Page 1

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

CVна

БРОЈ 101 ПЕТОК, 27 МАЈ 2011

vrabotuva

Штрос- Кан

ТЕМА НА БРОЈОТ Кога купувачите лажат

ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА : Психолошка анализа: Каква личност сте? Преземено: Некои бизниси се осудени на пропаст уште на почетокот во овој број

30

огласи и работни места Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

8

ТЕМА НА БРОЈОТ Кога купувачите лажат

09 10 12 4 8 11 12 18 22 24 26 30 31 31 32

АКТУЕЛНОСТИ

16

ТЕМА НА БРОЈОТ HR АНАЛИЗА ПРЕЗЕМЕНО

18 22

CV НА ГОЛЕМИТЕ СОВЕТ ИНТЕРЕСНО ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА КНИГА HR РЕЧНИК

24 28 31 32

СТАТИСТИКА ОГЛАСНА ТАБЛА

34 38 40 42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ Штрос - Кан

18


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD CVна

БРОЈ 101 ПЕТОК, 27 МАЈ 2011

vrabotuva

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

UREDNIKOT

ШТРОС- КАН

ТЕМА НА БРОЈОТ КОГА КУПУВАЧИТЕ ЛАЖАТ

ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА : Психолошка анализа: Каква личност сте? ПРЕЗЕМЕНО: Некои бизниси се осудени на пропаст уште на почетокот ВО ОВОЈ БРОЈ

30

ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Снежана Велков s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор и Асистент за посредување при вработување Катерина Маџовска katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Марија Јовановска marijaj@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Гораст Цветковски cvetkovski@gorast.com

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065

P

роблемите се разгледуваат од неколку перспективи, соработката и кохезијата на групата ги зголемуваат потребата за остварување на заедничките цели и чувството на припадност на организацијата, а со тоа и задоволството од работата. Но, треба да се нагласи дека тоа е опис на идеалниот тим, а таквите во практиката се ретки, пишува Ивана Делач Хорватинчиќ во Business.hr. Често се случува дел од членовите на тимот да вложува голем труд во остварувањето на заедничките цели, додека еден или повеќе членови го користат само нужниот минимум од своите способности, волја и енергија за работа. Таквата дифузија на одговорноста влијае негативно врз комуникацијата во тимот, работниот ентузијазам брзо паѓа, и наместо него се јавува фрустрација. Бидејќи успехот се припишува на тимот, Одговорот е помеѓу овие две крајности – тимот функционира најдобро која, покрај добрата соработка меѓу членовите, секој го врши својот дел од работата самостојно. До пред неколку децении деловните цели главно се постигнуваа преку самостојна работа, а улогата на тимот беше првенствено информативна, додека, пак, денес целта на тимот е постигнување на што е можно поголема ефикасност во работењето.

Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091

Web site: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Снежана Велков Главен Уредник 3


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... Србија: Речиси 300.000 Компанијата „Тетра пак“ извести дека лица без пензија го стартувала производството на првото асептично шише за млеко во светот „Тетра еверо асептик“ во пакување од еден литар. „Тетра еверо асептик“, новитетот во млечната индустрија, новото Во Србија околу 300.000 шише е лесно за лица не добиле пензија, ракување (отворање, затварање), при тоа е иако цел свој живот еколошки изработени, го минале работејќи, поседувајќи економични се вели во најновото предности од истражување на картонското пакување, тамошните невладини се објаснува во организации. известувањето. Наспроти Новото шише е пред се истражувањата на наменето за сите пазари српските невладини на долго трајно млеко, организации, стојат обогатено со калциум, официјалните протеин, влакна, статистики, кои тврдат витамини А и Д, како и дека процентот на минерали. сиромашни на возраст Африка се поинтересна постари од 65 години за инвестирање во Србија изнесува 23 отсто. Африка полека Во последните постанува една од податоци на српското најатрактивните Министерство за дестинации социјала и труд се вели во светот за дека, вкупниот број на инвестирање сиромашни луѓе кои Изобилството на ги користат народните природни ресурси, кујни изнесува дури неистражените сектори 9,6 отсто, тренд кој и многубројните млади постојано се зголемува. жители во Египет е одлична мамка за „Тетра пак“ започна со производство на инвеститорите од цел свет, се вели во првото асептично најновото истражување шише за млеко

4

на „Ерст анд Јанг“. Во истражувањето натаму се вели дека во текот на изминатава деценија во Африка е забележан раст на приливот на странски директни инвестиции со 338 нови проекти на континентот во 2003 година, додека пак во 2010 година бројот на реализирани проекти е поголем за неверојатни 87 отсто повеќе на 663 проекти.

До 2015 година се очекува силен раст новите проекти во Африка со прилив поголем од 150 милиајрди долари. Најголем интерес за инвестирање во Египет има за секторот за туризам, потрошувачка, градежништво, телекомуникации и финсиски услуги. РАБОТОДАВЦИТЕ ВО СРБИЈА ПОД ЛУПА Работодавачите во Србија од понеделник ќе можат да сметаат на

помали оптеретувања за нововработените работници. Започна примената на неодамнешните усвоени мерки на Владата чија цел е да се стимулира вработувањето во земјата. Па така, сопствениците на претпријатија за новите работници нема да мораат да плаќаат придонеси за здравствено и пензиско осигурување. Доколку работникот е помлад од 30 или постар од 45 години, нема да се плаќа ни данок на платата, а доколку е постар од 30 и полмад од 45 години, данокот ќе има попуст од 30%. Ваквите измени се однесуваат за целата наредна година, почнувајќи од понеделник. Контролата ќе ја спроведува Националната служба за вработување и работата


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... на инспекторските служби. Оваа институција треба да ги спречи отпуштањата на постоечките работници за да тие бидат заменети со понови чија плата е помала.

Имено, „Рајанер“ и покрај зголемување на цените на нафтата и економските неприлики во 2010 година оствари раст на добивката од 26 отсто и 8% раст на авионскиот сообраќај.

Од Министерството за економија во Србија најавуваат и дека контролата ќе биде многу построга од досегашната.

За две години во Турција ќе има 500 илјади богаташи

И покрај зголемените цени на гориво, добивката на „ Рајанер“ скокна за 26 отсто Околу 20 илјади лица во Турција ќе станат доларски милиониери за две години, а бројот на богатите ќе ја достигне бројката од 500 илјади, изјави заменик директорот на ИНГ Банка во Турција.

Европскиот нискотарифен авиопревозник „Рајанер“ (Ryanair) објави раст на добивката (за финансиската година која што заврши во март годинава) од 26 отсто или нето добивка во висина од 401 милиони евра.

Бројот на лицата со високи приходи се очекува да расте многу побрзо од растот на економијата, што претставува закана за рамномерната дистрибуција на приходите. Групата на лица со високи приходи во земјата, која ги вклучува оние што имаат ликвидни средства (кеш, банкарски депозити, златои или хартии од вредност) во износ од

75 илјади долари или повеќе се очекува да ја надмине бројката од 1 милион во 2014 година за првпат. Вкупните средства во рацете на богатите ќе пораснат до сумата од 357 милијарди долари во 2014, додаде турсскиот банкар од ИНГ. Бројот на богатите во Турција, како и во таканаречените БРИК земји (Бразил, Русија, Индија, Кина) ќе се удвои до 2014, додаде тој. „Датамонитор“, една од водечките истражувачки компании за податоци, додава и дека приходите не се дистрибуирани до секој слој од општеството. Но, ова е проблем во целиот свет, соопшува компанијата. Во Албанија растат лошите кредити, ама банките сепак прават профит Стапката на лоши кредити дадени од албанските банки ја достигна цифрата од 14,3 отсто во март 2011, бележејќи раст од крајот на минатата година кога оваа стапка изнесуваше 13,6 отсто. До крајот на март вкупното кредитирање

изнесуваше 4,8 милијарди леки (34 милиони евра) од кои 3,4 милијарди (24 милиони евра) се однесуваа на кредити кон стопанството. Банките кај западниот сосед се соочуваат со проблеми на наплата на долговите заради долгите рокови кои се потребни да се преземе дадената гаранција. За над третина од средствата што им припаѓаат на банките, а кои се добиени преку активирање на гаранцијата за неплатени кредити потребни се повеќе од 6 месеци пред да се преземе било каква акција. Но, генерално гледано, на банките во Албанија не им оди лошо. Најголемите банки бележат добивка, а 10 од 12-те што имаат доставено податоци до националното банкарско здружение, исто така, бележат добивки во првите три месеци од годинава. „Раиффајсен Банк“ бележи најголема добивка од 1,9 милијарди леки (13,43 милиони евра), а втора по добивка е „Интеса Сао Паоло“ со 549 милиони леки (3,9 милиони евра).

5


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... Балканот годинава ќе се одлепи од рецесијата, ама не многу

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ги постави на повисоко ниво проекциите за економски раст во земјите на Балканот од 1,9 отсто на 2,2 отсто. Според оваа најнова проекција на ЕБОР економскиот раст во земјава годинава ќе изнесува 2,5 отсто. Ваквата проекција е пониска и од онаа на Меѓународниот монетарен фонд, која изнесува 3 отсто и од онаа на македонската влада, која по правило е најоптимиситчка и која изнесува 3,5 отсто. Со оваа проекција, најчесто предвидуваните стапки на раст за земјава оваа година се движат од 2,5 до 3,5 отсто. Според проекциите на ЕБОР, годинава поголеми стапки на економски раст од Македонија се очекува да имаат Албанија (3 отсто), Бугарија (3,1 отсто), Србија (2,9 отсто)

6

и Молдавија (5 отсто). Црна Гора би требало да има иста стапка на економски раст како и Македонија, а малку пониска стапка од нашата земја се предвидува за Босна, Хрватска, Романија и Словенија, при што разликите не се значајни зашто и кај нив економскиот раст е предвидено да изнесува од 1,4 до 2 отсто. Ваквите бројки покажуваат дека ЕБОР очекува растот во регионот да биде сличен на оној од земјите на ЕУ, од кои регионот е зависен и тоа особено во однос на извозот, но и понизок од оној на земјите во развој на Далечниот Исток и во Јужна Америка, а прилично понизок од големите земји во развој, какви што се Бразил, Русија, Индија и Кина, кои годинава се очекува да пораснат 5 до 10 отсто. Здружението на банкарство при СКМ придружна членка на Европската банкарска федерација Здружението на банкарство при Стопанската комора на Македонија од 1 јули ќе стане придружна членка на Европската банкарска федерација

(ЕБФ).Одлуката за асоцијативен статус на Здружението на банкарство е донесена на 8 април годинава во Будимпешта од страна на одборот на ЕБФ.Европската Банкарска Федерција ги претставува, брани и промовира интересите на нејзините членки, го промовира развојот на банкарската индустрија, обезбедува информации со додадена вредност, нуди ефикасни и професионални услуги за нејзините членки и им помага на новите членки во процедурите за нивно пристапување кон Европската унија и кон монетарната унија. Земјите членки на Европска унија имаат статус на членки во ЕБФ, додека државите кои се уште не се дел од ЕУ имаат статус на придружни членки. Ќе се бара странски инвеститор за ЕЛЕМ Ќе се бара странски инвеститор за државната ЕЛЕМ. На продажба ќе се понудат четириесет и девет проценти од капиталот на компанијата. Процесот за наоѓање на консултант што ќе направи релна проценка на вредноста на имотот, како и објавувањето на меѓународниот тендер, ќе почне по изборите. Ќе го спроведува новата

Влада без оглед во кој состав ќе биде- дали на ВМРО ДПМНЕ или на СДСМ. И двете политички партии во своите програми најавија дека ќе приватизираат дел од капиталот на ЕЛЕМ, но мнозинскиот пакет ќе остане во сопственост на државата. Различен е само рокот до кога треба да заврши целиот процес на докапитализација. Според плановите на ВМРО-ДПМНЕ тоа е декември 2013тата, а според СДСМ очекуваното време за влез на странски инвеститор во ЕЛЕМ е околу три години, односно до 2014тата. Доколку се земе предвид последната проценка на вредноста на ЕЛЕМ на околу 520 милиони евра, идниот инвеститор за 49 проценти од капиталот би требал да плати околу 250 милиони евра. Ова ја отвора дилемата ќе се јави ли заинтересиран купувач кој ќе плати толката сума а сепак нема да го добие управувачкиот пакет. Но и двете политички партии се


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... надеваат дека тие пари ќе ги искористат за инвестиции во енергетскиот сектор и зголемување на домашното производство на струја. Недостаток на работна сила во ЦЕФТА?

Сите земји што се дел од зоната на слободна трговија ЦЕФТА имаат дефицит на работна сила иако постојат високи стапки на невработеност во одделните национлани економии, тврди претседателот на Обединетиот регион на Србија, Владимир Илич. “Пазарот на труд во тој регион има сериозен недостаток од образование, компетентна и стручна работна сила“, вели Илич кој бил и директор на Националната служба за вработување. Тој додава дека во Србија иако има 600.000 невработени сепак постои недостаток од работници. Хипотетички ако се отворат 600.000

работни слободни позиции во Србија, 150.000 би можеле веднаш да работата, додека останатите 450.000 ќе треба соседот да ги “увезе“. Илич нагласува и дека во Србија просечната старост на невработените е околу

40 години и дека во просек се чека 4 години за работа на 185.000 млади личности до 30 години за кои се вели дека ¼ од нив е и “функционално неписмена“. Па според тоа тој препорачува земјите да работат на образованио и јакнењето на компетенциите на работна сила. Унгарците многу работат, а малку заработуваат

Унгарците многу работат, заработуваат под просекот и рано умираат, пишува унгарскиот весник „Непсабадшаг дејли“. Истражувањето на Организацијата за европска соработка и развој (ОЕЦД) за животниот стандард во 34-те нејзини членки покажува дека населението на Унгарија работи 1.989 часа годишно, што е меѓу најдолгото работно време во ОЕЦД, каде што просекот меѓу членките е 1.739 часа. Истовремено, просечно унгарско домаќинство инкасирало вкупно 13.858 долари во 2008 година, што е малку во споредба со просекот на земјите на ОЕЦД од 22.284 долари. Во Унгарија се вработени 55 отсто од работоспособното население, што е под 65 отсто колку што е просекот за ОЕЦД.Во однос на просечниот животен век, кај Унгарците тој изнесува 74 години, што е пет години под просекот меѓу земјите на ОЕЦД.

Најголем раст на цените на становите во Париз во последните 20 години

Достигнувајќи 7.780 евра за метар квадратен станбен простор, цените на недвижностите во францускиот главен град за една година забележаа раст од 20,8 отсто. според податоците од нотарските канцеларии, ова е најголемиот раст на цените на недвижностите на годишно ниво во последниве 20 години. Истовремено, цените на станбениот пораст во парискиот регион Илде-Франс, кој е најгусто населена област во Франција, за само една година забележаа раст од 16,5 отсто.

7


ТЕМА НА БРОЈОТ

Кога купувачите ла 10 најчести лаги што ќе ви ги кажат купувачите Работејќи со голем број тимови за продажба во земјава и регионот, моите колеги и јас забележавме дека една од најголемите пречки за успешната продажба е фактот што продавачите најчесто ги прифаќаат зборовите на купувачот буквално или здраво за готово. На самиот почеток на мојата консултантска кариера имав можност да работам и да учам од еден од најголемите обучувачи за малопродажба, познатиот „гуру“ на малопродажбата од Хаваите, Рон Мартин (www. ronmartin.net). Една од главните работи што тој ги проповедаше беше дека купувачите не смеете да ги земате здраво за готово, туку дека мора да појдете од претпоставката дека на почетокот на вашите односи купувачите нема да ви ја кажуваат вистината. Зошто купувачите не ви ја кажуваат вистината? Зошто тие ги лажат продавачите? Што купувачот очекува од продавачот? Да го остави на мир или да го „нападне“ и да го присили да купи? Дали тој тоа го доживува како еден вид агресија? Што мислите вие? Како вие се чувствувате кога некој ќе се обиде да изврши агресија врз вас? Дали во таквите ситуации се отворате или криете што навистина мислите

8

и чувствувате? Реакцијата на купувачот да ги крие од вас своите вистински мисли е сосема природна. Дали, ако каже отворено: -Ја сакам оваа работа, продавачот ќе го смали или зголеми притисокот врз него? Што може да очекува? Па зошто тогаш да биде искрен кон продавачот и со тоа да си наштети сам на себе? Мојот ментор, Рон Мартин, знаеше да каже: „Купувачите се лажговци“ (Buyers are liars). Секако, ова не треба да се сфати буквално, туку повеќе како опомена дека во во продажниот разговор не смееме да очекуваме искреност, барем не додека не го придобиеме купувачот и неговата лојалност. Дури откако со купувачот ќе воспоставиме долгорочни и квалитетни односи, ќе можеме да очекуваме вистинска искреност што тогаш станува поврзувачко ткиво на нашите односи. Еве десет практични

совети како да ги препознаете 10 најчести лаги што може да ги очекувате од купувачите. Советите се замислени за случајот на деловна продажба од една компанија на друга (B2B). 1. Не можеме да си го допуштиме тоа (немаме пари) Колку често е тоа вистината? Речиси никогаш. Парите најчесто ги има, само што буџетот претходно бил определен за некоја друга намена. Зошто ви кажуваат лаги? Не се доволно уверени дека производот што им го нудите го решава нивниот проблем (нивната болка). Совет: Прашајте како сега ги трошат парите? Потоа покажете им дека вашиот производ носи поголеми вредност и подобро го решава нивниот проблем од оној на којшто моментално ги трошат парите.


ажат

2. Купувачот не е во канцеларија Колку често е тоа вистината? Ако се јавите „на слепо“, само во 10% од случаите, што значи дека во останатите 90% тоа е лага на која не треба да и поверувате. Зошто ви кажуваат лаги? Секретарката сака да го заштити купувачот – директорот од несаканите притисоци од продавачите. Совет: Однесувајте се како да верувате во тоа што ви го кажуваат. Прашајте во кое време можете повторно да ги посетите. Дознајте го името на секретарката. Обидете се да покажете дека посетата е од важност за купувачот што таа го заштитува. 3. Нашиот тендерски процес е чесен Колку често е тоа вистината? Ретко. Зошто ви кажуваат лаги? Најчесто се крие името на конкурентот што е фаворизиран од различни причини. Не мора да се работи за мито и корупција, можеби тој има лични врски со луѓето што ги носат одлуките. Совет: Проценете колкави ви се изгледите и дали воопшто ви се исплатува да влегувате во конфронтација. Колку е конкурентот далбоко навлезен во приказната и кои се неговите врски. Ако немате инсајдер,

подобро оставете ја таа приказна. 4. Вашиот конкурент е поефтин. Колку често е тоа вистината? Понекогаш. Зошто ви кажуваат лаги? За да ја спуштите вашата цена. Совет: Однесувајте се како вашиот конкурент навистина да е поефтин, ни не попуштајте многу, истакнувајќи ја разликата во вредноста што ја добиваат од вас во споредба со конкурентската понуда. 5. Жал ми е што го пропуштив минатиот состанок. Колку често е тоа вистината? Ако е повеќе од еднаш, тогаш е сигурно лага. Зошто ви кажуваат лаги? За да го сокријат фактот дека сакаат да ве „откачат“. Совет: Не влегувајте во конфронтации, но и не заборавајте дека купувачот

џkancelariski nabavki џkancelariski materijali i oprema џreklamni materijali џhartija џpe~atarski materijali i oprema џhanplast џpe~atarski uslugi

bul. K.J.Pitu 28 blok 7 lok.19 (sproti TC Skopjanka) tel./faks: +389 2 24 66 682 tel: +389 2 24 65 732 faks: +389 2 24 68 928


ТЕМА НА БРОЈОТ сега ви е должен (свесно или несвесно). 6. Единствено јас одлучувам Колку често е тоа вистината? Ако не се работи за сосема мал бизнис, речиси никогаш. Зошто ви кажуваат лаги? Поради лични прилини и суета контактот сака да ви се прикаже како важен и незаменлив во компаниската хиерархија (дека може да одлучува самостојно, без другите). Совет: Прашајте за структурата на известувањето и внимателно прашајте кои се другите заинтересирани страни што може да влијаат врз донесувањето на одлуката. 7. Ние секогаш добиваме попуст Колку често е тоа вистината? Речиси никогаш. Зошто ви кажуваат лаги? Сакаат да ја спуштите цената. Совет: Игнорирајте ги и останете цврсто на својот првичен став.

10

Барањето попуст, особено на крајот на продажниот циклус, најчесто значи дека купувачот проверува дали ја добил најдобрата можна понуда. Ако е уверен дека вашиот производ му треба и му ги решава проблемите, цената сама по себе нема да го разувери. 8. Ќе ја прочитам вашата брошура Колку често е тоа вистината? Никогаш. Зошто ви кажуваат лаги? Сакаат да ве „откачат“. Тоа е фин начин како да ви кажат: не, тоа не ни треба, не го сакаме, не го решава нашиот проблем и не ја отстранува болката што ја чувствуваме. Совет: Не ја сметајте брошурата за ништо друго освен за факт дека вашата компанија има доволно пари за да може да си допушти брошура (се има, ни се може). Не сметајте дека некој воопшто ќе ја прочита брошурата. 9. Не сум во својата канцеларија. Колку често е тоа вистината? За

канцелариските типови, барем 25% од времето. Зошто ви кажуваат лаги? Поради големиот број повици мора да го намалат притисокот врз себе. Совет: Јавете се рано наутро или преку викенд, тогаш имате некакви изгледи да ве пропуштат. 10. Тукушто ви уплативме. Колку често е тоа вистината? Ако овие зборови ги слушате по вторпат, тогаш е речиси сигурно дека не се вистинити. Зошто ви кажуваат лаги? Имаат проблеми со готовинскиот тек па ве поставиле за свој личен заемодавач што ќе им помогне да излезат од неликвидноста. За жал, штотуку сте им позајмиле пари без камата. Совет: Не се потпирајте на зборот и ветувањата се додека парите не легнат на вашата сметка. Наплатата на побарувањата е составен дел од продажбата и е особено значаен дел од деловните односи.


HR АНАЛИЗА Топ 10 региони според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 19.05.2011 - 25.05.2011 Гостиварски 5% Странство 6%

Битолски 3%

Кумановски 3%

Тетовски 17%

Скопски 66%

Споредбен преглед на бројот на огласен кадар во печатените медиуми во периодот 19.05.2011 - 25.05.2011 40

38

35 30

25 22

20

20

HR АНАЛИЗА

25

15 10

11

5

6

8 4

7

0 19.05.

20.05.

Број на кадар за скопскиот регион

21.05.

23.05.

25.05.

Вкупен број на кадар за останатите региони

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 11


ПРЕЗЕМЕНО

Некои бизниси се осудени на пропаст уште на почетокот Внимавајте кога почнувате бизнис, колку и да ви добра идејата некој може пред вас тоа веќе го направил...па вие ќе пропаднете

Некогаш е така поради погрешните луѓе што во погрешно време и со погрешна идеја се нашле на подеднакво погрешно место. Тоа се случува и кога се обидува да се копираат идеите на оние што биле успешни и заработиле огромни пари. Отворањето на каква било компанија што би била замена за, или варијанта на, Google води во пропаст. Покрај Google, со тој пазар владее и нешто помалку успешниот Bing. Сите отворени варијанти, како Cuil и Wolfram Alpha беа фијаско, наведува Net. Престанете да се обидувате да ја убиете комуникацијата преку електронска пошта. Google, што овие денови води немилосрдна борба настојувајќи да најде конкурент на социјалните мрежи Facebook и Twitter (и притоа редовно не успева). Така, Google ја отвори Google Wave, интернет апликација за мрежна комуникација и колаборација што ги спојува особините на e-маилот и инстант пораките. Не му успеа во тоа. Еден од бизнисите што води во пропаст е започнувањето со

12

производство на автомобили по сопствениот вкус. Освен на Тесла, компанијата што во оваа област ожнеа успеси, речиси на никој друг не му пројде таа идеја. Но, Тесла од своето основање во 2003 година до денес има продадено помалку од 2000 автомобили. Некои сметаат дека тоа е далеку од успех. Сепак, таа компанија имаше подобра среќа од Fisker, V-Vehicle и Apter што веќе пропаднаа.

Затоа, заборавете на спојот меѓу интернетот и музиката.

Интернетот и нема нанесено толку штета на ниедна индустрија како што и има нанесено штета на музичката индустрија. Експертите велат дека ниедна работа поврзана со музиката на интернет не гарантира успех, при што iTunes претставува исклучок.

Еден од бизнисите што е осуден на пропаст е и отворањето бизнис со продажба на производи што се обидуваат да им го олеснат живото на родителите со мали деца. За такво нешто пазарот едноставно е премногу мал.

Спојот меѓу интернетот и телевизијата исто така е осуден на неуспех. Сѐ уште има такви што се обидуваат - Boxee, Roki и Google, но главно безуспешно. Работата со отворањето блог сервиси веќе не е толкав хит каков што беше пред раѓањето на социјалните мрежи како што се Facebook и Twitter.


Кај нас Вашата лојалност

Вреди повеќе

„Кроациа Осигурување – Живот АД“ и оваа година ја потврдува постојаната ориентираност кон клиентите воведувајќи го новиот проект за грижа на Корисници познат по слоганот „Кај нас Вашата лојалност вреди повеќе“. Покрај стандардно високите услуги кои ги добиваат нашите осигуреници и соработници, преку овој проект им понудивме и дополнителени привилегии и бенефити, односно им овозможивме одобрување на попуст во повеќе од 30 дејности. „Кроациа Осигурување – Живот АД“ е прва компанија на осигурителниот пазар па и пошироко која на своите Корисници им понуди ваков бенефит, можност за одобрување попуст при посета на ресторани, кафулиња, салони за убавина, фитнес центри, училишта за странски јазици, продавници за детски играчки, туристички агенции, стоматолошки ординации итн. Откако проектот беше успешно развиен на ниво на Скопје, истиот продолжуваме уште поуспешно да го прошируваме на регионално ниво, остварувајќи соработки со низа ресторани, кафе-барови, парфимерии, хотели ... од цела Македонија. Бидете и Вие дел од големиот број на задоволни осигуреници. Овозможете си осигурување на Живот кое подразбира уште низа други привилегии. Само една мудра одлука може да Ви го промени начинот, но и стилот на живеење. Градиме грижа за Корисници достојна на лојалноста која ни ја нудите, бидејќи задоволни Корисници е нашата цел!!

Доколку сте заинтересирани да станете наш соработник во рамките на овој проект,

контактирајте нé!

http://www.cro.mk/


ДЕЛ ОД НАШ


ШИТЕ КЛИЕНТИ


- НАГРАДИ -

ЗА АМБИЦИОЗНИТЕ ЗАСТАПНИЦИ Амбициозноста на нашата продажна мрежа е нашата движечка сила и она што постојано нé одржува на врвот. Водени од помислата на кој начин да ги мотивираме, стимулираме и наградиме нашите застапници, во рамките на нашата Команија беше воведен новиот Loyality награден програм. Прилично зачудувачки е мотивациониот ефект кој го постигна овој награден програм. Неговото воведување се покажа како одличен предизвик за сите наши досегашни застапници, но и уште поголем предизвик за новите застапници. Воодушевени сме од натпреварувачкиот дух на нашите застапници и нивната мотивираност да се напредува и да се освојуваат наградите кои ги опфаќа овој награден програм. Наградниот програм се покажа како одличен мотив за новите застапници, кои за кратко време успеаа да преминат од прво во второ ниво и да освојат награди. Докажаа дека се доволно амбициозни за краток временски перод да остварат реализација која ќе ги однесе едно ниво повисоко во кариерниот план и притоа ќе им донесе богата награда.


Само неколку месеци како го воведовме овој награден програм, а веќе можеме да се пофалиме со низа наградени застапници. Доделивме 7 награди кои се дел од „Вториот- временски ограничен награден модул“ што само докажува дека наградите опфатени со овој награден програм се достижни за секој кој е доволно амбициозен.

Бидете и Вие дел од амбициозниот тим на Кроациа Осигурување – Живот АД. Започнете со градење на кариера во осигурителниот бизнис! Овозможете си професионален развој со флексибилно работно време, благородна заработувачка и самоограничување на приходот. За нашите соработници овозможуваме бесплатна обука, континуирана надоградба на знаења, постојана логистичка поддршка и неверојатени награди.

ЗА СИТЕ ПОДЕТАЛНИ ИНФОРМАЦИИ

КОНТАКТИРАЈТЕ НÉ!

http://www.cro.mk/


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

големите

18


c u r r i c u l u m v i ta e ЛИЧНИ ИНФОРМАЦИИ Име и Презиме

Dominique Strauss-Kahn

Датум на раѓање

25 Април 1949 (62 години)

Место на раѓање

Париз

Националност Професија Политичка партија Останата политичка припадност Брачен статус Деца Алма матер

Французин Економист, Правник и Политичар Социјалистичка партија (од 1970- моментално) Комунистичка партија (пред 1970 година) Anne Sinclair (1991–present), Brigitte Guillemette –втора сопруга, Hélène Dumas – прва сопруга 4 ќерки School of Commercial Advanced Studies, Paris Paris Institute of Political Studies Paris West University Nanterre La Défense

КАРИЕРА 1 Ноември 2007 – 18 Мај 2011

Професија Име на организацијата Заменик Претходник Наследник

Извршен директор Меѓународниот Монетарен Фонд John Lipsky Rodrigo Rato John Lipsky (вршител на должност)

Датуми Професија Име на организацијата

2001 - 2007 Пратеник (3 реизбори) Франциски парламент

Датуми

2006 Кандидат на Социјалистичката партија за Претседателските избори во Франција

Датуми Професија Име на организацијата

2001 - 2002 Професор по Економија Institut d'Etudes Politiques de Paris

Датуми Професија Име на организацијата

2001 - 2002 Визитинг Професор Стенфорд Универзитет

Датуми Професија Достигнувања Премиер Претходник Наследник Датуми Професија

CV НА ГОЛЕМИТЕ

Датуми

4 Јуни 1997 – 2 Ноември 1999 Министер за Економија, Финансии и Индустрија на Франција Лансирање на Еврото во Франција Lionel Jospin Jean Arthuis Christian Sautter 1995 - 1997 Градоначалник на Sarcelles 19


CV НА ГОЛЕМИТЕ Датуми Професија

1993 - 1997 Корпоративен правник во приватен сектор

Датуми Професија

1991 - 1993 Министер за Индустрија и Меѓународна трговија на Франција

Датуми Професија

1988 - 1991 Претседавач на Финансиска комисија во Францускиот Парламент

Датуми Професија

1986 Избран за Пратеник во Францускиот Парламент

Датуми Професија

1981 - 1986 Заменик Претседател на Агенција за Економско Планирање

Датуми Професија Име на организација

1978 Назначен за Асистент Професор, а потоа и Професор по Економија Париски Универзитет

ОБРАЗОВАНИЕ Датуми Назив на образовната институција Стекнат стручен назив

1977 Париски Универзитет

Останати информации

Универзитетска диплома од областа на право, бизнис администрација, политички науки и статистика

Доктор на науки по Економија

ОБЈАВЕНИ ТРУДОВИ Inflation et partage des surplus; le cas des ménages. Cujas, 1975. (with André Babeau and André Masson). Économie de la famille et accumulation patrimoniale. Cujas. 1977. La Richesse des Français- Epargne, Plus-value/Héritage. (with André Babeau). Paris: PUF, 1977. Collection « L'économiste » ed. Pierre Tabatoni. Enquête sur la fortune des Français. Pierre Bérégovoy: une volonté de réforme au service de l'économie 1984–1993. Cheff, 2000. (with Christian Sautter) La Flamme et la Cendre, Grasset, 2002, (ISBN 2-01-279122-0) Lettre ouverte aux enfants d’Europe, Grasset, 2004, (ISBN 2-246-68251-7) Pour l'égalité réelle: Eléments pour un réformisme radical, Note de la Fondation Jean Jaurès, 2004 DVD pour le Oui à la constitution, 2005 365 jours, journal contre le renoncement, Grasset, 2006

20


Штрос- Кан „големиот заводник“ Во текот на двете години поминати во подготовка на мојата книга „Le Roman vrai de Dominique StraussKahn“, објавена на 5 Мај 2011, запознав 65 луѓе кои го познаваат Штрос- Кан многу добро: политички партнери или непријатели, членови на неговото семејство, пријатели од неговата младост, и – многу жени. Ја запознав секако и неговата сопруга Ен Синклер, неговата прва сопруга Хелен Дима, поранешни девојки и многу жени кои работеле за него во текот на неговата долга кариера во Меѓународниот Монетарен Фонд, Францускиот Парламент и разните владини функции, како што е Градоначалник на Sarcelles, градот на периферијата на Париз. Во Франција не е честа појавата новинарите да пишуваат за приватниот живот на политичарите. Јас тоа го направив во мојата книга. Сите жени кои ги запознав потврдија дека господинот Штрос-Кан е голем заводник, исто како и имногу други големи Француски политичари, особено Саркози, Ширак и Митеран, нашите актуелен и поранешни претседатели. Тие жени го опишаа како сладок и шармантен човек, понекогаш непосреден, но воопшто неспособен за било какво насилство. Но, во 2007 година, младата и талентирана Француска писателка Тристан Банон, го обвини Штрос-Кан за обид за силување. Банон никогаш не покрена обвинение против ШтросКан, но нејзините обвиненија ме мачеа две години. Јас лично не можам да поднесам било каков вид на насилство. Со оглед на тоа што сум оженет со Презвитеријанска свештеничка, длабоко верувам во моралноста, почит кон ненасилството и правата на жените.

Една недела подоцна, во Француските и странските весници се зборуваше за „гласините“ во врска со Штрос-Кан. Повеќето од гласините веќе ми беа познати. Но, никој не ги сфаќаше сериозно тие гласини пред Штрос-Кан да биде уапсен – ниту јас, ниту било кој друг Француски новинар. Јас не знам што навистина се случи на 14 Мај 2011 во собата 2806 во Хотелот Софител во Њу Јорк, и целосно сум уверен дека Американската правда ќе дојде до вистината. Но, како биографер на Доминик Штрос-Кан, јас како новинар најверојатно најдобро го познавам неговиот живот, неговата физиологија и личност. Останувам на ставот дека обвинувањата за сексуална агресија не се совпаѓаат со ништо што јас знам за него. Забелешка: Автор на текстот е Michael Taubmann за CNN. Michael Taubmann е Француски новинар за ARTE- Француско Германска телевизиска мрежа и директор на весникот Le Meilleur des Mondes. Таубман е автор на неколку книги, а неговата последна книга е биографијата на Доминик Штрос-Кан. Текстот е превземен од http://edition.cnn.com/2011/OPINION/05/23/strauss.kahn.biographer/index.html.

21

CV НА ГОЛЕМИТЕ

Напишав едно поглавје во книгата за аферата Банон. За време на мојата истрага, се обратив до неколку луѓе, меѓу кои и младата жена и лично Штрос-Кан. Моите заклучоци беа јасни- не постои никаков доказ за ваквите обвинувања. „Штрос-Кан е голем заводник? Па секако! Но, тој не е силувач„. Тоа е она што го напишав во мојата книга објавена само неколку дена пред скандалот во Софител.


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Што е професионално однесување ПРОФЕСИОНАЛЕЦ... збор кој се почесто го употребуваме не само во нашиот службен живот туку и во оној...семејниот и личниот.

Но, веројатно токму поради тоа и значењето кое стои позади овој силен збор некако во последно време е разводнето. Прво би сакал да се осврнам кон некои секојдневни случки кои ме инспирираа да го напишам овој текст, а потоа ќе напишам неколку збора околу карактеристиките на вистинските професионалци.

Вистинските професионалци ги почитуваат останатите, не оставаат отворени и неодговорени прашања, и во никој случај не си дозволуваат да побараат извршување на некоја задача „ од денес за утре“. Почитта кон другите и нивните обврски е основна карактеристика на секој професионалец и во себе вклучува:

Сите веројатно ке се сложиме дека вистинските професионалци не доцнат „академски“ (патем кажано, терминот академско доцнење се користи само во Македонија) на состаноци по минимум 15 минути, и притоа да не чувствуваат обврска, професионална пред се, да барем го најават своето доцнење на состанокот.

• Да се биде културен и со пристојни манири • Да се биде точен • Да се биде доверлив • Да се биде фер • Да се превземе одговорност • Да се прифати конструктивна критика • Да се слушаат останатите • Извинувањето за сопствените грешки е обавезно

22

• Да се избегнува конфликт на интереси • Професионалците никојпат не трошат енергија на одмазда туку на нови конструктивни начини кои ќе ги доведат до посакуваниот успех. Всушност, да се биде професионалец, се сведува речиси само на една животна филозофија, да се гледа подалеку од моменталните потреби, да не се мисли на брза заработувачка, туку да се обезбеди иднината за себе и за своите вработени или колеги. Со почит, Алекс Јовановски

www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com


„My CRO Account“

АПЛИКАЦИЈА ЗА БРЗА И ТОЧНА ИНФОРМАЦИЈА Во насока на постојана надоградба на нашата „Грижа за корисници“ изминатиов период активно работевме на воведување на нова апликација која ќе го олесни протоколот на информации до нашите Корисници. Уште еднаш докажуваме дека иновацијата е наша стратешка определба. Од минатата недела во употреба е пуштена „My CRO Account“ аплијација наменета за сите наши Осигуреници и Застапници. До „My CRO Account“ апликацијата можете да пристапите преку интернет страната www.app.cro.mk и со Ваше регистрирање на истата, од удобноста на Вашите домови можете да дојдете до сите за Вас неопходни информации. „My CRO Account“ апликацијата за нашите Осигуреници овозможува следење на: • Доспеаност на рати • Дата и износ на извршени уплати • Вкупно уплатени средства • Анализа на припишана добивка • Извештај на вложувањата на средствата од капиталот и резервите на Кроациа Осигурување – Живот • На овој начин постојано ќе бидете во тек со состојбата на Вашата полиса и Вашиот статус како наш Осигуреник. За нашите Застапници преку „My CRO Account“ апликацијата овозможуваме следење на: • Личните остварувања • Остварувања на соработниците во структурата • Прегледи за провизија • Состојба на полиси во однос на платена премија Олеснете си го начинот преку кој доаѓате до информации и регистрирајте се на „My CRO Account“ апликацијата!


ИНТЕРЕСНО

Вашата работа е су

Донесуваме преглед на 10-те најлоши занимања на светот. Откако ќе го прочитате ова подолу сигурни сме дека уште повеќе ке си ја засакате работата 1. Чистач во порно кино Работата на чистачот како таква е прилично грозна, но да се биде чистач во кино во ке се прикажуваат порно филмови е најлошата работа на овој список. Самиот опис на работата е прилично едноставен - по секоја кино претстава треба да земете крпа во раце и да ја исчистите салата. Сепак, за разлика од останатите кино сали, во овој случај можете со сигурност да заклучите дека лепливата материја под седиштето не е Кока Кола. Како утеха ви останува фактот дека сите филмови можете да ги гледате целосно бесплатно и дека сигурно ќе бидете популарни кај вашето машко друштво, но за природата на вашата работа сигурно нема да разговарате со вашата мајка или сопруга.

24

2. Стражар во бакингемската палата

Стражарската должност во бакингемската палата се смета за една од најлошите работи во британската војска. Покрај фактот што мора со часови да стоите на едно исто место, без да се смеете, воедно мора и да изгледате одлично. Војниците поминуваат по неколку часа дневно чистејќи ги своите униформи и чизмите поради инспекцијата на која сигурно ќе подлежат пред да излезат надвор и ја заземат својата положба пред кралската палата. Секој војник што изгледа помалку од беспрекорно се казнува на различни начини, од кои еден секако е ... дополнителна стражарска должност пред палатата!

3. Мастурбатор на животни Истражувачите на кои им е потребна животинска сперма за истражување или за вештаќко оплодување имаат неколку привлечни опции како да дојдат до неа: може да вметнат електрична сонда во ректумот на животното, да стават вештачка вагина на пенисот на животното, или добро познатиот стар начин на „рачна стимулација“. Еден од поопасните потфати е собирањето сперма од расплодни бикови (што се сметаат за најсвоеглавите и најопасните од сите говеда). Во присуство на крава бикот се возбудува, а во моментот кога ќе се качи на кравата со предните нозе, храбриот ветеринарен техничар со вештачка вагина во рацете скокнува меѓу двете возбудени животни и го пренасочува


упер, какви ги има... 4. Чистач на канализација

Рамеш Саху работи во одделот за јавна чистота на градот Калкута, чистејќи ја градската канализација. Секојдневно седи наведнат во шахта длабока 2 метра, испрскан во вртлог од човечки отпад. Опремен со црево и железна шипка, облечен само вбо долна облека, Рамеш ја чисти црната густа кал од затнатиот одводен канал и ја става во канта што потоа неговите колеги ја креваат и ја истураат среде тесната улица. На крајот на денот, двајца колеги му помагаат да излезе

од смрдливата и валкана дупка. Со 27 години, жена и три мали ќерки, неговите месечни примања се 100 долари. Тој работи во одделот за чистота веќе 10 години.

5. Проучувач на комарци во Бразил Научниците во борбата против маларијата мора да се запознаат со убодите

на комарците и со нивните навики. Бразил е подрачје во кое живеат комарците од видот Anopheles Darlingi што не „паѓаат“ на вообичаените начини на истражување што научниците ги користат во Африка: овој малечок и паметен готован им се приближува на научниците единствено ако му се „понудат“ како мамец. Рано во вечерта, кога активноста на комарците е на врвот, „научникот – мамец“ наоѓа некое место што е преполнето со инсекти и поставува шатор со

дупка на дното во кој и самиот седи. Комарците долетуваат внатре додека научникот седи неподвижен и го жртвува своето тело во името на науката. Целото време е фокусиран на своите нозе, бидејќи кога комарецот ќе дојде да го гризне, тој го вшмукува со сламка и го пушта во посебен сад. Постариот истражувач Хелге Зилер бил „на менито“ двапати неделно. За време на најдобрите вечери тој знаел да фати до 500 примероци од Anopheles комарците за 3 часа. Во меѓувреме, се разбира, комарците се нагостиле и на остатокот од неговото тело и го гризнале околу 3000 пати, што во просек значи 17 каснувања на минута! И тоа не е се... Следните 5 меѓу кои и оценувач на прдежи во следниот број!

25

ИНТЕРЕСНО

пенисот ба бикот во вештачката вагина, што ја држи во раце цело време сѐ додека бикот не ејакулира. Тројца колеги техничари се обидуваат да го заштитат храбриот колега цело време држејќи јажиња што се поврзани со алка во биковиот нос ... сѐ на сѐ, се работи за незгодна и опасна работа.


ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

Психолошка ана Каква личност с

Дали сте доминантна, влијателна, стабилна или претпазлива личност? Секоја личност има свои предности и слабости, но во одредена ситуација, предностите може да станат слабости и обратно. Дали луѓето со силен карактер се миленици на судбината – среќно родени со вистинската генетска комбинација? Не се. Сите сме способни да развиеме силен карактер. Ако добро се разбереме себеси, можеме да го обликуваме својот живот максимално да ги искористиме своите можности. Од друга страна, ако подобро ги разбереме другите, можеме да ги придобиеме за своите идеи и успешно да соработуваме со нив. Затоа, силниот карактер не е случајност, туку резултат на јасна слика за себеси и за другите. Прашањето е само како да се разбистри таа слика. И успешните луѓе, кои ги привлекуваат другите со својата личност, имаат слаби страни, но успеале да пронајдат соодветно опкружување и работи кои им овозможиле да ги искористат своите силни страни и во кои нивните слабости станале неважни, пишува Ѕвездан Чорбиќ, директор на „Execitium“. Секоја личност има свои

26

предности и слабости, но во одредена ситуација, предностите може да станат слабости и обратно. Затоа, повеќе сакаме да зборуваме за недостатоците, односно ограничувањата. Различните психолошки модели на личноста им помагаат на луѓето да развијат јасна слика за себеси и им овозможуваат да ја разберат човековата природа. Моделот на личноста „персолог“ кој го разви Др. Џон Г. Геиер, тестиран е практично и во практика тоа е модел за подобро разбирање на себеси и другите. Се темели на четири различни форми на однесување: Доминантно (D – dominant), влијателно (I – influencing), стабилно (S – steady), претпазливо (C – cautious) или скратено DISC. Личностите со доминантно однесување се самоуверени, одлучни и се залагаат за своите идеи. Нив ги карактеризира силна волја, сакаат предизвици и активно го обликуваат своето опкружување. Меѓутоа,

не обрнуваат многу внимание на чувствата и потребите на другите. Карактеристиките на тој начин на однесување се однесуваат на вас ако целосно се согласуваат со следните изјави: „Лесно носам одлуки“, „Уживам кога преземам команда“, „Само резултатите се важни“, „Жеден сум за успех“, „Понекогаш мора да бидете директни“. Влијателните (influencing) личности се енергични,


оптимистични и сакаат да зборуваат. Отворени се и пријателски се однесуваат кон другите, сакаат да ги поттикнуваат другите и уживаат во нивниот развој. Не се плашат отворено да ги покажат своите емоции. Нивен недостаток е тоа што често истовремено започнуваат повеќе проекти, па поради големиот број, никогаш не ги довршуваат. Ако во голем процент се согласувате со следните изјави, тогаш, се однесувате како ваквите личности: „Сакам да имам

Личностите со стабилно однесување се смирени, сигурни и знаат да соработуваат. Ги почитуваат предвидливите процеси и опуштеното, пријателско опкружување. Своите задачи ги извршуваат концентрирано и навремено. Меѓутоа, тешко се носат со промените, им недостасува иницијатива и помалку се успешни во решавање конфликтни ситуации. Таквото однесување одговара на вашиот стил ако се согласувате со следните тврдења: „Дружељубив сум и сакам да им помагам на другите“, „Ги почитувам потребите на другите“, „Можеме многу да постигнеме со трпение и срдечност“, „Лесно може да се ставам на местото на другиот“, „Мораме смирено да ја процениме ситуацијата пред да почнеме да ја решаваме“. Претпазливите (на анг: cautious) личности се дисциплинирани, тактични и уредни. Почитуваат правила и норми и своите задачи ги извршуваат со голема внимателност. Важно им е процесите да бидат со структура. Недостаток им е тоа што често се губат во деталите, тешко им е да ги препуштат

работите на другите, а тоа значи да ги поделат работите и понекогаш се претерано претпазливи. Припаѓате на оваа категорија ако се согласувате со следните тврдења: „Имам чувство на одговорност“, „Ги почитувам стандардите“, “Тежнеам кон совршенство“, „Грешките ме лутат“, „Барам многу од себеси“. Најверојатно се пронајдовте во неколку различни форми однесување. Тоа е нормално, бидејќи секој од нас има нешто од секој вид однесување, но сепак, во поголем дел припаѓаме на една категорија. Проверете: Ако треба да изберете само шест од тврдењата од 20 понудени од четири форми на однесување, кои ќе ги изберете? Поголемиот број луѓе имаат две силни карактеристики на однесување и најчесто се однесуваат „комбинирано“: Доминантно – влијателно, стабилно – влијателно, претпазливо – доминантно, итн. Препознавањето на карактеристиките на сопственото однесување и однесувањето на другите е една работа, а ефикасната употреба на тие знаења е сосема друга работа. Парадоксално е секогаш од другите да очекуваме да се променат. Реално, не можеме да ги менуваме другите, но менувајќи се себеси, автоматски можеме да очекуваме и различна реакција од своето опкружување. Со разбирање на видот однесување на другите, можеме да ја усогласиме сопствената комуникација и однесување.

27

ВРЕДИ ДА СЕ ПРИЧИТА

ализа: сте

многу луѓе околу мене“, „Можам да ги мотивирам другите“, „Доброто расположение ми е многу важно“, „Одлично е кога резултатите се постигнуваат заеднички“, „Понекогаш морате да замижете пред некои работи“.


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


објавува

ОГЛАС

за пополнување на 2 (две) работни местa како

ТЕЛЕФОНСКИ ОПЕРАТОРИ во Call Center Критериуми за аплицирање: ССС или ВСС Изразени комуникациски способности Познавање на англиски јазик; Кандидатите со работно искуство во областа ќе имаат предност при изборот;

Работниот однос се заснова на одредно време од 3 (три) месеци.

Потребна документација: Биографија (CV) Мотивационо писмо Заинтересираните кандидати се молат своите пријави на е-mail адреса: h.dzambazovska@cro.mk, со назнака: Пријава за вработување во Call Center Основана во далечната 1884 год., Croatia Osiguranje d.d. Zagreb е една од најстарите и најпочитувани осигурителни компании на Балканот. Искуството кумулирано низ нејзината 12 6 годишна историја се гаранција за квалитетот на услугите кои ги нуди на своите клиенти.


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

UNDERSTANDING FINANCE (HARVARD BUSINESS SCHOOL PRESS/POCKET MENTOR)

The Pocket Mentor Series offers immediate solutions to common challenges managers face on the job every day. Each book in the series is packed with handy tools, self-tests, and real-life examples to help you identify your strengths and weaknesses and hone critical skills. Whether you’re at your desk, in a meeting, or on the road, these portable guides enable you to tackle the daily demands of your work with greater speed, savvy, and effectiveness.

30


HR HR РЕЧНИК

ПРОФИЛ НА РАБОТНО МЕСТО

Англискиот збор “Job Profile” е збир на најважни карактеристики на едно работно место. Определен е во каталогот на работни места: - Интеракција - Дијапазон на одговорности / Слобода на делување - Решавање на проблеми / Иновации - Влијание на остварувањата / Носење на одлуки - Побарува знаења и вештини

Прецизно и потполно определени барања за работно место се потребни во многу процедури и процеси на управување со човекови ресурси бидејќи служат како основа за избор на кандидати, на пример во: - Пополнување на работни места - Управување со вештините - Планирање на кариера интересот кај работобарателите за хонорарни ангажмани - Планирање на наследување

Колкав е Прифаќаат хонорарен ангажман Не прифаќаат хонорарен ангажман

58 42

Прифаќаат хонорарен ангажман

42% 58%

Не прифаќаат хонорарен ангажман

31

СТАТИСТИКА

Колкав е интересот кај работобарателите за хонорарни ангажмани ?


ОГЛАСНА ТАБЛА СУДСКИОТ ИЗВРШИТЕЛ –

ГОРДАН СТАНКОВИЌ објавува

ОГЛАС

за вработување на:

АДМИНИСТРАТИВЕН РАБОТНИК (1 ПОЗИЦИЈА-Ж)

Потребни квалификации: * Средна стручна подготовка * Пожелно познавање на Англиски јазик * Пожелно претходно работно искуство во областа на административното работење * Познавање на компјутери Одговорности: * Административна-канцелариска работа * Достава на документација по институции Доколку сметате дека ги исполнувате овие услови, Ве молиме да го испратите вашето CV, заедно со фотографија, на следната e-mail адреса izvrsitel@t-home.mk Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Назнака на позицијата за која се аплицира

ОГЛАСОТ ТРАЕ 5 (ПЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

32


Дневник, 21.05.2011

Дневник, 21.05.2011

STRABAG SE е една од водечките европски компании во областа на градежништвото. Со цел засилување на нашиот тим за високоградба и инженерски конструкции, распишуваме конкурс за следново работно место (можност за работа во земјава и странство): - КОМЕРЦИЈАЛИСТ со висока или виша стручна спрема во областа на економијата (VII или VI степен), познавање на англиски јазик, со или без работно искуство. Писмото за мотивација со биографија и фотографија испратете ги до 30.05.2011 година на e-mail: keti.petrovska@strabag. com.

“ТЕНИСКИ КЛУБ АС“ Скопје објавува оглас за прием на 3 (три) извршители за работа во кафетерија на определено време од 3 (три) месеци. Вашето CV испратете го на адреса: “ТЕНИСКИ КЛУБ АС“ Скопје бул.АВНОЈ б.б. 1000 Скопје или на tkas@tkas.com.mk Рок: 31.05.2011 Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 21.05.2011год.

Phoenix Pharma објавува оглас за вработување на Комерцијален Референт - 2 извршители. Потребни квалификации: ССС - фармацевтски техничар Адреса за аплицирање: personal@phoenixpharma.com. mk Рок: 31.05.2011год. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 21.05.2011год.

Дневник, 21.05.2011

Утрински Весник 21.05.2011

Вечер, 25.05.2011

“Македонијатурист“ АД Скопје има потреба од прием на работници за следниве работни места: 1. Инженер Архитект 2. Инженер за информатичка технологија 3. Управување со човечки ресурси Огласот трае 8 дена од објавувањето. Адреса за аплицирање: ул“Моша Пијаде“ бр.2 Скопје со ознака “за оглас“. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 21.05.2011год.

„МАКПЕТРОЛ“ А.Д. - Скопје распишува оглас за вработување на 1 (еден) работник на определено време од 4 (четири) месеци за потребите на HONDA Центарот, на работно место: Шеф на одделение на Одделението за земјоделска механизација HONDA. Адреса за аплицирање: „МАКПЕТРОЛ“ А.Д. - Скопје Сектор за човечки ресурси Ул.„Мито Хаџивасилев-Јасмин“ бр.4 1000 Скопје. Рок за аплицирање: 31.05.2011год. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Утрински Весник на 2324.05.2011год.

Ресторан од Дебар Маало има потреба од скараџии, келнерки и готвачи. Тел. Контакт: 02/3111-112 и 077/811-307.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дневник, 20.05.2011

33


ОГЛАСНА ТАБЛА Време, 25.05.2011

Време, 25.05.2011

Време, 25.05.2011

Се бараат Пица мајстори со работно искуство. Информации на телефон 075/444-107.

Се бараат работнички за во сендвичара, работнички за во кујна и келнерки со претходно работно искуство. Информации на тел. 075/362-508.

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје- Институт за социолошки и политичко правни истражувања распишува конкурс за избор на еден наставник во сите наставно- научни звања во научната област Политички науки и европска политика. Конкурсот трае 8 дена од денот на објавувањето. Документите се доставуваат во Институтот за социолошки и политичко правни истражувања- Скопје, Партизански одреди бб, П.фах 435, 1000 Скопје. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Време од 25.05.2011 година.

Дневник, 25.05.2011

Дневник, 25.05.2011

Вечер, 26.05.2011

ТЕХНОКООП Скопје поради ширење на својата продажна мрежа на салони од Брендот „ОТО- Мебел Маркет“ има потреба од АРХИТЕКТИ за работа во салон за мебел. Потребни услови за аплицирање: - ВСС за проектирање на мебел и ентериери, Архитектонски или Шумарски факултет, - Искуство со решенија за внатрешен дизајн, - Познавање на работа со компјутери и познавање на програми за цртање, - Да поседува одлични комуникациски и преговарачки вештини со купувачи, - Искуство и спремност за тимска работа. Заинтересираните кандидати можат да закажат разговор на телефон: 3165-518 и 2763-272 или на e-mail: tehnokoop@tehnokoop. com.mk.

Фирма од областа на транспорт и шпедиција има потреба од еден Раководител на отсек шпедиција во Битола. Потребно е кандидатот да поседува лиценца за декларант, да има ВСС и работно искуство од најмалку 5 години. Пријавите да се праќаат на e-mail: j.sonja@hotmail.com.

Ексклузивен салон за убавина има потреба од Козметичари, Фризери и Масерки од Скопје, Охрид, Гевгелија и Битола. Тел. 078/761-967.

34


Дневник, 26.05.2011

Дневник, 26.05.2011

ПЗУ Поликлиника Манолеви има потреба од Доктор по општа пракса и Медицинска сестра. Сите заинтересирани своето CV да го пратат на e-mail: manolevi@t-home.mk.

Гостилница бара помошник во кујна со работно искуство. Тел. 02/3229-457.

Фирмата КАРГОМАКС ДОО, овластен дистрибутер за возилата на Iveco во Македонија распишува оглас за вработување на БИЗНИС АСИСТЕНТ. Потребни услови: - ВСС (Економски или правен факултет ќе се смета за предност), - Одлично познавање на англиски јазик, - Познавање на Италијански јазик, - Возачка дозвола Б-категорија, - Одлични интерперсонални особини, - Тимски менталитет и одлични комуникациски особини, - Работно искуство на иста или слична позиција ќе се смета за предност. Доколку ги исполнувате горенаведените услови, Ве молиме испратете го Вашето CV на следниот e-mail: info@cargomax.com.mk најкасно до понеделник, 30.05.2011 година. Дополнителни информации можете да добиете на телефон: 02/2551-050. Само селектираните кандидати ќе бидат повикани на интервју.

Вест, 26.05.2011

Вест, 26.05.2011

Време, 26.05.2011

Имаме потреба од келнери/ ки и шанкер/ки со работно искуство во кафетерија во ГТЦ. Информации на телефон: 075/860-768.

ДЕЖА ВУ во Рамстор има потреба од искусни келнери/ки и готвачи/ки. Тел. 075/304-003.

А2 Телевизија има потреба од Еден дипломиран ПРАВНИК на неопределено време за 24 часа неделно, со работно искуство. Огласот трае 5 дена. Кандидатите своето CV да го испратат на следниот e-mail: iilievska@a1.com.mk.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дневник, 26.05.2011

35


ОГЛАСНА ТАБЛА Време, 26.05.2011

Време, 26.05.2011

Вечер, 26.05.2011

Плус продукција има потреба од Еден дипломиран ПРАВНИК на неопределено време со полно работно време со ВСС и работно искуство. Огласот трае 5 дена. Кандидатите своите документи да ги испраќаат на следниот e-mail: iilievska@ a1.com.mk.

Се бараат девојки за работа во сендвичара, пица-мајстори и гиро работници. Телефон: 078/430-104.

АБ КАНАЛ дооел Скопје распишува оглас за работно место: 1. ОРГАНИЗАТОР – 1 извршител, со минимум ССС, минумим 1 година работно искуство, основно познавање на англиски јазик, возачка дозвола Бкатегорија. 2. ТОН МАЈСТОР – 1 извршител, минимум ССС, минимум 1 година работно искуство, основно познавање на англиски јазик. Огласот трае 10 дена од денот на објавувањето, односно од 26.05.2011 заклучно со 06.06.2011 година. Пријавите по огласот, како и документацијата по конкурсот кандидатите треба да ги достават во АБ КАНАЛ дооел Скопје (Правна служба), ул. Антон Попов, бб, Скопје. Ненавремено доставените пријави како и пријавите со непотполна документација нема да се разгледуваат.

Вечер, 26.05.2011

Утрински весник, 17.05.2011

Дневник, 17.05.2011

ПРОДУКЦИЈА ПЕРСПЕКТИВА дооел, агенција за outdoor advertising, има потреба од пополнување на работната позиција НАДВОРЕШЕН КОМЕРЦИЈАЛИСТ – 2 работни места: 1. За територија на СКОПЈЕ- 1 кандидат, 2. За територија на ОХРИД – 1 кандидат (со место на живеење во Охрид). Кандидатите треба да ги поседуваат следниве квалификации: - ВСС, - Мин. 1 година работно искуство на соодветна позиција, - Добро познавање на работа со компјутер, - Познавање на англиски јазик, - Одлични комуникациски вештини, - Искуство за теренска работа, - Возачка дозвола Б категорија. Конкурсот ќе биде отворен во периодот 26 Мај – 01 Јуни 2011 година. Кандидатите потребно е да достават мотивационо писмо, резиме (CV) на македонски јазик и фотографија по електронска пошта на следната адреса: robert@perspektiva. com.mk и info@perspektiva.com.mk.

Судскиот совет на Република Македонија објавува оглас: - За избор на двајца Судии во Врховен суд на РМ, - За избор на двајца Судии на Апелациски суд Битола и - За избор на двајца Судии на Основен суд Штип. Кандидатите за избор на судии треба да ги исполнуваат условите предвидени во член 45 од Законот за судовите. Потребните документи да се достават во рок од 15 дена од денот на објавувањето на огласот до Судски совет на РМ на ул. Вељко Влаховиќ, бб. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник од 19.05.2011 година.

Универзитет „Гоце Делчев“ Штип распишува конкурс за избор на анставници и соработници на факултетите во состав на Универзитетот. Конкурсот трае 8 дена од денот на објавувањето. Потребните документи за аплицирање се доставуваат до архивата на ректорската управа на Универзитетот. Информации на тел. 032 550 046. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник од 17.05.2011 година.

36


објавува

ОГЛАС за

Надворешен Застапник за Осигурување ОПИС НА РАБОТНОТО МЕСТО: Идентификување на потенцијални осигуреници ; Средба со потенцијални осигуреници и користење на методи со кои се проценува потребата од долгорочни финансиски решенија ; Предложување на решение кое се вклопува во рамките на потребата и можностите на потенцијалниот осигуреник ; Градење и одржување на долгорочна врска со осигуреникот ;

ОВОЗМОЖУВАМЕ: Бесплатен тренинг и постојана надоградба на знаењата ; Компензациски пакет кој овозможува провизија еднаква на остварениот резултат и можност за бонус ; 8(о сум) фазен кариерен развој ; Годишни признанија и награди за најдобрите ;

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кроациа Осигурување – Живот АД дава шанса: На лицата кои штотуку завршиле со студиите и оние кои во моментот се без работа започнување на кариера во осигурителниот бизнис, како и ; Можност за дополнителен приход за оние кои се во редовен работен однос. Доколку смететате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики, Ве молиме, пратете ги вашите контакт информации на: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „ЗА КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ – Надворешен застапник“. Наш претставник ќе Ве контактира во најкус можен рок. Благодариме за Вашиот интерес за застапување на нашиот бренд Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје. Основана во далечната 1884 год., Croatia Osiguranje d.d. Zagreb е една од најстарите и најпочитувани осигурителни компании на Балканот. Искуството кумулирано низ нејзината 12 6 годишна историја се гаранција за квалитетот на услугите кои ги нуди на своите клиенти.

37


ОГЛАСНА ТАБЛА

for its office in Pristina is seeking for

YOUNG, ENTHUSIASTIC AND MOTIVATED PERSON TO JOIN OUR TEAM as

PROJECT ASSISTANT Qualification: University degree in Economy, preferably in E-business, or final year student With or without previous work experience Excellent knowledge of English language (written and spoken) Excellent knowledge of MS Office, Internet, E-mail

Main tasks and responsibilities: Administrative support Website administration Organization and logistics of events and activities

Personal profile: Excellent communication, presentation and organizational skills Team work Loyalty and initiative Ability to work under pressure and with tight deadlines

Please send your CV and Cover Letter in English language not later than 23.05.2011 to the following e-mail address: marijaj@vrabotuvanje.com.mk with subject of the e-mail “Project assistant”.

ONLY CANDIDATES FROM KOSOVO ARE INVITED TO APPLY. Attention: * All application will be in strict confidence. * Only short listed candidates will be contacted.

38


Медиумски сервис НУКЛЕУС организира ОБУКА СПОРЕД ПРОГРАМАТА НА BBC TRAINING CENTER за креирање сопствен профилиран кадар од ТВ СНИМАТЕЛИ, ТВ МОНТАЖЕРИ И ТВ НОВИНАРИ од 20. Мај до 01. Октомври Скопје

ОГЛАСНА ТАБЛА

преку интерактивна менторска обука и практична работа со интернационален тим на тренери

За најдобрите обезбедена работа! ИСПРАТЕТЕ ВАШЕ CV и мотивационо писмо нагласувајќи ја преферираната позиција по обуката /камера, монтажа/ на мејл: contact@nukleus.tv

39


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ ОД ОБЛАСТА НА ИНФОРМАЦИОНАТА ТЕХНОЛОГИЈА објавува

ОГЛАС за вработување на

ХИГИЕНИЧАРКА (ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: Завршено средно образование Предност имаат кандидатите со претходно работно искуство

Одговорности: Одржување на хигиена во деловен простор Евиденција на потрошен материјал поврзан со хигиена

Услови: Постојано вработување Полно работно време (07:00 – 15:00) Почеток на работен однос 01.06.2011

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за Хигиеничарка”. Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ЕНМОН Д.О.О ВЕЛЕС ЗАВЗЕМА ЛИДЕРСКА ПОЗИЦИЈА НА ДОМАШНИОТ ПАЗАР ВО ПРОДАЖБА НА КЕРАМИЧКИ ПЛОЧКИ И ОПРЕМА ЗА КУПАТИЛА, КАКО ВО ГОЛЕМОПРОДАЖБА ТАКА И ВО МАЛОПРОДАЖБА. СОВРЕМЕНИОТ МОДЕЛ НА ОРГАНИЗИРАЊЕ И СТРУЧНОСТА НА ВРАБОТЕНИТЕ СЕ ОСНОВА НА НАШЕТО УСПЕШНО РАБОТЕЊЕ. СТАНЕТЕ И ВИЕ ДЕЛ ОД НАШИОТ УСПЕШЕН ЕНМОН ТИМ! Поради проширување и зголемен обем на работа, а во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

објавува

ОГЛАС за вработување на

КОМЕРЦИЈАЛЕН ДИРЕКТОР Работни обврски и одговорности: Организација, раководење и контрола на работење на секторот за големопродажба Истражување и анализа на пазарот за керамички плочки и опреми за купатила во Македонија и мониторинг на конкуренција Унапредување и проширување на деловна соработка со градежни компании во Македонија и зголемување на пласманот на овој сегмент на пазарот Проширување на соработката со малопродажни и големопродажни фирми во Македонија

Потребни квалификации: ВСС – предност Економски факултет Работно искуство на иста или слична позиција минимум 3 години Работно познавање на компјутерско работење ( MS Оffice) Одлично познавање на англиски јазик Возачка дозвола Б-категорија, активен возач

Личен профил: Одлични лидерски, комуникациски вештини Организираност, одговорност и ориентираност кон цели Аналитичност, иницијативност, ефикасност Позитивен став

Компанијата нуди: Пријатна работна средина Стабилност и професионален развој Менаџерски пакет

Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk , со назнака „за оглас за Комерцијален директор“ Напомена: * САМО селектираните кандидати ќе бидат повикани на интервју. * Ненавремените апликации и апликациите без назнака нема да бидат разгледани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 ДЕНА ОД ОБЈАВАТА

40


АКВА КОКИНО,

Компанија од Куманово - производство и дистрибуција на газирана и негазирана вода, за потребите во Скопје

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на:

КОМЕРЦИЈАЛИСТ Потребни квалификации: Минимум Средно образование Работно познавање на компјутери Солидно познавање на англиски јазик Активна возачка дозвола Б категорија Ориентираност кон купувачи Способност за тимска работа Одговорности:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развивање и одржување на односите со клиентите Развивање, нудење и продажба на бренд продукти Грижа за клиенти Презентација на терен, склучување на договори за соработка Истражување на пазарот Доставете ни Ваша Професионална биографија на адреса akvakokino@yahoo.com со назнака „апликација за Комерцијалист“. Огласот трае 10 дена од објавувањето. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

41


ОГЛАСНА ТАБЛА

во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

објавува

ОГЛАС за ангажирање на

МЕНАЏЕР НА ТЕХНИЧКИ ЦЕНТАР (ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: ВСС, предност диплома од областа на Технички науки или менаџмент Минимум 3 години работно искуство на иста или слична позиција Пожелно е поседување на еден или повеќе сертификати за вештини и познавање на ИТ технологии (технички/ продажни специјалности) од некои од следниве IT вендори: Microsoft, Dell, Hp, Cisko, EMC, Linux и други ISO сертификат Одлични комуникациски вештини и тимска работа Одлични аналитички и организациски вештини Проектна работа, работа со извештаи Способност за забележување детали, работа под притисок и на кратки рокови

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Менаџер на технички центар”. Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

42


АКВА КОКИНО,

Компанија од Куманово - производство и дистрибуција на газирана и негазирана вода, за потребите во Скопје

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на:

ДИСТРИБУТЕРИ со Ц категорија Бараме Бараме млади, амбициозни но одговорни личности кои завршиле најмалку Средно образование, имаат претходно работно искуство во дистрибуција или комерција се активни возачи со возачка дозвола Ц-категорија, поседуваат продажни вештини и предизвик им е работата на терен.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Доколку и Вие сакате да станете дел од оваа компанија и ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете Ваша Професионална биографија на следната мејл адреса:

akvakokino@yahoo.com со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака

„за оглас за Дистрибутер“. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани. Огласот трае 10 дена од објавувањето.

43


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2010 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 101  

Vrabotuvanje NEWS Broj 101

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you