Page 1


FÖRORD På kalas och bjudningar är tårtan höjdpunkten med sin lena marsipan, sina färgstarka färska bär, fluffiga grädde eller härliga mörka chokladfrosting. Själv har jag varken som barn eller vuxen kunnat låta bli att tjuvstarta genom att plocka ett hallon här, smaka lite på fyllningen där, nypa mig en bit av kakans skorpa. Och oavsett hur mycket man ätit tidigare verkar det alltid finnas en förunderlig extraplats i magen för lite tårta. Min tanke med den här boken är att göra det roligt och enkelt att bjuda på tårta och annat sött och gott. Att inspirera och ge tips på ett kravlöst sätt. Experimentera gärna och blanda recepten kors och tvärs. Byt tårtbottnar, fyllningar och garneringar mellan recepten. Använd nytt porslin ihop med farmors gamla rustika tårtfat och skapa din egen stil. Här finns inga måsten när det gäller speciella köksprylar eller avancerade ingredienser, utan det mesta ska gå att hitta i din närbutik. Sätt ambitionsnivån utifrån dig själv och det du tycker om att göra. Är det att baka från grunden? Då är det bara att damma av morteln och börja mala kardemumma! Gillar du pysslandet mer? Då kan du köpa färdiga bottnar och pynt, vara kreativ och skapa roliga cake pops. Eller är det egentligen så att du tycker att det är tråkigt att stå i köket men gillar att bjuda vänner på fint kalas? Köp då hem det mesta och fokusera på att dekorera tårtan och duka kaffebordet. Trots att vi i dag har ständig tillgång till nya inspirerande recept med underbara bilder på all världens läckerheter återkommer vi ändå ofta till våra gamla älskade favoriter. Det är samma födelsedagstårta på önskelistan varje år, samma recept på mazarinkaka ärvt från mormors gulnade och kantslitna samlingshäfte. I den här boken har jag blandat min egen familjs och släkts ärvda favoriter med nya spännande recept som tillkommit under resans gång. Använd dem som de är eller piffa upp dem efter egen smak. Hur som helst, se bara till att bjuda på dem! Väl bakat! Emelie

– 3–


TIPS & RÅD TILL KÖKSNISSEN förberedelse

tårtan med den finaste grädden vispar jag den oftast för hand eller på lägsta hastighet med elvispen. Sedan kan man fuska genom att tillsätta lite marsánpulver eller gelatin som får grädden att stelna något utan att man behöver vispa för mycket. Marsánpulvret avger ju smak men en god sådan. Se mer på sid 11. Ett sista litet tips är att inte lägga sur frukt direkt på grädden, som kiwi eller passionsfrukt, för då ystar sig grädden och tappar lätt form.

Läs alltid igenom receptet. Ugnen ska oftast sättas på 175 grader, så det kan du börja med direkt. Ugnar fungerar mycket olika och det kan skilja mellan 25 och 50 grader i värsta fall, så det är bra att ha koll en stund innan kakan ska vara färdig.

förbered formen Smöra och mjöla formen. Att ta några säkerhetssteg i den här delen av processen kan vara väl värt arbetet. Det är otroligt tråkigt när allt arbete är gjort om inte kakan släpper fint från formen. Även nya fina springformar kan hålla kvar delar av kakan. Jag brukar använda smör eller neutral olja och vanligt vetemjöl till tårtbottnar, brödsmulor ger en krispigare och ofta hårdare yta. Men det är en smaksak. Använd ungefär 1 matsked mjöl, kakao, kokos, ströbröd eller vad du föredrar till mjölningen. Häll ut det överflödiga. Alternativt brukar jag riva eller klippa en bit bakplåtspapper och fästa i botten. Formen ska inte fyllas till mer än ²⁄³ med smet. Har du mer smet än så, använd två formar eller bygg en krage till formen så att smeten kan växa.

spackla och fodra en tårta Att spackla en tårta görs för att den ska bli jämn och fin innan man lägger över marsipanlocket. Brukligt är att man gör det med grädde eller smörkräm. Jag föredrar grädde om jag inte har smörkräm i tårtan, dels för att slippa ytterligare ett moment och dels för att jag tycker att grädde smakar godare. Har man spacklat tårtan med grädde och den ska stå ett tag och man är rädd för att den ska tappa sin elegans, bör man också fodra den. Det gör man för att marsipanen inte ska reagera med grädden och börja smälta. Att fodra locket är lätt och snabbt fixat. Det innebär att man penslar insidan av marsipanen med matfett, antingen smält svalnat smör eller neutral olja. Ibland oljar jag bara in händerna och stryker snabbt och lätt över marsipanen. Spacklar man tårtan direkt med smörkräm är marsipanen också skyddad. Ska man äta tårtan inom kort och den har stått kallt brukar jag inte fodra marsipanen även om jag har spacklat med grädde. Ett annat tips är att inte använda ett tätslutande lock till förvaringen av tårtan, för då finns återigen en risk att marsipanen börjar smälta.

om grädde För att få en tjock, fin grädde utan att den blir grynig och tråkig finns det några saker man kan tänka på. Grädden ska vara riktigt kall. De ultimata förutsättningarna skapas av att låta grädden kylas under 10–12 timmar till precis under 5 grader. Vänta hellre några minuter än att vispa den när den är lite halvkall eller rumstempererad. Jag brukar slänga in den i frysen ca 15–20 minuter innan den ska vispas om den inte är kall nog. Låt visparna och skålen åka med in om de får plats. Ett annat tips är att vispa lite långsammare så att mer luft hinner vispas in. När jag ska toppa

smör och ägg Om smör ska vispas och det inte är tillräckligt mjukt kan du skära upp det i mindre bitar så

– 4–


bakpulver

mjuknar det snabbare. Alternativt köra det några sekunder i mikron eller ställa det på en varm plats. När äggen tillsätts kan det hända att smeten skär sig. Det gör den för att ingredienserna inte håller samma temperatur. Oftast går smeten ihop när mjölet tillsätts. Prova annars att vispa smeten över ett varmt vattenbad. Det är egentligen inga problem att grädda kakan även om smeten har skurit sig. Kakan blir däremot troligtvis inte lika luftig och hög, men smaken blir det inget fel på.

Tycker man inte om smaken från bakpulver går det att minska kraftigt eller undvika helt, men då får man ta till lite andra knep för att få in mycket luftbubblor i smeten: • Vispa socker och smör länge. • Separera äggen och vispa gulor och vitor var för sig. Att vända ner hårt vispad äggvita är mitt favoritknep för att det ska bli en luftig kaka. • Sikta ner mjölet och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Byt eventuellt lite av vetemjölet mot potatismjöl.

äggvitan

bikarbonat

Äggvitan vispas bäst om den är rumstempererad. Kalla äggvitor kan bli lite gryniga i sin konsistens och det är svårare att vispa dem höga. Ägg separeras dock enklast om ägget är kallt, vilket kan vara bra att tänka på när man förbereder sitt tårtbak. För att äggvitan ska bli vit och styv krävs en ren bunke och visp. Olja, fett och äggula kan göra så att vitan inte går att vispa hård. Använd därför helst inte en plastbunke eftersom de är ett slags oljeprodukt. Rostfria bunkar är bättre. Vispa äggvitan på låg hastighet de första minuterna tills ytan börjat skumma, annars kan äggets proteintrådar slås sönder. Öka hastigheten gradvis. Socker och vinäger får äggvitan att stabiliseras och bli hård och styv. Äggvitan kan sparas i kylen 3–5 dagar. Den kan också frysas i ca 6 månader.

Bikarbonat ingår i bakpulver tillsammans med några sura ingredienser som gör att jäskraften sätter igång så fort bakpulvret blandas med vätska. Ren bikarbonat har starkare jäskrafter än bakpulver men behöver lite syra för att den ska verka. Det vanligaste är yoghurt, kesella eller filmjölk, men även citron, lingonsylt, äppelmos eller sirap fungerar bra. När syran och bikarbonaten väl reagerat behöver smeten en lätt hands varsamma vändningar och alltså inga kraftiga rörningar. Och dessutom en snabb skjuts in i ugnen för bästa resultat.

mjölblandning och vätska Det vanligaste är att först vispa ägg och socker eller smör och socker. Det gör man för att vispa in luft i smeten, som ska hjälpa kakan att jäsa, bli porös och fin i konsistensen. När alla olika ingredienser ska blandas är det enklast att dela upp dem och blanda lite i taget. Vänd ner lite av mjölblandningen i äggsmeten, alternera med en del av vätskan (mjölk, yoghurt, vatten eller smält smör) och fortsätt så tills allt mjöl och all vätska är slut. Vänd ner försiktigt så att allt precis är blandat.

ägg och socker Är ägget för kallt, lägg det i varmt vatten i ca 10 minuter. Vispa inte ägg och socker längre än nödvändigt, eftersom man riskerar att vispa sönder äggets proteintrådar. Då vispas luftigheten ur kakan som riskerar att bli platt. Vispa endast tills smeten precis blivit porös, tjock, ljus och luftig.

om sodavatten Sodavatten gör kakan sprödare och får fart på bakpulvret. Testa att byta ut sodavatten mot Coca-Cola, Fanta eller annan kolsyrad dryck för att experimentera fram nya, spännande smaker på dina mjuka kakor.

om tårtbotten Bottnar med smör eller olja i blir saftigare, tyngre och därmed lite mer kompakta. Fettet ger också en god smak och håller den saftiga konsistensen längre. Bottnar utan fett är luftigare och lättare, men torkar å andra sidan lite snabbare.

– 5–


Passionsprinsess 10–12 bitar botten

botten

200 g smör, rumstempererat 3 dl socker 4 ägg 6 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 3 dl mjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två springformar, ca 22 cm. 2. Vispa smöret i en bunke några minuter tills det är krämigt. Tillsätt socker och vispa till en luftig smet. 3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. 4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Tillsätt lite mjölblandning och lite mjölk om vartannat i äggsmeten. Vänd ner alltsammans till en jämn smet. 5. Grädda i ca 25–30 minuter eller tills den fått fin färg. Prova med en sticka. 6. Låt kakan sätta sig i ca 10 minuter i formen innan den stjälps upp. Linda in i plastfolie för att hålla den så saftig som möjligt och låt kallna.

passionsfruktsmousse ca 2–3 gelatinblad 5–6 passionsfrukter ½–1 dl socker 1 dl turkisk yoghurt 2 dl grädde

vaniljkräm se basrecept, sid 11

fyllning ½ l jordgubbar

marsipanlock 1 vitt, köpt ev. lite olja till fodring

garnering bleka rosa rosor med blad florsocker

passionsfruktsmousse 1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i några minuter eller tills det mjuknat. 2. Halvera och skrapa ur passionsfrukterna i en kastrull. Tillsätt socker och låt koka upp. Rör och låt sjuda tills sockret smält. Smaka av med socker till lagom sötma. Krama ur gelatinet och rör ned i kastrullen. Låt svalna. 3. Blanda yoghurt och passionsfruktssaften i en skål. Vispa grädden hårt och vänd ner passionfruktssmeten i skålen. Ställ kallt i några timmar.

montering upp och ner Se basrecept sid 9 för instruktioner om montering av tårtan upp och ner i en bunke. Vill man hellre bygga på det traditionella sättet nerifrån och upp går det givetvis lika bra. 1. Dela bottnen i tre delar. Lägg en tårtbotten ovanpå marsipanen i bunken. Lägg därefter ett lager passionsfruktsmousse. Täck med nästa botten. Bred ett lager vaniljkräm på den andra bottenskivan. Skeda upp skivade jordgubbar på vaniljkrämen. Lägg på den tredje och sista bottnen. 2. Garnera med rosor och blad precis innan servering. Pudra tårtan med florsocker.

Shutterstock

– 20 –


Vacker och mycket god tårta som passar ett riktigt kalas. Det behövs två bakformar eller en hög (och då måste gräddningstiden förlängas).


Syrenprinsess 12 bitar botten

botten

4 ägg, gulor och vitor för sig 3 dl strösocker 1 ½ dl sodavatten eller vatten skal från 1 apelsin skal från 1 citron 1 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl potatismjöl 3 tsk vaniljsocker 1 ½ tsk bakpulver lite smör till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, ca 22–23 cm. 2. Vispa äggulor och socker krämigt i en bunke. Tillsätt vatten och vispa i ytterligare några minuter. Rör ner apelsin- och citronskal. 3. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver väl i en skål. Rör ner i äggsmeten. 4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i smeten. 5. Häll upp i formen och grädda i ca 45 minuter. Låt bottnen stå några minuter innan den stjälps upp. Låt svalna på galler under bakduk.

syrengelé ½ liter syrenblommor 5 dl vatten 1 dl strösocker ½–1 citron, efter smak 1 msk saft från blåbär, blåbärssylt eller annan mörk sylt 4–5 gelatinblad

blåbärsgrädde ca 3–4 dl vispgrädde ca 2 msk saft från blåbär eller blåbärssylt 1 msk vaniljsocker

marsipanlock 1 vitt, köpt lite neutral olja till fodring

garnering syrenblommor florsocker

syrengelé 1. Rensa blommorna. Koka upp vatten och socker tills sockret smält. Häll vattnet över blommorna och låt dra i ca 20–30 minuter under lock tillsammans med citron och sylt. Smaka av. Sila av blommorna. 2. Lägg gelatinbladen i blöt i några minuter eller tills de mjuknat. Häll bort vattnet och värm på svag värme tillsammans med lite syrenvatten tills de smält. Rör ner i syrenvattnet så att det blandas väl. Häll upp i en form som har samma storlek som tårtbottnen. Låt stå tills det stelnat. Förbered gärna gelén på kvällen och låt den stå kallt över natten.

blåbärsgrädde Vispa grädde, saft från blåbär och vaniljsocker tjockt och fast. Blanda ev. ner mer saft eller lite sylt tills färgen blir vackert ljuslila.

montering 1. Dela bottnen i två delar. Lägg syrengelén över första bottnen. 2. Lägg andra bottnen över och bred blåbärsgrädden på den. Forma grädden högre i mitten så att tårtan får en fin topp. 3. Pensla marsipanen med olja på den sida som ska ligga mot grädden. Lägg marsipantäcket över grädden och släta till. Skär marsipanen jämn runt tårtkanten. 4. Garnera med syrenklasar och pudra med florsocker.

– 26 –


Den här tårtan ger en härlig försommarkänsla. Grädden färgas med lite blåbärssaft och får samma färg som den vackra lila syrenen. Tårt­ bottnen tillhör en av mina favoriter, för den är mycket luftig. Prova den gärna till andra fyll­ ningar. Syrensmaken är mild och det är därför gott att botten smakar apelsin och citron. Soda­ vattnet får fart på jäsprocessen.


Körsbärsprinsess 8–10 bitar

Den här kakbottnen är gjord med bönor och är härligt saftig. Bottnen går att göra ljus med vita bönor och om kakaon ersätts med 1/2 dl vetemjöl. Lägg gärna till någon smaksättning, som 1–2 tsk kardemumma eller lite saft och skal från citrusfrukt, så blir tårtan ännu godare. chokladbotten på svarta bönor 1 burk svarta bönor (3 dl avrunna) 1 dl olja, neutral (solros, majs eller jordnöt) 2 ½ dl socker 2 ägg 1 dl filmjölk eller naturell yoghurt ½ dl kakao 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 3 ½ dl vetemjöl

körsbärsgrädde 5 dl grädde 1–1 ½ dl körsbärssylt

marsipanlock se basrecept, sid 8 + 2 dl kakao ev. lite neutral olja till fodring

garnering ca 6–8 körsbär 25–40 g choklad

botten 1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper. 2. Mixa bönorna tillsammans med olja och socker till en slät kräm i en bunke. 3. Tillsätt äggen och vispa. Tillsätt filmjölken och vispa ihop till en jämn smet. 4. Blanda vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och vetemjöl i en skål. Vänd ner alltsammans i smeten. Rör inte för mycket. Häll smeten i formen. 5. Grädda i 12–15 minuter. Testa med en sticka att den är klar. Låt svalna under bakplåten så att den inte torkar. Skär bottnen i rektangulära bitar. Jag brukar pussla ihop en extra botten av några snygga skarvbitar.

körsbärsgrädde Vispa grädden tjock. Vänd ner körsbärssylten.

montering och garnering Se basrecept för utkavling av marsipanen. 1. Bred körsbärsgrädde på varje botten och sätt ihop tårtan. Kortsidorna kan också behöva spacklas lite för att marsipanen ska fästa. 2. Montera marsipanen i tre delar, en på vardera kortsidan och en över tårtans långsida. Mät, skär och vänd över marsipanen på tårtan. Släta ut och nyp ihop kanterna. Limma eventuellt med lite vatten eller äggvita på skarvkanterna. 3. Smält choklad i vattenbad eller i mikrovågsugnen. Doppa den nedre delen av varje körsbär i choklad. Fäst dem på tårtans lock. Håll fast tills de stelnat. Hacka choklad till flisor och strö mellan bären.

– 28 –


– 29 –


Yoghurtkaka med rödvinbärssirap 12–14 bitar

För en intensivare vaniljsmak kan du byta yoghurten mot vaniljyoghurt. Prova även annan smaksatt yoghurt. 125 g smör, rumsvarmt 2 ½ dl socker 1 ½ tsk vaniljsocker 3 ägg 3 dl yoghurt 4 ½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver ½ tsk bikarbonat ½ tsk salt lite smör och mjöl till formen

rödvinbärssirap ca 2 dl röda vinbär, rensade 1 dl vatten ½ dl honung eller socker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form som rymmer ca 2 liter. 2. Vispa smör, socker och vaniljsocker i en bunke eller matberedare tills det är vitt och pösigt. 3. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa. 4. Tillsätt yoghurten under vispning. 5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i formen. 6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40–45 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den. 7. Blanda röda vinbär, vatten och honung i en kastrull och hetta upp. Låt blandningen sjuda i ca 10 min eller tills den kokat ihop. Häll rödvinbärssirapen på toppen av kakan och låt vätskan rinna ner längs kanterna. Servera gärna medan den fortfarande är ljummen.

Hasselnötskaka med blåbär 8–10 bitar

Det går utmärkt att byta hasselnötterna mot andra nötter i den här kakan. 2 ägg 1 ½ dl strösocker 75 g smör 1 dl mjölk 100 g hasselnötskärnor 2 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver ca 2–2 ½ dl blåbär strösocker att vända bitarna i lite smör och ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en avlång brödform. 2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. 3. Smält smöret och häll ner mjölken. Vispa ner mjölkblandningen i äggsmeten. 4. Mixa nötterna till ett fint pulver. Blanda med mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Vänd ner mjölblandningen i smeten. 5. Lägg blåbären i formens botten och häll över smeten, eller blanda dem i smeten först. 6. Grädda kakan i ca 30–35 minuter. Prova med en sticka om den är klar. Låt den svalna något i sin form innan den stjälps upp. Skiva upp kakan och vänd bitarna i strösocker.

– 80 –


yoghurtkaka med rödvinbärssirap

svartvinbärskaka i långpanna

hasselnötskaka med blåbär

mannagrynskaka med hallon


Chokladpops med kaffesmak kakdeg mjuk chokladkaka snabbkaffe + lite vatten cream cheese eller chokladmousse

1. Smula sönder den mjuka chokladkakan i en bunke. Rör ihop kaffe och vatten och blanda ner i kakan. Tillsätt lite cream cheese i taget tills du är nöjd med konsistensen. Rulla till bollar. 2. Smält chokladen i mikron. Doppa en pinne i taget i lite choklad, ca ½ cm. Fäst bollarna och ställ att stelna kallt. 3. Rulla dem i kakao.

garnering några rutor choklad kakao

Jordnötspops kakdeg sockerkaka jordnötssmör

garnering choklad ev. lite kokosfett färgat strössel

1. Smula sönder sockerkakan fint i en bunke. Blanda ner jordnötssmör tills du är nöjd med konsistensen. Rulla till bollar. Ställ kallt medan du smälter chokladen i mikron. 2. Ta ut popsen. Doppa en pinne i taget i lite choklad, ca ½ cm. Fäst bollarna och lägg eller ställ kallt. När popsen är kalla, doppa dem i choklad, snurra av det mesta. Rulla i eller strö över strössel.

Marmorerade pops med mariekex & marsipan kakdeg mariekex marsipan nutella

garnering mörk och vit choklad ev. lite kokosfett

1. Smula eller mixa sönder kexen fint i en bunke. Blanda ner marsipan och nutella tills du är nöjd med konsistensen. Rulla till bollar. Ställ kallt medan du smälter chokladen i mikron. 2. Ta ut popsen. Doppa en pinne i taget i lite choklad, ca ½ cm. Tryck fast popsen och ställ kallt. 3. Doppa alla pops i mörk choklad, snurra av det mesta av chokladen. Ringla vit choklad runt hela popsen. Dra försiktigt med en tandpetare i den vita chokladen så att det bildas mönster. Ställ att torka.

– 91 –


Det är extra gott att finhacka lite choklad i dessa.

chokladpops med kaffesmak

marmorerade pops med mariekex & marsipan

jordnĂśtspops

kryddiga pops med syrlig frosting & kokos


REGISTER Tips & råd till köksnissen 4

Basrecept 8 baskräm _____________________________________________ 12 chokladsås _ _______________________________________ 12 gelatingrädde ____________________________________ 11 kristyr ________________________________________________ 90 marsipan från grunden ________________________________ 8 från mandelmassa _________________________________ 9 kavling och montering ___________________________ 9 mjuk kaka citrus ________________________________________ 90 choklad _____________________________________ 90 kryddig ______________________________________ 90 smörkräm ___________________________________________ 12 sylt ____________________________________________________ 11 vanilj- och gräddkräm _________________________ 11 vaniljessens _______________________________________ 10 vaniljgrädde _______________________________________ 11 vaniljkräm __________________________________________ 11 vaniljsocker _ ______________________________________ 10 Tårtor 13 bananbakelser med chokladkräm _________ 51 björnbärsprinsess _______________________________ 36 blåbärsprinsess __________________________________ 31 choklad- & apelsintårta med skumbanansmousse ____________________________ 23 citrongul prinsessa med lemon curd _____ 41 drottningsessan _________________________________ 46 gräddtårta med jordgubbar och lime _____ 58 hallon- och lakritstårta ________________________ 48 hallon- och vaniljbakelser ____________________ 56 hallontårta med marsipan ____________________ 62 hasselnötstårta med mjölkchokladfyllning ___________________________ 45 isprinsessa ________________________________________ 55

jordgubbsprinsess med smak av fläder ___ 14 kokostårta med ananas& limefyllning _ ____________________________________ 60 körbärsprinsess __________________________________ 28 lingontorn med pepparkakssmak __________ 35 luciaprinsess med saffransgult marsipantäcke ___________________________________ 32 marängsviss- & rockyroadtårta _____________ 17 operatårta _ ________________________________________ 39 passionsprinsess ________________________________ 20 rabarberprinsess ________________________________ 24 syrenprinsess _____________________________________ 26 tigertårta med mockasmak ___________________ 52 tiramisuprinsessor (bakelser) _______________ 42 äppelblomsprinsess ____________________________ 18

Cake pops 88 chokladpops med kaffesmak ________________ 91 chokladpops med polkasmak ________________ 94 frukt- och nötpops ______________________________ 94 gubbpops i syrliga toner ______________________ 93 jordnötspops ______________________________________ 91 kryddiga pops med syrlig frosting & kokos __________________________________ 93 marmorerade pops med mariekex & marsipan _________________________________________ 91 singoallapops _____________________________________ 94

Annat kalasenkelt 63 chokladbakelse med hasselnötskräm & chokladsås (rulltårta) _______________________ 83 hasselnötskaka med blåbär __________________ 80 jordgubbscheesecake med färska jordgubbar _______________________________ 68 kola- och valnötspaj med doft av bourbon _________________________________________ 73 kryddig garam masalakaka med glögginkokt frukt ________________________________ 79 mandelmassekakor _____________________________ 10 mannagrynskaka med hallon ________________ 82 marängsviss med extra allt __________________ 67 mormor Ingrids mazarintårta med sommarbär och grädde ________________________ 64 morotskaka med syrlig frosting _____________ 76 pavlovarulle med lingongrädde (rulltårta) ___________________________________________ 85 plommonclafoutis med doft av kanel _____ 70 rulltårta med kokos, lime och jordgubbssylt _____________________________________ 86 sockerkaka med björnbär & doft av kardemumma __________________________________ 74 svartvinbärskaka i långpanna _______________ 82 yoghurtkaka med rödvinbärssirap _________ 80

© Emelie Hallbäck Bokförlaget Semic, Sundbyberg 2013 www.semic.se Foto Martin Skredsvik (där inte annat anges) Redaktör Mattias Pettersson Formgivare Monica Sundberg Repro omslag TBP Repro inlaga Italgraf Media AB Tryck Livonia, Lettland 2013 ISBN 978-91-552-6052-1

9789155260521  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you