Page 1

Jokilaaksojen

MEGAJAKELU ilmestyy nro34 38 nro

KESKIVIIKKONA 24.10.2018

9.9.vuosikerta vuosikerta

Ilmestyy 21.11.

MEILTÄ LAATURENKAAT ENSI TALVEKSI

31.10.2018

Nokian uutuusrenkaat!

Valikoimastamme löydät mm. TMtestivoittajan Michelin X-ice4:n ja loistavasti menestyneet Hankook ja Nokian Renkaat

Hakkapeliitta 9

195/65R15 Hankook W429X...... 335,Michelin X-ice North 4 . 410,Nokian HKPL9 .......... 459,-

Patentoitu tuplanastateknologia

205/55R16 Nastarengassarja Hankook W429X...... 399,Michelin X-ice North 4 . 535,Nokian HKPL9 .......... 585,-

Kaikki hinnat sisältävät vannetyön, tasapainoituksen ja kierrätysmaksun

Mäkihyppääjä Tapio Räisäsen elämäkerta.

Myös raskaankaluston renkaat/ korjaukset • Työkoneet • Maatalous • Kuorma-autot Laadukkaat voiteluaineet ja suodattimet maatalouteen ja koneurakointiin.

Kivikaari 5, 86300 Oulainen Joni Puolitaival p. 050 558 7108/joni@metsakonehuolto.net Keijo Kirjava p. 045 2161720/myynti@metsakonehuolto.net

Kirjoittajana Jussi Eskola.

MYÖS MUUT RENGASMERKIT EDULLISESTI Rengastyöt Ammattitaidolla

Varaa oma kappaleesi omistuskirjoituksella osoitteesta

• Kysy tarjous! • Asennuspalvelu

jussi.eskola21@gmail.com

OJAN RAUDASTA SYKSYYN MOOTTORISAHA DOLMAR PS-550-33 55CC 3,0KW 14IN 5,8KG

540,-

399

00

Luotettava yleis-/farmarisaha monipuoliseen käyttöön modernilla 2-tahtimoottorilla: pienempi kulutus ja alhaiset päästöt. Kevytkäynnistystoiminto. Teho 3,0kW, moottori 55 cm3. Paino 5,8kg.

MOOTTORISAHA MCCULLOCH CS 450

RAJ. ERÄ MADE IN SWEDEN

McCulloch CS 450 Elite on tehokas ja monipuolisesti varusteltu, ammattitasoinen moottorisaha kaikkein vaativimpiin sahaustöihin. Voimakas OxyPowermoottori varmistaa suuren tehon, mutta pienet päästöt ja alhaisen polttoaineenkulutuksen.

259

00

HALLITUNKKI 3T BAHCO

69

00

TYÖKENKÄ SIEVI LIGHT BOOT WARM

Sievi-kevytsaappaat ovat mukava ja turvallinen ratkaisu märkiin olosuhteisiin.

PALVELEMME: ARKENA 8-18, LAUANTAINA 9 - 16 TERVETULOA!

17

95

17

95

9

95

AURINGONKUKAN- SYPRESSI SIEMEN KUORITTU CHAMAECYPARIS AURINGONKUKAN- OSKU 8KG 80-100CM 21CM SIEMEN OSKU 20KG Täydennysrehu ulkolinnuil- Joulukoristeeksi ulos tai Täydennysrehu ulkolinnuille. Lajike Pioneer, vaalea raidallinen.

le. Kuoritut siemenet on helppo syödä ja ruokintapaikka pysyy siistinä.

sisälle. Kestää hieman kylmää, mutta kovista pakkasista ei selviä.

Tunkin nostovoima 3 tonnia. Kaksimäntäinen sylinteri, jolla täyteen korkeuteen päästään seitsemällä pumppauksella. Männässä pölysuojaus. Hiljaiset nailonpyörät ja kumisuojus nostotallassa.

159

95

OJAN RAUTA

199

95

MUTTERINVÄÄNNIN RYOBI 18V ONE+ R18IW3120S 1 X 2,0AH AKKU

18 V:n iskevä ONE+ -mutterinväännin. Vääntömomentti jopa 400 Nm. 3 nopeutta: 0–1800, 2400 ja 2800 r/ min. Led-työvalo.

23

95

RAPPURALLI 75X30CM MUSTA 0056

Nurmelankatu 4, 86300 Oulainen Puh. 044 799 7200


2 SeutuMajakka

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

PÄÄTOIMITTAJALTA

Palaute ja juttuvinkit: toimitus@seutumajakka.fi

Toisinaan on kurjaa – ja se on ihan ok

Älä juo energiajuomia Energiajuomissa ei ole mitään hyvää. Energiajuomissa on vain huonoja puolia – ja niitä on paljon. Tulen surulliseksi jokaisella kerralla, kun näen ihmisen energiajuomatölkki tai –pullo kädessä. Erityisen matalaksi mieli menee, kun tuo nykyaikamme riesatuote on nuoren ihmisen kädessä. Valitettavan usein energiajuomaa lipittävätkin juuri nuoret. Nyt jos koskaan, vanhemmat olkaa hereillä! JOS lasta tai nuorta väsyttää, hänen pitää nukkua. Hänen ei pidä pysytellä väkisin hereillä sokeriliuoksen voimalla. Jos lasta tai nuorta väsyttää usein, hänet pitää toimittaa lääkärin pakeille. Ehkä silloin kysymys on jostakin sairaudesta, jota valtavat määrät sokeria sisältävä energiajuoma ruokkii. Energiajuomissa on runsaasti sokeria. Jonkin verran

Olen aina ihaillut kauppiaita, jotka ovat laittaneet liikkeisiinsä ikärajat energiajuomille.

myös muun muassa kofeiinia ja tauriinia, mutta enimmäkseen litku sisältää sokeria. Markkinoilla on myös sokerittomia vaihtoehtoja, mutta tämä lienee vain markkinamiesten kikka yrittää pitää terveysalan ammattilaiset loitolla. OLEN kirjoittanut lukuisia juttuja energiajuomista. Olen haastatellut juttuihin useita terveysalan ihmisiä, enkä ole heistä yhdenkään kuullut löytävän yhtäkään hyvää asiaa energiajuomista. Sokeri syö hampaita ja lihottaa. Kofeiini piristää kyllä, mutta energiajuomissa kofeiinin osuus ei ole kovin-

kaan suuri. Suurinta valtaa juomissa pitää sokeri. Olen aina ihaillut kauppiaita, jotka ovat laittaneet liikkeisiinsä ikärajat energiajuomille. On selvää, että kauppias menettää euroja tehdessään noin, mutta samalla hän tekee palveluksen ympäristölleen. Hän tekee palveluksen nuorelle ja yhteiskunnalle. Esimerkillistä toimintaa. ENERGIAJUOMAN historia kumpuaa Itävaltaan, jossa markkinoiden johtava yritys perustettiin. Sen jälkeen on yritys toisensa jälkeen huomannut, kuinka hyväuskoisilla ihmisillä voi tehdä helposti isoja taloudellisia voittoja.

LUKIJAN KUVA

KOLUMNI

Kun asioiden laita alkoi vuosia sitten paljastumaan, markkinamiehet keksivät jälleen ratkaisun. Energiajuomille laitettiin ikäsuositusrajat. TUO kertoo paljon siitä, millaisesta huijauksesta energiajuomabisneksessä on kyse. Energiajuomabisnes on tämän vuosituhannen suurin asiakkaiden huijaustarina.

Positiivisuutta huokuvat mietelauseet ja hokemat kyllästyttävät. ”Elä upea elämä ilman stressiä”. Voi kuulkaa, elämä ei taida koskaan onnistua ilman stressiä, eikä var-

Ihmisten monenlaisten kokemusten kohtaaminen vaatii aikaa, pysähtymistä ja kuuntelua.

masti ole joka hetki upeaa! ”Asenne ratkaisee”. Onko aina pakko olla pirteä ja hyvällä asenteella varustettu? ”Sinä pystyt”. On taatusti tehtäviä, joihin en pysty, esimerkiksi täysperävaunurekan ajaminen ja pari muutakin juttua.

väksyminen auttaa saavuttamaan todellista myönteisyyttä, joka on pysyvämpää kuin pinnallinen mietelausehehkutus. Katoavaisuuden tunnustamisesta voi lopulta saada syvempää kokemusta elämän merkityksellisyydestä.

Jussi Eskola MYÖNTEISYYS elämässä jussi.eskola@seutumajakka.fi on hyvä asia, en sitä kiistäkään. Kukaan ei kuitenkaan voi tanssahdella päivästä toiseen nauraa hohotellen, sillä elämässä on myös alakulon, väsymyksen ja itkun RITVA NIEMI hetkiä, eikä niitä voi ohittaa tsemppitoivotuksilla. Positiivisuushokemat eivät yleensä jätä tilaa muulle kuin hattaranpehmeille olotiloille.

IHMISTEN monenlaisten kokemusten kohtaaminen vaatii aikaa, pysähtymistä ja kuuntelua. ”--- Matkalla tulleet jäljet tekevät meistä sen, mitä me olemme ” (Kuvataiteilija Perttu Saksa SK 14.9.2018). Vaikeinta onkin ehkä se, että on kestettävä hankalia olotiloja ilman, että aina on heti valmista vastausta tai mietelmäntynkää tarjolla ratkaisuksi.

PARIN sanan lausahdukset yrittävät tiivistää elämän kerralla haukattavaksi makupalaksi, vaikka oikeasti tämä on monimutkainen ja -säikeinen kudelma. Näistä teemoista on kirjoittanut filosofi Sami Pihlström uudessa teoksessaan Ota elämä vakavasti (ntamo 2018). Hänen mukaansa positiivisuutta korostetaan nykyisin teennäisyyteen saakka. Synkkyyteen taipuvaista

Joutsenet muuton edellä. Lukijan kuvissa julkaisemme viikoittain lukijoilta tulleen kuvan. Lähettäkää kuvat osoitteella: kuvat@seutumajakka.fi

tsempataan näkemään asioiden myönteiset puolet ja katsomaan valoisasti eteenpäin. Ihmiselämä on kuitenkin mutkikas ja välillä huolien täyttämä. Sen ymmärtäminen ja hy-

Maria Hyväri

SANOMALEHTI – TOTTA, TÄRKEÄÄ JA KIINNOSTAVAA.


SeutuMajakka 3

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

Kaupunki on valinnut seitsemän vaihtoehtoa, jonne koirapuiston voisi rakentaa.

Koirapuiston sijainnista kaupunkilaiskysely Jussi Eskola Oulaistelaiset saavat ilmaista toiveensa, minne koirapuisto tullaan rakentamaan. Paljon puhetta ja kiinnostusta herättänyt hanke on vihdoin etenemässä kohti käytäntöä. Tekninen lautakunta päätti kokouksessaan viime viikolla asettaa yleisön nähtäväksi vaihtoehdot, jonne koirapuisto voitaisiin rakentaa. Koska kaupungin asemakaavassa ei ole osoitettu koirapuistolle sijaintia, paikka pitää kuuluttaa vastaavasti kuin katupiirustukset. TEKNINEN lautakunta päättää paikan kuulemisen jälkeen. Kaupunki ei ole päättänyt aloitteesta, toteuttaako sen kaupunki vai esimerkiksi jokin yhdistys. Esimerkiksi Ylivieskassa koirapuiston toteutti yhdistys. Toteutuneet kustannukset heillä olivat noin 75000 euroa, johon yhdistys sai Leader-avustusta 50 prosenttia.

Koirapuistoa sinnikkäästi eteenpäin vienyt yrittäjä Mika Ilomäki on iloinen siitä, että koiraihmisten mielipiteet otetaan huomioon. ”Toivottavasti siihen pääsee asiasta oikeasti tietävät tahot sanomaan mielipiteensä. Koirapuistoahan ei kannata tehdä sellaiselle paikalle rakentaa, jolle pitäisi maankuivatuskin vielä tehdä. Se veisi vain ylimääräistä rahaa.” ILOMÄELLÄ itsellä on oma suosikki koirapuiston sijaintipaikaksi. ”Esimerkiksi entisen Huiman hallin alue olisi maaperältäänkin juuri loistava paikka. Toinen vaihtoehto voisi olla Hussan alue, koska silloin ohikulkijatkin näkisivät puiston ja voisivat käydä ulkoiluttamassa koiraansa matkalla.” NYT oulaistelaiset voivat vaikuttaa ottamalla kantaa vaihtoehtoihin. Palautetta vaihtoehtoihin voi antaa esimerkiksi sähköpostiin koirapuisto@oulainen.fi tekniselle lautakunnalle osoitettuna.

Koirilla ovat jännät ajat käsillä, sillä nyt tehdään arviointe ja uuden leikkipaikan sijainnista.


4 SeutuMajakka

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

Oulaisten helluntaiseurakunta

Oulaisten seurakunta KUOLLUT:

Sisko Annikki Luttinen e Korpi 64 v.

KASTETTU: Vilho Johannes Hintsala VäinÜ Onni Matias Haaraniemi JUMALANPALVELUS Su 28.10.: Messu klo 10, Rainer Väänänen. Eläkeliiton kirkkopyhä. Kirkkokahvit. La 3.11.: Sanajumalanpalvelus klo 18, Mari Jussi-Pekka. Kirkkokuoro. Jumalanpalveluksen yhteydessä sytytetään kynttilät edellisen pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneille. Su 4.11.: Messu klo 10, Rainer Väänänen. Rippikoulusunnuntai. Messun jälkeen info vuoden 2019 rippikouluista.

La 27.10. La 27.10. Su 28.10. Su 28.10. Su 28.10. Ti 30.10. To 1.11. To 1.11. Pe 2.11. Pe 2.11. Su 4.11. Su 4.11. Su 4.11. Ti 6.11. Ti 6.11. To 8.11. To 8.11. Pe 9.11. La 10.11. La 10.11. La 10.11. Su 11.11. Su 11.11.

minun kirkkoni

klo 10.00 Rukoushetki klo 11.00 Ruokakassien jako Kaaritemppelillä klo 11.00 Päiväkokous, Unto Erkkilä, Sirkka Kemppainen team, lastenpysäkki klo 13.30 Laulutilaisuus Terveyskeskuksen vuode-osastolla klo 14.00 Laulutilaisuus Rantakartanon juhlasalissa klo 19.00 Sanan- ja rukouksenilta,  Juha Kaukonen klo 18.00 Raamattupiiri (Hepr. 3) klo 19.00 Kuoroharjoitukset Kaaritemppelillä klo 18.45 Ruokakassien jako Kaaritemppelillä *** HUOM. PÄIVÄ JA AIKA *** klo 19.00 TeeTupa klo 11.00 Ehtoolliskokous, Juha Kaukonen, Harri J. Nurmi, lastenpysäkki klo 13.00 Extra-kuoroharjoitukset (heti ehtoolliskokouksen jälkeen) klo 18.00 Hyvän Sanoman iltahetki Kemppaisilla, Miilutie 30 B 4, Oulainen klo 18.15 Laulutilaisuus Hoitokoti Esperi klo 19.00 Sanan- ja rukouksenilta,  koulupastori Raino Ojala klo 18.00 Raamattupiiri (Hepr. 4) klo 19.00 Kuoroharjoitukset Kaaritemppelillä klo 19.00 TeeTupa klo 10.00 Rukoushetki klo 11.00 Ruokakassien jako Kaaritemppelillä klo 17.00 Jumalan kohtaamisen -ilta,  Rami Rahnasto klo 11.00 Isänpäivä-juhla, Rami Rahnasto klo 14.00 Laulutilaisuus Taukokangas

KUULUTUS SEURAKUNTAVAALIEN ENNAKKOÄÄNESTYKSESTÄ Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa 18.11.2018 toimitettavien seurakuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 6.11. – 10.11.2018 joka päivä Oulaisten kirkkoherranvirastossa, Keskuskatu 9, kello 9.00 – 18.00 sekä erikseen määrätyissä muissa ennakkoäänestyspaikoissa erikseen määrättyinä aikoina.

Kuolinilmoitukset SeutuMajakassa DIAKONIATYÖ Diakoniavastaanoton ajanvaraus ti klo 9 – 10 puh. 044-5797426. Vastaanotolle voi tulla ainoastaan ajanvarauksella. To 25.10. ja to 1.11.: Viimetippa Siukkiksessa klo 11 Ma 5.11.: Silmukkapiiri virastotalon neuvotteluhuoneessa klo 12. Ti 30.10.: Diakoniaruokailu �Lämmin pata� srk-kodissa klo 11 – 13. Ruokailu 2 euroa, alle kouluikäiset ilmaiseksi. Lämpimästi tervetuloa.

linilmoitukset 1-palstaiset LÄHETYSTYÖ Ke 31.10.: Lähetyksen päiväkerho Mirja Luostarisella, Oulaistenkatu 29 A 10, klo 12. MUSIIKKITYÖ Su 28.10.: Musiikkiviikkojen Barokkikonsertti kirkossa klo 19.30. HUOM. aika. Ohjelma 20 euroa. To 1.11.: Kirkkokuoron harjoitukset Honkamajalla klo 17. Pe 2.11.: Virsibändin harjoitukset kirkossa klo 18.

Isämme ja pappamme

NUORISOTYÖ To 1.11.: Gospeli klo 18 Siukkiksessa, Tansanian matkakertomus. Pe 2.11.: Gospeli klo 19 Siukkiksessa. Su 4.11.: Messu klo 10 kirkossa ja messun jälkeen ripari-info vuoden 2019 rippikouluista.

VARHAISKASVATUS Viikko 43 Syyslomaviikolla ei ole kerhoja. Ti 30.10.: Perhekerho srk-kodissa Päiväpesässä klo 9.30. To 1.11.: Perhekerho omin eväin srk-kodissa Päiväpesässä klo 9.30. Ti 6.11.: Isä/pappa – lapsi –ilta kirkossa klo 17.30 – 18.30 + iltapala. Ilmoittautumiset allergioineen pe 2.11. mennessä kerhoon lastenohjaajille/Sirkka Huhtaselle sähkÜpostiin (etunimi. sukunimi@evl.fi) tai tekstarilla puh. 040-5797265.

s. 13.8.1934 Oulainen k. 4.4.2012 Oulainen

 MUUT TAPAHTUMAT

Su 28.10.: Seurat Rantakadun rukoushuoneella klo 13. Ma 5.11.: Seurakuntavaalien vaali-ilta srk-kodissa klo 17.30 – 20. Klo 17.30 alkaen kahvitarjoilu, samalla mahdollisuus jututtaa ehdokkaita. Klo 18.00 – 18.10 lyhyt johdatus seurakuntavaaleihin ja kirkkovaltuuston tehtäviin, vs. kirkkoherra Rami Niemi. Klo 18.10 – 19.15 vaalipaneeli Klo 19.15 – 19.30 iltahartaus Iltahartauden jälkeen on vielä mahdollisuus jäädä keskustelemaan ehdokkaitten kanssa. Ma 5.11.: Miesten saunailta Honkamajalla (Hietalantie 91) klo 18.30.

   

  

8.

Tulossa: Su 25.11 klo 14.00 Oulaisten Helluntaiseurakunnan Kaarikuoro 70v. ja Oulaisten Kaaritemppeli 30v. Juhlakonsertti Kaaritemppelillä La 8.12. klo 10.00–12.00 Perinteiset Joulumyyjäiset Kaaritemppelillä Pe 14.12. klo 19.00 Perinteiset TeeTuvan pikkujoulut, mm. joulupuuroa ja muuta mukavaa. Su 16.12. klo 16.00 Seurakunnan Joulujuhla. Tilaisuuden jälkeen perinteinen joulupuuro! Ti 18.12. klo 19.00 Petri Nuotio / Marttyyrien Ääni ry Ma 31.12. klo 22.00 Uuden vuoden vastaanotto, Kaaritemppelillä

15.

Kirpputori Avoinna: Ti klo 16–18.00, La klo 10–13.00 Tervetuloa kaikkiin tilaisuuksiimme! Kaaritemppeli, Kaarikatu 7 Pastori Harri J. Nurmi - 040 154 5170 www.oulaistenhelluntaiseurakunta.fi

Siunattu hiljaisuudessa. KIRKKOVALTUUSTON KOKOUS Ti 30.10.2018 klo 18.00 srk-kodissa. PÜytäkirja on nähtävänä osanotosta. 31.10Kiitos – 30.11.2018 kirkkoherranviraston aukioloaikoina sekä

22.

internetosoitteessa www.oulaistenseurakunta.fi

KIRKKOHERRANVIRASTO JA TALOUSTOIMISTO Aukioloajat: Kirkkoherranvirasto puh. 08-4797420 ja taloustoimisto ovat avoinna ma, ti, to ja pe klo 9 – 12. Keskiviikkoisin toimistot ovat suljettuina. Osoitteemme on Keskuskatu 9, 2. kerros. www.oulaistenseurakunta.fi

HAUTAKIVET

1x100 (40mm x 100mm)tetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää. VOIT äänestää ennakkoäänestysviikolla 6.–10.11. missä tahansa äänestyspisteessä. Vaalipäivänä 18.11. voit äänestää ainoastaan oman seurakuntasi nimeämässä äänestyspaikassa.

Maija Leena

Oulaisten Yrittäjien viime viikolla ilmestyneessä Panos-lehdessä Rai-Ta Sportin edustajana esiintyi Tuomo Ponto. Ei Tuomo Punto kuten lehdessä oli virheellisesti kirjoitettu. Toimitus pahoittelee virhettä.

MEIKĂ„LĂ„INEN www.ylivieskankivihiomo.fi

Palvelen Oulaisissa ja naapurikunnissa, myĂśs Raahe, Pattijoki, Saloinen, Ruukki, Siikajoki

linilmoitukset 2-palstaisetOikaisu

Halpa-Halli Oulainen, Keskuskatu 21, ti 6.11.2018 kello 9.00 – 11.00 S-Market Oulainen, Keskuskatu 4, ti 6.11.2018 kello 12.00 – 14.00

K-Supermarket Oulainen, Oulaistenkatu 15, ti 6.11.2018 kello 15.00 – 17.00 Vanhainkoti Rantakartanon sali, Valonkuja 1, to 8.11.2018 kello 10.00 – 11.00 Oulaisten terveyskeskus, vuodeosasto, Reservikomppaniankatu 7-9, to 8.11.2018 kello 13.00 – 14.00 Oulaisten Lukio, Koulutie 3, pe 9.11.2018 kello 9.45 – 11.15 Äänioikeutettu seurakunnan jäsen voi äänestää ennakkoon minkä tahansa seurakunnan ennakkoäänestyspaikassa Suomessa ilmoittautumalla vaalitoimitsijalle ja esittämällä henkilÜtodistuksensa tai muun riittävän selvityksen henkilÜllisyydestään.

2.

3.

Äänioikeutettu, jonka kyky liikkua tai toimia on rajoittunut voi äänestää kotona, mistä hänen tai hänen valitsemansa henkilÜn on ilmoitettava oman seurakunnan vaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse kirkkoherranvirastoon viimeistään 2.11.2018 ennen kello 16.00. Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myÜs omaishoidon tuesta annetussa laissa (937/2005) tarkoitettu omaishoitaja. Kotiäänestykseen ilmoittautumislomakkeita on saatavana kirkkoherranvirastosta ja vaalien verkkosivuilta seurakuntavaalit.fi. Tavanomaisten aukioloaikojen lisäksi kirkkoherranvirasto on avoinna 2.11.2018 kello 16.00 saakka. Kirkkoherranviraston puhelinnumero on 08-4797420.

9.

10.

Oulaisten seurakunnan ennakkoäänestystä koskeva kuulutus on kokonaisuudessaan nähtävänä seurakunnan ilmoitustaululla kirkkoherranvirastossa 24.10. – 10.11.2018, osoite Keskuskatu 9. Seurakuntavaalista ja ennakkoäänestyspaikoista lÜytyy tietoa myÜs seurakunnan kotisivuilta osoitteesta www.oulaistenseurakunta.fi ja osoitteesta seurakuntavaalit.fi. Oulainen 18.9.2018 Oulaisten seurakunnan vaalilautakunnan puolesta Puheenjohtaja Eino Keiski

16.

17.

minun kirkkoni ILMOITUS Oulaisten seurakunnassa 18.11.2018 toimitettavien seurakuntavaalien ehdokaslistojen yhdistelmä on nähtävänä 28.10. – 18.11.2018 seurakunnan kirkkoherranviraston ilmoitustaululla, osoite Keskuskatu 9.

23.

24.

Ehdokaslistojen yhdistelmiä on saatavana kirkkoherranvirastosta sen aukioloaikoina ma – ti ja to – pe klo 9.00 – 12.00. Lisätietoja lÜytyy myÜs vaalien verkkosivuilta seurakuntavaalit.fi.

• Hautamuistomerkit Aluemyyntiedustaja • Lisänimien kaiverrukset Mika Kallio • Vanhojen muistopuh. 040 846 5845 merkkien entisÜinti kiviyka@gmail.com

Seurakuntavaalit lähestyvät Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 18. päivä marraskuuta. Ennakkoäänestys tapahtuu 6.-10. päivä marraskuuta. Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edelly-

1.

Ennakkoäänestys järjestetään lisäksi seuraavissa ennakkoäänestyspaikoissa:

29.

Oulainen 1.10.2018 Oulaisten seurakunnan vaalilautakunnan puolesta Puheenjohtaja Eino Keiski

TALVIAURAUS 30. 31. Oulaisten seurakunta pyytää tarjousta lumenaurauksesta hoitokaudelle syksy 2018 – kevät 2021.

Tarjousasiakirjoja on saatavilla kirkkoherranvirastosta, Keskuskatu 9, 86300 OULAINEN ja osoitteesta www.oulaistenseurakunta.fi. Tarjoukset on jätettävä pe 9.11.2018 klo 12 mennessä. Tiedustelut: talouspäällikkÜ Mervi Heikkilä-Matinlauri puh. (044) 5797 430.

36.

37.

38.


SeutuMajakka 5

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

Oulaskankaalla alkoivat yt-neuvottelut

Antikka jatkaa perussuomalaisten johdossa Seutumajakka Oulaisten perussuomalaisten puheenjohtajana jatkaa vuonna 2019 kunnanvaltuutettu Mika Antikka, hallitukseen valittiin Kari Käräjäoja, Helena Pyy, Henry Sorri ja Eeva Tyyskä. Oulaisten perussuomalai-

set laittaa liikkeelle kampanjan nimellä Pidetään kansa pystyssä, eli puolue ryhtyy nastoittamaan oulaistelaisvanhuksien kenkiä. Oulaisten Perussuomalaiset haluaa ennaltaehkäistä kaatumistapaturmia, estää lonkkamurtumia ja näin vähentää niistä aiheutuvia seurauksia.

OULAISTEN KAUPUNKI

YLEISKAAVOITUS

Keskustan osayleiskaavan tarkistus Vireilletulokuulutus Oulaisten kaupunki ilmoittaa MRL 63 §:n perusteella Oulaisten keskustan osayleiskaavan tarkistuksen vireilletulosta. Suunnittelualue on nykyinen keskustan osayleiskaavaalue, jonka pinta-ala on 2431 ha. Suunnittelualue kattaa Oulaisten kaupungin keskustan sekä sen välittömät lähialueet. Yleiskaava laaditaan osittain MRL 72 §:n mukaisena sellaisena oikeusvaikutteisena yleiskaavana, jota voidaan käyttää suoraan rakennuslupien myöntämisen perusteena.

Oulaskankaan sairaalaa koskevat yt-neuvottelut ovat käynnistyneet. Yhteistoimintaneuvottelut alkoivat viime viikolla ja ne koskevat koko henkilöstöä. Neuvotteluiden taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden päätös viime huhtikuulta lakkauttaa Oulaskankaan synnytystoiminta vuoden 2018 loppuun mennessä sekä toiminnalliset ja taloudelliset muutostarpeet Oulaskankaan sairaalan psykiatrisissa palvelurakenteissa. LAINVOIMAINEN lupa Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnalle on päättymässä tämän vuoden loppuun. Taustalla on Valviran vuonna 2016 tekemä päätös, jossa synnytystoiminta määrättiin lopetettavaksi potilasturvallisuusriskien vuoksi. PPSHP valitti päätöksestä ensin hallinto-oikeuteen ja sittemmin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta

huhtikuussa 2018 korkein hallinto-oikeus päätyi asiassa Valviran kannalle ja edellytti synnytystoiminnan lopettamista kuluvan vuoden loppuun mennessä. POHJOIS-POHJANMAAN sairaanhoitopiiri on tehnyt merkittäviä laadunparannustoimenpiteitä Oulaskankaan synnytystoimintaan viime vuosina ja myös vuoden 2018 aikana toiminnan saattamiseksi lain ja asetusten edellyttämälle tasolle. Sosiaali- ja terveysministeriö antoikin heinäkuussa poikkeusluvan synnytystoiminnan jatkumiselle vuoden 2021 loppuun saakka, mutta korkeimman hallinto-oikeuden päätös on edelleen lainvoimainen. PÄÄTÖKSEN kumoutuminen edellyttäisi Valviran vakuuttumista synnytystoiminnan lain- ja asetuksenmukaisuudesta ja uutta aiemman päätöksen kumoavaa päätöstä. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri onkin esittä-

nyt Valviralle pyynnön arvioida Oulaskankaan synnytystoiminnan tilanne uudelleen. Oulaskankaan synnytystoiminnan lain- ja asetuksenmukaisuuden uudelleen arvioinnin aikataulu on avoin. OULUN eteläisen alueen psykiatrian erikoisalan palvelut ovat muuttuneet merkittävällä tavalla Visalan sairaalan toiminnan päättymisen myötä. Psykiatrisia palveluita on kehitetty kohti avohoitopainotteista rakennetta ja osana tätä kehittämistoimintaa Oulaskankaan sairaalaan on perustettu psykiatrian avoosasto, jonka yhteydessä tarjotaan myös polikliinisiä palveluita. Lisäksi Visalan sairaalaan lopettamisen yhteydessä Ylivieskaan perustettiin nuorten tukitalo, joka tarjoaa nuorisopsykiatrisia avopalveluita alueen nuorille. OULASKANKAAN sairaalan psykiatrian avo-osaston ja Ylivieskan nuorten tuki-

talon toimintaa, taloutta ja henkilöstöresursseja on arvioitu yhteistyössä alueen perustason sote-organisaatioiden kanssa. Yhteisen arvion mukaan tarvetta palveluiden kehittämiselle ja uudelleen muotoilulle on edelleenkin. UUSIMPANA toimenpiteenä Oulaskankaan sairaalaan avataan 2-paikkainen tehostetun valvonnan yksikkö, joka parantaa potilasturvallisuutta synnytys- ja leikkaustoiminnassa. Myös henkilöstön koulutukseen vastasyntyneiden ja aikuisten tehostetun hoidon osaamisen ja valmiuksien parantamiseksi satsataan nyt paljon. Jos Valvira päätyisi uudessa arvioinnissaan toteamaan Oulaskankaan sairaalan synnytyksen lain- ja asetuksenmukaiseksi, voidaan yhteistoimintamenettelyn tarpeellisuus arvioida uudelleen prosessin aikana. Yhteistoimintamenettely koskee enintään 120 henkilöä.

Samalla ilmoitetaan, että edellä mainittua osayleiskaavan tarkistusta koskeva tiedotus- ja keskustelutilaisuus järjestetään kaupungintalon valtuustosalissa tiistaina 13.11.2018 klo 17.00 – 19.00. Paikalla yleisötilaisuudessa on mm. kaavan laatija arkkitehti SAFA Arja Sippola FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:stä sekä Oulaisten kaupungin edustajat. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Oulaisissa 22.10.2018 TEKNINEN LAUTAKUNTA

OULAISTEN KAUPUNKI KOIRAPUISTON SIJOITUSVAIHTOEHDOT Tekninen keskus asettaa koirapuiston sijoitusvaihtoehdot julkisesti nähtäville 29.10 – 18.11.2018 väliseksi ajaksi.

OULAISTEN KAUPUNKI

Seutumajakka

OULAISTEN KAUPUNKI

Oulaskankaan sairaalassa on meneillään yt-neuvottelut.

Kaavan sisältöä ja laadintaa kuvaava osallistumis- ja arviointisuunnitelma pidetään nähtävillä Oulaisten kaupungin teknisessä keskuksessa ja kotisivulla (www. oulainen.fi) 1.11 – 30.11.2018 välisen ajan. Mahdolliset mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan tulee toimittaa tekniselle lautakunnalle 30.11.2018 klo 15.00 mennessä osoitteella Oulaisten kaupunki, tekninen lautakunta, Lautatarhankatu 7 A, 86300 OULAINEN tai sähköpostitse osoitteeseen kaupunki@oulainen.fi.

Sijoitusvaihtoehdot ovat nähtävillä teknisessä keskuksessa, os. Lautatarhankatu 7 A sekä Oulaisten kaupungin internetsivuilla osoitteessa www.oulainen.fi. Mielipiteet sijoitusvaihtoehdoista voi esittää joko kirjallisesti tekniseen keskukseen, os. Lautatarhankatu 7 A, 86300 Oulainen tai sähköpostitse osoitteeseen koirapuisto@oulainen.fi 18.11.2018 mennessä. 22.10.2018 TEKNINEN LAUTAKUNTA


6 SeutuMajakka

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

Lukiolaiset tekivät hyvää

Matleena Perkkiö liikutti lapsia Piipsjärven koululla. Jussi Eskola Oulaisten lukiolaiset jalkautuivat viime torstaina useaan eri paikkaan. Lukiolaiset pitivät muun muassa liikunnallisia tunteja kouluilla ja järjestivät ikäihmisille toimintaa. Oulaisten lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Matleena Perkkiö kertoi idean tul-

leen oppilailta itseltään. ”Halusimme tehdä muille ihmisille hyvää ja saada siitä itsekin hyvän mielen.” Toimintapäivä otettiin taksvärkin tilalle. Toimintapäivään osallistui suuri määrä lukiolaisia. ”Toimintaa järjestettiin kaikilla muilla kouluilla paitsi Matkanivassa, koska emme saaneet järjestettyä sinne kuljetusta.”

Perkkiö itse oli vetämässä lapsille liikuntapainotteisia tunteja Piipsjärven koululla. Ikäihmisten ja koululaisten lisäksi toimintaa sai myös päiväkoti Emilion pikkuväki. ”Kysyimme ensimmäisenä lukiolaisilta, minne kukin haluaisi toimintapäivänä mennä. Sen jälkeen otimme yhteyttä kohteisiin ja iloksemme huomasimme,

että yhdestäkään paikasta ei tullut pakkeja. Kysyimme myös joistakin kohteista, haluaisivatko he meiltä lukiolaisia piristämään päivää.”

sineet tunnin ohjelman. Emme ole ottaneet suoraan mallia mistään, vaan pyrkineet kehittämään tästä omanlaisemme tapahtuman.”

LUKIOLAISET toimivat päivän aikana ryhmissä. Piipsjärvellä eskarilaiset saivat nauttia tunnin aikana leikeistä ja peleistä. ”Lukiolaiset ovat itse kek-

TOIMINTAPÄIVÄN tapahtumat kerrataan vielä palaverissa ja silloin pohditaan samalla, kannattaisiko vastaava toimintapäivä uusia Oulaisissa myös tulevai-

Merijärvi haluaa nostaa tuloveroprosenttia Seutumajakka Merijärven kunnanhallitus esittää valtuustolle, että tuloveroprosentti on ensi vuoden alusta alkaen 22. Tuloveroprosenttia halutaan nostaa hieman, sillä se on ollut vuodesta 2016 lähtien 21,5. Sen sijaan kiinteistöveroprosenttien nostamiselle kunnanhallituksen mukaan ei ole tarvetta. Kunnanhallitus esittää valtuustolle myös, että Merijärvi myöntää Jokilaaksojen Kuituverkko osuuskun-

nalle 24712 euron pääomalainan. Vuonna 2017 tullutta alijäämää paikataan yhdessä Sievin kunnan kanssa 125000 euron lainalla. Sievin osuus lainasta on reilut 100000 euroa. MERIJÄRVEN kunta ottaa käyttöön varhaisen tuen mallin. Varhaisen tuen malli on työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon tai muiden asiantuntijoiden yhteistoimintamalli, jolla selkeytetään toimintatapoja siten,

että työkykyä uhkaavat ongelmat havaitaan mahdollisimman varhain ja tilanteeseen löydetään oikeat ratkaisut työhön paluun tukemiseksi. Malli on ensisijaisesti esimiehen työväline, joka helpottaa vaikeiden työkykyä uhkaavien asioiden puheeksi ottamista. Tavoitteena on myös pyrkimys sairauslomien tarpeettomien pitkittymisten ehkäisyyn sekä tarvittaessa ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteiden käynnistämiseen. Mallin käyttöön ottami-

nen vaatii kaikkien osapuolten sitoutumista. Sitoutuminen edellyttää luottamusta siihen, että toiminnalla pyritään aidosti hyvinvoinnin parantamiseen. TOIMINTAMALLISTA keskustelun ja tiedotuksen tulee olla laajaa ja avointa. Toiminnan tulee olla kaikilta osiltaan lainmukaista. Mallin käyttöön ottoon liittyvä osaaminen on turvattava koulutuksella, erityisesti esimiehiä tulee kouluttaa mallin käyttöön ja puheeksi ottoon.

suudessa. Lukiolaisten idean luulisi kantavan vielä monta vastaavaa tapahtumaa tulevaisuudessa. ”Käymme läpi, mitä päivän aikana tapahtui. Pyydämme myös muilta palautetta, mitä mieltä he olivat vierailuistamme. Jos ihmisten vastaanotto oli hyvä, voisimme järjestää tällaisen myös ensi vuonna.”

Oulaisten valokuituyhteys valmisteluun Seutumajakka Oulaisten kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupungille perustetaan Oulaisten yksinään omistama kuituyhtiön. Työnimellä ”Oulaisten Kuitu Oy” kulkevan yhtiön osakepääomaksi määrätään 2500 euroa. KAUPUNGINHALLITUS toteaa, että yhtiön perustaminen on pantu jo vireille, koska Viestintäviraston

avustushakemuksen käsittely edellyttää, että yhtiö on valmiiksi perustettu. AVUSTUSHAKEMUS voidaan jättää Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen päätöksen 5. päivä marraskuuta jälkeen. Yhtiön yhtiöjärjestys laaditaan mahdollisimman pian ja tulee erikseen valtuuston hyväksyttäväksi. Valtuuston hyväksyttäväksi tulee vielä muitakin valokuituyhtiöön liittyviä asioita.


SeutuMajakka 7

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

Riverdale Rollersin kausi alkoi voitolla Seutumajakka Lauantaina miteltiin ensimmäiset ottelut roller derbyn valtakunnallisesta ykkösdivarista. Avausturnaus järjestettiin Kouvolassa, jossa pelattiin kolme ottelua. Jokilaaksojen rullaajien naisten edustusjoukkue Riverdale Rollers sai vastaansa kotijoukkue Kouvola Rock’n’Rollersin. KOUVOLA on aikaisemmin pelannut roller derbyn ylimmällä sarjatasolla, SMsarjassa, mutta siirtyi tälle kaudelle 1. divisioonaan. Riverdale Rollers pelasi viime vuonna ensimmäistä kauttaan ykkösdivarissa sijoittuen toiseksi, heti SMsarjaan nousseen Jyväskylän perään. TILASTOJEN mukaan Kouvola lähti peliin ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Ottelu alkoikin tasaisesti ja ensimmäistä erää pelattiin pitkään vain muutamien pisteiden erolla. Riverdale Rollers tunnusteli uuden vastustajan pelitaktiikkaa ja oppi pelin edetessä, millä tavalla vastustaja uuvutetaan. Ensimmäisen erän jälkeen tauolle siirryttiin pistein 93-72 Riverdale Rollersin hyväksi. TÄMÄ piste-ero ei kuitenkaan turvaa mitään, vaan sen voi hetkessä kuroa kiinni. Toisessa erässä Riverdale pääsi loistamaan omalla pelillään. Blokkerit eli puolustajat ja hyökkääjät väsyttivät vastapuolen pisteiden tekijää, jammeria. Riverdale Rollersin jammerit tekivät hyviä suori-

Riverdale Rollersin kausi alkoi voitolla. tuksia ja heillä oli tarmokas ote peliin. Joukkueen sisällä myös kommunikaatio toimi kentän sekä kentällä, että kentän ulkopuolella valmentajien ja pelaajien välillä. Pitkän ja tasaisen pelin päätyttyä Riverdale Rollers oli kuronut itselleen hyvän voiton pistein 219-172. RIVERDALE Rollers on Kala-ja Pyhäjokilaaksojen

yhteinen joukkue, jossa pelaajia on Kalajoelta, Pyhäjoelta, Haapavedeltä, Ylivieskasta, Oulaisista ja Nivalasta. Joukkue treenaa Ylivieskassa ja Oulaisissa. Riverdale rollers on saanut viime vuosina kehuja nousujohteisesta kehityksestään ja tänä vuonna tavoitellaan jälleen mitalisijoja 1.divarista.

Riverdale Rollersin jammerit tekivät hyviä suorituksia.

Muut divarijoukkueet ovat Rovaniemi, Seinäjoki/ Vaasa, Helsinki, Kouvola, Pietari, Joensuu, Kuopiosta ja Porvoo. Seuraavat ottelut pelataan Seinäjoella 10.11., jossa vastaikkain ovat Seinäjoki Roller Derbyn Pohjanmaa United Rollers ja Rovaniemi Roller Derby sekä Riverdale Rollers ja Kuopio Roller Derby. Otteluiden ohella River-

Uusi bussiyhteys pysähtyy Oulaisten jatkossa Vihannissakin Musiikkiviikot alkaa Seutumajakka Elokuussa aloitettu uusi bussiyhteys Oulaisten ja Oulun välille pysähtyy marraskuun alusta lähtien myös Vihannissa. Liikenteen aikatauluja muokataan siten, että vuorot ajavat aina Vihannin keskustan kautta. MUUTEN aikataulut säilyvät ennallaan. Uudet aikataulut ovat maanantaista perjantaihin: Oulun linja-autoasema kello 6.20, Vihanti kello 7.20 ja

Oulaisten rautatieasema kello 7.55. Iltapäivällä bussi lähtee Oulun linjaautoasemalta kello 13.30, Vihannista kello 14.40 ja on Oulaisissa kello 15.05. AAMULLA bussi lähtee Oulaisten rautatieasemalta kello 8.00, Vihannista kello 8.25 ja on Oulun linjaautoasemalla kello 9.35. Iltapäivävuoro lähtee Oulaisten rautatieasemalta kello 16.10, pysähtyy Vihannista kello 16.35 ja on Oulun linja-autoasemalla kello 17.40.

Seutumajakka 32. Oulaisten Musiikkiviikot alkaa tulevana viikonloppuna. Tänä vuonna konserttisarjan aloittaa sunnuntai-iltana keskipohjalainen Barocco Boreale – yhtye, joka saapuu konsertoimaan Oulaisten kirkkoon. Joistakin ennakkotiedoista poiketen konsertti alkaa kello 19.30. Barocco Borealen eli pohjoisen barokin yhtyeen toiminnan perustavoitteena on tuoda barokkimusiikin värikästä ja monipuolista

antia myös pohjoiseen Suomeen, jossa periodisoitinyhtyeitä ei kovin usein pääse kuulemaan. Yhtyeen ydinjoukko koostuu keskipohjalaisista muusikoista, jotka ovat soittaneet yhdessä eri kokoonpanoissa vuosikymmenten ajan. Muusikoilla on myös vahva side kansanmusiikkiin. YHTYEEN ensilevy The Folk Seasons on saanut paljon huomiota ja ylistäviä arvioita eri medioissa niin kotimaassa kuin ulkomailla-

dale Rollersin seura, Jokilaaksojen Rullaajat, järjestää kiinnostuneille ilmaisia kokeilukertoja ensi lauantaina ja 17. päivä marraskuuta kello 14-16 Ylivieskan liikuntakeskuksella, jolloin on mahdollisuus kokeilla roller derbyn varusteita ja luistimia sekä saada opastusta kiehtovaan ja vauhdikkaaseen lajiin joukkueen pelaajilta.

Kattoihin rahaa kin. Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on esimerkiksi kevätkaudella konserttikiertue sopraano Mari Palon kanssa. Konsertin juontajana toimii vanhaan musiikkiin erikoistunut Yleisradion musiikkitoimittaja Risto Nordell. Hänet tunnetaan muun muassa Yle Ykkösen Riston Valinta-musiikkiohjelmasta. Risto Nordell on palkittu Koura-palkinnolla ja vuonna 2015 kirkon kulttuuripalkinnolla.

Seutumajakka Kirkkoneuvoston mukaan kirkon katon kuntokartoitus joudutaan tekemän mahdollisimman pian. Kuntokartoitus on tehtävä myös investointijärjestyksen määrittämiseksi. OULAISTEN kirkkoneuvosto myönsi kirkon paanukaton osalta kuntokartoituksen rahaa 2600 euroa. Nykyisen kellotapulin pärekaton osalta summa on puolestaan 1800 euroa.


8 SeutuMajakka

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

Nuorten asialla Tarvitsetko jelppiä? • Jelppiverkko tarjoaa apua ja tukea 15-28-vuotiaille nuorille. • Apu on sitä tarvitsevalle aina ilmaista. • Apua annetaan muun muassa elämäntilanteen selvittämiseen, opiskelupaikan valitsemiseen, paperien ja tukianomusten täyttämiseen ja raha-asioiden ratkaisuihin. • Jelppiverkossa sinun yhteydenottoa odottavat etsivä nuorisotyöntekijä Minna Rautioaho ja Katja Lapinkangas. Puhelin Minnalle 044 4793275, Facebookissa Minna Etsivä Jelppiverkko tai minna.rautioaho@jelppiverkko.fi sekä Katjalle 044 4793270, Facebookissa Katja Jelppi verkko Oulainen tai katja.lapinkangas@jelppiverkko.fi

Jussi Eskola Teemme työtä nuorten eteen, mutta kaikki tapahtuu heidän ehdoilla. Näin toimimalla voimme vähentää nuoren kokemaa ulkopuolisuutta ja saada hänet kiinnittymään uudelleen palveluihin ja yhteiskuntaan. Näin toteavat Jelppiverkon starttivalmentaja Katja Lapinkangas ja etsivä nuorisotyöntekjä Minna Rautioaho. Parivaljakolla on selvä näkemys siitä, miten oulaiste-

laisnuoret voivat. Aivan kuten muillakin paikkakunnilla, suurin osa pärjää elämässä hyvin, mutta kaikista ei voi sanoa samaan. ”Kun joku taho huolestuu nuoresta, saamme siitä ilmoituksen. Meihin voi ottaa yhteyttä oppilaitos tai koulu, joista tulee ilmoitus oppilaan pitkittyneistä poissaoloista. Myös kaverit voivat olla huolissaan toisesta ja ilmoittaa asiasta meille.” Nuorta autetaan alkuun hänen tarpeidensa mukaan. ”Tarvittaessa asioita tehdään yhdessä käsikkäin.

Lapinkangas ja Rautioaho ovat osa seitsemän seutukunnan alueella toimivaa Jelppiverkkoa, mutta kaksikko työskentelee lähinnä pelkästään oulaistelaisnuorten parissa. ”Me voimme olla se ensimmäinen porras, jolle nuori astuu. Sen jälkeen meidän tehtävä on löytää nuorelle seuraava paikka, josta hän saa apua. Meidän ympärillä ovat verkostot puolustusvoimista terveydenhuoltoon, jotka ovat myöskin valmiita toimimaan nuoren eduksi.”

Voimme olla mukana esimerkiksi lääkärikäynnillä tai tutustumassa uusiin koulutusmahdollisuuksiin.” JELPPIVERKOSSA nuoreksi määritellään 15-28-vuotiaat. ”Jos henkilö on jo esimerkiksi 29-vuotias, emme käännä hänelle iän takia tietenkään selkää, vaan autamme tietenkin myös häntä ja opastamme eteenpäin.” Kaksikko korostaa verkostoa, joka heillä on työssä tukeaan.

ENITEN nuorten kanssa työskentelevää kaksikkoa harmittaa sellainen tilanne, jolloin nuorella on saanut opinnot vain piirua vaille valmiiksi. ”Mutta riemu on ollut sitäkin suurempi, kun on ollut tapauksia, joissa nuori on saanutkin apua haettuaan opiskelut päätökseen.” Lapinkangas vetää starttiryhmää, joka kokoontuu

kerran viikossa neljäksi tunniksi kerrallaan. ”Ryhmän tarkoituksena on itsetuntemuksen kasvaminen sekä yhdessä oleminen ja tekeminen muun muassa ruuanlaiton kautta. Hän voi silloin tuntea kuuluvansa ensimmäistä kertaa elämässään johonkin yhteisöön.” Rautioaho kertoo puolestaan rohkaisevan esimerkin, jossa hän tavoitteli erästä nuorta vuoden päivät, ennen kuin kontakti syntyi. Hän sanoo työskennelleensä sinnikkäästi sen eteen, että nuori löytäisi paikkansa yhteiskunnassa. ”Lähestyin häntä säännöllisesti, mutta hän ei vastannut viesteihini millään tavoin. En ollut edes varma, oliko minulla oikea puhelinnumerokaan, mutta jatkoin silti. Kun vihdoin sain vastaukseksi hei, tunsin valtavaa iloa. Ensimmäinen yhteys hänen kanssaan oli luotu ja nyt hän elää hyvää elämää maailmalla.”

Viikkotarjous!

359 Oukitel WP5000

699,(1112,-)

Arkisin 10-18 Lauantaisin 10-15 Keskuskatu 11, Oulainen P. 0440 658 300

Oukitel WP5000 vedenkestävä IP68-puhelin on tehty seikkailijoille, ja kestämään kovaa käyttöä. Metallirunko kestää iskut ja puhelin on täysin vesitiivis. Isosta akusta riittää virtaa vähintään parin päivän retkelle. • Oukitel WP5000 vedenkestävä IP68-puhelin on tehty seikkailijoille ja kestämään kovaa käyttöä • Suuri 5000mAh akku • Iso 5.7” HD+ 18:9 näyttö • 8-ytiminen suoritin, 6Gb RAM ja 21 megapikselin kamera

Keskuskatu 11, Oulainen Palvelemme ma-pe 10-18, la 10-15 p. 08 473740

Kuulutus Raahen kaupunginvaltuuston kokous pidetään Kauppaporvarin Fregattisalissa, os. Kirkkokatu 28, Raahe, maanantaina 29.10.2018 alkaen kello 18.00, jolloin käsitellään esityslistassa nro 9/2018 mainitut ym. mahdolliset asiat. Pöytäkirja pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. Valtuuston kokousta voi seurata suorana lähetyksenä internetissä: https://www.raahe.fi/ osallistu-ja-vaikuta/valtuuston-verkkolahetys Raahe 24.10.2018 Hanna-Leena Mattila kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaupunginvaltuusto

WWW.RAAHE.FI

Minna Rautioaho (vas.) ja Katja Lapinkangas ovat valmiita auttamaan nuoria takaisin yhteiskunnan rattaisiin.

Ensimmäinen isompi uhka pudota yhteiskunnan rattaista on peruskoulun jälkeinen aika. Nuori ei välttämättä tiedä silloin, mikä olisi oikea paikka jatkaa opiskelua. Toisinaan nuoret tekevät virhearviointeja, eikä opiskelu maistukaan. ”Pakkohaun huono puoli on se, että pitää hakea jonnekin, vaikka valmiudet opiskeluun eivät ole vielä kovinkaan hyvät. Emme kuitenkaan suosittele välivuotta, sillä sieltä voi olla vaikea löytää enää opiskelupolulle.”


SeutuMajakka 9

JĂ„RJESTĂ–PALSTA

Hentilän kotileipomon myyntiauto ke 24.10. klo 13.30 - 16 nuorisoseuran pihassa. Seuraavat käynnit ilmoitellaan FB:ssä ja ilmoitustaululla. Vuokrattavana 3h+k, 73 neliÜtä. Uusitussa keittiÜssä astiat. WC+suihku, alakerrassa sauna. Vuokra 500 euroa/kk. Os. Luohuantie 35 (ent. koulu). Mahdollisuus myÜs lyhyempään vuokraukseen, tarvittaessa 6 runkopatjaa. Yhteydenotot puh. 044 2430 719. Karaoketanssit Alpuan Nuorisoseuralla pe 26.10. klo 20-24. Lippu 8₏. TERVETULOA!

Korvenraivaajien osoite: Korvenaho 25, Ilveskorpi. Korvenraivaajien vuokraus: puh. 040 773 0708. 2017 jäsenmaksu 10 ₏/aikuinen, tili FI9455160240002952. HONKARANTAKÄPYLÄ MAAJA KOTITALOUSNAISET Porinakerho ja johtokunta kokoontuu Vanhalla Honkamajalla ma. 29.10 klo. 19.00. Johtokunnan jäsen, ilmoita pj:lle jos et pääse kokoukseen. Loikkaa liikkeelle -kampanjan kertymät ilmoitettava Anniinalle tämän kuun loppuun mennessä. p. 040 -5338710 Alueen yhteinen pikkujouluretki Kokkolaan Carola- musiikkinäytelmään la 1.12. Mat-

Piipsjärven maa- ja kotitalousnaiset: Kahvi-ilta Ellillä to 25.10. klo 18. Tuothan liikuntakisan suoritukset mukana. Tervetuloa!

www.petajaskoski.fi. JYTY OULAINEN Kalajoen Jyty ry on kutsunut meidät katsomaan Kalajoki-kabareeta to 8.11.2018 klo 18.00. LähtijÜiden määrästä riippuen kuljemme joko yhteiskuljetuksella tai kimppakyydeillä. Pikaiset ilmoittautumiset Maaritille 040 732 5067 ti 30.10. mennessä. Muista musiikkiviikkojen jäsenetu 10,00 euroa jäsen, jos ti ole käyttänyt Jytyn jäsenetua jo kesällä Weteraanikonepäivillä.

Tehy OULAISTEN SEUDUN ao 705 Syyskokous Langin kauppahuoneella Raahessa, Kirkkokatu 19 maanantaina 5.11.2018 klo 18. Esillä sääntÜmääräiset ja ajankohtaiset asiat. LähtÜ kimppakyydein Kinokulman edestä klo 17:00. Kahvitarjoilun vuoksi ilmoittautumiset Anna-Maijalle puh: 0400-982509 Pääluottamusmies Marja KyllÜnen puh: 0444793466 ja jätä viesti Jäsenedut tyÜssä käyville jäsenille, jota ammattiyhdistys tarjoaa: Oulaisten musiikkiviikoille 2018 saat 10 e edun yhden lipun hinnasta. Etukupongin voit käydä noutamassa Anna-Maijalta neuvolasta Kuntosalietu joko Vahva Ote tai Femoris, ammattiyhdistys tukee kuntoiluasi, kysy ohjeet kuntosalilta. Elokuvalippuetu, ao 705 tarjoaa kaksi lippua Kino Kulmaan tämän vuoden aikana. Lista Elokuvateatterilla, muista ottaa jäsenkorttisi mukaan. Hox, nämä etuudet eivät koske opiskelijajäseniä. Muut jäsenedut myÜs opiskelijoille lÜytyvät ammattiyhdistyksen kotisivuilta: tehy705.wordpress.com KESKUSTAN OULAISTEN KUNNALLISJÄRJESTÖ www.keskusta.fi/oulainen, www.facebook.com/keskusta. oulainen

leet liikuntapainotteinen kurssi miehille Kalajoella 26.11-30.11. Ilmoittaudu 26.10 mennessä sekä lisätiedot puh. 0503068379. OULAISTEN HUIMA Lasten hiihtokerho ja hiihtäjien treenit keskiviikkoisin ouluntien pururadalla alkaa 10.10 klo 18.30. Sauvat ja juotavaa mukaan. Vetäjänä Mervi ja Jim. Yleisurheilujaoston kauden palkitsemis- ja päätĂśstilaisuus seurakuntakodilla 31.10.2018 klo 18.00. Tervetuloa! OULAISTEN TARU HIIHTOKOULU Honkamajalla keskiviikkoisin klo. 18.00 - 19.30. Kestävyysharjoittelua joka sopii muihinkin lajeihin, sekä lajikohtaisia harjoitteita sään mukaan. Nuoremmille myĂśs leikinomaista . Kävelysauvat mukaan ennen lumentuloa. Tiedustelut ; Sami p.0405259758 OULAISTEN KENNELKERHO Luento KOIRIEN KĂ„YTTĂ„YTYMINEN pe 26.10 klo 17.30, Piipsjärven koululla. Riitta PääkĂśn luento, jonka aihepiiri koskettaa niin kotikoirien omistajia, kuin myĂśs harrastajia. Luennolle osallistuminen ei vaadi koirakokemusta, vaan on erinomainen esim. pentua suunnittelevalle. Hinta 5e (kennelkerhon jäsenet), muut 20e. Ilmoittautumiset 0442834398/Niina. 

OULAISTEN METALLITYÖVÄEN AMMATTIOSASTO 368 Kotisivut: http://metalli368.yhdistysavain.fi/ pj. Jari MännikkÜ, siht. Mauri Niemi. K OULAISTEN SEUDUN SuPer Ao 207 Pj: Eija Heinonen p. 040 707 3278, super207@superliitto.fi. Nettisivut: ao207.superliitto.fi. Facebook: Oulaisten Super 207. Jäsenilta ma 5.11.18 klo 18-20 Ravintola Pikkuvelissä Ylivieskassa, Lintutie 1. Ilm. mervi.lesonen@superliitto. fi tai sihteeri Tanjalle p. 044 2752 778 29.10.18 mennessä. HyÜdynnä paikallisissa liikkeissä jäsenetusi: Kultakehrä Kärkkäinen Oy, Urheiluliike Pajala, Optiaika Järvelä. www.superliitto.fi/ jasenedut. Tavataan ma 12.11. Penttiläntalossa klo 18 syyskokouksen merkeissä. Kokouksessa vahvistetaan taloussuunnitelma, ja -arvio vuodelle 2019, sekä päätetään liitolle tehtävistä aloitteista. Pai-

OULAISTEN KOKOOMUS www.kokoomus.fi Yhdistyksen yhteyshenkilÜt, puheenjohtaja: Pekka Rahkola, sähkÜp. rahkola.pekka@luukku. com puh. 040 016 4273, siht. Reino Manninen puh. 040 525 8682.

OULAISTEN METSÄSTYSSEURA Jäsentiedote ja muuta ajankohtaista luettavissa kotisivuiltamme: https://oulaistenmetsastysseura.wordpress.com/ 

 

 

OULAISTEN JHL 468 1.-2.12.2018 PIKKUJOULU KALAJOELLA KYLPYLÄHOTELLI SANTA`S SANISSA. Matka sisältää linja-autokyydin, majoituksen ja jouluruokailun. Hinta jäsenelle 29,00 ₏ ja avecille 79 ₏ Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset Pirjo KyllÜselle puh. 044 7359 649, 28.10.2018 mennessä. Mukaan mahtuu 50 henkilÜä. TERVETULOA!

 

OULAISTEN ELÄKELÄISET www.elakelaiset.fi SääntÜmääräinen syyskokous to 8.11.2018 klo 10.30. Oulaisten Nuorisoseuralla. Kahvitarjoilu. Tervetuloa! Kerhot torstaisin Oulaisten Nuorisoseuralla klo 10.00. Laulukerho, arvontaa, keskustelukerho, kahvittelua ja bingon peluuta. Tervetuloa!

MĂ„YRĂ„NPERĂ„N KYLĂ„YHDISTYS http://www.mayranpera.fi/

kalla myÜs Evelacen myyntiedustaja. Ao tarjoaa iltapalan. Ilmoittaudu p. 040 7073278 5.11 mennessä. Tervetuloa!OULAISTEN VASEMMISTO www.vasemmisto.fi puh.joht. kaupunginvaltuutettu Kari Hyytiäinen s-posti: kari.hyytiainen. khy@gmail.com, kaupunginvaltuutettu Anneli Rajaniemi, sposti: anneli.rajaniemi@gmail. com

KÄSIKKÄIN Luento Raahessa fregattisalissa to 22.11 klo 17.30 epävakaa persoonallisuushäiriÜ. Kimppakyydein ja käymme syÜmässä omavastuulla joka on 5 euroa. Ilmoittautuminen ja tiedustelut Eijalta puh. 0445663173 tai Risto puh. 0443091619. Lähdemme elokuviin lähiaikoina, omavastuu 5 euroa. Ilmoittaudu Ristolle puh. 0443091619. Tervetuloa! Suuret unelmat pienet aske-

OULAISTEN JA MERIJÄRVEN SENIORIOPETTAJAT Musiikkiviikoilla on Kinokulmassa elävää elokuvamusiikkia pe 2.11. klo 19 (lipputuki 5 ₏). Yhdistyksen nykyisille ja entisille jäsenille ilmaiset 10-vuotisjuhlat ovat la 24.11. klo 16.30 - 21 Honkamajalla. Linja-auto keskustasta ja mm. OSJ:n kulttuurituella musiikkiesityksiä. Ilmoittautuminen kahveilla tai puheenjohtaja Pentti Voutilaiselle puh. 044 5470525, ellet ole jo sitä tehnytkin. OULAISTEN SEUDUN INVALIDIT Jäsentapaaminen to 25.10 klo:12.00 seurakuntatalolla. Täytekakku kahvit ja arvontaa. Vieraaksemme saapuu Jussi Eskola SeutuMajakan päätoimittaja. JäsenistÜlle tiedoksi!! Taukokankaalla yleisÜluento pe 2.11 klo: 12.00 alkaen. Aiheena kipu ja sen hoito. Tarkemmat aikataulut seuraavassa lehdessä. Meidät lÜydät myÜs facebookista!

Oulaisten osasto: pj Kaisa-Elina Korhonen p. 040-048 5926, ensiapukouluttaja Minna Taskila p. 050-378 2854. Ystäväpuhelin päivystää tiistaisin klo 15-17 p. 040-754 7717

OULAISTEN PERUSSUOMALAISET Srk-vaalissa ehdolla Seija Immonen sekä Helena Pyy Tutustu heihin vaalikoneessa https://www.seurakuntavaalit. fi/vaalikone Yhteystiedot: Kaupunginvaltuutettu Phj. Mika Antikka, https://www.mikaantikka.fi/ 0445909983

OULAISTEN SEUDUN TIKKA Harjoitukset Juho Oksan koululla maanantaisin ja torstaisin klo 17.30−19.30. YhteyshenkilĂś Hannu Mäyrä p. 040 537 9238.OP-ELOHOPEAKERHO OULAINEN Elokuvailtapäivä Kinokulmassa 1.11.-18 klo 13. Katsotaan elokuva Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja OP-viikolla Osuuspankilla 6.11.18 klo 10 elohopeajumppa jonka pitää Mia Hertteli. Jumpataan ulkona, sateella sisällä. Tapahtumakalenterissa mainittu marraskuun kuvakimara siirtyy kevätkaudelle.

kaan sisältyy mm.ruokailu ym.ohjelmaa . Linja-auto kuljetus lähtee Oulusta. Tarkemmat hinta ym.tiedot ja ilmoittautuminen viim. 5.11. mennessä p. Kaarina 040 7690613 . Yhdistys tarjoaa jäsenilleen Oulaisten Musiikkiviikoille 10 euron edun yhteen konserttiin /jäsen . Kirjoita nimesi lipunmyynnissä olevaan listaan lippua ostaessasi, jossa etu huomioidaan.

OULAISTEN MARTAT Kokoonnumme to 25.10 klo 17.40 Taukokankaalla. Marttailta siirretty! Ke 31.10. klo 19 Kuntolan taukohuoneessa. Ota pari sanomalehteä mukaan.

OULAISTEN NUORISOSEURA oulaistennuorisoseura.blogspot. fi, puheenjohtaja Matti Hautamäki 050 038 6942, sihteeri Eveliina Kestilä 040 523 8637, taloudenhoitaja Anna-Riina Yli-Hukka 040 583 4349, kansantanssivastaavat Anna-Riina ja Eveliina. OULAISTEN RIISTANHOITOYHDISTYS Ajankohtaiset tiedot kotisivulta oulaisten.rhy.fi (uusi). Lisätietoja toiminnanohjaaja Kari Hyytiäiseltä puh. 050 028 1874 tai sähkÜposti oulainen@ rhy.riista.fi OULAISTEN SEUDUN ELÄINSUOJELUYHDISTYS www.oulaistenesy.net, www.facebook.com/oulaistenesy, sihteeri@oulaistenesy.net. Oulaisten pieneläinhautausmaa puh. 040 814 8273.

PARTIOLIPPUKUNTA POHJAN ILVES RY Pistäthän kalenteriisi, että pikkujoululeiri ajoittuu tänä vuonna 30.11-2.12. Lisätietoa tulossa myÜhemmin! :) POHJOIS-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS Tulossa myÜhemmin �Luomihuoli –poliklinikka�. Seuraa ilmoituksiamme. PYHÄJOKILAAKSON RATSASTAJAT Maneesia voi varata satunnaiseen käyttÜÜn ottamalla yhteyttä: pyhajokilaaksonratsastajat@gmail.com PyRan tallilla vapaita karsinapaikkoja. Talli rakennettu 2014, 10 karsinaa. Tallissa pesup., varuste- ja loimi/rehuh. sekä heinälato. Jokainen hoitaa hevosensa. Aamu-, päivä- ja iltaruokinnat vuorotellen. Kuivikkeet sis. vuokraan. Lisät. p. 044316 1046. PYHÄJOKISEUDUN LATU Puheenjohtaja: Pj Hannu Aittooja 050 379 6775, hannu.aittooja@jedu.fi, sihteeri: Minna Rautioaho, 040 554 6450, minnara67@hotmail.com, Facebook: www.facebook.com/pyhajokiseudunlatu 20-vuotisjuhlavaellus la 3.11. Klo 11 lähtÜ Honkamajan laavulta. YhteislähtÜ torilta klo 10.45. Retken pituus n 5 km. Retken jälkeen nokipannukahvit

ja lätyt sekä makkaraa. Kaikille avoin. Tervetuloa 

    

 

ELÄKELIITTO OULAINEN Lähdetään teatteriretkelle Kokkolaan la 24.11. klo 13.00 alkavaan näytÜkseen. Esitys on komediahelmi �KOUKUSSA�, joka viihdyttää nuoret ja vanhat, niin eronneet ja karanneetkin ym. Ilmoittautumiset Ellille puh. 050469 1080 tai kerhossa 27. päivään mennessä. Eläkeliiton kirkkopyhä Oulaisten kirkossa 28.10. klo 10.00. Avustajina toimivat eläkeliittolaiset. Kaikki tervetuloa kirkkopyhään! Seuraava kahvitilaisuus ma 29.10. seurakuntakodilla klo 11.00. Omaa ohjelmaa ja Eläkeliittolaisilla seurakuntavaaliehdokkailla mahdollisuus esittäytyä. Lauluryhmä ja Porstuapiiri kokoontuvat klo 9.45-10.30. Kahvitarjoilu ja Arvonta. Tervetuloa!

 

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

RAAHEN TANSSIKLUBI Ke 24.10. klo 19-21 Lavatanssin alkeissa Salsa 2 To 25.10. paritanssissa opettajavierailijoin Rosa ja Hannu! klo 18-21 Hidas Bugg perusteista alkeisjatkoon Kurssipaikka Asemakatu 14, Raahe (Raahen TyÜväentalo) Lisätiedot www.raahentanssiklubi.com ja 040-7032936 HUOM! Tanssireissu Naapurinvaaralle Sotkamoon 17.11. Ilmoittautumiset Pialle tekstiviestillä 050-376 3804 1.11. mennessä. Lisätiedot www.raahentanssiklubi.com 

VIHANNIN NUORISOSEURA JärjestÜn puhj.Ritva Lehtomäki puh.0445712462, sähkÜposti ritva.lehtomaki@ luukku.com Viikottaiset tapahtumat: TI SENIORITANSSIPIIRI klo 17.00 vetäjänä Seija, tertuloa uudetkin mukaan To KUNTOJUMPPAPIIRI KLO 18.00 2₏/kerta, vetäjänä Seija tervetuloa liikkumaan! La 13.10. klo 11-15.00 NAISTENMESSUT Paljon upeita tuotteita kotiin ja naisille, sekä käsitÜitä ja leivonnaisia. Saatavana myÜs lounas 7₏ palapaisti, perunat salaatit, jälkiruokana marjakiisseli. Pullakahvit 3₏ TERVETULOA! VIHANNIN RESERVILÄISET ToimihenkilÜt: puheenjohtaja Pasi Parkkila p. 040 068 0012, Ivarapuheenjohtaja Juho Hintikka, II- varapuheenjohtaja Jukka Pekka Honkala ja sihteeri Tapani Hilakivi p. 044 028 1411. SääntÜmääräinen SYYSKOKOUS ke 31.10.2018 klo 19.00 Kirjastotalo Ukonkantissa. Kahvitarjoilu. Tervetuloa! Hallitus VIHANNIN TUPPIKERHO Puheenjohtaja Seppo Lappalainen 044 - 051 0329 Varapuheenjohtaja Janne Tenhovuori, sihteeri Tauno Karjalainen. Peli-illat keskiviikkoisin klo 17.00 Ukonkantissa (kirjastolla) VIHANNIN TYÖVÄENYHDISTYS Jalavatie 5, 86400 Vihanti. Bingoa pelataan tiistaisin klo 18.00 alkaen. Tervetuloa pelaamaan! Pj, Antti NordstrÜm 040 525 9524, varapj. Pertti Somero 040 520 8429, sihteeri Kyllikki Mylly 040 842 8291, bingovastaava, taloudenhoitaja Jouko Vasankari puh. 044 747 8229. VIHANNIN TYÖVÄENYHDISTYS RY. PERUSTETTU V.1907

WANHA WOIMA Marraskuun kerhoilta to 1.11. klo 18 yritystalolla, Revonkatu 1. Muistellaan kesän konepäiviä valokuvien kera, mukana Valovoima. Kahvitarjoilu. SANOMALEHTEEN LUOTETAAN – MYÖS VERKOSSA JA MOBIILISSA.


10 SeutuMajakka

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

LUKIJALTA

Elohopeakerho Ähtärissä ja Tuurissa Torstai oli toissa viikolla heti aamusta toivoa täynnä, kun 60 Oulaisten Osuuspankin elohopeakerholaista lähti aamulla Oulaisten Liikenteen linja-autolla Veli Vääräniemen ohjatessa kohti etelää ja Ähtäriä. Iloinen puheensorina täytti pankin aukion jo reilusti ennen sovittua lähtÜaikaa. Tutut lÜysivät toisensa ja autossa jo puhuttiin käytävän toisella puolella olijoillekin. Oman lisänsä tähän teki tietysti kahvihetki Kaustisilla ja ruokailu hotelli Mesikämmenessä. VARSINAISET tähtiesiintyjät eli kiinalaiset lainapandat Lumi (4v 9 kk) ja Pyry (reilusti yli 5 v) olivat myÜskin Ähtärin eläinpuiston Pandatalossa jo aterialevolle ehtineet ja lojuivat parin metrin korkeudessa makuulavoillaan. Taisivat kiireisimmät jo pettyä, etteivätkÜ nuo laiskimukset aio meidän nähden silmäänsäkään räväyttää. Mutta teatraalisten haukotusten ja venyttelyjen

jälkeen kumpikin vuorollaan esitteli �aamutoimensa� istuen alas vankkoja tikkaita mennessään riu’ulla tai tehdessään tuotoksensa siististi sivummalle. JA tuleehan sitä, kun Hollannista rekoilla tuotavaa bamburuokoa kuluu päivässä parikymmentä kiloa kummallakin. Kokeilisittepa itse syÜntiä maaten selällään vinolla kalliolla pää kumminkin ylhäällä ruokokepit lehvineen tassujen välissä kuin talvikintaat olisivat käsissänne. Jotenkin tuntui hyvin opitulta heille mennä ulkotarhankin puolelle etsimään sinne hoitajan salassa nallukoilta piilottamia porkkanoita. TODELLISTA lienee kumminkin, että hyvä hajuaisti pisti kiipeämään LappSetin tekemille, mutta karhuille mitoitetuilla leikkikenttävälineille etsimään monen metrin korkeudessakin tasapainoillen vielä se viimeinenkin porkkanapala. Kaksi viikkoa sitten Lumi

ja Pyry eli kiinalaisittain Jin Bao Bao ja Hua Bao valittiin suomalaisten matkatoimistojen äänestyksessä matkailualan vuoden tulokkaiksi ja teko palkittiin Finnish Travel Galassa. PALKINTORAADIN mukaan ne ovat tuottaneet �uutta, positiivista ja mustavalkoista nostetta kotimaan matkailuun�. Näyttää siltä, että ainakin ensimmäisenä vuonna ÄhtäriZoo saa ne tavoitellut 100000 lisäkävijää määrän ylittäessä 300000. Korkeasaaressa käy noin 450000 vierailijaa ja Ranuan Sisu eli jääkarhun pentu näki viime vuonna 157 000 silmäparia. Kakkoseksi matkailualan tulokkaista jäi LänsiMetro. OSA meistä jaksoi ihastella näitä �kiinalaispoliitikkoja� yli kaksi tuntia, mutta monet meistä kiersivät sen pitemmän kolmen kilometrin lenkin ympäri eläinpuistoa ja se kannatti. Harvemmin näkee niin hyväkuntoisia suomalaisia karhuja tai

neljää huuhkajaa kerralla. Viisainta lienee tässäkin innostaa viemään meitä nuorempiakin innostumaan kymmenistä Suomen ja muutamista ulkomaidenkin eläimistä. Meitä nuoremmille sopivat kotieläinfarmin luokkaretkille räätälÜidyt parin päivän paketit. MEIDÄN pakettiimme kuului vielä yÜpyminen Tuurissa hotelli OnnenTähdessä Vesa Keskisen Kyläkaupalla. Mahtui sinne 43 huoneeseen meidän lisäksi enemmänkin väkeä. Huoneet ovat isolta osin 40 neliÜmetriä, pienimmätkin puolet siitä. Sisustus on loisteliasta ja sängytkin viekoittelivat pitkiin uniin. Toki vielä aamullakin oli mahdollisuus käydä Suomen suurimmassa Tavarapuodissa (40000 neliÜllä 300000 eri tuotetta) tai Ruokapuodissa (7000 neliÜllä 25000 nimikettä). Perjantain tarjouksena oli kympillä ämpäri ja sinne 10 samaa tai eri tuotetta tarjouspÜydiltä, vaikkapa lihajalostei-

Elohopeakerholaiset tutustuivat matkalla muun muassa pandojen elämäntyyliin. ta. Kaikki saivat ainakin sitten lihapullia syÜdessään paluumatkalla Kaustisilla. TYYTYVÄISIÄ olimme matkaan, jota Ojan Viljo ja MännistÜn Erkki johdattelivat. Erkkikin oli ennen hirvestyskauden alkua hankkinut uusia juttuja kerrottavakseen, vaikka taisi siellä

olla tottakin mukana muun muassa tähän mennessä kaatamistaan yli 120 hirvestä yli 60 kautensa aikana. Ja eikä nykyisillä koroilla voi rahoillensa yhtä hyvää korkoa saada kuin osallistumalla elohopeakerhon toimintaan. Pentti Voutilainen

PALVELUHAKEMISTO

Avoinna: ma-pe 9-17 ja sop.mukaan.

Puh. (08) 472 740

www.mirvankauneuskulma.fi

YLIVIESKAN OIKEUSAPUTOIMISTO

Toimipaikat Ylivieskassa ja Haapajärvellä. Vastaanotto myÜs Oulaisissa, Haapavedellä, Nivalassa ja Pyhäjärvellä.

Ajanvaraus 029 56 61300

Ă–LJYPOLTINHUOLLOT AMMATTITAIDOLLA

Heta Rautiola

Kunnossapito Pasi Kanula Puh. 0440 850 671

MyÜs kotikäynnit palvelukodeissa onnistuu!

WWW.KUNNOSSAPITOA.FI

klo 9.00-11.00 ja 13.00-15.00

Oulaskankaan Parturi-kampaamo Avoinna ti-pe 10-16, tai sop. mukaan.

puh. (08) 429 7567 tai 045 840 3531

SähkÜinen asiointipalvelu: www.oikeus.fi/oikeusapu

Oulainen, Rautatienkatu 5 Puh. (08) 470-204 | 044-358 7444 | Raimo ja Pirjo

Puh. 0400 666 365

Päivin Hiuskulman Urakointi, Huolto, Tarvikemyynti Urakointi,puhelinnumero Huolto, Tarvikemyynti Toimistopalvelu muuttuu

www.oulaistenlvi.fi

hieman 1.10.18 alkaen.

Documento

Koskelankatu 3, 86300 Oulainen Puh. 08 4795 600 Koskelankatu 3, 86300 Oulainen • Kauppa- ja lahjakirjat Vanhan tutun 473 571 eteen tulee suuntanumero 08.

RAKENNUSPALVELUT UUDISRAKENNUKSET SANEERAUS KATTOREMONTIT KATTOPINNOITUKSET PyykÜlänkatu 6 86300 Oulainen

p. 040 177 1770 www.rakennustivitek.fi

• IKKUNAT • LASISEINÄT • ULKO-OVET • KOSTEAN • MÖKKIOVET TILAN OVET • SUIHKU• VÄLIOVET SEINÄT • SAUNANOVET

OVI- JA IKKUNAKAUPPAA YLI 30 VUOTTA!

Matkanivantie 364, Oulainen Puh. 050 4639 707 erma@kotinet.com www.ovikauppaerma.com

Siis soititpa sitten lankatai matkapuhelimesta, uusi numero on 08 473 571.

• Perukirjat • ym. asiakirjojen laadinnat • Kaupanvahvistukset Anri Kolehmainen puh. 050-3027263

�� �­�€‚ ƒ �‚ www.isoluoma.fi

ISOLUOMA

www.opuslex.fi

AA, VT Toni Isoluoma  AA, VT Pirjo Isoluoma   

  ��  Ajanvaraus

   


SeutuMajakka 11

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

KOKOUKSET

RIVIT

MEGAJAKELU

JYTY Oulainen ry.

Sääntömääräinen SYYSKOKOUS

ja yhdistyksen jouluruokailu to 29.11.2018 Honkamajalla. Asialistalla yhdistyksen purkautumisen/fuusioitumisen 2. käsittely ja mahdollisesti sääntömääräiset asiat. Linja-autokuljetus lähtee rautatieaseman pihalta klo 17.30. SITOVAT ILMOITTAUTUMISET PE 9.11.2018 MENNESSÄ MAARIT KÄHKÖSELLE 040 732 5067

Pyhäjokiseudun Latu ry:n

Pyhäjokilaakson Ratsastajat ry

Tervetuloa

SYYSKOKOUKSEEN su 4.11. klo 18 tallitupaan.

SYYSKOKOUS la 3.11.2018 n. klo 12.00 Honkamajan laavulla. Kahvitarjoilu.

Tervetuloa!

Oulaisten Eläkeläiset Ry:n

Matkanivan nuorisoseura ry:n

SYYSKOKOUS

pe 2.11.2018 klo 19.00 Nuorisoseuralla. Esillä sääntömääräiset asiat. Tervetuloa!

Hallitus

sääntömääräinen

SYYSKOKOUS Oulaisten nuorisoseuralla To 8.11.2018 klo 10.30 Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Myydään/vuokrataan pieni ok-talo Kilpualla. Aidattu piha, hyvät lenkkimaastot, halvat asumiskustannukset. Vapautuu marraskuussa. Puh. 040 5500 791 iltaisin. Ostetaan romuautot ym. metalliromut. Käteismaksu puh. 040-960 8664.

Ilmestyy keskiviikkona 31.10. Varaa ilmoitustilasi perjantaihin 21.8. mennessä: ilmoitukset@seutumajakka.fi p. 0440 470 126

Romu-Heikin kirppis ja huutokauppahalli avoinna perjantaisin klo 9 - 17 ja lauantaisin klo 9 - 14, Takojankatu 22 Oulainen puh. 040058 0611. Tervetuloa!

Raahe Pyhäjoki

Ilmoitusaineistot toimitettava maanantaihin 24.8. klo 12 mennessä!

Vuokrataan kolmio 79,5m2 Kangaskatu 6, 5. krs. Puh. 040 0608 047.

Vihanti

Merijärvi Oulainen

Haapavesi Ylivieska

Hallitus

Mehiläinen, paikkasi on auki Leipurinkadulla. Toinen mehiläinen on huolissaan. Meidät huomataan, meitä ei ole monta, lennä takaisin. Selvännäkijä ratkaisee ongelmasi jo yhdellä soitolla. Erityisalaani ihmissuhdekriisit, masennus, ahdistus ym. Myös viikonloppuisin. Puh. 0700-92838

HURJAN HYVÄÄ HÄGGMANILTA

SUUPIELET SOKERIIN – NYT JUHLITAAN SEVERIÄ

su 28.10. klo 19.30 (huom. aika!) BAROCCO BOREALE, kirkko Ohjelma 20 €

POSSU JA KAHVI

2,20 3,50

O U L A I S T E N K AT U 32, (08) 4695 644

Asemakatu 1, Oulainen P. 040 533 1945

ilmoitukset@seutumajakka.fi p. 0440 470 126

www.kinokulma.fi

to 1.11. klo 19 CLUB FOR FIVE, yläkoulun sali Liput 30 € www.oulaistenmusiikkiviikot.fi

OMENALEIVOS

pe 26.10. 19:00 ma 29.10. 19:00 la 27.10. 17:30 ti 30.10. 19:00 su 28.10. 19:30 ke 31.10. 17:00

Sinun ilmoituksesi tähän?

Jätä juttuvinkki!

0440 470 125 toimitus@seutumajakka.fi

Hengenpelastajia tarvitaan Oulainen ma 29.10. klo 13–17 sosiaali-ja terveysalan Oulaisten yksikkö Kuntotie 2

OJENNA KÄTESI. Muista virallinen henkilötodistus. • Luovuttajainfo 0800 0 5801 • veripalvelu.fi • sovinkoluovuttajaksi.fi

Ilmoitusvaraukset torstaina klo 1 6 .00 mennessä. Aineisto perjantaina klo 1 6 .00 mennessä.

Sanomalehtien Liiton jäsen Ilmoitusvaraukset torstaina klo 16 .00 mennessä Aineistoaikataulu: Valmis aineisto perjantaina klo 16 .00 mennessä. Ilmoitusainestot: aineisto@seutumajakka.fi

Lehden Julkaisija: Jakelu: Jakeluhäiriöt: Paino: ISSN: Toimitus:

Pohjanmaan Viitosmedia Oy, Oulainen Keskiviikkoisin jokaiseen talouteen ja yritykseen. Oulainen - Merijärvi - Vihanti www.jakelupalaute.fi/seutumajakka | p. 029-001 0044 Suomalainen Lehtipaino, Kajaani 2342-1649 Rautatienkatu 5 L1, 86300 Oulainen. Puh. 0440 470 125

Päätoimittaja: Jussi Eskola 0440 470 125 toimitus@seutumajakka.fi Myyntipäällikkö: Pirkko Haapakoski 0440 470 126 ilmoitukset@seutumajakka.fi Sivuvalmistus: Aleksi Olli 0440 470 127 aineisto@seutumajakka.fi Yhtiön johto / hallinto: 0400 205 600 hallinto@seutumajakka.fi Järjestöpalsta: jarjestopalsta@seutumajakka.fi Internet ja näköislehti: www.seutumajakka.fi

Sivumitat: Tabloid.............................6 Palstaa Sivukoko..............260x367mm 1 Palsta.................40 / 49 mm 2 Palstaa............................ 84 mm 3 Palstaa...........................128 mm 4 Palstaa...........................172 mm 5 Palstaa...........................216 mm 6 Palstaa.........................260 mm


12 SeutuMajakka

KESKIVIIKKONA 24. LOKAKUUTA 2018

PELIREISSU OULUUN LA 17.11. Kärpät - TPS

Peli alkaa klo 17.00.

Lähtö Oulaisista klo 13.00.

Matkan hinta 30€ Hinta sisältää pääsylipun, linja-autokyydin ja ruokailun noutopöydästä. Sitovat ilmoittautumiset maanantaihin 5.11. mennessä puh. 044 0470 126.

Kaikkien matkaan lähteneiden kesken arvomme Garmin-aktiivisuusrannekkeen (arvo 120 euroa) ja Kärppien lahjoittaman yllätyspalkinnon. Virkistä moott Virkistä moott Virkistä moottor

PELIREISSUN TOTEUTTAVAT YHTEISTYÖSSÄ: Meillä on myös A-oikeudet

• Kebabit ja Pizzat • Salaattiannokset • A’la Carte • Irtojäätelöt Tulevaisuuden rakentaja • Grillituotteet • Pirtelöt

RAKENNUSPALVELUT UUDISRAKENNUKSET •Talot Oulainen •Autotallit •Piharakennukset •Maatilarakentaminen

SANEERAUS

PELTISEPÄNTYÖT Tervetuloa •Ikkunapellit herkuttelemaan!

KATTOTYÖT

•Kattopinnoitukset •Vesikattoremontit •PVC-kattojen hitsaukset (protan, sikaplan) •Sadevesikourut •Kattoturvatuotteet Asemakatu

•Huoneistoremontit •Kylpyhuone- ja saunaremontit •Ikkuna- ja oviremontit KOSKIKIOSKI P. •Ulkoverhousremontit •KeittiöremontitOulainen

•PeltilistatSaariperäntie 196, Oulainen WWW.RAKENNUSPALVELUOLLILA.FI •Piipunpellit

Lounas arkisin 10.30 - 14.00 Meidät löydät myös 1Facebookista!

Oulainen (08) 474 222

OULAISTEN APTEEKKI urakointi, huolto, tarvikemyynti www.oulaistenapteekki.fi | henkilokunta@oulaistenapteekki.fi puh. 08 470 477 | 08 470 022

www.oulaistenlvi.fi

Pohjolankatu 1 86300 OULAINEN

OULU

AVOINNA: ma-pe 8 -20 la 9 -16 su+pyhät 12 -16

YLIVIESKA

Sis. - 4L Diamond - 1 öljysuodat - Jätemaksut - Vaihtotyöt Teboil Diamond – huippuunsa hiottua

Moderni, täyssynteettinen Teboil Diamond on tod Teboil Diamond – huippuunsa hiottua ja rasittavissa olosuhteissa. Se jäähdyttää, muod ja edistää täyssynteettinen tekniikan toimivuutta. mootto Moderni, TeboilVirkistä Diamond on to Teboilin öljyosaamisen huippua: 50 vuotta suom ja rasittavissa olosuhteissa. Se jäähdyttää, muo Teboil Diamond – huippuunsa hiottua öljyosa teisiin, moottorivalmistajien tiukimpien ja edistää tekniikan toimivuutta. Virkistä mootto Moderni, vaatimusten täyssynteettinen Teboil Diamond p mukaisesti. Teboilin öljyosaamisen huippua:on 50todellinen vuotta suom ja rasittavissa olosuhteissa. Se jäähdyttää, muodostaa kes teisiin, moottorivalmistajien tiukimpien autollesi sopivaVirkistä Diamond-öljy: ja edistääValitse tekniikan toimivuutta. moottoria oikeal vaatimusten mukaisesti. www.teboil.fi/diamond Teboilin öljyosaamisen huippua: 50 vuotta suomalaista tu Valitse autollesi sopiva Diamond-öljy: teisiin, moottorivalmistajien tiukimpien www.teboil.fi/diamond vaatimusten mukaisesti.

OULAINEN

KYLPYVALMIIT PIHASAUNAT UUDET AJAT JA OSOITE

ma-to 10.30-21 pe 10.30-22 la 12-22, su 12-21

Vaihd öljyt

Miilutie 26, 86300 Oulainen

Puh. 040 177 1770

info@rakennustivitek.fi www.rakennustivitek.fi

Matosaaren Sähkövaloa VillenMatosaaren Rengas ja Kone Oy Matosaaren Urheilijat pimeneviin iltoihin! Urheilijat Urheilijat Valitse autollesi sopiva Diamond-öljy: www.teboil.fi/diamond

Tavarat voit nyt tilata kätevästi nettikaupasta: www.villenrengasjakone.fi Koskelankatu 2, 86300 Oulainen, puh. 08-473 457. Myymälä avoinna: Ma-Pe 9.00-17-00, La 9.00-13.00

Oulainen, kyosti.terentjeff@terentjeff.fi Oulainen. kyosti.terentjeff@terentjeff.fi Oulainen. kyosti.terentjeff@terentjeff.fi Oulainen. kyosti.terentjeff@terentjeff.fi Puh. 0400 666 365 Puh. 0400 666666 365365 Puh. 0400

Puh. 0400 666 365

Mink huo

Seutumajakka 24.10  

Jokilaaksojen Seutumajakka 24.10.2018

Seutumajakka 24.10  

Jokilaaksojen Seutumajakka 24.10.2018