Page 1


First published in 2009 under the title Hamlyn All Colour 200 Juices & smoothies by Hamlyn, an imprint of Octopus Publishing Group Ltd Endeavour House, 189 Shaftesbury Avenue, London, WC2H 8JY Copyright © Octopus Publishing Group Ltd 2009 © Bonnier Impact, imprint inom Bonnier Fakta, 2010 Foto Lis Parsons Översättning Evastina Törnqvist Omslag Elizabeth VanderPloeg Tryckt i Kina, 2010 ISBN 978-91-86263-24-9 www.bonnierfakta.se


gör världens bästa juicer och smoothies Är du nybörjare på att tillverka egna juicer och smoothies är det bäst att inte rusa iväg och köpa en dyr utrustning. Smoothies är lätta att göra i en matberedare eller mixer. Men om du tänker pressa egna juicer regelbundet kommer du att upptäcka att det är värt att investera i en bra maskin.

vilken juicepress? Det finns ett antal modeller att välja bland. Ditt val beror förmodligen lika mycket på hur mycket du vill betala som på hur effektiv juicepressen ska vara. Det finns två huvudval: en råsaftcentrifug som skär frukten i småbitar och sedan slungar ut det rivna ämnet mot sidorna av en centrifug, och en som trycker ingredienserna genom ett nät och på så viss extraherar så mycket juice som möjligt. Centrifugvarianten ger mindre juice men är ett billigare alternativ för nybörjare.

sätt igång 1 Samla ingredienserna men skär inte upp dem förrän i sista minuten. Då slipper du missfärgade frukter. 2 Skölj eller skrubba ingredienserna hela – t.ex. morötter eller palsternackor. Skala dem bara om det är absolut nödvändigt. 3 Grovhacka och väg ingredienserna enligt receptet.

10

vad är en smoothie? Till skillnad från juice görs smoothies i en matberedare eller mixer. De är tjockare än juice och förutom frukt och juice innehåller de flesta någon extraingrediens, som yoghurt, honung, glass eller mjölk. En smoothie är ännu snabbare och lättare att tillreda än juice eftersom alla ingredienserna läggs rakt ner i maskinen, som sedan körs i några sekunder. Ett av de bästa sätten att göra en riktigt god smoothie är att använda fryst frukt. Frysning innebär att vitaminer och näringsämnen bevaras i frukten, och frysta produkter gör att du kan njuta av alla årstidernas frukter och grönsaker året runt. Drycken blir naturligt kyld och behöver inte spädas ut med is eller kallt vatten.

juicer & smoothies för barn Att se till att barnen får i sig minst fem frukter och grönsaker om dagen kan vara en kamp, men juicer och smoothies är ett fantastiskt sätt att se till att de får i sig all den näring en frisk och växande kropp behöver. De flesta barn älskar dem och din tillvaro blir enklare om du slipper försöka tvinga dem att äta broccoli.


välj de bästa ingredienserna De flesta frukter och grönsaker kan användas till juicer och smoothies och även om tanken på att blanda palsternacka och ananas inte tilltalar dig kommer du att upptäcka att kombinationen fungerar förvånansvärt väl som juice. Det finns dock några favoriter som ständigt dyker upp och här följer en sammanfattning över de bästa frukterna och grönsakerna. Köp ekologiska produkter så undviker du så långt som möjligt bekämpningsmedel, och skrubba dem noga före användningen så att smuts och bakterier försvinner.

bananer Bananer passar särskilt väl i smoothies eftersom de ger en tjock, slät och god dryck. Bananer kan skalas, skivas och frysas in över natten så att drycken är kall dagen därpå. De är fyllda av kolhydrater och ett perfekt sätt att få snabb energi eller ett snabbt mellanmål.

jordgubbar Jordgubbar är näringsrika, goda och en bra källa till C-vitaminer, kalcium och kalium. Vill du göra det bästa av dem så frys in bären när de är i säsong och blanda dem sedan i smoothies året om.

äpplen Äpplen är inte bara fyllda av antioxidanter utan har även en naturlig sötma som passar mycket bra tillsammans med ingredienser som inte är söta. Använd oskalade äpplen eller pressa dem hela med kärnhus för att bevara så mycket näring som möjligt – antioxidanten quercitin finns t.ex. enbart i skalet. Ju färskare äpplet är, desto mer C-vitamin innehåller det.

apelsiner och andra citrusfrukter Citrusfrukter är bland de mest C-vitaminrika frukter som finns och tillhör de mest populära att blanda i juicer och smoothies. Vissa recept anger att frukterna ska skalas, men låt lite av det vita sitta kvar på klyftorna – det ökar halten av C-vitamin.

11


juice med blåbär, äpple & ingefära Blir 2 dl 21⁄2 cm grovhackad färsk ingfära, samt extra till servering (valfritt) 250 g blåbär 125 g grapefrukt 250 g äpple isbitar (valfritt)

Skala och grovhacka ingefäran. Pressa blåbär, grapefrukt och äpple tillsammans med ingefäran. Häll upp juicen i ett glas, gärna över is. Dekorera med tunna skivor ingefära om du vill och servera juicen omedelbart. Äppel- & ingefärsjuice: pressa 250 g äpple med 2½ cm ingefära. Det går bra att fylla upp glaset med iskallt vatten.

32


päron-, selleri- & ingefärsjuice Blir 2 dl 50 g selleri 21⁄2 cm färsk ingefära 100 g päron isbitar

Ansa sellerin och skär den i 5 cm långa bitar. Skala och grovhacka ingefäran. Pressa päron, selleri och ingefära. Häll upp juicen över is i ett glas. Det går också bra att hastigt köra den i en matberedare eller mixer tillsammans med 2–3 isbitar. Päron- & persikojuice: pressa 3 päron och 2 persikor till en tjock och näringsrik dryck.

48


päron-, grapefrukt- & sellerijuice Blir 2 dl 75 g grapefrukt 125 g sallat 75 g selleri 50 g päron isbitar (valfritt)

Skala grapefrukten och dela den i klyftor. Separera sallatsbladen. Ansa sellerin och skär den i 5 cm långa bitar. Dela päronet i fjärdedelar. Pressa grapefrukt, sallat, selleri och päron. Häll upp juicen i ett glas, gärna över is, och servera genast. Grapefrukt- & citronjuice: skala grapefrukten, dela den i klyftor och pressa dem tillsammans med 5 cm gurka och en halv citron. Fyll på med kolsyrat mineralvatten.

50


mango-, ananas- & limesmoothie Blir 4 dl 1 mogen mango 3 dl ananasjuice skal och saft av 1⁄2 lime limeklyftor, till servering (valfritt)

Skala mangon, ta bort kärnan, grovhacka köttet och lägg det i frysfacket. Frys i minst 2 timmar eller över natten. Lägg den frysta mangon i en matberedare eller mixer, tillsätt ananasjuice, limeskal och limejuice och kör tills blandningen tjocknar. Häll upp smoothien i 2 låga glas, dekorera gärna med limeklyftor och servera direkt. Aprikos- & ananassmoothie: blötlägg 65 g torkade aprikoser över natten i 31⁄2 dl ananasjuice. Kör blandningen slät i en matberedare eller mixer med lite is.

162


melon-, morots- & ingefärsjuice Blir 2 dl 250 g cantaloupemelon 1 lime 1 cm färsk ingefära 125 g morot isbitar till serveringen (valfritt)

Skala melonen, skrapa bort fröna och tärna köttet. Skala limen. Skala och grovhacka ingefäran. Pressa moroten med melon, lime och ingefära. Häll upp juicen i ett glas, gärna över is, och servera direkt. Morots-, apelsin- & äppeljuice: pressa 2 morötter ,1 apelsin och 1 äpple.

190


persikosmoothie Blir 2 dl 1 stor persika 11⁄2 dl naturell yoghurt 1 ⁄2 dl mjölk hallon till dekoration

Skala persikan, ta bort kärnan och grovhacka fruktköttet. Lägg persika, yoghurt och mjölk i en matberedare eller mixer och kör blandningen slät. Häll upp smoothien i ett glas, dekorera med hallon och servera direkt. Ananas-, banan- & jordgubbssmoothie: pressa 100 g jordgubbar med 300 g ananas. Häll över juicen i en matberedare eller mixer, tillsätt en banan och kör blandningen slät.

226


9789186263249  
9789186263249