Page 1

RONDOM APELDOORN DEVENTER ZUTPHEN NUMMER 17 / JUNI 2011 losse nummers ¤ 5,25

Rondom deed de test De allermooiste en leukste terrassen

Jurist Ernest Loor ‘Paradijsvogels zijn verademing’

Alles over mode, design, lifestyle en… auto’s Inspirerende Interviews • Noa Noa: Kristie van Riele • FysicX: Coen Geers • Pouw: Tom van der Zwaan

La dolce vita

Een Italiaanse zomer in ons oosten


Bielderman: ervaren, betrouwbaar, deskundig

RONDOM APELDOORN DEVENTER ZUTPHEN

COLOFON Rondom is een magazine over zaken, werk en leven. Het verschijnt vier tot zes keer per jaar in Apeldoorn, Zutphen, Deventer, de IJsselgemeenten van Heerde tot Brummen, in het hart van het oosten. Rondom is betrokken bij wat de regio bijzonder maakt en nadrukkelijk aanwezig. Rondom wordt verspreid door middel van controlled distribution en bedrijfsabonnementen.

‘De klant wenst, wij bedenken een oplossing’

RONDOM

Het was in 1939, vlak voor de oorlog, toen de opa van René Bielderman een zaak begon. “Dat was natuurlijk sappelen, die eerste jaren,” weet René (44, derde generatie in de zaak), “maar na de wederopbouw ging het allemaal een stuk gemakkelijker. Mijn vader en oom namen de zaak over en sinds zestien jaar zit ik erin.”

2

Meer weten? Surf op internet snel naar www.bielderman.com of ga naar de Laarstraat 53 in Zutphen!

Bielderman wonen en zonweren is een begrip in Zutphen. Zeker in deze zomertijden draait het bedrijf op volle toeren. René: “Ik denk dat dat de helft van onze omzet toch wel uit de zonweringen komt. Daarin hebben we ook een lange historie, we hebben veel ervaring en zijn niet bang voor moeilijke oplossingen. We doen er alles aan om aan de wensen van de klanten te voldoen. Als een klant een probleem heeft met de zon in zijn kantoor of huis, dan zijn wij er voor iets te bedenken wat dat probleem weghaalt. Dat is ontzettend leuk om te doen.” Momenteel gaan de meeste bedrijven voor de zogeheten screenzonwering. “Dat is toch wel het gemakkelijkste in het gebruik. Je bent dan niet super afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat je niet bij een beetje wind of regen meteen denkt: o jee, het scherm. Die screenzonwering kan er goed tegen en is gemakkelijk in het onderhoud. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die liever gaan voor doeken, markiezen

of knikarmschermen, omdat zij graag iets willen in de kleur van het bedrijf. Dat kan ook heel goed, dat is alleen iets wind­ gevoeliger.” Bielderman is snel (“We maken tempo met de offerte en maken het liefst binnen een week na bestelling de afspraak voor de montage”), betrouwbaar en gaat met de tijd mee. “De showroom zal altijd blijven bestaan, maar we streven er wel naar dat op onze nieuwe website alle afspraken online gemaakt gaan worden. Via onze site, www.bielderman.com, kun je ook heel veel informatie al tot je nemen, dat wordt in de toekomst alleen maar meer en beter, met complete handleidingen en instructies. Uiteindelijk blijft het contact altijd wel heel persoonlijk, wij hebben toch de specifieke kennis en ik kom graag naar de klanten toe. Dat contact maakt het voor mij zo interessant en gevarieerd, dat is waarom ik dit zo graag doe. Is toch mooi, als iemand echt een probleem heeft en wij dat dan kunnen wegnemen? Super.”

Hoofdredactie: Robert Heukels Bladmanager: Máté Csik Concepting: René Cornelissen Art direction: Repromotion Beeld: Erik Geven Redactie: Samyra Frijters, Roy Heethaar, Zutphense persbureau Columnisten: Robert Bugter, Ernest Loor, Stef Löhr Fotografie: René Bouwman, Niels van Diemen, Erik Geven Organisatie: PiuCalcio (Robert Heukels, Rick Otten) Coverfoto: Noa Noa Advertentieverkoop: Máté Csik Druk: Veldhuis Media BV Raalte Verspreiding: Stadspost Deventer Uitgever: Metro Uitgeverij BV Redactieadres: Fidder & Löhr, Postbus 258, 7400 AG Deventer

Zo stijlvol is het oosten Nuchtere ondernemers in Oost-Nederland. Twee benen stevig op de grond. Geen poeha. Dacht ik. In deze mooie editie van RondomZakendoen blijkt wat anders. De Stedendriehoek is een bron van lifestyle en design. En ondernemers gaan daar graag in op. Italia aan de IJssel. Zien en gezien worden. Elkaar informeel treffen op de beste terrassen. En die hebben we genoeg, zo blijkt. Imago. Of inhoud. Wat is het belangrijkst? In de rubriek “dat vragen we de deskundige” geeft Ernest Loor een mooie analyse op deze vraag voor een advocatuur. Vooral lezen, want het typeert Ernest als advocaat. En als mens. Zo, half drie. Tijd voor echte zaken. Leren jasje aan. Rugzakje op. Terrasje opzoeken op Piazza de Brink. Ze zijn er allemaal. De ondernemers. “Ober, vijf scroppino’s graag”. Want je moet wel bijblijven qua drankjes. Kijk maar bij de terrassentest. Heerlijk is het. Zakendoen bedoel ik! Straks nog een ijsje bij Talamini.

Stef Löhr Voorzitter RondomZakendoen

Copyright: Het overnemen en vermenigvuldigen van artikelen, foto’s, afbeeldingen en advertenties is slechts geoorloofd na schriftelijke toestemming van de uitgever. Rondom Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

RONDOM

‘Betrouwbaar en gaat met de tijd mee’

3


RONDOM

Wijnkooperij Klosters in Gorssel valt zonder twijfel in de categorie originele speciaalzaak. Bij binnenkomst voel je de passie voor wijnen. Overal staan prachtige wijnen, port en Champagnes gepresenteerd in een basic en sfeervolle ambiance. Ook de authentieke eiken houten vaten uit de Bourgogne, geschenk­ artikelen en smakelijke produkten uit Librije’s Winkel trekken de aandacht. Duivelse mosterd, ‘eek en eulie’ en de ‘kus van Thérèse’ zijn een leuk voorbeeld van de lekkernijen die bij Wijnkooperij Klosters verkrijgbaar zijn. Thérèse Boer heeft haar wijnbijbeltjes een persoonlijk tintje gegeven door ze speciaal voor de Wijnkooperij te signeren, prachtig om cadeau te geven!

4

De kwaliteitswijnen van Wijnkooperij Klosters zijn afkomstig uit de beste wijngebieden van de wereld en zijn geselecteerd door eigenaar Norbert Klosters zelf. Norbert heeft jarenlange ervaring op het gebied van wijn­import en heeft wereldwijd goede contacten, bezoeken aan Italië en Uruguay staan binnenkort weer op de agenda. Norbert is erg duidelijk in zijn wijnkeuze: “Voor de Wijnkooperij selecteer ik uitsluitend smaakvolle wijnen van supérieure wijnhuizen. Ik hou van mooie wijn & spijs combinaties, in iedere prijsklasse is hiervoor bij de Wijnkooperij een goede wijn te vinden. Ik verkoop het liefst wijnen die ik zelf lekker vind, dat geeft vertrouwen naar de klant en maakt mijn werk des te leuker. Prosecco blijft een absolute trend deze zomer en de beste Italiaanse mousserende wijn is 9.5 Cold Wine van Astoria, een must in ons assortiment, dat is echte topklasse!”

INHOUD

14

Naast particuliere verkoop in de Wijnkooperij in Gorssel is Norbert samen met partner Hilde erg actief op business to business gebied. Leveringen van wijnen en gepersonaliseerde relatiegeschenken aan horeca en modezaken zijn daar een goed voorbeeld van, ook wijnproeverijen op lokatie zijn erg in trek. ‘Wine & bites’, een populair onderdeel van Wijnkooperij Klosters, richt zich op feestjes en partijen voor particulieren en bedrijven en presenteert luxe wijnarrangementen; bij ieder glas wijn wordt een passende luxe “bite” geserveerd.

Wijnkooperij Klosters heeft voor iedere smaak, gelegenheid en prijs een geschikte wijn. De winkel is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.30 - 18.00 uur en op zaterdag van 9.30 - 17.00 uur. Het kantoor is maandag t/m zaterdag bereikbaar op telefoon 0575-493613. Op www.wijnkooperij.nl wordt ieder seizoen een passende selectie wijnen gepresenteerd. Wijnkooperij Klosters Deventerweg 14 7213 EH Gorssel tel 0575-493613 mob 06-10933275 info@wijnkooperij.nl

ITALIA De Italië route door Deventer

42

38

24

32

Solid Partners Event Bultman Car Beauty

Noa Noa

TERRASSENTEST

VERDER

RUBRIEKEN

Wat is werken in de cloud?

center Zeg je Bultman, dan zeg je autoverhuur.

Kristie van Riele, verliefd op ‘haar’Noa Noa

Waar moeten we naar toe deze zomer?

ROC terugblik Event

20

Voorwoord

3

Tweeluik ‘Jij inspireert mij’

22

Evenementen regio Stedendriehoek

11

Fysicx

28

RondomZakendoen Netwerknieuws

12

Dat vragen we aan Ernest Loor…

31

Clubcolofon

53

Tom van der Zwaan (Pauw), Portret

56

Nawoord Robert Heukels

66

TCR

60

ROC

62

RONDOM

Wijn & spijs winkelen bij Wijnkooperij Klosters!

5


Nieuwe mode De zomer van 1997, veertien jaar geleden al weer. Dennis Bergkamp en Marc Overmars als echte Engelsen, een unieke foto, een uniek beeld. Zeker in die tijd, de glamour, glitter, mode en looks hingen nog niet zo rond het voetbal als nu.

RONDOM

Veertien (jawel, een magisch nummer in het voetbal) jaar later. Dennis Bergkamp is nu een heel grote mijnheer bij Ajax, Marc Overmars jaagt onvermoeibaar promotie na met Go Ahead Eagles. Er is nieuwe honger, er zijn nieuwe kansen en de mode is: terug naar het gedachtengoed van Johan Cruijff. We staan aan de vooravond van een memorabel voetbalseizoen. Waarom? Bergkamp en Overmars zijn altijd zichzelf gebleven. Aardige jongens. Met verdraaid veel verstand van hun core business. Voetballen.

RONDOM

Tekst: Robert Heukels / Foto: René Bouwman

In 1997 waren Bergkamp en Overmars ‘gunners’, spelers van Arsenal, ze veroverden prijzen bij de vleet en waren vooral gelukkig als er een bal in de buurt was. Tegenwoordig leven voetballers als Beckham, Ronaldo en Sneijder vooral op als kleding en producten van Armani, D&G of Gucci in de buurt komen. Voor een vrije trap worden eerst de haren gekamd, de schoenen gepoetst, de glimlach geboetseerd.

6

7


RONDOM

RONDOM

Foto: Noa Noa

Zon en water

Aan de IJssel, op Bussloo, in zwembad De Sprenkelaar, waar ook, we zullen genieten van de zon en het water, deze zomer. Na werktijd, in vakantietijd, de zon op de huid en het uitzicht weergaloos‌ Laat de zomer van 2011 maar komen.

8

9


®

®

®

RONDOM EVENEMENTEN

®

®

Met het organiseren van themabijeenkomsten met spraakmakende inhoud zoals huiskamerevents, werkveilingen en excursies is RondomZakendoen nadrukkelijk aanwezig in uw regio om u zo goed mogelijk voorbereid de zakenarena te laten betreden.

OO_Sven_420x297.indd 1

02-02-11 17:08

OO_Sven_420x297.indd 1

02-02-11 17:08

OO_Sven_420x297.indd 1

02-02-11 17:08

Houtmarkt 65 7201 KL Zutphen | Tel. 0575-519040 | www.lomanenvandeweerd.nl

Zonnestudio

Zonnestudio en Stoelmassage

GRILLROOM & PIZZERIA

THE BLUE NILE The Blue Nile Nieuwstad 21 7501 NK Zutphen

Speciale kaarten verkrijgbaar

Kaart van €50 met 10% korting voor €45 Kaart van €100 met 20% korting voor €80

25% korting voor scholieren

Kaart van €100 voor €75

Maandag 12:00 - 21:00 Dinsdag t/m vrijdag geopend van 11.00 tot 21.00 uur Zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur Zondags gesloten

Nieuwstad 32 (schuin t.o. rest. The Blue Nile) 7201 NP Zutphen Tel.: (0575) 547020 Site: www.massa-sun.nl

Special/excursie Een dagje uit met ondernemers. Niet enkel voor leden, introducés zijn welkom.

Werkveiling Dit wordt tijdens events van Rondom Zaken­ doen georganiseerd. Exclusief voor de leden. Veiling van uw product, dienst, opdracht, vacature of wat u ook maar wilt veilen. Bieden

Datum

Thema

In samenwerking met

Locatie

17 juni

Rondom Uitgaan

TCR Groep

Maastricht

26 juni

Brouwers Boulevard Sprint

Brouwers Accountants

Deventer

8 september

Huiskamerevent

Wijnkooperij Klosters

Gorssel

21 september

3de woensdag in september

Univé Stad en Land

Apeldoorn

eind september

Rondom Inspiration

Geven Productions

New York

11 oktober

Huiskamerevent

15 november

Rondom Groen

15 november

Rondom Werkveiling

Verrassing

2 december

Rondom feest

Verrassing

Deventer Meerdere sponsoren

Verrassing

The Blue Nile is een Egyptisch eethuis met een een zeer gevarieerde menukaart. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een uitgebreide keuze aan grill-schotels, de knapperigste broodjes shoarma of kebab en sinds kort, nieuw op onze kaart: De lekkerste versgebakken pizza’s! The Blue Nile is inmiddels 22 jaar een begrip in Zutphen. Kom gerust eens langs in ons gezellige restaurant in hartje centrum. U kunt uw eten ook afhalen of thuis laten bezorgen.

Wij hopen u snel te mogen verwelkomen! Maandag pizzadag elke pizza 6 euro en schoteldag, elke schotel 10 euro (behalve T-bone steak) Dinsdag spare-ribs voor 10 euro

Openingstijden: Maandag 16.00 - 24.00 Dinsdag t/m donderdag 16.00 - 02.00 Vrijdag en zaterdag 15.30 - 03.00 Zondag15.00 - 02.00

RONDOM

Adres

kan natuurlijk ook. Rondom Zakendoen brengt partijen die geïnteresseerd zijn bij elkaar.

RONDOM

Openingstijden

Huiskamerevent Bijeenkomst bij leden thuis of in hun bedrijf. Hierbij staat een thema centraal, uiteraard gekozen door uw gastheer of gastvrouw. Vanzelfsprekend met een hapje en een borrel. Introducés zijn van harte welkom.

10

11


RondomZakendoen Netwerknieuws Lease Unlimited shirtsponsor Go Ahead Eagles

Boulevard sprint Op zondag 26 juni organiseert Brouwers in Deventer de Brouwers Boulevard Sprint! Deze eerste editie wordt een uitdagende en spectaculaire sprint voor automobiel, bemanning én toeschouwers. Het parcours leidt de deelnemers door de (autovrije) binnenstad van Deventer. Centrale plek tijdens dit event is het historische plein De Brink waar alle auto’s zich zullen verzamelen. Op De Brink vindt ook een informele lunch plaats voor deelnemers en er is een automotive gerelateerde fair. Vanuit deze locatie rijden alle equipes door de nauwe, afgezette straatjes en trekken een sprint van 270 meter langs de IJssel. En dat minmaal drie keer!

De naam Lease Unlimited zal het komende seizoen prominent op de achterzijde van de shirts van Go Ahead Eagles vermeld staan. De overeenkomst geldt voor één seizoen. Alexander Hamers, algemeen directeur van Lease Unlimited, is zeer verheugd dat zijn bedrijf shirtsponsor is geworden van Go Ahead Eagles. “De club en Lease Unlimited passen goed bij elkaar. Autoleasing is een niet meer weg te denken dienstverlening in het Nederlandse bedrijfsleven. Go Ahead Eagles is een enorm ambitieuze club met echte ondernemersspirit. De sportieve prestaties en ook de gezonde financiële positie hebben Go Ahead Eagles landelijk

1snt itio Ed

BDEVEONTUERLEVARD 26 JUNI 2011 SPRINT

RONDOM

Champagne en asperges

12

Hotel ’t Hof van Gelre stond donderdag 19 mei wederom geheel in het teken van Champagne & Asperges. Een groot aantal ondernemers uit Lochem en nabije omgeving had gehoor gegeven aan de uitnodiging te netwerken onder het genot van Champagne en Asperges. Tijdens het succesvolle Business-to-Business netwerkevent werden een aantal Lochemse prominenten geïnaugureerd in het broederschap van de Champerge. “Wij willen graag onze waardering uitspreken voor

Vroeger, ja, vroeger, toen was het echt een Nederlandse berg in de Tour de France. De Alpe d’Huez, bedwongen door grootheden als Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Johan van der Velde, Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks. Maar nog steeds heeft de berg

een aantal voortrekkers van het Lochemse bedrijfsleven,” aldus Rob Finster, eigenaar van ’t Hof van Gelre. Zo werden Mirjam Radstake (directrice Lochemse Schouwburg), Cor Bernard (Bedrijfscontactfunctionaris), Rob Boeijenga (Ondernemersacademie) en Albert van Hoff (voorzitter Industriële Kring Lochem) opgenomen in het in 2010 opgerichte broederschap. De officiële ceremonie werd verzorgd door Lochemmer Harry Mengerink. Rob Finster is blij met het herhaalde succes van het event. “De zakelijke markt is voor ons een belangrijk deel van onze dienstverlening. Wij hebben

de businessclub komt, is het fantastisch om zo nóg meer met de club verbonden te zijn,” aldus commercieel directeur John Plette. “Wij zullen het komende seizoen veel interessante acties introduceren voor de businessclubleden en ook als speler van het Businessclubteam laat ik zeker van me horen,” zegt sr. account manager Emil Roosen. Lease Unlimited is een merkonafhankelijke leasemaatschappij, en maakt deel uit van de Pouw Automotive Groep. Lease Unlimited (met 5.500 contracten in beheer) heeft haar hoofdvestiging in Deventer met nevenvestigingen in Rijssen, Zwolle en Hoofddorp.

een magische klank. Op 9 juni zetten onder meer een groot aantal bedrijven uit deze regio zich in voor het goede doel. Zo deed Rotary Voorst met drie teams van acht fietsers mee aan de Alpes d’HuZes. De gelijknamige stichting zet zich in voor de strijd tegen kanker en wie meer wil zien en lezen, kan terecht op: www.opgevenisgeenoptie.nl.

op deze manier weer veel nieuwe ondernemers ontmoet en kijken nu al uit naar het volgende Champerge Event op 24 mei 2012. Dan zullen we met trots de resultaten kunnen laten zien van de op handen zijnde renovaties!”

Met Bartels de Poolse lucht in Taco Klevering, directievoorzitter van Bartels ingenieursbureau, is razend enthousiast. Vanuit Warschau heeft Bartels een geweldige opdracht gekregen. De Twellonaar: “Wanneer het gebouw klaar is in 2014, zal de Warsaw SPire het hoogste gebouw zijn in Polen. Het gebouw biedt A+ kwaliteit kantoorruimte voor multifunctionele bedrijven die een prestigieuze accommodatie willen in de Poolse hoofdstad. De ontwikkelaar, Ghelcama Poland Sp. z o.o.,

heeft Bakkala Consulting Engineers (onderdeel van de Bartels groep) in de arm genomen om het multidisciplinair ontwerpteam te begeleiden en daarnaast value engineering te doen van het bestaande ontwerp. Het doel is om een zeer hoge kwaliteit te realiseren voor een zo goed mogelijke kostprijs. Het multidisciplinair team dat wordt geleid door Bakkala, bestaat uit specialisten op gebied van verticaal transport, installaties, brandveiligheid en geotechniek. Ook onze Poolse vestiging in Poznan werkt mee aan het project. Extra

waarde wordt momenteel gevonden in het optimaliseren van het verticale transport, waardoor honderden extra vierkante meters verhuurbaar oppervlak wordt gecreëerd. Daarnaast wordt gekeken naar het gevelsysteem en de installaties om een zo hoog mogelijke kwaliteit te realiseren, maar daarbij ook een goede BREEAM score, waarmee de duurzaamheid van een gebouw wordt gemeten. Tot slot wordt de optimale situatie onderzocht waarbij het energieverbruik zo laag mogelijk is en de bouwsnelheid zo hoog mogelijk.”

RONDOM

De Zoetemelks van het goede doel

op de kaart gezet en bieden kansen en groeimogelijkheden voor de toekomst. Als landelijke leasemaatschappij, met haar wortels in Deventer, hebben wij de insteek om in de komende jaren gestaag door te groeien en dat maakt dat de ambitieniveaus van beide organisaties perfect op elkaar aansluiten. Ook de overeenkomst in mentaliteit en de gunstige geografische ligging zorgt ervoor dat Go Ahead Eagles voor ons een perfect platform is om onze naam zowel regionaal als landelijk nog meer onder de aandacht te brengen. Een maatschappelijk betrokken leasemaatschappij die past en hoort bij Deventer.” “Als je al jarenlang een roodgeel hart hebt en veelvuldig in de Adelaarshorst en

13


De trend van deze zomer, waar moeten we aan denken als we onze nieuwe stoelen, banken, eethoeken en wat dies meer zij aanschaffen? Carlos zegt: “Veel hout in combinatie met lichte tinten. Veel basics.” En wat houdt dat in? “Dat de trend iets soberder is dan vorig jaar, maar wel heel mooi en heel technisch. Ik bedoel daarmee dat de spullen met heel veel stijl en idee zijn gemaakt.”

Sonya te Riele, Frank Meurs

De Italië route door Deventer Deze zomer even geen plannen naar la bella Italia af te reizen? Niet erg. De Stedendriehoek biedt genoeg

RONDOM

Italië om toch het ultieme dolce vita-gevoel te krijgen.

14

De smaak van het eerste pistache ijsje blijft een mens een leven lang bij. Zeker als het is geproefd bij Talamini op de Brink. Ah, Talamini, de naam noemen geeft een schat aan herinneringen. De eindeloze pijpenla die –hoe langer je je door de mensen­massa heen wurmt - over lijkt te gaan in een ander land; ineens waan je je in Romeinse of Florentijnse tuinen. Het ijs wordt dan ineens gelati, de koffie cappuccino of espresso. De meisjes en jongens al decennia gekleed in het rood. Traditie, signor.

Talamini is in feite de Italiaanse poort naar de Deventer binnenstad. Overal duiken ze op, de invloeden, van Milaan tot Napels, van Genua tot Sicilië. Neem de designwinkel van Carlos van Dijk, toepasselijk Carlos in huis geheten, je hoeft er de Smedenstraat niet al te ver voor in te lopen. Zijn meubels en lampen zijn adembenemend. Of het nu om de kasten, banken, accessoires, fauteuils of stoelen gaat, alles heeft ‘iets’. Stijl. Klasse. Carlos komt, als we hem ontmoeten, net uit Milaan, waar een beurs de nieuwe designmode onthulde. “Italië is natuurlijk wel een absoluut A-land als het gaat om design. Je weet vaak niet wat je ziet, zo mooi is het.” Carlos, die niet alleen een showroom heeft, maar ook interieurs ontwerpt, weet bovendien dondersgoed dat hij in Deventer zit. “Onze spullen zijn heel mooi, maar wel betaalbaar. Daarbij vind ik het wel leuk mensen wat smaak betreft een beetje op te voeden. Wat je bij ons ziet, is echt van het hoogste niveau. Mijn favorieten? Alberto Meda (Alias), Alfredo Häberli en Konstantin Grcic.”

Zo is dat ook. Dromend over Via Condotti in Rome, zo uitlopend op de Spaanse trappen, wandelen we weer richting de Lange Bisschopsstraat, maar nog voordat we de Smedenstraat daadwerkelijk uit zijn valt ons oog op Aldino Moda, een schitterende modezaak die al sinds 1980 de Deventer mannen in stijl laat trouwen. Maar er is veel meer, leert eigenaar Hilmi ons. Of we even de tijd hebben? Natuurlijk, we doen immers de Italiaanse route en dan heb je geen haast. Kopje koffie? Het is van het merk Illy, het aloude bedrijf in Triëst, dus het beste van het beste. We nemen graag plaats achter de bar, wanen ons toch al weer in una storia particolare. Hilmi, geen geboren Italiaan overigens, vertelt dat de kledingtrend deze zomer kleurrijk is. “We gaan een beetje terug naar de jaren zeventig, een beetje jetset, een beetje dandy. Een topmerk als Etro is daar vrij leidend in, dat heeft natuurlijk al vanaf de jaren zestig een historie op dat vlak. Het is bloemig, kleurrijk, met behoorlijk wat lef. Ik vind het heel mooi.”

RONDOM

Dan likkebaardt Carlos in zijn prachtige pand van 385 vierkante meter, een oude stadsboerderij nota bene, nog een tijdje over la bella Italia, waar al dat fraais vandaan komt. “Het is er chaotisch, druk, maar altijd lekker eten en drinken, altijd zon, het goede leven, Alfa Romeo, Maserati, een extreem gevoel voor stijl. Het straatbeeld ademt mode en luxe uit.”

15


Hilmi Bulbul

Hilmi wandelt door zijn met Napolitaanse bloemenbehang omklede zaak en ratelt gezellig wat gevoelens en wijsheden op: “Ik ben een geboren Turk met liefde voor Italië die zich in Nederland thuis voelt. Ik ben de beste Europeaan. Als mensen vragen: Hilmi, wat doe jij hier, moet je niet in het zuiden wonen of in een grote mondaine stad als Amsterdam, dan zeg ik: Deventer geeft mij rust en liefde.”

RONDOM

Er gaat een dik boek open vol met schitterende stoffen, hiermee kunnen mannen hun kostuum laten samenstellen en uittekenen, vervolgens wordt het pak in Napels gemaakt. Vakwerk. Maatwerk. Zo wil je het. “Een kostuum moet echt van jou zijn. Tijdloos zijn en inhoud uitstralen,” doceert Hilmi. “Stof, garen, knopen, alles moet kloppen. En het moet echt allemaal uit Italië komen. Anders verkoop ik het niet. Wist je trouwens dat de helft van alle Deventer mannen in een pak van onze zaak is getrouwd? De zonen van de metselaar, de bakker, de slager en de stukadoor, die op hun beurt ook al in mijn pak waren getrouwd.”

16

Zoals het hoort in een goede Italiaanse zaak is het ruim opgezet, chique, stijlvol, schoon, rustig en toch… buitengewoon

kindvriendelijk. “Ik geef ze gewoon een appelsapje, een ijsje, de tv gaat aan, kinderen horen er toch gewoon bij? Ik wil hier klanten die het als een dagje uit beschouwen als ze een mooi pak kopen. Het is toch ook een feest?” Maar ja, Hilmi, wat kost dat? Napolitaans maatwerk, merken als Corneliani, Etro, Armani, D&G… “Dat valt reuze mee. Van 400 tot 1300 euro kun je de beste pakken van de wereld kopen. Het is maar net wat je wilt. En zo’n pak gaat jaren en jaren mee. En nogmaals: je wordt een andere man, dat zie jij nu toch ook?” De spiegel knikt: si, signor.

Van deze modelessen hebben we lichtelijk trek gekregen. Mooi. We kennen een fijn Italiaans restaurant: La Perla. Zit ook al weer tien jaar in Deventer, op de Grote Poot in de schaduw van de Lebuinuskerk, het is net verbouwd. Het eten is er fantastisch, authentiek, met fijn e antipasti (hapjes vooraf) net zoals bij Cucina Italiana, iets verderop. Daar zwaait eigenaar Raffaele uit de prachtige streek Puglia de scepter, daar koken ze zoals het hoort: seizoensgebonden. Wie wil, kan er ook een kookworkshop volgen, voor je het weet draai je eigenhandig een Italiaans viergangendiner in elkaar. En verder biedt Deventer heerlijke restaurants als La Sardegna, Da Mario, De Keizerskroon, in de Broederenstraat kun je nog fantas­tische broodjes halen bij Mattie’s Trattoria, door het gezaghebbende Iens (de website) met een 8,7 gewaardeerd en dan weet je het wel, dat heb je het over de top van de top. Allemaal puur Italiaanse producten, authentiek, je merkt aan alles dat eigenaar Mattie Bakker liefde heeft voor zijn vak. En dat is wat Italië in Deventer brengt: de liefde voor het eten, het stijlvolle, la dolce vita. Een vleugje drukte, gezelligheid, maar wel met gevoel voor klasse. Je hoeft er niet eens voor een ticket bij Allitalia te boeken, je hoeft er niet eens uren lang voor te rijden of te treinen. Het is een kwestie van goed kijken en je ziet het; Deventer is een beetje een Italiaanse stad.

RONDOM

Hilmi wil er niet al te bescheiden over doen: “Aldino Moda is behoorlijk trendsettend. Kom, kom, jij hebt best een aardig colbert aan, hoor, niks mis mee, maar ik doe je even een ander jasje aan, kijk: je bent meteen vijf, zes jaar jonger. Dat is wat het is hè: je koopt hier een jasje en je voelt je meteen anders. Hier zorgen onze jasjes ervoor dat een man zijn eigen lichaam terugkrijgt. Geen schoudervullingen, geen geslobber, nee: maatwerk. Je wordt echt een andere man, je wordt namelijk weer helemaal jezelf. Weet je, vroeger ging ik wel eens naar Go Ahead-Ajax, dan gaf Johan Cruijff mij na afloop altijd een hand. Een vriend vroeg: waarom doet Cruijff dat, kent hij jou soms? Nee, helemaal niet, maar ik zag er altijd mooi gekleed uit, dat gaf me uitstraling, dan denken mensen al snel: hé, die is belangrijk. Dat moet Cruijff ook hebben gedacht. Zakenmensen onderschatten dat nog wel eens, maar als je top gekleed bent, heb je meer kans op aandacht en succes. Mensen kijken naar jou, komen op je af.”

17


Italië in Apeldoorn en Zutphen Ook elders in de Stedendriehoek vind je volop Italiaanse roots en invloeden die de geest en de tong prikkelen. In Apeldoorn zitten drie erg goede Italiaanse restaurants: Da Vinci en Sardegna, die vlak naast elkaar in de Van Kinsbergenstraat zetelen zijn de top, maar Roma in de hoofdstraat mag er ook zijn. Bij Da Vinci zorgen de bekende Angelo en Antonio voor een echt Italiaanse sfeer, bij Sardegna ga je voor de huisgemaakte tiramisu. Bij Auberge Navet is er een Frans-Italiaanse keuken, het zit op de Arnhemseweg en is één van de absolute toprestaurants van deze regio. Wie Italiaans wil shoppen, kan naar Solo per lui (wat betekent: alleen voor hem), voor een maat- of trouwpak. De zaak heeft een travelling tailor (reizende kleermaker) die zelfs bij je thuis komt, veel luxer kan het niet, terwijl de prijzen buitengewoon schappelijk zijn. Verder is er in Apeldoorn Saluti damesmode en Escapade. Wie in Zutphen lekker Italiaans wil eten kan terecht bij Vaticano, Costa Smeralda en Giacomo. Maar misschien nog wel het leukste is een bezoek aan Da Nonna Pippina, een Italiaans pastahuisje/delicatessenwinkel, dat gerund wordt door de van origine Zuid-Italiaanse Giusy Rexwinkel-Nicodemo, die geheel in de geest van haar nonna (oma) Pippina de smaak van het zuiden aan ons doorgeeft, op allerlei manieren. Surf gerust eens naar www.danonnapippina.nl.

RONDOM

Carlos van Dijk

18

t s 1n o i t i d E

BOULEVARD DEVENTER 26 JUNI 2011 SPRINT W W W. B RO U W E R S . N L / B O U L E VA R D S P R I N T


Het begint al als je aan komt bij ROC Aventus in Apeldoorn. Je rijdt via een mooi ontworpen inrit de riante parkeerkelder in. Je waant je onder het Vrijthof in Maastricht of het Binnenhof in Den Haag. Vervolgens loop je naar boven naar de grote centrale hal met veel glas. Alles is even mooi afgewerkt. Een schitterend

Innovatie in het Onderwijs

gebouw. Zo’n gebouw waarin je als werknemer of student alleen maar mooie zaken tot stand kan brengen. Innovatief onderwijs in dit geval. RondomZakendoen is op bezoek bij Aventus. En bij Hogeschool Wittenborg Business University. De Hogeschool trok een jaar geleden in bij Aventus. En dat “samenwonen” bevalt erg

20

Internationaal en ambitieus Wittenborg laat zich tijdens de presentatie zien als een ondernemend, internationaal gericht opleidingsinstituut. Ruim 200 HBOstudenten uit 40 landen lopen dagelijks over de vloer. Een aantal nieuwe studierichtingen worden opgezet. In september 2011 starten twee nieuwe masteropleidingen: “innovatie & duurzaamheid” en “Business Administration”. Voor 2012 staan toe-

risme en international Event Management op het programma. Dynamiek alom. De samenwerking met het bedrijfsleven vindt plaats via programmaontwikkeling, stages en seminars door gastdocenten. Directeur Taco Klevering van Bartels ingenieursbureau heeft goede ervaringen met

afstudeerstudenten van Wittenborg, onder andere in Polen. Ook accountantskantoor Mazars is, aldus partner Gerrit Veeneman, actief bij de begeleiding van jonge (student) ondernemers. Het advies van beide heren aan de aanwezige collega-ondernemers is duidelijk: “Probeer gewoon een keer zo´n stagiar(e)”.

Innovatie in stagebegeleiding ROC Aventus is met 15 duizend cursisten, de grootste leverancier van stagairs in de Stedendriehoek. Dat vraagt een behoorlijk apparaat om de juiste fit tussen bedrijf en student tot stand te brengen. Een nieuwe innovatieve Internettoepassing gaat het voor ondernemers èn studenten gemakkelijker maken om elkaar te vinden. Erna van Welsum, hoofd stagebureau bij ROC

Aventus, vertelt enthousiast over de mogelijkheden. “Op afstand kan een bedrijf zien welke stagiar(e) ze in huis nemen. En kan de ondernemers zich in een digitale vitrine presenteren aan de studenten. Op deze manier wordt maatwerk geleverd. En het gaat voor alle betrokkenen sneller resultaat

opleveren. Vraag en aanbod kunnen veel sneller bijeen gebracht worden.” De implementatie van de toepassing loopt. Er kan binnenkort mee gewerkt worden. Na afloop van de presentaties genieten we in de prachtige brasserie van het ROC Aventus van een hapje en een drankje. Allemaal uitstekend verzorgt door de eigen studenten. Stage in het eigen bedrijf. Mooi!

RONDOM

RONDOM

goed. Zeker ook omdat met deze stap het hoger onderwijs in Apeldoorn een mooie impuls heeft gekregen.

21


vertelt een topper uit de Stedendriehoek over zijn of haar grote inspiratiebron. Ditmaal is het woord aan Femke Teussink (1976), fotografe van beroep. Momenteel woonachtig in

‘Ik gebruik mijn camera als penseel’

Amsterdam, maar voornamelijk werkzaam in Deventer, waar ze ook haar eigen studio heeft.

Een beetje een romanticus is Teussink wel. ‘Social media’ vindt ze eng en een televisie heeft ze niet. De fotografe geeft zich liever over aan de literatuur, een prachtig schilderij of de fantasiewerelden in sage, mythes en sprookjes. In alles lijkt Teussink op zoek naar de poëzie. De kunstenaars die haar inspireren lopen uiteen van zangeres Kate Bush tot de Duitse dichter en filosoof Goethe. “Zij vullen mijn hoofd.” In deze monoloog wordt duidelijk waarom. “Van kinds af aan ben ik erg gefascineerd door sprookjes en mythes. Dat zie je ook terug in mijn werk. Ik probeer vaak een soort droomwereld te creëren op mijn foto’s. Ik bedacht me laatst: wij zijn alles zelf. Engelen, elfjes, sprookjes en ook godsdienst: alles is een creatie van de mens. Dat vind ik wel een mooie gedachte.

Tekst: Roy Heethaar / Fotografie: Femke Teussink

‘Jij inspireert mij’ (deel 1) Femke Teussink Op de lagere school vond ik Kate Bush geweldig. De muziek, daar straalt een soort betoverende mystiek van af. Ik vind haar stem erg mooi, maar dat niet alleen. De hele manier van bewegen en hoe ze danst; het fascineert me. De clip bij haar nummer ‘Cloudbusting’ is net een sprookjeswereld. Er zit een wolkenmachine in die clip, dat vond ik als kind zó indrukwekkend. En nu nog, want als ik in mijn auto rijd zie ik soms een dik wolkendek waar dan net één lichtstraal doorkomt die een klein deel van een weiland beschijnt. Zoiets ervaar ik als een cadeautje en ik krijg dan gelijk het idee om daar wat mee te doen.

RONDOM

Niets is perfect

22

De natuur inspireert mij en daarom vind ik het werk van kunstschilder Casper David Friedrich zo fantastisch. Hij kan landschappen heel overweldigend neerzetten en daarmee tegelijkertijd de mens nietig maken.

Voor mijn eigen werk ben ik ook altijd op zoek naar het breekbare in de mens. Ik pluk modellen voor mijn foto’s meestal gewoon van straat. Ik zoek naar schoonheden, maar er moet wel een randje aan zitten. Want niets is alleen maar mooi. Mijn werk heeft bovendien wel iets surrealistisch en dat herken ik ook in het werk van mijn zusje Lotte, die kunstschilder is. In haar schilderijen en tekeningen zit datzelfde ongrijpbare. Fotografie is echt mijn ding, maar ik moet wel zeggen dat ik mijn camera als penseel gebruik. Natuurlijk inspireren andere fotografen mij ook, zoals: Viviane Sassen, Rineke Dijkstra, Erwin Olaf, Anton Corbijn en Helmut Newton. Hun werk is heel verschillend, maar ik vind het allemaal interessant om uiteenlopende redenen. Toch inspireren verhalen mij vaak nog meer dan beelden. Ik weet nog goed dat ik in mijn middelbareschooltijd het werk van Goethe las. Hij is van de uitdrukking ‘Himmelhoch jauchzend, zum tode betrübt’. Dat betekent: ‘hemelhoog juichend, dodelijk bedroefd’. Alles in het leven zit daar tussenin. Niets is perfect. Maar het is ook zo dat je het één niet kunt ervaren als je het andere niet hebt meegemaakt. Waarschijnlijk past dat bij mij. Daarnaast heb ik van Renate Dorrestein en Connie Palmen alles gelezen. De surrealistische stijl van Dorrestein intrigeert mij en het filosofische aan het werk van Palmen vind ik erg goed. Het vult mijn hoofd en verrijkt mijn wereld. Onbewust inspireert me dat toch allemaal in het werk dat ik doe. Dat geldt ook voor de mode en kunstgeschiedenis. Ik vind het interessant dat alles in de mode terugkeert. Dat facet gebruik ik in mijn serie ‘Timeless’. Daarin heb ik foto’s gemaakt van de mode van 1100 tot 1800. Uit iedere eeuw heb ik een kledingstuk gepikt dat ik speciaal heb laten ontwerpen door iemand van de modeacademie en daarvan heb ik uiteindelijk een serie gemaakt van acht portretten. Op een van de foto’s zie je een vrouw poseren met een hoofddoek op. Ze lijkt op een non of moslima, maar in feite moet het een Franse plattelandsvrouw uit 1100 voorstellen. Een mooi voorbeeld van dat alles steeds terugkeert in de mode. Ach, misschien ben ik inderdaad wel een romanticus. Ik heb thuis geen tv, want als ik

televisie heb gekeken weet ik de volgende dag niet meer wat ik heb gezien. Dat is toch erg!? Geef mij dan maar een boek of een gitaar waar ik lekker op kan pingelen, daar haal ik meer inspiratie uit.”

Teussinks expositie ‘Timeless’ te bewonderen bij Galerie Rademakers Femke Teussink werd in Oldenzaal geboren en studeerde in 2000 af aan de kunstacademie Constantijn Huygens in Kampen, met als specialisatie fotografie. Na haar studie streek Teussink neer in Deventer, waar ze vijf jaar woonde. “Fotograaf Erik Geven uit Twello heeft me vervolgens geleerd hoe ik mijn brood kan verdienen als fotografe en toen ben ik voor mezelf begonnen.” Teussink verkaste naar Amsterdam, maar werkt nog steeds voornamelijk in Deventer. “Ik wilde niet voor de gemakkelijkste weg kiezen en rij vaak met mijn auto op en neer. Maar ik denk dat ik ooit wel weer terugkeer naar Deventer. Ik vind het een fijne stad. De IJssel met de uiterwaarden is een plek waar ik heel vaak kom om te fotograferen.” Teussinks expositie ‘Timeless’ is tot 5 juni te bewonderen bij Galerie Rademakers, haar moedergalerie in Amsterdam. Naast haar eigen werk, heeft ze ook verschillende opdrachtgevers. Onder andere het Deventer Ziekenhuis. “Ik moet daarvoor soms ernstige zaken zo goed en mooi mogelijk vastleggen. Het menselijke aspect daarin trekt me heel erg. Zulke opdrachten vormen voor mij de perfecte combinatie met het maken van eigen werk.”

RONDOM

In de rubriek ‘jij inspireert mij’

23


Kristie van Riele, verliefd op ‘haar’Noa Noa En de vrouw houdt van schoonheid

Soms komen ze nog een beetje bleu binnen, haar klanten. Zouden die prachtige kleren hen wel staan, zou het kunnen, is het niet té jong? Maar het Deense merk Noa Noa verleidt en laat verleiden, er kan geen vrouw tegenop… Kristie van

RONDOM

Riele (32) over haar grote passie.

24

Haar lofzang op de stad is geen vanzelfsprekende. Met een glimlach vertelt ze dat ze een geboren en getogen Zwollenaar is, opgegroeid in de ondernemersfamilie Van Riele, slagers en horecamensen. Ze deed de Hotelschool met het idee eveneens de horeca in te gaan, maar er was een zucht naar meer. Dus studeerde Kristie ook pedagogiek aan de Hogeschool Amsterdam en daar wilde ze iets mee. Toen de tsunami in december 2004 onder meer Sri Lanka in rouw dompelde, wilde ze er naartoe. “Als vrijwilliger. Het hele land lag in puin, ik wilde iets goeds doen, dacht de wereld te gaan redden. Toen ik daar kwam, bleek hoe moeilijk dat is. Het echte ontwikkelingswerk is niet: een zak geld erheen brengen en alles weer even op poten zetten. De mensen zelf moeten het weer kunnen opbouwen. Ik heb er in weeshuizen gewerkt met kinderen, maakte dagprogramma’s, coördineerde. Maar na een jaar realiseerde ik me dat ik niet altijd blijven kon, dat het weer tijd werd te vertrekken. Ik kreeg zo’n

band met die kinderen, als ik langer was gebleven, was het te wrang geweest om ze weer te verlaten.” Terug in Zwolle, terug bij haar ouders, zette ze de catering op van het familiebedrijf. Maar ze miste iets. “De creativiteit. Ik was al járen fan van Noa Noa en dacht op een goede dag: ik loop daar eens binnen, ik was als klant toch al kind aan huis. Heb gewoon gevraagd: hoe doe je dat nou, een franchise openen? Vervolgens heb ik het hoofdkantoor gebeld en kon ik langskomen. We wisten het meteen: wij willen met elkaar verder. De vraag was alleen waar. Deventer stond al op hun verlanglijst en het pand was zo geregeld. Hahaha, ik had geen papieren, niks, blijkbaar hadden ze een groot vertrouwen in me.” Haar kracht was: de intense liefde voor het merk. Haar collega Anja, die ze kende van de franchise in Zwolle en die ze meenam naar Deventer, begreep de match tussen Kristie en Noa Noa wel: “Zij houdt gewoon heel erg van heel mooie dingen.” Kristie beaamt: “Ik werd vroeger al superblij als een rok aan de binnenkant een kantje had. Dát is Noa Noa. En ik had eens een vriendje, zijn moeder was agente van het merk, dus dat hele huis hing vol met Noa Noa, ik dacht dat ik gek werd…” Ze vertelt over de kleuren, het bloemrijke, hoe de stoffen gesneden zijn, in al zijn eenvoud toch buitengewoon creatief met al die verzorgde details. En: “De kleding is gewoon super vrouwelijk. Voor alle leeftijden, alle stijlen, van sportief tot klassiek. Het mooie is: geen één vrouw is hetzelfde en toch kan iedereen hier slagen.”

RONDOM

Tekst: Robert Heukels / Fotografie: Noa Noa

Dat pand in de Grote Overstraat, op nummer 12, had onmiddellijk haar hart veroverd. Kristie van Riele: “De straat was zo leuk, de gevel zo mooi. Alle oude elementen in dit pand zijn bewaard gebleven, de voordeur is nog echt in Jugendstill. Het paste perfect, dat beeld van Noa Noa in zo’n oud pandje. Deventer is wat dat betreft een schitterende, authentieke stad . Het heeft bewaard wat zoveel grote steden niet meer hebben, met al die kleine straatjes, die oude gebouwen, de historie. En er zitten veel kleine ondernemers, die het onderling heel gezellig hebben. Er worden in deze stad ook zoveel dingen georganiseerd, die vrijwel allemaal gratis toegankelijk zijn, dat is uniek.”

25


Kristie: “Je koopt niet alleen kleding, je koopt ook een sfeer, een emotie. Eén van de mooiste ervaringen hadden we eens bij een modeshow. Een vrouw zei: ik ben er te dik voor. Ik zei: welnee, pas maar eerst. Ze deed het en alles stond haar geweldig mooi. Die vrouw was meteen gelukkig.”

RONDOM

Het beeld van Noa Noa in deze zomer wordt bepaald door Lea Dam Jensen, de nieuwe hoofdontwerpster. “Vroeger kwam alles uit het brein van twee broers, maar de invloed van Lea is duidelijk zichtbaar. De roklengtes zijn wat korter en ze wordt duidelijk geïnspireerd door India, de Griekse mythologie en haar droom ooit op het platteland te wonen. India combineert oud en nieuw, de Sirenes uit de Griekse cultuur staan voor verleidelijke vrouwen en de relaxte linnen stijl, de natuurlijke materialen, zijn echt gebaseerd op haar hang naar natuur.”

26

Moet een weliswaar steeds hipper wordende stad als Deventer niet wennen aan het bloedmooie, wereldse merk? Kristie: “Ja, dat merk je nog wel een beetje. Mensen denken ook vaak dat Noa Noa Frans is en dus klein valt, maar het is Scandinavisch, dús perfect voor de Noord-Europese vrouw. We vullen een gat in de markt, zijn één van de weinigen die mikken op het midden- en hoog segment als het gaat om stijl en prijs. Maar ik denk dat we met onze gastvrijheid en de supergezellige sfeer die we creëren de mensen steeds weer naar ons toe trekken. Ik merk nu al dat er echt fans zijn. Mijn ambitie is dat Noa Noa hier echt een begrip wordt, dat vrouwen het echt als hún merk gaan zien. Wat dat betreft ben ik wel een beetje een evangelist, ja, dat mag je best zo zeggen, ha! Ik word al boos als mensen zeggen: o nee, véél te jong, niet

voor mij! Het is eigenlijk zo dat we mikken op 35 plus, door de nieuwe ontwerpster inmiddels iets jonger…” Met enige ontroering: “Weet je, ik heb een klant, die spáárt echt voor ons. Die koopt stukje voor stukje, setje voor setje. Dat vind ik zo geweldig.” Het is klip en klaar, deze dame is vol met inspiratie en passie. Daar komt ze alweer aanlopen met de brochures van de najaarscollectie die in juli aankomt. “Die is nóg iets modieuzer en het wordt echt een vestenseizoen. Mooie breisels, mooie kleuren…” mijmert ze. Ze zou best zelf ook wel eens willen ontwerpen, wie weet gaat ze verder in visual merchandising, ach, dromen en ambitie genoeg. Voorlopig loopt ze rond in de wereld vol schoonheid. “Alleen al het inkopen van nieuwe collecties, dat is zo leuk. Dan gaan we naar het hoofdkantoor, een prachtige boerderij in Geldermalsen, helemaal in Noa Noa-stijl. Dan mogen we zelf passen. En zelfs al denk je wel eens: nee, dit is het niet helemaal, dan trek je het aan en ben je toch weer verliefd…”

Noa Noa dit seizoen Dit seizoen neemt Noa Noa je mee op een reis in kleur, patronen en prachtig vloeiende materialen, in een oneindige wereld van plezier en vrijheid in een exotische locatie. De ontwerpen zijn geïnspireerd door het indrukwekkende universum en de specifiek de prachtige eilanden van het Caribische gebied. Het is de expressie van zomer, licht, helderheid en vrijheid welke in de collectie tot uiting komt. De nadruk ligt op eenvoudige ontwerpen, zonder daarbij de het karakter van Noa Noa te verliezen. De rode lijn in de collectie is een moderne, trendy look, gecomplementeerd met de echte Noa Noa details. Summer Pleasure: De focus van deze lijn is de feestelijke zomer. Prachtige zijden jurkjes met mooie elegante details en zwierige lange jurken; de trend van deze zomer. De kleuren lopen uiteen van zachte pastels tot helder turquoise. Beach: Easy living De focus van dit thema is zorgeloos, stressvrij en relaxed leven aan zee. Hier kan de moderne vrouw genieten van haar vrije tijd in heerlijke losse, luchtige materialen. Dit thema biedt een mix van shorts, korte en lange rokken en zomer jurkjes. Natuurlijk ontbreken de talrijke accessoires niet. De kleuren zijn geïnspireerd op de jungle en de zee. May flower: The colours of nature In deze unieke lijn worden uitsluitend stoffen gebruikt die met groente zijn geverfd. Deze stoffen worden met de hand geverfd door de bevolking van Chang Mai, een dorpje in het noorden van Thailand. De productie is gelimiteerd, maar wordt met liefde voor de natuur gemaakt. Reis met ons mee door de avontuurlijke collectie van Noa Noa en vindt de mystiek van een droomeiland.

RONDOM

O, ze hebben ze genoeg binnen zien komen, de weifelende dames. De reacties: prachtig allemaal, maar niet te frivool, te jong, te duur? Anja: “Totdat ze het gaan passen en zichzelf zien opfleuren. Ze zien in de spiegel ineens een andere vrouw. Die straalt. Je ziet dat zo’n vrouw haar eigen schoonheid weer herkent. Dat is zo mooi om mee te maken.”

27


‘Wij hebben alles in huis’

Coen Geers, fysio- en manueel therapeut uit Epse, heeft een doel. “Wij willen dat mensen de beste zorg krijgen, omdat ze dat verdienen.” Dit is zijn leerzame verhaal, het verhaal van FysicX, dat breed is neergezet, met steeds meer specialisten in dienst. “Het is met een werkplek zoals met een voetbalclub: iedere speler

RONDOM

is onmisbaar, dus iedereen moet zo snel mogelijk weer fit zijn.”

28

Voor meer informatie over Fysicx, surf naar www.fysicx.nl en voor meer informatie over Coen, zie ook www.geersfysio.nl

Wat is de filosofie? “We hebben een multidisciplinair concept omdat we voor iedereen precies de juiste zorg willen bieden. Op maat gesneden. Als iemand binnenkomt met lage rugklachten, die wij zelf niet zo gemakkelijk kunnen verhelpen, vind ik het belangrijk dat ik die klant wél goed kan doorverwijzen. Alles draait om het juiste spoor, dat moet worden uitgezet voor de klant. Daarvoor heb je een goed netwerk nodig, dat je weet: die man of vrouw moet naar die orthopeed, die klant naar die psycholoog of die klant naar het sport medisch adviescentrum. Iedereen heeft zo zijn specifieke klachten en dingen. We hebben hier veel topsporters rondlopen, maar ook de oma van 96 die beter achter haar rollator wil lopen of de baby met bewegingsproblematiek willen wij kunnen helpen.” En natuurlijk de mensen die thuiszitten en weer aan het werk willen? “Dat is een heel belangrijke groep. Als het om arbeidsre-integratie gaat, leg ik het altijd zo uit: voor een voetbalclub is iedere speler onmisbaar, je wilt eigenlijk altijd dat zo’n speler zo spoedig mogelijk weer kan voetballen. Maar zo is het in een bedrijf ook. Je werknemers zijn je kapitaal. Het is voor iedereen het beste wanneer mensen met klachten zo snel mogelijk terug kunnen komen op hun werkplek. Dat ze weer lekker in hun vel zitten, weer fit zijn. Ik houd mensen dan altijd voor dat er een wederzijdse verplichting is tussen werkgever en werknemer, dat de thuissituatie ook belangrijk is, dat soort elementen spelen allemaal een rol. Het is evident dat men elkaar nooit als een tegenpartij gaat zien, dat er samen alles aan gedaan wordt zo’n werknemer weer klachtenvrij en blij op die stoel te hebben.” En wat maakt jullie daarin zo uniek? “Dat ons team uitermate breed is, met heel veel specialisten en dat we iedere klant multidisciplinair kunnen testen. Dan zegt een bedrijfsarts of een leidinggevende: ‘Goh, kun je deze man of vrouw eens beoordelen, want diegene heeft wat klachten.’ En dan wordt er

eerst door ons gekeken wat er nou eigenlijk aan de hand is en wát we zo’n persoon dan kunnen bieden. Misschien heeft diegene helemaal geen psychische hulp nodig zoals verondersteld, maar zit er gewoon even iets mis in het lichaam. Of andersom. Wij hebben allemaal wetenschappelijke lijsten die we laten invullen, testen breed en bieden vervolgens zorg op maat. En dat traject werkt hartstikke goed, juist door die drie poten die wij binnen het bedrijf hebben. Wij hebben alles in huis.” Dat is ook wat jij wilde, dat alomvattende? “Ja, dat is waarom wij hiermee begonnen zijn. Ik vind dat heel interessant; voor ieder probleem een specialist in huis hebben. Nu is er ook, bijvoorbeeld, een diëtiste. We merkten toch dat bij een aantal bedrijven het probleem om de hoek kwam kijken dat er mensen te zwaar bleken. Beter is dan om preventief aan de slag te gaan, te focussen op bewustwording, dat mensen zich realiseren dat een bepaalde mate van overgewicht tot klachten kan leiden, dat er een percentage is dat diabetespatiënt kan worden. Wij gaan daar dan gezamenlijk iets aan doen, om dat te voorkomen. Met wij bedoel ik inclusief werkgevers, die moeten niet willen dat ze mensen in de toekomst gaan missen.” Ik had een beeld van allemaal bewegende mensen bij Fysicx, maar in jouw verhaal zit ook veel bewustzijn… “Gedragsverandering is heel essentieel. Wij moeten met onze boodschap binnen komen in de hoofden van mensen die neigen naar ongezond gedrag. Het is veel beter dat ze zélf de conclusie trekken dat ze gezonder moeten leven, dan dat wij ze moeten gaan behandelen omdat er toch iets mis is gegaan. Discipline is iets wat uit mensen zelf moet komen. Hebben ze wel eerst besef nodig.”

wat wij gaan aanpakken: de houding. En het eetgedrag. Als het om veel bewegen en beter eten gaat, is er nog een heel terrein te winnen. Ook naar de basisscholen toe.” Waar zijn jullie nou écht goed in, dat je zegt: dat kunnen wij toch wel… Het probleem oplossend denken en daarmee voor iedere patiënt de juiste therapieoplossing trachten te vinden. Zo word het herstel bevordert en krijgen we de patiënt weer in beweging op het voor hem of haar gewenste niveau. Je hebt het in je genen natuurlijk. Jij bent fysiotherapeut van Go Ahead Eagles, jouw vader André was dat natuurlijk ook… “Ja, precies en mijn vader was ook al zo’n duizendpoot. Die deed echt van alles. Mensen vragen wel eens: maar werk je nou bij Go Ahead of bij FysicX of… wat doe je nou eigenlijk? Eerlijk gezegd: ik doe het allemaal. Blijkbaar hebben wij van Geers een enorme energie. Ik weet niet beter dat ik zes dagen per week werk, alleen zondags ben ik vaak vrij.”

Wat jullie doen vereist een waanzinnige organisatie. “Is ook zo. Kijk maar eens op onze site, wat wij allemaal doen. Dat is gigantisch veel en breed. En vereist enorm veel structuur. Want we willen wel iemand per se binnen 24 uur helpen.”

Wat is nou het mooie van het vak? Ik ga er vanuit dat iedereen een gezond lichaam heeft, uitzonderingen daargelaten, dus er zou natuurlijk herstel plaats moeten vinden . Er kunnen echter herstel belemmerende factoren aanwezig zijn . In het onderzoek analyseren we wat die zouden kunnen zijn en middels behandeling gaan wij dan deze belemmeringen proberen weg te halen. Dat is toch prachtig om te doen? Die puzzel naar het werkelijke probleem, dat dan oplossen en vanuit daar kijken hoe het probleem structureel weg kan gaan. Dát is het mooie.”

Wat zijn nou de meest voorkomende klachten waarmee jullie geconfronteerd worden? “Je ziet toch dat heel veel mensen achter een bureau werken en daar rugklachten bij krijgen. Nek, schouder, onderrug… Fysiek is het werk dan te passief, er wordt te veel met alleen het hoofd en vingers gewerkt. Dus

Kom je bij Fysicx nou veel van die beroemde sporters tegen? “Ook. Schaatsers, wielrenners, voetballers, tennissers, volleyballers, ik kan eindeloos zo doorgaan. Maar ik zeg altijd: fantastisch om met ze te werken, maar we zijn er wel voor iedereen.”

RONDOM

Coen Geers van Fysicx

Het is de drieluik die het hem doet. FysicX, gezeteld in de Scheg, staat voor fysio/manuele therapie en medische training. Maar ook voor Preventie, Werkhervatting en Reintegratie. En tenslotte voor: Sport Medisch Adviescentrum. En dat alles heeft nog met elkaar te maken ook, zo zegt Coen Geers, de grote man achter FysicX.

29


Boode in Bathmen

Brink 10, Postbus 15, 7437 ZG Bathmen T (0570) 542 600 F (0570) 541 878 info@boode.nl www.boode.nl

LUNCH& DINER

A la carte restaurant de Brasserie

van Boode is geopend van dinsdag tot en met zondag* voor lunch van 11.30 uur tot 17.00 uur en diner van 17.00 uur tot 21.30 uur. *Op zondag vanaf 15.30 uur.

Wij vragen, Ernest Loor antwoordt… Beste Ernest,

Wat me opvalt is dat de advocatuur in Nederland door ons, de media, nogal karikaturaal wordt neergezet. Mooie maatpakken, snelle auto’s, soms spelen ze ineens in een film (Jan-Hein Kuijpers), soms zijn ze avonden lang bij Pauw & Witteman (Bram Moszkowicz). Blijkbaar zijn mode, design en lifestyle belangrijk, gaat het om uitstraling. Toen in de zaak Wilders enigszins alternatief geklede en gesoigneerde advocaten tegen hem pleitten, wist PowNews daar meteen de nadruk op te leggen. Vertel ons eens, is het imago echt steeds belangrijker of win je zaken toch nog steeds vooral op inhoud? En wat vind je van het geschetste beeld?Hartelijke gegroet, Robert Heukels

KOM DINEREN AAN DE KEUKENTAFEL BIJ BOODE vanaf 10 personen 09-05-2011 16:32:34

Beste Robert, Zeg eens eerlijk; wiens woord blijft langer bij je hangen? Het woord van Andries Knevel of dat van Jan Mulder? Cicero, de belangrijkste redenaar uit de Romeinse oudheid, zei het al: ‘bewondering oogst de redenaar allereerst om zijn stijl. Maar stijl moet nooit een doel in zichzelf worden. Het is slechts het machtigste middel waarmee een redenaar zijn doel bereikt’. Voor de advocatuur bestaat dat doel uit twee onderdelen: zaken winnen en zaken binnen halen. Bram Moszkowicz beheerst die onderdelen als geen ander. Denk maar niet dat hij ’s avonds laat bij Pauw & Witte­ man zit om de kijker haarfijn uit te leggen welke jurisprudentie tot vrijspraak zou moeten leiden. Commerciële overwegingen leiden hem naar die praattafel. Ten slotte moet hij naast zijn Maserati ook een aantal exvrouwen onderhouden. Om zaken te winnen is inhoud uiteraard belangrijk. Maar wist je dat de eerste indruk van een persoon voor 55% door uiterlijk en lichaamstaal wordt bepaald en 38% door

de stem? Dan hou je nog een magere 7% over voor de inhoud. Bedenk daarbij dat rechters ook gewoon mensen zijn en aan die rechters steeds hogere productie eisen worden gesteld. De fabriek ‘De Rechterlijke Macht’ bepaalt hoeveel minuten rechters mogen besteden per soort zaak. De eerste indruk kan onder die efficiency druk dus best belangrijk zijn. Je gaat je bijna afvragen of die 7% nog wel het trouw bijhouden van de jurisprudentie rechtvaardigen. Pownews, youtube, facebook; we leven nu eenmaal in een beeldcultuur en hebben een spanningsboog van nog geen 30 seconden. Dan moet het ook in die seconden gebeuren. En kennelijk kom je met een maatpak sneller onfeilbaar over dan in een gebreide trui. Maar vergeet niet dat het beeld dat je schetst, wordt gevormd door een paar paradijsvogels uit het strafrecht. Eerlijk gezegd, vind ik die paradijsvogels juist wel een verademing binnen een beroepsgroep die nou niet bepaald uitblinkt in toegankelijkheid. Binnen de advocatuur is het heel salonfähig om toch vooral te roepen

dat het om de intellectuele uitdaging gaat. De advocaat positioneert zich ten opzichte van zijn collega’s graag als hoeder van de rechtsstaat, wars van uiterlijk vertoon; een andere vorm van ijdelheid die minstens zo vermoeiend is. Weet je waar het uiteindelijk om gaat? Het moet gewoon bij je passen. Niets meer en niets minder. Bij Bram Moszkowicz past nu eenmaal een maatpak en een 30 jaar jongere vriendin. Net als het dorpscafé en de oude jenever passen bij de gebroeders Anker. Met de stijl die hem past, kan de redenaar zijn doel bereiken. Kijk en als je dan, gestoken in je maatpak, wel de laatste jurisprudentie bij het pleidooi voegt, win je de zaak. En daarmee een tevreden klant. Ik groet je hartelijk!

Mr. Ernest Loor Justus Advocaten Mr. H.F. de Boerlaan 32 7417 DB Deventer

RONDOM

RESTAURANTMEETINGLOUNGEBARPARTYand more... AdvertentieBoodeRondom.indd 1

FEESTEN&VERGADEREN

31


VRIJDAG IN ZUTPHEN Chapoo!

Er wordt hard gewerkt in deze regio. Maar

www.chapoo.nl

zeker als de zon schijnt en de zomer het

Terras: het interieur wordt doorgetrokken naar het terras: een zeer geslaagde mix van hip en klassiek.

stadsbeeld kleurt, zetten we de zaken graag voort op de prachtigste terrassen van

overdag valt er van alles te zien. En een beetje mensen (be-)kijken is al gauw een fijne bezigheid.

Food & Beverage: Chapoo! heeft een mooie wijnkaart; voor de vrijdagmiddag lijkt de Argentijnse Chardonnay een winnaar. Wij worden hier wel gelukkig van.

Bezoekers: de gemiddelde leeftijd ligt rond de dertig, de mensen zijn goed gekleed; je ziet er veel stropdassen.

Uitzicht: het café bevindt zich midden in het winkelgebied van Zutphen, dus zeker

Nederland. Rondom zocht uit waar we het beste kunnen zetelen, en waarom…

De ultieme Rondom Terrassentest in de Stedendriehoek

32

www.vaticanoforno.nl

Terras: het terras heeft een klassieke uitstraling, met vierkante tafeltjes en (donker)rieten stoelen. Uitzicht: Vanaf het terras heb je uitzicht op de Groenmarkt in Zutphen, waar het altijd druk en gezellig is. Bezoekers: op het terras vind je bezoekers van alle leeftijden. Je ziet er ook toeristen na een dagje winkelen. (Te herkennen aan een fototoestel en veel, héél veel tassen). Food & Beverage: hier kun je eten volgens het Sharing Food Concept. Alles kan in elke functie en samenstelling bereid worden. Ideaal wanneer je met een groep gaat eten. Of gewoon geen keuzes kunt maken.

De ‘zware’ opdracht Rondom Magazine ging op zoek naar de leukste, mooiste en gezelligste terrassen in de Stedendriehoek en vond dit uiteraard een zeer fijne opgave. Zo fijn dat werd besloten er meteen een heel weekend voor uit te trekken. En alhoewel terrassen geen offi­cieel werkwoord is bleek Rondom hier

verrassend goed in. Het ultieme Stedendriehoek terrasweekend ziet er als volgt uit: Op vrijdagmiddag gezellig met de collega’s borrelen en daarna uit eten op geheel eigen wijze in Zutphen. En zoals het hoort op vrijdagavond een nachtmutsje. In Hanzestad Deventer wordt op zaterdag een hele dag geterrast. De dag begint met

befaamde appeltaart en eindigt met de altijd prachtige zonsondergang aan de IJssel. Op zondag is het tijd om uit te rusten van het weekend en wordt er de hele dag lekker lui gelounged in Apeldoorn. En zie daar; een weekend ultiem terrassen in de Stedendriehoek.

De Wijnhuistoren

achter je als je hier op het terras zit; de eeuwen­oude waag is één van de trekpleisters van Zutphen.

Terras: een zonnig terras met vrolijke bloemen en gezellige ronde tafeltjes.

Bezoekers: dankzij de centrale ligging en het opvallende gebouw komt hier een zeer gevarieerd publiek.

www.wijnhuistoren.nl

Uitzicht: De Wijnhuistoren zit aan de overkant van Vaticano Forno en biedt dus ook uitzicht op de Groenmarkt. Maar kijk vooral

Food & Beverage: er moet natuurlijk wijn gedronken worden bij De Wijnhuistoren.

We kiezen een Pinot Grigio uit Venetië van de uitgebreide wijnkaart.

RONDOM

RONDOM

Tekst: Samyra Frijters / Fotografie: Niels van Diemen

Waar moeten we naar toe deze zomer?

Vaticano Forno

33


ZATERDAG IN DEVENTER A Taste of Honey www.atasteofhoney.nl

Terras: modern meets hippy, lange tafels met zachte kussens, romantische bistrosetjes en een indrukwekkende verzameling ‘huilende zigeunermeisjes’ aan de muur.

Bezoekers: een allegaartje. Alle leeftijden en een zeer gevarieerd publiek. Stamgast is de (zeer fluffy en lekker luie) hond van het café die altijd in de tuin ligt. Food & Beverage: zelfgemaakte appeltaart met een echte ‘A taste of Honey’ gigantische kop koffie verkeerd.

De Dikke van Dale www.dikkevandale.nl

Terras: traditioneel terras afgebakend met vrolijke boompjes en plantenbakken.

Uitzicht: mooie (afgebakende) stadstuin, dus het uitzicht reikt niet ver. Desalniettemin is er dankzij de bonte verzameling parafernalia genoeg te zien.

Uitzicht: je ziet vanaf het terras de Mariakerk en als je echt je best doet de Lebuïnuskerk. Dankzij de ligging (vlakbij de IJssel) waait er af en toe een heerlijk verkoelend briesje.

De Tobbe www.de-tobbe.nl

Terras: grote fijne loungebanken met witte kussens, maar ook authentieke terrasstoeltjes voor aan de kade. Doe als de rest en zet je stoel aan de kade, slippers uit en met je voeten op de kadebalk.

Bezoekers: voornamelijk een volwassen publiek en een geliefde locatie voor zakelijke afspraken. Food & Beverage: er is een grote keus aan hoofdgerechten; een duo van lamsrack en lamshaasje met gepofte knoflook lijkt favoriet.

Bezoekers: van alles en nog wat, op de loungebanken wordt er nog wat ge(net) werkt, maar aan de kadebalk zie je vooral zonaanbidders of bezoekers bewapend met een boek. Food & Beverage: populaire drankjes zijn het witbier van Grolsch en rosébier van Wieckse Witte.

Uitzicht: prachtig uitzicht over de IJssel, waar zomers veel bootjes varen. Aan de overkant zie je mensen op de kleine strandjes liggen.

www.goestingetenendrinken.nl

RONDOM

Terras: het terras is strak en modern. De stoeltjes zijn zwart met metalen leuningen.

34

Uitzicht: prachtig uitzicht op de Brink en hét middelpunt van dit stadsplein, de fontein. De zon staat vrijwel de hele dag op dit terras.

Bezoekers: liefhebbers van lekker eten en drinken. Maar ook een populair café om te vergaderen of (net)werken.

Uw

va k a n t i e wo n i n g . . . ?

Food & Beverage: hier bestel je Wine per Glas. Dus niet alleen de huiswijnen, maar alle wijnen van de kaart. Een lekker zomers drankje: Rosecco Follador, een mix van prosecco en pinot nero.

Met wie gaat u aan tafel? Ondernemen is nieuwe perspectieven zien, grenzen verleggen, verder bouwen aan de organisatie. Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs in Apeldoorn staat u daarbij terzijde. Met dienstverlening die een stap verder gaat. We verdiepen ons in uw organisatie, zijn betrokken bij alle facetten van ondernemen en adviseren u bij het nemen van grote en kleine beslissingen. Bijvoorbeeld als het gaat om uitbreiding, overnames of export. Wilt u eens met onze adviseurs aan tafel om uw situatie te bespreken? Bel onze vestiging in Apeldoorn.

Een stap verder

w w w . l a b e l l av i ta . n u

Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs H. (Henry) van Hattem AA, telefoon: 06 10 72 38 61 Drs. J. (Jaap) van Beek RA, telefoon: 06 42 30 93 51 Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn Telefoon: 055 539 93 99 Apeldoorn@visser-visser.nl, www.visser-visser.nl

RONDOM

Goesting

35


ZONDAG IN APELDOORN Stadscafé van Kinsbergen www.vankinsbergen.nl

Terras: houten loungebanken met kleurrijke kussens. Op de grond ligt grint en er staan twee grote, zwarte parasols. Bekijk het programma want er is hier vaak live-muziek. Uitzicht: het terras is afgebakend, maar erg groot. En zonnig!

Bezoekers: de gemiddelde leeftijd lijkt zo rond de dertig te liggen. Het terras is zeer geliefd en altijd druk bezocht. Binnen is er de mogelijkheid een aparte ruimte te reserveren voor een (vergader)lunch. Food & Beverage: op de ‘drank and bites’ kaart staan diverse (yummy) borrelhapjes.

De Brugwachter www.debrugwachter.nl

Uitzicht: het terras ligt iets buiten het centrum. Vanuit daar heb je een mooi uitzicht over het kanaal. En vergeet niet even binnen te kijken, het restaurant is prachtig ingericht.

Bezoekers: omdat het restaurant veel functies heeft (bistro, bar, terras, recepties, etc.) zie je ook hier een zeer gevarieerd publiek. Dankzij het stijlvolle interieur is het een restaurant waar het zien en gezien worden is, dus trek je meest classy outfit uit de kast.

Maak dit het liefst af met een grote piloten zonnebril. Food & Beverage: bij het ontspannen zondagmiddagloungen horen natuurlijk huisgemaakte tapas.

Stijlvol terrassen

RONDOM

Hartstikke leuk zo’n weekend op het terras, maar wat moeten we erbij dragen? Terrassen zijn van oudsher een plek waar het zien en gezien worden is. En hoewel je je op sommige terrassen uitstekend achter een krant-op-ouderwets-formaat kan verstoppen, is dit toch een stuk minder gezellig dan in het volle zicht en de volle zon zitten.

36

Must haves voor in je kast Voor de vrouwen is het van groot belang op zijn minst een maxi-dress en een palazzobroek te hebben. Een maxi-dress is precies wat je denkt dat het is. Kies voor iets met drukke prints in felle kleuren. Ook de polkadot is dit seizoen weer helemaal hip.

De palazzobroek heeft een wijd uitlopende pijp en vaak een (drukke) print. Tip; draag deze broek met een tailleriem en hakken om te vermijden dat het vormloos wordt. Mannen dragen dit seizoen een leren jack. En dan niet van woest, stoer, zwart leer, maar van soepel, luchtig leer dat een perfecte pasvorm heeft. Het leren jack mag – als het aan voorgaande eisen voldoet - zelfs het colbert vervangen. Uitpuilende broekzakken worden dit seizoen niet getolereerd, maar gelukkig kunnen de mannen een rugtas dragen. Wil je het helemaal goed doen, dan schaf je een chic exemplaar van Ermenegildo Zegna aan. Maar ook het iets minder kostbare G-Star verkoopt dit seizoen mooie rugtassen.

Zomerdrankje van 2011

Hét drankje van deze zomer, scroppino, is vanaf medio juni in zo’n beetje alle Nederlandse horeca te verkrijgen. Dit is fantastisch nieuws, maar wat is een scroppino eigenlijk? Een scroppino is een combinatie van wodka, prosecco en citroensorbetijs. Het drankje is deze zomer ready-made te koop, maar het is ook een superdrankje om zelf in elkaar te knutselen tijdens een barbecue of zomers etentje.

RONDOM

Terras: elke tweede zondagmiddag van de maand kun je hier heel fijn loungen op het terras met live-muziek en tapas. In de zon of heerlijk wegkruipen in de lommerrijke schaduw van de parasols.

37


Zeg je Bultman, dan zeg je autoverhuur. Het familiebedrijf dat al vanaf 1923 bestaat heeft bovendien sinds 1994 het Car Beauty Centre. Zoals Dave Bultman zegt:

RONDOM

“Het gaat wel over je heilige koe.”

38

Hoe word je dat, dé carwash van Deventer? “Wij onderscheiden ons echt door een persoonlijk contact. Je ziet mega wasstraten uit de grond komen, volledig geautomatiseerd. Prima. Maar zeer onpersoonlijk. Ik denk dan toch: het is wel je heilige koe, een flinke investering vaak, daar mag je niet mee omgaan alsof het een ondergeschoven kindje is. Vaak zie je dan een student, die daar echt staat om zijn centjes te verdienen. Dat wil ik allemaal niet. Ik wil dat een klant rustig door mijn mensen wordt ontvangen, kopje koffie, uit de auto, wij zetten de auto voor de klant in de machine en we bewerken het, mét de hand, van te voren ook nog voor. Even heel goed kijken of er geen schrammetje of deukje ergens zit, iets wat kwaad kan tijdens het wassen. Ik wil echt dat mijn mensen er heel bewust mee bezig zijn.” Duurt het dan niet allemaal te lang, stel nou dat ik haast heb? “De bewerking van de auto is maximaal twee minuten en van A tot Z duurt het vijf minuten. Want je kunt ook nog gratis even stofzuigen bij ons. We hebben nu een machine bijgeplaatst waardoor de velgen worden meegenomen, wordt het extra schoon. Altijd innoveren, hè.” Dave kan er passioneel over praten. Het is duidelijk dat hij zijn vak beleeft. “Ja, maar ik heb service altijd heel belangrijk gevonden. Dat komt natuurlijk extra omdat het een familiebedrijf is, je voelt het echt als ‘je eigen’. Mijn opa, die 86 is geworden, hielp nog tot in de lengte der jaren mee en voor ons, de jongeren, was het belangrijk snel je rijbewijs te halen, dan kon je ook je steentje bijdragen. Zo ging dat bij ons. In 1994, toen de carwash werd geopend hebben we het plein hier omgedoopt tot het Jan-Willem Bultman sr. Plein. Hij was toen al ziekelijk en we hebben hem met een

Rolls Royce door de wasstraat gereden. Mooi man. We hadden ook een traditie met Amerikaanse wagens, daar zijn we dealer van geweest…En alle generaties hebben dezelfde tik: gek van oude auto’s.”

‘Het is altijd mooi als een bedrijf jouw naam heeft’ Vader Ad (“Die is nog dagelijks heel erg betrokken”), oom Dick (“Dat is de man van het financieel toezicht”), broer Arjan en Dave (“wij hebben nu de dagelijkse leiding”), de mannen van Bultman zetten de traditie met tomeloze energie voort. En er komt al weer een nieuwe generatie aan. Dave: “Ik heb twee zonen, van negen en zes, die zijn nu al verzot op auto’s én autowassen. Die gaan natuurlijk graag met die hogedrukspuit aan de gang. En als ze wel eens in de zaak zijn, staan ze achter de balie de klanten te woord. Heel netjes: ‘Kunnen wij u helpen, onze vader komt er zo aan, hoor.’ Mooi om te zien. Mooi dan ook dat je bedrijf jouw naam heeft. Dat geeft het iets persoonlijks.” En dan is het dus ook dat je geen nee kunt verkopen. Dave: “Mijn broer en ik doen om en om storingsdienst. Ik heb wel eens midden in de nacht een bakkerij aan de lijn gehad. Die stonden met pech. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik niet heel snel hulp kon sturen en ben toen maar zelf de vrachtwagen ingestapt. Dat is dan toch je stukje service. Het is in de transportwereld heel belangrijk dat je dag en nacht bereikbaar bent. Je klant is jouw boterham. En ach, ik heb altijd geweten dat ik dit vak in ging. Als jonge jongen al heel snel die keuze gemaakt. Opleidingen erop aangepast, begonnen als monteur en via allerlei stappen het bedrijf over genomen. Ik ben nergens te beroerd voor, het bedrijf moet draaien.”

RONDOM

BULTMAN CAR BEAUTY CENTER

Opa Jan-Willem was er al eentje met ondernemingszin. Achtentachtig jaar geleden besloot hij de stoute schoenen aan te trekken en begon een handelsonderneming. Zijn zoons pakten het over en langzaam maar zeker ging het van de handel in automaterialen naar een autoverhuurbedrijf. In de jaren zeventig nam het een vlucht, de expansie was niet meer te stoppen. En anno 2011 zegt kleinzoon Dave: “De handelsgeest is altijd aanwezig gebleven, het zit in ons bloed altijd weer te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Het was mijn oom die sterk het idee kreeg dat er een opkomende markt was, hij dacht dat het goed was om naast de verhuur ook een wascentrum te openen. Zo zijn we steeds verder gegaan met differentiëren, zijn we blijven inspringen op de conjunctuur.” Met inmiddels vestigingen in Deventer, Apeldoorn, Emmeloord, Harderwijk en Zwolle bepaalt Bultman het straatbeeld. “Overal zien ze de blauwe busjes van Bultman,” grinnikt Dave. “Die blauwe kleur vond mijn vader destijds heel fris en mooi en dat is echt ons kenmerk geworden. We hebben trouwens ook een vestiging in Polen.” Hij somt op wat het bedrijf zoal doet: “De rode draad blijft de autoverhuur, maar daarnaast doen we garageonderhoud, hebben we een storagebox, doen we podiaverhuur, hebben we een truckwash, de carwash, we richten ons echt op een totaalconcept.” Wat betreft het Car Beauty Centre: “We hebben daarmee dé carwash van Deventer. We hebben veel zakelijke klanten, maar de garagebedrijven komen hier ook allemaal.”

39


Sportcolumn Iedere zakenvrouw, iedere

Wij niet, Jules wel

zakenman kent zijn roots. Toch? Rondom Magazine test vanaf nu ieder nummer uw parate kennis. Wie haalt een voldoende? Wie scoort top?

De zon schijnt volop en op het veld van de Adelaarshorst spelen kinderen van Go Ahead Eagles en Heerenveen. Een prachtig affiche tussen de D1 pupillen. De twaalfjarigen van Go Ahead Eagles weren zich kranig tegen de net iets grotere Friese jongens. Het wordt 1-2, maar dat maakt weinig uit. Het is een genot om deze jonge gastjes aan het werk te zien. Het fanatisme spat er van af en bij sommige spelertjes is talent te ontdekken. En we zien nog eens een club uit de eredivisie in de Adelaarshorst acteren.

1

a. b. c.

In de zomer staat uw tuin er top bij. In het oosten des lands een koud kunstje, alleen Oxalis al heeft in Oost-Nederland… Vestigingen in 10 steden Vestigingen in 27 steden Vestigingen in 50 steden

Welk modehuis in Apeldoorn kent zijn roots in de Kleine Overstraat in Deventer? a. Modehuis Beermann b. Modehuis Houtbrox c. Penninkhof

Jules Reimerink verkaste na zijn gemiste kans naar de eerste divisie in Duitsland. Energie Cottbus. Hij blonk uit in de halve finale van de DFB-Pokal, speelde zichzelf ‘in the picture’ en kan nu een divisie hoger, naar de Bundesliga, ze zeggen dat HSV hem wil. Hij wel. Wij (nog) niet… Maar in 2011/2012…

Robert Bugter is schrijver van het boek ‘Net Niet’. Na het teleurstellende en ietwat nietszeggende seizoen 2010/2011 kijkt hij nog eens terug op het elftal waar iedereen van was gaan houden, het Go Ahead Eagles van Reimerink, Arkivuo, Kieftenbeld, Pasveer, Colak en De Groot…Een elftal dat de halve finales van de beker haalde (Ajax-thuis) en nét niet promoveerde.

2

3

a. b. c.

4

a. b. c.

 an welke local hero kunt u V van die hippe bloemenblouses kopen die u óók op uw werk de blits laten maken? Hans Ubbink Paul Smith Mart Visser E ijerkamp Zutphen, een absoluut begrip als het om wonen gaat. Maar aan welke weg ligt deze prachtige winkel? Gerritsenweg Van der Biezenweg Pedroweg

Goede antwoorden: 1b; 2c; 3a; 4a; 5a; 6c; 7b; 8b; 9c; 10c

RONDOM

Als je zo dichtbij bent geweest, is het moeilijk om je weer op te laden voor een nieuw seizoen met vierendertig wedstrijden tegen clubs als Telstar, Almere City FC en FC Emmen. Alle supporters waren klaar voor wedstrijden tegen Feyenoord, Ajax, PSV en FC Twente. De grote clubs, waarvoor je echt naar het stadion gaat. Het maakt niet uit wat de uitslagen zouden zijn geweest. Als we maar weer een keer tegen deze clubs mochten spelen. Honderd procent zeker dat we dan ook nog wel een keer konden verrassen. Wij blijven tenslotte Go Ahead Eagles. Een club met naam en faam. De Adelaarshorst. Een stadion midden in een woonwijk. Waar zie je dat nog? Het ademt sfeer uit en zelfs als het stadion verbouwd wordt blijft het uniek. Het stadion moet snel verbouwd worden. Weg met de Leo Halle tribune en snel een andere representatieve tribune er voor in de plaats. En een extra verdieping voor sponsoren op de hoofdtribune. De club heeft deze verbouwing nodig om de laatste stap te maken richting de eredivisie. Daar waar wij horen. We spelen al vijftien jaar eerste divisie, maar wij horen een divisie hoger. Dat is simpelweg een feit.

Robert Bugter

40

Thema: mode, lifestyle, design Als het om mooi, gezond, lekker slapen gaat, is Auping de trots van de Stedendriehoek. Maar wie begon ooit wanneer dit bedrijf, dat zelfs een koninklijke status heeft? a. Johannes Auping, in 1888 b. Willem Auping, in 1912 c. Frans de la Haye, in 1973

5

6

a. b. c.

7

a. b. c.

8

a. b. c.

 ls het om kunst met een grote A K gaat: in Apeldoorn staan her en der prachtige beelden en sculpturen. Van welke Zutphense kunstenares is het beeld Ainsi Soit Elle (Zoals Zij Is)? Riek Schagen Nicolette Paris Maïté Duval  oetbal is altijd in de mode en V dus durven we deze vraag er best tussen te zetten. Welke spits is geboren in Deventer? Cees van Kooten Bas Dost Sjoerd Ars  onen! Welke makelaar, beW roemd in onze omgeving, zagen wij jaren geleden als vaste gast in het programma Het Lager Huis van de VARA? Thoma Bieze Ten Hag

9

a. b. c.

10

a. b. c.

In de zomer van 2010 werd Oranje net geen wereldkam­ pioen voetbal. En wat zagen ze er goed uit, die coaches onder leiding van Deventenaar Bert van Marwijk. En dat dankzij de zeer gewilde pakken van… Hugo Boss Giorgio Armani Piet Zoomers  p uw werk draagt u een goed O pak. U heeft de juiste aftershave op en uw haar zit uitstekend. Toch maken de accessoires het altijd af. Welk merk is een horloge dat u dan best kunt kopen bij –we noemen slechts wat voorbeelden- juwelier Peters in Deventer, juwelier Slotboom in Zutphen of Bouman en Bouman in Apeldoorn? Solex Swiss Air Seiko

Alle 10 goed?

U bent een bovenste beste kenner van uw regio als het om mode, design en lifestyle gaat, chapeau, hulde, bravo, eeuwige roem is uw deel!

RONDOM

Het had zo mooi kunnen zijn. Mei 2010 had de boeken in kunnen gaan als een memorabele maand in de historie van menig Go Ahead Eagles supporter. Jules Reimerink had het kunnen doen. Een jongen van amper twintig jaar had van onze droom werkelijkheid kunnen maken. Tilburg was die bewuste zondag de ‘place to be’ voor de echte supporter. Zevenhonderd waren er aanwezig in het uitvak. Zij hadden de donderdag ervoor Go Ahead Eagles zien winnen in de Adelaarshorst met 1-0. De opdracht voor de return was simpel: een keer scoren. Dan moest Willem II er drie maken en dat leek onmogelijk. Go Ahead Eagles scoorde niet. Jules Reimerink had het kunnen doen, maar hij miste drie minuten voor tijd, voor open doel. De droom van vele supporters spatte uiteen. Willem II was opeens heel goed, scoorde wel drie keer, waarvan twee in de verlenging. Onwerkelijk, maar het gebeurde. Go Ahead Eagles promoveerde niet.

De Ken uw regio quiz

41


Wat is werken in de ‘cloud’?

Op 21 april ging het huiskamerevent van Rondom Zakendoen over het zo efficiënt en flexibel mogelijk toepassen van techniek. Gebruiksgemak en kostenbesparing waren daarbij de issues. Ramon Witte van Solid Partners legde het nodige uit.x

‘Werken in de Cloud’ wordt wereldwijd steeds populairder. Maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het zo aantrekkelijk? Heel kort door de bocht betekent het dat je op elke locatie in de wereld met een internetverbinding onder meer je agenda, documenten, bedrijfsprocessen en financiële administratie kunt beheren. De komende jaren zullen steeds meer bedrijfsapplicaties online beschikbaar worden. Veilig en flexibel online werken, daar gaat het om.

men vanaf een andere locatie werkt. Zolang men maar een Internetverbinding en een browser tot de beschikking heeft. Met Office Hosting beheert Solid Partners de volledige omgeving, die in een datacentrum onder de meest geschikte omstandigheden wordt geplaatst. Denk qua voordelen aan gigantische noodstroomvoorzieningen, een stabiele omgevingstemperatuur en optimale beveiliging tegen diefstal.

42

Aansluitend werd Ramon Witte geïnterviewd door Jean Last waardoor de leden een goed beeld kregen van de persoon Ramon Witte en werd er dieper ingegaan op het cloud concept “Office Hosting”. Hiermee krijgt de klant internettoegang tot de voor hem of haar relevante applicaties en gegevens, zonder dat deze op de PC van de betreffende gebruiker zijn geïnstalleerd. Hierdoor kan men daadwerkelijk ‘anytime’ en ‘anywhere’ toegang krijgen tot de noodzakelijke applicaties. Ook indien

RONDOM

RONDOM

Tijdens het huiskamerevent van Rondom Zakendoen bij Solid Partners, kreeg het jubilerende bedrijf (het bestaat tien jaar) in de vorm van Sales Manager Ramon Witte de ruimte om zichzelf en Solid Partners voor te stellen aan de andere leden en om te praten over werken in de cloud. Hierdoor kregen de leden een goed beeld wat er nu precies met “de Cloud” wordt bedoeld.

43


RONDOM

RONDOM

44 45

Fotografie: Erik Geven


“Ja, ik wil ook dat ik beter gevonden ga worden in Google en dat mensen langer op onze website blijven en dat ik trots kan

Bel Orangetube! Het Full Service Video Marketing Bureau in de Stedendriehoek Orangetube zorgt voor;

video op

• productie van bewegende advertenties • een ‘Watch Us On YouTube’ button • een player op uw website • uw eigen YouTube kanaal die er uitziet als uw eigen website • een ‘landingspagina’ met filmpjes • goede vindbaarheid in Google

onze website...

Bel: 0571 - 274842

laten zien wat we doen met

maar, het mag

46

46

Orangetube verzorgt bewegende advertenties op

www.orangtube.nl

RONDOM

RONDOM

allemaal niet zoveel kosten.” 47


Kees Mulder over de nieuwe Škoda én de test van Rondom ‘Goed voor milieu en portemonnee’

De Škoda’s komen! Begin zeventiger jaren veranderde het koopgedrag van het publiek en legden Ab en Marja zich voornamelijk toe op de in en verkoop van kleine Engelse auto’s. Modellen zoals de Mini, de Austin en de MG waren erg populair en spreken de liefhebbers nog steeds aan. Het bedrijf groeide, als kool.

Er is een nieuwe Škoda en die is zuinig en royaal. Hoe dat precies zit, daar weten ze bij Ab Mulder BV alles van. Het autobedrijf dat in Apeldoorn en Zutphen zijn vestigingen heeft is trots

RONDOM

op de Škoda Superb Greenline.

48

Omdat VW in 1991 zijn knowhow in de Škoda fabrieken had gestopt werd dit merk steeds betrouwbaarder en acceptabeler voor het publiek. Omdat dit goede vooruitzichten bood voor de toekomst en omdat de inbreng van VW steeds zichtbaarder werd in de Škoda modellen, besloot men in 1998 Škoda hoofddealer te worden. Vooral de ´no-nonsense´ en ´Value for Money´ merkwaarden van Škoda sprak hen aan. Van vader op zoon Kees Mulder, die van jongs af aan tussen de auto’s opgroeide, heeft in 2003 de zaak van zijn ouders overgenomen. Hij kreeg het vak met de pollepel ingegoten. Ab en Marja zijn ook nog regelmatig bij het bedrijf te vinden. Een hecht team met enthousiaste

Eelco Ronner, Laurens Bosscher, Kees Mulder

medewerkers zorgt er dagelijks voor dat het de klant aan niets ontbreekt. De auto’s, de service en de begeleiding moeten altijd top zijn. Zoals Kees zegt: “Wij willen niet de grootste worden, maar de beste zijn.” Testvloot van eerste volledig elektrische Škoda Ook worden nieuwe ontwikkelingen van harte omarmd. Škoda heeft plannen toonaangevend te worden op het gebied van elektrische mobiliteit. Zo werd onlangs in Praag op een congres van de Technische Universiteit over elektrische mobiliteit de Škoda Octavia Green E Line gepresenteerd. Dit studiemodel beschikt over een moderne lithium ion accu, waarmee de bestuurder 150 kilometer ver kan komen. Kees Mulder: “Later dit jaar zal met deze nieuwe elektrische Octavia een praktijkproef in Tsjechië worden gestart”. Interessant Zakelijk en Particulier. ‘De Skoda Fabia Hatchback en Combi Greenline, zijn op dit moment de financieel meest voordelige auto’s om mee te rijden’ , verklaart Kees Mulder. Diverse technische aanpassingen hebben zoveel effect, dat de overheid dit royaal beloont met vrijstelling van de BPM en wegenbelasting, zakelijk wordt er maar 14% bijtelling gerekend. Super interessant natuurlijk gezien het feit dat hij ook nog de ruimste in zijn klasse is. Hierdoor zijn beide extra schone Fabia-versies interessant voor zakelijke en particuliere rijders. Omdat een Greenline op diesel rijdt, wat een goedkopere brandstof is dan benzine, begint het besparen op autokosten zelfs al in de eerste kilometers. Daarmee maakt Škoda het begrip ‘omslagpunt’ in één keer achterhaald.

Nieuwste aanwinst: Škoda Superb Greenline met slechts 20% bijtelling Kees is erg enthousiast over de nieuwe Škoda Superb en Superb Combi met 1.6 TDI 77 kW Greenline motor. “Die komen in aanmerking voor het 20% bijtellingstarief. Bovendien zijn de vanaf prijzen van € 29.250,- voor de Superb b met 1.6 TDI Greenline motor en € 30.600,- voor de Superb Combi, uitermate scherp. Onder de motorkap van de extra zuinige en schone motorvariant van de Škoda Superb ligt een nieuwe 1.6 TDI Greenline motor. Deze levert 77 kW (105 pk) vermogen en heeft een koppel van 250 Nm. Daarmee is een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 12,5 seconden mogelijk en ligt de topsnelheid op 192 km/h (Combi 12,6 seconden en 190 km/h).” De gunstige fiscale bijtelling van 20% verklaart Kees als volgt: “Die is te danken aan het gemiddeld verbruik van slechts 4,4 l/100 km en een CO2-uitstoot van 114 g/km.” Goed voor milieu en portemonnee Hoe zit dat precies met de Greenline techniek? Kees: “Die bestaat uit een combinatie van veranderingen aan met name aandrijflijn en carrosserie. Het start-stopsysteem heeft een belangrijk aandeel in de brandstofbesparing, vooral in stadsverkeer. Ook het omzetten van remenergie in bewegingsenergie verlaagt het verbruik, omdat de dynamo minder hard hoeft te werken om de accu bij te laden. Banden met een lagere rolweerstand, aerodynamische aanpassingen aan de carrosserie en onderkant plus een schakel­ indicator in het instrumentenpaneel dragen eveneens bij aan een gunstiger verbruik.”

RONDOM

Het was 1 januari 1967 toen Ab Mulder zijn bedrijf begon. Vanuit een soort schuurtje in Ugchelen hield hij zich met de in- en verkoop van auto’s uit met name Duitsland bezig. Met de onontbeerlijke steun van zijn Marja had Ab er vertrouwen in, dit moest lukken. Overdag werkte Marja bij haar zwager in een kruidenierswinkel en ‘s avonds werden de handen uit de mouwen gestoken in de garage om ervoor te zorgen dat de verkoopplaats en de koopwaar er glimmend en glanzend uitzagen.

49


Zuinig met brandstof, royaal met ruimte De Škoda Superb staat bekend om zijn enorme beenruimte die alleen te vergelijken is met die van limousines uit het absolute topsegment. Kees: “Klopt. De Superb Combi voegt daar nog een immens grote bagageruimte aan toe met een maximale inhoud van maar liefst 1.865 liter. Daaraan kan in deze klasse geen enkele andere groene auto tippen. Dankzij alle ruimte zijn beide carrosserievarianten ideaal voor zowel privé als zakelijk gebruik.”

The New Power of Škoda: minstens verkoopverdubbeling in 2018 Tijdens de Škoda World Dealer Conference 2011, op 10 en 11 februari in Praag, heeft de Tsjechische autofabrikant een nieuwe groeistrategie gepresenteerd die uitgaat van een verdubbeling van de verkopen in 2018. Zo’n 5.000 dealers uit meer dan 100 landen kregen dit nieuws te horen tijdens het grootste Škoda dealerevent van de afgelopen 20 jaar. Het congresmotto was ‘The New Power of Škoda’. Deze nieuwe

kracht houdt in dat het merk de komende jaren met name in Europa, China, India en Rusland sterk wil groeien. Nederland volgt de groeiambities van Škoda, ze verdubbelde reeds in 2010 de verkopen.

De test: Škoda Superb Businessline We rijden door Deventer, de dijk op richting Terwolde, brug over en weer terug. Het is niet lang, het is niet ver, maar als Mate Csik en ik een proefrit maken met de Škoda Superb Businessline geeft het ons een goed gevoel. Fijn, een auto die zuinig en schoon is en comfortabel bovendien. Er is een enorme ruimte. Mate constateert dat hij op de achterbank gerust wat klanten of vrienden kan vervoeren, ik denk eerder aan mijn vier kinderen, dat past allemaal nog net. Mate corrigeert me: “Dit is een auto voor zaken, niet voor jou met al je kinderen.”

Mate ratelt: “Koppeling in, hup, start, daar gaan we. Er is een ingebouwde navigatie: mooi zo. Het is een diesel 1.6, maar toch zit er een A-label op, zuiniger kan niet.” Waarom ben je nou zo tevreden met dat navigatiesysteem, dat heeft toch iedere auto tegenwoordig? “Ja, maar deze is eenvoudig, makkelijk te bedienen. Ik houd daar van. Een navigatie moet snel en gemakkelijk zijn, begrijp je dat?”

RONDOM

Ik begrijp nooit zoveel van auto’s, maar Mate spint tevreden dat het stuur verstel-

50

baar is, er vijf versnellingen zijn, dat hij met één tik op de knop telefoon heeft en dat er parkeercensoren zijn. Ik vind vooral dat deze auto lekker stil is en nogal comfortabel op de weg ligt, zelfs iemand met de ietwat onrustige rijstijl van Mate krijgt mij op deze manier niet snel misselijk. Mate, goed mens, zou je deze auto nou nemen, als je mocht kiezen? “Ja, zeker. Omdat hij compact en toch vrij groot is en qua uitstraling is hij competitief aan de grote merken. En ik vind: zo zuinig en toch zo groot, je bent gek als je hem niet neemt.”


Rondomtips

verrassend fris! Italië ijskoud serveren..

14,95 p.fl.

Aanbieding!* nù 2 fl. voor

25,-

9.5 Cold Wine topklasse!Prosecco Beste mousserende wijn van Italië 2010 Gouden medaille winnaar van Vinitaly 2010 *Aanbieding geldig t/m 1 aug 2011

wine bit s and

wineandbites.nl

made inUruguay HANDBAGS

exclusief te verkrijgen bij Wijnkooperij Klosters

complete & originele wijnarrangementen voor iedere gelegenheid wineandbites is onderdeel van Wijnkooperij Klosters

Deventerweg 14 • 7213 EH • Gorssel • www.wijnkooperij.nl • info@wijnkooperij.nl T 0575-493613 • M 06-10933275 • open: winkel di t/m za • kantoor ma t/m za

CLUBCOLOFON

Nu ik ruim twee jaar de organisator van RondomZakendoen ben, kom ik bijna wekelijks nieuwe mensen/ondernemers tegen die allemaal met één doel bij een netwerkbijeenkomst zijn: NETWERKEN. Maar is netwerken zo simpel en kan iedereen het? Het antwoord is ja. Netwerken kan iedereen en overal. Sterker, je begint te netwerken bij je geboorte. Je ouders zijn de eerste netwerkleden in jouw groep. Dan komt je familie op bezoek, dan de buren, en zo kom je steeds nieuwe mensen tegen waarbij je probeert een indruk achter te laten. Zo gaat het ook wanneer je zakelijk aan het netwerken bent. Het verschil is alleen dat de ene het beter kan dan de ander en dat heeft natuurlijk met de aard van de mens zelf te maken. Bij de een zit het in de genen, een ander heeft eerst drie borrels nodig om de uitdaging aan te gaan. Zelf heb ik drie tips: Neem zelf initiatief om de ander aan te spreken en toon interesse in wat de ander doet. Wat doet hij/zij in zijn vrije tijd? Hobby’s, gezinssituatie, kinderen, uit welke streek komt iemand? Dit helpt je om iets te vinden wat jullie met elkaar verbindt, om dieper op in te gaan. Elkaar beter leren kennen.

Noem de ander bij de naam en heb geduld! Onthoud de naam van je gesprekspartner en vraag het nogmaals als je het niet goed hebt verstaan tijdens het voorstelrondje. Probeer degene aan te spreken met zijn/haar naam tijdens je gesprek. Dat zorgt voor een persoonlijke band. Heb geduld met het uitwisselen van je visitekaartje en praat niet meteen over jezelf en jouw bedrijf. Je krijgt je kans, laat eerst de ander zijn/haar verhaal doen. Zakendoen betekent in mijn beleving iemand iets gunnen. Zorg er daarom voor dat het je wordt gegund. “Eén vogel in de hand is beter dan tien in de lucht.” Zoek degene op die op dat moment interessant is voor jou. Natuurlijk is iedereen interessant wanneer je het over zaken hebt, maar het gaat erom wie jou op dat moment het meeste te bieden heeft! Je hebt misschien maar een klein half uur, probeer daarom je tijd goed te besteden.

RondomZakendoen is een gedreven en betrokken businessclub voor en door mannen en vrouwen die werken met inspiratie in hun werk en leven. Met het organiseren van themabijeenkomsten met spraakmakende inhoud, werkveilingen, excursies en huiskamerevents is het een platform dat nadrukkelijk aanwezig is in de regio. De sfeer binnen RondomZakendoen is ongedwongen en gastvrij, maar altijd gericht op contact en het daadwerkelijk doen van zaken. RondomZakendoen werkt samen met Rondom Magazine, dat door controlled distribution en bedrijfsabonnementen wordt verspreid binnen en buiten de regio Stedendriehoek.

Tot slot: een glimlach doet vaak al het halve (net)werk.

Accountmanager: Arjan Kalhouri (06-29310846) Clubambassadeur: Jean Last

Arjan Kalhouri Organisator Netwerkplatform RondomZakendoen

Kennismaking en informatie: info@rondomzakendoen.nl Website: www.rondomzakendoen.nl

RONDOM

•kwaliteitswijnen •port, champagne etc.. •geschenken •proeverijen •luxe wijnarrangementen •wijn & spijs advies •librije’s winkel •eiken Bourgognevaten •particulier & bedrijf

Wat moet ik weten om goed te kunnen netwerken!?

53


PiuCalcio: thuis in de top Onder de paraplu van Fidder & Löhr is een nieuw initiatief hard op weg een succes te worden. De naam: PiuCalcio. Eén van de grote speerpunten: Voetbalcult. Hoe zit dat precies?

54

Maar ook bij toppers buiten de sport loopt het jonge bedrijf de deur plat. PiuCalcio staat voor: meer (dan) voetbal en is een driepoot. Directeur Rick Otten: “We leveren volop content voor traditionele toptitels, bedenken mediaconcepten en derde loot aan de PiuCalcio boom is de ondersteuning bij sportevenementen op organisatorisch en promotioneel gebied.”

spontaan bij ons melden. We maken voor hen interviews, reportages, achtergrondverhalen, concepten. Met human interest als rode draad.”

Het nieuwe initiatief van Fidder & Löhr heeft nu al een aangename stortvloed aan opdrachten. Sinds de start in november 2010 hebben veel klanten de weg gevonden naar Deventer, alwaar directeur Otten en hoofdredacteur Robert Heukels hun basis hebben.Rick Otten: “We hebben een vliegende start kunnen maken met de contacten uit Robert’s netwerk. Veel opdrachten vanaf de start kwamen van Elegance en vele bladen van Sanoma. Bij de laatste moet je denken aan NuSport, Libelle, Viva en Flair. Inmiddels hebben we de markt ook veel breder kunnen trekken en zien we SportsEditions, Mama Magazine, Helden, PSV-media en ook televisieproducenten zich

Veel redacties hebben in de afgelopen jaren ingeboet aan redactionele slagkracht door reorganisaties en kostenbesparingen. PiuCalcio kan redacties voorzien van nieuwe concepten en formats. Die ene schitterende nieuwe rubriek die er nu nog niet is, het ultieme onderwerp voor die special, waar de redactie al zo lang mee worstelt. Daar komt PiuCalcio aan bod. PiuCalcio wordt steeds vaker gevraagd voor het bedenken én uitwerken van magazines, daar is ‘Voetbalstad Barcelona’ van SportsEditions het beste voorbeeld van. Liefst acht verhalen komen uit haar koker, van oorspronkelijk idee tot ultieme uitwerking. Daarbij is het wel zo handig dat PiuCalcio een bijzonder goed netwerk heeft, dat gaat van topsporters tot Bekende Nederlanders tot politici,

schrijvers en topmensen in het zakenleven. Met name rond oud-wereldkampioene schaatsen Annamarie Thomas is PiuCalcio ook druk met het bedenken en uitvoeren van sportevenementen. Rick: “Hadden we in december 2010 al de schaatsclinic in De Scheg in Deventer, zo hadden we op 28 mei de eerste aflevering van een nieuw sportevenement in Almere, Women on Skates. Samen met Annamarie Thomas, KNSB en sponsors is PiuCalcio druk bezig dit evenement verder in de markt te zetten, om te beginnen op 30 juli, bij het EK inline skaten in Heerde.” Voetbalcult Eén van de speerpunten van het jonge bedrijf is voetbalcult. Robert Heukels: “Voor Louis van Gaal heb ik zijn boek ‘Biografie en Visie’ mogen schrijven, ik zat toen avonden lang met Paulus Emden Huitema, de vormgever en artistiek leider, in de plakboeken van Louis te struinen. Bij vrijwel iedere

ik: Go Ahead Eagles. Mijn favoriete teams en spelers stammen echter allemaal uit de jaren zeventig en tachtig. Ik was óók helemaal weg van het elftal van vorig seizoen, maar mijn mannetjes zitten nu al weer bij Heracles, Groningen, Kasimpasa, Energie Cottbus. Je krijgt er geen band mee.” foto hadden we iets van: dit is cult. Dan had hij weer een baard, dan droeg hij weer een geweldig shirt uit de jaren zeventig, dan zagen we Dick Advocaat weer op zijn tenen staan voor een teamfoto, we wisten het meteen: hier moeten we iets mee. Voetbal is tegenwoordig een vluchtige beleving, met veel opportunisme, meningen, controverses en polemieken. Het is allemaal: de waan van de dag. Maar als je fan bent van een club ben je het ene jaar voor elf leuke spelers die het volgend jaar al weer goeddeels weg kunnen zijn. Wij willen appelleren aan het echte clubgevoel: je bent vanuit de historie voor een club. Als je mij, een geboren Deventenaar, vraagt naar mijn club, zeg

Voetbalcult zal juist die band gaan voeden, vanuit heerlijke anekdotes, belevenissen en beelden uit het roemrijke verleden. Er komen digitale club- en spelersmusea. Onbekende verhalen. Bijzondere filmpjes. Robert: “De voetbalwereld reageert enthousiast, eindelijk zien ze een sympathiek middel dat de driehoek club-supporters-sponsors bij elkaar gaat brengen. Directeur Jan-Willem van Dop van FC Utrecht heeft ons bijna juichend naar directeur Alex Tielbeke van de Eredi­ visie NV geloodst en die was ook helemaal blij na het zien van een demo. Ik kijk er enorm naar uit dat de site straks live gaat.”

RONDOM

RONDOM

Laatst, in Rome tijdens de riddering van voetballer Clarence Seedorf, keken wat mensen blij verrast op toen een Deventer bedrijf haar naam noemde. Een briljante Italiaanse naam, vonden ze daar, dat PiuCalcio, AC Milan-ster Clarence Seedorf ging er in ieder geval spontaan van glimmen. PiuCalcio was in Rome om liefst zeven pagina’s interview met Seedorf voor het gerenommeerde blad NuSport te maken. Een coverstory die de hele landelijke pers haalde.

55


Portret van… Tom van der Zwaan ‘De gunfactor vind ik heel belangrijk’ Om de leden wat beter te leren kennen, gaat Rondom Magazine ze vanaf dit nummer aan de hand van tien prikkelende vragen en vijf dilemma’s portretteren. In het eerste deel krijgen we wat meer te weten over de persoon Tom van der Zwaan, sinds 2005 werkzaam als accountmanager bij Volkswagendealer Pouw in Deventer.

56

2. Op welke plek in de Stedendriehoek komt u het liefst? “Zonder twijfel Deventer. Ik vind de Worp een erg mooi gedeelte, daar kom ik graag. De ambiance van de binnenstad spreekt me ook erg aan. Als ik ergens een afspraak heb buiten de deur, dan het liefst ergens in de binnenstad.” 3. Hoe ziet uw gemiddelde werkdag/week eruit? “Als accountmanager Fleetsales ben ik, samen met mijn collega René Ruiter, verantwoordelijk voor de marktbewerking en relatiebeheer van de zakelijke markt van ons rayon in Deventer en Raalte. De nadruk ligt op het verkopen van Volkwagen Bedrijfswagens. Dit brengt veel maatwerk met zich mee. Iedere klant is immers anders. Er komt veel uitzoekwerk bij kijken om aan het wensenpakket van iedere afzonderlijke klant te voldoen. Het leuke aan mijn werk is dat in principe geen dag hetzelfde is. Normaalgesproken heb ik ongeveer tien afspraken met klanten en prospects per week. Deze afspraken worden allemaal door mijzelf gemaakt.” 4. Met welk gevoel stapt u op maandagochtend uit bed? “Ja, we mogen weer! Ik begin nooit met

tegenzin aan de week. Werken is voor mij ontspanning, daar haal ik veel energie uit. Maar ook in het weekeinde sta ik met een glimlach op, dan kan ik tijd besteden aan mijn gezin.” 5. Wilde u als kind ook al account­ manager worden? “Als kind was het mijn droom om piloot te worden. Maar daar heb ik nooit echt werk van gemaakt. Wel heb ik in een vroegtijdig stadium bepaald dat ik iets wilde gaan doen waarbij ik met verschillende mensen kan werken en spreken. Maar dan niet op een vaste plek. Zou je mij de hele dag in een kroeg zetten, maak je me niet vrolijk. In zoverre past het werk dat ik nu doe goed bij hetgeen ik al vroeg voor ogen had.” 6. W  elke sport beoefende u als kind? En was u goed? “Voetbal. Was ik daar goed in? Nee… Totaal niet. Later ben ik gaan tennissen, dat kon ik redelijk. Sinds januari zit ik twee keer per week in de sportschool. Dinsdagavond en zondagochtend. Ik ben al flink afgevallen en ook gestopt met roken, dat voelt goed.” 7. Wat ziet u als uw grootste kracht? “Mijn grootste kracht is, denk ik, dat ik makkelijk contact leg met mensen. Heel belangrijk in dit werk. Als kind heb ik drieënhalf jaar in Spanje en een half jaar in de Verenigde Staten gewoond, vanwege het werk van mijn vader. Ik was 5 toen we naar Spanje gingen. Het ‘abc-Spaans’ spreek ik nog steeds. Dat is bagage die ik heb opgebouwd, waardoor ik me goed kan verplaatsen in mensen en bepaalde situaties. Maar dat is tegelijkertijd soms mijn zwakte. Ik ga sterk van het goede in de mens uit. Daar ben ik zakelijk gezien wel eens mee op mijn bek gegaan. Ik heb een keer een auto in goed vertrouwen meegegeven terwijl er

nog een laatste betaling gedaan moest worden. Dat heeft wel voor problemen gezorgd. Maar ik ben absoluut een verkoper met inhoud. Dat houdt in dat je je product goed kent. In onze branche lopen veel cowboys rond, die ‘lullen’ je echt in een bepaald product. Ik laat liever de eigenschappen van het product zien en ervaren, waardoor de klant op die manier overtuigd raakt.”

Favoriete cd: “Ik hou heel erg van muziek uit de jaren ‘80, Ik vind het leuk om disco, house en dancecompilaties op mijn iPod te zetten. Meestal zijn dat compilaties die ik zelf heb samengesteld.”

Favoriete gerecht: “Italiaans vind ik heerlijk. Ik kook veel en zit zelfs bij een kookclub. Een pasta met een heerlijke carbonarasaus, verse ingrediënten en een brochetto: heerlijk.”

Geboortedatum: 13-4-1973, Hengelo.

Favoriete vakantieland: “Spanje. Ik vind het leuk om daar terug te komen.”

Burgerlijke staat: Getrouwd met Corette en vader van Joep (7) en Ties (4).

Favoriete auto: Met een grijns: “Volkswagen, natuurlijk...”

Werkzaam bij Pouw sinds 2005. Daarvoor werkzaam als accountmanager bij: SpaandermanLicht in Hoofddorp (2001-2005) en Metalicht B.V. in Enschede (1999-2001).

Beste film: “Zwartboek vond ik erg goed.” CV: Tom van der Zwaan

Dilemma’s

Harde zakenman of allemansvriend “Allemansvriend, dat lijkt me inmiddels wel duidelijk.” Parachutespringen of fietsvierdaagse ”Dan ga ik toch voor de fietsvierdaagse. Ik houd graag overzicht.”

Woonplaats Enschede.

Vinyl of cd “Cd. Ik luister heel veel naar muziek, maar ga dan toch voor het gemak.” Ik hou van Holland of Pauw en Witteman “Pauw en Witteman. Toch wel inhoud boven vermaak. Ik heb er niet eens de rust voor om naar een programma als Ik hou van Holland te kijken.” Idealist of realist “Realist. ‘Niet lullen maar poetsen’ is mijn motto. Zeggen waar het op staat.”

8. Wat geeft u het ultieme vrijheidsgevoel? “Skiën. ’s Ochtends lekker bijtijds naar boven en dan op de bergtop rustig een bak koffie drinken. En genieten maar… Als ik op de ski’s naar beneden ga, dan pak ik wel de rode piste. Rustig aan. Ik heb trouwens nog een ultiem vrijheidsgevoel: je smartphone doorschakelen naar kantoor. Even geen mail en telefoon, heerlijk.” 9. Wat vindt u de belangrijkste waarden om aan uw kinderen mee te geven? “Respect, eerlijkheid, betrokkenheid en liefde.” 10.Hoe ziet uw leven eruit over tien jaar? “Allereerst hoop ik dan natuurlijk nog gezond en gelukkig te zijn. Verder vind ik het werk dat ik doe erg leuk, maar hoop ik wel een bepaalde groei door te hebben gemaakt. Zzp’ers vormen nu mijn werkterrein. Over tien jaar zou ik graag werken op fleetownerniveau. Fleetowners zijn partijen met een wagenpark van minimaal tien stuks. De uitdaging is dan dat je in één keer een twintig- of dertigtal dezelfde voertuigen verkoopt aan een klant. Ik hoop hoe dan ook nog in Deventer te werken. Het mooie aan deze stad is dat je hier nog echt de Hanzementaliteit terugvindt. Het gaat soms wel op het scherp van de snede, maar als de prijs goed is, dan is de gunfactor al snel aanwezig. En daar doe ik het voor: door middel van een goed contact met de klant het gegund krijgen een product te verkopen.”

RONDOM

RONDOM

Tekst: Roy Heethaar / Fotografie: Tom van der Zwaan

1. H  oe bent u bij Rondom terecht gekomen en waarom bent u lid geworden? “Ik ving eens iets op in de wandelgangen en ben toen naar de website gegaan. Vervolgens kwam ik in contact met William van Hees en dan kan een balletje ineens snel rollen. Het netwerk wat erin participeert was voor mij de insteek om lid te worden. Het leuke aan Rondom vind ik dat het op een informele manier zakelijk is. Je hebt binnen het netwerk een groot aantal ondernemers waar je direct iets aan kunt hebben. Er wordt niet om de handel heen geluld.”

Beste boek: ”De milleniumtrilogie. Ik ben net begonnen aan deel 3, maar die vind ik behoorlijk taai.

57


Er gaat een frisse wind door Deventer waaien:

• Afwaskeuken • Computerreiniging • Dakreinigen, ontdoen van mos • Gerechtelijke ontruimingen • Gevelreiniging • Glasbewassing

J. van der Ploeg Dienstverlening opent tweede vestiging

• Graffitiverwijdering • Houtwerk afnemen van woningen • Interne verhuizing • Kantooronderhoud • Parkeerplaats ontdoen van groen • Reiniging vrachtwagens & bakken • Schoonmaak scholen • Vloeronderhoud

Het opruimen van bouwplaatsen. Vanaf nu kunnen Deventer bedrijven daar J. van der Ploeg Dienstverlening voor inschakelen. Het Zutphense bedrijf opent per 1 juli een nieuwe vestiging in Deventer. ‘Wij gaan voor korte

RONDOM

lijnen en kwaliteit tegen een goede prijs’, aldus eigenaar Jurjen van der

58

Ploeg. ‘We komen onze afspraken na en onze klanten kunnen er altijd op rekenen dat er schoonmaak is, zeven dagen per week.’

Schone leeromgeving Voor het reinigen van scholen werkt J. van der Ploeg met een strak plan om in een zo kort mogelijk tijd intensief schoon te maken. Geroutineerde medewerkers maken het mogelijk dat er lesgegeven kan worden in een schone leeromgeving. De schoonmaakplannen worden geheel

een herkenbaar aanspreekpunt bij J. van der Ploeg Dienstverlening.

naar wens van de klant samengesteld. Of het nu gaat om een uur in de week een klein bedrijf of kantoor schoon te maken of om wekelijks zo’n 120 uur aanwezig te zijn in grotere bedrijven voor kantooronderhoud, vloeronderhoud en glasbewassing. Ook het reinigen van computers, snoeiwerkzaamheden en bijvoorbeeld de parkeerplaats ontdoen van groen kunnen daarbij horen. Doordat de medewerkers van J. van der Ploeg Dienstverlening ook bijhouden of er bijvoorbeeld op de toiletten voldoende toiletpapier, zeep en handdoekjes zijn en deze op tijd aanvullen, kunnen ze klanten volledig ontzorgen. Hetzelfde geldt voor onder meer papier, vuilniszakken en beschermende maatregelen, zoals oordopjes in fabrieken. Zijn er veranderende wensen, dan kunnen klanten altijd direct contact opnemen met

Go Ahead De aanpak van J. van der Ploeg Dienstverlening blijkt een succesformule te zijn. Het bedrijf zit al ruim vijftien jaar in Zutphen en een groot deel van de bedrijven maakt al dankbaar gebruik van de dienstverlening van Van der Ploeg. Jurjen merkte dat ook in Deventer de behoefte aan een kwalitatief schoonmaakbedrijf toeneemt en dat bracht hem op het idee om zich daar ook te vestigen. ‘We krijgen nu al aanvragen uit Deventer en daarom hebben we besloten om daar een nieuwe vestiging te openen.’ Op 1 juli wordt deze officieel geopend, in het pand bij AB Oost, aan de Visbystraat 23. Maar ook voor die tijd is Jurjen al regelmatig te zien in de stad. Vanaf het nieuwe seizoen zal hij zich ook regelmatig in de businessclub van Go Ahead laten zien. Geen straf overigens voor Jurjen van der Ploeg, die fanatiek voetballiefhebber is. Meer weten? Neem contact op met J. van der Ploeg Dienstverlening Visbystraat 23 7418 BE Deventer www.jvanderploeg.nl

RONDOM

Kantooronderhoud. Vloeronderhoud. Glasbewassing. Gevelreiniging.

Schone werkplek als visitekaartje J. van der Ploeg begrijpt hoe ruimtes een goede indruk moeten maken op de bezoekers. Of dat nu bij bank- en overheidsinstellingen, artsenpraktijken, notaris- en accountantskantoren of in garages en fabrieken is. Ze zijn het visitekaartje van het bedrijf en zowel medewerkers als klanten moeten zich er prettig voelen. Om een (werk) plek schoon en opgeruimd te houden, is regelmatige reiniging gewenst. Is er sprake van gevaarlijke of schadelijke stoffen in een bedrijf, dan vraagt dat om een specifieke reiniging. De medewerkers van J. van der Ploeg Dienstverlening beschikken over de benodigde kennis hiervoor. Dit is aantoonbaar door de certificeringen die ze moeten behalen alvorens ze aan de slag gaan. De medewerkers worden zorgvuldig geselecteerd, waarbij behalve inzet en servicegerichtheid ook een verzorgd uiterlijk meeweegt.

59


De stijlvolle looks van TCR-exclusief TCR-exclusief levert de perfecte directie- en privéchauffeur. En dat niet alleen, de klant reist comfortabel, discreet en in stijl.

60

Over design en stijlvol gesproken. Bij TCRexclusief rijden de klanten in alleen de meest representatieve wagens die maar denkbaar zijn. Voorzien van alle luxe, comfort en functionele zaken. Er is keuze tussen een Audi A6 limousine, een Mercedes Benz-E klasse of S-klasse, een VW multivan Highline VIP, een ‘normale’ VW multivan Highline en een VW crafter VIP. Mar de klant kan ook in zijn eigen auto vervoerd worden, door een chauffeur van TCR. Wat hij of zij maar wenst.

Jacko Lodeweges, commercieel manager van TCR, is er razend enthousiast over: “Deze exclusieve lijn is echt het neusje van de zalm. Eén en al luxe, totaal afgestemd op de wensen van de klant. We zijn altijd op tijd, de chauffeur vertoont perfect rijgedrag, er wordt de juiste etiquette gehanteerd. De klant kan lekker achterin werken, heel comfortabel, onze wagens zijn van alle gemakken voorzien. We eisen van onze chauffeurs dat ze vakbekwaam en voorkomend zijn en de klanten moeten

volstrekt zorgeloos kunnen reizen.” Elke directiechauffeur is gecertificeerd. Zijn rijstijl is defensief, zodat de klant zo min mogelijk hinder van het rijden op de weg ondervindt. De chauffeur houdt zich op de achtergrond. Discretie en service staan hoog in het vaandel. Lodeweges: “De route is vooraf uitgebreid bekeken, inclusief eventuele alternatieve routes. Zo wordt er alles aan gedaan om iedereen op tijd op de plaats van bestem-

ming te brengen. De privéchauffeur is standaard te vroeg bij u. Desgewenst kan men wat eerder vertrekken, als bijvoorbeeld de afspraak ietwat eerder is afgelopen. Mocht de vorige afspraak wat uitlopen, dan wacht de privéchauffeur totdat men klaar is om te vertrekken. Naast een verzorgd uiterlijk spreekt de chauffeur netjes, is discreet en kent de etiquetteregels.”

RONDOM

RONDOM

Voor meer informatie zie www.tcr.nl/exclusief-vervoer of kijk op youtube.

61


Minder zwarte vingers in de toekomst

Het was een prikkelende stelling, zo eentje die iedereen meteen wakker maakte. ‘In 2020 heeft u uw laatste auto op fossiele brandstof gekocht!’ Bij de sector Mobiel van ROC Aventus liepen ze er al een tijd mee in het hoofd. Directeur Ton van Vught: “Op dit moment zie je dat toch nog wel 95% van alle auto’s op benzinemotoren lopen. Maar wij weten ook dat groene energie enorm in opkomst is, dat innovatie en duurzaamheid enorme thema’s zijn. En aangezien wij onze leerlingen opleiden voor de toekomst, was bij ons de vraag: hoe zit die mobiliteitsbranche er over tien jaar eigenlijk uit? We horen wel van alles over hybride, biotechniek, elektrische auto’s, maar wat zeggen de deskundigen daar nu van?”

Vught: “Het beeld dat de benzinemotoren zeker niet zullen verdwijnen, maar dat het beeld in de toekomst zeker gaat veranderen. Er zullen veel verschillende manieren van aandrijflijnen naast elkaar gaan bestaan. In 2030 zullen de elektrische auto’s een dominante factor in het verkeersbeeld zijn, maar het zal zeker nog niet zo zijn dat we ons allen alléén maar in elektrische auto’s voortbewegen. Jeroen van der Veer gaf wat dat betreft een heel mooi beeld van allerlei overgangsfases die ons staan te wachten.” Voor de opleiding, de sector Mobiel van ROC Aventus, betekent dat wel wat. Ton: “We leiden nu nog erg op vanuit het idee dat je aan een auto moet sleutelen, dat je moet werken met benzinemotoren, dat je

in ons vak dús zwarte vingers krijgt. Maar hoe meer het beeld van de branche zal differentiëren, hoe meer er andere aandrijflijnen zullen komen, hoe meer ook wij een bredere scholing moeten bieden. Een andere expertise vraagt om een ander type onderwijs. Er zal niet alleen maar gedacht moeten worden aan techniek en verkoop, maar meer focus moeten komen op software, Carwings, elektrotechniek. Er komen dus minder zwarte vingers in de toekomst. In augustus komen we al met een nieuwe opleiding, waarin we de ‘oude’ materie groen omlijnen. Met workshops, gastcolleges, met als insteek: wat vindt het bedrijfsleven van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid? We zijn de eerste opleiding in Nederland die dat gaat doen.”

Aldus. Voor liefst 300 geïnteresseerden organiseerde ROC Aventus op 24 mei het symposium ‘Innovatie en duurzaamheid in de mobiliteitsbranche’. Drs. Ir. Jeroen van der Veer (ook wel ‘groene Jeroen’ genoemd), de voormalig CEO van Royal Dutch Shell, liet zijn visie los op fossiele brandstoffen. Er werd een korte film getoond, die op de autosalon 2011 in Genève werd gemaakt en waarin fabrikanten hun inzicht gaven: hoe zou de industrie zich ontwikkelen? Eric Beers, voorzitter van het Platform Elektrische Mobiliteit en partner Hytruck, gaf zijn visie op alternatieve aandrijfmogelijkheden. En vervolgens brandde er een discussie los in een panel, met onder meer professor dr. Ir. Maarten Steinbruch van de TU Eindhoven. Wat leverde het allemaal op? Ton van

ROC Aventus organiseerde op 24 mei een bijzonder interessant symposium. De titel: innovatie en duurzaamheid in de mobiliteits­ branche. Gaan we in 2020 alleen nog maar elektrisch aangedreven

RONDOM

RONDOM

auto’s zien? En hoe kunnen we daar dan op inspelen?

62

63


Er heerst volop bedrijvigheid in de winkel van Univé Stad en Land in Apeldoorn. Een unieke ontmoetingsplaats van én voor ondernemers, die op zoek zijn naar een totaaladvies op het gebied van financiële en zakelijke producten en diensten onder één dak. Dat biedt Univé Stad en Land de ervaren ondernemer en sinds kort ook

RONDOM

de startende ondernemer.

64

Antwoord op ondernemersvragen Univé Stad en Land positioneert haar winkel als ‘het startpunt voor succesvol zakendoen’. Die belofte wordt waargemaakt dankzij de nauwe samenwerking met tal van financiële dienstverleners die gevestigd zijn in de winkel. MKB-ondernemers zijn altijd welkom bij deze Univé partners voor een helder antwoord op vragen over financiële en zakelijke producten en diensten. Maar ook voor informele bijeenkomsten, netwerkmeetings en presentaties. Samen ondernemen “Ondernemen is samenwerken,”, legt Mark Nijboer, adjunct directeur commercie, uit. “Samenwerken met leveranciers, klanten en medewerkers, maar natuurlijk ook met collega-ondernemers. Dát is het uitgangspunt van Univé Stad en Land en haar partners. We hebben er dan ook bewust voor gekozen sámen te ondernemen in de winkel. Ondernemers willen immers niet alleen op een eiland zitten, maar kennis met elkaar delen, de dialoog aangaan, elkaar aanvullen en versterken. Daar spelen wij op in door ondernemers complete dienstverlening onder één dak aan te bieden.” Werkplekken voor starters Nieuw in de winkel van Univé Stad en Land zijn de werkplekken voor startende ondernemers. Voor een gering bedrag per maand krijgen zij een jaar lang de beschikking over een werkplek inclusief facilitaire diensten. DOOR1DEUR Mediation, De Gebarenjuf en Contactiek zijn de eerste startende ondernemingen die kiezen voor dit unieke concept. Mark Nijboer: “Je kunt als startende ondernemer ook op zolder of thuis beginnen, op de trial and error-manier, maar wij bieden echt iets, wij kaderen en conditioneren. Het gaat bij deze starters vaak om éénpitters en je ziet dan vaak dat het kostbaar is een bedrijfsruimte te huren. Dit is een veel mooiere manier om van start te gaan; het werkt aan beide kanten goed. Je moet het zo zien, wij als Univé voeden en faciliteren en het startende bedrijf brengt

weer haar klanten en nieuw verkregen expertise binnen. Als er klanten met vragen zitten, is het toch fijn dat wij in de buurt zijn.” Ook voor de bedrijven onderling is het goed zo dicht bij elkaar te zitten. “Er moet synergie zijn, het is leuk als we klanten aan elkaar kunnen doorspelen. Wij hebben ook echt goed gekeken naar het type bedrijven, dat we niet tien administratiekantoren bij elkaar kregen, om maar eens wat te noemen. We willen intern ook geen conflicterende belangen. Er zit nu heel veel kennis op allerlei gebied en er is een community-gevoel. Op dat laatste hebben we bij de intakes en interviews ook geselecteerd.” De startende ondernemers kunnen aldus in de schaduw van bekende ondernemingen hun eigen gezicht ontwikkelen. “Door de glazen pui is het letterlijk en figuurlijk transparant bij ons. Waar je ook kijkt, zie je mensen werken. Dat is het leuke. En in de winkelstraat ontmoeten ze elkaar, wisselen ervaringen en informatie uit, die heeft dit meegemaakt, die heeft dat net geleerd, de derde heeft het zus opgelost, dat is allemaal winst, zo leer je snel van elkaar.”

Het is, zo zegt Mark, wel zaak dat er dynamiek in het door Jan Kamp (voorzitter van de Raad van bestuur van Univé) bedachte concept blijft. “Zodra een bedrijf geen starter meer is, moet het de afweging maken: zal ik nog wel blijven of is het tijd op eigen benen te gaan staan? Het is wel belangrijk dat steeds weer nieuwe ondernemers een kans bij ons krijgen.” Samenwerkende partners In de Univé Stad en Land winkel zijn tal van zakelijke dienstverleners gevestigd zoals Monuta, APS pensioenteam, Mijn Hypotheek, De Huismakelaar, Notaris Bronkhorst, Java West en Kubus. Ondernemers kunnen er natuurlijk ook terecht voor de Univé diensten, zoals de Univé Jurist en de afdelingen Particulier en MKB. De winkel van Univé Stad en Land is gevestigd aan de Christiaan Geurtsweg 8 in Apeldoorn, naast de KvK, en is op werkdagen geopend van ‘s ochtends 8.30 uur tot ‘s middags 17.30 uur.

RONDOM

Ondernemen, ontmoeten, netwerken en kennis delen

Univé Stad en Land creëert startpunt voor succesvol ondernemen

65


nawoord

Waarom een mens hier thuis is

Alle voordelen van de Greenline nog eens op een rijtje.

Rondom in Rome, tijdens de riddering van AC Milan-ster Clarence Seedorf. Van links naar rechts: uw hoofdredacteur Robert Heukels, Giovanni Branchini (zaakwaarnemer), de geridderde Clarence Seedorf, Harvey Esajas en Andrea Mantovani.

RONDOM

De roots laten een mens nooit los. Laat ik het maar gewoon toegeven, ik koketteer er lustig mee. Toen het Ajax van Louis van Gaal in opkomst was, zo rond 1993, mocht ik dat van zeer nabij volgen. Ik ben van de generatie Dennis Bergkamp (hij is twee maanden ouder), dus zagen de spelers mij, een journalist, als één van hen. Niet zuur en cynisch, niet oud en dik, nee, gewoon, een klasgenoot die toevallig héél veel minder goed kon voetballen, maar wel ietsje beter kon schrijven. Ik had puur geluk. Louis van Gaal liet me oogluikend net iets meer toe dan mijn collega’s, Jari Litmanen en Finidi George vonden het fijn als ik de krant voor ze vertaalde en Edgar Davids had eindelijk iemand gevonden die ook verstand had van de NBA. In die tijd was de vaste openingsvraag van Edwin van der Sar als ik de spelerslounge van De Meer binnenwandelde: ‘Hé, Robert, hoe is het met Kowet?’ Vooral de maandag na de 0-6 in de Adelaarshorst…

66

Een leven loopt zoals het loopt en na vijfentwintig jaar Deventer vertrok ik naar het westen. Een baan, vrouw, kinderen, een huis in de schaduw van het Vondelpark, drie boeken, waarvan twee behoorlijk Ajax-

gerelateerd, maar het was vreemd, hoe langer ik uit het oosten weg was, hoe trotser ik me voelde over mijn roots. Ajacied werd ik nooit, ik was geboren met gele banen door het rode bloed. Dus. Ik slikte manmoedig wanneer ik de brug overstak en de skyline van Deventer ontwaarde. De oude binnenstad van Zutphen, met dat geweldige restaurant ’t Schulten Hues, de bossen van Apeldoorn rond Paleis Het Loo, het pontje naar De Worp, de meanderende wegen richting Olst en Wijhe, de schitterende omgeving rond Gorssel, geweldige dorpen als Twello, Schalkhaar en Diepenveen, ik zag de schoonheid pas toen ik het mijn Amsterdamse vrouw showde. Hier kwam ik vandaan, hier zou ik altijd thuiskomen. En toen plots stuitte ik op een oud-collega, William van Hees. In de Kuip, Rotterdam. We raakten aan de praat. Goh, hoe is het met jou? En voordat we het wisten hadden we duizend ideeën en die gaan we allemaal doen. Hoe dan? Geen idee, we beginnen gewoon. En zo is het gekomen. Ik ben voor de helft weer terug. Huis in Amsterdam, maar werk hier. In het oosten. Na ruim vijftien jaar.

En wat vind ik daar nou van? Ik vind het allemachtig mooi. Ben apetrots. Er is hier wat gaande. Kijk nou naar Rondom. Goede club. Veel reuring, het voedt elkaar, helpt elkaar, zoekt elkaar op. Symposium hier, kamerevent daar, geweldig. De steden? Ze zien er beter uit dan ooit. Is hier mode, design, lifestyle, zoals het thema van dit nummer beoogt? Ik dacht het wel! En de mensen? Ze zijn nog altijd ongelooflijk aardig, vrolijk, behulpzaam. Maar wie weg is geweest, ziet het, ruikt het en proeft het. Heelx langzaam is de sluier van al te grote bescheidenheid aan het vallen. Er is een nieuw bewustzijn. De Stedendriehoek is sterker dan het dacht. FC Twente wint prijzen, Heracles wordt groot en met Marc Overmars als spin doctor is de dode vogel Go Ahead Eagles weer een scherpe Adelaar aan het worden. Het is de spiegel van een nieuwe, modieuze regio. Eentje die begrijpt waarom gewoon normaal doen de basis is en dat er af en toe wat westerse bravoure bij moet…. Robert Heukels Hoofdredacteur Rondom Magazine

Kom nu bij ons langs en ervaar het voordeel. Vanaf nu zijn álle Škoda modellen er ook in Greenline uitvoering. Daarom zetten we alle voordelen graag nog eens voor u op een rij. Alle uitvoeringen zijn stuk voor stuk zeer compleet uitgerust met onder andere ESP en met innovatieve motoren die pittige prestaties combineren met een bescheiden verbruik en een lage CO2-uitstoot. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar biedt u ook financieel voordeel. Als u nu overstapt in een Škoda Fabia Greenline met A-label betaalt u géén motorrijtuigenbelasting, géén BPM en maar 14% bijtelling! Kiest u voor de ruime Octavia Hatchback of Combi, de veelzijdige Roomster of de zeer royale Superb Hatchback of Combi dan blijft uw bijtelling beperkt tot slechts 20%. Kom snel bij ons langs voor een overtuigende proefrit.

Fabia Greenline vanaf € 15.210,-. A

Roomster Greenline vanaf € 22.990,-. B

Octavia Greenline vanaf € 24.990,-. A

Yeti Greenline vanaf € 25.690,-. B

Brandstofverbruik gemiddeld 3,4-4,6 L/100 km (1 op 21,7-29,4) CO2-emissie 89-119 gr/km. Genoemde vanaf prijs is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Getoonde afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

MORRENHOF B.V.

Solingenstraat 1, 7421 ZN Deventer, 0570 - 51 05 56 (Autopark de Weteringen) info@morrenhof.nl, www.morrenhof.nl

Superb Greenline vanaf € 29.250,-. A


Laan van de Maagd 9 7324 BR Apeldoorn T: 055 - 360 50 65 E: info@profi-tuning.nl

Luchtvering verlagen vanaf € 399,00

Chiptuning vanaf € 299,00

Diagnose / uitlezen vanaf € 25,00

Originele navigatiesystemen Verkoop/inbouwen alle merken!

Kijk ook eens op www.profi-tuning.nl

Rondom magazine juni 2011  

business and more

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you