Gourmet nr. 2 2016

Page 1

WWW.SG.NO SERVICEGROSSISTENES EGET MATMAGASIN NR. 2 / 2016 ÅRGANG 12 DR. HOLMS HOTEL VENTER STORINNRYKK SG gourmet Agder Grossisten KNUTEPUNKT PÅ SØRLANDET BUFFETEN MAT TIL MANGE Sesong for SITRUS

Vinterinnspurt og vårfornemmelse

Vi i Servicegrossistene har hatt en spennende start på året, og vi gleder oss veldig til å vise våre kunder alt som er i vente.

Servicegrossistene tar ordet «fullsortimentsgrossist» enda et hakk videre, og det er med glede vi stadig utvider vårt vareutvalg. Vi er opptatte av fag- og varekunnskap, så hos Servicegrossistene jobber det dedikerte fagpersoner med ansvar for hver enkelt varegruppe. Vi har derfor kokker, vineksperter, frukt-, grønt- og ferskvarespesialister som alltid står parat til å hjelpe våre kunder i søken etter de aller beste produktene til akkurat sitt behov.

I dette nummeret tar vi en tur til fjells og besøker en av våre kunder, nemlig ærverdige Dr. Holms Hotel på Geilo. Her er hotellet i full gang med å planlegge vårsesongen og gjøre klart for påskens storinnrykk. Vi tar også turen til det blide Sørland, der vi hilser på vår avdeling Agder Grossisten AS på Nedenes utenfor Grimstad. Når vi er i Grimstad, besøker vi også den legendariske Platebaren til Georg Pedersen.

Jeg ønsker alle våre kunder en fin vinterinnspurt og en god påske, og ser også frem til at våren ganske snart titter frem.

SG GOURMET

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender.

SG Gourmet utkommer 6 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER

Servicegrossistene AS Postboks 504, 1327 Lysaker www.sg.no

Jan Van der Burg Administrerende direktør, Servicegrossistene

Agder Grossisten AS

Arne Sjule AS

Cater Drammen AS

Cater Kongsvinger AS

Cater Mysen AS

D. Danielsen AS

Encon AS

Euro Supply Bergen AS

Haugaland Storhusholdning AS

Måkestad Engros AS

Måkestad Engros Øst AS

Måkestad Engros Larvik AS

Nær Engros AS

Nær Engros Levanger AS

Nær Engros Trondheim AS

Paul Nygaard AS

Safari Engros AS

Selboe & Aasebø AS

Servicenord Engros AS

SG Møre avd. Sunnmøre Engros AS

SG Møre avd. TP Engros AS

Redaktør Merete Raabe Frantsen – merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON

Børresen & Co Reklamebyrå AS www.borresenco.no

Art Director: Helene Ask Hunskaar Redaksjon: Marte Nordahl, Petter Utne Børrehaug

firmapost@agdergro.no firmapost@sjule.no post.drammen@cater.no post.kongsvinger@cater.no firmapost.mysen@cater.no firmapost@d-danielsen.no postmaster@encon.no post@eurosupply.no firmapost@hshh.no firmapost@makestad.no ostlandet@makestad.no larvik@makestad.no namsos@narengros.no levanger@narengros.no trondheim@narengros.no firmapost@p-nygaard.no firmapost@safariengros.no firmapost@aasebo.no firmapost@servicenord.no firmapost-se@sgmore.no firmapost-tp@sgmore.no

GROSSISTER
37 09 79 90 75 19 88 88 32 23 12 00 62 88 84 30 69 89 88 99 51 64 88 00 56 52 09 20 55 39 46 60 52 73 64 66 55 14 10 30 63 82 21 21 33 14 00 40 74 22 61 00 74 08 55 60 73 95 73 00 75 11 14 30 57 75 77 50 77 84 04 22 77 00 22 40 81 53 00 38 81 53 00 38

6

AGDER GROSSISTEN AS

Med nye eiere, nybyggplaner og store drømmer, har Agder Grossisten mye spennenede i vente.

14

BAKEEKSPERTEN

Lantmännen Unibake utvider stadig varesortimentet for sine kunder.

STORINNRYKK TIL FJELLS

På Dr. Holms Hotel på Geilo vet de hva som kreves når påskefjellet koker.

18

DINERSTEMNING PÅ PLATEBAREN

Platebutikken som ble et av Grimstads mest populære spisesteder.

SYSTEMKJØP

– Lønnsomt medlemskap

30

22 10

MAT SOM METTER MANGE

Det er sesong for påskeinnrykk og vårens mange begivenheter. Her får du gode tips om hvordan du metter mange.

3 Innhold

KALENDER

3. mar

Landsmøte NKL

Harstad, Norge (www.nkl.no)

6. mar

Foodexpo 2016

Herning, Danmark (www.foodexpo.dk)

8. mar

Haugesund Storhusholdningsmesse

Haugesund, Norge (www.staalehuset.no)

10. mar

Serviceforum 2016

Stavanger, Norge (www.serviceforum.no)

11. mar

InterNorga 2016

Hamburg, Tyskland (www.internorga.com)

14. apr

Storhusholdningsmesse Cater Mysen

Sarpsborg, Norge (www.cater.no)

22. apr

Storhusholdningsmesse Safari Engros

Loen, Norge (www.safariengros.no)

26. - 29. apr

GastroNord

Stockholm, Sverige (www.gastronord.se)

Kartong 8 kg, 4 poser á 2 kg

EPD: 4464814

NYHET - FEBRUAR 2016

SOTPOTET BISTRO

Norrek Dypfrys AS Helgeroveien 892, Eidsten, 3267 Larvik T: 33 16 54 00 | salg@norrek.no
www.norrek.no
www.impuls.no

agder grossisten as – knutepunkt på sørlandet

Fra Nedenes utenfor Grimstad forsyner Agder Grossisten det blide Sørland med et komplett sortiment storhusholdningsvarer. SG Gourmet møter daglig leder Harald Sunde som kan fortelle at mye spennende er på trappene.

Sørlandets grossist

Fra Flekkefjord i vest til Risør i øst, leverer Agder Grossisten AS i dag et komplett sortiment storhusholdningsvarer til et bredt kundespekter. Selskapet ble etablert i 1999 av Svein Lauvrak, Bjørn Reiersen og Emil Pettersen. Agder Grossisten begynte først som en leverandør av frukt og grønt, men kundene etterspurte stadig flere varer. I dag kan bedriften tilby sine kunder alt fra kvalitetsgrønt fra Sørlandet til spesialimportert gresk øl.

På lag med sesongene

Daglig leder Harald Sunde kan bekrefte at Sørlandet virkelig er en sommerlandsdel. «Mange av våre kunder genererer nesten hele sitt overskudd i sommermånedene, og det er derfor viktig at vi er der 100% i denne perioden», forteller Harald. «Vi kjører ut varer flere ganger daglig, og vårt mål er at våre kunder aldri skal være utsolgt. En soldag på Sørlandet uten en skikkelig iskrem, er ingen god dag», sier Harald og ler, «det er vår fleksibilitet og evne til å snu oss kjapt, vi vinner på!»

Nye eiere og mye på trappene I desember 2015 solgte gründerne Agder Grossisten til kolleger i Servicegrossistene-systemet. Fra 1. januar 2016 eies bedriften av eierne bak D. Danielsen AS, Nær Engros AS og SG Møre. Harald Sunde ble ansatt som daglig leder etter å ha jobbet som som selger og salgssjef siden 2008. Harald kan fortelle at et nytt bygg er under prosjektering på Kjerlingland utenfor Lillesand, bare 15 minutter fra Kristiansand. Det nye bygget skal være innflytningsklart i andre kvartal av 2017, og blir lett synlig fra E 18. Bygget blir topp moderne og spesialkonstruert for optimal matvarehåndtering.

Store drømmer

Harald kan også røpe sin drøm om en egen storcash-avdeling innlemmet i hovedbygget. «Det vil bli et kjærkomment tilskudd til våre sesongkunder, samt det lokale næringslivet. Her vil kundene kunne kjøpe av vårt komplette storhusholdningssortiment på samme måte som man handler i en dagligvarebutikk.

6 Grossist

Våre nye lokaler vil befinne seg midt mellom Rogaland og Telemarksgrensa, så nå vil vi bli optimalt rigget for å betjene begge de to Agder-fylkene», forteller Harald. «Vi vil nå kunne betjene Vest-Agder mye bedre enn tidligere, og Kristiansand vil merke at vi er der», konstanterer han.

Tett kundesamarbeid

Hoveddelen av Agder Grossistens omsetning ligger i fastfoodsegmentet, men bedriften er også en stor leverandør til hotell, kantine og det offentlige. Bedriften satser også stort på restaurantnæringen. Harald kan fortelle at han nå er stolt leverandør til 26 asiatiske spisesteder. Asiatiske kunder har historisk vært en hard nøtt å knekke for norske grossister, da disse kundene er spesielt kravstore til råvarer. Her nytter det ikke å levere standardvarer. Agder Grossisten har derfor jobbet tett med kundene sine og satt sammen et sortiment som nå virkelig går unna. På lageret på Nedenes står det pallevis

med spesialiteter, og her er rulleringen god. «Med så fornøyde kunder, er det gøy å drive butikk,» sier Harald og smiler.

Fokus på kundens lønnsomhet

Harald Sunde er ikke bare opptatt av å selge varer, men han har også et stort fokus på kundens lønnsomhet.

«Kan Agder Grossisten bidra til å bedre kundens bunnlinje ved hjelp av råd og veiledning når det kommer til innkjøp og rutiner, ja da blir vi

riktige fornøyde», sier Harald, «det er også da kunden virkelig merker den merverdien vi kan tilby i forhold til våre konkurrenter. Vi har eksempler på fastfood-kunder som har bedret bunnlinjen med over 100.000 kroner, bare ved at vi sammen har gått gjennom og forbedret innkjøpsmønsteret og rutinene. Kundene blir selvfølgelig storfornøyde, og det blir vi òg», sier Harald. Med dette glade budskap takker vi Harald og Agder Grossisten AS for besøket og forlater Sørlandet i vinterprakt.

Etablert: 1999

Ansatte: 14 årsverk.

Daglig leder: Harald Sunde

Fullsortiments storhusholdningsgrossist

Nylig oppkjøpt av Servicegrossistene

D. Danielsen AS, Nær Engros AS og SG Møre. Holder til på Nedenes mellom Arendal og Grimstad, og flytter til nytt bygg i Lillesand i løpet av 2017.

7
« Våre nye lokaler vil befinne seg midt mellom Rogaland og Telemarksgrensa, så nå vil vi bli optimalt rigget for å betjene begge de to Agder-fylkene»
SG
Grossist

1 Når sørlendingene ser bilene med det gjenkjennelige bildet av Lindesnes Fyr, vet de at leveransen er på vei.

2 Agder Grossisten kan tilby kundene sine hyllevis med spesialvarer fra lageret på Nedenes. Enda mer plass og enda større utvalg blir det i nye lokaler i LIllesand om et par år.

3 Sørlandet skal også ha mat, sommer som vinter. Her bader Grimstad havn i vintersola.

8

Best på verdiskapende samarbeid

PLATEBAREN I GRIMSTAD – EN SOLEKLAR FAVORITT

En strålende vinterdag besøkte SG Gourmet sommerbyen Grimstad og ble bedre kjent med Georg Pedersen og hans ikoniske platebar. Stedet er blitt sommergjestenes foretrukne isbar, så vel som lokalbefolkningens helårsfavoritt.

Det naturlige samlingsstedet Når SG Gourmet besøker Georg Pedersens platebar i Grimstad, opplever vi et kaféliv selv Grünerløkka i Oslo kan bli misunnelig på. Sommergjestene er milevis unna og antakeligvis opptatt med å 'glide' skiene sine, men likevel er Platebaren fylt til randen av mennesker og god stemning. Rundt noen bord sitter det pensjonister som bruker stedet som en naturlig samlingsplass. Rundt andre bord finner vi studenter som treffes her for kollokviegruppemøter. Ellers finner vi mennesker i alle aldre som nyter en hjemmelaget lunsj eller bare en god kopp kaffe.

Fra kassett og CD til mat og vinyl Da bedriften Georg Pedersen jobbet i ble lagt ned i 1979, måtte den driftige

sørlendingen finne på noe annet å gjøre. Han tok for seg byen Grimstad og prøvde å finne ut hva som manglet i bybildet. Er ordentlig musikkbutikk var noe byen virkelig trengte, og det var bakgrunnen for at Platebaren så dagens lys. Da kassettog senere CD-formatet kom på markedet, ble musikk mye mer tilgjengelig og ikke minst mer anvendelig for folk flest, og Grimstads innbyggere trykket Platebaren til sitt bryst. Etter hvert forutså Georg utviklingen i musikkbransjen og ønsket flere ben å stå på. I 1999 utvidet han platebaren sin og åpnet egen kafé som del av platebaren. I dag selger fortsatt Georg musikk, men kaféen står naturlig nok for det meste av omsetningen. «I dag er fysisk musikk blitt et nisjeprodukt, så utviklingen går i retning av igjen å rendyrke vinylformatet», forteller han.

Gastronomisk opplæring til sjøs Interessen for mat fikk Georg da han begynte å seile i handelsflåten som 15-åring, først som byssegutt og senere som kokk. På sjøen har man svært begrenset plass, men i den lille byssa skulle han lære å lage alt fra nystekte brød til store festmiddager. Hemmeligheten bak et effektivt kjøkken ble tidlig prentet inn i Georgs hode av sjefskokken ombord; forarbeid, forarbeid og forarbeid.

I dag er sjefskokken 87 år og valfarter fra sitt bosted i Tønsberg til Georgs platebar i Grimstad for å spise skikkelig sjømannskost og mimre om den gode tiden på havet. «Tiden til sjøs lærte meg å drive et effektivt kjøkken der all mat ble laget fra bunnen av», sier Georg. «Dette har jeg tatt meg med til mitt landfaste kjøkken i Grimstad, der hemmeligheten

10
Kundeportrett

bak vår hjemmelagde meny er uten noen form for snarveier.»

Kaffebar, sjømannskost og middelhavsmeny

Platebaren i Grimstad har blitt landskjent for sin legendariske iskaffe og milkshakes. SG Gourmet fikk selv smake en cappucino-variant, og vi ble målløse. Den beste kaffe, blandet med deilig fløteis, var en fantastisk kombinasjon. Det er ikke uten grunn at

Platebaren er Diplom-Is' aller største sjokoladeiskunde. Georg er også trofast til gammel sjømannskost, og han har mange kunder som etterspør dette. Den legandariske retten 'Bønner og bacon' må bare prøves. Oppskriften finner du senere i magasinet. Innehaveren har også stor fascinasjon for middelhavslandene, og Italia spesielt. I tillegg til selve middelhavskosten fascinerer også menneskene og 'middelhavslynnet' Georg. Han ønsker å stimulere grimstadfolk til å ta med hele familien ut på middag. Når Georg er vitne til et bugnende bord i restauranten sin der tre til fire generasjoner er representert, blir han varm i hjertet. «Jeg ønsker å tilby spennende hjemmelaget mat til en pris som gjør at alle har råd til å gå ut å spise», sier Georg med godhet i stemmen. «Der har vi mye å lære av Mellom-Europa», mener han.

1 Servering for full musikk. Fortsatt er det en liten rest igjen av det som en gang var en platebutikk.

2 Georg Pedersen, ildsjelen bak Platebaren, og et velkjent ansikt for alle som bor i Grimstad.

3 Rund og fyldig mocca med den hjemmelagde følelsen, akkurat som det skal være på en ekte diner.

Platebaren utvider

Store ting er på gang, og Platebaren skal nå utvides med en helårs vinterhave. Da skal det italienske konseptet utvides og vinterhaven skal doble Platebarens kapasitet og også gi rom for øl og vinservering, i tett samarbeid med Agder Grossisten. Georg håper at tilbygget skal åpne allerede til sommeren og SG gleder seg til å komme tilbake til Grimstads favorittmøtested når byen igjen yrer av liv, sommer og varme.

SG

Etablert: 1979

Ansatte: 10 personer, 12/13 om sommeren.

Daglig leder: Arvid Georg Pedersen

Holder til midt i gågata i Grimstad

Serverer kaffe, is, ulike typer lunsjretter og sjømannskost

11
«Tiden til sjøs lærte meg å drive et effektivt kjøkken der all mat ble laget fra bunnen av»
11

Sjømannskost

PLATEBARENS

BØNNER OG BACON

Til 30 porsjoner trenger du:

• 2 kg tørkede brune bønner

• 1 kg bacon i terninger

• 1 kg tomatpuré

• 0,4 kg sukker

Dette gjør du:

Bønnene legges i kaldt vann med salt i 12 timer. Deretter helles vannet av og nytt kaldt vann helles over til det dekker bønnene godt. Bønnene setter så inn i ovnen på 80°c, og står inne i 14 timer. Vannet skiftes så enda en gang og nytt vann helles i til godt over bønnene. Bønnene småkoker så en god time og stekte baconterninger, tomatpuré og sukker tilsettes. Deretter kokes gryten til ønsket konsistens og smakes til med salt, pepper og eddik.

Tilbehør: Speilegg, sprøstekt bacon og ferskt brød.

Q yoghurt kan bestilles via din lokale Servicegrossist
YOGHURT FRA
Q-MEIERIENE 20 % RABATT I HELE MARS OG APRIL

LANTMÄNNEN UNIBAKE – EN VERDEN AV MULIGHETER

På Langhus, rett utenfor Oslo, holder Lantmännen Unibake til. Her produseres det pølse-og hamburgerbrød døgnet rundt, totalt 250 millioner på et år. Lantmännen Unibake er markedsleder innenfor fryste bakevarer, og selger produktene sine under kjente merkenavn som Hatting og Schulstad Bakery Solution.

Kjente merkenavn

SG Gourmet tok turen til Langhus for å besøke leverandøren av fryste bakevarer, Lantmännen Unibake. Her traff vi salgssjef Lars-Petter SandvikOlsen, salgsdirektør Pernille Høsteland Solbu og kategorisjef og baker Fredrik Gruffman. Med merkenavn som Hatting og Schulstad, og ikke minst firmanavnet

Lantmännen Unibake, skulle vi tro at denne bedriften var et rent salgskontor for importerte bakevarer, men det skulle vise seg å være helt feil. Her på Langhus har det vært bakt norske Fastfood-favoritter i 45 år, og 60 personer holder to bakelinjer i drift hele døgnet. Også hvetebakst og typisk norske brød produseres i Norge, «Vi nordmenn har en helt egen preferanse når det kommer til hvetebakst», forteller Lars-Petter.

En komplett leverandør av bakevarer

Lantmännen Unibake har vært markedsleder i mange segmenter i en årrekke, men fra 1. februar 2016 skulle

vareutvalget bli enda bredere. Da ble hele produktporteføljen til den finske bakevareleverandøren Vaasan innlemmet i Lantmännen Unibake-katalogen, som følge av at Lantmännen Unibake kjøpte det finske konsernet. «Selvfølgelig sørget vi for å fjerne eventuelle duplikatvarer, men vår produktkatalog for 2016 er vi virkelig stolte av», forteller Pernille, «det er vår største og mest komplette katalog noen gang. Vårt sortiment spenner seg fra brød og porsjonsbrød i alle fasonger, ekte Italienske pizzavarianter, hvetebakst, kaker og søte fristelser.»«Ingen leverandør kan tilby et så bredt sortiment som oss», forteller Fredrik.

Lidenskap til faget

Hos Lantmännen Unibake finner vi ikke bare bakere i produksjonslokalet. «Ringer du til Lantmännen Unibake, tar høyst sannsynlig en baker eller en kokk telefonen. Våre selgere skal snakke kundens språk», understreker Lars-Petter. «Vi har profesjonelle kunder, og derfor må våre selgere også ha den nødvendige

14 Leverandør
»
Lars Petter Sandvik-Olsen, Pernille Høsteland Solbu og Fredrik Gruffmannn
"Ringer du til Lantmännen Unibake, tar høyst sannsynlig en baker eller en kokk telefonen. Våre selgere skal snakke kundens språk."
Leverandør

matfaglige kompetansen.» «Når kundene ringer til oss skal våre selgere ikke bare ta imot ordre, men også være en matfaglig sparringspartner», skyter Fredrik inn. «Klarer vi å bidra til mer lønnsomhet for kunden, er det en meget god følelse og et klart mål for oss», sier Lars-Petter.

Flotte brødbuffeter

– en sikker vinner

Fredrik, som den baker han er, viser tydelig sin kjærlighet til brødet. Han forteller SG Gourmet inngående om brødets mange egenskaper, og oppmuntrer også til å bruke brødet aktivt i å øke kundenes lønnsomhet. «Et tørt, enslig brød er sorgen, men lager du i stand en lekker brødbuffet, er det få varegrupper som kan skape like stor entusiasme blant gjestene. – Og, som du ganske sikkert er klar over, men som det

kan være lett å glemme: Klarer du å mette dine gjester med brød, ja da gjør du god butikk.»

Spennende nyheter

SG Gourmet pleier å spørre leverandørene om de har noen spennende nyheter på trappene som de kan røpe for våre lesere. Det blir litt stille i møterommet på Langhus, men Pernille har tydeligvis noe som kan være av interesse. «1. mai slipper vi en serie lekre Subs», forteller hun. Subs er den amerikanske baguetten vi kjenner fra Subway-kjeden. Dette er produkter som ikke har vært i storhusholdning tidligere, men som virkelig er i vinden. «Våre subs kan tines og serveres, og også gjerne lunes eller stekes om ønskelig. Dette er virkelig spennende produkter, og jeg vet disse kommer til å slå an.» «Vi kommer også med et lekkert

hamburgerbrød», sier Lars-Petter, «Brioche Style, glanset og uten sesamfrø. Et skikkelig gourmetbrød, "Made in Langhus"». Dette blir siste ord hos Lantmännen Unibake for denne gang og vi takker Pernille, Lars-Petter og Fredrik for en hyggelig bakeprat.

SG

Lantmännen Unibake er en del av Lantmännen, Nord-Eurpoas største landbrukskooperativ. Internasjonalt bakerikonsern representert i 18 land og med 23 bakerier over hele verden. Hovedkontor i København, Danmark

Ekspertise på ferske og frosne bakevarer for storhusholdning og detaljhandel.

Produksjonsanlegg i Langhus, rett utenfor Oslo.

16
Leverandør

SYSTEMKJØP - BEDRE BUNNLINJE MED INNKJØP SATT I SYSTEM

Systemkjøp er en innkjøpskjede som forhandler på vegne av over 3300 storhusholdningskunder. Gjennom et samlet innkjøpsvolum på over 1,5 milliarder, sikrer et medlemskap hos Systemkjøp deg mye bedre betingelser enn om du står alene.

Sterkere sammen Som frittstående serveringsted er det vanskelig å oppnå spesielt gode betingelser hos leverandørene, men allierer du deg med andre, blir saken en ganske annen. Over 3300 norske hoteller, kaféer, kiosker, kantiner, gatekjøkken og restauranter er derfor medlem av innkjøpskjeden Systemkjøp. «Som medlem i Systemkjøp er du en viktig brikke i innkjøpssamarbeidet, og din ordre er like viktig for leverandørene som hele medlemsmassens ordre. Med Systemkjøp i ryggen, kan du være sikker på at du blir tatt seriøst og at du til enhver tid vil handle inn på best mulige betingelser», sier Knut.

Ett kontaktpunkt - fullt sortiment Systemkjøp samarbeider med Servicegrossistene som har et landsdekkende grossistnett av lokale full-sortimentsgrossister. «Vi hos Systemkjøp vet at du har andre

ting å gjøre enn å bestille varer og å følge opp bestillinger. Vi sørger for at alle varer er samlet i én bestilling og på samme faktura», forteller forretningsutvikler Knut Kleivenes. De friskeste grønnsakene, de beste hamburgerne, fat med skummende øl og utsøkt rødvin. Kundene bestiller alt hos sin lokale Servicegrossist, og Systemkjøp sikrer de beste betingelsene.

Systemkjøp - et lønnsomt besøk Hos Systemkjøp jobber det dedikerte regionsansvarlige som reiser landet rundt og hjelper nye og gamle kunder med sine innkjøp. Systemkjøp bistår ikke bare med å bedre betingelsene, men også med å foreslå endringer som kan bedre bestillingsrutinene betraktelig, slik at det enkelte medlem kan få bedre tid å fokusere på selve driften av sitt sted. Systemkjøp hjelper deg å sette dine innkjøp i system og resultatet er mer forutsigbarhet og bedre

18
Knut Kleivenes, forretningsutvikler i Systemkjøp.

marginer. Lønnsomhet er summen av varekost, effektivitet og svinn, og med Systemkjøp på laget, vil du høyst sannsynlig merke en umiddelbar bedring av bunnlinjen.

Enda bedre betingelser

Stadig flere serveringsteder får øynene opp for Systemkjøp, og i 2015 vokste kjeden med 16%. Innkjøpsvolumet blir stadig større, og følgelig betingelsene bedre. Systemkjøp er en kjede uten noen form for medlemsavgifter. Systemkjøp er tilgjengelig for alle som i dag kjøper inn storhusholdningsvarer. Knut Kleivenes ønsker nye medlemmer velkommen, og lover mye spennende i vente.

Systemkjøp AS

10 Ansatte, hvorav 5 på kjedekontoret og 5 i regionsavdelingene. 3300 medlemsbedrifter, og ca. 1,5 mrd i innkjøpsvolum

Innkjøpsorganisasjon som fremforhandler gode innkjøpspriser og betingelser for sine medlemmer.

Benytter eksklusivt Servidegrossistenes landsdekkende nettverk av 21 fullsortimentsgrossister. Les mer på systemkjop.no

19
"Vi sørger for at alle varer er samlet i én bestillling og på samme faktura"
SG

new MEXICAN

NY RESEPT

Mere tomat – mere smak. Inget tilsatt sukker.

NY RESEPT

Kun rene krydder – bruk mindre for samme gode smak.

NYE

FORBEDREDE RESEPTER GIR ET REALT SMAKSLØFT FOR TEX MEX!

Ved tilberedning av vår nye Taco Spice Mix behøves nå betydelig mindre mengde kryddermix enn tidligere. Bare rene råvarer gir konsentrert smak. Totalt minsker sukker med hele 62% og salt med 45% i det ferdige måltidet. Hos konsumentene har vår nye resept fått tommel opp og høye smakspoeng! Også våre Taco Sauce og Chunky Salsa har fått nye resepter. Mere tomat, mere grønnsaker og inget tilsatt sukker. Serveres som de er eller brukes som base for din egen signatursalsa.

Inspirerende & gode oppskrifter finner du på vår hjemmeside

www.santamariafoodservice.no

22

STORINNRYKK TIL FJELLS

Idylliske Dr. Holms Hotel troner ærverdig i åssiden over togstasjonen på Geilo. Bygdas stolthet har vært som en magnet på feriehungrige turister gjennom over hundre år. Hva som skal til for å lokke folk hit til fjells, og hva som kreves av et hotell når påskefjellet koker og kapasiteten er på bristepunktet, det vet restaurantsjef Arnstein Larsen og kjøkkensjef Rune Østensen det meste om.

Vinteren er travel for de ansatte på Dr. Holms. Den ene høytiden avløser den andre gjennom hele vinterhalvåret, og da gjelder det å stå på pinne for å gjøre gjestene fornøyde. «Vi skal ha fyr i peisen, folk skal føle seg hjemme. Den gode atmosfæren er viktig på hoteller som dette. Vi prøver å få til en hytteatmosfære i storklasse», sier Food & Beverage manager Arnstein Larsen stolt. 36-åringen har en lang og variert fartstid i hotellbransjen, og har jobbet med den norske fjellturismen i årevis. «Skal en drive hotell til fjells, er det også viktig å kunne tilby noe mer», understreker Arnstein.

Som gjest på Dr. Holms Hotel, tilbys du en rekke aktiviteter og fasiliteter. Hotellet har sin egen bowlinghall og en stor, attraktiv velværeavdeling med spa. Stedet har også lenge vært kjent for sin stilfulle restaurant og sin livlige skibar. Mange ulike mennesker skal tas vare på og få gode opplevelser de dagene de oppholder seg her i fjellheimen.

Turisme i endring

På 80-tallet var det vanlig å bestille fullpensjon når en skulle på fjellhotell. I dag er de tilreisende mer reisevante. På nettjenester bestiller gjestene stadig oftere bare rom med frokost, og de ønsker selv å finne ut hvor og hva de vil spise til lunsj og middag fra dag til dag. Den største utfordringen for fjellhotellene blir dermed å beholde gjestene på huset for bespisning. «Folk har ikke spesifikke matfavoritter til fjells, men ønsker å ha et mangfold av valgmuligheter. Løsningen på Dr. Holms Hotel, blir å tilby flere serveringstilbud i og

»
23
Mattema

rundt huset, og i tillegg gjøre serveringen i selve restauranten så variert og spennende som mulig. Nøkkelen er fleksibilitet», sier kjøkkensjef Rune, «og vi stiller opp, uansett hva gjestene måtte ønske. Om de ønsker seg spesialservert lunsj på skisenteret eller helstekt lam i skibakken, ordner vi det meste», sier han med et smil. Rune har vært både kokk, Food & Beverage manager og kjøkkensjef ulike steder, og navn som Brasseriet på Sturehof i Stockholm, Holbergstuene, Gamleverket, Hurtigruten og Highland, står på hans merittliste, før han nylig begynte å jobbe som kjøkkensjef på Dr. Holms Hotel. Han er vant til å tenke kvalitet og service, og har lang erfaring med å kunne snu seg raskt når det trengs.

Tradisjon i veggene På et ærverdig sted som dette, forventer gjestene et historisk sus av hotellopplevelsen. Menyen bygger på tradisjon, med basis i det franske kjøkkenet. Mange av gjestene har vært stamgjester her i 30 år, og noen har sine faste bord i restauranten. «Til tider kan det på dr. Holms være litt Teatercafé-stemning, litt 'se og bli sett'», sier Arnstein, «og da er det viktig at vi leverer. Utfordringen blir da å gjøre menyen gjenkjennelig, men samtidig tørre å overraske gjestene med gode, norske råvare», mener han. Derfor tilpasser hotellet seg de ulike sesongene. Fjellfisk, hjort, reinsdyr og lam fra Hallingskarvet, men også ingredienser som er mer forventet av et hotell, som entrecôte og skalldyr, står på menyen. «Vi er dessuten så heldige å ha vår egen konditor som lager desserter og kaker på huset.

Vi lager også våre egne krafter og sauser, vi prøver å lage det meste fra bunnen av», konstanterer Rune.

Ekstreme høytider

I høytidene fylles hotellet opp av seg selv, og hver begivenhet stiller sine krav til bevertningen. Til jul skal kvaliteten på maten være av ypperste klasse og alt skal bugne. I romjulen kommer ofte et innrykk av utenlandske turister. Mange skal i bakken, og folk sover til klokken ti, slitne etter skiøkten dagen før. I vinterferien er mange ulike mennesker innom i to intense uker, for det meste barnefamilier og par. Påsken, derimot, deles ofte i to: Palmehelgen har et begrenset antall gjester, og det er relativt rolig, men på onsdagen, når påskeferien virkelig begynner, da koker det på Geilo.

«Det som er viktig å tenke på i store høytider, er å først ha en visjon om hva en skal lage: Hva som skal brukes til enhver tid, og hvor på kjølen ting skal stå. Planlegging er hovednøkkelen til å få logistikken til å gå, spesielt i påsketider, med enorme mengder matvarer i omløp,» sier kjøkkensjefen. «Folk skal ha mat, helst hele døgnet rundt, og det stilles høye krav til kjøkken, kapasitet og leveranser. Det blir viktig å hele tiden finne gode løsninger. Det å ha gode samarbeidsavtaler med andre aktører, som vi har med Servicegrossistene, har mye å si for hva vi kan få til for kundene. De er fleksible og serviceinnstilte, selv på røde og hektiske dager, og det betyr mye for oss.» »

Etablert i 1909 Høyfjellshotell på Geilo, er et av De Historiske Hotellene i Norge, med en kapasitet på 300 sengeplasser, og med bordplass til opp til 350 personer.

Hotellet tilbyr egen bowlinghall, stor velværeavdeling med spa, i tillegg til en rekke aktiviteter og store skiopplevelser.

Fokuserer på velvære og at gjestene skal føle seg som hjemme.

24 Mattema
Dr. Holms Hotel
«Gjestene har ikke spesifikke matfavoritter til fjells, her er det valgmulighetene som teller.
Produktnytt
Folk vil ta egne valg og selv velge hva de vil spise»
25
2 Peisen er alltid tent gjennom vintersesongen. Her i det gamle biblioteket finner påskegjestene roen. Mattema 1 I 107 år har staben på Dr. Holms Hotel jobbet for å gi gjestene servering av ypperste klasse.
3
3 Kjøkkensjef Rune Østensen (38) og restaurantsjef Arnstein Larsen (36) står på pinne året rundt for å gi gjestene den rette feriefølelsen.

Storinnrykk

I helgene liker hotellkokkene å briljere på kjøkkenet ved å tilby 3-og 4-retters middager, prøve seg frem med tranchering eller andre serveringsmetoder, for å begeistre og virkelig skjemme bort gjestene sine. Dette er også en av opplevelsene mange av gjestene ønsker seg når de tar inn på et staselig, ærverdig fjellhotell som dette.

Forventninger eller ikke, når storinnrykket kommer på fredagen, er det buffeten som er redningen til fjells, og det er forståelig at dette er populært. «Denne dagen er gjestene slitne etter en økt i bakken eller etter en lang reise, og mange, ulike typer mennesker skal mettes innenfor et kort tidsrom. Det som likevel kan være utfordrende med buffet, er at vi ikke kan planlegge gjestens tallerken. Da må vi bare ta høyde for store mengder mat!», sier kjøkkensjefen med et smil. SG

Tips til hotellbuffeten

• Variasjon og mangfold er nøkkelen til suksess. Gjestene som kommer er ofte veldig ulike.

• Sett opp retter som er så ulike som overhode mulig, men samtidig unngå at retter kolliderer med hverandre.

• Ha med en del av det tradisjonelle, som roastbiff, gravlaks og eggerøre, men ta alltid høyde for at folk også vil smake nye ting. Prøv å lage dine egne rullader, dine egne sauser, og sett ditt eget preg på det du serverer.

• Tenk på hvordan du presenterer maten. Ikke less oppå, men del opp maten i porsjoner og få det til å se lekkert ut.

• Pass på at det er retter på buffeten som allergikere kan spise. Husk at også disse kundegruppene er veldig bevisste på kvalitet og nysgjerrige på det som er nytt og spennende.

• Husk alltid å beregne store mengder mat, en kan ikke planlegge gjestens tallerken på forhånd.

• En raus, fargerik salatskål eller et fat med oppskåret frukt er delikat og lekkert, og godt, ferskt brød er noe alle liker.

26
Mattema Produktnytt
27
Mattema
28 1 2

Buffet

1 2

HJEMMELAGET ROASTBIFF EGG MED RØKELAKSFYLL

Roastbiff er en kjent favoritt på koldtbordet eller på buffeten, der den servers oppskåret sammen med remulade, sylteagurk, potetsalat og sprø løk. Å lage roastbiffen selv er overraskende enkelt og gir et ekstra smakfullt resultat.

Til 12 porsjoner:

• 1200 g flatbiff av storfe eller mørbrad

• 3 ts salt

• 1 1⁄2 ts pepper

• 3 ss margarin til steking

Dette gjør du:

Gni kjøttet inn med salt og pepper. Kjøttet kan med fordel surres med hyssing, da er det lettere å få det jevnt stekt og pene skiver. Brun kjøttet på alle sider i en varm stekepanne med margarin. Legg kjøttet over i ildfast form og stikk et steketermometer inn til midten av kjøttstykket. Sett formen midt i stekeovn, og stek til ønsket kjernetemperatur.

Når steketermometeret viser 55 °C er snittflaten rød, ved 60-65 °C er den rosa. Roastbiffen på bildet er stekt til 58 °C.

Avkjøl kjøttet helt før du skjærer det i skiver. Bruk gjerne en påleggsmaskin for å få tynne og jevne skiver.

Fylte egg passer godt på en buffet eller koldtbord, spesielt nå i påsketider. Disse eggene passer godt som en fristende appetittvekker eller liten forrett.

Til 8 porsjoner trenger du:

• 4 stk hardkokte egg

• 2 ss majones

• 50 g hakket røkelaks

• 1 ss hakket frisk gressløk

• salt og pepper

• ca. 1 ss sitronsaft

• 1 beger rød lodderogn

Dette gjør du:

Del eggene i to og ta ut eggeplommen. Bland eggeplommen med majones, hakket røkelaks og gressløk. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Fyll eggene og legg litt lodderogn på toppen. Pynt med litt gressløk eller andre urter.

Kilde: matprat.no

29

HVORDAN BEREGNE MAT TIL MANGE?

Illustrasjon: Helene Ask Hunskaar

Tips til buffeten

Som tilbehør på en buffet kan det være lurt å ha med:

- En god olivenolje

- Balsamicoeddik

- Salt

- Pepper

- Oliven

- Ferskt brød og smør

Ikke bruk masse tid på pynt og anretning. Maten er fin i seg selv, så det holder lenge å legge på litt friske urter og fersk frukt og grønnsaker. Fargesterk mat, som friske jordbær, druer og klaser med cherrytomater, liver opp.

dl Saus, tynn (sjysaus og lignende) 0,5 dl Saus, tykk (fløtesaus og lignende)

gr Kjøtt med mye bein (fårikål, lammekoteletter)

Visste du at...

Ordet buffé er et begrep som kommer fra fransk og latin og som opprinnelig betyr «praktbord».

En buffet inneholder stort sett både kalde og varme retter.

Det amerikanerne kaller smorgasbord (fra svensk: «smörgåsbord»), kan minne om buffet, men inneholder stort sett kalde retter.

gr Kjøttdeig, karbonadedeig, pølser og farsemat 150 gr

Ribbe 450 gr

Spareribs 350 gr

Pinnekjøtt 400-500 gr tørrvekt 530-650 gr utvannet

Kalkun, hel 500 gr

Kylling/kalkun, filet 200 gr

Salat 150 gr

Kokte grønnsaker 150 gr

Erter og bønner (tørkede) 60 gr

Ris, rå 60 gr

Pasta, tørr 75 gr

Poteter 200 gr

Kilder: matprat.no, trinesmatblogg.no, wikipedia.com

MENGDE Suppe
2
4
1
Dressing 0,5
150
250
200
Steik uten
200
Steik
250-300
Koteletter 250
MATTYPE
til forrett
dl Suppe til hovedrett
dl
dl Kjøtt uten bein, gryteretter
gr Kjøtt med bein, gryteretter
300 gr Fileter og biffer
gr
bein
gr
med bein
gr

FRISKE VÅRfavoritter

SGs kategorisjef for drikkevarer, Martin Hallberg, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

Smak på våren med en Aperol spritz

Den italienske klassikeren Aperol Spritz er en av vårens beste drinker.

Til én drink trenger du:

• 4 cl Aperol

• 6 cl Prosecco

• 2 cl Club Soda

• Appelsinskive

Dette gjør du: Fyll isbiter i et stort vinglass og hell i Aperol, Prosecco og Club Soda. Rør godt om med en skje, og pynt drinken med en halv appelsinskive.

Tips: Klem gjerne appelsinskiven over glasset, slik at du får en mer utpreget appelsinsmak på drinken.

Vin til UTESERVERINGEN I PÅSKEN

Lite kan måle seg med å nyte et glass vin på en uteservering i den første vårsolen. Test gjerne en av disse på vinkartet i påsken. De er fruktige, men lette viner med masse smak av sol og sommer.

Det mest klassiske av det vi spiser til påske er lam. Kjøttet er ganske kraftig på smak, og det passer til viner som også er fyldige og smaksrike. Test derfor viner fra Bordeaux, Rioja eller Italienske Campania til årets påskelam! »

I påsken spiser vi nordmenn dobbelt så mye appelsiner som i resten av året, hele 3000 tonn, gjennom påskeuka (2014).

1. Mastroberardino Greco di Tufo (EPD: 4247001)

2. Cà del Magro Custoza Superiore (EPD: 4527693)

3. Negro Primo Fiore Vino Rosato (EPD: 4527263)

4. Cava Lykkebobler Brut Nature (EPD: 4527230)

Etter at importbegrensningene etter krigen opphørte i 1956, skjøt importen av appelsiner i været. Nordmenn er ekstra glad i søte appelsiner, og på 50-og 60-tallet modnet de søteste appensinene mot slutten av innhøstingssesongen i Europa.

Dette falt ofte sammen med påsketider, og dermed var tradisjonen i gang.

I dag importeres appelsiner fra alle verdensdeler. Sesongen har blitt lengre, og tilgangen er god året rundt. Appelsinsortene avles frem til å bli ekstra søte. Det stilles fortsatt strenge importkrav til at appelsiner rettet mot det norske markedet skal smake ekstra søtt.

Xx 31
1
Kilder: aftenposten.no/frukt.no
4
« Drikketips
Appelsinkjære nordmenn Martin Hallberg,

NY LOKALMATPROFIL: LOKALMAT.NO

Mange kjøpmenn, kjøkkensjefer og andre innkjøpere kunne tenkt seg å bruke mer lokalmat, men hittil har det ikke eksistert noen samlet oversikt over alle de unike produktene som finnes rundt om i Norge.

Målet er at Lokalmat.no skal være en brukervennlig bransjeportal som kobler produsent og innkjøper, og gjør det lettere å utveksle informasjon. Det skal være enkelt for produsenten å legge inn nøkkelinformasjon og fortelle om produktene med egne ord, samtidig som innkjøper lett kan søke seg fram til de produktene de er interessert i og finne informasjon om blant annet sporing, distribusjon og kvalitetssikring.

SPRØ NYHETER FRA WASA

Wasa, kommer nå med to varianter i en ny serie; Sesam og Müsli Gourmet - tynne og knasende rugknekkebrød fulle av smak med ekstra rikelig topping!

Produktnytt
Bli en del av storhusholdningsbransjens nok fremste innkjøpssamarbeid! Et gratis medlemsskap i Systemkjøp gir deg tilgang til meget gode betingelser og avtaler med dine viktigste leverandører. Lokal forankring og fleksibilitet! www.systemkjop.no Tlf: 24 12 67 00 ET LØNNSOMT MEDLEMSKAP! Mail: firmapost@systemkjop.no
Lansering i Berlin Landbruks- og matminister Jon Georg Dale foretok den offisielle åpningen av lokalmat.no i Berlin. Her sammen med Matmerk-sjef Nina Sundqvist. Les mer om Lokalmat.no i neste nummer av SG Gourmet. Foto: Vidar Alfarnes

JÆDER ÅDNE ESPELAND

FRA FEBRUAR 2016

AS HAR 5 PRODUKTNYHETER

Smakfull skinke

Jæder utvider påleggssortimentet og lanserer en saltredusert skinke av hvitt kjøtt.

Røkt skinke av hvitt kjøtt

EPD: 4479713

Se flere fristende nyheter på jaeder.no

Bruker hele dyret

Nortura Proff lanserer flere smakfulle stykningsdeler fra konseptet Stykkevis & Delt. Gilde Storfehale er et smaksrikt kjøtt med mye bindevev. Det trenger lang koketid, men gir fantastisk godt kjøtt. Passer perfekt til kraft og saus, ragu og til terriner.

Gilde Storfehale i skiver, 4 kg, fryst

EPD: 1376128

Se flere smakfulle nyheter på norturaproff.no

Nydelige va er med tilbehør

Sortiment: EPD nr. Navn

636712 Vaffelmix, 10 kg sekk

2691145 Snack Bag, krt a 1000 stk

2200491 Goldwax spray 12 x 600 ml

4350120 Kaldrørte bringebær 5x0,8 kg

4350138 Kaldrørte jordbær 5x0,8 kg

4349122 Bake- og stekemargarin, flytende, 4x2l

Produktnytt
MANGE, FRISTENDE NYLANSERINGER FRA NORTURA PROFF
EPD nr. Navn
Med Idun vaffelmiks og tilhørende produkter har du rykende ferske og himmelsk gode vafler klare på et øyeblikk! Annonse_vafler med tilbehør_210x135.indd 1 20.01.2016 15.38

Nyhet!

Godt, kjøttfritt alternativ med nytt vegetabilsk protein til menyen

Quorn er varemerke og samlebegrep for produkter laget av mycoprotein, og kjent for tilvirkning med lav miljøbelastning. Det ligner kjøtt i smak og tekstur, men har mindre kalorier, fett og kolesterol. Favorittrettene kan du nå servere dine spisegjester som smakfulle grønne måltider, både sunnere og lettere enn med kjøtt. Quorn-serien tilbyr velsmakende, protein- og fiberrike løsninger og vil være perfekt på «meatfree Mondays». Prøv lasagne med Quorn farse, gryte eller wok med Quorn biter eller lag din nye signatur-rett med vår gode Quorn filet. Quorn er godkjent av Vegetarian Society og er halal- og koshersertifisert kost.

- God fornøyelse, det vil smake!

Se Quorn oppskriftshefte, En enda GRØNNERE TID, på www.findusfoodservice.no

Scan og se våre spennende nyheter med tilhørende tips og oppskriftsforslag.

God fagkunnskap - Gode måltidsløsninger

QUORN™
5
EPD 4090361 QUORN™
EPD
QUORN™
Les mer om Quorn på www.quorn.co.uk. eller www.quornfoodservice.co.uk . Du finner mye informasjon, oppskrifter, tips og idéer til hjelp for å sette Quorn på dine menyer fremover.
FILET, 58G,
kg/krt. – (86 x 58 g),.
BITER, 5 kg/krt. – løsfryst.
4090 379
FARSE, 5 kg/krt. – (5 x 1000 g), - løsfryst. EPD 4090 965
CHILI SIN
M/
4 kg/krt. –
2
EPD 4217345
CARNE
QUORN
(2 x
kg),
Verdens beste tallerken Sterk og stabil tallerken av 100% resirkulert materiale EPD nr. 2684678 Chinet miljøtallerken 24cm Huhtamaki Norway AS - 32 11 40 00 - salg@huhtamaki.com

RENGJØRING AV ALLE KJØKKENOVERFLATER MED KUN TO PRODUKTER!

Suma SmartDose™

Innovativ emballasje som gir nøyaktig dosering hver gang.

ENKELT SMART TRYGT

En beholder gir opptil 350 stk 0,75 l flasker med “klart-til-bruk” produkt.

Suma SD Multipurpose Cleaner D2.3 Egner seg for daglig rengjøring av alle kjøkkenoverflater inkl. gulv, for håndoppvask og til glasspuss.

EPDnr: 4474227

Pakning: 2 x 1,4 liter

Suma SD Bac D10 Desinfeksjonsmiddel med rengjørende effekt for alle overflater og utstyr i kontakt med næringsmidler.

EPDnr: 4470407

Pakning: 2 x 1,4 liter

815 36 000 profesjonell@lilleborg.no lilleborgprofesjonell.no
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.