Page 1

Delen van onderaf

Hier is nog een andere slimme manier van delen. Kijk stiekem naar de onderste kaart van de stapel en houd deze kaart op zijn plek door een paar keer vals te schudden. Onder het schudden zeg je: ‘Misschien denk je wel dat ik kan bepalen welke kaarten bovenop terechtkomen. Daarom zal ik nu van onderaf delen’. Vraag een vrijwilliger uit het publiek om een getal te noemen tussen één en tweeënvijftig. Vertel dat je de kaarten vanaf de onderkant van de stapel gaat delen, tot je bij zijn getal bent. De vrijwilliger moet de laatste kaart die je deelt bekijken en onthouden. Het geheim is dat je de onderste kaart stiekem een stukje omlaag schuift terwijl jij je verhaal vertelt. Bij het delen pak je dan telkens de op één na onderste kaart, tot je bij het getal van de vrijwilliger aankomt. Dan deel je de onderste kaart.

Schuif de onderste kaart een stukje omlaag, zodat je hem pas pakt wanneer je bij het getal van de vrijwilliger bent.

Als je bij het gekozen getal bent, dan pak je de onderste kaart.

To Als de vrijwill p Tip iger zijn bekeke k kaarten n, dan mag h aart heeft ij het sp zo vaak el schudd maar kaarten wil. Of je laat en als hij elkaar h op tafel legge hem de uit wat usselen. Het n en door maak hij do kaart e et, want jij pi t niet r nog st k eeds ui t zijn t!

Dai Vernon

D

ai Vernon was een prestidigitateur uit Canada. Hij raakte gefascineerd door kaartentrucs toen hij op zijn zevende een goochelshow zag. Hij heeft lange tijd als goochelaar opgetreden, en hij was zo goed dat andere goochelaars hem nog steeds de Professor noemen. Hij is ook bekend omdat hij de goochelaar Harry Houdini voor de gek heeft gehouden. Dat is verder niemand gelukt. Vernon was heel goed in het delen

(1894-1992)

van onder- en bovenaf de stapel om kaarten te forceren. Hij had verhalen gehoord over een man die veel gokte: Allen Kennedy. Deze man kon de kaarten zo schudden dat hij een winnende hand kon delen vanuit het midden van de stapel. Vernon wilde wanhopig graag weten hoe dit werkte, dus hij spoorde de man op. Die leerde hem dit verdraaid moeilijke kunstje. Maar Vernon hield de methode geheim, ook voor Houdini!

21


e j t ? i t d Is kaar

Nu weet je hoe je een kaart forceert zonder dat je vrijwilliger het merkt, en hoe je zorgt dat een kaart onder- of bovenop de stapel terechtkomt. Dan komt het grote moment: het onthullen van de gekozen kaart. Je kunt de kaart natuurlijk gewoon uit de stapel trekken... maar je kunt ook ĂŠĂŠn van deze spannende en spectaculaire methoden gebruiken. Je publiek zal versteld staan!

De springende kaart

Dit is een simpele manier om de gekozen kaart te onthullen. Maar vertel niet aan je publiek wat je gaat doen. Dan is het een grote verrassing wanneer je de kaarten ineens op tafel gooit!

1. Houd het spel kaarten in je rechterhand. Schuif met je linkerhand stiekem de bovenste kaart een beetje naar rechts. Houd je rechterhand ervoor zodat niemand het ziet. Blijf praten zodat je publiek niet te aandachtig toekijkt. 2. Houd het spel kaarten ongeveer zestig centimeter boven een glad oppervlak, bijvoorbeeld een tafel. Laat ze dan plotseling uit je hand omlaag vallen. De bovenste kaart, die je iets opzij had geschoven, zal omdraaien en met de afbeelding naar boven landen. 3. Raak niet in paniek als de bovenste kaart wegschiet, of als de kaarten niet netjes op een stapeltje terechtkomen. De bovenste kaart ligt als het goed is nog steeds gescheiden van de rest. Als de kaarten alle kanten op vliegen, zoek dan gewoon de juiste kaart op. Haal deze ertussenuit en doe alsof dit allemaal de bedoeling was!

22


Pats boem!

Dit is een grappige, rommelige manier om de onderste kaart van de stapel te onthullen.

1. Vraag de vrijwilliger om de stapel kaarten stevig beet te houden, op deze manier.

onderste kaart

2. Geef een paar flinke tikken op het uiteinde van de stapel zodat er kaarten tussenuit vallen. De onderste kaart blijft als laatste over in de hand van de vrijwilliger.

Geweldige geestkracht

Als de gekozen kaart bovenop de stapel ligt, dan zeg je dat je je geweldige geestkracht gaat gebruiken om hem op te sporen.

1. Maak je lippen vochtig en druk ze op de stapel. Zeg dat je de kaarten een kus geeft omdat dat geluk brengt.

Herbert Milton

2. Houd nu de stapel kaarten stevig tegen je voorhoofd aan gedrukt, zodat de bovenste kaart aan je voorhoofd blijft plakken. Zeg: ‘Mijn gedachten branden dwars door de kaarten heen... Ik krijg iets door...’ Dan haal je de stapel kaarten weg. De gekozen kaart blijft op je voorhoofd plakken. Top Tip maak je je enbalsem ! Met lipp extra plakkerig n lippe

23

H

(1897-1960)

erbert Milton was een kaartgoochelaar die een manier bedacht om een kaart te onthullen met zijn voet. Hij vroeg een vrijwilliger om een spel kaarten op de grond te leggen. De vrijwilliger moest het spel in twee stapels splitsen. Dan moest hij de bovenste kaart van een van de stapels bekijken en onthouden. Daarna moest hij de andere stapel hier bovenop leggen, zodat hij weer één grote stapel kreeg. Vervolgens schopte Milton met zijn voet tegen de grote stapel. En dan viel de stapel in tweeën, precies op de plek waar de vrijwilliger hem had gesplitst. Weet jij hoe Milton dit deed? Kijk op bladzijde 32 voor het antwoord.


e l a e d I n e t u attrib Voor de meeste kaartentrucs heb je alleen een spel kaarten nodig. Maar bij een echte show wil je misschien wel wat extra attributen gebruiken om je act op te leuken. Kies je attributen zorgvuldig uit. Gebruik je er te veel, dan zitten ze je in de weg en leiden ze de aandacht af van je toverkunsten. Je kunt natuurlijk dure goochelspullen kopen, maar je kunt net zo makkelijk alledaagse voorwerpen gebruiken. Pak bijvoorbeeld een briefje en schrijf hier de naam op van een kaart die je gaat forceren. Stop het briefje dan in een enveloppe.

Lance Burton

L

(geboren in 1960)

ance Burton is een populaire en ervaren goochelaar uit Amerika. Hij heeft een spectaculaire theatershow in Las Vegas. Hij gebruikt vaak ingewikkelde attributen en schitterende kostuums voor zijn act. Maar hij doet ook simpele kaarttrucs. Deze maken extra veel indruk, omdat ze zo eenvoudig lijken. Zo heeft hij bijvoorbeeld een truc bedacht met maar ĂŠĂŠn attribuut: zijn eigen pak. Hij vraagt een vrijwilliger uit het publiek om een spel kaarten te schudden. Dan moet de vrijwilliger de kaarten in de binnenzak van Burtons jasje stoppen. Natuurlijk mag de vrijwilliger eerst kijken of zijn zak wel leeg is. Dan reikt Burton naar de kaarten in zijn binnenzak en haalt hij vier azen tevoorschijn, zonder er zelfs maar naar te kijken. Weet jij hoe deze truc werkt? Kijk op bladzijde 32 voor het antwoord.

24


De magische klok

Voorkant

Voor deze truc heb je één simpel attribuut nodig: een stuk karton of dik papier. Zorg wel dat je er een leuke act bij bedenkt. Dat maakt de ontknoping van de truc veel spectaculairder.

1. Vooraf teken je een wijzerplaat op één kant van het papier. Kies nu een kaart - bijvoorbeeld hartentwee - en schrijf deze als voorspelling op de andere kant van het papier, zoals hier. 2. Zoek nu de hartentwee op en zet een klein potloodstipje in een hoekje op de achterkant. Zorg dat het stipje net groot genoeg is zodat jij het ziet. Stop de kaart terug in de stapel als de dertiende kaart van boven.

Je trekt hartentwee.

Achterkant

Zorg dat de voorspelling niet doorschijnt aan de kant met de wijzerplaat.

Je t r e k t h a r te n t w e e.

Laten we zeggen dat de vrijwilliger het cijfer vijf kiest.

3. Vertel je publiek dat je een magische klok hebt. Leg het papier op tafel, maar zorg dat je de voorspelling aan de achterkant niet laat zien. Je mag de kaarten nog een keertje vals schudden. Zorg dan wel dat je in ieder geval de bovenste dertien kaarten op hun plek houdt. Vraag nu aan een vrijwilliger uit het publiek om een cijfer van de wijzerplaat in gedachten te nemen. Draai je rug naar hem toe. Zeg dat hij dat aantal kaarten op tafel moet delen vanaf de bovenkant van de stapel, zonder dat jij het ziet.

4. Zeg: ‘Nu gaat de klok me

6. Vraag de vrijwilliger om de kaart naast zijn cijfer te bekijken en weer terug te leggen. Nu doe je alsof de klok je vertelt welke kaart dit is. Volgens mij is de kaart... hartentwee!

vertellen welk cijfer je had gekozen’. 5. Onthul het cijfer van de vrijwilliger met Pak de overgebleven kaarten van de veel spektakel. De klok geeft vrijwilliger aan en deel twaalf het volgende cijfer kaarten op een stapel. Pak dit door... vijf! stapeltje van twaalf en leg deze kaarten bij de cijfers van de wijzerplaat, van één tot twaalf. Deel van bovenaf het stapeltje. Zoek dan de kaart met het potloodstipje. Deze ligt bij het cijfer dat de vrijwilliger heeft gekozen.

7. Als grote finale zeg je: ‘Maar dat had de klok je ook zelf kunnen vertellen.’ Vraag de vrijwilliger om het papier om te draaien en de voorspelling voor te lezen!

25

Top

Zorg dat er niet Tip te stap 5, 6 en 7. D veel tijd zit tussen e verrassingen m oeten elkaar snel opvo vrijwilliger hele lgen, zodat je maal verbijsterd is.


g i t k j h i l c i a e M mo

De klimmende kaart

Bij deze truc lijkt het net of een kaart vanuit het midden van de stapel weer terug naar boven is geklommen. Dit is een leuke manier om de dubbele lift in een truc te gebruiken.

Professionele goochelaars halen allerlei vingervlugge trucs uit die lastig zijn voor beginners. Als je de basisbewegingen uit dit boek eenmaal in de vingers hebt, zoals vals schudden en delen van onderaf, probeer dan eens wat moeilijkere vingervlugge trucs. Maar maak je niet druk als het niet meteen lukt. Denk eraan: je kunt beter één vingervlugge truc perfect uitvoeren dan een heleboel vingervlugge trucs verknallen!

1. Zeg dat je gaat beginnen en schud de kaarten. Scheid stiekem de bovenste twee kaarten van de rest. Doe een dubbele lift om de ‘bovenste’ kaart te laten zien. Zeg tegen het publiek: ‘Onthoud de bovenste kaart: klavervijf’. 2. Leg de twee kaarten weer bovenop de stapel. Zeg: ‘Laten we de klavervijf verder naar beneden stoppen.’ Pak nu alleen de bovenste kaart en stop deze ergens in het midden van de stapel.

De dubbele lift

De dubbele lift is een van de bekendste vingervlugge trucs. De goochelaar lijkt de bovenste kaart van de stapel om te draaien, maar in werkelijkheid pakt hij twee kaarten op. De kunst is om de twee bovenste kaarten te scheiden van de rest van de stapel. Zorg dat het publiek de afbeelding van deze kaart niet ziet.

Dit doe je bijvoorbeeld door snel door de kaarten te bladeren, alsof je controleert of ze wel allemaal met de afbeelding naar beneden zitten. Stop dan stiekem de pink van je linkerhand een stukje onder de tweede kaart, zodat er een kleine opening ontstaat. Houd je rechterhand over de bovenkant van de stapel heen, zodat het publiek de opening niet ziet. Pak nu de twee kaarten stevig vast in je rechterhand en til ze op alsof je alleen de bovenste kaart laat zien. Zorg dat de dubbele lift er net zo soepel en natuurlijk uitziet als wanneer je maar één kaart vast hebt.

3. Zeg: ‘Maar als ik de klavervijf terug wil

hebben, dan hoef ik alleen maar met mijn vingers te knippen,’ (of op de stapel te tikken, of een ander gebaar te maken), ‘en dan klimt de kaart dwars door de stapel terug naar boven’. Draai nu de bovenste kaart om: de klavervijf ligt weer bovenop!

Top Tip ijd op dezelfde

26

alt de kaarten r nu één of twee je t a d rg e Zo l snel pakt, of je manier op Je publiek zal het a op een beet hebt. en als je de kaarten een ind eer je verdacht v ier vasthoud wann n a andere m dubbele lift doet!

Geheimen van de Goochelkunst  
Geheimen van de Goochelkunst