__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Lukuvuosi 2020 - 2021 on ollut kaiken kaikkiaan hyvin poikkeuksellinen. Kun edellinen lukuvuosi päättyi viime toukokuussa, monikaan ei halunnut uskoa pandemian toiseen ja kolmanteen aaltoon. Pandemia kuitenkin kiihtyi ja levisi. Sillä oli suuret vaikutukset koulun toimintaan lukuvuonna 2020 - 2021.

opetussuunnitelmaan on tullut suuria arviointiin liittyvä muutoksia. Kiitokset näiden töiden organisoimisesta kuuluu koulumme apulaisrehtoreille Saara Ikoselle ja Asta Kiiskelle sekä opettaja Heini Lankialle.

Koulun tehtävä on opetus ja kasvatus. Tänä vuonna opetus on jouduttu toteuttamaan Yksi koulun johdon tärkeimmistä tehtävistä etäopetuksena lukion osalta useamman kuukauden ajan ja peruskoulussakin kuluneen lukuvuoden aikana on ollut viikkojen ajan. Olemme oppineet paljon terveysturvallisuudesta huolehtiminen. etäopetuksesta ja myös sen rajoituksista. Nopealla ja selkeällä viestinnällä sekä huolehtimalla kohtaamisten vähentämisestä, Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on tärkeää olla samassa tilassa ja pystyä maskeista ja desinfioinnista varmistettiin, havainnoimaan toistemme pienetkin ilmeet että tartunnat eivät levinneet koulussa. ja eleet. Etäopetuksen haasteissa olemme Kaikista toimista huolimatta lukuisia muiden helsinkiläisten koulujen tavoin oppilaita, opiskelijoita ja opettajia joutui onnistuneet hyvin. Koulun oppilas- ja karanteeniin syyslukukauden aikana. opiskelijahuolto on erityisesti kiinnittänyt Toimintaa on pitänyt suunnitella uudestaan huomiota oppilaiden ja opiskelijoiden nopealla aikataululla ja uusia taitoja on hyvinvointiin ja toiminut heidän tukenaan. opittu osittain pakon edessä. Haluan kiittää koulun kaikkia oppilaita ja Kokoontumisrajoitusten vuoksi koulun opiskelijoita sekä heidän perheitään juhlia, esittelytilaisuuksia ja joustamisesta ja ymmärryksestä. Olemme vanhempainiltoja ei voitu järjestää tavalliseen tapaan, vaan yleisö ja esiintyjät saaneet teiltä kiitoksia, jotka ovat lämmittäneet mieltämme väsymyksen ovat olleet eri paikoissa. Juhlien ja esittelytilaisuuksien järjestäjät ovat tehneet hetkellä. Itse haluan osoittaa kiitokset koko koulun henkilökunnalle, joista kukin on upeaa työtä paitsi esitysten osalta myös omaksunut uuden tavan tehdä työtään. tekniikan puolella. Kiitos kaikille, jotka Erityisesti haluan kiittää koulun TVT-tiimiä ovat omalta osaltaan mahdollistaneet siitä avusta, jonka olette antaneet tilaisuuksien onnistumisen. opetuksen, ylioppilaskirjoitusten ja eri Pandemia ei keskeyttänyt koulun tilaisuuksien aikana. kehittymistä. Lukion puolella olemme Toivotan teille kaikille erittäin hyvää ja valmistautuneet suuriin muutoksiin. rentouttavaa kesää! Lukiolle on laadittu kokonaan uusi opetussuunnitelma ja olemme valmistautuneet toisen asteen maksuttomuuteen. Perusopetuksen puolella Rehtori Katri Hirvonen


Ensimmäisenä “koronakeväänä” v. 2020 oltiin uuden tilanteen edessä, kun kevätjuhlia ei voitu järjestää perinteiseen tapaan. Lukion kevät- ja ylioppilasjuhlan osalta päädyttiin ratkaisuun, jossa ohjelma taltioitiin videolle etukäteeni ja jaettiin opiskelijoiden ja heidän kotiväkensä seurattavaksi Youtuben kautta. Myöskään perinteistä lakitusta ei voitu paikan päällä järjestää, vaan ylioppilaaksi julistamisen jälkeen ylioppilaat nostivat lakit päähänsä läheistensä kanssa kotona. Kesän aikana epidemiatilanne rauhoittui niin paljon, että koulun jälleen alettua elokuussa voitiin alkaa suunnitella kevään ylioppilaille juhlaa, jossa he voisivat itse olla läsnä. Tämä toteutui 28.8.2020. Tilaisuus pidettiin auditoriossa. Uuden ylioppilaan puheen piti Zeinab Mudei. Kokoontumisrajoitusten vuoksi jokainen uusi ylioppilas sai kutsua tilaisuuteen kaksi vierasta.


Samalla tavalla pidettiin syksyn ylioppilasjuhla 4.12.2020. Tilaisuus striimattiin suorana lähetyksenä ylioppilaiden läheisille ja lukion muille opiskelijoille. Puheet pidettiin paikan päällä auditoriossa, mutta musiikkiesitykset oli

taltioitu etukäteen ja esitettiin videoina sekä osallistujamäärän rajoitusten vuoksi että siksi, että paikan päällä laulaminen ei edelleenkään ollut suositeltua aerosolien leviämisen välttämiseksi. Uuden ylioppilaan puheen piti Veera Oinonen.


Keskiviikkona 21.10. kahdeksan innokasta lukiolaista kokoontui tekstiililuokkaan ompelemaan kangasmaskeja Nadjan ja Pirjon ohjauksessa.

Puuvillakankaat oli pesty ja silitetty etukäteen. Kaavoja maskeihin saatiin tekstiiliopettajaliiton sivuilta ja Nadja oli myös kehitellyt oman kaavan ja tehnyt mallikappaleita.

Peruskoulun itsenäisyyspäiväjuhla järjestettiin perjantaina 4.12.2020. Auditoriosta striimatussa juhlassa kuultiin lukiomme opiskelijoiden Lean ja Joonas sekä musiikinopettaja Tuulin ja äidinkielenopettaja Johannan musiikkiesityksiä. Juhlapuheen piti rehtori Katri. Juhlan juontajina toimivat Jolanda 7E, Emmi 8B ja Shyreen 8E. Juontavat lausuivat myös peruskoulun ja lukion äidinkielen ryhmien sekä äidinkielenopettaja Siirin yhteistyössä syntyneen “Minun Suomeni” -runon.


Joulujuhlaa vietettiin syyslukukauden viimeisenä koulupäivänä tiistaina 22.12.2020 hautausmaakävelyn, joulupuuroruokailun ja opiskelijoiden taltioidun joulukonsertin merkeissä. Opiskelijat saivat valita Malmin hautausmaalta muistomerkin, jonne veivät ryhmänohjaajan kanssa kynttilän. Hautausmaalle käveltiin raikkaassa joulukuisessa säässä. Koululla tarjoiltiin riisipuuroa ja glögiä. Päivän lopuksi katseltiin luokissa jouluinen konsertti, jossa esiintyivät opiskelijat Lea Pehkonen ja Joonas Haavisto yhdessä musiikinopettaja Tuulin kanssa.


markkinointivideo. Videon käsikirjoitus oli opettajien käsialaa, mutta kuvauksen ja kaiken materiaalin jälkikäsittelyn hoitivat AV-alan ammattilaiset, joiden kanssa oli Lukuvuonna 2020-2021 etäopetus alkoi olla hauskaa tehdä yhteistyötä. Näyttelijöiksi jo aika tuttu asia. Vuoden aikana oli pääosiin saatiin kolme mahtavaa kuitenkin paljon tapahtumia, jotka ennen oli kahdeksasluokkalaista ja muita oppilaita pidetty koululla ilta-aikaan, mutta jotka nyt esittivät erittäin uskottavasti monet muut piti saada hoidettua virtuaalisesti: koulumme oppilaat. Osa opettajista sai myös Vanhempia oli kutsuttu vanhempainiltoihin esittää opettajia, mikä sujui myös aika tapaamaan lastensa ryhmänohjaajia. luontevasti. Video julkaistiin muun muassa Ysiluokkalaisia oli kutsuttu tutustumaan koulun Instagramissa, jossa se on edelleen HUYK:n lukioon avoimissa ovissa. Myös nähtävissä. yläkoulua esittelevä iltakoulu, joka tavallisesti toteutetaan keväisin seudun Myös koulumme kuvislinjaa markkinoitiin viidesluokkalaisille, oli jäänyt pois jo hienolla videolla. Videon näki muun toukokuussa 2020. Lähes kaikkeen muassa, jos osallistui lukiomme virtuaalisiin kykenevät opettajat kuitenkin ryntäsivät avoimiin oviin. Ne järjestettiin lukuvuoden paikalle ja tekivät tästä vuodesta aikana kaksi kertaa, ja niitä kehuttiin virtuaalisten tapahtumien mallivuoden. kovasti. Striimatussa esittelyssä nähtiin ja kuultiin rehtoriamme ja muutamia opettajia Peruskoulun ja lukion vanhempainillat mutta erityisesti omia lukiolaisiamme, jotka saatiin pitkälti järjestettyä Google Meetin ja olivat rentoja, hauskoja ja asiantuntevia. muiden vastaavien sovellusten avulla. Avoimia ovia pystyi seuraamaan Youtuben Vähän päänvaivaa tuotti tekninen toteutus: kautta, ja tallenne illasta jäi sinne myös Pitääkö käyttäjällä Meetiin päästäkseen olla katsottavaksi myöhemmin. Vaikka tutustujia valmiina luotu Google-tili? Kuinka monta ei voinut olla paikan päälle, osallistujaa yhteen Meetiin mahtuu? kyselymahdollisuus oli koko ajan, ja Pitäisikö koululle ostaa erikseen Zoom, kysymyksiin sai reaaliaikaisia vastauksia koska sen käyttäminen ei vaadi erillistä tilin opettajien pyörittämän chatin kautta ja luomista? Moni ratkaisu piti tehdä aika vähän pidemmällä viiveellä tilaisuudessa nopeasti, sillä päivämäärät ja kellonajat oli olleilta opiskelijoiltamme. sovittu jo paljon aiemmin, mutta pandemiatilanne taas muuttui syksyllä Vaikka tänä vuonna koulumme ilmapiiriä ei vauhdilla. Vanhempainillat saatiin silti ole voinut tulla tunnustelemaan järjestettyä onnistuneesti. konkreettisesti, uskomme, että yhteisöllisyys, välittäminen ja Peruskoulua markkinoitiin tuleville yhdenvertaisuus ovat kuitenkin näkyneet seiskoille tekemällä ihan oma kotikatsomoihinkin.


Etäkoulu oli ensin hauskaa, sitten siitä tuli kamalaa. Monet eivät osaa päättää lähikoulun ja etäkoulun väliltä, koska saa nukkua pitkään eikä koulumatkoihin tarvitse käyttää aikaa. Istuisin mieluummin tunnin bussissa joka aamu kuin menisin etään vielä toiseksi vuodeksi. Ruudun tuijottaminen monta tuntia pimeässä huoneessa koko ajan keskittyen on mahdoton tehtävä kenelle tahansa. Opiskeluni eivät edes kärsineet edästä pahiten vaan mielenterveyteni. Päivissäni ei ollut mitään rutiinia ja unohdin jopa pestä hampaat aamuisin. Heräsin minuuttia ennen tunnin alkua ja avasin läppärin. Saatoin nukkua ensimmäisen tunnin läpi ja herätä vasta lopuksi sulkemaan meetin. En tajunnutkaan, kuinka kovasti kaipasin kontakteja muihin ihmisiin ja mitkä vaikutukset niiden puuttumisella oli. Elämä alkoi tuntua tyhjältä ja merkityksettömältä. Koronarajoitukset pitivät huolen siitä, ettei mikään ollut enää varmaa ja kaikki suunnitelmat peruuntuivat. Muutuin täydeksi pessimistiksi, enkä jaksanut enää innostua mistään. Huomasin selkeästi masentuneeni. Viime viikolla siirryimme takaisin lähiopetukseen ja tunsin itseni taas kuin innokkaaksi ekaluokkalaiseksi, joka oli menossa ensimmäistä päivää kouluun. Alkuun kouluun palaaminen ei kuitenkaan tuntunut innostavalta ja olin jopa hieman ahdistunut ajatuksesta, että joutuisin taas tekemisiin ihmisten kanssa. Viime viikko oli kuitenkin yksi parhaista pitkään aikaan ja olen saanut niin paljon energiaa kaikista kontakteista ja kohtaamisista. nimetön


It has been an interesting year and altogether different as well. Not just for us, but for the whole school. Following the familiar routines of Parents’ evenings and Open House events posed a challenge as well. We had the most spectacular experience presenting our English Program in an online Live Network last November which was posted on YouTube and reached thousands and thousands of viewers. Or not. This year’s 7thgraders are a happy lot. They have been one of the most academic groups so far. Their performance and way of caring after one another has been fantastic. Their literary knowledge and wider English vocabulary have opened up opportunities us teachers love to grasp. We have read both the sci-fi book The Giver and George Orwell’s Animal farm with them and sky's the limit with their analyzing skills already. With such a playful group it has been also fun to play ancient outside games with loads of laughter and joy. In the natural sciences, while it was not

possible to do our traditional field trips, our 8th graders studied the whole universe from atoms to galaxies, environmental chemistry and energy production in modern societies, with an emphasis on environmental considerations. In mathematics we studied the famous Pythagorean theorem with its many applications, calculated percentages and probabilities, with an emphasis on problem

solving and analytical thinking. Our 9th graders solved problems in trigonometry and solid geometry, among many other topics, showing great skill that will serve them well in their future studies and careers. We finished our three years of studying mathematics together with an introduction to selected topics in high school mathematics including vectors, limits, series, differentiation and integration. Nothing better than a good challenge for our students! We always have a celebration at the end of the year with the 9thgraders in the English program. We reminisce about the past and enjoy looking at pictures taken over the last three years. The core of all lessons with our English Program students have been the liveliest and most enjoyable conversations throughout the year and we certainly had a lively 9a class this year. We have been able to witness many of the students exceeding their previous English skills and witnessed their gradual development into mature young adults. Their gratitude about their studies within the English program embraces us now and with loving emotions we feel they are ready to strike out on their own. Things come to an end but memories last forever. With love, Maria and Jussi


Kuvataideopetus on monipuolista koulussamme. Olemme saaneet nauttia taitavien tekijöiden hienoista teoksista niin koulumme käytävillä kuin sosiaalisessa mediassakin. Peruskoulun painotetun kuvataiteen opiskelun aloitti syksyllä 2020 kaksikymmentä oppilasta ja lukion kuvataidelinjan aloitti 16 opiskelijaa. Peruskoulun painotteisessa kuvataiteessa on jatkettu taiteen tekemistä ja tutkimista perinteisten kuvantekemisen tekniikoiden sekä esim. digitaalisen työskentelyn keinoin. Päättöluokkalaiset kuvataidepainotteiset oppilaat saivat valita itse lopputyöaiheensa sekä tekniikan, jolla he toteuttivat teoksen tai teossarjan. Kolmen vuoden kuvataideopiskelun lopputuloksena syntyi hienoja teoksia, mm. öljyvärimaalauksia ja keramiikkaa. Peruskoulunsa päättäneet painotteiset saivat muistoksi siveltimet ja diplomit Pensseliäisissä, jotka pidettiin 1. kesäkuuta. Penkkariajeluita ei voitu tänä vuonna toteuttaa, joten lukion taiteidenvälisellä abikurssilla valmistettiin videokooste abishowksi. Ohjelma koostui meemityyppisistä kuva- ja videomanipulaatioista sekä itse kuvatuista videoista ja jokainen abi teki vielä kuvamanipulaation itsestään karnevaaliasussa.


Kuvataiteen lukiodiplomikurssilta valmistui mielenkiintoisia taideteoksia ja portfolioissa pohdittiin aihetta ja työprosessia. Suosituimpia aiheita olivat “Eliöt ja oliot”, “Kokoelma” ja “Puu”. Lukion kuvataidelinjan kolmoset saivat jälleen baskerinsa "kypsän taiteilijuuden merkiksi" Baskeriaisissa 2.6.2021. Nämä olivat kymmenennet baskeriaiset kuvislinjan historiassa! Linja alkoi v. 2008. Kuluneena lukuvuonna vierailtiin virtuaalisissa taidenäyttelyissä, sillä vallitsevan tilanteen vuoksi emme voineet vierailla perinteiseen tapaan museoissa ja gallerioissa. Näyttelyt olivat hyvin toteutettuja. Taiteen kenttä on monitahoinen. Olemme jälleen kulkeneet mielenkiintoisen ja värikkään kuvataidematkan tutkien, etsien ja löytäen. Kiitos kuluneesta lukuvuodesta ja hyvää kesää! Toivottavat kuvataideopettajat Paula ja Kati


Kirjallisuuden ja kulttuurin tutkimuksen seminaari eli Semppa kokoontui tänäkin lukuvuonna uskollisesti kerran viikossa kolmen jakson ajan. Sempan tapaamiset alkoivat toisen jakson alussa luokassa A23 ja loppuivat neljännen jakson jälkeen etäyhteyksien päässä. Tänä lukuvuonna Sempassa katsottiin muutama elokuva, kuunneltiin ja suositeltiin musiikkia, luettiin paljon lyhyitä tekstejä, tehtiin vähän luovan kirjoittamisen harjoituksia, puhuttiin paljon omista ajatuksista ja juotiin kahvia ja teetä. Tammikuussa saateltiin loppuun Saatana saapuu Moskovaan -projekti, eli käsiteltiin edellisten kuukausien aikana kotona luettu Mihail Bulgakovin klassikkoteos, joka herätti ihastusta, huvittuneisuutta, hämmennystä ja inhoakin. Keskustelut olivat Sempan tyylille uskollisesti vilkkaita ja polveilevia ja päätyivät usein käsitellyn tekstin kautta maailman menon yleiseen ihmettelyyn ja päivittelyyn. Toinen elokuvista antoi aihetta pohtia miesten ja naisten rooleja ja heihin kohdistuvia odotuksia Kirjoitusharjoitusten seurauksena taas pohdimme muun muassa, mitä tarkoittaa kurssilla syntynyt uudissana “epäitsevarmuus”. Vaikka Semppakin siirtyi talvella etäopetukseen, keskustelu ei kauheasti laantunut. Parhaimmillaan sitä käytiin samanaikaisesti suullisesti Meetissä ja kirjallisesti Meetin chatissä, minkä lisäksi osa opiskelijoista keskusteli myös keskenään samanaikaisesti omassa Meetissään. Tämä aina sai opettajan hämmentymään ja kuvittelemaan, että häneltä kysyttiin jotain tärkeää, mutta opiskelijat eivät olleet muistaneet laittaa mikrofoniaan päälle.

Moni osallistuneista kiitteli Semppaa ja harmitteli, että se loppui jo neljännen jakson jälkeen. Osa kurssilaisista oli todellisia Semppa-konkareita, sillä tämä oli heidän neljäs lukuvuotensa semppalaisina. Viimeisellä tapaamiskerralla saattelimmekin abit matkaan kohti ylioppilaskirjoituksia ja vannoimme ykkösten kanssa pyhästi pitävämme Sempan lippua korkealla myös seuraavana lukuvuonna. Jostain syystä yhtään kakkosta ei ryhmässämme tänä lukuvuonna ollut, mutta kompensoimme innokkalla 3,5-vuotisella, joka jatkoi Sempassa senkin jälkeen, kun oli itsenäisyyspäivän aattona saanut ylioppilaslakin ja valmistunut. Tämä jos mikä on hyvä mainos Sempalle! Tulethan mukaan taas syyskuussa?

8A-luokalla kävi tuuri, ja he pääsivät tänä lukuvuonna 8-luokista ainoina osallistumaan Taidetestaukseen. Marraskuussa siis suunnattiin Kiasmaan tutustumaan nykytaiteeseen ja erityisesti keräilijä Seppo Färntin kokoelmasta koottuun Hullu rakkaus-näyttelyyn. Opastetulla kierroksella pohdittiin teosten herättämiä tunteita ja päästiin myös toimimaan taidekriittikkoina, kun elämystä ja teoksia arvioitiin taidetestaajien omalla arviontisovelluksella. Kuukausien jälkeen reissusta oli jäänyt mieleen erityisesti Doug Aitkenin isolla ympäränmuotoisella valkokankaalla esitetty unenomainen videoteos “I only have Eyes for you” ja erityisen hieno bussi ja bussin valot. :)


Peruskoulun kahdeksasluokkalaiset viettivät talviliikuntapäivää 19.2.2021. Tänä vuonna liikuntapäivää vietettiin oman koulun lähiympäristössä oman luokan kesken. Oppilaat kiersivät kuudessa toimitapisteessä. He laskivat pulkkamäkeä, kisasivat pulkanvedossa, tukkihumalassa ja sokkopotkussa, valokuvasivat talvista maisemaa ja nauttivat kuumasta mehusta. Talviliikuntapäivään osallistuttiin iloisin mielin ja aktiivisesti. Päivän päätteeksi leikkimielisistä kisoista parhaiten suoriutuneet luokat palkittiin pienillä herkuilla.


Syksyllä 2020 valittiin oppilaskunta, jonka jäsenet ovat olleet vaikuttamassa koulumme asioihin sekä järjestämässä koulun arkea piristäviä tapahtumia. Oppilaskunnan tarkoituksena on ideoida ja järjestää toimintaa, joka lisää oppilaiden yhteisöllisyyttä sekä viihtyvyyttä koulussamme. Oppilaskunta ottaa tarvittaessa kantaa koulun toimintaan ja kehittämiseen liittyviin asioihin. Oppilaskunta osallistuu esimerkiksi ruokalatoimikunnan kokouksiin ja tekee myös mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä lukion opiskelijakunnan kanssa. Lähes jokainen peruskoulun ryhmä valitsi varsinaisen jäsenen sekä varajäsenen oppilaskunnan hallitukseen. Varsinaisten jäsenten lisäksi myös varajäsenet saivat osallistua oppilaskunnan kokouksiin ja toimintaan, jos tilanne sen salli. Oppilaskunnan hallitus kokoontui melko säännöllisesti, lukuunottamatta etäopetusjaksoa ja sen jälkeistä aikaa. Hallituksesta valittiin edustaja myös koulun johtokuntaan. Oppilaskunnan toimintaa lukuvuoden aikana: - Halloween -pukukilpailu järjestettiin 30.10.2020. Oppilaskuntamme jäseniä ja lukion opiskelijakunnan jäseniä oli päättämässä tämän lukuvuoden parhaimman Halloween-pukeutujan valinnasta. Myös muita kekseliäitä pukeutujia palkittiin ja kaikille pukeutuneille sekä erikoisemman maskin tuunaajille jaettiin kammottavavia herkkuja. Oppilaskunta jakoi oman “hyvä yritys” -palkinnon.

- Koulun mainonta: syksyllä oppilaskuntalaisia oli mukana peruskoulumme esittelyvideon tekemisessä sekä peruskoulun virtuaalisessa esittelyillassa. - Itsenäisyyspäiväjuhlan juontajina toimivat oppilaskunnan jäsenet. - Piparkakkutalokisa järjestettiin ennen joulua siten, että kutsu kilpailuun oli koulumme Instagram-sivulla ja osallistujat lähettivät kuvat piparkakkuluomuksestaan Classroomiin. Ensimmäisen palkinnon sai lukiomme opiskelija Emilia Honkasola. Lukion opiskelijakunta kustansi kilpailun palkinnot. - Ruokalatoimikunnan terveiset: Kokouksessa todettiin, että ruoka on ollut oppilaiden mieleen, eikä muutettavaa juuri ollut. Käsidesit päätettiin laittaa myös leipäpisteelle, sillä moni räplää kännykkää syödessään, josta bakteerit ja virukset saattavat kulkeutua leipiin. Eväspussit tulivat myyntiin. - Ystävänpäivän 14.2. tiimoilta oppilaat saivat tuoda ystävällisiä viestejä kavereilleen sydänboksiin ja viestit jaettiin ryhmänohjaustuokioissa. - RuutiBudjetti: Oppilaskuntamme jäsenet tekivät tämän vuoden RuutiBudjetti-kyselyn ennen muita oppilaita ja testasivat siten sen toimivuutta sekä antoivat palautetta kyselyn tekijöille. Mikä on RuutiBudjetti? RuutiBudjetin kautta jaetaan vuosittain 150 000 euroa nuorten ideoimiin tapahtumiin,


toimintaan ja harrastuksiin. RuutiBudjetissa 7.-9. -luokkalaiset ideoivat, äänestävät ja neuvottelevat vuosittain siitä millaista vapaa-ajan toimintaa ja palveluja nuorille pitäisi olla. Nuorten mielipide halutaan myös siitä, miten omaa asuinaluetta ja koko kaupunkia pitäisi kehittää. RuutiBudjettia toteuttavat nuorisotyöyksiköt yhteistyössä alueensa yläkoulujen kanssa. - “Oppilaskunnan joulustipendi” jaettiin tänä vuonna kevätjuhlassa. Stipendi annettiin peruskoulun päättöluokkalaiselle, joka oli ollut ystävällinen, avarakatseinen ja toiset huomioonottava “hyvä kaveri”. Sydämellinen kiitos kaikille oppilaskunnan toimintaan osallistuneille!

Tukioppilaat ovat mukana seitsemäsluokkalaisten ryhmäytymisessä ja järjestävät seitsemäsluokkalaisille välituntitoimintaa. Tänä vuonna seitsemäsluokkalaisten ryhmäytys järjestettiin ensimmäisen jakson projektiviikolla. Tukioppilaat vetivät

seitsemäsluokkalaisille erilaisia ryhmäytysleikkejä. Ensimmäisen jakson alkuviikoilla tukioppilaat myös kiertelivät välitunneilla juttelemassa seitsemäsluokkalaisten kanssa ja auttoivat tutustumaan uusiin luokkatovereihin.


Lukiomme opiskelijakuntaa edustaa opiskelijakunnan hallitus. Tavallisissa olosuhteissa hallitus kokoontuu keskiviikkoisin lukion opiskelijatilassa. Hallitus järjestää monenlaista toimintaa ja tapahtumaa opiskelijoille lukuvuoden aikana. Hallituksen järjestää myös opiskelijoille pientä naposteltavaa ja virkistävää juotavaa Kiskasta ja juomaautomaateista. Hallituksen kokoonpano vaihtuu yleensä kalenterivuoden vaihteessa abien jäädessä lukulomalle. Lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita houkutellaan mukaan hallituksen toimintaa ROtuokioilla ja aamunavauksissa. Jokainen on tervetullut hallituksen jäseneksi. Jos tarjolla on enemmän ehdokkaita kuin hallituspaikkoja, järjestetään vaalit. Keväällä 2021 opiskelijakunnan hallituksessa ovat mukana: Jasmin Virtanen, puheenjohtaja Kyan Khoraminezhad, sihteeri Senni Seppänen Olavi Kantele Joakim Majuri Opiskelijakunnan toimintakertomus Hallituksen toiminta on ollut hyvin erilaista verrattuna edelliseen lukuvuoteen. Jäseniä on taas lähtenyt pois ja vastuualueet ovat muuttuneet, vaikka emme ole päässeet antamaan kunnon “koulutusta” uuteen tehtävään. Hyvin moni asia on siis meille uutta, mutta yritämme kuitenkin itse saada jonkinlaista tolkkua tästä toiminnasta ja siitä, miten voisimme kuitenkin edustaa hyvin meidän koulumme opiskelijoita. Tammikuussa minusta tuli hallituksen uusi puheenjohtaja, eli juuri siihen aikaan, kun olimme vielä täysin etänä ja hoidimme asioita kotoa päin. Tällöin asioiden opettelemiseen kesti pidemmän aikaa, ja

näin ollen oli myös paljon rankempaa. Samalla yritin itse pysyä hyvin perässä koulussa ja muissa tärkeissä asioissa kuten itse kokouksien vetämisessä. Kokousten tyyli oli myös paljon muuttunut lähikokouksista, sillä jäsenet eivät olleet yhtä aktiivisia verrattuna lähikokouksiin. Samalla myös monien henkilöiden vastuualueet “hävisivät” etäkokousten aikana, koska emme tietenkään voineet esimerkiksi hoitaa kiskaa kotoa käsin tai palauttaa pulloja, joita ei tietenkään tule, kun kaikki ovat kotona. Etäkokoukset olivat siis aika suppeita, sillä emme voineet toteuttaa normaaleja asioita näin etänä. Erilaiset tapahtumat, joita olemme halunneet järjestää opiskelijoille, ovat lykkääntyneet tai jääneet kokonaan pois, sillä jatkuva epätietoisuus koronatilanteesta ja etäopetuksen jatkumisesta ovat tehneet suunnittelun vaikeaksi. Olemme kuitenkin yrittäneet keksiä erilaisia tapahtumia opiskelijoillemme, mutta emme ole päässeet toteuttamaan tapahtumia syystä tai toisesta. Kokoukset ovat olleet siis suurimmaksi osaksi opettelua. On vaatinut paljon suunnittelua ja aikaa, kun yrittää pohtia, mikä on paras tapa järjestää kokous tai miten voin saada myös hiljaiset jäsenet osallistumaan keskusteluun. Tämä kevätlukukausi on ollut ihmeellistä aikaa hyvin monella eri tavalla, mutta samalla myös opettavainen. Jos etäopiskelu taas alkaa, me hallituksessa osaamme jo varautua ja pohtia paremmin sitä, miten voimme toteuttaa erilaisia tapahtumia, eikä tarvitse pohtia niin paljon käytännön asioita. Jasmin Virtanen, opiskelijakunnan puheenjohtaja


Lukion aloittaminen on monesti jännittävää ja lukio-opiskelussa on paljon omaksuttavaa. Ykkösten tukena ovat koulumme tutorit, toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat, jotka osaavat paitsi luoda yhteishenkeä, myös kertoa opinnoista, kursseista ja opintojen suunnittelusta oman kokemuksen tuomalla varmuudella.

virtuaalisissa avoimissa ovissa ja vanhemmille suunnatussa infoillassa. Abien jätettyä tutor-toiminnan keväällä kakkoset värväsivät ykkösistä uudet innokkaat tutorit, jotka koulutettiin tehtäviinsä vielä toukokuussa. Syksyn 2021 ykköset ovat hyvissä käsissä!

Tutorit aloittivat työnsä heti syksyllä jo ennen ensimmäistä koulupäivää suunnittelemalla mukavan iltapäivän ykkösten ryhmäyttämiseksi. Syksyn 2020 ykköset pääsivätkin heti ensimmäisen kouluviikon päätteeksi tutustumaan paitsi toisiinsa ja ryhmänohjaajiinsa myös lukioomme ja lukiomme käytänteisiin.

3. vsk Ahsan Rupanti, Bennert Linda, Havukainen Ella, Kohtamäki Elsa, Konttinen Heidi, Mononen Sofia, Nsingi Blessing, Repo Netta, Saunanen Aurora, Seistola Elviira

Ykkösten auttamisen ja hyvän ilmapiirin ylläpitämisen lisäksi tutorit myös edustivat ja esittelivät lukiotamme pitkin vuotta mm.

Tutorit lukuvuonna 2020-2021:

2.vsk Isla Cruz, Joonas Haavisto, Otto Kilpeläinen, Aada Nwajei, Oona Niskanen, Ada Martin, Lea Pehkonen, Nea Savikko, Salla Turunen, Ella Veistiö, Jasmin Virtanen, Reetta Välimäki


Kesällä 1999 eräs Pirjo Berg tuli mökiltään kotiin ja ryhtyi kuuntelemaan puhelinvastaajaansa jätettyjä viestejä. Yksi viesteistä oli Helsingin Uuden yhteiskoulun silloiselta rehtorilta, joka kertoi avoimena olevasta kotitalouden ja tekstiilityön opettajan paikasta HUYK:ssa. Pirjo meni haastatteluun, sai paikan, ja nyt 22 vuotta myöhemmin viettää viimeisiä työpäiviään ennen eläkkeelle lähtemistä saman katon alla. Pirjon HUYK-uran alkuaikoina koulu täytti sata vuotta. Pirjo sai ryhmänohjausluokkansa kanssa koristella kahvipöydät, ja kaiken kiireen keskellä toisen luokan kanssa yritettiin jotenkin

myös harjoitella tarjoilemista. Loppujen lopuksi kaikki sujui juhlissa oikein hyvin. Samoihin aikoihin koulua remontoitiin, ja vanhojen kuluneiden kotitalousluokkien tilalle saatiin uudet ja toimivat tilat C-taloon. Valitettavasti arkkitehti oli muuttanut kotitalousluokkien tiskialtaat pienemmiksi kuin alkuperäisissä piirustuksissa. Jos olet kotitaloustunnilla tiskatessasi siis harmitellut, miksi allas on niin pieni, niin tässä selitys: sen ei pitänyt olla. Remonttien lisäksi koulussa on tapahtunut Pirjon työvuosien aikana muitakin muutoksia. Hänen mukaansa esimerkiksi oppilaat otetaan nykyään paremmin huomioon yksilöinä, minkä lisäksi erityisopetus on kehittynyt paljon ja Parkki-toimintaa ei ennen edes ollut olemassa! Pirjo kertoo myös Wilman käytön helpottaneen ja nopeuttaneen työtä: “Ennen poissaolot ja myöhästymiset listattiin opettajanhuoneen ilmoitustaululla olevaan listaan ja siitä ro laski ne. Vanhempien yhteystiedot olivat holvissa kansioissa ja oli aikamoinen työ käydä sieltä etsimässä vanhempien puhelinnumeroita tarvittaessa.”


Myös maailma on muuttunut. Kotitalousopettajana Pirjo on nähnyt selvän muutoksen keittiötyön arvostuksessa. “Silloin alkuaikoina kokkikouluihin pääsi helposti huonoillakin arvosanoilla. Julkkiskokit ovat nostaneet alan arvostusta”, hän toteaa. Sen sijaan käsityön arvostus on laskenut, mikä näkyy myös opetustuntien vähenemisessä. Oppilaillakin taitaa olla käsitys, ettei käden taitoja enää tarvita, vaikka sähkö- ja putkiasennuksessa sekä terveydenhuollossa ja rakennuksilla vielä tarvitaan näppäriä käsiä. Parasta HUYK-muistoaan Pirjo ei osaa nimetä, mutta yksi mieleenpainuvimpia oli yön yli kestävä retki Granöhön oppilaiden kanssa ja Viltsun apuna. Retkelle lähdettiin Vuosaaren satamasta veneellä, ja sää oli aika viileä muttei onneksi sateinen. Yksi oppilas sai retkellä silmätulehduksen ja toinen hukkasi puhelimensa pimeään metsään. Onneksi se löytyi. Lettuja paistettiin nuotiolla pilkkopimeässä, ja nukkumapaikaksi oppilaille oli varattu puolijoukkueteltta ja opettajille kylmä mökki. Viltsu tosin nukkui ulkona riippumatossa. Ei liene kovin yllättävää, että kukaan ei nukkunut yötään hyvin. Ennen pois lähtemistä Viltsu joutui vielä tyhjentämään ulkovessan aluksen. HUYK:sta jää Pirjolle Granön retken lisäksi oikeasti mukaviakin muistoja. Hän sanoo jäävänsä kaipaamaan mukavia vanhempia, hyviä työkavereita ja tietysti oppilaita. Viimeiset 22 vuotta Huikassa ovat opettaneet, etteivät ulkonäkö ja pukeutumistyyli kerro ihmisestä kovin paljon. Eläkepäivinään Pirjo aikoo viettää enemmän aikaa mökillään Itä-Suomessa ja ryhtyä hoitamaan kanoja. Voimme varmaankin olettaa, että mökillä on hienot tyynyt, verhot ja muut tekstiilit ja kanat saavat erityisen hyvää ruokaa syödäkseen. Kiitos näistä vuosista, Pirjo, ja hyvää jatkoa.


Kerro vähän itsestäsi. Olen kotoisin Porvoosta, syntynyt Porvoon aluesairaalassa ja asunut lapsuuteni ja nuoruuteni Porvoossa. Kävin peruskoulun Porvoossa ja lukioon menin Helsinkiin Kallion lukioon, jossa on ilmaisutaitopainotus. Asuin silloinkin Porvoossa. Kun menin lukioon, halusin näyttelijäksi, mutta sitten lukiossa tajusin, ettei näyttelijän työ ole ollenkaan minua varten. Sitten ajattelin, että haluaisin isona työn, joka liittyy jotenkin kirjallisuuteen, sillä kirjallisuus on aina ollut minulle iso juttu. Opin nelivuotiaana lukemaan eikä minua saanut kirjoista irti. Abikeväänä mietin, mikä ammatti liittyisi kirjallisuuteen ja siinä olisi säännölliset työajat. Harkitsin kääntäjän ammattia, mutta se on yksinäistä työtä, ja kaipaan sitä, että tapaan uusia ihmisiä ja olen tekemisissä ihmisten kanssa. Esiintyminen on myös asia, josta nautin, vaikka näyttelijän ammatti ei sitten kutsunutkaan. Opettajan ammatti yhdistää kätevästi kirjallisuuden, säännölliset työajat, työkaverit ja esiintymisen. Pääsin yliopistoon vuonna 2007 opiskelemaan kotimaista kirjallisuustiedettä. Lisäksi opiskelin suomen kieltä ja opettajan pedagogiset opinnot, jotta minusta tulisi äidinkielenopettaja. Niiden ohella opiskelin paljon erilaisia kieliä ihan vain huvikseni. Valmistuin yliopistosta vuonna 2013 ja olen siitä lähtien ollut äidinkielenopettajan töissä. Kuinka kauan olet opettanut Huikassa? Tulin Huikkaan elokuussa 2016. Yhden lukuvuoden olin äitiyslomalla, mutta muuten olen ollut talossa siitä asti. Missä muualla olet opettanut? Ensimmäinen vakituinen opettajapaikkani oli Hyvinkäällä Härkävehmaan koulussa. Vuonna 2014 aloitin työt Espoo International Schoolissa ja kahden lukuvuoden jälkeen tulin sieltä Huikkaan.

Mikä on parasta Huikassa? Kaikissa kouluissa parasta ovat aina oppilaat, ja Huikassa on ehdottomasti maailman parhaat oppilaat. En tekisi tätä työtä ilman oppilaita. Huikassa on lisäksi mielestäni erityisen hyvä yhteishenki ja työilmapiiri. Jos et olisi opettaja, mitä tekisit? En olisi ainakaan näyttelijä. Voisi olla kiva olla esiintyvä taiteilija, mutta sellainen työ on aika epävakaata. Joskus olen miettinyt, että rakennusinsinööri olisi kiinnostava ammatti. Olisin toivonut, että minua olisi kannustettu alalle, sillä olin koulussa vähintään yhtä hyvä matematiikassa kuin äidinkielessä. Matemaattiset asiat kiinnostivat minua, ja olen aina ollut kiinnostunut taloista ja rakennuksista, esimerkiksi matkoilla kiinnitän huomiota erilaisiin rakennuksiin. En kuitenkaan koskaan ajatellut, että matemaattiset alat voisivat olla minun juttuni. Mitä harrastat? Harrastan afro-karibialaisia tansseja, etenkin salsaa. Lisäksi luen vapaa-ajallani aina kun ehdin. Leivon myös mielelläni ja tongin puutarhaani. Pidän myös paljon laulamisesta, mutta en tee sitä nyt mitenkään ohjatusti. Muutaman vuoden kuluttua aion palata satulaan ratsastusharrastuksen pariin.


Mikä on lempikirjasi ja miksi? J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta. Näin teoksesta animaatioelokuvan neljännen luokan keväällä (Huom! Silloin ei vielä ollut näyteltyjä TSH-elokuvia). Oli viimeinen koulupäivä, eikä meillä ollut enää paljon muuta tekemistä. Ihastuin korviani myöten Legolasin hahmoon. Animaatioelokuva jää kesken; se käsittelee noin puolet trilogiasta. Halusin tietää, mitä Legolasille tapahtuu, joten minun oli pakko saada käsiini kirja ja lukea se. Frodo ja Sormus olivat minulle vain sivujuonne. Lainasin teoksen kirjastosta ja luin sen neljässä viikossa. En ollut koskaan lukenut mitään vastaavaa. Tarina oli mielestäni huikean hieno, ja päätin, että haluan jatkossa lukea vain vastaavanlaisia kirjoja. Seuraavat kymmenen vuotta luinkin vain fantasiaa. Sen seurauksena sitten halusin ammatin, joka liittyisi kirjallisuuten, sillä Tolkienin myötä kirjallisuus oli avautunut minulle aivan uudella tavalla. Tolkien tavallaan teki minusta äikänopettajan. Olisitko Rohkelikko, Puuskupuh, Korpinkynsi vai Luihuinen? Korpinkynsi. Olen aina ollut kiinnostunut monista asioista ja pitänyt koulun käymisestä ja uusien asioiden oppimisesta ja ahminut uutta tietoa. Sellaisia ne Korpinkynnet tuppaavat olemaan. Mikä on vastaus perimmäiseen kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta? Jos menisi Douglas Adamsin linjalla, vastaus olisi 42. Itse olen aina ajatellut, että olemme kaikki täällä toistemme vuoksi, ja on tavallaan aivan sama, mitä moraalisääntöjä noudattaa tai mitä uskontoa tunnustaa, sillä loppujen lopuksi koko elämässä ei ole mitään järkeä, jos emme ole ihmisinä hyviä ja lempeitä toisillemme. Mielestäni kaikkein tärkeintä on välittää toisista ihmisistä; ei sen takia, että sillä ansaitsee jonkin taivaspaikan, vaan sen takia, että meidän velvollisuutemme on pitää huolta toisistamme. Muuten koko homma on täysin turhaa ja merkityksetöntä.


Kerro vähän itsestäsi. Olen hypännyt pitkän loikan Lapista Oulun kautta Helsinkiin. Oppilaat kiinnittävätkin heti huomiota murteeseeni (jo parin lausahduksen jälkeen) ja saavat yleensä ensimmäisellä oppitunnilla luennon Lapin Käsivarresta, jossa olen viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni. Vaikka “mie” ja henkinen lappilaisuus eivät lähde minusta kulumallakaan pois, on pääkaupunkiseudusta tullut minulle ehdottomasti koti. Missä olet opettanut ennen Huikkaa? Valmistuin Oulun yliopistosta vuonna 2008. Ensimmäiset kolme vuotta opetin Pudasjärvellä Rimminkankaan koulussa ja Pudasjärven lukiossa. Yhdeksän seuraavaa vuotta vierähtivät Vantaalla Koivukylän koulussa. Syksyllä pääsin aloittamaan Huikassa, jossa olen viihtynyt erinomaisesti. Mikä on Huikassa parasta? Huikassa on huikea tekemisen meininki ja hyvä yhteishenki! Jos et olisi opettaja, mitä tekisit? Tämä on hankala kysymys, koska on hyvin vaikea edes kuvitella tekevänsä jotain muuta kuin opetustyötä. Ehkä puheterapeutti olisi saattanut olla toinen vaihtoehto uralle – tosin sitäkään en ole harkinnut missään vaiheessa erityisen vakavasti. Yläasteella muistan miettineeni myös poliisin ammattia. Kun et ole koululla, sinut löytää todennäköisesti tekemästä mitä? Musiikki on ollut aina minulle tärkeää. Kuuntelen vapaa-ajalla paljon musiikkia laidasta laitaan. Syksyllä eräs suuri haaveeni toteutui, ja sain hankittua kotiin pianon. Oman soiton ohessa yritän patistaa myös jälkikasvua koskettimien ääreen. Iltaisin saatan musisoida tuntitolkulla omaksi – ja naapureiden – iloksi. Olen

käynyt soittotunneilla 6-vuotiaasta lukiolaiseksi asti. En ole kuitenkaan ollut koskaan mitenkään erityisen taitava lukemaan nuotteja. Yleensä soitankin menevimmät biisini korvakuulolta ja itse jammaillen. Mikä on lempikirjasi ja miksi? Suomalaisen kirjallisuuden hypettäjänä valitsen vaikuttavimmaksi kirjaksi Ilmari Kiannon Punaisen viivan. Teos sykähdyttää jokaisella lukukerralla. Kiannon tapa kuvata Kainuun korven kansaa ja romaanin symboliikka vetoavat aina. Toinen mainitsemisen arvoinen teos on Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa – vanha kotimainen klassikko sekin. Lassilan huumori on mielestäni vertaansa vailla! Mikä kukkiva kasvi olisit ja miksi? Yritän kasvattaa kotona erilaisia viherkasveja, tosin aika moni niistä tuntuu kuihtuvan hyppysissäni. Omasta kokoelmastani valitsisin lempikukakseni aloe veran – jos se siis kukaksi lasketaan. Kyseinen viherkasvi osoittautui uutteran kastelun ja “kasvattamisen” jälkeen tekokukaksi, joten se on ehdottomasti kasvioni pysyvä helmi.


Armi Hopea-Manner sai HUYK:sta vakituisen opettajan paikan keväällä 2020, mutta oli noin vuoden verran poissa ja palasi opettamaan tänä keväänä viimeiseen jaksoon. Armi opettaa koulussamme kemiaa ja lisäksi matematiikkaa. Armin matka oppilaasta opettajaksi on ymmärrettävästi lähtenyt luonnontieteistä. Lukiossa Armi oli kiinnostunut luonnontieteistä, ja siellä Armilla oli mahtava kemian opettaja, joka sai kiinnostumaan kemiasta vielä enemmän. “Kemian oppitunneilla pääsimme laskujen lisäksi tekemään kokeellisia töitä ja käymään teoria-asioita syvemmin, mikä herätti mielenkiintoa juuri kemiaa kohtaan”, Armi kertoo. Myös matematiikka oli aina ollut hänelle mieleistä, toiseksi kivoin kouluaine. Cheerleading-valmentaminen ja isosena toimiminen nuorten leireillä saivat Armin kiinnostumaan työstä nuorten parissa, ja lukioaikana opiskelijakunnan hallituksessa istuessaan hän pääsi tutustumaan vähän opettajan maailmaan. Opettajan työ onkin Armista siksi mahtava, että siinä pääsee yhdistämään luonnontieteellisen osaamisen ja työskentelyn nuorten kanssa. Opiskellessaan opettajaksi Armi teki opettajan sijaisuuksia ympäri pääkaupunkiseutua ja kävi tekemässä yhden opetusharjoittelunsa HUYK:ssa. Opintojen loppupuolella hän teki osaaikaista fysiikan, kemian ja matematiikan lukio-opettajan sijaisuutta Espoon yhteislyseossa - ja kirjoitti samalla opinnäytetyötään. Tuon vuoden jälkeen Armi tulikin sitten töihin HUYK:hon syksyllä 2019. Huikka oli jo harjoitteluaikana vaikuttanut hyvältä paikalta, ja lisäksi Armia kiinnosti koulu, jossa olisi sekä yläkoulu että lukio.

Opettajana Armi on mielestään innostava ja pyrkii tutustumaan oppilaisiinsa, jotta tunneilla on helpompi keskustella ja kysyä apua. Vaikka kemian oppilasryhmät vaihtuvat nopeasti, uskoo Armi tuntiensa jäävän hyvin mieleen, koska kemian tunnit ovat niin erilaisia muihin oppitunteihin verrattuna, ja tähän hän pyrkiikin. Parhaat opetuskokemuksetkin liittyvät tähän: “Parhaita hetkiä on, kun huomaa oppilaiden yllättyvän oppituntien aikana. Välillä he yllättyvät ja innostuvat omista onnistumisistaan. Myös kemian kokeellisten töiden yllättävät käänteet tuovat mukavaa vaihtelua tunneille.” Vaikka Huikka on suhteellisen iso koulu, Armista tuntuu, että me kaikki olemme yhtä isoa yhteisöä. “Koulussamme on mahtava henkilökunta ja täällä halutaan pitää niin nuorten kuin henkilökunnan hyvinvoinnista hyvää huolta monilla eri tavoilla”, hän kiittää. Yksi osaava ja välittävä opettaja onkin erinomainen lisä taloomme, joten on hienoa, että saamme pitää Armin täällä vakituisesti.


Kerro mitä opetat tai teet työksesi Huikassa? Kerro lyhyesti lauseella tai parilla: terveiset oppilaille/mottosi/ Mikä on parasta työssäsi Huikassa?

Opetan yläkoulussa pienryhmää. Työssäni on parasta päästä auttamaan erilaisia oppilaita oppimisen asioissa. Huikassa on mukava ilmapiiri!

Huikassa opetan pääosin matematiikkaa, mutta saatan vuoden aikana opettaa matematiikan lisäksi pari hassua fysiikan kurssia. Jos verrataan Huikkaa muihin Suomen kouluihin, niin täällä opiskelee todella monenlaisista taustoista tulevia ihmisiä. On todella mahtavaa nähdä, että kenenkään ei tarvitse pelätä tai hävetä riippumatta siitä, onko maahanmuuttajataustainen, kantasuomalainen tai satenkaariväkeen kuuluva henkilö, koska täällä nähdään jokainen tasa-arvoisena ihmisenä. Tämä ei ole itsestäänselvyys vaan rikkaus, joka kehittyy vain paikoissa, joissa stereotypioille ei anneta valtaa.


Opetan suomen kieltä ja kirjallisuutta: äidinkieltä ja kirjallisuutta yläkoulussa ja lukiossa sekä suomea toisena

kielenä ja kirjallisuutta yläkoulussa. Yhteistyön voimaa!

Toimin peruskoulussa opinto-ohjaajana. Työssäni parasta on se, että pääsen tutustumaan kaikkiin koulumme nuoriin ja ohjaamaan heitä omannäköisen tulevaisuuden pohtimisessa. Huikan oppilaat ovat huippuja ja täällä on kaikinpuolin mukava työskennellä!

Opetan englantia. Parasta Huikassa on loistavat kollegat ja kivat oppilaat sekä hyvä tekemisen meininki!


Rap-työpaja Jesse P:n kanssa Kahdeksasluokkalaiset osallistuivat syksyllä rap-artisti Jesse P:n interaktiiviseen virtuaaliseen raptyöpajaan. Jesse P on muusikko, joka on työskennellyt laulujen sanoittamisen, musiikin ja oppilaiden parissa yli 10 vuotta niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Työpajan ensimmäinen osio aloitettiin katsomalla esittelyvideo, jossa Jesse P kertoi, kuinka rap-tekstejä kirjoitetaan ja kuinka omien rap-laulujen tekemisessä pääsee alkuun. Tekstit lähetettiin Jesse P:lle etukäteen. Seuraavalla tunnilla pidettiin virtuaalinen työpaja, jossa Jesse P työsti tekstejä yhdessä oppilaiden kanssa. Lopuksi Jesse P esitti oppilaiden tekemiä rap-lauluja! Työpajassa yhdistyivät ruotsin kieli ja oppilaiden aktiivisuus. Pääpaino oli puhutun kielen ymmärtämisessä samoin välittömän tunnelman ja positiivisen kokemuksen luomisessa.


Mickes matbingo - Micken ruokabingo Lukiolaiset kokkailivat ja pelasivat ruokabingoa virtuaalisesti mm. Strömsösarjasta tunnetun kokin Michael Björklundin kanssa. Ahvenanmaalainen Micke vieraili ykkösten ryhmissä etänä Meet-yhteyden välityksellä ja näytti, kuinka opiskelijat saavat laitettua yksinkertaisen mutta maukkaan välipalan. Tällä kertaa valmistui raikas ja terveellinen Smoothie. Micken vierailuun valmistauduttiin etukäteen tutustumalla Micken bingolappuun

bingobricka. Bingolapussa oli kysymyksiä ja kuvia, joihin opiskelijat yrittivät löytää vastauksia samalla, kun he seurasivat Micken kokkausta. Ei ollut ihan helppoa keskittyä bingolapun kuviin ja kysymyksiin sekä kokkauksen kuunteluun ja katseluun. Smoothien valmistamisen jälkeen katsottiin lyhyt video Mickestä Micke, jonka innoittamana opiskelijat saivat keskustella Micken kanssa tämän uraan ja elämään liittyvistä asioista.


Peruskoulun biologian ja maantiedon tunneilla tutkitaan luontoa koulun hienossa ympäristössä. Koulun ympäristössä on tavattu ainakin kärppä, siili ja metsäkauris. Koulun vieressä virtaa kaupunkipuro Longinoja, joka on kunnostettu niin, että siellä viihtyvät purotaimenet (katso lisää http://longinoja.fi/) Monet 7.-luokkalaiset pääsivät biologian tunnilla onkimaan Vantaajoelle ja tutkimaan saaliskalojen rakennetta. Lähiympäristössä kerättiin näytteitä myös muun muassa lammen planktoneliöistä ja selkarangattomista, mitä tutkittiin tarkemmin luokassa.


Lähimetsien ohella retkeilemme Viikin metsissä ja Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle, joka on huikean arvokas linnustoalue. 9.-luokkalaiset nauttivat keväästä ja tarkkailevat lintuja huhtikuussa, ensimmäisellä lähiopetusviikolla etäopetuksen jälkeen. Tutuksi tulivat ainakin monet rastas- ja lokkilajit ja peipon laji, päästiin myös ihailemaan rantakoivikossa rauhassa ruokailevaa metsäkaurista.


Maantiedossa harjoiteltiin karttataitoja ja alueen jääkauden jälkiä ja kivilajeja Seppo-pelien avulla ja otettiin samalla koulun lähiympäristöä paremmin haltuun. Talvella 2020-2021 satoi lunta ennätyksellisen paljon. 7. luokan maantiedon tunnilla tehtiin säähavaintoja ja mitattiin lumipeitteen paksuutta koulun ympäristössä (kuva 7MT lumensyvyyden mittaus, voiko kuvan julkaista vai leikattava ks maskit puuttuu). Lukion biologian etätunneille saatiin tutustua tutkijan työhön ja ajankohtaiseen ekologiseen tutkimukseen “Tutkija tavattavissa”verkoston kautta järjestyneellä etävierailulla. BI2-kurssilla osallistuttiin myös Helsingin yliopiston rottatutkimukseen.

Tutkimuksia laboratoriossa Toiset eliöt ovat isoja ja toiset taas aivan pieniä.Niiden kaikkein pienimpien tutkimiseen tarvitaan mikroskooppia, ja mikroskoopit ovatkin ahkerassa käytössä biologian tunnilla sekä peruskoulussa että lukiossa. Oheiset kuvat ovat lukion tutkimuksista. Kuvissa BI5kurssilaiset valmistavat maidosta juustoa ja tutkivat entsyymien toimintaa (bioteknologiaa!).


Elokuvatuottaja Emilia Haukka kävi etävierailulla 9A-luokan äidinkielen oppitunnilla. Emilia työskentelee lukuisia Jussi-ehdokkuuksia tänä keväänä kahmineessa Elokuvayhtiö Aamussa, ja hän kertoi mielenkiintoisesta työstään elokuva-alalla. Oppilaat pääsivät kuulemaan "backstagelle", mitä kaikkea elokuvan tekeminen vaatii sekä millaisista taidoista ja ominaisuuksista on hyötyä Emilian työtehtävissä. Saatiinpa oppitunnilla vastaus myös siihen, miten leffa-alan ammattilainen osaa (vai osaako?) katsoa rentoutuneesti omalla vapaa-ajallaan elokuvia. Oppilaat pääsivät tutustumaan Emilian tuottamaan lyhytelokuvaan "Tiikeri", jota he saivat analysoida yhdessä alan ammattilaisen kanssa. Saimme kurkistaa, miltä ihka aito elokuvakäsikirjoitus näyttää, ja kuulla, keitä kaikkia tarvitaan, jotta kokonainen elokuva saadaan purkkiin. Suvi ja 9A

8B:n äidinkielen ryhmän tunnilla oli syksyllä etävierailulla tubettaja Jasmin Muurinen. Hän kertoi työstään vaikuttajana, ja vastasi oppilaiden kysymyksiin hänen työstään. Puheenaiheiksi nousivat muun muassa Muurisen työn käytännön asiat ja se, miten hän on päätynyt tubettajan ammattiin. Vaikuttajan palkan ja vapaa-ajan vieton lisäksi oppilaat kysyivät tärkeitä kysymyksiä Jasminilta hänen ammattinsa isoista kysymyksistä. Erityisesti työn vastuullisuus ja henkilökohtaisten asioiden rajaaminen olivat asioita, joista oli kiinnostavaa kuulla vaikuttajan omasta näkökulmasta. Keväällä ryhmän viimeisillä oppitunneilla etävieraili ryhmän viimevuotinen opettaja ja nykyinen kustantaja Lea Pennanen. Lea kertoi ryhmälle siitä, mitä kaikkia vaiheita kirjalle tehdään ennen kuin valmis kirja julkaistaan. Lisäksi oppilaat kirjoittivat Lean johdolla viiden sanan runoja, joista tulee hyvä mieli. Oppilaat keksivät mitä erilaisempia viiden sanan hyvänmielen runoja! Lopuksi vaihdettiin vielä kuulumisia. Siiri ja 8B

Lukion elämänkatsomustiedon ensimmäisellä ja kuudennella kurssilla pidettiin muutama yhteinen etäoppitunti Kallion lukion elämänkatsomustiedon kurssilaisten kanssa. Näin saimme katsomukselliseen keskusteluun entistä monipuolisempia näkökulmia.

Filosofian kursseilla pidimme koulussa ja etänä innostavia filosofisia keskusteluja ja perehdyimme mm. ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ja teknologisiin kysymyksiin filosofian kautta.


Loppukeväästä tilanne salli vierailijoiden vastaanottamisen, tosin vain ulkosalla, ja

kauan suunniteltu 8-luokkalaisten turvallisuuspäivä saatiin toteuttaa. Päivän aikana kaikki koulun 8-luokkalaiset pääsivät muun muassa harjoittelemaan palon sammuttamista Pelastuslaitokselta saapuneiden palomiesten johdolla sekä elvytystä ja muita parhaimmassa tai pahimmassa tapauksessa hengen pelastavia ensiaputaitoja Johanniittojen ja SPR:n koulututtajien opastuksella.

Viimeisenä koulupäivänä ennen kevätjuhlaa koulun 8-luokkalaiset retkeilivät Nuuksion kansallispuistossa. Nuuksiossa ihailtiin kesäisen kuumassa säässä jylhiä metsämaisemia ja kierrettiin Maahisenkierros ja Päivättärenpolku, osa porukasta tarkoituksella tai tarkoituksetta teki vähän lisälenkkejäkin. Kohokohta taisi kuitenkin olla makkaranpaisto Aarnitulen taukopaikalla. Rohkeimmat ehtivät myös pulahtaa Nuuksion Pitkäjärvessä ennen kotiin lähtöä.


Aurinko paistaa linnut laulaa kesä tulee ja elämä jatkuu =)

Koulussa opet uuvuttaa ja välillä suututtaa en ikävöi luokkahuonetta onneksi kesä häämöttää taakse stressi jää taas voi ilo alkaa

Jotkut päivät olivat harmaita Jotkut taas karmeita Työn määrä stressasi Osaamistani testasi Loppupelissä selviydyin.

Kaoottinen vuosi Bussissa koronakaranteeni Matkustajat muistavata mitä on 9B-luokka. Joni Anttonen nukahtaa kaupungin kämmenelle. Matematiikka kulkee varpaillaan. Tran Phuoc muistuttaa: Matematiikka on vain kolikko sielusta. Aamutervehdys: kun Saara Ikonen voimistelee, yhteiskuntaoppi virkistyy. Keltainen Sinikka Salo seuranaan vain yhteiskuntaoppi maapallo pyörii. Eksynyt Kati Riikonen kysyi kaikilta tietä, kuvataide vastasi. Keväinen Emilia Uusitalo puun takaa rosoinen romaani kurkistaa. Kevätjuhla heräilee lukio, hulluna syksystä tanssii hurjasti. - Sila Kirgiz 9B


Toivo voittaa elämä oli aina nopeaa nyt kaikki on hiljaa ja kaupungissa rauha hymyä ei maskin alta huomaa kun kuolemat nousevat sieluni huutaa haluan vain halata, sitä en tehdä saa mutta meillä on vielä edessämme aika ei korona voi loputtomiin räyhäämistään jatkaa voimme pian taas rakkautemme osoittaa Siiri Lehmuskoski 9A

Ysi, vika vuosi lopussa Koko luokka ihan kusessa Riittääkö keskiarvo vai ei En mä haluu ripustaa näit riimei Saisko täl jotain levydiilei Ok ok sori, palataan takas asiaan Hyvä et pääsen vihdoinkin pois täältä Meen eteenpäin elämäs ilman määränpäätä Olisin mieluummin Vantaanjoen pohjal Ku luokkaretkel 9A kaa stadikal Leila 9A

Tämä vuosi oli kamala vihdoinkin se on takana Sinä olet pakana tulevaisuus kulman takana Lukio on meillä edessä kalat eivät ole vedessä Koulutehtävät ovat hyviä kesällä poltetaan kyliä Kimi, Kasperi, Pyry, Heino 9A


Hyvää kesää kaikille!

Profile for Saara Ikonen

Helsingin Uusi yhteiskoulu vuosikertomus 2020-2021  

Helsingin Uusi yhteiskoulu vuosikertomus 2020-2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded