Page 1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ INTERNAȚIONALĂ SPECTRUM PLOIEȘTI • NUMĂRUL I • IUNIE 2017

PAȘTELE Paștele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii.


“VOICE OF SPECTRUM” Revista Electronică “Voice of Spectrum” Școala Gimnazială Internațională ”Spectrum” Ploiești Numărul I - Iunie 2017 www.ploiesti.spectrum.ro “O Şcoală ca o Floare” Colectivul de Redacție: Tudor Luminița Maria Director Adjunct, Profesor Limba Română Vlad Gabriela Coordonator, Profesor Limba Engleză David Ioana Coordonator, Învățător Colaboratori: Profesori: Maftei Viorica Suliman Gesur Psiholog, Psihoterapeut Anca Spiridon Învățători/ Prof. Învățământ Primar Ion Alexandra Pana Andreea Vintila Irina Tehnoredactare Computerizată: Departamentul IT LUMINA Corectura: Secretar Cristina Anghelache


3

EDITIA A 1-A

Cuvânt înainte DIRECTOR, PROF. VIORICA PREDA

În urmă cu şase ani, pe biroul meu din altă şcoală poposea un „fluturaş” pe care scria SPECTRUM şi lângă cuvânt era o floare.

Am citit cu atenţie şi am aflat că era vorba despre o şcoală nou înfiinţată în Ploieşti, o şcoală particulară. „O şcoală ca o floare” se prezenta, aşa că am simţit nevoia să o cunosc, iar ulterior să o fac cunoscută. După şase ani de la înfiinţare, Şcoala Gimnazială Internaţională Spectrum este un punct luminos, o şcoală care şi-a propus şi a reuşit să creeze o ambianţă favorabilă dezvoltării personalităţii elevilor, un loc în care fiecare membru al comunităţii este important şi care contribuie la descoperirea şi dezvoltarea vocaţiei, a capacităţii intelectuale a fiecăruia. Şcoala Spectrum şi-a propus şi sperăm că a şi reuşit să fie un loc în care toţi cei implicaţi să vină şi

să muncească cu drag, să înveţe să-şi exprime cu curaj opiniile, dar să şi le respecte pe ale altora, să copilărească şi să se joace firesc, corespunzător vârstei, să se bucure, şi de câte ori au posibilitatea, să revină după absolvirea ei.

Dacă absolvenţii acestei şcoli spun că este locul în care viaţa lor s-a schimbat în bine, înseamnă că suntem pe un drum corect.

Mie îmi place să spun că cei ce facem parte din „familia Spectrum” suntem aici pentru a le dărui copiilor ceea ce ei au nevoie şi anume: iubire, curaj, prietenie, credinţă, înţelepciune, încredere, generozitate, învăţătură, pricepere. Suntem aici pentru a-i învăţa să-şi folosească aripile pentru zbor. Vreau să cred că Şcoala Spectrum reprezintă, aşa cum a definit-o o absolventă a şcolii:


AN SCOLAR 2016 - 2017

4

Geografii ne informeaza! PROF. VIORICA MAFTEI

Spectrum Ploiești, activitatea din cadrul cercului nr.3 al profesorilor de geografie cu tema ”Corelații multi-pluritransdisciplinare în predarea geografiei”, coordonator prof. Geografie Viorica Maftei. In luna ianuarie s-a desfășurat la Școala Gimnazială Internațională ”Spectrum” Ploiești, activitatea din cadrul cercului nr.3 al profesorilor de geografie cu tema” Corelații multi-pluri-transdisciplinare în predarea geografiei”, coordonator prof. Geografie Viorica Maftei.

••Administrația Națională de Meteorologie –Băneasa Aici elevii au putut vedea:

Activitățile desfășurate:

••camera de prognoză de unde se transmit datele meteorologice la televiziune, au stat de vorbă cu meteorologi și s-au informat cum va fi vremea în zilele următoare.

••lecție deschisă la clasa a-VIIIa cu tema ”Munții Carpați-de la legende la știință” (utilizând metoda mozaicului) și prezentarea referatului cu tema ”Corelații multi –pluri-transdisciplinare în predarea geografiei” -deplasarea profesorilor împreună cu elevii clasei VIII la București, unde s-a vizitat:

••au fost insoțiți apoi de un ghid la platforma meteorologică, să observe diverse aparate vechi și noi care măsoară elementele și fenomenele meteorologice (pluviograful, heliograful, anemometrul, higrometrul, rigla de zăpadă, girueta, termometrul de suprafață și de adâncime, chiciurometrul)

••elevii au integrat astfel în această lecție practică oferită de către meteorologi, cunoștințele teoretice studiate la capitolul ”clima României”,înțelegând mai bine fenomenele meteorologice,dar și cum reușesc oamenii să le prevadă la timp. ••Vizită la Liceul Teoretic Internațional de Informatică –București,aici elevii și profesorii au participat la un scurt moment artistic dedicat Zilei Unirii,au vizitat sălile de clasă(nivelul gimnazial și liceal),au primit informații despre sistemul de învăţământ specific Școlilor LUMINA și au făcut cunoștință cu unii dintre elevii premianți din acest liceu.


5

EDITIA A 1-A

Prietenia- un dar de preț DE ANDREI BELEUZ /CLASA A IV-A / ÎNV. DAVID IOANA

Într-o zi, Win s-a hotărât să plece cu locomotiva undeva departe, să găsească de lucru. Bela i-a răspuns afirmativ, așa că Win a plecat. Locuia într-o țară Lummer, prescurtat Lum, un ursuleț pe nume Win și o fecioară pe nume Bela. Și era atât de mică țărișoara aceasta încât se poate spune că era o insulă. Și culmea, acolo era o locomotivă care mergea și pe mare și pe uscat. Dar oare v-ați gândit ce făceau ei pe insula aceea de o șchioapă în mijlocul mării? Ei se gândeau, au inspectat toată insula pe care trăiau. Într-o zi, Win s-a hotărât să plece cu locomotiva undeva departe, să găsească de lucru. Bela i-a răspuns afirmativ, așa că Win a plecat. De atunci Bela a petrecut toată ziulica pe o stâncă uriașă, sperând ca Win să se reîntoarcă cât mai repede, dar parcă viața avea o inimă de gheață. Plecând, într-o dimineață, Bela străbătea același drum spre stâncă. La un moment dat s-a gândit să o ia în cealaltă parte și din întâmplare a descoperit

in camp de cristal. S-a întors, având în gând să scrie despre ceea ce a găsit. După o lungă așteptare de iarnă natura se schimbase: fluturi lucitori au împănzit pământul iar crengile copacilor erau gătite cu beteală verde și înmiresmate. Dar în acest an Bela nu mai avea speranța de a se întoarce Win. Era întristată și plină de griji. Dacă s-a întâmplat ceva pe drum sau dacă nu a primit încă o slujbă și umblă pe străzi? Bela s-a gândit să construiască o barcă și să plece pe mare. Și-a făcut o barcă și a pornit l-a drum. A ajuns departe. Gândul ei apăsător era acesta: câte zile și câte nopti, câte răsărituri și câte luni pline voi mai sta pe insula aceasta până la venirea lui Win? În timp ce gândurile acestea îi veneau în minte și barca aluneca alene pe marea liniștită, a văzut cum apa pătrunsese printr-o crăpătură. S-a apucat de vâslit. Nu avea de ales. Trebuia

să se întoarcă pe insulă. Știa că doar cu un noroc ar fi putut să ajungă pe ea. Vântul a început să bată abia cînd era soarele sus pe cer. Până atunci a apucat să meargă destul de mult. Bela s-a oprit doar pentru a scoate apa afară din barcă. De când a început să bată vântul a înaintat destul de încet și a trebuit să se oprească destul de des din cauza apei care intra pe deasupra marginilor barcii. Crăpătura însă nu s-a lărgit. Aici i s-a arătat prima oară norocul. A doua oară s-a întâmplat atunci cand a apărut o ceată de delfini. Au venit înotând dinspre apus, dar când au vazut-o pe Bela s-au întors, au dat un ocol larg si au urmat-o. Au înotat încet și atât de aproape încât Bela Ie-a putut vedea ochii, care erau mari și de culoarea oceanului. Apoi au înotat în fața bărcii și au trecut prin fața ei. Delfinii au condus-o înapoi pe insula, unde l-a găsit pe Win. Și au trăit fericiți împreună până la adânci bătrâneți!


AN SCOLAR 2016 - 2017

6

Înotul, sportul meu preferat DE LUCA BELEUZ / CLASA A IV-A / ÎNV. DAVID IOANA

Înotul este un sport foarte bun pentru copii deoarece ajută la dezvoltarea unui corp sănătos. Aveam șase ani când am început înotul. Pe atunci eram un copil grăsuț și foarte mic de înălțime. De aceea, mama împreună cu tata au căutat un sport care să mă ajute să cresc frumos și să mă ajute la dezvoltare . Peste câteva luni mi-au spus că voi merge la înot. Pe vremea aceea nu știam ce este sportul acesta, așa că mi-a fost puțin teamă. Prima zi de înot a trecut cu ușurință. M-au dus la o profesoară bună la suflet cu toți copiii. Ea a fost cea care m-a învățat să înot stilul liber și pe spate. După ce am făcut antrenamente cam patru luni această profesoară minunată ne-a înscris la concursuri pentru vârsta noastră adică 6-7 ani. Primul concurs m-a emoționat foarte mult. Profesoara ne în-

curaja mai ales pe mine și pe fratele meu. Și uite că până la urmă am luat si eu o medalie de bronz.

plăcut felul in care trebuie să îți ondulezi corpul pentru a putea să înaintezi cu o viteză destul de rapidă.

Am fost foarte fericit pentru succesul meu.

Alt stil care îmi place este craul (liber). Este cea mai rapidă dintre probe, în care trebuia întotdeauna să ne întrecem între noi.

După mai multe concursuri în care am luat locul doi și locul trei, iar fratele meu a reușit să câștige locul întâi, ne-am înscris la un club de copii, Pescărușul, care activa în același bazin de înot. Am participat cu acest club la câteva concursuri municipale, la care am fost remarcat de un grup de antrenori de performanță de la clubul Renovatio, care au solicitat părinților să ne mutăm la clubul lor. La Renovatio am avut cele mai bune rezultate. Aici am descoperit stilul fluture. Care mi-a plăcut foarte mult, încât am decis să devin cel mai bun din club la acest stil, cum s-a și întâmplat. Acest stil mi-a plăcut pentru că trebuie să miști brațele ca un fluture, dar mai ales mi-a

Am început să mă antrenez fără să-mi dau seama. Adică a ajuns să-mi placă acest sport încât credeam că voi reuși să câștig un concurs. Dar după ce am obținut câteva medalii de bronz, argint și de aur, câteodată mă antrenam la toate probele, altă dată doar la câteva sau deloc. Am ajuns la un moment dat la vârsta la care puteam să merg la naționale. Acolo am obținut locul al nouăsprezecelea. Dar nu am mai fost preocupat așa că nu am mai obținut nici un loc de podium. Aici se încheie povestea mea cu înotul, pentru că am renunțat la înotul de performanță pentru a avea timp pentru învățat.


7

EDITIA A 1-A

Cultura si civilizatie PROF. LIMBA ENGLEZA / VLAD GABRIELA SFANTUL PATRICK, PATRONUL SPIRITUAL AL IRLANDEI

Ziua de 17 martie este o zi foarte importanta pentru irlandezi pentru ca atunci îl sărbătoresc pe Sf. Patrick. La origini o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate este mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze și este sărbătorită cu fast atât în Irlanda și Marea Britanie, cât și în Statele Unite. Cine a fost Sfântul Patrick?

Născut în secolul al IV-lea în Britannia romană, este capturat de pirati şi vandut rob in Irlanda. Recastigandu-si libertatea dupa 6 ani, s-a intors in Britannia si a intrat in randul clericilor. Se dedică religiei, iar tradiția spune că a avut o revelaţie divină prin care Dumnezeu îi cerea să-i creştineze pe irlandezi. Se întoarce în Irlanda în anul 432 convertindu-i pe multi la credinta crestina. Conform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina Sfintei Treimi. Iniţial, culoarea asociată Sf. Patrick era albastru, dar ulterior a început să se folosească mai mult verdele, culoarea simbol a Irlandei. Obiceiul de a purta funde verzi şi trifoi pentru sărbătorirea zilei de 17 martie (ziua morţii lui) datează încă din secolul al XVII-lea.

Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi ca un soi de zi naţională încă din secolele IX-X, dar ziua oficială a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit sărbătoare naţională în Irlanda, iar în anii ’90 a apărut si tradiţionala parada. După marea foamete din secolul al XIX-lea, cauzată de lipsa cartofilor, un val de emigranţi a părăsit Irlanda, iar parada de Saint Patrick’s Day a devenit modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea. Toate obiceiurile legate de

această sărbătoare se învârt în jurul culorii verzi. Toată lumea poartă haine verzi, trifoi şi, pentru că este vorba de Irlanda, se bea bere. Şi diaspora irlandeză din toată lumea sărbătoreşte această zi, cele mai importante activităţi având loc în America. De 40 de ani, oraşul Chicago – cu un important segment de populaţie de origine irlandeză – îşi manifestă spiritul de sărbătoare prin transformarea râului Chicago în verde (cu ajutorul unei vopsele vegetale). Sfantul Patrick, sarbatorit si la scoala noastra de elevii clasei pregatitoare!


Cum poate fi cultivată dragostea pentru lectură în societatea tehnologizată? DE IOANA DAVID

Pe zi ce trece societatea devine tot mai tehnologizată. Pare că printre telefoanele și tabletele de ultimă generație nu ar mai fi loc și pentru cărți. Acestea sunt, însă, doar aparențe înșelătoare. Cărțile sunt vitale și nu pot fi înlocuite de aceste dispozitive moderne. În continuare rămân o bază solidă și fundamentală pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui copil. Iată mai jos 12 metode atractive pe care orice profesor le-ar putea folosi astfel încât elevii săi să nutrească o pasiune pentru literatură: VÂNĂTOAREA DE COMORI Împarte clasa pe grupe și pornește o vânătoare de comori. Dă-i fiecărei grupe un exemplar din aceeași carte. Pune-i să găsească numărul paginii ce corespunde unui obiect anume, unei întâmplări sau unui personaj din carte. La final, oferă premii echipei care s-a descurcat cel mai bine.

NUMEȘTE CARTEA!

UNDE ÎN LUME?

Explică-le elevilor cât de importante sunt coperta și titlul unei cărți. Apoi, citește-le dintr-o carte anume, fără să le arăți coperta sau titlul. Pune-i în cele din urmă să deseneze pe o coală de hârtie cum și-au imaginat ei că ar arăta coperta și ce titlu i-ar da cărții, în funcție de pasajul citit. La final, așază volumul undeva la vedere, unde să fie înconjurat de toate desenele copiilor.

Înmânează fiecărui elev o hartă a lumii. De fiecare dată când elevul citește o carte, trebuie să coloreze pe hartă țara unde fie s-a născut scriitorul, fie are loc acțiunea cărții. Elevul care colorează cele mai multe țări pe hartă primește un premiu.

CITITORII DE MÂINE Elevii claselor I-VIII ar putea să creeze propriile povești, cu ilustrații viu colorate cu tot, pe care apoi să le lamineze și să le transforme în mini-cărți. Acestea ar putea fi oferite în dar în maternități mamelor ce abia au născut, dimpreună cu o scrisoare în care le este explicată importanța cititului pentru viitorul copiilor lor.

DOUĂ PERSONAJE SE ÎNTÂLNESC Pune elevii doi câte doi să-și aleagă personajul preferat. Dă-le temă de casă să scrie o poveste împreună în care cele două personaje din povești diferite se întâlnesc. Apoi, pune-i să joace acea poveste în fața clasei. CITEȘTE-I DIRECTORULUI Recunoaște meritele elevilor cei mai cititori trimițându-i în biroul directorului să-i citească din cartea preferată. Înainte de asta, creează un banner pe care să scrie „Îi citesc directorului”. Copiii pot colora literele. Atârnă


AN SCOLAR 2016 - 2017

bannerul în biroul directorului. Elevii care au citit acolo se pot semna pe bannerul respectiv. Directorul le poate oferi fiecăruia câte un semn de carte care să spună „Eu i-am citit directorului” și pe care directorul să-l semneze. UN TIMELINE AL LECTURILOR Ca să încurajezi dezvoltarea personală și un simț al auto-împlinirii la copii, e important să realizezi un așa numit timeline sau cronologie a lecturilor. Asta presupune ca elevii să creeze o axă a timpului, a vieții lor, iar pentru fiecare perioadă, să treacă titlul care i-a marcat atunci și să spună ce anume le-a plăcut atât de mult la acea carte. Pot include fotografii, coperte, ilustrații pentru a expune cât mai elaborat istoria lor personală într-ale cititului. Aceste timeline-uri sunt o reclamă excelentă pentru cărți, trezesc curiozitatea celorlalți copii pentru titlurile pe care nu le-au citit ei înșiși și pe care le văd la colegii lor, iar pe fiecare elev în parte îl ajută să conștientizeze propria evoluție, de-a lungul timpului, în materie de lecturi. CITITUL E DULCE! O bună activitate pe care o poți pregăti cu elevii în clasă este să faceți prăjituri-răvașe. Stabiliți o rețetă de prăjituri și pune-i pe copii să te ajute să faceți prăjitura. Apoi, fiecare elev își trece

pe o bucată de hârtie titlul cărții preferate, îndoaie bucata de hârtie, o vâră în prăjitură, apoi o pune la copt. Copilul se va distra descoperind răvașul din prăjitură, încercând să ghicească a cui carte preferată e cea din prăjitura pe care a ales-o din tavă. CĂRȚILE DESCHID UȘI Fiecare clasă trebuie să cadă de acord asupra unui titlu de carte. Apoi elevii vor decora ușa clasei astfel încât să redea coperta volumului ales. Uriașa copertă se va deschide astfel, dând spre o clasă a cărei butaforie va imita cât mai fidel atmosfera și scenele din cartea respectivă, iar elevii se vor îmbracă precum personajele. PRIETENI CITITORI Fiecărui elev din clasa a VI-a i se va desemna câte un elev din clasa I pe care să-l intervieveze. Acesta trebuie să afle amănunte despre familia, data de naștere, prietenii, animalele de companie și hobby-urile celui mic. Folosindu-se de aceste informații, elevul din clasa a VI-a va scrie o poveste în care micuțul din clasa I este personaj principal. Povestirile vor fi publicate în format de carte de către elevul din clasa a VI-a, cu tot cu copertă și cu paginile cusute laolaltă, apoi acesta i-o va oferi în dar micuțului din clasa I și o vor citi și savura împreună. (Clasa a VI-a)

EDITIA A 1-A

8-9

UNDĂ VERDE LA CITIT! Elevilor li se vor recomanda cărți de către colegii din celelalte clase. După ce au citit cărțile, profesorul trebuie să aducă la școală carduri verzi, galbene și roșii, care corespund culorilor semaforului. Fiecare copil trebuie să aleagă câte un card pentru cartea citită. Așadar, dacă elevul a ales cardul verde, înseamnă că volumul respectiv i-a plăcut mult și că-l recomandă mai departe. Dacă alege cardul galben, înseamnă că nu prea i-a plăcut, iar cel roșu presupune că nu ar recomanda nimănui cartea respectivă. Pe una din fețele cardului, copilul trebuie să treacă titlul și autorul operei parcurse, precum și câteva cuvinte despre volum. Pe cealaltă față a cardului, trebuie să argumenteze de ce a ales culoarea respectivă BOOKSELFIE Fiecare elev să-și facă un selfie cât mai interesant cu volumul preferat. Apoi, să scrie un rezumat al acelei cărți, argumentând de ce i se pare atât de specială. Atât pozele, cât și rezumatele trebuie scoase la imprimantă, laminate și lipite pe panoul clasei. Fiecare elev trebuie să citească pasajul preferat din cartea preferată cu care și-a făcut selfie și să explice celorlalți de ce ar trebui și ei să o citească.


AN SCOLAR 2016 - 2017

10

Pasiunea mea, pictura DE DANIEL GRIGORESCU, CLASA A IV-A, ÎNV. IOANA DAVID De mic îmi plăcea să colorez. La început doar coloram, dar treptat, treptat, am început să evoluez. Mama a fost cea care m-a susținut în tot acest timp și m-a sfătuit să încerc și o altă tehnică, și anume, pictura. Am început să pictez prin diverse

locuri: prin parc, prin casă, prin locuri de joacă . Pictam tot ceea ce merita să prindă viață pe hârtie. În prezent, particip la opționalul de pictură al școlii ce mă ajută să mă dezvolt și sămi las imaginația să zburde în voie.

Scrisoare către domnitorul preferat DE TUDOR FLORIN GÎDEA, CLASA A IV-A, ÎNV. IOANA DAVID

Dragă Vlad Țepeș, Dintre toți domnitorii, te-am ales pe tine, deoarece voiai să le arăți oamenilor tăi cât de puternică poate fi România. Te admir pentru cele mai importante lupte pe care le-ai purtat. Singura ta dorință era eliberarea țării și a poporului. M-a impresionat puternic pedepsa pe care o aplicai celor care furau, mințeau sau ucideau. De fiecare dată când apăreai pe câmpul de luptă se observa curajul de care ai dat dovadă și faptul că nu aveai frică de moarte. Erai un bun strateg și ai fost biru-

itor de nenumărate ori. Îmi amintesc și acum una dintre vorbele tale : ”Cine vrea să se gândească la moarte, acela să nu meargă cu mine, ci să rămână aici.” Am rămas fascinat de faptele tale. Îți mărturisesc că de la acea oră de istorie în care te-am cunoscut, țin mereu o monedă cu chipul tău la mine. Acestea sunt unele dintre motivele pentru care te admir și mi-aș fi dorit să te fi cunoscut când erai domnitor... Cu toată stima, Al tău, Tudor Florin Gîdea


11

EDITIA A 1-A

Paștele

Elevii clasei I au pregătit  coșul  iepurașului. Cei mici au modelat plastilina,astfel încât au obținut iepurași și ouă, bucurându-se de frumusețile acestei sărbători. Acum, piticii așteaptă nerăbdători  cadourile iepurașului. Elevii clasei a III-a se pregătesc

pentru sărbătoarea de Paști, adunând cât mai multe informații despre semnificația acestei zile, pictând lucrări cu tematică specifică sau confectionând un coș gigant cu ouă încondeiate, prin tehnica puzzle. Vă dorim tuturor un Paște fericit!

Paștele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii. Elevii clasei a IV-a i-au acordat o deosebită importanță. Plini de nerăbdare, aceștia au decorat ouă în diverse culori ce bucură privirile.


AN SCOLAR 2016 - 2017

12

Aventura lui Bell DE MEDEEA BRĂGĂU, CLASA A IV-A, ÎNV. IOANA DAVID

Fluturii lucitori găteau pământul și copacii înalți păreau să nu se sfârșească niciodată. După câteva secunde Winnie, ursulețul iubitor de miere a văzut-o și a întrebat-o: Într-o zi, Bell s-a plimbat tristă pe un câmp de gheață cristalină de lângă casa ei. Dintr-o dată s-a zguduit pământul și Bell a căzut. Când și-a deschis ochii,a văzut că se află în mijlocul unei păduri.

Pe un raft era o poză cu câțiva copii care patinau pe un iaz de oglindă, iar pe următorul era o cască cu o formă ciudată și cu două antene. Bell, curioasă, a încercat s-o pună pe cap: Nu! A strigat Jerry în timp ce a împins-o și a lăsat casca să cadă pe capul său.

Fluturii lucitori găteau pământul și copacii înalți păreau să nu se sfârșească niciodată. După câteva secunde Winnie, ursulețul iubitor de miere a văzut-o și a întrebat-o:

Crengile copacilor erau gătite cu beteală și lângă casă era un mic părculeț. Când au ajuns în casă fata l-a salutat:

Eu mă numesc Winnie, tu cum te numești?

Bună, eu sunt Jerry.

Dintr-o dată o rază neagră de lumină l-a înconjurat, inima sa calduroasă s-a transfoprmat într-o inimă de gheață, iar ochii săi au devenit roșii:

Jerry, mă gândeam dacă poți s-o ajuți, a intervenit Winnie.

Ce s-a întâmplat? A întrebat îngrozită Bell.

Mă numesc Bell, ea zise suparată. De ce ești tristă? A spus ursul. Pentru că visez că pot face ceva fantastic, dar nu s-a întâmplat niciodată. Știu pe cineva care te poate ajuta, a spus Winnie.

Bună ziua, eu mă numesc Bell.

Desigur, cu ce te pot ajuta domnișoară? a întrebat Jerry. Poți să-mi spui dacă visul meu de-a face ceva fantastic se va împlini? A vorbit fata.

Serios ? a zis Bell.

Umm… este greu de spus. Doar viitorul va lămuri misterul, a zis Jerry.

Da, vino cu mine.

Înțeleg, a spus Bell.

Bell l-a urmărit pe Winnie până când au ajuns la casa lui Jerry, șoricelul.

După ce au băut ceai, Bell a început să se uite la toate lucrurile stranii din casa șoricelului.

Casca are puteri de necontrolat. Cine o poartă, devine rău, a explicat Winnie. Ca să mă opriți trebuie să distrugeți casca cu sabia dreptății și dacă nu, voi cuceri planeta . Un șoricel atât de mic să cucerească planeta? Cine a mai auzit una ca asta? A râs Bell în hohote Ia-o în serios a zis Winnie în timp ce Jerry a plecat. După


13

EDITIA A 1-A

câteva secunde au început să caute sabia. Cum arată sabia dreptății? A întrebat Bell în timp ce căuta într-o cutie mare. Îmi amintesc că era o sabie lungă, albastră, cu un diamant verde înfipt în mâner, a spus Winnie. Cred că am găsit-o, a vorbit fata când a ridicat sabia pe care a descris-o Winnie. Hai să-l găsim! A strigat ursulețul. După ce au căutat un sfert de oră au renunțat: Unde poate fi? A întrebat obosit Winnie. Uite-l acolo! A zis Bell în timp ce arăta spre dealul Păcatelor.

Jerry a început să citească dintr-o carte și cu ajutorul antenelor a înființat un portal: Dealul Păcatelor. Ai idee cât de periculos este? E înconjurat de cel mai periculos rău din lume. În acea vreme, o pasăre i-a văzut și a aterizat lângă ei: Pot să vă ajut cu ceva? A întrebat ea cu amabilitate. Desigur. Poți să ne duci pe vârful acelui deal? A spus fata. Bineînțeles! A afirmat pasărea. Urcați-vă pe mine. Dupa ce s-au urcat, pasărea i-a dus cu ușurință pe vârful dealului. Când au aterizat, Bell i-a mulțumit păsării. Cu plăcere, a ciripit pasărea.

După câteva secunde s-au îndreptat spre Jerry. Lasă-mă pe mine, i-a zis Winnie lui Bell. I-a luat sabia din mână și a sărit spre Jerry. Șoriccelul l-a văzut și l-a împins pe urs. După ce s-a întors cu spatele la ea, Bell a luat sabia, a fugit și a înfipt-o în casca lui Jerry. Acesta a căzut la pământ, cu ce a mai rămas din cască lângă el. După ce a ajuns și Winnie acolo, Bell l-a luat pe Jerry în brațe. Chiar atunci șoricelul s-a trezit: Ce s-a întâmplat? A întrebat Jerry. Este o poveste lungă, a zis ursulețul. Chiar atunci Bell a început să plângă de bucurie, i-a îmbrățișat și le-a mulțumit.

Primavăra a sosit DE MEDEEA BRĂGĂU, CLASA A IV-A, ÎNV. IOANA DAVID Într-o zi frumoasă de primăvară, razele călduroase și puternice ale soarelui îmbrățișează satul. Păsărele zboară printre crengile împodobite cu flori colorate ale copacilor, iar ghioceii dansează în bătaia vântului.

tr-o adiere plăcută care te mângâie pe față, iar copiii aleargă pe câmpia înverzită și cântă împreună de bucurie. Veverițele jucăușe ies din scorbură, așteptând de mult ocazia să se joace la lumina soarelui.

Langă râu, căprioarele beau apă limpede și dezghețată și ursul iese din vizuină, deoarece s-a trezit din hibernare. Zăpada rece și albă a iernii este alungată de căldura primăverii și

Pe partea cealată a satului, fermierii își plantează recolta bogată: porumbul, grâul, floarea-soarelui și alte plante. Aceste semne vestesc sosirea mult așteptată a primăverii.

mugurii mici ai brazilor încep să crească. Vântul agitat începe să bată mai ușor, transformându-se în-


AN SCOLAR 2016 - 2017

E- twinning Project Easter Card Exchange with 28 schools from Europe STUDENTS FROM 5A, 6A, 7A, 8A, TEACHER : GABRIELA VLAD

14


15

EDITIA A 1-A

Rezultate concursuri-ciclul primar 1- AVENTURA CUNOAȘTERII: Clasa pregatitoare: Iancu Maria (Premiul I) Gheorghe David (Participare) Clasa I: Ghita-Stancescu Ecaterina (Premiul I) Miu-Leonte Darius (Premiul II) Ormenisan Sara (Premiul II) Clasa a II-a: Cracea Irina (Premiul II) Nastase Eva (Premiul III) Brotea Radu (Mentiune) Clasa a III-a: Chouliaras Ioanna (Premiul I) Ionita Ileana (Mentiune)

Iancovici Goran Medalia de Argint (92P Premiul 2) Iancu Maria Medalia de Aur (96P Premiul 1) Popescu Iulian Medalia de Argint (92P Premiul 2) Rupa Beniamin Medalia de Bronz (80P Premiul 3) Clasa I Filip Ruxandra Medalia de Argint (97P Premiul 2) Francisc Alexandru Medalia de Bronz (94P Premiul 3) Ghita Stancescu Ecaterina Medalia de Bronz (94P Premiul 3)

2- AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Hachem Rimonda Diploma (85P Mentiune)

Clasa pregătitoare:

Ionascu David Medalia de Argint (97P Premiul 2)

Balaita Andrei Medalia de Aur (100P Premiul 1) Costea Emil Medalia de Aur (96P Premiul 1) Danulescu Teodor Medalia de Aur (96P Premiul 1) Dinu Augustin Medalia de Aur (100P Premiul 1) Florescu Cristina Medalia de Bronz (84P Premiul 3) Gheorghe David Medalia de Aur (96P Premiul 1) Grigorescu Ioana Medalia de Aur (100P Premiul 1)

Leonte Darius Medalia de Bronz (94P Premiul 3) Ormenisan Sara Medalia de Bronz (94P Premiul 3) Papuc Andreea Medalia de Bronz (94P Premiul 3) Predescu David Diploma (82P Mentiune) Tutunea Timeea Diploma (91P Mentiune) Ungureanu Matei Diploma (91P Mentiune)


AN SCOLAR 2016 - 2017

Clasa A IV-A

Clasa a III-a :

Beleuz Andrei Diploma (94P Mentiune)

Hachem Flavius (Mențiune)

Beleuz Luca Daniel Diploma (86P Mentiune) Bragau Medeea Diploma (90P Mentiune) Gidea Tudor Diploma (88P Mentiune) Grigorescu Ioan Daniel Diploma (88P Mentiune)

3- CONCURS ’’MAMA, O MINUNE A MINUNILOR’’ Clasa pregătitoare:

Iancu Maria Carmen (Premiul I) Clasa I:

Ormenișan Sara (Premiul al III-lea) Clasa a III-a:

Chouliaras Ioanna (Premiul al II-lea) Clasa a IV-a:

Gîdea Tudor Florin (Premiul special pentru compoziție) 4- LUMINA MATH : Clasa a II-a :

Crăcea Irina (Mențiune)

Tudose Eva (Premiul al II-lea)

Dominteanu Victor (Mențiune)

4 - REZULTATE CANGURUL MATEMATICIAN-AN SCOLAR 2016-2017 Clasa Pregatitoare: 1. Iancovici Goran-Excelent 2. Grigorescu Ioana-Excelent 3. Balaita Andrei-Excelent 4. Popescu Andrei-Excelent 5. Iancu Maria-Excelent 6. Costea Emi-Excelent 7. Rupa Beni-Excelent 8. Danulescu Teodor-Excelent 9. Gheorghe David-Foarte Bine Clasa I: 1. Papuc Andreea-Bine 2. Ghita-Stancescu Ecaterina-Bine 3. Leonte Darius-Bine 4. Filip Ruxandra-Bine 5. Francisc Alexandru-Bine Clasa A II-A: 1. Nastase Eva-Foarte Bine 2. Croitoru Stefan-Foarte Bine 3. Cracea Irina-Foarte Bine 4. Dominteanu David-Foarte Bine 5. Sandulescu Marco-Bine 6. Stroescu Erika-Bine

16


17

EDITIA A 1-A

Clasa A III-A: 1. Tudose Eva-Foarte Bine 2. Toma David-Bine 3. Hachem Flavius-Bine 6 - CONCURSUL FIRSTEP : 1. Panait Alina (Aur) ​ 2. Soare Cristian (Aur) ​ 3. Costea Andrei (Aur) ​ 4. Ciortan Andrei (Aur) ​ 5. Vlasceanu Eric (Aur) ​ 6. Niculae Eduard (Aur) ​ 7. Iancovici Diana (Aur) ​ 8. Costea Beatrice (Aur) ​ 9. Varlan Ingrid (Argint) 10. Aydin Murat (Argint) 11. Beleuz Andrei (Argint) 12. Tutunea Rares (Argint) 13. Chouliaras Ioanna (Bronz) 14. Chavdarov Sadik (Bronz) 15. Muceanu Traian (Bronz) 16. Tudose Ana (Bronz) 17. Ionita Ileana (Bronz) 18. Toma David (Bronz) 19. Constantinescu Tudor (Bronz) 7 - REZULTATE POVESTILE CANGURULUI CLS. II - IV Clasa A II-A 1. Croitoru Stefan-Excelent 2. Nastase Eva- Excelent 3. Stroescu Erika- Excelent 4. Ghita-Stancescu Anastasia- Excelent 5. Ene David- Excelent

6. Sandulescu Marco-Foarte Bine 7. Cracea Irina- Foarte Bine 8. Dominteanu David- Foarte Bine 9. Rizea Gabriela- Foarte Bine Clasa A III-A 1. Tudose Eva-Excelent 2. Dominteanu Victor- Excelent 3. Toma David- Foarte Bine 4. Tudose Ana- Foarte Bine 5. Costea Beatrice- Foarte Bine 6. Muceanu Traian- Foarte Bine 7. Tutunea Rares- Foarte Bine 8. Constantinescu Tudor- Foarte Bine 9. Chavdarov Sadik-Bine 10. Iancovici Diana-Bine Clasa A IV-A 1. Beleuz Andrei-Excelent 2. Beleuz Luca-Foarte Bine 3. Grigorescu Daniel-Foarte Bine 8 - CONCURSUL NAȚIONAL DE LIMBA ENGLEZĂ ’’ENGLISH MY LOVE ’’ Clasele III - IV Brăgău Medeea (Premiul I - Medalia de aur) Tudose Eva Maria (Premiul III - Medalia de bronz) Grigorescu Ioan Daniel (Mențiune)


AN SCOLAR 2016 - 2017

Rezultate Concursuri An Şcolar 2016-2017 – Gimnaziu MATEMATICA Regalul generaţiei XXI: Nr. crt. Nume şi prenume

Clasa

Premiu

1

Marcu Ionuţ Antonio

a VI-a

II

2

Ionescu Andrei Cezar

a VIII-a

Menţiune

3

Mareş Ciprian Gabriel

a VIII-a

Menţiune

Lumina Math: Nr. crt. Nume şi prenume

Clasa

Premiu

1

Aluculesi Andru Casian

a V-a

III

2

Gaiţă Ştefan Andrei

a VIII-a

III

3

Marcu Ionuţ Antonio

a VI-a

III

4

Mareş Ciprian Gabriel

a VIII-a

III

5

Dumitraş Bogdan

a VIII-a

Menţiune

6

Tudor Iustin Nicolae

a VI-a

Menţiune

Concursul PHI 2017: Nr. crt. Nume şi prenume

Clasa

Premiu

1

Marcu Ionuţ Antonio

a VI-a

II

2

Costea Andrei

a VII-a

Menţiune

Poveştile Cangurului:

18


19

EDITIA A 1-A

Nr. crt. Nume şi prenume 1

Dumitrescu Andreea

Clasa

Premiu

a V-a

calificată etapa următoare

LIMBA ENGLEZA Cangurul lingvist Nr. crt. Nume şi prenume 1

Dumitras Bogdan Andrei

Clasa

Premiu

a VIII-a

calificat etapa următoare

Public Speaking- etapa județeană Nr. crt. Nume şi prenume

Clasa

Premiu

1

Ciortan Andrei

a VI-a

I

2

Nitu Adriana

a VI-a

III

3

Cristovescu Sorina

a VII-a

III

4

Spataru Stefan

a VI-a

Mentiune

5

Vlasceanu Rares

a VI-a

Mentiune

Eurojunior- English, my love Nr. crt. Nume şi prenume

Clasa

Premiu

1

Nitu Adriana

a VI-a

I - Medalia de aur

2

Costea Andrei

a VII-a

I - Medalia de aur

3

Ionescu Toma

a VI-a

I - Medalia de aur

4

Ciortan Andrei

a VI-a

III – Medalia de bronz

5

Cristovescu Sorina

a VI-a

III - Medalia de bronz

6

Vlasceanu Rares

a VI-a

Mentiune

7

Tudor Iustin

a VI-a

Mentiune

8

Marcu Ionut Antonio

a VI-a

Mentiune

9

Stanciu Levi- Mentiune

a VI-a

Mentiune


AN SCOLAR 2016 - 2017

20

Rezultate Olimpiade – Etapa Judeţeană An Şcolar 2016-2017 MATEMATICĂ: Nr. crt. Nume şi prenume

Clasa

Premiu

1

Marcu Ionuţ Antonio

a VI-a

II

2

Dumitrescu Andreea

a V-a

III

3

Vârlan Andreea Ingrid

a VII-a

III

4

Gaiţă Ştefan Andrei

a VIII-a

III

5

Aluculesi Andru Casian

a V-a

Menţiune

6

Spătaru Ştefan Damian

a VI-a

Menţiune

7

Bîrzan Adelin

a VIII-a

Menţiune

8

Moldoveanu Cătălin Ionuţ

a VIII-a

Menţiune

9

Soare Cristian

a VIII-a

Menţiune

Clasa

LIMBA ROMÂNĂ: Nr. crt. Nume şi prenume 1

Dumitrescu Andreea

a V-a

2

Cristovescu Sorina Mihaela

a VII-a

Premiu I (calificare la etapa naţională) III

Clasa

Premiu

LINGVISTICĂ: Nr. crt. Nume şi prenume 1

Marcu Ionuţ Antonio

a VI-a

II

2

Dumitrescu Andreea

a V-a

Menţiune

3

Mareş Ciprian Gabriel

a VIII-a

Menţiune

4

Vârlan Andreea Ingrid

a VII-a

Menţiune


21

EDITIA A 1-A

LECTURA CA ABILITATE DE VIAŢĂ: Nr. crt. Nume şi prenume

Clasa

Premiu

1

Dumitrescu Andreea

a V-a

II

2

Cristovescu Sorina Mihaela

a VII-a

Menţiune

Clasa

Premiu

FIZICĂ: Nr. crt. Nume şi prenume 1

Marcu Ionuţ Antonio

a VI-a

III

2

Rupa Isac Cătălin

a VI-a

Menţiune

3

Tudor Iustin Nicolae

a VI-a

Menţiune

4

Spătaru Ştefan Damian

a VI-a

Menţiune

Clasa

Premiu

a VIII-a

III

Clasa

Premiu

a VIII-a

Menţiune

Clasa

Premiu

a VII-a

Menţiune

Clasa

Premiu

a VIII-a

Menţiune

ASTRONOMIE ŞI ASTROFIZICĂ Nr. crt. Nume şi prenume 1

Soare Cristian

CHIMIE: Nr. crt. Nume şi prenume 1

Dumitraş Bogdan Andrei

BIOLOGIE: Nr. crt. Nume şi prenume 1

Cristovescu Sorina Mihaela

GEOGRAFIE: Nr. crt. Nume şi prenume 1

Panait Andreea Alina


AN SCOLAR 2016 - 2017

22

Violence rules the world! BY PANAIT ANDREEA ALINA / 8TH GRADE COORDINATING TEACHER: VLAD GABRIELA

II Prize at the National Contest „Say No to Violence” - Ramnicu Valcea, 2016 Many things are violent, but nothing is more violent than the human being. The man is still violent, aggressive, greedy and competitive. And … he built a society based on these traits. We live in a world where violence rules. It`s everywhere, you can`t hide from it, it will find you one day. But what is violence? Violence is the strongest weapon of the sweet revenge, which fills your heart when you are angry. It is very hard not to use violence when you are angry, when somebody upsets you, but remember, violence brings more violence and a sparkle of lucidity in a moment of anger saves you from a thousand moments filled with regrets. But why do people think that violence is the best method to do justice? There are billions of people on this planet and that many different souls… you never know what happens in a person’s soul. Only we truly know what is hidden behind

the masks we wear all the time; others can only assume. Usually, it is a good idea to solve our problems ourselves and to make our own decisions which will decide our future, and the advice of our beloved will only help us to reach our decision. Unfortunately violence is a decision we make with our hearts, not with our mind. There are an exaggerated number of people who use violence, but there are also many people who choose not to be violent, and when they encounter violent people they step back and do everything they can to avoid violence. These people who run from violence don`t realize that it will find them one day, no matter how hard they try to hide. You can have a quiet life and be a peaceful person but the surrounding world is different from you, actually the opposite. We live in a world where terrorism

is in power, hundreds of people die every day .In today’s world, terrorist violence kill more people than deadly diseases (cancer, AIDS, etc). Yesterday Paris was under siege, today Brussel, tomorrow terrorists can come in your town… you never know, they come after all of us. Don`t be indifferent! This is the reality we live in and we have to change it before it`s too late. At night, when you pause for a while, look up! You will see an infinite ocean of stars. At one moment we called them “friends”, they`ve been with us for better and for worse, they loved us, and made us happy, today they light our way in the dark. They are beautiful on the sky but they`re too many,and every day the number grows. It went too far with the violence! If we don’t do something NOW, later it will be unstoppable. Say “no” to violence, say “yes” to life!


23

EDITIA A 1-A

White Gold BY ADELIN BIRZAN / 8TH GRADE

The blood rusted leaves of autumn, kidnapped by the frost Yet they still manage to damage my memories like a summer storm Spring was just as beautiful, alive - sadly it lacked the cold To freeze time as misteriously as winter’s harshest blindfold. There’s a smiling figure at my windows’ base, Death’s grinning face built out of ice cones... The forest is richest at this time, for it took cover in white gold. Slowly, smoke begins to escape the chimney’s hold And my whole world morphs into a blend of palest tones. I used to remember the touch of life, the sound of laughter and the smell of soil But now I only know the way of ice, of darkness, and that of my own voice… I tried to tame the wilderness that resides in winter’s habits, Only to become trapped in a paradise of white dimensions that only cold inhabits.


Șase întrebări pentru... Suliman Gesur „MENS SANA IN CORPORE SANO” A CONSEMNAT ELEVA PANAIT ALINA, CLASA A VIII- A

Panait Alina: Pentru început, d-le profesor, cine a fost modelul dvs atunci când aveați vârsta elevilor dvs? Suliman Gesur : Numele meu este Suliman Gesur și sunt profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială Internațională Spectrum Ploiești de 4 ani. Încă de mic, de la vârsta de 7 ani am început să practic sport, începând cu fotbalul. După 5 ani, datorită domnului profesor din generală, Neacșu Mihai, care la orele de sport ne punea să jucăm handbal, am realizat că îmi doresc să practic acest sport, de care am rămas legat până în prezent. Fiindu-mi atât profesor la școală, cât și antrenor la echipa de handbal

a orașului, domnul Neacșu a devenit un model pentru mine. Încă din acele vremuri îmi doream ca atunci când voi deveni profesor, copiii să vină la mine și să îmi ceară o minge și în pauze, nu doar la ore, exact cum mergeam noi la domnul profesor și ne rugam de dumnealui. Din fericire, cu încredere și susținerea celor din jurul meu, visul mi s-a împlinit și iată că astăzi sunt un profesor îndrăgit de către elevii mei. P. A. : Cât timp ați practicat handbal? S. G. : După 5 ani de handbal, atunci când am terminat junioratul, am avut ocazia de a mă pregăti cu echipa de seniori a Medgidiei, care evolua in Pri-

ma Ligă, Liga Națională. Din păcate, după 5 luni echipa s-a desființat și eu am fost nevoit să renunț la cariera de jucător. P. A. : Unde v-ați terminat studiile? S. G. : În anul 2010 am intrat la Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Universitatea Ovidius din Constanța. În același an am început și cursurile de arbitraj și am avut ocazia să fiu chiar și antrenor la o echipă de handbal nou înființată din Medgidia, Happy Kids. Între timp, în anul 2015 am terminat și Masteratul în același domeniu ca și facultatea. P. A. : Când ați început să arbitrați meciuri de handbal?


AN SCOLAR 2016 - 2017

S. G. : Ascensiunea mea in arbitraj a început cu primul meci din Liga a II-a, însă după sute de meciuri arbitrate la copii și juniori. Făcând totul cu pasiune, am devenit din ce in ce mai apreciat, Federația Română de Handbal oferindu-mi șansa de a mă pregăti la un nivel mai înalt, prin prezența la Seminarii Internaționale de arbitraj. Astfel că, împreună cu partenerul meu de arbitraj am fost in Cehia-Praga, Ungaria-Veszprem si Grecia-Veria, unde am arbitrat echipe naționale precum Israel, Grecia, Polonia, dar și echipe importante de club Flensbourg din Germania, Montpellier din Franța, Quebec din Canada. P. A. : Care a fost cel mai important moment din cariera de arbitru? S. G. : Punctul culminant al carierei mele a fost promovarea la Liga I, LigaNațională, atunci când am arbitrat CSM Ploiești- Univeristatea Cluj. Cu emoții am reușit sa facem un meci bun, așa că a urmat și primul meci televizat, unde am arbitrat campioana Europei, câștigătoarea Champions Leagues, CSM București contra Universitatea Cluj. Un alt meci care m-a făcut mândru, unde am auzit imnul național și m-a emoționat a fost cel dintre Ro-

EDITIA A 1-A

mânia-Rusia, disputat în cadrul Trofeului Carpați, 2017. P. A. : Cum ați caracteriza relația cu elevii dvs.? S. G. : Revenind la cariera de profesor, care îmi ocupă cel mai mult din timp și care îmi definește cariera profesională vreau să spun că pentru mine mai mult decât relația profesor-elev de la clasă este relația dintre profesor-elev dincolo de catalog. Însă, pentru a putea cunoaște mai bine elevul și pentru a putea lucra în funcție de necesitățile fiecăruia, consider că trebuie să am o relație foarte bună și cu părinții. De aceea săptămânal organizăm meciuri de fotbal pentru părinți la Potigrafu și de două ori pe an participăm la Lumina Football Parents CUP, unde în anul 2016 am câștigat aurul. Pe lângă fotbal, organizez și campionate de tenis de masă, atât pentru domni, cât și pentru doamne. De asemenea, în vacanțe, timp de o săptămână sunt alături de elevii mei 24 de ore din 24 în tabăra de vară, dar și în tabăra de schi. În concluzie, consider că sportul este mai mult decât necesar atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari și sper ca tot mai mulți copii să practice sport, indiferent că e fotbal, handbal,

volei etc. Motto-ul după care îmi ghidez viața este „Mens sana in corpore sano”. P. A. : Vă mulțumesc pentru amabilitatea cu care mi-ați răspuns la întrebări și vă doresc mult succes în continuare. S. G. : Mulțumesc și eu!

24-25


AN SCOLAR 2016 - 2017

26

Stresul – O Realitate A Vieții Noastre PSIHOLOG, ANCA BEATRICE SPIRIDON

Stres – termen generic ce implică faptul că o persoană se confruntă cu ceva ce îi depășește puterile.

Stres este cuvântul folosit uneori pentru a face trimitere la evenimente exterioare, uneori la o stare subiectivă (când cineva este stresat) și alteori este folosit pentru a face trimitere la un stil adaptativ.

rat hidrocortizonul – un hormon care circulă prin corp tot timpul, fiind eliberat în cicluri de 24 de ore. Acest hormon este benefic într-o serie de privințe:

Efectele fiziologice ale stresului ne duc spre organizarea sistemelor noastre defensive. Atunci când cineva devine stresat, au loc schimbări în starea fiziologică și, de îndată ce se manifestă aceste stări, întregul arsenal de răspunsuri defensive (gânduri, sentimente, comportamente și amintiri accesibile) se modifică. Astfel, în perioadele de stres este elibe-

Atunci când suntem stresați, glandele corticosuprarenale eliberează hormonul stresului, mesajul principal fiind: suntem amenințați, mobilizați-vă – acționați sau fugiți!

Stres – termen generic ce implică faptul că o persoană se confruntă cu ceva ce îi depășește puterile.

Transformă grăsimea pentru a fi folosită ca energie stimulează ficatul poate mări sensibilitatea și detecția pericolelor

Stresul prelungit (cronic) crește nivelul de hidrocortizon, iar acest lucru ne poate afecta negativ astfel:

Slăbește sistemul imunitar apar efecte nedorite în anumite zone ale creierului, influențând astfel memoria, capacitatea de concentrare, alte funcții cognitive și emoțiile influențează dispoziția generală prin diminuarea cantitații de serotonina și dopamina (legate de acțiune) și a opioidelor (legate de relaxare și de sentimentul de siguranță)

Stresul poate fi la fel de mult și ceva pozitiv – secretul este să-l faci să funcționeze pentru tine mai mult decât împotriva ta. Stresul pozitiv – numit si Eustres – îți permite să reacționezi rapid la pericol, are energie sporită pentru a face față rapid situației și te ajută să te concentrezi mai bine. Depinde de tine ce fel de stres alegi!

Voice of Spectrum 1  

Revista Scolii Spectrum Ploiesti

Voice of Spectrum 1  

Revista Scolii Spectrum Ploiesti

Advertisement