__MAIN_TEXT__

Page 1

SÖDRA STADEN GOTTSUNDA VALSÄTRA BÄCKLÖSA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA – VÅR SIDA AV UPPSALA

NR 2, 2018

BILAGA FRÅN UPPSALA KOMMUN MED FÖLJER!

KULTUR VID EKOLN HAR NÅGOT FÖR ALLA

DAGLIG VERKSAMHET STÄLLER UT I GOTTSUNDA

SID 12–13

KULTUR OCH LÖPNING I ETT

SID 22–24

SID 10

SOMMAR BETYDER BÅTLIV! SID 16–19


Innehåll / Nr 2 2018

Innehåll nr 2

22

6

LEDARE

Anna Löfving hälsar er läsare välkomna till Södra Staden, Uppsalas nyaste tidning! 8

PADEL – SOMMARENS SPORT

Padeltennis är relativt ny som sport i Sverige. Men intresset är stort och det kommer garant­ erat att vara full fart på banorna vid Rosendal. 8

STADSDELARNA FÖRÄNDRAS I SÖDRA STADEN

Nya gränsdragningar och en helt ny officiell stadsdel växer fram när Bäcklösa slår sig fri från Valsätra. 10

MARATON OCH KULTUR FÖRENAS

I höst är det dags för tredje upplagan av Uppsa­ la Kulturmaraton som bland annat går genom natursköna delar av Södra staden..

Snart dags för utställning

25

BOSTADSPROJEKTET GÅRDEN TAR FORM

Ett flerfamiljshus med en ny boendeform ska byggas i Rosendal. Ägandet kommer de boende att stå för.

Förberedelserna inför årets utställning är i full gång. Den 25 maj öppnar Vårutställningen, som sedan visas varje dag i en vecka. Bakom utställningen står Daglig verksamhet i Uppsala kommun som sysslar med kulturverksamhet, till exempel teater, radio och konst. 26

FULL FART I LURBO STALL

I stallet i Lurbo är det full fart hela sommaren. Här samsas fullblodsproffs och nybörjare i alla åldrar.

16 27

SEGARE PÅ BOSTADSMARKNADEN

Den senaste tiden har bostadsmarknaden varit trögare än tidigare. Det säljs fortfarande mycket men det tar längre tid och priserna har gått ner. 28

MASSOR ATT GÖRA I SÖDRA STADEN I SOMMAR

Svårt att veta vad barnen ska göra på som­ marlovet? Här kommer tips på aktiviteter i närområdet. 30

Nu är det äntligen dags – båtarna ska i sjön För ett drygt halvår sedan bokades sjösättning. Under hela april var det osäkert om isen skulle hinna släppa. ”Det var lite med andan i halsen”, berättar Per Nilson, vice ordförande i Upsala Segel Sällskap, USS.

PERSONLIGT MED MARIA STRÖMME

Den världskända forskaren och Sunnerstabon Maria Strömme berättar om vad hon gör nu och vad hon ser fram emot i sommar.

12

Kulturen frodas nere vid Ekoln

Kultur vid Ekolns sommarprogram är proppfyllt av konserter, konstutställn­ ingar, poesikvällar, workshops, yoga och – tedrickande.

14

Dags för film 3 om livet i Gottsunda

I del tre av Uppsalafilmaren Anders Lands dokumentär­ serie som har premiär den 31 maj, tar historien vid i de kontraster av riktigt mörker och äkta kärlek som invånar­ na presenterar som Gottsunda.


UPPSALA VÄXER JUST NU BYGGER VI 226 NYA LÄGENHETER I ULTUNA

PLANERAD INFLYTT HÖSTEN 2018

BO I GRÖNA sKÖnA BÄcKLÖsA Bäcklösa är Uppsalahems nyaste bostadsområde, en grönskande oas mellan Ultuna, Sunnersta och Gottsunda, vackert inbäddad mellan skog, hagar och naturstigar. Det praktiska köket kommer från Vedum med vitvaror från Electrolux. Till stan cyklar du på tjugofem minuter och matbutiker, apotek och närservice hittar du i Gottsunda centrum endast fem minuter bort.

www.uppsalahem.se/nyahem


Vardagar 10-19, lรถrd 10-17, sรถnd 11-17, ICA och Willys 8-21 alla dagar. | www.gottsundacentrum.se


Ledare / Södra Staden

Nu kommer sommaren! V

älkommen sommar… är ju alldeles för tidigt att säga. Men nu sa jag det ändå! Man kanske kan framkalla den på så sätt, genom att bara bestämma sig. Och med sommaren följer en massa härligt att ta sig för. Patrik, som både är ansvarig utgivare och redigerar Södra Staden, messade plötsligt oss reportar: Tidningen är full, vilka artiklar kan ni stryka? Va, omöjligt uppdrag! Går inte att ta bort något av allt det spännande, intressanta, roliga och vackra som försiggår i området i sommar. Sedan första numret av tidningen i mars har ni läsare hörts av med många tips på vad vi ska lyfta fram den här gången. Kollektivboenden både i Rosendal och Ulleråker, båtsäsongen som närmar sig med stormsteg, ridlektioner i Lurbo stall, kulturaktiviteter vid Ekolns strand, Gropen Extreme som storsatsar och den ena mer spän­ nande personen efter den andra som håller till i den här delen av stan.

mig efter första numret av tidningen. Att hurra för Södra staden, som växer så det knakar, var inget jag borde göra. Kommunen tar inte ansvar, skattepengarna går till fel saker och egentligen borde man flytta härifrån … Och ja, de som inte tycker att politikerna lyssnar ska så klart inte bo här. Livet är kort, man måste känna att man bor på rätt plats den stund man har. Lite därför jag flyttar hit. Hoppas jättemycket att Uppsala ska passa mig igen och – peppar, peppar – hittills känns det så.

Nu trollade Patrik och lyckades ändå få med nästan allt vi skrivit, men till nästa num­ mer hoppas vi på fler sidor – är verkligen mycket kul som är på gång här. Från rena landet med betande djur och grönskande hagar till det allra senaste i byggnadsteknik i Rosendal. Varenda kotte borde kunna hitta hem här. Det var faktiskt ett par personer som skrev arga mejl till

Det roligaste jobbet jag gjorde inför det här numret av tidningen var det hos Daglig verksamhet. Den 25 maj har gruppen funktionsvarierade per­ soner som valt inriktning Konst vernissage på sin Vårutställning i Gottsunda centrum. Och vilken konst! ”Häftigare än den man ser på Konstfack”, sa Lina som är ledare. Men ännu viktigare är att många av deltagarna verkar ha utvecklats enormt tack vare verksamheten. En vän till mig, som själv har en dotter med en funktionsvariation, funderar allvarligt på att flytta till Uppsala av just den anledningen. Jag vill avsluta med att önska er alla som bor – och trivs – i Sun­ nersta, Gottsunda, Ultuna och de andra stadsdelarna en riktigt härlig sommar. Den har ju börjat, det bestämde vi nyss. Vi ses igen när den närmar sig slutet! ANNA LÖFVING ANNA@RULLGRUSMEDIA.SE

Hans serie litografier handlar om hur miljonprogrammet Valsätra växte fram på 70-talet. Lars är känd för sin mångåriga lärargärning, dels på Gottsunda Grafikverkstad, dels på Konst­ högskolan i Stockholm. 6 SÖDRA STADEN

Redaktion Redaktör Anna Löfving 073-640 38 61

anna@rullgrusmedia.se

Medarbetare Marie Freij Peter Hagström

Layout

Rullgrus Media AB info@rullgrusmedia.se

Omslag

Sjösättning med Per Nilsson foto: peter hagström SÖDRA STADEN GOTTSUNDA VALSÄTRA BÄCKLÖSA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA – VÅR SIDA AV UPPSALA

NR 2, 2018

BILAGA FRÅN UPPSALA KOMMUN MEDFÖLJER!

KULTUR VID EKOLN HAR NÅGOT FÖR ALLA

DAGLIG VERKSAMHET STÄLLER UT I GOTTSUNDA

SID 12–13

KULTUR OCH LÖPNING I ETT

SID 22–24

SID 10

SOMMAR BETYDER BÅTLIV! SID 16–19

Annons Säljansvarig Patrik Törner 070-574 67 43

patrik@rullgrusmedia.se

Johan Lindberg 070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

Utgivning Ansvarig utgivare Patrik Törner

VD

Johan Lindberg 070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

Tryck

MittMedia Print AB, Gävle 2018 N VA

ENMÄRK

E T

VALSÄTRA – MIN HEMBYGD OCH ANDRA VERK Den 24 maj klockan 12 på Uppsala konst­ museum (Vasasalen i Slottet) serveras sopplunch och föredrag om Valsätra. Det är bildkonst­ nären Lars Hellström som berättar om sitt konstnärskap under rubriken ”Valsätra, LARS HELLSTRÖM. ”Rektanglar”, min hembygd och färglitografi, signerad -91. andra verk”.

– VÅR SIDA AV UPPSALA

S

Redaktören tipsar – missa inte!

SÖDRA STADEN

3041 0673 TRYCKSAK Trycksak 1234 5678

Glöm inte att göra ett besök i den vackra Atriumgården – en biblisk trädgård – runt Eriksbergs­kyrkan i sommar. På torsdagar efter midsommar finns ett sommarkafé och i kyrkan hittar du häften som visar hur växter och träd i trädgården är kopplade till olika bibelställen.

SÖDRA STADEN distribueras i 20 000 exemplar, varav 16 500 till hushållen i södra Uppsala och resterande 3 500 exemplar via besöksintensiva platser i södra Uppsala. Tidningen ägs och ges ut av Rullgrus Media AB. Allt material är skyddad enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna men ange källa.

sälj- och kommunikationsbyrå


Sommarkul på bibblan! Vill du göra något kul i sommar? Kom till Gottsundabiblioteket!

Gör en tidning! Måndag 25 juni – fredag 29 juni 9.00 – 15.00 Ord är en tidning som görs under en vecka på sommarlovet. För dig 10 –12 år som gillar att skriva, fota eller teckna. Föranmälan via tidningenord.se.

Flätworkshop Måndag 2 juli 13.00 – 15.30 Lär dig fläta hår med flätkonstnären Ida Gerdemark från Flätverket! Vi går steg för steg igenom olika flättekniker. För alla 8 –16 år, oavsett hårlängd! Drop-in, max 20 personer.

Återbruksslöjd Onsdag 11 juli, torsdag 12 juli och fredag 13 juli 13.00 – 16.00 Kreativa workshops med Rebecca Liljefors. Onsdag: Gör en väska av gamla T-shirts. Torsdag: Gör en anteckningsbok av gamla böcker. Fredag: Skapa vindspel av skräp. Från 9 år. Drop-in.

Bygg med lego Måndag 16 juli, tisdag 17 juli och onsdag 18 juli 13.00 – 16.00 Bygg en stad av lego eller prova på att bygga något helt annat tillsammans med legoexperten Olov Wingård. 6 –12 år. Drop-in. Nyfiken på vad som händer på våra andra bibliotek? Kolla in bibliotekuppsala.se/lov.


Aktuellt / På gång

Padel – en fluga här för att stanna

Tuffa utmaningar väntar i gropen

Den 26–27 maj är det dags för Upp­ salas största ”Obstacle Race” – Gropen Extreme. Under två dagar har man mö­ jlighet att testa sin uthållighet och styrka och samtidigt ha roligt. Gropen Extreme är en utmaning där du kommer att få kämpa, testa dina gränser och uppleva rörelseglädje. Loppet finns i sju olika klasser. Från miniklassen för de mellan 3 och 9 år upp till de som känner för 6 kilometer rå terränglöpning i tuffa backar med över 40 utmanande hinder. – Gropen Extreme arrangeras för fjärde året i rad i Sunnerstagropen. I år har vi extra fokus på att få barn i rörelse och dag två är tävlingen enbart för barn– och ungdomsklasserna. Alla kan springa Gropen Extreme. Det finns klasser och nivåer som passar alla, motionär, elit, familj, lag, barn eller ungdomar. Viktigast är rörelseglädje och att utmana sig själv samtidigt som man har roligt tilsammans, säger Erika Terao Tedeholm, arrangör och tävlingsledare.

Padel, eller Padeltennis, är racketsporten som växer sig starkare och starkare och sprids mer och mer över hela världen. Sporten är sedan länge etablerad i bland annat Sydamerika, Spanien och Italien. Flest antal utövare har Argenti­ na med sina fyra miljoner spelare. Padel kan beskrivas som en blandning mellan squash och tennis. Man spelar på en bana som liknar en tennisbana, fast mindre (10x20 meter) och med väggar. Reglerna påminner om tennisens, men i padel får även banans väggar användas i spel, vilket gör att sporten då också kan liknas med squash. På Upsala Studenters Idrottsförening (USIF) har man i dagsläget fem padelbanor – två inomhus i arenan i Rosendal och tre utomhus strax intill, vid Solvallsparken. Senare i höst kommer de även att anordna padelkurser för nybörjare.

Beläggningen på härbärget halverad

Sedan 2014 driver Livets ord ett natthärbärge för EU-migranter i Ulleråker. Föreståndare är Eva Moberg och hon berättar att kom­ munen finansierar härbärget sedan starten, men att socialnämnden för några månader bestämt att verksamheten ska halveras. – Istället för de 40 bäddarna ska vi i fortsättningen erbjuda 20. Orsakerna är flera, men främsta anledningen är att antalet EU-migranter som befinner sig i Uppsala inte längre är lika stort och av de som finns kommer bara en mindre del för att sova på härbärget. Kommunen planerar även att göra studentbostäder i de stora lokalerna på Ulleråkersvägen där härbärget nu befinner sig. Problemet är bara att man hittills inte hittat en mindre lokal till EU-migranterna. – Så länge vi inte får en mindre lokal blir vi kvar, säger Eva. Förutom sovplats får EU-migranterna, alla från Rumänien, hjälp med att tvätta och laga mat och även en gång i veckan tillgång till läkarhjälp. Sedan november får EU-migranterna inte stanna längre än tre månader på härbärget. Livets ords kontrakt med kommunen löper ut i december 2018, så inför nästa år vet inte Eva om verksamheten kommer att fortsätta. – Det tas alltid beslut ett år i taget, så vi får se hur det utvecklas. Det viktiga är att EU-migranterna får möjlighet att arbeta och slipper tigga i framtiden. Knäck­ frågan är jobb, det försöker vi uppmuntra till.

Gårdsfestival i Nästet

Nya gränser i stadsdelarna

Bland annat för att anpassa sig till systemet som SCB använder för att ta fram statistik justerar nu Uppsala indelningen i kommunens stadsdelar. Det har inte skett sedan 1980-talet och Erik Boman på kommunen säger att förändringen bland annat innebär att man i framtiden på ett smidigare sätt ska kunna göra mindre löpande förändringar. – Vi vill ha samma indelning geografiskt som när det tas fram statistik, det gör hela orga­ nisationen mer enhetlig. Egentligen innebär justeringen inte så mycket för gemene man, men när det gäller Södra staden är det två lite större förändringar som kommer att märkas. Det ena är att Gottsunda stadsdel delas in i två likvärdiga delar - Södra Gottsunda styckas av - det andra är att Rosen­ dal blir en egen stadsdel. Tidigare har Rosendal mest bestått av grönområden, men med tanke på den snabba bebyggelse som sker där nu är en egen stadsdel ett måste. Åsa Nilsson Bjervner, stabchef på kommunen, säger att det finns ett stort behov av klar­ görande av stadsdelarnas namn och gränser i Uppsala. Det gäller internt inom kommunen, men också för allmänheten, mäklare och media. – Stadsdelarnas namn har dessutom en viktig kulturhistorisk dimension och bidrar till orientering och identitet i staden, säger Åsa. Övriga förändringar i Södra staden är: Bäcklösa styckas av från Valsätra. Eriksberg och Norby får nya gränser. Gränsen mellan Sunnersta och Vårdsätra förändras.

8 SÖDRA STADEN

På själva nationaldagen den 6 juni håller kollektivet Nästet i Ulleråker sin årliga ”Nästival”. Mellan 12 och 18 är alla som är intresserade av kollektivt boende som idé välkomna att titta in på Henry Säldes väg 23. Andreas Rydström berättar att man för fjärde året i rad bjuder fika, veg­ etarisk mat, musik, workshops och alltså guidade turer i huset. – Det finns ett stort intresse för at bo kollektivt, och många är nyfikna på hur det egentligen går till. I tvåvåningshuset, som tidigare varit en del av Ulleråkers sjukhus, finns 8 sovrum och 4 toaletter, men bara ett kök och ett vardagsrum. – Jag har bott här i fyra år, säger Andreas. Välkomna den 6 juni så ska jag berätta mer om varför!

Ruccola Sandwich öppnar i Sunnersta I slutet av april öppnade en ny smörgås­ bar i Sunnersta. Det är Kayhan Sadegh och Akbar Yahyavi som är initiativtagare och baren ligger på Dag Hammarskjölds väg. Paret, som tidigare drev en restau­ rang, kände att de ville ha något mindre och hittade en lämplig lokal. Till Upsala nya tidning säger de att de vänder sig till alla typer av gäster, men att de tror att många studenter kommer att hitta till dem. – Vi börjar med baguetter, ciabatta, wraps, sallader och smörgåsar, säger Kayhan till tidningen. Sedan får vi se om vi utökar sortimentet.

Flogsta vårdcentral flyttar till Gottsunda

Eftersom vårdcentralens lokaler i Flogsta under en längre tid dragits med problem har man beslutat att flytta verksamheten till Gottsunda. Riktigt när det sker är inte bestämt, men Re­ gion Uppsala meddelar att flytten ska göras så fort som möjligt. Tord Jansson, planeringschef för Uppsala primärvärd, beklagar att en del patienter nu får längre till sin vårdcentral, men att hälsan hos personalan och patienter måste komma först. Det finns en handlingsplan för de åtgärder som måste genomföras i Flogsta, men enligt Jansson kan man inte vänta längre på att lokalerna blir möjliga att nyttja. – Vi har nått vägs ände och måste evakuera så fort det är möjligt. Vårdcentralen kommer att rymmas i de lokaler där Gottsunda vårdcentral tidigare låg, det vill säga i anslutning till centrum. Under en period kan antalet besökstider vara begränsade, men på lite sikt öppnar alltså en ny vårdcentral i Gottsunda med möjlighet för alla i området att söka sig till. – Som patient är det bra att känna till att man har rätt att söka sig till vilken vårdcentral man vill, säger Jansson. Vi tar emot så många vi kan, men det finns också andra vårdcentraler i närheten att söka sig till.


Välkommen till

MAT OCH BRÖD

Gottsunda Centrum Bergsbrunna tegelbruk Uppsala 018 421800 www.trillermat.se

Besök oss på www.kens.se

Triller Mat och Bröd är ett familjeföretag som alltid sätter personlig service i första hand. Vi startade 1983 och idag har vi:

Caféer, Bageri, Catering, Festlokal För dagsfärska nyheter, följ oss på:

Valthornsvägen 7 • 018-42 18 00 • www.trillermat.se

Gottsunda: 018-10 02 63 / Boländerna: 018-10 02 60

Nu har vi glutenfri Pizza! h c o t e t Kvali ion Pizza, Kebab, t a i r a v rtion Grill och Sallad o p r o i st

Välkommen!

Välkommen till Praktikertjänst

ULTUNA VÅRDCENTRAL Vi finns på Ulls väg 30 B, centralt i campusområdet i Ultuna. Läs mer om vår verksamhet och om hur du blir patient hos oss på www.ptj.se/ultunavardcentral.

018-700 89 00 för rådgivning/ tidsbokning

Inför sommarsäsongen kan du nu TBE-vaccinera dig hos oss, kostnad 300 kronor per dos. VÄLKOMMEN! Sofia Lavén, Heidi Lindbäck och Karin Salomonsson Wohlin Distriktsläkare & verksamhetsansvariga

ÖPPETTIDER Vi har öppet alla helgfria vardagar 8–17. Lätt-akut, drop in helgfria vardagar 10–11.

ULTUNA VÅRDCENTRAL SÖDRA STADEN 9


Aktuellt / Motion

banan går Stora delar av stadens vackra genom Södra p. landsska

Löpning med kulturinslag F

ör tillfället är Liberalernas kommunal­ råd i Uppsala – Mohamad Hassan – mer upptagen än vanligt. Inte nog med att valrörelsen inför valet den 9 september är i full gång och förberedelserna inför den tredje upplagan av Uppsalas Kulturmaraton som går av stapeln dagen innan – den åttonde septem­ ber – så har familjen precis fått tillökning. – Det blev en liten pojke, säger han stolt. Att bli pappa igen känns fantastiskt. Det är mitt tredje barn.

Mohamad är initiativtagare och skapare till Uppsala Kulturmaraton som i år anord­ nas för tredje året i rad. Ambitionen är att bli landets näst största maratonlopp efter Stock­ holm Maraton. Inspirationen fick han när han sprang Madrid Maraton för några år sedan. – Det var häftigt att springa genom Madrid och se alla gamla hus och byggnader. Det var det som sådde fröet till Uppsala Kulturmara­ ton, säger han. Mohamad vill även göra något för pub­ 10 SÖDRA STADEN

liken under loppet och ambitionen är att ha ett maraton som är fullpackat med kultur vid vätskekontrollerna. – Det är många andra som följer med när någon ska springa ett sådant här lopp. Det kanske är frun, sambon eller kompisgänget som stöttar. Jag vill att det ska bli en upplevelse även för dem. Därför har vi en ambition att ha kulturevenemang vid vätskekontrollerna. Vi kommer till exempel att ha en station med bluesmusik, live. Tanken är att fler band ska turas om att spela så att det är musik hela tiden. Är man då en supporter som gillar blues, kan man förslagsvis heja på sin löpare vid den sta­ tionen. Vi kommer även att ha en station med målarkurser, för de som är intresserade av det. Antal deltagare har ökat för varje år och gått

Uppsala kulturmaraton

Anmäl dig senast sista augusti till loppet på www.uppsalakulturmaraton.se. Ju tidigare man bokar sin plats, desto billigare blir det.

från 180 personer det första året till runt 300 förra. I år räknar man med att ta emot cirka 500 anmälningar. – Vi vill växa i lagom takt. Det får inte gå för fort. Vi testar lite vad som fungerar, så kan man skruva lite till nästa år. I år har vi även fått anmälningar från internationella löpare, vilket är roligt.

Om man inte tror att man orkar ta sig runt de 42 195 meterna som loppet innebär finns även möjlighet att springa hälften av sträck­ an – en så kallad halvmara – eller samla ihop kompisar (upp till fyra stycken) och springa en stafett i stället. Själv har Mohamad hittills sprungit 21 maratonlopp i sina dagar. Och han hoppas på många fler. – Drömmen är att få springa Berlin Mara­ ton. Det går helgen efter kulturmaraton. Jag och min dotter står på väntelista då det redan är fullt. Men Uppsala Kulturmaraton smäller lika högt det, säger han och ler.  TEXT & FOTO: PETER HAGSTRÖM


BUTIKSBAKAD

PIZZA – DIREKT

Erbjudande! Lunchpizza

Mån–fre kl 10–14

UGNEN –

Pizzor nr 1–5:

59ª/st

Öppet varje dag 10–20 Ring & beställ på tel. 018-278 089

1. Margherita

69ª

2. Vesuvio

69ª

3. Capricciosa

69ª

Tomatsås, mozzarella, basilika

Tomatsås, mozzarella, skinka Tomatsås, mozzarella, skinka, champinjon

4. Hawaii

69ª Tomatsås, mozzarella, skinka , ananas

5. Verdure

69ª Tomatsås, mozzarella, grillad paprika, champinjon, oliver, ruccola

6. Bussola

Tomatsås, mozzarella, skinka, räkor

89ª

7. Kebab

Tomatsås, mozzarella, kebab, rödlök, fefferoni, kebabsås

89ª

8. Quattro Formaggi

89ª Tomatsås, mozzarella, gorgonzola, grana padano, pecorino

9. Getost

89ª

10. Salame Milano

89ª

11. Prosciutto crudo

89ª

Tomatsås, mozzarella, getost, pinjenötter, honung, ruccola Tomatsås, mozzarella, salami, oliver, ruccola Tomatsås, mozzarella, prosciutto crudo, ruccola

bakad r för pizza ser k 0 1 ill t Lägg dien nfria ingre e t lu g d e m

Prova-på-rabatt

Vid köp av valfri pizza

25k Giltig t om 17/6 2018. Kan ej kombineras med luncherbjudande.

Nu har vi ICAs matkasse Vad är vardagsmat för dig? För oss är det enkelt, varierat och riktigt gott.

Läs mer och beställ på: ica.se/kvantumgottsunda

En riktig mataffär Öppet alla dagar

8–21

ICA-HANDLARE

FÖR MILJÖN

ICA Kvantum Gottsunda, Gottsunda centrum, Valthornsvägen 7 • 750 25 Uppsala • Tel 018-278040

ica.se/kvantumgottsunda följ oss på: facebook.com/icakvantumgottsunda

Gottsunda

Gottsunda


Aktuellt / Konst vid vattnet

Medlemmarna i föreningen Kultur vid Ekoln ser fram emot sommarens program som startar 18 maj.

Sommarkultur vid Ekoln V

id sjön Ekoln, som är Mälarens nordligaste fjärd, ligger två vackra byggnader som numera arrenderas av föreningen Kultur vid Ekoln. Initiativtagare är Kee Ng och hon berättar att föreningens sommarprogram är fyllt av konserter, konstut­ ställningar, poesikvällar, workshops, yoga och – tedrickande. – Vi har inrättat ett speciellt tehus, där man kan prova olika spännande tesorter från hela världen.

En av medlemmarna i föreningen heter Lena Björnestedt och har tillsammans med Calle Tjärnfors specialiserat sig på trädgårds­ skötseln runt husen. Trädgårdarna, som är gamla och en gång varit mycket välskötta, har under lång tid stått obrukade. – Det finns fantastiska rabatter, äppelträd och planteringar på tomterna och vi gör vårt bästa för att få fram en vacker miljö igen, säger Lena. 12 SÖDRA STADEN

Filosofin bakom Kultur vid Ekoln är att erbjuda kultur i olika former på ett lugnt och trevligt sätt i en vacker miljö. Tanken är att växa, men att göra det i ett långsamt tempo. Kee la under den första perioden ner ett mycket hårt arbete för att hitta rätt sorts artister och konstnärer – numera hör de själva av sig för att få vara med. – Programmet i sommar, som inleds den 18 maj, visar vilken bredd det är på de som uppträder här. Det är jazz, visor, fotokonst och allt däremellan.

Beroende på väder finns möjlighet att vara både inom- och utomhus vid arrangemangen. Man kan använda en utomhusscen och en ve­

bakgrund

Verksamheten bedrivs i samarbete med Ågerups fastigheter, adressen är Sandavägen 1 och 3 och hela programmet hittar du på kulturvidekoln.com

”Programmet i sommar, som inleds den 18 maj, visar vilken bredd det är på de som uppträder här. Det är jazz, visor, fotokonst och allt däremellan.” randa och i den stora trädgården är det gott om plats. Yoga utövas helst på stranden. – Välkomna till Ekoln i sommar, avslutar Lena. Vi lovar många fina kulturupplevelser att välja mellan.   TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: PETER HAGSTRÖM


Filosofin bakom Kultur vid Ekoln är att erbjuda kultur i olika former på ett lugnt och trevligt sätt i en vacker miljö.

SÖDRA STADEN 13


Aktuellt / Film

”Jag älskar Gottsunda, jag vill alltid bo i Gottsunda”. I del 2 av ”Vi är Gottsunda” träffar vi Jacco från rapgruppen Labyrint. I del tre får vi stifta en del nya bekantskaper med människor från området.  FOTO: ANDERS LAND

Medborgardialog: ”Vi är Gottsunda 3” I

ngen människa föds kriminell. I del två av Uppsalafilmaren Anders Lands doku­ mentärserie lämnas vi med tankar om vägval i livet – och i del tre, som har premiär den 31 maj, tar historien vid i de kontraster av riktigt mörker och äkta kärlek som invånarna presenterar som Gottsunda. Idén kom till under påsken 2016. Gottsunda var oroligt och efter mycket kontakt och många idéer landade filmaren Anders Land i tanken att skapa medborgardialog via nya kanaler – med målet att nå fram till den yngre generationen. – Var är ungdomarna? Den frågan ställdes och svaret blev inte på medborgarmötena – ungdomarna är på Youtube.

I samarbete med KFUM-Gottsunda Fritidsgård och Kontakten, en interaktiv, levande mötesplats och ett aktivt föreningshus i Gottsunda, påbörjade Anders arbetet med film­ 14 SÖDRA STADEN

serien ”Vi är Gottsunda”, som uppdelat i fyra delar visar, precis som hans tidigare filmprojekt, lite av de ställen där det spänner i samhället idag. Berättelsens primära kanaler är Youtube och Facebook. – Det är ett tidsdokument, menar Anders. Avsnitten har kommit en gång i halvåret under 2017 och 2018. I november publiceras den sista delen, och genom att välja filmmediet visas de kontraster som finns i Gottsunda under den här tidsperioden.

I del tre, som premiärvisas den 31 maj på Youtube och Facebook, får vi bland annat möta en människa på väg från helvetet i ett tidigare kriminellt liv, om valet mellan skola och jobb – och utanförskap och brottslighet. Vi får följa Ortens favoriter 756, som engagerar med idrott och Gottsundamammorna florerar också i det kommande avsnittet.

– Jag träffade en fyrabarnsmamma under ar­ betet, som ganska nyligen flyttade till Gottsun­ da, förklarar Anders. Hon vittnar om hur positivt det är att komma till Gottsunda och förklarar mer om stadsdelens starkaste sidor.

I arbetet med filmerna har Anders förstått att de kontraster, den spännvidd som finns, är stor – på många sätt större än i andra stadsdelar. – Det som är bra är riktigt bra, här finns mycket av god stämning och människor som tar hand om varandra. Men det finns också det som är riktigt mörker. Jag har träffat många individer som delat med sig av sina upplevelser. Jag har fått väldigt mycket feedback, många vill vara med och dela sin uppfattning i doku­ mentären. Och så är det ju med oss människor, vi ser saker olika. Det blir en mångfacetterad bild. Här uppstår dialogen.  TEXT: MARIE FREIJ


Välkomna solen! Erbjudande på solskyddsprodukter under hela sommaren.

vigsel & dop kärleksbomba i sommar!

Gottsunda centrum, Valthornsvägen 7. Rosendal, Torgny Segerstedts Allé 29.

IV LUS ING K X E N VIS 16/5 G Å G B 0 SDA 0-18:0 N O 2:0 EN! 1 KL KOMM VÄL

Leg.optiker med kontaktlinsbehörighet Ögonvrån, Norbyvägen 67 C, 752 39 Uppsala Tel: 018-55 38 38, e-post: ogonvran@klarsynt.se www.klarsynt.se/butiker/uppsala/ogonvran

Dop- och vigselfredagar i sommar: 6 juli, 20 juli och 10 aug i Gottsunda. Kom som du är och döp dig, eller låt döpa ditt barn. Tankar om att gifta er i kyrkan? Så roligt! Ta med giltig hindersprövning (som beställs hos Skattemyndigheten). Präst och musiker finns på plats mellan kl. 14-17 i Gottsunda kyrka eller i den lugna innergården. Efter en stunds samtal och förberedelser börjar gudstjänsten – ett minne för livet. Efteråt finns kaffe och tårta för att tillsammans fira och dela glädjen!

tel. 018-430 35 00 gottsunda.forsamling@svenskakyrkan.se

foto: gustaf hellsing/ikon

Är du av rätta virket? Att köra stadsbuss är mycket mer än att bara flytta bussen från A till B, vi flyttar ju faktiskt människor. Att erbjuda passagerarna en mjuk, trygg och behaglig resa, att samspela med andra trafikanter, att passa tiden och att göra det oavsett väder och väglag.

Känner du att du skulle klara det är du välkommen att söka ett spännande jobb hos oss. Om du inte redan har D-körkort och YKB söker du vår betalda utbildning. Du ansöker via vår hemsida, www.gub.se.

Att klara allt det, med bibehållet glatt humör och servicekänsla kan vara en tuff utmaning och något inte alla klarar av. SÖDRA STADEN 15


Reportage / Båtsäsong

Frihet och f – säsongen

16 SÖDRA STADEN


fartkänsla är igång

SÖDRA STADEN 17


Reportage / Båtsäsong

För ett drygt halvår sedan bokades sjösättning. Under hela april var det osäkert om isen skulle hinna släppa. ”Det var lite med andan i halsen”, berättar Per Nilson, vice ordförande i Upsala Segel Sällskap, USS. Men sista helgen i april sattes båtarna i som planerat – och nu är segelsällskapet redo för en lång säsong till sjöss. TEXT: MARIE FREIJ FOTO: PETER HAGSTRÖM

P

recis före valborg sjösattes de trehun­ dra båtar som stått i hallen hela vintern – och i och med det har det mesta av verksamheten på vatten dragit igång hos Upsala Segel Sällskap, som tillsammans med Ekoln Segelklubb och Uppsala Motorsällskap är de tre stora klubbarna vid Skarholmen.

18 SÖDRA STADEN

USS hamn är belägen på den vänstra sidan om vägen till Skarholmen, och hamnen har plats för 350 båtar med policyn att en tredjedel ska vara motorbåtar – och resten ska gå att segla med. De allra flesta båtarna som nu ligger i hamnen är privatägda, men sällskapet håller sig med en del egna också.

– Det sällskapet har själva är framförallt ett antal 606, en kölbåt som seglas med stor, fock och spinnaker, segeljollar och några optimist­ jollar, berättar Per Nilson, vice ordförande i USS, som varit aktiv i klubben sedan 1985. Han förklarar att det finns en grupp bland de närmare 1300 medlemmarna, ett gäng i åldern sextio plus, som träffas året om varje onsdag eftermiddag. Vintertid ägnar de sig åt båtvård under träffarna, och på sommaren lägger de sin tid tillsammans på sjön. – Det är ett frejdigt gäng, man kan kalla dem kärnan av USS, ett tjugotal personer som har ett personligt intresse i att allting ska fungera här, förklarar Per. Per själv har seglat sedan han var liten. 1970 gick han med i Uppsala Kanotförening och


”Under några år var det väldigt seriöst med SM-seglingar. Fram till 2011 tävlade jag och var med och vann SM-silver och SM-brons i 606-klassen. Vi som tävlar och har tävlat vet vilket enormt arbete det faktiskt innebär.” engagerade sig i segelkanot. Familjen växte, storleken på båt likaså, och idag är han aktiv på flera håll i Uppsalas seglarvärld. – Ja, skrattar Per, jag har arbetat med medlemsbladet för Kryssarklubbens Uppsal­ akrets och en jubileumsbok för Uppsala Kanot­ förening bland annat. När jag gick i pension kände jag att jag kunde ägna mer tid åt mina intressen, som framförallt handlar om segling.

Klubbens ordförande, Olle Jarstad, har också seglat hela livet, och precis som Per startade det i Uppsala Kanotförening, som har de största internationella meriterna i området. Under tidigt åttiotal blev också Olle medlem i USS. Båtresan började med jollesegling – och idag är han inne på tredje stora familjebåten. – Under några år var det väldigt seriöst med SM-seglingar, berättar Olle. Fram till 2011 tävlade jag och var med och vann SM-sil­ ver och SM-brons i 606-klassen, den största kölbåtsklassen i Sverige. Vi som tävlar och har tävlat vet vilket enormt arbete det faktiskt innebär och vilket engagemang det kräver. Men idag handlar seglingen mer om annat – om friheten och fartkänslan. – Det är ett bra sätt att jobba aktivt tillsam­ mans, jag uppskattar friluftslivet. När man seglar som familj är man hela tiden nära, förk­ larar han. Det goda från barndomen för jag nu vidare till mina barn i och med seglingen. Per håller med. Fastän han seglat hela livet, och ibland tänkt att ”nu får det räcka”, så lockar sjön, och samvaron i segelsällskapet, fortfarande för mycket.

massor av tävlingar i sommar

Under hela som sommaren, från maj till september och med undantag av juli, pågår tävlingsverkamhet i Upsala Segel Sällskap. Missa till exempel inte USS-regattan den 9 och 10 juni. Läs mer om USS kappseglingsprogram på www.uss.nu.

SÖDRA STADEN 19


Nära till hands! Ideal soleil family 255 kr, Vichy face 189 kr, brun utan sol 189 kr APOTEK HJÄRTAT | Kulpåse 35 kr, kulor 39 kr, Kalmartrissan 69 kr BARN OCH LEK Flip flop 60 kr, sjal 90 kr, grå sneakers 149 kr DEICHMANN | Bok Ensam i Paris 85 kr, Omgiven av idioter 85 kr, Vi reser pysselbok 49 kr, Geischa chokladkaka 14 kr ICA KVANTUM | Krukväxter 59 kr, minihink 39 kr INTERFLORA | Pilotglasögon 79:90, Newbie randig 179 kr, barnjeans 249 kr, halsband 129 kr KAPPAHL | Morotskaka och chokladbars 25 kr, djurplåster 27 kr, Sun soft lips 79 kr KRONANS APOTEK Nicks coconut 12 kr LIFE | Solhatt 129 kr, rosa rund handväska 249 kr, rosa glasögon 79:50, grå glasögon 99 kr, necessär 89:50, nagellack 79:50, barnsandaler 149 kr, LINDEX | Silverfat 20 kr STADSMISSIONEN SECOND HAND | Rosé Brut 29 kr, Natureo Free Muscat 35 kr SYSTEMBOLAGET


Vardagar 10-19, lรถrd 10-17, sรถnd 11-17, ICA och Willys 8-21 alla dagar. | www.gottsundacentrum.se


Reportage / Konst

22 SÖDRA STADEN


Daglig verksamhet ställer ut i Gottsunda

”HÄFTIGARE KONST ÄN PÅ KONSTFACK” TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: LINA KARJEL & MARIE FREIJ

Det är slutet av april och ännu en månad kvar till vernissagedagen i Gottsunda centrum. Den 25 maj öppnar Vårutställningen, som sedan visas varje dag i en vecka. Den del av Daglig verksamhet i Uppsala kommun som sysslar med kulturverksamhet, till exempel teater, radio och konst, har arbetat länge med förberedelser och ännu återstår en del – ändå har man kommit långt. – Jag har målat tavlor och gjort skulpturer, berättar Linda Palmgren, som är en av dem som jobbar på Butik och Galleri Konstform. Jag älskar att skapa.

N

är Linda först kom till ateljén på Kungsängsgatan för några år sedan kände hon inte så. Hon hade dålig erfarenhet av tidigare arbetsplatser och tyckte det var jobbigt att vara bland människor. Hon ville inte heller gärna syssla med färg och form. Men med hjälp av gruppen, som leds av konstnären Lina Karej, ändrades snart allt. Nu är Linda en öppen, glad och mycket färgstark person. – Jag älskar att kladda med färger nu, jag mår jättebra här. Jag blev till och med utsedd till Årets stjärnskott i en tävling nyss. Lina Karjel, själv utbildad på Konstfack och med lång erfarenhet som konstnär, berättar att

hon aldrig gjort något så roligt och menings­ fullt som att, tillsammans med två andra, leda arbetet inom skapande och kultur för vuxna med funktionsvariationer i Daglig verksamhet i Uppsala. Att få möjlighet att inspirera män­ niskor, som annars i många sammanhang har svårt att hitta rätt, i ett konstnärligt skapande är enormt givande och Lina berättar om känslan att se deltagarna utvecklas. – Linda är till exempel en person som jag upplever som mycket öppnare och gladare nu än för några år sedan.

Debbie Glover är en av de andra som arbetar på Butik och Galleri Konstform. Hon

visar oss runt i lokalen och säger att för henne var det naturligt att söka sig just hit. De flesta i hennes familj arbetar med skapande verksam­ het. – Alla i min familj målar, säger Debbie. Jag tycker att det är jätteroligt och bra att komma hit – särskilt bra är det att Lina är vår lärare. Det håller Linda med om. Det är tack vare Lina som hon mår så bra nu för tiden. – Jag känner mig kärleksfullt bemött här, intygar Linda. Jag vill vara här i evighet!

I en annan del av huset håller den andra hälften av gruppen hus. Där skapas också konst av olika slag och så möts man i den SÖDRA STADEN 23


Reportage / Konst

”Jag tror att vi har något för alla. Från stora färgglada tavlor och högljudd musik till mer lågmäld poesi och stilla samtal.” gemensamma hallen och i butiken på hörnet. Den är öppen varje vardag i veckan och där kan vem som helst köpa konstnärligt alster. Intäk­ terna går tillbaka in i verksamheten. Om man vill sälja sina verk under utställningsveckan i Gottsunda marknad får man bestämma själv. Linda vill försöka, Debbie är mer tveksam. – Jag tror jag vill behålla det jag gjort, kon­ staterar hon.

Mikael Moberg, Debbie Glover, Linda Palmgren och Johan Roxin förbereder sig för Vårutställningen i Gottsunda centrum den 25 maj. Konstnärlig ledare är Lina Karjel.

Under utställningsveckan, som alltså inleds lördagen den 25 maj, kommer det varje dag att erbjudas ett gratis evenemang klockan halv ett. Ibland blir det teater av en annan del av Daglig verksamhet, Teater Blanca, och ibland blir det livesänd radio eller dans- och musikframträdanden. För den som själv är sugen på att skapa kommer det att erbjudas workshops av olika slag. Del­ tagarna är själva med och planerar varje detalj under veckan. – Det kan handla om allt från bemannings­ scheman till vilket snacks som ska serveras, säger Lina. Alla får vara med och tycka till. Gruppen har vid två tillfällen tidigare haft Vårutställningen på just Gottsunda marknad och det har varit mycket lyckat. Lina berättar om mycket folk som slunkit in på lunchen, kommit tillbaka efter jobbet och tittat in under helgen när de varit lediga. I Gottsunda rör sig folk av olika slag och det passar gruppens evenemang fint. – Jag tror att vi har något för alla, säger Lina. Från stora färgglada tavlor och högljudd musik till mer lågmäld poesi och stilla samtal. Även om det är populärt bland de med LSS-beslut att delta i den konstnärliga verk­ samheten inom Daglig verksamhet i Uppsala och det ibland är kö säger Lina att alla som vill får en plats. Det handlar om att göra scheman och sätta ihop grupper som fungerar. Lina och de andra som arbetar med gruppen är mycket nöjda med sina jobb. – Jag tycker konsten som skapas här är häftigare än den jag såg på Konstfack, avslu­ tar Lina. Och att den utvecklar människor är säkert – jag skulle inte vilja syssla med någonting annat alls!

24 SÖDRA STADEN


Aktuellt / Ny boendeform Flera av dem som flyttar in på Gården har tidigare bott i samma bostadsrättsförening och tyckt om att umgås där. ”Sommartid träffades vi alla naturligt, men på vintern försvann alla inomhus. Snart kommer vi att kunna umgås året runt”, berättar gänget.

Kollektivhuset Gården erbjuder gemenskap livet ut – Tanken är att vi som bor i huset själva ska bestämma över det. Det finns ingen byggherre som tjänar pengar eller någon myndighet som styr. Den som bor här är den som ansvarar, säger Katja Jahn. Projektet Gården, ett flerfamiljshus i fyra våningar i stadsdelen Rosendal, har kommit ungefär halvvägs. Årsskiftet 2020/2021 är det meningen att huset, som kommer att innehål­ la 21 lägenheter, ska vara färdigt att flytta in i och i cirka två år har man arbetat aktivt med planeringen. Men idén med ”byggemenskap” är mycket äldre än så. – I vissa länder i Europa, till exempel Tysk­ land, har det funnits bygg- eller bogemenskap av det här slaget i många år, berättar Katja Jahn. Där har staten för länge sedan förstått vikten av att ge människor eget ansvar för sitt boende. Uppsala kommun är först i landet med att stödja byggemenskap av den typen som Gården representerar och Katja och de andra hoppas att man kan bli en förebild för andra och att många liknande hus kommer att växa fram. Man är en del av en forskningsstudie i Uppsala. – Att bygga och bo så här är verkligen fram­ tiden. Det är hållbart, billigt och bra för både fysisk och mental hälsa. Hittills är det tio familjer som bestämt sig

för att köpa en lägenhet i Gården. Flera av dem känner varandra sedan tidigare, men nya bekantskaper önskas. En grundtanke med pro­ jektet är att lägenheterna ska kunna såväl öka som minska i storlek allt eftersom storleken på familjen förändras. Barn föds och barn flyttar hemifrån, par skiljs eller flyttar ihop, mor- och farföräldrar kanske vill bo i samma hus. Torun Liljeholm-Baroudi berättar att flexibiliteten i huset är viktig. – Man ska kunna bo i huset hela livet. Blir du ensamstående ska din lägenhet kunna minska och du ha möjlighet att bo kvar bland dina vänner.

En av de tio familjerna består av ett separerat par med tonårsbarn, som alltså inte kommer att ha särskilt långt mellan föräldrarna vid skiftet. I en annan familj flyttar mormor med till en liten lägenhet bredvid och en tredje familj har småbarn, som man hoppas få hjälp med passningen av. Istället för att anlita hjälp långväga ifrån är tanken att det mesta går att lösa i huset.

– Den som vill ha hjälp eller själv hjälpa de an­ dra ska kunna göra det på ett naturligt och enkelt sätt, den som vill vara ifred ska kunna vara det. För lika självklart som det är att gemenskap­ en med de andra står i centrum, att det sociala livet är viktigt, lika självklart är det att man kan dra sig undan när så krävs. Att bo på Gården innebär inte att man måste vara tillsammans. – Nej, vi tänker vara ett mellanting mellan ett kooperativ och en bostadsrättsförening, berättar Taha Baroudi. Det viktiga är att möj­ ligheten till umgänge med de andra ska finnas nära till hands.

Arkitekten som ritat huset har alltså fått i uppdrag att förse huset med stora gemensam­ ma lokaler. Hjärtat kommer att bli köket och vardagsrummet, men också andra stora gemensamma lokaler för möten, fester, vila och gäster. Självklart finns det regler för hur allt kan användas och måste skötas. – Det blir möten där vi bestämmer tillsam­ mans, så visst måste man rätta sig efter det som beslutas, avslutar Katja. Jag tror att de som bor här kommer att vara väldigt engagerade och göra sitt bästa för att allt sköts och blir bra. Den som är intresserad av att bli en del i projektet kan ta kontakt via Facebook. Där får man reda på kostnader, tidsplanering, möjlig­ heter och åtaganden.  TEXT: ANNA LÖFVING SÖDRA STADEN 25


Aktuellt / Lurbo Stall

Alexandra Eriksson är verksamhetsan­ svarig på Lurbo stall sedan tre år. ”Jag har drömjobbet”, säger hon.

Ella Fröling rider på Lurbo ridskola varje vecka. ”Älskar samspelet med hästarna”, berättar hon.

på lurbo finns en häst för alla Det finns många stall, både privata och kommunala, i Uppsala och i Södra staden är hästsporten särskilt populär. Allra mest inne tycks det vara att ha häst i Lurbo stall – här finns det över hundra stycken. – Ja, det går bra för oss nu, skrattar Alexandra Eriksson som ansvarar för stallet. Att rida och ta hand om hästar är väldigt populärt igen. Intresset för ridsporten går upp och ner, men en orsak till ett stigande intresse är framgångar för ryttare och deras hästar i täv­ lingar utomlands. Den senaste tiden har det gått bra för Sverige och det påverkar positivt. Viktigast är dock att fler har fått upp ögonen för det nyttiga i att rida. Både kroppen och knoppen stärks och att umgås med djur, kanske särskilt hästar, är bra för de flesta. – Man lär sig att ta ansvar, säger Alexandra, både för hästar och kompisar. I ridskoleverksamheten på Lurbo ingår nästan 30 hästar. De är av olika storlekar, men alla stabila och trygga att rida på. Stallet har 15 anställda, som bland annat ansvarar för ridlek­ 26 SÖDRA STADEN

tionerna. Alexandra berättar att man har cirka 450 ”uppsittningar” i veckan, vilket betyder att någon börjar rida 450 gånger. Vissa börjar ju flera gånger, så riktigt så många personer deltar inte i lektioner varje vecka. Klubben har mellan 500 och 600 medlemmar och det kostar 250 till 400 kronor att vara medlem. I stallet samsas såväl tävlingsryttare som nybörjare. – De yngsta är 3 år, säger Alexandra, någon övre åldersgräns finns inte.

Lurbo stall har även ett samarbete med Gottsunda- och Valsätraskolorna, där man kan välja så kallad Ridprofil på sin utbildning. Då kommer man till stallet flera gånger i veckan

och lär sig att hantera hästar från grunden. Ibland är stallet nästan att betrakta som en fritidsgård, eftersom många ungdomar, särskilt tjejer, spenderar mycket tid i stallet efter skoltid. Alla är välkomna – så länge de sköter sig. – Vi har något som heter Lurbo fairness, säger Alexandra. Det innebär att man behand­ lar djur och människor med respekt. Två av de som regelbundet rider på Lurbo ridskola är Ella Fröling och Rocio Santiago. De säger båda att ridlektionerna ger dem mycket tillbaka. – Man lär sig samspelet med det stora djuret, säger Ella. Det gäller att vara envis och veta vad man vill, men framför allt är det jätteroligt att lära känna ett djur så här.

Ella kallar sig nybörjare medan Rocio har ridit en del tidigare. Det var dock hemma i Spanien och för många år sedan, nu vill hon börja om från början. – Människor är så snälla och hjälpsamma här. Jag får hela tiden feedback på det jag gör under lektionerna.  TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: MARIE FREIJ


Aktuellt / Bostad

Det säljs – men till lägre pris Om det aktuella läget på bostadsmarknaden i Södra staden

L

iksom i övriga Sverige har bostadsmarknaden i Uppsala - och i Södra staden - på sistone varit insta­ bil. Ända sedan förra året, när regeringen aviserade skärpta krav för de som vill låna till bost­ adsköp, har priserna sjunkit och de osålda objekten blivit fler. Det gäller främst i Stockholmsområdet, men övriga landet är också drabbat och i Uppsala följs tren­ den. AnnaSara Sund­ qvist Wolf, ansvarig på Mäklarhuset, säger att hon inte på många år sett en så dålig marknad. – Inte sedan 2008 när den stora Lehmanbrotherkrisen inträffade har bostadsmarknaden varit så lugn. Då höll krisen i sig ett halvår, nu verkar den vara längre.

Ändå säljs förstås bostäder. På bostadsrättsmarknaden är prissänkningen cirka tio procent det senaste året och på villa­ marknaden tre procent. Andreas Ödman på mäklarfirman Bjurfors säger att på begagnatmarknaden i Södra staden går bostadsaffärerna långsammare än förut, men så småningom möts ju säljare och köpare – om än på en lägre nivå. – Och om vi nått bottennivån ännu är svårt att säga, men snart kommer det att stabiliseras. Även AnnaSara vittnar om ett lugnare tempo vid bostad­ saffärer. Köpare tar längre tid på sig vid kontakter med banken och konkurrensen om bostäderna är inte så stor som tidigare. I slutet av 2017 var situationen som värst men enligt Mäklarhusets statistik har trenden nu vänt. Trots det skärpta amorteringskravet som infördes i början av mars blev mars en bättre månad än väntat. – Tidigare kunde det hända att det inte kom någon alls på visningarna, nu är det i alla fall bättre än så. Samtidigt byggs det en massa. Hela Södra staden är ett utveck­ lingsområde som man förväntar sig stor inflyttning till. I Rosendal,

Det har byggts mycket i Rosendal de senaste åren och nu byggs det även i Ulleråker.

som beskrevs i förra numret av tidningen, är område efter område nu färdigplanerat och byggstarter har kommit igång. Tanken är att Sunnersta, Gottsunda, Bäcklösa, Valsätra, Ultuna och Ulleråker på sikt ska byggas ihop och bilda ett enda stort område från centrala Uppsala och söderut. I Ulleråker byggs främst bostadsrätter medan det i till exempel Ultuna ängar planeras för både radhus, ser­ vicehus och villor. Andreas säger

att förtätningen längs hela Dag Hammarskölds väg betyder att områdena växer ihop. – I dag är områdena olika va­ randra och prisbilderna ser därmed olika ut, i framtiden får vi se hur det blir.

Gottsunda har hittills varit det bostadsområde som, tillsam­ mans med Valsätra, haft det sämsta ryktet och kommunens avsikt är nu att ändra på det. I Gottsunda

tänker man bygga bort en del av problemen genom nya parker och till exempel radhusområden. Närheten till centrum och de stora grönområdena runtomkring gör att Gottsunda egentligen har alla förutsättningar att utvecklas i rätt riktning. – Det satsas jättemycket på just Gottsunda nu, säger AnnaSara, så vi hoppas snart få sälja bostäder också där.  TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: MÄKLARHUSET SÖDRA STADEN 27


Aktuellt / Sommar

Sommarlov i södra staden Du behöver inte resa till Bahamas för att bada! Sommarstaden Uppsala erbjuder mycket, och tittar du bara ett stenkast bort finner du ett flertal aktiviteter för sommarlovslediga hemmafirare. Här tipsar vi om några av alla sommaraktiviteter, gratis eller i alla fall till en billig peng, som du hittar här hemma – i Södra Staden!

Dagsläger med 4H

I sommar arrangerar 4H-gårdarna dagsläger – i Valsätra vid Malma gård tillsammans med SLU. Här pysslas det med hästar, kaniner, getter och höns och deltagarna skriver lägerböcker, åker traktor, rider, åker häst och vagn. Dagslägret riktar sig till barn mellan 6 och 12 år. Malma dagläger 2018 kommer i år att ske under vecka 26. 20 barn ryms i gruppen och finns intresse går det att ställa sig på reservlista, då lägret är mycket populärt. Sugen på dagsläger i Malma? 4h@uppsala4h.se

Kul på kanotskola

I sommar har du chansen att lära dig att paddla på kanotskola. Ägirs kanotskola riktar sig till barn och unga mellan 8 och 14 år där deltagarna får lära sig enkelt sjövett och paddla många olika typer av kajaker. Lägren ligger under vecka 24 och 25. Lär dig sjövett i sommar? kanotskolan@ksagir.se

Sol och bad i Södra staden

Vårdsätrabadet, Lyssnaängs­ badet, Sunnerstabadet – och glöm inte Kohagen och Skarholmens brygga. Södra staden är full av härliga bad­ platser med lite olika karaktär som passar för bad och lek i sommar. Hundägare? Då är Lerhagsbadet extra bra eftersom det är den enda badplatsen i Södra staden där hundar också får svalka sig på varma dagar. Nyfiken på mer om kommun­ ens badplatser? uppsala. se/kultur-och-fritid/fritid/ badplatser

Kicka boll med UNIK FK

På Valsätraskolans konstgräsplan hålls en av landslagets alla fotbollsskolor – UNIK FK är föreningen för barn och ungdomar som bor i Gottsunda, Malma Backe, Norby och Valsätra, men alla födda mellan 2006 och 2011 är välkomna till fotbollsskolan! Anpassat efter ålder spelar barnen fotboll under roliga former. Fotbollsskolan leds av ungdomar från klubbens ungdomslag. I början av sommaren arrangeras fotbollsskola 13–15 juni samt 18–21 juni, i augusti 13–17 augusti. Här anmäler du dig till fotbollsskolan i Valsätra: start.landslagetsfotbollsskola.se

Tips: Missa inte spången!

Har du snappat upp att spången mellan Ekolns strand och Skarholmen är ett perfekt ställe att pausa och njuta av utsikten? Ta en tur i sommar och se själv! 28 SÖDRA STADEN

Sommaren på hästryggen

Lurbo stall ordnar en hel del läger och kurser i sommar. Det bjuds bland annat in till nybörjarläger med ponny 25–28 juni, från 7 år. Nybörjare är också välkom­ na den 1–3 augusti, då från 5 år. Ryttardrömmar? Läs mer på: lurbork.se

Seglarskoj

På Seglarvägen intill Lyssnaängsbadet står UKF Jollesegling för årets seglarskola, som passar för både nya och erfarna seglare mellan 8 och15 år. Har du egen båt blir avgiften lägre. Skepp o’hoj i sommar? www.ukf.se och ukfjollesegling@gmail.com


Aktuellt / Bibliotek

Läs en bok i sommar! I den litterära världen kan det vara sommar året runt. Bland biblioteken i Södra staden hittar vi folkbiblioteket i Eriksberg. Här är alla välkomna att låna böcker stora delar av sommaren. – Vår programverksamhet är avverkad för säsongen, men låna böcker kan du alltid göra här, säger Maria Kungsman Kollberg, samordnare på Eriksbergs bibliotek. Vi planerar för nya författarbesök, men under som­ marmånaderna väljer vi att fokusera på ut­ låningsverksamheten.

– Vi har en del aktiviteter i sommar, berättar Carin Carlsson, kontaktperson i Gottsunda. Bland annat kan man vara med och ska­ pa tidningen Ord, en tidning för barn av barn.

Några som sneglar på Gottsundabiblioteket är verk­ samheten i Sävja. Kee Lundqvist, samordnare för Sävjabiblioteket, som också träffas någon gång i veckan på Stadsbib­ lioteket, berättar varför. – Gottsunda har en bra och bred verksamhet. Precis som dem satsar vi mycket på programverksam­ Kee Lundqvist heten, och försöker ha ett vari­ Precis som många andra semestrar biblioteket i erat program med den budget som Eriksberg mellan vecka 27 och finns och den kompetens vi har. 30. Blir önskan att låna böcker Kee tipsar särskilt om ”Fan­ för stor under den här perioden dom Friday Freakout” den 18 ligger det nära till hands att svänga maj, fredagsparty för alla fangirls förbi Gottsundabiblioteket, som and fanboys, och Sävjadagen den har öppet hela sommaren, med 19 maj, folkfesten som brukar sommarstängt endast på helgerna i locka tusentals besökare från hela mitten av perioden. Uppsala.TEXT: MARIE FREIJ

UPPSALA KULTURMARATON LÖRDAG 8 SEPTEMBER 2018

42 195 meter löpning genom Uppsalas vackraste delar med kulturella inslag arrangeras för tredje året i rad. Loppet går genom natursköna områden och historiska miljöer. Längs “Gula stigen”, Fyrisåns stränder, genom centrala Uppsala och ut mot vikingarnas heliga plats, högarna i gamla Uppsala – en sträcka som kombinerar löpupplevelsen med det finaste av Uppsala. Missa inte Uppsalas eget maratonlopp, anmäl dig nu!

NYTT FÖR I ÅR!

5-6 juli

2018 finns det ännu fler sätt att genomföra ett av Sveriges trevligaste maratonlopp. I år erbjuder vi en halvmara på 21 km samt en företagsstafett – den perfekta utmaningen för dig och upp till 4 av dina kollegor.

Streetfotboll Hyresgästföreningen svarar på frågor om ditt boende Träffa en politiker … och mycket mer!

uppsalakulturmaraton.se SÖDRA STADEN 29


Personligt / Maria Strömme

Maria Strömme var en av Sommarvärdarna i Sommar i P1 2015. 

FOTO: MATTIAS AHLM

”Jag tar mig gärna ut i naturen vid nåsten och sunnerstaåsen” Maria Strömme är professor i nanoteknik vid Uppsala universitet. Hon tillträdde sin tjänst 2004 och blev Sveriges yngsta lärostolsprofessor i ett teknikämne, 34 år. Hon har en rad utmärkelser på sin meritlista.

B

land annat har hon blivit utsedd till årets svenska kvinna (av Swea Inter­ national) och fick uppfinnarpriset Hjärnäpplet 2016. Dessförinnan har hon tillde­ lats bland annat Kungliga ingenjörsvetenskap­ skademiens (IVA) guldmedalj och Uppsala kommuns hedersmedalj. Hon arbetar även aktivt med att synliggöra nanotekniken för fler människor och att locka tjejer till tekniska yrken. Maria Strömme är född och uppvuxen i norska Lofoten och flyttade till Uppsala som tjugoåring. I dag bor hon i en villa i Sunnersta. 30 SÖDRA STADEN

Hur länge har du bott i Uppsala? – Sedan 1990, då jag flyttade hit för att studera. Vad är det bästa med Uppsala? – Närheten mellan olika institutioner på universitetet. I Uppsala kan vi väldigt enkelt hitta forskare från andra discipliner att jobba med för att lösa de komplexa samhällsut­ maningarna vi står inför, de så kallade Grand Challenges. Närheten till Arlanda är viktig för mig som reser mycket och även närheten till Stockholm. Bra stad för barnen att växa upp i.

Storleken; inte för stor och inte för liten.

Vad saknar du i Uppsala? – Fjäll och hav. Jag är uppvuxen i Lofoten. Har du några ”smultronställen” du gärna besöker? – Tar mig gärna ut i naturen. Nåsten och Sunnerstaåsen. Vad är aktuellt i ditt liv just nu? – Många viktiga forskningsprojekt. Upptech som jag är ordförande för och som jobbar med att synliggöra teknikforskning och utbildning i Uppsala. Vad längtar du mest till just nu? – Just nu längtar jag till sommaren och att få fjällvandra i Lofoten.  TEXT: PETER HAGSTRÖM


SWEDISH BEACH TOUR VAKSALA TORG • 8-10 JUNI • SVENSKA BEACHVOLLEYELITEN Våra sponsorer bjuder på entrén! Följ oss på Facebook, Youtube, Instagram och swedishbeachtour.se

Arrangörer Svensk volleyboll och Fyrisbeach BC.

TOURPARTNER

OFFICIELL VÄRDSTAD

LOKAL PARTNER


K U LT U R K A L E N D E R N

JAZZSÖNDAGAR PÅ KULTURPUNKTEN BLUES FRIENDS MED THOMAS ARNESEN SÖN 13/5 KL 15.00 SUSS VON AHN MED GÄST SÖN 10/6 KL 15.00 Under hösten kommer vi att bjuda på jazz följande söndagar: 16/9, 30/9, 14/10, 28/10, 11/11, 25/11, 9/12 och 23/12.

Profile for Rullgrus Media AB

Södra Staden 2018:2  

Ett gratismagasin med fullt fokus på superlokala nyheter och reportage från södra delarna av Uppsala. Den delas ut till alla hushåll i stads...

Södra Staden 2018:2  

Ett gratismagasin med fullt fokus på superlokala nyheter och reportage från södra delarna av Uppsala. Den delas ut till alla hushåll i stads...

Advertisement