9789188009142

Page 1

Anna Hansson IllustratĂśr: Sofia Falkenhem

Klass 5C

Den värsta utflykten!


I samma serie: Den värsta dagen! (2015) Den värsta avslutningen! (hösten 2016)

Klass 5C – Den värsta utflykten! Utgiven av Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tfn 0340-355 05 Copyright © Anna Hansson, Sofia Falkenhem och Beta Pedagog AB, 2016 Författare: Anna Hansson Illustratör: Sofia Falkenhem Redaktör: Isac Carlsson Art. nr beta-3602 ISBN 978-91-88009-14-2 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2016


Anna Hansson

Klass 5C

Den värsta utflykten! Illustrationer: Sofia Falkenhem


I klass 5C går 23 elever. De är precis som de flesta elever i femman är. En del är roliga, en del är lata, en del är blyga, en del spelar hockey, en del gillar hundar. Men de flesta elever i femman har inte lika mycket otur, som de i klass 5C.

-4-


Nästan alla i klassen hade väntat på, och längtat efter, utflykten i flera veckor. Men inte Elias. Trots att hans pappa jobbade i en djuraffär, eller kanske därför, var han livrädd för alla djur större än en katt. Han förstod att de flesta djuren de skulle se på utflykten skulle vara såna. Djurparken de skulle till var känd för sina björnar. Elias fick gåshud bara han tänkte på det. Björnar var betydligt större än katter. – Sätt er ner nu! sa Jonny, deras lärare. Han stod längst fram i bussen med en mikrofon i handen. Men det verkade inte som att någon lyssnade på honom, för ingen satte sig ner.

-5-


En del stod i gången, och en del stod på knä på sätena, och pratade med någon framför eller bakom sig. – Vi kommer inte att åka förrän alla sitter ner, sa han. Eller hur? Han tittade på busschauffören, som nickade tillbaka. Max suckade. Han hade hoppats att alla platser skulle bli fulla, utom den bredvid Nadia, så att han skulle kunna sätta sig där utan att det var någon som tyckte att det var konstigt. Utan att det var någon som förstod att han var kär i henne. För det var han, och det hade han varit ända sedan de började i samma klass i ettan. Det var bara Emma som visste om det, förutom Max själv då, och nu satte hon sig där.

-6-


På platsen som borde ha varit hans. – Förrädare, väste Max lågt till henne. – Ja, jättefint väder! sa hon och skrattade. Solen sken, och det fanns knappt ett moln på himlen. Elias visste inte vad björnar gillade för väder, men han hoppades att de skulle föredra att ligga i skuggan, helst någonstans där de inte syntes. Max satte sig ner bredvid Elias, på andra sidan gången, istället. Framför dem satt Olle, som såg ut att vara åksjuk redan innan bussen ens hade startat. – Jag hatar allt som rör sig, sa han och drog ner mössan över ögonen och lutade sig tillbaka.

-7-


När alla hade satt sig ner gick Jonny ett varv i gången och räknade eleverna för fjärde gången. – Har du sett någon kliva på bussen sen sist du räknade? frågade Emma. – Nej, sa Jonny. – Har du sett någon kliva av? frågade Emma. – Nej, sa Jonny. – Behöver du verkligen räkna en gång till då? frågade Emma. – Ja, sa Jonny och fortsatte räkna. När han var klar körde bussen iväg från parkeringsplatsen utanför skolan. Busschauffören började genast sjunga, högt och falskt. Alla skrattade, alla utom Olle som vaggade fram och tillbaka.

-8-


Max sträckte fram en hand och klappade honom på huvudet. – Såja, såja. Bara en timme kvar nu! Olle suckade. – Vilken snygg frisyr du har idag, Elias! sa Emma och skrattade. Nadia skrattade också, och Max. Men inte Olle. Elias kände försiktigt efter med ena handen. Håret stod åt alla möjliga håll.

-9-


Ett djur som har rymt från djurparken, en björn som kanske lurar i skogen, och en burk som inte borde ha lämnat kylskåpet. Det här är verkligen den värsta utflykten någonsin! Klass 5C – Den värsta utflykten! ingår i en serie lättlästa böcker för barn mellan 9 och 12 år. Bokens läsbarhetsindex (LIX) är 22. I slutet av boken finns ett arbetsmaterial. Anna Hansson är lärare och författare till flera barn- och ungdoms­ böcker. Hon skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga.

Art. nr beta-3602

9 789188 009142

www.betapedagog.se