Södra Staden 2021:4

Page 1

SÖDRA STADEN

GOTTSUNDA VALSÄTRA BÄCKLÖSA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA EKEBY KUNGSGÄRDET BERGSBRUNNA SÄVJA NÅNTUNA VILAN – VÅR SIDA AV UPPSALA NR 4 2021

DINA LOKA NYH LA ETER I SÖD R A UPP

SALA

FÄRG, FORM, VÄRME OCH SKRATT HÄNG MED TILL KONSTNÄRSKOLLEKTIVET KOPPAR I EKEBY

SID 24-25

ROSENDAL

”VÅR VISION ÄR ATT HA UPPSALAS BÄSTA FRUKT- OCH GRÖNSAKSAFFÄR!”

SID 10-11 CASH FÖR NASH – NY ÄGARE PÅ PIZZERIA NORBY HÄSTGLÄDJE PÅ STALL SURMULEN! BERGSBRUNNA SID 22-23

SID 6

LÄS FLER NYHETER PÅ SODRASTADENUPPSALA.SE


Inledning / Södra Staden

SÖDRA STADEN

Ett kanonläge på året

N

u är snart alla vaccinerade. Alla som vill, men det verkar som att de flesta i vårt land vill och vågar. Och fattas bara – när vi får chansen att slippa både sjukdomen, och restriktionerna den medfört, måste vi ta den. Åtminstone känner jag mig både tacksam och ödmjuk inför möjligheten Sverige erbjuder. Annat är det på andra håll i världen – fruktansvärda förhållanden både inom och utom Europa.

Sol och värme igen, ja – vad hittar ni då på? Reporter Ylva frågade några personer i södra Uppsala och alla hade olika svar. Någon ville åka utomlands och någon till Gotland, men de flesta tycks planera för en semester i Uppsalatrakten. Lite luttrade har vi blivit, vana vid att regler ändras, så att gräva där vi står denna sommar är nog en bra idé. En sak man kan ägna sig åt hemmavid är biodling. Bor man i hus eller har tillgång till trädgård på annat sätt är det förstå enklast, men det finns möjligheter ändå. Jag träffade entusiasten Mårten Markne, som odlat bin i många år och ser det som en livsstil. Man blir lugn och stressfri av att umgås med bin, berättade han och man slutar aldrig fascineras över hur organiserade och välplanerade deras samhällen är. Eriksbergsbon Susanne Klockars, i vars trädgård några av Mårtens bikupor står, höll med: ”Så roligt att se från köksfönster hur bina har det”, skrockade hon.

Att skaffa hund är ett annat sätt att stressa ner. Jag berättade tidigare om min valp som dog i våras, en jättehemsk upplevelse, men redan nu har jag skaffat en ny. Sen jag första gången köpte hund kan jag inte leva utan det sällskapet. Bättre vän finns inte! Alltid glad, snäll, pigg på promenader, mat och sällskap. Min nya vovve är en lagotto, faktiskt en valp till min dotters tik, som nyss fick sju små underverk att glädjas över. Har ni sett en lagottovalp? Som en liten nallebjörn med vita tassar. Han heter Moses och så fort han blivit större ska vi ut på långa promenader runt Uppsala. Älskar det livet – i lagom takt med bästa sällskapet som finns.

Redaktion Redaktör Anna Löfving

ANNA@SODRASTADENUPPSALA.SE

Reportrar

Ylva Liljeholm, Birgitta Markendahl

Layout

Öfre Slotts Media AB INFO@SODRASTADENUPPSALA.SE

Omslag

SÖDRA STADEN

GOTTSUNDA VALSÄTRA BÄCKLÖSA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA EKEBY KUNGSGÄRDET BERGSBRUNNA SÄVJA NÅNTUNA VILAN – VÅR SIDA AV UPPSALA NR 4 2021

DINA LOKA NYHE LA TER RA UPP

I SÖD

Läs förresten Ylvas artikel om Dog light, som handlar om Sofia Österdahl, som arrangerar kurser i hundträning. Hon är proffs och kan det mesta om hur man tränar sin hund. Mycket att lära där!

SALA

FÄRG, FORM, VÄRME OCH SKRATT HÄNG MED TILL KONSTNÄRSKOLLEKTIVET KOPPAR I EKEBY

SID 24-25

ROSENDAL

”VÅR VISION ÄR ATT HA UPPSALAS BÄSTA FRUKT- OCH GRÖNSAKSAFFÄR!” SID 10-11 CASH FÖR NASH – NY ÄGARE PÅ PIZZERIA NORBY HÄSTGLÄDJE PÅ STALL SURMULEN! BERGSBRUNNA SID 22-23

SID 6

LÄS FLER NYHETER PÅ SODRASTADENUPPSALA.SE

Birgitta hade tänkt skriva långt om Polacksbackens intressanta historia, men tidningen blev så full att det får vänta. Håll utkik i nästa Södra Staden alltså, och läs så länge hennes artikel om poeten Ingrid Sjöstrand. Hon levde många år i Uppsala, sist i Gottsunda, och ligger begravd i Berthåga kyrkogårds minneslund. Roligt att tidningen är välfylld – denna gång även med annonser. Det betyder – förstår alla – att den har chans att klara sig. Så även om jag är redaktör och ansvarig för det vi skriver hoppas jag trenden håller i sig. En chans till att annonsera den här våren – sista tidningen kommer ut till midsommar. Sedan gör vi ett kort sommaruppehåll och ses igen i slutet av augusti. Men först pingst, mors dag, skolavslutning och sista vaccinsprutan… Ett kanonläge på året om ni frågar mig! TEXT: ANNA LÖFVING

KONSTNÄRSKOLLEKTIVET KOPPAR, BAK F.V. ERICA, GABY, KRISTINA. FRAM F.V. ALINA, SOFIA.

Då har det nästan blivit sommar igen och livet känns lättare att leva. Dels är det solen och värmen, dels är det förstås den snabba takten i vaccineringen. Lite som en ketchupeffekt – på veckor, månader, hände nästan inget, sen sa det pang.

– VÅR SIDA AV UPPSALA

Annons Säljansvarig Jonas Rådström 076-035 10 79

JONAS@SODRASTADENUPPSALA.SE

Hemsida

WWW.SODRASTADENUPPSALA.SE

Sociala medier @SODRASTADENUPPSALA

Utgivning Ansvarig utgivare Klara Löfving

KLARA@SODRASTADENUPPSALA.SE

VD

Vill du visa vem du är?! Ett effektivt sätt att nå 25 000 hushåll i de södra delarna av Uppsala är att annonsera via oss. Kontakta våra säljare idag och boka annons i en eller flera tidningar framöver!

Anna Löfving ANNA@SODRASTADENUPPSALA.SE

Tryck Bold Printing Mitt, Sundsvall

3041 0673 TRYCKSAK

Jonas Rådström 076-035 10 79

JONAS@SODRASTADENUPPSALA.SE

2 SÖDRA STADEN

Kim Ohvo

Terese Hellquist

KIM@SODRASTADENUPPSALA.SE

TERESE@SODRASTADENUPPSALA.SE

076-848 38 73

073-513 49 78

SÖDRA STADEN distribueras i 25 000 exemplar, varav 24 500 till hushållen i södra Uppsala och resterande 500 exemplar via besöksintensiva platser i södra Uppsala. Tidningen ägs och ges ut av Öfre Slotts Media AB. Allt material är skyddad enligt lagen om upphovsrätt.


LINNEA GARDEN. ROSENDAL

BO CENTRALT. MITT I NATUREN. Cernera presenterar Linnea Garden, en bostadsrättsförening i det attraktiva området Rosendal. Alldeles intill de vackra parkerna Kronparken och Stadsparken har vi skapat ett modernt boende där du är granne med naturen och bara en promenad från centrum. De 49 lägenheterna är byggda i hållbara material och varierar i storlek från ettor till fyror med gemensam tillgång till cykelgarage och innergård med ett växthus. Välkommen till ett centralt boende, mitt i naturen. L ÄS MER PÅ LINNEAGARDEN.COM ELLER KONTAKTA MÄKLARE : FELIX JACOBSSON, 0736-73 82 20


Aktuellt / Södra Staden

För många, för fort och för tätt – starka åsikter om byggplanerna i Sävja Motståndet mot den i mångas ögon snabba utvecklingen av bostäder i de sydöstra delarna av Uppsala är stort. Fram till 2050 är tanken att 25 000 nya bostäder ska byggas i södra Uppsala och av dem ska drygt 20 000 ligga i Sävjaområdet. Där är också tanken att en ny tågstation ska byggas och kommunen har även under lång tid berättat om planerna för en spårväg.

U

nder våren har en digital utställning av ”förslaget till fördjupad översiktsplan gällande planerna för de sydöstra stadsdelarna” hållits och fler än 1800 yttranden har lämnats in. På sin hemsida skriver Uppsala kommun att man är glad över engagemanget och kommer att ”sammanställa, analysera och besvara” åsikterna i ett särskilt utlåtande. ”Utlåtandet kommer att ingå i det underlag som de förtroendevalda i kommunfullmäktige får inför beslutet om planerna vid sammanträdet i december.”

Södra Staden tog en promenad bland husen i Bergsbrunna och lyssnade till några röster bland de boende. Charlotte och Stefan Sundström fixar i trädgården i det vackra vädret och passar på att tycka till. – Jag har bott i Bergsbrunna i 30 år, berättar Charlotte och förstår att människor måste kunna flytta till Uppsala och att det måste byggas bostäder också här. Men varför så många på samma gång? Charlotte säger att de stora byggplanerna inte alls är förankrade i området och även om inga hus ska uppföras precis i hennes kvarter kommer familjen att påverkas. – Det planeras en tunnel under järnvägen här och en del hus blir naturligtvis påverkade av det. Hennes största oro är annars att miljön i området ska förstöras och att skog och mark kommer att påverkas mycket. Hon poängterar att hon inte är emot att det byggs hus – någonstans måste människor bo – men att uppföra en så stor mängd på ett såpass litet område och under så kort tid känns inte genomtänkt. – Jag beundrar dem som engagerar sig 4 SÖDRA STADEN

Helena Odelmark och Daniel Bergström har bott i Bergsbrunna i tio år och oroar sig för storleken på utbyggnaden i området. Daniel är särskilt intresserad av hur man planerar angående bilar och framtiden. ”Har man tänkt på att det i framtiden kanske mest finns bilar med fossilfritt bränsle?”, säger han.

Att förstöra ett av de få friluftsområdena i området är synd, tycker Lena Vinterbäck.

Charlotte Sundström oroas över tunneln som planeras.

ordentligt i det här, jag tror inte det är bra att området förändras så mycket.

hus och villor varvas när man bygger, säger Lena.

Längre in bland husen hittar vi Lena Vinterbäck – också hon påtande i sin trädgård. Lena förstår att det kan behövas nya bostäder i Uppsala, men att omfattningen just här är för stor. Det vore bättre att fördela husbyggandet mellan olika områden i och runt Uppsala. – Det känns som om politikerna planerar en helt ny stad just här. Det behöver de tänka över ett varv till!

Sist ut att tycka till om byggnadsplanerna är paret Helena Odelmark och Daniel Bergström. De undrar om politikerna tänkt på hur den nuvarande bebyggelsen i området kommer att påverkas. Blir förändringen för omfattande kommer karaktären på området att förstöras och människor inte att trivas. – Vi finner oss i att det byggs, säger Helena, men man undrar hur tätt de kommer att bygga och hur mycket som förändras här. Har man tänkt på parkeringar och naturområden? Hur påverkas miljön? – Jag tror det gäller att ”downsizea” planerna och anpassa sig mer till nuvarande bostadsområde, avslutar Daniel.

Att förstöra ett av de få friluftsområdena som finns i trakten tycker Lena är synd och hon påpekar dessutom att där man bygger bostadsområden bör man tänka på att blanda olika sorters bostäder. – Det blir bättre områden om radhus, hyres-

TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: JOHAN BACKLUND


Välkommen till din lokala barberare i Gottsunda Centrum!

Vi firar sommaren med 20% rabatt hela juni månad! Boka din tid online: www.adamsbarbershop.se Tel: 018 – 418 44 11 Valthornsvägen 7 Följ oss på instagram: Adamsbarbershop.gottsunda

Bo själv, tillsammans med andra Bo i en helt vanlig lägenhet, plus ha tillgång till gemensamma lokaler som exempelvis hobbyrum, cykelverkstad, takterrass och gemensamt kök som du delar med dina grannar. I vårt kollektiv­ hus Rudbeckia vid parken i Rosendal blir grannarna mer än bara namn på en dörr. Socialt, tryggt och lite mer tillsammans. Intresserad av att flytta in? Ställ dig i Sveafastigheters bostadskö samt kontakta Rudbeckia kollektivhusförening på kontakt@rudbeckiakollektivhus.se.

Vill du synas här? Hör av dig till oss! JONAS: 076-035 10 79, JONAS@SODRASTADENUPPSALA.SE KIM: 076-848 38 73, KIM@SODRASTADENUPPSALA.SE TERESE: 073-513 49 78, TERESE@SODRASTADENUPPSALA.SE

SÖDRA STADEN


Samhälle //Södra Näringsliv SödraStaden Staden

Lika gammal som Abbas, till vänster, är på pizzerian i Bergsbrunna, lika ny är Nash, till höger. Abbas var med redan 1999 medan Nash tagit över verksamheten nu i vår.

Cash för Nash – ny ägare på Pizzeria Bergsbrunna – Det är ett lugnt och tyst område här, säger Abbas och Nash med en mun. Alla som kommer hit är vänliga och trevliga och har beställt mat här under lång tid.

R

iktigt hur länge det varit restaurang i det gamla röda huset vid järnvägen i Bergsbrunna vet inte killarna, men Abbas minns att han själv jobbade på pizzerian här 1999. Nash säger att han hört det sålts pizzor i huset i nästan 30 år, men att det tidigare var en livsmedelsaffär i lokalerna. – De gamle ägaren till butiken bor fortfarande kvar här, men nu är det längesen han jobbade i verksamheten.

Själv kommer Nash från Eskilstuna och tog över Pizzeria Bergsbrunna för en dryg månad sedan. Han har jobbat i branschen länge, men ville ha en förändring och har alltid tyckt om Uppsala. Just Bergsbrunnaområdet är nytt för honom, men under de veckor han arbetat har han fått många nya goda kontakter. 6 SÖDRA STADEN

Människor är vänliga och verkar uppskatta att det går att driva pizzerian vidare. – Vi har många fina stamkunder, säger Nash. En del äter här, men de allra flesta beställer hemkörning eller kommer och hämtar maten hos oss just nu.

Abbas, som kom från Iran till Sverige i mitten av 80-talet, har jobbat på en mängd olika restauranger runt om i Uppsala. Han har drivit eget och varit anställd och han har vid två tillfällen – 1999 och 2007 – arbetat på just pizzerian i Bergsbrunna. Det mesta är sig faktiskt likt sedan dess tycker Abbas, till och med är många kunder de samma som då. – Folk bor länge i det här området, säger Abbas. Man trivs fint och som tur är vill många beställa mat från oss. Utbudet hos Nash och Abbas är det samma som tidigare pizzeriaägare hade, vilket innebär pizzor av alla slag samt hamburgare, falafel, sallader och annat som hör till. Man kan även handla en del kioskvaror hos killarna och kanske kommer verksamheten i framtiden att utökas. – Vi får se längre fram, säger Nash. Kanske

blir det tv-skärmar för idrottsevenemang, men jag vlll börja med att lära känna folk här och se vad som fungerar.

Abbas säger att det vore lättare om folk åt på olika tider, för som det är nu beställs nästan all mat på eftermiddagarna eller tidig kväll. Då är det full rulle i köket på Pizzeria Bergsbrunna. – Särskilt på helgerna är det mycket att göra, men det är bra. Hoppas på mer folk som vill sitta och äta vid våra utebord nu när det blir varmt, säger Abbas. Nash hoppas också på värmen och utelivet, men främst att oron för corona snart ska vara över. Då tror han att allt tar ordentlig fart och kunderna strömmar till hos killarna i det röda gamla huset mitt i Bergsbrunna. – Då blir det cash för Nash, avslutar han med ett skratt. Välkomna hit allihop! Beställer mat hos Nash och Abbas gör du enklast via Foodora, Uber Eats eller genom att ringa pizzerian på telefonnummer 018- 42 59 30. TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING


Samhälle / Södra Staden

Fler socialarbetare och sommarjobb i Gottsunda Uppsala kommun har fått 8 000 000 kronor i utökat statsbidrag från Socialstyrelsen för att vidareutveckla sitt brottsförebyggande arbete och sociala insatser med barn och ungdomar i Gottsunda under 2021.

Grannboxen innehåll tjugo verktyg som delvis byts ut efter säsong. Varje hushåll prenumererar på boxen och får tillgång till verktyg, precis så ofta man vill och behöver.

“ett Spotify för produkter” Product-as-a-Service är en affärsmodell som blir allt vanligare. I korthet går den ut på att ett företag erbjuder tillgång till dyrare kapitalprodukter så att var och en slipper köpa prylen själv. Det kan handla om bilar eller motorcyklar, eller som i konceptet Grannboxen – verktyg.

D

et är företaget Ihopa som kläckt idén och som så smått kommit igång med ett antal boxar i Stockholm och Uppland. Fler är på gång och intresset har börjat sprida sig. – Vi vill vara som ett Spotify för produkter, säger Johannes Dahlberg, en av medgrundarna till Grannboxen. Delningslösningar av olika slag är framtiden och vi har jobbat länge med att testa olika modeller för hur man skulle kunna dela på dyrare verktyg för hem och hushåll.

I korthet går det till så att ett antal personer i ett grannskap anmäler intresse för att abonnera på en Grannbox. Någon upplåter plats i sin trädgård för boxen som tar upp cirka två kvadratmeter

yta. Företaget tillhandahåller 20 verktyg av hög kvalitet, allt från motorsåg och lövblås till symaskin och fönstertvätt. 15 verktyg är förutbestämda, fem bestämmer abonnenterna tillsammans. Man betalar en fast avgift varje månad och får tillgång till ett bokningssystem. Sen är det fritt fram att boka och använda prylarna så mycket man vill. Företaget ser till att byta ut vissa verktyg efter säsong och ansvarar för eventuella reparationer. Via en app kan man kontakta Ihopa och berätta om det är något problem eller om något gått sönder. Den som upplåter sin tomt till Grannboxen slipper abonnemangsavgiften. – Vårt mål är att alla ska använda minst en produkt per månad, men såklart gärna mycket mer än så. Även om man bara använder

ett verktyg någon gång per månad så blir det oftast billigare än att hyra. Det handlar förstås inte bara om att spara pengar. Många går med i det här för att det är bra för miljön, andra för att få tillgång till bra produkter. Och så slipper man underhålla grejorna själv. Det är bekvämt.

Det enda som krävs av den som abonnerar på Grannboxen är att lämna tillbaka verktygen rengjorda och att sätta dem på laddning om de är eldrivna. – Vår pilotstudie visade att folk har hög ansvarskänsla när man delar på detta sätt. Man sköter om maskinerna, lämnar dem rena och laddade. Den som tycker att konceptet låter intressant kan prata med några grannar och anmäla intresse på Ihopas hemsida, www.ihopa.com. Där finns också möjlighet att i mån av plats gå med i en existerande box.

Insatserna rör förstärkning av socialtjänstens brottsförebyggande arbete, utökade och förstärkta samarbetsformer och olika stödinsatser till barn och unga i riskzon för att hamna i kriminalitet. En stor del av medlen går till förstärkning av myndighetsverksamheten. – Vi har ett unikt läge just nu att stoppa nyrekryteringen till gängen. Många grovt kriminella sitter inlåsta, nu har vi ett fönster att fånga upp unga i riskzon. Dessa insatser är extra viktiga just nu, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Gottsunda församling

Fina Vardagsrummet Under vintern har Vardagsrummet – det öppna rummet precis utanför Gottsunda kyrkas kyrkorum – fixats till. Petra Söderberg, ansvarig, ser fram emot att välkomna nya och gamla besökare - när restriktionerna ändrats. Roligt och hoppfullt, hälsar personalen i kyrkan.

TEXT: YLVA LILJEHOLM

SÖDRA STADEN 7


Aktuellt / Södra Staden

Läraren och fotografen Gunnar Staland från Gottsunda är glad över möjligheten att visa det svartvita fotografiet från 1981 på väggen vid gamla vårdcentralen i Gottsunda. ”Det visar en viktig händelse i Gottsundaskolans historia”, säger han. ”Känns bra att få visa hur eleverna strejkade för att en vän till dem och hans familj skulle få stanna i Sverige.” Med vid invigningen var Susanne Eriksson och Pernilla Selsborg, som var två av de medverkande eleverna 1981.

På Konstjords vägg mellan maj och oktober:

Gunnar Stalands foto om elevengagemang etablerat i Gottsunda Två gånger per år utser föreningen Ateljé Konstjord i Gottsunda en konstnär som får visa upp ett verk på en stor utomhusvägg i stadsdelen.

O

rdförande i föreningen Bodil Gellermark berättar att man hållit på i många år och att hittills ingen konstnär tackat nej till att medverka. – Det roligaste är att välja ut konstnärerna, det finns så många duktiga, och att alla sedan kan se deras verk utomhus i flera månader.

Den här våren och sommaren kommer det att bli möjligt att titta på ett stort – 24 kvadratmeter – svartvitt fotografi som bildläraren och fotografen Gunnar Staland tagit. Han arbetade som bildlärare i Gottsundaskolan mellan 1976 och 2011 och säger att han blev väldigt glad när han fick frågan av Konstjord. – Fotot jag visar föreställer en sittstrejk som eleverna på Gottsundaskolan genomförde 1981 och som jag tycker är viktigt att visa. De strejkade för att hjälpa en skolkamrat som hotades av utvisning och de lyckades få myndigheterna att ändra sig. När Södra Staden är på plats är det början av maj och invigning av fotoutställning8 SÖDRA STADEN

Att livestreama invigningen i Gottsunda gick bra.

Konstjords Bodil Gellermark är nöjd över uppslutningen idag.

en. På plats är förutom representater från de arrangerande föreningarna, fotografen själv och lite publik, två av de som medverkade vid sittstrejken. De gick i åttionde klass år 1981, men minns tillfället väl. – Det handlade om en kurdisk familj, berättar Susanne Eriksson, där sonen gick i en parallellklass till min. Jag kände honom inte personligen, men alla visste vem han var.

Den som vill se fotografiet på riktigt har ända fram till oktober på sig. Då byts det ut mot ett annat konstverk, ännu ej utsett. Bodil Gellermark hälsar alla välkomna till väggen vid Gottsunda centrum (gamla vårdcentralens lokaler), men påminner också om att såväl invigning som fotografi går att se på bland annat Facebook. – Inget ont som inte har något gott med sig, skojar hon. Under corona har vi lärt oss hur man sänder live på webben och Facebook och plötsligt har vi fått en massa nya åskådare. Senast vi hade invigning var det 1500 som tittade, och vem vet – kanske har ännu fler följt det vi sänt idag.

Kompisen Pernilla Selsborg minns vilket stort engagemang som visades och hur bra det kändes när det senare visade sig att familjen fick stanna i Sverige. – Vi tyckte det handlade om själva människovärdet, säger hon. Att de skulle skickas tillbaka till kriget var inget vi accepterade!

TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING


KODLÅ PÅ KÖP S ET*

KAMPANJ PÅ PORT MED MOTOR 18.900:- MONTERAT OCH KLART! Just nu får du port med motor för 18.900:- monterad och klar efter ROT-avdrag. Gäller vita portar med standardmontage. Gäller t.o.m. 30/6 2021. *Vi bjuder de 50 första kunderna på ett kodlås.

Uppsala

Verkstadsgatan 10 Tel: 018-12 25 00

Träd och Trädgård Vi hjälper dig med stora som små projekt: • Trädfällning • Beskärning • Skötsel Uppsala Trädvård AB

info@uppsalatradvard.se www.uppsalatradvard.se Träd: 076-172 52 31 Trädgård: 070-285 06 46


Näringsliv / Södra Staden

”Vår vision är att ha Uppsalas bästa frukt- och Rosendal Frukt & Grönt har varit öppet i arton dagar när Södra Staden hälsar på. En av delägarna, Anton Derblom, har jobbat dygnet runt för att förverkliga sin dröm om en butik med kvalitetsprodukter.

D

e ska gärna vara lokalproducerade, men också udda och exotiska som sticker ut. – Jag har en fransk flickvän och har varit mycket i Frankrike där den här typen av små specialiserade affärer är vanliga, berättar Anton. Och jag tycker att konceptet passade bra här i Rosendal.

Det verkar kunderna också tycka. Några rosendalsbor har redan hunnit bli stamkunder. En stressad småbarnspappa handlar potatis och får en påse paprikor som blivit lite skrynkliga på köpet. Bengt och Ann-Sofie Björkman vars dotter och barnbarn bor i samma fastighet som butiken är entusiastiska och köper på sig lite av varje. – Det är så trevligt att gå in här och handla grönsaker, säger Ann-Sofie. Anton har full koll vem dottern och barnbarnet är, de kommer ofta ner och handlar av honom. Strax efter kommer en restaurangägare och köper en hela låda chilifrukter till sin thairestaurang. En polare till Anton dyker in och handlar två liter nypressad juice från juicemaskinen. Det är full rulle hela tiden. – Det är kul att lära känna kunderna. Det är lättare när man har en liten, mysig affär. Och vi försöker verkligen att satsa på varor med bra kvalité och till bra priser. Antons kollega Ferdos Mahadavi, som främst jobbar med inköp och transporter, är på plats på frukthallarna i Årsta mitt i natten för att få tag i de bästa varorna. – Vissa varor är mer åtråvärda än andra. Jordgubbar till exempel. Dem får man paxa redan klockan tolv på natten. Eftersom man inte får börja handla förrän klockan fem på morgonen så får man fördriva tiden med att gå runt och testa och prova andra frukter och grönsaker. 10 SÖDRA STADEN

I butiken finns både vardagsgrönt och mer exotiska frukter. Här visar Anton upp en snake fruit (smakar som en lätt fermenterad ananas) och en grenadilla (en slags stor passionsfrukt)

– Vi har inga mellanlager, det man köper av oss är så färskt som det går att få här i landet, berättar Anton. Vår vision är att ha Uppsalas bästa frukt och grönsaksaffär!

Redan nu kan man köpa lokalproducerade ägg, senap, honung, rapsolja och lite annat i butiken och Anton hoppas att det utbudet ska öka på sikt. – Vi vill sälja så mycket lokal- och närproducerat som möjligt. Snart är det ju primörsäsong!

Kvitten påminner om hårda äpplen och används mest till marmelad. Men den går också att skiva tunt och äta direkt.


Näringsliv / Södra Staden

h grönsaksaffär!” Anton har drivit företag förut. Efter gymnasiet startade han en liten firma som installerade parabolantenner och sen blev han delägare i en större matvarubutik i Stenhagen där han framför allt jobbade med frukt och grönt. Han och Ferdos tänker redan nu utöka verksamheten med en torgplats i Sala backe (där Anton är uppvuxen och fortfarande bor) och en lite kiosk i Fjällnora under sommaren. – Vi kan sälja fruktshakes och liknande, det har jag gjort förut, säger Anton. Det är inget åtta till fem-liv som Anton och Ferdos valt. Rosendalsbutiken har generösa öppettider, 09.00-20.00 på vardagar och 10.00-19.00 på helger. Till sommaren blir tiderna kanske ännu mer generösa. – Jag har jobbat 18 dagar i sträck. Ibland har vi haft lite hjälp i butiken på morgonen men för det mesta är jag på plats. Det funkar med rätt mat och rätt sömn. När man startar en ny verksamhet är det viktigt att hålla nere kostnaderna och bygga upp ett kapital, menar Anton. Han berättar att han och kollegan tillverkade hela inredningen själva och köpte kyldiskar begagnat. Om de köpt allt nytt hade det kostat många gånger så mycket. – Vi har byggt trälådorna och träställningarna själva. Levande trä för levande frukt! Det kändes mest naturligt att bygga i trä. Det gick på runt 15 000 kronor. När vi tog in offerter låg den lägsta på kanske 75 000 kronor. I butiken finns både ”vanliga” frukter och grönsaker som kål, potatis, äpplen, päron,

Bengt och Ann-Sofie Björkman passar på att handla grönt när de är på besök hos dottern som bor i samma fastighet som butiken.

gurka och tomater. Men också mer ovanliga som salak eller snake fruit som den också heter, kvitten, mispel och grenadilla. – Folk är inte rädda för att prova nytt, de verkar tycka att det är kul. Själv äter han frukt hellre än grönsaker. Favoriten är ananas.

I Uppsala kommuns vision för stadsdelen Rosendal står bland annat att ”i Rosendal är det nära till allt”. Rosendal Frukt & Grönt är en liten och välkommen del av den visionen. TEXT OCH FOTO: YLVA LILJEHOLM

Mispel behöver lagras innan den är god att äta. Man kan också ugnsbaka den eller göra marmelad.

SÖDRA STADEN 11


Samhälle / Södra Staden

DOMTRAPPKÄLLAREN LEVERERAR MATLÅDOR TILL AKADEMISKA SJUKHUSET

”Ett sätt att visa uppskat men också att själv överl – Några veckor efter att Domtrappkällaren öppnade för första gången hösten 1939 bröt andra världskriget ut, berättar nuvarande ägaren Daniel Eriksson med ett trött leende – och ändå klarade restaurangen sig. Då ska väl vi klara covidkrisen också!

M

Daniel och Emma Eriksson driver sedan 2017 Restaurang Domtrappkällaren och har under året som gått tvingats till stora förändringar. ”Det har varit tufft, men nu ser vi ljuset”, säger paret och hälsar välkommen till såväl restaurang som ölbar framöver.

en krisigt har det varit för paret Daniel och Emma Eriksson, som ägt och drivit den fina gamla restaurangen nedanför Domkyrkan sedan 2017. Som alla andra restauranger har man anpassat verksamheten efter de olika lägena som rått sedan mars förra året och ställt om till mindre bord, mer utrymme, ändrade öppettider och färre i personalen. Man har ställt om, men inte ställt in. – Nej, vi har haft öppet hela den här tiden, men det har varit väldigt tufft, berättar Daniel.

Värst har kanske den ganska nyöppnade öl- och gin&tonicbaren vid sidan av restaurangen haft det under året. Baren har en egen ingång högre upp i gränden med en ”ölruta” utomhus och tanken är att man ska kunna sitta där och dricka olika spännande ölsorter till sent in på natten. – Baren är eget koncept, som är mer än en bakficka till restaurangen. Dock inte lätt att driva i dessa tider!

Givetvis har restaurangen följt alla restriktioner, vilket inneburit en mycket tuff tid. 12 SÖDRA STADEN

Något som däremot gått bra för Domtrappkäl-

laren är takeaway-verksamheten man slagit in på. Med samma grundtänk som i övrig restaurangverksamhet, god, klassisk, svensk mat av hög kvalité, har man erbjudit människor att beställa hem middagar. Den som vill kan dessutom få beställningen hemkörd i en taxi, vilket kostar lite mer, men gör att maten fraktas riskfritt. Daniel berättar att restaurangen fått många nya kunder på det sättet. – Inte minst i de södra delarna av Uppsala. Många i Norby, Sunnersta, Rosendal, Eriksberg och Kåbo beställer numera hem lite lyxigare middagsmat av oss på helgerna.

Det som Daniel dock helst vill berätta om och som han och övriga på restaurangen är mest stolta över detta år är samarbetet man skapat mellan privatpersoner i Domtrappkällarens nätverk, personalen på restaurangen och Akademiska sjukhuset. Idén kom från en av Daniels och Emmas vänner, Eva Svensson, som föreslog att de skulle leverera klassisk svensk lunchmat till personalen på sjukhuset som slet hårt med covidvården.


Samhälle / Södra Staden

ttning, leva”

Satsningar i Sävja för att bryta kriminellt beteende I kommunens budget för 2021 avsattes 1,5 miljoner för att bryta kriminellt beteende hos barn redan i mellanstadiet. Området Sävja blir det första där satsningen genomförs. – En nyckel i arbetet kommer att vara samverkan mellan socialtjänst, skola, fritidsverksamhet, polis och föreningsliv. Vi knyter på det här sättet ihop arbetet med barns fritidsaktiviteter med socialnämndens arbete på ett tydligare sätt. Tillgång till fritidsaktiviteter är en viktig skyddsfaktor för barn, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

Den 18 januari blev det Wallenbergare samt Raggmunk med svamp. Den 19 blev det Pasta med jordärtskocksås rostade pumpakärnor och solrosfrön.

Tack vare sitt stora närverk och många stamkunder har man kunnat satsa på en service till personalen på Akademiska sjukhuset som inneburit lunchlådor till dem som jobbat med covidpatienter. ”På sjukhuset har det för mycket att göra, här har vi för lite”, säger ägaren Daniel Eriksson. ”Det vill vi göra något åt!”

På restaurangen hade man för lite att göra, på sjukhuset för mycket och många privatpersoner nästan letade efter sätt att hjälpa till på. – Ganska enkel ekvation egentligen, konstaterar Daniel. Folk swishar oss 100 kronor, vi lagar en god lunch och kör till sjukhuset, som sedan ser till att berörd personal får den. Hittills har nästan 2000 luncher lagats och distribuerats och än är det inte över. En viss avmattning har skett i takt med att människor ser ljuset i coronatunneln, men Daniel påpekar att personalen på sjukhuset fortfarande sliter hårt. Där är läget ännu inte bättre och vissa avdelningar är överbelastade. Den som vill bidra med 100 kronor – eller förstås mer – är välkommen.

Utifrån kartläggningarna tas under hösten sedan metoder och arbetssätt fram. Målgruppen är familjer i området med barn i årskurs 4 och 5. – Att vårdnadshavare så tidigt som möjligt får tillgång till föräldrastöd och hjälp att stötta sitt barn i kombination med att det finns fritidsaktiviteter kommer att påverka barnens hälsa och skolgång, och i slutändan också deras framtid. Alla barn i Uppsala har rätt till en framtid utan kriminalitet och otrygghet, säger Asal Gohari (S), socialnämndens ordförande.

Vill du synas här? Hör av dig till oss! Sedan december i fjol har ca 1800 matlådor bokats och levererats till Akademiska sjukhusets covidpersonal.

– Vi blir inte rika på det här, men lite har det hjälpt också oss att överleva vintern, avslutar Daniel. Att vår personal kan fortsätta arbeta är förstås viktigt för oss, men först och främst känns det bra att

sjukvårdspersonalen som gör ett fantastiskt jobb kunnat få riktigt bra lunchmat härifrån ett par gånger i veckan under året.

TEXT: ANNA LÖFVING

JONAS: 076-035 10 79 JONAS@SODRASTADENUPPSALA.SE KIM: 076-848 38 73 KIM@SODRASTADENUPPSALA.SE TERESE: 073-513 49 78 TERESE@SODRASTADENUPPSALA.SE

SÖDRA STADEN SÖDRA STADEN 13


Samhälle / Södra Staden

Hålla rent med omsorg av miljön och människan Det är livligt på kontoret idag. Runt benen på mamma Sofia och pappa George springer Nicole, 2,5 år, och cockerspanieln Iris. Full fart – och av en ren slump lyckas George rädda den dyrbara vasen som företaget i lokalen bredvid i kontorshotellet i Ultuna satt upp i fönstret. – Puh, det där hade kunnat bli dyrt för oss, skrattar George. Men jag är van!

D

et är mer än tio år sedan George kom till Sverige som turist från Rumänien och blev kvar. Han gillade Sverige, fick snabbt vänner och jobb och träffade så småningom Sofia Högberg från Huddinge. Hon hade pluggat på universitetet, men samtidigt arbetat inom städbranschen och tillsammans bestämde sig paret för att starta städbolag. – Vi tvekade ganska länge, det är riskfyllt att starta eget, säger Sofia, men 2015 vågade vi ta steget.

Det har gått några år och numera bor familjen i Gottsunda i Uppsala. De stortrivs med både privatliv och arbetsliv och firman, som heter Maldini (efter en kär maine coonkatt) AB, växer stadigt. Båda säger att utvecklingen inte får gå för fort, det är viktigare att arbeta i en takt som gör att inriktning och mål med verksamheten hänger med. Sofia säger att två saker är viktigare än andra. – Miljömedvetenheten och omtanken om de anställda. I början hade vi inte kollektivavtal utan tjänstepensioner och försäkringar på annat sätt. I takt med att vi började växa föll det sig dock naturligt att ha kollektivavtal. Vi gjorde den övergången för att vi ville ge våra anställda fullständigt schyssta villkor i denna osäkra städbransch där många tyvärr blir utnyttjade på många olika sätt. De anställda, idag fyra stycken på deloch heltid, kommer alla från andra länder. Det är tre killar och en tjej och alla är väldigt noggranna, trevliga och omtyckta. I början fanns det kunder som ifrågasatte killars kompetens inom städyrket, särskilt killar från andra länder, men numera undrar ingen något sådant. – Tvärtom, skrattar Sofia. Är någon av killarna sjuk och vi måste skicka någon annan blir kunden inte alls glad. De vill alltid att 14 SÖDRA STADEN

George, Nicole och Sofia bor i Gottsunda, har kontor i Ultuna, men jobbar i hela Uppland. ”Att driva städföretag med inriktning på miljö och medmänniska har blivit ett sätt att leva”, säger de.

precis samme man som brukar städa ska göra det igen.

Och så försöker George och Sofia alltid att ordna det. Har man en gång lärt känna familjen och huset eller lägenheten som ska städas är det lättare att komma tillbaka. Det gäller såväl privatstädning som städning på kontor eller skolor. Det andra benet i firman Maldini är miljömedvetenheten och här intygar paret att de inte kompromissar om något. De åker så ofta det går kommunalt eller cyklar till sina kunder och alla artiklar de använder i verksamheten är miljövänliga. Varje litet strå man drar till den stora miljöstacken är viktiga, säger Sofia. – Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor, så det känns självklart. Trots coronatider har företaget gått bra det senaste året, men det finns plats för att utvidga verksamheten framöver. I takt med att många fler arbetar hemifrån tycks intresset för ett rent och snyggt hem växa och kunder från

när och fjärran hörs av. Helst städar Maldini i eller i närheten av Uppsala, men på sikt är tanken att också utföra arbeten i både Stockholmsområdet och norr ut.

Det viktiga är, som sagt, att hinna lära känna varje kund så att man kan utföra bästa möjliga jobb. De flesta som anlitar Maldini är privatpersoner som vill ha städning en gång i veckan eller en gång varannan vecka. Priset är förstås beroende på storlek av ytan och typ av städning, men i snitt kan man räkna med 240 kronor per timma (efter rutavdrag) och runt tre eller fyra timmars städning varje gång. – Vi är inte allra billigast, men absolut inte dyra, säger George. Vi tror inte på lockpriser eller andra luriga lösningar, vi vill arbeta långsiktigt och vinna förtroende hos våra kunder. Den som vill ha trygg och effektiv hjälp med städningen är varmt välkommen att ringa eller mejla oss. Eller förstås läsa mer på vår hemsida! 018-472 17 00 www.maldini.se

TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING


Reportage / Södra Staden

I Uppsala finns en av Sveriges största biodlarföreningar

”Vi pratar bara om bin!” Helst hade nog Mårten Markne haft en egen trädgård att hålla till i med sin hobby. Att enkelt titta till, sköta om och alltid ha koll på läget hade varit idealt, men nu har han fått anpassa sig till omständigheterna. – Jag lånar plats hos folk som tycker det skulle vara roligt att ha honungsbin i trädgården, men inte själva vill eller kan hålla på med biodling. Det är min lösning för att kunna ha bin trots att jag bor i lägenhet. TEXT OCH FOTO: ANNA LÖFVING

B

iodling har varit en hobby sedan Mårten och hans familj hade kolonilott för några år sedan och fick upp ögonen för hur insekter, odling, växter och allt i naturen samspelar. I bisamhället kan man följa årstidernas växlingar och utmaningar i närbild. Mårten berättar passionerat om arbetsbin, drönare och drottningar, som både lever tillsammans och tar död på varandra.

– Det är jättespännande att se vad som händer i samhället under ett år. På våren och försommaren växer samhället med tiotusentals bin. I naturen, om de hade bott i ett ihåligt träd, skulle drottningen och halva samhället gett sig iväg för att hitta någon annanstans att bo – de hade svärmat. Som biodlare vill jag undvika det och delar samhället kontrollerat, så att både bina och jag blir nöjda. SÖDRA STADEN 15


Reportage / Södra Staden

”Någonstans mellan en halv miljon och en miljon bin finns i mina nio kupor i trädgårdarna mellan Eriksberg och Flogsta”, berättar hobbybiodlaren Mårten Markne. Förra året tog Mårten hand om 750 kg honung – ett rekordår – och han berättar hur han varsamt hanterar honungen så att den ska behålla sin fina karaktär. 16 SÖDRA STADEN


Reportage / Södra Staden Reko står för Rejäl konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. Kunder förbeställer varor direkt av lokala livsmedelsproducenter via Facebook och hämtar på en förbestämd tid. Inget säljs på plats. I Uppsala finns Reko i Boländerna och Gränby.

Mårten och jag träffas i en trevlig villaträdgård i Eriksberg i Uppsala. I huset på tomten bor Susanne Klockars med sin man och hund och Susanne berättar hur roligt det är att få husera en av Mårtens bikupor på sin tomt. – Jag har inte själv haft en tanke på att odla bin, men när idén från Mårten dök upp nappade jag. Det är så roligt att lära sig mer om bisamhällena och kunna följa från köksfönstret hur bina lever. Familjen Klockars är en av fyra familjer som Mårten placerat sina bikupor hos. Han ser det som en ynnest att få komma hem till människor som bryr sig om hans vänner bina. Att ha en bikupa i sin trädgård är ofarligt om man inte är allergiker och det händer mycket sällan att bina sticks. Susanne berättar att både hund och barnbarn är nyfikna på bikuporna, men att hon ser till att de inte kommer för nära. – Jag föreslog först en annan del av trädgården, men Mårten tyckte att den mer avskilda hörnan här är bäst, säger Susanne. Här får bina lugn och ro. Det bästa med biodling är, enligt Mårten, just att det skapar lugn och ro. Är man stressad av jobb eller studier blir man fort lugn när man umgåtts med bina en stund. Att se dem samarbeta för att producera honung i sin kupa känns fint, särskilt som man själv så småningom kan ta del av honungen. – Jag skördar honungen ungefär tre gånger varje sommar. Eftersom honungen är binas vintermat får de på hösten sockerlösning som ersättning. Socker är minst lika bra mat för bina som honung.

Susanne Klockars, som själv aldrig tänkt ägna sig åt biodling, tycker det är jätteroligt att få husera en av Mårtens bikupor i sin trädgård. ”Jag älskar att titta ut genom köksfönstret och se bina surra bland mina buskar och blommor!”

Viss del av honungsburkarna säljer Mårten sedan under varumärket Eriksbergshonung via den så kallade Rekoringen i Boländerna, där man varannan torsdag kan hämta de burkar man beställt på Facebook. Han blir knappast rik på sin hobby utan säger att det först efter fyra års arbete inte längre gick med förlust att odla bin. – Att starta biodling kostar några tio tusentals kronor med tanke på utrustning, material och själva bina, men det är inte för pengarna man har en hobby, berättar Mårten. I Uppsala finns en av Sveriges största biodlarföreningar med mellan 250 och 300 medlemmar. De flesta är män, men fler kvinnor, ungdomar och utrikesfödda ägnar sig numera åt biodling. Mårten, som sitter med i styrelsen, tror att trenden, kommer att hålla i sig.

– Det är en trevlig hobby på alla sätt. När vi träffas i föreningen delar vi erfarenheter och ger råd och tips. Vissa människor nördar in på modelljärnvägar, vi pratar bara om bin.

Uppsala biodlareförening grundades 1888 och är en av Sveriges största biodlarföreningar. Läs mer: uppsalabiodlare.se SÖDRA STADEN 17


Kultur/ Södra Staden

En kyrka för alla En kyrka som vänder sig utåt mot samhället och deltar i människors vardag, lika mycket som den utgör en fast punkt för många olika verksamheter och en trygg hamn för den som söker ro för själen. Modern och tillgänglig, med ändamålsenliga lokaler och en personal som funnits med ett tag, för att de trivs och känner verklig arbetsglädje.

S

å ungefär berättar prästen Sofia Hedman om sin arbetsplats, Sävja kyrka i Danmark-Funbo församling. Hon har jobbat i församlingen i nio år och ser många fördelar med kyrkan som är modern (den invigdes 1984) och lätt att använda för olika ändamål. – Före pandemin var det fullt här nästan varje kväll, säger Sofia. Körer, band som repar, konfirmationsverksamhet och andra ungdomsgrupper.

Man har stort fokus på barn- och ungdomsverksamheten och möter uppskattningsvis 75 % av alla barnfamiljer i Sävja, enligt Sofia. Några av hennes kollegor har jobbat mer än dubbelt så länge som hon själv och är fortfarande lika entusiastiska. – Det är en rolig, frisk och bra församling att jobba i, konstaterar Sofia. Pandemin har förstås påverkat församlingens verksamhet, precis som för alla andra. Man har följt samma regler som gällt för skolorna och har kunnat hålla igång grupper för de yngre barnen, om än med vissa restriktioner. För de som är födda 2002 och tidigare har det varit tuffare. – Vi har ordnat promenader, haft samtalsgrupp och försökt peppa dem på olika sätt, säger Sofia. Men det har varit och är oerhört jobbigt för ungdomarna. Många mår dåligt och det är bara att hoppas på att vi snart kan börja träffas ordentligt igen. Kyrkan ligger en bit från Sävja centrum och skogsremsan som finns emellan utgör på sätt och vis en barriär mellan de som bor i centrum och villaområden på andra sidan. 18 SÖDRA STADEN

Sofia Hedman har arbetat i församlingen i nio år och stortrivs. Hon uppskattar det öppna och samarbetsvänliga arbetsklimatet som strävar efter en kyrka för alla, även för dem som inte hittar till kyrkan av sig själva.

Enkelt, ljus och avskalat. Så ser kyrksalen i Sävja kyrka ut. På väggarna hänger tre stora målningar av Hans Lindström. Vid behov kan rummet utvidgas så att det rymmer 250 personer.

En av målningarna av Hans Lindströmi kyrkan heter Klippan, en symbol för den fasta grunden, ordet och tron.

– Många som hittar hit självmant kommer från resursstarka familjer, berättar Sofia. Men kyrkan måste vara öppen för och lyssna på alla människor. Därför är vårt samarbete med Sävja kulturhus så viktigt. Vi var med där redan på utvecklingsstadiet och planerade våra egna lokaler, några av våra diakoner har sin arbetsplats där och vi samarbetar dagligen med fritidsgården, skolan och biblioteket. Det är språkkafé ena dagen, tjejgrupp andra dagen och Vågasjungakör den tredje. Idag är vår närvaro självklar och den är förankrad hela vägen upp till kulturnämnden. Det är viktigt! Vi tänker också mycket på hur det blir framöver när utbyggnaden av sydöstra staden kommer igång. Det blir en spännande tid med nya utmaningar för oss.

Pandemin har påverkat på fler sätt. Personalen har fått göra sig hemmastadd med ny teknik som Zoom och Teams och att producera visuella gudstjänster. – I början ställde vi upp en kamera och filmade söndagsgudstjänsten rakt av. Det blev stentråkigt. Nu har vi förstått att vi måste tänka nytt. Gudstjänsterna är mycket kortare, vi håller oss till en tråd, inte flera och vi använder oss av kyrkorummen, både här i Sävja och i Funbo och Danmarks kyrkor, på ett bättre sätt. – Sen funkar Zoom riktigt bra för till exempel morgonbön som vi har varje onsdag och som är väldigt populär att delta i. Vi har ett samarbete med en församling i Wales och de var snabba på att utnyttja den tekniken. Vi inspirerades och lärde av dem.


Ungt perspektiv / Södra Staden Vi fortsätter serien Ungt perspektiv där barn och unga från stadsdelar där Södra staden delas ut får berätta om sin miljö. Efter Ekeby och Gottsunda är det Kåbos tur. Edda Frick, 6 år, guidade runt Södra Staden genom sina hoods.

Jambo!

I en liten del av tavlan Klippan ser man Sävja kyrka avbildad. Men man får titta noga. Den stora målningar ser ut att enbart bestå av klippformationer. Det är lätt att missa alla detaljer.

För att motverka det digitala utanförskapet har personalen snabbutbildat en del äldre församlingsbor som nu kan följa de digitala gudstjänsterna utan problem. – Vissa saker tror jag vi kommer att fortsätta med även efter pandemin, fortsätter Sofia. Till exempel mogonbön på Zoom. Men jag längtar såklart efter att kunna träffas fysiskt, att se olika generationer tillsammans, att vi kan komma ut ur våra bubblor och mötas på riktigt. Och att få sjunga tillsammans. Att gnola på en psalm ensam hemma är inte riktigt samma sak som att sjunga i en kyrksal. En anledning till Södra stadens kyrkbesök är att prata om pingsten. Det är en av kristendomens viktigaste högtider men gemene man har ofta en

något diffus kunskap om vad det är man firar. Mest förknippas nog pingsthelgen med bröllop även om den traditionen minskat de senaste åren när många väljer solsäkrare augusti i stället. Pingsten brukar kallas ”kyrkans födelsedag” då den heliga ande gav sig tillkänna för lärljungarna och gav dem ett språk och en kraft att bygga vidare på Jesu lära. – Jag brukar tänka att pingsten i grunden handlar om att Gud visar att kommunikation är möjlig. Att den är berättelsen om undret att människor överhuvudtaget kan förstå varandra. Kyrkan är en gemenskap för människan med sina sår, med sina problem. När vi vågar prata om dem och visar att livet inte bara är en motorväg – då är det på riktigt.

TEXT OCH FOTO: YLVA LILJEHOLM

Jag heter Edda Frick och är 6 år och bor på Norbyvägen i Kåbo. Jag var i Stockholm och Paris när jag var liten och sen har jag varit i Kenya, till exempel när jag fyller år. Jag fyller den 28 december, precis efter julafton. Det är lika roligt att bo i Kenya som i Kåbo men det är bra att det hela tiden är sommar i Kenya. Jag bor i det där vitgråa huset på Norbyvägen och det är nära till skolan. Det finns en genväg till skolan som jag nästan alltid går. Det bästa med att bo i Kåbo är att ha en pool och att ha bra föräldrar, fast det skulle jag ha var jag än bodde. Det som också är bra med Kåbo är att mamma och pappa har klippt grenar till oss i trädgården och där kan vi leka agenter. Vi har en agentcentral där. Vi har löst många olika brott. Jag brukar leka med Lisa som jag har känt kanske 13 år, eller mindre eller mer. Hela mitt liv i alla fall. Vi går i förskolan tillsammans. Vi brukar leka hos varandra, och äta hos varandra och gunga eller spela. Det bästa med Lisa är att hon är en bra kompis, hon hjälper mig när hon är ledsen, hon är tacksam. Hon bor svinnära förskolan. Jag kan gå till henne själv.

Titta – där kommer nån som åker skateboard, mitt i vägen. Jag har sett på bild nån som var blind som åkte skateboard och så har jag sett bild på nån som inte hade några ben. Jag brukar inte gå till Botaniska men nu gör vi det för mamma och pappa tyckte att jag skulle visa den, men sen ska vi gå till Pelleparken för den ligger i Kåbo. När jag bor i Kenya bor jag i ett annat hus som är fint och husen som är runt omkring har ingen vattenkran. Det är inte så mycket corona i Kenya men på flygplatsen behöver man mask på sig.

I skolan i Kåbo måste man tvätta händerna hela tiden men det måste man före corona också. I Botaniska trädgården finns många blommor men det har vi i vår trädgård med. Vi har gula och vita och lila blommor, men jag vet inte vad de heter. Min lillebror har gjort en blåsippa i tyg. Jag kan sjunga Blåsippan ute i backarna…

Här är dammen i Botaniska men man kan nog inte bada i den. Här är lavendel, såna har vi hemma. Humlor gillar såna. Jag vet vägen till Pelleparken så nu går vi dit. Det bästa med den är att det finns roliga grejor, många barn att leka med. Jag kan alla figurerna tror jag. Måns, Bill och Bull, sen kan jag Pelle, Maja, Gullan och Trisse. Jag kan redan läsa men jag har bara en Pelle-bok tror jag. Jag tycker om allt i skolan utom om det blir bråk och någon springer ifrån mig och håller för öronen för att de inte vill höra vad jag säger. Men då kan man fråga fröken eller så kan man lösa det själv. I Pelleparken som är den finaste parken någonsin finns Bussen, Grisen, Skolan, Pelle och Maja, Konditoriet, Fiskhjulet, Fängelset, Domkyrkan och en massa annat. Nu ska jag köra bussen och sen gömmer jag mig för dig och sen ska jag klättra upp i Domkyrkan. På vägen hem ska jag visa dig var det finns en stor stol man kan sitta i och att det finns träd med vårtor på. Lisa har en vårta på foten och jag har en vårta på fingret. Det enda som inte finns i Kåbo är Leo Lekland. PS. Jambo betyder hej på swahili

BERÄTTAT FÖR: YLVA LILJEHOLM

SÖDRA STADEN 19


Fritid / Södra Staden

”Det blir inte mycket tid över till annat” Gräsmattan nedanför Arrheniusplan i Ultuna är en bra plats för hundträning. Där träffar Södra Staden Sofia Österdahl och en av hennes två australian shepherds, femåriga Skyler. Om några veckor ska Sofia och hennes kompanjon Kim Andersson hålla prova påkurs just här.

K

ursen är två dagar och man kan få testa på olika hundsporter som rallylydnad, freestyle, spårläggning och mycket annat. Sofia lägger det mesta av sin tid på sina och andras hundar. – Jag har kurser de flesta dagar i veckan och sen har jag många privatträningar också, det kan bli mellan två och sex om dagen, berättar hon.

Sina egna hundar, Skyler och Yosie, tränar hon aktivt tre till fyra gånger i veckan plus dagliga promenader i skogen. – Det blir inte mycket tid över till annat, säger hon. Australian shepherds är arbetande hundar och det är viktigt att de får träna både kropp och hjärna. – Det har blivit en populär ras, men alla tänker inte på hur mycket den kräver utan skaffar en australian shepherd mest för att den ser cool ut med sina blåa eller olikfärgade ögon. Pandemin har inneburit att många skaffar hund. De flesta har koll på vad de gör men något Sofia lagt märke till under kurserna hon håller är att många ställer alltför stora krav på sina hundar. De vill att hundarna ska lära sig en massa saker alldeles för fort. Hundarna måste få utvecklas i sin egen takt. Sofias sätt att arbeta med hundarna handlar mycket om att avleda och förstärka. Istället för att försöka tvinga bort ett beteende från hunden, till exempel att den skäller, så uppmuntrar hon det beteende man eftersträvar. – Istället för att försöka tysta en skällande hund kan man försöka avleda den så att den 20 SÖDRA STADEN

Det bästa Skyler vet är att jaga frisbees. Det näst bästa är en dragkamp med matte.

får fokus på något annat, och man kan belöna den så fort den är tyst.

– Något jag också jobbar med på kurserna är att få folk att komma ur sin bekvämlighetszon. Om man vill få hundens uppmärksamhet när något annat spännande händer i närheten räcker det inte att man klappar den på huvudet och berömmer den lite försiktigt. Man måste lägga lite entusiasm bakom, bli den som hunden tycker är roligast och mest spännande att fokusera på! Prova på hundsports-lägret äger rum den 5-6 juni klockan 10.00-15.00. Max sex ekipage kan delta. Läs mer om Sofia och Kim på www.hundarnaifokus.webnode.se

TEXT OCH FOTO: YLVA LILJEHOLM

Skyler har hela sin uppmärksamhet på Sofia. Vad ska hon be mig om att göra härnäst, tycks Skyler tänka.


Fritid / Södra Staden

Sommargåva Ansök om “Sommargåva 2021”, en gåva för att möjliggöra sommaraktiviteter. Pandemin omöjliggör att det dela ut badpass i år, men diakonin i Uppsala pastorat vill ändå kunna ge barnfamiljer ett ekonomiskt stöd inför sommaren. Gåvan är tänkt att kunna möjliggöra sommaraktiviteter för barnen. Sökande ska ha försörjningsansvar för ett eller flera barn 4-19 år och bo inom Uppsala pastorat, samt leva på försörjningsstöd eller en låg inkomst. Ansökan ska ha inkommit senast 28 maj 2021 och kan endast skickas in per post. Ansökan skickas till: Uppsala pastorat, Box 897, 751 08 Uppsala. Märk kuvertet: ”Ansökan Sommargåva”

T

T E V E L

IV

EL T U T IV

AKT

VÄLKOMMEN TILL SUNNERSTASTUGAN CAFÉ FIKA, VÅFFLOR, TOAST, SOPPA M.M.

UTHYRNING

MTB, LANDSVÄG, KAJAK, KANADENSARE, VANDRING M.M.

KURSER

MTB, LANDSVÄG, KAJAK, RULLSKIDOR M.M.

EVENT

KONFERENS, TEAMBUILDING, ÄVENTYR M.M.

AKTIVT UTELIV | SUNNERSTASTUGAN | TEL. 018-10 88 04

barn, inte fru

Vi kämpar för att ingen flicka ska tvingas gifta sig. Vi är Plan International. flickafadder.se SÖDRA STADEN 21


Fritid / Södra Staden

Hästglädje på Stall S I vackra Hågadalen, alldeles nära stan, ligger Stallföreningen Norra Norby Gård, eller Stall Surmulen som den också heter. I hagarna runt om stallbyggnaderna samsas 25 hästar och skapar en härlig miljö för alla vandrare och cyklister som rör sig i området.

F

öreningen arrenderar ungefär 32 hektar mark plus byggnaderna av kommunen sedan 2016. Medlemmarna har sin egen häst uppstallad men alla hjälps åt att sköta anläggningen tillsammans med Gaby Nohlén som är den enda anställda. Hon jobbar fyra timmar per dag med morgonfodringen och utsläpp av hästarna. – Annars gör medlemmarna allting enligt

ett schema, berättar Elin Esssemyr som är ordförande i föreningen. På helgerna turas vi om att ha stalltjänst och vi har gemensamma arbetsdagar, när det inte är pandemin. Då vi fixar med allt sånt som måste fixas med på en gård, men som inte hinns med till vardags.

Det är söndagseftermiddag när Södra Staden hälsar på och det är lugnt men ändå full aktivitet. En flicka borstar på Garbo, en ponny hon är medryttare till, mor och dotter Hilda Andersson och Gunilla Lundahl förbereder hästarna Bailey och Janne för en ridtur. Anna Sellberg beskär en rosenbuske – ursprungligen en krukros från ICA Maxi, skrattar hon, och någon leder in Noffe och Prinsen från hagen. Några vandrare passerar stallplanen med sina hundar och en cyklist rullar makligt förbi oss. – Det är kul när folk kommer förbi och klappar hästarna, det har vi inget emot, säger Elin. Men ibland kan cyklister vara lite hänsynslösa, de swischar över stallplanen i full fart utan att tänka på att hästar är flyktdjur och kan bli rädda.

Hemleverans redan ikväll Välj Hemleverans Kväll i kassan på apoteket.se senast kl 16 på vardagar, så levererar vi samma kväll.

19:Tel: 0771-450 450, apoteket.se 22 SÖDRA STADEN

Elin föll direkt för Jack. Han är stilig, lugn och kan lite av varje. Just nu återhämtar han sig från en lång konvalecens men är i princip återställd.


Fritid / Södra Staden

Surmulen! Att kunna hålla sin häst så nära stan är en fantastisk fördel och kön till en stallplats är lång. Att ha verksamheten granne med ett naturreservat och populärt friluftsområde kräver ett samspel och ömsesidig hänsyn. – För det mesta går det bra, fortsätter Elin. Men häromveckan blev en häst skrämd av ett tält som några satt upp och ryttaren ramlade av. Fast det gick bra, ingen skadade sig. – Kiteflygning är heller ingen bra kombination med betande djur, inflikar Anna som är klar med rosenbusken. Förutom sådana incidenter är det ett paradis, både för ryttare och hästar, menar Elin. – Och vi har ett jättebra samarbete med kommunen. Vi fick till exempel lov att sätta stängsel i en av hagarna så att vi kunde skilja stona och valackerna åt. Det blev jättebra och det är faktiskt mer tillgängligt för människor att ta sig fram nu. Att det är en livsstil att ha häst blir uppenbart när man pratar med Elin. Hon är i stallet nästan varje dag, pysslar med sin häst Jack som är halt och fixar med allt möjligt. Hon visar runt i stallet där var sak står på sin plats och alla medlemmar har ett eget skåp där de kan förvara saker. I sadelkammaren tronar en av stallets fyra katter, Sigurdh. Han är inte särskilt kelsugen utan skjuter rygg när vi stör hans frid. Elins häst Jack som går ute själv i hage gnäggar och pockar på uppmärksamhet. – Han är hungrig och vill ha sällskap, skrattar Elin. Elin gör som Jack vill och hämtar in honom. Han är en stilig fux som Elin föll för med en gång. – Han är min andra häst. Min första blev 17 år och den hade jag uppstallad här i början, innan jag flyttade. Så nu är cirkeln sluten när jag är tillbaka på samma ställe.

Mor och dotter Gunilla Lundahl och Hilda Andersson förbereder en ridtur tillsammans. Gunilla ska rida på Hildas häst Janne och Hilda har lånat en häst från en kompis.

Jack trampade in en sten i hoven förra sommaren när han och Elin var på Gotland. Det blev komplikationer och sen dess har han varit halt men är på bättringsvägen, eller kanske till och med helt bra. – Det är lite svårt att säga, men nästan bra är han i alla fall. Jag har börjat rida honom så smått och det funkar fint. Jag ville ha en lugn häst som är allround och kan lite av varje och det är precis sån Jack är.

Stallkatten Sigurdh blir sur när vi tittar in i sadelkammaren och stör hans frid. Elin ursäktar honom med att han är en sån personlighet…

När det inte är pandemin brukar medlemmarna ha en hel del aktiviteter tillsammans. Det kan vara grillkvällar, maskeradshoppning, Hubertusjakt när deltagarna klär sig fint och rider ut (inte för att jaga räv dock), söndagsfika, adventsfirande och mycket annat.

– Vi har roligt, det är högt till tak, alla bidrar med det man kan. Det gör att man orkar med allt jobb det innebär att vara hästägare, säger Anna. – Vi är som en stor familj, avslutar Elin utan att det låter det minsta klyschigt.

Tvärtom. Stall Surmulen lever inte upp till sitt namn (som säkert kom till med glimten i ögat). Här samsas hästar, hundar, katter och människor och ingen verkar det minsta butter – utom möjligen katten Sigurdh då. Läs mer om Stall Surmulen på www.norranorby.se

TEXT OCH FOTO: YLVA LILJEHOLM

SÖDRA STADEN 23


Kultur/ Södra Staden

En värld av färg oc Att kliva in genom porten till Konstnärskollektivet Koppar i Ekeby är som att ta steget in i en annan värld. En värld av färg och form och värme och skratt.

H

är håller tre tatuerare och för närvarande fyra andra konstnärer till, delar utrymme, kaffepauser, liv och

skapande. – Vi klickar, vi inspirerar varandra och vi har kul, säger Alina Eklund som tillsammans med Sofia Lundhammar drog igång verksamheten i januari 2019. Erica Stjerndahl har också varit med nästan sen start. Hon jobbar med laser, alltså att ta bort tatueringar eller delar av dem. Sist in är Gaby Everett som direkt kände att hon vill vara just här och ingen annanstans med sin tatueringsverksamhet.

Själv är jag på väg att ta ett stort steg, inte bara in genom kopparporten till kollektivet utan också mot mitt livs första tatuering. Efter 25 års velande har jag bestämt mig. Nånting med löv på insidan av underarmen ska det bli. Sofia har ryckt in på sin lediga dag för att göra jobbet. Efter en kort stunds googlande bestämmer vi oss för två blad från blomman Linnea. Dels för att de är fina, dels för att de lätt går att bygga vidare på, dels för att jag har mitt sommarhjärta i Småland och Linnea är Smålands landskapsblomma. Sofia gör en stencil på min arm, som en borttagbar tatuering, för att jag ska kunna se var den passar bäst och i vilken vinkel jag vill ha den. Gaby Everett tauerar in ett kattansikte på Kristina Valheim Stiaurens lår.

I verkstaden tatueras det för fullt. Alina gör ett korphuvud på Erica, som definitivt vinner ligan över flest och coolast tatueringar, Gaby jobbar med en kattbild på Kristina Valheim Stiaurens lår. Det pratas och flamsas samtidigt som koncentrationen är hög. Alla fem utgör en del av kollektivet. Kristina har en liten ateljeplats på övervåningen där även tre andra som inte är på plats idag också håller till. Målningar, serieteckningar, typografier, skisser vittnar om en mångfald av olika uttryckssätt. Det är en fin stämning i lokalen som ursprungligen tillhörde Ekeby bruk. Kollektivet har verkligen gjort det till sitt med väggmålningar, gamla vackra soffor, små figurer på hyllor, kuddar, växter och en välanvänd kaffekokare. Samtidigt finns en del av det gamla kvar, som kopparrören på väggarna och teglet som skymtar fram på vissa delar av väggarna. Man blir glad och lugn av att vara där och jag känner ingen oro för att låta Sofia sätta nålen i mitt skinn. Det gör inte ens ont. Det är 24 SÖDRA STADEN

ungefär som att busa med en kattunge med lite för vassa klor. De små linneabladen går fort att göra, jag får skyddsplast på och instruktioner hur tatueringen ska skötas om de första dagarna.

Sofia har tatuerat sen 2009 men känner sig långt ifrån fullärd. – Det finns alltid nya saker att ta till sig, säger hon. Och man kan prova nya sätt att jobba på. Jag har till exempel aldrig tatuerat på mässor, det skulle jag vilja prova. Men det får bli efter pandemin. Verksamheten har rullat på sen starten för drygt två år sen men såklart har pandemin påverkat. Det händer att folk avbokar vilket aldrig skedde före Covid. – Och plasthandskarna har blivit väldigt mycket dyrare och ibland inte ens gått att få tag på, suckar Sofia.

Interiören hos kollektivet liknar inget annat. På vissa ställen får muren titta fram och kopparrören hänger synliga.


Kultur / Södra Staden

ch form En tatuerare är både hantverkare och konstnär i ett. En konsthantverkare. Det är i alla fall så Sofia, Alina och Gaby ser sig. Varje tatuering kommer till i samklang med den som ska få den. Det finns inga kataloger att bläddra i, inga standardiserade motiv som man slänger fram. Tvärtom – varje möte med en kund blir unikt. Det är viktigt att det blir rätt. – Vi har också lite olika stilar, berättar Sofia. Jag tycker om att göra motiv hämtade från djur och natur. Geometriska figurer och symboler är svårare, jag tycker liksom att det krockar med räta linjer på en bullig kropp. – Det är en så häftig konstform, säger Sofia. Människor har tatuerat sig i alla tider och i många olika kulturer. Man har hittat tatueringar på mumier till och med. Det pågår genom århundradena, folk tröttnar aldrig, man vill pryda sin kropp och förmedla ett budskap. Dagen efter besöket hos Konstnärkollektivet Koppar drar jag bort plasten från tatueringen och tvättar bort överskottsfärgen. Jag beundrar mina blad och inser att detta må

Sofia gör en stencil av linneblommans blad för att lätt kunna se exakt var på kroppen tatueringen passar bäst.

vara min första tatuering, men det kommer inte att bli min sista!

SOMMAR PÅ MÖTESPLAts GOTtSUNDA!

MÄNNISKAN HAR ALLTID TATUERAT SIG OCH SMYCKAT KROPPEN MED OLIKA MÖNSTER. TATUERING HAR OCKSÅ ANVÄNTS FÖR ATT MÄRKA SLAVAR, SOM EN DEL AV RELIGIÖSA RITER OCH SOM EN IDENTITETSMARKÖR. TATUERINGEN SÄGER VILKEN STAM ELLER SUBKULTUR DU TILLHÖR. MED KRISTENDOMEN FÖLJDE EN STIGMATISERING AV DEN SOM TATUERADE SIG, DET ANSÅGS SYNDIGT OCH DET VAR NÄSTAN BARA SJÖMÄN OCH KRIMINELLA SOM BAR DEM. DEN ÄLDSTA TATUERINGEN MAN HITTILLS FUNNIT FANNS PÅ ISMANNEN ÖTZI SOM HITTADES I GRÄNSTRAKTERNA MELLAN ÖSTERRIKE OCH ITALIEN. HAN TROS VARA HA LEVT MELLAN 3400 OCH 3100 ÅR F.KR.

TEXT OCH FOTO: YLVA LILJEHOLM

SO FR MM ÅN A 12 RÖ J U PPE N T I

VI ÖPPNAR UPP MÖTESPLATS GOTTSUNDA 12 JUNI TILL 15 AUGUSTI! Vi har öppet med gratis aktiviteter för barn mellan 5 och 12 år, varje onsdag - söndag kl. 14-19 i Stenhammarsparken i Gottsunda. Med anledning av Covid-19 kommer vi anpassa aktivitererna efter rådande omständigheter så alla som deltar kan känna sig trygga. På Mötesplats Gottsundas Facebook-sida kommer vi löpande uppdatera vad som gäller när det närmar sig. Vi ser fram emot en trygg och rolig sommar tillsammans!

SÖDRA STADEN 25


På stan / Södra Staden

Vad har du för sommarplaner? Södra Staden ställer varje månad en aktuell fråga till boende i området. Har du tips på något vi ska fråga om, mejla info@sodrastadenuppsala.se. TEXT & FOTO: YLVA LILJEHOLM

Maha Abdullaziz, 51 år, Gottsunda – Jag ska inte göra något speciellt, förutom att ordna en studentfest för min dotter den 4 juni. Vi ska vara ute i trädgården, laga en massa arabisk mat. Jag hoppas att det inte blir regn den dagen.

Anna Sellberg, 57 år, Ekeby

Alva Wolwan, 19 år, Valsätra

– Jag ska ge ut min fjärde deckare på Storytel. Dödande lögner heter den. Om det går ska jag ha en releasefest. Och så ska jag köra buss och börja fila på min femte deckare.

– Jag ska åka till Gotland tillsammans med några kompisar. Vi har hyrt en lägenhet innanför murarna under stockholmsveckan. Sen ska jag jobba på macken och så ska jag chilla.

Hannah Brooks, 33 år, Ulleråker – Jag är från England och om det går kommer jag och min familj att åka dit. Annars är vi kvar i Uppsala, badar i olika sjöar och tar det lugnt.

André Oterhals, 25 år, Sävja – Ja, vad kan man göra i Coronatider…? Jag får se, ska väl träffa brorsan och göra lite musik. Vi finns på Spotify. A-Note heter vi.

Jonathan Thorlak, 38 år, Sävja – Inget annat än att jag ska njuta av sommaren och vara ute så mycket som jag kan. Träffa familj och vänner utomhus och upptäcka nya spännande ställen i Uppsala.


GRUPPINKÖP SOLCELLER

Vill du synas här? Hör av dig till oss! JONAS: 076-035 10 79, JONAS@SODRASTADENUPPSALA.SE KIM: 076-848 38 73, KIM@SODRASTADENUPPSALA.SE TERESE: 073-513 49 78, TERESE@SODRASTADENUPPSALA.SE

Haka på gruppinköp i vår med Uppsala Solenergiprojekt. Roligare och billigare. Anmäl intresse: solenergiprojekt.se/uppsala Solenergi – en självklarhet. Vad väntar du på?

SÖDRA STADEN

När du ger en gåva kommer dina uppgifter att behandlas av Röda Korset. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas. Läs mer på www.rodakorset.se/om-oss/personligintegritet

När oron sprider sig är det viktigt att veta att hjälpen också gör det.

Stöd vårt arbete i coronakrisen. Swisha valfri gåva till 900 80 12


Historia / Södra Staden

Uppsalabon Ingrid – författare med br Uppsala har ofta kallats lärdomsstaden och många kulturpersonligheter har genom tiderna förknippats med den. En del har fötts, en del har varit verksamma och en del har slutat sina liv i Uppsala. Till den tredje kategorin hör författaren Ingrid Sjöstrand som levde sina sista år i Gottsunda och ligger begravd i en minneslund på Berthåga kyrkogård.

I

ngrid Sjöstrand föddes 1922 i Rödöns församling i Jämtland under den tid då det var en skam för ett par att föda barn utan att vara gifta. Så var det med hennes föräldrar och alltså fick hon tillbringa sin första tid hos fosterföräldrar. Men när föräldrarna gift sig kunde de ta sin dotter till sig. Ingrid Sjöstrand har berättat föräldrarnas historia och om sin egen uppväxt i den självbiografiska romanen Dom stora: Bioman, som utkom 2003 och nu är slutsåld. Fiktiva romaner på samma tema är Det är nu, 1983 och Isranukel, 1993.

Efter studentexamen flyttade Ingrid Sjöstrand till Uppsala, läste några år vid universitetet där och tog sin filosofie kandidatexamen. Som ung mamma stannade hon hemma hos sina barn men var en flitig skribent i olika tidningar, och i femton år skrev hon varje vecka kåserier för tidskriften Idun under signaturen ”jeppa”. Intresset för barn och barnuppfostran kanaliserade hon i ”småbarnskvartar” i radion och dessa förvandlades sedan till böcker. Själv betraktade hon boken Kalle Vrånglebäck från 1968 som sin skönlitterära debut. Sedan kom många böcker om Kalle i olika sammanhang. År 1968 debuterade Ingrid Sjöstrand också som dramatiker med pjäsen Blått och skärt, som hon skrev tillsammans med författaren Siv Widerberg. Totalt skrev Sjöstrand ett tjugotal pjäser som sattes upp bland annat av Dramaten. Året efter publicerade hon sin första samling orimmade dikter för barn, som hon gav samlingsnamnet fundror med namn som Angår det dej kanske, Vanjopp, Nya fundror för alla som kan läsa och Natten svänger sin stjärnehatt – svipp! Den kom 1994. Som prosaförfattare debuterade Ingrid Sjöstrand 1969 med romanen Kända nästet. Den och de närmast följande böckerna blev också inlägg i debatten om ett nytt sätt att leva, och 28 SÖDRA STADEN

Försommarprakt på Berthåga kyrkogård. Foto: Johan Backlund

Författaren Ingrid Sjöstrand blev 97 år gammal.

under 1970-talet var hon en av initiativtagarna till fredsorganisationen Kvinnokamp för fred. I den så kallade Törnrosa-trilogin får läsaren följa livet för arton flickor från deras skolår fram till ålderdomen på 1980-talet. Ett tema är kvinnors begränsade liv i ett patriarkalt samhälle och hur deras självkänsla förminskas i en traditionell uppfostran.

Hon debuterade också som poet 1969 och medverkade i en antologi som ställts samman av Jarl och Sonja Åkesson. Under 1970-talet blev Ingrid Sjöstrand alltmer intresserad av kvinno-, freds- och miljöfrågor och engagerade sig aktivt i kampen mot kärnkraft och kärnvapen. Hon deltog i de samnordiska fredsmarscherna från Stockholm till Moskva och Minsk 1982 samt från New York till Washington 1983. Hennes engagemang avspeglade sig också i hennes poesi – kanske främst i diktsam-

lingen Det blåser en sol, 1979. Den har underrubriken ”systror” och flera dikter handlar om kvinnoerfarenhet och den politiska potential kvinnor äger.

I Ingrid Sjöstrands sista diktsamling, Planet till salu. Blå. Obehagliga dikter, 2014, återkom hon till hotet mot människor och miljö. ”Hennes poesi är känd för att väcka vrede, skratt och initiativ”, har en recensent skrivit om den diktsamlingen. Hon hade den sista tiden bott några år inne i centrala Uppsala men dog i Gottsunda, 97 år gammal. Hennes gravplats är i minneslunden på Berthåga kyrkogård och i dödsannonsen fanns en av hennes egna dikter. Kom natt och stryk oss över håret Sjung för oss att ännu smeker haven stränderna ännu klättrar getterna i bergen än är inte hela Jorden människans fånge.

TEXT: BIRGITTA MARKENDAHL


Historia / Södra Staden

d Sjöstrand rett register Diktsamling, 1979. Sjöstrands mest kända dikt ”Elda under din vrede” ingår i den.

Roman, 1996. Hur kvinnors liv begränsas i ett patriarkalt samhälle och hur deras självkänsla stympats av en förminskande och skambeläggande traditionell uppfostran.

I minneslunden på Berthåga kyrkogård finns Ingrid Sjöstrands gravplats. Foto: Johan Backlund

Roman, 2003 ”Allt är sett med flickblick. Inget ät påhittat, bara några namn är bytta. En roman alltså, en bioman, ett ogräs bland romaner. Orolig, men rolig, ibland. Och sorglig ofta.” SÖDRA STADEN 29


Krönika / Södra Staden

Jag är privilegierad! Jag har ofta tänkt på mig själv som världens mest privilegierade människa. Redan i skolåldern så hände det att jag medvetet tänkte: ”Jag har det förskräckligt bra. Tur att man inte är vuxen, det verkar jobbigt med allt som de måste göra.”

charmigt hus centralt i Uppsala, Norrbyska studenthemmet på Sankt Johannesgatan. Många ville absolut inte bo där, det var för förfallet och man levde för nära medstudenterna. Det var så slitet att hyran för studentrummet var den lägsta i hela Uppsala. Egendomligt. Där jag helst av allt ville bo, var det billigast! Vinstlott igen. Under de här åren kunde jag komma på mig själv med att gå runt i Engelska parken eller efter Fyrisån, sitta på Carolina eller på något av de många studentfiken och tänka tanken: ”Tänk att jag får vara med om detta. Just jag, får leva livet i denna vackra och inspirerande miljö.”

område får man leta efter. Jag cyklar genom området några gånger i veckan bara för att njuta. Stannar till vid huset där jag ska bo. I oktober ska det vara klart för inflyttning. I 35 lägenheter ska vår förening, Bygg gemenskapen Gården, hitta formerna för ett gemensamt boende. Snacka om att vara privilegierad!

Jag började studera vid Uppsala universitet. Bredvid präststudierna läste jag konsthistoria och dramatik. Allt var oerhört lustfyllt och spännande. Jag hade förmånen att kunna välja helt fritt vad jag ville ägna mig åt. Det är få förunnat i världen. Jag valde att lägga studielånet på att läsa det jag tyckte verkade mest intressant. Det fick ta tid. Tolv år roade jag mig med studier. Snacka om att vara privilegierad.

Från studenthemmet flyttade jag rakt in i ett kollektivhus i min barndomsstad. Att leva i ett kollektivhus är ett stort privilegium. Kanske är det mitt livs stora privilegium – att förstå att delandet, närheten, beroendet är just det – ett privilegium. Många tycks tro att oberoende och självständighet är lyckan och livets yttersta mening. Sedan bodde jag med familjen mitt i Visby i 13 år. Vackrare stad finns förmodligen inte. Nu är jag privilegierad att åter få cykla efter Fyrisån. Nice!

Jag tänker nästan dagligen att jag är en lyckligt lottad människa. Eller för att uttrycka det med Evert Taubes ord:

Under studietiden bodde jag i nordens äldsta studenthem, ett rätt så ruffigt men mycket

Nu tillhör jag de lyckliga som ska få bo i Rosendal. Ett vackrare och mer genomtänkt

E

fter gymnasiet följde några år av flitigt resande i den så kallade tredje världen. Mötet med världen fick mig att förstå att jag var en av mänsklighetens vinnare. Jag hade oförskyllt dragit en vinstlott som fötts i det hörn av världen där förutsättningarna för liv var överlägset bäst. Jag var frisk, vaccinerad och kunde plugga det jag ville.

30 SÖDRA STADEN

Det mest mysteriösa privilegiet är att få dela liv med en klok och vacker kvinna och med henne bilda familj och se nytt liv föddas och växa. Barnen har blivit vuxna och nu har vi ett två årigt barnbarn. Privilegierad!

Och vem har sagt att just du kom till världen för att få solsken och lycka på färden? Ja vem har sagt att just du skall ha hörsel och syn, höra böljornas brus och kunna sjunga? Och vem har sagt att just du skall ha bästa menyn Och som fågeln på vågorna gunga!

TEXT: MATS HERMANSSON, ULLERÅKER, SNART ROSENDAL


ral a

- la-

la- laa

VI RESERVER AR OSS FÖR EVENTUELL A PRISAV VIKELSER OCH SLUTFÖRSÄL JNING .

h c o Nä ra ti värmen

rsd á . .. o t M

Nära till hands! Örhängen 129 kr, scarf 99 kr, tröja med hundmotiv 199 kr, solglasögon 99 kr LINDEX Äppelmust 49 kr SYSTEMBOLAGET | Solspray för håret 189 kr GOTTSUNDA SALONGEN Rosor i kruka 98 kr INTERFLORA | Tårta 290 kr TRILLER | Solspray 289 kr solstift 69 kr APOTEK HJÄRTAT Skål i plast 40 kr ICA KVANTUM | Piz Buin spray 179 kr KRONANS APOTEK | Herrsandaler 199 kr, keps 169 kr DEICHMANN Solhatt baby 99 kr, solhatt herr 149 kr, t-shirt 199 kr, barnsolglasögon 70 kr, rosa solglasögon 99 kr, barnväska 129 kr damväska 199 kr KAPPAHL

Ordinarie öppettider: Vardagar 10-19, lör 10-17, sön 11-17, ICA och Willys 8-21 alla dagar | www.gottsundacentrum.se Obs! Med anledning av pandemin hänvisar vi till hemsidan för att se ändrade öppettider hos vissa verksamheter.


Vad händer på sommarlovet?

Även i år blir det ett annorlunda sommarlov, men det finns mycket att hitta på för dig som är barn eller ung i Uppsala. Vad sägs om basket, teaterläger eller segling? Här är ett urval av gratis lovaktiviteter i Gottsundaoch Sävjaområdet. Du hittar mer information om varje aktivitet och ännu fler aktiviteter på kubikuppsala.se

Aktiv fritid Sommar med Gottsunda fritidsgård 13–18 år Bandstolsvägen 1 Kontakt: fritidsklubben@kfumuppsala.se Fritidsgården tar uppehåll efter 24 juni och öppnar igen den 2 augusti. Följ fritidsgården på Instagram för att hålla dig uppdaterad på aktiviteter. Grillkvällar, klättring, fotboll, TV-spel, tjejkvällar, musik, dans, utflykter och mycket annat kommer att erbjudas. Intresseanmälan via DM på Instagram, gottsundafritidsgard, eller mejl, invänta svar. Arr: KFUM Uppsala

Dagläger på Malma Gård med 4H 7–11 år 14–18 juni, 21–24 juni, 9–13 augusti, 9.00–16.00 Malma Gård, Valsätra Kontakt: uppsala@4h.se Du får träffa några av de vanligaste bondgårdsdjuren och lära dig hur man tar hand om dem. Vi leker roliga lekar, pysslar och har små tävlingar. Anmäl dig på hemsidan, www.4h.se/ uppsala/daglager. Arr: Uppsala länsförbund av Sveriges 4H

Skapa Sommarkul Gottsunda och Sommarkul Sävja 6–12 år måndag-fredag 9.30-14.30 21 juni-2 juli och 5 juli-16 juli (Gottsunda) Gottsunda sporthall, Valthornsvägen 17 2–14 augusti (Sävja) Sävja sporthall Anmälan: sommarkul@aktivungdom.se eller via www.aktivungdom.se/forening/uppsala Prova på olika aktiviteter som cirkus, fotboll och dans. Varje vardag (ej midsommarafton). Lunch ingår. Anmälan sker till en av tvåveckorsperioderna i Gottsunda eller till tvåveckorsperioden i Sävja. Arr: Rädda Barnen Uppsala och Aktiv Ungdom Uppsala. Sommarlovsverksamhet tonår Sävja 13–16 år 14 juni–20 augusti, måndag, onsdag, fredag 17.00–20.00 Sävja fritidsgård, Västgötaresan 133 Anmälan: kamiran.metto@uppsala.se, 018-727 52 90 Välkommen på aktiviteter som stadsvandring, minigolf, paddla kanot,fotboll och skapa musik i studion. Program och anmälan till aktiviteter på hemsidan, fritidsgardar.uppsala.se Arr: Fritid Uppsala SommarLattjo Gottsunda och SommarLattjo Sävja 9–12 år 5–30 juli, måndag-fredag 9.00-16.00 Treklangen, Valthornsvägen 19B/ Sävja Kulturhus, Västgötaresan 133 Anmäla Gottsunda/Treklangen: Jerry Shamge, jerry.shamge@uppsala.se, 018-727 62 20 Anmälan Sävja: Ousmane Konate, ousmane. konate@uppsala.se, 018-727 52 90 Välkommen till Sommarlattjo med lekar och aktiviteter som cykeltur, fiske, 5-kamp och grillning. Lunch/mellanmål ingår. Föranmälan senast 18 juni. Arr: Fritid Uppsala

Scratch-läger! 9–13 år Biblioteken i Eriksberg, Gottsunda och Sävja Du kommer att få testa att skapa spel, animationer och program i scratch. Inga förkunskaper krävs. Du kan anmäla dig till workshops eller scratch-läger på något av biblioteken. Mer information finns på hemsidan bibliotekuppsala.se. Arr: Bibliotek Uppsala, i samarbete med Kodskolanknivsta.se och Prograde.se Sommarläger på Gottsunda Dans & Teater 10–12 år, 13–16 år 21 juni - 24 juni, (10–12 år), 28 juni - 2 juli, (13–16 år) Gottsunda Dans & Teater, Valthornsvägen 11, utomhus Kontakt/anmälan: 073-624 74 93, isabella@gottsundateater.com Inspiration för lägret är Bröderna Grimms berättelser där deltagarna gör tolkningar av kända sagor. Genom dans och teater arbetar vi fram filmmaterial som sedan visas på Instagram. För de äldre blir det skräckfilmstema. Ta med mellanmål. Anmälan krävs. Arr: Gottsunda Dans & Teater Sprakande KonstLOV 7–18 år 19–30 jul måndag–fredag 14.00–17.00 Stugan, Peterson Bergers väg 19, Gottsunda Kontakt: johanna.udden@konstframjandet.se Vi är utanför vår ateljé och skapar tillsammans med hjälp av textil, papper och måleri ett färgsprakande uterum. Ingen anmälan, kom när du vill! Arr: Konstfrämjandet Uppland/SyskonSKAP

Studioläger med Moncho 13–18 år 19 - 22 juli 13.00-16.00 Sävjabiblioteket Kontakt/anmälan: savjabiblioteket@uppsala.se Moncho är en mångfacetterad artist från Uppsala. Fokus är på att skriva låttexter samt inspelningsteknik. Den sista dagen har du möjlighet att spela in din låt i studion tillsammans med Marcos Monserrat, nyexaminerad ljuddesigner/producent. Arr: Bibliotek Uppsala Gottsunda Skrivarcafé 10–16 år 28 jun 2021 - 13 aug 2021, måndag-fredag 11.00-16.00 Föreningshuset Kontakten, Gottsunda kulturhus, Valthornsvägen 7–9 Kontakt: ellinore.levinsson@kontakten.nu, 018-19 46 23 Älskar du att läsa och skriva? Eller är du kanske en framtida journalist? Tillsammans kommer vi att skriva, läsa och skapa. Det är ett kreativt och interaktivt läger för barn och unga som älskar kreativitet och det är gratis att delta. Ta med lunch. Anmälan sker till gottsundaskrivarcafe@kontakten.nu. Arr: Studiefrämjandet Dagläger i sång, dans och teater 7–12 år 28 juni–2 juli, 5–9 juli, 12 juli–16 juli 10.00–15.00 Sävja kulturcentrum, Västgötaresan 133 Kontakt/anmälan: foreningen.changes@ gmail.com Du får sjunga, dansa, spela teater varvat med utomhuslekar och femkamp. Varje dag bjuds det på lunch och fika. Anmäl dig till en av veckorna. Arr: Changes, ABF i Uppsala län

Sommarlovsfotboll i Gottsunda 8–17 år 29 juni-29 juli, tisdagar och torsdagar Gottsundaskolans streetfotbollsplan Kontakt: Rami Youne, palestinskaff@hotmail. com, 076-184 81 87 Välkommen till sommarlovsfotboll i Gottsunda. Drop-in! Arr: Palestinska FF Mötesplats Gottsunda 5–12 år 12 juni–15 augusti, onsdag–söndag 14.00–19.00 Stenhammarsparken, Stenhammars väg 8 Kontakt: Anna Johansson Dahl, 010-45 913 67 Du får prova på olika aktiviteter, allt från fotboll och kampsport till teaterlekar och konst. Anmäl dig till en aktivitet via Mötesplats Gottsundas facebooksida: www.facebook.com/motesplatsgottsunda. Drop-in i mån av plats. Arr: Uppsalahem och Hyresgästföreningen

Vattenskoj med Upsala Segelsällskap 7–12 år 26 juli - 30 juli, 2 augusti- 6 augusti, 9.00-16.00 Upsala Segelsällskap Skarholmsvägen 2 Anmälan/kontakt: algot.andersson@gmail. com, 072-525 90 44 På sommarlägret Vattenskoj får du prova på lekar, sport, båtutflykter till klubbens egna ö och att segla. Lunch och fika ingår. Du anmäler dig till en av veckorna. Arr: Upsala Segelsällskap

MED ANLEDNING AV COVID-19 Alla arrangörer följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för aktiviteter och evenemang.

Roligt utomhus Basket – Gameplan Gottsunda 7–25 år 14 juni–16 juli, 26 juli–6 augusti måndag-tisdag 12.00–16.00, torsdag–fredag 10.00–14.00 Multisportbanan, Stenhammarsväg 6 Kontakt: mady.mahdy@uppsalabasket.se, 072-196 00 22 Kom och spela basket på multisportbanan med förebilder från KFUM Uppsala Basket! Ingen föranmälan krävs. Arr: KFUM Uppsala basket.

• Möjligheter ges till god handhygien. • Aktiviteter sker i mindre grupper och ofta utomhus. På grund av pandemin kan saker bli inställda med kort varsel. Kolla med den som ansvarar att aktiviteten blir av som planerat. Och om du inte är frisk – stanna hemma!

Aktiviteterna är avgiftsfria om inget annat anges. Hitta ännu fler aktiviteter på kubikuppsala.se