Page 1

NUMMER 13 / APRIL 2010

HET KWEKEN VAN GOODWILL DOOR SPONSORING ZORGT E-READER VOOR PAPIERLOOS KANTOOR?

DEUG ZOEKT BETROKKEN ONDERNEMERS ONDERNEMER VAN HET JAAR: LISETTE TEN HAVE

OP DE KOFFIE BIJ ANDRIES ONDERNEMEN IN DE STEDENDRIEHOEK


Plezierig en succesvol beleggen in recreatievilla’s en/of -bungalows.

WAAROM EEN RECREATIEWONING? Eigenaar zijn van één of meerdere recreatiewoningen spreekt niet alleen tot de verbeelding, net als de objecten zelf blijkt ook het rendement tastbaar, veilig en solide. Rendement op langere termijn door waardeontwikkeling en rendement op korte termijn door verhuur opbrengst en belastingvoordelen. DroomParken.nl Makelaardij biedt u een scala aan vakantiebungalows en –villa’s op de mooiste locaties van Nederland.

Makelaardij Hoge Bergweg 16 • 7361 GS Beekbergen • Tel. 055-5051252 • info@droomparken.nl • www.droomparken.nl


VOORWOORD WIE DURFT ZIJN WERKVLOER OPEN TE STELLEN? COLOFON Rondom is een platform voor en door mannen en vrouwen, die werken met inspiratie in hun werk en leven. Het platform bestaat uit een magazine, een website en sprankelende clubevents met veel inhoud. Rondom biedt mogelijkheden voor het ontwikkelen en onderhouden van (zakelijke) contacten en het doen van business. Rondom richt zich op ondernemers in de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen.

Hoe vaak hoor je niet dat medewerkers denken dat de directie geen idee heeft hoe het er op de werkvloer aan toe gaat? Dat de directie niet ziet wat er echt leeft en waar mogelijkheden zitten om te verbeteren? Rondom gaat de komende periode onderzoeken of dat echt zo is. Hoe gaan we dat doen? Wij laten een directeur van het ene bedrijf meelopen tijdens een normale werkdag bij een ander bedrijf. In elkaars keuken kijken

REDACTIE Fidder & Löhr Postbus 258, 7400 AG, Deventer Stef Löhr William van Hees Rick H. Dekkers Sylvia Plette Jennifer Zoombelt Ellen Kremers Esther Scherpenisse Joeri Adriaanse Jolien Stroo Marlies Rollingswier VORMGEVING Repromotion Hunneperkade 12, 7418 BT, Deventer René Cornelissen Ruben Valstar Marleen Wieske DRUK Drukkerij Hanzestad BV, Deventer FOTOGRAFIE Erik Geven Marleen Wieske VERSPREIDING PMD Apeldoorn COPYRIGHT Het overnemen en vermenigvuldigen van artikelen, foto’s, afbeeldingen en advertenties is slechts geoorloofd na schriftelijke toestemming van de uitgever. Rondom Magazine B.V. is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

dus. En kritisch zijn op wat diegene aantreft. De bevindingen van de observator worden aan het eind van het “werkbezoek” met directie en betrokken medewerkers van het ontvangende bedrijf doorgenomen. Wat zijn voor iedereen de leerpunten? We leggen alles vast in een rapportage die in de volgende aflevering van Rondom wordt geplaatst. We nodigen directieleden uit om mee te doen. En we nodigen ook bedrijven uit om de uitdaging aan te gaan. Wie durft zijn bedrijf bloot te stellen aan de directeur van een ander bedrijf? En welke directeur gaat inspiratie opdoen bij een ander bedrijf? Directies: meldt u aan! Wij beloven dat het boeiende bezoeken worden. En dat u er in de volgende aflevering een mooi artikel over gaat lezen.

Aanmelden kan via info@rondomzakendoen.nl.

Of bel 0570-665959 en vraag naar Jet Luinstra.

3


INHOUD HET INTERVIEW Burgemeester Andries Heidema over succesvol ondernemen in de Stedendriehoek.

PAGINA 42

‘OP DE KOFFIE BIJ ANDRIES’ HET KWEKEN VAN GOODWILL DOOR SPONSORING

4

GUERILLAMARKETING

Ondernemers hebben naast ondernemen ook een maatschappelijke rol. Athans, dat vindt Jean-Paul Eykelenkamp.

Een stofzuiger op een billboard die een luchtballon naar binnen zuigt. Reclame zit allang niet meer vast aan conventionele tactieken.

PAGINA 18

PAGINA 28

BELEEF DE WONDERE WERELD VAN DROOMPARKEN

ONDERNEMERS GEVEN ZICH BLOOT

Van Limburg tot Noord Holland, van de Veluwe tot de Zeeuwse kust. DroomParken op de meest prachtige locaties.

Karen Bresser van Piek Communicatie over onder andere haar grootste blunder, dromen en geheimen.

PAGINA 58

PAGINA 20


HET GESPREK Het bescheiden meisje met de blauwgroene ogen is nu een vrouw waar je niet omheen wilt. Jean Last spreekt met Lisette ten Have over haar zaak, werk en leven.

PAGINA 15

AN V R

‘HET IS ALTIJD EEN RACE TEGEN DE KLOK’

HET

! R AA

J

E M NE

ER D N

O

EN VERDER Rondom-events in 2010

6

Minder betalen voor betere service

36

Ondernemers geven hun innerlijk bloot

8

Superschoonmaakproducten op eigen label

38

Arka Media denkt in beelden

10

Zorgt e-reader voor papierloos kantoor?

40

Bouwkundig hoogstandje met bijzondere lagen

12

Zakennieuws

46

Succesvol ondernemen begint met simpele scan

22

Rechtop!-beweging in Deventer krijgt vorm

49

ROC Aventus Zutphen gaat voor nieuwe ‘look’

24

Evenementen in de Stedendriehoek

53

Online bestellen bespaart tijd en geld

30

Een unieke vergaderlocatie op de Holterberg

54

DEUG zoekt betrokken ondernemers

32

Unieke werkveiling

57

Vertrouwd investeren in buitenlandse kavels

34

Kleine lettertjes moeten hoofdletters worden

62

5


RONDOM-EVENTS IN 2010 In 2010 is de agenda van Rondom al weer behoorlijk gevuld. Het belooft een interessant jaar te worden. In het verschiet liggen een aantal bijzondere events. Allereerst de huiskamerevents, waarbij de leden worden uitgenodigd bij een collega in de “huiskamer”. Verder zijn we in vergevorderd stadium om in juni een beachfestival te organiseren

in Deventer. In september staat een buitenlandse zakenreis op het programma. Als donateur van Rondom kunt u meedoen aan deze events. Meer weten? Bel 0570-665959, vraag naar Jet Luinstra. Of mail naar: akalhouri @rondomzakendoen.nl.

NETWERKEN ZONDER BELANG BESTAAT NIET. DE RONDOM ‘NETWERKCODE’. “Een mens kan niet geven vanuit belangeloosheid. Zo zitten we niet in elkaar. Maar veel mensen willen op netwerkbijeenkomsten scoren voor zichzelf. Dat zal nooit werken”, aldus Jan-Willem Seip, coach bij Vendicum. Wel kunnen we delen, elkaar gunnen, elkaar tips bezorgen. Het doel is het delen van kennis,

6

informatie en contacten. Ofwel: ”Superidee, dank je wel”. Een lid van de Rondom-club zegt het zo: ”Denk erom, ik ben hier niet om te schooieren. Dat heb ik niet nodig. Het goede aan deze club is, dat we elkaar leren kennen. En hebben we elkaars vertrouwen, dan heb je mij en zit je in mijn mentale geheugen.”

VERSTERKING VOOR RONDOMZAKENDOEN Vanaf 1 maart 2010 is mr. Jean Last ambassadeur van het netwerk RondomZakendoen. Het is zijn taak om de contacten tussen sponsoren, donateurs en belangenverenigingen in de regio te intensiveren en uit te bouwen. Hij zegt hierbij “altijd op zoek te zijn naar de belangen van de deelnemers”. Daarnaast zal hij, samen met het bestuur, voortbouwen op de successen van de afgelopen events. Jean Last werkt als counsel en coach. Hij is gespecialiseerd in vragen rond personal business. Last werkt samen met bestuurders en topprofessionals. Hij had eerder verschillende (internationale) directiefuncties, onder andere bij Wessanen, Borden Europe en Coberco. Zijn lange ervaring heeft hem geleerd om een open oog en oor voor anderen te hebben. En voor wat ‘anders’ is. Ook als ambassadeur zal hij dit zeker laten zien.

Datum

Wat?

Thema

Locatie

6 april

redactieadviesraad

Bijeenkomst hoofdsponsors en bestuur

Raalte

23 april

speciale uitnodiging voor Rondomleden

Opening nieuwe gebouw ROC Aventus

Zutphen

begin mei

event

Werktitel ‘Daar is moed voor nodig!’

Teuge

eind mei

huiskamerevent

Werktitel ‘Werken en leren in een topgebouw’

Zutphen

12 juni

event, werkveiling

IJsselbeachfestival onder voorbehoud van vergunningen

Deventer

2 juli

huiskamerevent

Tips voor het financieringsaanvraag bij de bank

Deventer

2e helft september

buitenlandse reis

Buitenlands zakenreis. Drie dagen/twee nachten. Nadere informatie volgt.

sept

redactieadviesraad

Bijeenkomst hoofdsponsors en bestuur

Apeldoorn

sept

event, met werkveiling

Werktitel ‘Derde woensdag in september’

Apeldoorn

okt

huiskamerevent

‘Online business is voor iedereen’ / ‘Iedereen een webshop’

Apeldoorn

nov

huiskamerevent

Werktitel ‘Een gepassioneerde ondernemer’

Raalte

dec

event

Werktitel ‘Wat vrouwen willen?’

Deventer


“HIJ DOET MEER DAN IK VRAAG!”

BIJ RUBEN IN DE HUISKAMER…

Rondom organiseerde op 18 maart een huiskamerevent bij J&R Dienstverlening. Gastheer waren directeur Ruben Bos en zijn vrouw Stefanie. Ruben liet zich samen met één van zijn klanten, Ralph Brust van Habel-Logt Installatietechniek uit Olst, door Jean Last aan de tand voelen over zakendoen en samenwerken. Het werd een mooie middag…

RALPH OVER RUBEN EN … Toewijding Afspraak = Afspraak Samenwerken

Ruben en zijn mensen doen meer dan ik vraag. Want ze zien het. Voegen iets toe. Hebben hart voor hun werk. Bij Ruben is een “ja” ook echt een “ ja”. En dan doet´ie voor 200% zijn best. Onze mensen vragen zelfs naar Ruben als er een klus gedaan moet worden. Hij hoort er gewoon bij.

Iedereen heeft de telefoon netjes uitgeschakeld. En de enkeling wiens telefoon afgaat doet deze snel en een beetje beschaamd uit. Zo niet Ruben: midden tijdens het gesprek halverwege een antwoord, met alle ogen op hem gericht, gaat zijn telefoon. Hij neemt gewoon op, wandelt even weg en handelt het af. Hij meldt: “De Albert Heijn, die moet ik toch wel even te woord staan”. En hij heeft gelijk.

RUBEN OVER… Zijn medewerkers Management Kwaliteit

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Netwerken

Mijn mensen zijn manager van hun eigen klus. Ik zie alles. En wat minstens zo belangrijk is: ik hoor ook alles. En dat is niet altijd makkelijk voor de mensen. Het wordt nooit in één keer een succes. We moeten de kans krijgen het goed te doen. En dat kost even tijd. Ik vraag dat ook aan klanten. Ik ben daar nu in het kader van een aanbesteding mee bezig. En dan ontdek je dat je er al veel meer aan doet dan je denkt. Maar ook dat je nog veel meer kunt doen. Netwerkclubs zijn de nieuwe kerken. Ze geven binding, je kent elkaar. Maar dan moet je ook zaken doen…

7


ONDERNEMERS GEVEN HUN INNERLIJK BLOOT ZAKENDOEN EN ELKAAR LEREN KENNEN STAAN CENTRAAL OP SUCCESVOL EVENT ‘JEZELF TEGENKOMEN’ IN DE PAARDENBAK Mensen kunnen veel leren van de eerlijke en oprechte manier waarop paarden in het leven staan. Een tiental ondernemers gaat alleen met een paard de paardenbak in, zonder teugels. Zij wel, een flink aantal anderen geven ‘niet thuis’. Geven zich niet bloot. Het wordt voor de deelnemers een bijzondere ervaring. Hoe maak je contact met het paard? Hoe stel je het op zijn gemak en geef je het uiteindelijk opdrachten? In de reacties van het paard zie je de gemoedstoestand van de deelnemers terug. Paarden scannen het denken en voelen van de ondernemers in de bak, om zich veilig te kunnen voelen. En blijkbaar is er veel spanning in de groep. Eén van de paarden voelt dat aan en is nauwelijks te kalmeren. Het tweede paard treft het met ‘zijn’ ondernemers, want hij reageert rustig. De puurheid van het paard leert ons iets over onszelf. En we hebben geleerd dat er veel dynamiek is in de groep!

WORKSHOP ‘BLOOTGEVEN’ Zakendoen begint met oprechte interesse in de zakenpartner. In een actieve workshop liet coach Johan Lammers de ondernemers echt

8

met elkaar in gesprek gaan: hoe geef je jezelf en je bedrijf bloot? Hij zette de ondernemers die elkaar nog niet goed kenden rond een tafel en legde een aantal persoonlijke thema’s op tafel. Wat is je grootste kracht? Waaraan heb je een hekel? Wat is het belangrijkste in jouw leven? Waardoor wordt je belemmerd? Een mooie manier om snel tot de kern te komen. En erg leerzaam zo bleek. Elke

‘ELKE ONDERNEMER HEEFT EEN ANDERE DRIVE EN MAAKT ANDERE KEUZES’


ondernemer heeft een andere drive, maakt andere persoonlijke keuzes. En dat maakt ‘ondernemen’ zo’n mooi vak!

NA DE MAALTIJD WERD ER ECHT ZAKEN GEDAAN! Na twee uiterst vermakelijke en informatieve presentaties van twee leden van het Netwerkplatform over hun eigen ambities en hun bedrijf, werd in de loungeruimte gegeten en gedronken. Waarbij nog druk werd nagepraat over de ‘bewegende advertenties’ van Erik Geven en de gedrevenheid van Gerrit Veeneman van Mazars.

De avond werd afgesloten met echte handel. De door Rondom georganiseerde werkveiling bleek een groot succes. Ruim vijftien keer werden vraag en antwoord bijeen gebracht door de enthousiaste veilingmeester Jean Last. Elders in dit blad leest u meer over dit unieke veilingconcept.

MEER ZIEN? Op onze website www.rondomzakendoen.nl vindt u een video-impressie van dit geslaagde event. Kijk onder ‘events’.

NOVEMBER 2009, LOCHEM, GOLDEN TULIP HOTEL DE SCHEPERSKAMP

9


SPECIALIST IN FILM EN FOTOGRAFIE: BEDRIJFSFILMS HAALBARE KAART

ARKA MEDIA DENKT IN BEELDEN Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in een film voor op hun website. Met reden, want daarmee wint een website aan aantrekkingskracht. “Bewegende beelden triggeren”, beamen Gabriëlle en Edwin Kaptein van ARKA media. “Daardoor wordt de kans vergroot dat bezoekers er langer blijven hangen.” Het Apeldoornse bedrijf is allround gespecialiseerd in beelden: films en fotografie.

ARKA media is in 1991 opgericht en uitgegroeid tot een ervaren beeldspecialist. Het werk wordt uitgevoerd door een klein, sterk team. Naast Edwin Kaptein (film, montage en fotografie) en Gabriëlle Kaptein (acquisitie, relatiebeheer en projectmanagement) bestaat dit uit Bastian Kardol (film en montage) en Saskia Murgia (fotografie en beeldresearch). Bedrijfsfilms en promotiefilms maakt ARKA media in vele soorten en maten. Voor kleine klanten tot grote MKB-bedrijven. “De films

10

zijn overigens niet alleen geschikt voor internet, maar ook om in een winkel of op een beurs te draaien, te verwerken op een DVD of om op intranet te zetten”, aldus Edwin. Het filmen blijft niet beperkt tot bedrijfs- en promotiefilms. Gabriëlle: “We maken voor onderwijs en kenniscentra heel veel instructiefilms over beroepshandelingen. Het bedrijfsleven kan hier ook meer gebruik van maken door bijvoorbeeld een handleiding te laten verfilmen of instructie aan nieuwe medewerkers te geven.” De fotografie concentreert zich rond productfotografie en bedrijfsfotografie.

“EEN BEDRIJFSFILM LATEN MAKEN IS ECHTER PRAKTISCH VOOR IEDEREEN HAALBAAR”.


Daarnaast is fotografie voor zakelijke uitingen, zoals brochures of periodieke uitgaven de fotografen van ARKA media op het lijf geschreven.

PRAKTISCH Een bedrijfsfilm maken kost toch handenvol geld? “Bedrijven denken vaak dat ze zwaar de portemonnee moeten trekken”, merkt Edwin Kaptein. “Een bedrijfsfilm laten maken is echter praktisch voor iedereen haalbaar.” Prijzen lopen bij aanbieders sterk uiteen.

Wie met ARKA media in zee gaat, weet zich verzekerd van een perfecte prijs/kwaliteitverhouding. “Wij kunnen een goede prijs neerleggen, omdat we lage overheadkosten hebben. Bovendien zijn wij erg praktisch ingesteld”, vertelt hij. “Ik ben er erg op gefocust waar het voor wordt gebruikt. Bij onnodige toeters en bellen is niemand gebaat. We hebben een efficiënte manier van werken en beperken ons tot wat echt nodig is.” “Wat wij doen is altijd maatwerk”, vervolgt Gabriëlle. “Daar gaan we flexibel mee om. Het is geen enkel probleem om tijdens het traject bij te sturen waar nodig. Een bedrijfsfilm is een investering voor meerdere jaren. Het levert je een extra tool op om je bedrijf neer te zetten.”

Benieuwd naar wat een bedrijfsfilm of andere film kost bij ARKA media of bent u geïnteresseerd in product- of bedrijfsfotografie? Neem vrijblijvend contact op met ARKA media: 055 5431331 of mail info@arkamedia.nl. Zie www.arkamedia.nl

“HET LEVERT JE EEN EXTRA TOOL OP OM JE BEDRIJF NEER TE ZETTEN.”

11


PHB PAUL HARDONK BOUWT NIEUW ROC IN ZUTPHEN

Zo goed als voltooid is het gloednieuwe ROC in Zutphen. Met man en macht bouwde PHB Paul Hardonk Bouw het bijzondere pand met unieke uitstraling. De draaiing in het gebouw en het gebruik van verschillende materialen per bouwlaag maken het regionale opleidingencentrum een school met nationale uitstraling. “De tijdsdruk was enorm en we hadden alle disciplines hard nodig. Maar resultaat mag er zijn.”

BOUWKUNDIG HOOGSTANDJE MET BIJZONDERE LAGEN Binnen één oogopslag zie je hoeveel bouwlagen het nieuwe ROC in Zutphen telt. Dat heeft te maken met twee bijzondere eigenschappen die het pand kenmerken. “Ten eerste komt dat, omdat alle vloeren gedraaid liggen ten opzichte van elkaar”, legt Project Directeur Onno Straates uit. “Hiermee bedoel ik dat het geen gebouw is met de verdiepingen recht boven elkaar, maar dat de ene bouwlaag schuin op de andere ligt. Hierdoor steken de verschillende bouwlagen aan bepaalde kanten uit.” De wens van architectenbureau RAU om het op deze manier te doen, had voor de bouwers

12

heel wat voeten in de aarde. “Technisch gezien was het niet echt moeilijk, maar het kost meer tijd”, aldus Straates. “Door deze constructie duurde het langer dan gebruikelijk voordat de tijdelijke ondersteuning kon worden verwijderd. En de planning was al krap…”

GEVELBEKLEDING Een ander opvallend kenmerk aan het pand is het materiaal- en kleurgebruik per verdieping. “De begane grond heeft een gevelbekleding van tegels, de eerste bouwlaag van hout, de tweede van metaal en de derde van stucwerk”, vertelt de Project Directeur. Deze verschillende


HET GEBOUW TELT: 4.000 M2 VLOEROPPERVLAK 1.600 M3 BETON EN 126 HEIPALEN

PHB Paul Hardonk Bouw Maagdenburgstraat 20A 7421 ZC Deventer T 055 634455 F 055 625128 info@paulhardonk.nl www.paulhardonk.nl

afwerkingen lopen ook binnenin het pand door en gaan in een vloeiende lijn van buiten naar binnen en weer naar buiten. “Dat geeft het gebouw een bijzonder effect. Voor het werken met al deze materialen hadden we de expertise van verschillende disciplines nodig.” Er werd echter niet alleen veel vakmanschap gevraagd. Het pand – dat op elf meter van het spoor staat en eigenaar is van NS Poort, opdrachtgever van het project – moest en zou op 1 februari 2010 klaar zijn. Straates: “De leerlingen van het ROC zaten in een gebouw waar ze per 1 februari uit moesten. De school moest dus op tijd klaar zijn. We zijn in december 2008 gestart met de bouw. Je kunt je voorstellen dat

de druk enorm was. Vooral omdat de vloeren meer tijd in beslag namen dan gepland.” De waardering dat het allemaal op tijd is gelukt, is dan ook groot. “De school is in gebruik. Vanwege de slechte weersomstandigheden zijn wij nog wel even bezig met het parkeerterrein buiten. Eind april heeft het ROC de officiële opening en dan moet het klaar zijn.”

WARM EN KOEL Naast het aantrekkelijke uiterlijk van het pand, heeft de school ook specifieke innerlijke kenmerken. Zo is er ‘betonkernactivering’ toegepast. “Dit is een systeem waarbij de leidingen in de kern van de betonnen vloer zijn aangebracht en niet in de dekvloer. Twee pompen zorgen ervoor dat de warmte die in de zomer over is, in de winter wordt gebruikt en de kou van de winter wordt in de zomer gebruikt.” Theoretisch moet het systeem ervoor zorgen dat er na een jaar nagenoeg geen energie meer nodig is voor koelen en verwarmen. Ook de sprinklerinstallatie door het hele gebouw mag bijzonder worden genoemd: het water voor deze installatie komt uit eigen bron. Het aantal mensen dat zich met de bouw heeft beziggehouden, verschilde per periode. “Soms liepen er zo’n 75 tot 100 mensen op de bouwplaats rond. Zowel mensen van onszelf als onderaannemers”, aldus Straates. “Je hebt met zo veel verschillende mensen en disciplines te maken, het is geweldig om te zien hoe dit uiteindelijk allemaal in elkaar past.” Leuk weetje: op de buitengevel vind je allerlei ‘raamstroken’. Deze raamstroken symboliseren een stratenplan van een stukje van Zutphen. Wellicht herkenbaar voor de Zutphenaar?

13


Dorstlessend

www.EYkelenkamp.nu


“HET IS ALTIJD EEN RACE TEGEN DE KLOK”

MOEDER, ECHTGENOTE, DIRECTEUR ÉN ONDERNEMER VAN HET JAAR Het bescheiden meisje met de blauwgroene ogen is nu een vrouw waar je niet omheen wilt. Jean Last spreekt met Lisette ten Have van Ten Have Metaalwerken bv over haar zaak, werk en leven.

“In het begin had ik totaal geen kennis van zaken. Ik volgde onder meer een lasopleiding. Ja, ik kan lassen. En ik haalde een aanhangerrijbewijs om het staal naar de bouw te brengen. Op de reacties kan ik echt trots zijn. Dat ik met mijn auto en een aanhanger van zes meter aan kom rijden, achteruit een inritje indraai en een stalen balk eraf schop. Dat de jongens dan met open mond staan te kijken, daar krijg ik echt een kick van. Maar ik vond het niet leuk. Ik heb in het begin gebruld dat ik dat allemaal moest doen. Maurice is een harde leerschool. Maar ik ben daardoor wel geworden wat ik nu ben.”

En dat is moeder, echtgenote én directeur. Waarom heb jij die ondernemersprijs gewonnen? “Ik denk dat mijn voordeel was, dat ik jonger ben dan de andere kandidaten. Daarnaast was een van de kandidaten directeur benoemd. Wij hebben dit vanuit het niets opgebouwd.” Wat maakt jullie bedrijf uniek? “Het maatwerk en het vertrouwen dat wij geven aan onze klanten. We zijn betrokken bij iedereen met wie we te maken hebben.” Waar blijkt dat uit? “Aan de contacten en vaak langdurige samenwerking.” Is dat dan niet gebruikelijk in jullie branche? “Dat wil ik niet zeggen, maar wij vinden het

“IK HAD VEEL MOEITE MET MENSEN DIE DACHTEN: MAURICE HEEFT EEN EIGEN ZAAK, LISETTE IS GESTOPT MET VERZORGING, IS BIJ DE ZAAK INGEKOMEN EN GAAT LEKKER SHOPPEN.” Lees verder >>

15


belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de mensen met wie je samenwerkt en dat er een klik is.” Ben jij een echte oosterling? “Dat denk ik wel, ik ben gemoedelijk. We werken ook met bedrijven in het westen en dat gaat er wel eens wat harder aan toe. Maar we proberen altijd mee te nemen dat het een stukje mentaliteit is en niets persoonlijks.”

SPANNING Wat is je grootste genoegdoening in je werk? “Het factureren. Ik moet toch het hele kostenplaatje rondbreien.” Maar waarvan denk je nou echt: dit is een feest? “Tja, een feest… Ik mag alles graag doen. Ik ben gedreven in alles. En perfectionistisch. Hoe hoger de druk, hoe beter. Dan word ik nóg fanatieker.” Oh, dat vind je lekker? “Ja.” Je moet getriggerd worden? Waardoor? “Bijvoorbeeld de spanning tussen mijn man en mij.” Ah, op welke manier? “Als hij me vraagt of ik iets nog niet heb gedaan, kan ik dat eigenlijk niet hebben. Ik word dan heel fanatiek om het tegendeel te bewijzen.” Dus het is wel een spannende match? “Oh ja, absoluut. Andersom zit ik hem ook achter de broek aan. En dat is niet altijd gezellig, ook niet bij de aardappels. Maar een dag later zijn we het allebei

16

weer vergeten.”

SCHULDGEVOEL Waar haal je de meeste energie uit? “Als de druk enorm hoog is en het me uiteindelijk toch lukt.” Als het dus tegen de overkook aanzit. “Ja. Als ik overzicht krijg in wat ik moet doen, word ik al een beetje zenuwachtig. Dan denk ik, gadverdamme, ik krijg het onder controle, dat kan niet goed zijn. Daar word ik lui van.” Is dat je grootste valkuil? “Nee, dat is de tijd. Ik ben minder gaan werken, maar vind het moeilijk om het werk los te laten. Ik werk thuis net zo veel als op kantoor, maar eigenlijk zou ik dat niet altijd willen. Als mijn zoontje wakker wordt, dan had ik toch nog even wat af willen maken. Maar als zijn middagslaapje voorbij is, ben ik weer mama.” Dus op dat moment heb je een dubbel schuldgevoel? “Het voelt inderdaad niet altijd lekker.” Je schiet tekort. “Ja, al gaat het wel steeds beter. Ik ben nu wel in staat om de knop om te zetten. De eerste dagen dat ik thuis was, was ik blij dat het half vijf was, dat de zaak was gesloten. Dat gaf me rust. Het slaat nergens op, maar ik was alleen maar met de tijd bezig.” Het is natuurlijk ook racen bij het leven: moeder, echtgenote en directeur zijn. “Absoluut.”

WIE IS LISETTE TEN HAVE-HURENKAMP Geboren: 28 juli 1976 in Apeldoorn Familie: man (Maurice, 39 jaar) en zoon (Tim, 1 jaar) Voorheen: opleiding: mdgo-vz (zorg); gezinsverzorgster Nu: mededirecteur van Ten Have Metaalwerken bv Vrouwelijk ondernemer 2009: ondernemersprijs Rabobank regio Apeldoorn. Door middel van stemmen op website, vervolgens een jury en daarna een sms-stemming won ze de prijs.


RACE

“ALS IK OVERZICHT KRIJG IN WAT IK MOET DOEN, WORD IK AL EEN BEETJE ZENUWACHTIG. DAN DENK IK, GADVERDAMME, IK KRIJG HET ONDER CONTROLE, DAT KAN NIET GOED ZIJN. DAAR WORD IK LUI VAN.”

Hoe organiseer jij je werk en je leven? “Het is altijd een strijd tegen de klok. Wat op kantoor niet afkomt, neem ik onder mijn arm mee en doe ik thuis. Als Tim wakker is, probeer ik wel echt moeder te zijn en leuke dingen met hem te doen. Ik probeer me af te sluiten van de zaak en dat gaat me beter af dan ik had verwacht. Je krijgt er ook echt iets voor terug.” Is dat ook het belangrijkste in je leven? “Mijn gezin staat voorop. En gezondheid. Natuurlijk, zonder zaak kunnen we niet bestaan, maar zonder gezin ben ik niet gelukkig.” Wat vind jij een goede vent in de tent? “Iemand die ook zijn eigen ding doet. Ik moet er niet aan denken om doordeweeks elke avond op de bank te zitten.” Ook niet om half elf? “Nee.”

Waarom niet? “In het weekend vind ik prima, maar doordeweeks wil ik mijn eigen gang kunnen gaan. Ik heb ook niks met iemand die een negen tot vijf baan heeft en verder niks onderneemt; geen sociale contacten, geen sport.” Maar je houdt wel van mannen? “Zeker, ik kan niet zonder ze. Als het goede mannen zijn, gezellig en met humor, dan heb ik zelfs meer met mannen dan met de doorsnee vrouw die veel zeurt en waarbij het vaak over de kinderen gaat.” Het is toch vaak dat de vrouw het verschil maakt in de zaak? “Dat zeggen ze wel. Puntjes op de i, hoor ik wel eens zeggen. Dat zeggen ze ook van mij.” Hoe kennen de mensen in de zaak Lisette? “Lastige vraag. Ik denk als gewoon. Ze zien Maurice en mij niet als directeuren die achterover in de stoel zitten, maar als keihard werkende mensen. We zijn op alle fronten betrokken. Ik misschien nog wel iets meer dan Maurice, maar ik denk dat dit vrouweigen is.” Wat wil je verder bereiken met de zaak? “We zijn enorm hard gegroeid. Tijdens die groei zijn dingen best wel langs ons heengegaan. Je groeit, er gebeuren dingen, maar de dingen die zijn gebeurd, hadden wat betreft organisatie beter gekund. We gaan werken aan omzetgroei met hetzelfde aantal mensen.” Hoe? “Toen we naar dit pand verhuisden, hebben we een hele investering gedaan in het machinepark. Daar hopen we rendement uit te halen.”

MOOI MEISJE Hoe belangrijk is je persoonlijke reputatie? “Ik vind het belangrijk dat mensen accepteren hoe ik ben, maar ze hoeven me niet goed te vinden. Ik had in het begin veel moeite met mensen die dachten: Maurice heeft een eigen zaak, Lisette is gestopt met verzorging, is bij de zaak ingekomen en gaat lekker shoppen. Dat wilde ik graag verdedigen, maar dat heb ik nu niet meer. De mensen om me heen weten wat ik doe en daar buiten ben ik er helemaal klaar mee.” Dat doet jou pijn. Je wordt als mooi meisje weggezet. Alsof je niet al die jaren minstens zo hard en met minstens zo veel succes naast je man hebt gestaan. “Ja. Ik werk er keihard voor, dat durf ik rustig te zeggen. Zonder mij zou de zaak anders draaien. Je moet er tenslotte samen voor gaan. We hebben het allemaal goed voor elkaar, ik heb een mooi huis, een mooie auto, een paard, het lijkt allemaal voor de wind te gaan, maar het gaat niet vanzelf. We hebben er hard voor geknokt, en dat doen we nog steeds.”

17


HET KWEKEN VAN GOODWILL DOOR SPONSORING Ondernemers hebben naast ondernemen ook een maatschappelijke rol. Athans, dat vindt Jean-Paul Eykelenkamp, eigenaar van drankgroothandel EYkelenkamp Dorstlessend. “Als succesvol ondernemer ben je mede een product van de maatschappij en ik vind dat je wat terug moet doen.” Zo richtte hij het EY Cultuur- en talentenfonds op en participeert hij in het op handen zijnde businessplatform, een initiatief voor ondernemers met passie voor kunst en cultuur.

Hoewel Jean-Paul een grote sponsor is van Go Ahead Eagles en AGOVV, reikt sponsoring volgens hem verder dan voetbal alleen. “In Deventer is men bezig met een businessplatform waar kunst & cultuur en het bedrijfsleven iets voor elkaar kunnen betekenen.” Dit platform wordt mede vormgegeven door de directeuren van het Burgerweeshuis en Theater Bouwkunde. Eykelenkamp Dorstlessend biedt een helpende hand. “Kunst en cultuur zijn zo’n wezenlijk onderdeel van de maatschappij”, aldus Jean-Paul. “Cultuur heeft echter niet de visvijver aan sponsoren die bijvoorbeeld de Go Ahead Eagles wel heeft, maar ik kan me niet voorstellen dat er in Deventer geen ondernemers zijn met interesse in kunst en cultuur.”

gen met artiesten en evenementen en kunnen zo met elkaar in contact komen. Jean-Paul linkt hierbij naar het initiatief Deventer Beursvloer, waar ondernemers en vrijwilligersorganisaties met elkaar in contact worden gebracht. “Zo’n soort idee willen we ook lanceren voor kunst en cultuur. Het heeft commercieel gezien misschien geen directe waarde voor je bedrijf, maar je kweekt er wel veel maatschappelijke goodwill mee en dat is ook heel belangrijk. Daarnaast hoeft investeren in cultuur helemaal niet zo duur te zijn, helemaal niet als je ziet wat je ervoor terug krijgt.” Hoogstwaarschijnlijk wordt het platform met ingang van het nieuwe theaterseizoen, in september van dit jaar, gelanceerd.

ONTMOETEN

EY CULTUUR- EN TALENTENFONDS

Leden van het platform krijgen toegang tot bijvoorbeeld speciale voorstellingen, ontmoetin-

Naast het businessplatform, waar ondernemers zich straks bij aan kunnen sluiten, draagt

18

“ONDERDEEL ZIJN VAN CULTUURSAMENLEVING BETEKENT GOEDE MARKETING”


Foto’s v.l.n.r.: Jean-Paul en Pattie Boyd (ex-vrouw van George Harrison en Eric Clapton) Mieke Stemerdink van De Gigantjes The Freaks Bertolf

VOORBEELDEN VAN GESPONSORDE ACTIVITEITEN VAN EYKELENKAMP DORSTLESSEND EN HET EY CULTUUR EN TALENTENFONDS: Kunst & Cultuur In den Elegast Undercover Sessies Bouwkunde Popmuzikanten op de Theatervloer en Zangeressen in de zaal Slowlands IJsselJazz Gorssel ApeRock Apeldoorn Deventer Boekenweek Bill Wyman, Solomon Burke, Willy de Ville en Southside Johnny in het Burgerweeshuis Hanzehof Zutphen Sport Motorclub Harfsen Go Ahead Eagles Daventre Portu 200 mijl sloepenrace in Finland Daventria 10 Engelse Mijlen AGOVV Apeldoorn TC Drijvers Talentenplan Drakenbootrace in Apeldoorn

Jean-Paul met zijn bedrijf ook op een andere manier een steentje bij aan sponsoring. “Ik heb het EY Cultuur- en talentenfonds opgericht”, legt hij uit. “Vanuit de drankgroothandel staken wij jaarlijks behoorlijk veel geld in sponsoring van allerlei activiteiten. Ik vroeg mezelf af of ik dit op deze ad hoc manier wilde blijven doen, of er op een actieve manier mee bezig wilde. Ik koos voor dat laatste en besloot me te richten op cultuur en talenten in de sport. Deze ‘hobby’ begon echter steeds meer uit de hand te lopen. Daarom besloot ik het te regulieren en een fonds op te richten.” De naam EY Cultuur- en talentenfonds geeft al aan waar het fonds zich op richt. “Het is de bedoeling om talenten een steuntje in de rug te geven, waardoor ze hun doel beter of sneller kunnen bereiken. Voorwaarde is wel dat het onderscheidend is. Als iets gemeengoed is, dan blijf ik er vanaf. Als iets succesvol is, zijn er genoeg partijen die willen sponsoren.” Het fonds ondersteunt onder andere verschillende bands (bijvoorbeeld the Freaks en Lick;

the Band) en kunstenaars, de Jeugdtheaterschool, een tennis talentenpool, Tour de Terras, Film op de Brink, het Deventer Dictee, de Beugelclub in Apeldoorn en natuurlijk de befaamde EYkelenkamp concerten in het Burgerweeshuis. “Hoewel ik als Deventenaar de stad een warm hart toedraag, richt ik me op de hele Stedendriehoek.”

DAGTAAK Na oprichting van het fonds kreeg Jean-Paul er bijna een dagtaak bij. “Vroeger was het makkelijk en zocht ik zelf uit wie of wat ik wilde sponsoren. Nu gaan mensen mij benaderen.” Om die reden riep Jean-Paul Eykelenkamp een commissie in het leven. “Hierin zitten mensen met een cultuur- of sportachtergrond. Zij bekijken de aanvragen en als hun advies positief is, kijk ik ernaar en besluit ik hoe veel ik geef. Ik sluit een contract voor drie jaar af en dat kan nog eenmaal worden verlengd met drie jaar, maar dan houdt het op. Ik vind dat ergens een kop en een staart aan moet zitten. Mijn bedoeling is om iets op poten te zetten en op het moment dat talenten of evenementen op eigen benen kunnen staan of doorbreken, trek ik me terug.” Als liefhebber van kunst, cultuur en sport zegt Jean-Paul blij te zijn dat hij kan helpen. “Ik doe het, omdat het kan. Het is zonde als er leuk initiatieven smoren omdat er geen geld beschikbaar is. Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast talenten en organisaties zijn. Kunst, cultuur en sport vormen ons als mens en daarmee de maatschappij én als je je inspant, moet je je ook kunnen ontspannen. Het dient dus een goed doel.” Over het businessplatform zal te zijner tijd in de media worden bericht. Informatie over het EY Cultuur- en talentenfonds is te vinden op de website van Eykelenkamp Dorstlessend: www.EYkelenkamp.nu.

19


ONDERNEMERS

GEVEN ZICH

Als ondernemer moet je lef hebben. En lef, dat hebben deze ondernemers zeker. Aan de hand van een gewaagde fotoshoot geven ondernemers zich in deze rubriek bloot. Een mooie gelegenheid om ze eens het hemd van het lijf te vragen...

20


KAREN BRESSER PIEK COMMUNICATIE

BLOOT

GEBOORTEDATUM: 7 oktober 1958 inkomen van mijn kostwinner, laten we het daar maar op houden.

PR-pakket bij BBIE (wat dat is mag je mij bij de volgende bijeenkomst vragen). Of… ach, iedere ondernemer is eigenlijk een overwinner, iedere opdracht is weer een grootste overwinning.

GROOTSTE BLUNDER: In mijn eerste baan in

DROOM: Dromen zijn bedrog, toch? Maar

deze regio een meneer te woord staan die plat praatte. Ik kon hem niet verstaan, maar hij vroeg mij herhaaldelijk iets. Hij probeerde het zelfs in het Frans! Wat ik ook niet kon verstaan, omdat hij dat ook plat uitsprak. Toen onze secretaresse mij eindelijk kwam redden (die lag volkomen slap van het lachen onder haar bureau), bleek dat hij alleen maar wilde weten hoe laat de bus naar Winterswijk ging…

deze wordt waar: met mijn liefste gezond oud worden in een huis vlak buiten Lochem. Dat zijn eigenlijk vier dromen…

SALARIS: Een leuke aanvulling op het

GROOTSTE OVERWINNING: Aan deze rubriek meedoen! Of misschien toch mijn eerste opdracht bij de ArboUnie, waar ik de leidinggevenden mocht leren zichzelf presenteren. Of de registratie van mijn Piek

GEHEIM: Belangrijkste geheim van communicatie is goed luisteren, vooral tussen de regels door. Oei, verklapt :-)

NAAKT? Ik? Naakt in een blad? Nooit! Is toch anders voor vrouwen, denk ik. Ik geef me liever op een andere manier bloot, en zelfs dan nog selectief. Net als op de foto, dankjewel Erik, voor de fantastische beelden en een bijzonder leuke middag!

Fotografie: Erik Geven, GevenProductions

‘IK? NAAKT IN EEN BLAD? NOOIT!’

21


SUCCESVOL ONDERNEMEN BEGINT MET SIMPELE SCAN Zo af en toe is het goed om je onderneming een spiegel voor te houden. En dat is precies wat de accountants van Mazars doen. Samen met de ondernemer kijken ze naar het bedrijf áchter de cijfers. Met een scan krijgt de ondernemer – gratis – inzicht in de sterke en zwakke kanten. Met actiepunten en betere cijfers als gevolg. Zo simpel kan dus het zijn…

“We willen graag aan ondernemers laten zien hoe wij werken”, legt accountant Gerrit Veeneman uit. “Dit doen wij door middel van de M4-scan, waarmee we met de ondernemer verder kijken dan naar de cijfers alleen. Het is belangrijk voor een bedrijf om te weten wat er achter de cijfers gebeurt, want dat bepaalt uiteindelijk de cijfers.”

M4 M4 is een scan, waarbij de onderneming onder de loep wordt genomen op vier gebieden: business, people, finance en future. “Met M4 wordt het bedrijf aan de hand van een aantal kernvragen doorgelicht op deze fundamentele aspecten”, aldus Veeneman. “Het resultaat geeft in één oogopslag een helder beeld van de onderneming.” Zo krijgt de ondernemer inzicht in de kracht van de organisatie, de zwaktes en hoe die kunnen worden verbeterd,

22

hoe de organisatie presteert in vergelijking met de rest van de branche en welke kansen er zijn voor de toekomst.

PIJLERS De vier pijlers waarop de scan berust, geven de ondernemer een goed beeld van waar hij met zijn onderneming staat. Veeneman: “De pijler ‘business’ gaat met name over strategie, maar ook reputatie, marktpositie, product en service komen aan bod. Bij ‘people’ richten we ons op personeel, cultuur, communicatie en verandermanagement. ‘Finance’ behandelt onderwerpen als risicobeheersing, kasstromen en operationele performance. De laatste pijler, ‘future’, bekijkt onder meer innovatief en toekomstgericht denken.” Door middel van een kleine dertig vragen krijgt de ondernemer inzicht in deze belangrijke punten.

‘RULES DON’T RULE’


EYE-OPENER

“De scan levert vaak een actieplan op”, vervolgt de accountant. “We kijken bijvoorbeeld naar de strategie van de komende jaren en stellen een businessplanning op. Samen met het managementteam worden de sterke en zwakke kanten van de onderneming bekeken en daar rolt een actieplan uit.”

paden te verlaten en vastgegroeide ideeën los te laten. ‘Rules don’t rule’ is nu eenmaal het motto van Mazars.” M4 is dus een middel om met de ondernemer te kijken waarin hij zich kan verbeteren. “Met deze werkwijze kijken we minder naar de jaarrekening. Uiteraard is dat wel een onderdeel van onze werkzaamheden, een jaarrekening is immers wettelijk verplicht, maar eigenlijk moeten de cijfers al bekend zijn bij de ondernemer. Het gaat erom dat de accountant veel meer samen met de ondernemer achter de cijfers kijkt en vooruitdenkt. De jaarrekening is namelijk geschiedschrijving.” De scan lijkt ondernemers aan te spreken. Zo’n driehonderd bedrijven deden de scan en kwamen tot goede inzichten. “De reacties op de M4-scan zijn heel positief”, vertelt Veeneman. “Ondernemers vinden het leuk om over hun bedrijf te vertellen en zijn vaak heel open. Ze vinden het ook verrassend dat een accountant op deze manier te werk gaat.”

DON’T FOLLOW THE LEADER

SIMPEL EN GRATIS

Onder het motto ‘Don’t follow the leader’ brengt Mazars de M4-scan voor succesvol ondernemen op de markt. “Hiermee bedoelen we dat we samen met de ondernemer kijken naar creatieve oplossingen waarmee de ondernemer zich kan onderscheiden, ook van de marktleider! Je eigen pad kiezen dus. Wij kijken graag naar de creativiteit van een onderneming. Daarbij durven wij gebaande

De werkwijze die Mazars voor de scan hanteert, is erg eenvoudig. Bedrijven kunnen online de scan uitvoeren, maar kunnen dit ook met een medewerker van Mazars doen. Daarna volgt een gesprek over de uitkomsten. Er wordt vooral gefocust op de punten waarop minder is gescoord. Vaak levert dat acties op voor de ondernemer zelf. “Uiteraard kan de ondernemer tijdens dit gesprek ook met andere vragen bij ons terecht.” De scan en het gesprek zijn kosteloos. “Dat doen wij, omdat beide partijen er beter van worden. De ondernemer krijgt een objectief totaalbeeld van zijn bedrijf en wij leren de ondernemer en onderneming beter kennen. Daarnaast helpen we de ondernemer graag verder als de uitkomsten vragen om verdieping of advies. Het kost de ondernemer alleen een investering in tijd.”

Naar aanleiding van de ingevulde online scan ontvangt de ondernemer een rapportage met de uitkomsten. “Hierin staat een overzicht met mogelijke probleemgebieden in de organisatie. Vaak worden ondernemers bevestigd in hun denkwijze of ze krijgen juist onverwachte inzichten in bepaalde aspecten van de organisatie.”

‘DE SCAN BERUST OP 4 PIJLERS: BUSINESS, PEOPLE, FINANCE EN FUTURE’

Meer informatie: Mazars Deventerstraat 184 7321 CG Apeldoorn T (+31) 55 36 87 700 F (+31) 55 36 01 667 apeldoorn@mazars.nl www.mazars.nl

23


ROC AVENTUS ZUTPHEN GAAT VOOR NIEUWE ‘LOOK’

De studenten van ROC Aventus in Zutphen hebben sinds februari les in het nieuwe gebouw aan het Stationsplein. Het ROC heeft echter niet alleen een nieuwe ‘look’ vanwege het gebouw, ook kreeg de vestiging een nieuw ‘gezicht’. Michaël de Kort: “Op directieniveau ben ik het aanspreekpunt voor onder meer de gemeente en vmboscholen. En natuurlijk voor bedrijven.”

Volgens de algemeen directeur van ROC Aventus in Zutphen is het belangrijk dat partijen een centrale persoon hebben bij wie ze terecht kunnen met vragen op directieniveau. “Zo kunnen bedrijven mij aanspreken als ze vragen hebben over stageplekken. Maar ook over zaken die betrekking hebben op opleidingen, bijvoorbeeld als ze een bepaalde opleiding missen in deze stad. Wij leiden studenten op voor het middenkader”, aldus De Kort. “Het is wel van belang dat die bedrijven ook blij zijn met de studenten.”

NETWERKEN De Kort vervolgt: “We hebben vorig jaar besloten dat het belangrijk is om in elke plaats – Apeldoorn, Deventer en Zutphen – gezichten

24

op directieniveau te hebben. Voor die tijd was dat een beetje geregeld, maar nu hebben we het geaccentueerd.” De voormalig directeur van GDW (Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn) in Deventer en Zutphen is nu directeur Welzijn in de hele Stedendriehoek, maar vormt het centrale aanspreekpunt voor de vestiging in Zutphen. In deze rol zul je hem in Zutphen regelmatig tegenkomen bij netwerk- en MKB-bijeenkomsten. Ook voor de leerlingen is een soepele samenwerking tussen school en bedrijf belangrijk. “Het is essentieel om studenten snel in aanraking te laten komen met het werkveld. Zo kunnen zij er zo spoedig mogelijk achterkomen of het werkveld ook is wat zij ervan verwachten.


EEN VRIENDELIJK EN SFEERVOL GEBOUW DAT UITNODIGT OM TE LEREN

Het is zonde als studenten er pas in het laatste jaar achterkomen dat de opleiding niks voor hen is. Hiervoor is de hulp van bedrijven nodig.”

SFEERVOL Sinds februari hebben de studenten les in het nieuwe gebouw. Zij zijn erg te spreken over hun nieuwe school. “Volgens hen is het een vriendelijk en sfeervol gebouw, dat uitnodigt

om te leren.” In het pand zijn onder meer de opleidingen Mode, Interieuradviseur, Pedagogisch werk, Verpleegkunde, ICT en Dans ondergebracht. “Het gehele pand wordt door alle opleidingen samen gebruikt. Daarnaast ligt de school op steenworp afstand van het station, dus ook voor studenten uit andere steden is het ROC goed bereikbaar. De geluiden over de school zijn zeer positief.”

25


“Ja, ik wil ook dat ik beter gevonden ga worden in Google en dat mensen langer op onze website blijven en dat ik trots kan laten zien wat we doen met

video op onze website...

maar, het mag allemaal niet zoveel kosten.� 26

Orangetube verzorgt bewegende advertenties op


Bel Orangetube! Het Full Service Video Marketing Bureau in de Stedendriehoek Orangetube zorgt voor; • productie van bewegende advertenties • een ‘Watch Us On YouTube’ button • een player op uw website • uw eigen YouTube kanaal die er uitziet als uw eigen website • een ‘landingspagina’ met filmpjes • goede vindbaarheid in Google

Bel: 0571 - 274842

www.orangtube.nl


GUERILLAMARKETING: VERRASSENDE RECLAME Een bushokje met een bank, een bijzettafel en een knusse lamp. Een reusachtige voetballer die een snoekduik neemt over een snelweg. Een stofzuiger op een billboard die een luchtballon naar binnen dreigt te zuigen. Reclame zit allang niet meer vast aan conventionele tactieken. Ikea, Adidas en Miele respectievelijk hebben guerrillamarketing omarmd.

HET ZIJN ‘BEWEGENDE ADVERTENTIES‘ DIE ERVOOR ZORGEN DAT EROVER WORDT GESPROKEN

WAT IS GUERRILLAMARKETING? Wie ziet nog echt de schreeuwerige banners op internetsites of kijkt nog bewust naar de posters in bushokjes? Maar niemand kijkt heen over de schuursponsjes die de SP tijdens de verkiezingen in 2007 overal achterliet. Guerrillamarketing was oorspronkelijk het exclusieve terrein van het midden- en kleinbedrijf. Met weinig middelen moesten zij een zo groot mogelijk resultaat krijgen. Dat mondde uit in tactieken waarbij het bedrijf met ludieke, opvallende acties probeerde de

 

28

aandacht van de media of het publiek te vangen. En dat tegen een fractie van de kosten van een grootse reclamecampagne. Een voorbeeld is Parlino, onderdeel van Tele2, die tijdens haar opstartperiode overal in Abcoude gele kabouters achterliet. Het achterhalen van de herkomst van de gele kabouter werd een hype en Parlino had meteen de goodwill van het publiek achter zich. Inmiddels hebben ook grotere bedrijven de waarde van guerrillatactieken ontdekt.

Gebruik de omgeving. Een voorbeeld is Amnesty International, dat de roosters van het riool in New York beplakte met uitstekende armen – zo werd het rooster een traliehek en creëerde Amnesty aandacht voor haar zaak. Let op de juiste omgeving en het juiste tijdstip. Een campagne die gericht is op tieners moet natuurlijk wel daar plaatsvinden waar ook tieners zijn. En een campagne zal overvleugeld worden als er een ander belangrijk evenement alle aandacht opeist.


TIPS VOOR GUERRILLAMARKETING 

 

Wees creatief. Denk buiten de gestelde kaders, wees origineel. Het ergste dat je kan overkomen is dat je campagne saai of zelfs irritant gevonden wordt. Wees onverwacht. Maak het soort campagne waar mensen op straat niet voorbij lopen zonder met de ogen te knipperen – zoals de luchtballon van Miele. Zorg voor een aanleiding. Bijvoorbeeld een nieuw pand, een nieuwe huisstijl. Een consument kan teleurgesteld raken als de prikkelende campagne leidt naar een oubollige omgeving. Wees relevant. Guerrillamarketing is bedoeld om jezelf te presenteren aan de consument. Laat dus echt zien wie je bent, niet wie je als bedrijf zou willen zijn. Houd het simpel. Waar grote bedrijven miljoenen tegen reclamecampagnes aangooien, hebben kleine bedrijven vaak geen enorm budget. Denk dus realistisch na over de mogelijkheden. Een yogaclub gebruikte bijvoorbeeld het buigbare deel van een rietje om een yogacursist op af te beelden, en deelde die rietjes overal uit. Simpel, maar effectief.

KLANTEN (ONLINE) PRIKKELEN Guerrilla-acties prikkelen de consument, wekken zijn nieuwsgierigheid. Guerrillamarketing bereikt daardoor soms veel meer dan gewone campagnes. Zo ging een campagne voor een nieuwe trainingsmethode in New York in 2004 de hele wereld over: het bedrijf gebruikte schaars geklede modellen die de advertentie op hun onderbroeken hadden staan. Ook online kun je guerrilla-achtige campagnes bedenken. Zo kun je gebruikmaken van YouTube. Daarop stond een tijd geleden een verborgencamerafilmpje van bezoekers van een beddenzaak die een waterbed wilden uittesten en erdoorheen zakten. Hilarisch, en dat vonden de miljoenen mensen die de video bekeken ook. Dat bracht sommige bedrijven op het idee om via dit soort ‘bloopers’ aandacht voor hun product te genereren. Zoek je op ‘waterbed’ via Google, dan krijg je als zoekresultaat onder andere een filmpje. “En als je kunt kiezen tussen een afbeelding en zes regels tekst, kiezen veel mensen voor het plaatje”, zegt Erik Geven, oprichter van Oran-

geTube, die dit soort initiatieven opzet. Het zijn ‘bewegende advertenties’ die ervoor zorgen dat een product gaat leven, dat erover wordt gesproken. “We hebben bijvoorbeeld gewerkt met ROC Aventus in Apeldoorn. Nadat de filmpjes op YouTube stonden, steeg het bezoekertal van hun website met zeshonderd procent. Zeshonderd! En deze reclame is 24 uur per dag beschikbaar, tegenover één keer een advertentie in de krant. Ik denk dat over drie jaar iedereen op YouTube te vinden is.”

ALS JE KUNT KIEZEN TUSSEN EEN AFBEELDING EN ZES REGELS TEKST, KIEZEN VEEL MENSEN VOOR HET PLAATJE

Wees interactief. Betrek de voorbijgangers bij je campagne. Ikea zorgde er met het ‘Ikea-bushokje’ bijvoorbeeld voor dat mensen konden ervaren hoe het was om in een knusse Ikea-woonkamer te zitten. Wees sympathiek. De actie is bedoeld om ervoor te zorgen dat je product of dienst positieve aandacht krijgt – vermijd dus negatieve tactieken.

29


ONLINE BESTELLEN BESPAART TIJD EN GELD

EÉN ADRES VOOR ALLE DOCUMENTBENODIGDHEDEN Steeds meer ondernemers krijgen het door: producten bestellen via internet is gemakkelijk, snel en goedkoop. DocumentGroup Online speelt hier handig op in en stelt via verschillende websites documentbenodigdheden online beschikbaar. “Als je weet wat je wilt hebben, kun je het beter online bestellen. Dat is wel zo voordelig. Maar ook als klanten advies nodig hebben, staan we graag klaar.”

DocumentGroup Online is het overkoepelende orgaan van drie websites: Toner.nl, Papier.nl en Copier.nl. Algemeen directeur Maurits Aalders: “Dit zijn webwinkels voor documentgerelateerde IT-oplossingen en benodigdheden voor het gehele documentproces, zoals papier, speciale media, verbruiksmaterialen, toners, inkten, printers en Multi-functionals. Kortom, alles om het documentproces goed en efficiënt in te richten.” Op de website Toner.nl kunnen klanten terecht voor een ruim aanbod aan verbruiksmaterialen, zoals toners, inkten en cartridges. Papier.nl is een webwinkel voor alle soorten media tegen zeer concurrerende prijzen en heeft een ruim assortiment aan onder meer papier, kantoorartikelen en datastorage. “Beide sites zijn met meer dan 15.000 artikelen one-stop-shopping,

30

ofwel: je hebt op het gebied van documentbenodigdheden alles binnen handbereik en hoeft niet nog ergens anders te winkelen.”

HULP De derde site, Copier.nl, is een online hulpmiddel om vast te stellen welke printer, copier of Multi-functional voor een onderneming het meest geschikt is. “Via de site krijgen de klanten advies en ondersteuning voor documenten workflowmanagement”, aldus Aalders. “Copier.nl helpt bedrijven bij het maken van de juiste keuze printers of Multi-functionals.” DocumentGroup Online werkt samen met grote distributeurs en bezorgt in heel Nederland en België. “Door (inter)nationale inkoopkracht profiteren onze klanten van lage kosten en door online te bestellen wordt op orderkos-

‘TONER.NL PAPIER.NL EN COPIER.NL’


ten bespaard.” De sites hebben maandelijks leuke acties. “Wij willen onze klanten optimale voordelen garanderen. Een team van experts streeft continu naar de beste inkoop. Op deze manier willen we een voorsprong houden op de concurrentie.”

VOORDELEN Volgens de algemeen directeur biedt het online bestellen bij DocumentGroup Online naast geldbesparing meer voordelen. Zo hebben klanten altijd een aanspreekpunt die helpt met de verkoop of financiële of technische vragen. “Wij investeren uitgebreid in het kennisniveau van onze medewerkers. De accountmanager

Webwinkels voor Document gerelateerde IT oplossingen voor klanten in MKB, Corporate, Grafisch en Overheid

Webwinkel voor al uw verbruiksartikelen tbv document productie. Toner, inkt, solid ink, kantoor benodigdheden,

Online hulpmiddel om vast te stellen welke printer, copier, multifunctional voor uw organisatie het meest geschikt is. Inclusief mogelijkheid tot online bestellen via de webwinkel.

Webwinkel voor alle soorten media tegen zeer concurrerende prijzen.

is naast algemene vragen ook in staat om deskundig advies te geven over hardware- en softwareoplossingen op het gebied van onder meer printers, toners en kantoorbenodigdheden.” Bestellen is erg gemakkelijk: via telefoon of e-mail, per fax of post of rechtstreeks via de webwinkel. “Ook betalen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via creditcard of I-Deal. Bedrijven kunnen natuurlijk ook op rekening kopen. Het is maar net wat de klant handig vindt.” Producten die voor 16 uur zijn besteld, worden dezelfde dag nog verzonden, mits op voorraad. “In de regel worden bestellingen op werkdagen binnen 24 uur overal in Nederland geleverd. Alleen voor uitzonderlijke artikelen kan het iets langer duren.”

LEADING AT ALL LEVELS DocumentGroup Online heeft grote ambities: het bedrijf wil het komende jaar 500 procent groeien. “Wij willen een betrouwbare partner en complete leverancier zijn van concurrerende documentgerelateerde IT-oplossingen voor het gehele documentproces”, zegt Aalders. “En een internationale speler met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Elke webwinkel moet een eigen marktsegment bedienen, met een eigen productportfolio, volgens een eigen strategie en gericht op het leveren van een concurrerend aanbod voor de klant.”

31


DEUG ZOEKT BETROKKEN ONDERNEMERS

“KENNISOVERDACHT IS BELANGRIJKER DAN GELD OF GOEDEREN” Kinderen van Uganda, UP4S en AOC Twello zijn een uniek samenwerkingsproject gestart in Uganda. Ze werken daarbij samen met de gemeente Deventer. Ook ondernemers kunnen een steentje bijdragen en zo een invulling geven aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen. En Uganda is een interessant land. “De economie groeit hard en de bevolking is hongerig naar ontwikkeling.”

Aan tafel zitten Ruud Boon, voorzitter van de stichting Kinderen van Uganda (KvU), Pieter Temminck, docent maatschappijleer aan het AOC Twello en Sylvia en Frank Rus, voorzitter en bestuurslid van de stichting UP4S. “Samen met de gemeente zijn we begonnen met het project Deventer-Uganda (DEUG)”, legt Boon uit. “We zijn drie organisaties met beperkte mogelijkheden. Vandaar dat we de krachten bundelen. Onze activiteiten zijn vooral gericht op plattelandsontwikkeling in één bepaald gebied. Hierbij kunnen we ondernemers goed gebruiken. Geld is natuurlijk mooi meegenomen, maar juist expertise is belangrijk.” “Uganda heeft één grote stad, de rest is platteland. Veel mensen trekken van het platteland naar de stad, met als gevolg werkloosheid in de stad en leegloop op het platteland”, aldus Boon. “Het zou mooi zijn als wij mensen op het platteland meer perspectieven kunnen bieden.” Het project is opgebouwd uit allerlei activiteiten

32

en de start is in volle gang. “We zijn bezig met de bouw van een community house, dat als een expertisecentrum voor plattelandsontwikkeling gaat werken en waar vandaan de projecten straks van start gaan.”

KANSEN CREËREN Er zijn verschillende ideeën om de samenwerking inhoud te geven. Elke organisatie levert op zijn eigen kennisgebied input aan het project. Zo gaat het AOC een bijdrage leveren op agrarisch gebied, houdt KvU zich bezig met community-building, community house, traumaverwerking, watervoorziening, bomen planten en sportbeoefening en zet UP4S zich in voor primair en voortgezet onderwijs. De gemeente Deventer wil deze activiteiten ondersteunen door samen te werken met het lokale bestuur in Uganda. Temminck: “Wij willen kansen creëren, maar die moeten ze zelf pakken.”

‘WIJ WILLEN KANSEN CREËREN MAAR DIE MOETEN ZE ZELF PAKKEN’


VOORBEELDEN VAN ACTIVITEITEN VAN HET PROJECT DEVENTER-UGANDA: Ondersteunen van opzetten van small businesses voor fruit- en eierverwerking: hoe zet je een goed businessplan op? Ondersteunen van beginnende coöperaties voor koffieboeren: hoe kom je tot een goede organisatievorm? Internetverbindingen om kennis te ontsluiten en samenwerkingscontacten te bevorderen. Ondersteunen van de agrarische praktijkschool op het gebied van duurzame landbouw. Onderzoeken van marktmogelijkheden in de fiberindustrie van het duurzame (vezel)product Bark Cloth. Stimuleren van ondernemerschap met toepassing van lokale materialen, zoals papyrus voor productie van papier. Ondersteunen van het beroepsonderwijs met nieuwe leermiddelen en ict-programma’s. Ondersteunen van het basisonderwijs met leermethoden voor speciaal onderwijs. Ondersteunen van het expertisecentrum voor plattelandsontwikkeling en de afbouw van het community centre. Aanplanten van bomen vanwege de bodemverbetering en werkgelegenheid. Verbeteren van drinkwatervoorziening. Het irrigeren van landbouwgebied.

Het programma is niet vastomlijnd en goede ideeën zijn van harte welkom. Ook ondernemers kunnen hier een bijdrage aan leveren. Met name kennisoverdacht is waardevol. Sylvia Rus: “Wij kunnen de expertise van het bedrijfsleven goed gebruiken. Ook door middel van geld kan er een bijdrage worden geleverd. Een goed voorbeeld hiervan is een microkrediet. We krijgen in Uganda regelmatig vrouwen die komen met ideeën. Vaak doen ze al wat, maar hebben geld nodig om hun werkzaamheden uit te breiden. In de vorm van een microkrediet lenen wij ze geld. Ze gaan hier heel verantwoordelijk mee om en betalen het bedrag – met rente – terug.”

SAMENWERKEN Het gaat niet alleen om investeringen in geld. “In een van de dorpen was een waterpomp kapot. De mensen moesten een heel eind sjouwen om aan water te komen. Het repareren van de pomp bleek helemaal niet duur

te zijn, nog geen dertig euro. Voor de mensen daar moeilijk op te brengen, maar ze wilden het ook niet”, aldus Boon. “In andere dorpen zijn waterbesturen opgericht: iedereen betaalt een klein bedrag per jaar voor eventuele reparaties. Hierdoor gaan mensen samenwerken en dat is het belangrijkste. Alleen dertig euro investeren is onvoldoende. Structurele verbeteringen kunnen alleen tot stand komen als mensen in Uganda leren samen te werken en zelf verantwoordelijkheid nemen. Wij kunnen hen stimuleren met kennis, methoden en ervaringen.” Volgens de organisatie komt hier de kracht van het bedrijfsleven van pas. Frank Rus: “Coöperaties zoals we die hier hebben, zijn in Uganda heel belangrijk. Zo zijn er in een bepaald gebied veel koffieboeren die allemaal voor zichzelf werken. Als wij ze laten zien hoe ze samen kunnen werken, staan zij veel sterker.” Ook het sturen van goederen is niet de bedoeling van het project. “We hebben bijvoorbeeld schoolbanken nodig. Uganda heeft hout genoeg voor de productie en het levert werk op. Dit werkt beter dan de producten kant en klaar op te sturen.” Uganda biedt kansen aan ondernemers, gelet op de economische groei en het arbeidspotentieel. En ondernemers kunnen bijdragen tot versterking van de economische structuur waardoor het grootste probleem van Uganda, armoede, gereduceerd kan worden.

BIJEENKOMST In april organiseert DEUG een bijeenkomst voor netwerkplatform Rondom Zakendoen. Sander Tideman geeft dan een lezing over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij zal daarbij een link leggen met de activiteiten van DEUG. Het is dan ook mogelijk om over het project te discussiëren. De exacte datum van de bijeenkomst wordt bekendgemaakt op de website www.rondomzakendoen.nl.

33


VERTROUWD INVESTEREN IN BUITENLANDSE KAVELS

VIA EEN NEDERLANDS BEDRIJF

Brazilian Beach timmert de laatste twee jaar goed aan de weg voor wat betreft de verkoop van grond en zeer betaalbare huizen in Noord-Brazilië.

Of je zit twaalf uur in de auto naar je tweede huis in Oostenrijk of Italië of je vliegt in negen uur naar het noorden van Brazilië naar een goedkope villa in het luxe Laguna Beach Resort in Canoa Cabrada.

Een aantal jaren geleden kreeg Peter Blanckers het idee om een resort te bouwen in het noorden van Brazilië. Drie kilometer van de Atlantische Oceaan en gelegen aan een groot meer kocht hij 75 hectare grond en verdeelde het in kavels van duizend vierkante meter met als doelstelling een nieuw luxe resort te bouwen, bestaande uit verschillende soorten Braziliaanse huizen. De kavels worden verkocht voor eigen gebruik, voor investeerders die het weer doorverkopen of voor particulieren die het huis in een zogenaamd verhuurproject opnemen en bepaalde delen van het jaar voor eigen gebruik bewonen. Een idyllische plek op aarde: Noord-Brazilië. Het is er altijd zo’n 26 graden, er is altijd zon,

34

het leven is er goedkoop en de mensen zijn er zeer vriendelijk. Brazilië, het land van onbegrensde mogelijkheden. Een land dat qua omvang en impact zijn weerga niet kent. Als een van de sterkste en meest stabiele economieën ter wereld favoriet bij vermogensbeheerders en projectontwikkelaars. Zelfs nu verwachten analisten voor de komende jaren een groei, terwijl de meeste economieën een krimp vertonen tot soms diep in de rode cijfers. Deze groei komt mede door de toenemende middenklasse die Brazilië naar een hoger welvaartsniveau tilt. Brazilië is ook absoluut een van de mooiste landen ter wereld. De uitzonderlijke flora en fauna dragen daar natuurlijk aan bij. Verder biedt Brazilië fantastische witte zandstranden, woeste kliffen en wuivende palmbomen. En dan is er natuurlijk de Braziliaanse bevolking.


‘FAVORIET BIJ VERMOGENSBEHEERDERS’

William van Hees tekent het koopcontract.

DEVENTER ONDERNEMER KOOPT KAVEL Onlangs verkocht Brazilian Beach op de vakantiebeurs in Utrecht een kavel aan Deventer ondernemer William van Hees van Fidder en Löhr. William, vergezeld met René Cornelissen (eigenaar van Repromotion) is verliefd geworden op het land na een bezoek aan Noord-Brazilië in 2008. Omdat de Braziliaanse economie in een enorme stijgende lijn zit, ziet William dit vooral als investering. “Dit neemt niet weg”, aldus William, “dat ik mijn vakantie voortaan in Brazilie door zal brengen.”

Zij maken het land tot een buitengewoon aantrekkelijke vakantiebestemming. De mensen zijn vrolijk en gastvrij; ze maken van elke dag een feest vol voetbal, samba en capoeira!

Canoa Quebrada

Op een steenworp afstand van het schilderachtige vissersdorpje Canoa Quebrada, beter bekend als de ‘Parel van Ceara’, wordt het luxe resort Laguna Beach ontwikkeld. Voor dit resort worden kavels verkocht vanaf 35 euro per vierkante meter. Brazilian Beach Milaanstraat 76 | 6135 LH Sittard T 046 4201585 | F 046 4201590 www.brazilianbeach.nl

35


MINDER BETALEN VOOR BETERE SERVICE ONLINEDIENSTVERLENING PS KOELTECHNIEK: EEN WIN-WINSITUATIE Voor PS Koeltechniek is onlinedienstverlening heel vanzelfsprekend. “Al jaren kunnen we op afstand onze klanten van dienst zijn”, vertelt algemeen directeur Hans van Zuidam. “We waren in 1992 een van de eersten die een dergelijke service boden. We doen dit omdat het voor onze klanten veel voordelen heeft. Maar ook ons levert het winst op.” Een win-winsituatie dus.

PS Koeltechiek houdt zich al vanaf 1987 bezig met het op maat ontwerpen, installeren en onderhouden van energiezuinige koel-, vries- en airconditioninginstallaties. In 1992 ontstonden de eerste elektronische regelingen. En sinds 1995 kan het bedrijf de apparatuur op afstand bedienen.

onze technici was ruim acht uur, voordat ze konden starten met de werkzaamheden aan de koelinstallaties van Storkower Hähnchen. Voor ons leverde het een behoorlijke tijdswinst op toen we op afstand konden bekijken wat er met de installatie aan de hand was. Wij konden onze technici op deze manier veel gerichter inzetten.”

START OVER DE GRENS “Het begon allemaal over de grens in OostDuitsland, toen het Nederlandse kipverwerkende bedrijf Friki het Duitse bedrijf Storkower Hähnchen GmbH overnam”, blikt de directeur van PS Koeltechniek terug. “De reistijd voor

36

ENERGIEBESPARING VAN 30% “Het op afstand beheren van deze installatie voorkwam het onnodig reizen naar Storkow, wat een besparing opleverde in reisuren, reiskosten en verblijfskosten”, geeft Van Zuidam aan.


“Voor de klant leveren de regelorganen die aan dit soort systemen zijn gekoppeld een energiebesparing op van dertig procent. Hierdoor komen deze installaties in aanmerking voor subsidie volgens de EIA-regeling. Dit subsidiebedrag is ongeveer 15% van de totale investering. De extra investering die hiervoor nodig is, kunnen onze klanten binnen één jaar terugverdienen. Wij zouden eigenlijk zelfs de investering kunnen voorschieten en met de klant afspreken dat ze ons na één jaar terugbetalen. Want dan hebben ze het geld zeker weer terugverdiend”, aldus een gedreven Van Zuidam.

SAMENWERKING MET CONCURRENTEN

‘VOOR DE KLANT LEVERT DIT EEN ENERGIEBESPARING OP VAN 30%’

Door de jarenlange ervaring heeft PS Koeltechniek inmiddels meerdere experts in dienst. Een van die experts is Gerard van de Brug. “Ik heb de hele ontwikkeling meegemaakt, want ik werk al vanaf 1991 bij PS Koeltechniek. Niet alleen onze klanten merken deze ervaring op. Sinds het begin van dit jaar werken we samen met een concurrent. Voor een aantal klanten van deze concurrent houden wij de installaties ‘s avonds en in het weekend in de gaten. Alleen door onze onlinedienstverlening is deze samenwerking mogelijk.”

GEEN OPEN DEUREN MEER Van de Brug vertelt enthousiast verder over

‘zijn’ systemen. “Wij werken met verschillende software. We werken bijvoorbeeld met ADAP-KOOL van het Deense bedrijf Danfoss. Dit wordt internationaal gebruikt. Wij zijn daardoor niet afhankelijk van één systeem. Dit is bij onze grotere concurrenten vaak wel het geval, omdat zij werken met hun eigen software.” De systemen van PS Koeltechniek zijn heel gebruiksvriendelijk. Klanten kunnen als ze dat willen zelf gegevens aflezen. En eventueel kleine aanpassingen doen. Gewoon door thuis in te loggen via internet. Toch maakt dit de experts van PS Koeltechniek niet overbodig. “Een klant kan alle gegevens wel bekijken, maar er is nog wel kennis voor nodig om deze gegevens op de juiste manier te interpreteren. Wij zien bijvoorbeeld aan de data die we binnenkrijgen of er ergens een deur openstaat of heeft gestaan. Zo hebben we in het verleden zelfs een keer diefstal ontdekt bij een bedrijf in Harderwijk. Uit onze gegevens konden wij afleiden dat in een bepaalde ruimte iedere nacht de deur geopend werd.”

KLANTGERICHTE SERVICE Zoals alles binnen het bedrijf is de onlinedienstverlening binnen PS Koeltechniek klantgericht geregeld. “Wanneer een klant gebruik wil maken van onze onlinedienstverlening, dan regelen wij alles. Ook het subsidiegedeelte”, besluit directeur Van Zuidam trots.

Meer informatie: PS Koeltechniek Deventer B.V. Maagdenburgstraat 40 7421 ZE Deventer Tel: (0570) 624784 Fax: (0570) 624563 E-mail: info@ps-koeltechniek.nl www.ps-koeltechniek.nl

37


ELCOTOTAAL HEEFT NU SUPERSCHOONMAAKPRODUCTEN OP EIGEN LABEL!

Elco Totaal is DE totaalleverancier als het gaat om schoonmaakproducten voor bedrijven. Zo koopt Elco Totaal als consument of als inkooporganisatie voor een bedrijf allerlei schoonmaakproducten voor bijvoorbeeld keukens, vleeshallen, kleedkamers van sporthallen, maar ook hotels en cafetaria. De kracht van Elco Totaal is een zeer gering assortiment, waarbij één schoonmaakproduct voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Ook geeft Elco Totaal training en begeleiding aan mensen die zich bezig houden met de schoonmaak.

Directeur-eigenaar Coen Koggel heeft op eigen label schoonmaakproducten gefabriceerd en laten testen die in cans van vijf tot tien liter worden geleverd en die door aanmaak met water soms wel langer dan een jaar meegaan. Voor de klant een zeer geringe investering voor

38

een langdurige schoonmaak. Niet alleen voor schoonmaakbedrijven, maar eigenlijk voor alle bedrijven heeft Elco Totaal een schoonmaakproduct dat bijna alle standaard bekende schoonmaakproducten wegvaagt.


GEEN VOLLE SCHAPPEN MEER MAAR GEWOON ÉÉN GOED PRODUCT

ONLINE DIENSTEN VAN ELCO Natuurlijk is via www.elcototaal.nl alles te zien wat het bedrijf aan totaalconcept te bieden heeft voor ondernemingen. Eigenaar Coen blijft echter nog wat mysterieus doen over zijn nieuwe website. Coen is voornemens om binnenkort op de markt te komen met een uitgebreide landelijke webshop, waarbij zeer aantrekkelijke aanbiedingen op het gebied van schoonmaakartikelen online worden aangeboden.

MOTIVATIE Coen is zich gaan specialiseren toen hij steeds meer last kreeg van z’n volle schappen met voor elk schoonmaakproduct wel vijf varianten en verschillende merken. Hij bedacht zich dat het toch zo zou moeten zijn dat er met één product allerlei zaken schoongemaakt zou moeten kunnen worden.

39


ZORGT E-READER VOOR PAPIERLOOS KANTOOR?

Urenregistratie via sms of werkinstructies via de iPhone... ‘Nieuwe media’ spelen meer en meer een rol bij kantoorwerkzaamheden. Ook e-readers maken hun opmars. Naast consumenten wordt ook de zakelijke wereld gewezen op de voordelen van het apparaat. Voor velen is de stap naar daadwerkelijk gebruik echter groot. Fidder & Löhr kent de wereld van de nieuwe media en vraagt zich af: gaan we op naar een papierloos kantoor?

Iedereen gebruikt nieuwe media of kent op zijn minst mensen die er gebruik van maken. “Nieuwe media is een omvangrijk begrip”, zegt William van Hees, commercieel directeur van Fidder & Löhr. “Applicaties als Twitter en LinkedIn vallen hier bijvoorbeeld onder. Wie maakt er tegenwoordig geen gebruik van deze programma’s? Daarnaast zijn er iPhones en andere smartphones met onbeperkte mogelijkheden. In dit artikel wil ik me echter richten op een

40

relatief nieuw apparaat: de e-reader. Wat kun je er als bedrijf mee? Welke voordelen heeft het? En wat zijn de mindere kanten?”

LIEVER PAPIER Er zijn allerlei discussies of de e-reader een serieuze papiervervanger gaat worden. De meest voor de hand liggende voordelen zijn kostenen milieubesparing. “Je kunt je voorstellen wat het scheelt als je niet meer hoeft te printen”,


VOORBEELDEN VAN TOEPASSINGEN NIEUWE MEDIA Smartphone: voor werkinstructies en handleidingen voor de buitendienst (altijd de meest actuele info opvragen). Routeplanner voor huisbezoek: G3 telefoon met navigatiesoftware voert buitendienst langs klanten. Als er een afspraak tussenkomt, stuurt kantoor een nieuwe route. GoogleMaps koppelen aan klanteninfo en andersom (intern): klik op de naam van een klant en zie waar die is gevestigd, alle klanten op de kaart van Nederland, met gegevens contactpersonen en dergelijke. SMS alert locatiegebonden: in hartje centrum krijg je een sms met aanbiedingen (of van de gemeente de wegopbrekingen). Vergaderen met de e-reader: op een aantal e-readers kun je bookmarks plaatsen en annotaties ingeven. Zo heb je met de vergadering je eigen versie van de stukken bij de hand, zonder met pakken papier te hoeven slepen.

“JE KUNT JE VOORSTELLEN WAT HET SCHEELT ALS JE NIET MEER HOEFT TE PRINTEN”

aldus Van Hees. De vraag is echter: kunnen we zonder papier? Uiteraard wil ieder bedrijf besparen, maar medewerkers geven meestal de voorkeur aan informatie op papier in plaats van op het scherm. “Met name als het gaat om lange teksten, lezen mensen die liever op papier”, legt Van Hees uit. “Lange teksten op het beeldscherm worden ook minder goed gelezen dan teksten op papier. Daarnaast is lezen op papier minder vermoeiend en de lezer krijgt geen last van geïrriteerde ogen.” En hoe zit dat met de e-reader? “Er is een groot verschil tussen een beeldscherm en een ereader”, vervolgt Van Hees. “Het beeldscherm heeft namelijk achtergrondverlichting, wat vermoeiend is voor de ogen. De e-reader heeft dat niet. Het grootste probleem valt hiermee dus weg. Door de technologie van het apparaat is een tekst lezen op de e-reader net zo aangenaam als lezen op echt papier. Het feit dat de e-reader niet locatiegebonden is, vormt een voordeel ten opzichte van de computer. Dat is in deze tijd ook niet onbelangrijk. In die zin kan de e-reader zeker een grote rol gaan spelen voor de zakelijke markt.”

WAT KUN JE ERMEE? Goed, het waarom van een e-reader is duidelijk, maar wat kun je er als organisatie mee? “Een e-reader is voor vele doeleinden te gebruiken. Zo is het apparaat handig voor werknemers die met handleidingen of werkinstructies werken. Dat scheelt veel gesleep met papier en het zoeken naar het juiste hoofdstuk of een bepaalde instructie gaat een stuk sneller. Hetzelfde geldt voor naslagwerken: het gebruik is sneller en handzamer. Maar eigenlijk kan een apparaat als de e-reader uitkomst

bieden voor iedereen die regelmatig (lange) teksten door moet nemen – en deze eventueel ter plekke aan moet kunnen passen.” Maar Van Hees ziet ook de keerzijde. “Op dit moment zijn er nog niet veel aanbieders van e-readers voor de zakelijke markt en is de productie met name gericht op consumenten. De apparaten zijn nog voorzien van kinderziektes en hebben een beperkte funtionaliteit. Maar voor de toekomst zie ik zeker wel kansen en ik denk dat het voor bedrijven zeker interessant is om naar de mogelijkheden te kijken. Uiteraard kijken wij graag mee.” Fidder & Löhr houdt de ontwikkelingen op het gebied van nauwlettend in de gaten. Het bedrijf heeft veel uitgeverijen onder zijn klanten en voor deze doelgroep zal de e-reader waarschijnlijk veel impact hebben. Maar ook voor andere ondernemingen blijkt het apparaat toekomstperspectief te bieden. “Het zal nog even duren, maar het papierloze kantoor is zeker geen wilde fantasie.”

INFORMATIE OP DE E-READER Organisaties die gebruik willen maken van de e-reader, hebben vaak reeds bestaande informatie die zij op het apparaat willen gebruiken. Deze content moet wel eerst gebruiksklaar worden gemaakt voor het apparaat, dit wil zeggen dat de informatie moet worden omgezet naar bronnen die geschikt zijn voor het moderne apparaat. Kortom: de e-reader moet het bestand kunnen ‘lezen’. Fidder & Löhr is specialist op dit gebied en kan helpen met het omzetten van allerlei soorten bestanden, zoals handleidingen, instructies of naslagwerken. Fidder & Löhr informeert je graag over de mogelijkheden.

41


OP DE KOFFIE BIJ ANDRIES Het is prachtig weer. We wandelen vanaf de Keizerstraat samen naar het stadhuis. Mooie stad toch, Deventer. We lopen het prachtige stadhuis binnen en maken een lolletje met de mevrouw van de receptie: “We gaan in ondertrouw”. Eén moment twijfelt ze, maar dan weet ze het en zegt breeduit lachend: “Jullie zijn best een leuk stel… Maar, wat kan ik voor jullie doen, heren?” “We komen voor de burgemeester.” Ze leidt ons naar de trap. “Twee trappen op en dan graag even wachten in de koffiekamer.”

42


43


De begroeting is allerhartelijkst. Het is 4 maart om 9.00 uur, daags na de gemeenteraadsverkiezingen. Meteen verontschuldigt Andries Heidema zich: “Als ik er even niet helemaal bij ben, dan heeft dat vast iets te maken met de festiviteiten van gisteravond. Ik lag er uiteindelijk om drie uur in. Het is nu wel een beetje vroeg…” Het is direct vertrouwd. Andries en William kennen elkaar vanuit Het Nieuw Deventer Circuit. Ze hebben samen in het ‘klasje’ van Het Circuit gezeten. Hebben samen hun circuitexamen gehaald. En zien elkaar geregeld op bijeenkomsten. En dus is het direct ‘je’ en ‘jij’.

44

We gaan zitten aan een lage tafel met prettige stoelen. Andries schenkt koffie voor ons in. Alsof we bij een vriend een kop koffie komen halen. We praten even over de verkiezingen. Over de energie tijdens de campagne en het mooie lijsttrekkersdebat in de schouwburg. Andries: “De uitslag geeft ruimte voor tal van mogelijke coalities. Dat wordt spannend de komende tijd, waarbij ik zelf overigens geen nadrukkelijke rol heb. De coalitievorming is aan de fracties.”

“DE COALITIEVORMING IS AAN DE FRACTIES”

We schakelen over naar ‘ondernemen in de Stedendriehoek’. Dat onderwerp raakt ons alle drie. Andries als voorzitter van het dagelijks be-

Meer weten: www.stedendriehoekonderneemt.nl www.regiostedendriehoek.nl


THEMA’S VOOR ONDERNEMERS IN DE STEDENDRIEHOEK Capaciteitsuitbreiding van de A1: De A1 is voor de Stedendriehoek een belangrijke, cruciale schakel voor de bereikbaarheid van de regio. Zonder verbreding van de A1 zullen ook de provinciale en lokale wegen op termijn volledig dichtslibben. Voldoende capaciteit van de A1 is derhalve van levensbelang. Daarnaast zijn ook goede openbaar vervoersverbindingen en een fietsnetwerk speerpunten. Wonen en werken: Het streven is te komen tot een paar regionale terreinen in plaats van vele kleinere bedrijventerreinen. Dit betekent dat er zowel bij Apeldoorn als bij Deventer twee regionale bedrijventerreinen komen die direct aan de A1 komen te liggen. In Zutphen wordt momenteel gewerkt aan de revitalisering van bedrijventerrein De Mars. Samenwerking Overheid – Ondernemers – Onderwijs (3 O’s): De 3 O’s hebben gezamenlijk de economische richting bepaald in de Economische Visie Stedendriehoek. Doel: de regionale economie verder versterken en de concurrentiepositie vergroten. Concreet betekent dat: innovatie bevorderen, de maakindustrie ondersteunen, de gunstige werkgelegenheidsbalans behouden, specifieke sectoren op de arbeidsmarkt ondersteunen en het vestigingsklimaat op peil houden.

stuur van Regio Stedendriehoek. Wij als mede initiatiefnemers van Rondom. Andries is zeer geïnteresseerd in Rondom. We bespreken de ambities om in het netwerk allereerst zaken te doen en pas daarna gezelligheid te creëren. Door de werkveiling (zie elders in dit blad, red.), de events en het open karakter van de netwerkclub, waarbij de ondernemer centraal staat. Andries: “Wat een superinitiatief. Ik ben zelf anderhalf jaar geleden betrokken geweest bij de organisatie van het Prinsheerlijk Ontbijt. Ook daar hebben we de gemeenten van de Stedendriehoek bijeen gebracht. De burgemeesters en ondernemers. Als impuls om elkaar meer te vinden. Jullie initiatief sluit daar mooi op aan. Lukt het om vanuit de hele Stedendriehoek leden te vinden?” De eerlijkheid gebied te zeggen dat de balans nog wat scheef is. Met name Deventer en Apeldoorn zijn goed vertegenwoordigd. We werken er hard aan om dat te verbreden. Het enthousiasme is er. We zijn in gesprek met lokale ‘ambassadeurs’.

HOE WERKT DAT VOOR EEN INDIVIDUELE ONDERNEMER? Ondernemers kunnen innovatieve ideeën indienen bij Stedendriehoek Onderneemt, geleid door Dries Crama. Dat is een organisatie die voortkomt uit samenwerking in het Bestuurlijk Economisch Platvorm Stedendriehoek (BEPS). Stedendriehoek Onderneemt kent de kanalen, informeert ondernemers, verwijst naar bijvoorbeeld subsidieverstrekkers. En Stedendriehoek Onderneemt ondersteunt de lobby en kan in bepaalde gevallen ook in tijd de ondernemers bijstaan om tot innovatie te komen. En er zijn financiële middelen voor goede ideeën. Jullie moeten echt snel eens met Dries gaan praten. Hij wil graag zijn verhaal vertellen. Nodig hem eens uit voor een bijeenkomst of een interview.” We praten nog een tijd door. Voor we het in de gaten hebben, is het tien uur. De volgende afspraak wacht. “Mooi hoor, zo’n netwerk. Lekker mee doorgaan. Ondernemers bij elkaar brengen om echt zaken te doen. En hen echt over hun persoonlijke en zakelijke motieven te laten vertellen. Onderling zakendoen en intervisie, dat is wat jullie doen…”, sluit Andries af.

WAT DOET REGIO STEDENDRIEHOEK? Andries: “We hebben een bijzondere positie. We zijn geen bestuurslaag tussen provincie en gemeenten, maar een samenwerkingsverband. Met speciale teams, die worden bemand door de deelnemende gemeenten, pakken we strategische thema’s (zie kader) aan. En omdat het geen besluitvormend orgaan is, moeten we de plannen laten goedkeuren in zeven gemeenten. Met eenstemmigheid. En juist dat geeft ons een enorme slagkracht. Want er is echt draagvlak voor keuzes. Het is voor alle gemeenten invented by me.”

Hij begeleidt ons naar de uitgang. “Zie ik je dinsdag nog bij Boode (Boode vierde zaterdag 6 maart haar 160e verjaardag, red.)?” vraagt William. “Helaas kan ik er niet bij zijn. Ik heb al andere verplichtingen. Maar ik stuur een kaartje met mijn hartelijke felicitaties”, zegt Andries. We geloven hem. Hij had maar wat graag ook op de dansvloer gestaan om mee te vieren. We lopen naar beneden en gaan nog even langs de receptie: “We gaan toch niet in ondertrouw. Bij nader inzien toch geen goed idee.” We lachen…

“Voor ondernemers creëren we mogelijkheden om samen te werken met KvK, MKB en onderwijsinstellingen als Saxion en ROC Aventus. Ook ondersteunen we innovatieve ideeën financieel. We zijn gesprekspartner voor de landelijke overheid en ook naar Europa. Dat lukt niet als individuele gemeente, maar wel als Stedendriehoek. En dat geeft toegang tot (Europese) gelden.”

Andries: bedankt voor het leuke gesprek! Stef Löhr, directeur Fidder & Löhr

45


ZAKENNIEUWS DROOMPARKEN VOORJAARSFAIR OP TWEEDE PAASDAG Op DroomPark Beekbergen vindt op maandag 5 april (tweede Paasdag) een grote Voorjaarsfair plaats van 12 tot 17 uur. Tijdens deze Voorjaarsfair kunt u onder andere genieten van verscheidene proeverijen, roofvogelshows, demonstraties en live muziek. Daarnaast is er een markt met een grote verscheidenheid aan marktkraampjes. Voor de kinderen is er volop vertier met een paaseierenspeurtocht, knutselen, een ballonnenwedstrijd en dansen in het water tijdens Music Swimming. Er is ook een clown die de kinderen kan schminken en van een ballon een ware verrassing maakt! Kijk voor adres en route naar DroomPark Beekbergen op www.droomparkbeekbergen.nl.

JUSTUS ADVOCATEN KOMT MET VERNIEUWEND AANBOD OP DE MKB-MARKT Deventer is sinds 1 oktober 2009 een onderneming rijker. Justus Advocaten heeft als missie de advocatuur toegankelijker te maken voor het midden- en kleinbedrijf en hanteert een nieuwe vorm van dienstverlening binnen de advocatuur. Justus Advocaten berekent geen kantoorkosten, geen reiskosten voor een bezoek aan de klant en biedt de mogelijkheid om voor specifieke diensten vaste prijzen af te spreken. Daarnaast heeft Justus Advocaten een Legal Comfort Pakket ontwikkeld, waarmee de drempel om (tijdig) een advocaat in te schakelen verdwijnt. Inmiddels heeft Justus Advocaten al 25 Legal Comfort Pakket klanten, waaronder een aantal grotere MKB-bedrijven. Het zijn niet alleen bedrijven uit de regio Deventer - Apeldoorn, maar verspreid over heel Nederland. Meer informatie? www. justusadvocaten.nl of bel 0570-609840.

PIEK COMMUNICATIE HELPT STARTENDE ONDERNEMERS MET ‘IKSTARTSMART’ Piek Communicatie is als adviseur aangesloten bij het provinciale project IkStartSmart. IkStartSmart is een samenwerkingsproject tussen Kamers van Koophandel en gemeenten. Het project geeft startende ondernemers de mogelijkheid om coaching en advies te krijgen bij het starten van hun bedrijf. Startende ondernemers kunnen bij Piek Communicatie terecht om een communicatieplan voor hun nieuwe bedrijf op te stellen. Hiervoor wordt het Piek PR Pakket gebruikt: een methode waarbij in een dagdeel een raamwerkplan gemaakt wordt. Deze methode is ook zeer geschikt gebleken voor het MKB. In één dagdeel een raamwerkplan voor de communicatie van een bedrijf, het kan écht! Voor meer informatie: www.piekcommunicatie.nl

46


TCR HAALT MOOIE OPDRACHT BINNEN VAN PROVINCIE OVERIJSSEL Begin februari 2010 kreeg TCR te horen dat de provincie Overijssel de aanbesteding voor Regiotaxi Salland opnieuw aan TCR heeft gegund voor een periode van vijf jaar. Marc Roescher, directeur van TCR, is er erg blij mee, omdat Regiotaxi Salland een grote bron van inkomsten is.

GEDON: INRUILWAARDE TOT MAXIMAAL 300 EURO BIJ SOLID INK PRINTERS Met het Trade-in programma van Gedon kunt u uw oude printer of MFP inruilen voor contant geld of een deel van dat geld doneren aan de ‘Plant A Billion Trees’-campagne. Tot 11 april 2010 is de inruilwaarde verhoogd naar €100 bij de aanschaf van een deelnemende Phaser 8560. U kunt de €100 doneren om 150 bomen te planten. Dezelfde printer kunt u inruilen voor maar liefst €300 (of 450 bomen) bij aankoop van een Phaser 8560MFP.

ARKA MEDIA NU OOK IN INTERACTIEVE ANIMATIES Tot voor kort leverde ARKA media vooral foto- en filmproducties. Sinds maart 2010 zijn daar echter interactieve animaties bij gekomen. Interactieve animaties zijn vooral geschikt als instructies bij leermiddelen. Er ontstond steeds meer vraag naar bij de opdrachtgevers uit de hoek van de kenniscentra en uitgeverijen. Omdat ARKA media een allroundbureau op het gebied van beeld wil zijn, is het aanbieden van interactieve animaties een logische stap.

PAUL HARDONK BOUW WINT EUROPESE ONDERSCHEIDING ORANGETUBE BESTAAT EEN JAAR Orangetube bestaat in maart 2010 een jaar. Na een bewogen jaar hebben veel bedrijven gekozen om zich met ‘bewegende advertenties’ op Youtube te profileren. Hierdoor zijn ze beter vindbaar op internet. Er zijn zelfs klanten met filmpjes die al meer dan 15.000 keer zijn bekeken. Bij die klanten horen ook contacten uit het netwerk. Via de werkveiling tijdens een netwerkbijeenkomst heeft Orangetube een aantal klanten verwelkomd. Daarnaast is Orangetube eind februari begonnen met de productie van maar liefst 200 bewegende advertenties voor Droomparken in samenwerking met Repromotion. Het netwerk werkt dus!

Voor opdrachtgever SGBB uit Hoofddorp heeft PHB de renovatie van een flatgebouw in Zeist uitgevoerd. Dit gebouw toonde zich volgens de jury als beste in efficiënt gebruik van energie. In de categorie Woningbouw heeft PHB de Benelux-voorronde weten te winnen. En bij de Europese finale van de European Aluminium Award 2009 kwam dit project opnieuw als winnaar uit de bus! Een van de belangrijkste doelstellingen van de renovatie was het opheffen van alle koudebruggen in het complex. Dit is bereikt door het hele gebouw te omhullen met een ‘warme jas’: een thermische schil die uit volledig geprefabriceerde aluminium gevelelementen bestaat. De nieuwe thermische schil in aluminium en glas maakt het mogelijk om de exploitatie van deze torenflat aanzienlijk te verlengen.

47


Succesvol ondernemen 3

Don’t follow the leader

Rules don’t Rule Succesvolle ondernemers zijn als pubers. Ze weten hoe het hoort, maar doen het toch anders. Ze hebben meer met autonomie dan met autoriteit. Meer met initiëren dan met imiteren. Breken met conventies leidt tot succes. En daar dragen we graag aan bij. Door ruimte te scheppen voor de creativiteit van onze klanten. Door onze multidisciplinaire manier van werken. Door te kijken naar het totaal. Door te analyseren, te controleren en te inspireren. Bel Gerrit Veeneman voor een kennismaking, 055-368 77 00. Of kijk op www.mazars.nl. Ga verder met Mazars.


RECHTOP!-BEWEGING IN DEVENTER KRIJGT VORM

Rechtop! stimuleert en daagt uit tot Meedoen! in Deventer. Jong en oud, autochtoon en allochtoon, arm en rijk. Rechtop! organiseert, samen met een steeds groeiend aantal ambassadeurs en vrijwilligers, veel en diverse activiteiten. Voor iedereen in Deventer, maar zeker ook voor Deventenaren die om wat voor reden dan ook meer moeite hebben om mee te blijven doen. Ouderen bijvoorbeeld, of mensen met een laag inkomen.

Inwoners, bedrijven en organisaties worden uitgedaagd tot Meedoen! Meedoen! vraagt een actieve en betrokken houding van burgers, bedrijven en instellingen. Door bijdragen van iedereen wordt de kracht van de stad optimaal benut.

dernemen op het gebied van sport, cultuur of educatie. Meer dan 175 verenigingen en organisaties in Deventer maken het inmiddels mogelijk dat mensen (met beperkte financiële middelen) met korting kunnen deelnemen aan een cursus of lid kunnen worden van een vereniging.

Van boven naar beneden: 1. Verwendag in het kader van de Droomcampagne 2. Gasten Deventer Jeugd Musical

FINANCIËLE REGELING RECHTOP! Voor mensen waarbij meedoen in de stad belemmerd wordt door een smalle portemonnee, bestaat er een financiële regeling. Mensen die niet meer dan 120% van het bijstandsniveau aan inkomen hebben, kunnen gebruikmaken van deze financiële regeling. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld mensen activiteiten on-

Ieder jaar brengt Rechtop! een magazine uit waarin alle activiteiten van Rechtop! staan vermeld. Verder wordt op overzichtelijke wijze gepresenteerd wat de mogelijkheden zijn om mee te doen in Deventer. Ook bieden ondernemers in Deventer de mensen die recht hebben op de financiële regeling van Rechtop! kortingen aan.

Lees verder >>

49


‘DOOR BIJDRAGEN VAN IEDEREEN WORDT DE KRACHT VAN DE STAD OPTIMAAL BENUT.’

VRIJWILLIGERS DOEN MEE! Rechtop! zou niet bestaan zonder een actieve bijdrage van vrijwilligers en ambassadeurs. Deze vrijwilligers zetten zelf projecten op, staan mensen te woord in de Front-office van Rechtop! aan de Stromarkt in Deventer en denken mee over hoe we van Rechtop! nog meer een beweging kunnen maken in de stad.

BEDRIJVEN DOEN MEE! Een bedrijf is verbonden met de stad waarin het onderneemt. Een gezond en dynamisch woon, leef- en werkklimaat is voor een ondernemer van belang. Door te participeren in Rechtop! geven bedrijven hier een positieve impuls aan. Er zijn verschillende mogelijkheden om mee te doen. Bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van middelen, netwerk, expertise, personeel en/of financiën.

50

De afgelopen jaren hebben al veel bedrijven het belang van Meedoen! onderkend. Zij hebben op allerlei manieren de projecten van Rechtop! ondersteund, zoals: • Talamini biedt alle bezoekers aan de Deventer Jeugd Musical een ijsje aan; • Linthorst Culinair levert alle horecabenodigdheden voor het optreden van de Deventer Jeugd Musical; • Go Ahead Eagles stelt het stadion beschikbaar voor een voetbalwedstrijd van de Deventer Sportploeg; • Sallcon Werktalent koopt 200 kaarten voor de Benefietwedstrijd voor de Deventer Sportploeg; • Auping leent een bed aan Rechtop! voor de Deventer Droom campagne; • Het Goed stelt meubels beschikbaar om een jaren ’50 kamer in te richten in de zorginstellingen in Deventer.

Deze pagina: 1. Deventer Jeugd Musical Zigana 2. Opening pand in 2008 3. Erica Terpstra kondigt benefietwedstrijd aan 4. Creatieve cursus met Rianne Rechterpagina: 5. Koffietafel in Rechtop!-pand 6. Jaman treedt op in het kader van de droomcampagne 7. Circus met Rechtop! 5. Naaicursus Rechtop!


HOE KAN UW BEDRIJF MEE DOEN? De Rechtop!-beweging ondersteunen betekent onder meer: • Dat uw bedrijf laat zien maatschappelijk betrokken te zijn bij de Deventer samenleving. U kunt zich profileren en onderscheiden. U doet dit bijvoorbeeld door bepaalde materialen beschikbaar te stellen. Samen kijken wij met u naar de mogelijkheden; • U kunt uw personeelsbeleid een sociale impuls geven. Door bijvoorbeeld een personeelsuitje of activiteit te organiseren in samenwerking met Rechtop! Ook krijgt u de kans om vrijwilligerswerk op te nemen als secundaire arbeidsvoorwaarde; • Ook kunnen uw medewerkers kennis en ervaring in dienst stellen van een maatschappelijk relevant project.

DE VOLGENDE BEDRIJVEN ZIJN ACTIEF BETROKKEN BIJ RECHTOP!: • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Auping Go Ahead Eagles Rotaract Deventer Sallcon Werktalent Galacommissie Go Ahead Eagles Repromotion ABC Badkamers Bloembinderij Ben Stempher JVG catering SV Colmschate Ekdé werk & mobiliteit Stichting Bedrijven OntwikkelPunt Talamini Boreel Entertainment Center Albert Heijn Restaurant P&P Taxi Rietman Ad Peters Haircompany Huis Nieuw Rande Restaurant Roetershof Circus Tijdgeest Deventer Gastvrije Hanzestad Volkshuis Jaman Linthorst Culinair Big Blow Bieze Makelaars De Oosterwaarde Drukkerij Hanzestad EHBO-vereniging Deventer Het Goed Deventer Schouwburg

Rechtop! wil u graag verder informeren over mogelijkheden. Stromarkt 3 | Tel. 0570-628090 www.rechtop.nu Openingstijden: ma t/m vr van 13:00 uur tot 17:00 uur. Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08:30 uur tot 17:00 uur.

51


Waarborg uw continuïteit! ‘’Als je alles eens zou kunnen voorspellen, dan zou het leven een stuk makkelijker zijn! Helaas is dit geen werkelijkheid. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de toekomst. Zodat u uw financiële risico’s beheersbaar krijgt en daardoor de continuïteit van uw onderneming waarborgt”, aldus Mark Nijboer, Manager Bedrijven. Een gids die u daarbij helpt zou dan prettig zijn. Onze bedrijfsadviseurs nemen graag deze gidsrol op zich.

Chrsitiaan Geurtsweg 8 Apeldoorn | 055-599 5540 | bedrijvenstadenland@unive.nl | www.unive.nl/stadenland


EVENEMENTEN

Wij bieden u een beknopt overzicht van lezingen, workshops, netwerkmeetings enzovoort in de Stedendriehoek.

WANNEER?

WAT?

WAAR?

18 maart

Gratis workshop Automatisch opmaken met InDesign

F&L Deventer

25 maart

Internationale Handelsdag KvK Zwolle

ABN AMRO complex Zwolle

25 maart

Huiskamerevent Rondom: Een ‘open boek’ voor mijn klanten

Deventer

30 maart

Seminar Actualiteiten Loonheffingen (anticiperen op nieuwe wetgeving)

KvK Oost Nederland Apeldoorn

6 april

Redactieadviesraad Rondom: Bijeenkomst hoofdsponsors en bestuur

Raalte

8 april

Seminar Werken met algemene voorwaarden

KvK Oost Nederland Apeldoorn

14 april

Science Café elke 2e woensdag van de maand (gratis toegankelijk)

Burgerweeshuis Deventer

20 april

Afsprakenavond voor deeltijd, masters, (post HBO)cursussen

Saxion Hogescholen Deventer

21 april

Debiteurenbeheer en incasso

KvK Oost Nederland Apeldoorn

23 april

Speciale uitnodiging voor Rondomleden: Opening nieuwe gebouw ROC Aventus

Zutphen

eind april

Event Rondom met werkveiling: Een gezonde ondernemer in een gezond bedrijf!

Apeldoorn

11 mei

Wajongers en MKB met als spreker onder andere Lucille Werner

MKB Deventer

20 mei

CursusFenedex Documenten bij export

KvK Oost Nederland Apeldoorn

eind mei

Huiskamerevent Rondom: Werken en leren in een topgebouw

Zutphen

12 juni

IJsselbeachfestival (onder voorbehoud van vergunningen)

Deventer

17 juni

Seminar Inschrijven op Europese aanbestedingen

KvK Oost Nederland Apeldoorn

23 juni

Seminar Onderhandelen (voor im- en exportmanagers)

KvK Oost Nederland Apeldoorn

53


EEN UNIEKE VERGADERLOCATIE OP DE HOLTERBERG Centraal gelegen en goed bereikbaar met auto of trein is Hoog Holten de perfecte locatie voor vergaderingen. Slechts 10 minuten rijden vanaf de A1 of 10 minuten lopen vanaf het NS station. En als u ons laat weten hoe laat uw trein arriveert, dan halen we u even op. Uw auto kunt u parkeren op het ruime, gratis eigen parkeerterrein.

HOOGHOLTEN RESTAURANT & HOTEL

Voor gezelschappen tot tien personen is er de inspirerende bibliotheek, voor maximaal 25 personen de Green Room of Forest Room en tot 70 personen de nieuwe Garden Room. Alle vergaderzalen zijn voorzien van projectiescherm, maar ook voor een flip-over, beamer, laptop of dvd-speler kunt u bij ons terecht. De drie grote vergaderzalen zijn voorzien van airconditioning en overal in het bedrijf is er draadloos internet door middel van Hotspots. Vergaderarrangementen zijn mogelijk vanaf â‚Ź 45 per persoon. Inclusief onbeperkt koffie, thee, pepermuntjes en koekjes op zaal, zaal-

54

huur, gebruik van flipover en scherm en een uitgebreide lunch. Hoog Holten staat voor culinair genieten van lunch en diner. In de uitstekende keuken (lid van de Jeunes Restaurateurs d’Europe) wordt internationaal en verrassend gekookt. Of u nu snel een kopje huisgemaakte soep met een broodje wenst of ruim de tijd heeft om te genieten van meerdere gangen, alles wordt met zorg en aandacht bereidt. En als het weer het toelaat, wordt de lunch buiten geserveerd op het prachtige nieuwe terras.


OP ZONDAG IS DE OVERNACHTING ZELFS GRATIS!

Kleinschalig, persoonlijk en flexibel. Dat is de kern van Hoog Holten. Tijdens de breaks kunt u even heerlijk naar buiten. Geniet van de Sallandse natuur zodra u de voordeur uitstapt. Wandelen, fietsen, mountainbiken, op de solex; alles kan. Ook bijzondere outdoor-activiteiten zoals paardenmennen en crosscountry

behoren tot de mogelijkheden. Blijven overnachten? Dat kan vanaf â‚Ź 90,00 per kamer. Op zondag is de voorovernachting zelfs gratis! U betaalt alleen het ontbijt en de verblijfsbelasting. Geen stress en files op maandagmorgen, maar in alle rust ontwaken en genieten van het uitgebreide ontbijt.

Meer informatie of reservering: Restaurant & Hotel Hoog Holten Forthaarsweg 7, 7451 JS Holten T 0548 361306 F 0548 363075 E info@hoogholten.nl I www.hoogholten.nl

55


Bom dia, tudo Bom? Beleef het zelf in Brazilië

max. 20 stoelen pe r vertrekdatum

Natal • Tibau • Pipa • João Pessoa Porto de Galinhas • Fortaleza • Recife

Vertrek maart, april, mei en juni 9 dgn strandvakantie v.a. € 499,16 dgn strandvakantie v.a. € 699,16 dgn incl. rondreis v.a. € 799,Redactiestraat 6 • 1321 NL Almere

Voor meer scherpe aanbiedingen ga naar de website.

036 - 548 6800 WWW.FLYBRAZIL.NL


UNIEKE WERKVEILING EERSTE VEILING LEIDT TOT EEN BEHOORLIJKE SCORE AAN MOGELIJKE OPDRACHTEN. Tijdens het netwerkevent in november van Rondom was de werkveiling een succes. Opdrachten, projecten en vacatures zijn geveild aan collega-ondernemers.

ZAKENDOEN ALS RODE DRAAD Het thema ‘zakendoen’ loopt als rode draad door alle evenementen van het Netwerkplatform. Vraag en aanbod van de leden komen bij elkaar. De beste netwerkdeals van de vorige periode worden elk event bekendgemaakt en de leden van het platform kunnen zich tijdens de events presenteren.

TOPPER VAN EERSTE WERKVEILING: DE BOUW VAN EEN VILLA Ook investeringen of veranderingen die u als ondernemer privé doet, kunnen worden aangeboden tijdens de werkveiling. Absolute omzettopper tijdens het eerste event was de vraag naar partijen voor de nieuwbouw van een luxe villa in de omgeving Deventer. De aanwezige bouwondernemer was zeer verguld met dit aanbod en is nu bezig met het uitbrengen van een offerte.

OOK MEEDOEN? De werkveiling is exclusief toegankelijk voor donateurs van het Rondom-netwerk. Meer informatie? Bel 0570-665959 en vraag naar Jet Luinstra. Of mail naar: akalhouri@ rondomzakendoen.nl.

HOE WERKT HET? De veiling is exclusief toegankelijk voor donateurs en hoofdsponsors van het netwerk. Rondom benadert voorafgaand aan de werkveiling de donateurs van het netwerk om te informeren naar mogelijke vraag en aanbod. Daarbij kunt u denken aan: het aanschaffen van nieuwe pc’s of printers; het veranderen van leverancier voor een dienst of het uitschrijven van een pitch; het reviewen van uw huidige verzekeringen, financiering of communicatie-uitingen; het zoeken van een investeerder; het zoeken van extra personeel voor een spoedeisend project; het aanbieden van personeel dat u tijdelijk over heeft. Rondom screent deze aanbiedingen, scherpt ze aan en stelt samen met de donateurs het definitieve aanbod vast. Tijdens de veiling, met als veilingmeester de ambassadeur van Rondom Jean Last, worden vraag en aanbod op een enthousiaste manier bij elkaar gebracht. De aanwezigen kunnen kenbaar maken dat ze interesse hebben in een ‘mogelijke deal’. Binnen een week na afloop van de veiling volgt de follow-up. Zowel aanbieder als vrager ontvangen per mail de gegevens van de bieding en elkaars contactgegevens. Daarna kunt u als ondernemers onderling zelf de deal rondmaken.

57


BELEEF DE WONDERE WERELD VAN DROOMPARKEN

Terwijl u de frisse natuur lucht inademt, neemt u een slok van uw dampende kop koffie… Wat is dat toch heerlijk, vakantie vieren middenin de bossen! Of een vakantie aan zee, om met de wind door uw haar een lange wandeling langs de Zeeuwse kust te maken. Of cultuur snuiven in prachtige historische Nederlandse steden. En weet u… u kunt al deze vakantiedromen werkelijkheid laten worden bij DroomParken.

Van Limburg tot Noord-Holland, van de Veluwe tot de Zeeuwse kust. DroomParken heeft parken op de meest prachtige locaties van Nederland. Al deze locaties worden met zeer veel zorg geselecteerd. DroomParken is namelijk van mening dat de omgeving het park moet versterken en wil daarmee u als gast de pracht van de Nederlandse natuur echt laten voelen, zien en ruiken. DroomParken wil u laten beleven! Om de beleving compleet te maken, moet de accommodatie natuurlijk ook voldoen aan uw wensen. Vindt u het heerlijk om na een lange dag struinen door de winkelstraten van Arnhem neer te kunnen strijken in een luxe recreatieverblijf dat van alle gemakken is voorzien? Of slaapt u na een dag fietsen door de bossen liever op uw eigen luchtbed in uw eigen tentje? Wat uw wens ook is, DroomParken voorziet in

58

vele overnachtingsmogelijkheden om van uw vakantie een Droomvakantie te maken. DroomParken stelt niet alleen hoge eisen aan de omgeving van het park en comfort van de verblijven, maar hanteert tevens een hoge norm wat betreft kwaliteit van de faciliteiten op de parken. Zowel de speeltoestellen en zwembaden als het entertainment, de horeca en sanitaire voorzieningen op de parken voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. Met z’n tweeën, met vrienden of met uw gezin kunt u dus zowel op als rondom het park zorgeloos genieten van uw vakantie. De parken van DroomParken bevatten alle ingrediënten om van uw vakantie een Droomvakantie te maken! Stap daarom nu nog in de wereld van DroomParken. U bent van harte welkom!


OVERNACHTEN OP DE MOOISTE PLEKKEN

EEN IMPRESSIE VAN ONZE DROOMLOCATIES: DroomPark Buitenhuizen Grootste golfterrein van Europa pal naast het park Historische steden Haarlem, Zaandam en Amsterdam vlakbij Horeca gelegen in gerestaureerde stolpboerderij uit 1883 DroomPark Molengroet Gelegen in recreatiegebied ’t Geestmerambacht Kaasstad Alkmaar vlakbij Zowel bungalowverhuur als kampeer- of hotelovernachting mogelijk

DroomPark Schoneveld Park slechts door duinen gescheiden van de zee Gelegen aan vissersdorpje Breskens met jachthaven uit de Tweede Wereldoorlog Prachtig strandpaviljoen met geweldig zonneterras DroomPark Maasduinen Middenin het schitterende Maasdal en De Peel Culturele voorzieningen als de Kasteeltuin van Arcen, Kloosterdorp Steyl en Graanbranderij de IJsvogel Natuurmeer met mooi zandstrand

DroomPark Beekbergen In het hart van Nederland op de Veluwe Koninklijke stad Apeldoorn en Hanzesteden Zutphen en Deventer in de buurt Diverse horeca; à la carte restaurant, Grand Café en Pannenkoekenhuis

DroomParken Hoge Bergweg 16 7361 GS Beekbergen T 055 5051252 F 055 5051378 info@droomparken.nl www.droomparken.nl

DroomPark Hooge Veluwe Omringd door uitgestrekte natuurgebieden Pal tegenover Nationaal Park De Hoge Veluwe Elke ochtend verse broodjes DroomPark Spaarnwoude Vele sportmogelijkheden in de omgeving Gelegen in Halfweg, halverwege het bruisende Amsterdam en Haarlem Zwemvijver met strand

59


Van het begin af aan...

...barsten wi a van de

energie!

Wij zijn op zoek naar: Gezocht: een commerciële duizendpoot met organisatietalent en marketingaffiniteit Ter ondersteuning van onze afdeling marketing en commercie zoeken wij een pittige collega, die voor minimaal 32 uur zich vastbijt in: • Traffic werkzaamheden; begeleiden van orders • Gerichte outbound sales gesprekken; advertentieruimte verkopen voor sponsored magazines • Meedenken in nieuwe marketingconcepten • Uitzetten en vertalen van creatieve opdrachten naar onze vormgevers • Aanspreekpunt van klanten • Bewaken van tijdspad vanaf creatief concept tot en met uitwerking • Ondersteunen van de accountmanagers buitendienst • Signaleren van marketingbehoeften bij bestaande evenals bij nieuwe klanten, in staat zijn tot cross-selling en up-selling (aanbevelen nieuwe huisstijl, logoontwikkeling, websiterestyling etc.) • Meedenken in nieuwe marketingtools die voor onze klanten van grote waarde kunnen zijn Als duizendpoot neem je de volgende eigenschappen en capaciteiten mee: • Je kunt onder druk presteren en werken met deadlines is je tweede natuur • Je weet prioriteiten te stellen en werkt gestructureerd • Je borrelt van enthousiasme en leuke ideeën • Je hebt humor en vindt werken in een jong en ambitieus team een enorme uitdaging • Hoewel outbound salesgesprekken niet aan de orde van de dag zijn, deins je er zeker ook niet voor terug. Wij verzorgen voor klanten ook salestrajecten, waar jij mede verantwoordelijk voor wordt. • Je hebt enkele jaren ervaring als commercieel medewerker binnendienst en wilt naast commercie ook graag wat met je creativiteit kunnen doen. • Een 9 to 5 mentaliteit is in ons bedrijf lastig na te streven, een flexibele werkhouding is zeer gewenst • Uitstekende kennis van de Nederlandse taal is een must!

Gezocht: een creatief vormgever Wij zijn PER DIRECT op zoek naar een zeer creatief vormgever die niet alleen opdrachten kan vertalen in krachtige vormgeving, maar ook zeer sterk is in conceptmatig denken. Waar zijn we precies naar op zoek? • Je bent sterk in het bedenken van nieuwe concepten, dit doe je samen met onze accountmanagers en onze vormgevers• Je weet de wensen van onze klanten naadloos te vertalen in creatie • Je hebt lef en doorzettingsvermogen • Je vindt het geen enkel probleem om met deadlines te werken. Onder druk presteer je nog steeds uitstekend • Je denkt out of the box en je creatieve vermogen kent geen grenzen • Je bent een volwaardig sparringspartner bij zowel intern als extern creatief overleg • Je bent enthousiast en weet dit over te brengen naar je collega’s en naar onze klanten • Je bezit een hands-on mentaliteit en hebt een flexibele werkhouding • Je hebt goede kennis van de Nederlandse taal • Je hebt ervaring als ontwerper en je beheerst het Adobe CS4 pakket Wat hebben wij jou te bieden? • Je wordt onderdeel van een jong en creatief team • Wij stellen geen grenzen aan je creativiteit, wij gaan voor lef! • Een goed marktconform salaris • Werken met leuke klanten • Zeer afwisselende opdrachten Uitwerking van een creatieve opdracht behoort tot de sollicitatieprocedure. Sollicitatiebrieven met C.V. mogen worden verzonden aan Michelle Arentz, per mail (michelle@repromotion.n)l of per post.

Wat bieden wij: • Leuke en zeer afwisselende job, geen dag is hetzelfde • Werken met enthousiaste en gezellige collega’s die allen een no-nonsense instelling hebben • Goed marktconform salaris • Vrijheid om je creativiteit te ontplooien en leuke initiatieven uit te werken, ’the sky is the limit’.

Advertenties

Mailings

Brochures

Websites

Hunneperkade 12 7418 BT Deventer T (0570) 62 12 77

Huisstijlen

Posters

Magazines

F (0570) 62 44 70 info@repromotion.nl www.repromotion.nl

Jaarverslagen


Cooling-down? Een aircosysteem is zo geregeld! PS Koeltechniek realiseert voor zowel kantoor als thuis een passend airconditioningsysteem. Een constant aangenaam leef- en werkklimaat waarin u zich prettig voelt. Wij werken uitsluitend met topmerken uit de airconditioningbranche.

En dat betaalt zich dubbel en dwars terug!

Maagdenburgstraat 40 7421 ZE Deventer Tel. 0570-624784 info@ps-koeltechniek.nl

www.ps-koeltechniek.nl


KLEINE LETTERTJES MOETEN HOOFDLETTERS WORDEN

UNIVÉ STAD EN LAND GIDST ONDERNEMER DOOR OERWOUD Voor ondernemers is er de laatste twintig jaar veel veranderd en wordt er meer van ze gevraagd dan ooit. Naast de corebusiness komen er steeds meer verantwoordelijkheden en financiële risico’s bij. Een risico-inventarisatie is dan ook van groot belang. Juist in deze tijden. Univé Stad en Land biedt de ondernemer de helpende hand in deze complexe wereld. “Het afsluiten van een verzekering is bij ons geen eindpunt, maar het begin van een nieuwe relatie.”

Mark Nijboer is manager Bedrijven bij Univé Stad en Land in Apeldoorn. Hij geeft aan dat een risico-inventarisatie van groot belang is voor bedrijven. “Ik realiseer me dat het imago van verzekeringen – het kost veel en levert niks op – impact heeft gehad. Dat betekent echter dat de ondernemer niet met de juiste partijen aan tafel heeft gezeten. Daarnaast komt de verzekerde na het afsluiten van de verzekering vaak pas weer met de verzeke-

62

raar in contact als er schade is geweest. En dan blijkt dat er niet genoeg wordt uitgekeerd.”

RISICO Een goede en actuele risico-inventarisatie is daarom essentieel. “Een onderneming is dynamisch”, legt Nijboer uit. “En vrijwel elke wijziging in een organisatie heeft direct gevolgen voor de verzekeringen. In de kredietcrisis zijn er bij veel bedrijven wijzigingen; aanpassin-


gen in personeel of in werkzaamheden. In die gevallen zijn de verzekeringen ook niet meer up-to-date.”

‘EEN GOEDE EN ACTUELE RISICOINVENTARISATIE IS ESSENTIEEL’

Nijboer geeft aan dat Univé Stad en Land daarom een langdurige band met de klant wil opbouwen. “De relationele component is voor ons belangrijk. Als je een overeenkomst afspreekt waarbij je een à twee keer per jaar met elkaar om tafel gaat, dan stel je elkaar in staat het werk goed te doen. De klant houdt ons op de hoogte van de wijzigingen binnen zijn bedrijf en wij zorgen ervoor dat de klant op de hoogte is van de actuele situatie en regels. Het afsluiten van een verzekering is bij ons geen eindpunt, maar het begin van een nieuwe relatie.”

VEEL ASPECTEN

Meer informatie: Univé Stad en land Christiaan Geurtsweg 8 7335 JV Apeldoorn Tel (055) 599 55 55 stadenland@unive.nl www.unive.nl/stadenland

Er zitten veel aspecten aan risico-inventarisatie. Nijboer geeft een voorbeeld. “Stel dat een restaurant wordt stilgelegd door brand. Alle kosten, zoals de loonkosten van werknemers, gaan gewoon door. Er komen echter geen inkomsten binnen. Gebeurt dat ook nog eens tijdens de feestdagen, dan mist het restaurant een groot deel van de jaarlijkse inkomsten. Ook moet de zaak weer opgebouwd worden. Daarnaast moet je bedenken dat het tijd nodig heeft voordat de klanten weer vertrouwen hebben in het restaurant. In hoeverre kan de onderneming dit opvangen? Er zijn zo veel aspecten die je aan moet pakken. En daar moet je het met elkaar over hebben. Die bewustwording is van belang.”

Dat bedrijven wel wat hulp bij verzekeren kunnen gebruiken, is volgens Nijboer logisch. “Het is allemaal nogal complex. Wij willen de gids in het financiële oerwoud zijn. De kleine lettertjes moeten hoofdletters worden. Als kennisbedrijf zorgt Univé Stad en Land dat er een specialist met de ondernemer aan tafel komt zitten om te kijken wat de onderneming drijft en wat de risico’s zijn. Er wordt gekeken naar de zin en onzin van verzekeringen en naar wat het bedrijf zelf kan dragen. De ondernemer krijgt te maken met een professional, zodat hij zelf de focus kan leggen op zijn corebusiness.”

SAMENWERKING Univé Stad en Land biedt in haar hoofdkantoor ruimte voor andere dienstverleners die niet direct te maken hebben met het primaire proces, zoals een uitvaartbedrijf, bank, notaris en advocatenkantoor. “Ook hebben wij hier een bedrijf dat is gespecialiseerd in bedrijfsovernames”, aldus Nijboer. “En dat is handig, want ook een bedrijfsovername heeft consequenties voor de verzekeringen. Op deze manier is het voor ons gemakkelijk om op deelgebieden experts in te schakelen.” Naast verzekeringen biedt Univé Stad en Land een compleet pakket aan financiële diensten, zoals pensioenen en lijfrentes, en treedt zij op als onafhankelijk intermediair. Dit houdt in dat zij producten van verschillende partijen adviseert om de klant maatwerk te kunnen bieden. Univé Stad en Land heeft geen winstoogmerk; de overwinsten vloeien terug naar de verzekeringsnemers.

63


Leading at all levels Document Group Europe is het overkoepelende merk van de organisaties Gedon, Grafinex en Intellimens. We zijn het verbindende element tussen diverse documentgerelateerde IT diensten en producten. Het resultaat voor onze klanten is echter altijd hetzelfde: meer efficiency, productiviteit, kwaliteit ĂŠn winst. Kortom, een sterk verbeterd bedrijfsresultaat. Document Group Europe, toonaangevend op elk niveau.

64

www.documentgroup.com

Rondom magazine april 2010  

business and more

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you