__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SÖDRA STADEN GOTTSUNDA VALSÄTRA BÄCKLÖSA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA EKEBY KUNGSGÄRDET – VÅR SIDA AV UPPSALA

NR 1, 2019

DINA A AL LOK TER ALA HRE UPPS A NI Y SÖD

VALSÄTRAGATA GILLAR SOLCELLER SID 10–11

ISKALLA AKTIVITETER VID EKOLN SID 22–25

VARFÖR HETER VÅRA STADSDELAR SOM DE GÖR? SID 28–29

Gottsunda

BUTIKSBAKAD

PIZZA – DIREKT

UGNEN –

Öppet varje dag 10–20 Meny och priser hittar du på vår hemsida. Ring & beställ på tel. 018-278 089

Prova-pårabatt Vid köp av valfri pizza

25k Giltig t om 28/4 2019. Kan ej kombineras med luncherbjudande.

Gottsunda


Ledare / Södra Staden

Med eller utan raggsockor ...

I södra staden händer det grejer som vanligt. Gottsundaskolan är på gång i nya baracker och även om de inte blir inflyttningsklara förrän efter sommaren tycks elever och personal glada. De barnen jag träffade häromdagen ser jättemycket fram emot att få flytta in där i augusti. Gottsundakretsen av Röda korset är på frammarsch. Många andra frivilligorganisationer går på knäna, men just i Gottsunda – och Sunnersta – satsar man på framtiden. Man vill dock gärna bli fler och Marianne, Linus och Lisa hälsar speciellt folk i medelål­ dern välkomna: ”Här är vi antingen 30 eller 80 år just nu”, berättar de. Vet du förresten varför Gottsunda heter Gottsunda? Och att namnet Gutasund eller Guttasund finns

Nu har vi I��s matkasse

Läs mer och beställ på: ica.se/kvantumgottsunda

Gottsunda

Javisst kan vintern vara både vacker och behaglig om det vill sig, men får jag välja tar jag sommar. Eller åtminstone vår. Den där första lite trevande och försiktiga våren som ena dagen be­ tyder joggare i kortbyxor – såg en i morse – andra dagen raggsock­ orna på igen. Den vill man ju bara stanna kvar i, även om det betyder att hunden måste badas efter varenda liten promenad. Hoppas du tycker det är kul att Södra staden är tillbaka i din brevlåda. Känner du någon som bor i norra delen av Uppsala har han eller hon också fått en tidning i dag. Den heter Norra staden och är alltså en systertidning. På mitten av de båda tidningarna berättar vi lite om det som händer i allmänhet i stan. Men i övrigt försöker vi vara så lokala vi bara kan och till nästa nummer – kommer om en månad – vill vi ha tips från Rosen­ dal, Ulleråker och de andra stadsdelarna på vad vi ska skriva. Ha några sköna veckor till dess – med eller utan raggsockor på!  ANNA LÖFVING ANNA@RULLGRUSMEDIA.SE

Redaktion Redaktör Anna Löfving 073-640 38 61

anna@rullgrusmedia.se

Medarbetare

Birgitta Bellman, Peter Hagström, Birgitta Markendahl

Layout

Rullgrus Media AB info@rullgrusmedia.se

Omslag

Henrik Dahl och sonen Filip foto: peter hagström

SÖDRA STADEN GOTTSUNDA VALSÄTRA BÄCKLÖSA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA EKEBY KUNGSGÄRDET – VÅR SIDA AV UPPSALA

NR 1, 2019

DINA ALA LOK R ETE LA UPPSA NYH I SÖDRA

VALSÄTRAGATA GILLAR SOLCELLER SID 10–11

ISKALLA AKTIVITETER VID EKOLN SID 22–25

VARFÖR HETER VÅRA STADSDELAR SOM DE GÖR? SID 28–29

Gottsunda

BUTIKSBAKAD

PIZZA – DIREKT

UGNEN –

Öppet varje dag 10–20 Meny och priser hittar du på vår hemsida. Ring & beställ på tel. 018-278 089

Prova-pårabatt Vid köp av valfri pizza

25k Giltig t om 28/4 2019. Kan ej kombineras med luncherbjudande.

Gottsunda

Annons Säljansvarig Patrik Törner 070-574 67 43

patrik@rullgrusmedia.se

Johan Lindberg 070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

Tomas Johansson 079-341 67 85

johan@rullgrusmedia.se

Utgivning Ansvarig utgivare Patrik Törner

VD

Johan Lindberg

Tips från redaktören Har du barn eller barnbarn som är mellan 4 och 6 år måste du gå och titta på föreställningen Mitt inuti, som framförs av Gottsunda dans- och teater i vår. Den handlar om när man upptäcker att ingen faktiskt kan höra vad man tänker. Att man får välja om man vill säga det man tänker eller om man vill hålla det för sig själv. Det är en färgsprakande dans- och musikföreställning med dansaren och koreografen Destiny af Kleen och musikern och skådespelaren Hanna Björck. Lördagen 9 mars i Gottsunda centrum.

070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

Tryck

MittMedia Print AB, Gävle 2019 N VA

ENMÄRK

E T

Vad är vardagsmat för dig? För oss är det enkelt, varierat och riktigt gott.

dokumenterade redan 1304. På sidorna 28 och 29 kan du läsa förklaringar till varför alla stads­ delarna i södra Uppsala heter som de gör. Birgitta Bellman och Peter Hagström, mina redaktionskolleger, har båda gjort spännande reportage om bland annat miljösatsningar, sol­ celler i Valsätra och fritidsaktiviteter på is.

– VÅR SIDA AV UPPSALA

S

D

å var vi tillbaka! Det känns som om vintern och mörkret och juluppe­ hållet blev alldeles för långt. Och ledsamt. Jag är så trött på vinter nu att jag inte står ut en vecka till. Men i morse droppade det faktiskt orden­ tligt från taken på min promenadväg till jobbet. Min hund, som dessvärre är vit, och jag skulle kunna promenera hela Uppsala runt just nu. Så fantastiskt är det att vara utomhus igen.

SÖDRA STADEN

3041 0673 Trycksak TRYCKSAK 1234 5678

SÖDRA STADEN distribueras i 20 000 exemplar, varav 18 500 till hushållen i södra Uppsala och resterande 1 500 exemplar via besöksintensiva platser i södra Uppsala. Tidningen ägs och ges ut av Rullgrus Media AB. Allt material är skyddad enligt lagen om upphovsrätt.

sälj- och kommunikationsbyrå


Nära till skratt! Välkomna till härliga Kulturlördagar med Gottfridsson i Kulturpunkten! Det blir roliga shower med gäster som dyker upp och överraskar. Efter föreställningarna samlas vi runt pysselbordet och gör spännade saker tillsammans! Kom och ha skoj med oss under följande lördagar: 16/3, 20/4, 18/5 kl 12-16.

Öppet vardagar 10-19, lörd 10-17, sönd 11-17, ICA och Willys 8-21 alla dagar. | www.gottsundacentrum.se


Aktuellt / Södra Staden

Fisk från Medelhavet Derar Kabir är 32 år och har varit i Sverige drygt 2 år. Han kom som flykting från Syrien, där han tidigare arbetat som fiskare – och i fiskaffär. Nu har han fått jobb hos ”Feskar’n”, Uppsalas berömda fiskaffär, som finns i Saluhallen men också i Gottsunda centrum. Derar säger att han stortrivs och att det är särskilt roligt med alla kunder från hans hemtrakter. – Det kommer folk hit och frågar efter fiskar från bland annat Medelhavet varje dag. Jag, som också bott och arbetat med fisk i Grekland, tycker det är jätteroligt!

Körövning i Gottsundakyrkan Det är alltid något på gång i Gottsundakyrkan och försam­ lingspedagog Edward Thomas, ursprungligen från USA, berättar att han varje dag lotsar både äldre som yngre genom olika aktiviteter i församlingen. – På onsdagskvällar har vi till exempel körövning med uppåt 130 ungdomar, säger Thomas. Alla som vill får vara med!

Kultur och konst vid Ekoln I år är det 250 år sedan Carl von Linnés lärjunge Daniel Solander kom till Nya Zeeland. Förenin­ gen Kultur vid Ekoln i Sunner­ sta kommer därför att arrangera aktiviteter som uppmärksammar historiska och framtida relationer mellan Nya Zeeland och Sverige i samband med en utställning som invigs den 8 juni. Redan i februari hade man ett möte, där ambassadören från Nya Zeeland och flera kulturprofiler från kommunen diskuterade som­ marens utställning. 4 SÖDRA STADEN

Teresa anser att ”Djungeln vaknar” av Gunnar Nylund, känd keramikkonstnär, hänger mycket bra i entrén till SLU:s bibliotek. ”Jag är så glad att den blir kvar!”

”Djungeln vaknar”blir kvar D

et är en symbolisk bild, säger konsthandläggare Teresa de Mendon­ ca och pekar mot det gigantiska keramiska konstverket ”Djungeln vaknar” i entrén till lantbruksuni­ versitetet SLU:s biblioteksbygg­ nad. Det skapades efter andra världskriget, av den berömde konstnären Gunnar Nylund, och visar en längtan efter harmoni och fred. Konstverket har hängt på platsen sedan mitten av 70-talet, då den via omvägar flyttades från Gävle och Grand hotel. Att SLU fick möjlighet att hysa ”Djungeln vaknar” berodde på ett mångårigt samarbete som uni­ versitetet hade med Afrika och platsen ansågs därför lämplig. Genom åren har det uppskattas mycket, lett till många reflek­ tioner och diskussioner, men någon gång också kritik. Teresa berättar att ledningen på SLU därför tog beslut under förra året att flytta konstverket. Statens konstråd föreslog Nationalmuse­ um som en ny hemvist.

– Det kändes tråkigt. Den hänger väldigt fint i den stora entrén här och har mycket ljus på sig. Och den bidrar verkligen till en god stämning hos oss.

Men protesterna mot att ”Djungeln vaknar” skulle flyt­ tas blev många. Flera studenter och besökare reagerade negativt på ledningens beslut och efter övervägande har man därför nu ändrat sig. Teresa är tacksam för det och tycker de ansvariga har fattat ett förnuftigt beslut. – Man har lyssnat på kritiken och jag är väldigt glad. Att verket kan uppfattas ra­ sistisk eller gammaldags har Teresa svårt att förstå och poängterar att människorna på bilden symbol­ iserar mänskligheten - i har­

Gunnar Nylund

moni med djur och natur. Hela konstverket utstrålar glädje och vänskap och att en ny dag är i antågande. – Titta på lejonet och gasellen som dricker ur samma vattenkälla.

Under våren kommer Statens konstråd att tillsammans med an­ svariga på SLU utse ny konst som ska komplettera ”Djungeln vaknar” i entrén. Vilken typ av konst och riktigt hur den ska placeras kan man inte säga, men att det kommer att bli bra är Teresa säker på. – Konst ska vara en naturlig del av vår arbetsmiljö och av vardagen och den får gärna skapa debatt, inte gömmas undan. Det är viktigt med konst och jag är väldigt stolt över just det här konstverket.   TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING

Gunnar Nylund skapade under 1940-talet konstverket ”Djungeln vaknar” vid Rörstrands keramikverkstad, där han verkade som konstnärlig ledare under många år. Nylund blev under 1900-talet välkänd för sitt matta glaserade stengods och för sina djurskulpturer. Djungeln vaknar räknas som hans främsta offentliga konstverk och det representerar idag höga konstnärliga och kulturhistoriska värden.


UPPSALA KULTURMARAT ON Lördag 14 september

Ett maratonlopp där vi sätter upplevelsen framför personbästa! 42 195 meter löpning genom Uppsalas vackraste delar med kulturella inslag arrangeras för fjärde året i rad. Loppet går genom natursköna områden och historiska miljöer. Längs Gula stigen, Fyrisåns stränder, genom centrala Uppsala och ut mot vikingarnas heliga plats, högarna i gamla Uppsala – en sträcka som kombinerar löpupplevelsen med det finaste av Uppsala. Missa inte Uppsalas eget maratonlopp, anmäl dig nu!

Karta 2018

För info och anmälan: kulturmaraton.se

Loppet arrangeras till förmån för Uppsala Stadsmission


Aktuellt / Södra Staden

tuffa tag för isac i wild kids Första gången Isac Ljungberg, 11 år från Sunnersta, tittade på tv-programmet Wild kids var han fem år. Han fastnade direkt för det spännande äventyrsprogrammet, där barn mellan 10 och 13 år tävlar i lag mot varandra. Och han bestämde sig redan då för att själv söka till tävlingen. – Jag försökte förra året, berättar Isac, när jag var 10 år. Och i år kom jag med!

hälften av avsnitten återstår – de sänds på Barn­ kanalen klockan halv åtta på fredagar – så kan han inte avslöja hur tävlingarna går eller vilket lag som till slut vann. Att det så småningom blir väldigt spännande kan han däremot berätta – liksom att det vinnande laget fick som pris att åka till Sydafrika. – Om jag har varit i Afrika kan jag inte säga nu, skrattar Isac.

V

Trots att omständigheterna ibland var ganska tuffa och Isac och de andra fick slita hårt är han jättenöjd med hela äventyret. Han rekommenderar både kompisar och sina bröder att söka. – Noa och Leo är inte så gamla än, men så fort de får hoppas jag att de söker.

TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: JOHAN PAULIN/SVT

arje år söker cirka 8 000 barn till pro­ grammet, så att bli en av de 11 utvalda är stort. När Carolina Klüft, känd elitidrottare och programledare på tv, ringde och berättade att Isac klarat tester och frågor så bra att han skulle bli en av de tävlande trodde han knappt att det var sant. – Helt fantastiskt kändes det, går knappt att beskriva.

Inspelningen, som pågick under två veckor i somras, skedde i Järvsö i Hälsingland och under hela perioden fick Isac och de andra barnen klara sig utan kontakt med sina familjer. De delades in i lag och fick bo och tävla till­ sammans med människor de aldrig träffat förut. För Isac var det inga problem. 6 SÖDRA STADEN

– Bara kul att träffa nya kompisar, säger Isac. Hälften tjejer och hälften killar. En av dem blev jag jättebra vän med. Vi har mycket kontakt fortfarande. Själva tävlingarna handlade dels om fysiska övningar som att gräva, springa och kasta, dels om till exempel frågesport och pussel. Det gällde att vara stark och snabb och att koncen­ trera sig – men också att äta bra och sova gott om nätterna. – Vissa nätter var det riktigt kallt i vårt läger och maten var inte särskilt god, men det fungerade bra ändå.

Från början var Isac en av dem som blev ”laglös”, men efter ett tag placerades han i ett av lagen – Björnarna eller Lejonen. Eftersom

Att just Isac blev en av de utvalda tror pap­ pa David beror på att han är social och framåt och att han gillar utmaningar. Isacs eget råd till dem som tänker söka är enkelt. – Var dig själv. Det var jag och det räckte för att komma med! Vill du se de avsnitt som redan sänts ska du titta på SVT Play eller Youtube. Vill du följa Isacs äventyr på Instagram heter han @wild­ kids_isac


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN GAMLA UPPSALA BUSS

Maria Eriksson har kört buss i 2 år efter att ha arbetat som barnskötare och dagmamma i 25 år. Hon uppmanar fler att söka sig till yrket.

En busschaufför, en busschaufför, det är en kvinna med gott humör! Bussyrket har kommit långt sedan första kvinnan fick köra buss i Uppsala 1962. Stora förändringar har gjorts för att yrket ska bli mer välkomnande och inkluderande för kvinnor. Trots detta drar sig fortfarande kvinnor från att söka sig till yrket. En som söker svar på vad detta beror på är Peter Andersson, personalchef hos Gamla Uppsala Buss:

– Vi har i många år bland annat jobbat med kvinnodagar och kvinnokurser, samt aktivt sökt kvinnor i olika rekryteringar för att fler kvinnor ska vilja pröva på branschen, säger han. Trots det fortsätter mansdom­ inansen i branschen. Hos Gamla Uppsala Buss, ett av Sveriges största offentligt ägda bussbolag, är endast 13 procent av bussförarna kvinnor. En av dessa bussförare är Maria Eriksson. Maria har kört buss i 2 år efter att ha arbetat som barnskötare och dagmamma i 25 år. Vad tror du det beror på att så få kvinnor söker sig till bussföraryrket? – Jag vet faktiskt inte. Jag

försöker när tjejer pratar om att man kanske ska byta yrke att direkt säga: ”Börja kör buss!”. Då får man höra att nej, nej bussen är så stor. Men det är som att köra bil. Vad fick dig att vilja byta yrke? – Jag älskar ungar och trivdes på jobbet, men det blev mindre och mindre tid för barnen, vilket jag inte tyckte var riktigt okej. Varför blev det buss? – Jag gick hem en dag och var lite förbannad och satte mig och letade och då hittade jag det en annons för bussförarutbildning. Jag hade inte CV och sådant klart, utan man kunde skriva direkt i an­ nonsen och det var lätt och snabbt att söka. Var du orolig inför utbildningen och yrkesbytet? – Den teoretiska delen kanske. Att sätta sig och plugga, hur ska det gå tänkte jag. Men utbild­ ningen är top­ pen, det måste jag säga. Så fort man frågade något fick man hjälp och

de hjälper verkligen de som har det svårt. Så man måste verkligen ge en eloge till dem på utbildningen.

personer som tycker att det är jättebra och kul att det är en tjej som kör.

Vad skulle du säga är det allra bästa med bussyrket? – Med det här yrket har man ju liksom allting. När man sitter och kör är man sin egen. Bussen är min. Har man rast, ja då har man alltid någon att prata med om man vill. Och när man går hem så är jobbet slut och då behöver jag inte fundera något mer på det.

Upplever du att du blir bra bemött som kvinnlig bussförare? – Ja, det tycker jag. Jag har aldrig hört ett ont ord. Det var en person en gång som klev på med en cykel som jag bad gå av men han lyssnade inte. Då fick jag ringa till vår trafikledning som fick hjäl­ pa till med att få honom av bussen.

Det är trots allt ett mansdominerat yrke, är det något du känner av? – Nej, jag gör nog faktiskt inte det. Jag tycker att det är en skön jargong. Man måste ju få kunna skämta, det är det som är kul. Det lättar upp. Kvinnliga bussförare är ju inte så vanliga. Märker du av det bland passagerarna? – Nej, det tycker jag nog inte. Folk är trevliga i största allmänhet. Sen finns det vissa utländska tjejer och lite äldre

Så det finns uppbackning att be om? – Ja, om det händer något kontaktar man trafikledningen. Då kommer de ju fort. Avslutningsvis, vad skulle du vilja säga till en kvinna som överväger att börja köra buss? – Tycker man om folk, är stresstålig och tycker om att köra så sök! Det är superkul, verkligen.

Gamla Uppsala Buss arrangerar bussförarutbildning tre gånger om året. Info om utbildningen hittar du på gub.se.


Aktuellt / Södra Staden

Linus Hagander, Marianne Ericson och Lisa Pettersson från Röda korset i Gottsunda-Sunnersta har just hjälpt elever i området med läxor.

röda korset i gottsunda gör nystart “Så länge det finns människor som behöver hjälp behövs Röda korset! “ D

et är en snöig tisdagskväll och i biblioteket i Gottsunda centrum ska styrelsen i Gottsunda-Sunnersta Rödakorskrets snart ha styrelsemöte. Någon är sjuk, någon kan inte komma, men de flesta är på plats. Marianne Ericson, som är ordförande sedan ett par år, tycker att kretsen fyller en viktig funktion. – Inte minst bland äldre, där ensamheten är stor, kan Röda korset göra viktiga insatser.

Marianne själv är 80 år och har varit aktiv i många år. Hon minns Röda korsets stor­ hetstid när hon flyttade till Uppsala för många år sedan, men har också varit med under åren då intresset för frivilligarbete minskat. Trenden har sett likadan ut i hela landet. – Människor har fullt upp med jobb och familjer och ägnar sig inte så mycket åt att hjäl­ pa till frivilligt längre. Lisa Pettersson och Linus Hagander är båda i 30-årsåldern och tycker att engagemanget i Röda korset ger dem massor. Lisa arbetar på 8 SÖDRA STADEN

TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING

Stadsmissionen i Uppsala och stödjer alltså utsatta både på arbetstid och fritid. För henne är det ett sätt att leva. – Det finns så mycket som fortfarande be­ höver göras. Läxhjälp är ett exempel, att besöka ensamma äldre är ett annat.

I Gottsunda har verksamheten de senaste åren varit på nedgång, på gränsen till att läggas ner, men nu har gänget bestämt sig för att ta nya tag. Man vill satsa på den typ av stöd som verkligen behövs och har vid flera tillfällen gått ut till de boende i området och frågat vad de vill ha hjälp med. – Vi har satt upp lappar i centrum, skrivit på Facebook och pratat med alla vi mött. Varje vecka samlas man på biblioteket för att hjälpa elever, både yngre och äldre, med läxläsning. Många har inte möjlighet att få stöd hemma, så att Lisa och de andra kan förklara och hjälpa till är viktigt. Som frivillig får man själv mycket tillbaka. – Jag behöver det här, säger Linus. Jag mår

bra av att hjälpa andra, det ger mig energi. Linus har tidigare varit fadder för ensam­ kommande flyktingar i Uppsala och också det var en viktig uppgift. Numera har inte Röda korset det uppdraget, men uppstår behovet igen är man beredd. – Där vi behövs ska vi finnas, säger Linus. Ett lyckat projekt var de båda förstahjälpen­ kurserna som kretsen arrangerade i höstas. Då bjöd man in föräldrar till små barn, som ofta råkar ut för olyckor. Kursen var helt avgiftsfri. Lisa tycker det är grundläggande. – Det är jätteviktigt, alla kan ju vara med då!

I Sunnersta har man ännu inte kommit igång med verksamhet, men tanken är att också där dra igång projekt. Ibland samarbetar kretsen med centrala Röda korset i Uppsala och ibland diskuterar man med de andra kretsarna i stan. De är inte lika många som de tidigare var, men de finns fortfarande. – Så länge människor behöver oss finns vi kvar, avslutar trion på biblioteket.


Klipp ut och ta med

Tel. 018-100 643 Tel. 018-418 39 00 sista beställning kl. 20:45

PIZZA • HAMBURGARE • KEBAB • SALLAD

w w w. k r o n a s e n s . s e

Cheesemeny

Just nu ger vi dig 2st mellan Cheesemeny för endast 118kr.

2 för

118kr

Ord. pris 164kr Max 3 köp. Erbjudandet gäller tom 31/3-2019

Alla pizzor går att beställa glutenfri

Frasses Uppsala • Gottsunda Centrum • Valthornsvägen 7 Tel. 018-410 80 02 • Mån-Sön 10.00-20.00

Vi har även American Pan pizza

Öppettider MÅN-SÖN 11-21

Fri hemkörning! * Fri hemkörning vid beställning av maträtter för minst 150 kr (Uppskattad leveranstid 60-75 min) * (Ulleråker, Malma backe, Valsätra, Kåbo, Akademiska sjukhuset, Glunten, Polacksbacken, Rosendal, Norby, Ultuna, Sunnersta)

018-53 10 00

Mån - Fre 15.00- 22.00

VÄLKOMNA!

Lör - Sön 12.00-22.00

Norbyvägen 65, Uppsala

www.restaurangsommarro.se

HEMSIDA: ptj.se/ultunavardcentral

Välkommen till Ultuna vårdcentral Vi finns på Ulls väg 30 B, centralt i campusområdet i Ultuna. Ultuna vårdcentral är en komplett vårdcentral med distriktsläkare, distriktssköterska, diabetessköterska, undersköterska, provtagning, fysioterapeut, dietist, psykolog, kurator samt barnavårdscentral (BVC).

Öppet vardagar Telefontid vardagar Lätt-akut (drop in) vardagar Öppen provtagning vardagar

07.45-17.00 08.00-17.00 10.00-11.00 07.45-9.30

För rådgivning/tidsbokning

Tel: 018-700 89 00

Läs mer på vår hemsida!

Vi fyller 1 år! Det firar vi med öppet hus 5/3 2019 kl 15.00-18.00

ULTUNA VÅRDCENTRAL SÖDRA STADEN 9


Aktuellt / Södra Staden

uppsalas solcellsmål – 2 020 tak år 2020 Ett av Uppsalas miljömål är att 30 megawatt av kommunens energiförbrukning ska komma från egenproducerad solenergi 2020. Jonas Nordström i Valsätra har räknat ut att det motsvarar solceller på ungefär motsvarande antal tak – 2 020. Han har också gjort det till ett mål för sin verksamhet där han hjälper olika grannområden i Uppsala att installera solceller.

S

edan starten har han lyckats hjälpa när­ mare 450 villaägare med sina solcellsin­ stallationer. Allt började med att han bjöd in sina grannar hemma i Valsätra för att berätta mer om hur bra solceller är. – Många trodde att det var krångligt att installera solceller och att söka bidrag och det visade sig att själva administrationen gjorde att många drog sig för det. Det kändes krångligt. Många hade dessutom svårt att förstå hur mycket de egentligen kunde spara in, förklarar Jonas.

Solceller är en relativt ny teknik som har utvecklats särskilt mycket de senaste tio åren. Sverige har varit lite sena när det gäller utveck­ ligen. Det beror till stor del på att politikerna har gått kräftgång när det gäller frågan. De senaste åren har nya, förenklade regler och stödsystem gjort det både enklare och mer lönsamt att satsa på solceller. Under 2017 resulterade det i att effekten av solceller ökade med 65 procent, enligt Energimyndigheten. Trenden bör ha hållit i sig under 2018 som hade en av de varmaste somrarna i man­ naminne. Efter en rad lyckade samtal med olika grannar bestämde sig Jonas, 2015, för att bilda företaget Uppsala energiprojekt, som bygg­ de på hans grannsamverkansidé. Går flera ihop kan man få ner priserna, och dessutom har man stöd av varandra. Det visade sig att 10 SÖDRA STADEN

intresset var stort och idag anställer företaget fyra personer. – Det mest förvånande var att så många pensionärer var intresserade, men de har ju både tid, pengar och dåligt samvete, säger Jonas och skrattar. Allvarligt talat gör många det för barnbarnens skull. Pensionärer har ju ett större tidsperspektiv och har märkt hur vintrarna har blivit mildare. De har sett vilken effekt fossilbil­ ens framväxt har haft.

En av dessa pensionärer är Göran Pet­ tersson. 2016 hade han en årlig kostnad för el och fjärrvärme på runt 34 000 kronor. Under

2017 installerade han solceller och bergvärme i kombination med en värmepump. Det kostade ungefär 240 000 kronor. – Men fastigheten stiger ju i värde också, och som jag ser det har vi bara flyttat pengar från banken till taket, säger han. När han sedan kunde summera 2018 visade det sig att kostnaderna som kvarstod var de för elen, i runda slängar 9 000 kronor. Därmed sparar Göran 25 000 kronor per år. Utöver det tillkommer miljöeffekten, där Görans solceller stod för 62 procent av den energi han förbru­ kade under året. – Vi är mycket positivt överraskade, säger han glatt.

Generellt sett är ändå inte Sverige optimalt för solceller och svenskarna kommer aldrig att kunna bli helt självförsörjande. Na­ turskyddsföreningen menar att om alla lämp­ liga tak i Sverige användes för att producera solenergi, så skulle hela landet kunna komma upp i runt 40 Terawattimmar. Det motsvarar en tredjedel av den el som förbrukas idag.   TEXT: BIRGITTA BELLMAN FOTO: PETER HAGSTRÖM


Aktuellt / Södra Staden

”Allvarligt talat gör många det för barnbarnens skull. Pensionärer har ju ett större tidsperspektiv och har märkt hur vintrarna har blivit mildare. De har sett vilken effekt fossilbilens framväxt har haft.” Jonas Nordström

SÖDRA STADEN 11


Nyheter i korthet / Södra Staden

Temporär skola på gång i Gottsunda Att snabbt få tillbaka Gottsun­ da-eleverna till Gottsunda är en prioriterad uppgift för kommunen. Därför har man valt att sätta upp en modulskola för verksamheten medan man utreder hur en ny, permanent skolbyggnad ska se ut och var den ska placeras. Sedan en tid är arbetet med att riva de gamla husgrunderna och bereda marken för nya byggnader igång. I arbetet ingår också att förbereda för alla installationer som behövs samt att återställa den huskropp som klarade branden. Där finns bland annat specialsalar för hemkunskap och slöjd. I början av året tecknade Skol­ fastigheter avtal med Parmaco AB som ska leverera modulerna.

– Det känns väldigt bra, säger projektledare Annika Mässing, Skolfastigheter. Alla visar stort en­ gagemang och sätter annat åt sidan för att arbeta med Gottsundaskolan.

Under maj och juni ska mod­ ulerna levereras och sättas ihop till en fungerande skola. Det hand­ lar om cirka 55 enheter som ska transporteras in på skolgården. Målsättningen är att skolan ska stå klar till höstterminen 2019. – Vi gör allt vi kan för att klara målet. Samtidigt är det viktigt för Skolfastigheter att leverera en skola av bra kvalitet till Gottsundaelev­ erna. En skola att trivas i under de närmaste åren, avslutar Annika. När beskedet att de tillfälliga skolbarackerna i Gottsunda dröjer

ytterligare några månader kom blev eleverna först lite besvikna. Sedan ändrade de sig snabbt. – Det spelar inte oss någon roll, skrattar Omar och Muaz, som går i femman på Treklangen

precis bredvid den nedbrunna skolan. När vi börjar sexan får vi vara i barackerna och det ska bli jätteskönt. De kommer att vara tio gånger fräschare än vad den gamla skolan var!

Första spadtaget för nytt äldreboende Nu startar bygget av Ersta Julia­ hemmet, ett vård- och omsorgsbo­ ende för äldre i den nya stadsdelen Ultuna Trädgårdsstad. Boendet kommer att innehålla 69 lägen­ heter, en hemtrevlig samlingssal och en vacker trädgård. Vårdgivare är Ersta diakoni. Inflyttning är beräknad till hösten 2020. – Här i Ultuna Trädgårdsstad utvecklar vi en helt ny stadsdel som erbjuder flera boendeformer, som passar olika skeden i livet, säger företaget Besqabs regionchef Albert Koistinen. Att som samhällsutveck­ lare även kunna presentera ett fint vård- och omsorgboende i området känns både viktigt och roligt. Besqab har lång erfarenhet av att utveckla vårdboenden och har tidigare samarbetat med Ersta diakoni. Besqab uppförde Ersta Sarahemmet i Älta i Nacka söder om Stockholm, med 54 bostäder, som blev inflyttningsklart i maj 2018, där Ersta diakoni är vårdg­ ivare. – Vi är glada över att kunna erbjuda ett modernt och tryggt äldreboende där uteaktiviteter, djur och natur är en del av vard­ agen – året om. Vi lägger alltid stor vikt vid bemötande, säger Ann-Sofi Wetterstrand, socialchef 12 SÖDRA STADEN

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Besqabs VD Anette Frumerie och Stefan Nilsson, direktor Ersta diakoni.

på Ersta diakoni. Våra boenden präglas av hemkänsla, trygghet och en meningsful vardag. – Vi strävar efter att våra boende ska kunna leva som de levt tidigare, hos oss ska man få fortsätta vara den man är, fortsätter Ann-Sofi.

Ersta diakoni är Sveriges störs­ ta idéburna aktör inom vård och omsorg och etablerar sig härmed även i Uppsala. – Vi är glada att kunna fortsätta det goda samarbetet med Ersta diakoni, säger Bo Björfors, chef för fastighetsutveckling på Besqab. Att tillsammans skapa ett vårdboende som Sarahemmet, där både de bo­ ende och personal trivs är väldigt inspirerande och vår ambition är att Juliahemmet ska bli lika lyckat, avslutar Bo.

Historisk idétävling om Vingmuttern I mitten av februari inled­ des en historisk idétävling bland fastighetsutvecklare, arkitektbyråer och investerare i Uppsala. Målet är att hitta ett kreativt och långsiktigt ägande för Uppsala hospital – kallad Vingmuttern – från 1885 i Ulleråker. Erik Pelling, kommun­ styrelsens ordförande, tycker att tävlingen är spännande. – En byggnad som Hospitalet behöver ett tydligt syfte för att komma till sin rätt. Vi vill se något nytt, gärna en typ av destination som Uppsalaborna aldrig har haft så nära, säger han.

En viktig del i tävlingen är att majoriteten av lokalerna används för publik verksamhet. Förhop­

pningen är att fler ska kunna ta del av lokalerna, vilket utesluter en renodlad omvandling till privat­ bostäder eller rena kontorslokaler. – Vinnaren ska ha ett kreativt förslag och rätt ekonomiska musk­ ler. Konceptet ska vara intressant redan nu, men kan självklart ta höjd för att Ulleråker om ett antal år är en central plats i Uppsala och södra staden, som erbjuder helt andra ekonomiska möjligheter än dagens, säger Kristina Sandberg, huvudprojektledare på Uppsala kommun.

Tävlingen pågår under 2019 och vinnaren går in i en planpro­ cess för tomten tillsammans med kommunen.


Radhusblicken Charmiga radhus och kedjehus med egen trädgård i Gamla Uppsala. Nära naturen, staden och hela Uppsalas historia. Ett drömhem för det verkliga livet. Allt du behöver på nära håll I vårt nya kvarter Radhusblicken blandar vi radhus och kedjehus med carport i en familjevänlig atmosfär. Kvarterets bebyggelse får en böljande placering som ger ett mjukt och välkomnande intryck. Standarden är hög på de 118 ljusa kvadraten. Det märker du redan när du kliver innanför ytterdörren. Vi har även gjort planlösningen flexibel. Både på entréplan och övervåningen finns möjlighet att göra ett extra sovrum – så att ni kan bo kvar även om familjen växer. Som boende i nya delen av Gamla Uppsala har du naturen inpå knuten med öppna fält och fina strövområden. På gångavstånd finns även förskolor, skolor och mataffär samt Heidenstams torg med restaurang, kiosk, frisörer, postombud och gym. Önskar du ännu större utbud ligger Uppsalas andra stadskärna Gränbystaden med Gränby Centrum, på cykelavstånd. Eget radhus i Gamla Uppsala. Tänk dig ett eget hus där familjen trivs och växer – år ut och år in. Tänk dig en egen trädgård med solig altan, odlingslott och plats för alla du tycker om. Tänk dig att ha en egen privat sfär och samtidigt vara en del i en större gemenskap. Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

Anmäl ditt intresse!

Äntligen kan din nya verklighet med radhusdrömmen slå in! Intresserad? Kontakta Karin Dimander Lannergård på 018-18 97 14, karin.dimanderlannergard@riksbyggen.se riksbyggen.se/radhusblicken

Riksbyggen Förtur – genvägen till din nya verklighet Vill du öka chansen att välja just den bostaden du vill ha i kvarteret. Gå med i Riksbyggen Förtur och hitta din radhusdröm. För bara 200 kr per år och person blir du Förtursmedlem hos oss på Riksbyggen. riksbyggen.se/fortur


Aktuellt / Uppsala

Brantingskolan hotades tidigare av rivning. Nu behövs den igen och enligt ritningarna kommer den att se ut ungefär så här när den öppnar.

FOTO: UPPSALA KOMMUN

plockepinn när alla ska få plats i skolorna

Enligt befolkningsprognosen kommer grundskolorna i Uppsala att behöva ge plats åt 2 400 fler barn 2021, än de gjorde 2017. För att tillgodose behovet hade kommunen planer på att både bygga nya skolor och bygga ut de gamla. Nu har flera av planerna grusats och en mängd nödlösningar väntar. TEXT: BIRGITTA BELLMAN

V

ärst är problemen i Uppsalas centrala delar, bland annat eftersom Almtu­ naskolan, med 550 elever, kommer att stängas för renovering 2021. Dessutom har ar­ betet med att bygga den nya skolan i Industris­ taden försenats. Initialt var förhoppningen att skolan skulle stå klar 2021. Det har nu skjutits på framtiden och något tydligt datum för när skolan beräknas vara färdig saknas. Ninna Öst, som har en dotter som går på Almtunaskolan, känner ändå ingen oro. – Det är inget som det pratas om än efter­ som det är flera år framåt i tiden, säger hon.

Andra går och väntar på nya Rosendalsko­ lan som skulle ha öppnat 2022, men även det projektet har blivit försenat. Den beräknas stå klar året därpå istället. Detsamma gäller den nya skolan som skulle öppna i Gunsta. Samman­ 14 SÖDRA STADEN

lagt betyder det att trycket på de äldre skolorna kommer att fortsätta vara högt. Tanken var att vissa av dessa skulle byggas ut, men även det har skjutits framåt och det kommer inte vara klart före 2022.

För många blir lösningen istället moduler. Det gäller inte bara för Gottsundaskolan som kommer att få sina under våren. En modul finns också vid Malmaskolan, som håller på att renoveras. Enligt planen kommer den att få stå kvar för att täcka behovet av platser. Moduler planeras också vid Liljeforsskolan och vid någon av skolorna i Storvreta. Totalt kommer dessa moduler att ge extra plats till 670 elever i höst. Utöver det kommer Sverkerskolans utbyggnad att bli klar och ge utrymme för ytterligare 270 elever. Till hösten kommer också Brantingsko­

Ninna Öst och hennes dotter Alice tar skolomflyttningarna med ro.

lan att stå klar, men den kommer främst att användas för att ta emot eleverna från Almtu­ naskolan. – Jag ser inget problem med att barnen får gå dit istället, det är inte speciellt långt. Och det kommer att bli den troligaste högstadieskolan för min dotter, säger Ninna Öst. Slutligen gäller det ”bara” för kommunen att hitta ytterligare 1 460 elevplatser före hösten 2021.


12/3

23/5

Anouar Brahem

Cristina Branco

BLUE MAQAMS

FADO

Fantastiskt oudspel och konstmusik som sömlöst väver samman jazz med traditionell arabisk folkmusik.

Den portugisiska hjärtesången har i henne fått en unik röst och en oöverträffad uttolkare.

Biljetter: ukk.se 018-72790 00 Följ oss på ukk.se, Facebook, Instagram och Spotify #uppsalakonsertkongress

BYT UT SKÄRMEN TILL AKTIVITET!

OLINER • 78 TRAMP RIOR BANOR • NINJA WAR OR HINDERBAN • FOAMPIT • RK • KLÄTTER • PARKOURPA . • INGEN VÄGGAR M.M SNING TIDSBEGRÄN

BYT UT SKÄRMEN TILL AKTIVITET!

STA NORDENS STÖR NA FÖR AKTIVITETSARE N HELA FAMILJE

20% RABATT ( MAX 2 PERSONER)

GA 3 BETALA FÖR 2

DET ÄR ALLTID BRA VÄDER PÅ TURBO!

GÅR EJ ATT KOMBINERA MED ANDRA RABATTER.

GÅR EJ ATT KOMBINERA MED ANDRA RABATTER.

VÄLKOMMEN TILL TURBO EXTREME SPORT ZONE TAKPANNEGATAN 21 / UPPSALA / 018 –750 50 60 / TURBOSPORTZONE.SE

VÄLKOMMEN TILL TURBO EXTREME SPORT ZONE TAKPANNEGATAN 21 / UPPSALA / 018–750 50 60 / TURBOSPORTZONE.SE

SÖDRA STADEN 15


Aktuellt / Uppsala

Alzheimers sjukdom kanske Alzheimers sjukdom har hittills varit något du inte kan bli bra från. Under en kort period kan du bli hjälpt av ”bromsmediciner”, men du har vetat att en lång sjukdomsperiod väntar – som slutar med döden. Sjukdomen är mycket plågsam med försämrat minne, förvirring, ibland aggressivitet, depression och alltid stora praktiska problem. Oron bland de anhöriga är stor och för samhället kostar sjukdomen miljarder.

D

ärför är det inte konstigt att profes­ sor Lars Lannfelt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är nöjd när han berättar att hans Alzheimerforskning nu är lösningen på spåret. I 25 år har han och

16 SÖDRA STADEN

hans medarbetare undersökt, testat och dragit slutsatser, och om bara några år kommer en medicin troligen att finnas tillgänglig. – Personligen är jag övertygad om att det blir så, säger Lars. Våra resultat är bättre än

någon annans. Biverkningarna är också få. En faktor till genombrottet är en släkt i norra delen av Sverige som är hårt drabbad av Alzheimers. När Lars och hans team började undersöka de personerna och hittade samband dem emellan kunde de dra viktiga slutsatser. Det handlar om ett förstadium till de plack som bildas i hjärnan hos de drabbade.

De förstadier till placken som Uppsala­ forskarna identifierade i hjärnan visade sig vara mycket skadliga – och antikroppen forskarna tog fram riktar sig mot dessa förstadier. An­ tikroppen, BAN2401, eliminerar dessa skadliga former. – Vad vi sett är att vi kan bromsa försäm­


Aktuellt / Uppsala

Professor Lars Lannfelt har arbetat med att förstå Alzheimers sjukdom i över 25 år. ”Det här är lite av min baby”, skojar Lars. Jag är helt säker på att läkemedlet snart är här.

snart ett minne blott ringen. Vi måste följa patienterna under ännu längre tid för att kunna veta om vi helt kan stoppa sjukdomen. En tredje fas i den globala forskningsstudi­ en ska precis ta sin början och Lars tror att det efter dess avslutning kommer att finnas ännu fler intressanta svar. Det är ett mycket stort ge­ nombrott när det gäller en av världens svåraste sjukdomar. – I Sverige är cirka 100 000 personer drabbade, de flesta över 70 år. I världen är det många miljoner.

Anledningen till att vi får Alzheimers vet man inte. Har du det i din närmaste släkt löper du större risk än andra. Att leva sunt, både

fysiskt och psykiskt, är bra, men att det hejdar Alzheimers sjukdom tror inte Lars. – Det handlar om slump i kombination med ärftlighet. Och att vi blir allt äldre. Samti­ digt är det alltid bra att sluta röka och att röra på sig. Ungefär hälften av alla som får diagnosen demens har Alzheimers sjukdom. Resten har

hjärnsjukdomar av annat slag, som i vissa fall går att hejda eller till och med bota. – Ett godkänt läkemedel måste först tas fram, men sedan ska även Alzheimers kunna stoppas, säger Lars Lannfelt.  TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING

Forskningen inte lika utbredd i Sverige men stora framsteg görs Jämför man med USA och flera andra länder i världen har Sverige hittills visat ett ganska svagt intresse för forskningen kring Alzheimers sjukdom. De plack som bevisar att en patient har Alzheimers sjukdom går att se när man undersöker hjärnan med PETkamera. Ett test av ryggvätskan kan också ge svar. Snart – när medicinen är här – är det stor idé att testa tidigt om man är drabbad. Läkarna kan se 10–15 år innan sjukdomen bryter ut.

SÖDRA STADEN 17


Aktuellt / Uppsala

samtalen ökar

På tio år har antalet besvarade samtal på den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen ökat med 65 procent. 2008 besvarades 22 210 samtal, 2018 var antalet 36 658. Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 är Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa. Stödtelefonen är öppen dygnet runt, året runt. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen. Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset på uppdrag av regeringen.

här får kvinnor hjälp Den senaste tidens händelser gällande sexuellt ofredande har fått mycket uppmärksamhet i medierna i Uppsala. På Akademiska sjukhuset har man länge arbetat med kvinnor som råkat ut för sexuella övergrepp.

till tolkservice för de flesta språk som talas i Sverige. För personer med nedsatt talförmåga eller hörselskador kan kontakt ske via texttele­ foni. Den som ringer har möjlighet att vara anonym och numret syns inte på telefonräknin­ gen.

994 startade Sveriges första specialist­ klinik för våldsutsatta kvinnor vid Akade­ miska sjukhuset i Uppsala, det som i dag heter kvinnofridsmottagningen. Dit kommer dagligen patienter som har utsatts för våld eller sexuella övergrepp. Sedan 2007 finns även den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen dit våldsutsatta kvinnor från hela landet kan ringa för att få stöd och hjälp. Under 2018 har Kvinnofridslinjen besvarat fler samtal än någonsin tidigare. Under året inkom 36 658 samtal vilket i snitt ger över 100 samtal per dygn. På tio år har antalet samtal ökat med 65 procent. Hösten 2017 märktes en tydlig ökning av antalet samtal till linjen. Ökningen berodde delvis på #metoo-upproret som startade som en hashtag i sociala medier. – När våldet uppmärksammas mer i samhället kan det leda till att fler kvinnor för första gången sätter ord på vad de har varit

Internationellt sett ligger Sverige i framkant i de här frågorna och flera länder har vänt sig till Kvinnofridslinjen för att se hur de arbetar. – Sverige var tidigt ute med en nationell stödtelefon, och vi får ofta förfrågningar från andra länder som vill ta del av våra erfaren­ heter. Förra året startade till exempel Finland sin stödtelefon Nollinjen efter samma modell som Kvinnofridslinjen efter att ha varit på studiebesök hos oss här i Uppsala, säger Karin Sandell, informationschef på NCK.

1

18 SÖDRA STADEN

TEXT: PETER HAGSTRÖM

utsatt för. Fler blir också medvetna om att det finns hjälp att få, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på NCK – nationellt centrum för kvinnofrid. Vi märker även att antalet samtal ökar när vi gör satsningar på att sprida information om mäns våld mot kvinnor och om Kvinnofridslinjen.

Det är inte bara de direkt utsatta som hör av sig för att få hjälp och råd. Personer i de utsattas närhet, personal inom bland annat socialtjänsten, polisen och vården ringer också för att få råd om hur de kan ge stöd till kvinnor som utsätts för våld. – Eftersom Kvinnofridslinjen är öppen dyg­ net runt finns det alltid någon att rådgöra med som har specialistkunskap, säger Witkowski. I samtalen erbjuds professionellt stöd samt information om vilken hjälp som finns att få lokalt i form av bland annat socialtjänst och kvinnojourer. Personalen har även tillgång

ARbetar på uppdrag av regeringen

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) är ett kunskapsoch resurscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor, våld i samkönade relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. NCK arbetar på uppdrag av regeringen med att sammanställa, utveckla och sprida kunskap inom dessa områden.


Aktuellt / Uppsala

Du kan plantera om dina krukväxter nu i början på våren - om du är intresserad av att odla. Alla krukväxter mår bra av ny jord ibland och tidig vår är en bra period att fixa det.

Dags att fundera på plantering Det är tidigt på säsongen, men redan börjar många av oss tänka på vår trädgård. Eller på vår bakgård, uteplats eller lilla balkong. Det är något med människan och naturen som gör att så fort det blir lite ljusare och varmare vill vi plantera något nytt. – Man har längtat så länge nu, säger Paula Blad, som är trädgårdsmästare och jobbar på Blomsterlandet i Rosendal. Längtat efter att se det växa igen.

Om du är sugen på att börja odla redan nu kan du köpa fröer och sticklingar. Men akta dig för att plantera ut dem för tidigt.

TEXT: ANNA LÖFVING

D

et är alldeles för tidigt att börja så eller plantera utomhus nu, istället säger Paula - att man så länge som möjligt ska låta jorden och rabatterna ute vara i fred. De behöver sitt skyddande täcke av löv och kanske snö och inte förrän framåt april, maj, när frostnätterna är över kan man börja odla utomhus. Det man kan göra redan nu är istället att så inomhus. – Antingen köper man fröer och sår i jord inne i lägenheten eller så köper man sticklingar. Det är växter som börjat ta sig så smått, men som man kan pyssla om inomhus ett tag innan man placerar ut dem.

De mest populära fröerna och sticklingarna så här års är tomater, grönkål, sallader av olika slag, frukter - och de klassiska gammaldags blommorna. De går aldrig ur tiden. – Ringblommor, krasse, pioner och luktärt

är exempel på blommor som många gillar. Det finns många nyheter och trender kommer och går, men de gamla välkända blommorna finns alltid där. Paula berättar att trenden nu är medvetenhet om miljön och framtiden. Att odla ekologiskt, helt utan gifter, är stort och många frågar efter jord och material och annat som tagits fram på ett hållbart sätt. – Vi säljer till och med krukor som löses upp av sig själva när de tjänat ut. Ingenting blir kvar att kasta eller återvinna.

Det kommer människor i alla åldrar till Blomsterlandet och ingen är för gammal eller för ung för att komponera sina egna rabatter. Den som har en egen uteplats kan prova olika kombinationer av växtlighet, men ska man vara säker på god skörd av frukt och grönt ska man placera odlingarna i solläge. Regnar det

för mycket ruttnar växterna. – Och ju mer bin och humlor ens växter drar till sig, desto bättre skörd, avslutar Paula. Det är sådant som många känner till numera.

trädgårdsarbetet startar i mars

I mars kommer beskärningsperioden i trädgården. Då ska du passa på att skära ner fruktråd och annat som vuxit sig för stort.

SÖDRA STADEN 19


Aktuellt / Uppsala

Nu ska årets företagare koras D

en 11 april arrangeras årets före­ tagargala på Uppsala slott. Det är föreningen Företagarna som för elfte året i rad står bakom arrangemanget där årets företagare i sex olika kategorier ska utses. Jury­ gruppen har gått igenom flera hundra nominer­ ingar och har utsett totalt 18 finalister. I kategorierna Årets företagare, Årets unga företagare, Årets hållbara företag samt Årets handel, komet och innovation nomineras och tävlar Uppsalaföretagen i. – Jag tycker det är häftigt att se att vi i Uppsala har så många bra och framgångsrika företagare. Nu börjar det spännande och svåra arbetet för jurygrupperna att utse vinnarna i respektive kategori, säger Anna Bixon Ord­ förande i Företagarna Uppsala.

Årets företagare delas ut till den före­ tagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Alla branscher kan premieras samt företagande inom olika tjänstesektorer. En av de nominerade är Malin Persson på Trädgårdsanläggare Hallblom. Ett familjeföretag som Malin sedan tio år driver. – Det känns såklart jättebra att bli nomin­ erad. Jag har varit nominerad en gång tidigare

hur ett projekt går från ritbordet till en färdig produkt, säger Malin med ett brett leende. I och med att företaget växt har även antalet anställda ökat och företaget sysselsätter i dag runt 80 personer och har en stadigt ökande omsättning. Som företagsledare arbetar Malin för att få sina anställda att trivas och har ingen hög hierarki. – Jag vill att man ska känna att man vill gå till jobbet. Här har vi en god sammanhållning och jag strävar efter att mina anställda ska våga vara kreativa på jobbet, för det är så jag funger­ ar bäst själv. Jag skulle säkert vara en omöjlig anställd, säger Malin och skrattar.

Malin Persson på Trädgårdsanläggare Hallblom AB.

och jag är väldigt tacksam. Att få bli nominerad två gånger i ens liv känns fantastiskt.

Företaget var tidigare ett rent markan­ läggningsföretag, men sedan Malins intågande i familjeföretaget har företaget växt på bredden och har nu fler tjänster än tidigare. – Numera gör vi allt från projektering till genomförande och skötsel. Det är häftigt att se

Malin berättar att hon alltid varit en tävlingsmänniska och att det är lite blandade känslor inför företagargalan. – Ja, det är klart att jag gillar att vinna. Men jag är mest glad för att företaget går bra och att vara nominerad för andra gången känns som sagt fantastiskt.  TEXT & FOTO: PETER HAGSTRÖM

vinnarna utses på slottet

Årets Företagare och Årets Unga Företagare är nationella tävlingar. Vinnarna fortsätter att tävla nationellt. Vinnarna presenteras på Företagargalan den 11 april på Uppsala Slott.

LÄMNA BILEN HEMMA - TA BUSSEN TILL BACKEN

lördag och Avgångar varje psala. Up n frå ag nd sö

KORT VÄG TILL NÄRA SKIDÅKNING Garanterad skidglädje endast 1,5 timme från Uppsala. I Kungsberget kan du njuta av långa åk fram till 19.00 varje dag. Läs mer på www.kungsberget.se. 20 SÖDRA STADEN

Kungsberget, Norrasödra staden.indd 1

2019-02-14 09:17:16


I Gottsunda Centrum hittar du allt för allas smaker. Det nya gröna sköna hittar du både som take-away hos våra restauranger och i matbutikernas diskar. Passa på att slå dig ner för en fikastund på MatTorget mellan dina shoppingfynd och bli inspirerad av vårt breda matutbud. Välkommen!

Vardagar 10-19, lör 10-17, sön 11-17, ICA/Willys 8-21 alla dagar | www.gottsundacentrum.se


Reportage / Sรถdra Staden

22 Sร–DRA STADEN


Reportage / Södra Staden

Många isiga aktiviteter på Ekoln TEXT & FOTO: PETER HAGSTRÖM

När vintern gjort sin entré skapas helt nya förutsättningar för sport och friluftsliv. Isbanor spolas, skidspåren spåras och slalombackarna pistas. Naturen skapar också nya förutsättningar helt själv när sjöar och hav fryser till is och en ny värld öppnas. Här kan man, när vädret tillåter och isarna håller, ta sig till platser med vyer som man tidigare inte sett eller upplevt.

SÖDRA STADEN 23


Reportage / Södra Staden

S

olen har kämpat sig upp och värmer upp området kring Skarholmen den här tisdagsförmiddagen och det råder full aktivitet på flera håll. Det är många som under sin promenad passerar för att stanna till och njuta av solen och blicka ut över det frusna vatt­net i Ekoln. Ett äldre par har hittat en plats vid en husvägg nere vid vattnet där de häller upp sitt kaffe från ståltermosen som blänker till i solskenet. Nere vid strandkanten knyter Henrik Dahl snörena på sexåriga sonen Filips skridskor. Filip, som samtidigt knäpper sin hjälm, verkar ivrig att ta sig ut på isen för att visa sina nya kunskaper han har lärt sig på förskoleklassens ”Bandykul”. – Jag har lärt mig göra piruetter, säger Filip. – Är det säkert? svarar pappa Henrik. Det måste jag få se.

Henrik är van att åka långfärdsskridskor och försöker att åka så ofta han kan. Det blir oftast lite längre turer, men i dag kommer det bli ett kort besök på isen. – Det var så härligt väder och jag tyckte det skulle vara mysigt för oss att åka lite. Men Filip måste lära sig att åka skridskor lite mer. Sen ska vi ta oss ut på en lång tur. Det är en skön frihetskänsla och när isen är blank är det helt fantastiskt att åka. Just nu är det lite buligt, men det blir förhoppningsvis bättre och vi får hoppas att det får fortsätta vara kallt under en längre tid, säger Henrik. Är man intresserad av långfärdsåkning är ett bra tips att ta kontakt med Friluftsfrämjandet i Uppsala. De ordnar utbildningar till intresse­ rade av långfärdsåkning, både för de som har lite eller ingen vana alls av åkning på naturis. Det anordnar även ledarledda turer flera gånger i veckan för alla kunskapsnivåer. Men det är inte bara skridskoaktiviteter som händer på isarna vid Skarholmen. Lite län­ gre ut på isen står fem isjakter. Det är DN-jak­ ter vars segel fladdrar till av vinden. Det är en perfekt dag för issegling. Redo att åka iväg med sin isjakt är Tomas Candert, 74 år. Han har seglat i över 20 år och tävlat i både EM och VM fram till för fem år sedan. – Ålder är inget hinder. Om man älskar det man gör är det bara att köra på, säger Tomas innan han visar alla delar och funktioner på sin isjakt. En DN-jakt är en enmansjakt som är döpt efter tidningen Detroit News som utlyste en konstruktionstävling. Kriterierna på den önskade isjakten var att den skulle vara enkel att bygga, smidig att transportera och, inte minst, snabb. Och snabb är den. Farterna ligger mel­ lan 20 och 145 km/h. – Att segla i hög hastighet, snudd på ljudlöst över isarna en vacker vinterdag, det finns inget 24 SÖDRA STADEN

bättre, säger Tomas och ler brett. Det finns 20 jakter till där inne om man är sugen på att testa. Det finns alltid någon här som kan visa hur man gör och låna ut sin jakt, fortsätter han samtidigt som han gör sig klar för att åka iväg på dagens första tur. Även om DN-jakterna får nyfikna blickar från strandkanten hamnar de den här dagen i skuggan av en annan isjakt, nämligen Sveriges största isjakt Nora. Hon är 13 meter lång, väger ca ett ton och har en segelyta på 40 kvadrat­ meter. Medarna är två meter långa av brons, förstärkta med mahogny. Nora byggdes på Djursholms båtvarv för över hundra år sedan – 1917. – Det var min farfars far som lät bygga henne, säger Thomas Olheden.

Det är första gången i Noras hundraåriga historia som isjakten är någon annanstans än i Värtan. – Jag var här på Grand Prix förra året och jag blev så väl bemött av människorna här. Det var fin is och väldigt trevligt. Så jag gick och köpte mig en trailer, lackade och fixade till henne och transporterade henne hit. Och här kommer hon ligga så länge isen ligger, säger Thomas. Nora är ett hantverk värt att bara se på. Och för den som vill, finns möjligheten att följa med på en tur över isen. Nora har plats för upp till åtta personer i fyra sittbrunnar. – Det är bara roligt när någon är intresserad. Vi brukar köra en vända på cirka tio minut­ er. Man vet ju aldrig med säsongen, men jag hoppas vi kan vara kvar till åtminstone slutet av mars eller början av april, säger Thomas. När Thomas för tredje gången på kort tid åker iväg med några nyfikna och segelsug­ na besökare skymtar en man på en brygga i närheten. Han är iförd enbart ett par orangea shorts och ett par mörka solglasögon. Det är Hans Äretun. Utan att tveka klättrar han ner för stegen som står i vattnet, lutad mot bryggan. – Nu blir det dagens första dopp, säger han oberört när han med stadiga kliv går ner i vattnet och doppar sig. Jag badar minst en gång varje dag. Det känns inte så kallt som man kan tro. Jag har nästan större problem att doppa mig på sommaren än nu, säger han innan han doppar huvudet under vattnet. Sakta kliver han upp på stegen, stannar en stund på bryggan och blickar ut över isarna. – Det var uppfriskande. Nu blir det en skön bastu. Så oavsett om man vill sitta vid strand­ kanten och fika, bada isvak, åka långfärdss­ kridskor eller segla isjakt så finns det gott om möjligheter på Ekoln. Men glöm inte bort att det inte finns några säkra isar. Se till att ha rätt skyddsutrustning.


SÖDRA STADEN 25


Aktuellt / Södra Staden

Från mitten av februari kommer Triller att sälja sina semlor från lokalen i bakgrunden istället.

Med semlor, kurser och magi – så möter Gottsunda våren Under våren är det fortsatt full aktivitet i Gottsunda centrum. Affärer byter plats och nya aktörer kommer in. Dessutom fortsätter den populära söndagsjazzen och på lördagar blir det olika familjeaktiviteter med familjen Gottfridsson.

F

TEXT & FOTO: BIRGITTA BELLMAN

amiljen Gottfridsson är värdfamilj för något som Gottsunda centrum kallar för Kulturlördagar. De kommer att inträffa en gång i månaden och då bjuds barnfa­ miljer in på olika evenemang. Det kommer att röra sig om allt från sagoläsning, teater och ansiktsmålning, till att göra ballongfigurer. I Gottsunda kommer även det populära fiket Thriller att flytta in i nya lokaler. Vad som ska ta fikets plats på MatTorget är i skrivande stund oklart. Redan i januari flyttade även ett utbild­ nings- och jobbcenter in i centrumet. Det ingår i en satsning som vill göra arbetsmarknadsin­ satser mer tillgängliga i området. Två gånger 26 SÖDRA STADEN

på måndagar och onsdagar mellan klockan 18.00 och 19.00. Vill man däremot bara ta sig en sväng om, så finns nybörjartango som ett alternativ. Vid åtta tillfällen under våren bjuder Kulturpunk­ ten upp till dans. Det är gratis och den som deltar behöver inte ha några förkunskaper. Däremot är det en fördel om man tar med sig inne­ skor med glatta sulor. Varannan vecka fortsätter även den populära söndagsjazzen. Varje tillfälle har sitt eget tema och tem­ po, med allt från scatsång till blues.

i veckan kommer också Upplands idrottsförbund tillsammans med SISU Idrottsutbildarna till centr­ umet. – Vår målgrupp är personer innanför och utanför föreningsliv­ et, som är välkomna att nätverka, och Tatiana Håkansson få kunskap och kontakt med idrotts­ föreningslivet, förklarar Tatiana Håkansson, Mot slutet av våren kommer äntligen Idrottskonsulent på Upplands idrottsförbund. magin till Gottsunda. Den 27 april flyttar näm­ ligen Uppsala Magic & Comedy till centrumet Förhoppningen är att mötena ska göra för en dag. Då bjuds det på olika uppträdanden människor nyfikna på att gå med i idrottsfören­ och magikurs för barnen. De kommer också att ingar och kanske till och med bli sugna på att få möjlighet att göra sina egna trollstavar, något starta en själv. Träffarna äger rum i centrumet som inte ens Harry Potter fick göra.


Rut-& Rotavdrag för privatpersoner!

Fri badentré för alla barn i Uppsala kommun som är födda 2011-2012

Trädgårdsskötsel

Simkunskap är livsviktigt!

För att bli bra på att simma måste barn känna sig trygga och ha roligt i vattnet, därför ska man BADA OFTA. Barnet måste ha minst en vuxen med sig som betalar ordinarie badentré,

Social omsorg

Städ Företagstjänster & Bemanning

Tillsyn av hus och hem

Kontakta oss, vi berättar gärna mer! 018-44 44 695 uppsalafemtiofem.se www.femtiofem.se/uppsala

Fri badentré Gäller även för barn ipå Uppsala fritiden! födda 2012-2013. övriga medföljare betalar ordinarie badentré – med undantag för barn under 4 år som badar fritt. Max 3 barn per vuxen. Uppsala kommun har i samarbete med Fyrishov AB fått statlig finansiering för 2018, för att öka vattenvana och simkunnighet hos barn i förskoleklass. Detta är utöver de 5 inbokade besök förskoleklassen får tillsammans med en simledare.

För ökad simkunnighet och vattenvana hos barn i förskoleklass. Gäller t.o.m. 31 maj 2019. Läs om villkoren på www.gottsundabadet.se

Leg.optiker med kontaktlinsbehörighet Ögonvrån, Norbyvägen 67 C, 752 39 Uppsala Tel: 018-55 38 38, e-post: ogonvran@klarsynt.se www.klarsynt.se/butiker/uppsala/ogonvran

PALAZZO SKARHOLMEN

GENUIN ITALIENSK RESTAURANG MED VACKER UTSIKT ÖVER EKOLN

Måndag-Fredag 16:00-22:00 Lördag: 16:00-22:00 Söndag: 16:00-21:00 Palazzo Café Lördag-Söndag 11:00-14:00 Skarholmsvägen 1 018-324330 info@palazzoskarholmen.se www.palazzoskarholmen.se SÖDRA STADEN 27


Historia / Södra Staden

Södra stadsdelar med riktigt Uppsala är en stad med gamla anor. Redan under 1200-talet började staden byggas upp och i slutet av århundradet flyttades ärkesätet från Gamla Uppsala dit. Stadsbildningen sköt fart under 1200-talets senare del. Domkyrkan började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. År 1477 grundades universitetet och 1549 påbörjades slottsbygget. Nu är Uppsala Sveriges fjärde största stad när det gäller invånarantal och den är uppdelad i många större och mindre stadsdelar. Den del av Uppsala som kallas Södra staden består av ett antal olika stadsdelar. TEXT: BIRGITTA MARKENDAHL FOTO: UPPSALA KOMMUN/UPPSALA STADSARKIV

Eriksberg

Eriksberg ligger cirka tre kilometer väster om centrum, intill Hågadalen-Nåstens naturreservat, Stadsskogen och Ekebydalen. Stadsdelens äldsta bebyggelse är egnahemsområdet i Ekeby som började uppföras 1922. Idag bor ungefär 7 000 personer i Eriksberg - i olika former av boenden. Ungefär 50 procent är hyresrätter, 45 procent är bostadsrätter och 5 procent är äganderätter. Norr om Eriksberg ligger Ekebydalen som består av idrottsanläggningar, hagmarker, dammar och odlingslotter. Ekebydalen fungerar även som en entré till Hågadalen.

Norby

Grundordet by hänger ihop med verbet bo, kanske i dess äldre betydelse ’bereda, ställa i ordning’. Ortnamn som slutar på -by har funnits sedan forntiden och in i nya tiden. Norby är en stadsdel som ligger i Uppsala Helga Trefaldighets distrikt, mellan Eriksberg i norr, Valsätra i söder, Hågadalen i väst och Stadsskogen i öst. Norbyvägen går igenom hela Norby och delar upp området i en östlig och västlig del. Norby finns omnämnt i skrift för första gången på 1300-talet. Det moderna Norby började befolkas på 1920-talet då arbetarfamiljer byggde sina egna hem där och sedan kom den stora vågen av egnahemsbyggande på 1940-talet. Nästa stora byggnadsperiod inträffade på 1960-talet. Norby centrum finns vid Svamptorget.

Vårdsätra

Efterledet – sätra kommer av ordet säter som i östra Sverige betyder ”äng eller åker ganska långt från byn”. Vårdsätra gård som finns omnämnd redan 1304 låg vid Vårdsätravikens östra strand och omgavs av skog med ädellövträd. Under slutet av 1600-talet blev gården ett säteri som 1768 övertogs av Uppsala universitet. I Vårdsätra finns en naturpark som år 1909, på initiativ av botanikern Rutger Sernander, blev länets första naturreservat.

Gottsunda Sunnersta

Under medeltiden hette Sunnersta Sundhusum vilket betyder ”åmynningen vid sundet”, det vill säga det sund som förband sjösystemet Föret med Ekoln. Sunnersta var fram till 1800-talet en by där kyrkan ägde mark som arrenderades av jordbrukare. Omkring år 1800 tog Sunnersta herrgård över jordbruksmarkerna. Bland de torp som fanns på Sunnerstas ägor kan nämnas torpet Sveden, som gett namn till dagens Sveddvägen. Uppsala Alpina Center finns vid Sunnerstaåsen nära Fyrisån. 28 SÖDRA STADEN

Namnet Gottsunda kommer av gården Gottsunda som ligger vid nuvarande Vårdsätravägen. Namnen Gutasund eller Guttasund finns dokumenterade redan 1304. Förledet Gott- kan syfta på det fornsvenska mansnamnet Gute eller Gutte men det kan också vara folkslagbeteckningen gutar. ”Namnets bakgrund skulle då vara en hamn som brukats särskilt av gotländska farmän” kan man läsa i Svenskt ortnamnslexiokon. Under senmedeltiden var vattennivån i Mälaren fem meter högre än i dag och Hågaån bildade då i höjd med Lurbo bro ett smalt sund vid utloppet i Ekoln vilket förklarar ordledet -sunda. Carl von Linné gjorde exkursioner bland annat till Gottsunda ängar med sina studenter.


Historia / Södra Staden

gamla anor

Nyfiken på solceller? Boka ett kostnadsfritt hembesök och ta reda på just era förutsättningar! Frida Wallén Distriktsansvarig Uppland

070-221 11 27, frida.wallen@cellsolar.se

Ulleråker

Ulleråker är uppkallat efter guden Ull i den nordiska mytologin. Han omnämns inte så ofta i sagorna men svenska och norska ortnamn vittnar om att Ull en gång haft en mycket omfattande kult. Fram till 1980-talet var Ulleråker helt och hållet ett sjukhusområde med ett av Sveriges största mentalsjukhus. Ull har gett namn åt många platser i Norden, bland annat Ullared och Ullevi.

Ultuna

I namnet Ultuna ingår gudanamnet Ull. Vid Ultuna finns ett betydande båtgravfält från 600-talet efter Kristus. I samband med Gustav Vasas reduktion av kyrkogods blev Ultuna kungens egendom. År 1609 upprättades där en kungsladugård för underhåll av Uppsala slott. I Ultuna finns Sveriges lantbruksuniversitet som inrättades 1840 och tog emot sina första elever 1848.

Valsätra

Samma efterled som i Vårdsätra finns i Valsätra. Bondgården Valsätra från 1856, som gett stadsdelen dess namn, finns fortfarande kvar. I norra delen av stadsdelen ligger bostadsområdet Malma Backe. Valsätra ligger norr om stadsdelen Gottsunda och söder om stadsdelen Norby.

Cell Solar Nordic AB www.cellsolar.se

Ekbacksvägen 22 Bromma

Vi hjälper dig gärna att nå ut till fler kunder!

Med en annons i våra tidningar når du precis de delar av Uppsala där dina kunder finns. Vi hjälper dig att annonsera i

Rosendal

Rosendal är en ny stadsdel i Uppsala och på Uppsala kommuns hemsida står det: ”I Uppsalas nya stadsdel Rosendal bor du med naturen runt hörnet och på cykelavstånd till centrum.” Länge var Rosendal militärt område och därefter golfbana, och under lång tid planerades det att fältet skulle användas åt universitetsverksamhet. Men när Uppsalas växande befolkning behövde mer plats skapades en ny stadsdel. Rosendal är uppbyggd i fem etapper, där Södra Rosendal som kallas etapp 1 blev färdig under 2018. Etapp 2 ligger i nordost mot Dag Hammarskjölds väg och etapp 3 norr om Södra Rosendal mellan Torgny Segerstedts allé och Stadsskogen. När etapp 4 är färdig ska området innehålla minst 500 bostäder, både lägenheter och radhus. Här planeras torg, lokaler och radhus. Byggstart beräknas till 2023.

NORRA STADEN SÖDRA STADEN

– VÅR SIDA AV UPPSALA

– VÅR SIDA AV UPPSALA

www.rullgrusmedia.se info@rullgrusmedia.se 070-574 67 43 SÖDRA STADEN 29


Personligt / Jonas Petersson

i huvudet på jonas petersson Efter en tumultartad tid valdes nyligen Jonas Petersson, Ulleråker, till ny gruppledare för Centerpartiet. Förutom att försöka ena partiet kommer han också att representera alla 14 000 Uppsalabor som röstade på Centerpartiet i höstens val, något han ödmjukt verkar ta sig an. Hur känner du för din nya roll som gruppledare för Centerpartiet? – Det är ju en team-ledarroll, där jag ska lyssna på andra, kompromissa och leda, främst inom partiet. Men vi har dessutom fått större förtroende från väljarna som litar på att vi ska försöka hitta lösningar, förklarar Jonas på sitt lugna småländska sätt. Ursprungligen kommer han nämligen från Kalmar. Trots lugnet känner han sig taggad inför sitt nya uppdrag. – Jag försöker alltid att möta utmaningar ur en positiv vinkel, säger han. Kanske är det också hemligheten bakom hans snabba karriär. Efter närmare 20 års paus 30 SÖDRA STADEN

från politiken blev han åter igen aktiv 2013. Sedan dess har han jobbat inom olika nämnder, innan han i höstas blev invald i kommunfull­ mäktige för första gången.

Vad är bäst med Uppsala? – Jag tycker om att träffa människor och höra om deras livsöden. Uppsala är dessutom en smältdegel av olika människor och det kom­ mer att bli en rolig aspekt av mitt nya uppdrag – att få träffa fler nya människor. Sedan gillar jag Åstråket också, när jag är ute och springer. Trots att Jonas joggar visar det sig att han inte är den typen av joggare som har hörlurar i,

”det är ju farligt” menar han. Det betyder inte att Jonas inte lyssnar på musik. Det gör han visst och då blandar han vilt mellan genrerna. – Jag lyssnar på allt från Volbeat, Sonja Aldén till trance och techno. Sedan lyssnar jag mycket på P1 på lördagar, ”Medierna” är väldigt bra och ”Filosofiska rummet” på söndagar. Annars verkar han inte ha så mycket tid över för annat. Det är fullt upp med det nya uppdraget. Under julen började han lämpligt nog läsa ”Brobyggarna” av Jan Guillou, men den har legat sedan dess. Istället utgör diverse kommunala handlingar hans kvällslektyr.

Vad ser du mest fram emot just nu? – Jag ska försöka ta några dagar att åka skidor på, under sportlovet. Vi brukar ofta åka bort i samband med det, till någon stuga i Dalarna, säger han längtansfullt. Kanske hinner han färdigt med Jan Guillous bok där.  TEXT: BIRGITTA BELLMAN


Tusentals sjöräddare jobbar extra på betald arbetstid –Ja, det stämmer att jag har två jobb. Det skulle aldrig fungera annars. Nu går det tack vare att mina kollegor ställer upp när jag sticker iväg. Till och med chefen uppmuntrar mig att fortsätta som frivillig sjöräddare. Fredrik Anderberg, frivillig sjöräddare

Svenska sjöräddare kan inte leva på att rädda liv. De jobbar ideellt och får ingen lön för sin insats. Därför har de flesta två jobb, ett med lön och ett utan. Men för att det ska fungera behövs förstående arbetsgivare som låter sjöräddarna släppa allt och rusa iväg när larmet går. – Vi vill tacka alla arbetsgivare för att våra sjöräddare får rycka ut under ordinarie arbetstid, säger Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet. Förra året hade vi över 1100 sjöräddningsfall och den insatsen är förstås värd massor, både för de nödställda och hela samhället. Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation med 2 300 frivilliga sjöräddare runt om i landet. Tack vare dem kan Sjöräddningssällskapet alltid ha jour längs hela den svenska kusten och i f lera stora insjöar.

Den 25 februari i år tog en fiskebåt in vatten och sjönk snabbt i Göteborgs skärgård. Ombord fanns en person som räddades av Sjöräddningssällskapet.

Ge ett bidrag eller bli medlem på sjoraddning.se. Som medlem får du själv hjälp när du behöver, även om det bara handlar om motorstopp en strålande sommardag. Det är Sjöräddningssällskapets tack för ditt stöd.

F R I V I L L I G A S J Ö R Ä D D A R E S E D A N 1 9 0 7. Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.


UPPSALA VÄXER JUST NU BYGGER VI 160 LÄGENHETER I ETAPP TVÅ I ULTUNA

BO I GRÖNA sKÖnA BÄcKLÖsA Bäcklösa är Uppsalahems nyaste bostadsområde, en grönskande oas mellan Ultuna, Sunnersta och Gottsunda, vackert inbäddad mellan skog, hagar och naturstigar. Det praktiska köket kommer från Vedum med vitvaror från Electrolux. Till stan cyklar du på tjugofem minuter och matbutiker, apotek och närservice hittar du i Gottsunda centrum endast fem minuter bort.

www.uppsalahem.se/nyahem

Profile for Södra Staden Uppsala / What's On Uppsala

Södra Staden 2019:1  

Ett gratismagasin med fullt fokus på superlokala nyheter och reportage från södra delarna av Uppsala. Den delas ut till alla hushåll i stads...

Södra Staden 2019:1  

Ett gratismagasin med fullt fokus på superlokala nyheter och reportage från södra delarna av Uppsala. Den delas ut till alla hushåll i stads...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded