Page 1

DIARI DEL COL·LEGI SANT FRANCESC DE SABADELL

ALUMNES DE 3rB DE SECUNDÀRIA DESEMBRE 2017


diari dels alumnes

2 COL·LEGI SANT FRANCESC

ALUMNES DE 3rB DE SECUNDÀRIA

El punt d´entrada: la secretaria Sergi Martí, Marc Sebarroja, Adrià Navarro, Francisco Minda La secretaria és el lloc del centre on es controla tot. Es dediquen a atendre a les persones de l’escola, els pares d´alumnes o altre tipus de gent. s’hi fan totes les gestions administratives del centre i responen a tots els dubtes, tant de pares com d’alumnes. La Cristina és una de les treballadores de la Secretaria, on està 8 hores. Explica que el seu treball consisteix en “obrir la porta a la hora d´entrar, atendre als alumnes i pares que venen, agafar el telèfon…”. Per la tarda la seva feina canvia: “em dedico a infantil i no a secretaria. Faig de professora”.

Alguns dels espais de la recepció, l’entrada i la bústia de suggeriments

Els més petits, els més grans SARA GONZÁLEZ, JULIANA VÍLCHEZ Infantil és el lloc on s’entra o  bé  plorant o  bé  rient. Coneixem una mica més el punt de vista dels alumnes i dels professors. La professora Gemma remarca que “el que més m’agrada és que són espontanis, originals”. Explica que “fer l’adaptació de vegades costa una mica, però s’adapten bastant bé. El que més costa al principi és separarse dels pares: cada nen té el seu ritme, però generalment va bastant bé”. Alguns alumnes diuen que l’assignatura que més els hi

Imatges dels nens i nenes d’infantil en diferents activitats

agrada és l’educació física. Un altre explica que “cridem una mica però ens portem bé”. Aquí teniu altres respostes que ens han donat: · Què és el que més t’agrada del menjador? La sopa i els jocs. · Què és el que més t’agrada del col·legi? L’hora del pati i jugar amb els amics.


3 COL·LEGI SANT FRANCESC

diari dels alumnes

ALUMNES DE 3rB DE SECUNDÀRIA

El nou aprenentatge a primària Alba López, Carla Espinosa A la nostra escola, la primària està situada a la segona planta on hi ha els cursos de 1er a 6è. A partir del 2014 es va començar a fer un nou mètode innovador, que consistia en fer naturals i socials en anglès a part de l’assignatura, ja que millora molt el nivell lingüístic dels nens. L’Anna, una de les professores d’anglès, veu un molt bon nivell d’anglès a la primària tot i que prefereix fer classe a secundària: “sincerament, m’agrada més ferla a la secundària, però sempre intento que m’agradin les dues.” A més, explica els seus mètodes per millorar el nivell d’anglès: “Jo personalment els faig fer molta escriptura per millorar-la, perquè generalment és el que més els hi costa.” En conclusió, afirma que li agrada molt la seva professió. Vam voler parlar amb l’altre professor d’anglès, el Carlos, que explica que “la mitjana del nivell dels alumnes la vaig veure igual que la d’altres escoles en les que havia estat anteriorment.” També ens va explicar el metodes que utilitzava per millorar l’anglès: “projectes de medi en anglès, utilització de

tecnologia i cada vegada fer més activitats orals en anglès. Està molt content amb el seu treball com a professor. Respecte els alumnes, vam entrevistar a dos nens: la Laia de 6è i el Marc de 3r. A la Laia les assignatures que més li agraden són l’educació física i la plàstica, en canvi al Marc només li agrada fer educació física. En el cas de fer Naturals i Socials en anglès, la Laia opina que “no m’agrada perquè costa encara més, però aprenem més.” En canvi el Marc opina tot el contrari: ”em sembla bé perquè així estarem molt més preparats per a l’ESO”. A més, el que més li agrada a la Laia de l’escola són les instal·lacions i l’organització de festes i el Marc ens va dir que per a ell el que més li agradava era veure als amics. Per finalitzar vam voler saber quines eren les coses bones i dolentes que veien respecte a l’escola i la Laia ens va dir: “Com a cosa bona m’agrada el tenir un gos i com a dolenta portar l’uniforme”. En Marc ens va comentar que “com a cosa bona m’agrada jugar i com a dolenta tenir molts deures”.


4 COL·LEGI SANT FRANCESC

diari dels alumnes

ALUMNES DE 3rB DE SECUNDÀRIA

L’inici de l’ESO: la benvinguda al món adult Malena Veras, Maite Torres L’escola Sant Francesc té dues aules per a primer i dues més per a segon de l’ESO, a la primera planta de l’edifici. Les classes estan equipades amb pissarra digital, normal i suros a les parets on pengem els treballs dels alumnes.

Carles Belmonte, un professor diferent En Carles Belmonte és un professor diferent que estava fent classe quan li hem fet l’entrevista, però ens ha dit:“Estic ocupat, però doneu-vos el temps que necessiteu”.

- Quant temps fa que treballes aquí? T’agrada el lloc on treballes? Treballo aquí des de 1983. M’agrada aquest lloc de treball, però també conec altres col·legis millors on m’agradaria treballar, però estic aquí per la relació que tinc amb els meus companys.

També hem entrevistat en Thierno, un alumne nou de segon de l’ESO

- Quant temps fa que vas començar a ser professor? A quina edat vas començar a ser-ho? Vaig començar a ser professor fa més o menys 25 anys, quan en tenia 25.

- T’agrada aquest col·legi? Una mica perquè m’agrada més el meu antic col·legi, a més estranyo als meus amics, i no m’agrada perquè és religiós.

- Quantes assignatures fas a la setmana? I a quins cursos? Faig 3 assignatures: matemàtiques a primer i segon de l’ESO, educació física també i geometria, només a primer de l’ESO. En total faig 24 hores de classes a la setmana. - Com és el comportament dels teus alumnes? Els meus alumnes són immadurs fins que arriben a segon i comencen a fer un canvi, però no donen problemes.

- Quant temps fa que estàs a l’escola? He començat un dels últims dies de setembre.

- Et sents bé amb els companys que estàs? Si perquè em porto bé amb tothom i són bones persones. - Canviaries alguna cosa del col·legi? Sí, l’uniforme, els llibres i alguns professors.

En Joel porta des de petit als Franciscans. També hem parlat amb ell

- Com fas les classes? Creus que són divertides? Ets de manar deures? Les faig el millor que puc, no segueixo llibres, prefereixo treure coses d’internet. Són divertides o no, varia depèn el dia. No sóc de manar deures, només de vegades quan no els acaben a classe.

- Què és el que més t’agrada del col·legi? Els patis perquè són molt grans i els meus companys perquè són molt bons.

- Què és el que més t’agrada de les teves assignatures? El que mes m’agrada és que m’ho passo bé, procuro portar-me bé amb tots.

- Quant temps portes al col·legi? Des de P3 fins segon de l’ESO i arribaré fins a quart.”

- Quina assignatura t’agrada més? M’agrada molt educació física i naturals.


diari dels alumnes

5 COL·LEGI SANT FRANCESC

ALUMNES DE 3rB DE SECUNDÀRIA

Tretze anys que formen el nostre futur Esther Ortín, Anna Cárceles La majoria dels alumnes del Col·legi Sant Francesc hi són des de P3. Això és una experiència que ha enriquit als alumnes amb valors com l’amistat, la convivència, el respecte i la tolerància. A les classes de tercer i quart d’ESO es troben els alumnes més grans de tot el col·legi. Per veure com es troben vam fer una entrevista a un estudiant de 4rt, en Fran, que porta aquí des de P3 i va repetir 4rt d’ ESO. Durant l’entrevista vam poder conèixer la seva experiència i la seva opinió sobre el col·legi. Destaquem les seves paraules: “Jo aquí em sento com a casa. Porto tota la meva vida aquí i conec a tot el professorat. Els alumnes que m’he trobat són molt bones persones i els hi he agafat molta confiança”. D’altra banda tenim un professorat molt variat. Per exemple, a anglès tenim dos professors

igual que a matemàtiques. Hem decidit entrevistar al José Antonio, professor de Castellà i tutor de 3r A. Ens explica el seu punt de vista després de tant temps exercint de professor d’aquesta escola i veient com ha evolucionat el sistema educatiu: “a mi m’agrada fer les classes participatives perquè és una manera divertida d’aprendre i d’entendre millor les coses”.

Als Franciscans no fa falta portar menjar Francisco Minda, Sergi Martín A la nostra escola hi ha dos patis: un de futbol sala i l’altra de pedra. També hi ha uns lavabos que estan tancats perquè els nens no els facin mal bé. Al pati del fons, que és el de pedra, hi ha una caseta on es prepara menjar per als alumnes i adults que venen a l’escola. El cap de setmana els patis els utilitzen per fer els partits dels equips federats i la caseta fa molts més diners que els dies de cada dia, perquè ven al públic dels partits. El Juan és el responsable de la caseta i diu que li agrada molt el seu treball perquè “m’agrada treballar amb els nens”. Afegeix que “és agraït que els nens que vulguin comprar tinguin el

seu bocata”. Treballa de dilluns a divendres i diu que no li agradaria canviar de lloc de feina perquè “estic molt a gust”. Quan no està a la caseta, en Juan explica que “sóc monitor del menjador, el conserge del col·legi i el coordinador del futbol sala”.


diari dels alumnes

6 COL·LEGI SANT FRANCESC

ALUMNES DE 3rB DE SECUNDÀRIA

Les aules especials de l’ESO Raúl Vaquerizo, Adrián Navarro El laboratori

L’aula d’Informàtica

El laboratori és una aula de 20 metres quadrats de l’escola on es fan experiments. En aquesta aula podem trobar microscopis, elements químics, mostres... Hi ha uns 10 microscopis per poder analitzar les mostres, una aixeta per rentar-se les mans i agafar aigua. L’Alexis és el professor responsable del laboratori que explica que “normalment el que faig és fer experiments o analitzar mostres amb les classes que em toquen, com 3r B ESO que són molt responsables. Venim a física i química”.

És un lloc on els alumnes del colegi poden treballar amb l’ordinador, fer treballs on line, per fer classes teòriques... Disposem aproximadament de 25 ordinadors, també d’una pissarra electrònica i una taula per al professor. El més important es que tenim un patch panel, que és el que ens dona internet. El Jose és un becari que ajuda a l’aula d’informàtica on “arregla ordinadors, ajuda als alumnes i actualitza el software i el hardware”.

L’aula DE MÚSICA

L’aula d’IDIOMES

La de Música és on es van a fer les classes de música, quan hem d’escoltar alguna cançó o hem de tocar algún instrument.

L’aula d’idiomes és una aula bastant gran, d’uns 30 metres, on hi ha unes 25 taules, una pissarra de pentagrames i un projector. S’utilitza per a fer francès i classes de conversa en anglès.

L’aula dE PLÀSTICA L’aula de plàstica s’utilitza normalment per a fer l’assignatura de plàstica, però a vegades l’utilitzem per a fer tallers… És una aula d’uns 30 m2 allargada. Només entrar hi ha una pica, dos grans taules allargades i al fons de tot hi ha una taula amb material, una prestatgeria amb material i a la banda esquerra hi ha un suro per penjar els treballs i que s’assequin. Aquest treballs s’utilitzen per decorar el col·legi o simplement per la nota. La professora que utilitza la aula es la Noemí i els alumnes de l’ESO.

L’aula dE TECNOLOGIA L’aula de tecnologia mesura uns 30 m2 i s’utilitza a les classes de física i química, a vegades plàstica i com diu el nom de l’assignatura de tecnologia. Hi ha unes quantes grans taules i algunes eines com el tornavís, els martells, les serres, les màquines de tallar fusta… Els professors que usen aquesta aula són la Noemi, el Joan Andreu i l’Alexis. Aquesta aula només s’utilitza a l’ESO.


7 COL·LEGI SANT FRANCESC

diari dels alumnes

ALUMNES DE 3rB DE SECUNDÀRIA

Nutrició esportiva i gimnàstica Laura Díaz, Anna Sitjes A l’escola Sant Francesc de Sabadell vam fer una entrevista a la professora de gimnàstica d’infantil, que ens va explicar que “és aconsellable que els nens petits facin esport perquè així milloren la seva psicomotricitat i tenen una vida sana”. Comenta que “bàsicament els fa fer jocs en els quals hagin de córrer”. La professora explica que per millorar l’esport a l’escola “seria, a part d’augmentar el material, el renovaria ja que hi ha bastantes coses que ja tenen uns anys”.

Menjar a l’escola El menjar del col·legi Sant Francesc el porta una empresa de càtering. Una de les seves responsables ens va explicar les claus de l’alimentació a l’escola. - Per a quants nens aproximadament cuineu? Més o menys aquí cuinem per 80 o 90 nens, però com som d’una empresa en total alimentem a 300 nens. - El menjar que els hi doneu inclou una dieta variada? Normalment intentem donarlos un menjar equilibrat, que inclogui totes les vitamines i tot allò que els nens necessiten per a un bon creixement. - Teniu en compte la dieta d’algunes persones amb alguna al·lèrgia o intolerància especial? Sí, és clar. La nostra empresa està preparada per tractar aquest tipus de temes per donar resposta a la gent que té alguna al·lèrgia o intolerància especial i també l’entorn en el qual se’ls hi hagi de preparar.


diari dels alumnes

8 COL·LEGI SANT FRANCESC

ALUMNES DE 3rB DE SECUNDÀRIA

Parlem amb Carlos Fuentes, director dels Franciscans de Sabadell ALBERTO CAPILLA, SERGI PARERA - Per a quines coses s’utilitza el convent? S’utilitza per a reunions de pares, sopars al convent, per fer classe i per festes de la parròquia. - Per què vas posar un projector al convent? Per poder projectar diferents imatges o vídeos per ajudar a las diferents activitats o classes. - Quants anys porta construït el convent? Porta construït 23 anys. - Qui viu al convent? El Manel, que és titular del

colegi, l’Agusti, que col·labora en l’esglèsia i el col·legi. A més, el Miquel que s’encarrega d’una casa de colònies a la Vall d’Aran i jo mateix que sóc el superior i director del col·legi. També hi viu l’Assissi i el gat del Manel, que es diu Niku, i la cuinera que es diu Loli. - Per què es va construir el convent? Es va construir perquè quan es van començar a fer les classes d’ESO necessitaven les habitacions per fer classe. Llavors van construir el convent per als frares franciscans de Sabadell.

- Vas pensar que series director del teu col·legi? Sí, perquè sabia que algun dia el Manel es retiraria.

Què opinen els alumnes de 3rB de l’escola? “És un lloc on aprenem, fem amics i on m’avorreixo tot el dia”

Sergi Parera

“Per mi aquest col·legi és molt important perquè porto aquí des de P3. Té unes coses que no m’agraden molt. Per exemple portar uniforme, sortir a la una i a les 3 venir una altra vegada. Els professors fan tot el possible perquè aproven i això ho valoro positivament”.

Sergi Martin “Sempre he estat en aquest col·legi i sempre he après coses noves. M’agrada estar en aquest col·legi per totes les excursions que fem i per les amistats que tinc. Cada dia aprenc coses noves i a vegades et rius amb els professors. És divertit perquè de vegades has d’anar a buscar coses i pel camí t’entretens una mica. És molt divertit i m’ho passo molt bé”.

Anna Sitjes

“Per mi aquest col·legi és molt important perquè he après moltes coses i porto aquí des de petit. Els professors intenten ajudar-me en tot el possible perquè em costa. Això ho agraeixo. Canviaria algunes coses, però en total estic content i feliç en aquest col·legi”.

Francisco Minda L’escola Sant Francesc m’agrada molt perquè em sento bé amb tots, crec que té molt bon nivell social, ja que totes les persones són bones, sempre donen ajuda. A nivell acadèmic, em sembla que està molt bé, que m’ajudarà molt en un futur. Els professors sempre fan el millor perquè tots aprenem bé les coses. M’agrada estar aquí i em sento molt bé al col·legi”.

Malena Veras

Diari3b  
Diari3b  
Advertisement