen räddar redan världen. Han befinner sig ombord på en atlantflygning. En galen republikan har precis kommit ut från toaletten. Han har uppträtt konstigt sedan start, nu får det sin förklaring. Han håller en handgranat i handen och skriker högt. Det är en upphetsad republikan, oklart varför. Han drar ut sprinten och skriker lite till. Kungen kastar sig över mannen och sluter sina händer runt den hand som håller granaten. Granaten är osäkrad men kommer inte att utlösas förrän någon av dem släpper taget. De brottas på golvet. Kungen tar emot smällar men lyckas hålla sig fast. Personal rusar till undsättning. Kungens och republikanens händer tejpas samman med silvertejp. Vän och fiende, skurk och hjälte, sammanlänkade av nödvändighet. Halvannan timme senare nödlandar planet på amerikansk mark. Övriga passagerare flyr, bombexperter i full utrustning

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

7
närmar sig fÜrsiktigt. Republikanen sÜvs, tejpen avlägsnas. Darriga händer, avgÜrande skede. Är du klar? Va? Här, ta kulturdelen. Kungen bläddrar, skummar texten. En fyndig snorvalp mobbar en folkkär artist. Det är osmakligt och i linje med tidningens elitistiska syn pü världen. Pü fÜljande sida fÜrvünas kulturchefen Üver att en flitig fÜrfattare belÜnats med ett fint pris. Kulturchefen trodde att fÜrfattaren ifrüga hade skrivit bort sig, det vill säga varit alltfÜr produktiv och inte tillräckligt sparsmakad. En tevekrÜnikÜr skriver att det numera bara finns en teveserie han fÜrmür fÜlja. KrÜnikÜren skriver inte orkar, pallar, ids. Han skriver fÜrmür. Kungen lägger ner tidningen och lyfter blicken mot teven där en fnittrig panelmedlem är rolig pü andras bekostnad. Utan en tanke pü det ironiska i att han själv har skrivit en bok om retorik men helt saknar utstrülning. Det man kan gÜr man, det man inte kan lär man ut. Bomben är sprängd, ingen skadades. Kungen gÜr som forna püven, besÜker sin baneman

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

8
i fängelset. De talar länge och väl. Republikanen är ångerfull, kungen förstående. För han är klok som en labrador och vet att flest vänner vinner.

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

9
2. Hur går det, Elin? Kan du luta dig fram så jag får se. Ta mina händer. Nej, ingenting. Det är tre dagar sen, Elin. Och det var inte mycket då heller. Jaså nej. Du får sitta en stund till. Kan du klara dig själv? Så tittar jag till de andra under tiden. Jag är lite trött. Det förstår jag. Jag är så vansinnigt gammal. Du är inte alldeles ung. Jag är snart åtti år. Elin, du är betydligt äldre än så. Jaså ja. Ett ögonblick bara, så tittar jag till de andra. Dörren till toaletten står öppen, den är bara stängd när ingen är där. Doften spelar ingen roll. Det lilla patienterna får ur sig kan inte mäta sig med stanken från förrådsrummet där personalen tömmer katetrar.

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

10
Det är samma plastgolv inne på toaletten som utanför. Inga trösklar. Kvinnan i rummet intill skriker. Allt gör ont på det tunna spöket. Eller så skriker hon av vana. För att smärtan ristats in i hennes nervbanor. Personalen lägger henne på sidan medan de byter lakan. Maléne står i dörröppningen. Hon har virat handväskans rem runt underarmen. Hej hallå. Hej Maléne. Ui ui uitt. Barnasinnet har jag kvar. Det är bra det, Maléne. Sköterskan tränger sig förbi, lägger händerna på Malénes axlar och för henne vänligt åt sidan för att kunna passera. Hon böjer sig ner mot Elin. Så Elin, hur går det? Kommer det nåt? Hon bara skriker, säger Elin. Ingrid har ont. Hela tiden, bara skriker. Jag orkar inte höra. Nej, jag förstår. Men just nu är det lite svårt. Det är fullt i alla rum. Vi har ingen plats. Kan ni inte ge henne nåt? Det går inte att sova när hon bara skriker. Ta mina händer, Elin, ska vi se om det har kommit nåt.

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

11
Ja, jag är lite trött. Jag är så vansinnigt gammal. Nej. Ingenting. Ska vi köra lite mikrolax? Jag tror vi gör det. Det är flera dar sen, Elin, vi måste få fart på magen. Jaså ja. Sköterskan öppnar skåpet, tar ut en pipett, vrider av toppen. Om du lutar dig fram igen. Bra Elin, lite till. Va? Så där. Gick ju lätt som en sommarvind. Du får sitta kvar en stund ska du se att det ger med sig. Jaså. Jag kommer alldeles strax. Bara sitt och försök. Ta i. Ui ui uitt. Ska hon stå där? Nej Elin, det ska hon inte. Maléne, ska du följa med mig ut i korridoren? Låta Elin vara ifred på toaletten. Hej hallå. Kom här, Maléne. Håll min arm. Barnasinnet har jag kvar. Det är bra det, det ska man ha.

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

12
3. Johan knackar på den öppna dörren. Och här sitter du och glor på snusk dagarna i ända. Hans gamla kursare tittar förvånat upp, som om han har glömt att de ska luncha ihop. Ja, nån ska ju göra det. Vad är klockan? Johan kliver in på kollegans rum. Tolv. Redan? Ja, du tappar väl bort dig här bland alla nakna damer. Du, man blir snabbt mätt på skiten kan jag tala om. Får jag bara slänga iväg ett mejl? Absolut. Johan lutar sig mot kollegans bord, bläddrar förstrött i en av högarna med papper och fotokopior. Vad är det här? Anmälningar från kvinnor vars ex lägger ut hemmaporren på nätet.

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

13
Trevligt. Mycket sympatiskt, fina killar. Hur är det med älgen? Älgen? Skogens konung. Jaså. Jodå, han mår bra. Hur är han? Han är helt okej, säger Johan och lägger ner högen med papper. Den översta bilden fångar hans intresse. Den föreställer en ung kvinna, dryga tjugo. Hon ler mot kameran och kramar sitt ena bröst, inlärt efter given porrestetik men utan övertygelse. Bilden är grovkornig och troligen uppförstorad från den filmsnutt som ligger ute på nätet. Den unga kvinnans leende är osäkert. Får jag vara med? Johan känner igen uttrycket, har sett det förut. Ansiktet. En sekund av överraskning. Därefter tappar han andan som om han har fått ett slag i magen utan förvarning. Josefin? Johans kinder hettar och han känner sig plötsligt törstig. Han har inte sett henne på fjorton år, ändå är han säker.

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

14
Flickan på bilden är Josefin. En gång hans styvdotter. Okej, klar. Hans gamla kurskamrat från polishögskolan ställer sig upp och skjuter in stolen. Vad är du sugen på? Johan harklar bort klumpen i halsen. Va? Scheelegatan eller snuskhaket på Fridhemsplan?

.RSSHOB.XQJHQVIR GHOVHGDJLQGG

159789186183172  

HANS KOPPEL Telegram Bokförlag © Hans Koppel 2010 Omslag: Jens Magnusson Tryck: Wallén Grafiska AB 2010 978-91-86183-17-2 www.telegramforla...

9789186183172  

HANS KOPPEL Telegram Bokförlag © Hans Koppel 2010 Omslag: Jens Magnusson Tryck: Wallén Grafiska AB 2010 978-91-86183-17-2 www.telegramforla...