__MAIN_TEXT__

Page 1

SÖDRA STADEN GOTTSUNDA VALSÄTRA BÄCKLÖSA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA EKEBY KUNGSGÄRDET – VÅR SIDA AV UPPSALA

NR 5, 2019

A DIN LA A R K O L ETE LA PSA H P U RA NI Y SÖD

NU SKA HELA SÖDRA STADEN BÖRJA SJUNGA SID 30–31

SUNNERSTA AIF VATTNAR MED SJÖVATTEN SID 6

KULTUREN VID EKOLN LEVER UPP I HÖST SID 10–11

NATURBETANDE KOR I HÅGADALEN SID 18–19

DE BRINNER Eriksberg FÖR SVENSKA – unikt men ÄPPLEN vanligt namn SID 22–25

SID 28–29


Ledare / Södra Staden

Den bästa av städer!

N

är jag ska skriva Uppsala gäris gör datorn om det till Uppsala gris. Inte bara jag som fått lära mig ett nytt ord den här sommaren! Underbart att ”svenska” språket förändras och förbättras i takt med att nya människor flyttar hit. Lite trist bara att det den här gången handlar om nåt man helst vill slippa. Att tjejer känner sig otrygga, till och med rädda, när de går ensamma på kvällen. Eller på dagen, i områden där det inte rör sig mycket folk. Förra veckan sände SVT live från resecentrum i Uppsala på grund av de våldtäkter och överfall som skett här i sommar och politikerna pratade i munnen på varandra om vems felet var. Som om det var det viktiga! Som om inte det viktiga nu är att titta framåt – och lösa problemen. Med Uppsalatjejen Neda Ameli i spetsen framstod Uppsala gäris som svaret. Nu tar tjejerna själva makten, de visar killarna, både politiker, poliser och andra, att botten är nådd.

September och vi har fått en klarare och lite kallare luft att andas. I de södra delarna är det som alltid en massa spännande på gång. Rosendal växer så det knakar. Många förfasas över den snabba utvecklingen, men är det inte alltid så? Vissa strävar bakåt, vissa vill stå stilla, men de som vill ha förändring brukar vinna. Jag skulle själv gärna vilja bo i Rosendal. Klimattänk, generationsboenden, gemensamhetsytor

och en cykelpool i mitten. Bara ett par trevliga äldreboenden som fattas, men kanske är de på plats när det blir lagom för mig att flytta dit.

Apropå att bli gammal. I veckan intervjuade jag diakon Birgitta Frisk som har gjort en utställning om psykisk ohälsa bland äldre. Det kan verka idylliskt att vara mormor med nybakade bullar och glada vänninor, men sanningen är inte alltid den. För många äldre är ensamhet och oro det som dominerar. Besök Gottsunda kyrka för att få idéer om vad du kan göra för att hjälpa till. Eftersom jag sålt min lägenhet och ännu inte köpt nån ny har jag varit lite ”på luffen” i sommar. Och en kort period bodde jag i brorsans hus i Sunnersta! Det gör jag gärna om. Så trevliga människor man träffade där. Särskilt positiva vibbar fick jag vid ett besök hos Kultur vid Ekoln, som är en förening för konstnärer, författare, musiker – med bas vid Mälarens strand. ”Jag kom hit och blev förälskad!”, sa en av konstnärerna ”och sen blev jag kvar.” Så kan man känna efter både det ena och det andra nedslaget här i Södra staden. Ges bara Uppsala gäris lite mer makt – och det blir tryggare på gatorna – är Uppsala den bästa av städer. Och de södra delarna de bästa av delar. Säg emot mig den som törs!  ANNA LÖFVING ANNA@RULLGRUSMEDIA.SE

SÖDRA STADEN

– VÅR SIDA AV UPPSALA

Redaktion Redaktör Anna Löfving 073-640 38 61

anna@rullgrusmedia.se

Medarbetare

Peter Hagström, Tuva Wittlöv Agnes Bergman, Birgitta Markendahl

Layout

Rullgrus Media AB info@rullgrusmedia.se

Omslag

Erol Sahindal och Sebastian Jofre Armijo foto: peter hagström

SÖDRA STADEN GOTTSUNDA VALSÄTRA BÄCKLÖSA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA EKEBY KUNGSGÄRDET – VÅR SIDA AV UPPSALA

NR 5, 2019

A DIN A AL LOK ETER A SAL RA UPP NI YH SÖD

DE VILL FÅ HELA SÖDRA STADEN ATT SJUNGA

KULTUREN VID EKOLN LEVER UPP I HÖST

SID 30–31

SUNNERSTA AIF VATTNAR MED SJÖVATTEN SID 6

SID 10–11

NATURBETANDE KOR I HÅGADALEN SID 18–19

DE BRINNER Eriksberg FÖR SVENSKA – unikt men ÄPPLEN vanligt namn SID 22–25

SID 28–29

Annons Säljansvarig Patrik Törner 070-574 67 43

patrik@rullgrusmedia.se

Johan Lindberg 070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

Utgivning Ansvarig utgivare Patrik Törner

VD

Johan Lindberg

Redaktören tipsar – missa inte! Besök Hospitalet på Kulturnatten!

2 SÖDRA STADEN

Tryck

S

MittMedia Print AB, Gävle 2019

Kjell Eriksson berättar

Måndagen den 16 september kl. 19.00 kommer Uppsalaförfattaren Kjell Eriksson till Kulturpunkten i Gottsunda för att berätta om sin nya bok, den skrattande hazaren. I boken får man följa hans karaktär Ann Lindell, som har lämnat Uppsalapolisen och lever ett lugnt liv i en by i Uppland. Dock dröjer det inte länge förrän hon dras in i ett nytt fall som börjar med en brand och tre dödsfall. Tisdagen den 17 september kl. 18.00 gästar han Eriksbergsbiblioteket.

N VA

ENMÄRK

E T

Den 14 september är det dags för Kulturnatten – Uppsalas största kulturmanifestation. Då arrangeras kulturaktiviteter på cirka 150 platser runt om i hela Uppsala, bland annat på Hospitalet i Ulleråker. Där kommer medlemmar från ateljéföreningen Hospitalet, mellan kl. 12.00 och 22.00, att visa prov på olika konstformer, t.ex. skulptur, foto, måleri, litteratur och musik. Missa inte det!

070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

3041 0673 Trycksak TRYCKSAK 1234 5678

SÖDRA STADEN distribueras i 20 000 exemplar, varav 18 500 till hushållen i södra Uppsala och resterande 1 500 exemplar via besöksintensiva platser i södra Uppsala. Tidningen ägs och ges ut av Rullgrus Media AB. Allt material är skyddad enligt lagen om upphovsrätt.


Ekerö

Luca

Chesterfield

Clark

James Malte

Basic

Annabelle

Harmony

Vilken soffa är du? Attitude De Lux

Carisma

All-In

Fly Deluxe

Hartland

ädd Monza b

Boss

Gilbert

Din nya soffa finns hos oss! Vi har soffor i mängder av utföranden och färger. Kom in redan nu i helgen så hjälper vi till att hitta soffan just för dig! Välkommen!

Öppet: Mån-fre 10.00 - 19.00 Lördagar 10.00 - 16.00 Söndagar 11.00 - 16.00

www.mobelmastarna.se/uppsala info@mobelmastarnauppsala.se

018-25 60 00 Bolandsgatan 20


Aktuellt / Södra Staden Idiotens berättelse på Gottsunda Dans & Teater

”I ett hus någonstans långt borta sitter en ung man som de kallar Idioten. Han sitter tillsammans med den han älskar och han vill berätta för henne om alltihop. Om de som varit nära, om de som försvunnit och de som gjort honom illa. Han vill berätta om änglarna och vad de har gjort. Vad han har gjort.” Folkkära skådespelaren Suzanne Reuter gör sin regidebut när Bananteatern och Gottsunda Dans & Teater tillsammans sätter upp Idiotens berättelse. Här möts det burdust komiska, det intima och det sköra. Det är en berättelse om rik och fattig, utsugare och utsugna och om ondska och godhet. Föreställningen har premiär den 12 september och biljetterna kostar mellan 20 och 80 kronor.

Pooldisco på Gottsundabadet Mellan klockan 17.00 och 19.00 varje lördag förvandlas Gottsunda­badet till ett pooldisco för hela familjen. Blinkande lampor och glad musik strömmar från högtalarna. Serveringen är öppen och det finns pizza, pannkaka, godis och dryck att köpa. Gottsundabadet rekommenderar att alla är simkunniga även om det är lätt att hålla uppsikt över barnen. Under pooldiscot kommer det även att finnas två banor för motionssim. På söndagar mellan klockan 8.00 och 10.00 är det Tjejmorgon på Gottsundabadet. Då är bad och gym endast öppet för tjejer, och alla barn upp till 6 år. Män och pojkar över 7 år är välkomna efter klockan 10.00. På Tjejmorgon är det dessutom bara kvinnlig personal i badet och gymmet. Numera finns även wi-fi på Gottsundabadets gym. Användarnamn och lösenord kan man hitta på deras Facebooksida. 4 SÖDRA STADEN

fortsatt Stabilt på bostads­ marknaden i Södra staden

Som alltid har bostadsmarknaden i Södra staden, och i övriga Uppsala, varit lugn under sommaren. På försommaren säljs det vanligtvis ganska bra, lik­ som i början av hösten, men i juli och augusti brukar inte så mycket hända.

Just Ulleråker är ett område som många Matilda Höglund. intresserar sig för. Där – Det var turbulent planeras för många nya på marknaden för ett husbyggen och med par år sedan, när de närhet till både city och nya amorteringsreglerna skogsområden kominfördes, eller innan de mer de bostäderna att bli Matilda Höglund gått igenom, men sedan populära. I Gottsunda har dess har det stabiliserats. Tror trenden varit mer positiv än tidigmånga känner att det ändå inte are de senaste 18 månaderna men blev så stora förändringar. i övriga Södra staden förväntas hösten bli likadan som förra året. Statistiken visar en viss – I Eriksberg är det blandat prisned­gång under 2017, men med villor och bostadsrätter, alltid att bostadspriserna efter det legat populära, och i Valsätra en hel del ganska stabilt. I Rosendal säljer villor. Just nu ska vi skriva konBjurfors inga nyproducerade lägentrakt på ett hus där som gick upp heter, men de som säljs för andra flera hundra tusen i budgivningen, eller tredje gången nu går bra. Där så visst är det fart på bostadsmarkfinns många mindre lägenheter, naden också denna höst.

TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: BJURFORS

M

atilda Höglund på Bjurfors mäklarfirma i Uppsala berättar att hon och de andra fastighetsmäklarna på företaget upplevt sommarperioden som bra men lugn. – En del mindre lägenheter för studenter säljs alltid under sommaren och jag tycker vi fått bra slutpriser på dem.

När september nu står för dörren väntas ett ökat utbud på bostadsmarknaden. I Sunnersta är trenden varje år likadan med villor i olika storlekar som säljs och köps. Att det skulle gå åt ena eller andra hållet med den saken i år tror inte

ettor och tvåor, och så här i början på terminen är trycket på dem stort. – Samma sak i Ulleråker och Ultuna, med närheten till SLU och övriga universitetet, säger Matilda.


UPPSALA VÄXER JUST NU BYGGER VI 160 LÄGENHETER I ETAPP TVÅ I ULTUNA

BO I GRÖNA sKÖnA BÄcKLÖsA Bäcklösa är Uppsalahems nyaste bostadsområde, en grönskande oas mellan Ultuna, Sunnersta och Gottsunda, vackert inbäddad mellan skog, hagar och naturstigar. Det praktiska köket kommer från Vedum med vitvaror från Electrolux. Till stan cyklar du på tjugofem minuter och matbutiker, apotek och närservice hittar du i Gottsunda centrum endast fem minuter bort.

www.uppsalahem.se/nyahem


Aktuellt / Södra Staden

Ordförande i SAIF, Fredrick Beste, berättar om konstbevattningen av fotbollsplanerna i Sunnersta.

Nya bevattningen – bra för miljön På Granebergs IP i Sunnersta är det full aktivitet, både på fotbolls­ planerna och bredvid. Rör sticker upp vid sidan om gräsmattorna och långa slangar ligger vid klubbhuset. Sunnersta AIF, eller SAIF som föreningen förkortas, ska nämligen börja konstbevattna sina tio fot­ bollsplaner med vatten från sjön Ekoln som ligger bredvid. – Det är väldigt lågt grundvatten i Sverige, så det känns inte så dumt att vara rädd om dricksvattnet, säger ordförande Fredrick Beste.

med sig. Då blev det inget bevattningsförbud i Uppsala, men med största sannolikhet väntar fler varma, torra somrar och det finns ingen garanti för att man kommer få vattna sina gräsmattor då. Fredrick förklarar att om planerna på Granebergs IP inte skulle vattnas på en sommar skulle de vara förstörda när spelarna kommer tillbaka till hösten. – Det är synd, men har man eget sjövatten kan man vattna precis när man vill och är oberoende av väder och vind.

P

Men att konstbevattna fotbollsplanerna har fler fördelar. Dricksvatten är kallare och renare än det tempererade sjövattnet som dessutom innehåller näring som är bra för gräset. Att vattna med dricksvatten kostar även pengar, som klubben nu sparar in tack vare sjövattnet. Dessutom hjälper kommunen till att finansiera projektet med kommunala anläggningsbidrag. – Vi har sökt och berättat vad vi vill göra och nu har vi fått lite pengar. Vi får inte allt men rätt mycket. Nu är vi en grön klubb, har gröna gräsmattor och nu ett grönt tänkande, säger Fredrick. TEXT & FOTO: TUVA WITTLÖV

å en av fotbollsplanerna håller Sunnersta AIF:s fotbollsläger på att avslutas för dagen. Två veckor varje sommar får barn i åldrarna sex till tolv år möjligheten att gå på fotbollsläger ledda av äldre spelare från klubben. I slutet av augusti anordnas även den årliga SAIF-cupen på Granebergs IP. – I år är det 72 lag anmälda, berättar Fredrick. Men i år är det alltså aktivitet vid sidan av fotbollsplanerna också. Idén att vattna gräsmattorna med sjövatten föddes 2017 och efter 6 SÖDRA STADEN

diskussioner med kommunen och länsstyrelsen kunde arbetet påbörjas i våras. För att få ta vatten från sjön behövdes ett tillstånd från länsstyrelsen, och för att få använda en del av kommunens mark behövdes ett markavtal. – Både länsstyrelsen och framförallt kommunen har varit goda mot oss och det har gått fort och smidigt. Det har inte varit några som helst problem, berättar Fredrick.

Sommaren i fjol skrämde upp många med tanke på värmen och torkan den förde


catering

al demashqi

ri &

et kondito swe

Vardagar 10-19, lรถr 10-17, sรถn 11-17, ICA/Willys 8-21 alla dagar | www.gottsundacentrum.se


Aktuellt / Södra Staden

iaido – för både kropp och själ

Det beskrivs som ett sätt att öka fokuseringen, att bli bättre på att närvara i stunden, ett slags mindfulnessträning. Samtidigt stärks muskler och kro­ ppens smidighet byggs upp. Det finns hundratals olika inriktningar inom japansk kampkonst, men Iaido är en av de som växer fortast. – Jag tror att det ökade tävlandet i övriga livet gör att Iaido blivit populärt, säger Robert Ekblom, själv aktiv i KFUM, Uppsala Iaidoklubb. Här tävlar man bara mot sig själv. TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: ROBERT STAFLIN

D

e japanska kampkonsterna kallas kvinnor och män är välkomna. Robert intygar med ett samlingsnamn Budo. De att sporten passar de flesta – över 16 år – och härstammar från krigssituationer att alla klarar av att träna Iaido. Det gäller bara i Japan på 1500-talet och var från början ett att ta det i sin egen takt. Det finns hela tiden sätt för samurajerna att försvara sig. Då tränare som hjälper en till rätta. användes rakbladsvassa svärd och hade man otur eller var oskicklig kunde Sedan en tid har man diskuterman både skadas och dödas under at möjlig­heten att starta träning en kamp. Numera är Iaido tvärtom även i stadsdelen Gottsunda/ en mycket ofarlig aktivitet. Valsätra och i början av september – I takt med att freden bredde är det dags för en nybörjargrupp. I ut sig förändrades Budon, berättar början kommer träningen att ske en Robert Ekblom Robert. Mer och mer har det kommit gång i veckan i Lilla Valsätraskolans att handla om att bli en bättre människa, både gymnastiksal, men om intresset är stort finns fysiskt och mentalt. chans att det utvecklas. Vi får se, avslutar Robert, hoppas att många De svärd som används innan man är i dessa områden är nyfikna. riktigt van är av trä och så småningom metall. Första träffen sker den 9/9 klockan 19.45Man fäktas oftast inte mot varandra utan gör 21.00 och ingen föranmälan behövs. Svärd rörelser i luften mot tänkta motståndare. Inom och övrig utrustning går att låna och de första Iaidon handlar det om att utföra särskilda tränings­tillfällena kostar ingenting. Det viktiga är förutbestämda rörelser och sedan föra tillbaka att våga prova och sedan se om sporten passar en. svärdet i baljan, fodralet. Man jämför sig inte Alla är hjärtligt välkomna att prova Iaido. med andra utan fokuserar på sin egen utveckDet stärker både kropp och själ och är faktiskt ling. Liksom inom till exempel judo graderas väldigt roligt. Jag har själv hållit på i 20 år och man högre och högre inom Iaido, dock utan tänker inte sluta! bälten i olika färger. – Man får diplom som visar vilken grad man På KFUM:s hemsida kan man bland uppnått, säger Robert. annat läsa att klubben tillhör muso shinden ryu, en svärdskola med rötterna i det feodala Hittills har det varit möjligt att träna Iaido Japan i början på 1600-talet. Den nuvarande i Uppsala två gånger i veckan på budohuset stormästaren, som bor och verkar i Japan, vid Torbjörns torg i Svartbäcken. På träningbesöker regelbundet klubben i Uppsala för att arna kommer deltagare i alla åldrar och både instruera. Läs mer på uppsalaiaido.se 8 SÖDRA STADEN


Aktuellt / Sรถdra Staden

Sร–DRA STADEN 9


Aktuellt / Södra Staden

Expressions by lake Ekoln – här finns lugnet och gemenskapen – Som alla andra kom jag hit och blev förälskad. Sedan vill man bara komma tillbaka till lugnet, säger naturfotograf Jan Boelhouwers.

D

et är kanske slut på sommaren men i södra Sunnersta, vid Mälarens strand, är aktiviteterna i föreningen Kultur vid Ekoln i full gång. Samordnaren och eldsjälen Kee Ng har bjudit in ett antal medlemmar för att planera evenemangen fram till den 6 oktober, då det blir avslutningsfestival. – Husen vi har konstutställningar, musik­ uppträdanden och författarträffar i är inte lämpade för kallt väder, så under vintern tar vi en paus, berättar Kee. Föreningen startade i samband med att Kee och några andra kulturintresserade i området fick möjlighet att hyra två gamla vackra trähus vid sjön Ekolns strand. Familjen som äger husen ville att många skulle få chans att uppleva den vackra miljön i området och samtidigt ta del av kulturevenemang. – En win-winsituation. Konstnärer och artister får ett fantastiskt ställe att uppträda på och människor får möjlighet att uppleva kultur i den här miljön, säger Lars-Owe Nilsson, som bor granne.

yogalägret de deltar i. – Det känns härligt att få vara här, säger Marie-Louise. Det händer alltid massor och miljön är oslagbar. Lena Björnestedt, nybliven pensionär, ansvarar för trädgården. Trots att hon också har en egen sådan ser hon till att rabatter, gräsmattor och övriga planteringar är snygga. Lena och Kee är motorerna i verksamheten och samtliga kulturarbetare på plats intygar vilken insats de båda gör. – Det är en sån gemenskap här, säger Ann-Kristin Eriksson, som ställer ut akvareller under september. De lyckas få tag på intressanta människor som vill dela med sig.

Publiken som kommer till evenemangen är också enligt flera speciell. Oftast mycket kulturintresserad och kunnig och Gina van Dam, som ska uppträda med damkören Munviga den 14 september, tycker mycket om att sjunga just här.

Kee hoppas att kommunen ska satsa mer på omgivningarna genom att bygga ut promenadstråk och till exempel placera ut bänkar. Hittills har badet restaurerats och parkeringen blivit större, men stigen mellan stan och Skarholmen borde förbättras. – Det vore roligt om fler Uppsalabor hittade till det här området. Finast i hela Uppsala! Redan den 7 september är det dags för en helkväll i litteraturens tecken. Rubriken är Den dubbla verkligheten och de båda Uppsalaförfattarna Jan Winter och Åsa Stenberg finns på plats för att berätta om sitt skrivande. Det bjuds på musik i form av ”lugna favoriter från gröna öar”, liksom en kvällssupé. – Kanske malaysiskt tema, skojar Kee, vars systrar från hemlandet är på besök. Längst ner i trädgården, bredvid det gamla äppelträdet där människor skrivit ner tankar om livet och hängt på grenarna, har en grupp barn samlats. Skådespelaren Marie-Louise Sahlberg guidar dem i eget skapande under 10 SÖDRA STADEN

Idag har många av kulturarbetarna som deltar i höstens aktiviteter samlats i huset vid Ekolns strand. Man planerar och diskuterar, men mest umgås man och har trevligt ihop. ”Ett sätt att leva” säger Kee Ng, som är den som samordnar det mesta.

– Här lyssnar publiken ordentligt på det som bjuds, säger hon. Det är faktiskt ovanligt! Under tiden som barnen på yogalägret målar tavlor och de vuxna planerar olika aktiviteter passar ett gäng på att spela och sjunga tillsammans i rummet där den aktuella konstutställningen finns. Musiken ljuder över trädgården, där flera satt sig för att dricka kaffe och smaka på hembakta kakor och bullar. Överallt ser Kee till att folk träffas och trivs. – Det har blivit precis ett sånt ställe vi drömde om, konstaterar hon. Mat, böcker, musik, ett sätt att leva på. Jag hoppas att många vill komma och uppleva kultur vid Ekolns strand med oss i höst.  TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING

Mer om programmet och föreningen

För att se hela programmet, som bland annat innehåller ”Aróir”, irländsk musik (8/9), Songs of dead poets & Liza Sjöqvist (7/9), Lars Linell & Mia Kurkiala med blandad repertoar (15/9) och konstutställningarna ”Visst finns det blå hästar” och ”Frozen moments” kan du läsa på kulturvidekoln.com. Att vara medlem kostar 100 kr/år och Kee når du på keeng@telia.com.


Aktuellt / Södra Staden

Sunnerstaborna Kee Ng och Lena Björnestedt är motorerna i verksamheten vid Ekolns strand.

SÖDRA STADEN 11


Aktuellt / Södra Staden

Kritik mot ansökan om djurförsökscentrum vid SLU

Efter att Swecclim, nationellt centrum för djurförsök, har ansökt om pengar för att bygga en bas vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), har stark kritik kommit från universitetet. En av kritikerna är Jens Häggström, professor och veterinär vid universitetet. Han anser att det är olämpligt att placera en sådan verksamhet vid SLU. – Vi är helt beroende av att djurägare som kommer hit vet och förstår att det vi gör här syftar till att gagna djuren i första hand, inte försöksdjurverksamhet. Därför är

många som jobbar här tveksamma till ansökan, säger Jens Häggström till P4 Uppland.

Enligt ansökan som har skickats in är målet att studera större djur, till exempel kor, grisar, hästar och katter. Mellan 500 och 600 djurförsök per år planeras att genomföras vid anläggningen. Enligt Henrik Rönnberg, ansvarig för ansökan till Vetenskapsrådet, är tanken att skapa bättre förutsättningar för djurstudier och att djurens välbefinnande ska förbättras.

Mark för bostadsrätter i Rosendal

Tusentals solrosor har många funktioner I en park vid de gamla sjukhus­ byggnaderna i Ulleråker har omkring 100 000 solrosor planterats av kommunen. Syftet är att insekter ska attraheras och underlätta pollineringen. Dessutom kommer solrosfröna att bli fågelmat till vintern. Solrosorna tar upp 3 700 kvadratmeter på ett område som kallas Hospitalsträdgården. Namnet på platsen

är än så länge inte etablerat hos Uppsalaborna, men i framtiden planeras den utgöra en grön fristad och en stadsdelspark där 6 000 bostäder ska byggas. Sara Rydeman är landskapsarkitekt och arbetar med projektet. Hon säger till Upsala nya tidning att solrosorna även är ett sätt att få folk att uppmärksamma Hospitalsträdgården.

följ södra staden och håll koll på vad som händer i ditt område!

Uppsala kommun säljer mark för bostadsrätter för första gången sedan 2017. Det är bostadsutvecklaren OOF Bostad AB som har köpt mark för att bygga 87 bostadslägenheter och en lokal i Rosendal, efter beslut från kommunens Mark- och exploateringsutskott. Planen består av ettor, tvåor och treor mellan 30 och 99 kvadratmeter. Bostäderna kommer att byggas inne i Rosendals etapp två, som ligger bredvid Siegbahnparken. – Att vi igen öppnar för bostadsrätter är ett styrkebesked. Uppsalas bostadsmarknad står stark. Vi behöver bygga blandat och det är välkommet att vi får in en aktör som kan utveckla Rosendal ytterligare med energismarta bostadsrätter, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala satsar på äldre

Nu ska Uppsala kommun ska bli äldrevänlig. Det är syftet med den handlingsplan som nu har lagts fram. Planen grundar sig på samtal med invånare i kommunen mellan 60 och 94 år. I Uppsala är fyra procent av invånarna minst 60 år. – I mitt Uppsala ska alla äldre kunna leva ett gott och tryggt liv. Ingen ska åldras i ofrivillig ensamhet och våra äldre ska kunna leva självständiga liv. Vi måste också erbjuda våra äldre fler och bättre boendelösningar, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden. Fokus kommer att ligga på tre områden som är centrala för ett gott åldrande – jämlikhet och delaktighet, hälsa och välbefinnande samt livsmiljö. Kommunen ska bl.a. arbeta för att öka tryggheten utomhus, minska den ofrivilliga ensamheten samt göra vardagsservice, d.v.s. bibliotek och kollektivtrafik, mer åtkomlig för äldre.

Träd och Trädgård Vi hjälper dig med stora som små projekt: • Trädfällning • Beskärning • Skötsel Uppsala Trädvård AB

@sodrastadenuppsala 12 SÖDRA STADEN

info@uppsalatradvard.se www.uppsalatradvard.se Träd: 076-172 52 31 Trädgård: 070-285 06 46


Säljstart hösten 2019

Välkommen till ditt första hem Det närmar sig premiärträff och säljstart av Nästet i Ultuna. Ett perfekt tillfälle för dig som längtar efter någonting alldeles eget. Här bor du nära naturen, samtidigt som centrala Uppsala bara är en cykeltur bort. Dessutom har flera ettor en egen ingång. Anmäl ditt intresse på hemsidan för mer information om projektet. Bostadstyp: lägenheter | Ägandeform: bostadsrätt | Antal rum: 1–5 Storlek: 35–115 kvm | Pris: från 950 000 kr | Inflyttning: våren 2021 Kontakt: Claes Lindblom 073-966 96 95 bonava.se/nastet


Aktuellt / Södra Staden

Kommunalråden Erik Pelling (S) och Helena Hedman Skoglund (L) var med på invigningen av “nya” Gottsundaskolan.

nu öppnar gottsundaskolan I oktober förra året sattes Gottsundaskolan i brand. Nu, bara tio månader senare, välkomnas eleverna tillbaka till Gottsunda och den nya skolan. Efter en vår när elever och lärare blivit skjutsade med buss till andra skolor i Uppsala ser många fram emot hösten och att få vara tillbaka på hemmaplan. – Vi är jätteglada att kunna flytta hem till Gottsunda, in i nya, fräscha lokaler med en fantastisk skolgård, säger rektor Elisabeth Viksten Eriksson. TEXT & FOTO: TUVA WITTLÖV

B

akom Gottsunda Centrum står en scen uppställd med mikrofoner och högtalare som spelar hög musik. Eleverna från skolan strömmar in från olika håll och när klockan slår nio på morgonen är det fullt med barn som ska vara med och inviga den nya skolan. På scen står bland andra rektor Elisabeth Viksten Eriksson. – Godmorgon alla, vilken härlig dag det är idag! säger rektorn till eleverna som alla riktat sin uppmärksamhet mot scenen.

Efter tal från Elisabeth och kommunalråden Erik Pelling och Helena Hedman Skoglund är det dags att klippa det blågula bandet och förklara skolan invigd. Därefter får 14 SÖDRA STADEN

alla elever juice och smörgås och i bakgrunden spelas låtar som ”Välkommen hem” av Labyrint. Stämningen är god och alla verkar glada över att få vara tillbaka i Gottsunda, vilket sjundeklassaren Aston intygar. – De nya lokalerna är jättebra, säger han.

Aston och hans klasskamrat Charles, som även han börjar i årskurs sju till hösten, berättar om våren som varit. De åkte buss till Sverkerskolan varje morgon vilket de båda upplevde var jobbigt. Även rektor Elisabeth påpekar att det ska bli skönt att alla är samlade på ett och samma ställe och att slippa åka buss varje morgon. – Det kommer bli lättare och vi kommer bli

ännu starkare nu när vi är på ett ställe, berättar hon.

De nya modulerna är i två våningar och rymmer, tillsammans med den del av Gottsundaskolan som står kvar och är renoverad, alla elever i årskurserna 6 till 9. Lokalerna är färgkodade och i varje del finns också ett uppehållsrum för eleverna. Dessa nya lokaler är planerade att användas i 5 år, sedan ska den permanenta Gottsundaskolan vara klar. – Det är härligt att se den satsning som kommunen har gjort. Alla inblandade har jobbat snabbare än någonsin och med hög kvalité, berättar Elisabeth. Det arbete som kommunen, lärare och elever lagt ned det senaste året är också något som Erik Pelling tar upp. Han berättar att trots att en del har ansett att man bör flytta skolan från stadsdelen har kommunen valt att fortsätta låta Gottsundaskolan vara hjärtat i Gottsunda. – Det finns en fantastisk sammanhållning i Gottsunda och en framtidstro. Ni elever på Gottsundaskolan visar vilken sammanhållning det finns här, ni visar att ni tror på skolan och att ni tror på den här stadsdelen, säger han till alla elever som samlats.


PERSONLIG VETERINÄRPRAKTIK

MED GOD KOMPETENS I HJÄRTAT AV SOMMARRO 20% rabatt på friskvård föri studenter, pensionärer sommaro och medlemmar i Djurens Rätt

Öppet hus lÖr 16 februari Friskvård Vaccination, kastrering, chipmärkning, besiktning, KlocKan 11.00-15.00 avmaskning, enklare tandbe-

Bra rabatter på kloklippning, foder, handlingar. vaccinationer, chipmärkning, samt butikens Sjukvård Undersökning och nya produktertäcken, halsband, leksaker behandling av ditt djur, medioch godbitar. cinska utredningar, enklare kirurgi, • Gratis tandstendbedömning. analys av prover medan ni väntar. • Tävlingar med fina priser. ärrmt ViVa för vaccination, •Hembesök Veterinärerna och etologen ns na! reom dväjulk enklare undersökningar och finns på plats för enklare Vi rd­der på våbju avlivning. djursjukvård och frågor. ka nffetr&alkaka e c välkomna! •Varmt Bra priser på Royal Canin foder.

Grillad svensk entrecote med klyftpotatis serveras med bearnaise eller tryyelsmör

I samarbete med:

159

kr

(ord. pris: 199kr)

www.restaurangsommarro.se Mia Nilson-Öst leg.vet leg DSS Ebbaleg Rodhe Mia nilsson-Öst leg.Line vet. Roschat ulrika evans cederlund vet. etolog Tid kan bokas pårhode 018-502878 eller ebba leg etolog. linewww.djurdoktornisommaro.se roschat leg Dss Norbyvägen Busswww.djurdoktornisommaro.se nr 2, 7 och 12 tid kan bokas på tel 018-50 2859 78 eller

TEL: 018 53 10 00

Erbjudandet gäller till 30 september

S U H T E P ÖP

Stepp Hiphop Balett Showdans Barndans Dansmix Street Jazz Tåspets Teater Sång Afrokubanskt Contemporary och mycket mer…..

Dansstudion I Norby

av VECKA 36

Svamptorget 3, Uppsala www.dansstudio.nu

SÖDRA STADEN 15


Aktuellt / Södra Staden

hållbart och för gemens Det händer mycket i Rosendalsområdet just nu. Den första etappen beräknas vara helt färdig i mitten av hösten och kommunikatör Anders Bäccman är nöjd. – De sista gatorna är snart klara, så i oktober är etapp ett helt avklarad, säger han.

I

etapp två återstår däremot en del. En nyhet under hösten här är att grönområdet ”Siegbahn-parken” ska invigas. Det är en naturpark med bland annat ett utsiktstorn och olika äventyrsinslag som fått sitt namn efter nobelpristagarna Kai och Manne Siegbahn. – Den blir riktigt häftig och kommer att bidra till det gröna stråk som ska finnas genom hela Rosendal säger Anders Bäccman. 16 SÖDRA STADEN

Med början i Hågadalen och genom stan ända fram till Ulleråker kommer grönområden att avlösa varandra, så att fåglar, insekter och andra djur har möjlighet att förflytta sig som de vill. Att prioritera natur och grönområden är viktigt för hela Uppsala, men särskilt i Rosendal är hållbarhet och mångfald viktiga begrepp. – En hållbar stadsdel med många gåfartsgator, parkering i särskilda hus i områdets

utkanter, gröna tak och bra cykel- och bilpooler är målet. Flera byggnader är av trä, många har hög energiklassning, det planeras stora ytor av solceller och naturen finns alltid om runt kröken i Rosendal.

Viktigt i området är också att bygga för gemenskap, mellan generationer och människor. Hus i området har en egen inriktning som bland annat innebär att man i takt med att familjen blir större eller mindre kan byta lägenhet. Byggemenskapen ”Gården” är ett exempel där generationer och vänner kan bo tillsammans, bogemenskapen Rudbeckia är ett annat. Där byggs flexibilitet in som betyder att du bor i mindre lägenheter men med gemensamhetsutrymmen för socialt umgänge. I flera hus


Aktuellt / Södra Staden

kap när rosendal växer finns också stora gemensamhetsytor där man kan umgås och andra gemensamma resurser som skapar samhörighet och umgänge. – Att dela på resurser och ta hand om

”Rosendal är en del av Uppsala som är påkostad och andas framtid. Hållbar, tät och byggd för gemenskap.”

varandra är en genomgående tanke i Rosendal. Att i en storstadsmiljö få in mer mer av småstadens möjlighet att se varandra.

idédiskussioner om vad man kan göra på tomten. – Kommunen vill veta mer om Rosendalsbornas önskemål, säger Anders. Kanske kafé, kanske ett torg, nästan allt utom parkeringsplats är intressant.

I våras öppnade förskolan Grindstugan och när området växer byggs fler. Än så länge finns ingen skola i området, Än återstår mycket arbete och men senast 2024 kommer en sådan flera år innan Rosendal kan betecknas Anders Bäccman att invigas. som helt och hållet färdigutvecklat. En nyhet i dagarna är att Stockholms KoByggandet går dock i stort sett enligt planerna operativa Bostadsförening ska bygga hyresrätter och många människor har flyttat dit och tycks i Rosendal. Hittills har intresset från flera håll trivas. varit stort. – En del av Uppsala som är påkostad och I den södra delen av området finns en tomt andas framtid. Hållbar, tät och byggd för gesom det nu är bestämt inte ska bebyggas. Istälmenskap, avslutar Anders. TEXT: ANNA LÖFVING ILLUSTRATION: TENGBOM let kommer det under hösten att bjudas in till SÖDRA STADEN 17


Aktuellt / Södra Staden

Det är viktigt att djuren mår bra och inte utsätts för stress. Därför har man på Uppsala Naturbete kontinuerlig kontakt med djuren så att de inser att människor inte är farliga.

Här får djuren beta fritt Det är sensommar och åkrarna och hagmarkerna grönskar i Hågadalen. Till naturreservatet som är beläget strax väster om Eriksberg kommer Uppsalabor året om för att njuta av den vackra naturen, vandra eller titta på djuren som betar.

H

TEXT & FOTO: AGNES BERGMAN

är är Uppsala Naturbete beläget, med sina hagar utspridda över hela Uppsala. Det är en unik gård i Uppsala där djuren får beta naturligt i hagar runt om staden i närkontakt med både människor och natur. Samspelet mellan människor och djur är fantastiskt, men samtidigt krävs det en enorm kämparglöd för att driva gården. Uppsala Naturbete drivs av Vilhelm Nilsson tillsammans med hans fru och barn. Gården som familjen arrenderar av kommunen har de drivit sedan 2015. Visionen är att skapa en livsmiljö som är trygg för både djur och människor. Genom att låta sina djur beta naturligt bidrar de både till trivsel för människor som 18 SÖDRA STADEN

bor i närheten såväl som hjälper djuren till att bevara arter i hagarna.

Vilhelm och hans familj sköter allting själva året om. Allt från att flytta djuren mellan hagarna till bokföring och försäljning av egenproducerat kött. Det som motiverar är glädjen och uppskattningen som människor som rör sig i stadsområdena visar för djuren. Det förtroende som folk känner för en gård som producerar miljövänligt kött ger familjen skäl att fortsätta oavsett hur mycket tid det tar. Vilhelm betonar att han verkligen känner sig s privilegierad som fått möjligheten att driva en gård som drivs på det sätt som Uppsala Naturbete gör.

Men trots att de arbetar hårt och försöker att driva gården på bästa möjliga sätt är det en utmaning att göra det lönsamt. Det krävs hårt arbete som tar både tid och energi året om. Vilhelms önskan vore att fler människor inser att lantbruk och politik är nära sammanflätade. Att upplysa folk om faktumet att det krävs en politisk vilja för att kunna bedriva en sådan verksamhet är viktigt för honom. – Det är en enorm samhällstjänst vi gör genom att driva en gård på detta vis. Det är svårt att sätta ett ekonomiskt värde på det. Det krävs en politisk vilja för att det ska fungera. Kommunen måste satsa på att bevara naturbetesmarker, det krävs bättre förutsättningar.

Samtidigt som kampen för att bevara markerna är ständig så är det ovärderligt att människor känner så starkt förtroende för gården just för att den är så nära till hands. Den trivsel som djuren ger till människor i bostadsområden nära betesmarkerna är det mest


Aktuellt / Södra Staden WEBBADRESS: ptj.se/ultunavardcentral

Välkommen till Ultuna vårdcentral! Vi finns på Ulls väg 30 B, centralt i campusområdet i Ultuna. Öppet vardagar Telefontid vardagar Lätt-akut (drop in) vardagar Öppen provtagning vardagar

07.45-17.00 08.00-17.00 10.00-11.00 07.45-9.30

För rådgivning/tidsbokning

Tel: 018-700 89 00

Läs mer på vår hemsida! ULTUNA VÅRDCENTRAL

Leg.optiker med kontaktlinsbehörighet Ögonvrån, Norbyvägen 67 C, 752 39 Uppsala Tel: 018-55 38 38, e-post: ogonvran@klarsynt.se www.klarsynt.se/butiker/uppsala/ogonvran

Blodstensvägen 17 Mån-Fre 10-18 Lördag 10-14

ute i naturen betydelsefulla enligt Vilhelm. – Det är unikt med en gård som bidrar så mycket till människor som bor omkring. Samspelet mellan människor och djur är livsviktigt, säger han.

Enligt Vilhelm hänger gårdens framtid på politiska beslut. Trots att han och hans fru är passionerade och gör allt de kan så krävs det att kommunen inser värdet av naturbetesmarkerna. Sedan urminnes tider har djur betat naturligt och enligt Vilhelm själv är det ett kulturarv i sig. – Vi lever i ett land där vi faktiskt kan kämpa för att bevara vår natur och påverka. Det är en lyx. Målet för familjen är att gården i framtiden ska kunna bli självförsörjande men för att detta

ska kunna ske krävs det lättnader från kommunen.

Trots att de ekonomiska svårigheterna idag är ett faktum så märks det att Vilhelm är både stolt och tacksam över det som gården gör för samhället och Uppsalaborna. Han är aktiv på både Facebook och Youtube där han delar med sig av sin vardag på gården för att sprida kunskap och inspirera men framförallt för att han själv tycker att det är kul. – Ekandet av tomma hagar i framtiden skulle vara allt för påtagligt. Sättet som naturbetet gynnar både djur, människor och miljö är ovärderligt. Jag har världens bästa jobb, jag skulle aldrig vilja byta ut detta liv mot någonting annat!

REPARATIONER & SERVICE, KÖPER, SÄLJER BEG. CYKLAR Klipp ut och ta med

Chilicheese

Just nu bjuder vi dig på 3st Chilicheese när du köper valfri meny till ord. pris.

På köpet!

Ord. pris 24kr Max 3 köp. Erbjudandet gäller tom 15/9-2019

Frasses Uppsala • Gottsunda Centrum • Valthornsvägen 7 Tel. 018-410 80 02 • Mån-Sön 10.00-20.00 SÖDRA STADEN 19


Aktuellt / Södra Staden

blott en dag – om äldres utsatthet Nästan en femtedel av alla över 65 år i Sverige lider av psykisk ohälsa. Det kan ha olika orsaker, som ensamhet, brist på meningsfull sys­ selsättning, fysisk sjukdom eller sorg – men det pratas inte så mycket om det. – Ofta uppmärksammas problemen mer hos unga men sanningen är att psykisk ohälsa är mer utbredd bland äldre, säger diakon Birgitta Frisk.

B

irgitta, som tidigare arbetat i Domkyrkoförsamlingen, har därför tillsammans med övriga i Gottsunda/ Sunnersta församling beslutat att under september och oktober visa utställningen Blott en dag. Den består av tre bord fyllda med information för reflektion kring psykisk ohälsa och den invigs den 15 september. – Då är alla som har möjlighet välkomna till Gottsundakyrkan, säger Birgitta. Vi bjuder på kyrkkaffe och vi hoppas få igång samtal om nedstämdhet, sorg, ensamhet och ängslan. Och förstås komma på idéer för att lösa problemen. Just ensamhet är en vanlig anledning till att människor känner sig ledsna. Ibland är det 20 SÖDRA STADEN

vänner som försvunnit, ibland en livspartner som gått bort. Att känna sorg efter ett långt äktenskap sägs vara en av de värsta perioderna i en persons liv. Kanske sammanfaller det med att också yrkeslivet avslutas eller det sker en flytt till en annan ort. Ofta bor barn och barnbarn långt borta och ensamheten kan kännas mycket tung. – Det är en svår period, men det finns hjälp att få, säger Birgitta.

En del äldre orkar själva engagera sig på olika sätt, till exempel gå en kurs i ett främmande språk eller lära sig spela golf. För andra kan det vara svårt att ta initiativ. Då kan kyrkan vara en bra plats att komma till, bara sätta sig i

kaféet eller vara med på gudstjänst eller i någon av körerna. I samband med utställningen under hösten erbjuds samtalstillfällen kring frågorna om intresse finns.

Den som själv vill stötta andra har möjlighet att vara volontär i församlingen och kanske besöka andra äldre på äldreboenden eller i deras hem. Då finns en utbildning att gå som startar i vår. Det finns mycket att göra för den som känner sig ensam, men det kan vara svårt att orka. – Vi vill hitta vägar för att motverka psykisk ohälsa och få människor att reflektera över situationer. En bra start kan vara att besöka utställningen i kyrkan här i Gottsunda. Den 15 september firas Diakonins dag och varje år uppmärksammas medmänskligt arbete. Utställningen i Gottsunda är ett resultat av ett ekumeniskt samarbete, som Sveriges kristna råd ansvarar för. I Sverige har cirka 27 procent av kvinnorna och 14 procent av männen besvär med ängslan, oro eller ångest. Läs mer på www.svenskakyrkan.se/Uppsala/ Gottsunda.  TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING


Aktuellt / Södra Staden

känt konditori till Rosendal

Det var under hösten 2017 som Uppsalaborna för första gången fick chansen att smaka på Leijon Stenugnsbageri & Konditori. Det var den tidigare chefskonditorn på hovkonditoriet Guntherska, Frida Leijon, som tillsammans med sin sambo öppnade Leijon Stenugnsbageri & Konditori. Framgångarna blev stora och ungefär ett år senare öppnade de en butik i Svava gallerian. Nu har en tredje butik fått ta plats i Uppsala. Denna gång blev det i Grindstugan i nya Rosendal.

praktiskt eftersom att jag älskar att uttrycka mig genom kreativitet, berättar Frida på bageriets hemsida.

Trots att det bara har gått ett par dagar sedan bageriet öppnade så är gästerna redan mycket nöjda. – Man känner sig hemma. Det är en lyx att ha så nära till ett bageri, oavsett om det gäller nybakat frukostbröd eller en dessert på fredagskvällen, det känns hemtrevligt, säger gästen Lena Andersson som är bosatt i området.

TEXT: AGNES BERGMAN

T

orsdagen den 22 augusti invigdes den nya butiken i Rosendal. Med sin moderna, fräscha inredning och sin placering på hörnet med en uteservering där man blickar ut över polacksbacken, märks det redan att Leijon Stenugnsbageri & Konditori kommer att dra till sig många gäster. Frida Leijon väljer sina råvaror med omsorg och är noggrann med att allt ska vara så närproducerat som möjligt. På bageriet hittar du allt från tårtor och bakelser till rågbröd och sallader. Här finns även vegetariska och veganska alternativ så att alla ska hitta något som passar dem. Kanske är det ingen tillfällighet att framgångarna är ett faktum för Frida. På sin resumé

har hon en rad utmärkelser, bland annat Årets konditor 2016. Hon har även varit med i konditorlandslaget och skapat bröllopstårtan till Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

Resan började redan på Ekebygymnasiet i Uppsala där Frida gick livsmedelsprogrammet. Det kreativa arbetet visade sig vara hennes kall och sedan dess har det fortsatt. Sedan skolgångens slut har hon fått chansen att möta flera skickliga bagare och konditorer som är inspirationskällor för henne idag. – Att jag skulle bli konditor och bagare är lite av en slump. Det enda jag visste när jag slutade högstadiet var att jag ville göra något

Hur framtidsplanerna ser ut för Leijon Stenugnsbageri & Konditori vet man inget om, men att det är hårt arbete och kreativitet som ligger bakom framgångssagan hittills är ett faktum. I två år har människor inte bara fått äta goda bakverk, utan också fått chansen att mötas i en trevlig miljö. Oavsett om det är beläget centralt eller i nya områden är vitsen densamma – människor ska ha en mötesplats där de kan njuta av nygräddade bullar och kokat kaffe tillsammans med andra. – Jag har alltid besökt Fridas tidigare butiker och kommer fortsätta att göra det, även här. Det är trevligt att kunna träffa människor och äta goda bakverk. Bageriet gör verkligen något för alla oss som bor här omkring, säger Lena. SÖDRA STADEN 21


Reportage / Södra Staden

Affärsidén som minskar äppelsvinnet TEXT & FOTO: PETER HAGSTRÖM

Varje höst ruttnar tusentals ton äpplen bort i svenska villaträdgårdar. Samtidigt tar vi bilen till affären och köper långväga äpplen och dricker stora mängder importerad juice i stället för att göra egen äppelmust. Erol Sahindal startade Äppelcentralen för att minska på svinnet och tillsammans med kollegan och barndomsvännen Sebastian Jofre Armijo vill de nu skapa en större medvetenhet om svinnet och samtidigt hjälpa villaägare att bli av med sina äpplen.

22 SÖDRA STADEN


Reportage / Sรถdra Staden

Sร–DRA STADEN 23


Reportage / Södra Staden

D

en svenska fritidsodlingen av äpplen uppskattas till 280 000 ton. Det är ungefär dubbelt så mycket som den svenska kommersiella odlingen och importen av äpplen tillsammans. Ändå väljer många att köpa sin äpplen i affären. – Vi har så många fina äppelsorter här, men ändå väljer vi att köpa äpplen från Chile under samma period. Det, för mig, känns lite märkligt, säger Sebastian.

Fjolåret var ett riktigt ”äppelår”, och det var då som Erol fick idén och startade Äppelcentralen. Tanken är att hjälpa till med att hämta äpplen och i mån av tid och möjlighet även plocka dem från träden. Tanken är att äpplena sedan lämnas till grossister, lokala matbutiker eller juicebarer. Otjänliga äpplen lämnas till biogasanläggningar där ett kilo äpplen kan driva en biogasbil i en kilometer. Nytt för i år är att äpplen även lämnas till ett musteri och blir äppelmust. – Jag cyklar mycket här i stan och det var under en cykeltur förra året som jag la märke till att det var så extremt mycket äpplen i trädgårdarna. Äpplen som i många fall bara får hänga tills de ramlar ner och sen ruttnar. Det känns inte alls hållbart att sedan istället köpa 24 SÖDRA STADEN

sina äpplen i affären. Det finns så mycket man kan göra med dem och många sorter håller hur länge som helst om man förvarar dem rätt, säger Erol.

Grundsyftet med Äppelcentralen är att så mycket av frukten som möjligt ska komma till användning. – Vi vill göra naturen en tjänst och minska importen av utländska besprutade äpplen, som dessutom kan vara genmodifierade. Vi vill minska utsläpp från lastbilar och fartyg som transporterar äpplen till Sverige, säger Sebastian. Den före detta elitboxaren Erol har också en annan vinkel på själva äppelplockningen. – Det måste tilläggas att det är en väldigt bra träningsform att plocka äpplen. Det kan bli ett ordentligt träningspass, säger Erol och skrattar. Utrustade med varsin äppelplockare med teleskopfunktion åker Erol och Sebastian runt och plockar äpplen i trädgårdar runt om i Uppsala. Och det är via deras sida på Facebook som kommunikationen smidigast sker. Där anger man sina kontaktuppgifter och äppelsort och en passande dag för plockning eller hämtning.

– Vi funderar även på att skapa en app i framtiden för det här, säger Erol. I framtiden finns också planer på att starta ett eget musteri och skapa en egen must. – Vi håller just nu på att lära oss att musta och vi testar lite olika smakvarianter. Nu jobbar vi med ett musteri, men tanken är att vi ska ha ett eget musteri från nästa år, säger Erol.

Det finns många användningsområden för äpplen. Allt från must och mos, till äppelkaka och äppelchips. Äpplen innehåller gott om antioxidanter och c-vitamin och sägs förebygga en rad sjukdomar, så går lika bra att äta som det är. Det finns ett gammalt talesätt som säger att ”ett äpple om dagen håller doktorn borta”. Äpplet är den vanligaste frukten i svenska trädgårdar, följt av plommon, körsbär och päron.

”Vi vill göra naturen en tjänst och minska importen av besprutade äpplen.”


Reportage / Södra Staden

Erol och Sebastian är två Uppsalakillar som vill ”göra naturen en tjänst” och minska importen av utländska besprutade äpplen.

SÖDRA STADEN 25


Aktuellt / Södra Staden

David Lingfors från OK Linne hoppas på att väcka intresse för orientering i Gottsunda/Valsätra i höst.

”det är den bästa friskvården” Med sina cirka tusen medlemmar är orienteringsklubben Linné i Up­ psala Sveriges största. Här finns eliten och här finns nybörjarna. I klubbstugan i Norby samlas man flera gånger i veckan, året runt för att träna, tävla, träffas och umgås. David Lingfors, aktiv sedan barndomen, berättar att orientering är den bästa sporten för välbefinnandet.

utanför Centrum för att springa korta och enkla turer och lära sig förstå orienteringens grunder. De ansvariga i klubben försöker bredda sin målgrupp och att få Gottsunda- och Valsätrabor intresserade är en viktig utmaning. – I många länder vet man inte vad orientering är och vi vill få alla att upptäcka hur roligt det är. Det känns spännande att vara i Gottsunda, säger David.

avid tillhör gruppen i klubben som lyckas bäst på tävlingar, men det han gillar mest med orientering är gemenskapen, naturupplevelserna och möjligheten att upptäcka nya platser. – En fotbollsplan ser likadan ut var i Sverige du befinner dig, men om du orienterar kommer du hela tiden till nya miljöer. Det tycker jag är det roligaste av allt, säger han. Sedan många år samarbetar orienterings­ klubben i Uppsala med kommunen och på senare tid även med Länsförsäkringar i något som kallas Hitta ut. Det innebär att den som vill prova att springa i skogarna runt och i Uppsala med en karta som visar kontroller, ”checkpoints”, i en särskild app precis när det passar en själv kan göra det. Det krävs inga förberedelser eller speciella tider eller platser utan görs på enklast tänkbara sätt. Det är ett

Klubben Linné samarbetar med skolor i hela kommunen och man arrangerar träningstillfällen på så många olika ställen man kan. I vissa områden går det lättare än i andra, men målet är att nå ut överallt. Såväl små barn som riktigt gamla människor är välkomna att prova på orientering och David avslutar med att igen understryka hur rolig och nyttig sporten är. – Man tröttnar aldrig på att orientera. Det finns alltid nya platser och nya utmaningar att ta sig an och alla klarar av det. Välkomna till klubben för att prova, säger David.

TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING

D

26 SÖDRA STADEN

sätt att verkligen komma ut i naturen, berättar David, ensam eller tillsammans med någon. Vill man cykla går det bra, liksom att gå eller förstås springa. – Man tar det i sin egen takt och när i veckan det passar en. Sen fyller man i via appen när man hittat checkpointen, säger David.

I år har hittills drygt 3 000 personer registrerat sig i Hitta ut och varje månad lägger klubben till nya checkpoints på kartan. Flera finns i skogarna i Södra staden. Några finns också mitt i stan, till exempel i Botaniska trädgården. – Det är också ett sätt att lära känna sin stad. Det finns de som bott här i hela livet, men först när de börjat med Hitta ut har de fått ordentlig lokalkännedom, säger David. I slutet av augusti arrangerade klubben en prova-på-kväll i Gottsunda. Man samlades

Hitta ut är ett av Sveriges största friskvårdsprojekt och drivs av lokala orienteringsklubbar på cirka 40 orter i landet. Fler än 60 000 deltar och målet är att få fler att uppleva och upptäcka naturen nära sig. Läs mer om både klubben och Hitta ut på www.oklinne.nu.


NU STARTAR SÄSONGEN 2019/2020! Herrarna har varit igång sedan 1 augusti och övriga seniorlag och alla våra ungdomslag startade träningarna i mitten av augusti. Förutom många nya spelare och ledare/tränare som har hittat till våra träningar nu i augusti vill vi också hälsa våra ny samarbetspartners välkomna till Uppsala Volleyboll. Vi ser fram emot denna säsong tillsammans med er! Trevlig volleybollhöst!

Vi hälsar våra nya partners välkomna till volleybollfamiljen i Uppsala!

Nybörjare eller proffs, vill du börja spela volleyboll? Mejla oss på kansli@uppsalavolley.com


Historia / Södra Staden

Eriksberg – skivhus, pun En av Uppsalas många stadsdelar heter Eriksberg. Det är ett mycket vanligt namn och enligt Ortnamns­ arkivet i Uppsala finns det nu minst 160 byggnader och platser i Sverige med det namnet. Ursprungligen var stadsdelsnamnet Eriksberg namnet på en stuga som stod ”i nuvarande gamla trädgården 50 m V affären vid Norbyvägen”. Denna uppgift upptecknades av H. Lindberg 1941-42. Under 1800-talet blev Eriksberg ett mycket vanligt namn på både torp och herresäten. TEXT: BIRGITTA MARKENDAHL

S

tadsdelen Eriksberg ligger ungefär tre kilometer från stadens centrum. Norr om Eriksberg ligger Ekebydalen, och naturreservaten Stadsskogen och HågadalenNåsten finns i närheten. I dag är Eriksberg en mycket expansiv stadsdel som växer och förändras men redan på 1920-talet byggdes villor i området som då kallades Ekeby egna hem. Bruksvägen och Eriksbergsvägen är två 28 SÖDRA STADEN

gatunamn som fanns med redan under den här tiden. Ett par decennier senare lades områdena Sommarro och Lassebygärde till med ”varsamt terränganpassad lamellhusbebyggelse” som det står bredvid en gammal karta över området. Vid samma karta står det att under sent 1950-tal och tidigt 1960-tal förverkligades ”modernistiska stadsplaneideal, ‘hus i park’ samlat kring grannskapsenheter.” Ett hus i park

är ett flerbostadshus som ligger i en sorts park eller allmänning som inte är inhägnad.

Den första stadsplanen för Eriksberg utarbetades av Uppsalas dåvarande stadsarkitekt Gunnar Leche 1952. I slutet av 1950-talet och början av 1960-talet byggdes höghus – både så kallade skivhus och punkthus – i Eriksberg, som kom att bli det första höghusområdet i


Historia / Södra Staden

kthus och ett älskat torg Uppsala. Skivhusen hade minst fem våningar och punkthusen var ännu högre. Att bevara höga träd, främst tallar, var viktigt. Nu tillkom till exempel de höga husen på gatorna Glimmervägen och Granitvägen. Där fanns hus med studentdubletter insprängda bland vanliga lägenheter, och studenter som bott inackorderade hos privata värdar kunde nu få en egen lya. Runt omkring de höga husen byggdes en krans av så kallade lamellhus eller smalhus. Det var flerbostadshus med minst två trapphusblock, ofta med tre våningar.

Under 1950- och 60-talen var det modernt att bygga flerbostadshus samlade kring ett centrum med torg och skolor. Så gjorde man i Uppsala och strax före jul 1960 invigdes Västertorg i Eriksberg i korsningen

mellan Granitvägen och Stigbergsvägen. Det blev Uppsalas västligaste torg med bland annat en konsumbutik som då var landets största. Torget hade ritats av arkitekten Hans Skoglund 1958 och stadsträdgårdsmästaren Pehr Boierth hade också stort inflytande genom att svara för planering av grönområdena.

På Västertorg fanns även en livsmedelsbutik i privat regi, Handelsbanken, apoteket och några fackhandlare. Här låg också Konditorifackskolan med bageriutbildning som sedan flyttades till Ekeby. Konsumbutiken, Handelsbanken och apoteket ligger kvar och nu finns också Hemköp, en restaurang, en tidnings­ kiosk, en hårsalong, en friskvårdsanläggning och Folktandvården vid detta vackert stenlagda torg. Pilen som är torgets vårdträd står kvar än i dag.

Västertorg var redan från början ett lyckat projekt. I ett reportage om torget skrivet av Anna Bill i UNT i december 2007 kan man läsa om dess betydelse. Hon berättar att den som främst låg bakom framgången var specerihandlaren Erik Hoffman som hade erfarenheter från USA och visste vad marknadsföring var. Han stod också bakom många av de jippon som förekom på detta torg och drog många människor dit.

Många hus behöver nu renoveras i Eriksberg och arbetet har påbörjats. En tidsplan som Uppsalahem presenterat visar att restaureringen kommer att pågå i etapper fram till 2027 och hyresgästerna kommer att presenteras olika val när det gäller förbättringar. SÖDRA STADEN 29


Aktuellt / Södra Staden

”Vi vill få hela södra staden att sjunga” Höstterminen närmar sig och i Gottsunda kyrka förbereder sig Peter Melin, Peter Ekengren, Rebecka Cardell och den nyanställda Gunnar Gillfors för fullt för en musikfylld höst. I kyrkan kommer det bjudas på allt från workshop med en gospelstjärna till körsång i världsklass. – Jag bara längtar till allt drar igång om någon vecka, säger Gunnar Gillfors. TEXT & FOTO: PETER HAGSTRÖM

30 SÖDRA STADEN


Aktuellt / Södra Staden

G

unnar har varit i Gottsunda kyrka i ungefär två veckor. Peter Melin har varit där i 30 år. Tillsammans med kollegorna Peter Ekengren och Rebecka håller de för fullt på att förbereda höstens körsång i kyrkan. – Vi har olika områden, men arbetar tillsammans för att göra något bra av det. Vi har allt från barnkör, pensionärskör, damkör och gospel. Så det är en stor variation. Och det kommer att bli en rolig konserthöst i kyrkan, säger Peter Melin.

Gunnar har tidigare arbetat i Botkyrka församling och är helt ny på jobbet men kan inte vänta på att hösten startar. – Jag har varit här i ungefär två veckor nu och jag tycker den här kyrkan är helt fantastisk. Till skillnad mot en del andra kyrkor så känns det verkligen som att man är delaktig på ett annat sätt här inne. Det har nog mycket att göra med att rummet är byggt som det är, akustiken är fantastisk och rummet känns omfamnande, säger Gunnar och får medhåll från Peter Ekengren. – När man är här inne får man inte känslan av att det är dom och vi. Man är mycket mer som en deltagare här inne, säger Peter Ekengren.

När Gunnar börjar prata om höstens konsertprogram låter han både ivrig och förväntansfull. – Ja, det ska bli så roligt. Vi kommer ha jazzcaféer några fredagar i oktober och november. I oktober blir det också nordisk körlyrik och körsång i världsklass med det internationella projektet Chambers Choir of Scandinavia. Den 21 september, på Gottsundadagen, arrangeras en heldagsworkshop med gospelstjärnan Gerald T Smith från USA. Något som Peter Ekengren, som leder gospelkören, ser väldigt mycket fram emot. – Det är fantastiskt att vi får äran att arbeta med honom. Och om allt går enligt plan kommer vi ha en popup-konsert under Gottsundadagen. Det blir spännande. Om man har ett intresse av att vara med i någon av de många körerna i kyrkan är det bästa sättet att kontakta församlingen för att ta reda på vilka körer som finns och vilka dagar de repeterar på. – Då bokar vi in en träff så vi kan lotsa till rätt typ av kör. Vi vill få hela Gottsunda och Södra staden att sjunga, säger Gunnar.

här är höstens program

4/10, 18/10 samt 1/11 kl 15.00 – Jazzcafé 21/9 – Gottsundadagen – heldagsworkshop med Gospelstjärnan Gerald T Smith (USA) (Konserttid i Gottsunda kyrka, lördagar 18.00) 12/10 – Philip Glass, koraler och tango! Andrew Canning, orgel. 19/10 – Körsång i världsklass! Nordisk körlyrik. Chamber Choir of Scandinavia, dirigent, Bengt Ollén. 9/11 (16.00) och 10/11 (18.00) – Mozarts Requiem under ledning av Peter Melin. 23/11 – Då hösten är som mörkast inbjuder körsångerskorna i damkören Gott Sound till konsert med temat hopp. Gunnar Gillfors, dirigent.

SÖDRA STADEN 31


Kändiskockarna Gabriel Jonsson, årets mästerkock och Wichudaporn Chaiyasaeng, 2:a i Sveriges Mästerkock kommer på besök och lagar mat. Vi lovar smakupplevelser från hela världen när föreningarnas amatörkockar delar med sig av sina bästa rätter. Kulturhuset i Gottsunda har öppet hus med uppträdanden och spännande aktiviteter för alla åldrar. Mer info finns på vår hemsida!

Öppet vardagar 10-19, lörd 10-17, sönd 11-17, ICA och Willys 8-21 alla dagar. | www.gottsundacentrum.se

Profile for Rullgrus Media AB

Södra Staden 2019:5  

Ett gratismagasin med fullt fokus på superlokala nyheter och reportage från södra delarna av Uppsala. Den delas ut till alla hushåll i stads...

Södra Staden 2019:5  

Ett gratismagasin med fullt fokus på superlokala nyheter och reportage från södra delarna av Uppsala. Den delas ut till alla hushåll i stads...

Advertisement