Page 1


First published in 2009 under the title Hamlyn All Colour 200 No-work Garden Ideas, by Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd 2–4 Heron Quays, London E14 4JP www.octopusbooks.co.uk Copyright © Octopus Publishing Group Ltd 2009 © Bonnier Impact, imprint inom Bonnier Fakta, 2010 Text Joanna Smith Översättning Maud Steen Omslag Elizabeth VanderPloeg Tryckt i Kina, 2010 ISBN 978-91-86263-28-7 www.bonnierfakta.se


innehåll förord

6

vertikala inslag

8

lättskötta ytor

40

lev livet enklare

74

lättskötta rabatter

110

dekorativa detaljer

148

lättskötta nyttoväxter

194

register

234

bildrättigheter

240


10 bekymmersfria häckväxter

Häckplantorna nedan är härdiga och pålitliga. För att få en snyggt formad häck räcker det att klippa dem en gång om året. 1 Avenbok, Carpinus betulus 2 Hassel, Corylus avellana 3 Häckoxbär, Cotoneaster lucidus 4 Trubbhagtorn, Crataegus monogyna 5 Bok, Fagus sylvatica 6 Måbär, Ribes alpinum 7 Järnek, Ilex aquifolium 8 Eldtorn, Pyracantha rogersiana 9 Idegran, Taxus baccata 10 Thuja, Thuja plicata

12


3 saker att undvika klätterrosor

Den lata trädgårdsmästaren bör undvika de flesta rosor. Rosor måste beskäras och de vissna blommorna bör tas bort. Många sorter är dessutom mottagliga för ohyra och sjukdomar som svartfläcksjuka, vilket ger ännu mer jobb. Klätterrosor är mest arbetskrävande eftersom de behöver hjälp för att kunna klättra och du måste binda upp varenda gren och nya skott på spaljén allteftersom de växer. Dessutom är de svåra att beskära högt ovan mark. Räkna alltid med att behöva en stege.

stora, vitala häckar

Snabbväxande barrväxter är perfekta som häck eftersom de växer snabbt de första åren. Leyland cypress (x Cupressocyparis leylandii) växer 1 m per år de första 20 åren. Även om den lugnar ner sig växer den upp till 60 cm per år och når till slut en höjd på 35 m. Det enda sättet att hålla en sådan sprinter stången är att klippa häcken två eller tre gånger per år, så välj dina växter med omsorg. Till och med den populära ligustern behöver klippas två gånger per år.

obehandlade, mjuka träslag

Det är frestande att välja mjuka träslag till stolpar och annat virke till pergolor, rosenbågar och andra utbyggnader i trädgården efter som det materialet är billigare och lättare att arbeta i än hårt lövträ. Men där biter man sig lätt i tummen. Först och främst måste du behandla hela bygget med träskyddsmedel varje år och så småningom ersätta det eftersom trä ruttnar efter ett antal år. Tryckimpregnerat lövträ behöver inte den här typen av underhåll.

24


3 idéer till lättskötta gångar perfekt markbeläggning

En yta av sten, hård och beständig, är den markbeläggning som är enklast att underhålla. Det finns ett stort sortiment av plattor i sten eller betong och många av dem kan användas till snygga gångar. Men det kan bli en dyr affär. Större plattor, 42 x 42 cm eller ännu större, fungerar bara till gångar som är raka. Använd mindre plattor om gångarna är slingriga. Gräv tillräckligt djupt, använd ordentligt med samkross i bärlagret och därefter sättsand till plattorna. Häll fin sand eller skalkross mellan plattorna för att hindra ogräs.

marktegel och gatsten

Marktegel och gatsten ger precis som stenplattor en hård, underhållsfri yta. Även om det är petigare att sätta dem, passar dessa mindre stenar bättre till gångar som inte är så stora, och de är lättare att lägga på slingrande gångstigar. Både marktegel och gatsten ska sättas i ett fast underlag av grovt material som samkross och ovanpå det sand.

singel eller grus

Singel- eller grusgångar är billiga att anlägga, lätta att anpassa till omgivningen och kräver ett minimum av underhåll. Materialet, stenkross, som har vassa kanter, eller natursingel, småstenar som slipats runda mot varandra under årtusenden, kan användas till alla typer av gångar, oberoende av storlek. Singel ser alltid snyggt ut. För en hållbar gång, lägg gruset på en bädd av packat grovt material och packa ner gruset så det bildas ett ogenomträngligt lager. För att hålla gruset på plats gräv ner metall- eller plastskenor, alternativt tryckimpregnerade brädor, på ömse sidor av gången. De hålls på plats av tunnare läkt medan du gör gången.

50


snabbfix

klä insidan med plast

spara tid

ställ krukorna tillsammans

150

Krukor i poröst material såsom terrakotta och keramik torkar ut mycket snabbare efter vattning än krukor i till exempel plast. För att spara in tiden du lägger på att vattna dina växter, klä insidan av dina porösa krukor med plastfilm innan du häller i planteringsjord. Gör också några hål i botten så vattnet kan rinna ut. Snygga till krukan och peta ner eventuellt plast som sticker upp.

Att odla i kruka är enklare att sköta och mindre tidskrävande om du placerar krukorna i grupper. Dessutom kommer det att skapa ett fuktigt mikroklimat som hjälper jorden att inte torka ut så snabbt, och samtidigt får plantorna gynnsammare växtvillkor.


ju större desto bättre

170

Har du bestämt dig för att du måste ha krukor eller blomlådor i trädgården så köp de största du har råd med. Stora krukor håller jorden fuktig längre och behöver vattnas mer sällan. Eftersom de är större får växterna också mer utrymme att växa och det får plats mer näringsrik jord, vilket ger stressfria växter som blir vackrare och inte behöver omplanteras så ofta – du sparar både tid och möda. Stora krukor kan ge effektfullt intryck och minska behovet av andra växter i närheten. En stor kruka kan även när den är tom vara riktigt tung så se till någon kan hjälpa till och placera ut den i trädgården. Plastkrukor som liknar terrakotta eller järn är ett bra lättviktigt alternativ.


kryddväxter för den lättskötta trädgåren

Många kryddväxter är pålitliga perenner som inte vållar några bekymmer. Det är ett utmärkt val om du vill odla lite nyttoväxter utan att ge dig själv en massa arbete. Färska örter är ovärderliga i köket och kan verkligen förvandla kokkonsten. De flesta örter kan planteras i rabatter eller krukor och kräver inte mer passning än andra lättskötta växter. Faktum är att de är dekorativa i sig själva och har den fördelen att deras blad smakar underbart. • Rosmarin, timjan och salvia är alla vackra, vintergröna buskar som i varmt klimat står gröna året om. Eftersom de härstammar från Medelhavsområdet ger de bonus i form av att tåla torka, ingen extra bevattning behövs när det är torrt. • Gräslök, mejram, dragon och oregano är också perenner, vilket gör även dem till vackra inslag i blomstersängar och rabatter. Inte heller de kräver särskild omvårdnad. • Persilja och körvel är tvååriga. De blommar andra året och dör sedan. Men de här plantorna är lätthanterade och värda det lilla extra besvär som krävs. Köp plantor varje vår, skörda bladen när du behöver dem. Gör dig av med plantorna när de blommat andra året och ersätt dem med nya. • Vallört och mynta ska planteras med eftertanke eftersom de lätt kan sprida sig otyglat.

218


att välja sallatsorter

När du ska välja sallatssort att odla, välj plocksallat som är mindre krävande än huvudsallat. Plocksallat skördas blad för blad. Välj gärna mellan grön plocksallat, eklövsallat (gröna till purpurfärgade blad) eller ’Lollo Rossa’ (en röd sort). Huvudsallat kräver mer vattning och gödning och behöver några månader innan huvudena är knutna och kan skördas. Då skärs de av strax ovanför rothalsen.

se till att de trivs

Det bästa sättet att skydda frukt och grönsaker från attacker från skadeinsekter och sjukdomar är att hålla dem på topp genom regelbunden bevattning och näringstillförsel. Håll jorden bördig med organisk mylla och ge extra näring i form av torkad hönsgödsel eller välbrunnen stallgödsel till näringskrävande odlingar som till exempel squash. Organisk mylla håller jorden fuktig, men du behöver ändå ge växterna en slurk vatten när det är torrt väder.

224


9789186263287  
9789186263287