Page 1

DE HOOGTEPUNTEN VAN 2016

AMBITIE

EN FOCUS


VOORWOORD 2016 was voor Nederland - en voor Rotterdam een bijzonder sportjaar met grootse evenementen. Natuurlijk het jaar van de Olympische en Paralympische Spelen in Rio, waarbij meerdere Rotterdamse successen werden behaald. Ook mocht Rotterdam zich vorig jaar even triathlonhoofdstad van de wereld noemen, toen de circa 2.000 deelnemers het uiterste uit zichzelf haalden tijdens het WK Paratriathlon. We mogen ook niet onvermeld laten dat het WK Roeien 2016 voor Junioren samen met het WK onder 23 en het WK voor Senioren niet-Olympische nummers het grootste roei-evenement was dat de KNRB en de FISA ooit hebben georganiseerd. Een andere geweldige prestatie, die dankzij de samenwerking binnen Rotterdam tot stand is gekomen, is dat het EK Springen, dressuur en para-dressuur 2019 is toegewezen aan Rotterdam. En, alsof het dit jaar niet op kon, won Feyenoord weer na vele jaren een prijs: de KNVB-beker en werd Sparta kampioen in de Jupiler League. 2016 was ook het jaar waarin ons nieuwe strategisch beleidsplan Topsport in het DNA van Rotterdam het daglicht zag. Dit plan kwam tot stand dankzij de onvermoeibare inzet van onder andere collega’s, stakeholders, collega’s van de gemeente en de leden van de Raad van Toezicht. De ontwikkeling van ons strategisch beleidsplan liep parallel aan de ontwikkeling van een nieuw stedelijk sportbeleidsplan Sport Beweegt Rotterdam. Veel van wat wij in ons eigen plan hebben vastgelegd, is ook geworteld in de stedelijke nota.

2

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

In de stad zelf hebben we met inzet van topsportverenigingen en topsporters als ambassadeurs weer veel activiteiten ontplooid in buurten en op scholen. Dit om onze inwoners te stimuleren om meer te bewegen en vaker te sporten en de combinatie topsport-breedtesport te versterken. Samen met onze collega’s van de Regionale Topsport Organisatie (RTO) Den Haag-Dordrecht is er verder gewerkt aan het verwerven van de accreditatie als Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO Metropool) in 2017. Begin december wees het NOC*NSF onze metropool onder voorwaarden toe als vijfde CTO van Nederland. Voor Rotterdam biedt dat kansen om een aantal nationale topsportprogramma’s naar Rotterdam te halen. Al deze mooie resultaten hadden we niet kunnen behalen zonder onze partners Sport en Cultuur en Rotterdam Sportsupport en partijen waarmee we het afgelopen jaar hebben samengewerkt, zoals (gemeentelijke) organisaties, NOC*NSF, VWS, media, onderwijsinstellingen, topsportverenigingen en sportbonden. En ook niet zonder onze trouwe en constante groep sponsors. Hans den Oudendammer


We hopen dat u door dit jaarverslag 2016 meer inzicht krijgt in wat onze organisatie dit jaar voor de topsport in Rotterdam heeft betekend. Wij danken de gemeente Rotterdam en onze supporters voor de materiële en immateriële steun het afgelopen jaar.

INHOUD VOORWOORD

2

TOPSPORTEVENEMENTEN

4

TOPSPORTVERENIGINGEN

26

REGIONALE TALENTCENTRA

28

MARKETING

34

BLIK OP DE TOEKOMST

42

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

3


#10

TOPSPORT

EVENEMENTEN 4

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


2016 was een jaar van mooie en onvergetelijke sportevenementen waarmee Rotterdam zich weer als onbetwiste sportstad op de kaart heeft gezet. Het trackrecord van (inter)nationale evenementen die Rotterdam Topsport voor de Maasstad heeft verworven, georganiseerd én uitgevoerd, is indrukwekkend. 2016 was, met de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, natuurlijk een Olympisch jaar. Om Rio 2016 ook voelbaar te maken in onze eigen stad is er begin 2016 een Olympisch Kwalificatietoernooi Vrouwenvoetbal gehouden. Helaas bleef de sportvreugde beperkt omdat de Nederlandse voetbalsters zich net niet wisten te plaatsen voor de Olympische Spelen. Natuurlijk vonden ook dit jaar de vertrouwde jaarlijkse evenementen plaats waaronder het ABN AMRO World Tennis Tournament, de NN Marathon Rotterdam, het CHIO Rotterdam, de NK’s Turnen en de Lotto NK Tennis. Daarnaast heeft Rotterdam Topsport twee WK’s naar Rotterdam weten te halen: het WK Roeien voor Senioren, onder 23 en Junioren in augustus en het WK Paratriathlon 2016 in juli. Op de 28 Rotterdamse topsportevenementen in 2016 kwamen in totaal 1,3 miljoen bezoekers af.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

5


OLYMPISCH KWALIFICATIETOERNOOI

VROUWEN

VOETBAL In aanloop naar het EK Vrouwenvoetbal in 2017, nam het Nederlands vrouwenelftal het van 2 tot en met 9 maart 2016 op tegen Noorwegen, Zweden en Zwitserland in de strijd om het laatste Europese ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Van dit Olympisch Kwalificatietoernooi Vrouwenvoetbal (OKT) werden 5 van de 6 wedstrijden in Rotterdam gespeeld. De wedstrijden waar Nederland niet in meespeelde, vonden plaats in het stadion van Excelsior, Woudestein. De wedstrijden Noorwegen - Nederland en Nederland - Zweden zijn gespeeld in het Sparta Stadion, waarvan de tribunes gevuld waren met duizenden fans. Het ticket naar Rio ging helaas aan de neus van de OranjeLeeuwinnen voorbij. Wel heeft Rotterdam met dit OKT warm kunnen draaien als één van de EK-speelsteden in de zomer van 2017.

6

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

#1


1

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

7


#2 8

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


“Het EK kan een belangrijke rol spelen in de populariteit van het vrouwenvoetbal in Rotterdam en heel veel meisjes inspireren om ook te gaan sporten.” Adriaan Visser, Wethouder Sport

LOTING EK

VROUWENVOETBAL in het Nieuwe Luxor

Op 8 november 2016 vond de officiële loting van het EK Vrouwenvoetbal plaats in het Nieuwe Luxor Theater. Er was gekozen voor Rotterdam vanwege de internationale uitstraling van de stad. De loting vond plaats in aanwezigheid van ruim 600 vertegenwoordigers van landen, speelsteden, KNVB, UEFA en UEFA-sponsors. Manon Melis en Nadine Kessler hebben de namen van de damesteams getrokken: tijdens het EK Vrouwenvoetbal 2017 zit Nederland in de poule met Denemarken, Noorwegen en België. Het programma van deze dag bestond verder uit diverse workshops in het nHow-hotel. De 180 aanwezigen sloten de dag af in de burgerzaal van het Rotterdams Stadhuis met een Official Dinner.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

9


AD

SPORTFILM FESTIVAL 10

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


#3 We kijken terug op een zeer geslaagde 2e editie van het AD Sportfilmfestival Rotterdam, dat plaatsvond van 7 tot en met 9 april 2016 in het Cinerama Filmtheater Rotterdam. In 3 dagen zijn er 28 sportfilms vertoond in 4 zalen. Net als in 2015 werd het festival dagelijks luister bijgezet door een talkshow in de foyer onder leiding van Wilfried de Jong. Hierin waren (inter)nationale bekendheden uit sport- en filmwereld te gast. De media besteedde

veel aandacht aan het AD Sportfilmfestival: tientallen interviews in kranten en op de radio en aan tafel bij De Wereld Draait Door. De 2.400 bezoekers overtrof de verwachtingen en betekende een groei van 20% ten opzichte van de eerste editie. Ook waardeerden de bezoekers de tweede editie hoger dan de eerste, namelijk met een 8,2. Rotterdam heeft er een prachtig publieksevenement bij dat alle potentie heeft om de komende jaren verder te groeien.

“Mooi dat ik de talkshow mag leiden in Cinerama. De bioscoop is drie dagen een ontmoetingsplek voor sport- en filmfreaks, documentairemakers en bekende sporters.� Wilfried de Jong, gastheer

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

11


WK PARA-

TRIATHLON

#4

Op 23 en 24 juli 2016 stond Rotterdam in het teken van het WK Paratriathlon. Hoogtepunt van het weekend was de overwinning door de Nederlander Jetze Plat, die in september bij de Paralympische Spelen in Rio goud pakte. Voor de drie onderdelen van het WK Paratriathlon was gekozen voor kenmerkende locaties van Rotterdam. Het zwemmen vond plaats in de Rijnhaven, het fietsen of handbiken over de Erasmusbrug, hardlopen of wheelen in het park van de Euromast en het finishgebied in de Veerhaven.

Voor de recreanten in verschillende leeftijdscategorieĂŤn (Age Groupers) was er de Olympic Distance en de Sprint Distance op een parcours dat zich uitstrekte via Rotterdam-Zuid over de Van Brienenoordbrug, Maasboulevard en Boompjes tot aan het Scheepvaartkwartier. Duizenden bezoekers hebben de atleten langs het parcours aangemoedigd. Met circa 2.000 deelnemers en een bijzonder parcours was het een geslaagd sportevenement. Dit gold tevens als testevent voor het WK Triathlon 2017, waarvoor meer dan 6.000 deelnemers worden verwacht.

12

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


“De Olympische triathlon is een fantastische en steeds populairder wordende discipline. Het WK Paratriathlon in 2016 en het WK Triathlon in 2017 gaan de sport een enorme boost geven.” Erben Wennemars, toernooidirecteur

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

13


14

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

#5


Fotografie: Ellen de Monchy

5

WK ROEIEN SENIOREN onder 23 en Junioren Het WK Roeien 2016 vond eind augustus plaats op de WillemAlexander Baan. Omdat het in dezelfde periode werd gehouden als de Olympische Spelen, was besloten tot een WK voor Senioren die in niet-Olympische nummers roeien. Dankzij de samenvoeging met het WK voor Junioren en het WK voor roeiers onder de 23 jaar, werd dit het grootste WK Roeien ooit. De start van het evenement is feestelijk ingeluid met een ceremonie op het Grote Kerkplein voor de Laurenskerk. Vervolgens streden de atleten uit 70 landen om de medailles. ’s Avonds was het plein het decor voor acts, muziek en dans, waar de circa 2.000 atleten en hun supporters samen een feestje vierden. Ook vond er tijdens het WK een Official Dinner plaats op het stadhuis in aanwezigheid van burgemeester Aboutaleb. Mede dankzij het mooie weer was het WK Roeien 2016 met in totaal bijna 20.000 bezoekers een groot succes.

8,0

RAPPORTCIJFER

ECONOMISCHE

IMPACT

2.248.000

17.600 OVERNACHTINGEN

AANTAL TOTALE

BEZOEKEN

21.171

UITGAVEN

1.407.000

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

15


NK’S TURNEN Op 25 en 26 juni 2016 stond Ahoy net als voorgaande jaren weer in het teken van Fantastic Gymnastics NK 2016. De Nederlandse turntop was dit jaar aanwezig. In de hallen van Ahoy en het Sportpaleis werd er bij het turnen dames, turnen heren, trampolinespringen, ritmische gymnastiek, acrobatische gymnastiek, Freerunning Speed, jazzdans en streetdance gestreden om de Nederlandse titels. Voor het Nederlands team, dat was afgereisd naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, gold het NK 2016 als een kwalificatiemoment. De 20.000 bezoekers - weer meer dan vorig jaar - konden zelf ook springen, dansen en turnen op het grootste beweegplein van Nederland.

16

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


#6 ROTTERDAM TOPSPORT 2016

17


”We hebben er als team keihard voor gewerkt en hebben ons huiswerk serieus gedaan en een gedegen bidbook aan de FEI gepresenteerd.” Jan de Mooij, algemeen directeur van het CHIO Rotterdam

#7 18

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


BIDS Goede berichten in 2016: de bid voor het FEI EK Springen, EK Dressuur en EK Paradressuur 2019 is toegewezen aan Rotterdam. In 2018 is Rotterdam speelstad voor het EK Beachvolleybal (wederom pal naast het ss Rotterdam) en voor het WK Zitvolleybal, dat van 13 tot en met 22 juli plaatsvindt in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

”Drie belangrijke EK’s in eigen land die ook nog eens een belangrijk kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo worden, is fantastisch voor onze sport.” Maarten van der Heijden, directeur Topsport van de KNHS ROTTERDAM TOPSPORT 2016

19


#8 20

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


SIDE EVENTS

Met side events spoort Rotterdam haar inwoners aan om meer te bewegen en vaker te sporten. Zowel in buurten als op scholen willen we de combinatie topsportbreedtesport stimuleren en daarmee de Rotterdamse sportparticipatie verhogen. In 2016 hebben onder meer het ABN AMRO World Tennis Tournament, het OKT Vrouwenvoetbal, het WK Paratriathlon, de NK’s Turnen en het CHIO Rotterdam activiteiten georganiseerd om de jeugd in Rotterdam warm te maken voor de verschillende sporten.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

21


MOVES Het Schouwburgplein ademde sport op 12 juni 2016. Op 010Moves! komen topsport en breedtesport samen. 4.000 bezoekers in het centrum van Rotterdam werden uitgedaagd om deel te nemen aan ĂŠĂŠn van de 17 sporten. Van rolstoelbasketbal tot freerunnen, van polsstokhoogspringen tot slow biking. De meeste hiervan waren verbonden aan een Rotterdams evenement, onder meer het WK Roeien, NK Turnen, de 68e editie van het CHIO Rotterdam, het ABN AMRO World Tennis Tournament en het World Port Tournament. Tijdens 010Moves! kregen Rotterdammers de kans om zijn of haar sport te ontdekken door mee te doen aan de verschillende gratis sportclinics. Ook konden bezoekers zich vermaken met spectaculaire demonstraties en waren er kaarten te winnen voor topsportevenementen.

22

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

#9

010


#9

010Moves! sluit goed aan bij de ambitie van de stad om Rotterdammers enthousiast te maken om te gaan sporten. Het zorgt ervoor dat jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen, beter presteren op school en een zinvolle vrijetijdsbesteding hebben.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

23


Rio aan de Rotte. Onder die noemer was het Grotekerkplein in Rotterdam van 17 tot en met 20 augustus 2016 in Braziliaanse sferen gehuld. Vier dagen lang konden 3.500 Rotterdammers kennismaken met diverse sporten. Centraal stond de uitnodiging om zelf mee sporten. Ook hing er een groot scherm waarop te zien was hoe onze Nederlandse, en in het bijzonder de Rotterdamse, Olympiagangers in actie kwamen en medailles in de wacht sleepten. Rio aan de Rotte werd afgesloten met de openingsceremonie van het WK Roeien Senioren, onder 23 en Junioren. De organisatie van Rio aan de Rotte was in handen van Sport en Cultuur in samenwerking met Rotterdam Topsport en Rotterdam Sportsupport.

RIO AAN DE

ROTTE 24

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


#10

#10

Mil ipiet landis dolorehenis modipsa num exceribus non cus im hariasim ditasperum aut liqui ulleseque perferi bustibusam

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

25


ROTTERDAMSE

TOPSPORTVERENIGINGEN Rotterdam Topsport heeft de sportieve doelstelling om minimaal zes Rotterdamse verenigingen of stichtingen op het hoogst landelijke niveau actief te hebben. De helft van deze groep zal bij de beste zes van Nederland behoren. Ook willen wij een zo optimaal mogelijke (top)sportinfrastructuur creëren. Een adequate begeleidingsen adviesstructuur zijn daar onderdeel van. Rotterdam Topsport zorgt voor voldoende faciliteiten en voorzieningen aan topsportverenigingen, topsporters en talenten. Talentscouts en een programma voor talentherkenning en -ontwikkeling is één van de speerpunten. In 2016 hebben we teams van Hockeyclub Rotterdam, Neptunus Honkbal, Budokan Rotterdam, Rotterdam Basketbal, TPP Rotterdam en Roeien in Rotterdam (Skadi & de Maas) ondersteund. Met deze zes focussportverenigingen is een contract afgesloten waarin de afspraken en tegenprestaties zijn opgenomen. Deze teams hebben een beroep gedaan op de ondersteuningsfaciliteiten en extra financiële ondersteuning ontvangen. Rotterdam Topsport biedt ondersteuning en advies over sponsoring en marketing, medische zaken, spelers begeleiding, wedstrijdorganisatie, koppeling met onderwijs en financiën.

26

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


RESULTATEN In 2016 namen 4 teams op het hoogste niveau deel. Bij de beste zes zijn geëindigd: • Neptunus (honkbal, 1e) • Hockeyclub Rotterdam (6e) • Rotterdam Basketbal (6e) • TPP Rotterdam (3e) Bij judo en roeien gaat het vooral om individuele prestaties: • Skadi & de Maas: Goud voor Maaike Head op de Olympische Spelen. Goud voor Marieke Keijser op het WK-23 in Rotterdam. • Budokan Rotterdam: Brons voor Anicka van Emden op de Olympische Spelen en brons op het EK. Zilver voor Guusje Steenhuis op het EK 2016. Naast de focusverenigingen heeft Rotterdam Topsport ondersteuningsfaciliteiten geboden aan de topsportverenigingen Rotterdam Volleybal, Victoria Squash, Rotterdam Atletiek, HARO Rotterdam (handbal) en Rotterdam Basketbal (dames).

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

27


REGIONALE

TALENT

CENTRA

In 2016 is er verder vorm en inhoud gegeven aan de Regionale Topsport Organisatie (RTO) Metropool. In samenwerking met collega’s van Topsport Den Haag, Sportbedrijf Dordrecht en de aangesloten specialisten zijn leerlijnen opgesteld en geïmplementeerd voor de thema’s prestatiegedrag, voeding en anti-doping. Binnen het RTO Metropool worden 22 Regionale Talent Centra en twee Nationaal Trainingscentra ondersteund. Onder de verantwoordelijkheid van Rotterdam Topsport vallen de RTC’s: #Boksen #Volleybal #Basketbal #Atletiek #Judo #Roeien #Honkbal Onze sportieve doelstelling is dat 15% van de nationaal geselecteerden in de takken van sport waarvoor Rotterdam een talentcentrum huisvest, uit de stadsregio Rotterdam komt. De focus ligt hierbij op de doorlopende carrièrelijn van beginnend sporter tot gearriveerde sporter.

28

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


”Dit project is uniek in Nederland. Ik zie alleen maar mogelijkheden.” Ton Dunk, coach

RESUL TATEN

2016

Bij de talentcentra zijn 357 talenten tussen de 12 en 18 jaar aan­gesloten. De trainingen vinden plaats in topsportwaardige acco­mmodaties in Rotterdam zoals het Topsportcentrum, het Neptunus Familie Stadion en voor het roeien de Willem-Alexander Baan. De talenten trainen minimaal twee keer in de week na schooltijd, buiten de trainingen bij hun eigen vereniging om. Voor volleybal, basketbal en honkbal zijn er ook twee trainingen in de week onder schooltijd op het Thorbecke Lyceum. In totaal zijn er binnen alle RTC’s 2.212 trainingen gegeven. De 357 sporters hebben in 2016 vele sportieve successen behaald. Een greep: • Atleten van het RTC Atletiek behaalden maar liefst 70 medailles op een NK op diverse onderdelen. • 9 atleten trainen mee met de nationale selectie op Papendal. • Bij het RTC volleybal zijn 5 sporters doorgestroomd naar pre-jeugd Oranje. • In de afgelopen jaren zijn er zo’n 20 sporters doorgestroomd naar een nationale selectie. • Er zijn 8 spelers van de Unicorns doorgestroomd naar de nationale selecties. • Vanuit het RTC Basketbal komen 4 spelers uit voor Oranje. • Van de talentvolle judoka’s hebben er 6 aan het WK-21 meegedaan. • 4 boksers van het RTC hebben in hun eigen leeftijd en gewichtsklasse een medaille gehaald op het Nederlands kampioenschap. En 4 boksers maken deel uit van de nationale selectie.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

29


NOC*NSF heeft ruimte geboden om een 5e CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) aan het topsportlandschap toe te voegen. Op basis van de 2 NTC’s (Nationaal Trainingscentra) van beachvolleybal en zeilen in Den Haag heeft het RTO Metropool een bid ingediend om CTO te worden. De bid is in november 2016 positief beoordeeld en het CTO Metropool heeft een voorlopige accreditatie ontvangen. Per 1 juli 2017 zal Rotterdam samen met Den Haag en Dordrecht voldoen aan de eisen van NOC*NSF.

5e CTO VAN NEDERLAND Met het binnenhalen van de CTO-status beoogt Rotterdam Topsport onder andere het volgende: •B  ijdragen met haar diensten en kennis in RTO Metropoolregio Rotterdam-Den Haag-Dordrecht. •O  ptreden als kenniscentrum voor de gemeente Rotterdam bij de investeringen in het CTO. •V  erbindingen tot stand brengen tussen gemeente, bedrijfsleven en kennisinstellingen om te participeren in het CTO. •H  et aanjagen van innovaties op het gebied van topsport en talentontwikkeling. •A  ndere topsportprogramma’s naar het CTO halen, om dit voldoende omvang en inhoud te geven.

30

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


2016

RIO

Op 13 mei 2016 heeft Rotterdam Topsport een Olympisch ‘Farewell’ ontbijt georganiseerd op het stadhuis aan de Coolsingel. Alle topsporters die genomineerd waren voor de Olympische of Paralympische Spelen in Rio de Janeiro waren uitgenodigd. Het ontbijt was tevens de start van een promotionele campagne voor de Rotterdamse Olympiagangers. Van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen kwamen er 26 uit de regio Rotterdam en 8 sporters plaatsten zich voor de Paralympische Spelen. 3 Olympische medailles gingen naar Rotterdamse sporters: • Maaike Head veroverde goud • Nouchka Fontijn won zilver • Anicka van Emden pakte een bronzen plak

De Olympische topsporters zijn op 25 augustus 2016 gehuldigd in de tuin van het Bilderberg Parkhotel. Na een feestelijk onthaal met een Braziliaans tintje spraken burgemeester Aboutaleb en sportwethouder Visser de sporters toe. Alle sporters kregen een cadeau en de medaillewinnaars een cheque. De Paralympische atleten wisten 1 zilveren en 4 bronzen medailles te bemachtigen. Hun huldiging vond op 28 september 2016 plaats op het ss Rotterdam. Adriaan Visser reikte een Faas Wilkes uit aan de Rotterdamse bankdrukster Melaica Tuinfort vanwege haar bronzen medaille op de Paralympische Spelen.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

31


ROTTERDAM SPORT

INNOVATION CENTRE Een meetstraat op de Willem-Alexander Baan die de afstelling van roeiboten makkelijker moet maken. Deze ontwikkeling is het eerste studentenproject van het Rotterdam Sport Innovation Centre (RSIC), een platform voor vernieuwingen op het gebied van sport en beweging. De innovaties richten zich op een brede doelgroep: van topsporters tot mensen met een chronische aandoening. Voor het oprichten van dit RSIC heeft Rotterdam Topsport in 2016 een sportinnovatie-subsidieaanvraag ingediend bij ZonMw, dat namens het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport gezondheidsonderzoek financiert. Er is niet direct een subsidie toegekend aan het RSIC maar het ‘topteam sport’, dat de subsidieaanvragen beoordeelt, ziet Rotterdam als een goede partner in de sportinnovatie. Daarom krijgt het RSIC in 2017 een coachingstraject aangeboden. Rotterdam Topsport werkt in het RSIC samen met het Erasmus MC, Sportgeneeskunde Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Stichting Willem-Alexander Baan, Gemeente Rotterdam, Erasmus Centre for Entrepreneurship, Hogeschool Rotterdam en de TU Delft.

32

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

Fotografie: Merijn Soeters


TOPSPORTERS EN

TALENTEN Rotterdam Topsport ondersteunt individuele topsporters en talenten in hun sportieve en maatschappelijke ontwikkeling. Wij bieden hen begeleiding van hoge kwaliteit en adviseren over de volgende deelgebieden: onderwijs, voeding, huisvesting, werk, sportmedisch, mentaal, fiscaal, juridisch. Voor onderwijskundige advisering werkt Rotterdam Topsport intensief samen met Rotterdamse onderwijsinstellingen (TopsportOnderwijs Platform). Zo kunnen wij scholieren die topsport beoefenen een volledig doorlopende leerlijn aanbieden zonder dat zij concessies hoeven te doen aan sport en/of opleiding.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

33


MARKETING CITYMARKETING Eén van de kernactiviteiten van Rotterdam Topsport is de internationale profilering van Rotterdam als toonaangevende sportstad. De stad is in 2016 op nummer 13 geëindigd in de top 20 van de wereldranglijst van Sportsteden. Steden als Londen, Moskou en Tokio voeren de lijst aan maar Rotterdam laat toonaangevende steden als Barcelona, Glasgow en Istanbul achter zich. Om het imago van Rotterdam in binnen- en buitenland te verstevigen hebben gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rotterdam Partners, Rotterdam Festivals en Rotterdam Topsport ook in 2016 hun krachten gebundeld. Onder meer door gezamenlijke promotiemomenten te benutten en door het voeren van de gemeenschappelijke pay-off ‘Rotterdam. Make It Happen’. Rotterdam Topsport zorgt ervoor dat, binnen deze gezamenlijke strategie, sport onlosmakelijk verbonden is met het imago van de stad Rotterdam. Daarnaast voert Rotterdam Topsport ook haar eigen communicatie. Hierbij zijn het onder de aandacht brengen van de Rotterdamse topsportactiviteiten bij een (inter)nationaal publiek en het krijgen van mediaaandacht belangrijke activiteiten.

34

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


Fotografie: Mirjam Lems

SAMENWERKING BEDRIJFSLEVEN Een belangrijke pijler van onze marketing is de samenwerking met het bedrijfsleven, dat nauw betrokken is bij de activiteiten van Rotterdam Topsport. Sinds de start van onze organisatie zetten we sponsoring met succes in om onze doelstellingen te bereiken. Inmiddels behoort de sponsorgroep van Rotterdam Topsport met meer dan 90 bedrijven tot een kwalitatief hoogstaand netwerk in de regio Rotterdam. Het aandeel van de inkomsten afkomstig uit sponsorgelden bedroeg in 2016 bijna 40%.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

35


HIGHLIGHTS SPONSORACTIVITEITEN, DICHTER BIJ DE TOPPERS KOM JE NIET Door onze unieke samenwerking met evenementenorganisaties en partners in de stad krijgen onze relaties toegang tot locaties waar een ander niet snel kan komen. Op deze manier beleven zij de topsport van dichtbij. Onze relaties kregen in mei een voorproefje van het WK Roeien op de Willem-Alexander Baan. Via twee clinics met bevriende businessclubs leerden zij de kneepjes van het roeivak en kregen zo een andere beleving van het roeien. In de zomer waren onze relaties uitgenodigd in onze hospitality unit op het WK en waren zij getuige onder andere van de overwinning van de Rotterdamse Marieke Keijser.

36

ROTTERDAM TOPSPORT 2016 Fotografie: Merijn Soeters


PEOPLE’S BUSINESS 2.0

ROTTERDAM TOPSPORT GOLFDAG

Samen met twee sponsorpartners heeft Rotterdam Topsport op People’s Business een ‘Rotterdam Topsport Plein’ bemand. Op 13 en 14 januari 2016 bood het netwerkevent een uitgebreid programma bestaande uit entertainment, keynotes en workshops. De doelstelling is om in 2017 met meerdere partners een Rotterdam Topsport Plein te bemannen.

Vrijwel alle sponsorpartners houden hun agenda leeg op de eerste maandag van september na de zomervakantie, die dag is namelijk gereserveerd voor de Rotterdam Topsport Golfdag. Tussen de slagen door vertelde voormalig shorttracker Cees Juffermans over het spektakel dat bezoekers en sponsors tijdens het komende WK Shorttrack (maart 2017) in Ahoy te wachten staat. Oud-topbasketballer Francisco Elson werd voorgesteld als nieuwe sponsorpartner van Rotterdam Topsport met zijn bedrijf Flexpower Europe.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

37


POWERSESSIE MET OLYMPISCH TINTJE Sport en netwerken, een mooie combinatie tijdens de jaarlijkse Powersessie. Het thema van 2016 was de successen van vrouwelijke topsporters. Frank Vijg en Jan Dirk Stouten ondervroegen boksster Nouchka Fontijn en judoka Marhinde Verkerk over hun recente deelname aan de Olympische Spelen van Rio. Fontijn vertelde dat ze ondanks verlies in de finale tevreden is over haar prestatie en legde uit welk plan had geleid tot het behalen van zilver. Verkerk werd in een bizar verlopen eerste ronde uitgeschakeld – volgens velen onterecht. Ook al worstelt ze nog om die teleurstelling te verwerken, toch sprak ze openhartig over die ervaring. Tijdens het diner zorgde het Netwerkkleed voor ongedwongen en geanimeerde gesprekken. Dit concept, dat is bedacht door de Rotterdamse onderneemster Daphne van Mourik, zorgt ervoor dat de juiste thema’s worden aangesneden.

38

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


X-MAS BREAKFAST MEETING ROTTERDAM TOPSPORT GOLFLESSEN De in 2015 geïnitieerde golflessen kregen in 2016 een vervolg. Wederom waren er lessen voor startende golfers en masterclasses voor de ervaren spelers. Ter afsluiting van de cursus hebben de startende golfers een eerste toernooi gespeeld. In september is er een twintig weken vervolgcursus gestart, ook dit jaar op Golfcenter Seve. Elk groepje golfers beschikt over zijn eigen ‘professional’.

Traditiegetrouw ontvangen wij onze sponsorpartners aan het einde van elk jaar in het Holland Casino Rotterdam, maar door de verbouwing in 2016 is uitgeweken naar de Euromast als ontvangstlocatie. Tijdens een decembermorgen werd kort teruggeblikt op 2016 en vooruit gekeken naar het goedgevulde Sportjaar van 2017. Daarnaast zijn alle nieuwe sponsorpartners verwelkomd en gepresenteerd. En, last but not least, de sponsorovereenkomsten met de bedrijven die ons ook volgend jaar ondersteunen ondertekend.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

39


FRIS & FRUITIG NETWERKONTBIJTEN De Fris & Fruitig netwerkontbijtjes zijn geïntroduceerd in 2015 en zijn vanaf het begin een succes. De formule is dat steeds één van onze sponsorpartners gastheer is en de relaties ontvangt tijdens een interactieve ochtendbijeenkomst. Deze partner geeft een verrassend kijkje achter de schermen in zijn of haar bedrijf. Zo konden de relaties in 2016 bij het bezoek aan het trainingscentrum van Falck ervaren hoe het is om de hitte van een brand te voelen en om een kleine brand te blussen. En tijdens het bezoek aan de remise van de RET konden ze in de huid van een trambestuurder kruipen en zelf een tram besturen. Ook was de vaartocht met Zeilschip Eendracht een belevenis. Voor 2017 staan er ook weer Fris & Fruitig netwerkontbijten gepland. Er is zoveel animo voor het gastheerschap dat die rol al tot de zomer is ingevuld.

40

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


Het vrouwenvoetbal zit in de lift. De populariteit bleek eens te meer tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi begin maart, waarbij de tribunes vol zaten. De netwerkbijeenkomst ‘de Olympische droom’ op 5 maart 2016 in Het Kasteel, georganiseerd door de businessclubs van Sparta en Rotterdam Topsport, werd goed bezocht en ontving lovende recensies.

INSPIREREND NETWERKEN OP HET KASTEEL

Bijzonder inspirerend waren de presentaties van de waterpolocoach Robin van Galen en topscheidsrechter Danny Makkelie. Van Galen vertelde over de lange en moeilijke weg om een team naar de top te leiden. En Makkelie gaf een inkijkje in de keuzes en beslissingen die hij als internationaal voetbalscheidsrechter moet maken op het veld. Aan de hand van videobeelden moesten de gasten zelf beslissen of een actie een overtreding was en of die met een gele of rode kaart bestraft zou moeten worden.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

41


BLIK OP DE TOEKOMST

ELKE ROTTERDAMMER MOET DE KANS KRIJGEN OM DE SPORTTOP TE BEREIKEN Topsporters en Rotterdam Topsport beschikken over hetzelfde DNA. Een topsporter innoveert, is hoog gemotiveerd, wil alles uit zichzelf halen en heeft er alles voor over om op het podium te komen. Hij of zij wil kortweg de beste zijn. Diezelfde passie stroomt bij Rotterdam Topsport door het bloed. Rotterdam Topsport wil een optimaal klimaat creëren voor de topsporters, de talenten en de topsportverenigingen. In de spotlights Rotterdam Topsport maakt nadrukkelijk keuzes voor focussporten en evenementen die aansluiten bij het DNA van Rotterdam. Werelds, no-nonsense en grensverleggend. Goed georganiseerde sportevenementen brengen grote aantallen Rotterdammers op de been en trekken een internationaal publiek naar de stad. Rotterdamse topsportprestaties versterken het gevoel van trots van Rotterdammers op hun stad. Tijdens zulke sportevenementen gaan beelden van de stad en van ‘onze’ topsporters de wereld over. Ze zetten de stad letterlijk in de spotlights en maken de stad aantrekkelijker voor bezoekers, bedrijven en nieuwe bewoners. Hoge ambitie Op 13 oktober 2016 heeft de Rotterdamse gemeenteraad de Sportnota 2017+ vastgesteld. Rotterdammers kunnen de komende jaren rekenen op voldoende en kwalitatief goede voorzieningen om binnen en buiten te bewegen. De gemeente investeert wijkgericht in de jeugd en in ondersteuning aan sportaanbieders. Het sportieve klimaat in de stad wordt versterkt door eigentijdse top- en breedtesportevenementen die passen bij Rotterdam. In deze sportnota komt de rol van topsport, talentontwikkeling en topsportevenementen nadrukkelijk aan de orde. De uitgangspunten van de sportvisie 2017+ van de gemeente Rotterdam zijn meegenomen in onze hoge ambitie voor de komende jaren: Rotterdam positioneren, zowel nationaal als internationaal, als dé toonaangevende topsportstad van Nederland. 42

ROTTERDAM TOPSPORT 2016


WAAR ZET ROTTERDAM TOPSPORT DE KOMENDE JAREN OP IN? Topsportevenementen en city marketing Bij het binnenhalen van nieuwe evenementen ligt de nadruk op Olympische sporten, maar ook op ‘nieuwe’ sporten als urban sports of de spektakelsporten zoals bijvoorbeeld Red Bull die organiseert. De samenwerking tussen Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners wordt verstevigd. Topevenementen worden zo optimaal ingezet voor de marketing van de stad. Topsport en talentontwikkeling Rotterdam Topsport gaat in gesprek met de topsportverenigingen en met Feyenoord over de haalbaarheid van een omnisportvereniging. Daarnaast participeert Rotterdam Topsport met haar diensten en kennis in het RTO Metropoolregio Rotterdam - Den Haag Dordrecht. Deze drie steden zijn onder voorwaarden het 5e CTO van Nederland geworden. De ambitie is om binnen het CTO nationale topsportprogramma’s te huisvesten. 


WHAT’S

NEW?

Partnerships en bedrijfsleven Rotterdam Topsport wil met een aantal toonaangevende A-merken strategische partnerships afsluiten. Deze (nieuwe) Toppartners geven input op strategisch niveau, inspireren, hebben invloeden in bepaalde netwerken, vervullen een ambassadeursfunctie en leggen verbindingen met het bedrijfsleven. 
 Marketing en communicatie Eigen evenementen als het AD Sportfilmfestival Rotterdam worden ingezet als marketingtool en communicatiemiddel.
 Rotterdam Topsport maakt de komende jaren nog nadrukkelijker keuzes voor evenementen die passen bij het DNA van de stad. Rotterdam, een stad met een zeer diverse bevolking. Het sportbeleid in onze stad is er voor iedereen, dat geldt ook voor het topsportbeleid. Elke Rotterdammer zou in onze ogen de kans moeten krijgen om met zijn of haar talenten de top te bereiken.

ROTTERDAM TOPSPORT 2016

43


INFO@ROTTERDAMTOPSPORT.NL WWW.ROTTERDAMTOPSPORT.NL

@RDAMTOPSPORT FACEBOOK.COM/ROTTERDAMTOPSPORT

Rotterdam topsport jaarverslag 2016  

2016 was voor Rotterdam Topsport een bijzonder sportjaar. In dit jaar van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vierden onze sporters volop...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you