Page 1

Stefan Casta

Bo Mossberg

tr채d e x p e d i t

Opal

ion


Sofi – din vän i naturen Sofis trädexpedition är den fjärde titeln i en serie naturböcker för barn och familj. De tidigare böckerna är: Sofis blomsterexpedition (2006) Sofis bärbok (2004) Sofis svampbok. (1998)

Ett stort tack till Lennart Engstrand och Marie Widén vid Lunds universitets botaniska trädgård, Bert Gustafsson och Bernt Rehnberg vid Naturhistoriska riksmuseet samt Lasse Mossberg.

© Text: Stefan Casta, 2007 © Formgivning och illustrationer: Bo Mossberg, 2007 Bildrepro: Moss-art Texterna är satta i Berling Roman Bokförlaget Opal AB Printed in China, 2008 ISBN: 978-91-7299-233-7


STEFAN CASTA

BO MOSSBERG

SOFIS

tr채dexpedition Fackgranskad av Lennart Engstrand, Lunds universitets botaniska tr채dg책rd

Opal


KARTA ÖVER

SOFIS TRÄDEXPEDITION

Asp 10

Björk 12

Ek 14

Lönn 20 Lind 18

Oxel 16

Hästkastanj 22


Bok 24

Alm 28

Klibbal 26

Ask 34

Tall 30 Gran 32

Hassel 40 Rönn 36

Sälg 38


i

M

an S o r y f

din vän i naturen I den här boken får du följa med på min expedition för att utforska träd. Träd är spännande. De kan bli flera hundra år gamla. Det finns människor som säger att träden är deras vänner. Det kan man förstå när man lär sig mer om dem. Dagen innan expeditionen samlas vi i mitt klätterträd. Jag går igenom frågorna. Hur känner man igen träd? Ja, på löven och barren, förstås. Och ibland på barken. Men träd har också ett eget ”utseende”. De är faktiskt väldigt olika, även när de inte har sina löv. Det kan man lära sig att se. Och så har alla träd olika blommor. Det är där som trädens frön bildas, så att träden kan sprida sig. Trädens blommor ska vi undersöka! Jag har gjort en karta över träd som vi kan spana på. Det är den vi ska följa. Innan jag ger mig iväg kramar jag om klätterträdet. Nu är jag redo. Expeditionen kan börja! PS: På varje uppslag finns en rolig uppgift, som du kan försöka lösa! Rätt svar finns på sidan 45.

8


D

d

en nns s책 mycket liv i tr채d te fi en r en viktig del av v채rld 채 e 9


Asp vill stå längst fram

Aspfjärilen håller mest till uppe i trädens kronor. Aspvedbocken lägger ägg vid foten av trädet. Dessa och ca 300 andra insekter är beroende av aspen.

Aspar älskar solljuset. Därför växer de ofta precis där skogen börjar. De står liksom framför de andra träden. Enligt gammal folktro var Jesus kors gjort av aspträ. Det är därför som löven darrar, fast det inte blåser alls. Men det kan nog också bero på att bladens skaft är långa och liksom tillplattade. Asplöv sitter väldigt ostadigt!

Sofis anteckningar: Stammen är slät och ljus. Löven är runda med trubbiga tänder. På hösten får de vackra färger. Blommorna sitter i mjuka hängen och slår ut i april-maj. Aspen blir inte så gammal, sällan över 100 år. Finns i hela landet.

Aspsoppens har tunna svamptrådar i marken som samarbetar med aspens rötter. Trädet och svampen hjälps åt att ta upp näring ur jorden.

10


Hackspettarnas favorit Många hackspettar väljer att hacka ut sitt bohål i stammen på en asp. De gillar nog den mjuka veden, som är så där lagom lätt att jobba med. Det gör bävrarna också. Aspen är det träd som de oftast fäller. På vintern äter harar, älgar och rådjur trädets skott och knoppar.

Miljoner tändstickor

Kan du hitta tändstickan som trillat ur asken?

E

Tändstickor görs av asp.

hål t t i s l l ål röngöling skulle hem ti n g r blev aspen mitt första m ö ä rf

d

SOFISTICKAN

Förr i tiden tillverkades alla tändstickor av aspved. Av ett enda träd blir det minst en miljon tändstickor. Fast nuförtiden tillverkas de också av billigare utländska trädslag. Om man ska bygga en bastu kan man göra innerväggar och bänkar av brädor från asp. De blir inte lika heta och kådiga som andra brädor.

Den gula vägglaven trivs på aspens släta stammar.

11


tra st

Björken blommar samtidigt som löven slår ut i början av maj. Vinden pollinerar dem och vissa dagar kan det vara enormt mycket pollen i luften.

S en fi som s

st

rk bjö a n e med lunchr t f i l å ja g mp ck ulle he k

Björk Sveriges första träd I vårt land växer det björkar precis överallt. De är så vanliga att man knappt tänker på dem. Men när turister kommer från sydligare länder händer det att de tittar förundrat på dessa vackra, vita träd. För dem är björkar lika ovanliga som palmer är för oss. Björken var det första trädet i Sverige. När inlandsisen för sjutton tusen år sedan började dra sig tillbaka, växte björkar längs iskanten. Än idag kan man se att björken är ett ”snabbt” träd. När man huggit ner tall- och granskog, spirar snart tusentals björkar på hygget.

Björkens frukterna mognar på sensommaren och en blåsig dag snöar miljarder frukter med frön i ner från träden.

12

Björkticka

Björkmätaren är nästan osynlig på en björkstam. Den är anpassad för att leva i björkskogar. Kan du hitta dess larv?


Sofis anteckningar: Björkens vita stam är lätt att känna igen. De små, nästan trekantiga, löven är också typiska. Björkar växer i precis hela landet, fast i fjällen är de bara några decimeter höga. Växer snabbt Det finns tre olika björkar i vårt land. Vårtbjörk, som växer på torrare marker, glasbjörk som växer på fuktiga marker och dvärgbjörk som bildar låga buskar i fjällen. Björken växer snabbt. Ett tjugo år gammalt träd kan vara 15 meter högt. Som mest når den ca 25 meter. I södra Sverige blir björkarna ofta inte mer än 100 år. I norra Sverige, där de växer långsammare, kan de bli 300 år.

Björksopp växer vid björkar.

Kanoter och vispar Många björkar blir pappersmassa som används för att göra papper. Men man gör också fina, ljusa möbler av björk och många människor värmer sina hus med björkved. Indianerna i Kanada gjorde kanoter, som kallas kanadensare, av björknäver. Sådana kanoter blir mycket lätta. Näver används än idag, bland annat till fina korgar. Björkris användes förr när man skulle smiska olydiga barn. Man gjorde dessbättre också vispar och kvastar av det. Kanadensare av björknäver.

13


an S o f r y M i

din vän i naturen Häng med på myran Sofis spännande upptäcktsfärd i trädens värld! Du märker snart hur lätt det är att känna igen träd. Det finns ju inte så många olika sorter. När du läst boken och löst de roliga uppgifterna är du säkert redan en trädexpert. Det här är den fjärde boken i Sofis naturbibliotek för barn-, barnfamiljer och andra naturintresserade. De tidigare böckerna om svampar, bär och blommor har blivit stora framgångar och fått många läsare i Norden. Stefan Casta skriver kunnigt, roligt och lättläst. Bo Mossbergs underbara bilder är en fröjd för ögat. Ingen kan avbilda naturen som han! n liknar farf Ha ars or el myror ä farmors mormors br d n e r äld re än man tror

ISBN: 978-91-7299-233-7

Opal

9789172992337  

Stefan Casta träd e x p e d i t i o n Opal © Text: Stefan Casta, 2007 © Formgivning och illustrationer: Bo Mossberg, 2007 Bildrepro: Moss-ar...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you