Gourmet nr. 4 2016

Page 1

SERVICEGROSSISTENES EGET MATMAGASIN NR. 4 / 2016 ÅRGANG 12 SG gourmet ENKELT, DELIKAT OG SMAKFULLT Selboe & Aasebø AS SERVICEN INGEN ANDRE KAN TILBY LOKAL MAT SMAKEBITER FRA SØR-OG ØSTNORGE SJØMAT Stort drikketema SOMMERIDYLL I GLASSET WWW.SG.NO

Endelig sommer!

Når den norske sommeren viser seg på det vakreste, er det få steder det er bedre å være. Landet vårt byr på alt fra storslått natur til pulserende byliv, med attraksjoner for enhver smak.

I vår bransje er også sommer virkelig høysesong for mange. Vi har besøkt vår grossist på Finnsnes i Troms, Selboe & Aasebø AS, og tatt turen til en av deres kunder på øya Senja. På det gamle fiskeværet Hamn i Senja møter vi et fantastisk skue midt i havgapet. Her finner vi et komplett turist- og konferanseanlegg som nå forebereder seg til en hektisk sommer.

Sommer, blått hav og varme dager kjennetegner også den gode sommerfølelesen, og i dette nummeret vier vi mye plass til norsk fisk og sjømat, råvarer i virkelig verdensklasse. Her kan du få med deg råd og tips tilpasset det profesjonelle kjøkkenet, og hente inspirasjon fra spennende oppskrifter.

Vi i Servicegrossistene fokuserer også spesielt på lokal mat og norske mattradisjoner. I dette magasinet møter vi to spennende leverandører fra østlandsområdet.

Selv om sommeren betyr hardt arbeid og lange dager for mange av oss, håper jeg dere også får en sommer fylt av gode opplevelser, gode smaker og hyggelige stunder.

SG GOURMET

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender.

SG Gourmet utkommer 6 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER

Servicegrossistene AS

Postboks 504, 1327 Lysaker

www.sg.no

Redaktør

Merete Raabe Frantsen – merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON

Winkel design og kommunikasjon

www.winkel.no

Art Director: Helene Ask Hunskaar

Redaksjon: Marte Nordahl, Petter Utne Børrehaug

Forsidefoto: Marte Nordahl

GROSSISTER

Agder Grossisten AS

Arne Sjule AS

Cater Drammen AS

Cater Kongsvinger AS

Cater Mysen AS

D. Danielsen AS

Encon AS

Euro Supply Bergen AS

Haugaland Storhusholdning AS

Måkestad Engros AS

Måkestad Engros Øst AS

Måkestad Engros Larvik AS

Nær Engros AS

Nær Engros Levanger AS

Nær Engros Trondheim AS

Paul Nygaard AS

Safari Engros AS

Selboe & Aasebø AS

Servicenord Engros AS

SG Møre avd. Sunnmøre Engros AS

SG Møre avd. TP Engros AS

firmapost@agdergro.no firmapost@sjule.no post.drammen@cater.no post.kongsvinger@cater.no firmapost.mysen@cater.no firmapost@d-danielsen.no postmaster@encon.no post@eurosupply.no firmapost@hshh.no firmapost@makestad.no ostlandet@makestad.no larvik@makestad.no namsos@narengros.no levanger@narengros.no trondheim@narengros.no firmapost@p-nygaard.no firmapost@safariengros.no firmapost@aasebo.no firmapost@servicenord.no firmapost-se@sgmore.no firmapost-tp@sgmore.no

37 09 79 90 75 19 88 88 32 23 12 00 62 88 84 30 69 89 88 99 51 64 88 00 56 52 09 20 55 39 46 60 52 73 64 66 55 14 10 30 63 82 21 21 33 14 00 40 74 22 61 00 74 08 55 60 73 95 73 00 75 11 14 30 57 75 77 50 77 84 04 22 77 00 22 40 81 53 00 38 81 53 00 38
Jan Van der Burg Administrerende direktør, Servicegrossistene

En av våre eldste grossister sørger for unik service til distriktene nordpå.

I dette nummeret tar vi deg med til en rakfiskprodusent i Valdres og et eplepresseri i Lier.

Vinproduksjon så nær naturen som du kommer.

MATOPPLEVELSER I

IDYLLISKE HAMN I SENJA

Et av de vakreste stedene i Nord-Norge serverer de lekreste retter.

TEMA: SJØMAT

Les om hvor lite som skal til for å få det beste ut av disse delikate råvarene.

SOMMERLIGE DRÅPER I GLASSET

Vår drikkeekspert Martin gir deg et utvalg sommerlig inspirasjon.

3 Innhold
SELBØE OG AASEBØE NON DOS LOKALE DELIKATESSER
6 22 32 12 8 34

Best på verdiskapende samarbeid

KALENDER

20. - 23. juli

Gladmat 2016

Stavanger, Norge (www.gladmat.no)

4. - 6. aug

Trøndersk Matfestival 2016

Trondheim, Norge (www.tronderskmatfestival.no)

10. - 14. aug

Skalldyrfestivalen i Mandal 2016

Mandal, Norge (www.skalldyrfestivalen.no)

16. - 19. aug

Nor-Fishing og Aqua Nor 2016

Trondheim, Norge (www.nor-fishing.no)

24. - 27. aug

Den norske matfestivalen

Ålesund, Norge (www.matfestivalen.no)

25. aug

Storhusholdningsmesse

Måkestad Engros

Bergen, Norge (www.makestad.no)

26. - 27. aug

Mersmak i Skien 2016

Skien, Norge (www.mersmakiskien.no)

NÅ FINNES DET ORDENTLIG KAFFE I KAPSELFORMAT

LUNGO COLOMBIA ESPRESSO SUMATRA LUNGO ETIOPIA *Varemerket tilhører et selskap som ikke står i forbindelse med Kjeldsberg Kaffe.
NYHET

SELBOE

& AASEBØ

AS - SERVICEGROSSISTEN I MIDT-TROMS

På kaia i Finnsnes, med utsikt mot vakre Senja, besøker vi tradisjonsbedriften Selboe & Aasebø AS. Her blir vi tatt i mot av daglig leder Ada Jenssen som skal gi oss et innblikk i bedriftens historie og daglige virke.

Fra dagligvare til storhusholdning

Helt siden løytnantene Haldor Aasebø og Rolf Selboe etablerte sin agenturforretning for dagligvarer i 1950, har Selboe & Aasebø vært en kjent bedrift i Finnsnes og Midt-Troms. Fra starten var det salg av dagligvarer som var hovedvirksomheten. Bedriften hadde agenturer på kjente merkevarer som Findus, Bama og Friele. Etter hvert som dagligvaremarkedet ble mer og mer kjedestyrt, og sentrale kjedeinnkjøp overtok, så Selboe & Aasebø muligheten til å rendyrke sin storhusholdningsvirksomhet. Selboe & Aasebø AS var fra rundt 1990 en ren storhusholdningsgrossist, og har frem til i dag utviklet seg til å bli en totalleverandør til det profesjonelle markedet i Midt-Troms.

En av de første Servicegrossistene

Selboe & Aasebø er et av de eldste medlemmene i Servicegrossistenekjeden. Selskapet var en av 12 grossister som i 1962 stiftet forløperen til Servicegrossistene, nemlig Norsk Dypfryst AS. Selboe & Aasebø har vært med hele veien helt til den moderne storhusholdningsgrossistkjeden Servicegrossistene er i dag.

Unik servicegrad

Ada Jenssen forteller SG Gourmet at kundegrunnlaget i områdene rundt Finnsnes naturlig nok er begrenset i forhold til de store byene og tettstedene. Hun understreker derfor at man må ta ekstra godt vare på de kundene som er her. «Vi må stå på for kundene våre, og vi må yte en service ingen andre kan

6 Grossist

tilby», sier Ada stolt. «Selboe & Aasebø AS leverer i dag til nesten alle kundene i nedslagsfeltet vårt. Gjennom spesiell god service og gode kundeopplevelser, jobber vi hver eneste dag for å fortsatt være den foretrukne storhusholdningsgrossisten her oppe», forteller Ada ivrig, med et glimt i øyet.

Effektiv og lønnsom Å drive varehandel, og ikke minst, ferskvarehandel, er en utfordring i Nord-Norge. Lange avstander i kombinasjon med røffe værforhold og krevende natur gjør at man må bygge seg opp en god del erfaring for å drive en effektiv og lønnsom forretning. Ada Jenssen forteller at hun har vært ansatt i bedriften siden 1979, og at arbeidsstokken er veldig stabil. Sammen har de bygget opp en organisasjon som kjenner utfordringene, og selvfølgelig også mulighetene, til fingerspissene, og kan tilby kunder i Midt-Troms de ferskeste og beste råvarene året rundt, i tillegg til å drive en lønnsom forretning.

Bredt kundespekter

Selboe & Aasebø har et bredt

1. En serviceinnstilt gjeng, klare til innsats.

2. Godt synlige lokaler, både land og fra vann, med eget fyrtårn.

3. Erfaren i gamet. Ada har vært ansatt i bedriften siden 1979.

kundespekter, og må derfor kunne levere et stort sortiment varer. Den vakre naturen tiltrekker seg mange turister og mange ulike serveringssteder står på kundelisten. I tillegg er Selboe & Aasebø store på leveranser til institusjoner og det offentlige. «Varierte kunder krever varierte varer», sier Ada og byr oss på en nystekt vaffel, før vi tar turen videre i det vakre landskapet og setter kursen mot Hamn i Senja der vi skal besøke en av Selboe & Aasebøs mange trofaste kunder.

Daglig leder: Ada Jenssen

Ansatte: 7

Fullsortiments storhusholdningsgrossist

Holder til i Finnsnes, Troms

7
SG
Grossist
«Vi må stå på for kundene våre, og vi må yte service som ingen andre kan tilby.»

Hamn i Senja – Nord-Norge på sitt vakreste

På vestkysten av Norges nest største øy, Senja i Troms, ligger det gamle fiskeværet Hamn som har gjenoppstått i all sin prakt som et fantastisk ferie-, konferanse- og opplevelsessenter. Vi tar turen til det unike fiskeværet helt ytterst i havgapet og lar oss imponere av storslått natur og gastronomiske høydepunkter.

Et levende fiskevær siden 1881

Helt siden Adolf Lund i 1881 bygget opp et fiskevær og handelssted på Hamn i Senja, har det vært et yrende folkeliv på bryggene og i husene. Hamn var et levende fiskevær, og fiskemottaket var i virksomhet helt frem til 1990. Omstruktureringer i fiskeriet gjorde videre drift vanskelig. Avviklingen av fiskemottaket ga nå nye muligheter for fiskeværet. Familien Fredriksen kjøpte området og begynte en storstilt ombygging av fiskeværet. Allerede i 1994 stod Hamn i Senja ferdig som en vakker og spennende ferie-, opplevelses- og konferansedestinasjon, klar for å ta imot gjester fra hele verden.

Nordnorske tradisjoner – internasjonal vri SG Gourmet møter driftsleder og senjaværing Eli Pedersen og food and beverage-manager Lise Sigefjell i restauranten Spiseriet på Hamn. Eli forteller at Hamn-teamet er veldig internasjonalt, og at det kan være opptil ti nasjonaliteter på jobb samtidig. Engelsk med en nordnorsk vri, såkalt "Hamnish" er arbeidsspråket, men Eli forteller videre at de fleste snakker godt norsk. Hamn er et sted som fascinerer alle, og både gjester og ansatte fra hele verden finner veien til Hamn, og mange blir stamgjester. Idet Eli forteller levende om destinasjonen Hamn, har Lise sørget for å servere oss en virkelig spesialitet. Fra kjøkkenet kommer kjøkkensjef Joanna Piechowicz smilende

8
Kundeportrett
Storslått og vakkert i området rundt Hamn.

ut med noe som ser italiensk ut, men som skal vise seg er så lokalt en kan få det. Det er ravioli med tørrfisk fra Hans Henriksen i Botnhamn. Uvante, men fantastiske smakskombinasjoner, bidro til en perfekt start på vårt opphold i Hamn.

En komplett destinasjon

Etter den gode tørrfiskraviolien, tok Eli oss med på en omvisning i Hamn, og vi fikk et innblikk i de ulike delene av anlegget. Konferanseavdelingen med fem luftige rom og saler, har imponerende havutsikt og er toppmoderne utrustet. Hamn i Senja kan ta imot over 150 konferansegjester. Videre så vi på hotellavdelingen som er bygget opp av rom og suiter og kan huse 140 overnattingsgjester.

Suitene er moderne leiligheter med alle fasiliteter og ligger helt på bryggekanten. På området er det også bygget et lite forsamlingssted formet som en fyrlykt helt oppe på en klippe. Her kan man i lune omgivelser kose seg mens man har følelsen av å være midt på havet. Ellers byr Hamn i Senja på en utendørs badestamp med alle rettigheter. Stampen er rett og slett en uthulet, gammel fiskesjark, og kan romme 15 feststemte gjester. Badesjarken er en favoritt blant grupper. Hamn i Senja tilbyr også en rekke organiserte aktiviteter hele året. Det arrangeres hvalsafari, havfisketurer, »

9 Kundeportrett
Driftsleder Eli Pedersen

ribturer, malstrømrafting, atlanterhavsbading, og mye annet. Det skal godt gjøres å kjede seg om du tar turen til Hamn!

Gode

matopplevelser og lokale smaker

Eli og Lise forteller at maten har meget stort fokus i Hamn. «Besøker du oss her i Hamn i Senja, ja da skal ikke maten være noe dårligere enn resten av opplevelsen din. Maten skal stå i stil til vår spektakulære natur og omgivelser», forteller Eli. Hun forteller videre at de streber etter å tilby gjesten gode retter basert på lokale råvarer. «Vi opplever ofte at gjestene spør hvor maten kommer fra, og da er det hyggelig å stolt kunne si: «Herfra!»», sier Eli. Kokken Joanna fra Polen er lidenskapelig opptatt av kvalitet og håndverk og understreker at hun er imponert over de lokale råvarene fra Senja og Troms. Eli kan også fortelle at ikke bare turister besøker Hamn. Lokalbefolkningen er også flinke til å komme og spise, og mange kommer sjøveien og legger seg til i den lune gjestehavna naturen har sørget for er skånet for vær og vind. Hamn er et naturlig samlingssted for både for gjester fra hele

verden, og for fastboende.

Skreddersydde arrangementer i tiden

Eli kan også fortelle at skreddersydde arrangementer, der grupper leier hele eller deler av slike anlegg, virkelig er i tiden. For ikke lenge siden leide en en internasjonal gjest hele Hamn og hadde med egne frisører, body guards, kokker og personlige trenere, i tillegg til selve reisefølget. «Vi må respektere at tidene forandrer seg. Vi som har en internasjonal profil og et ønske om å ta imot internasjonale gjester, er nødt til å tilby service på et høyt nivå», sier Eli. «Vi lever av å drive en helårsdestinasjon her på Senja, og da må vi strekke oss langt for våre gjester. Det er også veldig morsomt at vi lykkes og at vi får så gode tilbakemeldinger fra våre gjester», sier Eli stolt.

SG Gourmet kan etter to dager på Hamn i Senja skjønne hvorfor denne destinasjonen ble en umiddelbar suksess. Før vi igjen reiser sørover, er vi nok en gang blitt minnet på hvilket fantastisk land Norge er, og hvilke unike reisemål landet vårt kan by på. SG

1. Før hamn i Senja ble etablert som turistmål i 1990, var stedet et levende fiskevær.

2. Forsamlingshuset formet som en fyrlykt, kan leies av gjester til konferanser og hygge.

3. Hovedhusene i idylliske Hamn

Hamn i Senja

Daglig leder: Eli Pedersen

Etablert i 1994 Er en ferie-, opplevelses- og konferansedestinasjon

Ligger i Senja i Troms

10
Kundeportrett 3

HAMN FISKESUPPE

Til ca. 10 porsjoner trenger du:

• 100 gr torsk

• 300 gr laks

• 2 liter fløte

• 2 liter vann

• 1 dl fiskekraft

• 360 gr gulrot i terninger

• 360 gr pastinakk i terninger

• 2 store, gule løk

• 2 klyper dill

• sitronsaft

• salt og pepper

• karri etter smak

« Vi må respektere at tidene forandrer seg. Vi som har en internasjonal profil og et ønske om å ta imot internasjonale gjester, er nødt til å tilby service på et høyt nivå .»
Eli Pedersen
Kundeportrett 11

Fra solfylte åkre til de dype skogene, en sommeridyllisk skjærgård og mektige fjellmassiver. Landskapet er variert og mangfoldig i Sør-og Østnorge. Det milde klimaet og det mineralrike raet etter siste istid, legger forholdene til rette for å få det beste ut av den korte sommersesongen i landet vårt. Her holder et stort knippe entusiastiske småprodusenter til, klare til å gi deg det beste de har å by på.

NORGE VÅRT EGET MATFAT - best på lokal mat EN KULINARISK RUNDTUR 12
sør- /østnorge ETGODT S T ED ÅVÆRE Lokal mat 13

EN SMAKEBIT PÅ HVA

SØR- OG ØSTNORGE KAN BY PÅ

fisk › sjømat › frukt › bær › kjøtt › meieriprodukter › korn › fjærkre › grønnsaker

Lokal tradisjon

Det er ingen tilfeldighet at rakfiskproduksjon faller så naturlig i nettopp Valdres. Familien Wangensten på gården Færden i Valdres har eid fiskerike fjellvann i generasjoner, og lidenskapen og kunnskapen sitter i veggene på den gamle gården. Videreforedling og fermentering av fisken var en gang viktig for å sikre kosten gjennom magre vintre. I dag er denne tradisjonen blitt delikatesse, og siden 80-og 90-tallet har interessen for denne lokale mattradisjonen gradvis økt. I dag er familien Norges største på rakfiskproduksjon, med en produksjon på hele 150 tonn i året. Produksjonen foregår etter den gamle familieoppskriften som nå er satt inn i moderne produksjonslokaler.

Kjærlighet for bygd og ost Rakfisk har stort sett vært sesongbasert, med jula som høydepunkt. Familien har likevel alltid hatt et ønske om å skape solide arbeidsplasser i bygda, hele året rundt. I 2015 overtok Wangensten Tines gamle produksjonslokaler i Valdres for å satse på osteproduksjon med Valdresmeieriet. Da de fikk med seg den kunnskapsrike og iherdige, kurdiske ysteren Hamma Germiani på laget, begynte ting å skje. Satsningen betalte seg med tittelen "Årets ost" for osten Fosheim og tittelen "Årets matspire" i den prestisjetunge matkonkurransen Det Norske Måltid. - Vi venter spent på fortsettelsen!

VINNER 2015 14 Lokal mat
Norsk tradisjonsmat uendelige variasjonsmuligheter Premiert ysteri Bedrift med matglede til fingerspissene Rakfiskekspertise Jørn Wangensten – 4. generasjons rakfiskprodusent
rakf iskprodusent og premiert ysteri

en

helhetlig smaksopplevelse

› Familien Wangensten har også skjønt at god mat krever god drikke. Gjennom bryggeriet Ægir, har Wangensten fått produsert et eget øl, spesialtilpasset produktene sine. Dette er en mørkere pils som er god til både spekemat og rakfisk.

› Kjærligheten til Valdres gjennomsyrer alt bedriften foretar seg. Ostene har fått navn fra lokalområdet eller lokale skikker.Visste du for eksempel at Bufarosten er laget utelukkende av stølsmelk? Egenskapene til stølsmelken fra Valdres er så spesielle at det har blitt skrevet en egen doktorgrad om den, og sammensetningen av melken gjør at osten blir i særklasse.

› Hos Wangensten er assortementet stadig i utvikling, og bedriften jobber målrettet for mer foredlede og anvendelige produkter. Daglig leder Jørn, oppfordrer til å følge med, for snart vil deres egne, lokalt produserte fetaost, rømme og yoghurt også være tilgjengelig for storhusholdning.

Wangenst ens egne Lokal mat 15

Blandesgodt Leggrømmeblanding og fiskestykker lagvis iformen Servérgjernestaver av persillerotsomerkokti røvdi n ti l d e e r erøm Pakk purrebladeneoverogsettformen i kjøleskap til neste dag 1 stor purre medlange blader 600-700 g rakfiskfilet kuttes i lange strimler Forvelles i kokendevann Avkjøles raskt i isvannn K le e n l iten brødform med bakepapir og kle bunn ogkanter med purreblader 1/2 liter seterrømme5platergelatin(oppløst) Hakk frisk timian eller oregano – Spennende og lett som smårett, eller på sommerens koldtbord!
Rakf i skterrin med purre

DET FRODIGE ØSTLANDET

16 Leverandør Lokal mat
Edelt utvalg hardt og målrettet arbeid gir produkter av høy kvalitet Rene råvarer De økoligiske Liereplene er kjente for sin syrlige og friske smak Østlandske somre Egge Gård i frodige Lier Nytappet eleganse Et nytt parti, klare for matbordet.

Eventyret Egge

Stolt historie

Området rundt Egge Gård har vært frodig og attraktivt i over 1000 år. Allerede en gang mellom mellom år 0 og år 400 ble gården ryddet for første gang, og stedet florerer med funn fra vikingtiden. Norges første kjørevei, Kongeveien mellom Oslo og Kongsberg, gikk gjennom Lier. Siden rundt 1650 har dette vært en viktig handelsåre inn til Oslo. Transportveien har sørget for gode betingelser for hagebruk og matproduksjon i Lier, og har vært med på å legge grunnlaget for at Lier lenge har vært et yndet frukt- og bærområde.

Verdifulle råvarer

I dag drives gården av Marius Egge, 11. generasjon. Sønnen hans, Peder, er også delaktig i driften av gården. Egge Gård begynte med fruktdyrking på slutten av 1700, ved siden av vanlig gårdsdrift. Da faren til Marius, Nils Martin Egge, overtok gården i 1963, solgte han dyrene og gikk over til dyrking av eple og jordbær på heltid. I 1982 bestemte familien seg for å starte økologisk produksjon. Økologisk fruktproduksjon fører ofte til mye svinn av god frukt som ikke er salgbar, men som fremdeles har et førsteklasses fruktkjøtt. Dette fruktkjøttet ville familien finne et annet bruksområde til. Løsningen ble å presse frukten til eplemost. I 1997 ble de første eplene presset på Balholm presseri i Balestrand, og siden 2002 har eplene blitt presset på gården.

Nye muligheter

Eplemosten Liereple var det første og er i dag også det største produktet som produseres på Egge Gård. Dette er en alkoholfri eplemost presset av lokale epler. I 2005 kom en ny lovendring som åpnet for privat alkoholproduksjon i Norge. Egge Gård var den første gårdsprodusenten som ble godkjent. I 2005 kom den første Liersideren på markedet. Denne er produsert på den ekslusive champagnemetoden, og får fine, sprudlende bobler.

Prisbelønte produkter

Det prisbelønte dessertvinen Iseple er de ekstra stolte av på Egge Gård. Når nettene blir kalde, settes den friskpressede eplemosten ut. Da fryser vannet i mosten og den ender opp med en uvanlig stor konsentrasjon av sukker og syre. Dette danner grunnlaget for eplevinen. I 2007 kjøpte Egge sitt eget destilleri, og fikk laget en unik norsk brennevin (Calvados). De fortsatte med en singel malt basert på Aass Juleøl. Resultatet ble en unik, norsk whiskey, som sammenlignes med mange skotske whiskyer. I dag produserer Egge Gård også vodka, gin og akevitt basert på poteter fra Østlandet. Markedet har tatt godt imot produktene fra gården, også internasjonalt. Egge Gård blant de beste produsentene på alkohol og cider laget på gjæret eplemost. Av Egges produksjon er i dag 80% alkoholfritt og 20% alkoholholdig. - Her er de mye godt å velge mellom!

Lett gjenkjennelig eplemost de friske fargene fra Egge Gård

17 Leverandør Temperatur Nedbør pr.år Husdyr Avlinger Vegetasjon Geografiske forhold øst-/sørnorge Kystlandskap,
Det meste av nordisk
meste
svin, melkekyr, sau, geit
fjørfe 36 mm i døgnet i snitt 5,7°C i døgnet i snitt
bar-og løvskog og fjellområder.
korn, frukt, bær, gronnsaker. Det
av nordisk
og
Lokal mat

BERGGREN - FISKEMAT FRA KONGSVINGER SIDEN 1924

Ved Glommas bredd ligger en av Norges største leverandører av fiskemat. I innlandsbyen Kongsvinger produseres et bredt spekter fiskeprodukter i et av landets mest innovative produksjonsanlegg. Her møtes tradisjonelle håndverkstradisjoner, respekt for råvarer og moderne teknologi. Resultatet er premierte fiskematprodukter av ypperste kvalitet.

Berggren - god fisk siden 1911

Berggren-navnet er synonymt med fersk fisk og god fiskemat helt siden oldefaren til daglig leder Tore Berggren åpnet et fiskeutsalg i vestfoldbyen Sandefjord i 1911. I 1924 etablerte bestefaren til Tore, Hans G. Berggren et fiskeutsalg i Kongsvinger, etter endt militærtjeneste på Kongsvinger Festning. Berggren skulle bli et landemerke i Kongsvinger og det naturlige stedet folk i Kongsvinger og områdene rundt handlet fisk og sjømat.

Fra fiskeutsalg til produksjon

Berggren holdt opprinnelig til i sentrum av Kongsvinger, og ble drevet som en tradisjonell fiskebutikk, men utviklet seg også i retning av mer engrosvirksomhet med blant annet vilt og bær fra skogsområdene rundt byen, spekemat, pizza, salater, is, peanøtter,

og mye mer. På femtitallet flyttet Berggren inn i nye lokaler, og bedriften fikk en egen produksjonsavdeling for fiskemat. I 1965 overtok faren til Tore, Jan Berggren, og engrosvirksomheten var stor, men på slutten av 80-tallet ble driften mer og mer konsentrert rundt fiskematproduksjon. Engasjement og innovasjonsvilje gjorde at Berggren på slutten av 70-tallet kunne produsere pasteuriserte fiskematprodukter. På grunn av lengre holdbarhet uten å forringe smak og kvalitet, kunne nå Berggrens produkter nå et større marked, og bedriften opplevde god vekst.

Fiksematproduksjonen økte og økte, og da Jans fire sønner overtok driften i 1986, var bedriften igjen moden for å tenke ekspansjon og flytting til større og mer effektive lokaler. Litt utenfor

bykjernen, langs elven Glomma, bygget Berggren fiskematfabrikken de har holdt til i siden 1990. Produksjonen av fiskemat ble rendyrket, og i dag er Berggren i Kongsvinger et av Norges største og mest moderne produksjonsanlegg for fiskemat.

Markedet forandrer seg

Fiskematmarkedet har, som matmarkedet forøvrig, endret seg markant siste tiårene. Kundene blir stadig mer bevisste, og en fiskekake er ikke lenger bare en fiskekake. I 1990 hadde Berggren 4 typer fiskekaker i sortimentet. I dag produseres ca. 70 ulike varianter.

Tidligere inneholdt fiskekakene 30-40% fisk, men i dag ønsker kundene kaker med fiskeinnhold opp til 90%. I tillegg til fiskeinnhold, krever også markedet stor variasjon i produktspekteret. Berggren utvikler hele tiden nye produkter, og

18
Leverandør

1. Ferske fristelser

2. Alle råvarene blir nøye kontrollert.

3. På nesten magisk vis blir fiskekakene til.

fiskeburgerne fra Berggren har blitt meget populære.

Berggren - fokus på horeca Berggren er en stor leverandør til storhusholdningsmarkedet, og jobber kontinuerlig med å levere fiskemat der kundene opplever den gode hjemmelagde smaken. Etter å ha besøkt produksjonsanlegget i Kongsvinger, kan vi også skjønne hvorfor en rykende fersk fiskekake fra Berggren smaker hjemmelaget. Rett og slett fordi den praktisk talt er det. Kakene stekes på omtrent samme måte som du ville gjort det på ditt kjøkken, og lidenskapelige produksjonsmedarbeidere overvåker kvalitet, konsistens og smak. Daglig leder Tore Berggren og salgssjef Inge Langrekken, som på SG Gourmets besøk hos Berggren viser oss rundt på

fabrikken, er også ofte selv å finne med hvite frakker og nystekte fiskekaker i munnen ute i produksjonshallen.

F.v: Kvalitetssjef og produktutvikler Freddy Berg, salgssjef Inge Langrekken og daglig leder Tore Berggren. SG

Til storhusholdningskunder leverer Berggren et bredt sortiment fiskekaker, fiskeboller, fiskepuddinger, samt andre spesialiteter som laksepaté, fiskegrateng, komler og klippfiskprodukter/ bolinhosboller. Den gode smaken fra Kongsvinger finner veien til profesjonelle kunder i hele Norge. Salgssjef Inge forteller også at enkelte produkter også finner veien til kunder i USA, Sverige og Danmark.

400.000 fiskekaker i døgnet Hos Berggren forteller Tore stolt at fabrikken har en kapasitet på ca. 400.000 fiskekaker i døgnet. Ved hjelp av dyktige medarbeidere, moderne

maskiner, og noen egenkonstruerte løsninger, produseres velduftende kaker på løpende bånd. Før SG Gourmets utsendte medarbeidere runder av sitt besøk i Kongsvinger for denne gang, gir salgssjef Inge oss hver vår rykende ferske fiskekake i hånda rett ut fra stekemaskinen. Et ferskt minne fra omvisningen, og en forsikring om at det ikke blir siste gang vi spiser fiskemat fra Berggren.

Etablert: 1924 i Kongsvinger

Daglig leder: Tore Berggren

Ansatte: ca. 45 årsverk

Sortiment: Fiskemat til horeca og dagligvare

19
4.
3 Leverandør
4
Leverandør

SHH-produkter fra Q-Meieriene sørger for at du har råvarer i boks for små og store måltider.

For bestilling av Q-produkter kontakt din lokale grossist.

Vi tenker
utenfo
b o
g
e
n e k o n t a k t o m d u v i l roftu rd e sso rofnenni dna
S
ogs å
r
k s e n , s å t a
j
r

Hamburger er vår lidenskap!

I 2015 lanserte JÆDER sitt eget hamburgersortiment.

Vi har i en årrekke laget hamburgere for flere kjeder i Norge, og vi har vunnet flere priser i NM.

En skikkelig hamburger starter med den beste råvaren.

Kverningen av storfekjøttet foregår som hos den lokale slakteren, bare i større format.

Hos Jæder finner du garantert en hamburger som passer ditt konsept.

Ta kontakt med vårt dyktige salgsapparat for veiledning!

AS www.jaeder.no
JÆDER Ådne
Espeland

Terje Ommundsen (45)

Eier og kjøkkensjef på thai-restauranten Plah i Oslo.

Gikk i lære på Bagatelle, og har tidligere jobbet på Statholdergaarden, vært kjøkkensjef på Solsiden, og kokk for de norske skiutøverne i OL i Salt Lake City, for å nevne noe.

ENKELT, DELIKAT

OG SMAKFULLT

Måkeskrik, sjø og fersk nygrillet fisk vekker gylne sommerminner. Det eneste du trenger for å kunne nyte et herlig fiskemåltid, er et ferskt stykke fisk, sitron, salt og litt pepper. Salaten eller tilbehøret velger du selv etter smak og behag.

«Jeg tror at mange som ikke er spesielt glad i fisk, er vant med ihjelkokt torsk med kokte poteter og smør. Det går an å finne på mye som er både enkelt og fornøyelig å lage, med et langt bedre resultat», forteller Terje Ommundsen, kjøkkensjef på Plah.

og har selv vokst opp med det på Sørlandet. Onkelen var fisker og hentet alltid opp fisk om morgenen.

Liten og kvalitetsrik meny

I møte med flere moderne Thai-retter på menyen i Australia, ble Terje inspirert til å starte opp Plah i Oslo. Navnet betyr "fisk" på Thai. Plah har hatt åpne dører siden 2004, og har både en innbydende restaurant og en energisk, fargerik og funky bar med uteservering. «Østers har blitt veldig populært og trendy å spise, og er fantastisk godt. Vi selger mye av det her. Hele kysten er full av østers. Folk tror det er risikabelt å plukke det, men det er fullt mulig.»

Her utgitt kokeboken Thaimani. »

Sjø og fisk i blodet Med en kompleks og innholdsrik faglig kokkebakgrunn, startet Terje sin lærertid som kokk på Bagatelle. Veien videre gikk til Solsiden, et lite opphold i Lakselv, og rundt fem år i Statholdergaarden. Med en oppvekst i sørlandsbyen Lillesand, og med en familie som hobbyfiskere, ble det naturligvis mange uforglemmelige fiskemåltider i uken, noe som skulle sette dype spor. «Da jeg flyttet hjemmefra, skulle jeg aldri spise fisk igjen. Savnet ble likevel for stort. I dag er jeg veldig glad i fisk og skalldyr. Spesielt er jeg vill etter krabber. Bestemor tok seg av hummerfisket, og visste om alle de gode fiskestedene. Hver høst hadde vi en utsøkt hummermiddag. Oppveksten med mye fersk sjømat har gjort meg kvalitetsbevisst, og jeg er opptatt av at gjestene skal få best mulig råvarer. Jeg er også veldig glad i å spise fisk ute. Det finnes så mye bra fisk, blåskjell og skalldyr her i Norge.» Terje er spesielt glad i å tilberede en rett med skrei og rogn,

Terje forteller at det er mange fisker der ute som er satt på en fredet liste. Allikevel så forsøker de å gjøre menyen så interessant som mulig. «Får vi tak i uer, så har vi det ofte på menyen. I tillegg går det mye i villkveita, som blir fisket utenfor Trøndelag. Vi følger også sesongene og skifter ut menyen hver tredje måned. Utfordringen med fisk er at den fort blir dårlig. Derfor har vi valgt en liten meny med to fisker og dagens fisk. Vi selger blant annet helfiletert uer til det blir tomt. Vi opptatt av god kvalitet på fisken. Selv om vi er en thai- restaurant så bruker vi norske fisker, som er ferske og gode.»

23
Mattema
Tekst og foto: Marte Nordahl

Bevisste på god sjømat

«Jeg tror at folk er blitt mer bevisst på god sjømat. Det som har vært en utfordring, er at det er lite kunnskap om hvordan man tilbereder fisk i fiskedisker i dagligvarebutikkene.» Terje reiser ofte til Spania for å lage mat, og har fått øynene opp for den gode sjømaten. Spesielt er han begeistret over den gode veiledningen du får i fiskediskene der. For å gjøre det litt enklere for folk, hjelper de deg med å tilberede fileter etter eget ønske. «Mange er nok engstelige for å lage fisk hjemme, og spesielt for å få bein i munnen. Kjøper du med deg en stor kveite, vet du ikke hva du skal gjøre med den. Derfor er det nyttig å få med seg gode tips i handlekurven.»

Fiskesaus i en fei

«Det er veldig enkelt å dampe fisk og ha en god og lett fiskesaus til. Det er mindre komplisert å få til en god fiskesaus enn kjøttsaus. Mange fiskesauser er gode og raske å lage, som likes av både vokse og barn», forteller Terje. «Sausen vi har laget nå, inneholder limejuice, sukker og fiskesaus, tilsatt chili og urter. Denne kombinasjonen fremhever smaken på fisken. Det er spennende å bruke litt andre impulser, som asiatiske. Det er godt å lage en enkel saus som smaker litt, og som ikke overdøver fisken. Bare soya og smør kan også funke.»

Enkle er det beste

Richard Bocarro er kjøkkensjef på Hanami på Tjuvholmen, og kommer opprinnelig fra Kent i SørEngland. Han har tidligere jobbet i London, Dubai, Frankrike, Danmark og El Čelar De Can Roca i Spania, omtalt som verdens beste restaurant. «Som med alle ingredienser fra sjø og land, må råvarene bli behandlet med stor respekt. Derfor bruker vi mye tid på å undervise nye kokker i å forberede fisken så nøyaktig som mulig.»

Det beste tipset Richard kan gi til noen som ønsker å tilberede fisk hjemme er; finn en fyr på havnen med en fiskebåt, og kjøp fisken så fersk som mulig. Tilberéd fisken så enkelt som mulig. Et enkelt stykke fersk fisk grillet med sitron, til et glass vin mens solen skinner, er en sikker vinner. Livet blir ikke bedre enn dét!

Funnet roen

Over f.v.: Kjøkkensjef på Hunami, Richard Bocarro og daglig leder Jan Kristian Dahl.

Jan Kristian Dahl har kokkebakgrunn, og har jobbet i bransjen i 27 år. De siste årene har han arbeidet i restauranten på Hanami. Som Norges første sushikokk, startet han med sushi på slutten av 90-tallet, før sushi tok av på det norske markedet. Han har tidligere arbeidet i Oslo på Alex Sushi, og i Bergen, Japan og Australia.

»

24
Mattema

Kulinarisk hemmelighet fra hunami

Laks, forberedt og vakuumforseglet med olivenolje, tilberedt gjennom sous vide på 50 grader i 8 minutter, deretter pannestekt.

«Som med alle ingredienser fra sjø og land, må råvarene bli behandlet med stor respekt.»
Richard Bocarro
25
Mattema

I følge Jan Kristian har higet etter at alt skal være så trendy forsvunnet. Mange har smakt på det meste og har slått seg mer til ro. Samtidig står fersk, smakfull og spennende sjømat høyest på ønskelista.

Snodig fiskeimport fra Asia er et eksempel på varer som blir testet ut i markedet. Dette var mer vanlig før, og koster mer enn det smaker. Når de ikke klarer å levere et ferskt og godt produkt, daler gjerne interessen blant kokkene. «Selv foretrekker jeg det enkle. Østers, sjøkreps og levende kongekrabbe både fersk og rå, er sikre vinnere. Jeg har også en sønn som elsker kokte blåskjell. Den gode gamle laksen har likevel tronet høyest blant voksne og barn i de 15 siste årene i sushiverdenen, noe den fortsatt gjør.

26 Xx Mattema
Stian Engtrø , Innkjøpssjef i Ph. Thorstensen

En mester på skalldyr

Visste du at...

Leverandør Ph. Thorstensen har levert sjømat i Fiskehallen i 83 år, og er i dag en av Servicegrossistenes viktigste sjømatleverandører på Østlandet. I dag er det tredje generasjon som driver tradisjons-bedriften videre, med Philip Thorstensen som daglig leder.

Hovedsakelig importerer de og legger skalldyr i lake, og de produserer nykokt hummer og sjøkreps.Kvalitet er noe som gjennomsyrer alt Ph. Thorstensen gjør. De er kjent for sin gode kvalitet og service i de ulike markedene. «Vi leverer kun det beste fra havet», forteller innkjøpssjef og medeier Stian Engtrø, som har arbeidet i firmaet i 17 år.

De importerer reker fra Canada, USA og India, krepsehaler fra Kina og blåskjell fra Chile. Varene kommer ferdig kokt og pillet, pakket i kartonger i frysecontainere som kommer med skip. «Skalldyrene leveres hovedsakelig til storhusholdningsmarkedet, industri, samt noe til dagligvaremarkedet”, sier Stian.

Bli en del av storhusholdningsbransjens nok fremste innkjøpssamarbeid! Et gratis medlemsskap i Systemkjøp gir deg tilgang til meget gode betingelser og avtaler med dine viktigste leverandører. Lokal forankring og fleksibilitet! www.systemkjop.no Tlf: 24 12 67 00 ET LØNNSOMT MEDLEMSKAP! Mail: firmapost@systemkjop.no
Laksen står høyt i kurs, også i sushiverdenen.
28 1 2
Mattema

Sjømat

2 TOM JAM GOONG Plah neung manao

Dampet fisk med limesaus.

– Ofte er det så lite som skal til!

Til limesausen trenger du:

• Limejus

• Fiskesaus

• Hvitt sukker

• Birdseye chili

Dette gjør du:

Balansere ingrediensene i sausen.

Skatevinge eller annen hvit fisk dampes med finstrimlet ingefærlime, salt og asiatisk selleri.

Serveres med koriander.

Rekesuppe på ekte thailandsk vis

Skalldyrkraft

• 1 kg rekeskall, hummerskall eller sjøkrepsskall

• 2 sjalottløk

Fres skallet i en kjele med litt olje i og tilsett løk. Hell på vann til det dekker rekeskallene og kok det opp. Ta kjelen av varmen og la så kraften trekke i 1 time før du siler den.

Krydderpasta

• 8 stilker sitrongress

• 4 sjalottløk

• 4 små grønne chili

• 100 gr galangarot

• 8 kaffirlimeblader

• Reker

Rett før servering:

• 1-3 ss fiskesaus

• 2 ss limesaft

• 1 ts sukker

• En liten neve koriander

• Cherrytomater

• Sjampinjong

Grovkutt sitrongress, sjalottløk, chili og galangarot. Ha dette i skalldyrkraften og la det trekke i 15 minutter, sil. Tilsett sjampinjong, vårløk og tomat.

Rett før servering smakes suppen til med fiskesaus, limesaft og sukker. Suppen skal smake litt hot, salt og syrlig. Ha i rekene helt til slutt.

Avslutt med å drysse litt hakket koriander over suppen.

29 Mattema
1
Oppskrifter fra Terje Omundsen/Plah

FAST I FISKEN?

– Sjekk kvaliteten på sjømaten selv!

Alle ledd, fra fiskeren eller oppdretteren til fiskehandleren, følger kvalitetsstandarder og rutiner for å ta vare på fiskens kvalitet. Med fersk fisk menes fisk som er kjølt ned, men som ikke er ytterligere behandlet eller bearbeidet før den kommer i butikken. Hvis du vil sjekke at den holder høy kvalitet, skal du se på:

Øynene skal være klare, blanke og litt utstående. Når fisken har ligget en stund, blir øynene mattere, gråere og synker litt inn i hodet.

Fint å tenke på!

Glansen på skinnet. For fisken skal være blank og fin i skinnet. Hvis fisken har ligget en stund, blir den blass.

Gjellene skal ha en klar og fin rødfarge med tydelig markerte stråler. Etter en stund blir de blekere i kanten og trekker seg sammen.

Lagring og frysing av fersk fisk

Lagring i kjøleskap

Temperaturen i kjøleskapet er viktig. Kjøling nedsetter aktiviteten og bedrer dermed holdbarheten til fersk fisk. Mikroorganismene på fisk er kuldekjære og utvikler seg også ved lave temperaturer. Derfor skal all fersk fisk, fiskefilet og skalldyr oppbevares ved en temperatur fra 0 til – 1 grader C. Kjøleskap kan ha temperatur opp i 7-8 grader, og en måte å unngå dette på er å skru ned temperaturen i kjøleskapet.

Et godt alternativ til å skru ned temperaturen, er å bruke kjøleelementer eller isbiter i plastpose til kjøling av fisken. Legg kjøleelementet eller isen i bunnen av en plastboks eller lignende som fisken ligger i, og legg på et lokk for å unngå kuldetap. Dersom fisken har god kvalitet, har vært riktig behandlet og i tillegg oppbevart kaldt uten opphold i romtemperatur, kan fisken holde seg i kjøleskap i 3-4 dager.

Før innfrysing

Fastheten En fersk fisk av god kvalitet er fast.

Holdbarheten varierer noe fra art til art og mellom sesonger. Laks, kveite og torsk trenger noen dager ekstra for å få den gode smaken, mens for eksempel sild og makrell ofte har kortere holdbarhet.

Tining

Fisk er velegnet til fryselagring. Fisk som skal fryses, må være helt fersk og av førsteklasses kvalitet. Det er viktig å behandle den riktig for å få et godt resultat. Fisk som skal fryses må renses, vaskes og overflødig vann tørkes av. Det beste er å gjøre den mest mulig gryteklar, da er den enkel å bruke til ulike fiskeretter. Det er viktig med riktig emballasje, den skal være luft - og lukttett og beregnet til frysing av matvarer. Husk å merke pakkene med dato og innhold.

Innfrysing

Innfrysningstemperatur skal helst være minus 25 grader. Det er viktig å ikke legge for mye i fryseren på en gang. Da vil temperaturen i fryseren stige, og innfrysingen blir mindre effektiv. Mager fisk har en holdbarhet på 6 måneder i fryseren. Fet fisk har 3 måneder holdbarhet i fryser. Dette forutsetter riktig emballering og innfrysning.

Det er best å tine fryst fisk langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftig og godt produkt. Fisken kan godt tilberedes halvtint når den skal tilberedes i gryte eller suppe. Skal fisken stekes, bør den være mest mulig tint for å få et fint og godt resultat

Hurtigtining

Av og til skjer det at vi glemmer eller at vi ikke får det vi har bestilt. Hva gjør vi da? Tining i kald vann er en god og enkel metode, og er effektivt for mindre mengder. Legg fiskefileten i tett plastpose, fyll opp oppvaskkummen med kaldt vann og legg posen i vannet. Etter 10 – 15 minutter kan du plukke is fra yttersiden av posen og så legge den tilbake for videre tining. Er det snakk om litt større mengder, vil fisken etter 15 minutter være såpass tint at den kan deles litt opp for videre tining.

Kilde: godfisk.no

30
Mattema Illustrasjon: Helene Ask Hunskaar
Fisk og annen sjømat er tilgjengelig i norske fiskedisker mens den fortsatt er underveis til landene som lovpriser kvaliteten og smaken på norsk sjømat.

for mer info om produktene se www.marexim.no

Butterdeigsprodukt fra Wolf Butterback som er en av Tysklands største leverandører av wienerbakst. Produktene er av meget høy kvalitet, basert på ekte smør og uten palmeolje.

Epd nr: 4320313

Butterdeig

Bringebær / Vanilje

Epd nr: 4320123

Butterdeig Epledrøm

Epd nr: 4517397

Eplepai

Butterdeig mini

Epd nr: 4319976

Croissant Royal

Epd nr: 4320099

Triangel Flaky fin Pretzels

Epd nr: 4517405

Pecanut Maplesirup mini

Epd nr: 4320271

Croissanthorn

Multigrov Pretzels

Epd nr: 4319992

Croissant ost / skinke

*inneholder palmeolje

Epd nr: 4320115

Butterdeig

Twist Pizzastyle

Epd nr: 4319984

Croissant Spelt

Section 1.1 Basic elements: our logo The corporate brand SCA acts as an endorsement to the Tork product master brand. This relationship must be shown in all brand communications. Its role is to highlight the connection with the values and heritage of the parent brand. SCA logo proportions 75% of the Tork logo height on all applications. SCA primary logo Our relationship to SCA: 1 Design som hever opplevelsen Opplevelsen av toalettrommet får et løft med Tork Image Design™ – Eksklusiv dispenserserie for toalettrom i lekker, børstet stål – Passer for designorienterte bygg og lokaler – Sensorstyrt og manuelle dispensere Gjør inntrykk på gjestene. Start med Tork Image Design™ Besøk Image Design™ showroom: http://torkimagedesign.com/no Mer informasjon om Image Design™: www.tork.no

VIN FRA NON DOS – IDEEN OM DEN NAKNE VIN

Idéen om å tilby viner produsert uten tilsetningsstoffer eller snarveier av noen art, drev tre lidenskapelige vinentusiaster til å etablere vinimportøren Non Dos i 2006. I dag er fortsatt grunnforutsetningen og forretningsidéen ufravikelig, og Non Dos er importøren som tilbyr det som blir kjennetegnet som nakne viner.

Vin på gamlemåten

I dag produseres vin ofte i store kvanta og på enorme vingårder. Vinproduksjon har blitt mer industriell, og nye produksjonsteknikker gjør at viner tar til seg egenskaper og smaker som ikke er en del av vinens normale utvikling. Slike viner kan smake godt og være gode produkter, men for vinentusiast Frederik Kolderup og hans medgründere var ønsket å fokusere på viner helt i den andre delen av skalaen. Gjennom importselskapet Non Dos skulle Frederik satse på viner som kun hentet sin smak og kvalitet fra drueråstoffet. I vinene fra Non Dos, finnes ikke smaksgivende tilleggsingredienser eller smaksgivende prosesser, som fatlagring.

Naken vin

Non Dos beskriver sine viner som nakne viner, og i dette legger de at vinene er spontanfermentert. De naturlige

gjærkulturene som finnes i drueskall, druekjøtt og produksjonsutstyr utvikler vinen fritt. En spontanfermentert vin kan inneholde opptil 4000 ulike gjærkulturer. I mer industriell produsert vin, drepes de naturlige gjærkulturene, og vinen tilsettes kun en kultivert gjærkultur. Spontanfermenterte viner er følgelig mye mer komplekse enn andre viner. Slike viner kan ha være meget forskjellig fra årgang til årgang, men holde en uovertruffen kvalitet.

Spesielle viner for vanlige folk Vinene fra Non Dos omfatter et stort sortiment, og kan dekke alle typer og varianter et vinkart bør inneholde. Non Dos har et folkelig preg, og selskapet motiveres av å tilby vanlige mennesker spesielle viner og gode smaksopplevelser til priser som ikke er avskrekkende. Non Dos hjelper også gjerne horeca-kundene med å utarbeide et helhetlig vinkonsept

32 Drikkeleverandør
Daglig leder Frederik Kolderup

og utforme et forslag til vinkart som passer det enkelte serveringssted. Uansett hvilken pris du betaler, skal Non Dos-navnet være din og dine kunders sikkerhet på at vinen er av høyeste kvalitet, og at den skiller seg fra den industrivinen som ofte blir tilbudt.

Non Dos - bare god vin

Mange vinkunder er interesserte mennesker som har lyst til å utfordre seg selv og sine smaksløker når de bestiller vin på et serveringssted. Med viner fra Non Dos vil du være sikker på at gjestene vil få gode opplevelser. Frederik Kolderup forsikrer SG Gourmet om at han personlig synes alle vinene i Non Dos' store katalog er meget gode. Det bør være en god forsikring for alle som allerede har eller vurderer å sette Non Dos sine viner på kartet.

1. Druene blir sortert med en erfaren hånd. Resten av gjæringen gjør vinen selv på egen hånd, uten hjelp av tilsetningsstoffer eller annen hjelp.

2. Noen av produsentene gjødsler med kompost og lar villblomstene gro melllom vinrankene. Det gir gode forrhold for økosystemet i nærmiljøet, biologisk mangfold og insektsliv.

33
Drikkeleverandør

Sommeridyll i glasset

Sol, ferie, varme kvelder og noe godt i glasset hører sommeren til. Det er også godt med noe kaldt og forfriskende på varme dager. Servicegrossistene har over 8000 alkoholholdige drikker i sitt sortiment. Her er et utvalg ordentlige godbiter som passer til din sommermeny.

Visste du at...

Ankerdram er et begrep som er blitt benyttet av de sjøfarende siden tidenes morgen. Tradisjonen tro, ble det gjerne skjenket en knert til både gjester om bord og til skipperen selv etter at man hadde ankret trygt opp. Hvem som lanserte begrepet, er det vanskelig å fastslå, men det å ta en ankerdram har alltid vært populært.

(P.S: Vi ønsker alle båteiere en trygg sesong på sjøen! )

Drikketips
34

2. Viner fra New Zealand har lenge vært en sommerfavoritt for meg. Matua Lands & Legends (EPD 4126751) er en frisk og typeriktig Sauvignon Blanc fra Awatere Valley i Marlborough på New Zealand. Vinen er frisk og ren i smaken og passer til retter som er relativt naturelle, som reker, kreps, hummer, hummersalat, salat med sjømat og fiskesuppe. Denne vinen er også en vinner å drikke alene i gode venners lag!

SGs kategorisjef for drikkevarer, Martin Hallberg, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

4. Ingen sommermeny er komplett uten et par spennende varianter av akevitt på menyen. Ankerdram Akevitt (EPD 4530911) kan nytes sammen med et lyst og lett sommerøl.

5. Skitt Fiske (EPD 4530960) er en blank akevitt med lette aromaer av anis, sitrus og karve. Akevitten er ikke fatmodnet, noe som gjør at kryddermiksen kommer tydeligere fram. Skitt Fiske akevitt passer som følge til mange fiskeretter, for eksempel til stekt kveite med grillet asparges og potetmos. Den er også et godt følge til det tradisjonelle sildebordet.

11. For sommerens feriegjester er ofte middagene et ferieminne i seg selv, og ingen sommer er fullkommen uten litt Champagne i glasset. Test en Bollinger Rosé (EPD 1750454) til kreps, hummer og laks, kalvekjøtt eller retter fra det japanske kjøkkenet.

9-10.

Orange

and Lavender (EPD 4047189)

til tørre gintyper eller som en perfekt partner for premium vodka-elskere og hvit rom-entusiaster. Schweppes Heritage Tonic Pink Pepper (EPD 4047171) anbefales som premiummixer til lagret rom eller tequila.

8. Når vi først snakker om Tonic, ønsker jeg å slå et slag for Schweppes Heritage-serie. Disse produktene er en av flere grunner til at Tonicen har kommet så sterkt tillbake i Horeca de siste årene. Schweppes Heritage Ginger and Cardamon (Epd 4047163) passer til aromatiske gintyper og fremhever smaken av botanisk brennevin.

6-7. Sommerkvelder byr også inn til gode drinker. Her finnes det mye nytt å velge mellom som er raskt og enkelt å servere dine gjester. Limoncello di Capri (EPD 4523833) er en frisk og aromatisk sitruslikør med nydelig sitronpreg, fremstilt på spesielt utvalgte sitroner av høyeste kvalitet fra Sorrento og Capri. Sitronene plukkes om ettermiddagen og leveres til produksjon neste morgen. Det går årlig med mer enn 12.000 tonn sitroner! Prøv Limoncello i sommer med isbiter, Schweppes Heritage Tonic (EPD 2954907) og en skive frisk sitron.

Xx 35 6 7 8 9 10 Drikketips
«Ingen sommer er fullkommen uten litt Champagne i glasset»
Martin Hallberg
1. J. Moreau Chablis (EPD 4523379) er en tradisjonell Chablis som passar utmerket sammen med klassiske skalldyrretter og sommer. 3. Meinklang Grüner Veltliner Single Vineyard (EPD 2854990) fikk akkurat terningkast 6 av Finansavisen. Denne passer ypperlig til all sjømat, salater og lette/ lyse kjøttretter, eller om man ønsker en leskende, forfriskende og tørr hvitvin helt uten mat.
1 2 3 4 5 11
Schweppes Heritage Blossom går

EN SAFTIG NYHET FRA JÆDER

Jæder lanserer singelfryst kyllingfilet. Filetene er naturellmarinerte for å sikre en jevn og god kvalitet. En saftig kyllingfilet som passer godt for HORECA-markedet.

EPD: 4544722 Kartong 5 kg

ENJOY THE FUN OF CUPS!

Enjoy matbeger

Beger i kartong, perfekte til å servere alle typer mat. Finnes i flere størrelser og med praktisk lokk. Beger og lokk selges separat.

Enjoy kalddrikksbeger

Fargeglade kartongbeger til servering av alle typer kald drikke. 3 standard størrelser som alle bruker samme type og størrelse lokk. Praktisk og enkelt.

NYHETER FRA SLÅTTO

Brioche Hamburgerbrød Et nydelig hvetebasert Briochebrød.

EPD 4518353

Durum Hamburgerbrød Hamburgerbrød med et hint av BBQ-smak og surdeig,.

EPD 4518361

Gourmet Hamburgerbrød Mykt hvetebasert hamburgerbrød, bakt med surdeig.

EPD 4518445

Glutenfri pizzabunn Italiensk type Norskprodusert bunn av høy kvalitet. Singelpakket og frossen.

EPD 4523809

N YHETER FRA MAREXIM AS

Ostekake Bringebær-Granola

Ostekake med mascarponekrem og et lag av bringebær på mørdeigsbunns av hasselnøtter, valnøtter og mandler.

EPD: 4517413 4 stk à 1.700 gram, oppdelt i 14 biter

Ostekake Supreme Blåbær

Blåbær og blåbærcoulis med mascarponekrem på en mørdeigsbunn.

EPD: 4517975 4 stk à 1.900 gram, oppdelt i 14 biter

Eplepai Butterdeig mini Generøst fylt med epleterninger, nøtter og rosiner.

EPD: 4517397 90 stk à ca 95,5 gram

36 Xx Produktnytt

SØTE NYHETER FRA MONDELEZ

Nå lanseres Freia Melkesjokolade-rull med biter av Oreokjeks.

EPD: 4511838

Ny Twist-sylinder i brukervennlig størrelse, 1,5 kg, med oppdatert design. Sylinderen inneholder 3 x 500 g gjennomsiktige poser uten design. Erstatter 2,5 kg Twist-sylinder.

EPD: 4516209

KAPSLER FRA KJELDSBERG

Kjeldsberg lanserer nå 3 ulike kapseltyper som er kompentible med de mest kjøpte kapselmaskinene på markedet.

Fairtrade- og økologisk røstede og kvernede kaffebønner fra Sumatra (Indonesia). Dette er en sterk espresso med 4/5 i styrke.

EPD: 4511838

Lungo Colombia

Fairtrade-røstede og kvernede kaffebønner fra Colombia. Dette er en medium lungo med 3/5 i styrke.

EPD: 4489159

Fairtrade-røstede og kvernede kaffebønner fra Etiopia. Dette er en mild lungo med 2/5 i styrke.

EPD: 4489167

Lungo Etiopia Økologisk Espresso Sumatra Småsultne gjester fortjener mer enn nøtter og saltstenger... Ta kontakt for menyinspirasjon! KYLLING NUGGETS EPD 4337085 Borgeskogen 42 • 3160 Stokke vf@vestfoldfugl.no • www.vestfoldfugl.no KYLLING INDREFILET Kokospanert EPD 4337044 BATTERED WINGS EPD 4337093

NYLANSERINGER FRA NORTURA PROFF

Nortura Pross lanserer egne burgerdeiger basert på stykningsdeler, samt kjøttfett som er en naturlig tilsetning i burgerdeigen. Alle burgerdeiger er laget av norsk kjøtt fra den norske bonden.

Gilde Burgerdeig Brisket fra Innherred

EPD: 4524302 2 kg, fersk

Gilde Burgerdeig Short ribs

EPD: 4557567 2 kg, fersk

Gilde Burgerdeig Rundstek

EPD: 4526265 2 kg, fersk

Gilde Kjøttfett

EPD: 4526257 2 kg, fersk

Gilde Burgerdeig Short ribs/flatbiff

EPD: 4557492 2 kg, fersk

Honningmarinert svinekam

Et ferdig sousvidekokt produkt, røkt med eplerøyk, noe som gir en mild, fin røksmak. Kammen er ferdig til bruk.

EPD: 4526067 1,2 kg, fersk

Salamitopping

Skivet og ternet Gilde-salami. Anvendelig i alt fra salatbaren, i omeletter, på smørbrød eller som pizzatopping.

EPD: 4528006 1 kg, fersk

HELSTEKT HVALBIFF

Mariande

3 deler solsikkeolje

1 del soyasaus

Hvitløk Ingefør Chili

Saften av 1 til 2 lime

Bruk en stavmikser for å lage en ferdig marinade.

Mariner hvalkjøttet i 12 til 15 timer i kjøleskap.

Svi av alle sider på kjøttstykket. Du trenger ikke olje til steking siden marinaden inneholder solsikkeolje. Tilsett gjerne pepper under steking, men ikke tilsett salt. Soyasausen i marinaden har all saltsmaken du trenger.

Sett deretter kjøttet i ovnen på 65 grader. Kjernetemperaturen du ønsker å oppnår er 53 grader for medium minus til 57 grader for medium pluss.

Anbefalt tilbehør: Soppstuing og råstekte mandelpoteter.

Hvalkjøtt fra Myklebust Hvalprodukter er garantert mørt og smakfullt.

Hvalkjøtt er sunt, kjøttet har store mengder av de sunne fettsyrene omega 3 og omega 6.

HVAL PÅ GRILL hører sommeren til www.hvalprodukter.no NORSK HVALKJØTT EN RÅVARE VERDENSKLASSE Varenavn sortimentkode Ant/kart. Str. EPD nr. Mørnet biff av hval - 5 kg 6-8 0,5–1,0 kg 1834910 Mørnet biff av hval er kjøtt som har ligget til mørning ved ca 0°c i mer enn 3 uker. Terningkuttet hvalkjøtt - 5 kg 10–12 0,8–1,1 kg 4246955 Terningkuttet er mørnet hvalkjøtt i terninger klar til tilberedning og egner seg godt til gryte og
wok.
Last ned flere oppskrifter www.hatlehols.no 160615-06 annonse Fagblad.indd 1 01.06.16 06:52
Produktnytt

Harlem Food AS, Pb 57-Smestad, 0309 Oslo

Besøksadresse: Skøyenveien 18, 0375 Oslo

Tlf: 21 00 42 00 • Faks: 21 00 42 40 • e-post: sales@harlemfood.no

- din
råvareleverandør
Norrek Dypfrys AS Helgeroveien 892, Eidsten, 3267 Larvik | T: 33 16 54 00 | salg@norrek.no www.norrek.no SUNNE
tilenhvermeny MANGOTERNINGER Kartong 5 kg, 2 poser á 2,5 kg EPD: 690271 BRINGEBÆR Kartong 5 kg, 2 poser á 2,5 kg EPD: 919357 EPLEBÅTER Kartong 5 kg, 2 poser á 2,5 kg EPD: 481804 JORDBÆR Kartong 5 kg, 2 poser á 2,5 kg EPD: 734087
RÅVARER

DEN PERFEKTE BALANSEN MELLOM GOD SMAK OG LITE KALORIER

DU ANGERER ALDRI PÅ EN SKIVE MED MAGEROST FRA KAVLI.

La oss ta det viktigste først. Smaken. Det smaker kjempegodt og er laget av ekte råvarer. Kavli MagerOst gjør rett og slett underverker for både knekkebrød og brødskiver. Osten bidrar til et godt og balansert kosthold i hverdagen, med viktige næringsstoffer som protein og kalsium. God appetitt!

ENDELIG!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.