__MAIN_TEXT__

Page 1

MAASVLAKTE VESTING

knooppuntenroute 40 km

hoekvanholland.nl


A

DOEN! Hoek van Holland is het ideale startpunt voor een dagje Rotterdam. Laat je culinair verwennen in de Markthal, verbazen door de Kubuswoningen en geniet van het uitzicht vanaf de Euromast.

Elly Domenie

MAASVLAKTEVESTING knoopppuntenroute 40 km

In Nederland is er voor fietsers een netwerk ontwikkeld bestaande uit fietsknooppunten. Een bordje met een nummer stuurt je in de richting van het volgende knooppunt. De fietsroute Maasvlakte-Vesting start bij Rotterdam Tourist Information Hoek van Holland, knooppunt 94. Ontdek op het kaartje de route met de genoemde fietsknooppunten. A Hoek van Holland Hoek van Holland is een bijzondere kustplaats; bekend om het mooie strand, de Noorderpier en de Nieuwe Waterweg met de Maeslantkering. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven in deze bruisende badplaats. Er worden leuke evenementen georganiseerd en de musea, kunst en cultuur zorgen voor een verrassend hoogstaand aanbod. De vele beachclubs, restaurants en cafĂŠs zorgen voor een gezellig uitgaansleven. B Berghaven De Berghaven is in de jaren 1883-1884 gegraven in opdracht van de Rijksoverheid en werd gebruikt als berghaven voor schepen van het loodswezen van Rijkswaterstaat. Tegenwoordig dient de haven ook als uitvalsbasis voor de reddingboten van de KNRM en vaart de Fast Ferry vanaf hier


WIST JE DAT? Sinds 1931 staat het Reddersmonument bij de Berghaven. Het is opgericht ter nagedachtenis van de opvarenden van reddingsboten die op zee bij Hoek van Holland zijn omgekomen.

WIST JE DAT? Bij de halte Scheurhaven Landtong 28 ligt een ruig, duinachtig gebied met vogels, bloemen en planten. Je kunt er soms ook zeehonden ontdekken.

Kees Torn

B

naar Maasvlakte 2 waar je FutureLand, het informatiecentrum van Maasvlakte 2, kunt bezoeken. Vanaf de halte Antarcticaweg op de Maasvlakte ben je op de fiets in circa 20 minuten bij FutureLand. C Fast Ferry De Fast Ferry van de RET vertrekt vanuit Hoek van Holland Berghaven en vaart naar de haltes Antarcticaweg Maasvlakte en Pistoolhaven Europoort. Afhankelijk van de dienstregeling stopt de Fast Ferry ook bij haltes Transferium Maasvlakte en Scheurhaven Landtong. Onderweg zie je grote zeeschepen in de Nieuwe Waterweg op weg naar Rotterdam of vanuit Rotterdam onderweg naar verre bestemmingen. Per jaar varen er in Hoek van Holland zo’n 80.000 schepen voorbij (in- en uitgaand). Van zeilschepen, kleine vrachtschepen tot mammoettankers en zelfs booreilanden.

Tijdens de zomerdienst is de eerste vaart vanaf Hoek van Holland Berghaven dagelijks om 06:00 uur, vervolgens vaart de Fast Ferry elk uur. De laatste vaart vanuit Hoek van Holland vertrekt om 19:00 uur en is om 19:46 terug in Hoek van Holland. D Tweede Maasvlakte Maasvlakte 2, in de volksmond ook Tweede Maasvlakte genoemd, is de benaming voor het uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven dat is gelegen ten westen van de (eerste) Maasvlakte. Met dit nieuwe in zee aangelegd gebied ter grote van 2.000 hectare is de Rotterdamse haven twintig


Marketing OP Voorne-Putten

C

procent groter gegroeid. Met deze uitbreiding beslaat het havengebied in totaal 12.000 hectare. E Oostvoornse Meer Het Oostvoornse meer is een diep en helder water dat een belangrijke oefenplaats is voor het sportduiken. Vroeger lag hier de zandbank ‘Maasdroogen’ die in de loop van eeuwen een waar scheepskerkhof was. Daarom zal het Oostvoornsemeer waarschijnlijk meer scheepswrakken herbergen dan tot nu toe zijn ontdekt. F Brielse Meer Het langgerekte Brielse meer vormt de scheiding tussen Voorne en het Europoortgebied en vormde tot 1950 als Brielse Maas een deel van de verbinding tussen de Oude Maas en de Noorzee. Het Brielse Meer heeft zich sinds de aanleg snel ontwikkeld tot een belangrijk watersport- en recreatiegebied.

WIST JE DAT? Een bekende uitdrukking over de inname van Den Briel is ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’ ofwel: Op 1 april verloor Alva Den Briel.

G Brielle Brielle is een oude vestingstad. De uit de 17e eeuw stammende vesting is een rijksmonument en één van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland. Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen. De inname van Den Briel wordt algemeen gezien als het eigenlijke begin van de opstand tegen Filips II. Dit historisch feit wordt ieder jaar op 1 april gevierd.


Shelly Trustfull

I

H De Nieuwe Waterweg Rotterdam was in de 19e eeuw al een van de grotere havens in de wereld. Door de toename van het aantal schepen was er een groot capaciteitsprobleem. Waterbouwkundig ingenieur Pieter Caland kreeg de opdracht van de Waterstaatdienst Holland om ‘de Hoek van Holland’ door te steken, en de Rijnmonding tot aan de zee door te trekken. De uitvoering van de werken begonnen in 1864. In 1872 werd de Nieuwe Waterweg een feit en was Rotterdam gemakkelijk bereikbaar.

DOEN! Het restaurant van Het Keringhuis heeft een groot terras en biedt een uniek uitzicht op de Maeslantkering en de Nieuwe Waterweg.

I Maeslantkering De Maeslantkering is het sluitstuk van de Deltawerken. Bij een dreigende overstroming vanuit zee sluiten deze twee enorme witte deuren de Nieuwe Waterweg af. Op deze manier wordt Zuid-Holland beschermd tegen het hoge water vanuit zee. In het Keringhuis bij de Maeslantkering kun je zien hoe we in waterrijk Zuid-Holland ondanks de klimaatverandering toch droge voeten houden. Jong en oud maken in Het Keringhuis op een interactieve manier kennis met de verschillende scenario’s met betrekking tot wateroverlast.


Rotterdam Tourist Information Hoek van Holland

Marcel de Hoog

Prins Hendrikstraat 281 www.hoekvanholland.nl hoekvanholland@ rotterdamtouristinformation.nl T +31 (0)174 51 95 70

Rotterdam Tourist Information Hoek

Fotografie voorzijde: Marketing OP

van Holland is dĂŠ startplek voor je

Voorne-Putten

bezoek aan Hoek van Holland en

Design: www.burowalkietalkie.com

omgeving. Je kunt er terecht voor

Drukwerk: Print Power Media

leuke tips en actuele toeristische informatie. Of bezoek onze website

Deze brochure is een uitgave van

www.hoekvanholland.nl.

Rotterdam Tourist Information, een

Deel je ervaringen in Hoek van

service van Rotterdam Partners.

Holland met #hoekvanholland en #rotterdambeach.

YA

NG

TZE

KA

NA

AL

D

57 FutureLand Maasvlakte I Maasvlakte II

92 56

OOS

TVO

ORN E


EER NSE M

Ter Heijde

Monster

NOORDZEE

’s-Gravenzande

Naa A

Hoek van Holland B

94 C

N

IE

U

W

E

22 W

AT

ER

W

EG I

Europoort

54

F

B

52

L RIE

SE

MEE

R

53

Oostvoorne

G

25

Brielle

31


Den Haag

Poeldijk Wateringen

Kwintsheul Honselersdijk

aldwijk

De Lier

Maasdijk

37 Maasland

H

40 28 98 63

29 30

97

Maassluis

64

Rozenburg

0

1km

Profile for Rotterdam Partners

Hoek van Holland Fietsroute Maasvlakte Vesting  

In Nederland is er voor fietsers een netwerk ontwikkeld bestaande uit fietsknooppunten. Een bordje met een nummer stuurt je in de richting v...

Hoek van Holland Fietsroute Maasvlakte Vesting  

In Nederland is er voor fietsers een netwerk ontwikkeld bestaande uit fietsknooppunten. Een bordje met een nummer stuurt je in de richting v...

Advertisement