Page 1

vrabotuva

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS CVна

ТЕМА НА БРОЈОТ УСПЕХОТ ЗАВИСИ ОД НАВИКИТЕ

БРОЈ 129 ПОН, 06 ФЕВ 2012

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

KENWOOD

ПРЕЗЕМЕНО: Примањата во ЕУ ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА: Без план - нема добра фирма! во овој број

40

огласи и работни места Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

08

ТЕМА НА БРОЈОТ Успехот зависи од навиките

09 10 4 8

АКТУЕЛНОСТИ ТЕМА НА БРОЈОТ

12

ПРЕЗЕМЕНО

15

HR АНАЛИЗА

16 22 26 30 34 35 35 36

CV НА ГОЛЕМИТЕ

12 16 18 22

ИНТЕРЕСНО ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА КНИГА

24 28 31

HR РЕЧНИК СТАТИСТИКА ОГЛАСНА ТАБЛА

32 34 38 40 42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ Kenwood

16


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD vrabotuva

БРОЈ 129 ПОН, 06 ФЕВ 2012

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

CVна

ТЕМА НА БРОЈОТ УСПЕХОТ ЗАВИСИ ОД НАВИКИТЕ

UREDNIKOT

KENWOOD

ПРЕЗЕМЕНО: Примањата во ЕУ ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА: Без план - нема добра фирма! ВО ОВОЈ БРОЈ

40

ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Велков Снежана s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Менаџер за продажба Маџовска Катерина katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Јовановска Марија marijaj@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор Павловски Диме dimep@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Цветковски Гораст cvetkovski@gorast.com

P

очитувани,

И изминатава година Вработување NEWS, секој понеделник се трудеше да го придобие вашиот клик на маилот и да го задржи вашето внимание преку бесплатното on-line листање на нашите страници. Биравме теми разрешувавме дилеми, поставуваме различни животни биографии.Меѓу кои на познати компании, на големи лидери на значајни луѓе но и celebrity фаци.Дававме совети, ви препорачувавме што да прочитате одвојувавме интересни наслови, следевме актуелности... И најважното, во секој број нудевме огласи на кои вие можевте да аплицирате, да пронајдете работно место или да го смените првобитното. Се надеваме дека и следната година заеднички ќе чекоиме во нови успеси и ке имаме добра соработка. Овој број го направивме поопуштен,новогодишен и забавен. Па затоа и почнуваме со пиво а продолжуваме со Цеца а во истовреме ве потсетуваме на човекот кој им подарува станови на своите вработени. Епа тоа е и нашата новогодишна желба. Да се најде барем еден таков во Македонија. Не мора да е стан може и автомобил... Имајте убави празници и паричето годинава нека остане во фирма не мора да оди кај инспекторите. Секое добро и се читаме после 15 јануари!

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065 Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091

Web site: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Со почит, Тимот на Вработување News


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... „Алкалоид“ со нови инвестиции во Србија

Фармацевтската компанија „Алкалоид“ вложи 405.000 евра во своите две друштва во Србија

„Салфорд“ вчера потпишаа меморандум за разбирање со претставници на корпорацијата, а со цел аквизиција на компаниите „Имлек“, „Млекарница Суботица“ и „Млекарница Битола“, кои се сопственост на „Салфорд“.

- Нашата производствена програма е во согласност со сегашните брендови на „Фрисланд Кампина“ и убедени сме дека нашите млекари Во „Алкалоид Белград“ ќе имаат просперитет вложиле 280.000 евра, и дека од тоа ќе имаат и тоа во контролна корист и потрошувачите лабораторија за сопствено производство, во регионот - велат во „Салфорд“. и 125.000 евра во „Алкалоид веледрогерија Белград“, наменети за набавка на возила и обезбедување магацински простор за дистрибуција. Во „Млекарница Битола“ со оваа аквизиција - Со оваа инвестиција „Алкалоид“ го зајакнува очекуваат позитивни промени, зголемување своето присуство на на ефикасноста во странските пазари за работењето, нови поголемо учество на можности за развој извозот во вкупните продажби на друштвото и унапредување на деловното работење, - велат во компанијата. како и зголемување на производството. Италијанско -холандска фирма „КРАЛОТ НА ЧЕЛИКОТ“ нов газда на ИМБ САКА ДА ЈА КУПИ „Фрисланд Кампина“, НИКШИЧКАТА италијанско-холандска ЖЕЛЕЗАРНИЦА корпорација ќе биде нов сопственик на „Млекарница Битола“ (ИМБ) Претставници на инвестицискиот фонд

4

Украинскиот „крал“ на челикот Ринат Ахметов е заинтересиран за купување на никшиќката Железарница, за која е распишан тендер, а почетната продажна цена изнесува 30 милиони евра. Подгоричките медиуми објавија дека постојат уште неколку сериозни купувачи, а огласот за продажба на Железарницата е отворен до утре. Претходно е соопштено дека компанијата „Металфер Стил Мил“ од Сремска Митровица е заитересирана за купување на Железарницата во Никшиќ. Од железарницата, која веќе осум месеци се наоѓа во стечај, претходно е соопштено дека целта на четвртата приватизација е фабриката да добие стратешки партнер. Последниот сопственик е холандската компанија „Монтенегро спешлити стилс“, која ја напушти фабриката минатата пролет. Некогашниот никшиќки гигант, во кој работеа повеќе илјади луѓе, четвртата приватизација ќе ја дочека со само 320 вработени.

Македонски компании и замјоделци на саемот „Агротика 2012“ во Солун

Претставници на македонските водечки компании за преработка на зеленчук и преку 70 земјоделци денеска ќе го посетат саемот за машини и опрема во агрокултурата „Агротика 2012“ што се одржува од 1-ви до 5 февруари во Солун. Производителите и преработувачите ќе имаат можност да се запознаат со најновите трендови и технологии во агрокултурата, да ги видат најновите машини и опрема во сите сегменти од производството и обработката на зеленчукот. Посетата на „Агротика 2012“, најголемиот саем од ваков тип во Југоисточна Европа, треба да поттикне интензивирање на заедничкото планирање и носење одлуки од


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... сите засегнати страни со цел усвојување напредни агрокултурни техники и технологии. Тоа ќе овозможи поголема продуктивност и стандардизација на производите, оптимизирање на произведените количини и поголема добивка. На Агросаемот во Солун ќе бидат и професори од Факултетот за земјоделски науки и храна, како и претставници од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството на Република Македонија. Присуството го овозможија Македонската консултантска групација и Федерацијата на фармери на Македонија со поддршка на Програмата АгБиз на УСАИД.

извести оти за годинава очекува бруто приходи во износ од околу 6 милиони евра, нето приходи од 2,1 милиони евра и нето расходи од 2 милиони евра. Ова значи дека компанијата за годиава планира добивка од 100 илјади евра. Но, од друга страна, за 2010 година, последна за која има комплетни податоци, „Технометал Вардар“ предвиде нето добивка од 200 илјади евра, па оствари само 6.210 евра. За лани компанијата предвиде нето добивка од 100 илјади евра, но во првите 9 месеци од 2011 остварени се само 1.740 евра профит.

„Франс телеком“ и МЕП ја продадоа филијалата за мобилна телефонија Француската компанија „Франс телеком“ и „Технометал Вардар“ нејзиниот партнер МЕП (Mid Europa Partners) предвидува 100 илјади евра добивка ја продадоа својата австриска филијала за за годинава мобилна телефонија на телекомуникациската компанија од Хонгконг - „Хачосн“ (Hutchison) за 1,3 милијарди евра, објавија денеска во

Сподели со твоите пријатели! Технометал-Вардар“

одвоени соопштенија „Проаква“ се пријавила „Хачисон“ и француската само една фирма од компанија. Шпанија. Специјално формирана комисија „Франс телеком“ беше составена од експерти и сопственик на 35 професори на соодветни отсто од капиталот на факултети понудата ја австрискиот „Оранжа“, отворила во саботата. додека неговиот партнер МЕП имаше По разгледувањето удел од 65 отсто.. на понудата за истата Договорот за продажба треба да изготви на вредноста на извештај кој ќе им австриската фирма биде доставен на достигнува околу 1,3 градоначалниците на милијарди евра. Охрид и Струга, кои согласно утврдената Шпанска фирма процедура треба да се заинтересирана за изјаснат за понудата во водите во Охрид и рок од 180 дена. Струга

На меѓународниот тендер за концесионирање на водоводите во Охрид и Струга со кои стопанисува МЈП

Градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко, неодамна најави дека странскиот инвеститор кој ќе ја добие под концесија „Проаква“, ќе инвестира помеѓу 15 и 20 милиони евра во реконструкција на застарената водоводна мрежа и изградба на нови водоводи.

5


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... Бизнис Наскоро евтини авио карти за Брисел Грците изнеле 65 милијарди евра од и Амстердам Грција од 2009-та кога се разгоре должничката криза.

Од средината на март од охридскиот и од скопскиот аеродром ќе започнат со опрерирање две нови компании кои ќе нудат летови за нови дестинации Холандската нискобуџетна Туи Ерланјс и белгиската Џет Ерфлај се компаниите кои што ќе нудат нови дестинации. Од скопскиот аеродром Александар Велики ќе се нуди летот Скопје Брисел додека пак од охридскиот аеродром Апостол Павле ќе се нуди релацијата- Охрид -Амстердам. Грците изнеле 65 милијарди евра од Грција

6

Овој податок го презентираше грчкиот министер за финансии Венизелос кој вели дека од овие пари само 16 милијарди евра по легален пат биле повлечени од грчките и префрлени во странските банки. Бројките министерот ги искористи за да ја одбрани одлука за заштита на домашниот банкарски сектор кој доби пет милијарди евра во замена за акции и државни гаранции вредни повеќе од 120 милијарди евра. Грција е во исчекување на нови 40 милијарди евра од пакетот за помош од еврозоната, но за да го добие мора да постигне договор со приватните кредитори за отпис на половина од долгот кон нив. Оваа сума се проценува на 100 милијарди евра.

Еврокомесарот за финансии Оли Рен минатата недела најави дека договорот со приватниот сектор ќе биде постигнат за време на викендот, тоа се уште не се случи. Грчката влада има проблем и со синдикатите кои одбиваат ново намалување на платите што еврозоната и ММФ го налагаат како услов за исплата на новата транша од помошта. Едно од барањата е намалување на минималната плата во земјата. Според податоците, кризните даноци и досегашните катстрење на платите ги намалија приходите на грчките работници за 14 проценти од почетокот на 2010-та. Продолженото „фиќо“ ќе се произведува ексклузивно во Србија Една од светските премиери на овогодинешниот женевски саем доаѓа од Крагуевац... Fiat ги објавие првите фотографии на продолженото Cinquecentо, кое многумина по грешка го нарекуваат „фиќо“. Fiat 500L ќе се гради на истата платформа како и ретро легендата 500, но наместо во

погоните во полскиот Tychy, продолжениот автомобил ќе се произведува во фабрката на Застава во Србија.

Со должина од 414 cm и 5 врати, автомобилот нуди простор за пет патника – другите димензии се 178 cm во ширина и 166 cm во висина.

Инспирација за моноволуменската градба на 500L, Fiat ја влече од Multiple. Fiat 500L би требало да му биде конкурент на Mini Clubman и во продажба ќе се најде последниот квартал од годинава, а купувачите ќе можат да бираат помеѓу два бенцинзи (0.9 TwinAir и 1.4 литри) и еден дизелаш (1.3 MultiJet). Основниот модел би требало да чини 16,000 евра.


ТЕМА НА БРОЈОТ

Успехот зависи од Преиспитајте се и откријте каде ви се грешките

По која рута одите секој ден на работа? Со која рака ја држите четкичката за заби? Како ги класифицирате документите на работа? На кој начин ги врзувате врвките на чевлите? Дали сè тоа го правите на ист начин постојано? Мозокот е машина која функционира на база на повторувачки акции и претходно зададени рути/шеми. Кога неколку пати ќе повториме некоја работа, мозокот вика „Аха...значи следниот пат кога ќе се сретнам со ваков тип на активност, јас треба да реагирам вака“. Тоа се впишува длабоко во потсвеста и ние не губиме многу време во следната слична ситуација, туку мозокот реагира самостојно. Таа рутина или однесување кое се повторува и извршува потсвесно се вика навика. Сите ние сме робови на нашите навики. Тоа е факт и научно докажана вистина. Но, разликата е во типот на навиката. Всушност, единствената разлика помеѓу оние кои не успеале и оние кои успеале лежи во разликата на нивните навики. Добрите навики се клуч на секој успех. Лошите се врата кон неуспехот. Најважно е да успееме да ги контролираме навиките. Позитивните треба да ги негуваме и развиваме (навика на поздрава исхрана, навика за правење на неделен/дневен план на активности, навика

8

за уредно класифицирање на документите, физичка активност итн.) а негативните мораме да ги менуваме и исфрлиме од нашиот живот. Кога менувате некоја навика мора да поминете низ 3 нивоа: прво, да само-сознаете дека некоја навика ви е лоша (најдолго трае), второ, да научите како да ја промените и последно, Акција, да ја промените – најтешкото ниво (Кралицата!) Меѓутоа многу е тешко да ги промениме нашите вкоренети

навики. Потребно е многу труд и напор. Но ако сакаме да направиме било каква промена во нашиот живот (личен или професионален) мораме да ги менуваме нашите постапки. За почеток почнете со едноставни работи. Излажете го умот. Направете нешто различно секој ден, контра на она што го правите рутински. Макар тоа било и најбанална работа. На пример јас пробувам да одам секој ден по различни маршути до работа, ја менувам раката при четкање на забите или ја менувам страната на џвакање на храната. Пред некој ден


д навиките дури го заменив „глувчето“ на компјутерот да ми функционира на другата рака. Да пробам....! Велат, најлесен начин за менување на една навика, е доколку ја замените со друга (негативна со позитивна). За да намалите гледање телевизија, треба да зголемите на читање професионална литература. А, доколку сакате да ја евалуирате вашата моќ на менување на лошите навики – Секој ден пред да си легнете, поставете си ги следниве прашања: - Која своја слабост ја совладав денес? - На каква страст се спротиставив?

- На какво искушение оддолеав? - Каква нова позитивна карактеристика стекнав? Се надевам секојдневно листата на позитивни промени ќе се зголемува, во спротивно ќе останете во истата состојба во која сте и сега. Правилото кое треба да го почитувате и негувате е да создавате добри навики и да станувате нивен роб. Со успех,

www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

џkancelariski nabavki џkancelariski materijali i oprema џreklamni materijali џhartija џpe~atarski materijali i oprema џhanplast џpe~atarski uslugi

bul. K.J.Pitu 28 blok 7 lok.19 (sproti TC Skopjanka) tel./faks: +389 2 24 66 682 tel: +389 2 24 65 732 faks: +389 2 24 68 928

9


ЕДУКАТИВЕН СЕМИНАР НА КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ ЖИВОТ На 17 декември 2011 година „Кроациа Осигурување – Живот АД“ организираше трет по ред годишен едукативен семинар за застапници на тема: „Вештини за ефективно управување со продажба и градење релации помеѓу застапниците на Кроациа Осигурување – Живот“. Едукативниот семинар, организиран во конгресната сала на елитниот ресторан „Воденица“ беше наменет за вработените и за најуспешните застапници на Кроациа Осигурување – Живот од цела Македонија. Свое обраќање на едукативниот семинар најпрво имаше Генералниот Извршен Директор Г-дин Владимир Поповски кој ги презентираше резултатите и успешното работење на Кроациа Осигурување – Живот. Директорот на секторот за планирање, развој и продажба на животи осигурувања Г-ѓа Вилма Учета Дузлевска говореше за местото и улогата на Кроациа Осигурување - Живот на македонскиот осигурителен пазар презентирајќи ги резултатите од минатите години, како и најава на следните чекори кои компанијата планира да ги превземе во наредната деловна година. Конкретно и низ бројки


ја презентираше лидерската позиција на компанијата. Потоа свое обраќање имаше и Директорот на секторот за финансии Г-ѓа Катерина Поповска која детално ги презентираше сите механизми за сигурност на вложените средства во животно осигурување. Г-ѓа Зорица Поповска, Организатор за планирање и развој, на огромно задоволство на сите присутни го презентираше новиот, ребрендиран производ „КОКО детско штедно осигурување“, неговите новитети и ексклузивни карактеристики. Вториот дел од едукативниот семинар беше целосно наменет за едукација и разоткривање на тајните на успешната продажба. Компетентниот обучувачки тим на TRIPLE S Learning несебично го пренесоа своето знаење и искуство презентирајќи ги техниките и вештините за успешна продажба. Интерактивната атмосфера помеѓу учесни-ците и меѓусебната споделба на искуства дополнително го збогатија овој семинар и го потврдија тимскиот дух на компетентните човечки ресурси во Кроациа Осигурување – Живот. Нашите вработени, нашиот креативен и амбициозен кадар е нашиот интелектуален капитал, нашата движечка сила и она што не одвојува од конкуренцијата. Затоа им благодариме за постигнатите резултати и ветуваме дека ќе продолжиме да инвестираме во нивниот развој, едукација и мотивација. 02 3215 083; 02 3215 883

http://www.cro.mk

contact@cro.mk


ПРЕЗЕМЕНО

Примањата во ЕУ Просечната разлика во платите на жените и мажите во ЕУ изнесува 18 проценти Со цел намалување на разликата, ЕУ во соработка со социјалните партнери разгледува низа можни законодавни и незаконодавни мерки, меѓу кои и задолжително известување од страна на фирмите за разликите во платите и транспарентност во структурата на плаќањето. Укинувањето на разликите во платите останува приоритет на ЕУ, како и предизвик и должност за секој работодавач на територијата на ЕУ. Денес, просечната разлика во платите на жените и мажите во ЕУ изнесува 18% и иако има разлика од земја до земја, како и помеѓу приватниот и јавниот сектор, сепак тоа е константа веќе 15 години наназад „Подеднаква плата за иста работа“, е едно од основните начела на ЕУ, првпат беше „озаконето“ во 1975 година со Уредбата за забрана на дискриминацијата помеѓу жените и мажите во сите аспекти од плаќањето надоместок за идентично работно место или за работно место со иста вредност, а и Европскиот суд на правдата во Луксембург досега има донесено голем број пресуди поврзани со оваа проблематика. И покрај одредениот постигнат

12


Тие се дел од некои други нееднаквости што ги има на пазарот на труд, како потценување на трудот на жената, концентрација на жените во ограничен број сектори или професии (т.н. сегрегација на пазарот на труд), традиција, стереотипи и проблемите околу постигнувањето рамнотежа помеѓу деловниот и приватниот живот на жената, а подоцна истите се одразуваат и во нееднаквост во остварувањето на некои права, на пример, правото на пензија. Разликата во платите варира од држава во држава – од помалку од 10% во Полска до над 20% во Велика Британија, па и над 25% во Естонија (статистички податоци од 2008 година). Овие неизедначени трендови треба да се разгледуваат заедно со другите аспекти на пазарот на труд – разликата во платите е начелно помала во државите во кои вработеноста помеѓу жените е генерално ниска, а поголема во земјите каде што има сегрегација на пазарите на труд (Ирска), како и во земјите каде значителен број од женската популација не работи полно работно време (Шведска). Подеднаквото вреднување на трудот преку платите би можело да има позитивен економскосоцијален ефект, особено важен во очи на актуелното стареење на европското население: компаниите би ги вработувале

најдобрите, ќе има подобра искористеност на стручноста на жената, што би ја зголемило конкурентноста на европското стопанство на светскиот пазар, а би се зајакнала и социјалната кохезија на општеството, каде жената би била финансиски и економски независна. Според студијата спроведена за време на шведското претседателство со ЕУ во текот на 2009 година, укинувањето на разликите во платите би можело да доведе и до пораст на бруто домашниот производ во земјите – членки на ЕУ од 15 до 45%. Со цел намалување на разликата, ЕУ во соработка со социјалните партнери разгледува низа можни законодавни и незаконодавни мерки, меѓу кои и задолжително известување од страна на фирмите за разликите во платите и транспарентност во структурата на плаќањето, класификација на работните места и подеднакви плати независно од полот, како и соодветни санкции во случаите на кршење на правата на подеднаква плата, односно поткревање на свеста помеѓу работодавците и вработените во врска со оваа проблематика и развивање инструменти за мерење на разликите во платите (по примерот на Германија која за таа цел разви компјутерска програма). Се поттикнуваат и иницијативи за промовирање на еднаквоста на половите на работното место, како наградата за професионална еднаквост што се доделува во Франција од 2004 година на компаниите

кои ги применуваат политиките на полова еднаквост при планирањето на работни места, развој на кариера и создавање услови за унапредување на жените на повисоки позиции во самата компанија. Европските примери на добри практики (како што се обврските за португалските работодавци да ги објавуваат платите на нивните вработени или францускиот пример за дефинирање план за укинување на разликите во платите) сведочат за овој своевиден напредок во оваа област. Но укинувањето на разликите во платите останува приоритет на ЕУ, како и предизвик и должност за секој работодавач на територијата на ЕУ, како една од мерките за постигнување на генералната цел за укинување на половата дискриминација, односно постигнување еднаквост помеѓу мажите и жените на работното место.

ПРЕЗЕМЕНО

напредок во остварувањето на еднаквост во полатите и намалувањето на бројот на случаи на дискриминација, сè уште има значителни разлики.

13


ЗАПОЧНЕТЕ ЈА ВАШАТА КАРИЕРА ВО

Кроациа Осигурување – Живот А.Д. Кроациа Осигурување – Живот е компанија која пред себе има поставено амбициозни цели за чие остварување има пoтреба од креативно ориентирани, високо мотивирани и квалификувани личности, кои со ентузијазам и висока ангажираност ќе ги спроведуваат и реализираат нашите заеднички цели. За таа цел, со задоволство Ви соопштуваме дека на 01.01.2012 годна Кроациа Осигурување – Живот за прв пат ќе започне со спроведување на програма за практикантска работа. Развојот на млади кадри во Р. Македонија е една од стратешките определби на нашата компанија, затоа одлучивме на студентите да им овозможиме да се стекнат со професионално искуство. Имено, студенти од повеќе факултети, приватни и државни, своето практикантско искуство ќе можат да го стекнат во период од 1 до 3 месеци. Практикантите ќе имаат можност да стекнат практично искуство во областа на осигурувањето на живот, каде освен со производите ќе се стекнат со практично знаење и искуство за преговарање, комуникациски техники и вештини. Искористете ја дадената можност, покажете и докажете дека Вие сте правилниот избор, личност која може да одговори на предизвиците на бизнис секторот. Бидете активни во практицирањето, покажете иницијативност и желба за успех. Кроациа Осигурување – Живот ќе Ви понуди одлична работна атмосфера, каде ќе можете да добиете искуство за тимска работа, учество на состаноци како и можност да го почувствувате секојдневниот ритам на еден работен ден. За нас како компанија од исклучителна важност се правилниот избор практиканти и укажувањето на поддршка при нивното навлегување професионалниот живот во команијата. За Вас ова е одлична можност започнување на кариера во осигурителниот бизнис и можност еден ден бидете дел од големото семејство на Кроациа Осигурување – Живот. ЗА СИТЕ ПОДЕТАЛНИ ИНФОРМАЦИИ 02 3215 083; 02 3215 883

на во за да

КОНТАКТИРАЈТЕ НÉ!

http://www.cro.mk

contact@cro.mk


HR АНАЛИЗА Топ 10 сектори според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 26.01.2012 - 01.02.2012

Комунална област 5%

Услуги 2%

Осигурување 1% Графика ИТ 1% 1%

Продажба 5%

Обезбедување 1% Ревизија 1%

Администрација 16%

Образование 67%

Споредбен преглед на бројот на огласи во печатените медиуми во периодот 26.01.2012 - 01.02.2012 25

21 20

10

11

13 8 6

26.01.2012

12

7

6

7

10

5

0

11

HR АНАЛИЗА

14

15

27.01.2012

28.01.2012

Огласи од јавен сектор

30.01.2012

31.01.2012

01.02.2012

Огласи од приватен сектор

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 15


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

големите 16


cKENWOOD u r rGENERAL i c u lINFO u m v i ta e KENWOOD GENERAL INFO

I NDUSTRY TYPE

Consumer electronics, electronics Public

TYO: 6765 TRADED AS Consumer I NDUSTRY electronics, electronics 1946 FTOUNDED YPE Public HTEADQUARTERS RADED AS TYO:Hachiōji, 6765 Tokyo, Japan FOUNDED KEY PEOPLE 1946Haruo Kawahara CEO HEADQUARTERS Hachiōji, Tokyo, Japan Consumers electronics PRODUCTS KEY PEOPLE Kawahara CEO(2006)[ $1.68 billion USD REVENUE Haruo 4,424 (2006) EMPLOYEES Consumers electronics PRODUCTS [ PARENT $1.68JVC Kenwood Holdings billion USD (2006) REVENUE W EBSITE 4,424http://www.kenwood.com (2006) EMPLOYEES PARENT EBSITE KENWOOD HWISTORY

December KENWOOD HISTORY1946

JVC Kenwood Holdings http://www.kenwood.com Establishes Kasuga Radio Co., Ltd. (predecessor of Kenwood Corporation) in Komagane, Nagano prefecture.

January High-frequency passes the NHK of(Japan Broadcasting Corporation) approval December 19461949 Establishes Kasuga transformer Radio Co., Ltd. (predecessor Kenwood Corporation) in Komagane, certificate for the first time in Japan. Nagano prefecture.

January 1960 February 1955 September 1962 January 1960 December 1963 September 1962 January 1966 December 1963 October 1969 January 1966 February 1978 October 1969 June 1979 February 1978

Renamed Trio Electronics, Inc. Establishes the Tokyo office in Ota-ku, Tokyo, and begins mass production of audio, communications measuring Launches theand industry's first equipment. transistor amplifier Renamed Trio Electronics, Inc. Sets up a sales firm in the U.S., and begins full-scale overseas operations. Launches the industry's first transistor amplifier Fully transistorizes audio products for the first time in the industry. Sets up a sales firm in the U.S., and begins full-scale overseas operations. Lists on the first section of the Tokyo Stock Exchange. Fully transistorizes audio products for the first time in the industry. Begins selling commercial wireless radio equipment in Japan. Lists on the first section of the Tokyo Stock Exchange. Sets up the Company's first overseas production firm in Singapore. Starts manufacturing abroad. Begins selling commercial wireless radio equipment in Japan.

JuneJune 19791980

SetsEnters up thetheCompany's first overseas production firm in Singapore. Starts manufacturing car audio field. abroad. Launches Corporate Identity activities, and determines Kenwood as the corporate brand. Enters the car audio field. Renamed Kenwood Corporation Launches Corporate Identity activities, and determines Kenwood as the corporate brand. Establishes the Yokohama Business Center in Midori-ku, Yokohama, Kanagawa Prefecture (closesKenwood the Tokyo office). Renamed Corporation

December 1980 June 1980 June 1986 December 1980 August 1989 June 1986 August 1989

Establishes the Yokohama Business Center in Midori-ku, Yokohama, Kanagawa Prefecture (closes the Tokyo office).

CV НА ГОЛЕМИТЕ

January 19491950 High-frequency transformer passes Corporation. the NHK (Japan Broadcasting Corporation) approval January Renamed Kasuga Radio Industry certificate for the first time in Japan. February 1955 Establishes the Tokyo office in Ota-ku, Tokyo, and begins mass production of audio, communications andIndustry measuring equipment. January 1950 Renamed Kasuga Radio Corporation.

17


CV НА ГОЛЕМИТЕ March 1991 October 1991 March 1992 July 1995 September 1996

Begins selling license-free transceivers. Signs an official supply contract with McLaren to provide wireless radio equipment for the F1 world auto-racing championship. Enters the car navigation system field. Mounts amateur radio equipment on Russian space station Mir. Changes the subsidiary name from Trio-Kenwood to Kenwood, coinciding with the Company's 50th anniversary.

June 1997

Becomes Japan's first manufacturer to launch car-mounted DAB receivers.

January 1999

Jointly develops the world's first mobile digital broadcast receiving system.

February 2002

Develops a network interface module (NIM) for digital broadcasts via a communications satellite (CS).

May 2002

Sells shares in Kenwood TMI Corporation (withdraws from the test and measuring equipment business).

June 2002

Relocates the head office to Hachioji, Tokyo.

May 2003

Posts a record net income in the fiscal year through March 2003.

May 2004

Posts a record net income for the second consecutive year in the fiscal year through March 2004.

March 2005

Forms a technical and capital alliance with Icom Inc. to jointly research the standardisation of technical specifications for digital wireless radio equipment. Kenwood Nagano Corp. acquires certification to "ISO/TS 16949," the international standard for quality management specific to the automotive industry.

February 2006

Releases self development AV integrated car navigation system for the first time in the Company.

April 2006

Shanghai and Malaysia factories receive ISO/TS16949: 2002 certification for automotive quality management system.

April 2007

Kenwood announces 144/430 (440) MHz FM Dual bander TM-V71 series, compatible with EchoLink(R) radio VoIP system, enabling communications with all amateur radio operators around the world. Kenwood won the first trial of lawsuit against manufacturers of imitation products for infringement of trademark and design right in China.

18

May 2007

Announcement of completion of acquisition of the US systems-based communication company Zetron Inc.

July 2007

Kenwood announces 144/430 (440)MHz FM dual bander TM-D710 series, equipped with “APRS®” data communication system capable of exchanging positional information, messages and operating frequency, enabling multi communication with all amateur radio operators around the world.

August 2007

Invested 20.0 billion yen and formed a strategic business alliance with Victor Company of Japan, Limited. Victor Company of Japan, Limited (JVC) and Kenwood Corporation (Kenwood) entered into an agreement on a capital and business alliance to cooperate in their car electronics and home audio businesses and integrate their management


company Zetron Inc. July 2007

Kenwood announces 144/430 (440)MHz FM dual bander TM-D710 series, equipped with “APRS®” data communication system capable of exchanging positional information, messages and operating frequency, enabling multi communication with all amateur radio operators around the world.

August 2007

Invested 20.0 billion yen and formed a strategic business alliance with Victor Company of Japan, Limited. Victor Company of Japan, Limited (JVC) and Kenwood Corporation (Kenwood) entered into an agreement on a capital and business alliance to cooperate in their car electronics and home audio businesses and integrate their management JVC increased its capital through a third-party allocation of new shares to Kenwood and multiple investment funds managed by SPARX International (Hong Kong), Ltd.

October 2008

JVC and Kenwood established the technology development joint venture J&K Technologies Corp. (J&K Technologies) JVC and Kenwood agreed and signed an agreement to integrate their management through the establishment of a joint holding company (stock transfer) JVC and Kenwood established the joint holding company JVC KENWOOD Holdings, Inc. (JVC Kenwood) through a stock transfer (JVC Kenwood’s shares were listed on the First Section of the Tokyo Stock Exchange) Development and production functions of the car electronics business of JVC and Kenwood were taken over by J&K Technologies through a company split (simplified absorption-type split) Launched a Kenwood-brand AV control center “KRF-V9300D” (an AV amplifier for home theater systems) that uses a HDMI/DSP module of J&K Technologies as the first product based on jointly developed technology Product planning and marketing functions for Kenwood’s home electronics business were taken over by the newly established Kenwood Home Electronics Corporation through a company split (simplified absorption-type split)

2009

Functions in Japan and abroad, such as planning, technologies, marketing, quality assurance, and production, with the exception of sales, for the home audio business of JVC and Kenwood were integrated into JVC in July J&K Technologies renamed J&K Car Electronics Corporation (J&K Car Electronics), making J&K Car Electronics a virtually independent company engaged in the car electronics business JVC and Kenwood each developed a car navigation system that adopts the same platform for the first time (Kenwood-brand Japanese consumer model: MDV-313 (Photo(2)) ; JVC-brand overseas consumer model: KW-NT3

2010

Implemented adjustments to earnings results of JVC for the period between the fiscal year ended March 31, 2005 and the second quarter of the fiscal year ended March 31, 2010 (including consolidated financial statements as a consolidated subsidiary of JVC Kenwood), and to those of JVC Kenwood for the period from its establishment on October 1, 2008 to the second quarter of the fiscal year ended March 31, 2010

19


6 ГОДИНИ УСПЕШНОСТ Кроациа Осигурување – Живот АД прослави 6 години успешно работење на македонскиот осигурителен пазар. На 17.12.2011 година во скопскиот реномиран ресторан “Воденица“, во присуство на видни гости, од земјата и странство беше одбележана 6 годишнината од постоењето на компанијата. Меѓу присутните беа претставници на Амбасадата на Р. Хрватска во Македонија, Агенцијата за супервизија во осигурувањето, реномирани банки и компании во Р. Македонија, наши долгогодишни лојални осигуреници, деловни партнери, соработници, пријатели и колеги. Свое обраќање пред присутните гости најпрво имаше Генералниот Извршен Директор, Г-дин Владимир Поповски кој ги потенцираше основните вредности и принципи на кои се должи успехот на компанијата. Потоа свое обраќање имаше Директорката на секторот за планирање, развој и продажба на животни осигурувања, Г-ѓа Вилма Учета Дузлевска објавувајќи ги добитниците на престижните награди. Најпрво ги објави најуспешните за 2011 годиба и тоа: Проф. Д-р Жарко Костовски беше награден со мини Notebook компјутер и му беше врачена благодарница за менторство и подучување. За најуспешен застапник беше прогласен Г-динот Трајче Стамков кој беше награден со петдневно патување во Париз. Најсреќниот меѓу редовните плаќачи избран преку системско извлекување со зададени критериуми за континуирана редовност во плаќањето беше награден со седумдневно патување во банско во хотелот Кемпински. Оваа година среќата и се насмевна на г-ѓа Матиќ Јулија. Најсреќното дете за 2011 година кое заедно со целото семејство ќе отпатува на петдневно патување во Дизниленд е малата Дина Хасиќ. Оваа година компанијата меѓу номинациите за Најдобар воведе и избор на свој најдобар вработен и да го нагрдаи со шестдневно патување во Банско. Иако беше неблагодарно да се одвои поединец од компетентниот и лојален тим на Кроациа Осигурување – Живот, сепак оваа година како најдобар вработен се издвои Г-ѓата Татјана Трпковска. Со многу позитивна енергија, насмевки и наздравувања дадовме ветување дека во годините кои доаѓаат ќе вложиме повеќе труд, знаење, енергија и ќе имаме многу повеќе причини за радост.

02 3215 083; 02 3215 883

http://www.cro.mk

contact@cro.mk


НЛБ ТУТУНСКА БАНКА – ДОМАЌИН НА УШТЕ ДВЕ ИЗЛОЖБИ ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ДЕЛОВНАТА ЗГРАДА НЛБ Тутунска банка и словенечката амбасада во Р. Македонија на 29.09.2011 година, во деловните простории на НЛБ Тутунска банка организираа изложба по повод 20-годишнината од државноста на Република Словенија. На изложбата се прикажаа дизјанерските решенија кои го одразуваат идентитетот на Р. Словенија како што се поранешната валута толарот, грбот на државата, личните документи и обележјата на институциите - сите дизајнирани од еден автор, Миленко Љицул. На отворањето на изложбата се обратија амбасадорот на Словенија во Македонија Ален Брајан Бергант, претседателот на Управниот одбор на НЛБ Тутунска банка Ѓорѓи Јанчевски и вицегувернерот на Банката на Словенија Дарко Бохнец. Воедно беа доделени и признанија за посебни заслуги на личности кои по осамостојувањето на Словенија се залагале за афирмација на нејзината култура, јазик и меѓународен углед во Македонија и во светот. Втората изложба беше отворена на 03.11.2011 година во чест на уметникот Денис Боувен, еден од великаните на модерната британска уметност кој за време на својот престој во Македонија создал огромен број на уметнички дела и воедно своето знаење го пренесувал и на студентите на Факултетот за ликовна уметност во Македонија. Двете изложби предизвикаа позитивни критики по пишаните и електронски медиуми, отварањето го посетија бројни клиенти на НЛБ Тутунска банка, преставници од медиумите, дипломатскиот и политичкиот кор, како и многу љубители на уметноста.

http://www.nlbtb.com.mk/


ИНТЕРЕСНО

Што еден претприемач има заедничко со агентот 007? Да си во кожа на еден претприемач не е едноставно. Но, и во кожата на еден агент како агентот 007 исто така не е едноставно. И двете занимања бараат специфични однесувања, активности и секако крактеристики. Филмовите со агентот 007 отсекогаш ми биле едни од најомилените. Тоа се филмовите

кои си ги оставив во својата колекција на видео касети кои денес повеќе не се користат. Отсекогаш ме интересирало што е тоа што овој агент го прави успешен во неговата работа, а тука ќе се обидам да ги издвојам и зедничките елемент со еден претприемач.

Секогаш имаат решение и во најризичните ситуации Оваа е една од највaжните карактеристики на секој агент, па и на секој претприемач. Решението го претвораат во акција, за да има некакво влијание тоа решение врз нивната околина во која што функционираат. Секогаш ја користат технологијата како помагало во работата Агентот 007 е познат по тоа што секогаш има некои врвни технолошки изуми крај себе кои му се наоѓаат во одредени ситуации како корисни помагала, особено во оние ризичните. Така и успешните претприемачи се оние кои никогаш не ја занемаруваат технологијата и кои се обидуваат секогаш да ги искористат најновите технолошки достигнувања во развојот на нивниот бизнис. Агентот 007 го има Q, но претприемачот има воспоставено систем за следење

22


,,Празнична претстава за најмалите и најмилите”

Во престрет на Новогодишните и Божиќните празници, НЛБ Тутунска банка за најмилите и најмалите организираше театарска претстава на која Дедо Мраз им ги подели Новогодишните пакетчињата за дечињата на вработените на Банката. Поради многубројност на дечиња и пакетчиња, а ограниченост на просторот, во понеделник на 26.12.2011, беа оддржани три последователни претстави. Овој Новогодишен интерактивен мјузикл, авторски подготвен од Драган Мијалковски со пригодни весели песни, забава и игра го исполни ЈУ Детски културен центар - Карпош (поранешен Пионерски дом Карпош) со детска смеа.

НЛБ Тутунска банка Ви посакува среќни празници. http://www.nlbtb.com.mk/


ИНТЕРЕСНО на најновите технолошки достигнувања. Користи информации за донесување на одлуки Информациите се основа за квалитетни одлуки. Работа на еден агент како 007 е да собира, и не само да ги собира туку и да ги искористи информациите во одбрана на својата земја. Од друга страна еден успешен претприемач собира, обработува и користи информации за да го развие и подобри сопствениот бизнис. Комуницира и со непријателите и со пријателите Дали можеме да дојдеме до добра информација без да комуницираме? Природата ни ја дала таа дарба да уште

од бебиња започнеме со комуникација и постојано да ја надоградуваме на повисоко ниво. Но, тука е прашањето дали треба да комуницираме со непријателите? Мислам дека

24

треба. Во непријателите лежат најквалитетните информации, доколку комуницираме со нив можеме да дознаеме зошто не нè сакаат, дали ни се конкуренти, што можеме да подобриме… Брзо носи одлуки Брзи или брзоплети одлуки? Брзината е добра доколку не се наруши квалитетот на самата одлука. Но, понекогаш, ако не и често немаме доволно време секоја одлука да ја разглобуваме, анализираме, проучуваме… Едноставно, ќе нè прегази времето. Во написот за Важноста на брзите одлуки навлегов во една математичка вaријанта на она што влијае на тоа одлуките да бидат брзи, но во исто време и квалитетни. Квалитетна одлука = f(f(оптимална количина

на информации, форма), аналитичност на претприемачот)

Разменува информации со други претприемачи (агенти) Ова поточно значи соработка со други претприемачи. Можеби во минатото гледано од една перспектива на еден претприемач ова беше невозможно, но да не забораваме дека ние живееме во ХХI век. Да не заборавиме дека она што беше правило вчерa не важи денес. Така денес постојат многу примери на успешни бизниси изградени врз сорaботка и размена на информации помеѓу различни претприемачи. Aвтор: М-р Драган Шутевски е основач и уредникот на блог порталот Претприемач. За повеќе информации посетете го порталот Pretpriemac.com.


КОКО ДЕТСКО ШТЕДНО ОСИГУРУВАЊЕ Малиот крокодил - КОКО ќе прерасне во заштитен лик на детското штедно осигурување, кое од 01.01.2012 година ќе го красат нови ексклузивни карактеристики. КОКО ќе Ви донесе ведрина, а Кроациа Осигурување – Живот нови можности кои го прават овој производ поактуелен и прилагоден на Вашите потреби. Веруваме дека не постои поубаво чувство од сознанието дека на Вашите најмили сте им подариле сигурност. КОКО ќе Ви помогне на Вашите најмили да им овозможите среќно и безгрижно детство и уште посреќна иднина. Ви нуди eксклузивна можност да ги осигурате од ризиците што ги носи детската игра и притоа да заштедите за нив. Со КОКО олеснете им го зачекорувањето во светот на возрасните. Едукацијата е мост помеѓу соништата на децата и реалноста. Секој родител сака на своите најмили да им обезбеди квалитетно образование, но квалитетното образование подразбира сериозна инвестиција. Ова патување содржи многу значајни моменти – години на школување, испити, приемни испити за високо образование, професионални курсеви. Со оглед на зголемените трошоци за образование, се наметнува како нужност навремено постепено планско штедење. Кроациа Осигурување – Живот Ви нуди безбеден начин да создадете капитал во насока на обезбедување на најдобра едукација за своето дете. Со склучување на КОКО - полиса на најрана возраст на Вашето дете, испланирајте ги заштедите и исплатите за образование на Вашето дете, на начин прилагоден на образовното патување. За нас во Кроациа Осигурување – Живот примарна препорака за потребите од КОКО – полиса е планот за сигурно и квалитетно образование на Вашето дете. Затоа топло Ви препорачуваме комбинација на КОКО и стипендиска рента како решение кое обезбедува периодични исплати во насока на пресретнување на овие образовните трошоци. Секако, секој ги планира своите заштеди согласно своите потреби. КОКО ќе Ви помогне да заштедите за Вашето дете и истовремено ќе го награди со вредносен ваучер. На крајот на 2012 година ќе извлечеме едно најсреќно дете, кое КОКО заедно со целото негово семејство ќе го одведе во Дизниленд. Подарете му сигурна иднина на Вашето дете и овозможете му полисата КОКО да стане билет кој ќе го одведе до местото каде детските фантазии стануваат реалност. За дополнителни информации очекуваме да не контактирате! За дополнителни информации очекуваме да не контактирате!


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Без план- нема доб Со тоа што го занемаруваат планирањето, малите фирми прават кобна грешка Поради ограничени капацитети, малите фирми честопати ги прескокнуваат и не прават долгорочни и краткорочни планови. Имаат проблеми со ликвидноста токму поради тоа што не планирале од кои извори ќе се финансираат, на пример, развој на производството и продажба на новиот производ, па ниту како ќе ги исплатат плати и како ќе им платат на добавувачите. Еден од условите за успешно работење е имање конкретна стратегија којашто би требало да „гледа“ најмалку пет години во иднината. Квалитетен е оној деловен план што е флексибилен и кој мора да обезбеди златна резерва и пренасочување на безбеден колосек во случај на криза на којашто не се имуни ниту големите фирми. Единствено фирмите што навремено ги препознале знаците за актуелните глобални економски кризи успешно ги пребродиле со реконструирање уште пред да им се разнишаат финансиските темели на пазарот. Тоа не би било можно без квалитетни деловни планови. Со нивна помош се следи развојот на фирмата и благовремено се реагира со акумулираната резерва или пронаоѓање деловен партнер и поволно задолжување. За кредиторите или на потенцијалните деловни партнери деловниот план е

26

важна ориентациона точка при донесувањето одлуки поврзани со вложувањата. Пазарна анализа Еден квалитетен деловен план се темели на сеопфатна пазарна анализа и план за промовирање на производот и негово позиционирање на пазарот. Иако пазарната анализа е доста важен дел од деловниот план, тој содржи и други аспекти од работењето. Но анализата на пазарот го покажува потенцијалниот успех на производот кога ќе почне да „живее“ и преставува прва фаза од деловниот план. Го опфаќа пазарот во сегментот набавки и продажба, маркетинг и ги предвидува приходите. Доколку анализата покаже дека деловната идеја може успешно да се оствари (во која мера ќе се случи тоа зависи од видот на дејност),

се пристапува кон разработка на деловен план, којшто вклучува многу други аспекти, како што се финансирање на работењето и долгорочната деловна стратегија и цел. Основна содржина на планот Показател на исплатливост Деловното планирање е


бра фирма! долгорочен процес, а во деловниот план се содржани целта, стратегијата, финансиите, анализа на пазарот и конкуренцијата, иновативност, очекувани приходи... Без изработка на деловен план не може да се разработи бизнисот, а исто така тој ја покажува и исплатливоста од остварувањето на некоја деловна идеја. Посебно место во деловниот план ѝ припаѓа на анализата на конкуренцијата, освен

ако не станува збор за некоја оригинална бизнис идеја и проект што ќе понудат уникатен, а нужен производ – што е речиси невозможно во оваа доба на иновации. Условите на пазарот се менуваат побрзо отколку кога било, нови технологии за развиваат со невидена брзина и затоа не може кој било да изработи деловен план. Тоа е работа на консултантите, познавачите на пазарот, економските експерти специјализирани за посебни области, но и технолозите. Сепак, идниот стопанственик не смее таа работа целосно да им ја препушти во рацете на некој експерт, бидејќи консултантот е тука за да дава совети и така да помогне во остварувањето на бизнис идејата и целта. Разработување на бизнисот и план Доколку некој „некомпетентен“ сепак се одлучи сам да направи деловен план, тогаш треба да се информира за состојбите на пазарот и во дејноста со којашто има намера да се зафати. Податоци може да најде во државните институции: економските и други комори, во заводот за статистика, многуте деловни задруги, специјализирани медиуми... - Деловното планирање е доста важно при разработувањето на деловниот проект не само заради резултатите во форма на деловен план туку и заради планирањето на

начините на коишто доаѓаме до информации за кои не сме биле ни свесни додека сме го развивале проектот или сме ги гледале само низ призмата на технологијата. Освен на технологијата, планирањето посветува големо внимание и на деловните модели, конкуренцијата и пазарот. Деловниот план е опширен, сеопфатен приказ на деловниот потфат општоприфатен и разбирлив за деловната заедница. Смислата на постоењето на деловниот план е да ја докаже исплатливоста на потфатот на стопанственикот, но и на неговите кредитори или странските финансиери кои со своите пари ќе помогнат да се разработи проектот. Го изготвува самиот стопанственик, при што може да се користи со услугите на деловниот советник, финансиски или технолошки, но тие не може да изготват план без голем удел од страна на стопанственикот, бидејќи од него се очекува тој да биде оној кој е најзапознат со производот или услугата, конкуренцијата и пазарот каде ќе се продава - објаснува Тајана Баранчиќ, дипломиран економист и консултант на Виртус д.о.о., која има огромно искуство во финансискиот сектор, а е исто така и добитничка на наградата „Примус“ што се доделува на најдобриот деловен советник. Лесно им е на големите... Баранчиќ вели дека деловниот


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА план, во зависност од намената, содржи многу показатели. Основни се економичноста, рентабилноста и периодот на поврат на инвестицијата. Но секој деловен план е различен, па доколку станува збор за самовработување, тогаш може да се напише и во збирна форма, а наведените показатели ќе имаат подеднаква важност. - Основно правило е дека деловниот план не се изработува за „ во банка “, туку за стопанственикот да има потврда за своите планови. Многу е важно да се стави акцент врз паричниот тек и да се служите со деловниот план за управување со ликвидноста – вели Баранчиќ. Меѓутоа, многу стопанственици сè уште не се свесни за важноста на деловното планирање, па отпочнуваат бизниси напамет. На таквите доста им е тешко да успеат. Не е важно само да се има капитал, но и да се знае како да се вложи.

28

- Во големите фирми постојаниот процес на деловно планирање вклучува долгорочни, среднорочни и годишни планови, а се изработуваат и планови за секој нов проект, производ и услуга. Малите фирми имаа ограничени капацитети, па затоа го занемаруваат планирањето и честопати поради непланирње им се случува да имаат проблеми, да речеме, со ликвидноста бидејќи не планирале од кои извори ќе го финансираат циклусот на развој, производството и продажбата на новиот производ или услуги. Често планираат ад хок и токму поради тоа се пофлексибилни од големите фирми, но ако се воведат нови производи или услуги, тие мора да изработат планови, а особено ако за тоа ќе земат кредит како надворешен извор на финансии или ќе ја зголемат главнината со најдување на нов партнер – објаснува Баранчиќ.

Критични точки Деловните планови се изработуваат и доколку фирмата западне во криза или доколку нагло порасне, па мора да се консолидира, вели Баранчиќ. Во такви случаи, при изработката на деловниот план се откриваат критичните точки, се оптимизираат деловните процеси и ресурсите за да се работи што е можно подобро. Иако треба да се има на ум дека деловниот план не е доволна заштита од кризи, нивното изготвување е неопходно како една од противкризните мерки. - Деловниот план е доста важен за работењето, но фирмите не може целосно да се подготват за кризите. Затоа, многу поважно нешто е планирањето – вели Баранчиќ. Таа своето тврдење го оправдува со изјавата на големиот стратег и планер Двајт Ајзенхауер: „Додека се подготвував за битка открив дека плановите се секогаш бескорисни, но дека планирањето е од непроценливо значење.


НОВА, ЕКСКЛУЗИВНА И МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА WEB СТРАНА Со задоволство Ве известуваме дека од октомври 2011 година Кроациа Осигурување – Живот ја пушти во функција својата нова web страна. Истата претставува суштинска промена на концептот на презентација на сите производи, проекти, активности, настани, документи и информации. Основната идеја во креирањето на новата web страна беше да се усоврши комуницирањето со сите наши Корисници. Креиравме web страна која пласира јасни, прецизни, транспарентни и визуелни информации. Постојано можете да бидете во тек со сите нови активности и проекти кои ги превзема Кроациа Осигурување – Живот како и сите наградни игри во кои можете да учествувате. Новата web страна Ви овозможува од удобноста на Вашите домови преку неколку клика: • Да направите информативни пресметки за животно осигурување за себе и своето семејство • Да аплицирате за да станете наш Осигуреник • Да го проверите статусот на Вашата полиса преку Мy Cro Account апликацијата • Да пријавите штета • Да аплицирате за Застапник за осигурување • Да се информирате за можностите за деловна соработка со Кроациа Осигурување – Живот Наскоро Ви најавуваме и можност за online плаќање на премијата за Вашата полиса за осигурување на Живот. Со регистирање на нашата web страна брзо и лесно ќе можете да ги вршите сите Ваши уплати. Се надеваме дека новиот дизајн и концепт на нашата web страна ќе наиде на позитивен одговор од ваша страна. Целта е да обезбедиме побрз, поквалитетен и интерактивен проток на информациите. Ве покануваме на постојано следење на сите информации и активности на Кроациа Осигурување – Живот преку нашиот нов web портал, како и на активно предлагање и доставување на сите барања преку комуникациските можности кои Ви ги нуди новата веб страна.

Побрзајте и посетете ја нашата web страна!

www.cro.mk


ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

Работа на утрешни работници Со компјутер и интернет-приклучок може да се стане соработник во новиот свет на трудот. Во него и претпријатијата мораат да бидат флексибилни. Како изгледа работата на утрешнината и колку се заработува?

Писателката Никол Ренсман работи дома. Ако нејзиниот актуелен роман не оди баш најдобро, таа заработува пари преку интернет - од писателка станува кликработничка. „Треба да се опише една табуретка и би морала да ја погледнам. Приложен е линк, па би можела да го направам и испратам описот. Потоа ќе го земам наредниот текст“, објаснува Никол. Колкав треба да биде описот? „Овде стои 50 до 110 зборови. Не знам колку редови се тоа - шест, седумосум, така некако“. Колку пари ќе заработи со тоа? „75 центи. Во случајов не се многу пари. Но, напросто пишувам брзо, па така квантитетот ќе донесе и пари“. Во зависност од тоа колку брзо работи, Никол Ренсман заработува меѓу 8 и 18 евра на час. Нема колеги, нема регулирано работно време, нема социјално осигурување. Нејзиниот налогодавач таа уште го нема запознаено - системот не го предвидува тоа. Краудсорсинг - нов претприемнички концепт Еден од нејзините налогодавачи е Clickworker.com од Есен. Во моментов налогодавачот го

30

користи знаењето и умеењето на 160 илјади клик-работници. Претпријатието токму отвори и биро во САД. Претприемничкиот концепт на раководителот Кристијан Роцених е на цена. Соработници од целиот свет работат врз многу мали проекти. Тие се дел од еден голем проект. Идејата што се крие зад тоа се нарекува краудсорсинг и Роцених вака ја објаснува: „Изразот краудсорсинг настана од два поима - крауд, што значи многумина луѓе, и аутсорсинг, што значи некој процес да се издвои надвор од претпријатието. Идејата што се крие зад изразот е издвоениот процес да не му се довери на некој друг претприемач, што ќе вработи соработници, туку за тоа да се придобие маса луѓе расподелена во целиот свет“. Парите за ова доаѓаат исклучиво од приватни инвеститори, кои во концептов го гледаат светот на трудот на утрешнината. „Денес ние правиме многу, но едноставни задачи, како составување текстови, оценување на снимки, преводи. Но, во иднина е замисливо се’ повеќе задачи на претпријатијата да се пренесуваат врз маса луѓе и така ќе биде создадена нова

форма на работни односи“, предвидува Кристијан Роцених. Клик-работниците мора прво да положат тестови на интернет Клик-работа засега само за дополнителна заработувачка Тимот на Роцених во Есен токму доби нов налог: клиентот достави список од претпријатија, со име, адреси и во најголем дел и браншата на која припаѓаат, и бара да му се обезбедат нивните интернет-адреси, адресите на електронската пошта, како и телефонските броеви и


ината: клик-

нта

р

Кон г

сервисен н се

многу брзо реализира големи проекти. „Од друга страна ние немаме никакви обврски на соработниците или на клик-работниците секогаш да им даваме работа. Тоа си го регулираат понудата и побарувачката“, вели тој.

це

ре

работното време. За три недели треба да се обезбедат 80 илјади податоци - тоа е можно само со ангажирање на помошниците преку интернет од 180 земји во светот, кои се достапни во секое време. Кристијан Роцених со клик-работниците

Пред да работат за неговото претпријатие, клик-работниците мораат да минат различни приемни тестови преку интернет. Од тоа зависи и какви задачи ќе добиваат идните соработници. Колку се посложени, толку е повисока и заработувачката. „Имаме клик-работници кои секој месец постигнуваат висок трицифрен износ, а ако работите одат вистински добро и ситуацијата со нарачките е добра, тогаш успеваат да дојдат и до четирицифрена заработувачка“, истакнува Роцених. Писателката Никол Ренсман од Ремшајд тој ден имаше малку налози и заработи само околу 20 евра. Клик-работата се’ уште за најголемиот дел од луѓето претставува само дополнителна заработувачка. Но, затоа пак на Никол во меѓупростор понекогаш и’ останува време и за прошетка со нејзините кучиња. Автор: Табеа Мергенталер/ Зоран Јордановски

Pismeni prevodi, konsekutivno i simultano tolkuvawe na preku 30 jazici Iznajmuvawe konferenciska oprema za simultano tolkuvawe kako i celosna podgotovka i organizirawe na seminari, kongresi, konferencii, rabotilnici

Debarca 10, 1000 Skopje tel.: +398 (0)2 3230 967; e-mail: office.sk@kscnet.com www.kscnet.com


Еуро Текника - Скопје 1000 Скопје, Македонија Ул. “ Качанички Пат “ ББ Визбегово, Скопје Тел: (02) 2656-001; 2656-002 Факс: (02) 2656-003 e-mail: euroteknika@euroteknika.com.mk www: www.euroteknika.com.mk

ЕуроТекника - Кавадарци 1430,Кавадарци Ул. “Климент Охридски” бб Струмица Тел./Факс (034)-340-949

Еуро Текника - Гостивар 1230 Гостивар Ул. “Никола Парапунов“бб Гостивар Тел./Факс (042)-222-050

Еуро Текника - Струмица 2400 Струмица Бул.”Гоце Делчев“ бр.2 Кавадарци Тел./Факс (043)-413-396

Фирмата Еуро Текника, за што говори и самото име, е фирма со европски стандарди основана во 1996 година. Еуро Текника, се занимава со трговија на големо и мало, проектирање и изведба на системи за парно греење, климатизација, водовод и соларни системи, а од оваа година како резултат на својата успешност го прошири програмот и со делови за одвод и канализација. Низ сиве овие години Еуро Текника се издигна како една од водечките фирми во оваа дејност на македонскиот пазар. За нејзината успешност говорат и бројните продавници и соработници низ цела Македонија, како и Косово. Главен увозник и застапник е на повеќе реномирани европски и светски фирми како што се: • FERROLI – Италија • LUXOR – Италија • SPERONI – Италија • UNIDELTA - Италија • BUGAТTI - Италија • ABC Proizvod – Србија Наша цел и мото е секој клиент да биде задоволен од нашата услуга и производниот асортиман, зошто без квалитетен производ и добра услуга не можеме да бидеме дел од Европа.


Успешна празнична хуманитарна акција

Во пресрет на Новогодишните и Божиќни празници, а со цел да им го направиме поубаво секојдневието на оние чии насмевки се најслатки- децата, НЛБ Тутунска банка оваа година организираше хуманитарна акција, во која сите добро сочувани играчки, кои вработните, соработниците и клиентите на Банката, беа во можност да ги донираат, ги подаривме на дечињата од СОС Детско село, МАЈЧИН ДОМ – Скопје и домот за деца без родители - Скопје.

Во оваа насока, во Дирекцијата на Банката пред нашата Новогдишна елка, беа поставени кутии за колектирање на играчките во периодот од 19 до 29.12.2011 година. НЛБ Тутунска банка им благодари на хуманоста на сите вработени, соработници и клиенти за донираните играчки. За возврат, за престојните празници Ви ги даруваме насмевките на децата, од чии очи се рефлектираат играчките кои им ги дадовте.

НЛБ Тутунска банка Ви посакува среќни празници. http://www.nlbtb.com.mk/


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action

Simon Sinek

In studying the leaders who've had the greatest influence in the world, Simon Sinek discovered that they all think, act, and communicate in the exact same way -- and it's the complete opposite of what everyone else does. Sinek calls this powerful idea The Golden Circle, and it provides a framework upon which organizations can be built, movements can be lead, and people can be inspired. And it all starts with WHY. Any organization can explain "what" it does; some can explain "how" they do it; but very few can clearly articulate "why." WHY is not money or profit-- those are always results. WHY does your organization exist? WHY does it do the things it does? WHY do customers really buy from one company or another? WHY are people loyal to some leaders, but not others? Starting with WHY works in big business and small business, in the nonprofit world and in politics. Those who start with WHY never manipulate, they inspire. And the people who follow them don't do so because they have to; they follow because they want to. Drawing on a wide range of real-life stories, Sinek weaves together a clear vision of what it truly takes to lead and inspire. This book is for anyone who wants to inspire others or who wants to find someone to inspire them.

34


HR HR РЕЧНИК

Appraisal Interview – Интервју за проценка на перформанси Дискусија во која претпоставен и вработен разговараат за перформансите на вработениот и работниот учинок. Team Building – Градење на тим Подобрување на ефикасноста на работни тимови преку употреба на консултанти, интервјуа и сл. Voluntary Time Off – Принуден одмор Алтернатива на отпуштања во кој дел од вработените се согласуваат да земат принуден одмор за да се намали платен список на работодавачот и да се избегне потребата од отпуштање на работници.

Job Evaluation ШШШШШШШШШШШШШШ ШШ ШШШ ШШШШШШШШШ– Евалуација на работењето Евалуација на работењето со цел да се утврди вредноста на едно работно место во ШШШШШШШШШШШ ШШШШШ ШШШШШШ однос на друг. ШШШШ ШШШШШШ otuvanje.com.mk 378 361

49%

51%

СТАТИСТИКА

Штипјани и Битолчани највеќе ги користат своите мобилни за да ги прегледаат огласите на www.vrabotuvanje.com.mk

Штип Битола

35


ОГЛАСНА ТАБЛА

36


Дневник, 30.01.2012

Вечер, 30.01.2012

Дневник, 28.01.2012

ОГЛАС за прием на 19 соработници - стартна плата + бонуси - мин. ССС до 45 год. - можност за напредување - сопствено возило.

ФОРТУНА ИНЖЕНЕРИНГ има потреба од ВОДОИНСТАЛАТЕРИ - со повеќегодишно искуство во изведба на инсталации на високоградби.

ФРИЗЕРСКО СТУДИО МИО има потреба од фризерки со искуство и ученици за пракса. Пријавување и одлична плата.

Jавување од 09.00-16.00 часот: тел. 070 38 77 23, 02 2460 790 САМО ЗА СКОПЈЕ

контакт: 3175-175 maneva.zorica@gmail.com

Дневник, 28.01.2012

Дневник, 30.01.2012

Вечер, 30.01.2012

Се бара дипломиран правник за работа во нотарска канцеларија. Тел: 078 255 461 

Се бараат работници со работно искуство во обложувалница на возраст до 30 год. конкурсот трае 5 дена.

Барам жена за чување деца.

тел: 071/329-299

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тел: 077/754-217

Податоци да се испратат на е-mail: kladilnica.konkurs@gmail. com

37


ОГЛАСНА ТАБЛА Вечер, 30.01.2012

Вест, 31.01.2012

Дневник, 01.02.2012

Ексклузивни салони во Тетово и Велес бараат козметичари, фризери, масери.

Маркет има потреба од 3 продавачки во 2 смени.

Фирма од Скопје бара електро – инженери, со искуство по можност со овластување Б или Ц, вашето CV и фотографија испратете ги на e-mail: hristovskizarko@gmail.com

Тел: 078/761-967

Тел: 075/278-024

Вест, 01.02.2012

Дневник, 25.01.2012

Дневник, 25.01.2012

Се бара слаткар или слаткарка со искуство.

Се бараат работници со работно искуство во обложувалница на возраст до 30 год. Конкурсот трае 5 дена. Податоци да се испратат на е-mail: kladilnica.konkurs@ gmail.com

Бараме Електричар – Електротехничар.

Тел: 070/220-234

38

Информации на е-mail: zrhuman@gmail.com


Asseco SEE is one of the largest and most successful IT companies in South Eastern Europe with offices in 12 countries and more than 1,200 employees. Asseco SEE Macedonia is the most successful IT Company in Macedonia, and leading regional company in the area of banking IT systems. It is active in several areas: Software solutions for financial institutions ranging from Core Banking Solutions, e-Banking Solutions, Business Intelligence Solutions, etc., System Integration Infrastructure Services, Customized Application Solutions, and Card Management Solutions for Banks, with strong focus on developing vertical banking solutions. We create a learning working environment - Innovations are of decisive importance for progress and each innovation demands learning. We have up to date equipment and high-level experts always ready to share their experience and knowledge with their coworkers. As a player on board of Asseco See’s team, you will be given both a chance and a responsibility to take your development and progress in your hands.

OPEN JOB POSITION:

2.

Senior Software Developers

Duties & Responsibilities: o o

Development of software for financial institutions Full lifecycle application development

Qualifications:

o o o o o o o o

BS formal education in software engineering and related areas and 3+ years of software development, programming and analytical experience Experience in developing .Net applications Experience in working with: XML, XAML, WPF, WCF, WF, BizTalk Experience in programming using Visual Studio C# Experience in working with SQL database, SoA Experience in developing applications for financial institutions is an advantage Ability to independently solve complex problems Ability to work in team Fluent in English

ОГЛАСНА ТАБЛА

o

Benefits: o o o

Liberal and enriching environment for software development Working with international team of expert’s Working on international projects

All applicants need to send their CVs only on the e –mail: konkurs@asseco-see.mk, in „Subject“ indication: Senior Software Developer - Microsoft.Net technologies software developer Only qualified candidates will be called on interview.

39


ОГЛАСНА ТАБЛА НОВА ПИЦЕРИЈА НА ЕКСКЛУЗИВНА ЛОКАЦИЈА НА Бул. ПАРТИЗАНСКИ ОДРЕДИ

БАРА

ГОТВАЧ/ГОТВАЧКА

ИДЕАЛНИОТ КАНДИДАТ ТРЕБА ДА ПОСЕДУВА: • Предност е завршено образование во областа на угостителството • Претходно работно искуство на позиција готвач • Тимска работа • Способност за работа под притисок • Одговорност, иницијативност, организираност Поканети се да аплицираат сите кандидати-експерти во кулинарството, со искуство на позицијата, иновативни, креативни, амбициозни, педантни и одговорни. Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Готвач“. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 15 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

40


Рабптеоетп вп Студип мпдерна нуди мнпгу мпжнпсти за градеое на прпфесипналнптп знаеое и вештини. Виспкп квалитетните тренинзи за прпдажни и кпмуникациски вештини Ви даваат мпжнпст да гп максимизирате вашипт резултат и да ппстигнете врвни резултати вп прпдажбата. Сега имате пдлична мпжнпст да бидете кпнсултант за прпдажба на светски ппзнатите брендпви:

Позицијата Агент за продажба ви нуди: Рабпта вп динамична рабптна средина Здпбиваое сп врвни прпдажни и кпмуникациски вештини Мпжнпст за личен напредпк Наградуваое сппред пстварените резултати Потребни квалификации: ССС/ВСС Желба за рабпта вп прпдажба Развиени кпмуникациски вештини Сппспбнпст за брзп учеое Сппспбнпст за кпмуникација сп различни карактери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претходно искуство во продажба или комуникации ќе се смета за дополнителна предност, но не е неопходно. Посакувани карактеристики: Одгпвпрнпст Брзп учеое Уппрнпст и истрајнпст Ориентиранпст кпн резултати Ведра и ппзитивна личнпст Енергичнпст и желба за успех

Испратете ваша кратка бипграфија (CV), најдпцна дo 15 фебруари на e-mail: daniela.karastojanova@studio-moderna.com , сп назнака „Апликација за агент за продажба”.

41


ОГЛАСНА ТАБЛА Мелон е водечка грчка мултинационална групација која нуди специјализирани решенија и услуги наменети за финансиските институции, големите ланци за малопродажба на производи, државните институции и други компании. Мелон Групацијата е со седиште во Атина, Грција со преку 2.700 вработени во 11 земји. Мелон Солушнс Дооел, членка на Мелон Групацијата, канцеларија во Скопје има потреба од:

за својата

Супервизор во Контакт центар (2 извршители) [реф. бр. 2012-07 – Call Centre Supervisor] Профил на работната позиција:  одговара на Оперативниот менаџер;  мотивира, управува и развива повеќенаменски контакт центар со цел обезбедување високо ниво на услуга и остварување на целите на компанијата;  поставува цели и задава задачи на тимовите;  одговорa за постигнувањето на квантитативни, квалитативни и финансиски резултати. Профил на кандидатот:  изразени лидерски и менаџерски способности;  одлично познавање и работа со MS Office пакетот;  одлични говорни и пишани комуникациски способности;  изразени аналитички способности;  самомотивираност, амбициозност и ориентираност кон постигнување на резултати;  завршено високо образование;  одлично познавање на англиски јазик (пишан и говорен);  претходно работно искуство во контакт центар (наплата на долгови, телемаркетинг, услуги на клиенти) ќе се смета за предност.

Компанијата нуди одлична работна средина, солидна плата, тренинг и можност за напредок во кариерата. Заинтересираните кандидати треба да ја испратат својата биографија на англиски јазик, најдоцна една недела од објавувањето на огласот на:

Контакт: Мелон Солушнс Дооел ул. Рузвелтова бр.19, 1000 Скопје Факс: +389 (2) 309 33 55 e-mail: jobs@mellon.com.mk http://www.mellongroup.com

Кон сите пристигнати биографии ќе пристапиме со максимална доверливост.

42


објавува

ОГЛАС за

Надворешен Застапник за Осигурување ОПИС НА РАБОТНОТО МЕСТО: Идентификување на потенцијални осигуреници ; Средба со потенцијални осигуреници и користење на методи со кои се проценува потребата од долгорочни финансиски решенија ; Предложување на решение кое се вклопува во рамките на потребата и можностите на потенцијалниот осигуреник ; Градење и одржување на долгорочна врска со осигуреникот ;

ТОП 5 ПРИЧИНИ ДА СТАНЕТЕ НАШ ЗАСТАПНИК ЗА ЖИВОТНО ОСИГУРУВАЊЕ Бесплатен тренинг и постојана надградба на знаења – Знаењето е моќ! Одлични компензациски пакети Постојан кариерен развој Стимулативни награди Самостојно креирање на работно време

ОГЛАСНА ТАБЛА

КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ-ЖИВОТ АД дава шанса: На лицата кои штотуку завршиле со студиите и оние кои во моментот се без работа започнување на кариера во осигурителниот бизнис, како и ; Можност за дополнителен приход за оние кои се во редовен работен однос. Доколку смететате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики и сте спремни да прифатите предизвик Ве молиме, пратете ги вашите контакт информации на: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „ЗА КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ – Надворешен застапник“. Наш претставник ќе Ве контактира во најкус можен рок. Благодариме за Вашиот интерес за застапување на нашиот бренд Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје. Основана во далечната 1884 год., Croatia Osiguranje d.d. Zagreb е една од најстарите и најпочитувани осигурителни компании на Балканот. Искуството кумулирано низ нејзината 12 6 годишна историја се гаранција за квалитетот на услугите кои ги нуди на своите клиенти.

43


ОГЛАСНА ТАБЛА

Лиценцирана Агенција за посредување при вработување За потребите на својот клиент објавува ОГЛАС за работa на позиција КАМЕРМАНИ/ ТВ СНИМАТЕЛИ И НОВИНАРИ

Потребни квалификации:

 

Минимум Средно образование Пожелно претходно ТВ работно искуство

 

Познавање од англиски јазик Познавање на MS Office програмите и интернет

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: dimep@vrabotuvanje.com.mk со назнака на апликацијата “за оглас за КАМЕРМАНИ/ ТВ СНИМАТЕЛИ И НОВИНАРИ”. НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани! ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) Назнака на позицијата за која се аплицира

44


Групацијата Gebrüder Weiss, со седиште во Лаутерах (Форарлберг, Австрија), има околу 4,500 вработени на 156 локации низ светот. Глобалната мрежа се состои од подружници, работни капацитети и локации во Австрија, Германија, Швајцарија, Италија, Унгарија, Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Романија, Бугарија, Македонија, Украина, Обединетите Арапски Емирати, Индија, Кина, Хонгконг, Сингапур, Тајван, Тајланд, Јапонија, САД и Канада. Компанијата е лидер на пазарот во Централна и Источна Европа и број 1 провајдер во Австрија, каде е единствена транспортна и логистичка компанија која е рангирана меѓу првите 50 најголеми австриски компании. За нашиот огранок во Скопје, Македонија, потребни се мотивирани, предани кандидати, за следнава работна позиција:

Агент за продажба (Sales representative) Потребни кавилификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Средно искуство во кариерата (над 3 години), во областа на меѓународен транспорт, маркетинг, продажба, CRM- Customer Relation Management. Активно познавање на англиски јазик, германски ќе се смета за предност Солидно познавање на кориснички компјутерски апликации, Windows околина Возачка дозвола, Б категорија, со чисто возачко досие.

Компанијата нуди услови за работа во меѓународна, високо мотивирана и организирана средина, одлични можности за напредок во кариерата. Вашите биографски апликации, заедно со мотивациско писмо и по можност-фотографија, Ве молиме, праќајте ги исклучиво и само на следниот мејл : saso.dimoski@gw-world.com , не подоцна од 19.02.2012 година. Работните позиции се отворени до нивно пополнување.

45


ОГЛАСНА ТАБЛА TAV Macedonia DOOEL is looking for a

Head of Legal Department Head of Legal Department will be responsible for assisting Planning and Directing the Legal department. The position advices the management on legal matters, it represents it before the Court, Authorities, administration boards and draw up legal documents and manages industrial relations with third parties. Qualifications: University degree in Law, masters degree in related areas will be preferred Good command of English At least five years of track record management experience in coporate legal functions Knowledge about the regulations of Macedonian Labor Law Well-developed written and oral presentation, communication, negotiation and interpersonal skills Flexibility and adaptability to change and work cross-culturally Good knowledge of MS Office applications (ERP applications experience is a plus) Job Description: Monitors and controls the work of the Legal Assistant and Legal Advisor. Directs the legal assistant and the Legal Advisor. Prepares, revises, and drafts decisions, contracts, and other acts for the need of the company. Prepares claims, appeals, objections, and other legal means, which initiate or terminate procedures before Judicial, administrative and other institutions and organs. It represents the interests of the company before the Judicial, administrative and other institutions, and organs through personal presence as an authorized representative according to his mandate and authority. Overtakes all necessary actions for the protection of the legal interests of the company in eventual procedures where the company is a client before the Judicial, administrative and other institutions, and organs. Attends meetings as a legal representative of the company. It takes care for the legal acts of the company in the border lines of its activity. Performs other obligations and duties at the request of his Director The position reports to: Assistant General Manager APPLICATION: Applicants are kindly requested to send their CVs to jobs3@tav.aero specifying the title of the position applied, by 15/02/ 2012. All applications will be kept in strict confidentiality. We thank all the applicants for their interest, but only eligible candidates will be contacted.

46


Групацијата Gebrüder Weiss, со седиште во Лаутерах (Форарлберг, Австрија), има околу 4,500 вработени на 156 локации низ светот. Глобалната мрежа се состои од подружници, работни капацитети и локации во Австрија, Германија, Швајцарија, Италија, Унгарија, Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Романија, Бугарија, Македонија, Украина, Обединетите Арапски Емирати, Индија, Кина, Хонгконг, Сингапур, Тајван, Тајланд, Јапонија, САД и Канада. Компанијата е лидер на пазарот во Централна и Источна Европа и број 1 провајдер во Австрија, каде е единствена транспортна и логистичка компанија која е рангирана меѓу првите 50 најголеми австриски компании. За нашиот огранок во Скопје, Македонија, потребни се мотивирани, предани кандидати, за следнава работна позиција:

Царински застапник - декларант Потребни кавилификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Средно искуство во кариерата (над 3 години), во областа на царинското застапување Лиценца за царинско застапување Активно познавање на англиски јазик, германски ќе се смета за предност Солидно познавање на кориснички компјутерски апликации, Windows околина Возачка дозвола, Б категорија, со чисто возачко досие. Компанијата нуди услови за работа во меѓународна, високо мотивирана и организирана средина, одлични можности за напредок во кариерата. Вашите биографски апликации, заедно со мотивациско писмо и по можност-фотографија, Ве молиме, праќајте ги исклучиво и само на следниот мејл : saso.dimoski@gw-world.com , не подоцна од 19.02.2012 година. Работните позиции се отворени до нивно пополнување.

47


ОГЛАСНА ТАБЛА

Лиценцирана Агенција за посредување при вработување за потребите на својот клиент Компанија од Скопје- една од водечките друштва за меѓународен транспорт во Македонија објавува ОГЛАС за ангажирање на ШПЕДИТЕР - ДЕКЛАРАНТ (една позиција- Скопје, една позиција Куманово) Работни задачи и обврски: Тарифирање на стоката која подлежи на царинско посредување; Подготовка на царински документи (царински декларации) за сите царински постапки; Подготовка на останати документи поврзани со постапките за царинење на стока; Поднесување на царински декларации на надлежни царински органи (испостави); Присуство при преглед на царински службеник за стоката во царинска процедура; Подигнување на раздолжени документи од царина и искладиштување на стока. Потребни квалификации: Задолжително најмалку 2 години работно искуство во шпедитерска дејност; Познавање на административно работење; Солидно познавање на работа со компјутери (Microsoft Office/Open Office); Изградени способности за тимска работа; Возачка дозвола Б – категорија. Плата и други бенефиции: По договор. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на апликацијата “за оглас за Шпедитер - Декларант”.

48


49

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА Private company „Peštan d.o.o.“ Arandjelovac, Serbia which deals with processing of plastic masses, PVC, polypropylene and polyethylene, as well as distribution and sales of pipes for domestic and street sewerage systems across the Europe is looking for:

Sales manager for Macedonia Required qualifications: University degree (a degree in Construction, Mechanics, Engineering or Economy) Previous sales experience in Construction industry At least 2 years of experience in Management Good written and spoken English Computer literacy Job description: Definition and fulfillment of sales plans for Macedonia Proposing and realization of sales policy on civil engineering and construction market for Macedonian teritory Project monitoring (tenders) for civil engineering segment Improving of numerical distribution (development of distribution network, promoting further sales...) Contracting and monitoring of tenders Working with all interest groups in civil engineering and construction segment Working with contractors in civil engineering and construction segment Working with other interest groups (creditors, investors...) Implementation of marketing activities in coordination with the Marketing Manager Candidate profile: Excelent sales skills Orientation towards the result and high achievement motivation Excellent negotiation skills Excellent leadership skills If you meet the requirements for this position send your CV with picture until 26th of February 2012. on the following address: marija.radivojevic@pestan.net, indicating the position: Sales manager for Macedonia Only candidates that meet the requirements will be contacted

50


САЕМИ СО РАБОТОДАВЦИ И ДИРЕКТНИ СРЕДБИ!

Ве покануваме да го погледнете нашиот календар на актуелни и тековни саеми! Одберете ја најдобрата работна понуда и поминете незаборавно лето само со ЗИП Травел, затоа што кога е Work & Travel, тогаш е ЗИП Травел! И не очајувајте, ова се само дел од компаниите што ќе дојдат за лично да направат интервју со македонските студенти!

Event

Company Name

Available Job offers

Job Fair

Gaylord Texan, Dallas, TX

Lifeguard Food & Beverage Attendant Server Server Assistant

Job Fair

Travelodge, Lake George, NY

Front Desk Housekeeping Laundry

Job Fair

Sea Crest Resort, Cape Cod, MA

Recreation Attendant

Job Fair

Wilderness Hotel & Golf Resort

Lifeguard

Job Fair

Big Kahuna’s, Destin, FL

Housekeeping, Laundry Housekeeping Food & Beverage Staff Landscaping Admission Cashier Lifeguard

За дa аплицирате за некоја од овие работни позиции потребно е да го пополните наведеното CV и да го доставите во една од канелариите на ЗИП Травел во Скопје, Тетово и Штип! Вашето CV треба да биде пополнето и да изгледа како наведениот пример на CV овде.

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЗИП Травел повторно и оваа година организира многу саеми за студентите коишто се заинтересирани за USA Work & Travel програмата! Традицијата продолжува, нашите стари и нови партнери - работодавци повторно во Макаедонија на саем!

Побрзајте, ЗИП Травел Ве очекува! www.ziptravel.com.mk

51


ОГЛАСНА ТАБЛА Established, well developed and renowned international company is looking for a

Finance & Accounting Manager

Necessary qualifications: University degree in related fields (Financial Managemeng, Finance & Accouting ), masters degree in related areas will be preferred Good command of English At least five years of track record management experience in all functions of Financial works in a large private company Knowledge about the regulations of Macedonian Financila and TAX Law Well-developed written and oral presentation, communication, negotiation and interpersonal skills Flexibility and adaptability to change and work cross-culturally Good knowledge of MS Office applications (ERP applications experience is a plus) Strategic Thinking Communication Skills People Management Skills Presentation Skills Result Driven Teamwork Oriented

Job Description:

Contributes to the formulation of company strategy and overall effectiveness of the company’s plans and operations by providing top management with sound financial analysis, advice, and proposals. Monitors that all budgets, plans and other financial information are accurately prepared and timely submitted. Ensures that financial policies and control procedures for the company are developed, modified and maintained to support the financial information systems and manage the company’s financial resources efficiently and effectively, according to the defined Group policies and objectives. Ensures compliance with all statutory financial and tax requirements and handles all queries and matters of principles raised by the public and group auditors. Ensures of company utilization of adequate funds from reliable sources at competitive rates by fostering and maintaining good relations with principal bankers and other financial institutions. Contributes to the maximisation of the company’s profitability, by effectively monitoring the utilisation of the company’s business assets, cash flow and available funds. Ensures that the company promptly maintains the Books and Records of Account in a manner conforming to corporate, legal and internal control requirements. Ensures the timely and accurate reporting of results to the company’s international and local authorities Develops financial criteria for the department and company financial performance. Also ensures that management accounting systems are effectively instituted and maintained, in order to get adequate and timely performance information for purposes of control and evaluation. Secures the effective performance of logistics functions as material supply and procurement management. Develops and implements department strategy to achieve department goals. Develops and implements the department’s business and action plan in alignment with the corporate strategic direction and objectives; regularly monitors actual vs. planned performance and proposes improving / corrective actions. Ensures the development and implementation of all necessary policies and procedures to ensure the department’s efficient and effective operation toward achieving high productivity and continuous improvement.

52


ВИРТУЕЛНИ САЕМИ! Започнуваат виртуелните саеми на ЗИП Травел! Event type

Целта на овој саем е да се овозможи разговор помеѓу студентот и компанијата и да се задоволат барањата на двете страни. Целосната структура на еден виртуелен саем се состои од две лица кои се на различни места во светот и кои користејќи ја високата технологија одржуваат видео повик во живо и меѓусебно си разменуваат информации значајни за двете страни. Овие саеми претставуваат можност за студентите да изберат работна понуда и преку Skype да имаат директно интервју со претставник на компнаијата. Сите интервјуа се одвиваат преку Skype во канцелариите на ЗИП Травел во Скопје, Тетово и Штип. Погледнете ги дел од веќе закажаните виртуелни саеми, дознајте повеќе за компанијата и работните понуди и пријавете се!

Company Name

Job offers

Virtual Job Radisson Hotels, Fair Corpus Christy, TX

Bartender Food Runner Server

Virtual Job Dairy Queen, Fair Maryland; Virginia; Delaware

Cashier, Maryland Cashier, Virginia Cashier, Delaware

Virtual Job The Islander Group, Sales Clerk Fair Port Aransas, TX Virtual Job Days Hotel, East Fair Brunswick, New Jersey

Housekeeping

Virtual Job Brothers’ Bar and Fair Grill, Ocean City, MD

Busser Host/Hostess Prep Cook Server

Virtual Job R & L Foods Inc, St Fair Henry, OH

Concession Worker

Virtual Job Great Pacific SeaFair foods, Inc

Fish Processor

Процедурата за пријавување за виртуелен саем е многу лесна и едноставна. За дa аплицирате за некоја од овие работни позиции потребно е да го пополните наведеното CV и да го доставите во една од канелариите на ЗИП Травел во Скопје, Тетово и Штип! Вашето CV треба да биде пополнето и да изгледа како наведениот пример на CV овде.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Виртуелните саеми за вработување многу брзо станаа значаен дел од маркетингот, раководењето и регрутацијата на човечки ресурси во меѓународните компании ширум светот.

Бидете дел од новата High Tech индустрија и не испуштајте ја можноста да изберете најлудо лето! Затоа што кога е Work & Travel, тогаш е ЗИП Травел! www.ziptravel.com.mk

53


ОГЛАСНА ТАБЛА

TAV Macedonia DOOEL is looking for a

Human Resources Assistant Manager Human Resources Assistant Manager will be responsible for assisting the management of designing, implementing and improving competency based HR and training systems and processes in line with TAV Airports’ human resources management strategies and managing industrial relations with third parties. Qualifications: University degree in related fields (Human Resources, Labour Economics & Industrial Relations, Law or Management ), masters degree in related areas will be preferred Good command of English At least five years of track record management experience in all functions of human resources (recruitment, performance management, career planning, payroll, compensation and benefits, industrial relations, training and development, quality management, etc.) in a large private company Knowledge about the regulations of Macedonian Labor Law Well-developed written and oral presentation, communication, negotiation and interpersonal skills Flexibility and adaptability to change and work cross-culturally Good knowledge of MS Office applications (ERP applications experience is a plus) Job Description: Developing, documenting, and implementing HR strategies, policies, procedures, and programs in alignment with the organization’s overall strategic direction Participating in directing, developing and controlling of all HR activities (recruitment and selection, training and development, payroll, compensation and benefits, performance management, career planning, talent management, industrial relations, etc.) Pariticipating in allocating resources (budget and personnel) within the organization and the department Working in close coordination with line managers to identify and resolve workforce requirements to support the recruitment, appraisal, retention and development of employees Ensuring effective employee communications and employee relations within and outside the organization and developing new tools to improve internal communication and social acitivities Assisting in implementation of national regulations in force related to HR issues and managing relations and coordination with external entities The position reports to: Assistant General Manager APPLICATION: Applicants are kindly requested to send their CVs to jobs3@tav.aero specifying the title of the position applied, by 15/02/ 2012. All applications will be kept in strict confidentiality. We thank all the applicants for their interest, but only eligible candidates will be contacted.

54


OPEN JOB POSITION:

Software Developer Short Job Description: Take part in software development life cycle of enterprise payment application Duties & Responsibilities: o o o o

Building Commercial and Consumer web based payment applications Working with online payments and e-commerce systems Full lifecycle application development Drive process & product improvements to higher productivity and quality levels

Qualifications: BS and 2+ years of software development, programming and analytical experience Experienced in Java technologies (Spring, ORM, Eclipse, Web toolkits, Maven) Experienced in agile development and Test Driven Development (XP, Scrum) Able to work in pair programming Javascript, AJAX, XML, HTML, CSS and DOM knowledge Experienced in distributed version control systems (Mercurial, Git) Fluent in English

ОГЛАСНА ТАБЛА

o o o o o o o

Benefits: o o o o

Liberal and enriching environment for software development Working with international team od expert’s Oportunity to work abrot Health Insurance

All applicant need to send their CVs only on the e –mail: konkurs@asseco-see.mk ,in „Subject“ indication : Software Developer - java technologies software developer Only qualified candidates will be called on interview.

55


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛОКАЛНА РАДИО СТАНИЦА објавува ОГЛАС за работа за

МАРКЕТИНГ МЕНАЏЕР со искуство во медиуми и агенции (1 позиција)

Потребни квалификации:         

Високо образование – насока маркетинг е предност Работно искуство во област на медиуми и агенции Добро познавање на работата на маркетинг секторот Добро познавање на Англиски јазик Познавање на МS Office; Градење на тимски дух Добри организаторски, комуникациски, презентациски способности и способност за планирање ... Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амибиција, висока мотивираност, самоиницијативност

Доколку ги исполнувате наведените квалификации Вашата Професионална Биографија (CV) доставете ја на e-mail: kazakg@yahoo.com , со назнака на апликацијата “за оглас за Маркетинг менаџер”. НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! Огласот трае 10 (десет) дена од објавувањето.

56


НИЕ

ВРАБОТУВАМЕ НАЈГОЛЕМАТА ТАКСИ КОМПАНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА И ЕДИНСТВЕНА СО СОПСТВЕНА АКАДЕМИЈА ЗА ОБУКА И СТАНДАРДИ ЗА НАПРЕДОК ВО КАРИЕРА

објавува ОГЛАС за вработување на

ВОЗАЧ НА ТАКСИ Главни задачи и одговорности: Земање и превезување на патници/клиенти Превоз на патници на најбрз и најбезбеден начин Помагање при утоварање и истоварање на поголем багаж на патниците Одржување на чисти и уредни возила Водење грижа за исправност и добра работна состојба на возилото

Потребни квалификации: Минимум ССС Предходно работно искуство како возач е предност Основно познавање на англиски јазик-усмена комуникација Уредно персонално досие без прекршоци

Персонални способности и вештини:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Добро физичко и ментално здравје Силни усмени комуникациски вештини Пријатен и љубезен однос кон клиенти Добро познавање на градот и околината Сигурен и искусен возач Способност за справување со различни карактери на клиенти и во различни ситуации во сообраќајот Справување со пари, наплата на услугата

ДОКОЛКУ сакате да станете дел од тим на професионалци, доставете Ваша Професионална Биографија на e-mail:

vrabotuvanje@intaxi.mk За дополнителни информации јавете се на телефоните: 02 32 13 065 и 02 32 30 091. ОГЛАСОТ ТРАЕ 15 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО!

57


ОГЛАСНА ТАБЛА Asseco SEE is one of the largest and most successful IT companies in South Eastern Europe with offices in 12 countries and more than 1,200 employees. Asseco SEE Macedonia is the most successful IT Company in Macedonia, and leading regional company in the area of banking IT systems. It is active in several areas: Software solutions for financial institutions ranging from Core Banking Solutions, e-Banking Solutions, Business Intelligence Solutions, etc., System Integration Infrastructure Services, Customized Application Solutions, and Card Management Solutions for Banks, with strong focus on developing vertical banking solutions. We create a learning working environment - Innovations are of decisive importance for progress and each innovation demands learning. We have up to date equipment and high-level experts always ready to share their experience and knowledge with their coworkers. As a player on board of Asseco See’s team, you will be given both a chance and a responsibility to take your development and progress in your hands.

OPEN JOB POSITION:

1.

Software Developers

Duties & Responsibilities: o

Development of software for financial institutions

Qualifications: o o o o o o

BS formal education in software engineering and related areas Basic knowledge of Microsoft .Net technologies Basic knowledge of Visual Studio C# Basic knowledge working with SQL database Ability to work in team Fluent in English

Benefits: o o o

Liberal and enriching environment for software development Working with international team of expert’s Working on international projects

All applicants need to send their CVs only on the e –mail: konkurs@asseco-see.mk, in „Subject“ indication: Software Developer - Microsoft.Net technologies software developer Only qualified candidates will be called on interview.

58


Групацијата Gebrüder Weiss, со седиште во Лаутерах (Форарлберг, Австрија), има околу 4,500 вработени на 156 локации низ светот. Глобалната мрежа се состои од подружници, работни капацитети и локации во Австрија, Германија, Швајцарија, Италија, Унгарија, Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Романија, Бугарија, Македонија, Украина, Обединетите Арапски Емирати, Индија, Кина, Хонгконг, Сингапур, Тајван, Тајланд, Јапонија, САД и Канада. Компанијата е лидер на пазарот во Централна и Источна Европа и број 1 провајдер во Австрија, каде е единствена транспортна и логистичка компанија која е рангирана меѓу првите 50 најголеми австриски компании. За нашиот огранок во Скопје, Македонија, потребни се мотивирани, предани кандидати, за следнава работна позиција:

Диспонент за меѓународен копнен транспорт Потребни кавилификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Средно искуство во кариерата (над 3 години), во областа организација на меѓународен копнен-камионски транспорт Активно познавање на англиски јазик, германски ќе се смета за предност Солидно познавање на кориснички компјутерски апликации, Windows околина Возачка дозвола, Б категорија, со чисто возачко досие.

Компанијата нуди услови за работа во меѓународна, високо мотивирана и организирана средина, одлични можности за напредок во кариерата. Вашите биографски апликации, заедно со мотивациско писмо и по можност-фотографија, Ве молиме, праќајте ги исклучиво и само на следниот мејл : saso.dimoski@gw-world.com , не подоцна од 19.02.2012 година. Работните позиции се отворени до нивно пополнување.

59


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2011 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 129  
v.News 129  

Vrabotuvanje NEWS Broj 129

Advertisement