Page 1

Hoogvliegers

De rood-witte reddingshelikopter van Air Zermatt is een welkome verschijning voor gestrande klimmers over de hele wereld.

Een indrukwekkende redding

gs Reddin heden g i d r a va

s voornaamste ld re e w ’s is 0 Air Zermatt . In de jaren ’7 e ti a is n a rg o s te bergredding en ze de eers rd e o v w u e e van de 20ste ne uit. In et een longli m n e g in d d uit re berg antiegangers k a v ze n e d d januari 2010 re een de cabine van een vastzitten een 220 ikkelden ook tw n o e Z . n a a e kabelb ingen uit diep d d re r o o v l e ab meter lange k ijsbeitel t een speciale e M . ijs t e h it gaten in zelfs skiërs u ze n e n n u k t o en driepo ken. ijsgrotten trek

De Zwitserse berggids en reddingswerker Richard Lenner werd aan een lang touw uit de helikopter neergelaten. Bij de drie mannen aangekomen maakte hij zich los om hun verwondingen te bekijken. Via zijn headset kon hij met de piloot praten en het touw even later weer naar beneden leiden. Eén voor één werden de drie klimmers in de helikopter gehesen en naar het basiskamp gebracht. Daar stond een arts voor hen klaar. De mannen hadden geluk dat ze nog leefden. Het was de eerste keer dat mensen van zo’n grote hoogte, 7.000 m, gered werden.

17


Reddingsteams...

Duikende reddingsrobot

I

n augustus 2005 voer de Russische onderzeeboot Priz voor een trainingsmissie langs de kust van Siberië. Zo’n 190 meter onder het oceaanoppervlak raakte zijn schroef verstrikt in visnetten en kabels. De duikboot zat vast. Zou er op tijd hulp komen om de bemanning te redden?

Een zekere dood? Zonder hulp zouden de zeven mannen in de onderzeeboot zeker sterven. Ze zaten te diep om naar de oppervlakte te zwemmen. Vijf jaar eerder was de Russische duikboot Koersk na een explosie gezonken. Drieëntwintig opvarenden hoopten op hulp voordat de lucht op zou raken… Maar er kwam geen hulp. Aan boord van de Priz slonk de luchtvoorraad snel. Het werd ook heel koud. Om warm te blijven trok de bemanning thermopakken aan. Een Russisch schip probeerde een kabel om de Priz te wikkelen en de duikboot naar de oppervlakte te trekken. Dat mislukte. Alle hoop was nu gevestigd op de Britse Submarine Rescue Service. Die was onderweg vanaf de andere kant van de wereld.

18

De redders gebruikten radar en andere moderne methoden om de precieze locatie van de gestrande duikboot te bepalen.


Reddingsrobot

gs Reddin eden h g i d r vaa ’n e ruimte net zo d is n e s n e m Voor geving als de onbekende om am van et reddingste H . ld re e w e e onderz nisatie imtevaartorga ru e s n a a k ri e de Am boonderwaterla n e e t ik ru b e NASA g ootsen. mpen na te b ra te im ru m o ratorium n meter erkt negentie w n e t n o o w nen ze Het team lak. Daar oefe rv e p p ro te a w s om onder het reddingsteam rg e b n a v n e d terug met metho naar de basis ’ n te u a n o tr s gewonde ‘a te brengen.

De diepte in Toen het Britse reddingsteam aankwam, zat de bemanning van de Priz al drie dagen vast. Er was geen tijd te verliezen. Snel maakten de Britten hun robotduikboot Scorpio klaar om het donkere, diepe water in te gaan. Het was veel werk voor de robot om de netten rondom de Priz door te snijden. De tijd begon te dringen. Toen er nog maar vier uur lucht over was, schoot de Priz los. Het reddingsteam juichte. De hele bemanning was gezond en wel.

De Priz komt aan de oppe rvlakte na de verschrikkelijke be proeving onder water.

19


Reddingsteams...

rookspringers D

e meeste brandweermannen gaan met een auto of een helikopter naar een bosbrand, maar ‘rookspringers’ zijn er sneller. Zij springen met een parachute uit een vliegtuig! Dit idee is afkomstig uit Rusland. In de jaren ’30 van de 20ste eeuw klommen brandweermannen op de vleugels van vliegtuigen en sprongen er dan af. Op de grond hielpen ze de mensen bij het blussen van de brand. Gevaarlijke sprong Uit een vliegtuig springen is altijd riskant. Soms gaan parachutes niet open, of ze raken in de knoop. Nog gevaarlijker is het om in een brandend bos te landen. Tijdens een brand ontstaan er winden die rookspringers gemakkelijk in de vlammen kunnen blazen. Het is de taak van de ‘spotter’ om een veilige landingsplek te vinden. Toch blijven rookspringers vaak in bomen hangen. Dan gebruiken ze een touw om zich naar beneden te laten zakken.

20

In een brandend bos neerkomen is gevaarlijk. Tijdens een bosbrand ontstaan er onvoorspelbare winden.


Rookspringers Bosbranden Eenmaal geland, gaan de brandweermannen snel aan de slag om te voorkomen dat de brand zich verspreidt. Ze graven greppels en gebruiken kettingzagen om brandende bomen om te zagen. Overal dreigt gevaar. Meestal bewegen branden zich snel en verbranden alles wat op hun pad komt. Een superhete boom kan ineens ontploffen. Brandende bomen kunnen op brandweermannen vallen. Het is levensgevaarlijk werk. In 1994 veroorzaakte bliksem op de berg Storm King in de Amerikaanse staat Colorado een brand die veertien brandweermannen het leven kostte.

gs Reddin eden h g i d r vaa Rookspringers gebruiken elektrische apparaten om een gebied op te ruimen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bladblazers. Zo proberen ze te voorkomen dat de vlammen overspringen.

bestuurbare Rookspringers gebruiken ze zelf bepalen parachutes. Zo kunnen en gewatteerde waar ze landen. Ze drag kleren zijn jassen en broeken. Hun stevig materiaal gemaakt van Kevlar, een sten wordt dat ook voor kogelvrije ve dragen een helm gebruikt. Rookspringers hebben water bij en handschoenen, en ze are werktuigen zich. Bijlen en andere zw en. worden apart neergelat

21

Mission impossible  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you