ChannelConnect 4 - 2018

Page 1

Nummer 4 | juni 2018 | ChannelConnect is een uitgave van Sellair

Edgar van Essen en Gregor Snip

SWITCH DATACENTERS 40 DE 100% NUCHTERE, HOLLANDSE CHALLENGER 20 Waar zijn de feiten rond de Kaspersky-boycot?

32 Nieuwe dienst van Serverius: de WAF

BIG DATA, BI EN IOT

50 IoT heeft blockchain

nodig, en blockchain IoT


Connecting the world with the power of technology™.

Samen zijn wij de toekomst de baas. Wij zijn er om klanten te helpen technologie in het 21e eeuwse leven te integreren en oplossingen te leveren die de wereld nodig heeft om te verbinden, te groeien en zich verder te ontwikkelen. Met alles van de nieuwste endpoint en advanced solutions tot en met gespecialiseerde producten en services, helpen wij oplossingen te ontwikkelen die inspelen op de behoeften van uw klanten. Gecombineerd met onze expertise, inzichten en uitvoering van wereldklasse en met als doel dat u uw bedrijfsresultaten kunt maximaliseren.

Call to action Ame est prepero eos doluptatem.

www.techdata.nl Tolnasingel 2 - 2411 PV BODEGRAVEN - 088 133 40 00


Voorwoord | Eric Luteijn

Inhoud

ZOMERDIP BESTAAT NIET MEER

D

e eerste helft van 2019 zit erop en als ik het groeiende aantal aanvragen voor redactionele en commerciële ondersteuning zie, wijzen alle tekenen erop dat de business over de hele linie profiteert van de positieve ontwikkelingen in de aantrekkende markt. Het thema van deze uitgave is big data, BI, AI en IoT. Een breed gebied van onderling met elkaar verbonden onderwerp. Er doemen ontzettend veel nieuwe mogelijkheden op, waarvan blockchain en cryptomining er een paar zijn. We vragen ons op de redactie wel af hoe het zit met de enorme computerkracht – en dus energie – die dat kost en hoe dat dan de toekomst kan worden? Wordt dit het nieuwe internet of is het een tussenstap? Als je dit blad leest zit de eerste CeBIT ´nieuwe stijl´ erop, waarbij de oude beursformule grondig overhoop is gehaald en ´infotainment´ een belangrijke rol heeft gekregen om met name ook een jonger publiek te trekken en het belangrijkste ICT-event in Europa weer nieuw leven in te blazen. Of dat is gelukt lees je in de volgende editie. Bedrijfskritische IT-infrastructuur stond centraal op de agenda van Datacloud 2018, die van 12 tot 14 juni in Monaco is gehouden. Het is de ‘place to be’ voor de internationale datacenterbusiness en onze redacteur Michiel van Blommestein is ter plaatse voor een verslag in het Datacenter & Cloud Dossier. Daarvan zijn de voorbereidingen in volle gang. Ook hier veel ontwikkelingen, overnames en bouw van nieuwe datacenters; het lijkt alsof er al (te)veel capaciteit is, maar men wil voorbereid zijn op de verwachte groeiexplosie die big data veroorzaakt. Recente highlights zijn de overname van EvoSwitch, de bouw van e-shelter (NTT), verbouwingen bij Maincubes, Smartdc en Bytesnet Groningen en de opening van het Datacenter.com in Amsterdam. Het recent op de mat gevallen Telecom & VoIP Dossier gaat in op de vele ontwikkelingen in het telecomlandschap, zoals de overname van Motto door Destiny en het zichtbaar worden van VoIPGRID uit Groningen, dat in stilte is uitgegroeid tot de nummer 3 op de vaderlandse VoIP-markt. Het wordt geen rustige zomer… Er staan al diverse events op de kalender en wij bereiden ondertussen ChannelConnect Magazine nummer 5 voor met als centraal thema ‘De digitale werkplek’ die op 15 september verschijnt. De redactie (redactie@channelconnect.nl) staat open voor input en suggesties. Ondanks alle drukte wens ik jullie allemaal een welverdiende en ontspannende vakantie toe.

Voorwoord en inhoudsopgave 3 Kort nieuws algemeen 4 Kort nieuws telecom 5 Kort nieuws datacenter & cloud 6 Kort nieuws security 7 Kort nieuws IoT 8 Kort nieuws ISP Today 9 Bedrijfsnieuws Afscheidsinterview Jordy Kool 10 Bedrijfsnieuws Overname EvoSwitch 14 Column Rob Kurver 15 Bedrijfsnieuws Connectivity Service Center 16 Column Mabel de Vries 18 Bedrijfsnieuws WEM realiseert versnelde groei 19 Achtergrond Is boycot Kaspersky te rechtvaardigen? 20 Bedrijfsnieuws Netwerk beheren met Netgear Insight 22 Bedrijfsnieuws Groei Renewd door kwaliteit 24 Column Lotte de Bruijn 27 Bedrijfsnieuws Smart Security, Simply Done 28 Channel in the picture Heropening datacenter 31 Bedrijfsnieuws Nieuwe dienst Serverius: de WAF 32 Bedrijfsnieuws Regionale gateways 34 Bedrijfsnieuws Printers en de AVG 36 Channel in the picture Presentatie F-Secure 38 Column Jarco Penning 39 Service Vacatures 70 Service Personalia 72 Service Evenementenkalender 74 Productnieuws Nieuw in het kanaal 76 Column Pieter Waasdorp 79 Achtergrond Parallellen tussen expeditieklimmen en ICT 80 Column Pim Hilferink Colofon 82

Thema:

BIG DATA, BI EN IOT Omslagartikel: De 100% Hollandse challenger

40

Nomadesk, Peter Geldhof

42

Rittal, André Hiddink

44

Column Marco Heida

45

Unitrends, Daniël van den Eijnden

46

Maincubes, Joris te Lintelo

48

Achtergrond: Wat is blockchain?

50

Axis, Thorsten Grimm

53

Arrow ECS, Bart van Rheenen

54

Portland Europe, Cees Quirijns

56

Schneider Electric, Loek Wilden

58

Achtergrond: IoT-project Sensing Clinic

60

Joheco Automatisering, Ronald Lommerse

62

Big Data Value Center, Jan Wester

65

Informatica, Mark Oude Nijhuis

66

F-Secure Benelux, Aart Jonkers

69

Eric Luteijn | Uitgever eric@channelconnect.nl

ChannelConnect | juni 2018 | 3


KORT NIEUWS ALGEMEEN

CENTRALPOINT NIEUWE NAAM INFOTHEEK, CENTRALPOINT.NL, CENTRALPOINT.BE EN SCHOLTEN AWATER (SA) Infotheek, Centralpoint.nl, Centralpoint.be en Scholten Awater (SA), allen onderdeel van de holding Infotheek Groep, gaan per 1 juni samen onder de naam Centralpoint. Met de samenvoeging is het overnameproces dat vorig jaar werd ingezet definitief afgerond. Tot 1 juni opereerden alle bedrijven binnen de Infotheek Groep nog onder de eigen naam. Wel zullen alle voormalige bedrijven binnen het nieuwe Centralpoint hun eigen expertise inbrengen. Het fusiebedrijf zal zich vooral gaan richten op netwerken en infrastructuur in de Benelux-landen. In deze gebieden wil Centralpoint binnen de Benelux gaan groeien. De focus van het bedrijf gaat zich exclusief op de zakelijke markt richten. De leveringen van het oude Centralpoint aan consumenten wordt daarom gestopt, behalve als het gaat om onder meer leerlingen van scholen en universiteiten. Deze doelgroepen zullen worden bediend via speciale zakelijke portals. De huidige distributiedivisie van Infotheek Holding – Xeptor met 14 kantoren in heel Europa – ondergaat eveneens een naamsverandering. Xeptor heet vanaf nu Flex IT.

INTERCONNECT INTRODUCEERT NIEUW PARTNERPORTAL ‘DISCOVER’ Onder de titel ‘Discover’ lanceert IaaS-leverancier Interconnect in Den Bosch een nieuw partnerprogramma. Het bedrijf stelt hiermee zijn commerciële netwerk nadrukkelijk open voor bestaande en nieuwe partners. Volgens Elwin Sterk, manager Sales bij Interconnect, een logische stap in de ontwikkeling van het bedrijf, dat al langer succesvol met een selecte groep partners samenwerkt. “De volgende logische stap is nu het bouwen aan een gestructureerd ecosysteem, waarbij wij ons commerciële netwerk openen om samen met partners meer business te ontwikkelen.” Interconnect lanceert een nieuw partnerportaal waar partners profiel- en diensteninformatie kunnen plaatsen, evenals specifieke competenties en klantcases. “Onderscheidend vermogen is daarbij van belang. Wij gaan partners stimuleren om creatief te zijn en werk te maken van de informatie op de portal”, zegt Sterk. “Zij moeten een scherp profiel neerzetten met de juiste expertise en competenties zodat een potentiele klant heel snel een compleet beeld kan vormen. Wij gaan hen daar overigens ook bij helpen. Ook bieden we co-marketing en technische support. Technologie ontwikkelt zich op dit moment heel snel. Het kan voor partners aantrekkelijk zijn om samen met ons op te trekken op het gebied van specifieke IaaS-vraagstukken. Met onze expertise en ervaring is juist dat extra vertrouwen mogelijk voor wat betreft beschikbaarheid en veiligheid, waarmee een eindklant van een partner te overtuigen is.”

NETAPP REIKT PARTNER AWARDS 2018 UIT

SAMSUNG HOEFT ANDROID-TELEFOONS NIET TE BLIJVEN UPDATEN

NetApp heeft onlangs de winnaars van zijn Partner Awards 2018 bekendgemaakt, waarmee het bedrijf de partners bedankt met wie het in het afgelopen jaar bijzonder succesvol samenwerkte. De Partner Awards werden uitgereikt in zeven verschillende categorieën, waaronder Distributor of the Year FY18, Enterprise Partner of the Year en Commercial Partner of the Year.

De Consumentenbond heeft de rechtszaak tegen Samsung over hun updatebeleid voor Android-smartphones verloren. Met de rechtszaak wilde de Consumentenbond afdwingen dat Samsung zijn telefoons tot twee jaar na aankoop voorziet van software- en beveiligingsupdates.

Op 23 mei stond Papa’s Beach House in Hoofddorp in het teken van het jaarlijkse Channel Kick-Off-event van NetApp. De leverancier van software, systemen en services voor on-premise- en clouddatabeheer en -opslag heeft een belangrijke rol weggelegd voor samenwerking met partners. De Partner Awards zijn dan ook een blijk van erkenning voor de voortdurende bijdrage die partners aan NetApp leveren. De winnaars NetApp Partner Awards 2018 Nederland zijn geworden: – Distributor of the Year FY18 – Tech Data – Enterprise Partner of the Year 2018 – Telindus – Commercial Partner of the Year 2018 – Deltics – NGDC Partner of the Year 2018 – Vosko – Net New Acquisition Partner of the Year 2018 – Telindus – Ecosystem Partner of the Year 2018 – Hyland Software – Cloud Service Provider of the Year 2018 – DataManagement Professionals

4 | juni 2018 | ChannelConnect

De rechtbank in Den Haag vond echter dat de Consumentenbond onvoldoende heeft aangetoond dat er daadwerkelijk veiligheidsrisico’s optreden en dat Samsung daar te weinig aan doet. Bovendien is het eisen van updates in de toekomst een eis die volgens de rechter onvoldoende rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen. Tot slot vindt de rechtbank dat Samsung consumenten inmiddels voldoende informeert over het updatebeleid. De Consumentenbond zegt door te blijven strijden om ervoor te zorgen dat fabrikanten kopers niet alleen informeren over hun updatebeleid, maar dat ze ook alle toestellen tot minimaal twee jaar na aankoop van updates voorzien.

Lees het actuele nieuws elke dag op www.channelconnect.nl


DOSSIER VoIP en UC&C

DOSSIER

TELECOMSECTOR RICHT MELDPUNT OP VOOR CYBERSECURITY De mondiale telecomsector onder leiding van brancheorganisatie GSMA gaat met een centraal adviesen meldpunt nauwer samenwerken op het gebied van cybersecurity en andere digitale bedreigingen. Dit maakte de brancheorganisatie onlangs bekend tijdens een bijeenkomst in Den Haag. Telecombedrijven willen graag gezamenlijk optrekken op het gebied van veiligheid, zo bleek tijdens het evenement GSMA Mobile 360 van de brancheorganisatie. Volgens de brancheorganisatie is de beveiliging van mobiele netwerken cruciaal voor de samenleving. Steeds meer producten en diensten maken gebruik van internetverbindingen via het mobiele netwerk van telecombedrijven. Met de komst van het snelle 5G-netwerk zal dat alleen nog maar toenemen.

KORT NIEUWS

Den Haag het Warning, Advice and Reporting Point (WARP) gelanceerd. Dit meld- en adviespunt verzamelt informatie over cyberdreigingen en cyberincidenten, waarschuwt wereldwijd telecombedrijven en geeft waar nodig advies over te nemen maatregelen. Ook stelt het WARP telecombedrijven in staat om via een vertrouwde en geanonimiseerde omgeving informatie te delen over cyberincidenten. WARP zorgt ervoor dat de telecomindustrie wereldwijd cyberinlichtingen deelt en gezamenlijk optreedt tegen digitale risico’s en dreigingen.

Om alle bedreigingen het hoofd te kunnen bieden en de beveiliging van telecomnetwerken verder op te schroeven, is internationale samenwerking tussen telecombedrijven daarom erg belangrijk. Het delen van informatie en kennis is essentieel om datalekken, digitale inbraken en cyberaanvallen te voorkomen ĂŠn om sneller te kunnen reageren bij incidenten. Hiervoor hebben de telecombedrijven en de GSMA daarom in

TARIEVEN ZAKELIJKE TELEFONIE KPN WORDEN AANGEPAST

RIJKSOVERHEID VERLENGT VOIP-CONTRACT MET DETRON

KPN gaat per 1 juni zijn zakelijke BelBasis-abonnementen voor vaste telefonie verhogen, evenals de prijs van de zakelijke Ondernemers-pakketten. Per 1 juni gaat het Zakelijk BelBasisabonnement voor vaste telefonie omhoog van 25 naar 27 euro per maand. Het Zakelijk BelBasis (ISDN2) -abonnement gaat van 33 naar 36 euro per maand. Eindgebruikers van dit abonnement moeten wel gaan oppassen. Per 1 september 2019 stopt KPN met ISDN1/2. ISDN 15/20/30 wordt nog tot 1 januari 2021 gegarandeerd. Zakelijk bellen naar vaste en mobiele nummers in Nederland gaat van 0,06 naar 0,09 euro per minuut en het starttarief van 0,08 naar 0,09 euro.

De Rijksoverheid heeft eind maart 2018 het contract voor het cluster VoIP-centrales binnen het aanbestedingstraject OT2010 opnieuw verlengd. Dit maakten beide partijen onlangs bekend. Concreet betekent dit dat HIS, onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR|HIS), en Detron ICT Groep voor de vijfde keer op rij het contract voor het cluster VoIP-centrales van OT2010 hebben verlengd.

Niet alleen zakelijk vast bellen wordt bij de operator duurder, ook de prijzen van de verschillende zakelijke Ondernemerspakketten gaan per 1 juni omhoog. De pakketten Internet en Bellen, Zakelijk ADSL en Zakelijk Internet-only worden dan ieder met 5 euro verhoogd.

Lees het actuele telecomnieuws elke dag op www.channelconnect.nl

Het cluster VoIP-centrales is een aanbestedingsproject voor telecomdiensten bij de Rijksoverheid en werd in april 2012 door de ICT-dienstverlener gewonnen. De overeenkomst draait om de levering van op IP gebaseerde communicatiesystemen en de dienstverlening, die nodig is voor het inrichten, implementeren en beheren van deze systemen. Van de overeenkomst maken negen ministeries en ongeveer 100 Rijksoverheidsorganisaties gebruik. Met deze vijfde verlenging van de overeenkomst is de maximale looptijd bereikt en wordt het contract volledig uitgediend. De betrokken partijen bouwen de aankomende periode samen verder aan de ontwikkeling van kennis, kunde en organisatie om in te spelen op de veranderende marktvraag en de transitie naar een UC-omgeving in gang te zetten.

ChannelConnect | juni 2018 | 5


DOSSIER DATACENTER & CLOUD

KORT NIEUWS

DOSSIER

IRON MOUNTAIN KOOPT NEDERLANDSE DATACENTERS EVOSWITCH

ALLIANDER WAARSCHUWT VOOR STROOMTEKORT HAARLEMMERMEER

Iron Mountain heeft de Nederlandse tak van EvoSwitch overgenomen voor 205 miljoen euro. Daarmee krijgt Iron Mountain de beschikking over twee datacenters met samen 11MW bestaande capaciteit in Haarlem, dat in potentie kan worden uitgebreid naar 23MW. Op één locatie is al een uitbreiding van 2MW gaande, waarvan 600 KW is gereserveerd voor Leaseweb.

Door alle datacenters in de omgeving is er geen stroomcapaciteit meer in de regio Haarlemmermeer. Voordat nieuwe datacenters kunnen worden bijgebouwd, moet eerst het net worden uitgebreid. Tegen het NH Nieuws vertelde Peter Hofland van Alliander dat het stroomnetwerkbedrijf ‘onverwacht’ is geconfronteerd met de vele nieuwe datacenters bij Amsterdam. “Die vraag is onverwacht gekomen. Op dit moment heeft dat zo veel invloed op onze elektriciteitsnetwerken en installaties dat we in sommige gevallen nee moeten verkopen.”

Het campus in Haarlem, AMS1, heeft een totale oppervlakte van 12.000 vierkante meter, dat mogelijk kan worden uitgebreid naar 40.000 vierkante meter. Het ondersteunt meer dan vijftig providers van interconnectiviteit telecomdiensten, waaronder AMS-IX. Voor Iron Mountain gaat AMS1 een kritieke rol spelen in de FLAP-datacentermarkt (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs). Amsterdam is de tweede datacentermarkt van Europa en de vijfde wereldwijd. Iron Mountain heeft eerder dit jaar een faciliteit van Credit Suisse overgenomen in Londen. Leaseweb, dat deel uitmaakt van hetzelfde moederbedrijf van EvoSwitch, komt in één klap in de top vijf van Iron Mountain-klanten wereldwijd. Met 45 procent van de AMS1-capaciteit ingezet voor Leaseweb was het al de belangrijkste klant van EvoSwitch. EvoSwitch blijft actief in andere landen. Iron Mountain heeft EvoSwitch Netherlands B.V. en EvoSwitch Global Services B.V. overgenomen, terwijl EvoSwitch International B.V. in handen blijft van moederbedrijf Ocom.

VoIP en UC&C

DOSSIER

Datacenters klagen al langer dat het aanvragen van vergunningen voor nieuwe faciliteiten te veel tijd in beslag neemt. Stroomgebrek wordt als belangrijke reden genoemd. Volgens Hofland worden weliswaar nieuwe stations bijgebouwd, maar die zijn pas over drie tot zeven jaar gereed.

INTEL HAALT RECORDOMZET UIT DATACENTERS

KPMG EN GOOGLE CLOUD SLUITEN PARTNERSCHAP

De omzet van de datacenterdivisie van Intel is het eerste kwartaal met 24 procent gestegen naar 5,3 miljard US-dollar, een nieuw record. Het is ook meer dan de eerdere schattingen van 4,45 miljard dollar. Dat blijkt uit de financiële resultaten die de chipfabrikant heeft gepresenteerd. Het gaat volgens de rapportage om de grootste omzetstijging in een kwartaal die het bedrijf heeft behaald in de datacentermarkt. In totaal stijgt de omzet met 2,5 miljard naar 67,5 miljard US-dollar dit jaar, zo verwacht het bedrijf.

Google Cloud gaat een partnerschap aan met KPMG aan om meer bedrijven te helpen bij de overstap naar de cloud. Ook gaat de expertise van KPMG in diverse markten, digitale transformatie, verandermanagement en consulting de klanten van Google Cloud helpen in te zien op welke manieren ze meer kunnen profiteren van de cloud en welke handelingen hiervoor nodig zijn.

Samen met autonome voertuigen en kunstmatige intelligentie vormen de datacenters een van de nieuwe focusgebieden waarmee Intel de wat tegenvallende pc-markt wil ondervangen. Ondertussen haalt het bedrijf bijna de helft van zijn omzet uit de verkoop voor datacenters, althans voor het afgelopen kwartaal. Wel waarschuwt Intel dat het lastig zal zijn om deze groei het hele jaar door vol te houden.

6 | juni 2018 | ChannelConnect

De eerste twee oplossingen die KPMG heeft gebouwd op Google Cloud Platform (GCP), KPMG Intelligent Interactions (voor gepersonaliseerde klantbeleving) en GDPR Assessment and Compliance Service (voor privacymanagement), zijn nu al beschikbaar. KPMG ziet de omvang, schaal en beveiliging van Google Cloud, net zoals de AI-first benadering en machine learning modellen als bijzonder voordelig voor hun klanten. Op deze manier kan KPMG meer bedrijven helpen hun business te transformeren door middel van kunstmatige intelligentie en cloudtechnologieën. De data- en analysespecialisten bij KPMG Lighthouse lanceren ook een Google Cloud gefocust innovatielab met meer dan 80 GCP gecertificeerde experts die samen met Google Cloud gaan experimenteren op het gebied van klant casestudies.

Lees het actuele datacenter- en cloudnieuws elke dag op www.channelconnect.nl


SECURITY

DOSSIER DOSSIER

KORT NIEUWS

INDUSTRIEVETERAAN KEES VAN KEMPEN GAAT BENELUXOPERATIE DISTOLOGY OPZETTEN

THALES SLUIT DISTRIBUTIEOVEREENKOMST MET ARROW VOOR ZIJN SECURITYOPLOSSINGEN

Kees van Kempen is aangesteld als Managing Director van de Benelux-vestiging van de in Manchester gevestigde security-VAD Distology. Van Kempen moet de Beneluxvestiging in de komende maanden van scratch opbouwen.

Thales, specialist op het gebied van kritieke informatiesystemen, cybersecurity en gegevensbeveiliging, heeft aangekondigd dat het Arrow Electronics heeft aangewezen als distributiepartij voor zijn geavanceerde oplossingen en services voor databeveiliging in Nederland en andere landen in de EMEA-regio.

DISTRIBUTEURS

Van Kempen heeft een indrukwekkend CV en bekleedde leidingDATACENTER & CLOUD gevende functies bij Tech Data, Ingram Micro en Arrow. Van

DOSSIER

Kempen heeft veel ervaring in het openbreken van nieuwe markten. Zo was hij in 2010 verantwoordelijk voor de opzet van de Benelux-operatie voor de Duitse distributeur Computerlinks, die in 2014 voor 230 miljoen euro door branchegenoot Arrow werd overgenomen.

VoIP en UC&C

DOSSIER

Volgens Van Kempen kan Distology binnen de komende weken de formaliteiten rondom de oprichting van een Nederlandse vestiging afronden en zijn er al gesprekken gaande met vendoren en resellers om het merk in Nederland en België op te bouwen. Distology’s eerste Benelux-kantoor komt in Eindhoven, waar in de komende zes maanden een team van vijf of zes ervaren medewerkers wordt gevormd om Nederlandse en Belgische klanten te bedienen.

Door de uitgebreide overeenkomst kunnen de twee bedrijven gezamenlijk marktkansen in heel de regio benutten. Door gebruik te maken van het ArrowSphere-cloudplatform voor ‘as-a-service’-mogelijkheden zullen Thales en Arrow de samenwerking aangaan met andere technologiebedrijven en zo inspelen op belangrijke marktontwikkelingen op gebieden als dataprivacy, Internet of Things (IoT) en de cloud.

NIEUW CYBERKEURMERK MAAKT BEVEILIGING MAKKELIJKER VOOR ONDERNEMERS Een nieuw risicomodel en een keurmerk voor cybersecuritydienstverleners gaan het voor ondernemers makkelijker maken om de juiste securitymaatregelen te treffen. Het risicomodel en het keurmerk komen voort uit een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), het Verbond van Verzekeraars en Nederland ICT. Samen met VNO-NCW, CIO Platform Nederland, Cyberveilig Nederland en Partnering Trust zullen de plannen verder uitgewerkt worden. Cybersecurity is vaak maatwerk. Het is voor ondernemers lastig om in te schatten welke maatregelen zij minimaal moeten nemen om hun digitale beveiliging op orde te hebben. Tegelijkertijd is er een sterke behoefte aan minimumeisen en standaarden die het algemene niveau van cybersecurity in Nederland verbeteren. Een objectief risicomodel helpt om in kaart te brengen welke securitymaatregelen passend zijn voor de situatie van een ondernemer. Het risicomodel helpt bedrijven bovendien om beter in te kunnen schatten waarvoor ze de hulp van cybersecurity-experts in kunnen schakelen. Het nieuwe keurmerk gaat bedrijven helpen een betrouwbare security-adviseur te vinden die zorgt voor passende oplossingen. Lees het actuele securitynieuws elke dag op www.channelconnect.nl

Het doel is om de eerste versie van het risicomodel en de certificeringsregeling in 2019 af te hebben. Om dit te realiseren is er een College van Belanghebbenden Cybersecurity opgericht waarin alle betrokken partijen deelnemen. Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Nationale Politie ondersteunen het initiatief. Nederland ICT is blij met de brede steun voor het project en ziet dit als een belangrijke stap naar meer transparantie en gedeelde standaarden op het gebied van digitale veiligheid.

NEDERLAND ICT V O O R D E D I G I TA L E E C O N O M I E ChannelConnect | juni 2018 | 7


KORT NIEUWS

AGENTSCHAP TELECOM WIL MAATREGELEN OM ONVEILIGE IOT-APPARATEN TE WEREN

SIGFOX SLUIT OVEREENKOMST MET HERE VOOR WERELDWIJDE LOCATIEDIENST

Er moeten minimumeisen en standaarden komen om de veiligheid van IoT-apparaten te waarborgen. Dat vindt het Agentschap Telecom. De organisatie waarschuwt voor het aantal kwetsbare apparaten dat verbonden is met internet. Er komen steeds meer onveilige apparaten op de markt waar internetcriminelen op kunnen inbreken, schrijft het agentschap. Dat kan leiden tot grootschalige uitval van ICT-netwerken en geautomatiseerde bedrijfsprocessen.

Netwerkoperator Sigfox gaat samen met HERE Technologies werken aan een wereldwijde locatiedienst. Daarmee komen IoT-diensten voor meer logistieke en toeleveringsbedrijven in het vizier. Het plan is om wifi-apparatuur van navigatiebedrijf HERE te koppelen aan het Sigfox-netwerk. HERE levert wifi-hotspots die in gebouwen spullen kunnen lokaliseren. Sigfox heeft een wereldwijd netwerk voor IoT-diensten. Door deze technologieen te combineren kunnen bedrijven en consumenten goederen beter volgen, ook als die zich in gebouwen bevinden.

Het agentschap wil standaarden waar IoT-apparatuur minimaal aan moet voldoen. Daarbij verwijst de organisatie naar de Europese CE-markering. Met zo’n markering verklaart de fabrikant dat apparatuur geen storing op radioapparatuur veroorzaakt. Het gaat om zelfcertificering. In de meeste gevallen is een toetsing door een derde partij niet nodig. Door dit systeem uit te breiden met eisen aan digitale veiligheid kan IoT-apparatuur snel worden verbeterd, verwacht het agentschap. Het pleidooi is een reactie op de toename van het aantal kwetsbare apparaten. De laatste tijd kwamen er onder meer berichten naar buiten over onveilige smart-horloges voor kinderen, waarmee hackers hun locatie konden zien.

‘OSCAR VAN HET SPOOR’ VOOR IOT-PROJECT DAT TREINSTORINGEN VOORKOMT ProRail-medewerkers Wim Verheul en Maurits Arnolds hebben de Jan van Stappen Spoorprijs, ook wel de ‘Oscar van het spoor’ genoemd, gewonnen. De beide mannen namen het initiatief voor het een Internet-of-Thingsproject. Draadloze sensoren van technologiebedrijf Dual Inventive houden de temperatuur van spoorstaven in de gaten. Vooral in hartje zomer of hartje winter kan de temperatuur boven of onder vastgestelde waarden uitkomen. Dit zorgt voor vertragingen. Met name locaties als spoorbruggen of wissels zijn kritiek. Als de spoorstaven uitzetten bij hitte, kan een spoorbrug niet meer open. Ook wisselverwarmingssystemen zijn kwetsbaar. Bij storingen in de winter kunnen de wissels niet meer worden verzet, met alle gevolgen van dien voor reizigers. Inmiddels heeft ProRail tweeduizend van dit soort sensoren in gebruik genomen. De Jan van Stappen Spoorprijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt. De prijs is vernoemd naar ingenieur Jan van Stappen die van 1922 tot 1940 bij de NS werkte. Na zijn dood liet hij een geldbedrag na aan NS, bedoeld voor de beloning van bijzondere prestaties van medewerkers.

8 | juni 2018 | ChannelConnect

Sigfox wijst erop dat de wereldwijde markt voor locatiediensten in de toekomst een waarde kan vertegenwoordigen van 1,9 biljoen dollar. Dit valt te lezen in een trendrapport van Cisco en DHL. Op dit moment zijn dergelijke oplossingen niet altijd haalbaar vanwege de kosten. De samenwerking tussen Sigfox en HERE moet dat veranderen. Beide bedrijven denken de dienst tegen een relatief lage prijs aan te kunnen bieden. Behalve locatiebepaling, kan de dienst ook worden gebruikt om processen efficiënter in te richten, vervoersomstandigheden te verbeteren en de betrouwbaarheid van vervoersdiensten te vergroten. De dienst is onder meer geschikt voor bagageafhandeling, het opsporen van gestolen auto’s en het lokaliseren van vrachtcontainers.

VODAFONE EN THE NEXT WEB ORGANISEREN IOT CHALLENGE Vodafone en mediabedrijf The Next Web gaan gezamenlijk een wedstrijd organiseren voor startups op het gebied van IoT-toepassingen. De organisatoren van de wedstrijd willen met het project grote bedrijven koppelen aan startende ondernemers die op het gebied van het IoT frisse ideeën hebben. Dit om een oplossing te kunnen vinden voor vaak zakelijke, maar ook maatschappelijke vraagstukken zoals verkeersstromen in kaart brengen, productieprocessen duurzamer maken en waterkwaliteit verbeteren. Het IoT kan hiervoor vaak goede oplossingen bieden. Vodafone en The Next Web hebben een aantal bedrijven geselecteerd die met grote vraagstukken zitten. Zo zoekt Politie Nederland een oplossing voor milieucriminaliteit, door de kwaliteit van water uit de buurt te meten om erachter te komen in welke mate het grote publiek het water vervuilt. De Efteling zoekt een oplossing voor voorspellend onderhoud en het in kaart brengen van bezoekersstromen. Facilicom Group zoekt een oplossing voor een slimme rolstoelen en luchthavencaddies voor gehandicapte mensen.

Lees het actuele IoT-nieuws elke dag op www.channelconnect.nL


KORT NIEUWS

WAAR BREXIT EN GDPR SAMENKOMEN EN GOED NIEUWS ZIJN De eerste meldingen over de mogelijke impact van Brexit op de ICT-sector zijn even oud als het nieuws over de referendum uitslag zelf. Onzekerheid was in 2016 troef. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en voor velen is die onzekerheid nog steeds overweldigend. Er zijn echter ook partijen die los van de politieke rookgordijnen en verklaringen kijken naar de kaarten die op tafel liggen. Die groep is al enige tijd geleden tot een aantal sombere scenario’s gekomen.

Nederland krijgt als land met perfecte infra, aanbod van datacenter en colo en Engels als tweede taal opeens wel heel erg veel handel in de schoot geworpen. Dat wil zeggen: er moeten nog wel wat marketinginspanningen verricht worden, maar de kansen liggen zeker niet slecht.

Wanneer we de GDPR-verordening naast Brexit leggen, zien we iets dat heel nog maar weinigen zich realiseren. Brexit betekent dat het VK geen garanties meer kan geven over bescherming van data en vooral persoonsgegevens in lijn met de GDPR. Dat heeft enorme consequenties, want er staat nog al wat data van EU ingezeten in datacenters op het eiland. Die situatie is niet compliant te krijgen met de GDPR. De consequentie laat zich raden, ook al is het iets dat weinigen nog hardop zeggen: Heel veel ondernemers die data van EU burgers hebben moeten op zoek naar nieuwe datacenter ruimte, in de EU wel te verstaan.

DOOR HACKATHONS TE WEINIG AANDACHT VOOR PERSONEELSTEKORT? Wie in zijn/haar zoekmachine het begrip ‘hackathon’ invoert en daarbij de output beperkt tot de laatste week ziet honderden, zo niet duizenden meldingen over succesvolle events. Of nu gaat om overheden of bedrijfsleven, alles en iedereen schijnt dit idee in te zetten. Ook datacenters, cloudaanbieders en grotere providers omarmen het verschijnsel. Bij al die aandacht voor hackathons – en laten we wel zijn: ze worden steeds beter want professioneler begeleid voor het optimale mediaeffect – is er een vraag die schijnbaar niet gesteld wordt: Hoe verhoudt zich dit verschijnsel met het schreeuwend tekort aan mensen in de bedrijven zelf? Toen Channel Connect enige tijd geleden het Datacenter Summit 2018 hield, was een van meest intensief besproken thema’s de krapte op de arbeidsmarkt. Datacenters zijn weliswaar geen plekken waar duizenden mensen werken, maar ook de betrekkelijk geringe vraag naar nieuw personeel die deze sector stelt blijkt moeilijk in te vullen. En vanwege de positie in de IT-waardeketen merken ze ook dat ze een bottleneck vormen die elders voor problemen gaat zorgen.

en leuk een manier om kennis op te doen en te delen. Wat dat betreft is er echt niets mis met hackathon. Zeker niet als de catering het niveau van een lauwe cola en koude pizza overstijgt. Het nadeel is alleen dat dit soort events zo hoog op de agenda staat en zo veel de persaandacht krijgt dat we een andere vraag zelden meer tegenkomen. Dat is de vraag die ook tijdens het Datacenter Summit uitgebreid werd bediscussieerd: hoe komen we aan voldoende en goed gemotiveerde mensen voor de minder uitdagende werkzaamheden? Die vraag werd daarbij gesteld en beantwoord door een zeer gevarieerd gezelschap, van een datacenter met minder dan 3 FTE’s tot organisaties die namens duizenden (!) datacentergebruikers spreken. Het antwoord op die vraag is daarbij geen reden voor optimisme. Het bestaande onderwijs is niet goed, de particuliere initiatieven zijn deels weinig serieus en personeel uit het buitenland werven is allang niet meer de geniale oplossing. Het tekort is zeker op korte termijn niet op te lossen. Het ei van Columbus wordt nog gezocht. Misschien moet daarvoor maar eens serie hackathons worden opgezet.

Met hackathons (en andere projecten) wordt heel sterk de nadruk gelegd op programmeren en probleem oplossend vermogen in een weinig natuurlijke setting. Het is naast leerzaam, inspirerend Lees het actuele ISP-nieuws elke dag op www.isptoday.nl

ChannelConnect | juni 2018 | 9


BEDRIJFSNIEUWS

Jordy Kool, voormalig CEO Infotheek Group

‘ Wie niet mee verandert met de markt gaat het niet redden’

Per 1 juli legt Jordy Kool zijn functie als CEO van Infotheek Group neer om te worden opgevolgd door de van HPE afkomstige industrieveteraan Hans Daniels. Kool heeft in de negen jaar dat hij aan het roer stond Infotheek getransformeerd van een relatief bescheiden pc-leverancier met een omzet van 55 miljoen euro naar een Europese topspeler die door overnames en autonome groei het afgelopen jaar goed was voor 750 miljoen euro omzet. Aan opvolger Daniels de dankbare taak om die – samen met de Zweedse eigenaar en investeerder Altor – de komende jaren te laten doorgroeien naar een omzet van 1 miljard euro. Tekst Pim Hilferink

K

ool blijft als non-executive lid van de board van Infotheek Holding verbonden aan het bedrijf, waar hij verder nog één dag per week zijn expertise op het gebied van M&A beschikbaar stelt. Voor een exitinterview spraken we met de meervoudig onderscheiden ondernemer pur-sang in het recent geheel gerenoveerde bedrijfspand aan de Zaalbergweg in Leiden. Vanwege de tropische temperaturen was er een ‘kortebroekendag’ afgekondigd waarvan ook Kool dankbaar gebruikmaakte. Gedurende de tijdreis die we door de carrière van Kool bij Infotheek Group maakten, bleek nog eens overduidelijk hoe deze gedreven ondernemer in staat is om zijn zakelijke visie en doelstellingen over te brengen op investeerders, managementteam en medewerkers.

Afbouwen “Mijn opvolger Hans Daniels start per 1 juli en al ben ik dan niet meer dagelijks op kantoor, ik ben uiteraard beschikbaar om een soepele overdracht te realiseren”, zegt Kool. “Mijn adviseursfunctie voor M&A aangelegenheden stopt in principe na één jaar, dan laat ik het aan Hans over of hij dat nog wil doorzetten, normaal doe je dat dan liefst met je eigen team.

10 | juni 2018 | ChannelConnect

Afbouwen blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk – voor je het weet is er weer een dag voorbij – maar wel zeer verstandig, ook met het oog op de twee auto-immuunziektes die mijn gezondheid periodiek aantasten. Maar het is me inmiddels gelukt om de maandag vrij te nemen voor andere dingen. Op vrijdagen werkte ik al vanuit huis, en ik neem nu de laatste maanden ook de woensdagen ‘vrij’, al heb ik dan soms ook nog afspraken voor het werk. In vergelijking met de tropenjaren die ik

We zijn nog druk bezig om een nieuwe merknaam te lanceren, maar vanwege onze internationale footprint moeten daar nog de nodige juridische hobbels worden genomen. De streefdatum voor annoncering van de rebranding is ergens in Q3.”

Groei en groeistuipen Kool: “In de voorbije jaren heb ik – uiteraard met mijn team – veel successen mogen vieren, maar uiteraard ook minder leuke dingen meegemaakt.

‘ Ik waarschuw met klem voor het onderschatten van deze buitenlandse bedreiging’ als CEO toch wel heb gehad heb ik nu een normale werkweek. Gelukkig heb ik het afgelopen jaar alle operationele taken al kunnen overdragen. Stephan Derksen is verantwoordelijk voor de distributiedivisie, Luuk Slaats leidt de end-userdivisie en Brian Speelman is Chief Digital Officer. Dit driemanschap staat voor de schone taak om de drie bedrijven – Infotheek, Scholten Awater en Central Point – volledig te integreren.

Maar daar word je wijzer van. We hebben in 25 landen kantoren geopend (en soms ook weer gesloten), de rental business opgetuigd, de logistiek verhuisd, logistiek geopend in Engeland en Polen en daarbij veel zelf moeten uitvinden. Maar dat zijn de uitdagingen waar ik van hou. Om een tegenslag te noemen: de Brexit, die ons een kwart miljoen per maand kostte en waarvoor je niet een- twee-drie compensatie vindt. Dan moet je soms


BEDRIJFSNIEUWS

‘ Wat ik altijd ontzettend graag gedaan heb is het spotten en coachen van potentieel talent’

Maar dan wel in een actieve rol, door bijvoorbeeld een halve of een hele dag per week met zo’n bedrijf meewerken. Dat kan voor een private-equitybedrijf zijn, of een familiebedrijf, of – via een groot private-equitybedrijf – ook voor internationale concerns, zowel binnen als buiten de IT. Maar ik heb mijn vrouw en zakenpartners beloofd dat ik voor 1 januari a.s. geen nieuw hooi meer op mijn vork neem”, lacht Kool.

Grootste voldoening

Jordy Kool

hard ingrijpen, maar dat is onvermijdelijk. Aan de andere kant leer je ontzettend veel, zo heb ik de eerste grote bankleningen – zulke dikke pakken papier – zelf gedaan. We hebben nu vanzelfsprekend een CFO, maar ik weet hoe de contracten in elkaar zitten.”

Investeerdersbloed “Datzelfde speelt bij het kopen van bedrijven, of het ophalen van geld bij investeerders”, vervolgt Kool. “Als aandeelhouder heb ik een aantal keren

geld van tafel gehaald, maar dat altijd weer geïnvesteerd; het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Zo zit ik in een aantal andere Nederlandse, maar ook buitenlandse bedrijven, tot in Azië aan toe. Bij de Trainmore Groep die erg hard groeit en die in twee jaar tijd verdrievoudigd is, is mijn rol niet die van CEO; ik wil niet meer ‘aan het stuur zitten’, ik zet mijn ervaring in om ze te begeleiden bij hun groei. Ik zie mijn toekomstig functioneren bijvoorbeeld als lid van een RvC of RvA, al dan niet in combinatie met een investering.

“We hebben als bedrijf ontzettend veel prijzen en awards in de wacht gesleept, maar waar ik het meest warme gevoel aan heb overgehouden is vier jaar geleden geweest, toen we met Infotheek in verkooponderhandelingen zaten. Mijn twaalf MT-teamleden hebben toen op eigen initiatief een brief geschreven, waarin ze duidelijk uitspraken dat ik degene was met de visie op de markt, onze rol die we moesten vervullen én met welke strategie en dat er naar hun mening maar één persoon was die als kapitein dat schip kon varen. Op datzelfde moment stond ik op het punt om weg te gaan, maar doordat die brief op de onderhandelingstafel belandde kon ik niet anders dan aanblijven. Tegen zo’n overweldigend blijk van vertrouwen kan geen geld op. Dat heeft me ook vrij lang op de been gehouden omdat ik toen ook al wat worstelde met mijn gezondheid. Maar uiteindelijk heb ik toen wel besloten om geleidelijk aan mijn vertrek voor te bereiden en het roer aan een ander over te dragen!”

ChannelConnect | juni 2018 | 11


COMPROMISE NOTHING Introducing WD BlackTM NVMeTM SSD. The driving force behind everything you create.

SPEED PREVAILS Featuring sequential read/write speeds up to 3400MB/s (1TB model), it’s where blazing speed, top-tier performance, and Western Digital™ 3D NAND technology combine. The WD Black NVMe SSD is the virtually invincible SSD you can rely on. https://www.wdc.com/products/internal-ssd/wd-black-nvme-ssd.html


BEDRIJFSNIEUWS

‘ In vergelijking met de tropenjaren die ik als CEO heb gehad, heb ik nu een normale werkweek’ Talent spotten en laten bloeien Kool: “Wat ik ook altijd ontzettend graag gedaan heb is het spotten en coachen van potentieel talent. Zoals een jongen die gestopt was met zijn studie en die ik toch heb weten te motiveren om naar de Vlerick Business School en IMD te gaan. Die jongen is nu salesmanager en heeft een man of 70 onder zich en een leuk huis kunnen kopen. Dat levert ook bedankjes op van de ouders, die al vreesden dat er van hun zoon weinig terecht zou komen. Dat soort dingen, daar doe je het voor. Dat merk ik nu ook bij Trainmore, waar ik mijn voorliefde voor fitness en sport én mijn ondernemerskwaliteiten kwijt kan. Ik zit daar dicht op de eigenaren, die van mijn leeftijd zijn, en die zuigen als een spons alles op wat ik vertel, ook al breng ik het verhaal soms wel eens wat direct, maar dat boeit ze niet. Ze willen van mij horen wat ze beter kunnen doen en dan gaan ze weer. Ook dat is dankbaar werk.

Het ‘post-Kool’ tijdperk Wanneer Hans Daniels per juli zijn entree maakt hoeft hij zich over huisvesting voorlopig geen zorgen meer te maken. Kool: “Vastgoed is een van mijn vele

hobby’s en de 20.000 m2 waarover we hier beschikken is ‘future proof’. De kantoor-, productie- en magazijnruimtes zijn allemaal gerenoveerd en aan de eisen van de tijd aangepast. Er werken nu 400 mensen, maar er is voldoende ruimte voor nog eens 200 of 300 mensen. Als je bedenkt dat we het pand in de crisistijd hebben aangekocht dan begrijp je dat we nergens goedkoper kunnen zitten.” “Mijn opvolger kan zich dus direct volledig focussen op het formeren van zijn eigen team, dat onder meer antwoord moet geven op de consolidatieslag in de resellermarkt. Er staan de nodige bedrijven te koop en we moeten ons best wel zorgen maken over buitenlandse concurrenten. Amazon is bijvoorbeeld in Frankrijk gestart met een b2b-shop op basis van eerdere ervaringen in de VS, waar ze inmiddels de volledige procurement van grote organisaties verzorgen. Dat is nu nog ver van ons bed, we maken nog goede marges op onze circulaire IT en de dienstverlening eromheen, maar op de pure volumebusiness gaan we niet redden tegen spelers van dit kaliber. Ik waarschuw dan ook met klem voor het

onderschatten van deze buitenlandse bedreiging, die er hoe dan ook aankomt. Dat wordt momenteel gemaskeerd door de economische groei, maar de kleinere reseller die de laatste crisis heeft overleefd kan in een komende dip een margedaling van twee of drie procent niet meer opvangen. Ook de marges van refurb komen onder druk te staan, het wordt een transparante handel, alle prijzen zijn online te vinden, er komt een kwaliteitskeurmerk en de prijsconcurrentie slaat weer toe. Wat je als kleinere partij moet doen is de automatische piloot uitzetten en je specialiseren in bijvoorbeeld dienstverlening met een recurring businessmodel of een hele andere niche aanboren. Ik constateer dat er soms te weinig vooruit gekeken wordt en er een bepaalde naïviteit heerst. Het succes dat we met Infotheek hebben opgebouwd is mede te danken aan een grondige analyse van de trends in de markt en de risico’s, en te bedenken hoe we daarop moeten acteren. Voor een ondernemer is niets gevaarlijker dan je huiswerk niet maken voor je een (investerings)beslissing neemt!” «

IT4Kids zoekt medefinanciers

Behalve ondernemer is Kool ook de initiatiefnemer van IT4Kids, een stichting die zich inzet om kinderen uit armere gezinnen toch te kunnen laten sporten. Kool: “Ik kwam vijf jaar geleden op het idee toen onze dochter een jaar of vier was. Ons gezin komt niets tekort, maar toen hoorde ik op de radio een item waarin werd gemeld dat de ouders van een kleine 400.000 kinderen uit armere Nederlandse gezinnen geen geld hebben om hun kinderen te laten sporten. Ik besloot op datmoment dat ik daar iets aan wilde doen. Uiteraard werd ik in praktische zin geholpen door een aantal vrijwilligers binnen en buiten Infotheek dat grotendeels voor de funding zorgde middels de inzameling van gebruikte IT-apparatuur voor refurbishing. Dat bracht ieder jaar meer geld in de kas; zo hebben we vorig jaar voor de stichting rond 800.000 euro ingezameld. Dat geld gaat structureel naar de Richard Krajicek Foundation, Schooljudo en enkele ad-hoc projecten. Waar ik me de komende tijd ook voor wil inzetten is het breder trekken van de financiële basis om de continuïteit te waarborgen voor het geval Infotheek om welke reden dan ook zou wegvallen als sponsor. Ik wil niet té afhankelijk blijven van één financier. De stichting heet ‘IT4Kids’ en dus doe ik bij deze een oproep aan andere IT-bedrijven die ook langs de as van de inzameling van gebruikte apparatuur voor refurbishing hun steentje willen bijdragen aan het goede doel. Maar ook donaties of andere vormen van partnerships zijn zeer welkom. IT4Kids is bereikbaar onder 071-8001532 of info@it4kids.nl!”

ChannelConnect | juni 2018 | 13


BEDRIJFSNIEUWS

Eric Boonstra geeft toelichting op overname EvoSwitch door Iron Mountain Op 30 mei werd bekend dat Iron Mountain een van de iconen van de Nederlandse datacentersector, EvoSwitch, overneemt. Eric Boonstra, ceo van EvoSwitch, heeft ChannelConnect een uitgebreide toelichting gegeven op deze gebeurtenis. Tekst Rashid Niamat

B

oonstra geeft aan dat EvoSwitch ruim een jaar geleden is gestart met een proces dat uiteindelijk heeft geleid tot de koop van EvoSwitch Nederland door Iron Mountain. “We zagen al geruime tijd aan de ene kant consolidatie op de Nederlandse en internationale datacentermarkt en aan de andere kant de ontwikkeling dat bedrijven vaker van datacenters in meerdere landen gebruikmaken. Voor beide trends sluiten wij de ogen niet. We zijn verschillende scenario’s gaan bekijken met als doel de toekomst van EvoSwitch op de middellange en lange termijn te bepalen.” Daarbij passeerden verschillende mogelijkheden de revue, van samenwerking tot overname. Uit de woorden van Boonstra is op te maken dat er veel internationale belangstelling was, wat niet zo vreemd is want EvoSwitch is een goed draaiende, winstgevende organisatie die voldoende stroom en uitbreidingsruimte heeft en daarnaast een ervaren team. Dat voor de overname door Iron Mountain is gekozen heeft het nodige met het laatste te maken. Iron Mountain was namelijk op zoek naar een ervaren partij met een goed team. Vanwege de schaarste op de (internationale) arbeidsmarkt voor datacenterpersoneel wilde het onder geen beding een lege huls kopen, maar een bedrijf dat gewoon door kan gaan en daarnaast een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verdere internationale ambities. Al die punten zijn koren op de molen van EvoSwitch geweest, vertelt Boonstra. De match tussen de partijen was daarmee optimaal, met de overname als resultaat. www.evoswitch.com/nl

14 | juni 2018 | ChannelConnect

Gevraagd naar de vervolgstappen licht Boonstra een tipje van de sluier op door FLAP ter sprake te brengen. Die afkorting staat voor de vier belangrijkste datacenterlocaties in Europa: Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs. Iron Mountain heeft vorig jaar de datacenters van Credit Suisse in onder andere Londen overgenomen. Die worden op dit moment verbouwd van dedicated datacenter naar ruimtes waar ook colo kan worden gefaciliteerd. Amsterdam is via EvoSwitch nu ingevuld. Frankfurt en Parijs staan daarmee nu hoog op de agenda van Iron Mountain. Boonstra zal daar, samen met het Nederlandse directieteam van EvoSwitch, nauw bij betrokken zijn omdat hij in de nieuwe setting de Europese tak gaat leiden. De aandacht voor Frankfurt en Parijs zal niet ten koste gaan van de Nederlandse locatie en klanten, zo ve r z e ke r t Boonstra. Alles behalve dat: de uitbreiding van Haarlem gaat snel van start en met de locatie in Amsterdam wordt eerdaags ook begonnen. “Voor

de Nederlandse klanten zal er amper iets veranderen, behalve dan dat op de facturen een ander logo en bedrijfsnaam komt te staan”, schat Boonstra in. “De contacten blijven hetzelfde, de werkwijze ook en duurzaamheid blijft hoog in ons vaandel staan. Ook op dat punt is de match met Iron Mountain optimaal, zij zien daar echt het belang van in en zijn er zelf ook veel mee bezig.” Tenslotte is Boonstra gevraagd of hij al reacties van klanten heeft gehad. “Ja, uiteraard. Maar ik had niet verwacht dat er direct zoveel belangstelling zou zijn voor de internationale footprint die we nu hebben en verder gaan uitbreiden. De markt heeft duidelijk behoefte aan de kwaliteit en betrokkenheid waar EvoSwitch altijd voor heeft gestaan en dat gecombineerd met de mondiale footprint die Iron Mountain nu mogelijk maakt.” «

Eric Boonstra

sales@evoswitch.com

020 316 5170


COLUMN

Rob Kurver

Enterprise Connect 2018: Teams als basis van de nieuwe werkplek

B

egin maart mocht ik in het zonnige Orlando in Florida om

Was met name Slack in de beginjaren een mooi voorbeeld van

Enterprise Connect 2018, het belangrijkste Amerikaanse

Shadow IT, waarbij handige gebruikers het zelf invoerden, met

evenement over enterprisecommunicatie bij te wonen.

meer integraties en focus op security, schuift de adoptie en het

Stond dit evenement tot voorkort in het teken van discussies

beheer van de teamsoplossingen nu snel naar de IT-department, en

over de voor- en nadelen van on-premise versus cloud-PBX en

daarmee wordt het ook steeds meer relevant voor IT-resellers en

UC-oplossingen, dit jaar was cloud de norm en ging het vooral

-adviseurs. Hun uitdaging de komende jaren zal zijn om bedrijven

over nieuwe trends als CCaaS, CPaaS en digitale transformatie,

te helpen efficiënter en beter te werken door slimme integraties

en was iedereen bezig met ‘teams’.

en bijbehorende processen rondom teams. Telefonie en (video) conferencing zijn logische uitbreidingen van teams, maar ook

Het concept van business-chat was enkele jaren geleden, toen

koppelingen met CRM, ERP en reserveringssystemen liggen

Slack er een overnight miljardenbedrijf mee werd, nog behoorlijk

voor de hand. Er zijn al duizenden apps voor Slack eenvoudig te

nieuw. Tot die tijd was chat vooral iets voor kids; grote mensen

downloaden en te installeren en via API’s kan iedereen zelf apps

deden nog keurig alles met e-mail, maar dat is in korte tijd flink

ontwikkelen en die ook weer via de Slack-marketplace verkopen.

veranderd. Broadsoft en Unify volgden al een paar jaar geleden en intussen zetten ook Microsoft (met Teams) en Cisco (dat zijn

Eilanden

Spark-oplossing recentelijk omdoopte in WebEx Teams) ook

Er beginnen inmiddels wat mogelijkheden te komen om teams-

vol in op deze manier van interne communicatie, en blijft bijna

platformen van verschillende vendoren te koppelen maar die

geen enkele leverancier van zakelijke communicatieoplossingen

zijn nog verre van ideaal. En hoe meer er uitgebreid wordt, hoe

nog achter.

minder goed dit zal werken. Als organisatie (of team) moet er dus voorlopig echt een keuze gemaakt worden, waarbij voor

Interne communicatie

de gebruiker de userexperience cruciaal zal zijn en voor de

Intussen tel je als organisatie niet meer mee als je voor interne

organisatie de beheerbaarheid, prijs, ondersteuning et cetera.

communicatie niet met een teamsoplossing werkt, of tenminste

Was Slack in eerste instantie bedoeld als e-mailkiller, intussen

experimenteert. Slack werd in het begin vooral heel snel omarmd

wordt juist gekeken naar slimme manieren om externe teams

door startups en grote bedrijven waarbij medewerkers verspreid

(denk aan klanten, leveranciers) goed te ondersteunen, waarbij

over meerdere locaties werken, een kleine vijf jaar later zijn er in

ook e-mailintegratie juist weer belangrijk is.

50.000 organisaties meer dan acht miljoen gebruikers dagelijks actief mee (waarvan er twee miljoen betalen, dus een gezonde

Kortom, teams is een mooie aanvulling op het officepalet waar we

business case). En Microsoft meldde op Enterprise Connect dat

de komende jaren allemaal nog een hoop lol aan zullen beleven!

ze intussen wereldwijd 200.000 bedrijven op Teams gehesen heeft. Zonder nog te melden hoeveel actieve gebruikers dat zijn van de 125 miljoen Office-gebruikers wereldwijd, maar met alle aandacht voor uitbreiding met telefonie, AI (Cortana), real-time vertaling, gasten, federatie et cetera gaat dit komende jaren nog

Rob Kurver is ondernemer, consultant en trainer/coach in ICT,

hard groeien.

telecom en cloudcommunicatie. Reageren? rob@white-rabbit.nl

ChannelConnect | juni 2018 | 15


BEDRIJFSNIEUWS

Gerben de Haan en Ron Wiesbrock

‘ Ingram Micro’s Connectivity Service Center ontzorgt resellers’ Een paar weken geleden lanceerde Ingram Micro het Connectivity Service Center als nieuwe dienst in het Connectivity-portfolio. Daarmee ondersteunt de distributeur de verkoop T-Inside, de complete zakelijke communicatieoplossing van T-Mobile, door de reseller op diverse vlakken te ondersteunen, waardoor deze zich kan focussen op sales en relatiemanagement. Connectivity Service Center is ontwikkeld in samenwerking met Helder Telecom & ICT, al jarenlang een vertrouwde value-added partner van Ingram Micro. Tekst Pim Hilferink

D

e basis voor deze nieuwe dienst is dat we al jaren een uitstekende samenwerking hebben met T-Mobile op het gebied van hosted telefonie,” legt Gerben de Haan, Senior Business Unit Manager Connectivity bij Ingram Micro uit. “Het product dat we leveren is T-Inside, een complete zakelijke communicatieoplossing met

Gerben de Haan 16 | juni 2018 | ChannelConnect

mobiel, volwaardig PBX- en presencefunctionaliteiten, op elk type device, waar dan ook. Het is een volledige softwaregebaseerde oplossing met applicaties voor zowel pc als Mac, tablet en smartphone (iOS, Android en Windows). T-Inside van T-Mobile voldoet bovendien aan de hoogste beschikbaarheidseisen. Onze resellers

kunnen dit product zelf installeren en (financieel) beheren. Er zijn op dit gebied ook de nodige white-labelproducten in de markt, maar wij geloven stellig in de meerwaarde van het leveren van A-merkoplossingen zoals van T-Mobile.”

Oplossing voor capaciteitstekort De Haan: “Wat we hebben gezien, is dat veel van onze klanten T-Inside echt een gaaf product en een mooie oplossing vinden, maar in de praktijk te weinig ‘handjes’ of voldoende kennis in huis hebben om het zelf bij klanten te installeren en te beheren. Onze consultants kunnen hierbij ondersteuning bieden in het offerte- en verkooptraject, de installatie en beheer dient de reseller in principe zelf te doen; wij hebben geen groep met servicewagens op de weg. Deze barrière hebben we op een andere manier ingevuld door samenwerking te zoeken met Helder Telecom & ICT, die bekend staat om de uitstekende service die het bedrijf verleent aan zijn klanten. Bovendien is Helder Telecom & ICT tot op het hoogste niveau gecertificeerd, heeft het bedrijf jarenlange ervaring met het leveren van telecom- en ICT-diensten en is het een Connectivity-partner van het eerste uur. Wij zijn goed in het distribueren, het maken van afspraken en het bij elkaar brengen van partijen, Helder Telecom & ICT is goed in het installeren, beheren en onderhouden van dit soort projecten. De combinatie


BEDRIJFSNIEUWS

Strippenkaart voor keuzevrijheid

Ron Wiesbrock

van onze respectievelijke expertises heeft zo aan de wieg gestaan van het Connectivity Service Center-concept.”

Schoolvoorbeeld van samenwerking “De totstandkoming van het CSCprogramma past ook helemaal in het kader van het partnerprogramma ‘Your way to collaborate’ dat volledig is geënt op samenwerking, doen waar je goed in bent en het besef dat je niet alles alleen kunt doen”, zegt Ron Wiesbrock, Business Development Manager en Consultant bij Ingram Micro Mobility. “En het is ook een mooi voorbeeld dat je als landenvestiging van een wereldwijde corporate toch ook lokaal ondernemerschap kan hebben. Maanden van intensieve voorbereidingen kunnen dan tot mooie dingen leiden, zoals het Connectivity Service Center dat we, nu twee weken geleden, gelanceerd hebben.”

Stimulans voor IT-resellers Wiesbrock vervolgt: “Bij ons kun je T-Inside nu op twee manieren afnemen: geheel in eigen beheer nadat je een sales- en een technische training van twee dagen met goed resultaat hebt nl.ingrammicro.eu

afgesloten, iets waar vooral echte telecomresellers voor kiezen. Of met gebruikmaking van CSC, waarbij alle implementatie- en serviceactiviteiten rondom T-Inside worden overgedragen aan het CSC, dat zowel de situatie bij de eindklanten als de resellers volledig ondersteunt. Daarmee denken we vooral ook de IT-reseller over de streep te trekken die nog geen of onvoldoende kennis van de telecommarkt heeft. Door gebruik te maken van CSC kan hij zich vooral focussen op het beheer van de salesrelatie met de klant en zich profileren als ‘one-stop-shop’ voor ICT-infra en -diensten, waar vanuit de markt steeds meer vraag naar is.” De Haan: “Nu de CSC-propositie compleet is gaan we die vanzelfsprekend op de van ons bekende manier in de markt promoten. Zo is er een trainingsschema opgesteld en gaan we in samenwerking met T-Mobile diverse demosessies houden, verspreid over Nederland. Dé kans voor resellers die nog geen hosted telefonie aanbieden om daar nu in te stappen met een A-merkoplossing waarvan de prijsstelling je zal verbazen!” «

info@ingrammicro.nl

030 246 4297

T-Inside draait op het Telepo-platform van Mitel en is al vanaf twee seats beschikbaar. Resellers kunnen naast vast-mobielintegratie desgewenst zelf de internetverbinding leveren, zelf factureren of dat in samenwerking met Ingram Micro doen. Er zit ook veel flexibiliteit in voor de eindgebruiker: zowel vaste als mobiele licenties zijn vanaf één maand te verkrijgen. Via het Connectivity Service Center kunnen onderstaande diensten worden afgenomen: Pre-sales consulting, Site Survey, installatie op locatie, projectmanagement, beheer en support. Voor een zo laagdrempelig mogelijke toegang tot deze diensten heeft Ingram Micro samen met Helder Telecom & ICT een strippenkaartsysteem ontwikkeld die door de reseller kan worden gebruikt om de diensten die hij nodig heeft in te kopen. De service gaat zover dat de reseller bijvoorbeeld een eigen ‘ingang’ voor support kan inkopen, waarna zijn supporttelefoon wordt opgenomen met de naam van de reseller. De dienst Connectivity Service Center is binnen Ingram Micro Connectivity onderdeel van het programma ‘Your way to Collaborate’ dat IT-resellers helpt bij verbreden van hun dienstverlening. Naast het aanbieden van hosted telefonie en internet kan het portfolio worden uitgebreid met cloudoplossingen zoals Office365, Skype for Business of online cloud file sharing en synchronisatieoplossingen. Ingram Micro Mobility werkt samen met leveranciers zoals Vodafone, Telfort, T-Mobile, Ziggo en Microsoft en heeft als een van de doelstellingen om resellers te begeleiden in hun transitie naar Totalcom te realiseren en te ondersteunen bij het aanbieden van complete ICT-oplossingen aan zakelijke klanten. @ingrammicronl

ChannelConnect | juni 2018 | 17


COLUMN

Mabel G. de Vries

M

1 + 1 = 1,47 ensen die mij wat beter kennen, weten dat hoofd-

projecten gedaan en ik heb op één van die projecten goed

rekenen niet mijn grootste kracht is. Maar de boven-

doorgerekend wat de besparing van deze combinatie was. De

staande berekening klopt tot twee cijfers achter de

uitkomst was verbluffend! Ik ga jullie geen bedragen noemen,

komma. Want uw projectbudget voor informatiebeveiliging kan

maar door de twee trajecten te combineren, kwam men op

minimaal 35 procent omlaag! Wonderlijk toch hoe sommige

een besparing van bijna 40 procent!

organisaties telkens ‘uit budget’ lopen en dat projecten te vaak duurder uitpakken dan geprognotiseerd werd. Daarnaast blijkt

De meest voor de hand liggende vraag is: Hoe dan?

ook dat veel projecten later afgerond worden dan gepland.

De ‘out of pocket’-besparing zat op o.a. de volgende punten: 1. Uitvoeren van één gecombineerde nulmeting op het

Het plannen en begroten van een informatiebeveiligings-

gecombineerde project (i.p.v. twee)

project is best een complexe aangelegenheid, maar kan

2. Je hoeft maar één projectplan op te stellen (i.p.v. twee)

efficiënter en vaak met minder geld. Sommige projecten

3. Het projectteam is aanzienlijk compacter en je hebt aan

worden opgedeeld in meerdere fases die elkaar opvolgen. Soms is hiervoor resource planning de reden, maar veel vaker gebeurt het om de begroting ‘vriendelijker’ te laten lijken omdat de bedragen door versnippering kleiner lijken. En zo valt er dus gemakkelijker budget van de organisatie los te peuteren. Op zich een prima methode, maar waar het mis gaat is dat door deze versnippering de kans groot is dat je dingen dubbel doet. Je moet een paar keer een project optuigen, resources vrijmaken, processen inrichten…

één projectleider genoeg 4. D e awareness kan binnen één programma worden geadresseerd 5. Technische maatregelen kunnen worden gecombineerd in hetzelfde project 6. G elijke procedures kunnen worden opgesteld om aspecten beide normenkaders te dienen 7. De doorlooptijd is korter, waardoor productiviteitsverlies beperkt blijft

Beter is het om vanuit een strategischer kader naar de

De kostenbesparing op procesbegeleiding van een gecom-

probleemstelling te kijken en dus niet een aanvliegroute te

bineerd project kan oplopen tot 50 procent. Denk hierbij

kiezen vanuit een operationele probleemstelling, hoe verlei-

vooral aan het eenmalig uitvoeren van het opstellen van een

delijk ook. Een project initiëren vanaf het strategisch kader

programma van eisen, het proces rondom productselectie en

stelt je in staat om zaken te combineren. Je overziet de taken

testen, het uitvoeren van leveranciersselectie en behorende

die aan elkaar gerelateerd zijn, je ziet sneller het kritieke pad

gesprekken, contractonderhandelingen… En dit is nog maar

en je kunt beter de versterkende facetten combineren.

een kleine greep uit het besparingsproces.

Om maar eens de koe bij de horens te vatten: stel, je combi-

Er zijn overigens ook goede redenen om niet te combineren,

neert het inregelen van de beveiligingseisen en normen van

maar na het lezen van deze businesscase kan hiervoor een

de AVG met de overeenkomstige beveiligingseisen die je

kostenoverweging nimmer de doorslaggevende reden zijn.

aangereikt krijgt bij het implementeren van de ISO-27001. Het leeuwendeel van die maatregelen overlapt elkaar, dus

Mabel G. de Vries is Security Lead Digigurus en Founder/Director XSecutive.

waarom niet combineren? Begin dit jaar heb ik dit voor twee

Reageren? mabel@digigurus.net

18 | juni 2018 | ChannelConnect


BEDRIJFSNIEUWS

WEM realiseert versnelde groei dankzij keuze voor channelmodel Het Amsterdamse no-code applicatieplatform WEM is in de afgelopen twee jaar exponentieel gegroeid en heeft behalve in Nederland inmiddels ook distributeurs opgetekend in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Mexico en de APAC-regio. Met de ondertekening van een distributieovereenkomst met technologiedistributeur Arrow ECS versnelt het bedrijf zijn expansieplannen in de Benelux. Tekst Pim Hilferink

E

r is wereldwijd een snelgroeiende belangstelling voor no-code applicatieontwikkeling op gang gekomen omdat die de oplossing biedt voor diverse knelpunten in de markt”, vertelt WEM CEO Rob Schilperoort. “Zo heb je met WEM geen last meer van een tekort aan programmeurs, simpelweg omdat in principe iedereen die met een flow-chart kan omgaan, met WEM zelf applicaties kan ontwikkelen. En dat ook nog eens veel sneller en flexibeler dan traditionele softwareontwikkelaars dat kunnen. In een markt die steeds meer ‘mobile first’ georiënteerd is en waar ‘agile’ al lang geen hype meer is, plukken we als no-code pioniers steeds meer de vruchten van onze inspanningen.”

Groei met partners, buitenlandse expansie Gezien de grote belangstelling schakelde WEM afgelopen jaar over van een direct

Rob Schilperoort

www.arrowecs.nl www.wem.io

naar een indirect channelmodel en vergrootte daarmee de sales- en supportcapaciteit voor het platform. Schilperoort: “Door de extra handen en voeten die het kanaal ons bood kregen we ook tijd om onze verdere groeiplannen vorm te geven en de buitenlandse distributieregio’s te openen die in de intro worden genoemd. Over die ontwikkelingen hebben we via diverse media gecommuniceerd, waaronder ook ChannelConnect en dat resulteerde behalve in een aantal nieuwe resellercontracten ook in een telefoontje van Arrow om eens met elkaar te praten”, vervolgt Schilperoort.

Interessante Portfolio-uitbreiding en geografische expansie

Overeenkomst met Arrow ECS

“Arrow gaat zorgen voor een snelle adoptie van het WEM-platform. Arrows technologie-expertise en toonaangevende dienstverlening gaat ons zeker helpen om de distributie van ons no-code applicatieplatform substantieel te vergroten”, voegt Schilperoort eraan toe. «

“Ik was in eerste instantie best verrast dat een grote partij als Arrow belangstelling had om zaken te doen met een klein bedrijfje als het onze”, zegt Schilperoort. “Maar ook zij zien de softwarewereld veranderen en de vraag naar PaaS-achtige producten toenemen. Dus zijn we een kennismakings- en testfase ingegaan en hebben Arrow bij een aantal klanten en partners geïntroduceerd. De oplossing sloeg aan, we hadden al een kant-en-klaar distributie- en on-boardingprogramma en er was sprake van een echte klik, waardoor het contractuele proces snel verliep. Om ook internationaal goed te kunnen werken ondersteunt ons platform nu ook tijdzones en gaan we cloudagnostic hosting doen. Versie 4 van ons platform komt binnenkort uit, met daarin tal van innovaties en verbeteringen die het gebruik van WEM nóg makkelijker en intuïtiever maken.” sales.ecs.nl@arrow.com

info@wem.io

020 240 2120

“Voor Arrow betekent deze overeenkomst met WEM een ingang in de snelgroeiende markt voor no-code applicatieontwikkeling”, zegt Bart van Rheenen, Managing Director bij Arrow ECS. “Wij hebben zelf bij Arrow ervaren hoe snel en eenvoudig het werkt. Het platform van WEM heeft het in zich een omslag in de overspannen markt van softwareontwikkeling teweeg te brengen. Ik ben trots dat we vanuit Arrow deze technologie naar de markt gaan brengen.”

Bart van Rheenen @arrowecs_nl @_wem

ChannelConnect | juni 2018 | 19


ACHTERGROND

Cybersecurity-expert Mary-Jo de Leeuw over gebruik Kaspersky antivirussoftware

Liever een raket in mijn tuin dan een Rus in mijn keuken computer?

Op 14 mei jongstleden meldde minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer, dat het kabinet heeft besloten te stoppen met het gebruik van Kaspersky antivirussoftware. Maar waar zijn de feiten die een grootschalige boycot als deze rechtvaardigen? Cybersecurity-expert Mary-Jo de Leeuw laat voor ChannelConnect haar licht schijnen over deze stap. Tekst Mary-Jo de Leeuw

H

et was een opmerkelijk bericht dat op 14 mei bekend werd gemaakt. Advocaat en jurist Ferdinand Grapperhaus, tegenwoordig namens het CDA minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte III, liet weten dat het kabinet heeft besloten te stoppen met het gebruik van Kaspersky antivirussoftware. Bedrijven en organisaties die vallen onder de kritieke vitale infrastructuur zoals energiemaatschappijen en waterbedrijven, worden daarnaast dringend geadviseerd om deze software niet langer te gebruiken. De minister liet weten dat het een “voorzorgsmaatregel betreft om de nationale veiligheid te waarborgen”. Het moge duidelijk zijn: exit voor Kaspersky in Nederland. Maar waar zijn de feiten die deze boycot rechtvaardigden? Op 5 oktober 2017 verscheen een artikel in de Amerikaanse media: de Wall Street Journal maakte bekend dat een Russische hacker, in 2015 gevoelige informatie had gestolen van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Deze informatie had hij verkregen door gebruik te maken van een (bekend) achterdeurtje in de software van Kaspersky. Deze onthulling zou de opmars zijn voor nog meer verwijten over vermeende spionagepraktijken. Daarnaast nemen de beschuldigingen,

20 | juni 2018 | ChannelConnect

over inmenging in het bedrijf door de Russische overheid, vanaf die dag een hoge vlucht. Wat volgt laat zich het beste omschrijven als een moderne heksenjacht. Maar dan een heksenjacht zonder een vrouw op een bezemsteel maar een getalenteerde man op een computer in dit geval. Dit is het verhaal van Eugene Kaspersky.

Verboden toegang voor onbevoegden Kaspersky is, als Russisch bedrijf wiens hoofdkantoor is gevestigd in Rusland, wettelijk verplicht om mee te werken aan ‘activiteiten’ van Russische veiligheidsdiensten. Wat die ‘activiteiten’ zijn? Daar zijn de meningen over verdeeld, aldus de zoekresultaten van

De Nederlandse overheid trekt de stekker uit een bedrijf op basis van aannames en koffiedikkijken Een doorn in het Grapperhaus-oog Kaspersky is een niet-beursgenoteerd bedrijf dat in 1997 is opgericht in Rusland. Het bedrijf ontwikkelt digitale beveiligingsoplossingen zowel voor het bedrijfsleven als voor consumenten. Het bedrijf maakte al gauw furore met zijn antivisussoftware en veroverde daarmee in korte tijd de hele wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat overheidsinstanties in binnen- en buitenland de weg vinden naar dit alom geprezen en prijswinnende bedrijf. Wie had ooit gedacht dat beveiligingsexpertise en diepgaande kennis van online dreigingen, Kaspersky op een dag fataal zouden kunnen worden…

diverse zoekmachines zoals DuckDuckgo. Desalniettemin was daar ineens de Kamerbrief ‘ Voorzorgsmaatregel ten aanzien van gebruik Kaspersky antivirussoftware’. Minister Grapperhaus gaf in die brief aan dat de Russische “antivirussoftware diep in de systemen zit” waardoor “misbruik een groot veiligheidsrisico kan vormen”. Want, zo wordt geredeneerd: “misbruik kan niet worden uitgesloten”. Grapperhaus gaat er volledig aan voorbij dat antivirussoftware er JUIST op is ontwikkeld om diep in de systemen te dringen om te doen waarvoor het wordt aangeschaft: indringers buitensluiten!


ACHTERGROND

Grapperhaus gaat er volledig aan voorbij dat antivirussoftware er JUIST op is ontwikkeld om diep in de systemen te dringen

de tsunami aan negativiteit achter zich te kunnen laten. Maar of dat genoeg is om de wereldwijde boyot, die inmiddels zijn intrede ook in Nederland heeft gedaan, het hoofd te bieden, moet in de toekomst blijken. Anno 2018 lijkt de bekende kreet van weleer terug te zijn van weggeweest: “Liever een raket in mijn tuin, dan een Rus in mijn keuken!” Of in dit geval: in een computer. «

Mary-Jo de Leeuw Vakkundig de nek omgedraaid Over welke ‘feiten’ die een grootschalige boycot als deze rechtvaardigt, hebben we het? Ferme ambtelijke taal over ‘nationale veiligheid die in gevaar is’ en ‘het treffen van voorzorgsmaatregelen’ vragen immers om ferme bewijzen. Desondanks komt de minister niet verder dan “dat er geen concrete gevallen van misbruik in Nederland bekend zijn”. En ondanks dat er geen onderzoek is dat bijvoorbeeld heeft aangetoond dat Rusland misbruik maakt van de positie van Kaspersky én dat er geen achterdeurtjes zijn gevonden in de

geïnstalleerde antivirussoftware op de desbetreffende systemen, besluit Rutte III om Kaspersky vakkundig de nek om te draaien. De Nederlandse overheid trekt dus de stekker uit een bedrijf op basis van aannames, koffiedikkijken, adviezen die niet met de buitenwereld worden gedeeld en doet daar verder geen mededelingen over anders dan dat het een “voorzorgsmaatregel betreft om de nationale veiligheid te waarborgen”.

Wereldwijde boycot Inmiddels heeft Kaspersky wereldkundig gemaakt het hoofdkantoor te verhuizen naar Zürich in Zwitserland in de hoop zo

Mary-Jo de Leeuw is als cybersecurityexpert verbonden aan Revnext waar zij associate partner is. Daarnaast is zij onder andere voorzitter Algemeen Bestuur van de Cyberwerkplaats. Zij houdt zich daarnaast onder andere met het platform Internet of Toys bezig met standaardisatie en keurmerken van connected toys, vraagstukken op het snijvlak van wet- en regelgeving en privacy-issues. Mary-Jo of ‘Mario’ naar het gelijknamige computerspel, is van jongs af aan gefascineerd door de wereld van nullen en enen.

ChannelConnect | juni 2018 | 21


BEDRIJFSNIEUWS

Rob Mekken van Music IT

Meerdere netwerken beheren met NETGEAR Insight NETGEAR Insight is een nieuwe oplossing om eenvoudig netwerken

Ieder project

te beheren. Het is een uitkomst voor resellers die zorgen voor

Music IT werkt al jarenlang met NETGEARapparatuur. “Ik begon tien jaar geleden, op het dieptepunt van de crisis”, blikt Mekken terug. “Gelukkig had ik meteen enkele grote klanten. Zo werkte ik mee aan een project in Amsterdam waar 70

netwerken van een groot aantal klanten. “Het is geschikt voor ieder netwerk, groot of klein.” Tekst Dirkjan van Ittersum | foto: Andrea Bartosova

E

ind vorig jaar werd NETGEAR Insight geïntroduceerd om het beheer van netwerken gemakkelijk te maken. Via de webportal en een app (voor iOS en Android) kunnen wifi-accesspoints, switches en opslagapparaten worden ingesteld en gemonitord. NETGEAR wilde zo een oplossing bieden voor een veelgehoorde klacht: het instellen van netwerkapparatuur was lastig en bovendien moest dit per apparaat individueel gebeuren.

Rob Mekken 22 | juni 2018 | ChannelConnect

Rob Mekken van reseller Music IT nam het systeem meteen in gebruik en noemt het een aantrekkelijke oplossing. “Het is ideaal om op afstand mee te kijken en waar nodig zaken bij te sturen”, legt hij uit. “Veel klanten tonen interesse. Kleinere klanten besluiten vaak NETGEAR Insight te gebruiken om zelf het beheer te doen. Klanten – meestal de wat grotere – die het beheer willen uitbesteden, sluiten een wat duurder abonnement af zodat wij het kunnen doen.”

‘ Het voordeel is dat NETGEAR apparatuur levert voor alle type klanten’


BEDRIJFSNIEUWS Bekijk het video-interview met Rob Mekken op https://youtu.be/6J3Uo5emYX0 of scan de QR-code

Voor resellers biedt NETGEAR Insight verschillende verdienmodellen oefenruimtes voor muzikanten werden gebouwd. Het hele pand moest worden voorzien van een bedraad en draadloos netwerk. Al snel kwam ik uit bij NETGEAR dat de juiste apparatuur en ondersteuning kon leveren.” De samenwerking beviel zo goed, dat Mekken voor netwerkapparatuur uitsluitend met NETGEAR-apparatuur werkt. “Ik beheer inmiddels tientallen netwerken, groot en klein. Het voordeel is dat NETGEAR apparatuur levert voor alle type klanten. Ze hebben eenvoudige spullen, bijvoorbeeld voor een muzikant die het netwerk in zijn thuisstudio wil verbeteren. Maar ook apparatuur voor grote projecten met honderden werkplekken. NETGEAR Insight is geschikt voor elke locatie. De oplossing kan zowel bedrade als draadloze netwerken beheren, inclusief eventueel aangesloten storage.”

Network as a Service Bij de aanschaf is het wel belangrijk om te controleren of apparatuur geschikt is voor NETGEAR Insight. “Bij nieuwe apparatuur is dat bijna standaard het geval, maar oudere producten moeten hier nog geschikt voor worden gemaakt,” zegt Mekken, die inmiddels meerdere NETGEAR Insight-netwerken heeft ingericht. NETGEAR levert de oplossing in drie uitvoeringen. “De eerste versie is bedoeld voor consumenten. Zij kunnen op een iOSof Android-device in de gaten houden of het netwerk goed werkt. Daarnaast is er een versie voor professionele gebruikers. Die geeft toegang tot een webportaal met meer mogelijkheden. Denk aan www.netgear.nl

geavanceerde instellingen, diagnoses, rapporten et cetera. Op korte termijn komt een derde versie uit voor resellers. Daar wachten we met smart op. We kunnen dan NETGEAR Insight-licenties verkopen aan klanten. Via één eigen portal kunnen we dan de netwerken van al onze Insight-klanten beheren. Daarbij kunnen we ook proactief werken. Nog voordat een klant merkt dat er een probleem is, stuurt de app al een notificatie zodat we actie kunnen ondernemen.” Voor resellers biedt NETGEAR Insight verschillende verdienmodellen. Een klant kan apparatuur aanschaffen in combinatie met een abonnement op het beheer van het netwerk. Als een bedrijf liever geen apparatuur aanschaft, is het ook mogelijk om apparatuur plus beheer voor een maandbedrag aan te bieden. “Bedrijven vinden dat vaak prettiger omdat ze geen investeringen hoeven te doen en weten waar ze per maand aan toe zijn. Het is dus een volwaardige Network-as-a-Service-oplossing.”

Gebruiksgemak Als we vragen wat volgens Mekken het grote voordeel is van NETGEAR Insight hoeft hij niet lang na te denken. “Eenvoud, gebruiksgemak en inzicht”, horen we. “Dat geldt voor het beheer. Sommige klanten hechten vooral waarde aan het feit dat ze niet hoeven te investeren. Bedrijven zien dat als een boekhoudkundig voordeel.” Zou Mekken de oplossing aan collegaresellers adviseren? “Het liefst heb ik de markt natuurlijk voor mezelf”, lacht hij, “maar het is zeker een aanrader.” Toch heeft hij wel een kanttekening. “Sommige

info@netgear.nl

0182 587 000

resellers hebben moeite om af te stappen van hun bestaande businessmodel. Vroeger leverde je apparatuur waarvoor je een rekening kon sturen. Dan ging er een of twee keer een monteur langs met bijbehorende factuurtjes. Het in de lucht houden levert ook weer werk op, dus er waren veel uren mee te maken. Dat is aan het veranderen. In dit nieuwe model moet je goed uitzoeken hoe je geld gaat verdienen. Weliswaar kun je abonnementen verkopen wat een continue stroom inkomsten oplevert, maar het aantal uren zal naar beneden gaan. Dat is voor sommigen wel beangstigend. Toch is het een onvermijdelijke verandering. Daarom ben ik er ook ingestapt.” «

Music IT Het bedrijf Music IT begon in 2008 als Apple-specialist voor muziekindustrie. Eigenaar Rob Mekken is gecertificeerd Apple Consultant, een select groepje in Nederland. “Ik lever apparatuur en installeer netwerken,” zegt Mekken. “Dat kan gaan om kleine netwerken, bijvoorbeeld bij een muzikant thuis, maar ook om hele grote netwerken. Omdat ik veel contact heb met muzikanten krijg ik ook andere klussen. Een voorbeeld: veel muzikanten hebben een baan naast hun muzikale activiteiten. Ze werken op een school en vragen dan of ik daar ook iets kan betekenen. Verder lever ik veel aan winkels. Zelf heb ik ook ooit een winkel gehad. Toen bleek er geen goed kassasysteem voor Mac’s is. Inmiddels lever ik kassasystemen die draaien op tablets, van Apple natuurlijk.”

@netgear

ChannelConnect | juni 2018 | 23


BEDRIJFSNIEUWS

Bram Wingens, CEO en oprichter Renewd

‘ Kwaliteit is de motor van onze groei’ Het gaat goed met Renewd. Het bedrijf dat naar eigen zeggen de beste kwaliteit refurbished producten zoals iPhones en iPads verkoopt, groeit tegen de klippen op. Onlangs werd het assortiment uitgebreid met een nieuwe productgroep, namelijk MacBooks. Reden voor ChannelConnect om bij Bram Wingens, oprichter en CEO van Renewd, aan te schuiven voor een kop koffie, een Bossche bol en een updategesprek. Tekst Marco Mekenkamp

I

n de vorige editie van ChannelConnect liet Bram Wingens, oprichter en CEO van Renewd, weten dat er wat hem betreft een keurmerk moet komen voor refurbished. Uit een test van de Consumentenbond begin dit jaar bleek er behoorlijk veel kwaliteitsverschillen te bestaan tussen het refurbished aanbod en Wingens liet weten dat dat wat hem betreft anders moest. En inderdaad: niet veel later werd bekend dat UNETOVNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, in samenwerking met enkele marktpartijen, dat keurmerk daadwerkelijk gaat opzetten. Wat kan Bram Wingens ons vertellen over de voortgang? “We hebben met elkaar afgesproken om daar in de pers geen mededelingen over te doen”, laat hij lachend weten. “Maar ik kan je wel vertellen dat de gesprekken allemaal constructief verlopen en dat we goede vorderingen maken.” Durft hij een voorspelling aan wanneer het keurmerk er daadwerkelijk is? Wingens staart even peinzend voor zich uit en zegt dan: “Voorspellen is altijd lastig, maar ik spreek de hoop uit dat het keurmerk er daadwerkelijk nog dit jaar komt.”

24 | juni 2018 | ChannelConnect

Btw-verlaging gewenst Refurbished toestellen maken de laatste tijd een enorme opmars, constateert Wingens. “De strategie die wij gekozen hebben om met diverse distributeurs in Europa overeenkomsten aan te gaan, werpt eigenlijk al vanaf het begin zijn vruchten af. We zien overal de verkopen

heb ik actuelere cijfers gekregen: maar liefst 134 kilo erts, 190 liter water en 20,5 gram cyanide zijn nodig voor het produceren slechts één iPhone. Dat laatste giftige goedje wordt overigens gebruikt om de voor een smartphone benodigde 0,2 gram goud uit gouderts te halen. Waar de Nederlandse overheid op tal van gebieden duurzaamheid via belastingmaatregelen ondersteunt, vind ik dat er ook een financiële stimulans voor refurbished mag komen. Er zijn zoals gezegd landen in Europa waar refurbished toestellen onder het lage btw-tarief vallen.” Zo’n eventuele btw-verlaging heeft vanzelfsprekend voor de zakelijke markt geen enkel effect, maar voor de consument kan zo’n financiële prikkel

‘ We hebben de MacBook Air en de MacBook Pro in het assortiment opgenomen’ flink stijgen, met name in de landen waar de overheid heeft besloten om refurbished producten met een lager percentage btw te belasten. Je ziet dat zoiets de verkoop van dergelijke apparaten enorm aanjaagt. Wat mij betreft moet ook de Nederlandse overheid hier een stap in nemen. Want kiezen voor bijvoorbeeld een refurbished iPhone betekent dat er geen nieuwe geproduceerd dient te worden. Ik citeerde vorige keer uit een boek van Brian Merchant wat het produceren van één iPhone kost. Inmiddels

erg interessant zijn, helemaal omdat de technologische ontwikkelingen op het gebied van smartphones lang zo snel niet meer gaan als vroeger. Tegenwoordig kan je prima uit de voeten met een toestel dat al een paar jaar oud is. Een lagere prijs kan dan net dat zetje voor veel consumenten zijn.

Bijzonder lage RMA Maar toch moet wat betreft Wingens niet de prijs bepalend zijn voor refurbished, maar de kwaliteit. “Wij hebben


BEDRIJFSNIEUWS

Bram Wingens

heel duidelijk gekozen voor de beste kwaliteit en ik kan je wel zeggen dat die keuze de motor is van onze groei. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om refurbished iPhones en iPads van Renewd te kopen. Natuurlijk is het prijsverschil met nieuw een van de overwegingen, maar het belangrijkste is dat de retouren heel laag moeten zijn. En wij kunnen dat bieden, juist door ons systeem van de vele intensieve controles die elk toestel ondergaat voordat wij het naar de markt brengen. Onze RMA (Return Merchandise Authorization) is dan ook uitzonderlijk laag en de zakelijke markt heeft zoiets snel in de gaten. We zijn dan ook ontzettend tevreden met de stijging die we in de zakelijke markt zien.” Daarnaast hebben veel grotere bedrijven een programma lopen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarin past het kiezen voor refurbished producten dan ook uitstekend.

MacBook Air en Pro De volgens Wingens uitstekende verkoopcijfers van dit moment worden verder aangejaagd door de uitbreiding van het

assortiment. “We verkochten al iPhones en iPads, maar recent hebben we dat kunnen uitbreiden met refurbished Apple MacBooks. We hebben in mei zowel de MacBook Air als de MacBook Pro in het assortiment opgenomen. En ook hier geldt weer: we gaan voor de beste kwaliteit.”

te maken heeft dat Renewd zowel in Nederland als daarbuiten inmiddels een uitstekende naam heeft opgebouwd. De markt weet dat de naam Renewd staat voor de beste kwaliteit producten die niet van nieuw te onderscheiden zijn, maar wel veel vriendelijker geprijsd zijn dan nieuw. En natuurlijk is een MacBook ook een erg gewild product.”

‘ Er zijn landen waar refurbished toestellen onder het lage btw-tarief vallen’

2ND

En de verkoop gaat goed? Wingens lacht: “Boven verwachting. Toen we begonnen met de verkoop van refurbished iPads duurde het enkele weken voordat de verkoop een beetje op gang kwam. Maar bij de MacBooks liep het vanaf dag één uitstekend. Ik denk dat het er ook mee

Komen de MacBooks ook onder het label 2ND (spreek uit: second) op de markt? Wingens schudt het hoofd. “2ND is de merknaam die wij hanteren voor refurbished iPhones en iPads waar aan de buitenzijde lichte gebruikssporen zijn te zien. De interne kwaliteit van die producten is overigens gelijk aan die van Renewd. Voor de MacBooks hebben wij ervoor gekozen om deze alleen onder de naam Renewd op de markt te brengen. Wij hebben een nieuwe verpakking laten ontwikkelen en ze worden geleverd met een lader en de standaard 24 maanden garantie.” «

ChannelConnect | juni 2018 | 25


Het juiste systeem voor uw beveiligingsbehoefte Het AXIS Camera Station bewakingsen beveiligingsoplossing.

Gesproken commando's en waarschuwingen

Toegangscontrole

Integratie van in- en uitgangen

Bezoekersbeheer

Netwerkcamera's

Beveiligingsanalyse Bedrijfsanalyse

Recorder oplossing met aparte switch

Recorder oplossing met geintegreerde switch

De ideale aanvulling op het uitgebreide portfolio Axis. Meer informatie kunt u vinden op www.axis.com/products/axis-camera-station


COLUMN

Lotte de Bruijn

G

Digital natives

eef een kleuter een tablet en hij heeft in no-time zijn

een rol spelen. Ook de leraar moet natuurlijk genoeg digitale

favoriete YouTube-filmpje gevonden. Elke trotste opa

vaardigheden hebben. En de invloed van de ouders en de

zal je dat kunnen vertellen. Vaak gevolgd door een

thuisomgeving blijkt minstens zo groot als die van de school.

uitspraak als: “Wat is die nieuwe generatie daar toch handig in hè.” De afgelopen twee decennia heerste het beeld dat er

Om de digitale kloof in het onderwijs op te lossen, moeten

zoiets bestaat als de ‘digital native’. Het idee is dat kinderen

we dus de kloof in de hele samenleving aanpakken. Kinderen

die opgroeien in de digitale wereld automatisch handiger zijn

hebben niet alleen docenten maar ook rolmodellen nodig.

met technologie dan hun ‘analoge’ ouders en grootouders. Het

Bovendien is er op de werkvloer ook steeds meer vraag naar

probleem is: de digital native bestaat niet.

mensen met digitale vaardigheden. In een economie die in hoog tempo digitaliseert, kunnen we ons geen kloven veroorloven.

Eind vorig jaar publiceerden twee Belgische wetenschappers een onderzoek dat de mythe van de digital native flink onderuit

Dat bleek maar weer eens uit de recente waarschuwing van de

haalt. Binnen elke generatie blijken er groepen te zijn die digitaal

SER dat er voor een succesvolle energietransitie onvoldoende

vaardig zijn of juist niet. De digitale kloof wordt niet bepaald door

personeel is met digitale vaardigheden. Dit speelt in tal van

je geboortejaar, maar loopt dwars door alle generaties heen.

andere sectoren. Als we nu niet vol inzetten op het bijscholen en omscholen van mensen, dan missen we de slagkracht om

Dat blijkt ook uit de Monitor Jeugd en Media 2017 van Kennisnet.

van de digitale transformatie te profiteren.

Daarin concluderen ze onder andere dat een flink deel van de onderzochte tieners nauwelijks in staat is op een goede

Hoe ziet de toekomst eruit als de verschillen tussen de digitale

manier naar online informatie te zoeken. Ook hier tekent de

‘haves’ en ‘have-nots’ blijven toenemen? De meest extreme

digitale kloof zich pijnlijk duidelijk af. Aan de ene kant zit een

voorspelling komt van de populaire historicus Noah Yuval

veertienjarige het netwerk van de school te hacken. En twee

Harari. In zijn boek Homo Deus voorziet hij een splitsing binnen

lokalen verderop zit een leeftijdsgenootje dat nauwelijks weet

de mensheid. Een kleine elite zal zich met behulp van techno-

hoe een browser werkt.

logie ontwikkelen tot supermensen, terwijl de massa hulpeloos achterblijft. Ik zie het lang niet zo somber in. We hebben nu

Die kloof wordt nog verder versterkt door het feit dat het

volop de kans om de digitale kloof zo veel mogelijk te dichten.

onderwijs in digitale vaardigheden op dit moment ongelijk

En als mens en technologie dan daadwerkelijk samensmelten,

is verdeeld. Sommige scholen doen er heel veel aan, andere

kunnen we ons in ieder geval met recht digital natives noemen.

helemaal niets. Daarom heeft Nederland ICT zich zo sterk ingezet om digitale geletterdheid te verplichten op alle scholen. Uit de

Lotte de Bruijn is directeur van Nederland ICT.

monitor van Kennisnet blijkt echter dat ook andere factoren

Reageren? lotte@nederlandict.nl

ChannelConnect | juni 2018 | 27


BEDRIJFSNIEUWS

Martijn Nielen en Mike Wilde

WatchGuard staat voor ‘Smart Security, Simply Done’ WatchGuard levert via zijn platform ‘best-in-class’ enterprise-grade securityoplossingen voor zowel kleine als grote organisaties via het meermaals bekroonde platform voor complete security, in de vorm van een Total Security Suite met daarin fysieke-, cloud- en virtuele Unified Threat Management (UTM) appliances. WatchGuardONE is het partnerprogramma voor Managed Security Service Providers en IT-dienstverleners. Eenvoud bij uitrol, gebruik en beheer, gecombineerd met de sterkste en meest actuele beveiligingsoplossingen uit de markt, zoals integratie met Bitdefender, Trend Micro, LastLine en anderen staan altijd voorop. Zo kunnen voor iedere specifieke bedrijfssituatie de best passende componenten bij elkaar worden gebracht. Kortom: ‘Smart Security, Simply Done’. Tekst Pim Hilferink | foto’s Eric Luteijn

O

p zichzelf is security een heel complexe materie, maar daar willen we onze eindgebruikers en channelpartners niet mee vermoeien”,

legt Martijn Nielen, Senior Sales Engineer uit. “Daarom spreken we liever over een totaaloplossing die ontzettend veel kan dankzij allerlei ingebouwde

intelligentie, en die er op de achtergrond voor zorgt dat je je als gebruiker niet meer druk hoeft te maken over security. Je kunt fouten maken, of op verkeerde links klikken: de oplossing zorgt voor het corrigeren van die fouten en kan bijvoorbeeld ingrijpen op de endpoint voordat er schade wordt aangericht. Eenvoudig gezegd: WatchGuard automatiseert security.”

Volledig indirecte go-to-marketstrategie Voor het in de markt zetten van zijn oplossingen werkt WatchGuard met een honerd procent indirecte verkoopstrategie: “Het WatchGuard partner ecosysteem bestaat uit ‘gewone’ channelpartners, MSSP-partners, OEM-partners, Technology-partners en Distribution-partners, die allemaal een specifieke rol vervullen”, zegt Mike Wilde, Regional Sales Manager Benelux. “Binnen ons WatchGuardONE partnerprogramma onderscheiden we drie partnerniveaus, Silver, Gold en Platinum. Daarnaast hebben we MSSP partners die volledig beheerde oplossingen in de markt zetten tegen een vast bedrag per maand”

Kennisgedreven organisatie Mike Wilde 28 | juni 2018 | ChannelConnect

“Channelpartners kunnen zich bovendien certificeren om daarmee eindgebruikers


BEDRIJFSNIEUWS

‘ Het WatchGuard partner ecosysteem bestaat uit diverse partners die allemaal een specifieke rol vervullen’ Ton den Braber

te ontzorgen en daarmee extra inkomsten verwerven”, vervolgt Wilde. “Ons partnerprogramma is niet zozeer omzet gedreven, wij stellen kennis en kennisdeling voorop en belonen onze partners dienovereenkomstig. Daaraan gekoppeld doen we co-marketing acties en treden we in voorkomende gevallen samen met de partner aan bij eindgebruiker projecten. In Nederland hebben we momenteel een kleine vijftig status partners waarbij we ervoor waken om ‘oververtegenwoordigd’ te zijn zodat onze partners zich echt kunnen differentiëren in de markt en een gezonde marge kunnen realiseren. Resellers die nu nog een ander merk verkopen en in WatchGuardONE willen instappen kunnen profiteren van ons ‘Status Match’ programma. Daarbij geniet je gedurende het eerste half jaar al direct van de voordelen van gelijkwaardige partnerstatus die je al had bij een concurrerend merk en kun je je in die tijd de specifieke WatchGuard kennis eigen maken.”

WatchGuard Total Security Suite, de panacee voor elke security-uitdaging Nielen: “Alle oplossingen die we bieden, maken deel uit van onze Total Security Suite. Dat loopt van traditionele URL-filtering, gateway-antivirus, application control tot en met het neutraliseren van APT’s, sandboxing, data loss prevention, bescherming tegen ransomware en meer. Onlangs hebben we daar via een acquisitie Threat Detection & Response aan toegevoegd. Daarbij brengen we de informatie die we uit het netwerk en endpoints verzamelen bij elkaar. Die uitgebreide informatie maakt het mogelijk om securitybeslissingen te automatiseren en daar waar nodig in te grijpen.”

DNSWatch “Op netwerkniveau kunnen we overal al op ingrijpen, maar end points maken vaak ook gebruik van andere poorten en protocollen”, vervolgt Nielen. “Daarvoor is een extra DNS securityfunctie nodig,

zodat je ook kunt ingrijpen bij andere dreigingen. Organisaties zijn er tenslotte bij gebaat dat phishing-pogingen of de risico’s van zogenaamde ‘happy clickers’ – mensen die uit nieuwsgierigheid op iedere link klikken – worden afgevangen, nog voor er connectie kan worden gemaakt. We proberen zelf via een andere verbinding wel zoveel mogelijk informatie voor onze database binnen te halen, maar tegelijkertijd informeren en waarschuwen de gebruiker voor de risico’s die hij loopt, en geven hem een stukje awareness training ‘on the job’.” “DNSWatch is gebaseerd op een acquisitie in januari, en het is een perfecte illustratie van de kracht en flexibiliteit van ons platform dat we de technologie al in april in ons product hadden geïntegreerd. En enkele weken geleden bleken we – zonder dat we dat zelf wisten – opgenomen te zijn in een onafhankelijke test van DNS-oplossingen (zie https://bit.ly/2JA7ju1), waar we als beste uit de bus kwamen. Daar zijn we best trots op”, zegt Nielen.

ChannelConnect | juni 2018 | 29


BEDRIJFSNIEUWS

Het Benelux-team van WatchGuard wordt gevormd door Ton den Braber (Territory Account Manager), Umit Cinkiz (Channel Account Manager), Natasja de Groot (PR & Marketing Manager EMEA), Martijn Nielen (Senior Sales Engineer) en Mike Wilde (Regional Sales Manager). Zij worden ondersteund door een Inside Sales-, een Support- en Training team.

Secplicity.org Over deze en andere ontwikkelingen op s e c u r it y v l a k p u b l i ce e r t WatchGuard ook interessant nieuws en weetjes op de website www. secplicity.org, waarbij de naam een samensmelting is van ‘security’ en ‘simplicity’, naar WatchGuard’s visie op security. In de publicaties vertalen de redacteuren complexe cybersecurityconcepten, oplossingen en tools in begrijpelijke en toegankelijk informatie.

Multifactor Authenticatie Binnen de ‘Total Security’-strategie vormt multi-fac torauthentic atie (MFA) een belangrijke aanvulling. “Dit product, AuthPoint genaamd, komt voort uit de recente overname van Datablink”, legt Nielen uit. “Deze clouddienst verlaagt de kostendrempel – normaliter gepaard gaand met on-premise authenticatieoplossingen – aanzienlijk en verbreedt de potentiële markt voor resellers en MSSP’s die www.watchguard.com

30 | juni 2018 | ChannelConnect

hiermee niet alleen hun bestaande klanten kunnen benaderen, maar ook nieuwe kunnen aanboren die onze MFA-oplossing ‘stand alone’ willen inzetten voor netwerktoegang, remote-netwerktoegang, toegang voor geprivilegieerde gebruikers, SaaS-applicaties en inlogbeveiliging voor Windows en macOS op basis van soft-tokens. We maken gebruik van de al aanwezige infrastructuur voor de ondersteuning van RADIUS vo o r t r a d i t i o n e l e - e n S A M L voor cloudapplicaties, de extra functionaliteit wordt vanuit de cloud toegevoegd. Alle toegangsaanvragen verlopen via een handige app, waar niet alleen de WatchGuard-tokens in kunnen zitten, maar ook ‘Social Tokens’ zoals bijvoorbeeld die van PayPal of Gmail voor andere interacties. De WatchGuard-tokens zijn beveiligd tegen kopiëren. Pushauthenticatie is de meest geavanceerde én gebruiksvriendelijke manier – eenmaal gebruikt wil je nooit meer anders

info@watchguard.com

070 711 2080

– en is bovendien compatible met nagenoeg iedere bestaande RADIUSomgeving. Je drukt op ‘approve’ en je bent geauthentiseerd, eventueel gecombineerd met beveiliging via vingerafdruk of gezichtsherkenning.”

WatchGuard Partner Program & het Benelux team WatchGuard biedt de channel een onovertroffen securityplatform en een portfolio van on-premise en cloudoplossingen die klanten ontzorgen op het gebied van eenvoudig beheer, intelligente bescherming en netwerkvisibiliteit, ondersteund door het WatchGuardONE-partnerprogramma en een team van gedreven specialisten voor sales, marketing en technische support. Het programma biedt via het WatchGuard Partner Portal toegang tot alle tools en informatie die je als channelpartner nodig hebt om op een onderscheidende manier zaken te doen en duurzame klantrelaties te onderhouden. « @watchguard


CHANNEL IN THE PICTURE

SMARTDC – PERFORMANCE

DATACENTERS IN ROTTERDAM HEROPEND

E

nkele weken geleden openden de deuren van de geheel verbouwde Smartdc - Performance Datacenters, gesitueerd in de historische Van Nelle Fabriek, en naar eigen zeggen het grootste datacenter in de regio. De openingsspeech van MD en oprichter Richard Boogaard was gepast en aangenaam Rotterdams bondig. Het lint werd doorgeknipt door de wethouder werkgelegenheid en economie bij gemeente Rotterdam, Maarten Struijvenberg. Daarna kregen de ruim 175 gasten een rondleiding door het geheel verbouwde datacenter, waarbij Richard Boogaard en marketing manager Donny Semeleer van i3D.net, alle mogelijke vragen beantwoordden. In vergelijking met de oude situatie is de entree nu aan de voorzijde gesitueerd. De nieuwe receptie, de vergaderruimtes en de pantry komen erg open en gastvrij over als je ze vergelijkt met de veelal grijze en grauwe ruimtes van een gemiddeld datacenter. Het 3.500 m2 tellende datacenter maakt gebruik

van koeling via airsocks, dus koel buiten de racks en warm in de sluis. Het vloeroppervlak is verdeeld in 40 suites, die allemaal afgesloten zijn met biometrische beveiliging. Er zijn nieuwe stroom- en noodstroomvoorzieningen geplaatst, geleverd door Schneider Electric. Alles wordt strak gepresenteerd achter glas en is dus veilig voor onbevoegden. De PUE zit net onder de 1.03 en zou volgens Boogaard nog wel lager kunnen zijn, maar omdat de fabriek als cultureel monument op de Wereld Erfgoedlijst staat, moet het datacenter voldoen aan de richtlijnen van de Unesco, die verplicht stelt dat de noodstroom generatoren inpandig moeten zijn. Alle infrastructuur is vanzelfsprekend redundant uitgevoerd. Ook qua connectiviteit heeft Smartdc de zaken goed voor elkaar: er zijn twaalf carriers en alle grote POP’s zijn vertegenwoordigd. De feestelijke opening werd afgesloten met een receptie en een BBQ voor de gasten. «

ChannelConnect | juni 2018 | 31


BEDRIJFSNIEUWS

Nieuwste dienst in het Serverius cybersecurity portfolio: de WAF

De bescherming van websites en online applicaties vergt meerdere maatregelen. Het gebruik van firewalls hoort daarbij. Firewalls zijn er globaal in twee soorten, de conventionele en de Web Application Firewalls, ook wel WAF genoemd. Serverius legt hieronder uit wat een WAF is en welke klantgroepen ze er mee bedienen. Tekst Rashid Niamat

H

et gesprek over de WAF met de connectiviteit-, colo- en cybersecurityspecialist Serverius vindt plaats het kantoor in Meppel. Wat Serverius heeft gedaan, en tot zover bekend als enige op de Nederlandse markt, is een eigen vendor-onafhankelijke WAF ontwikkelen vanuit de carriergedachte. Voor het interview zat niet een productmanager of de directie aan tafel. Stephen Klaasen, Dylan Reimerink en Mathijs Merema, alle drie behorend tot het developersteam, legden op boeiende wijze idee en werking uit.

De WAF in vogelvlucht Het gesprek bestond uit drie delen. Dylan Reimerink legde als eerste uit wat een WAF is en voor wie het is bedoeld. “De eenvoudigste uitleg van een WAF is dat het cloudbased oplossing is die ervoor zorgt dat verkeer naar websites en applicaties – eigenlijk alles dat je met een webbrowser kunt bezoeken – eerst wordt gecontroleerd voor het wordt toegelaten. In die bewerkingsslag wordt normaal gewenst verkeer doorgelaten, ongewenst verkeer wordt afgevangen”, aldus Reimerink. Vervolgens gaf hij aan dat het grootste verschil met een conventionele hardware firewall de schaalbaarheid en flexibiliteit is.

Ambitie is het cybersecurityportfolio verder uit te breiden

Mathijs Merema

32 | juni 2018 | ChannelConnect

“Uiteindelijk is een hardware firewall een computer. Die zijn allemaal onderworpen aan onvermijdelijke beperkingen. De performance en capaciteit van de firewall en de te beschermen websites

en applicaties lijden daaronder.” De WAF van Serverius is cloud-based dus maximaal schaalbaar en hindert de aanbieders van diensten en legitieme gebruikers op geen enkele wijze. “Onze WAF is ontwikkeld met de Serveriusklanten en de carrier-gedachte in het achterhoofd. Dat zijn grote klanten met eigen netwerken. Ze hebben zelf veel webverkeer, gevoelige informatie en backends die online benaderd moeten worden, of klanten met dat profiel. Onze WAF past ook heel goed in de dienstverlening van een colo-hoster of anderen die dienstverlening voor veel andere klanten aanbieden.” Omdat het ongewenste verkeer niet tot aan het platform of de applicatie komt, levert een WAF naast veiligheid nog een belangrijk voordeel op: de bestaande hardware en infra kan zwaarder worden belast omdat er geen sprake meer is van ongewenste pieken waar voorheen altijd rekening gehouden moest worden.

De techniek Met deze eerste uitleg over de Serverius WAF was de vraag aan Mathijs Merema hoe ze er toe gekomen zijn dit zelf te ontwikkelen en niet voor een bestaande oplossing te kiezen. Volgens Merema was dat een logisch proces: “Serverius is inmiddels behoorlijk succesvol met


BEDRIJFSNIEUWS

De maatwerkoptie is maar voor een kleine subset van gebruikers relevant. Voor de meesten is het echt aanzetten en applicaties aanvinken. Meer is het niet. In lijn met de Serverius-filosofie geldt ook voor de WAF-klanten dat ze dienst bij voorkeur zelf bedienen. Mochten ze er niet uitkomen is er uiteraard support en deels is die zelfs proactief. Dat laatste is iets waarin Serverius zich nadrukkelijk van andere marktpartijen onderscheidt.”

IP reputatie via IPJudge

Dylan Reimerink

DDoS-protectie en IP, beiden hebben veel raakvlakken met de WAF. Het herkennen van bedreigingen en weten hoe IP-filtering werkt zijn essentieel voor een goede WAF. Daarnaast zijn de diensten ook sterk verweven. Daarom was het logisch - op basis van het bestaande eveneens zelf ontwikkelde cybersecurity portfolio - de WAF te ontwikkelen.” Over de werking van de WAF kon Merema niet veel vertellen omdat het zo simpel is. “Een klant die een webapplicatie wil beschermen met de WAF klikt die aan in een menu met op dit moment ruim 1.000 veelgebruikte toepassingen. Grote kans dus dat zijn applicatie daarin voorkomt. Als hij daar een vinkje bij zet, activeert hij beschermingsregels die wij verder onderhouden. Hij heeft er zelf geen omkijken meer naar.” Belangrijk is te vermelden dat dit niet de enige bescherming is. Standaard en bekende aanvalsmethoden worden, los van de website of applicatie, geweerd. Klanten die maatwerk applicaties hebben die niet het voorgedefinieerde menu voorkomen kunnen zelf regels toevoegen. Merema: “Iemand die bekend is met reguliere expressies kan dat doen. Bij maatwerkapplicaties is die kennis bij die klanten altijd aanwezig. sem@serverius.net

Stephen Klaasen nam hierna het woord om een zeer belangrijke component van zowel de WAF als de DDoS-protection

Roadmap Na deze uitgebreide uitleg restte nog de vraag naar de toekomstplannen. De ambities zijn het team met nu nog vijf developers verder te laten groeien, zodat het gehele cybersecurityportfolio verder kan worden onderhouden en zelfs uitgebreid. Dat wordt gezien als voorwaarde om de ultieme one-stop-shop te zijn voor met name de carrier-klanten die gewend zijn ‘elke Mbit te optimaliseren’. Een ander punt op de roadmap is meer partnering. Pentesters zijn daarbij voor Serverius een interessante groep. Zij controleren of netwerken en applicaties veilig zijn. In geval van een zwakte die om welke

In tegenstelling tot andere partijen hebben wij oog voor grijs verkeer, verkeer dat niet zo snel te classificeren valt uit te leggen: het identificeren van ongewenst verkeer. “Met de DDoS-protection zijn we succesvol en dat komt vooral omdat we in staat zijn verkeer snel en goed te onderscheiden in gewenst en ongewenst. Daarnaast hebben we in tegenstelling tot andere partijen oog voor de het verkeer dat niet zo snel te classificeren valt. Wij noemen dat grijs verkeer.” Uit zijn verdere uitleg blijkt dat bij Serverius wordt gewerkt met een eigen blacklisting, de IPJudge, die elke kwartier (!) wordt ververst. Die lijst wordt per uur aangevuld met de data van externe lijsten en dat is een 24/7 operatie. Waar Serverius zich onderscheidt van andere partijen is dat het elke eigen melding altijd verifieert met meldingen van externe bronnen. “Een melding van een ongewenste handeling van een IP-adres die wij alleen zien, kan duiden op een false positive. Als we dat IP-adres dan blacklisten en daarmee de DDoS-protection en WAF voeden kan dat onzinnig zijn. Daarom doen wij die extra controle.” gijs@serverius.net

reden dan ook niet direct gepatched kan worden kan de Serverius WAF het verschil uitmaken. Als daar de regel wordt geactiveerd dat een applicatie beschermd moet worden, geeft dat de eigenaar de tijd de patch uit te rollen zonder te grote risico’s te lopen. «

Stephen Klaasen

088 737 8310

ChannelConnect | juni 2018 | 33


BEDRIJFSNIEUWS

Robin Verlangen – Director Marketing en Sales, Alticom (a Cellnex company) Jan Michiel Berkel – Director, DCspine Quint van Eijk – Technisch Directeur / eindverantwoordelijke, Galaxy Business Networks

Regionale gateways naar alle online diensten Met de recente opening van het datacenter in de mediatoren in Lelystad exploiteert Alticom ondertussen eenentwintig datacenters op deze manier. Uiteindelijk zullen in alle 24 mediatorens, allemaal op strategische locaties, datacenters actief zijn. Met launching customer Galaxy Business Networks en connectiviteitpartner DCspine is de nieuwe locatie het toonbeeld van hoe Alticom de nabije toekomst ziet. ChannelConnect sprak met vertegenwoordigers van de drie bedrijven over de samenwerking. Tekst Michiel van Blommestein

N

iemand in Nederland woont verder dan 35 kilometer van een van de mediatorens van Alticom. Vanuit broadcast is de organisatie als PTT-afdeling doorgegroeid naar telecom, en is het afgelopen decennium ook leverancier geworden van datacenterdiensten. Om de potentie van de torens te kunnen benutten is connectiviteit uiteraard onmisbaar, zo vertelt Robin Verlangen, Director Marketing en Sales bij Alticom. “Met zo veel regionale datacenters kun je niet zonder. Sinds jaar en dag is Eurofiber een van onze hofleveranciers geweest. Twee jaar geleden

om, zoals director Jan Michiel Berkel van DCspine het omschrijft, “van Nederland een virtuele meeting room te maken” door middel van software defined netwerken. “We moesten daarvoor de samenwerking opzoeken met de regionale datacenters”, zegt Berkel. “Alticom is uniek omdat ze naast Amsterdam ook in de rest van Nederland regionale datacenters hebben. De verdiepingen in de torens maken het mogelijk om specifiek per klant een compact datacenter te realiseren. Per vloer zijn het eigenlijk veilige, zelfstandige mini-datacenters, en dat wordt belangrijk voor edge computing.”

‘ Galaxy was bij de eerste kennismaking al meteen gecharmeerd van aspecten waar niet iedereen op let’ hebben we met Eurofiber gedachten gewisseld over hoe de toekomst er op het gebied van connectiviteit zou moeten uitzien. En uitgerekend toen bleek Eurofiber zelf met een innovatief concept bezig te zijn.” Hij duidt daarbij op DCspine, een initiatief van Eurofiber

34 | juni 2018 | ChannelConnect

Het regionale aspect is, samen met de veiligheid van de connectiviteit, de belangrijkste reden voor Galaxy Business Networks om voor Alticom te kiezen. “We hadden een definitieve wens om in de buurt te zitten”, zegt Quint van Eijk, de technisch eindverantwoordelijke bij

Galaxy. “We zijn zelf in Lelystad gevestigd en het is ideaal om onze data ook lokaal onder te brengen. Galaxy staat voor veilige communicatie, met de ontsluiting op ons veilige platform via de straalen glasvezelverbinding waar de torens sinds juni 2018 volledig in zijn voorzien. Bovendien sprak ons aan dat Alticom een kleinschalige faciliteit heeft, waarbij alles ruim boven NAP staat. En het is erg groen.” Van Eijk voegt eraan toe dat het vooral ook een keuze is geweest voor de toekomst. Volgens Verlangen laat het zien dat alle drie de partijen dicht bij elkaar zitten als het gaat om de visie. “We zijn alle drie gericht op de langere termijn. Galaxy was bij de eerste kennismaking al meteen gecharmeerd van aspecten waar niet iedereen op let.”

Software defined Juist als het gaat om de verschillende vormen van connectiviteit die in de nabije toekomst een grotere rol gaan spelen, zal DCspine een onmisbare schakel worden, zo denkt Verlangen. “Al onze torens willen we beter, sneller, goedkoper en on-demand met elkaar kunnen verbinden”, zegt hij. “De torens vormen al snel een backbone en je wilt zoveel mogelijk naar de edge kunnen brengen. Daarvoor moet het low-latency


BEDRIJFSNIEUWS

zijn, in staat zijn veel informatie flexibel te transporteren en te verwerken. En vooral sinds de invoering van de privacywetgeving, GDPR, zie je dat er veel vraag is naar kleinschalige datacenters in de regio.” DCspine verbindt al die eilanden weer met elkaar. “Klanten hebben eigen apparatuur in colocatie, leveren public cloud, Internet of Things of hun eigen diensten”, zegt Berkel. “Wij verbinden de verschillende aanbieders en diensten.” Omdat DCspine zijn backbone helemaal software defined heeft opgezet, is het geschikt voor de afhandeling van verschillende soorten connectiviteit. “Uiteindelijk gaan alle connectiviteitsvormen, of dat nou glas, straalverbinding, koper of 5G is, naar een aggregatiepunt. Vanuit dat punt wordt de data doorgegeven naar bijvoorbeeld een service provider of exchange. Wij zorgen voor verbindingen van en naar die aggregatiepunten.” Van Eijk voegt eraan toe dat het lokale aspect voor hun klanten steeds vaker onmisbaar wordt. “Het was altijd een ‘nice to have’ om dichtbij te zitten. Maar dat wordt een ‘need to have’. Wij hebben nu onze spullen in een datacenter in Amsterdam staan. Bij een storing ben www.alticom.nl

je niet altijd snel op locatie, vooral niet als het net spitsuur is.” Bij dataverwerking is uptime echter van snel toenemend belang.

portal precies aan de klantvraag kunnen voldoen. “Als je een week lang 100mbit of 10Gig nodig hebt, dan krijg je dat ook voor die korte periode.”

Portal

De infrastructuur van een nieuwe klant kan binnen enkele dagen helemaal operationeel zijn

Daar bovenop komt dat klanten dankzij de aanpak van DCspine veel sneller online zijn dan voorheen. De aanvraag kunnen ze uitvoeren via een webportal. “De overeenkomst tussen ons is dat we ons onderscheiden in het persoonlijk component. We zijn sterk in het persoonlijk contact met klanten en partners, zoals je ook tussen ons drieën ziet.” De infrastructuur van een nieuwe klant kan in enkele dagen helemaal operationeel zijn. Iedere volgende verbinding, op dezelfde locatie of zelfs een van de andere torens, is slechts een kwestie van uren. “Zelf zijn we dan binnen enkele minuten online”, schetst Berkel van DCspine. “Dan moet je het fysiek patchen, en dat duurt een paar uur.” Als voorbeeld noemt hij de verbinding van Galaxy. “Initieel had Galaxy via de portal een verbinding naar Amsterdam besteld. Vervolgens hadden ze een nieuwe locatie in Almere. Die extra verbinding was eenvoudig toegevoegd.” Verlangen voegt eraan toe dat ze via deze

info@alticom.nl

038 423 8997

Uiteindelijk is elke toren een directe digitale doorgang naar niet alleen de overige torens van Alticom, maar ook naar de grote public-cloudpartijen of naar de AMS-IX. “Als men een product van AMS-IX in Lelystad wil afnemen, dan kan dat ook”, zegt Berkel. Verlangen stemt daarmee in. “AMS-IX is inderdaad een troef. Met DCspine en de AMS-IX hebben we connectiemogelijkheden met vrijwel de hele wereld. En met partijen als Galaxy kunnen we die ook aan.” « twitter.com/alticom

ChannelConnect | juni 2018 | 35


BEDRIJFSNIEUWS

Tim Leenders, Marketing Manager Benelux bij OKI

‘ Veilige printers en MFP’s vormen een belangrijke schakel in een waterdicht AVG-beleid’ Mens en machine vormen de twee cruciale componenten voor een sluitend AVG- of GDPR-beleid. De ICT-infrastructuur, het netwerk en alle aangesloten apparatuur, moet veilig functioneren. Daarnaast moeten processen en procedures zodanig zijn georganiseerd dat de medewerkers die persoonlijke gegevens of documenten met persoonlijke gegevens verwerken, beheren of afdrukken dat doen volgens de wettelijke voorschriften van de AVG die sinds 25 mei van kracht zijn geworden in Europa. Tekst Pim Hilferink | Foto Nicolette Zandee-Verbeek

H

oewel de nieuwe regels zijn ingegaan, voldoen nog lang niet alle organisaties – zeker in het mkb – eraan”, opent Leenders ons gesprek. “De materie is dan ook best complex, en hoewel de verantwoordelijkheid voor AVG-compliancy bij de ondernemer zelf ligt, kunnen fabrikanten en resellers die het begrip ‘toegevoegde waarde’ serieus nemen zeker een ondersteunende en adviserende rol spelen. Daarom geef ik graag een aantal organisatorische tips en vertel ik wat meer over de beveiligde server-based scanning- en printingoplossing Sendys Explorer die OKI kosteloos meelevert met zijn smart printers en multifunctionals.”

Tips voor organisatorische compliancy Leenders: “In de eerste plaats moet je de toegang tot persoonlijke gegevens beperken tot medewerkers die beschikken over de juiste beveiligingsmachtigingen. En het is raadzaam om gevoelige gegevens alleen af te drukken als dat per se noodzakelijk is, maar in bepaalde gevallen, zoals het printen van loonstroken, contracten, enveloppen of etiketten voor mailings is het onvermijdelijk. Om te voldoen aan de voorschriften is het

36 | juni 2018 | ChannelConnect

essentieel dat de afdrukapparatuur over de juiste beveiligingsfuncties beschikt.” Bij het afdrukken van privacygevoelige gegevens moet er een strikte en controleerbare procedure worden gevolgd, zodat de voor compliancy ve ra n t wo o rd e l i j ke m e d ewe r ke r toezicht kan houden op de hele gegevensverwerking. Want ongeacht hoe goed gegevens zijn beveiligd, de organisatie moet ook de nodige maatregelen kunnen nemen om de schade te beperken voor het geval er onverhoopt toch inbreuk op gegevens wordt gemaakt.

Mogelijke risicofactoren van een printer of MFP “Eén van de grootste risico’s voor gegevensverlies ligt in de uitvoerlade”, zegt Leenders. “Degene die documenten afdrukt moet ook altijd controleren dat er niets achterblijft in de uitvoerlade of per ongeluk wordt verzonden naar het verkeerde apparaat waardoor afdrukken onbedoeld in verkeerde handen vallen. Daarom beschikken OKI-printers over een medewerker-verificatiefunctie, die ervoor zorgt dat documenten alleen worden afgedrukt in aanwezigheid van de opdrachtgever. Een alternatieve bescherming is de zogenaamde

‘pull-printfunctionaliteit’ – de OKI Sendys Output Manager – waarbij een gebruiker zijn of haar afdruktaken kan ophalen bij elk apparaat op het bedrijfsnetwerk. Op de harde schijf van moderne printers worden gegevens, dus ook privacygevoelige, opgeslagen om later te worden afgedrukt of doorgestuurd naar een andere gebruiker. Leenders: “OKI past als extra beveiliging in zijn printers en MFP’s een harde-schijfversleuteling van 128 of 256 bits toe. Maar gebruikers kunnen er ook voor kiezen dat een afdruktaak uit het geheugen wordt gewist zodra de gevoelige gegevens zijn verzonden in de Private Print-modus. Voor nog verdergaande gegevensbescherming zorgt een optionele functie op bepaalde modellen voor het formatteren van de harde schijf nadat de afdruktaken zijn uitgevoerd. Gevoelige gegevens kunnen via de OKI Sendys Output Manager ook centraal worden opgeslagen zonder dat deze aanwezig zijn op de opslagmedia in de printer.” Vergrendelbare bedieningspanelen en beheerderswachtwoorden voorkomen dat een onbevoegde gebruiker, bewust of onbewust, belangrijke instellingen kan wijzigen. Een pincode is hierbij vereist om apparaatinstellingen te wijzigen of toegang te krijgen tot opgeslagen gegevens. Als alternatief is smartcardverificatie beschikbaar. Leenders: “Verder kunnen gecodeerde taken worden opgehaald met toegangsbeperkingen, zodat alleen bevoegde gebruikers de gecodeerde opdracht kunnen ophalen. Gegevens kunnen ook worden beschermd door het uitschakelen van USB-poorten en gescande gegevens kunnen rechtstreeks worden verwerkt in gecodeerde PDF-indeling.”


BEDRIJFSNIEUWS

Complementair aan de eigen netwerkbeveiliging maken OKI printers en MFP’s gebruik van certificaten, IP-filtering en netwerkbeveiligingsprotocollen (zoals IEEE802, IPSec, SSL) om gegevens te beveiligen. Daarnaast kunnen OKI-machines afgedrukte documenten voorzien van beveiligingswatermerken.

Sendys Explorer “Ik heb de naam Sendys al eerder laten vallen: de veelzijdige, servergebaseerde scanning-, printing- en documentmanagementoplossing die OKI kosteloos meelevert met LED-printers en MFP’s”, vervolgt Leenders. “In het licht van cloudconnectiviteit – die de kans op onderschepping en inbreuk op de integriteit van data vergroot doordat verbinding wordt gemaakt met externe locaties – kunnen gebruikers via de optionele cloudconnectors in Sendys Explorer, zoals voor OneDrive, Google, SharePoint of Dropbox, voldoen aan de eisen van de AVG. Dat vereenvoudigt het beheer van de infrastructuur en voorkomt onbevoegde toegang. Zo blijven documenten vertrouwelijk, mobiel afdrukken gebeurt op een veilige manier, en er is een volledige ‘audit trail’ van afdrukactiviteiten beschikbaar.”

Tool voor differentiatie en meerwaarde voor klant én reseller Leenders: “Maar Sendys Explorer doet veel meer. Het is de ideale tool voor resellers om de relatie met hun eindklanten te migreren van een transactioneel naar een oplossingsgericht model met toegevoegde waarde. Sendys Explorer in combinatie met een OKI MFP zorgt voor een hogere productiviteit en efficiencywinst door het zoveel mogelijk digitaliseren van de documentenstroom binnen organisaties. Aangezien dat veelal niet hun core-business is, liggen er volop kansen voor een IT-dienstverlener om de organisatie en de gebruikers te begeleiden bij de implementatie en op die manier dichter op de klant te gaan zitten en de relatie te verdiepen. Optimale productiviteit van medewerkers en organisatieefficiency hebben binnen mkb-organisaties hoge prioriteit, en met de printingen documentmanagementoplossingen van OKI kunnen ze tegemoet komen aan deze uitdaging”, aldus Leenders. « www.oki.nl

Tim Leenders Sendys Explorer in detail Sendys Explorer kent vier elementen: document-invoer & scanning, document conversie, documentcontrole en document output. Inlezen & scannen - Behalve invoeren via de scanner van de MFP is het ook mogelijk om bestanden in te lezen vanaf een smartphone/tabletcamera, desktopwebinterface of e-mailaccount. Ook is het mogelijk om e-mails met bijlagen naar Sendys Explorer te verzenden voor conversie, opslag of afdrukken. Standaard Office-bestanden zoals Word, Excel, PowerPoint e.d. kunnen rechtstreeks vanuit de cloud worden geprint zonder dat een pc nodig is. Converteren - Sendys Explorer kan ingescande documenten converteren naar diverse bewerkbare formats zoals .txt of doorzoekbare PDF- en PDF/A-bestanden. Dankzij geïntegreerde OCR-functionaliteit kunnen documenten snel worden teruggevonden door automatische indexering en doorzoekbaarheid van de tekst. Documenten worden centraal opgeslagen en kunnen van daaruit ‘on demand’ direct naar de printer worden gestuurd. Controleren - Sendys Explorer zorgt voor meer grip en veiligheid in het documentbeheer. Daarvoor maakt de oplossing gebruik van gebruikersauthenticatie via gebruikersnaam en wachtwoord, pin code of RFID-card. Daarmee wordt voldaan aan de gebruikelijke in- en externe eisen van databescherming. Document Explorer - Sendys Explorer biedt een documentmanagementfunctionaliteit – voldoende voor de gemiddelde mkb-organisatie – waarmee gebruikers hun bestanden veilig kunnen benaderen en doorzoeken, en de status van hun scanopdrachten kunnen volgen. Gescande bestanden kunnen worden gedistribueerd naar de Document Explorer, e-mailadressen, netwerkmappen of een e-mail-faxserver. Het geïntegreerd adressenbestand kan worden gewijzigd of aangevuld via een webinterface of rechtstreeks via het bedieningspaneel van de MFP. Cloud connectors - Output kan behalve afgedrukt met de optionele cloudconnectors ook naar de cloud gescand worden, terwijl standaard Office-documenten (Word, Excel, PowerPoint, PDF, jpg.) vanuit de cloud direct kunnen worden afgedrukt zonder dat een pc nodig is.

info@oki.nl

023 556 3740

@okieuropenl

ChannelConnect | juni 2018 | 37


CHANNEL IN THE PICTURE

Tekst Edwin Feldmann

F-SECURE PRESENTEERT NIEUWE

RAPID DETECTION & RESPONSE IN DE BENELUX

G

een enkele technologie houdt honderd procent van de cyberaanvallen tegen. Dat lijkt een gewaagde uitspraak voor een cybersecurityfabrikant, maar het Finse F-Secure ziet juist kansen in het ontwikkelen van technologie om cyberincidenten te voorkomen, te detecteren en zo snel mogelijk het gevaar af te wenden. F-Secure heeft onlangs in Eindhoven aan een zaal vol partners getoond wat de nieuwe dienst ‘Rapid Detection & Response’ (RDR) inhoudt, en wat het voor de partners betekent. Voor deze speciale introductie was de Chief Information Security Officer (CISO) van F-Secure, Erka Koivunen, naar Nederland gekomen. “In de informatiebeveiliging zal je altijd falen, dat is een les die ik ooit heb geleerd”, zo vertelt hij. “Dat is omdat aanvallers zelf de tijd, plaats en aanvalsmethode kunnen kiezen. En daarom zal een aanval bijna altijd slagen. Al is dat natuurlijk geen boodschap waarmee je naar je directeur wilt stappen.” F-Secure focust zich daarom niet meer alleen op het voorkomen van cyberincidenten. De nieuwe RDR-oplossing is bedoeld om bedrijven te helpen om aanvallen tegen te houden en als er toch een incident plaatsvindt, deze snel te detecteren en actie te ondernemen. Het gebruikt daarvoor machine-learning die verwerkt zijn in de ‘broad context technologie’. Broad context technologie kijkt niet alleen of iets ‘goed ’ of ‘fout’ is. Het kijkt naar gedragingen van alle events op een systeem om zo verdachte acties te signaleren. Partnergericht RDR is bedoeld voor middelgrote bedrijven die vaak zelf niet over de kennis beschikken om een goede IT-beveiliging in te

38 | juni 2018 | ChannelConnect

richten of te beheren. De dienst is volledig partnergericht, vertelt Aart Jonkers, Country Sales Manager van F-Secure Benelux. “Wij leveren de technologie en de kennis over cyberaanvallen, de partners verzorgen de inrichting van de dienst en verlenen service naar de klant toe.” Kennis Volgens Jonkers investeren te weinig bedrijven in zogenoemde ‘post-compromise’ technologieën, waar RDR ook deel van uit maakt. Veel mkb-bedrijven willen wel pro-actief met beveiliging bezig zijn, maar vaak ontbreekt het aan kennis. Dat is een kans voor de partners, aldus Jonkers. “Voorkomen is beter dan genezen, maar niet alles is te voorkomen.” Jonkers constateert drie factoren die cyberbeveiliging zo’n uitdaging maken. Er is een tekort aan gekwalificeerde mensen, de aanvallen worden steeds geavanceerder en bij organisaties is er een gebrek aan overzicht over het netwerk en de apparaten. Hij ziet nog voldoende groeimogelijkheden voor partners voor post-compromise beveiligingsproducten. “Bijna driekwart van de eindklanten vertrouwt op partners als het gaat om informatiebeveiliging.” Optreden Met RDR gaan partners van F-Secure hun klanten helpen als er bij die klant een aanval of beveiligingsincident optreedt. Dit moet voorkomen dat het 100 dagen of meer duurt voordat een aanval überhaupt pas ontdekt wordt. Het dashboard van RDR presenteert gedetailleerd waar het probleem zit en wat ertegen te doen is. Of zoals Jonkers het zegt: “Wij geven je al de speld, zodat je niet meer hoeft te zoeken naar die speld in een hooiberg.” «


COLUMN

Jarco Penning

H

Even oe vier letters iets zeggen. Iets duidelijk maken over

Ongemak

de persoon die ze uitspreekt. Ik hoor het woord steeds

Ik voelde dus ongemak de afgelopen periode bij de zakelijke

vaker in zakelijke gesprekken, een soort aha-erlebnis

gesprekken die ik voerde die doordrenkt waren met het woord

waar ik niet meer vanaf kom. Het heeft me een nieuw inzicht

‘even’ vanuit mijn gesprekspartner. Ik kon er mijn vinger niet

gegeven. In mijn eigen gedrag. Want ik heb me wat ‘afgeēvend’

op leggen wat de oorzaak was van mijn unheimische gefühl.

in mijn leven. We become in the dance with others Wat betekent ‘even’ eigenlijk? Van Dale zegt:

• • • • •

En dit is waar ik op uit ben gekomen: ik keek in de spiegel.

een korte tijd

Want ook ik maak me er soms schuldig aan dingen snel te

in gelijke mate

willen doen. En dan roep ik ook ‘even’.

een beetje verzachtend

Wil ik me wel zo gedragen?, vroeg ik mij in de afgelopen periode

het maakt me niet uit (het is mij om het even)

af. Nee. Zo wil ik niet in contact staan met mensen. Ik wil waardevolle (klant)relaties. Dus ‘even’ gooide ik het raam uit.

Hoe verhoudt de kern van klantcontact – aandacht – zich tot ‘even’?

• • • • •

Heb jij nog even?

efficiënt (kort) saai (in gelijke mate) niksig (een beetje) zweverig (verzachtend) onverschillig (om het even)

‘Even’ is dus doordrenkt van snelheid, oppervlakkigheid en verdeeldheid van aandacht. Het is een woord dat hoort bij gele energie: extravert en mensgericht. De feestmakers. De

Jarco Penning is oprichter van De Sales Coach, opleider in Social Selling

inspiratoren. Degenen die je laten lachen. De mensen vol ideeën.

Reageren? jarco@desalescoach.eu

ChannelConnect | juni 2018 | 39


COVERSTORY

BIG DATA, BI EN IOT

SWITCH DATACENTERS DE 100% NUCHTERE, HOLLANDSE CHALLENGER Nederland kent veel datacenters. Het meest in de schijnwerpers staan de datacenters van internationale aanbieders met vooral internationale klanten. Een ander belangrijk segment bestaat uit regionale aanbieders die er voor kiezen vooral in de regio aanwezig te zijn. Switch Datacenters uit Amsterdam claimt een eigen positie en sprak daar met ChannelConnect over. Tekst Rashid Niamat

H

et gesprek met Edgar van Essen, Managing Director en Gregor Snip, CEO en oprichter vond plaats daags voordat de nieuwste overname van een Nederlands datacenter door een Amerikaanse concurrent bekend werd. Die gebeurtenis onderstreept veel van de uitspraken tijdens het interview,

zoals het antwoord op de vraag waarom klanten voor Switch kiezen. Volgens Van Essen heeft dat veel te maken met de ontwikkelingen in de markt. “Wat iedereen kan zien is dat in Nederland sprake is van consolidatie. Een beperkt aantal grote spelers met internationale footprint en eigenaren is nadrukkelijk

‘ Switch Datacenters staat voor een Amsterdamse footprint, met heel veel kennis van de markt’

Edgar van Essen

40 | juni 2018 | ChannelConnect

aanwezig. Die zijn sterk in standaard oplossingen. Dat is niet onze positionering. Switch Datacenters staat voor een Amsterdamse footprint op A-locaties, met heel veel kennis van de markt. Dat combineren we met de mogelijkheid van customized aanbod. Of de klant klein of

groot is maakt ons niet uit. Dat spreekt een groot aantal organisaties aan die de data en applicaties in Amsterdam willen hebben.”

Inside kennis Waarom bij Switch maatwerk hoog in het vaandel staat, wordt door Gregor Snip uitgelegd. “Wij zijn sinds 1998 in business en hebben jarenlang ook zelf hostingdiensten via een zusterorganisatie geleverd. Hosting doen wij zelf niet meer, maar de kennis is er nog steeds. Dat is een groot pluspunt, want klanten uit die professionele sector vinden het belangrijk te kunnen sparren met een leverancier die hun business snapt, die zelf ook met zijn voeten in de klei heeft gestaan. Wij hebben die inside kennis.” Switch weet dus als geen ander dat de professionals het best bediend zijn met customized aanbod. Daar zit overigens een interessante filosofie achter. Switch maakt serieus werk van efficiency.

Ondersteuning is goed voor de klant en Switch “Een klant ondersteunen wij, ook met customized aanbod, om twee redenen. De eerste is dat wij een zo goed mogelijke


COVERSTORY

‘ De sterke focus van de grote internationale datacenters op de omzetgroei is negatief voor de klantloyaliteit’ dienst willen leveren, de tweede is dat we daardoor op efficiency kunnen letten waar we beiden profijt van hebben. Zo zullen we een klant bijvoorbeeld adviseren zijn racks zo in te richten dat het verbruik aan stroom en koeling lager wordt. Soms is het ook beter de klant een eigen vloerdeel aan te bieden. Ook al staat dat dan niet direct vol, we bieden hem de ruimte te groeien zonder dat zijn continuïteit in het gedrang komt of dat er later tijdrovende interne verhuizingen nodig zijn. We missen zo wel op de korte termijn omzet, maar de klant is in staat zijn dienst te optimaliseren en tegen een scherpere prijs of beter marge in de markt te zetten. Daar profiteren wij op de lange termijn van, want het stelt de klant in staat een gezonde business te ontwikkelen en uit te bouwen.”

Klanttevredenheid Switch heeft klanten die één rack hebben staan, maar ook klanten die honderden racks op de verschillende locaties in Amsterdam hebben staan. En de klanttevredenheid is hoog. “We zien tevens een groeiende instroom van klanten die in andere datacenters stonden maar daar perse weg wilden”, vertelt van Essen. “We horen daarbij dat vooral kleine klanten – maar zij niet alleen – een mindere behandeling krijgen en dat steeds meer in rekening wordt gebracht dat vroeger gewoon bij de dienstverlening was inbegrepen. De sterke focus van de grote internationale datacenters op de omzetgroei is negatief voor de klantloyaliteit.”

Regio Amsterdam Een van de andere redenen waarom de overstappers (en nieuwe klanten) voor Switch kiezen komt door de aanwezigheid in de regio Amsterdam op de zogenaamde ‘fiber dense locations’. Snip: “We zijn inmiddels de grootste

www.switchdatacenters.com

Nederlandse speler in de metroregio Amsterdam. Dat is iets anders dan een regionale speler zijn, al was het maar omdat meer dan de helft van onze klanten uit het buitenland komt. Onze connectiviteit staat met ruim 15 carriers en 40 pops van de grote internationale netwerken op zeer hoog niveau. Dat is iets dat alleen in de regio Amsterdam – om precies te zijn in het Science Park en Zuidoost – aangeboden kan worden. Wij zitten met onze locaties in Zuidoost bijna op de glasvezelknooppunten. Dat zorgt ervoor dat we voor klanten met veel internationaal verkeer van en naar Azië en Amerika bijzonder aantrekkelijk zijn.”

Groen hoog in het vaandel In het gesprek was eerder efficiency ter sprake gekomen. Daaraan gelieerd is het begrip ‘groen’ en de vraag hoe Switch daar tegenaan kijkt .“Wij letten bij elke handeling op efficiency. Dat betekent dat we fors investeren in degelijke en makkelijk te managen oplossingen om het stroomverbruik en koeling verder naar beneden te krijgen. Uiteraard gebruiken we al jaren voor alle operaties honderd procent groene stroom. Dat leidt tot lagere kosten voor ons en dus de klant”, antwoordt Snip. Van Essen vult hem aan met de claim: “Wij zijn de grootste speler met het groenste aanbod en durven elke vergelijking met andere datacenters in de regio aan.” Focus op energie-efficiency heeft volgens van Snip ook te maken met de milieueisen die steeds strenger worden. “Als je weet dat er regelgeving aankomt, kun je twee dingen doen: zo lang mogelijk het bestaande uitmelken is de eerste optie en dat is wat we veel in de regio Amsterdam zien gebeuren. Switch gaat voor de tweede optie: niet afwachten maar nu al investeren in de sites. Door

sales@switchdatacenters.com

Gregor Snip

nú vooraan te staan hebben wij en onze klanten de komende tien jaar de beste propositie.”

Ambitie Dat Switch door strak te sturen op efficiency de klanten een grote dienst bewijst mag duidelijk zijn. Die klanten zijn – naast uiteenlopende buitenlandse ondernemingen – vooral system integrators en professionals, waaronder hosters en cloudaanbieders. Met deze klantsegmenten is Switch tevreden, maar de ambitie gaat verder. Zo wordt de unieke expertise voor het design en de exploitatie van colo-datacenters voor derden inmiddels met succes ingezet. Van Essen: “We streven voor de hele portfolio naar een hogere naamsbekendheid waardoor alle inkopers, system integrators, cloudproviders en andere professionals weten dat als het over datacenters in de regio Amsterdam gaat er meer en vooral betere kwaliteit tegen betere prijzen te krijgen is dan bij de top drie.” Switch zal de komende periode zichtbaarder worden en meer communiceren dat het als honderd procent Nederlandse organisatie in de metroregio Amsterdam met eigen datacenters een hoogwaardige en schaalbare dienstverlening aanbiedt tegen scherpe, transparante prijzen. «

+31 20 691 6424

@SwitchAms

ChannelConnect | juni 2018 | 41


BIG DATA, BI EN IOT

‘WE BLIJVEN VOOROP LOPEN ALS IDEALE OPLOSSING VOOR HET VEILIG DELEN EN OPSLAAN VAN BESTANDEN’ Peter Geldhof

Partner Manager Nomadesk – UnifiedPost De Belgische softwarebouwer Nomadesk is een van de eerste bedrijven die een veilige ‘Share & Sync’oplossing ontwikkeld heeft en via het gelijknamige platform in de markt zet. Nomadesk, inmiddels onderdeel van UnifiedPost – BpaaS-specialist op het gebied van geïntegreerde document-, betalings- en identiteitsmanagement oplossingen – verkoopt zijn oplossingen in de Benelux via enkele honderden resellers, distributeurs en ISP’s. Met Partner Manager Peter Geldhof spraken we over de actuele ontwikkelingen van het portfolio en het partnerkanaal. Tekst Pim Hilferink

D

oor de overname door UnifiedPost, begin 2017, zijn er meer resources beschikbaar voor marketing, maar ook voor de uitbreiding van de backend-infrastructuur en productverbeteringen”, vertelt Geldhof. “Zo hebben we naast Frankfurt en Amsterdam nu ook de beschikking over een eigen datacenter in België. Nomadesk blijkt naast voor algemeen gebruik en een onovertroffen alternatief

voor OneDrive, GoogleDrive en Dropbox, ook een prima oplossing voor verticalisatie. Zo hebben we voor de accountancyberoepen een oplossing ontwikkeld, ‘BilltoBox’ (www.billtobox.be) genaamd, die de link vormt tussen de ondernemer en diens accountant. Deze cloudapplicatie zorgt ervoor dat de documentenstroom die normaliter heen en weer gaat tussen beide partijen, volledig gedigitaliseerd wordt, inclusief een volwaardige

archivering, en maakt het werken met fysieke documenten overbodig. Eén van de essentiële componenten in BilltoBox is Nomadesk, dat zonder zichtbaar te zijn, voor de correcte aflevering en opslag van de documenten zorgt. Een mooi voorbeeld van hoe bovenop Nomadesk verticale oplossingen gebouwd kunnen worden. Verticalisatie en ontwikkelen van eigen applicaties bovenop Nomadesk kan zeer snel gaan, dankzij onze krachtige en rijke API.”

Channelfocus blijft Geldhof: “Nomadesk blijft vol inzetten op het indirecte verkoopmodel aan channelpartners via de distributeurs ALSO, Copaco, Ingram Micro, Portland en Secutec. Er is weliswaar een klein aantal organisaties die vanuit de historie nog rechtstreeks met het Nomadesk-portal werkt, maar we hebben inmiddels een ‘Transfer Account’-optie ontwikkeld, waarmee een klant desgewenst op een eenvoudige en veilige manier kan worden

42 | juni 2018 | ChannelConnect


‘ Nieuw in ons aanbod van mogelijkheden voor partners is ‘Low-touch’ onboarding voor kleinere resellers’ is bepaald nog niet minder geworden na 25 mei, en daaruit leid ik af dat veel organisaties nog steeds bezig zijn met de materie. Voor ons zijn privacy en confidentialiteit altijd al leidend geweest en het is goed dat de GDPR gebruikers nog eens extra met de neus op de feiten drukt.”

Nomadesk is future-proof

Peter Geldhof

weg getransfereerd van ons naar een van onze partners. Essentieel als je ernstig met channelpartners wil zakendoen.”

Aanpasbaar aan elke omgeving Met de diverse re-brandingopties kunnen resellers en ISP’s Nomadesk volledig white-labeled aanbieden en aanpassen aan de look & feel van de eigen huisstijl. “Deployment is mogelijk, ofwel via de public cloud, dan wel on-premise”, legt Geldhof uit. “Bij on-premise heb je dan nog de keuze tussen een single-tenant- of een multi-tenantversie. We leveren onze licenties in een aantrekkelijk abonnementsmodel met oplopende kortingen voor grotere aantallen. Maar ook de initiële inkoopprijs is al attractief.”

Kennisoverdracht en salesondersteuning

GDPR stimuleert de verkoop

“Verder ondersteunen we onze partners op regelmatige basis met algemene webinars (zie ook www.nomadesk.com voor de webinarplanning), maar we bieden ook ‘one-on-one’-sessies aan. Nieuw in ons aanbod van mogelijkheden

www.nomadesk.com

voor partners is ‘Low-touch’ onboarding voor kleinere resellers. Dat is een verregaand geautomatiseerd instapmodel waarmee een partner in enkele uren up-and-running kan zijn voor de verkoop van onze basisfunctionaliteiten. Met grotere partners, maar ook met verticale specialisten, onderhouden we meer persoonlijke contacten op het vlak van verkoop en (technische) support. Maar we zijn en blijven voor iedereen bereikbaar, wat ook wordt onderstreept door de partnerevents die we organiseren en waar alle partners welkom zijn. Dat zijn voor ons belangrijke contactmomenten om bij te praten, vragen te beantwoorden en ideeën op te doen voor productverbeteringen.”

Geldhof: “De GDPR is een opsteker voor ons, de vrijblijvendheid die er voorheen toch was rondom de beveiliging van privacygevoelige gegevens is voorbij en dat merken we: niet alleen in de verkoopcijfers, maar ook in de hoeveelheid vragen die dagelijks op ons afkomt. Die

info@nomadesk.com

+32 9 233 6868

“Op productniveau zijn we bezig met een majeure upgrade van ons platform, en meer specifiek, onze synchronisatie-engine die wordt vervangen”, vervolgt Geldhof. “Vergelijk het maar met de verbrandingsmotor in de auto die op termijn gaat worden vervangen door een elektrische variant. Daardoor wordt het mogelijk om een aantal nieuwe features toe te voegen. Zo kunnen we gelijke tred houden met onder andere het groeiende gebruik van cloudstorage. Daarbij verwacht de gebruiker dat vanuit die cloud alles toch even snel en veilig blijft gaan als daarvoor. De nieuwe engine maakt het mogelijk om bestaande features te upgraden en nieuwe toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als file locking. We hebben ervoor gezorgd dat de lokale cache, die soms te krap is maar wel erg gesmaakt omwille van de perfecte integratie in Windows Explorer of Mac Finder, niet langer een bottleneck vormt. Zo kun je nu rechtstreek vanaf het dashboard een Nomadesk Vault importeren als een clouddrive, waardoor bepaalde data niet meer lokaal gecached wordt op je computer, maar je er wel via de verkenner altijd bij kunt. Met deze en talloze zichtbare en onzichtbare verbeteringen zorgen we ervoor dat Nomadesk ook de komende decennia de voorkeursoplossing voor veiligheidsbewuste gebruikers blijft”. «

@nomadesk ChannelConnect | juni 2018 | 43


BIG DATA, BI EN IOT

BIG DATA: BOTTLENECKS OF ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN André Hiddink

Productmanager IT Rittal Big data is een onderwerp dat bij Rittal op de agenda staat. De bekende leverancier van onder andere behuizingen, stroomverdelingssystemen, systeemklimatisering en monitoring weet er ook veel van af en heeft een goede kijk op de stand van zaken. Productmanager IT André Hiddink sprak er over met ChannelConnect. Tekst Rashid Niamat

D

e eerste vraag aan Hiddink is waarom big data bij Rittal op zijn agenda staat. Het antwoord is kort en duidelijk: “Rittal is als leverancier van de behuizingen, klimaatsystemen en dergelijke een van de essentiële schakels in big-datatrajecten.” Hij legt uit dat Rittal geen bemoeienis heeft met wat er wordt opgeslagen. “Wij moeten er voor zorgen dat de data en de machines waar dat op staat nu en in de toekomst beschikbaar zijn. Dat betekent dat wij zorgen voor veilige omgevingen, waarbij het aan de klant is te bepalen of dat in een datacenter moet zijn, on premise of beiden.”

Big data als verzamelbegrip Hiddink wijst erop dat big data vooralsnog een uitdijend verzamelbegrip is. “Er is een scala van toepassingen, dat wordt voorzien van het label big data. Aan de

www.rittal.nl 44 | juni 2018 | ChannelConnect

ene kant is er data die bijvoorbeeld door sociale media wordt gegenereerd en als basis voor big-data-analyses geldt. Die data staat in het datacenter van een hyperscaler. Helemaal aan de andere kant van het spectrum zien we bedrijven die de data nodig hebben voor procesoptimalisatie en de analyse daarvan. Die data staat niet alleen heel dicht op een productielijn, je wilt die ook liever op minimale afstand houden. Dat betekent dus big data on premise.” In beide scenario’s wordt data opgeslagen en bewerkt in serverkasten. Voor een serverkast in een hyperscaler datacenter gelden echter totaal andere eisen dan voor een serverkast die op armlengte van een productielijn staat. Dat verklaart waarom Hiddink en zijn collega’s bij Rittal big-dataontwikkelingen bij moeten houden.

ckoesveld@rittal.nl

Bottlenecks of oneindigheid Vanzelfsprekend is Hiddink ook gevraagd wat voor hem de belangrijkste ontwikkelingen bij big data zijn. Daarop antwoordt hij: “Laat me voorop stellen dat we nog helemaal aan het begin van big data staan. Daarom zijn er weinig echt meetbare trends, behalve dan dat ik op dit moment merk dat op enorme schaal data wordt verzameld. Hoe daarmee wordt omgegaan is lang niet altijd even duidelijk.” Daarna wijst hij op de datastuwmeren, die volgens hem in de nabije toekomst in hoger tempo worden gevuld dankzij IoT en 5G, die voor nog meer data gaan zorgen. Vervolgens geeft hij aan dat we ons heel opvallend te weinig afvragen als we die trends onder ogen zien is of er bottlenecks zijn. “Mijn inschatting is wel dat de infrastructuur op dit moment nog in orde is en de groei aankan.” Dat zijn geruststellende woorden, maar ze worden door Hiddink direct voorzien van een belangrijke kanttekening. “Ik wil benadrukken dat we vooralsnog te weinig inzichten hebben om te kunnen schatten wat over vijf jaar de situatie zal zijn. Of we dan nog steeds van mening zijn dat glasvezel onbegrensde capaciteit heeft en zowel de datastuwmeren als de processen onder controle zijn, weet echt niemand.“ «

+31 316 591 660


COLUMN

Marco Heida

I

De slimheid van IoT zit in bigdata-analyse: smart data

n essentie bevindt Internet of Things (IoT) zich volledig

gebeurtenissen. Slimme sensoren op autowegen analyseren de

in de cloud. Uiteraard zijn er elektronische apparaten

verkeersdrukte. Vervolgens wordt deze data getransformeerd

die een IoT-functionaliteit hebben, maar dankzij een

naar de verschillende verkeerslichten in de buurt. Deze zullen

internetverbinding voegt het apparaat daadwerkelijk iets toe.

sneller of langzamer op groen springen, zodat het verkeer

Een slimme koffiezetter is juist slim omdat die (via de cloud)

beter kan doorstromen.

in verbinding staat met een database waarin jouw slaap- en waakpatroon is verwerkt, zodat er op het juiste moment koffie

4. Ingrijpende data-analyse ten behoeve van smart data

wordt gezet.

De laatste data-analyse die van belang is in de IoT-industrie, is de ingrijpende analyse. Met behulp van de slimme data

De slimheid van Internet of Things zit ’m in de data: big data.

die wordt verzameld vanuit IoT-apparaten kan een bedrijf of

Gigantische datastromen worden in de cloud opgeslagen om

consument beslissingen nemen om in de toekomst een beter,

vervolgens in de vorm van ‘smart data’ slimme toepassingen te

sneller, efficiënter of goedkoper resultaat te krijgen.

creëren. Deze data-analyse is op te delen in vier categorieën. Een praktisch voorbeeld hiervan is de smart pill. In de toekomst 1. Beschrijvende data-analyse

kan medicatie worden voorzien van IoT-technologie, zodat

IoT-apparaten verzamelen data aan de hand van sensoren. Een

medisch specialisten op een zeer efficiënte manier de gezondheid

voorbeeld hiervan is een slimme thermostaat. Dit apparaat

van een patiënt in de gaten houden, na directe inname van een

detecteert de temperatuur van een ruimte en beschrijft (noteert)

bepaald medicijn. Vervolgens kan er direct worden ingegrepen,

die in een database, zodat die later kan worden gekoppeld

als blijkt dat bijvoorbeeld een bepaald medicijn zorgt voor een

aan andere datastromen, zoals bijvoorbeeld het tijdstip dat je

hoge suikerspiegel.

gaat slapen. Zo kan het apparaat aan de hand van dit patroon automatisch de temperatuur bijstellen wanneer je gaat slapen.

Welke data verzamelen jouw klanten? En wat doen ze er mee? Kunnen ze de big data nog slimmer maken door deze te

2. Diagnostische analyse

combineren met andere bronnen en zo nog meer smart data

IoT-apparaten diagnosticeren ook de verschillende datastromen

genereren? Hierin zit de extra mile van jou als distributeur en

die via sensoren worden opgepikt. Denk hierbij aan een slimme

reseller: bekijken hoe je bestaande databronnen nog meer

rookmelder: die signaleert rook en diagnosticeert vervolgens

uit kunt nutten. Bij veel klanten zien we vele terabytes met

dat er brandgevaar is. Er wordt een koppeling gelegd tussen

data waarvan slechts een klein deel wordt gebruikt… Welke

‘wat’ en ‘waarom’.

intelligence ga jij daar voor je klanten aan toevoegen?

3. Voorspellende analyse De grote datastromen (big data) van IoT-devices worden ook

Marco Heida is oprichter van Internet of Things Nederland.

ingezet om een voorspelling te kunnen maken voor toekomstige

Reageren? marco.heida@internetofthingsnederland.nl

ChannelConnect | juni 2018 | 45


BIG DATA, BI EN IOT

‘UNITRENDS IS MEER DAN EEN BACK-UP VENDOR’ Daniël van den Eijnden EMEA Channel Partner Manager

Bedrijven stellen steeds hogere eisen aan hun back-upoplossing. Bij rampspoed moet een bedrijf snel weer door kunnen. Bovendien moet de back-up voldoen aan de strenge GDPR-regels. Unitrends ziet kansen in deze markt en breidt uit in Nederland. Tekst: Dirkjan van Ittersum | foto: Ariane Kok

H

et is dringen op de markt voor back-upoplossingen. Er zijn maar liefst 2.000 vendoren actief, vertelt EMEA Channel Partner Manager Daniël van den Eijnden. Hij is sinds twee jaar actief voor Unitrends. De overvolle markt weerhoudt het bedrijf er niet van ambitieus de markt tegemoet te treden. Wereldwijd zijn er al 8.000 partners. In ons land is het aantal actieve partners nog een bescheiden tien stuks. Dat aantal moet omhoog, want de back-upen recoveryspecialist wil groeien in de Benelux.

Alle segmenten Misschien wel het opvallendste aan het aanbod van Unitrends is de brede ondersteuning. “Op dit moment werkt ons systeem op meer dan honderd platformen”, zegt van den Eijnden. “Uiteraard horen daar Windows en macOS bij, maar ook veel Linux-distributies. Daarmee kunnen we de volledige markt bedienen.” Unitrends levert zijn back-upoplossing aan zowel kleine als grote bedrijven.

46 | juni 2018 | ChannelConnect

“Om een indruk te geven: onze hardware begint bij een unit van 2 terabyte. De grootste versie is 180 terabyte. Door additionele boxen toe te voegen kan dat verder worden opgeschaald. Ook ons software- en cloudaanbod kan kleine en grote klanten aan. We hebben vooral klanten in het mkb en daarboven. Nederlandse voorbeelden zijn Sligro en VU Medisch Centrum.” Eindklanten kunnen kiezen voor zowel hardware, software als back-up in de cloud. “Ook een combinatie van die drie is mogelijk”, legt van den Eijnden uit. Unitrends is 100 procent kanaalgedreven en werkt al met verscheidende partners samen. Het bedrijf zoekt proactief samenwerking met bijvoorbeeld nichespelers en spelers die specifieke regio’s bedienen.

Disaster recovery De oplossing van Unitrends omvat niet alleen back-up, maar ook disaster recovery. “Een essentieel onderdeel”, vertelt van den Eijnden. “Je kunt wel een

back-up hebben, maar dat is zinloos als deze in geval van nood niet bruikbaar blijkt te zijn. Dergelijke risico’s kunnen het einde betekenen van een organisatie. Onze oplossing test direct na het maken van de back-up of het recoverable is. Wij noemen dit Recovery Assurance. We letten zowel op Recovery Point Objective (RPO) als Recovery Time Objective (RTO). Anders gezegd: kunnen alle gegevens ook daadwerkelijk hersteld worden en binnen welke tijd is dat mogelijk?” Van den Eijnden raadt bedrijven aan een recovery-disasterplan op te stellen waarin deze onderwerpen aan bod komen. “In zo’n plan staat hoeveel gegevens er maximaal mogen ontbreken in een back-up op het moment van falen van IT-infrastructuur. Welk verlies acceptabel is, hangt samen met het belang van data in een organisatie. Een financiële instelling zal hoge eisen stellen. Het gaat dan om minuten of zelfs seconden. Een bakker om de hoek stelt andere eisen. Die vindt misschien 48 uur aan gemiste data nog acceptabel. Uiteraard hangt daar een ander prijskaartje aan.” “In een Service Level Agreement (SLA) worden hierover afspraken gemaakt. Als een recovery heel snel moet gebeuren, kan het nuttig zijn om onze cloudservice te gebruiken als tijdelijke oplossing.


De oplossing van Unitrends omvat niet alleen back-up, maar ook disaster recovery in de Benelux. Het bedrijf wil daarom uitbreiden met partners in verschillende segmenten en regio’s. Partners krijgen toegang tot een portal met informatie, inclusief een e-learningsysteem waar zowel sales als technische trainingen staan. Een partner kan de silver, gold of platinum status verkrijgen. Dit hangt mede samen met het volgen van bepaalde trainingen en het behalen van salesdoelstellingen. Door tijdelijke acties op hardware-units kan een partner de verkoop aanjagen. Als het bedrijfsbeleid dit toestaat krijgen accountmanagers een vergoeding bij het behalen van bepaalde targets. «

Daniël van den Eijnden

Dit maakt onderdeel uit van onze service Disaster Recovery As A Service (DRAAS). In nood kan direct worden uitgeweken naar de DRAAS-locatie van Unitrends. De cloudoplossing wordt gebruikt totdat alles terug gezet is naar de oude of een tijdelijke uitwijklocatie. Hierbij ondersteunt de Data Recovery Assistant (DRA). Als de oude locatie niet meer bestaat, is een bare-metal restore (hardware-onafhankelijke restore) een optie.”

Ransomware De recent ingevoerde GDPR heeft ook bij Unitrends voor wat hoofdbrekens gezorgd. “GDPR bepaalt dat data van een individuele gebruiker verwijderd moeten worden uit de back-up als iemand daarom vraagt. Technisch gezien is dat vrij ingewikkeld, maar we hebben dat doorgevoerd waardoor we nu volledig voldoen aan de GDPR-bepalingen.”

www.unitrends.com

Overigens heeft Unitrends al enkele jaren meerdere eigen datacenters, waaronder in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Australië en Amerika. “Ook dat helpt ons bij het voldoen aan de GDPR.” Ransomware is eveneens een hot topic. “Bedrijven zien hierdoor meer dan ooit het belang van een goede back-up. We lossen de dreiging van ransomware op met onze ransomware detection. Als er normaal gesproken 5.000 bestanden zijn gewijzigd in een back-up en nu opeens 15.000 dan is er het vermoeden van een ransomware-aanval. Op zo’n moment krijgt de IT-beheerder een alarmmelding waarop hij kan besluiten om de back-up te stoppen. Als er daadwerkelijk sprake is van een ransomware-besmetting kan de vorige back-up worden teruggezet.” Unitrends heeft de ambitie om uit te groeien tot een belangrijke back-upspeler

deijnden@unitrends.com

Daniël van den Eijnden werkt sinds 2016 voor Unitrends. Het Amerikaanse bedrijf begon in de jaren ’80 als hardwarevendor, maar voegde daar afgelopen decennia software en een clouddienst aan toe. Onlangs werd bekendgemaakt dat Unitrends samengaat met Managed Service Provider Kaseya. Door het aanbod te integreren kan Kaseya een volledige end-to-end IT-beheeroplossing leveren. Voor zijn baan bij Unitrends werkte Van den Eijnden bij verscheidende organisaties waar hij in de afgelopen tien jaar de fijne kneepjes van het IT-vak leerde. Hij werkte bij verschillende IT-vendoren en was daarbij altijd verantwoordelijk voor het partnerkanaal. Bij Unitrends heeft hij een uitgebreid aantal landen onder zijn hoede in heel Europa. “Dat geeft een mooie uitdaging”, zegt Van den Eijnden. “Om te zorgen dat alle regio’s goed ondersteund worden, vereist dit een goede planning van de agenda. Wij willen verder groeien in Nederland en gezamenlijk met het Unitrends-team gaan wij ons hiervoor inzetten.”

+44 (0) 333 1500 399

@Unitrends ChannelConnect | juni 2018 | 47


BIG DATA, BI EN IOT

MADE IN GERMANY VOLGENS DE HOLLANDSE SCHOOL Joris te Lintelo

Director International Business Development Maincubes

Recent heeft Maincubes de vernieuwing van het voormalige datacenter van Interoute aan de Capronilaan in Schiphol-Rijk voltooid. Met een investering van meer dan 10 miljoen euro heeft de Duitse dienstverlener in acht maanden vooral zijn ‘Made in Germany’-visie doorgevoerd. Betrouwbaarheid en veiligheid voeren dus de boventoon. Tekst Michiel van Blommestein

D

e Nederlandse en Duitse technische aanpak verschillen niet veel van elkaar. Toch ligt de nadruk bij de oosterburen net iets meer op navolging van de regelgeving, zo begint Joris te Lintelo, Director International Business Development van Maincubes. “De Duitsers zijn op het gebied van regelgeving en eisen strikter”, zegt hij. “Duitsland heeft strengere regelgeving, en dan specifiek op privacy. Het is dan ook het fundament waarop wij zaken doen. Daardoor is het voor ons eenvoudig om aan de Nederlandse regelgeving te voldoen, want de lat ligt voor ons hoe dan ook al hoger.” Dat betekent volgens Te Lintelo ook dat Maincubes zijn klantdata vanaf het begin beschermt en behandelt zoals dat wordt voorgeschreven door de GDPR. “Het is deels bedacht door Duitsers en het wordt heel strikt nageleefd. Made in Germany is nog steeds een kwaliteitskeurmerk.”

Drie stappen Met dat in het achterhoofd heeft Maincubes het datacenter in Schiphol-Rijk in 2016 aangekocht en nu een grote upgrade

gegeven. Daarbij heeft het bedrijf zich op drie gebieden gericht: upgrade, modernisering en verbouwing. “We hebben ons gericht op de prestaties. We hebben de faciliteit geüpgraded en gemoderniseerd door alle apparatuur, zoals power en koeling, te vervangen. Ook hebben we het ontvangst- en kantorendeel verbouwd, met een nieuwe receptie en lobby voor klanten, nieuwe kantoren en een geheel nieuwe inrichting.” In de tussentijd is het datacenter gewoon doorgegaan zonder aantoonbare hinder voor klanten. “Wij zijn trots op ons vernieuwde datacenter en kunnen nu weer ruimschoots voldoen aan datgene wat de hedendaagse markt vraagt van ons als datacenterleverancier. “Het is echt toekomstbestendig”, gaat Te Lintelo verder. “Met deze aanpassingen weet je dat de prestaties en efficiency enorm zijn verbeterd en de levensduur van het datacenter is verlengd, ook al mogen de bakstenen en de schil van het gebouw nog hetzelfde zijn. We hebben hier nieuwe systemen waarmee we onszelf en onze partners de garantie kunnen geven dat we heel lang met deze faciliteit door kunnen.”

www.maincubes-datacenter-amsterdam.nl 48 | juni 2018 | ChannelConnect

info-nl@Maincubes.com

Benadering Naast de markt voor cloud- en contentpartijen en vooruitstrevende organisaties, is een datacenteroplossing volgens Te Lintelo vaak vooral een onderdeel van een veel groter ICT-vraagstuk. “Veel toekomstige klanten zullen in de toekomst via partners colocatiediensten bij Maincubes gaan afnemen. Partners zoals system integrators, IT-integrators, managed service providers, ICT-adviseurs, hostingbedrijven enzovoorts. Deze toekomstige partners zijn heel belangrijk voor ons”, zegt hij. “Daarom stellen we ons open voor alle mogelijke partners en luisteren we vooral naar wat zij te zeggen hebben.” Dat betekent volgens Te Lintelo ook een iets andere benadering dan in Duitsland gewoon is, waar colocatiedienstverleners de neiging hebben sturender te zijn. “Daar is het allemaal wat grootser en formeler. Wij proberen ons op een iets andere manier te onderscheiden”, zegt hij. “Het is dus Duitse gründlichkeit, maar wel volgens het open, Nederlandse principe.” «

020 788 0380


voor al uw

DATACENTER & CLOUD nieuws

emplaar Bewaarex 00 stuks .0

oplage 10

Het laatste cloudr- & datacente s alle device p nieuws o

Bezoek interessante datacentermerken op ChannelConnect LIVE in juni en november

+ tweewekelijkse nieuwsbrief met het laatste datacenternieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrieven op de website www.channelconnect.nl of via deze QR-code


BIG DATA, BI EN IOT

WAT IS BLOCKCHAIN? IOT HEEFT BLOCKCHAIN NODIG, EN BLOCKCHAIN IOT Desktops, tablets, labtops en smartphones, ze hebben allemaal bijgedragen aan het gebruiksgemak van internettransacties. Toch verlopen veel zakelijke transacties nog inefficiënt, zijn te duur en ten aanzien van beveiliging kwetsbaar. Hoe kan dat beter? Tekst Bram Dons

H

et volume aan zakelijk transacties groeit wereldwijd exponentieel. De groei van e-commerce, online banking, app-aankopen en de toenemende mobiliteit van mensen rond de wereld zijn oorzaken van deze spectaculaire groei. Het volume van het aantal transacties zal nogmaals exploderen met de komst van IoT. Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, is niet alleen behoefte aan een snel netwerk (5G) maar ook aan transacties tegen lagere kosten, bij een maximale beveiliging. Een technologie die aan deze eisen tegemoet kan komen, is blockchain.

die blockchainapplicaties (bijvoorbeeld cryptocurrency) ondersteunt.

Introductie blockchain

en ontvangen data (mits ‘consensus’ is bereikt) daarna niet meer kunnen worden veranderd, of mee geknoeid, zonder dat deelnemers dat in de gaten hebben. Want voor elke beveiliging geldt als eerste vereiste dat men kan vertrouwen op een ‘single source of thruth’.

Blockchain is een vorm van een gedistribueerde ledger-technologie; een gedistribueerde ledger is een database die is verspreid over meerdere nodes of computing devices. De blockchaintechnologie faciliteert een proces om transacties op te slaan en assets te volgen in een netwerk. Daarbij kan een asset een huis, auto, contant geld, land of iets onaantastbaar als een intellectueel eigendom, copyright of branding zijn. Blockchain is de onderliggende digitale fundatie

50 | juni 2018 | ChannelConnect

Voordelen blockchaintechnologie Blockchaintechnologie betekent een fundamentele verschuiving in de manier waarop data kan worden gedeeld in een open en transparante manier. De kern van blockchain is de garantie dat de door alle betrokken partijen verzonden

extra vertraging bij transacties, is deze techniek te duur, deels omdat een intermediair voor elke transactieservice een bedrag in rekening brengt. Het werkt bovendien inefficiënt als gevolg van netwerkvertragingen en de noodzaak van dataduplicatie om de verschillende databases up-to-date te houden. De blockchainarchitectuur geeft deel-nemers de mogelijkheid om een ledger met de anderen te delen. Via peer-to-peerreplicatie (waarbij de deelnemer zowel subscriber als kan publisher zijn) wordt bij elke transactie de wijziging naar elke deelnemer (node) doorgegeven. Of de transactie doorgaat, hangt af of er consensus bij

De blockchaintechnologie is flexibel want het kan op verschillende terreinen worden toegepast

Hoe werkt blockchain Bij de traditionele transactiemethoden voor het opslaan van records en tracking van assets hebben de deelnemers toegang tot hun eigen databases. Naast

de meerderheid van de deelnemers bestaat. Het stemmen en het overeenkomen bij een transactie heet in blockchainterminologie ‘consensus’ en wordt automatisch door een algoritme uitgevoerd. De verzonden data wordt via het netwerk gesynchroniseerd. Daardoor werkt een blockchainnetwerk economisch en efficiënt omdat het dataduplicatie voorkomt en de noodzaak van een intermediair wegneemt. Blocken kunnen na een update niet meer worden gewijzigd of verwijderd.


kunnen we ons nog geen voorstelling maken welke veranderingen ons te wachten staan. De met deze technologieën ontwikkelde processen zullen op uiteenlopende industrieën grote invloed hebben, op allerlei gebieden in de maatschappij (zie figuur 2).

Fig 1: Blockchain Architectuur (bron Wiley & Sons)

Blockchain verbetert ook het vertrouwen in een zakelijk netwerk. Niet dat men iedereen kan vertrouwen waarmee men zakendoet, alleen de transacties zijn veilig. Omdat elke transactie voortborduurt op elke andere transactie komt elke corruptie direct aan het licht en brengt gelijk iedere deelnemer daarvan op de hoogte. Deze zelfregulering neemt grotendeels de noodzaak weg tot het gebruik van legale-, of van overheidswege vereiste safeguards.

Blockchain Hashing Technologie Blockchain dankt zijn naam aan de manier waarop het transactionele data in blocken opslaat. Blocken worden via hashgebaseerde koppelingen tot een chain gesmeed (zie figuur 1). Het is op zich geen nieuwe datastructuur. Programmeurs ontwikkelen al van oudsher dergelijke ‘linked list’, alleen de manier van koppelen via hashing is apart.

Let wel, hoewel blockchain transactionele data bevat, is het geen vervanger voor de bestaande databases, messagingtechnologie, transactionele- of business-processing. Blockchain fungeert in essentie als een database voor het opslaan van transacties en heeft voordelen die verder gaan dan die van een traditionele database. Alle transactietechnologieën kunnen in principe worden gecombineerd waardoor met blockchaintechnologie veilige transacties tussen de verschillende systemen kunnen plaatsvinden.

Blockchain en IoT Een Gartner-studie schat dat blockchaintechnologie zakelijk gezien tegen 2030 een waarde van 3,1 biljoen US-dollar kan bedragen en IoT-technologie tegen 2020 475 miljard! Gezien deze voorspelde groei

Of een transactie doorgaat, hangt af van consensus bij de meerderheid van de deelnemers Ondanks de vorderingen op het gebied van security blijft met name de veiligheid met IoT het zorgenkind in de IT-industrie. Daarbij kan blockchain hulp bieden, want blockchain-gebaseerde IoT-oplossingen zijn geschikt om allerlei zakelijke- en industriële processen te vereenvoudigen waarbij tegelijkertijd een hoge mate van security kan worden geboden. Blockchain is een revolutionaire technologie die naar verwachting op talrijke terreinen in de maatschappij invloed gaat hebben. De techniek is nog volop in ontwikkeling en een aantal zaken moet nog beter worden uitgewerkt en standaarden ontwikkeld. «

Naarmate het aantal transacties toeneemt zal ook de chain groeien. In de blocken wordt, op basis van de door deelnemers afgesproken regels, de tijd en volgorde van een transactie opgeslagen. Naast de tijdstempel van iedere transactie bevat elk block een hash-code en een van het voorgaande block; in tegenstelling tot encryptie maakt hashing van alle data een unieke hash-code die niet meer kan worden herleid naar de oorspronkelijke code. Deze unieke manier van koppelen voorkomt dat blocken kunnen worden tussengevoegd of verwijderd.

Blockchain Use Cases De blockchaintechnologie is flexibel want het kan op verschillende terreinen worden toegepast, waaronder: financiële diensten, logistiek, cryptocurrency, handelsverkeer, supplychainmanagement, medische zorg of IoT. Cryptocurrency en IoT zijn twee toepassingen waar tot dusver nog de meeste aandacht naar uitgaat (zie figuur 2).

Fig 2: Blockchain Use Cases (bron World Economic Forum)

ChannelConnect | juni 2018 | 51


no f ve

a m

n

za ali

ha nd

Visu tio

hu ins inside the


BIG DATA, BI EN IOT

‘WIJ BIEDEN OPLOSSINGEN VOOR ELK BEDRIJF’ Thorsten Grimm

Key Account Manager Medium Business Middle Europe bij Axis Te duur, te uitgebreid en te ingewikkeld – dat is waar veel ondernemers aan denken als het gaat om een professioneel videobewakingssysteem. Liever kopen ze een ogenschijnlijk eenvoudige cameraset en kijken verder niet naar de mogelijkheden of de total cost of ownership (TCO). Tekst Michiel van Blommestein

A

xis Communications is wereldwijd marktleider in netwerkvideo en biedt intelligente beveiligingsoplossingen voor het bedrijfsleven. Thorsten Grimm, Key Account Manager Medium Business Middle Europe bij Axis: “We bieden een breed scala aan oplossingen, maar alle systemen hebben één ding gemeen: ze zijn eenvoudig te installeren en aan te passen aan de behoeften van de klant. Uiteraard bieden we oplossingen voor grote ondernemingen, volledig afgestemd op elke situatie binnen een organisatie. Maar we hebben ook een systeem voor de kleine ondernemer, Axis Companion Line, en een systeem voor de middelgrote ondernemingen. Juist deze groep middelgrote ondernemingen kiest al snel voor een systeem dat niet bij hun onderneming past, enkel en alleen omdat ze denken dat een professioneel systeem te duur of te complex is.”

AXIS Camera Station: klaar voor de toekomst AXIS Camera Station is dé oplossing voor middelgrote ondernemingen, oftewel ‘medium business’. Of het nu gaat om een school, winkel of productielocatie, er

www.axis.com

gaat snel en eenvoudig. Als het systeem is uitgedacht, voorziet de tool in een paklijst met alle benodigdheden om de installatie uit te voeren. En het fijne is: AXIS Site Designer is overal te gebruiken. Op elke pc of tablet, online of offline.”

AXIS Partnernetwerk is een systeem voor iedereen. Het systeem is eenvoudig aan te sluiten op de huidige infrastructuur en is daarnaast aan te passen aan de specifieke behoeften van de klant. Of dat nu vandaag is, of over vijf jaar. “Het middelpunt van de medium-businessoplossing is AXIS Camera Station. Deze videomanagementsoftware zorgt voor samenwerking tussen diverse netwerkapparaten, zoals camera’s, toegangscontrolesystemen of luidsprekers. Met een paar simpele klikken werkt het probleemloos samen. We maken het onze partners zo eenvoudig mogelijk; installatie kan direct ‘out-of-the-box’. De configuratie was nog nooit zo eenvoudig! Bij gebruik van de AXIS Camera Station S10 of S20 Recorder is de software al voor geïnstalleerd en worden apparaten automatisch herkend. Dit bespaart de integrator veel tijd.”

AXIS Site Designer: manage diverse projecten tegelijk “AXIS Site Designer helpt bij elk project, groot of klein”, vervolgt Grimm. “De tool helpt bij het kiezen van de juiste camera voor elke situatie. Ook het toevoegen van accessoires en het kiezen van de recorder

info-nl@axis.com

Axis werkt samen met een groot netwerk aan installateurs, of eigenlijk meer system integrators. Allround ICT-professionals met een passie voor netwerkoplossingen en internet-of-things-apparaten. Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe bij Axis, zegt hierover: “We kiezen er bewust voor samen te werken met partners die onze producten installeren. Zij kennen hun klanten en weten precies wat de echte behoefte is. Partners kiezen voor Axis, omdat wij als grondlegger van netwerkvideo bekend staan om onze kwalitatief hoogwaardige producten. Daarmee maak je ook als system integrator het verschil. En natuurlijk zijn er ook andere voordelen. We bieden onze partners niet alleen een zo eenvoudig mogelijke installatie, maar ook diverse trainingen en tools zodat ze hun werk snel en efficiënt kunnen uitvoeren. Uiteraard bieden we ook lokale support. Met dit alles bespaart de integrator veel tijd en tijd is geld.” Axis is altijd op zoek naar nieuwe partners. Interesse in de Axis oplossingen of een samenwerking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaande contactgegevens. «

010 107 504 600 ChannelConnect | juni 2018 | 53


BIG DATA, BI EN IOT

‘SECURITY EN DATAMANAGEMENT CENTRAAL IN DE INFORMATIEMAATSCHAPPIJ’ Bart van Rheenen Arrow ECS

IoT in al zijn verschillende verschijningsvormen blijft groeien en genereert, net als allerlei andere zakelijke en particuliere applicaties, steeds meer data. Die moeten, afhankelijk van de toepassing, op een veilige manier getransporteerd of aan de edge worden geanalyseerd om er zinvolle informatie uit te halen. Dat legt niet alleen druk op de IT-afdeling, maar op alle organisatieonderdelen die met gevoelige data werken en sinds 25 mei gebonden zijn aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG. Tekst Pim Hilferink

W

e spraken over de laatste ontwikkelingen op technologisch gebied en de impact daarvan op de zakelijke markt met Bart van Rheenen, Managing Director van Arrow ECS Benelux. Als eerste vroegen we hem hoe Arrow haar portfolio aanvult en een keuze maakt uit het overweldigende aanbod, als voorselectie voor haar resellers. “Ik volg naast technologieontwikkelingen ook vrij nauwgezet de financiële pers, ik wil weten waar venture capitalists hun geld in stoppen”, legt Van Rheenen uit. “Ik volg een aantal specialisten omdat die dicht bij het vuur zitten. Het gaat mij om de combinatie van nieuwe technologie met de investeringsbewegingen van investeerders. Dat zijn belangrijke indicatoren, maar je kijkt ook naar de alliances die grote, maar ook kleine innovatieve bedrijven sluiten. Zo kun je je opties van drie kanten belichten. Zo zijn we langs die route drie jaar geleden in

54 | juni 2018 | ChannelConnect

contact gekomen met Splunk, een bedrijf waar toen nog niemand van gehoord had. Sindsdien hebben we samen flink aan de weg getimmerd en is Splunk een sexy en veelgevraagd product dat een steile groei doormaakt.”

Sexy alleen is niet genoeg Van Rheenen: “Maar het gaat er niet alleen om dat je ergens een neus voor hebt, of een sexy nieuw product ontdekt, we zijn een kwartaalgedreven organisatie dus moet je ook oog hebben voor de economische kansen en je afvragen wat zo’n innovatie oplevert voor je organisatie en je kanaal. Want je zult kennis in het kanaal moeten stoppen, trainingen organiseren en de relatief kleine groep van early adopters lokaliseren en aan je proberen te binden om zakelijk succes te hebben. Voordeel van zo’n opkomende vendor is in elk geval wel dat er nog volop ruimte in de markt voor is.”

Splunk, big data en datamanagement Splunk-software zet machine-gegenereerde data om in waardevolle inzichten voor de verhoging van zaken als productiviteit, rentabiliteit en security. “Wij zien momenteel een flinke uptake van Splunk in securityomgevingen”, geeft Van Rheenen aan. “Maar dat gebeurt niet geïsoleerd. De écht succesvolle IT-oplossingen komen tegenwoordig voort uit een combinatie van specialismen, waarvan Splunk dan een onderdeel vormt. Het gaat om bedrijven die weten hoe ze van de verzamelde informatie ‘soep moeten koken’: bruikbare projecten ontwikkelen waar je ook een return van kunt verwachten. Daar zijn vaak meerdere ‘koks’ voor nodig. Ik denk dan aan bijvoorbeeld een ForcePoint, dat een geïntegreerd next-gen-platform voor de voortdurend evoluerende cybersecurityuitdagingen heeft ontwikkeld. Of een Ixia, dat state-of-the-art test- en simulatieplatforms voor bedrade en draadloze netwerken maakt. Het gaat erom dat je de vertaalslag kunt maken van alle geanalyseerde informatie naar winstgevende modellen, efficiencyverbeteringen of nog geavanceerdere security oplossingen.” “Uiteindelijk moet er vanuit de bigdatakant iets zinvols voortkomen, je moet het zichtbaar kunnen maken. Ixia is zo’n bedrijf dat data beter zichtbaar


‘Dingetje’ maakt IoT zichtbaar Arrow heeft IoT nu ook tastbaar en zichtbaar gemaakt. “Zo hebben we met een aantal fabrikanten samen een klein apparaatje ontwikkeld – intern noemen we dat een ‘Dingetje’ – waar naast een batterijtje zeven sensoren in zitten die bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid en lichtintensiteit meten en die via een app op je mobiel met de buitenwereld communiceren. Je zou er ook zaken als hartslag en lichaamstemperatuur mee kunnen meten en de gegevens beveiligd kunnen delen met bijvoorbeeld de huisarts. Met dat kleine apparaatje – waar ook technologie van MS Azure, Citrix en Splunk achter zit – maken we heel duidelijk en tastbaar waar IoT voor staat.”

Next-gentechnologie vraagt om samenwerking tussen vendoren Bart van Rheenen

maakt en combinaties kan maken met Splunk, Forcepoint, FireEye, ForeScout of Riverbed, maar ook Microsoft. Als je iets zinnigs wilt doen met al die massa’s data, dan heb je de oplossingen van dit soort leveranciers nodig.”

‘ Door als vendor strategische allianties te sluiten, kun je bijblijven met de marktvraag’ Arrow en security en big data Van Rheenen: “Wij investeren al enkele jaren fors in security, dat heel data-driven is geworden omdat dat de enige mogelijkheid is om de snelle veranderingen en steeds weer nieuwe aanvalsvectoren enigszins te kunnen bijbenen. Maar ook in lijnen die datamanagementoplossingen leveren, zoals een CommVault. Van oorsprong een back-upen recoveryleverancier die zich heeft ontwikkeld tot een aanbieder van een

www.arrowecs.nl

data- en informatiemanagementplatform dat integrale dataprotectie van mobiele apparatuur en volledige informatiebeschikbaarheid biedt. Maar je ziet ook nieuwe lijnen zoals Nutanix of Rubrik, die ook steeds meer focus leggen op datamanagement. Wij speuren voortdurend naar leveranciers van nieuwe technologie die samen met ons willen werken aan marktrelevante oplossingen die via het kanaal op de markt gebracht kunnen worden.”

Van Rheenen: “De markt vraagt steeds meer om geïntegreerde oplossingen, waarvoor je vendoren steeds vaker ziet samenwerken uit oogpunt van efficiency. Ze bedienen allemaal een eigen marktsegment, maar samen kunnen ze wellicht een derde markt voor zich openen. Tegelijkertijd is het voor resellers niet meer te doen om bijvoorbeeld van alle storage brands alle kennis en certificeringen in huis te hebben. De klant maakt maar één keuze en door als vendor strategische allianties te sluiten kun je bijblijven met de marktvraag. Voorgeconfigureerde en door leveranciers gecertificeerde oplossingen besparen resellers veel kostbare tijd.”

Arrow en artificial intelligence (AI) “Een belangrijke AI-vendor voor ons is IBM, waarmee we op globaal niveau een relatie hebben – denk aan Watson en BlueMix – waarbij we inspelen op wat er met AI gebeurt”, legt Van Rheenen uit. “Artificial intelligence is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven; kijk wat er met je data gebeurt als je op Facebook zit, of aan het winkelen bent, wat er op internet gebeurt met je cookies om je zo snel mogelijk tot kopen te bewegen. En dat zijn nog relatief eenvoudige AI-toepassingen, dan hebben we het nog niet over deep-learning dat op andere gebieden wordt ingezet. Zo wordt bijvoorbeeld in de gezondheidszorg veel data gebundeld die middels toepassingen als Watson voor kwaliteits- en efficiencyverbetering zorgen.”

info.ecs.nl@arrow.com

088 024 2900

“Door meer onderlinge samenwerking en afstemming tussen vendoren, distributeurs en resellers komt er aan de resellerkant meer tijd vrij voor de businesskant, en van die groeiende salescapaciteit profiteren wij als achterliggende partijen ook. Samenwerken gebeurt tegenwoordig steeds vaker in een ecosysteem, waarbij de samenwerkende partijen voor de optimale totaaloplossing voor de eindklant zorgen. Overigens wil ik er nog op wijzen dat de grote belangstelling voor nieuwe technologieën ook een keerzijde heeft: er is een schreeuwend tekort aan specialisten en daar hebben we te maken met de wet van de remmende voorsprong. Daar zullen we als industrie nog een goede oplossing voor moeten vinden!” «

@ArrowECSBeLux ChannelConnect | juni 2018 | 55


BIG DATA, BI EN IOT

‘CONNECTWISE IS EEN ONMISBARE TOOL VOOR DE PROFESSIONELE IT-DIENSTVERLENER’ Cees Quirijns

Operationeel directeur Portland Europe ConnectWise is een ERP-systeem dat – in tegenstelling tot andere, vaak generieke oplossingen –volledig is toegesneden op de praktijk van MSP’s of IT-dienstverleners. Ter onderscheiding heeft men er ook een specifieke naam – PSA – aan verbonden, wat staat voor Professional Services Automation. Wereldwijd zijn er twee grote spelers, te weten Autotask en ConnectWise; die laatste wordt gedistribueerd door het onlangs vanuit Zoetermeer naar Amsterdam verhuisde Portland Europe. Tekst Pim Hilferink

C

onnectWise voorziet in twee belangrijke behoeften van de IT-dienstverlener”, zegt Cees Quirijns van Portland. “Enerzijds wil je dat een PSA-tool je zoveel mogelijk inzicht verschaft in het reilen en zeilen van je bedrijf, gebaseerd op de businessanalyse van de zakelijke data van je bedrijf, maar aan de andere kant wil je in het systeem ook zoveel mogelijk van je diensten en administratieve zaken automatiseren.”

Inzicht is cruciaal voor gezonde bedrijfsvoering Quirijns: “Als je niet meet wat je processen zijn en als je niet weet wat er in je onderneming gebeurt kun je ook geen gefundeerde beslissingen nemen. Business Intelligence is essentieel voor een gezonde bedrijfsvoering en het optimaliseren van je winstgevendheid. Zeker in de branche voor IT-dienstverlening, waar de marges doorgaans niet al te hoog zijn, is het superbelangrijk om je tijdbesteding scherp in de gaten te houden en je winstmarge

www.portland.eu 56 | juni 2018 | ChannelConnect

niet te laten verwateren door teveel niet-facturabele uren te maken door klantproblemen op te lossen waarvoor je geen compensatie krijgt.” Om dat inzichtelijk te krijgen op het niveau van de klant, en – over al je klanten heen – op het niveau van je bedrijf is Business Intelligence essentieel. Wat betekent dat dan praktisch? “Je wilt inzicht krijgen in hoe je service-desk opereert”, vervolgt Quirijns. “Hoeveel tijd wordt er gespendeerd aan het afhandelen van servicedesktickets, voor welke klanten, hoe winstgevend zijn mijn klanten in relatie met de hoeveelheid uren die eraan worden besteed, et cetera. Je wilt een beeld hebben van wat elke klant oplevert en welke kosten je maakt aan de tooling die je gebruikt. Je wilt geen fouten maken bij de facturatie. Bijvoorbeeld bij Office 365-licenties waar een lage marge op zit, daar moet geld bij als je die niet geautomatiseerd kunt billen. Handmatig factureren is ook nog eens foutgevoelig

info@portland.eu

020 214 4000

en als je meerdere diensten tegelijk factureert kun je gewoon niet zonder een PSA-systeem, ook al omdat je daarmee continu je bottom-line kunt monitoren”,

Geen onderbouwde keuzes zonder BI Wil je je dienstverlening serieus aanpakken en op termijn blijven groeien in een managed-servicesmodel of daarnaartoe groeien, dan is adequate BI gewoon onontbeerlijk. Quirijns: “Waarom dat voor IT-dienstverleners nog belangrijker is dan voor traditionele transactionele resellers? In de eerste plaats omdat je in dienstverlening wat meer risico loopt omdat je marge daar niet tevoren vaststaat, maar vooral afhankelijk is van de tijdsinvestering per klant. ‘Meten is weten’, BI is echt noodzakelijk om de vinger aan de pols te houden.” Quirijns: “Waarom kiezen voor ConnectWise, de marktleider in de VS? In de Benelux is Autotask momenteel nog nummer 1 vanwege de eerdere go-to-market hier. Een mooie uitdaging voor ons om ook hier de rollen om te draaien. ConnectWise is dé complete PSA-tool voor IT-dienstverleners dankzij de vijf pijlers waarop het product steunt: Manage, Automate, Sell, Control en Unite, plus de professionele support van Portland Europe als exclusief distributeur. Een demo zal je snel overtuigen, dat is zeker!” «

@portlandeurope


voor al uw

SECURITY & GDPR nieuws

emplaar Bewaarex 00 stuks .0

oplage 10

securityHet laatste devices alle nieuws op

Bezoek interessante securitymerken op ChannelConnect LIVE in juni en november

+ tweewekelijkse nieuwsbrief met het laatste securitynieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrieven op de website www.channelconnect.nl of via deze QR-code


BIG DATA, BI EN IOT

‘IOT, AI, ANALYTICS EN REMOTE MONITORING STEEDS ONMISBAARDER VOOR DE BEDRIJFSCONTINUÏTEIT’ Loek Wilden

Datacenter Lifecycle Consultant Schneider Electric

Als een van de wereldmarktleiders op het gebied van energiemanagement speelt Schneider Electric een belangrijke ondersteunende rol in de wereld van de technologie, stelt Loek Wilden. “De grote IT-vendoren zetten een trend, waarop de oplossingen van Schneider Electric moeten aansluiten en deze moeten complementeren. Kijkend naar IoT staan we feitelijk nog aan het begin van wat er gaat komen. Daar verwacht ik nog heel veel ontwikkelingen.” Tekst Pim Hilferink | Foto Marco Mekenkamp

L

oek Wilden vervolgt: “De meeste bedrijven zijn net gestart met een eerste implementatie, de eerste échte smart buildings zijn nog geen vijf jaar oud, maar bij nieuwbouw wordt nu ook al rekening gehouden met een serious make-over na een jaar of tien, om ze weer helemaal up-to-date te brengen en te kunnen aanpassen aan de wensen van dat moment.”

Footprint on-premise IT neemt weer toe ‘’De focus op optimalisatie van de IT-omgeving en andere fysieke infrastructuren zorgt voor een toename van de lokale IT-infrastructuur”, aldus Wilden. “Na jarenlange krimp wordt de footprint on-premise weer groter. Je gebouw wordt slim, je applicaties worden slim, je fabriek wordt slim en

58 | juni 2018 | ChannelConnect

dat ga je niet allemaal geregeld krijgen vanuit een centrale cloud. Slim betekent heel veel sensoren en data die in meer of mindere mate aan de edge verwerkt moet worden. Dat betekent dat er in de serverruimte die in de afgelopen jaren sterk is ingekrompen, toch weer meer racks komen te staan. Op die ontwikkeling spelen we uiteraard in door onze oplossingen voor kleinere omgevingen, die we al sinds jaar en dag in ons portfolio hebben, te innoveren en aan te passen aan nieuwe gebruiksscenario’s. Eén van de belangrijke innovaties is het uitbreiden van de monitoringfunctionaliteit van onze producten, zodat deze op basis van inzichten die uit big-dataverzamelingen worden verkregen op een verantwoorde manier op afstand bewaakt en beheerd kunnen worden.”

ExoStruxure Asset Advisor Wilden: “(Remote) monitoring is binnen onze datacenterinfrastructuur managementoplossingen (DCIM) al jarenlang beschikbaar, maar de software was afgestemd op grote beeldschermen en client-software. De ervaring die we daarmee in verschillende landen, waaronder Nederland, hebben opgedaan heeft geresulteerd in een recent gelanceerde cloudapplicatie, de EcoStruxure IT app, als onderdeel van de EcoStruxure Asset Advisor, die weer een onderdeel is van onze totale ExoStruxure IT-suite. ExoStruxure Asset Advisor maakt gebruik van onze cloudinfrastructuur, waarbij ons Service Bureau de signalen uit het netwerk analyseert en bij een dreigende storing direct de klant kan informeren en – afhankelijk van de SLA – eventueel ook direct servicemensen op pad kan sturen.”


Waarborg voor bedrijfscontinuïteit Wilden: “De vraag naar dit soort oplossingen groeit. Datacenters en serverruimtes zijn steeds vaker bedrijfskritisch en door het cloud- en IoT-platform in te zetten in combinatie met kunstmatige intelligentie en analytics kun je risico’s signaleren voordat het kritieke incidenten worden die ongeplande downtime, operationeel verlies en extra kosten veroorzaken. Maar temperatuur- en energiemanagement is echt wel een specialistisch vakgebied, dat ook voor de gemiddelde IT’er lastig is bij te houden. Dat we nu continu én remote de situatie bij eindklanten kunnen monitoren en optimaliseren is een structurele verbetering in vergelijking met vroeger, toen we op gezette tijden bij de klant moesten langsgaan om de instellingen te controleren en bij te stellen.”

SmartConnect

Loek Wilden

“Channelpartners kunnen de Asset Advisor-service inmiddels ook aanbieden bij hun eindklanten. Onderhoud en reparatie doen we nog steeds zelf, of uit naam van de partner. Maar we zijn bezig om onze partners nauwer te betrekken bij deze service middels een partnerplug-in, waardoor we in voorkomende gevallen de taken kunnen verdelen tussen ons eigen Service Bureau en de partner. Aan de plug-in wordt momenteel nog gewerkt, maar ik verwacht dat die nog voor eind dit jaar beschikbaar komt.” Meer informatie is te vinden op https://bit.ly/2JzKsyC. Of scan de QR-code.

DCIM uit de cloud Ook DCIM voor grote datacenters is in ontwikkeling. Wilden: “Waar deze

www.schneider-electric.com

vroeger alleen bij de klant on-premise draaide, maken we de software achter onze uitgebreide monitoringoplossing later dit jaar ook beschikbaar in de cloud, zodat de klant een keuze heeft. Het operationele deel is hetzelfde voor on-premise of de cloud, het monitoringgedeelte bouwen we vanaf de grond opnieuw op, om beter aan te sluiten op de andere eisen die de cloudomgeving stelt. Daar komen bijvoorbeeld nogal wat sensoren aan te pas en daarvoor moet de software anders geschreven worden. Inmiddels draait een bètaversie bij een aantal Amerikaanse en een Nederlandse klant; als alles meezit hopen we in het najaar een definitieve versie te kunnen lanceren. De oplossing is in feite simpel: voor het monitoren van de apparatuur en de sensoren is alleen een stukje gateway nodig, dat blijft op locatie draaien. Die verzamelt alle data en zendt die door naar de cloud. Vanuit de cloud krijg je via je app of de portal dan weer de mogelijkheid om je monitoring remote te doen.”

info@schneider-electric.com

023 512 4124

“Tot nu toe hebben we het gehad over de grotere omgevingen, maar eenzelfde soort aanpak hanteren we nu ook voor kleine UPS’en. Daarvoor hebben we nu ook een cloudoplossing met een portal dat klanten van enkelfase-UPS’en van APC inzicht geeft. De nieuwe UPS’en voorzien we van een extra poortje en met de applicatie SmartConnect kunnen dan meerdere UPS’en (10 tot 15 maximaal) op afstand worden gemonitord. Uiteraard zal een netwerkkaart meer functionaliteit bieden, zoals graceful shutdown over het netwerk, maar SmartConnect biedt een extra niveau op het gebied van fleetmanagement voor kleinere omgevingen”

Kansen voor MSP’s Wilden: “Met SmartConnect kunnen MSP’s hun dienstverlening op het gebied van energie-infrastructuurmanagement naar mkb-klanten uitbreiden zonder dat daar extra investeringen voor nodig zijn. SmartConnect integreert naadloos met bekende RMM-oplossingen zoals ConnectWise Automate of Kaseya, of een mobile-ready webportal, zodat ze hun klanten vanuit één console kunnen servicen. Programmeren, SNMP-valkuilen of software-agents zijn niet nodig, zodat de MSP zijn dienst snel kan uitrollen en additionele omzet kan binnenhalen. Voor meer informatie vind je onze gegevens onder dit artikel.” «

@schneiderelecnl ChannelConnect | juni 2018 | 59


BIG DATA, BI EN IOT

IOT-PLATFORM MAAKT INTELLIGENTE 24/7 MONITORING VAN PATIËNTEN MOGELIJK Door digitale co-creatie met klanten en partners draagt Fujitsu direct bij aan het succes van organisaties in verschillende sectoren. Een mooi voorbeeld in de zorg betreft het IoT-project ‘Sensing Clinic’, in samenwerking met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

O

nlangs deelde onderzoeksbureau IDC in een webcast de inzichten uit wereldwijd onderzoek naar de technologie Internet of Things (IoT) onder bedrijven. Het betrof een grootschalig onderzoek: meer dan 3.500 beslissers in business- en IT-rollen werden gevraagd naar hun perceptie van de technologie, evenals hun plannen. Een van de gestelde vragen was: “Welke leverancier ziet u opkomen als leider in de IoT-markt?” In de antwoorden van alle respondenten kwam Fujitsu naar voren als een van de top-drie system integrators. De uitkomst is extra bijzonder omdat het pas de eerste keer is dat Fujitsu in IDC’s jaarlijkse ‘Global IoT Decision-Maker Survey’ wordt genoemd. Dit onderstreept de stappen die in 2017 en (tot nu toe) 2018 zijn gezet op het gebied van IoT. Niet alleen als bedrijf dat voor zijn klanten waarde weet te leveren met IoT-oplossingen, maar ook als bedrijf waarvan het grote publiek de IoT-expertise erkent en waarvan men

60 | juni 2018 | ChannelConnect

Om dit te kunnen doen, werkt Fujitsu nauw samen met klanten en brengt het de benodigde expertise aan boord om tastbare waarde te leveren, die bijdraagt aan de businessdoelen.

24/7 monitoring van vitale waarden ziet dat het organisaties kan helpen met hun specifieke uitdagingen.

Co-creatie leidt tot betere zorg Tal van Fujitsu-klanten plukken de vruchten van IoT-implementaties en doen hiermee waardevolle kennis op. Een mooi voorbeeld is het project ‘Sensing Clinic’, dat Fujitsu uitvoert bij (en met) het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. De inzet hier van het Fujitsu Healthware Smart Sensing-platform voor 24/7 monitoring van patiënten is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen partners. Ook daarom is de uitkomst van het IDC-platform zo waardevol: het is een bevestiging van Fujitsu’s filosofie van ‘digitale co-creatie’. Bij digitale co-creatie staat het idee centraal dat succes binnen IoT-projecten afhangt van het ontwikkelen en implementeren van oplossingen die nauw samenhangen met wat de organisatie van de klant als geheel wil bereiken.

Het door Fujitsu Healthcare ontwikkelde Smart Sensing-platform maakt het mogelijk om constant – vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week – vitale waarden van patiënten te bewaken. Dit is mogelijk met behulp van draadloze sensoren, zoals intelligente pleisters, meetapparatuur onder het bed (‘onder-bed-sensoren’) en bloeddrukmeters. De vitale waarden worden centraal opgeslagen, geanalyseerd en vervolgens gevisualiseerd in overzichtelijke dashboards. Zorgprofessionals die gebruikmaken van het systeem hebben door middel van het dashboard op ieder gewenst moment inzicht in de actuele gezondheidstoestand van de patiënten die zij in behandeling hebben. Zij kunnen zelf aangeven op welke wijze zij de door hen benodigde informatie gepresenteerd krijgen. Hierdoor is het mogelijk om vitale waarden van patiënten te raadplegen op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of notebook.


Waarschuwingssysteem voor zorgprofessional Een belangrijke functie van het Smart Sensing-platform is dat zorgprofessionals vroegtijdig een waarschuwing krijgen wanneer de situatie van een patiënt plotseling verslechtert. Op basis van vooraf aangegeven waarden stuurt het systeem de gebruikers een signaal bij onder- of overschrijding ervan.

van de gemeten gegevens, de introductie binnen het zorgproces op de betreffende afdeling(en), de training van de zorgprofessionals en de visualisatie van de gemeten waarden. Geholpen door een intelligente interpretatie van gegevens, met behulp van door Fujitsu ontwikkelde algoritmes, worden gebruikers van het platform ondersteund bij het bepalen van de juiste behandeling.

Eén van de voordelen van deze IoT-implementatie is een betere zorgervaring voor patiënten op verpleegafdelingen

zorgervaring voor patiënten op verpleegafdelingen. Zij worden minder belast, doordat zorgverleners minder (of zelfs geen) metingen aan het bed hoeven te verrichten. Ook het aantal machines en draden op de verpleegafdeling kan omlaag. Dit zorgt enerzijds voor een rustige omgeving en anderzijds voor een tijdsbesparing, door het vervangen van handmatige metingen door sensorgebaseerde metingen (continu of periodiek).

Daarnaast biedt het platform een zogeheten Early Warning Score-systeem, op basis waarvan een verpleegkundige of andere zorgprofessional vroegtijdig kan inspelen op een verslechterende gezondheidstoestand van een patiënt.

Deze functie, met de naam Decision Support, houdt in dat gebruikers medische beslissingen beter kunnen onderbouwen op basis van de verzamelde en geanalyseerde informatie over de patiënt.

Fujitsu verzorgt het volledige implementatietraject van het Healthware Smart Sensing-platform, van levering van de gewenste sensoren tot veilige uitwisseling

Efficiëntie en betere ervaring voor patiënt

Het Fujitsu Healthware Smart Sensingplatform kwam tot stand op basis van het Kiduku Research-programma. De afgelopen vijf jaar werkten Fujitsu Laboratories Japan, Fujitsu UK & Ireland en Fujitsu Nederland binnen dit programma nauw samen. De binnen het programma ontwikkelde technologie is gedurende 2016 en 2017 uitgebreid getest binnen ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Japan, Ierland en Nederland. Eén van deze zogeheten Proof of Businessprojecten betreft het project ‘Sensing Clinic’, dat in het afgelopen jaar in samenwerking met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is uitgevoerd.

Eén van de voordelen van deze IoT-implementatie is een betere

Project opgeschaald in Nederland De co-creatie van Fujitsu met het Slingeland Ziekenhuis heeft als doel om innovatieve Smart Sensing-technologie binnen het zorgproces te introduceren en de toegevoegde waarde voor arts en patiënt in de praktijk te toetsen. Inmiddels gaat het project de volgende fase in, waarbij het ziekenhuis het gebruik van de toepassingen opschaalt en meerdere afdelingen de technologie in het dagelijkse zorgproces integreren. Ook is er een start gemaakt met monitoring van patiënten thuis, na hun ontslag uit het ziekenhuis. «

Meer weten of bent u geïnteresseerd in de toepassing van het Fujitsu Healthware Smart Sensing-platform en toepassingen voor 24/7 patiëntmonitoring? Fujitsu Nederland bespreekt dit graag met u. U kunt contact opnemen met Ron Klaas (via ron.klaas@ts.fujitsu.com) of Michel van Zandvoort (via michel. zandvoort@ts.fujitsu.com).

www.fujitsu.com/nl

0346 598 111

@fujitsu_nl ChannelConnect | juni 2018 | 61


BIG DATA, BI EN IOT

‘DROPBOX BUSINESS PAST NAADLOOS IN GDPR-STRATEGIE’ Ronald Lommerse

commercieel directeur Joheco Automatisering Wanneer je dit artikel onder ogen krijgt is de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) bijna drie weken van kracht. Formeel zouden alle bedrijven die met persoonlijke gegevens werken hun processen en procedures daarop moeten hebben aangepast, maar het is een publiek geheim dat zeker de helft van de bedrijven nog niet volledig compliant is. Met de cloudgebaseerde opslagdiensten van Dropbox kan het veilig opslaan en delen van gegevens snel en eenvoudig worden gerealiseerd. Tekst Dennis Gandasoebrata

O

ver het toenemend gebruik van online, cloudgebaseerde diensten waar ook Dropbox onder valt spraken we met Ronald Lommerse, commercieel directeur van managed service provider Joheco Automatisering uit Hillegom. “Sinds 2009 bieden we onze klanten netwerkbeheer-, antivirus-, back-up- en clouddiensten tegen een vast bedrag per maand, zodat klanten voorspelbare uitgaven hebben”, vertelt Lommerse. “Joheco werkt daarvoor intensief samen met diverse partners, waaronder Dropbox, waarvan we vorig jaar als eerste partner in Nederland de Dropbox Elite Partnerstatus verwierven.”

Bekendheid uit privésituatie zorgt voor soepele adoptie Voor resellers zijn onderstaande factoren doorslaggevend bij de keuze voor een merk: onderscheidend vermogen,

62 | juni 2018 | ChannelConnect

van procedures door de gebruiker en goed beheer spelen daarbij een belangrijke rol. In de praktijk merken we bij de implementatie van Dropbox Business dat het vanuit beheeroogpunt prettig is dat je binnen Dropbox de bestaande privé-accounts van gebruikers relatief eenvoudig kunt migreren naar de zakelijke Dropbox Business-omgeving. Verder geven we in de praktijk ook vaak praktisch advies waarmee je de beveiliging in één keer op

probleemloze werking, professionele (technische) support en goede marges. “Een cloudgebaseerde dienst zoals Dropbox voldoet aan die eisen en geniet dan ook een grote populariteit binnen organisaties, omdat gebruikers er in hun privésituatie al mee werken”, vervolgt Lommerse. “Dat helpt bij een snelle uitrol en vergt minimale trainings- en supportbehoeften. Dat minimaliseert de kans op frustraties en het gebruik van shadow IT.”

Laagdrempelig voor zowel gebruikers als beheerder Joheco was de afgelopen tijd intensief betrokken bij GDPR-trajecten waarbij klanten werden geholpen bij het implementeren van de juiste maatregelen. “Veel organisaties nemen de processen rondom data onder de loep, en (her)beoordelen of de huidige oplossingen nog voldoen”, vervolgt Lommerse. “Correct toepassen

Ronald Lommerse


Acht tips ter voorbereiding op GDPR-compliancy Elke organisatie heeft in meer of mindere mate te maken met de nieuwe wetgeving, afhankelijk van de branche. Voor specifiek advies moet een juridisch specialist worden ingeschakeld, maar er is een achttal tips die gelden voor iedere organisatie.

het eerst wettelijk verplicht, en moet worden verwerkt in bestaande procedures. Daarvoor moeten soms ‘privacy impact’ assessments worden gedaan. Bekend moet zijn hoe, wanneer en door wie deze gedaan gaan worden.

Weet wat er met data gebeurt – Om data op een juiste manier te beschermen moet je weten hoe persoonsgegevens binnen je organisatie worden behandeld, gedeeld, gebruikt en opgeslagen. Dar is de basis voor elke GDPR-strategie.

Zorg voor adequate omgang met inbreuken – Er moeten policies en procedures zijn voor het ontdekken en tijdig rapporteren van inbreuken aan de juiste instanties op straffe van forse boetes.

Bepaal eigenaarschap en verantwoordelijkheid – Iemand moet expliciet verantwoordelijk zijn voor dataprotectie compliancy. Voor grotere organisaties betekent dat het aanstellen van een aparte dataprotectie functionaris. Er moet een dataprotectie compliancy programma zijn, aangevuld met interne protectieprocedures en trainingen.

Communiceer essentiële informatie – Met het oog op GDPR worden bestaande privacy policies en aanverwante meldingen onder de loep worden genomen. De wettelijke basis onder het gebruik van data en de autoriteit aan wie klachten kunnen worden gemeld moet duidelijk zijn.

Zorg voor een legale verwerkingsprocedure – Bepaal en leg vast welke wettelijke basis er ten grondslag ligt aan de verwerking van de verschillende soorten persoonlijke gegevens die verwerkt of gebruikt worden. Zorg ervoor dat je de toestemming van de eigenaar kunt bewijzen. Weet welke rechten de data-eigenaar heeft – Om de juiste procedures te kunnen hanteren moet je weten welke nieuwe rechten de eigenaar heeft. Zo heeft deze recht om zijn persoonlijke data in te zien, te corrigeren, te verwijderen of elektronisch te poorten. Zorg voor ‘privacy by design’ – Privacy by design is voor

een hoger niveau tilt. Een goed voorbeeld hiervan is ons advies om binnen Dropbox gebruik te maken van de tweestapverificatie voor alle gebruikers.”

Kijk op www.dropbox.com/security/GDPR voor meer informatie over hoe Dropbox je kan helpen bij GDPR.

eenvoudig in bestaande systemen van de klant, zoals Slack, SalesForce, Exact, SAP of Cisco Spark worden geïntegreerd.”

Specialiseren en standaardiseren

Onderscheidend vermogen Naast laagdrempeligheid en gebruiksvriendelijkheid wordt ook de snelle synchronisatie binnen de Dropboxomgeving als prettig ervaren. Ook de platformonafhankelijkheid is volgens Lommerse een belangrijk kenmerk. “Organisaties zijn niet gebonden aan een specifiek platform: Dropbox werkt op zowel Windows, iOS, Android als Linux. Er wordt echt rekening gehouden met de omgeving waarin de oplossing wordt gebruikt, en aan eventuele bedrijfsspecifieke eisen. Zo kunnen klanten er voor kiezen om hun gegevens in het Europese datacenter van Dropbox in Duitsland onder te brengen in plaats van in de VS. Dankzij de 300.000 verschillendeAI-koppelingen kan Dropbox Business

www.dropbox.com

Werk samen met je providers/leveranciers – Voldoen aan de regels van GDPR gaat verder dan je eigen organisatie. Derden die in opdracht persoonlijke data verwerken moeten ook aan de regels voor databescherming voldoen. Verzeker je ervan dat je (toe)leverancier er serieuze praktijken op nahoudt voor wat betreft netwerk- en informatiebeveiliging, privacy en databescherming. Voldoen ze aan de internationaal geaccepteerde standaarden en kun je controleren of ze zich compliant gedragen? Welke middelen bieden ze je om je data te beheren en ervoor te zorgen dat je aan je verplichtingen voldoet?

Volgens Lommerse is het belangrijk om als partner de kennis binnen de organisatie op een hoog peil te houden. Vanuit Dropbox worden verschillende faciliteiten aangeboden, waarvan de organisatie gebruik maakt. “Goede bronnen zijn onder meer de trainingen van Dropbox zelf. Zo hebben sommige collega’s trainingen gevolgd op locatie in Ierland. Bovendien heb je toegang tot telefonische en online support, en hebben wij als Elite Partner toegang tot een eigen Dropbox-team. In de praktijk werkt het ook prettig dat onze klanten zelf Dropbox kunnen benaderen in geval van vragen. Zelf trainen wij onze collega’s ook continu. Ik denk dat het als organisatie belangrijk is om je te specialiseren en te standaardiseren.” «

www.dropbox.com

06 232 416 39

Dropbox Partner Network Het Dropbox Partner Network bestaat uit een groeiend netwerk van succesvolle resellers die met Dropbox Business een bedrijf in de cloud opbouwen. De status ‘Registered Reseller’ vormt voor veel partners een laagdrempelige eerste kennismaking met Dropbox Business. Op www.dropbox.com/reseller kun je je inschrijven en even later kun je aan de slag met de vijf gratis interne licenties om te ervaren hoe gemakkelijk, snel en betrouwbaar het product is voor zowel de gebruiker als de IT-admin. Vervolgens kun je je kwalificeren voor het Dropbox Elite Partner programma, dat onder meer persoonlijke trainingen en de mogelijkheid van aangepast marketingmateriaal biedt, waarmee je je klanten nog directer bereikt. Neem voor meer informatie contact op met Marcel van de Gender, 06-23241639.

«

@dropboxbusiness ChannelConnect | juni 2018 | 63


De stille kracht van Connected Security

Met onze nieuwe, state-of-the-art IP-video-oplossingen blijft u 24/7 verbonden, in controle en op de hoogte. Onder alle omstandigheden. Wat er ook gebeurt. Bewapen uw beveiligingssysteem met 4K Ultra HD, gezichtsherkenning, audiodetectie en ononderbroken opname bij uitval van netwerk. Ervaar het comfort van feilloze integratie en veilige dataoverdracht. Vraag vandaag meer informatie aan! www.honeywell.com/security/nl Š 2017 Honeywell International. All rights reserved.


BIG DATA, BI EN IOT

BIG DATA ALS DANS VAN OLIFANTEN EN MUIZEN Jan Wester

directeur Big Data Value Center Big data is een gegeven en vrijwel alle organisaties moeten er wat mee. Maar dan loop je al snel tegen problemen aan: wat dan? Om bedrijven op de juiste weg te helpen hebben TNO en de Economic Boards van Amsterdam, Utrecht en Almere het Big Data Value Center (BDVC) opgericht. Directeur Jan Wester legt aan ChannelConnect het hoe en wat uit. Tekst Michiel van Blommestein

Netwerk

H

et eerste idee achter BDVC is om directe waardecreatie uit data mogelijk te maken. Dat klinkt in eerste instantie vaag. Maar volgens Wester wordt het snel ingewikkelder gemaakt dan het is door alles in één keer te willen omgooien. “Wij zeggen: laten we kijken wat we nu al kunnen doen met big data. Hoe kun je additionele operationele waarde creëren in de processen die bedrijven nu al hebben.”

Proces BDVC zet in op het onderling delen van kennis en ervaringen. Dat doet BDVC door grotere bedrijven te koppelen aan innovatieve mkb’ers. Beiden hebben hun eigen uitdagingen met de toepassing van big data. “Aan de ene kant heb je de grote bedrijven, die wij de olifanten noemen. Die zitten op een goudmijn van data, maar weten niet hoe ze die moeten uitbuiten. Bij de andere groep, de muizen, is het precies andersom. Die hebben alle

www.bdvc.nl

de slag gaat, heeft dat gevolgen voor je primaire processen. Je hoeft niet eerst te reorganiseren om toe te passen, maar datagedreven werken betekent wel een verandering van je processen. Succes wordt bepaald door de mate waar de organisatie hierin meebeweegt.”

oplossingen wel bedacht, maar missen de armslag om door te zetten. Wij laten de olifanten met de muizen dansen”, vat Wester het kort samen. Het hele proces begint met awarenesssessies, zo legt Wester uit. “We beginnen met het gezamenlijk spelen van een bigdataspel, waaraan alle managementlagen meedoen. De vraag is: waar lig je wakker van?” Vaak kan Wester een onverwachte link met data leggen. “Na de awareness-sessie laten we ze werken aan een proof-of-concept”, vervolgt Wester. “Willen de deelnemers echt doorpakken, dan houden we een challenge-sessie. Dat resulteert altijd in een implementeerbare oplossing.” Maar Wester waarschuwt voor wat in zijn ogen de grootste denkfout is. “Je ziet dat bedrijven teveel op de chroomlaag blijven hangen”, zegt hij. “Zo van: ‘Die oplossing implementeer ik wel even off the shelf’. Maar als je met big data aan

info@bdvc.nl

036 303 1360

Om het concept van BVDC werkbaar te maken is een groot netwerk van mkb’ers en zzp’ers opgezet. “Dat deden we heel geleidelijk, voornamelijk mond-tot-mond. Maar we organiseren ook een Big Data Congress.” Het is volgens Wester een win-winsituatie voor alle betrokkenen. “Voor vendoren biedt BDVC neutraal gebied, want je ziet onder mkb’ers nog wantrouwen tegenover grote leveranciers, van wie ze bang zijn dat ze ideeën zomaar overnemen.” Op zijn beurt neemt BDVC een deel van de acquisitie weg. Ondertussen heeft BDVC een netwerk van rond de honderd mkb’ers en zzp’ers. De top 25 daarvan is verzameld in een MKBplusprogramma. “Nu doen we dit nog op bedrijfsniveau, maar er is een groeiende behoefte om dit op clusterniveau door te trekken”, zegt Wester over de toekomst. “In Brabant richten wij ons op smart industry. Digitalisering gaat hart en kern vormen van de hele branche.” «

twitter.com/bdvcalmere ChannelConnect | juni 2018 | 65


BIG DATA, BI EN IOT

INFORMATICA: ‘DATA ANALYTICS WORDT STEEDS BELANGRIJKER VOOR DE MID-MARKET’ Mark Oude Nijhuis Sales Specialist

Met name grootzakelijke bedrijven verzamelen data om hun bedrijfsvoering te verbeteren. Het mkb, ook het topsegment, houdt zich vooralsnog minder bezig met het analyseren van gegevens. Informatica wil samen met Tech Data de mid-market helpen bij data-analyse.

om informatie in de cloud. Het staat bijvoorbeeld bij Amazon, Microsoft of Google. Ons platform verzamelt data uit alle bronnen.”

Tekst Dirkjan van Ittersum

“Vroeger was het onmogelijk om heel grote hoeveelheden data te verzamelen of je moest heel diepe zakken hebben. Mede dankzij relatief betaalbare cloudopslag en nieuwe technologieën is dat veranderd. Een belangrijke functie van ons platform is het waarborgen van de datakwaliteit. Met vervuilde gegevens kun je weinig aanvangen. Een eenvoudig voorbeeld: als een bedrijf bijvoorbeeld adresgegevens, postcodes, e-mailadressen of telefoonnummers wil controleren, dan is dat mogelijk via onze datakwaliteitsoplossingen. Die informatie kan een bedrijf verbeteren. Dat kan met alle soorten data, bijvoorbeeld ook met bank- of EAN-nummers (unieke identificatienummers, red.).”

I

nformatica is een Amerikaans bedrijf dat de laatste jaren is uitgegroeid tot koploper op het gebied van datamanagement. De Benelux-vestiging is gevestigd in Amsterdam waar 50 mensen werken. “Heel veel bedrijven in de AEX zijn klant van ons”, vertelt Sales Specialist Mark Oude Nijhuis. “Grote corporates veranderen in datagedreven organisaties, of het nu banken, telecombedrijven, retailers of fabrikanten zijn. Ze willen keuzes maken op basis van de juiste relevante data en niet langer op hun onderbuikgevoel. Ook de mid-market toont steeds meer interesse.”

Over Informatica Informatica heeft zijn hoofdkantoor in het Californische Redwood. Wereldwijd werken er 3500 medewerkers, verdeeld over 26 landen. Het Benelux-kantoor is gevestigd in Amsterdam.

66 | juni 2018 | ChannelConnect

Tussenlaag Bij informatica draait het dus om data, maar toch bouwt het bedrijf geen databases of applicaties. “Wij zorgen voor de tussenlaag, het datamanagement. Wij zorgen ervoor dat de kwaliteit van de data goed is. Ook categoriseren we gegevens en houden we ons bezig met governance. Anders gezegd: alles wat met het beleid rondom data te maken heeft. Waar komen gegevens vandaan, welke worden bewaard en wat doet een bedrijf er precies mee?” “Data speelt in iedere sector een rol”, zegt Partner Sales Manager June Bronwasser. “Voorbeelden zijn de gezondheidszorg, logistiek, bancaire wereld of maakindustrie. Wat het complex maakt is dat bedrijven bijna altijd meerdere databronnen hebben. Dat kunnen systemen zijn die lokaal draaien, maar steeds vaker gaat het

Analytics Eén van de doelen van ‘data-managen’ is het uitvoeren van analyses op betrouwbare geïntegreerde data. “We gaan verder dan Business Intelligence (BI) waarbij het vooral draait om standaard rapportages. Denk aan de omzet per kwartaal, per medewerker


ik vaak: ‘Begin klein.’ Hierdoor is het overzichtelijk en is het mogelijk relatief snel resultaat te boeken.” Van oudsher heeft Informatica veel grootzakelijke klanten, maar de belangstelling voor datamanagement neemt toe bij het hogere mkb-segment. “Daaronder scharen we bedrijven met 250 miljoen euro omzet, maar we hebben ook kleinere bedrijven als klant die erg datagedreven zijn. Om mkb-bedrijven te bereiken hebben we een overeenkomst gesloten met distributeur Tech Data. Hierdoor kunnen businesspartners voortaan onze oplossingen leveren.”

June Bronwasser en Mark Oude Nijhuis

of per regio”, zegt Oude Nijhuis. “Met analytics willen we verbanden laten zien die je eerder niet kon aantonen. Het volume van data uit applicaties, IoT, devices en online toepassingen is ontzettend toegenomen. Bedrijven die al deze verschillende vormen van data kunnen combineren, zijn in staat om nieuwe inzichten te verkrijgen en hier waarde uit te halen. Zo kan een bedrijf voorspellen wanneer een bepaalde machine een onderhoudsbeurt nodig heeft. Een spoorbedrijf kan klanten vertellen in welke wagon er waarschijnlijk plek is. Er zijn allerlei leuke – soms onverwachte – voorbeelden te geven: een Amerikaanse autobouwer meldde onlangs dat het een beter beeld heeft van het weer dan bijvoorbeeld The Weather Channel. Waar het weerkanaal slechts duizend meetpunten heeft, kon de autofabrikant beschikken over zes miljoen auto’s met relevante sensoren.” Naast het verbeteren van datakwaliteit zorgt het Informatica-platform ook voor het opschonen en beveiligen van gegevens. “We doen bijvoorbeeld aan datamasking, dus het maskeren van

www.techdata.nl

data zodat het niet naar een persoon of attribuut te herleiden valt. Dit kan belangrijk zijn om aan bepaalde GDPR-regels te voldoen. Wij zien een enorme vraag naar het categoriseren van gegevens. Met name in analyticsprojecten waarbij het belangrijk is dat analisten weten waar de data zich bevindt. Hierdoor wordt het zoeken naar de juiste data beperkt en kan men zich meer richten op waardecreatie uit de beschikbare data. Alleen als je een goede datacatalog hebt, kun je optimaal naar verbanden zoeken. Met een datacatalog is het ook mogelijk om de data-lineage te kunnen vaststellen. Het geeft inzichten in waar de data vandaan komt, wat ermee is gebeurd en wie de bewerking heeft uitgevoerd. De traceerbaarheid van data wordt steeds belangrijker.”

Businesspartners Informatica levert al deze mogelijkheden op modulaire basis. Het is dus mogelijk om klein te beginnen en het systeem daarna verder uit te bouwen. Bronwasser: “We zien veel bedrijven die starten met de modules catalog en governance. Later breiden ze dit uit. Tegen mid-marketbedrijven zeg

info@techdata.nl

‘ Een belangrijke functie van ons platform is het waarborgen van de datakwaliteit’ System integrator De keuze om met Tech Data in zee te gaan, heeft te maken met het feit dat mkb-bedrijven vaak een nauwe relatie hebben met hun businesspartners. “Partners zijn goed bekend met zo’n bedrijf en zijn daardoor in staat om te adviseren hoe ze met hun data kunnen omgaan. Wij hebben zelf ook mid-marketklanten, maar businesspartners zijn beter in staat om in te spelen op de specifieke behoeftes van het mkb. Ze hebben daar de ervaring en mankracht voor.” Op het moment heeft Informatica drie actieve partners die het mid-marketsegment bedienen, maar dat aantal kan verder omhoog. “We streven niet naar tientallen partners, maar er is zeker ruimte voor groei. De partners moeten in staat zijn om de ontzorgende rol te spelen van Value Added Reseller (VAR): klanten kunnen adviseren over het optimale gebruik van beschikbare data en de implementatie verzorgen. Wij stellen verschillende soorten trainingen beschikbaar voor onze partners.” «

088 133 4000 ChannelConnect | juni 2018 | 67BIG DATA, BI EN IOT

SECURITY-PARTNERS KUNNEN MET RDR EENVOUDIG HUN VERKOOPMODEL UITBREIDEN Aart Jonkers

country sales manager F-Secure Benelux Het accent van endpointsecurity heeft jarenlang gelegen op preventieve maatregelen, maar cyberincidenten uitsluiten kan niemand. Om te voorkomen dat het toch mis gaat, biedt het Finse F-Secure middelgroteen grote bedrijven een nieuwe beveiligingsoplossing: Rapid Detection & Response (RDR). Tekst Edwin Feldmann

R

DR is half mei onthuld in het bijzijn van een groot aantal partners. Als we spreken met Aart Jonkers, country sales manager voor F-Secure Benelux, is hij nog in Londen is voor het tweedaagse partnerevent Species. “Hier laten we natuurlijk aan Nederlandse en Belgische partners zien wie we zijn en wat we doen, met een hoop interessante keynotes. Maar belangrijker nog is de introductie van Rapid Detection & Response. Dit is F-Secure’s nieuwste endpoint detection & response (EDR)-oplossing die bedrijven zonder grote IT- en beveiligingsteams de geavanceerde mogelijkheden biedt om zich te beschermen tegen gerichte cyberaanvallen”, legt Jonkers uit. Het bijzondere aan RDR is dat het via partners gemanaged wordt. Dit betekent een nieuw en interessant verdienmodel voor security-resellers. De Finse beveiligingsspecialist F-Secure combineert met de nieuwe RDR-oplossing de beveiligingskennis

www.f-secure.nl

van zijn experts met geavanceerde technologie, zoals artificial intelligence. Dit helpt bedrijven om allerlei soorten cyberaanvallen, pogingen om toegangsrechten te bemachtigen en andere slimme tactieken van cybercriminelen te detecteren. “Lang gingen vendoren ervan uit dat het mogelijk was om te voorkomen dat je met een cyberincident te maken krijgt”, zegt Jonkers. “Inmiddels weten we dat je dat nooit helemaal kunt uitsluiten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het ontbreken van voldoende bewustzijn bij mensen, of omdat het op zo’n manier gebeurt dat het je het niet kunt tegenhouden, of omdat er gewoon fouten gemaakt worden.” Volgens Jonkers realiseren bedrijven zich nu steeds meer dat het noodzakelijk is om niet alleen preventieve maatregelen te nemen, maar ook maatregelen waarmee zij (via de partners) aanvallen kunnen detecteren. Daar is het nieuwe product RDR op gebaseerd.

030 602 0110

Het risico van een gerichte aanval Volgens een recent onderzoeksrapport van F-Secure vertegenwoordigden gerichte aanvallen ruim de helft van alle beveiligingsincidenten. Bijna 80 procent van alle onderzoeken ging van start nadat de beveiliging aan de netwerkrand (zoals firewalls) reeds was doorbroken. Bedrijven kregen daardoor te maken met gegevensdiefstal, fraude en andere onwenselijke zaken. Met F-Secure Rapid Detection & Response kunnen bedrijven die zelf geen IT-beveiligers in dienst hebben, dus toch tijdig incidenten signaleren en er adequaat op reageren. Als de oplossing een geavanceerde bedreiging detecteert, krijgt de klant via de managed-serviceprovider (MSP) aanbevelingen over hoe er het beste kan worden gehandeld. Bij het optreden tegen cyberincidenten is dus een belangrijke rol weggelegd voor partners van F-Secure, stelt Jonkers. “Technisch zorgt F-Secure ervoor dat incidenten daadwerkelijk gedetecteerd en opgelost kunnen worden. Voor onze kanaalpartners betekent het dat zij extra diensten aan hun klanten kunnen leveren en daarmee hun eigen businessmodel kunnen uitbreiden”, besluit Jonkers. Bovendien is een voordeel dat de oplossing samenwerkt met elke endpointbeveiliging, ongeacht de fabrikant. Dus elke partner kan RDR aanbieden bovenop zijn eigen endpoint-detectieproducten. «

twitter.com/FSecure ChannelConnect | juni 2018 | 69


VACATURE-OVERZICHT

Channelvacatures in the spotlight WERKEN BIJ TECH DATA

ie jij een carrière bij een ambitieuze wereldZ topper binnen de IT-, Mobile- en Consumer Electronics-distributie wel zitten? En wil je een baan met ongekende doorgroeimogelijkheden in een dynamische omgeving waar onze mensen, innovatie en partnerships centraal staan?

Tech Data is op zoek naar jou: • Solution Specialist Connectivity • Field Sales Executive (FSE) • Projectmanager Benelux • Sales Director • Marketing Manager • Pre-sales Consultant • Sales Representative (ISE) - Cisco • Sales Representative (ISE) - HPE • Marketing Program Manager • SSR Security • Business Development Manager - NetApp • Sales Representative Corporate

Plaats uw ICT-vacatures op www.channelconnect.nl Voor geregistreerde gebruikers is dit geheel gratis! Registreer u vandaag nog zonder kosten en plaats direct uw vacatures.

Kijk op: www.werkenbijtechdata.nl voor meer informatie.

GRATIS UW VACATURES ONLINE

UW VACATURE IN THE SPOTLIGHT Deze spotlightpagina biedt bedrijven de gelegenheid om extra aandacht op hun vacature(s) te vestigen. Neem voor meer informatie contact op met Jan Erber of Laurens Koetsier 035 642 3000

WERKEN BIJ MAINCUBES

Wij zoeken een ERVAREN & ENTHOUSIASTE PART TIME SALES, MARKETING & COMMUNICATIE EXECUTIVE (0.5FTE) Lokatie: Schiphol-Rijk Over maincubes maincubes, met het hoofdkantoor in Frankfurt am Main, is een Duits datacenter bedrijf en onderdeel van de Zech Group in Bremen. maincubes biedt een netwerk van datacenters in Europe met een hoge beschikbaarheid. Klanten en partners van maincubes kunnen naast colocatiediensten, via ons secureexchange-platform, connectiviteitsen cloudservices afnemen van onze strategische partners. De diensten van maincubes zijn veilig, efficiënt en gebruikersvriendelijk. ij hebben zeer recent, in ons maincubes datacenter AMS01 W in Schiphol-Rijk, een grootschalige modernisering en upgrade afgerond. Wij hebben >€10Mn geïnvesteerd en zijn trots op ons moderne en efficiënte datacenter met een vermogen van 4.7MW en 4.400m2 IT ruimte. Nieuwe datacenterlocaties worden gepland in overeenstemming met de marktontwikkeling.

met “influencers” (o.a. via on-line media) om onze brand, strategie en diensten bekend te maken in de Nederlandse markt. Jij biedt ondersteuning bij Marketing-, Pre- en After Sales activiteiten. Als organisatie in opbouw zijn wij op zoek naar een energieke en creatieve commerciële duizendpoot! Jij hebt •E nkele jaren en recente ervaring in een commerciële binnendienst en/of Marketing en Communicatie functie. • Zeer goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden in het Nederlands. Kennis van de Engelse en Duitse taal is een pluspunt • Een echte “to-do” mentaliteit en helpt ons stap voor stap succes te creëren • De discipline en accuratesse om je eigen werk te organiseren en prioritiseren • Een hoog niveau van integriteit en ethiek • De spirit en motivatie om te bouwen aan langdurige interne- en externe relaties • Een aanstekelijk enthousiasme en commerciële creativiteit

De functie Jij gaat een zeer belangrijke rol spelen in onze toekomstige groei en succes en wordt onderdeel van onze Sales- en Marketingteam. Jij wilt ons commerciële team ondersteunen Contact bij het ontwikkelen, opbouwen en uitbreiden van relaties Ben je geïnteresseerd in deze leuke functie, stuur dan snel met bestaande en potentiële klanten. Ook ben je in contact je sollicitatiebrief en CV aan jobs@maincubes. 70 | juni 2018 | ChannelConnect


VACATURE-OVERZICHT

ICT- en telecomvacatures

WWW.CHANNELCONNECT.NL/VACATURES

Business Manager

Ingram Micro

Utrecht

Agile DAta Engineer

Nuon Energy NV

Amsterdam

Accountmanager New Business

Interconnect

Den Bosch

Adviseur Digitale Transformatie

M&I/Partners

Zeist

Account & Product Manager Stroomverdeling

Rittal

Zevenaar

Applicatiebeheerder/ontwikkelaar

Rijksoverheid

Bilthoven

NET/Java Software Ontwikkelaar

Contec

Enschede

UX Designer

Experis

Nieuw-Vennep

Account Manager Xeptor

Infotheek group

Leiden

Functioneel applicatiebeheerder

Treant Zorggroep

Emmen

Field Engineer

BLU Networks

Meppel

SCRUM Delivery Manager

ConnectingTheDots

Zwolle

Technisch Support Engineer

Xelion

Delft

Innovatieve Java-ontwikkelaar

Eijsink Afrekensystemen

Hengelo

Datacenter engineer 24/7

Interconnect

Den Bosch

ICT Projectmanager

GroupM

Amsterdam

IT Specialist fulltime

Infoland

Veldhoven

Functioneel Beheerder / Business Analist

GroenWest

Woerden

Support Engineer

ESET

Sliedrecht

Front-end Developer | Webdesigner

BasisOnline

Eindhoven

Enterprise Information Architect

AkzoNobel

Arnhem

IT Helpdesk Support | 24-32 uur p/w

ZF Marine Krimpen

Rotterdam

Controls Engineer

Remeha BV

Apeldoorn

Service Manager Generic IT Infra Services

ASML Netherlands

Veldhoven

Cloud Solutions Architect

PostNL

Den Haag

Front end Developer

Hollandsnieuwe

Amsterdam

IT Operations Manager

VodafoneZiggo

Utrecht

Functioneel Beheerder Infra

Belastingdienst

Utrecht

Frontoffice ICT Medewerker

Parlan

Heerhugowaard

Ervaren all-round systeembeheerder

Netosupport

Leeuwarden

OP ONZE WEBSITE RUIM 2.000 ICT-VACATURES GA NAAR WWW.CHANNELCONNECT.NL/VACATURES ChannelConnect | juni 2018 | 71


PERSONALIA

Frank van Rennes

Frank van Os

Albert Zwart

Bas Bremmer

Nieuwe functie:

Nieuwe functie:

Nieuwe functie:

Nieuwe functie:

Partner Manager Netherlands & Nordics MicroStrategy

Marketing Director Econocom Nederland

Channel Sales Manager HP

Regional Sales Director Nederland Riverbed

Vorige functie:

Vorige functie:

Consumer Sales Manager HP

Business Alliance Manager SAS Institute Nederland

Manager Marketing Powerhouse

MicroStrategy, leverancier van BI- en analyticssoftware, heeft Frank van Rennes benoemd als Partner Manager Netherlands & Nordics. Van Rennes is geen onbekende in de markt en brengt een schat aan ervaring met zich mee. Hiervoor werkte hij twaalf jaar als Business Alliance Manager bij SAS Institute Nederland waar hij verantwoordelijk was voor de samenwerking met (gespecialiseerde) partners en grote systemintegrators. In zijn nieuwe rol bij MicroStrategy gaat hij zich richten op het verder op- en uitbouwen van het partnerecosysteem in zowel Nederland als de Scandinavische landen.

Econocom Nederland, gespecialiseerd in de digitale transformatie van bedrijven, heeft Frank van Os aangetrokken als Marketing Director. Hij gaat zich onder andere bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe proposities. Een ander belangrijk onderdeel van zijn nieuwe rol is het creëren van marketingsynergie tussen (de vorig jaar overgenomen) multimedia integrator BIS Groep en Econocom, op zowel merkals productniveau. Van Os was eerder werkzaam bij onder meer Powerhouse, PostNL en Shell.

AAN: 4 VRAGEN JEFF SCIPIO

Vorige functie:

Vorige functie: Enterprise Accountmanager Benelux Ivanti

HP heeft Albert Zwart benoemd tot nieuwe Channel Sales Manager HP Nederland. Zwart was hiervoor Consumer Sales Manager van HP Nederland. Zijn belangrijkste doelstellingen zijn de groei en winstgevendheid optimaliseren van de verkoop via partners en daarnaast het doorontwikkelen van HP’s channelnetwerk voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt in het licht van de vele veranderingen die de sector doormaakt. Voor hij begon bij HP, heeft hij ervaring opgedaan in de distributie en retail bij MCC (Tech Data Mobile) en Coolblue.

Riverbed Technology heeft Bas Bremmer benoemd tot Regional Sales Director Nederland. Zijn belangrijkste activiteiten worden het uitbreiden van contacten met bestaande klanten, het verder doordringen in belangrijke sectoren en het genereren van nieuwe businesskansen met strategische partners voor het voortzetten van het succes en de groei van alle oplossingen binnen het Riverbed Digital Performance Platform. Voorafgaand aan zijn aanstelling bij Riverbed was hij werkzaam bij Ivanti, AppSense, SITA News en Batavier Software Support.

Jeff Scipio Geboren: Amsterdam, 26 maart 1960 Nieuwe functie: P artner Director Guardian360 Vorige functie: S ales Director Claranet Benelux

1

Ga naar nect.nl ChannelCon en blijf op de hoogte van de en fers laatste trans het vacatures in ICT-kanaal.

Je hebt een brede (channel)achtergrond in diverse sectoren in de ICT-industrie. Security zat daar tot nu toe niet bij. Wat trekt je aan in deze groeimarkt en hoe ben je bij Guardian360 terechtgekomen? Enige tijd geleden had ik besloten om een specifiek marktsegment in te gaan, die van security. Ik ben ervan overtuigd dat security nu en de komende jaren alleen maar een nog belangrijkere rol zal gaan spelen in onze maatschappij. Voorkomen is beter dan genezen, en de technologie van Guardian360 heeft, naast vele andere voorzieningen, een sterk preventief karakter. Bij organisaties en het bedrijfsleven staat preventieve scanning hoog op hun agenda. Wat het werken voor Guardian360 ontzettend leuk en interessant maakt zijn de mensen die daar werken, de drive die Guardian360 heeft en het feit dat ik van meerwaarde kan en mag zijn bij het opbouwen en verder professionaliseren van de channels. Op ChannelConnect Personalia deel jij je carrièrestap met de rest van Nederland. Heb je een nieuwe functie? Mail dan je gegevens, inclusief foto, naar redactie@channelconnect.nl

72 | juni 2018 | ChannelConnect


PERSONALIA

Irine Gaasbeek

Ronald Vervest

Morgan de Ruiter

Nieuwe functie:

Nieuwe functie:

Nieuwe functie:

Country managing director Accenture Nederland

Partner Accountmanager Juniper Networks

Director Business Development Mainland Europe JPL

Vorige functie:

Vorige functie:

Vorige functie:

Managing director/practice lead Financial Services Accenture NL

Channel account manager Check Point Software

Head of Strategic Alliances Europe & Africa Plantronics

Irine Gaasbeek is per 1 juni aan de slag als country managing director van Accenture Nederland. In deze rol heeft ze de leiding over de bedrijfsactiviteiten van Accenture in Nederland, met een specifieke focus op groei door middel van innovatie en digitale transformatie. Ze volgt Manon van Beek op, die Accenture per 1 september 2018 verlaat en als algemeen directeur aan de slag gaat bij netbeheerder Tennet. Gaasbeek (47 jaar) is nu nog hoofd van de afdeling financial services en practise lead voor de verzekerings- en bankensector en kapitaalmarkten.

Juniper Networks heeft Ronald Vervest opnieuw benoemd tot senior partner account manager in Nederland. In deze rol zal hij zich gaan toeleggen op het ondersteunen van zowel Elite partners als het Juniper Networks commercial-team en het verder vormgeven en uitbouwen van het partner-ecosysteem in Nederland. Vervest was eerder werkzaam als partner account manager bij Juniper Networks. Het afgelopen jaar werkte hij Channel account manager bij Check Point Software Nederland. Eerder in zijn loopbaan werkte hij onder meer ook nog voor Avaya Nederland en Vodafone.

Ontwikkelaar en fabrikant van professionele headsets voor contactcenters en Unified Communications heeft Morgan de Ruiter aangesteld als Director Business Development Mainland Europe. Eerder in zijn loopbaan werkte De Ruiter als Solution Analyst bij Touchbase, Global Senior Business Development Manager bij NEC-Philips, Manager IP Communications bij Kahuna en was hij verantwoordelijk voor Solution Sales Convergence bij TD Azlan.

2

Welke elementen uit het partnerprogramma zijn voor jou als Partner Director het belangrijkst? Guardian360 werkt met een 100 procent indirect model. Ik zie het als een van mijn belangrijkste taken om zo snel mogelijk het aantal verkopende partners omhoog te krijgen en om te kijken hoe we bestaande partners meer kunnen laten verkopen. Daarnaast ga ik ervoor zorgen dat de naamsbekendheid van Guardian360 in de channels verbeterd word. Zo houden we op 27 juni a.s. een Partner Event, waarbij Founder en Managing Director Jan Martijn Broekhof op inspirerende wijze verteld over Guardian360 en zijn securityoplossingen. Ik ga tijdens dat event dieper in op het onderscheidend vermogen van ons partnerprogramma, en met name op de geavanceerde marketingautomationtechnieken waarmee we kunnen beschikken over exacte leaddata en deze kunnen delen met onze partners.

3

Welke doelen hebben jullie gedefinieerd en waar wil Guardian360 naar toe? We gaan voor groei in marge en omzet, samen met een selecte groep focuspartners. Daarnaast streven we ernaar dat Guardian360

enneth del Rio K van Heese

Nieuwe functie:

Channel Manager Benelux VMware

Vorige functie: Senior Marketing Manager Benelux VMware

VMware heeft Kenneth del Rio van Heese benoemd tot Channel Manager Benelux. In deze rol, die hij vanaf 1 april 2018 bekleedt, ondersteunt hij bestaande en nieuwe partners en het VMware channelteam in de Benelux bij het verder vormgeven en uitbouwen van het partner-ecosysteem in Nederland, België en Luxemburg. Del Rio van Heese vervulde hiervoor de rol van Senior Marketing Manager Benelux bij VMware en volgt in zijn nieuwe functie Stef Koopman op.

uiteindelijk door de eindklant gezien wordt als kwaliteitskeurmerk. Dat geldt met name voor bepaalde marktsegmenten, waaronder finance, e-commerce, gezondheidszorg, overheid, waterschappen en woningcorporaties, waar we als autoriteit op het gebied van security gezien willen worden. Ook strategische samenwerkingsverbanden zijn voor ons belangrijk. Zo zijn we op dit moment bijvoorbeeld een van de founding partners van de brancheorganisatie Cyberveilig Nederland en zijn we premium partner van The Hague Security Delta.

4

Onze standaard slotvraag: hoe ziet je privésituatie eruit en wat doe je het liefst in je vrije tijd? Mijn motto is, dat niets vanzelfsprekend is. Vanuit dat motto kan ik oprecht dankbaar zijn voor de mensen om mij heen en de zaken mij gegeven en gegund zijn. Ik streef er altijd naar een goede balans te vinden tussen privé en werk. In mijn vrije tijd maak ik graag tijd vrij om charitatieve instellingen en een cultuurspecifieke zorginstelling te ondersteunen. «

ChannelConnect | juni 2018 | 73


EVENEMENTENKALENDER

Channelevents in the spotlights WESTCON-COMSTOR INNOVATION CONFERENCE 2018 Locatie: Buitenplaats Amerongen, koetshuis Datum: 3 juli 2018 In dit jaarlijkse event gaat Westcon-Comstor samen met tien leveranciers en twee gerenommeerde keynotesprekers in één dag vertellen hoe Artificial Intelligence en Internet of Things ons bedrijfsleven gaan veranderen in 2018. Wat zal de impact zijn op Cybersecurity, Network infrastructure en op Unified Communications? Onze leveranciers vertellen je deze dag hoe zij inspelen op de AI en IoT ontwikkelingen. Tijdens de lunch en borrel is er voldoende tijd om met de leveranciers in contact te komen, leer en ervaar wat zij voor je kunnen betekenen! Programma 09:00 Registratie & welkom 09:30 Keynotespreker: Marvin Oeben - PwC Artificial Intelligence Tracks - Poortgebouw 10:15 Symantec: Advancing the State of Security - Alain Levens 10:50 Pauze ‘Koetshuis’ 11:10 Check Point: Is AI the Silver Bullet in Cyber Security? - Tom Van Ginneken 11:45 n.n.b.

12:20 Lunch ‘Koetshuis’ 13:30 Cisco: Digitale Versnelling Nederland? - Hendrik Blokhuis 14:05 Palo alto Networks: Magnifier, Behavioral Analytics - Bertrand Le Bail 14:40 Pauze ‘Koetshuis’ Internet of Things Tracks - Oranjerie 10:15 Extreme Networks: Connecting and securing the next generation of IoT dev. | Alexander Nonikov 10:50 Pauze ‘Koetshuis’ 11:10 Ruckus Wireless: n.n.b. 11:45 F5 Networks: Business impacts, scale, performance and security - Edwin Tromp 12:20 Lunch ‘Koetshuis’ 13:30 Pulse Secure: Profiling & Automating security roles for new IOT devices, through NAC - Bram de Blander 14:05 Avaya: Teaching IoT to speak - Andrew Maher Afsluiting - Koetshuis 15:00 Keynotespreker: Marco Heida - Internet of Things Nederland 15:45 Netwerkborrel Aanmelden: https://m.westconcomstor.com/l/333091/2018-05-15/3ry1k

IFA

UW EVENT IN THE SPOTLIGHT?

Thema:

Mensen inspireren, markten veroveren.

De redactie van ChannelConnect inventariseert de belangrijkste channelevents om daarover vooraf informatie te verstrekken. We bezoeken de events, voor zover de agenda dat toelaat, om daar in print of online redactioneel verslag van te doen als interviewartikel of voor de rubriek Channel in the picture.

Locatie: Messe, Berlin Datum: 31 augustus - 5 september 2018

ensen inspireren, markten veroveren. Deze filosofie maakt M de IFA ’s werelds grootste openbare tentoonstelling van consumentenelektronica. De beurs is een toonbeeld van innovatie en toekomstgerichte technologieën. Traditioneel beleeft een groot aantal nieuwe technologieën en producten zijn première op de IFA. Bovendien is de IFA een opwindende en vermakelijke show, in combinatie met een unieke variëteit aan innovaties. Over het algemeen verwelkomden de organisatoren op de zes beursdagen ongeveer 1800 exposanten en 250.000 bezoekers op de 159.000 vierkante meters beursoppervlakte.

Meer informatie: www.ifa-berlin.com 74 | juni 2018 | ChannelConnect

De ‘spotlightpagina’ biedt organisatoren de gelegenheid om extra aandacht op hun event te vestigen. Aanmelding voor een kosteloze basisvermelding in de eventkalender kan worden gemaild naar redactie@channelconnect.nl. Neem voor meer informatie over vermelding in de ‘spotlight’ contact op met: Eric Luteijn, eric@channelconnect.nl


EVENEMENTENKALENDER

ICT- en telecomevenementen BEGIN EIND EVENEMENTNAAM

B

26-6

27-6

STAD

LAND

Washington

VS

JUNI Cloud Comms Summit

27-6

28-6

IoT Tech Expo Europe

Amsterdam

Nederland

27-6

28-6

Smart City Event

Den Haag

Nederland

28-6

28-6

Partnerevent Let’s Interconnect

Poederoijen

Nederland

28-6

28-6

Strandborrel Let IT Shine

Den Haag

Nederland

3-7

3-7

Westcon-Comstor Innovation Conference 2018

Amerongen

Nederland

Datacentre Transformation Manchester

Manchester

UK

B JULI 3-7

3-7

5-7

5-7

SIDN Bbq

Valburg

Nederland

7-7

7-7

G DATA informatiebijeenkomst Privacywet GDPR

Sittard

Nederland

15-7

19-7

Microsoft Inspire 2018

Las Vegas

VS

24-7

26-7

Google Cloud Next 2018

San Fransisco

VS

B AUGUSTUS

9-8

12-8

DEF CON 26

Las Vegas

VS

20-8

24-8

Certified Cloud Security Professional (CCSP) (training)

Utrecht

Nederland

26-8

30-8

VMWorld US

Las Vegas

VS

30-8

30-8

TSOC zomer BBQ

Scheveningen

Nederland

31-8

5-9

IFA Berlin

Berlijn

Duitsland

B SEPTEMBER 4-9

4-9

Security Summit (endpoint)

Nieuwegein

Nederland

6-9

6-9

Security Summit (firewall)

Nieuwegein

Nederland

11-9

12-9

Carriers World 2016

Londen

UK

13-9

17-9

IBC 2017 Conference

Amsterdam

Nederland

13-9

14-9

Neutral peering days

Den Haag

Nederland

14-9

14-9

OpenStack Day Benelux 2018

n.n.b.

Nederland

14-9

18-9

IBC 2017 Exhibition

Amsterdam

Nederland

16-9

16-9

The IBC Innovation Awards

Amsterdam

Nederland

18-9

19-9

IoT in Oil & Gas 2018

Houston

VS

19-9

20-9

Big Data Expo 2018

Utrecht

Nederland

20-9

20-9

Eset Security days 2018

Arnhem

Nederland

20-9

20-9

Data Privacy Congres

Nijkerk

Nederland

23-9

25-9

Industry of Things World

Berlijn

Duitsland

24-9

26-9

Hosting & Cloud Transformation Summit

Las Vegas

VS

25-9

25-9

Internet of Things Summit

Nieuwegein

Nederland

25-9

25-9

WEM Conference 2018

Utrecht

Nederland

25-9

28-9

Dreamforce 2018

San Francisco

VS

26-9

27-9

Gartner Catalyst Conference

Londen

UK

26-9

27-9

iCU Amsterdam

Amsterdam

Nederland

27-9

27-9

Holland Strikes Back

Den Haag

Nederland

28-9

28-9

Tele2 IoT Talks Amsterdam - Internet of Things

Amsterdam

Nederland

28-9

30-9

IT Arena

Lviv

Oekraïne

ZELF JE EVENEMENT AANMELDEN? GA NAAR CHANNELCONNECT.NL ONDER DE TAB ‘EVENEMENTEN STAAT DE OPTIE ‘EVENEMENT AANMELDEN’ ChannelConnect | juni 2018 | 75


NIEUW IN HET KANAAL

GIGASET PRO BREIDT ZAKELIJKE DECT-DESKTOPTELEFOONS UIT Gigaset pro heeft zijn Maxwell-portfolio van vaste zakelijke DECT-telefoons uitgebreid met de draadloze Maxwell C. De draadloze DECT-desktoptelefoon met handset van de fabrikant kan met ieder Gigaset pro singlecell of multicell DECT-systeem voor kantooromgevingen worden verbonden. Hierdoor kan de telefoon, die alleen van een stroomkabel is voorzien, eenvoudig vanaf ieder bureau binnen kantoren worden gebruikt. Eigenschappen van het toestel zijn onder meer HD-audio, een handsfree- en headsetmodus en een 2,8 inch TFT-display met intuïtieve bediening en helder overzicht. Tevens beschikt de DECT-telefoon over acht programmeerbare direct dial-toetsen en een navigatieknop die eindgebruikers door alle gewenste instellingen leidt. De zakelijke telefoon van Gigaset pro heeft veder nog een voet met drie verstelbare opties en verschillende mogelijkheden voor muurbevestiging. De Maxwell C is verkrijgbaar vanaf begin juni en wordt exclusief gedistribueerd via lokale channelpartners van Gigaset pro.

ASUS LANCEERT ZENBOOK MET SCREENPAD De ZenBook Pro-serie is een familie van krachtige Windows 10-notebooks voor professionals, die de futuristische nieuwe ScreenPad introduceert – een ASUS-innovatie die revolutionair is in de manier waarop gebruikers werken en met hun notebook omgaan. ScreenPad combineert een touchpad en een kleuren-touchscreen (met een hoge resolutie) om nieuwe manieren te bieden voor slimme interactie met zowel Windows-apps als speciale programma’s die ScreenPad Apps worden genoemd. ScreenPad biedt adaptieve functies met contextafhankelijke tools om de workflow en productiviteit te verbeteren en is volledig aanpasbaar zodat gebruikers hun ervaring kunnen personaliseren. Apps die momenteel worden ondersteund omvatten: Microsoft Word, Excel, PowerPoint en YouTube. Ondersteuning voor andere populaire apps, zoals ASUS Sync, waarmee gebruiker hun telefoon via ScreenPad kunnen bedienen, zijn in ontwikkeling. ScreenPad biedt ontwikkelaars ook een geweldige kans om nieuwe ScreenPad-apps te maken of manieren te vinden om ScreenPad te integreren met desktop-apps. Hiermee biedt het eindeloze mogelijkheden voor gebruikers. Daarnaast introduceerde Asus onlangs ook de ZenBook S (UX391), een premium 13,3-inch draagbare Windows 10-notebook die niet alleen makkelijk mee te nemen is, maar ook krachtige prestaties en compromisloze connectiviteit

76 | juni 2018 | ChannelConnect

biedt voor veeleisende gebruikers. ZenBook S bevat het innovatieve nieuwe ErgoLift-scharnier dat het toetsenbord automatisch 5,5 graden kantelt voor het ultieme typecomfort. Het verhoogde chassis verbetert ook de luchtstroom en de audioprestaties.


NIEUW IN HET KANAAL

EPSON INTRODUCEERT NIEUWE MODELLEN IN WORKFORCE PRO SERIES Epson heeft twee nieuwe modellenreeksen van de WorkForce Pro MFP en printers voor drukke kantoren aangekondigd. Hiermee maakt Epson zijn kenmerkende inkjettechnologie, met zijn lage milieubelasting, minder interventie en hoge productiviteit, beschikbaar voor kleine werkgroepen waarin behoefte bestaat aan A3-en A4-afdrukmogelijkheden. De WF-C8690, WF-C8610 en WF-C8190 bieden in dit segment betere prestaties voor afdrukken op A3-formaat, terwijl de WF-M5799DWF, WF-M5299DW en WF-M5298DW geschikt zijn voor snel en betrouwbaar afdrukken in zwart-wit op A4-formaat, met hoog rendement en lage totale eigendomskosten (TCO). Oscar van der Linden, Country Manager Epson Nederland: “Deze inkjetprinters bieden meer waar voor hun geld dan laserprinters en besparen geld, tijd en energie met de vele functies voor zakelijke productiviteit en document management. Ze zijn speciaal ontworpen om de milieu-impact te beperken, gebruikersinterventie te verminderen en de workflow te stroomlijnen, zonder de allesbepalende kostenbesparingen uit het oog te verliezen. Dankzij de minimale gebruikersinterventie en milieuvoordelen zijn deze apparaten ideaal voor diverse verticale markten, zoals het onderwijs, de gezondheidszorg, de openbare sector en detailhandel, om te voldoen aan zowel printbehoeften en de CSR-vereisten.”

UITBREIDING EVOLVE-SERIE VAN JABRA MET EVOLVE 75E De Evolve 75e verbetert volgens de makers de samenwerking op kantoor en geeft flexibiliteit aan mensen die zowel op kantoor als thuis of onderweg veel moeten bellen. De headset is uitgerust met lithium-ion batterijtechnologie, kan volledig worden opgeladen in slechts twee uur en beschikt over een batterijduur van maximaal veertien uur. Om ervoor te zorgen dat de headset bij iedereen lekker zit, zijn er meerdere aanpasopties, gels en EarWings die de gehele dag een geweldig draagcomfort bieden. De magnetische oordopjes klikken eenvoudig in elkaar wanneer ze niet worden gebruikt en activeren automatisch de sluimermodus.

meer verbonden werknemer, die dezelfde gebruikerservaring vereist van zowel consumenten- als professionele oplossingen”, aldus Holger Reisinger, SVP bij Jabra. “Met de krachtige hoofdtelefoon met ANC kunt u zich volledig concentreren, ongeacht het geluid om u heen, in een draagstijl die populair is bij mobiele kantoormedewerkers.”

De draadloze oordopjes beschikken over een slimme bediening. Er kan snel geschakeld worden tussen oproepen, muziek en belangrijke virtuele assistenten als Siri, Google Now, Cortana en Bixby. De trillende nekband geeft stille meldingen om te voorkomen dat gebruikers anderen storen en dat oproepen worden gemist. “De Jabra Evolve 75e levert professioneel geluid voor oproepen en muziek in een draadloos oordopjesontwerp. Deze eerste professionele UC-gecertificeerde draadloze oordopjes voldoen aan de behoeften van de hedendaagse mobiele en steeds

ChannelConnect | juni 2018 | 77


NIEUW IN HET KANAAL

SYNOLOGY KONDIGT DISKSTATION DS1618+ AAN Synology komt met de DiskStation DS1618+, een NAS met 6 sleuven De DS1618+ is speciaal ontwikkeld voor techliefhebbers en kleine en middelgrote bedrijven. Ondersteund door uitzonderlijke prestaties vormt de DS1618+ een ideale alles-in-eenoplossing als bestandsserver, het hosten van applicaties, gegevensback-up en realtime samenwerking.

De DS1618+ maakt gebruik van DiskStation Manager, het uitgebreide en intuïtieve besturingssysteem voor NAS-apparaten van Synology. Synology heeft diverse onderscheidingen in de media ontvangen. Het bedrijf ontving een toppositie in het NAS-middensegment in het onderzoek van TechTarget naar opslagoplossingen en werd zeven keer op rij door PC Mag uitgeroepen als ‘Readers’ Choice’.

DS1618+ bevat een Intel Atom quad-core processor C3538 en DDR4 non-ECC SODIMM van 4GB, uit te breiden tot 32GB in ECC SODIMM’s. De opslagcapaciteit kan worden geüpgraded tot 192TB wanneer er twee DX517-uitbreidingseenheden worden aangesloten. Daardoor beschikken snelgroeiende bedrijven over een oplossing voor gegevensopslag die meegroeit met hun organisatie. Met de M2D17-PCIe-adapterkaart van Synology biedt de DS1618+ ruimte voor twee M.2 SATA-SSD’s, zodat het SSD-cachegeheugen kan worden benut voor maximale doorvoer en minder I/O-latentie. Wanneer via de PCIe-sleuf een netwerkkaart wordt aangesloten, ondersteunt de DS1618+ maximaal twee 10 GbE-poorten voor een maximale doorvoer met een leessnelheid van 1.551 Mb/sec. en een schrijfsnelheid van 586 Mb/sec.

DE NIEUWE SDW 5000 DECT HEADSETSERIE VAN SENNHEISER Audiospecialist Sennheiser heeft de SDW 5000 Serie gelanceerd, speciaal ontworpen voor de mobiele, samenwerkende werkplekken van vandaag en ontwikkeld met het oog op de toekomstige behoeften van bedrijven. De SDW 5000 helpt om de flexibiliteit en ervaring van zowel gebruikers als IT-managers te verbeteren, met een enkel headsetsysteem dat naadloos verbonden kan worden met meerdere apparaten en interfaces. Super-wideband geluid levert een spraakervaring die verder gaat dan de conventionele zakelijke standaarden, terwijl geavanceerde beveiligingsprotocollen de vertrouwelijkheid van gesprekken garanderen. De nieuwe SDW 5000 Serie, met uitstekende interoperabiliteit en intuïtieve, maar geavanceerde apparaatbeheermogelijkheden, helpt de werklast van drukke IT-managers effectief te verlichten. Alle SDW 5000 headsets bieden geavanceerde functies, zoals het combineren/opsplitsen van gesprekken, en zijn UC-geoptimaliseerd en -gecertificeerd voor Skype for Business. Dankzij drievoudige connectiviteit kan het basisstation via de Bluetooth-dongle verbonden worden met pc’s en bureautelefoons, mobiele telefoons en tablets. Het basisstation kan naast SDW 5000 Serie headsets ook worden aangesloten op andere bedrade en Bluetooth

78 | juni 2018 | ChannelConnect

Sennheiser-headsets of een speakerphone (via de USB-poort). De SDW 5000 Serie kan met zijn superieure flexibiliteit worden aangepast aan een breed scala aan kantoor- en gebruikersbehoeften.


COLUMN

Pieter Waasdorp

K

Na-apers

en jij Mike Lazaridis? Hij was oprichter van RIM, het

de buurt van de succesvolle Amerikaanse, in 1996 opgerichte

bedrijf achter de iconische BlackBerry. Lazaridis sprak

streaming-videospecialist. Dieptepunt was zonder twijfel de

ooit, voor een volle zaal met investeerders én pers, de

House of Card-kloon ‘Brussel’.

legendarische woorden: “Er komt nooit, maar dan ook nooit een

Nooit van gehoord? Brussel was de door Leon de Winter

BlackBerry met een ingebouwde mp3-speler of camera. Tenminste,

geschreven en de bij voorbaat ‘weggegooid geld-serie’ van het

niet zolang ík aan het roer sta.” Die houding, tezamen met een

toen zwalkende KPN. Zwalkend was John de Mol ooit ook, met

gebrek aan innovatie en het vasthouden aan een sterk verouderd

Sport 7 en Talpa TV. Maar John (die miljardair werd door de

besturingssysteem zorgden ervoor dat het snel gedaan was met

overname van zijn Endemol door… de Spaanse telecomoperator

BlackBerry. Lazaridis en medeoprichter Douglas Fregin werden

Telefónica) weet wél hoe je het tij kan keren. Als echte onder-

later door hun eigen investeerders op straat gezet.

nemer. Met eigen geld! Dat is toch wel even iets anders dan als zetbaas het geld van aandeelhouders gebruiken. Mijn buurman

Welke wijze les kan hieruit geleerd worden? Houd niet te strak vast

zou zeggen: misbruiken.

aan eigen dogma’s. Sta altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Kijk om je heen en leer van succesvolle toetreders en nieuwe

Maar terug naar Leon de Winter, een naar eigen zeggen literaire

trends. Een les die zeker ook de onafhankelijke (telecom)retail in

bestsellerauteur. Ik zie alleen maar een corpulent, drammerig

Nederland zich ter harte mag nemen. Want na een faillissement

mannetje dat regelmatig het chocoladeletterdagblad De Telegraaf

doorgaan, onder de oude naam en verder niets veranderen, is

gebruikt om dik betaald een ‘Bloemendaalse villa-opinie’ over

alles behalve een garantie voor succes.

het domme volk uit te storten. Over bijna heel Nederland dus. Deze zoon van een handelaar in lompen en oude metalen heeft

Wordt wakker! Begint iets fris en fruitigs! Het simpelweg kopiëren

trouwens wel toegegeven dat de Netflix’ hitserie zijn inspira-

van een goed idee is zelden de oplossing. In de week dat ik dit

tiebron was. Het hergebruiken van oude ideeën dus. Mijn kinderen

stukje schreef, trokken zowel T-Mobile als KPN de stekker uit een

noemen dat gewoon stelen.

zoveelste poging van telecomoperators om naast infrastructuur ook content te leveren. Iedereen met een beetje gezond verstand

Simpelweg nadoen werkt niet! Ik weet dat, jij weet dat. Er moet

wist al mijlen eerder dat dit gedoemd was te mislukken!

een visie zijn, een echte strategie. Er moet een gedegen plan zijn!

Neem Knippr, het in 2016 gestarte online HD-televisieabonnement

Op de dag dat ik deze woordjes tik, lees ik dat het Chinese TCL

van T-Mobile dat zich met zijn on-demand tv-aanbod richtte

– dat naast goedkope Alcatel smartphones ook met enig succes

op de mobiele consument. Per 1 juni 2018 is Knippr niet meer.

nieuwe BlackBerry-telefoons in de markt zet – met een innovatie

Volgens de operator liep Knippr vooruit op de markt en sprak

komt die de overvolle smartphonemarkt versteld gaat laten staan:

daardoor het aanbod te weinig gebruikers aan. Jij en ik weten

de nieuwe BlackBerry KEY2 krijgt niet één maar twee camera’s.

wel beter! Zowel het aanbod als de prijs waren dusdanig slecht dat echt niemand geïnteresseerd was.

Twee camera’s… TWEE... Hou me vast…

Hetzelfde speelde bij de Hollandse Netflix-concurrent KPN Play.

Pieter Waasdorp is managing director bij Renewd. In ChannelConnect

Concurrent? Niet alleen president Trump maar ook zijn voorganger

beschouwt deze telecomveteraan – met jarenlange achtergrond in

Obama lagen bij dat woord helemaal dubbel. Want in de praktijk

telecomdistributie – met een fraaie knipoog de actualiteit in het

kwam KPN Play zelfs niet een ietsepietsie heel klein beetje in

ICT-kanaal. Reageren? p.waasdorp@renewd.com

ChannelConnect | juni 2018 | 79


Over de parallellen tussen het managen van complexe ICT en expeditieklimmen Wilco Dekker is Manager Technologie Strategie bij VodafoneZiggo en heeft naast zijn werk een grote passie ontwikkeld voor expeditieklimmen naar de hoogste bergtoppen ter wereld. Na diverse ‘lagere’ beklimmingen is in 2019 het bedwingen van de Mount Everest het volgende doel. Behalve een gedegen fysieke voorbereiding is daar geld voor nodig en daarvoor zoekt Wilco sponsoren. Ook werft hij via de stichting ´Grenzen aan de Top´ fondsen voor Artsen zonder Grenzen.

C

hannelConnect steunt Wilco door hem een communicatiepodium te bieden bij zowel de voorbereidingen als de expeditie zelf. Ter inspiratie van de collega’s in de branche trekt hij in deze en komende uitgaven van ChannelConnect, voorafgaand aan zijn expeditie, een aantal parallellen tussen de uitdagingen van het managen van steeds complexere ICT-omgevingen en die van het expeditieklimmen. Tijdens de expeditie zelf houdt hij ons periodiek op de hoogte van zijn wederwaardigheden.

80 | juni 2018 | ChannelConnect

Lees hier het eerste ´hoofdstuk´ van zijn visie op de overeenkomsten tussen het managen van complexe IT-vraagstukken. Het beklimmen van de Mount Everest is voor velen een activiteit die al direct te zijde wordt geschoven en als onmogelijk wordt bestempeld. De gedachte alleen al leidt tot een hoop complexiteit. Hoe pak je zoiets aan?

voorbereiding aan vooraf gaat en die me uit m’n comfortzone halen. Op zoek naar nieuwe energie, een gezonde reflectie en een andere kijk op wat we als gewoon zijn gaan beschouwen. Het expeditieklimmen heeft veel paralellen met de activiteiten in ons dagelijks leven en ons werk. Ik geef een paar van deze observaties die mij in mijn huidige werk opvallen. In mijn rol als technisch strateeg zie ik, kort samengevat, de volgende trends in economie en technologie:

• Verandering in de economie t.o.v. tien

Passie, focus en overtuiging Als Manager Technologie Strategie bij VodafoneZiggo kom ik veel in contact met andere bedrijven en lees ik veel over de technologische ontwikkelingen en economische veranderingen in onze samenleving. Ik heb daarnaast een grote interesse in de evolutie van de mens (Darwinisme) en de exponentiële groei in onze welvaart (industriële revolutie). Om af en toe te ontspannen en afstand te nemen van de dagelijkse drukte beweeg ik me geregeld op eenzame hoogte, ver weg van de techniek. Ik heb mijn passie gevonden in het bergbeklimmen. En dan met name expedities waar een lange

jaar geleden. De vijf grootste beursgenoteerde bedrijven zijn nu technologiebedrijven. Er wordt ongelofelijk veel geïnvesteerd in technologie en dit zal niet stoppen. Er wordt steeds meer data gegenereerd door de continue groei van technologie. Met name streaming-videodiensten, Internet of Things en groei van de wereldbevolking zullen hieraan bijdragen. Deze datagroei is exponentieel en volgt de wet van Gordon Moore. Dit zet druk op de netwerkcapaciteit, apparatuur in datacenters en de hoeveelheid gegevensbeheer. Maar nog belangrijker: ook op de budgetten. Door de inzet van slimme oplossingen kunnen we deze data leren begrijpen; Artificial Intelligence zal hier met name het verschil maken. (NVIDIA CEO Jensen Huang: “Software is eating the world, but AI is going to eat software.”)


HOOFDSTUK | 1

• Het materialisme wordt minder. Er komt minder behoefte om nog eigen apparatuur te bezitten. Een app is voldoende als interface, de daadwerkelijke functies verschuiven naar de cloud. Cloud en edge computing zijn een logische evolutie. • Door de digitale revolutie wordt alles softwaregestuurd en kan alles met het internet worden verbonden. Dit biedt mogelijkheden voor andere businessmodellen die voorheen niet mogelijk waren. Het vereist wel creatief denken. • Andere businessmodellen kunnen voor disruptie van diensten zorgen. Voorbeelden hiervan zijn: AirBnB, Uber, Amazon, Netflix en Spotify. • De inhaalrace van startups vs. corporates is gaande. Partnerships met startups zijn essentieel. WEF chairman Klaus Schwab: “It is not the big fish anymore eating the small fish, it is the fast fish which eats the slow fish.” • Nieuwe ontwikkelingen zoals Quantum Technologie, Brain Computer Interface (BCI) en Synthetische Biologie zullen de vooruitgang nog meer versnellen. Er is nog geen einde van de groei in zicht. • Managen van complexiteit - hoe om te gaan met al deze veranderingen en nieuwe technologieën? Waar begin je? Is het geheel nog te overzien? • Er zullen sneller beslissingen moeten worden genomen (oeverloos gepraat is tijdverlies en een bureaucratisch proces kost tijd) • Dit leidt tot een nieuwe organisatiestructuur (zelfsturend met eigen bevoegdheid) • Hiervoor is een ander medewerkersprofiel nodig (nieuwe instroom of training/scholing)

Het managen van de complexiteit is voor veel bedrijven een steeds belangrijkere vraag aan het worden. Hoe pak je dit aan? Een belangrijk startpunt is om bewustwording te genereren van de situatie en dat er verandering nodig is. Als de complexiteit niet wordt gezien of wordt ervaren, dan blijf je een roepende in de woestijn. Daarna komt de vraag: hoe hou je je in de snel veranderende wereld met alle complexe vraagstukken staande? Hoe vind je je weg? Hoe maak je de juiste keuzes? Dezelfde vragen heb ik doorlopen in mijn aanlooproute naar de beklimming van de Mount Everest. Als je out of the blue, zonder enige ervaring, de Mount Everest wilt beklimmen, verklaren veel mensen je voor gek. Dat dacht ik vijf jaar geleden ook. Het klonk als iets ver buiten mijn bereik. De kennis, kunde en ervaring die je hiervoor nodig hebt. De tijd, training en middelen om het te doen. Het gevaar, de risico’s en de ontberingen. Op een of andere manier dacht ik dat dat voor anderen was weggelegd maar niet voor mij. De gedachte om de Mount Everest te gaan beklimmen was té complex om te overzien wat daar allemaal bij kwam kijken. Daarmee was het idee al direct van de baan en verdween de optie van de radar om deze berg ooit te beklimmen. Een soortgelijke vergelijking kan je ook maken in deze tijd van technologische ontwikkelingen. De wereld van ICT en technologie groeit zo snel en wordt zo complex dat het heel moeilijk wordt om het geheel te overzien en om nog een goede keuze te maken wat te doen. (wordt vervolgd)

Wilco Dekker, Expeditieklimmer Mount Everest 2019 Dekker beklom al eerder de Kilimanjaro (5895m), Mont Blanc, (4810m), Elbrus (5642m), Aconcagua (6962m), Denali (12 dagen vast op 4350m door slecht weer), Carstensz Pyramid (4884m) en vele Alpentoppen in Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Wil je meer weten over de beklimming van de Mount Everest of ben je geïnteresseerd in een sponsorpakket, neem dan contact op. Dekker zoekt nog geïnteresseerden die de beklimming van de Mount Everest wilen linken met hun bedrijf, project of activiteiten.

Stichting Grenzen aan de Top www.grenzenaandetop.nl wilco@grenzenaandetop.nl tel: 06-52763590

ChannelConnect | juni 2018 | 81


PIM’S COLUMN

COLOFON ChannelConnect is het kennisplatform voor business partners en biedt naast online activiteiten en events een printuitgave. ChannelConnect magazine is een uitgave van Sellair BV, tevens uitgever van: Distributeurs Dossier, Security Dossier, Datacenter & Cloud Dossier, Internet of Things Dossier en VoIP en UC&C Dossier. Deze zijn allemaal te vinden op www.channelconnect.nl Community site ISPToday www.isptoday.nl ChannelConnect magazine verschijnt acht keer per jaar en wordt in controlled circulation verspreid naar de doelgroep. Abonnementsprijs voor buiten de doelgroep vallende lezers: 125 euro per jaar, inclusief de dossiers.

Pim Hilferink

Meten is (beter) weten

D

eze uitgave van ChannelConnect staat in het teken van nieuwe technologieën die aan de basis staan van talloze verbeteringen van bedrijfsprocessen, (medische) zorg, comfort in huis, publieke en private veiligheid, optimaal

gebruik van energiebronnen en talloze andere ontwikkelingen die de duurzaamheid van onze maatschappij en de kwaliteit van leven verbeteren: AI, Big Data, BI en IoT. Dankzij die technologieën is de ‘connected’ maatschappij inmiddels een gegeven; digitalisering brengt ons persoonlijke, zakelijke én sociale leven op een hoger plan. Informatie die met AI en BI uit Big Data kan worden afgeleid, vormt de basis voor de businessinnovaties die ervoor zorgen dat bedrijven zich flexibel aan de snel

ADRES Sellair BV Arendstraat 41 1223 RE Hilversum Telefoon: 035 642 3000 redactie@channelconnect.nl UITGEVER Eric Luteijn REDACTIE & MEDEWERKERS Marco Mekenkamp (eindredactie) Michiel van Blommestein Bram Dons Edwin Feldmann René Frederick Pim Hilferink Floris Hulshoff Pol Dirkjan van Ittersum Eric Luteijn Rashid Niamat Hans Steeman COLUMNISTEN Lotte de Bruin Marco Heida Rob Kurver Jarco Penning Mabel de Vries Pieter Waasdorp VORMGEVING & DTP Ruben Klip FOTOGRAFIE Andrea Bartosova, Marco Mekenkamp e.a. TRAFFIC & PROJECTMANAGEMENT Laurens Koetsier

veranderende klanteisen kunnen aanpassen.

WEBREDACTIE Brian de Groot (brian@channelconnect.nl)

Hoe noodzakelijk het is om mee te gaan in de digitale transformatie is de afgelopen

ADVERTENTIE- EXPLOITATIE Eric Luteijn Eric@channelconnect.nl Jan Erber Jan@channelconnect.nl Laurens Koetsier Laurens@channelconnect.nl Brian de Groot brian@channelconnect.nl DRUK: Vellendrukkerij BDU, Barneveld

tijd duidelijk geworden. Grote, bekende en onverwoestbaar geachte merken worden rechts en links ingehaald door slimme startups die ‘NextGen’-technologie gebruiken om snel en doeltreffend in te spelen op de veranderende verwachtingspatronen van particuliere en zakelijke klanten. Daarbij horen ook openheid en transparantie en het zoeken naar partnerships met collega-bedrijven in de branche om de klantvraag optimaal te kunnen invullen.

CHANNELCONNECT IS EEN UITGAVE VAN:

De jongere generatie die ‘digitaal’ met de paplepel ingegoten heeft gekregen, krijgt steeds meer invloed op hoe onze toekomst eruit gaat zien. De CEBIT ‘nieuwe stijl’ die van 11 tot 15 juni in Hannover wordt gehouden belooft een ‘Festival van Digitale Innovatie’ te worden, een stevig contrast met de ‘computerbeurs’ waarmee het in het verleden allemaal is begonnen.

ChannelConnect mag niet worden gereproduceerd, geheel noch gedeeltelijk, zonder schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever. Voor de ICT-resellers en dienstverleners die met hun tijd meegaan, liggen er legio ChannelConnect is niet aansprakelijk voor eventuele kansen om klanten te helpen met beleids- of procesondersteunende oplossingen, onjuistheden in deze uitgave. ChannelConnect is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden, digitalisering van analoge processen, workflowmanagement, de praktische inzet welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. behoudt zich het Arendstraat 41,ChannelConnect 1223 RE Hilversum, The Netherlands van AI-oplossingen in de architectuur en de bouwwereld, het verbeteren van de rechtPostbus voor om materiaal zonder kennis145,ingezonden 1400 AC Bussum, The Netherlands concurrentiepositie en/of rendementsverbeteringen. Het lijstje van mogelijkheden geving geheel of gedeeltelijk te publiceren. Tel. +31 (0)35 642 30vooraf 00 | Direct +31 (035) 763 06 70 | Mobiel +31 (0)6 535 106 90 Lezersservice eric.luteijn@sellair.nl | www.sellair.nl | twitter: eluteijn is vrijwel onbeperkt. Dat illustreren we in dit nummer graag met een aantal Voor onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief kunt u zich (gratis) aanmelden via de website: praktische voorbeelden uit de wereld dichtbij huis. Onze toekomst is digitaal! www.channelconnect.nl Hier kunt u dagelijks terecht voor nieuws, achtergronden, marktcijfers, opinie en video-interviews. Voor het wijzigen van adresgegevens en/of overige vragen kunt u contact opnemen met onze abonnementen-administratie via: redactie@channelconnect.nl of 035-642 3000.

Eric Luteijn ceo

Reageren? pim@channelconnect.nl | @pimhilferink

82 | juni 2018 | ChannelConnect

ChannelConnect, ISSN 2211-825XPerfectly Combined Powers FUJITSU Server PRIMERGY en Windows Server 2016

Windows Server: Power your business. Het ultieme in teamwork: FUJITSU Server PRIMERGY met Windows Server 2016. Failproof servers en een OS platform klaar voor de toekomst. Waar wacht u nog op? Meer informatie: www.fujitsu.com/windowsserver2016