Page 1

vrabotuva

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS CVна

ТЕМА НА БРОЈОТ Изговори за (не)продажба!

БРОЈ 127 ПОН, 23 ЈАН 2012

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

KRAFT FOODS

ПРЕЗЕМЕНО: Како да се биде општествено одговорен ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА: Дали сте добар шеф? во овој број

41

огласи и работни места Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

10

ТЕМА НА БРОЈОТ Изговори за (не)продажба!

09 10 12 6 10 12

АКТУЕЛНОСТИ

16

ТЕМА НА БРОЈОТ ПРЕЗЕМЕНО

18

19 20

HR АНАЛИЗА

24

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

28

ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

28

КНИГА

31

32 33 33 34

22

CV НА ГОЛЕМИТЕ

24

HR РЕЧНИК СТАТИСТИКА ОГЛАСНА ТАБЛА

32 34 38 40 42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ Kraft Foods

20


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD vrabotuva

БРОЈ 127 ПОН, 23 ЈАН 2012

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

CVна

ТЕМА НА БРОЈОТ ИЗГОВОРИ ЗА (НЕ)ПРОДАЖБА!

UREDNIKOT

KRAFT FOODS

ПРЕЗЕМЕНО: Како да се биде општествено одговорен ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА: Дали сте добар шеф? ВО ОВОЈ БРОЈ

41

ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Велков Снежана s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Менаџер за продажба Маџовска Катерина katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Јовановска Марија marijaj@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор Павловски Диме dimep@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Цветковски Гораст cvetkovski@gorast.com

P

очитувани,

И изминатава година Вработување NEWS, секој понеделник се трудеше да го придобие вашиот клик на маилот и да го задржи вашето внимание преку бесплатното on-line листање на нашите страници. Биравме теми разрешувавме дилеми, поставуваме различни животни биографии.Меѓу кои на познати компании, на големи лидери на значајни луѓе но и celebrity фаци.Дававме совети, ви препорачувавме што да прочитате одвојувавме интересни наслови, следевме актуелности... И најважното, во секој број нудевме огласи на кои вие можевте да аплицирате, да пронајдете работно место или да го смените првобитното. Се надеваме дека и следната година заеднички ќе чекоиме во нови успеси и ке имаме добра соработка. Овој број го направивме поопуштен,новогодишен и забавен. Па затоа и почнуваме со пиво а продолжуваме со Цеца а во истовреме ве потсетуваме на човекот кој им подарува станови на своите вработени. Епа тоа е и нашата новогодишна желба. Да се најде барем еден таков во Македонија. Не мора да е стан може и автомобил... Имајте убави празници и паричето годинава нека остане во фирма не мора да оди кај инспекторите. Секое добро и се читаме после 15 јануари!

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065 Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091

Web site: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Со почит, Тимот на Вработување News


МЕСТО ВОВЕД

Барањето работа е работа Стануваш во седум и правец на автобус па од фирма до фирма, од локал до локал..

Велат дека тешко се наоѓа работа во земја. И така е . Ама дали тоа значи дека е невозможно да се најде вработување? Па и не баш. Тоа значи дека е јака конкуренцијата и дека само најупорните и најснаодливите ќе најдат работа. Кај нас најраспространет е моделот „барам работа“ ,пропратено со себесожалување и обвинување на сите останати за сопствената невработеност.Барањето работа најчесто се сведува на кукање уз кафенце во кафич и повремено распрашување кај најблиските другари:„Дали има некоја работа ...ама да е добро платена?„ А на масата скапи цигари, нов модел на телефон, без кредит,и билтен од спортска кладилница... Господа така не се бара работа! Барањето работа е исто така работа.Стануваш во седум и правец на автобус па од фирма до фирма, од локал до локал.. Добар ден, имате ли некое работно место?, Може ли да волонтирам некое време да видите каков работник сум?... (Што?Срам ви е? Ви текнува на народната:Од работа нема срамота?) Енергичниот настап со пристојна насмевка на лицето. Никој не сака намрштени и очајни луѓе.

4

Добар ден јас барам работа, не бирам.Па денес бараш работа осум часа, па утре пак, па во сабота пред пладне...Па следната недела пак во истата фирма, па бараш состанок со директорот, со менаџерот, со сопственикот...Пракаш мелови, се јавуваш се нудиш...Па кога ќе се освестиш за 20 дена си остварил 250 контакти. Па така следниот месец, па следниот... Сепак вака е многу поголема веројатноста дека ќе најдеш било каква работа, отколку со веќе опробаниот метот на негативно очекување дека ќе ви се насмее среќата, додека седите дома. Па кога ке се вработиш, тргнуваш од најниската плата, па преку работа се докажуваш и се квалификуваш за подобра работа и повисока плата. Чиста

глупост е дека работодавците се само експлоататори. Добро и експлоатираат ама се доволно рационално да платат повеќе ако некој им донесе поголем профит. „Некој бараат работа а некои ќе се вработат “. Велат дека работата се наоѓа преку врска.Па и барањето врска е акција која се води под „барам работа “. Во Македонија ако некој нема работа, кука дека нема работа. На Запад кога немаш работаработа ти е да бараш работа осум часа дневно.. Секогаш е подобро да имаш некаква отколку никаква работа. Ако некој се срами да работи било што, а нема што да јаде или нема што да им даде на децата, тогаш и заслужува да не најде работа.


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

Берзата лани имаше промет од 222 милиони евра – царуваа блок трансакциитe

Минатата година на Македонската берза за хартии од вредност се истргуваa хартии од вредност во износ од 222 милиони евра, се вели во годишниот статистички извештај на Берзата. Ваквата бројка е за над 133 отсто поголема од износот во 2010 година. Причината за ваквиот драматичен раст на прометот се блок трансакциите преку кои се врши купување на пакети хартии од вредност. Па, така, додека класичното тргување е на слично ниво како и преклани (3,44 милијарди денари лани наспроти 3,27 преклани), блок трансакциите бележат раст од 2,53 милијарди денари во 2010 на 8,96 милијарди денари лани.

6

Колкаво е значењето на блок трансакциите во кревањето на прометот, кои се со далеку поголеми суми од обичното тргување, покажува и фактот што и покрај зголемен промет, лани во просек имало помалку трансакии дневно во однос на преклани (96 наспроти 104). Вкупната пазарна капитализација на берзата (вредноста на акциите на сите компании што котираат на неа) изнесува 1,935 милијарди евра и бележи пад од 2,89 отсто. И покрај растот на прометот, тоа не помогна многу во растот на цените на акциите. Напротив, годинава тие паѓаа што се гледа и од берзанските индекси. Главниот берзански индекс што ги следи 10-те највредни и најтргувани акции на официјалниот пазар на Берзата падна 13,34 отсто, поминувајќи под границата од 2.000 индексни поени, а МБИД индексот, кој ги следи најликвидните акции со кои се тргува на редовниот пазар доживеа пад од 15,24 отсто. Најтргувана акција на официјалниот пазар беше онаа на „Комерцијална со 1,183 милијарди денари, оставајќи го „Алкалиод“

како втор далеку зад себе со 348 милиони денари. Во однос на движењето на цените на акциите на конкретни компании, најголем раст имаше кај ТТК Банка и тоа дури 63,75 отсто, потоа кај „Комуна“ од 25,35 отсто, ЗК „Пелагонија“ 15,5 отсто и „Витаминка“ од 5,5 отсто. Многу полоша беше состојбата кај оние акции што забележаа пад. ЕМО Охрид падна за 48,48 отсто, „РЖ Интер-Траншпед“ за 40 отсто, „Жито Вардар“ од Велес забележа пад од 29,41 отсто, „Топлификација“ 28,56 отсто, а „Охридска банка“ 28,16 отсто. За жал, на берзата продолжува трендот на пад и по две години од најсилниот удар на светската рецесија без никакво придвижување во позитивен правец. И европските берзи забележаа пад лани, но тој доаѓа откако тие закрепнаа донекаде во 2010 после падот што го преживејаа во 2009 и 2008. Азија: Бум на воздухопловството На Азија се гледа како на бум-регион за воздушниот сообраќај. Така, Кина веќе со домашните летови ја надмина Западна Европа и само за малку е зад СА Д. Kинеската

Нова година е шпиц сезона на патување во Кина. Времето околу кинеската Нова година, попознато како „Пролетен фестивал“, е шпиц сезона за патувања, нешто што се чувствува и на аеродромот во Шангај. Таму минуваат по 1 700 авиони на ден слетувајќи или полетувајќи од источнокинеската економска метропола. Севкупно, според властите, слетувањата низ земјата се за седум проценти поголеми во споредба со претходната година. Кај домашните летови Кина веќе ја надмина Западна Европа и е за малку зад САД. Меѓународниот аеродром „Индира Ганди“ во Њу Делхи Дури и кај авиокомпаниите регионот АзијаПацифик е далеку пред останатите. Според проценките од Ербас, 33 проценти од глобалниот удел на пазарот веќе речиси 20 години доаѓаат од превозници од регионот. На САД и Европа отпаѓаат 20, односно 25 проценти. Значајно зајакнување


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... во побарувачката има од околните земји со растечки пазари како Индија. На значење добиваат и големите меѓународни аеродроми каде се вкрстуваат патиштата. Во моментов единствена причина за незадоволство: поврзувањата со и во Европа, за коишто компаниите од почетокот на годинава мораат да плаќаат за испуштањето на гасови штетни по климата. Тоа не им се допаѓа на провајдерите од Америка и Азија, кои летаат кон Европа.

обезбеди работа за уште 783 илјади луѓе. Истовремено, во областа на индустријата ќе бидат отпуштени 161 илјада работници, покажува истражувањето.

Околу 800 илјади работни места ќе бидат создадени во Франција во трговскиот сектор до 2016 година, јави агенцијата Франс прес, повикувајќи се на проучување на Центарот за стратешки истражувања. Според податоците во периодот 201102016 година трговската дејност во земјата ќе

да ги потроши за зајакнување на својата позиција, ќе бидат искористени за изградба на нови ограноци и фабрики, како за научни истражувања, така и за зделки за спојувања и аквизиции н адруги компании. На пример, 80 отсто од средствата се планирани да бидат доделени на „Samsung Electronics

Самсунг во 2012-та ќе инвестира рекордни 41,4 милд долари Јужнакорејската компанија „Samsung Group“ планира да инвестира во развојот на бизнисот во тековната година, рекордни 41,4 милијарди долари, и покрај песимистичките прогнози за глобалниот раст и расходите на компаниите за набавка на опрема . Франција ќе отвори Средствата коишто 800 илјади работни места до 2016 година компанијата планира

Co“., најголемиот производител на чипови, интегрирани кола и OLED-дисплеи, кои се користат во производството на различни апарати од електрониката, како што се смартфони и таблет компјутери. Добар дел од продукцијата на „Samsung“, на пример, ги користи американскиот гигант Apple. Раководството на јужнокорејската групација, исто така, има намера во 2012 година да го зголеми бројот на вработените за уште 25 илјади работници до 376 илјади луѓе. Групацијата „Samsung“, е најголемата во Јужна Кореја и една од водечките светски индустриски групации, која дејствува во разни сектори, како што се електорнскиот, хемискиот, продажниот, во авио и бродоградежништвото и др. Повеќе од 70 отсто од продажбата се одвива преку „Samsung Electronics“, основана во 1938 година од страна на државата, којашто има окулу 280 илјади

вработени. КООСНОВАЧОТ НА „ЈАХУ“ ЏЕРИ ЈАНГ ЈА НАПУШТИ КОМПАНИЈАТА Коосновачот на „Јаху“ Џери Јанг најави дека го напушта Управниот совет и сите други позиции во Интернет компанијата, која се соочува со одредени потешкотии. Времето, кое го минав во „Јаху“, од неговото основање досега вклучува некои од најтурбулентните и најдобрите времиња на мојот живот. Но дојде момент да остварам други интереси надвор од „Јаху“, рече Јанг во писмо до претседателот на Управниот совет на компанијата, Рој Босток. Во писмото Јанг не кажува со што планира да се занимава понатаму. Откако го формираше „Јаху“ пред 17 години заедно со својот соученик од факултетот Дејвид Фајло, то собра богатство, кое според „Форбс“ се проценува на повеќе од една милијарда долари. 7


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

Продажбата на Дачиа минатата година на светско ниво се намали за 1,5 проценти

Продажбата на автомобили Дачиа се намали минатата година на светско ниво за 1,5 проценти, од 348.723 на 343.233 возила и за 16 проценти на домашниот пазар во Романија, од 36.730 на 30.867. Најпродаваниот модел на Дачиа минатата година беше спортскиот модел дастер, од кои се продадени 161.203 возила на светско ниво, а потоа следи логан со 95.452 и сандеро со 86.578 возила, изјави денеска трговскиот директор на компанијата Томас Добруел. Во Романија најпродаван модел е логан, со 21.099 возила. Од моделот сандеро се продадени 2.519 возила, а од дастер 7.249 возила. Над 15 илјади возила Дачиа се продадени на

8

домашниот пазар преку програмата на Владата за обновување на автомобилскиот парк. Главните дестинации на извоз на Дачиа минатата година беа Франција, Германија и Италија. Во моментов во светот се користат 1,8 милиони автомобили Дачиа, покажуваат податоците на компанијата. ХОНГ KОНГ ГИ НАДМИНА САД И ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НА ЛИСТАТА НА СВЕТСКИТЕ ВОДЕЧКИ ФИНАНСИСКИ ЦЕНТРИ Хонг Kонг првпат ги надмина САД и Велика Британија и се најде на првото место на листата на водечки финансиски центри во светот, се наведува во годишниот извештај на Светскиот економски форум. Рејтингот се изработува врз основа на седум критериуми и опфаќа 60 земји и територии. Досега ниту еден азиски финансиски центар не се нашол на првото место на овој список, изјави министерот за финансии на администрацијата на Хонг Конг, Џон Цанг. Хонг Конг значително ги подобри индикаторите и од четврто место се искачи на првата позиција. Како негови предности експертите ги посочуваат ниските даноци, големиот обем на ИПО трансакции,

вклучувајќи примарни јавни понуди за подигање на капитал преку берза, близината до кинеската економија и статусот на оф-шор центар на јуанот. Поранешната британска колонија, која сега е специјален административен регион на Кина, доби 5,16 од вкупно 7 поени. На второ место се САД со 5,15 поени, додека на трето место е Велика Британија со 5 поени. Во десетте најдобри финансиски центри влегуваат и Сингапур, Австралија, Канада, Холандија, Јапонија, Швајцарија и Норвешка.

и дека ќе вработи 750 работници. Успешна презентација на охридскиот туризам на саемот во Утрехт во Холандија

Потенцијалите на охридскиот туризам успешно беа претставени на саемот, кој деновиве се одржа во Утрехт во Холандија. На македонскиот штанд , кој беше еден од ЈАГУАР ЌЕ најпосетените на саемот, ПРОИЗВЕДУВА „ЗЕЛЕНИ покрај претставниците АВТОМОБИЛИ“ на Општина Охрид , Британскиот туристичката понуда производител на ја презентираа луксузни автомобили претставници „Јагуар Ланд Ровер“ кој на охридските се наоѓа во сопственост хотели, агенциите и на индиската компанија угостителскиот еснаф. „Тата“ ќе инвестира Според првичните над 350 милиони проценки на турфунти во нова фабрика операторите од за производство на Холандија , продажбата еколошки прилагодени на аранжманите за мотори со ниска емисија Охрид , за престојната на штетни гасови. сезона оди добро и се надеваат дека со Компанијата соопшти воведувањето на нови дека новата фабрика чартер летови , ќе се во близина на зголеми и бројот на Војверчамптон, во холандските гости во централна Англија, ќе Македонија. чини 355 милиони фунти (560 милиони долари)


6 ГОДИНИ УСПЕШНОСТ Кроациа Осигурување – Живот АД прослави 6 години успешно работење на македонскиот осигурителен пазар. На 17.12.2011 година во скопскиот реномиран ресторан “Воденица“, во присуство на видни гости, од земјата и странство беше одбележана 6 годишнината од постоењето на компанијата. Меѓу присутните беа претставници на Амбасадата на Р. Хрватска во Македонија, Агенцијата за супервизија во осигурувањето, реномирани банки и компании во Р. Македонија, наши долгогодишни лојални осигуреници, деловни партнери, соработници, пријатели и колеги. Свое обраќање пред присутните гости најпрво имаше Генералниот Извршен Директор, Г-дин Владимир Поповски кој ги потенцираше основните вредности и принципи на кои се должи успехот на компанијата. Потоа свое обраќање имаше Директорката на секторот за планирање, развој и продажба на животни осигурувања, Г-ѓа Вилма Учета Дузлевска објавувајќи ги добитниците на престижните награди. Најпрво ги објави најуспешните за 2011 годиба и тоа: Проф. Д-р Жарко Костовски беше награден со мини Notebook компјутер и му беше врачена благодарница за менторство и подучување. За најуспешен застапник беше прогласен Г-динот Трајче Стамков кој беше награден со петдневно патување во Париз. Најсреќниот меѓу редовните плаќачи избран преку системско извлекување со зададени критериуми за континуирана редовност во плаќањето беше награден со седумдневно патување во банско во хотелот Кемпински. Оваа година среќата и се насмевна на г-ѓа Матиќ Јулија. Најсреќното дете за 2011 година кое заедно со целото семејство ќе отпатува на петдневно патување во Дизниленд е малата Дина Хасиќ. Оваа година компанијата меѓу номинациите за Најдобар воведе и избор на свој најдобар вработен и да го нагрдаи со шестдневно патување во Банско. Иако беше неблагодарно да се одвои поединец од компетентниот и лојален тим на Кроациа Осигурување – Живот, сепак оваа година како најдобар вработен се издвои Г-ѓата Татјана Трпковска. Со многу позитивна енергија, насмевки и наздравувања дадовме ветување дека во годините кои доаѓаат ќе вложиме повеќе труд, знаење, енергија и ќе имаме многу повеќе причини за радост.

02 3215 083; 02 3215 883

http://www.cro.mk

contact@cro.mk


ТЕМА НА БРОЈОТ

Изговори за (н Криза е... Празниците конечно завршија. Вистинските предизвици на новата година штотуку започнуваат. Ако ги видите сите предвидувања и гласини за оваа година, на деловен и бизнис план, ќе сфатите дека нема да биде лесно. Намалена ликвидност на компаниите; фирмите сè помалку имаат пари за трошење; луѓето (купувачите) сè повеќе го ценат својот денар и размислуваат повеќе рационално (отколу импулсивно) при изборот на производот и/или услугата што ја купуваат. Еден од најголемите предизвици во вакво опкружување ќе биде (генерално секогаш било, но оваа година со посебен акцент) развој и јакнење на продажбата и продажниот тим. Продажбата е таа што ќе ве одржи во игра и затоа треба да фокусирате голем дел од вашата енергија и време на јакнење на истата. И ако не сте директно поврзани со продажниот сектор, направете сè што е во ваша моќ да помогнете на тимот како полесно и поефикасно да ги продаваат вашите производи и услуги (дека на крајот, вашата плата зависи од тоа колку компанијата ќе биде успешна во продажбата).

10

ПРОДАЖБА = БИЗНИС Покрај важноста од постојано инвестирање во развој и едукација на тимот, како еден од најголемите бариери и проблеми со кој се среќава секој продавач е „изговорот“ за не остварување на продажбата или таргетите. Изговорите се „рак“ за секој продавач. Колку повеќе ги користите, толку повеќе растат и ни го загрозуваат мозокот. Затоа треба веднаш да престанеме да измислуваме изговори и да се фокусираме на пронаоѓање на решенија за нашите проблеми. Ние во нашата фирма имаме став дека целосната вина за неостварување на некоја продажба паѓа на наш грб (без разлика за каков изговор станува збор). Во досегашната моја продажна кариера сум се сретнал со многу изговори. Голем дел од нив сум ги употребувал (или сеуште ги употребувам). Но, една од причините зошто ја одбрав оваа тема, е да се стимулирам (и да го стимулирам мојот тим)

помалку да користам изговори и повеќе да го загрееме столчето и да оствариме подобри резултати. Еве ви некои од најкористените изговори, со цел вие (ние) да не ги користите: ТОП 10 ИЗГОВОРИ 1. Има премногу конкуренција – Тоа значи дека не знаете како да го одвоите вашиот производ од другите (вашата конкурентска предност). 2. Нашите производи се послаби од конкуренцијата – За секој производ има купувач. Можеби не сте ја погодиле добро вашата целна група. 3. Клиентите немаат врска (тие лажат) – Клиентите никогаш не се криви.


не)продажба! Тоа значи дека не знаете да продадете, односно не знаете како да се справите со нив или не сте постигнале кредибилитет кај нив. Научете како или сменете ја вашата професија!

на вашиот производ!

8. Превисоки таргети – Останете посветени на работата,

4. Немам доволно потенцијални клиенти во инката – Дали ги контактиравте сите потенцијални контакти? Дали ги искористивте сите канали за генерирање

сакате да успеете, престанете да живеете во минатото. Фокус на РЕАЛНОСТА...ДЕНЕС! Со успех Тим на МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ www.macedonia-consulting.com не се жалете, фокусирајте се на целите и планирајте ги подетално чекорите за остварување на вашите таргети.

5. Клиентот не беше заинтересиран – Не сте го заинтересирале доволно. 6. Криза е – Купувачите се таму. Ваше е да дојдете до нив. Ако не вие тогаш вашиот конкурент сигурно ќе дојде. 7. Нашиот производ е многу скап – тоа значи дека не знаете како да ја оправдате вредноста

9. Немам време – Креирајте време! Знаете дека сите ние имаме исто време (24ч). Најголемата умешност е како да се изменаџирате вие во тоа време. Фокус на продуктивните и со поголем потенцијал клиенти.

ТЕМА НА БРОЈОТ

на контакти? Сигурно не!

www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

10. Се сеќавам...Заборавете на добрите времиња. Никому денес, не му се важни тие денови, освен на вас. Точно, работите беа различни и подобри тогаш (за време на Југославија па беа уште поубави) но сега е друго време. Ако

11


ПРЕЗЕМЕНО

Како да се биде оп одговорен Да се биде општествено одговорен значи да се изнајдат различни начини за инвестирање во она што е највредно. Потребно е да се соберат идеи за начините на кои може да се инвестира во нешто што ќе придонесе за подобрување на нечиј живот или, пак, ќе помогне некому кога му е најтешко. За да се оствари тоа, кај секого од нас, потребно е да постојат и да се негуваат вистинските вредности на живеењето и да постои развиена свест за заемно помагање. Целта секогаш треба да биде развивање на меѓучовечкиот однос што подразбира давање од луѓе за луѓе, со други зборови, вреднување на човечноста во себе и човечноста на другиот. Секако, освен донирањето, компаниите можат да бидат општествено одговорни на тој начин, што ќе придонесат за развивање на одредени уметности или спортови. Ова може да се реализира преку спонзорирање на одредени спортски натпревари, културни манифестации, концерти, организирање настани за промоција и едукација на теми поврзани со: здравството, социјалната заштита, заштитата на лица со инвалидитет, крводарителството, детската заштита, заштитата на животната средина. Закон за донации и

12

спонзорства во јавните дејности Во Законот за донации и спонзорства во јавните дејности (Сл. весник, бр. 47/2006) се дефинираат: Донацијата – доброволна и безусловна помош во пари, добра и услуги што не создава директна корист за давателот ниту обврска за враќање од примателот на донацијата и што може да биде дадена за цели од јавен интерес или поддршка на активностите на примателот. Спонзорство – според овој Закон, тоа е дефинирано како: доброволна финансиска исплата, давање добра или услуги за конкретен проект и/или активност, што овозможуваат директна корист на давателот, како што се промоција на име, фирма и заштитен знак на давателот на спонзорството. Под јавна дејност спаѓаат дејностите од областа на: заштита на правата на човекот и граѓанинот, образованието, науката, развој на информатичкото општество

и пренос на електронски податоци, културата, спортот, здравството, социјалната заштита, заштитата на лица со инвалидитет, крводарителството, детската заштита, заштитата на


пштествено и други дејности утврдени со закон. Според членовите 6, 7 и 8, од Законот за донации и спонзорства во јавните дејности (Сл. весник, бр. 47/2006) се дефинираат: Давател на донација и спонзорство – може да биде домашно и странско физичко и правно лице. Давател на донација и спонзорство не може да биде физичко и правно лице чиешто дејствување не е во согласност со Уставот, законите на Република Македонија и

со меѓународните договори што Република Македонија ги склучила или им пристапила. Примател на донација – може да биде домашно правно лице, но може да биде и странско правно лице кое има непрофитен карактер за остварување на јавен интерес во друга држава во случаите на елементарни непогоди, природни и хуманитарни катастрофи. Примената донација се користи исклучиво за намената определена во договорот за донација од член 4. Примател на спонзорство – може да биде домашно правно лице кое врз основа на применото спонзорство ги извршува обврските што произлегуваат од договорот за спонзорство. Предмет на донација и спонзорство од страна на компаниите можат да бидат: Финансиски средства Донирањето или спонзорирањето преку давање на финансиски средства може да се оствари преку: - Донации од службеници (United Way model). Според овој модел вработените во одредена компанија имаат можност да донираат мал дел од својата плата во доброволни цели. Вработените треба да знаат точно каде одат донираните

13

ПРЕЗЕМЕНО

животната средина. Поимот јавен интерес подразбира поддржување или промовирање дејности во областа на заштитата на човековите права, промоција на културата, етиката, образованието, науката, развој на информатичкото општество и преносот на електронските податоци, спортот, заштитата на животната средина, социохуманитарните дејности, развојот на граѓанското општество, промовирање на крводарителството, промоција на меѓународната соработка


ЕДУКАТИВЕН СЕМИНАР НА КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ ЖИВОТ На 17 декември 2011 година „Кроациа Осигурување – Живот АД“ организираше трет по ред годишен едукативен семинар за застапници на тема: „Вештини за ефективно управување со продажба и градење релации помеѓу застапниците на Кроациа Осигурување – Живот“. Едукативниот семинар, организиран во конгресната сала на елитниот ресторан „Воденица“ беше наменет за вработените и за најуспешните застапници на Кроациа Осигурување – Живот од цела Македонија. Свое обраќање на едукативниот семинар најпрво имаше Генералниот Извршен Директор Г-дин Владимир Поповски кој ги презентираше резултатите и успешното работење на Кроациа Осигурување – Живот. Директорот на секторот за планирање, развој и продажба на животи осигурувања Г-ѓа Вилма Учета Дузлевска говореше за местото и улогата на Кроациа Осигурување - Живот на македонскиот осигурителен пазар презентирајќи ги резултатите од минатите години, како и најава на следните чекори кои компанијата планира да ги превземе во наредната деловна година. Конкретно и низ бројки


ја презентираше лидерската позиција на компанијата. Потоа свое обраќање имаше и Директорот на секторот за финансии Г-ѓа Катерина Поповска која детално ги презентираше сите механизми за сигурност на вложените средства во животно осигурување. Г-ѓа Зорица Поповска, Организатор за планирање и развој, на огромно задоволство на сите присутни го презентираше новиот, ребрендиран производ „КОКО детско штедно осигурување“, неговите новитети и ексклузивни карактеристики. Вториот дел од едукативниот семинар беше целосно наменет за едукација и разоткривање на тајните на успешната продажба. Компетентниот обучувачки тим на TRIPLE S Learning несебично го пренесоа своето знаење и искуство презентирајќи ги техниките и вештините за успешна продажба. Интерактивната атмосфера помеѓу учесни-ците и меѓусебната споделба на искуства дополнително го збогатија овој семинар и го потврдија тимскиот дух на компетентните човечки ресурси во Кроациа Осигурување – Живот. Нашите вработени, нашиот креативен и амбициозен кадар е нашиот интелектуален капитал, нашата движечка сила и она што не одвојува од конкуренцијата. Затоа им благодариме за постигнатите резултати и ветуваме дека ќе продолжиме да инвестираме во нивниот развој, едукација и мотивација. 02 3215 083; 02 3215 883

http://www.cro.mk

contact@cro.mk


ПРЕЗЕМЕНО средства. На овој начин се придонесува во сигурноста на општествената заедница, но и во развивање на филантропијата кај секој вработен посебно; - Финансирање од фондации – Фондациите работат на принципот на утврдена годишна програма, преку која се реализираат проектни активности чијашто цел е помагање на оние на кои помошта им е најпотребна. - Програми поврзани со инвестиции (заеми). - Донации што се добиени од процентот од определена „продажба“ – Овој начин на донирање е интересен за произведувачите или дистрибутерите на прехранбени и непрехранбени производи. Станува збор за продавање производи на кои стои самолеплива етикета дека одреден процент од продажбата на тој производ е наменет за одредени хуманитарни цели. На овој начин компанијата се промовира како општествено одговорна, но во исто време придонесува за подобрување на квалитетот на живеење во општеството. Секаков вид добра и услуги, вклучувајќи и материјални добра Донирањето или спонзорирањето на секаков вид добра и услуги, вклучувајќи и материјални добра, од сопствено производство или набавени, може да се оствари преку: - Донирање освежување

или храна за настан што има хуманитарни цели. При организирање на некој добротворен настан, одредена компанија што произведува пијалаци или храна може да донира свои производи за тој настан. Производите ќе бидат дегустирани од страна на посетителите на настанот, тие ќе се запознаат со производот, но од друга страна, компанијата што донирала, ќе биде запомнета како општествено одговорна компанија. - Ослободување простор за реализација на некој настан. - Донирање на прехранбени и непрехранбени производи за сиромашни семејства, семејства погодени од природна катастрофа и слично. Донирање завештанија и други преносни права Може да се наследува, односно да се прима подарок врз основа на договор за подарок недвижен имот (деловни згради, деловни простории, станбени згради и станови, земјиште и слично). Исто така, можат да се донираат предмети и материјални добра: готови пари, парични побарувања, хартии од вредност и друг подвижен имот. Даночни поттикнувања на донацијата и спонзорството Еден од начините за стимулација на донирањето и спонзорирањето, во Законот за донации и спонзорства во јавните дејности (Сл. весник на РМ, бр. 47/2006) претставуваат даночните поттикнувања и тоа:

1. Персоналниот данок на доход Според даночните поттикнувања кај персоналниот данок, на физичко лице кое донира финансиски средства му следува намалување на персоналниот данок за годината во која донирал. Кај овој данок, даночното поттикнување е во вид на директно намалување на данокот, па така за износот на дадената донација се намалува данокот што треба да се плати. Физичкото лице наместо да го плати данокот во полн износ, дел од него може да го донира. Но, во плаќањето на данокот, се вградени две ограничувања: - намалувањето на данокот треба да биде во висина на дадената донацијата, но намалувањето на данокот не смее да не биде поголемо од 20% од годишниот износ на персоналниот данок што треба да го плати физичкото лице; - намалувањето на персоналниот данок не може да биде поголемо од 24.000 денари. 2. Данокот на добивка На даночниот обврзник на данокот на добивка износот на дадената донација во тековната година му се признава како


- доколку даде донација од 25.000 денари, намалувањето на даночната основа ќе биде само за 25.000 денари; - доколку даде донација 80.000 денари, намалувањето на даночната основа ќе биде само за 50.000 денари (бидејќи 5% од 1 милион е 50.000 денари). За да се оствари ова, потребно е да се има: донаторски договор, потврда за донацијата, решение за потврдување на јавниот интерес. Ова даночно поттикнување се искажува во даночниот биланс по поднесувањето на годишната сметка за изминатата календарска година“.

расход во даночниот биланс во вкупна висина до 5% од вкупниот приход. На даночниот обврзник на данокот на добивка износот на даденото спонзорство во тековната година му се признава како расход во даночниот биланс во вкупна висина до 3% од вкупниот приход. Во „Практичниот водич во спроведувањето на законот за

3. Данокот на додадена вредност Ова даночно поттикнување се остварува со обезбедување средства од буџетот на Република Македонија за плаќање ДДВ. Значи, станува збор за т.н. индиректни даночни ослободувања. „Обезбедувањето средства од буџетот на Република Македонија се извршува на ист начин како кај прометот извршен за реализирање на

странските донации…“ (член 15, став 1 од Законот за донации и спонзорства во јавните дејности). За обезбедување средства од Буџетот на РМ за плаќање на ДДВ, потребно е да се достави поднесок до Министерството за финансии. Претходно, потребно е да се извади потврда за регистрација на проектот што служи како уверување за испорачателот дека треба да очекува плаќање на ДДВ од Буџетот на РМ, за потоа да се достави барањето до Министерството за финансии (според „Практичен водич во спроведувањето на законот за донации и спонзорства, ЦИРа, 2007“). 4. Даноците на имот Ослободување од данок на имот се однесува за имотот што подлежи на данок на имот, што е изграден од донација или, пак, е примен како наследство и подарок. Донацијата во предмети и материјални добра е ослободена од данок на имот во наредните 5 години по годината во која е дадена донацијата. 5. Данокот на наследство и подарок Може да се наследува, односно да се прима подарок врз основа на договор за подарок недвижен имот (деловни згради, деловни простории, станбени згради и станови, земјиште и слично). Ова даночно ослободување се однесува и за наследување, односно примање подарок кога се наследува, односно прима: готови пари, парични побарувања, хартии од вредност и друг подвижен имот. Преземено од:statija.mk

17

ПРЕЗЕМЕНО

донации и спонзорства“ издаден од ЦИРа, 2007 година, даден е следниов пример: „Ако вкупниот приход на фирмата во една календарска година изнесува 1 милион денари, максималниот износ што може да го оствари фирмата како намалување на даночната основа е 50.000 денари ако даде донација или 30.000 ако даде спонзорство:


ЗАПОЧНЕТЕ ЈА ВАШАТА КАРИЕРА ВО

Кроациа Осигурување – Живот А.Д. Кроациа Осигурување – Живот е компанија која пред себе има поставено амбициозни цели за чие остварување има пoтреба од креативно ориентирани, високо мотивирани и квалификувани личности, кои со ентузијазам и висока ангажираност ќе ги спроведуваат и реализираат нашите заеднички цели. За таа цел, со задоволство Ви соопштуваме дека на 01.01.2012 годна Кроациа Осигурување – Живот за прв пат ќе започне со спроведување на програма за практикантска работа. Развојот на млади кадри во Р. Македонија е една од стратешките определби на нашата компанија, затоа одлучивме на студентите да им овозможиме да се стекнат со професионално искуство. Имено, студенти од повеќе факултети, приватни и државни, своето практикантско искуство ќе можат да го стекнат во период од 1 до 3 месеци. Практикантите ќе имаат можност да стекнат практично искуство во областа на осигурувањето на живот, каде освен со производите ќе се стекнат со практично знаење и искуство за преговарање, комуникациски техники и вештини. Искористете ја дадената можност, покажете и докажете дека Вие сте правилниот избор, личност која може да одговори на предизвиците на бизнис секторот. Бидете активни во практицирањето, покажете иницијативност и желба за успех. Кроациа Осигурување – Живот ќе Ви понуди одлична работна атмосфера, каде ќе можете да добиете искуство за тимска работа, учество на состаноци како и можност да го почувствувате секојдневниот ритам на еден работен ден. За нас како компанија од исклучителна важност се правилниот избор практиканти и укажувањето на поддршка при нивното навлегување професионалниот живот во команијата. За Вас ова е одлична можност започнување на кариера во осигурителниот бизнис и можност еден ден бидете дел од големото семејство на Кроациа Осигурување – Живот. ЗА СИТЕ ПОДЕТАЛНИ ИНФОРМАЦИИ 02 3215 083; 02 3215 883

на во за да

КОНТАКТИРАЈТЕ НÉ!

http://www.cro.mk

contact@cro.mk


HR АНАЛИЗА Топ 10 сектори според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 05.01.2012 - 11.01.2012 Администрација 2% Медицина 2% Услуги 3% Комунална област 8%

Градежништво Финансии и Банкарство 1% 0% Продажба Архитектура 1% 0% Право 0%

Образование и наука 83%

Споредбен преглед на бројот на огласи во печатените медиуми во периодот 05.01.2012 - 11.01.2012 30

28

25 20

16

15

17 10

10

9

9 7

7

09.01.2012

10.01.2012

5 0

05.01.2012

HR АНАЛИЗА

10

18

06.01.2012

Огласи од јавен сектор

11.01.2012

Огласи од приватен сектор

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 19


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

големите 20


c u r r i c u l u m v i ta e KRAFT FOODS GENERAL INFO

I NDUSTRY TYPE TRADED AS

Food processing Public NYSE: KFT, Dow Jones Industrial Average Component, S&P 500 Component

FOUNDED

Chicago, Illinois (1903)

HEADQUARTERS

Northfield, Illinois, U.S.

KEY PEOPLE M AJOR PRODUCTS REVENUE

Irene Rosenfeld (Chairman & CEO) Cadbury, Jacobs, Kraft, including Kraft Dinner, Kraft Singles, Kraft Mayo, LU, Maxwell House, Milka, Nabisco, Oreo, Oscar Mayer, Philadelphia, Trident, Tang US$ 49.207 billion (2010)

OPERATING INCOME

US$ 5.666 billion (2010)

NET INCOME

US$ 4.139 billion (2010)

TOTAL ASSETS

US$ 95.289 billion (2010)

TOTAL EQUITY

US$ 35.942 billion (2010)

EMPLOYEES W EBSITE

127,000 (2010) http://www.kraftfoodscompany.com

1903

Fred Walker and Company founded. The history of Kraft in Australia begins with Melburnian Fred Walker. He established Fred Walker and Company in 1903. Walker's entrepreneurial interest in the production of food saw him instigate a number of food innovations prior to the formation of the Kraft Foods Company.

1910

Canned butter shipped to Asia

1916

Method for processing cheese discovered. In 1916, Chicago businessman James L Kraft invented a method for the pasteurisation and emulsification of cheese. By halting the natural maturing of cheese during processing, he had discovered a method for storing cheese indefinitely. In the same year, he supplied the first batch of Kraft canned cheese to the US Armed Forces. His invention of a cheese that could be stored indefinitely was soon acknowledged as one of the greatest advances in cheese-making history.

1919

Bonox launched.

1920

Red Feather canned meats introduced. In the early 1920s, Red Feather canned meats were introduced to the market and efforts continued to improve Red Feather Cheese. Walker was seeking to develop a processed cheese, without knowing of success of Kraft in the USA. Walker's entrepreneurial interest in the production of food saw him instigate a number of food innovations prior to the formation of the Kraft Foods Company.

1923

Vegemite launched. In 1923, 2oz jars of Vegemite were launched. The man responsible for inventing the method of yeast extraction was Kraft chief chemist, Dr Cyril Percy Callister.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

KRAFT FOODS TIMELINE

21


CV НА ГОЛЕМИТЕ 1925 1926

22

Walker obtains rights to produce processed cheese in Australia. In 1925, C P Callister brought J L Kraft's patent for processed cheese to Walker's attention. Walker travelled to the USA to meet Kraft and obtained the Australian rights for Kraft processed cheese. Kraft Walker Cheese Company established. In 1926 the Kraft Walker Cheese Company was formed in Melbourne. It was the parent company of Kraft Foods Limited as it is today. Walker had already established a market in Australia and overseas for Bonox, Vegemite and canned cheese, but the business remained relatively small until 1926. In this year the first blue packets of processed Cheddar Cheese rolled off the production lines, with two immediate effects. Total sales doubled in the following year of 1927 and Australian sales for the first time exceeded export sales.

1928

Vegemite renamed and relaunched as Parwill. In 1928 Walker decided to introduce another brand name for the yeast extract product, Vegemite. The name Parwill was trialled between 1928 and 1935. The original name Vegemite was reinstated. It was in this year that all Kraft Walker and Red Feather activities were consolidated on larger premises at Riverside Avenue, South Melbourne.

1931

Kraft Macaroni Cheese and peanut butter launched

1933

Kraft Miracle Whip launched.

1934

Kraft begins to manufacture cheddar cheese. In the early days of the company, Australian cheese factories were very limited in their production. The growing requirements by Kraft for adequate quantities of good quality bulk cheddar were greater than could be provided by these factories. It was in 1934 that Kraft was invited by one of the oldest co-operatives in Victoria - the Warrnambool Cheese and Butter factory - to lease its cheese factory at Allansford, a small town near Warrnambool, Victoria. In 1935, Kraft became a cheese manufacturer in its own right. The Allansford factory was developed into the best equipped and most technologically advanced in Australia, with the biggest output of cheese in the Southern Hemisphere.

1935

Company founder Fred Walker dies of heart failure at the age of 50. World War II - Kraft Gift Boxes for soldiers and sailors. During WWII, concerned relatives and friends could send a 5lb (2kg) wooden 'Kraft Gift Box for Soldiers and Sailors' to those serving in the armed forces. This contained an assortment of Kraft canned meat products as well as a selection of processed cheese, such as Cheddar and Old English.

1948

Canned meats, exports and foil lining - a busy year! In January 1948, foil lining was perfected as the best medium for maintaining optimum freshness for Kraft Cheddar. The cheese also entered the export market in a blue can, which was shipped to Saudi Arabia. Canned meats were relaunched under the Kraft brand name (originally Red Feather).

1949

Dr C P Callister, creator of Vegemite dies

1950

Kraft develops rindless cheese.

1954

1954 saw the introduction of Mayonnaise (10oz), Cheddar Portions and Cracker Barrel Cheese.

1956

Philadelphia Cream Cheese was launched onto the Australian market in 1956. This was the first cream cheese to be commercially produced in Australia. The product itself originated from the city of Philadelphia, in the USA in 1872. The late 50s - Cheddar cheese commercially manufactured. In the late 1950s Kraft carried out the world's first commercial manufacture of cheddared cheese. Kraft also pioneered the collection of milk by motor transport for cheese factories, and led the way with the introduction of refrigerated milk vats on farms and tanker collection of milk.

1957

Launch of Coon Cheese.

1959

Deluxe processed cheese slices.


1960

Canned Ravioli Romano Wheel and Camembert launched

1961

Grated Parmesan introduced.

1964

Peanut Butter launched. In 1964, Kraft Foods introduced Kraft Peanut Butter (Smooth and Crunchy) onto the market. Kraft Peanut Butter Super Crunchy has since been introduced.

1965

Thousand Island Salad Dressing and Cheestiks launched.

1970s

Launch of Italian, French and Coleslaw Salad Dressings. 1976 saw the launch of KRAFT Singles. Various other KRAFT cheeses were launched including Cracker Barrel Extra Tasty, Gouda Block, Edam Block and Mozzarella Slices.

1981

Philadelphia Spreadable launched.

1985

Fred Walker Cheese launched.

1987

KRAFT Coon Mild Shredded and Continental Selection launched

1990

Kraft General Foods International acquires Jacobs Suchard AG for 4.2 billion US dollars. That includes Toblerone, Milka and Cote d`Or chocolates and Jacobs coffee, among other brands.

1992

More light products introduced. More 'light' products were introduced in 1992, including Extra Light Singles and Cracker Barrel Light Block. Since then, KRAFT has introduced 'Free' Singles which are 97% fat free.

1997

Launch of Free Singles and Greek and Tzatziki Salad Dressings.

1999

The launch of KRAFT Snackabouts occurred in August 1999. Snackabouts come in four great KRAFT flavours, Vegemite, KRAFT Cream Cheese, KRAFT Cheddar Cheese and KRAFT Peanut Butter.

2000

Launch of new range of KRAFT Salad Dressings, Jacobs Coffees, KRAFT Free Dips and KRAFT Light Peanut Spread Smooth and Crunchy.

2001

KRAFT take back ownership of Maxwell House and Tang. Launch of Cote d'or Mignonette, Cote d'or Nut Bouchee, Taste of Life Organic Salad Dressings and Collectable KRAFT Cheese Spread Drinking Glasses.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

In 1990 KRAFT launched KRAFT Coon Light. Many other 'light' varieties of existing products were to follow, directly addressing consumers' requirements for lower fat food products.

Launch of Cote d'or Mignonette, Cote d'or Nut Bouchee, Taste of Life Organic Salad Dressings and Collectable KRAFT Cheese Spread Drinking Glasses. 2002

Launch of New Toblerone Social Sharing Packs, Choc Creme Oreo and Savoury In a Biskit. Ritz Crackers and Chips Ahoy relaunch with new packaging and Philadelphia launches the Heavenly Moments Cookbook.

2003

Introduction of KRAFT Macaroni Cheese Dinosaur Shapes and KRAFT Chicken Snackabouts.

2007

Altria Group Inc. (formerly known as Phillip Morris Cos) completes spin- off of Kraft. April 2 marks the first day of trading as a fully independent company

2010

Cadbury became part of Kraft Foods family on February 2, 2010 Kraft Foods completes the sale of its pizza business to Nestle on March 2, 2010

23


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Дали сте добар шеф? Ако не сте, научете како да станете... Сигурно не сакате вашите вработени постојано да ве оговараат и да ви приговараат за начинот на кој ја водите работата, зар не? Не е тешко да се биде добар шеф. Всушност, тоа е еднакво лесно како и да се биде – лош. Ако сакате вашите вработени да ве ценат и почитуваат, обидете се да следите некои од следниве совети: 1) Воведете ефикасен надзор Не може да очекувате вашите вработени да бидат продуктивни ако не спроведувате

ефикасен надзор. Дајте им јасни упатства, бидете строги во донесувањето одлуки и раководете со вработените така што максимално ќе ги поттикнете нивните таленти и вештини. 2) Осигурете квалитетно работно место Како работодавач, ваша должност е да го осигурите работното место од сите ризици: обезбедете противпожарни апарати и други инструменти на осигурување (аларм). Просторот мора да биде уреден, сув, топол и работниците таму треба да се чувствуваат удобно и сигурно. 3) Поттикнете добри меѓучовечки односи Позитивната работна средина и толеранција треба секогаш да бидат присутни меѓу вработените. Тоа може да го постигнете преку разговори на семинари, различни

24

активности или на активности за градење на тимот. Вие ја имате клучната улога во посредувањето во случај на конфликт помеѓу двајца вработени. Мирната и пријатна работна атмосфера ја зголемуваат ефективноста и даваат подобри работни резултати. 4) Вложувајте во своите вработени Вработените, особено стручните лица, ја ценат можноста за континуирано усовршување на своите вештини. Обезбедете им семинари и работилници на кои ќе стекнат нови знаења кои ќе им помогнат поуспешно да ги извршуваат задачите, а вам ќе ви донесат уште подобри деловни резултати. 5) Дефинирајте ефикасна постапка за вработување Еден од најголемите предизвици за секој работодавач е да најде добри вработени. На тоа му претходи добра подготовка за разговор за работа и креирање список со прашања преку кои ќе ги добиете најквалитетните информации за кандидатот: ќе ја испитате неговата работна историја и потенцијалот на неговата работна иднина – кај вас.


НЛБ ТУТУНСКА БАНКА – ДОМАЌИН НА УШТЕ ДВЕ ИЗЛОЖБИ ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ДЕЛОВНАТА ЗГРАДА НЛБ Тутунска банка и словенечката амбасада во Р. Македонија на 29.09.2011 година, во деловните простории на НЛБ Тутунска банка организираа изложба по повод 20-годишнината од државноста на Република Словенија. На изложбата се прикажаа дизјанерските решенија кои го одразуваат идентитетот на Р. Словенија како што се поранешната валута толарот, грбот на државата, личните документи и обележјата на институциите - сите дизајнирани од еден автор, Миленко Љицул. На отворањето на изложбата се обратија амбасадорот на Словенија во Македонија Ален Брајан Бергант, претседателот на Управниот одбор на НЛБ Тутунска банка Ѓорѓи Јанчевски и вицегувернерот на Банката на Словенија Дарко Бохнец. Воедно беа доделени и признанија за посебни заслуги на личности кои по осамостојувањето на Словенија се залагале за афирмација на нејзината култура, јазик и меѓународен углед во Македонија и во светот. Втората изложба беше отворена на 03.11.2011 година во чест на уметникот Денис Боувен, еден од великаните на модерната британска уметност кој за време на својот престој во Македонија создал огромен број на уметнички дела и воедно своето знаење го пренесувал и на студентите на Факултетот за ликовна уметност во Македонија. Двете изложби предизвикаа позитивни критики по пишаните и електронски медиуми, отварањето го посетија бројни клиенти на НЛБ Тутунска банка, преставници од медиумите, дипломатскиот и политичкиот кор, како и многу љубители на уметноста.

http://www.nlbtb.com.mk/


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА 6) Мотивирајте ги вработените Добриот шеф може да ги мотивира вработените преку разни награди и признанија. Запаметете: наградите мора секогаш да бидат јавни, а критиките се решаваат зад затворена врата! 7) Уважувајте ги конструктивните критики Не значи дека сте исклучени од критики само затоа што сте шеф. Очекувајте дека кога-тогаш во текот на кариерата ќе чуете критика за вашата работа или метод на работење, но немојте тоа да го сфатите негативно, туку искористете ги добиените информации за да поправите одредени слабости. Немојте критиките да ги сфаќате лично навистина не е можно да им се удоволи на сите.

џkancelariski nabavki џkancelariski materijali i oprema џreklamni materijali џhartija џpe~atarski materijali i oprema џhanplast џpe~atarski uslugi

bul. K.J.Pitu 28 blok 7 lok.19 (sproti TC Skopjanka) tel./faks: +389 2 24 66 682 tel: +389 2 24 65 732 faks: +389 2 24 68 928

26

8) Разговарајте со своите вработени Комуникацијата е двонасочен процес - да се биде добар шеф значи дека не сте само вие тој што зборува цело време. Понекогаш треба да се знае и да се сослуша она што другите имаат да го кажат. 9) Бидете добар пример Како шеф, секогаш мора да им покажете на вработените дека доаѓате на работа на време, ја работите својата работа добро и не дозволувате приватниот живот да ви влијае врз квалитетот на работењето. 10) Избалансирајте ги духовитоста и авторитетот Не е лошо вработените да ја видат и вашата лежерна, шеговита страна. Постојат прилики во кои може да се покажете токму во такво светло, особено надвор од работното време. Но, во канцеларијата нагласете го авторитетот, а на вработените дајте им на знаење дека очекувате дисциплина и совесно извршување на работата. „Добриот“ шеф не е само лице кое се грижи за деловните успеси, резултати и зголемување на профитот, туку и лице кое се грижи и се интересира за добрите односи и квалитетна работна атмосфера помеѓу вработените.


НОВА, ЕКСКЛУЗИВНА И МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА WEB СТРАНА Со задоволство Ве известуваме дека од октомври 2011 година Кроациа Осигурување – Живот ја пушти во функција својата нова web страна. Истата претставува суштинска промена на концептот на презентација на сите производи, проекти, активности, настани, документи и информации. Основната идеја во креирањето на новата web страна беше да се усоврши комуницирањето со сите наши Корисници. Креиравме web страна која пласира јасни, прецизни, транспарентни и визуелни информации. Постојано можете да бидете во тек со сите нови активности и проекти кои ги превзема Кроациа Осигурување – Живот како и сите наградни игри во кои можете да учествувате. Новата web страна Ви овозможува од удобноста на Вашите домови преку неколку клика: • Да направите информативни пресметки за животно осигурување за себе и своето семејство • Да аплицирате за да станете наш Осигуреник • Да го проверите статусот на Вашата полиса преку Мy Cro Account апликацијата • Да пријавите штета • Да аплицирате за Застапник за осигурување • Да се информирате за можностите за деловна соработка со Кроациа Осигурување – Живот Наскоро Ви најавуваме и можност за online плаќање на премијата за Вашата полиса за осигурување на Живот. Со регистирање на нашата web страна брзо и лесно ќе можете да ги вршите сите Ваши уплати. Се надеваме дека новиот дизајн и концепт на нашата web страна ќе наиде на позитивен одговор од ваша страна. Целта е да обезбедиме побрз, поквалитетен и интерактивен проток на информациите. Ве покануваме на постојано следење на сите информации и активности на Кроациа Осигурување – Живот преку нашиот нов web портал, како и на активно предлагање и доставување на сите барања преку комуникациските можности кои Ви ги нуди новата веб страна.

Побрзајте и посетете ја нашата web страна!

www.cro.mk


ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

Менаџери мотивира Како што расте нивото на истрошеност и стрес во денешниот корпорациски свет, од суштинско значење е менаџерите да ја одржуваат мотивацијата на вработените. Јакнењето на мотивацијата е особено важно за поттикнување на лојалноста помеѓу вработените од помладата генерација. Во споредба со нивните постари колеги, овие вработени имаат поголема потреба за цел. Во истражувањето спроведено од Ipsos and Logica Business Consulting во февруари 2011, мерен е моралот на француските работници. Оваа студија утврдила дека и покрај зголеменото ниво на стрес и истрошеност, 80% од работниците сметале дека нивната работа е интересна. Дури 41% од работниците ја сметале својата работа за мотивирачка и 30% ја сметале својата работа за задоволителна. Но, истотака, работата била синоним за стрес за 35% од испитаните работници и извор на грижа за 25% од нив. Вработените исто така изјавиле дека ја губеле мотивацијата како што станувале понеуспешни во справување со стресни ситуации. Менаџерите мора да ги реорганизираат нивните тимови За ефективно мотивирање на нивните тимови, менаџерите мора најпрво да се свесни за клучните елементи на мотивацијата на вработените. Мотивацијата е исклучително

28

комплексен феномен и се разликува од едно до друго лице – вели Roland De Saint Etienne професор на EPP (Ecole de Psychologues Practiciens) и консултат за Central Test. Иако постојат методи на градење на мотивацијата, според моето искуство, ниту еден пристап не е 100% ефективен. Сепак можно е да се создадат посакуваните услови кои помагаат во зголемување на мотивацијата на вработениот.

Менаџерите играат клучна улога „Во минатото постоеа само вработени и менаџери. Сега постојат вработени, менаџери и извршни комитети, вели Roland De Saint Etienne. Менаџерите мора да делуваат како посредници и да ги држат сите поврзани. За да ја остварат оваа улога и за да создадат средина во која ќе се одржува високо ниво на мотивација, менаџерите мора успешно да ги разберат и применат следниве три концепти:


ајте ги вработените

Менаџерите исто така, мора да го прифати ризикот кога иницира групен проект во кој секое лице се изразува себе си врз база на индивидуалната мотивација. „Тимот кој бил обесхрабрен од слабата продажба или економскиот пад брзо ќе се врати на патеката ако менаџерот ја зголеми мотивацијата на вработените и им доделува соодветни проекти“, вели De Saint Etienne. 3. Вработените имаат потреба да имаат чувство на целеисходност Менаџерите мора да се покажат

нта

р

Кон г

сервисен н се

Test“, вели тој. „Ова им помага на менаџерите да ги идентификуваат различните мотивациски поткрепувачи“. Сепак, овие процени се од вистинска корист само ако резултатите се споделат и се иницијатор на дискусија. 2. На вработените може да им се верува

це

ре

1. Вработените ги мотивираат различни причини Менаџерите да ги осознаат очекувањата, преокупациите и потребите на секој поединец. „Секој има различни мотиви и на различен начин ја обновува енергијата. Некои луѓе се подготвени да учат нови работи додека други сакаат автономија“ – вели De Saint Etienne. Тоа подразбира одлични набљудувачки вештини и вештини на активно слушање. „Менаџерите може да користат и тестови за процена на личноста како оние објавени од Central

како пример за однесување и вештини што треба да ги има водачот. „Тоа значи дека менаџерите мора да бараат, но мора и да се способни за признание.“ вели De Saint Etienne. „Ова е деликатна тема за многу француски менаџери“. Менаџерите мора да се погрижат целите да бидат јасно разбрани и сите да се чувствуваат како да се дел од тимот. De Saint Etienne, исто така, мисли дека менаџерите мора да поттикнуваат лице-в-лице состаноци на работа. Конечно, мора да се однесуваат на начин кој гради доверба, затоа што тоа води до помотивирани вработени кои за возврат стануваат ентузијасти за своите улоги. „ Зголемувањето на мотивацијата не е ниту луксуз, ниту привремена мода“ вели De Saint Etienne. „Ентузијазмот е збир од мотивација и срце и душа, тој е вид на развој во корпорацискиот свет!“

Pismeni prevodi, konsekutivno i simultano tolkuvawe na preku 30 jazici Iznajmuvawe konferenciska oprema za simultano tolkuvawe kako i celosna podgotovka i organizirawe na seminari, kongresi, konferencii, rabotilnici

Debarca 10, 1000 Skopje tel.: +398 (0)2 3230 967; e-mail: office.sk@kscnet.com www.kscnet.com


Еуро Текника - Скопје 1000 Скопје, Македонија Ул. “ Качанички Пат “ ББ Визбегово, Скопје Тел: (02) 2656-001; 2656-002 Факс: (02) 2656-003 e-mail: euroteknika@euroteknika.com.mk www: www.euroteknika.com.mk

ЕуроТекника - Кавадарци 1430,Кавадарци Ул. “Климент Охридски” бб Струмица Тел./Факс (034)-340-949

Еуро Текника - Гостивар 1230 Гостивар Ул. “Никола Парапунов“бб Гостивар Тел./Факс (042)-222-050

Еуро Текника - Струмица 2400 Струмица Бул.”Гоце Делчев“ бр.2 Кавадарци Тел./Факс (043)-413-396

Фирмата Еуро Текника, за што говори и самото име, е фирма со европски стандарди основана во 1996 година. Еуро Текника, се занимава со трговија на големо и мало, проектирање и изведба на системи за парно греење, климатизација, водовод и соларни системи, а од оваа година како резултат на својата успешност го прошири програмот и со делови за одвод и канализација. Низ сиве овие години Еуро Текника се издигна како една од водечките фирми во оваа дејност на македонскиот пазар. За нејзината успешност говорат и бројните продавници и соработници низ цела Македонија, како и Косово. Главен увозник и застапник е на повеќе реномирани европски и светски фирми како што се: • FERROLI – Италија • LUXOR – Италија • SPERONI – Италија • UNIDELTA - Италија • BUGAТTI - Италија • ABC Proizvod – Србија Наша цел и мото е секој клиент да биде задоволен од нашата услуга и производниот асортиман, зошто без квалитетен производ и добра услуга не можеме да бидеме дел од Европа.


Успешна празнична хуманитарна акција

Во пресрет на Новогодишните и Божиќни празници, а со цел да им го направиме поубаво секојдневието на оние чии насмевки се најслатки- децата, НЛБ Тутунска банка оваа година организираше хуманитарна акција, во која сите добро сочувани играчки, кои вработните, соработниците и клиентите на Банката, беа во можност да ги донираат, ги подаривме на дечињата од СОС Детско село, МАЈЧИН ДОМ – Скопје и домот за деца без родители - Скопје.

Во оваа насока, во Дирекцијата на Банката пред нашата Новогдишна елка, беа поставени кутии за колектирање на играчките во периодот од 19 до 29.12.2011 година. НЛБ Тутунска банка им благодари на хуманоста на сите вработени, соработници и клиенти за донираните играчки. За возврат, за престојните празници Ви ги даруваме насмевките на децата, од чии очи се рефлектираат играчките кои им ги дадовте.

НЛБ Тутунска банка Ви посакува среќни празници. http://www.nlbtb.com.mk/


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

Business Writing: What Works, What Won't

Do your business memos get the results you want? Do you panic when it's time to write the year-end sales report, or that deal-clinching letter to a potential client? If so, you're not alone. Like you, many people who write on the job feel unsure about their skills, and wish there were simple guidelines for getting started and expressing themselves in winning ways. This practical, fun, confidence-boosting guide offers exactly those guidelines. Author Wilma Davidson shares her fifteen years of experience as a corporate writing coach, delivering the essential information, motivation, and inspiration needed to write more effectively on the job. Using dozens of sample letters, memos, and other real-office documents, plus engaging exercises and copious illustrations, Davidson covers every aspect of business writing, from conquering writer's block, to revising first drafts, to finessing the finer points of structure, argument, and style.

32


HR HR РЕЧНИК

www.vrabotuvanje.com.mk е РЕГИОНАЛЕН ВЕБ САЈТ Статистика на работобаратели по градови Personal development -личен развој: Берово 10 Битола 60 Процесот со кој се добива додатно знаење, вештини и искуство Гевгелија 11 со цел да се подобри начинот на кој ја вршите сегашната работа Гостивар 15 и вашите шанси за понатамошно вработување и унапредување Кавадарци 22 или попошто да се развијат вашите лични таленти и искористи Кичево 6 вашиот целосен потенцијал. Крива Паланка 5 Куманово 45личен асистент Personal assistant Неготино 5 Охрид 20 различни секретарски и административни -личност која извршува задачи за некој кој е45со авторитет како на пример директор... Прилеп Штип 20 Струга 10 Струмица 25 Тетово 60 Велес 30 Скопје 200

www.vrabotuvanje.com.mk е РЕГИОНАЛЕН ВЕБ САЈТ 2%

2%

10%

3%

34%

4%

1% 1%

5%

1%

8% 10%

4%

3%

СТАТИСТИКА

8%

3%

2% Берово Кичево Прилеп

Битола Крива Паланка Штип

Гевгелија Куманово Струга

Гостивар Неготино Струмица

Кавадарци Охрид Тетово

33


ОГЛАСНА ТАБЛА Лиценцирана Агенција за посредување при вработување за потребите на својот клиент објавува ОГЛАС за ангажирање на Шпедитер - Декларант Работни задачи и обврски: Тарифирање на стоката која подлежи на царинско посредување; Подготовка на царински документи (царински декларации) за сите царински постапки; Подготовка на останати документи поврзани со постапките за царинење на стока; Поднесување на царински декларации на надлежни царински органи (испостави); Присуство при преглед на царински службеник за стоката во царинска процедура; Подигнување на раздолжени документи од царина и искладиштување на стока. Кандидатите треба да ги поседуваат исполнуваат следните општи услови: Работно искуство во шпедитерска дејност; Лиценца за царинско застапување (кандидати кои не поседуваат лиценца може да аплицираат за работното место, но предност ќе биде дадена на кандидатите кои поседуваат лиценца); Познавање на административно работење; Солидно познавање на работа со компјутери (Microsoft Office/Open Office); Изградени способности за тимска работа; Државјанство на Република Македонија; Возачка дозвола Б – категорија. Плата и други бенефиции: По договор. Заинтересираните кандидати треба да достават: Биографија; Писмо за мотивација; Диплома од највисок завршен степен на образование. Сите кандидати кои ќе влезат во потесниот избор ќе бидат повикани на разговор при што ќе треба да ги донесат оригиналните документи на увид. Ве молиме наведете телефон за контакт и e-mail адреса. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на апликацијата “за оглас за Шпедитер - Декларант”. Огласот трае 5 (пет) дена од објавувањето.

34


Дневник, 16.01.2012

Дневник, 14.01.2012

Вечер, 16.01.2012

Барам келнер плата 12.000 ден. До 15.000 ден.

ФИРМА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕБЕЛ ОД СКОПЈЕ ИТНО ИМА ПОТРЕБА ОД -1 ВКВ столар со работно искуство над 5 години на одредено работно време и -1 ВКВ столар со работно искуство над 5 година за неодредено работно време. Телефон за контакт: 070/890725

Ексклузивни салони во Тетово и Велес бараат козметичари, фризери, масери. Тел.: 078/761-967

Вечер, 16.01.2012

Вест, 17.01.2012

Вест, 17.01.2012

ЕКСКЛУЗИВЕН салон во центарот на Скопје бара фризерка. Информации на тел: 078/761967

Фирма има потреба од 10 комуникативни девојки за работа позиција во продажба со презентација. Не потребно раб.искуство.

Автолакерски сервис има потреба од автолакер спремач со работно искуство. Тел: 02/2050-364, 075/278-338

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тел: 02/5204-409

Тел: 078/270-396, 076/682-648

35


ОГЛАСНА ТАБЛА

СУПЕРВИЗОР ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ (SECURITY SUPERVISOR) Џонсон Мети има потреба од Супервизор за обезбедување (Security Supervisor) кој ќе му се придружи на тимот во фабриката за автокатализатори во Скопје, Македонија. Преку поднесување на извештаи до Менаџерот за обезбедување, оваа позиција вклучува применување на стандардните процедури за сите безбедносни & итни проблеми во фабриката, ассистирање во сите планови, програми за физичко обезбедување во фабриката и делувајќи на алармите и безбедносните поврзани проблеми како нарушување на безбедносните процедури за сериозни случаи. Кандидатот треба да има позитивен и аналитички пристап, да демонстрира способност за ефективна говорна и писмена комуникација на логички начин, соодветна за Вашето работно опкружување. Потребно е да поседува докажани способности за решавање на проблеми, демонстрирајќи способност за брза реакција согласно променливите деловни потреби. Успешниот кандидат е потребно да поседува знаење за работа со MS Office Package,обрнување на внимание кон детали, организација со време, иницијативност и можност за планирање и фокусирање под притисок. Исто така потребно е да поседувате одлични вештини за комуникација, интер-персонални и вештини за решавање на проблеми. Кандидатот треба да поседува универзитетска диплома од Полициска или Воена Академија или соодветна научна област и соодветно 3 годишно работно искуство во обезбедување. Поседување на Македонска Лиценца за обезбедување ќе се смета за предност. Неопходно е кандидатот течно да зборува и пишува на македонски и англиски јазик.

Johnson Matthey Emission Control Technologies е светски лидер во производство и развој на технологии на Автокатализатори, кој работи според ISO 16949 и ISO 14001 стандардите за квалитет во автомобилската индустрија, поврзани со најдобрата практика за животната средина. Џонсон Мети обезбедува еднакви можности за вработување и позитивно ги поттикнува апликациите од соодветно квалификуваните кандидати без оглед на пол, раса, хендикепираност, возраст, сексуална ориентација, религија или убедување.

Доколку сте заинтересирани испратете го Вашето CV и писмо за мотивација на Англиски јазик на следнава e-mail адреса: mkjobs@matthey.com Ве молиме Вашето CV и писмо за мотивација да биде испратено како MS Word Документ со назнака и наслов за која работна позиција аплицирате, во спротивно Вашата апликација нема да биде разгледана. Краен рок за прием на апликациите е: Петок, 20 Јануари 2012

Johnson Matthey DOOEL Reg Office TIDZ Skopje 1 1041 Ilinden Macedonia

36


објавува ОГЛАС за работно ангажирање на

КОМЕРЦИЈАЛИСТ

Потребни квалификации:  Минимум ССС  Пожелно претходно работно искуство  Познавање на англиски јазик и компјутерско работење  Возачка дозвола Б- категорија Профил на личност:  Организираност и одговорност  Одлични комуникациски вештини  Способност за индивидуална и тимска работа

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Лојалност, иницијативност, темелност, енергичност

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: dimep@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДЛОЖИТЕЛНА назнака на апликацијата „за оглас за КОМЕРЦИЈАЛИСТ“.

ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) Назнака на позицијата за која се аплицира

НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

37


ОГЛАСНА ТАБЛА Лиценцирана Агенција за посредување при вработување за потребите на својот клиент објавува ОГЛАС за ангажирање на ГРАДЕЖЕН ИНЖЕНЕР

Потребни квалификации:     

Дипломиран градежен инженер Претходно работно искуство ќе се смета за предност Работно познавање на компјутерско работење Активно познавање на англиски јазик Возачка дозвола Б- категорија

Профил на личност:    

Организираност и одговорност Способност за тимска работа Лојалност, иницијативност, темелност, енергичност Способност за работа под притисок и на кратки рокови

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на апликацијата “за оглас за ГРАДЕЖЕН ИНЖЕНЕР”. Огласот трае 7 (седум) дена од објавувањето.

ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) Назнака на позицијата за која се аплицира НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

38


,,Празнична претстава за најмалите и најмилите”

Во престрет на Новогодишните и Божиќните празници, НЛБ Тутунска банка за најмилите и најмалите организираше театарска претстава на која Дедо Мраз им ги подели Новогодишните пакетчињата за дечињата на вработените на Банката. Поради многубројност на дечиња и пакетчиња, а ограниченост на просторот, во понеделник на 26.12.2011, беа оддржани три последователни претстави. Овој Новогодишен интерактивен мјузикл, авторски подготвен од Драган Мијалковски со пригодни весели песни, забава и игра го исполни ЈУ Детски културен центар - Карпош (поранешен Пионерски дом Карпош) со детска смеа.

НЛБ Тутунска банка Ви посакува среќни празници. http://www.nlbtb.com.mk/


ОГЛАСНА ТАБЛА

има потреба од Web Designer за вработување на полно работно време: Кандидатот е потребно да има: - Префинето чувство за естетика / вкус за визуелно допадливи веб решенија - Одлично познавање на HTML/XHTML - Напредно познавање на CSS - Напредно познавање на Photoshop - Добро познавање на Flаsh и Action Script Како предности се земаат познавања од: - PHP / АSP / ASP.NET - MySQL - Joomla - JavaScript / Ajax - XML Опис на работните задачи: - дизајн и развој на најразлични видови веб апликации ( XHTML/CSS, PHP, Action Script, JavaScript, MySQL ) - продукција на анимации за Flash апликации и Flash банери - осмислување на нови креативни решенија за веб медиуми - ажурирање и оптимизација на постоечките кодови и функционалности - тестирање, имплементација, подготовка на проектна документација Локација: Скопје Сите заинтересирани кандидати потребно е да испратат CV на: jobs@synapse.com.mk Со Почит, -Филип Арсов Синапс Групација www.synapse.com.mk

40


објавува

ОГЛАС за екипирање со угостителски персонал на позиција

ПОМОШНИК ВО КУЈНА Идеалниот кандидат треба да поседува: Завршено најмалку средно образование 3 (три) годишно искуство на иста или слична позиција Активна возачка дозвола Б категорија Љубезност и педантност Тимска работа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поканети се да аплицираат и сите млади, амбициозни и одговорни личности кои се ведри, претставителни, позитивни, енергични и флексибилни за работа во смени. Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса:

info@forza.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Помошник во кујна во ФОРЦА“. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат СИТЕ наведени критериуми, ќе бидат контактирани. ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 (ДЕСЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

41


ОГЛАСНА ТАБЛА

објавува ОГЛАС за вработување на кандидат на позиција РАКОВОДИТЕЛ НА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД

Заинтересираните кандидати потребно е да ги исполнуваат следните услови:  Завршено Високо образование ( Електро-технички факултет, Машински факултет – Отсек Моторни возила или Сообраќаен факултет)  Претходно работно искуство во струката - минимум 3 години  Познавање на англиски јазик  Познавање на компјутерски вештини Личен профил:     

Самостојна, одговорна и мотивирана личност Развиени организациски способности Менаџерски вештини Лојалност и иницијативност Тимска работа

Доколку ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса: makoilsk@t-home.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Раководител на технички преглед“.

Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

Огласот трае 8 (осум) дена од објавувањето. Телефон за информации: 02/2400-424

42


објавува ОГЛАС за екипирање со угостителски персонал на позиција

ПИЦА МАЈСТОР Идеалниот кандидати треба да поседува: Завршено најмалку средно образование – предност угостителско 3 (три) годишно искуство на иста позиција Љубезност и педантност Тимска работа

Поканети се да аплицираат и сите млади, амбициозни и одговорни личности кои се ведри, претставителни, позитивни, енергични и флексибилни за работа во смени. Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса:

ОГЛАСНА ТАБЛА

info@forza.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Пица мајстор во ФОРЦА“.

Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

Огласот трае 10 (десет) дена од објавувањето.

43


ОГЛАСНА ТАБЛА НАЈГОЛЕМАТА БАНКА НА МАТИЧНИ КЛЕТКИ ВО ЕВРОПА, ЗА ТЕРИТОРИЈАТА НА Р.МАКЕДОНИЈА преку ексклузивниот застапник

ЦЕНТАР ЗА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА објавува

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ на мотивирани личности кои би се придружиле на тимот како

СТРУЧЕН СОРАБОТНИК Потребни квалификации: • Образование: Доктор на медицина, Стоматолог, Фармацевт, Дипломиран биолог; • Претходно работно искуство на соодветна позиција/сличен сектор; • Одлично познавање на англиски јазик (говорна и пишувана форма); • Компјутерска писменост (MS Office, Windows); • Валидна возачка дозвола; • Силни комуникациски способности и способност за тимска работа; • Способност за работа на терен; Компанијата нуди пријателски настроена работна средина и можност за напредување во кариерата во зависност од квалификациите. Заинтересираните потребно е да достават резиме (CV), мотивационо писмо, понова фотографија, фотокопија од диплома или уверение и препораки најдоцна до 31.01.2012, на следната адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со назнака на позицијата „Стручен соработник“. НАПОМЕНА:

САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

44


БЛИЗУ ДООЕЛ Скппје Бул.Трета македпнска бригада б.б. 1000 Скппје, Македпнија ЕДБ: 4030006601740 тел: +389 2 613 1 613 089 011 011 факс: +389 2 2468 820

Друштвптп за телекпмуникациски инженеринг, спфтвер, тргпвија и услуги БЛИЗУ МЕДИА ЕНД БРОУДБЕНД ДООЕЛ Скппје, сп седиште на бул. Трета македпнска бригада бб, 1000 Скппје, има пптреба пд врабптуваое за рабптнп местп Прпдажен агент вп Скппје сп ппла рабптнп време. Краток опис на работни активности: Рабптнптп местп „Прпдажен агент“ е дел пд рабптните функции вп сектпрпт Прпдажба вп БЛИЗУ ДООЕЛ Скппје. Прпдажнипт агент е задплжен за презентираое на услугите преку директни кпнтакти сп пптенцијалните кприсници. Рабптата ја врши спгласнп прппишаните стандарди, интерните правилници и прпцедури на друштвптп. Потребни кфалификации: Завршенп среднп пбразпвание Одлични кпмуникациски вештини Вештини и искуствп вп впдеое на прегпвпри Организиранпст и пдгпвпрнпст Сппспбнпст за тимска рабпта и рабпта вп динамична средина Дпверливпст и лпјалнпст Ппсветенпст на рабптата Одлични вештини за рабпта сп кпмпјутер и интернет, рабпта сп спфтверскипт пакет Microsoft Office  Англиски јазик - преднпст  Местп на живееое вп Скппје.        

Нашата понуда:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Пријатна рабптна атмпсфера вп млад и амбиципзен тим  Стимулативна плата – фиксна плата и бпнуси вп зависнпст пд резултатите  Мпжнпст за прпфесипнален развпј и напредпк вп кпмпанијата Начин на пријавување: Акп сте заинтересирани за ппзицијата и сметате дека ги ппседувате пптребните квалификации, испратете ја Вашата бипграфија–CV на македпнски јазик на e-mail: vrabotuvanje.prodazba@blizoo.mk сп назнака за „Прпдажен агент“, најдпцна дп 22.01.2012 гпдина. Самп селектираните кандидати ќе бидат ппвикани на тестираое и интервју.

45


ОГЛАСНА ТАБЛА

Рабптеоетп вп Студип мпдерна нуди мнпгу мпжнпсти за градеое на прпфесипналнптп знаеое и вештини. Виспкп квалитетните тренинзи за прпдажни и кпмуникациски вештини Ви даваат мпжнпст да гп максимизирате вашипт резултат и да ппстигнете врвни резултати вп прпдажбата. Сега имате пдлична мпжнпст да бидете кпнсултант за прпдажба на светски ппзнатите брендпви:

Позицијата Агент за продажба ви нуди: Рабпта вп динамична рабптна средина Здпбиваое сп врвни прпдажни и кпмуникациски вештини Мпжнпст за личен напредпк Наградуваое сппред пстварените резултати Потребни квалификации: ССС/ВСС Желба за рабпта вп прпдажба Развиени кпмуникациски вештини Сппспбнпст за брзп учеое Сппспбнпст за кпмуникација сп различни карактери

Претходно искуство во продажба или комуникации ќе се смета за дополнителна предност, но не е неопходно. Посакувани карактеристики: Одгпвпрнпст Брзп учеое Уппрнпст и истрајнпст Ориентиранпст кпн резултати Ведра и ппзитивна личнпст Енергичнпст и желба за успех

Испратете ваша кратка бипграфија (CV), најдпцна дo 15 фебруари на e-mail: daniela.karastojanova@studio-moderna.com , сп назнака „Апликација за агент за продажба”.

46


www.trenkwalder.mk Trenkwalder for its client well known International Service Company is looking for:

Technical support engineer fluent in German – Call Center Representative

Responsibilities:  Provide quality technical support to customers via phone/mail/web.  Provide resolution to customer problems in accordance with agreed SLAs.  Manage customer expectations and identify customer problems  Escalate complex customer problems to next level support in timely and effective manner  Responsible for precise case documentation and management in the respective systems  Maintain a high level of customer satisfaction  Participate in training activities to broaden product and technical knowledge and share knowhow with other team members

ОГЛАСНА ТАБЛА

Requirements:  Degree in Computer Sciences or any other relative majors  Professional experience as technical support engineer or any similar experience  Excellent German language skills  Working level of English language  Very good analytical, problem-solving and root cause analysis skills  Service oriented behavior and good communication skills to internal and external clients  Team player Are you interested working with us?

Напомена: Ве молиме наведете ја позицијата за која аплицирате

Тренквалдер – Македонија Адреса: 29-ти Ноември 62/1 1000 Скопје Тел: +389 2 3246-899 +389 2 3246-899 Факс: +389 2 3246-897 e-mail: rabota@trenkwalder.com.mk www.trenkwalder.com/mk

47


ОГЛАСНА ТАБЛА

Објавува оглас за:

Надворешен Застапник за Осигурување

ОПИС НА РАБОТНОТО МЕСТО: -

-

Идентификување на потенцијални осигуреници ; Средба со потенцијални осигуреници и користење на методи со кои се проценува потребата од долгорочни финансиски решенија ; Предложување на решение кое се вклопува во рамките на потребата и можностите на потенцијалниот осигуреник ; Градење и одржување на долгорочна врска со осигуреникот ;

ОВОЗМОЖУВАМЕ: -

-

Бесплатен тренинг и постојана надоградба на знаењата ; Компензациски пакет кој овозможува провизија еднаква на остварениот резултат и можност за бонус ; 8(осум) фазен кариерен развој ; Годишни признанија и награди за најдобрите ;

Кроациа Осигурување – Живот АД дава шанса: -

-

На лицата кои штотуку завршиле со студиите и оние кои во моментот се без работа започнување на кариера во осигурителниот бизнис, како и ; Можност за дополнителен приход за оние кои се во редовен работен однос.

Доколку смететате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики, Ве молиме, пратете ги вашите контакт информации на: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „ЗА КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ – Надворешен застапник“. Наш претставник ќе Ве контактира во најкус можен рок. Благодариме за Вашиот интерес за застапување на нашиот бренд Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје. Основ ана во далечната 1884 год., Croatia Osiguranje d.d. Zagreb е една од најстарите и најпочитувани осигурителни компании на Балканот. Искуството кумулирано низ нејзината 12 6 годишна историја се гаранција за квалитетот на услугите кои ги нуди на своите клиент и. www.croatiaosiguruvanje.com.mk www.crosig.hr

48


Тренер за продажба Студип Мпдерна дппел Скппје е кпмпанија сп ппвеќегпдишнп искуствп на Македпнскипт пазар.

Рабптеоетп вп Студип мпдерна нуди мнпгу мпжнпсти за градеое на прпфесипналнптп знаеое и вештини. Овпзмпжува динамична атмпсфера и ппттикнува личен и прпфесипнален развпј. Одговорности: Вршеое на тренинзи на нпви и ппстпечки кадри Вршеое на тренинзи за прпдажни вештини Вршеое на тренинзи за кпмуникациски вештини Ппдгптвуваое на прппратни материјали и скрипти за тренинзите Изгптвуваое на предлпг план за прганизираое на трнинзите Учествуваое вп прпцеспт на селекција и избпр на кадрите Ппдгптпвка на скрипти за прпдажба Ппдпбруваое на квалитетпт на рабптата Остваруваое на ппставените таргети

Потребни Квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

ВСС Претхпднп рабптнп искуствп пд 2 гпдини, пд кпи штп барем 1 гпдина е вп пбука или тренинзи на кадри Претхпднп рабптнп искуствп вп прпдажба Сплиднп ппзнаваое на англиски јазик Развиени кпмуникациски вештини Сппспбнпст за рабпта сп различни карактери Сппспбнпст за тимска рабпта

Посакувани карактеристики: Одгпвпрнпст и ппсветенпст на рабптата Истрајнпст и приентиранпст кпн резултати Енергичнпст и желба за успех Ведра и ппзитивна личнпст Испратете ваша кратка бипграфија (CV), најдпцна дo 30 јануари daniela.karastojanova@studio-moderna.com , сп назнака „Апликација за тренер”.

на

e-mail:

49


ОГЛАСНА ТАБЛА

Групацијата Gebrüder Weiss, со седиште во Лаутерах (Форарлберг, Австрија), има околу 4,500 вработени на 156 локации низ светот. Глобалната мрежа се состои од подружници, работни капацитети и локации во Австрија, Германија, Швајцарија, Италија, Унгарија, Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Романија, Бугарија, Македонија, Украина, Обединетите Арапски Емирати, Индија, Кина, Хонгконг, Сингапур, Тајван, Тајланд, Јапонија, САД и Канада. Компанијата е лидер на пазарот во Централна и Источна Европа и број 1 провајдер во Австрија, каде е единствена транспортна и логистичка компанија која е рангирана меѓу првите 50 најголеми австриски компании. За нашиот огранок во Скопје, Македонија, потребни се мотивирани, предани кандидати, за следнава работна позиција:

Агент за продажба (Sales representative) Потребни кавилификации: Средно искуство во кариерата (над 3 години), во областа на меѓународен транспорт, маркетинг, продажба, CRM- Customer Relation Management. Активно познавање на англиски јазик, германски ќе се смета за предност Солидно познавање на кориснички компјутерски апликации, Windows околина Возачка дозвола, Б категорија, со чисто возачко досие.

Компанијата нуди услови за работа во меѓународна, високо мотивирана и организирана средина, одлични можности за напредок во кариерата. Вашите биографски апликации, заедно со мотивациско писмо и по можност-фотографија, Ве молиме, праќајте ги исклучиво и само на следниот мејл : saso.dimoski@gw-world.com , не подоцна од 19.02.2012 година. Работните позиции се отворени до нивно пополнување.

50


OPEN JOB POSITION:

Software Developer Short Job Description: Take part in software development life cycle of enterprise payment application Duties & Responsibilities: o o o o

Building Commercial and Consumer web based payment applications Working with online payments and e-commerce systems Full lifecycle application development Drive process & product improvements to higher productivity and quality levels

Qualifications: BS and 2+ years of software development, programming and analytical experience Experienced in Java technologies (Spring, ORM, Eclipse, Web toolkits, Maven) Experienced in agile development and Test Driven Development (XP, Scrum) Able to work in pair programming Javascript, AJAX, XML, HTML, CSS and DOM knowledge Experienced in distributed version control systems (Mercurial, Git) Fluent in English

ОГЛАСНА ТАБЛА

o o o o o o o

Benefits: o o o o

Liberal and enriching environment for software development Working with international team od expert’s Oportunity to work abrot Health Insurance

All applicant need to send their CVs only on the e –mail: konkurs@asseco-see.mk ,in „Subject“ indication : Software Developer - java technologies software developer Only qualified candidates will be called on interview.

51


ОГЛАСНА ТАБЛА

Објавува ОГЛАС за екипирање со угостителски персонал на позиција

ГОТВАЧ / КА Идеалниот кандидат треба да поседува: Претходно работно искуство на иста или слична позиција Познавање и приготвување на Италијанска кујна

Поканети се да аплицираат сите кандидати со искуство на позицијата, иновативни, креативни, амбициозни, педантни и одговорни, за вработување на одреден 3 – 6 месечен период, со можност за неопределено вработување.

Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ контактирајте не на следниот телефонски број 02/3112-486. Лица за контакт: Кате, Јасна

52


Групацијата Gebrüder Weiss, со седиште во Лаутерах (Форарлберг, Австрија), има околу 4,500 вработени на 156 локации низ светот. Глобалната мрежа се состои од подружници, работни капацитети и локации во Австрија, Германија, Швајцарија, Италија, Унгарија, Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Романија, Бугарија, Македонија, Украина, Обединетите Арапски Емирати, Индија, Кина, Хонгконг, Сингапур, Тајван, Тајланд, Јапонија, САД и Канада. Компанијата е лидер на пазарот во Централна и Источна Европа и број 1 провајдер во Австрија, каде е единствена транспортна и логистичка компанија која е рангирана меѓу првите 50 најголеми австриски компании. За нашиот огранок во Скопје, Македонија, потребни се мотивирани, предани кандидати, за следнава работна позиција:

Диспонент за меѓународен копнен транспорт Потребни кавилификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Средно искуство во кариерата (над 3 години), во областа организација на меѓународен копнен-камионски транспорт Активно познавање на англиски јазик, германски ќе се смета за предност Солидно познавање на кориснички компјутерски апликации, Windows околина Возачка дозвола, Б категорија, со чисто возачко досие.

Компанијата нуди услови за работа во меѓународна, високо мотивирана и организирана средина, одлични можности за напредок во кариерата. Вашите биографски апликации, заедно со мотивациско писмо и по можност-фотографија, Ве молиме, праќајте ги исклучиво и само на следниот мејл : saso.dimoski@gw-world.com , не подоцна од 19.02.2012 година. Работните позиции се отворени до нивно пополнување.

53


ОГЛАСНА ТАБЛА Naš uspeh zasniva se na sprovođenju dosledne strategije u čijoj je osnovi zapošljavanje kvalitetnih kadrova i njihovo dalje usavršavanje. Ostvarite svoj poslovni napredak i učestvujte u razvoju prvog evropskog lanca drogerija u Makedoniji na radnom mestu.

POSLOVOĐU (m/ž) očekuje Vas :

od Vas očekujemo:

- školovanje i uvođenje u posao - zanimljiv posao - rad u mladom i dinamičnom timu - permanentno usavršavanje - stimulativna primanja

- najmanje srednju stručnu spremu - poznavanje rada na računaru (MS Office) - poznavanje rada na fiskalnoj kasi - organizatorske sposobnosti i dinamičnost - odgovornost - radno iskustvo u prodaji kao prednost pri izboru kandidata - poželjno znanje srpskog jezika

PRODAVAČICU (m/ž) očekuje Vas :

-

školovanje i uvođenje u posao zanimljiv posao rad u mladom i dinamičnom timu permanentno usavršavanje stimulativna primanja

od Vas očekujemo

- najmanje srednju stručnu spremu - poznavanje rada na fiskalnoj kasi - spremnost na timski rad - odgovornost - radno iskustvo u prodaji kao prednost u izboru kandidata

Zainteresovani ste? Molimo Vas da nam dostavite Vašu prijavu sa fotografijom na srpskom jeziku 10 dana od dana objavljivanja oglasa na adresu: dm-drogerie markt d.o.o Bul.Mihajla Pupina 181, 11000 Beograd Ili na e-mail: biljana.zivkovic@dm-drogeriemarkt.rs sa naznakom „konkurs za prodaju za Makedoniju“

54


Групацијата Gebrüder Weiss, со седиште во Лаутерах (Форарлберг, Австрија), има околу 4,500 вработени на 156 локации низ светот. Глобалната мрежа се состои од подружници, работни капацитети и локации во Австрија, Германија, Швајцарија, Италија, Унгарија, Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Романија, Бугарија, Македонија, Украина, Обединетите Арапски Емирати, Индија, Кина, Хонгконг, Сингапур, Тајван, Тајланд, Јапонија, САД и Канада. Компанијата е лидер на пазарот во Централна и Источна Европа и број 1 провајдер во Австрија, каде е единствена транспортна и логистичка компанија која е рангирана меѓу првите 50 најголеми австриски компании. За нашиот огранок во Скопје, Македонија, потребни се мотивирани, предани кандидати, за следнава работна позиција:

Царински застапник - декларант Потребни кавилификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Средно искуство во кариерата (над 3 години), во областа на царинското застапување Лиценца за царинско застапување Активно познавање на англиски јазик, германски ќе се смета за предност Солидно познавање на кориснички компјутерски апликации, Windows околина Возачка дозвола, Б категорија, со чисто возачко досие. Компанијата нуди услови за работа во меѓународна, високо мотивирана и организирана средина, одлични можности за напредок во кариерата. Вашите биографски апликации, заедно со мотивациско писмо и по можност-фотографија, Ве молиме, праќајте ги исклучиво и само на следниот мејл : saso.dimoski@gw-world.com , не подоцна од 19.02.2012 година. Работните позиции се отворени до нивно пополнување.

55


ОГЛАСНА ТАБЛА Нашиот успех се базира пред се на доследната стратегија, која се одликува со ангажирање и понатамошно усовршување на квалификуваниот кадар. Направете чекор напред бо развојот на Вашата кариера и постаните дел од првиот европски ланец на дрогерии во Македонија за следното работно место:

РАКОВОДИТЕЛ НА ПРОДАВНИЦА (м/ж) Ве очекува :

-

обука и вовед во работниот процес различни и креативни работни задачи работа во пријатен и динамичен тим перманентно усовршување стимулативни примања

Од Вас очекуваме:

-

најмалку средна стручна подготовка познавање работа со компјутер (MS Office) познавање работа со фискална каса организаторски способности и динамичност трудољубивост, совесност и предаденост во работа работа во продажба ќе се земе во предност пожелно познавање на српски јазик

ПРОДАВАЧКА (м/ж) Ве очекува:

- обука и вовед во работниот процес - различни и креативни работни задачи - работа во пријатен и динамичен тим - перманентно усовршување - стимулативни примања

Од Вас очекуваме:

-

најмалку средна стручна подготовка познавање работа со фискална каса спремност за тимска работа одговорност кон работата работа во продажба ке се земе во предност

Заинтересирани сте? Во тој случај Ве молиме да ни ја доставите Вашата биографија на српски јазик со фотографија во рок од 10 дена од денот на објавувањето на конкурсот на адреса: dm-drogerie markt d.o.o Бул. Михајла Пупина 181, 11070 Београд или на маил: biljana.zivkovic@dm-drogeriemarkt. rs со ознака „конкурс за продажба за Македонију“

56


57

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА

58


НИЕ

ВРАБОТУВАМЕ НАЈГОЛЕМАТА ТАКСИ КОМПАНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА И ЕДИНСТВЕНА СО СОПСТВЕНА АКАДЕМИЈА ЗА ОБУКА И СТАНДАРДИ ЗА НАПРЕДОК ВО КАРИЕРА

објавува ОГЛАС за вработување на

ВОЗАЧ НА ТАКСИ Главни задачи и одговорности: Земање и превезување на патници/клиенти Превоз на патници на најбрз и најбезбеден начин Помагање при утоварање и истоварање на поголем багаж на патниците Одржување на чисти и уредни возила Водење грижа за исправност и добра работна состојба на возилото

Потребни квалификации: Минимум ССС Предходно работно искуство како возач е предност Основно познавање на англиски јазик-усмена комуникација Уредно персонално досие без прекршоци

Персонални способности и вештини:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Добро физичко и ментално здравје Силни усмени комуникациски вештини Пријатен и љубезен однос кон клиенти Добро познавање на градот и околината Сигурен и искусен возач Способност за справување со различни карактери на клиенти и во различни ситуации во сообраќајот Справување со пари, наплата на услугата

ДОКОЛКУ сакате да станете дел од тим на професионалци, доставете Ваша Професионална Биографија на e-mail:

vrabotuvanje@intaxi.mk За дополнителни информации јавете се на телефоните: 02 32 13 065 и 02 32 30 091. ОГЛАСОТ ТРАЕ 15 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО!

59


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2011 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 127  
v.News 127  

Vrabotuvanje News Broj 127

Advertisement