Page 1

coperta_4_1_magmob1_2015_MAGMOB 2/26/2015 7:15 PM Page 1

magazinul mobilei

MOBILIER PENTRU CASĂ, BIROU ŞI GRĂDINĂ

revistă editată în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România

PARTENER MEDIA OFICIAL

Târgul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii – BIFE-SIM

ACCE N T / MOBILIERUL DE ARTĂ... E CA VINUL Stil - valoare - timp: luaţi în calcul toate argumentele 14|

S H O W R O O M / MADE IN ROMANIA Alegeţi mobilier fabricat în ţară REGALLIS » Amadeus » www.regallis.ro

56|

B E D D I N G / DORMITOARE AMENAJATE ÎN APARTAMENTE DE BLOC / Somn în spaţiu minimal

42|

2015

1

T R E N D S P O T T I N G / BUCĂTĂRII GERMANE Selecţii de la târgul imm cologne + LivingKitchen 32|

14 lei

1.

2015

www.magmob.ro


coperta_2_3_mm1_2015_MAGMOB 27.02.2015 14:26 Page 1

Paris

/

purehomecollections.ro

440187 dorolt Str. Careiului Nr. 164 jud. satu mare romania +40 261 839 780

Cologne

/

Milan

/

Shanghai

/

Singapore


03_R_antares_mm6_master_4hasab.qxd 17.12.2014 13:25 Page 1

stil. eleganţă. pasiune

Inovaţia, forţa care ne propulsează Prin fiecare soluţie implementată în designul scaunelor noastre, aducem mai aproape armonia perfectă a unor forme elegante cu funcţionalitatea impec abilă îmbinând confortul şi ergonomia.

scaune.ro

SC ANTARES ROMÂNIA SRL | Cluj-Napoca, Piaţa 1 Mai, nr. 4-5 | Tel: 0264-454.550 | Fax: 0317-301.689 E-mail: antares@scaune.ro birou vânzări Bucureşti | Şoseaua Berceni nr.104B | Tel: 021-3615.151 | Fax: 0317-301.690 E-mail: bucuresti@scaune.ro


05_R_mm1_artwood_master_4hasab.qxd 25.02.2014 19:51 Page 1

nouă piesă de mobilier este un organism viu, care se naşte din elemente ale trecutului şi istoriei lumii, dublate de experienţele personale şi profesionale ale prezentului, la care se adaugă un studiu aprofundat al tendinţelor. Ca producători de mobilă, suntem permanent racordaţi la viitor, la evoluţiile estetice şi culturale ale fiecărui moment. Mobilierul de lux, e un „tot" complex de trecut, prezent şi viitor, de tendinţe, experienţe, instinct, artă şi previziune.

loc. Aurel Vlaicu jud. Hunedoara tel./fax: 004-0254-245-550 e-mail: rds@smart.ro

www.artwood.ro


09_mm1_R_kastamonu_master_4hasab.qxd 10.03.2015 13:52 Page 1


51_R_prestige_mm3_master_4hasab.qxd 02.07.2014 12:37 Page 1


recl_Tehnoprod_mm3_2014_master_4hasab.qxd 03.07.2014 09:54 Page 2

Am pus împreună funcţionalitatea, esteticul şi designul pentru a vă of eri cele mai bune produse de mobilier, realizate cu atenţie şi pasiune.

TEHNOPROD SRL ¦ RO - 610168 Piatra Neamţ, str. Muncii nr.2 T. +4-0233-221.041, F. +4-0233-214.869 ¦ comercial@tehnoprod.ro

www.tehnoprod.ro


CUPRINS

10

30

CATWALK

REFERINŢE

Noi provocări în resortul HoReCa! Noutăţi lansate în lumea mobilei Chiar dacă nu ne dăm seama, an de an se schimbă câte ceva la piesele de mobilier preferate. Aducem în prim-plan piese de mobilier care promit a fi vedetele anului 2015 şi a se face râvnite tocmai prin acel plus de fineţe, stil şi calitate garantată! www.magmob.ro REVISTĂ DE SPECIALITATE DEDICATĂ MOBILEI PENTRU CASĂ, BIROU ŞI GRĂDINĂ

14

Poate vi s-a întâmplat în timpul călătoriilor din străinătate să vă cazaţi la un hotel, iar stilul mobilierului să vă fie foarte familiar? Aflaţi că producătorii români de mobilier sunt solicitaţi pentru realizarea şi amenajarea spaţiilor HoReCa şi în străinătate!

ACCENT

NR. 1 / 2015 Redactor şef

Zilahi Imre zilahi@magazinulmobilei.ro / 0730-190.077 Secretar de redacţie

Camelia Czeran redactor@magazinulmobilei.ro / 0733-313.156 Redactor

Réman Tibor magmob@magazinulmobilei.ro Colaboratori

Adela Pârvu, Codruţa Iana, Oana Grecea, ec. Andreea Paraschiv, Pál-Antal Judit Tehnoredactare

Mobilierul de artă, un simbol al eternităţii

Jakab Mária dtp@magazinulmobilei.ro / 0733-313.155 Sales

Péter István Zsolt marketing@magazinulmobilei.ro / 0730-190.097

Mobilierul de artă înfloreşte şi prinde viaţă şi în zilele noastre, având valoarea unui vin bun care devine o licoare nepreţuită cu trecerea timpului, – în ciuda faptului că generaţia actuală este fascinată de gadgeturi şi aparaturi inteligente, oferind mobilierului contemporan nu doar design modern dar şi funcţii mult prea sofisticate.

Administraţie

Zilahi Annamária Réka office@magazinulmobilei.ro / 0730-190.105 Redacţia

Odorheiu Secuiesc 535600 str. Tomcsa Sándor nr. 3/26 ROMÂNIA

Publicaţie editată de SC FAST FORWARD SRL în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România – APMR.

06

nr.1/2015

34

TRENDSPOTTING

Bucătăria redevine un spaţiu şic! În ianuarie 2015 la LivingKitchen au fost prezentate numeroase inovaţii în materie de tehnologie şi design, toate dedicate bucătăriei. Dedicăm o mare parte din rubrica Trendspotting acestui eveniment prestigios.

42

BEDDING

Dormitoare amenajate în apartamente de bloc Dormitoarele în primul rând trebuie să fie confortabile şi trebuie să creeze o ambianţă propice destinderii şi odihnei.


46

49

INDOOR

PROIECT+CONTRACT

Spaţiul wellness în armonia căminului! În afara de confortul zonei de odihnă, starea de bine este satisfăcută în spaţiul din spatele uşii de baie! Folosit în special pentru igiena zilnică, acest spaţiu poate fi exploatat la maxim cu un pic de imaginaţie şi o mică… investiţie.

52

RETROVIZOR

Pe urmele rusticului Rustic nu mai înseamnă realizat manual, grosier și încropit din materiale aflate la îndemână, ci a devenit ceva natural, finisaje impecabile și detalii atent și frumos realizate, îmbogățite de semnificații și simboluri populare.

56

SHOWROOM

Mobilierul, designul şi mixtura care au jubilat în 2014

64

BIZAR

Un pic de nebunie face viaţa mai „vie” În fiecare casă există o doză de nebunie, menită să echilibreze sobrietatea unui stil, sau să înveselească atmosfera. Voi până unde aţi îndăzni cu acest detaliu? Vă provocăm cu o mică selecţie de mobilier puţin bizar...

Soluţii de amenajare pentru toate gusturile Încă din primele luni ale anului anterior aveam să ne dăm seama că există o înclinaţie aparte către natural, linii clare şi perfect proporţionate, culori şi finisaje calde, elegante, de bun gust, toate fiind complinite de o atenţie sporită pentru funcţionalitate şi confort.

Fiecare ediţie a revistei MagMob vă aduce o selecţie de produse demne de a fi scoase din anonimat. Rostul rubricii Showroom e să dovedească: varietatea mobilei produse în România e mai mare, decât s-ar crede...

nr.1/2015

07


EDITORIAL

Poate nu în mod conștient, dar pe toţi ne preocupă într-o oarecare măsură mirajul obiectelor vechi. Ceva creat – imaginat, fabricat, folosit – cu mulți ani în urmă aduce în prezentul nostru misterul trecutului, incitându-ne curiozitatea: oare a cui a fost lada de zestre pictată, cine a scris la masa sculptată de birou, ce haine erau pe umerașe în dulapul cu intarsii? Atât de puternică este această curiozitate, încât sute de muzee salvează şi expun piese de mobilier cu valoare istorică, pentru ca zeci de mii de vizitatori să le poată admira. De ce să ne mirăm deci, dacă mulți nu doar acceptă în casă prezenţa mobilierului clasic – fie el fabricat acum o sută de ani, fie cumpărat ieri de la un producător specializat –, dar se bucură în mod deosebit pentru atmosfera pe care astfel de obiecte de amenajare o pot crea în casă. Să nu credeți că doar mobila de artă – cu care ne ocupăm în mod extensiv în acest număr MagMob – este singura capabilă să insufle nostalgia, să exprime luxul şi originalitatea. Aşa cum restauratorii sunt respectaţi pentru talentul şi cunoştinţele aproape ştiinţifice cu care redau pieselor vechi strălucirea de odinioară, azi sunt tot mai mulţi acei producători de mobilă care înregistrează succese notabile cu mobilierul antichizat (abia ieşită pe poarta fabricii, mobila arată parcă a fost folosită decenii întregi). Dar căutarea pieselor exclusive nu se opreşte la mobila de artă sau la cea antichizată: stilul vintage este amalgamul în care îşi găseşte loc orice obiect (pseudo)vechi, capabil să creeze emoţii. Şi să nu uităm, în societatea post-industrială mobila construită din metal şi lemn cu finisaj voit brut, plus tapiţerii din piele sau pânză de iută, este la mare căutare. Vechiul este noul trend, am putea spune. Singura concluzie pe care o trag este că în momentul în care cumpărăm mobilier (fie el în stil clasic sau ultramodern), nu cumpărăm de fapt… mobilier. Mai degrabă ducem acasă seri petrecute în confort, nu fotolii şi canapele. Cumpărăm odihnă, nu saltele. Îi cerem restauratorului să ne readucă în casă fastul şi fascinaţia trecutului. Într-un final nu vrem obiecte de amenajare, ne dorim emoţii, bucurii, atmosferă şi stil.

08

nr.1/2015

Factory of emotions Maybe not consciously, but we are all concerned to some extent about the mirage of old objects. Something created – imagined, manufactured, used – many years ago, brings in our present the mystery of the past, whetting our curiosity: who owned the painted hope chest, who wrote sitting at the carved desk, what kind of clothes were on the hangers in the marquetry wardrobe? This curiosity is so strong that hundreds of museums are saving and exhibiting furniture with historical value, so that scores of thousands of visitors can admire them. Why wonder then, if many people not only accept the presence of the classical furniture in the house – either manufactured a hundred years ago or bought yesterday from a specialized manufacturer -, but enjoys a great deal the atmosphere that such furnishing objects can create at home. Do not think that art furniture, with which we are dealing extensively in this edition of MagMob, is the only one capable of infusing nostalgia, expressing luxury and originality. As restorers are respected for their talent and their almost scientific knowledge, wherewith they are restoring the former glance of the old furniture, today there are more and more those furniture manufacturers who are recording notable successes with the antiqued furniture (the furniture just got out from the factory is looking like it was used for decades). But the search of the exclusive pieces doesn’t stops at the art or the antiqued furniture: the vintage style is the amalgam in which every (pseudo)old object, capable to create emotions, finds its place. And we must not forget, in the postindustrial society the furniture made from metal and wood with intentional rough finish, plus leather or jute canvas upholstery is in high demand. We could say: the old is the new trend. The only conclusion that I draw is that, when we are buying furniture (either classic or ultramodern), actually we are not buying … furniture. More likely we are bringing home evenings spent in comfort, not armchairs and couches. We are buying relaxation, not mattresses. We are asking the restorer to bring back in our home the glamor and fascination of the past. Eventually we are not choosing furnishing objects, we are wishing for emotions, joy, atmosphere and style.


09_mm1_R_kastamonu_master_4hasab.qxd 10.03.2015 12:24 Page 1


CATWALK

Noutăţi lansate în lumea mobilei Chiar dacă nu ne dăm seama, an de an se schimbă câte ceva la piesele de mobilier preferate. O nouă textură, o nuanţă, adăugarea unui soclu sau a unui ornament, ori creionarea totală a unui tipar consacrat, dar care, surprinzător, are priză la cumpărători şi care, de multe ori, intră în istorie. Aducem în prim-plan piese de mobilier care promit a fi vedetele anului 2015 şi a se face râvnite tocmai prin acel plus de fineţe, stil şi calitate garantată!

1. Culori îndrăzneţe, confort şi mult stil cu scaunulfotoliu contemporan • www.bradul-maneciu.ro 2. Masă de sufragerie, fabricată din stejar masiv, cu design simplu şi bine proporţionat • www.ecomatrix.ro 3. Canapea cu look modern, spaţioasă, elegantă şi cu siguranţă foarte confortabilă – Tiara • www.rus-savitar.ro 10

nr.1/2015


CATWALK

4. Noua bibliotecă modulară compusă din şase corpuri solide din lemn de pin garantează o amenajare personalizată. Finisajul este variat cu vopseluri pe bază de apă, iar nuanţa de top este gri industrial, stilul abordat fiind vintage, cu siguranţă – Flexi bookcase • www.quadra.ro 5. Măsuţă de cafea extrasă din colecţia clasică Hot 2015, finisată cu patină, ornamentaţie din piele şi o doză de generoasă de mister • www.exotique.ro 6. Canapeaua fixă sau extensibilă, disponibilă în variate texturi şi nuanţe oferă confortul mult dorit alături de fotoliul cu suport reglabil pentru picioare – Viena • www.mobiladalin.ro 7. O masă de toaletă foarte inspirată, originală ce ne aminteşte de simplitatea şi naturaleţea vieţii. Finisată cu vopseluri ecologice, evidenţiată de patina antică şi nuanţele variate, se integrează oricărei amenajări clasice. • www.szelmob.ro nr.1/2015

11


CATWALK

8. Stilul italian în materie de tapiţate se face agreat în 2015. Supradimensionat şi foarte confortabil, este un colţar modular cu multe posibilităţi de amenajare. Convingeţi-vă singuri! • www.cotta.li

PUBLICITATE

9. O colecţie stilată de primăvară, născută sub un brand românesc, cu semnătura unui designer renumit. V-am stârnit curiozitatea? – Affoltern • www.dorobanti.eu

12

nr.1/2015

10. Un birou cu totul special, din categoria colecţiei de mobilier stil, fiind unic prin ornamentaţia lucrată manual şi frumuseţea lemnului masiv. • www.simex.ro


PUBLICITATE

11. Scaun funcţional de birou cu uz individual, dar ideal şi în săli de aşteptare şi conferinţe – Strike • www.antares.ro


ACCENT

Mobilierul de artă Un simbol al eternităţii Arta poate îmbrăca multiple forme, fiind întotdeauna apreciată. Mobilierul de artă are o istorie şi un trecut bogat în evenimente dar rezultatul final este fără cusur. Acestui tip de mobilă îi prieşte trecerea timpului, care-i dă valoare şi nobleţe, asemenea unui vin de podgorie care primeşte un buchet aparte stând în cramă ani de zile…

Ani de-a rândul omenirea a creat şi a dezvoltat nenumărate lucruri care au scris istorie şi a căror importanţă este semnificativă şi în zilele noastre. Ştiinţa, arta, religiile şi chiar războaiele au avut un rol deosebit în această continuă metamorfoză. Arta este doar una dintre ele, având rădăcini îndepărtate în istorie care s-a îmbogăţit cu fiecare persona14

nr.1/2015

litate ideologică, fiecare mişcare radicală, stârnind la acea vreme reale controverse. Toţi aceşti factori externi au modelat un stil aparte, unic şi valoros asupra mobilierului în sine, consacrat de mai marii timpului, delimitând diferite clase sociale. Perioada Renaşterii a fost practic prima formă de „industrializare” a mobilei, influenţând forma pieselor, acestea căpătând un puternic aer aristocratic. Erau foarte apre-

ciate soclurile masive de mobilă, picioarele scurte şi ornamentele proeminente care deşi sufereau variate modificări provenite din diferite regiuni (Italia, Germania, Franţa, Spania, Anglia), au definit o unitate generală a structurilor masive şi formelor decorative generoase. Mobilierul de artă înfloreşte şi prinde viaţă şi în zilele noastre, având valoarea unui vin bun care devine o licoare nepreţuită cu trecerea timpului, – în ciuda faptului că generaţia actuală este fascinată de gadgeturi şi aparaturi inteligente, oferind mobilierului contemporan nu doar design modern dar şi funcţii mult prea sofisticate. Pluralismul de stiluri existent în ultimii ani a


ACCENT

Dormitor Mogador • Mobex

cristalizat şi mai mult valoarea acestui tip de mobilier, ba mai mult, specialiştii au ajuns la concluzia că tehnica modernă poate altera arta, motiv pentru care respectă cu sfinţenie metoda producerii de mobilier stil, meşterii şi artiştii preferă să „conserve” ştiinţa şi dibăcia lor în materie de stiluri. Asta înseamnă tradiţie şi păstrarea unei valori ce va rămâne neschimbată indiferent de vremuri şi de perindarea stilurilor. Vestea încurajatoare este că deşi segmentul de cumpărători este unul limitat, media de vârstă este una matură, şcolită spre această cultură, aprofundată ca o moştenire de familie, un respect şi o simpatie ce învin-

ge provocările de forme şi stiluri ale noilor trenduri în materie de mobilier. Tocmai din aceste motive merită să analizăm statutul acestei va-

lori din mai multe perspective, să aprofundăm toate informaţiile ce ne leagă de producerea, comercializarea, utilitatea, restaurarea şi aprecierea mobilierului de artă! Detaliu sculptură • Simex

nr.1/2015

15


ACCENT

Portretul şi tipologia iubitorului de artă Semn al artisticului și al bunului gust, mobila de artă este foarte preţuită. Totuși, când vorbim despre mobilă de artă, trebuie ştiut faptul că un întreg proces stă la baza fiecărui produs scos pe piață: de la design până la implementare, totul ține de viziunea artistului și de dăruirea acestuia față de proiect. Este un lucru cât se poate de firesc să vorbim despre mobilier atunci când dorim să ne amenajăm locuinţa. Dar când vine vorba de stiluri, delimităm anumite categorii care-şi aleg cu mult tact clasa de cumpărători. Creat în ultimele sute de ani, mobilierul stil, cu valoare financiară şi istorică atât de bogată este celebru, dar nu înseamnă că şi numărul de cumpărători este la fel de consistent, câtuşi de puţin la noi în ţară! Nici nu este de mirare, dacă am cântări valorile mobilierului de artă, am putea realiza portretul-robot al cumpărătorului de mobilier stil.

Comoda Cleopatra Lux • Simex

Sculptură manuală • Simex

16

nr.1/2015

Preţurile pentru astfel de piese variază între câteva sute de euro şi câteva mii de euro, în funcţie de renumele artistului/producătorului, a valorii/cotei pe care piesa o are la momentul respectiv pe piaţa mondială. Şi nu mai trebuie spus că mobilierul de artă are nevoie de mult spaţiu pentru a-şi etala frumuseţea – automat vorbim de reşedinţe ample în care acest tip de mobilier se poartă cu multă eleganţă! Prin urmare, clasa de provenienţă a cumpărătorului nostru este una de elită, cu bogate cunoştinţe despre cultură, cu un important statut social şi bine organizat financiar. În acest caz, interesul pentru artă rămâne o tradiţie, un legământ ce se transmite ca moştenire din generaţie în generaţie. Cu alte cuvinte, mobilierul stil este cel care îşi alege clienţii din straturile societăţii!

Însă, în ultima perioadă se întâmplă un fenomen fericit, s-a constatat un interes mai ridicat în rândul cumpărătorilor tradiţionali care optează pentru mobilier cu design postbelic. Românii au înţeles că, pentru a se bucura de un ambient armonios şi de lungă durată, la care să se întoarcă cu multă plăcere după o zi solicitantă, trebuie să apeleze la serviciile unui designer de interior, mai exact, la specialişti ai căror experienţă şi pregătire îşi pun amprenta asupra confortului şi bunăstării noastre. În ultimii ani, pe baza transformărilor repetate ale stilurilor în materie de mobilier şi accesibilităţii lor din punct de vedere financiar, mulţi au pierdut şirul valorilor şi, neţinând seama de regulile de amenajare, au achiziţionat diferite piese de „sezon” care şi-au pierdut şi valoarea estetică şi cea financiară. Pornind de la această idee, tot


ACCENT

mai mulţi doresc o statornicie elegantă dar şi valoroasă în locuinţa lor, motiv pentru care figura mobilierului stil a acumulat o importanţă din ce în ce mai mare. Pe lângă valoarea estetică intrinsecă, oamenii realizează că piesele de mobilier de artă sunt inestimabile, iar trecerea timpului le face şi mai valoroase. Acest lucru ne apropie din ce în ce mai mult de ceea ce se întâmplă în străinătate de foarte mulţi ani. Libera circulaţie în Europa, accesul la informaţii şi educaţie în ţările europene au ajutat foarte mult ca mobilierul de artă să reprezinte o alternativă semnificativă pe piaţa internă faţă de mobilierul nou, produs în serie. Pe de altă parte, românii – mai ales iubitorii de artă – au început să se orienteze către piese de mobilier care poartă amprenta stilurilor atât de mult apreciate: baroc, rococo, art-deco, mid-century etc., admirând într-un final calitatea şi frumuseţea lemnului masiv, de diferite esenţe nobile (nuc, cireş, stejar, fag) atât de frumos lucrate de meşterii pricepuţi ai timpurilor. Cu siguranţă, astfel de valori nu pot fi trecute cu vederea, scul-

Comoda Artwood

pturi autentice lucrate manual, stiluri care demult se credeau apuse sunt reînsufleţite, caracterizate prin trăinicie şi frumuseţe, sunt materializate azi în casele noastre chiar şi de producători autohtoni. În viziunea lor, asistăm la o evoluţie clară în ceea ce priveşte alegerile cumpărătorilor: dacă iniţial clienţii erau un pic mai reticenţi faţă de piesele de

artă şi erau cu ochii la preţuri reţinute, ulterior aceeaşi clasă de clienţi a deschis către obiecte mai mari. În acest sens, este clar că avem de-a face cu o maturitate a pieţei, acesta fiind şi motivul care a declanşat o serie de dezvoltări şi noi extinderi în planul firmelor producătoare autohtone, încurajând totodată şi comerţul intern.

nr.1/2015

17


ACCENT

Arta, în viaţa noastră de zi cu zi Şi pentru că nu doar împăraţii şi boierii au nevoie de odihnă sau să stea la masă cu cei dragi, vedem că mobilierul a fost creat şi valorificat pentru funcţia utilitară, dar s-a preocupat în continuu şi de latura estetică. Pe acea vreme nu se putea vorbi de artă, dar existau metode (sculpturi, ţesături) prin care dădeau mobilei din fiecare încăpere ceva unic şi special, care de-a lungul timpului a culminat în calitate şi frumuseţe, într-un cuvânt: artă! În segmentul mobilierului de artă, garnitura de sufragerie este cea mai diversificată. Piesele de mobilier sunt absolut utile în acest spaţiu. Mesele au fost cele

mai răspândite corpuri de mobilier, fiind destinate diferitelor jocuri de societate din epocă (tric-trac, Lombru etc.), precum şi mesele de lângă canapele, pentru

scris, pentru toaletă, mesele pliante, toate placate în furniruri de esenţe nobile în care predomina lemnul de trandafir original, mahonul, alunul turcesc, cireşul şi nucul, lucrate în stilul cel mai rafinat şi elegant al timpurilor. Aceste tipuri de mese se păstrează şi astăzi şi sunt utilizate la fel ca şi în trecut. Masa reprezintă elementul central la care se aşează familia cu mic cu mare, care şi azi devine neîncăpătoare de sărbători dar la nevoie poate fi extinsă! Predomină structura robustă, picioarele minuţios sculptate cu forme bombate, liniile curbe şi ample, asigurând o susţinere fermă. Scaunele, deşi încărcate cu ornamente bogate şi tapisate cu cele mai scumpe ţesături, stau graţioase în jurul mesei, aşteptând să fie ocupate. În acest spaţiu sunt plasate bufete în care se păstrează băuturi dar şi tacâmurile de argint.

Scurt istoric al mobilierului stil Mobilierul de artă poate îmbrăca multe aspecte, cochetând de-a lungul timpului cu foarte multe stiluri. Clasicul este cel mai maleabil – un stil care reinterpretează formele şi elementele stilului antic grecesc, creând interioare nobile şi elegante, dar printre preferaţii timpurilor se află barocul, rococo sau neoclasicul. 18

nr.1/2015

Arta stilului şi în special a celui clasic înseamnă exploatarea valorilor eterne, rămânând astfel perpetuă, care nu-şi pierde niciodată farmecul şi rămâne mereu la modă. Este caracterizată de grandoare şi severitate, simetrie perfectă

şi echilibru, precizia liniilor şi formelor, aspecte care conferă pieselor de mobilier eleganţă şi rafinament. Stilul clasic s-a instaurat în secolul al XVIII-lea şi reprezintă perioada de glorie a artei mobilierului. A apărut în Europa ca urmare a descoperirilor arheologice de la Herculanum şi Pompei, care au stârnit interesul pentru creaţiile armonioase greco-romane din antichitate. Clasicismul poate fi divizat în mai multe etape, dintre care cele mai semnificative sunt clasicismul timpuriu, stilul Empire şi stilul Biedermeier. În Franţa, clasicismul timpuriu a primit numele de stilul Ludovic al XVI-lea. Piesele de mobilier din această perioadă se caracterizează prin forme simple, geometrice, iar ornamentaţia este restrânsă la elementele de divizare.


ACCENT

Cristalierul şi dulapurile de sufragerie – plasmele cum sunt denumite azi – ocupă poziţii importante în camera de zi şi erau folosite pentru a expune piesele de valoare din porţelan sau argintărie, fie ea europeană, asiatică sau extrem orientală. Conform cerinţelor şi evoluţiei pieţei, pe aceste dulapuri se pot monta diferite aparaturi electronice (televizoare, dvd-uri, modem-uri), fără ca aspectul estetic al mobilei să fie alterat. Dulapurile sunt caracterizate de vitrine ample – frontal sau pe trei laturi – ornate după caz cu lemn şi foiţă de aur. În funcţie de

Plasmă Royal • Simex

stilul abordat, piesele de mobilă cu forme exuberante prezintă diferite decoraţiuni sculptate sau

intarsii cu lemn exotic sau fildeş, încrustaţii cu aur şi argint, elemente care amplifică valoarea acestui tip de mobilier. În ziua de azi, chiar dacă unii producători au adăugat interioarelor unele îmbunătăţiri şi mecanisme de deschidere a uşilor aparţinând modernismului, nu s-au abătut de la forma şi ideea de bază a mobilierului stil.

Scaun Robert Adam

Motivele ornamentale sunt: ghirlande de flori, meandre, rozete, păsări, capete de animale etc. În Anglia, stilul neoclasic este promovat mai ales de ebenistul Robert Adam. Piesele de mobilier în stil Adam sunt caracterizate de linii simple, profilare

minimă şi picioare subţiate în partea de jos. Elementele decorative preferate sunt cele împrumutate din antichitate. Continuatorii stilului Adam sunt George Hepplewhite, care imită stilul francez şi Thomas Sheraton, care promovează formele rigide.

Scaun Thomas Sheraton

Scaun George Hepplewhite

nr.1/2015

19


ACCENT

Colecţia de salon este alcătuită din canapele de şezut şi fotolii foarte confortabile de proporţii generoase şi este prevăzută numaidecât de o măsuţă joasă, dar având topul extins, spaţios. Acesta era locul unde se întâlneau prietenii după o masă copioasă şi discutau

Consola Firenze • Simex

Stilul Empire s-a instaurat în perioada domniei lui Napoleon. S-a răspândit în întreaga Europă şi a devenit stilul dominant al curţilor regale. Este caracterizat de forme masive, simetrice, bronzuri aurite şi copierea creaţiilor artistice greco-romane. Laitmotivele ornamentale sunt: perlele, leii, caii de mare, sfincşii etc.

Stilul Biedermeier a fost utilizat cu precădere de pătura mijlocie, fiind caracterizat prin sobrietate şi economie, atât în ceea ce priveşte materialele cât şi motivele decorative. Accentul a fost pe comoditate şi confort, aspectul decorativ ajungând pe plan secundar.

20

nr.1/2015

subiectele vremii alături de o ceaşcă de cafea sau ceai, învăluiţi de cele mai multe ori într-un nor de fum din cel mai fin tutun. Utilitatea mobilierului de salon contemporan nu deviază de la forma de folosinţă iniţială, poate doar camera în care este amenajat.

Spre deosebire de toate epocile anterioare din istoria omenirii, când accesul la artă și cultură era strict limitat celor bogați și celor puternici, barocul aduce pentru prima dată o diversificare și o lărgire a orizonturilor, astfel a crescut numărul celor ce puteau să se bucure de produsele culturale și artistice. Mobilierul baroc este caracterizat de forme şi Amenajare stil Empire curbe ample, ornamentare bogată și detalii sculpturale numeroase. Picioarele scaunelor, canapelelor, sofalelor şi dulapurilor sunt frecvent curbate, terminându-se într-o formă stilizată ce amintește de laba unor feline, adesea fiind clar sculptate chiar în forma labei unui leu – simbol al puterii.

Considerat adesea ca o prelungire din evoluția barocului, fiind caracterizat de bogăția și varietatea detaliilor și a ornamentelor, respectiv de exagerarea caracteristicilor barocului până la opulență, rococo este privit astăzi ca o perioadă relativ distinctă în evoluția artei occidentale. Spre sfârșitul perioadei sale de existență, a devenit relativ sincron și de multe ori s-a apropiat sensibil de neoclasicism.

Rococo este un stil arhitectural, decorativ de design interior care a fost generat în Franța, în secolul al XVIII-lea, răspândindu-se ulterior în întreaga Europă, iar mai apoi în cele două Americi, mai ales în cea latină, adică în țările de limbă spaniolă și portugheză.

Mobilierul reprezintă o modalitate prin care ne putem exprima aprecierea şi reverenţa faţă de trecut, dar şi faţă de prezent şi viitor, amenajându-ne locuinţele cu mobilă de artă în stil clasic, cu accente şi elemente pline de eleganţă şi rafinament. g

Amenajare stil Biedermeier


48_R_efe_mm4_master_4hasab.qxd 04.09.2014 08:51 Page 1


ACCENT

Dormitorul este sfera intimă în care orice persoană – fie rege sau om de rând – îşi regăseşte liniştea interioară, citeşte, se relaxează şi îşi pregăteşte organismul prin odihnă, pentru ziua următoare. Chiar dacă în dormitor regula generală este să nu încărcăm prea mult spaţiul cu mobilier, câteva piese sunt aproape indispensabile. Patul este reprezentativ dormitorului, la care se pliază noptierele care sunt funcţionale şi utile pentru a aşeza o carte, o lampă, ochelari etc. Toaleta cu oglindă este un obiect de lux al doamnelor şi este foarte îndrăgită. Poate utilitatea ei nu este atât de însemnată în zilele noastre, dar cu siguranţă nu va fi neglijată nici de doamnele din epoca modernă. Una dintre cele mai folositoare piese de mobilier din interiorul urban – aşa cum îi arată şi numele – a fost şi este comoda. Realizată cu mare grijă, reprezentând stilul actual al vremii, comoda era considerată ca semn al reuşitei sociale. Din acest mo-

tiv, această piesă era prezentă şi în casele înstărite şi conacele româneşti, cele mai multe fiind descoperite în casele sibiene, mulţi dintre ebeniştii timpului onorând asemenea comenzi. Dulapul cu haine a devenit în secolul al XVIII-lea o piesă indispensabilă interiorului aulic, luând forme tot mai rafinate odată cu trecerea timpului. Dulapurile sunt Dulap Melody • Simex

foarte impunătoare, nu doar prin mărimea şi forma lor arhitectonică particulară de paralelipiped înalt şi masiv, ci şi prin execuţia ornamentelor sculpturii, furnirului şi machetăriei delicat aplicate. Interioarele sunt spaţioase, compartimentate după necesităţi cu rafturi şi sertare. Stilul folosit este foarte important şi face să îndulcească din somptuozitate; curbura simplă sau ornamentată din partea de sus al pieselor „rotunjește” formele pătrăţoase iar picioarele curbate sau strunjite „en oignon” (fr. ceapă) echilibrează întreg tabloul arhitectural.

Dormitor Mara Bella • Regallis

Dormitor Artwood

22

nr.1/2015


ACCENT

Cabinetul de lucru era foarte apreciat în casele înstărite, unde stăpânul casei – de regulă afacerist, bancher – îşi putea desfăşura în tihnă activitatea şi putea primi clienţi sau prieteni. În acest mediu pur masculin, mobilierul stil este impunător şi robust, finisajele sunt sobre, stofa pentru tapiserie este preţioasă, iar nuanţele sunt expresive (roşu rubiniu, verde smarald, albastru royal etc.). Masa de birou este în aşa fel făcută, încât cel care lucrează să aibă totul la îndemână şi să stea cât mai confortabil. Suprafaţa de lucru este mare, iar dulapurile de la baza biroului sunt compartimentate de sertare şi rafturi. Dulapurile şi etajerele din birouri sunt un pic mai înălţate, prevăzute cu uşi compacte, altele cu vitrină şi sunt destinate depozitării de documente. Prin aceste birouri-cabinet ebeniştii au demonstrat adevărata valoare a talentului lor, creând adevărate capodopere prin tehnica intarsiei, a marchetării, încrustaţia, folosirea mesei roşii şi verzi de culoare, tehnica arderii furnirului pentru crearea de adâncituri şi finisarea cu lacuri lucioase punând în valoare diversele esenţe de furnir.

Birouri personal • Artwood

Birou directorial • Artwood

Indiferent de natura şi stilul lor, tradiţia cabinetelor de lucru se păstrează şi este utilizată şi azi în reşedinţe sau unele companii de profil. Există însă o alternativă mult mai compactă a acestui birou, care se poate amenaja fără mare bătaie de cap aproape oriunde în locuinţă şi este foarte practică. Vorbim despre secreter, de provenienţă franceză, care s-a răspândit în Europa cu mare rapiditate în urma războaielor napoleoniene. Lucrarea executată pe acest tip de mobilier era una de

Cabinet Mogador • Mobex

C

um arată portretul cumpărătorului de mobilier de artă în viziunea dvs. (din ce clasă socială provine, cum apreciază valorile culturale şi tradiţia)?

REGALLIS: Nucleul cumpărătorilor este alcătuit preponderent din rândul celor cu venituri de nivel mediu spre înalt. Cu toate că NORD SIMEX oferă produse la preţuri avantajoase, având în vedere calităţile excepţionale ale produselor precum şi designul unic şi gamă variată de produse, acest tip de mobilier îşi alege categoria de cumpărători dintr-o clasă socială un pic peste nivel mediu. MOBEX: Cumpărătorul tipic de mobilier de artă provine din pătura înstărită a societăţii şi, de cele mai multe ori, este educat şi bine informat cu privire la valorile culturale, având repere bine fixate în domeniul designului şi al amenajărilor interioare.

Secreter Matteo • Mobex

excepţie, minuţioasă. Spaţiul din spatele uşii batante a unui secreter se constituie într-o structură arhitecturală articulată pe mici sertare şi compartimente, având central o nişă placată uneori cu oglindă. Secreterul modern al zilelor noastre este oarecum simplificat, la unele modele s-a renunţat complet la uşa batantă şi la câteva rafturi iar nişa centrală este mai largă, în acest fel poate încăpând cu uşurinţă un laptop sau o tabletă. Altele din contră, au transformat uşa batantă în top de susţinere pentru o tabletă sau suprafaţă de scris. g

SIMEX: Majoritatea cumpărătorilor care preferă acest gen de mobilă trăiesc într-un mediu unde tradiţia şi obiceiurile sunt foarte importante, mai puţin depinde de clasa socială din care provin. Spre exemplu, am avut clienţi care au cerut ca mobilierul să fie tapiţat cu o stofă care nu se mai găseşte pe piaţă de 20 de ani doar pentru faptul că şi părinţii lor aveau tapiţată mobila cu stofa respectivă şi doreau astfel să păstreze o continuitate existenţială. SARMEXIN: Cumpărătorul acestui tip de mobilier provine din clasa de mijloc cu venituri mai mari. Atracţia pentru mobilierul de artă este legată de tehnica şi elementele de conţinut ale prelucrării lemnului. Clienţii educaţi şi crescuţi în strânsă legătură cu valorile culturale – prezente în căminul lor – vor cumpăra întotdeauna acest mobilier, fiind o tradiţie de familie.

nr.1/2015

23


ACCENT

Showroomul de la sediul Artwood Company

C

are este explicaţia pentru care acest tip de mobilier şi-a păstrat puritatea şi naturaleţea, în timp ce stilurile se succed necontenit?

REGALLIS: …Din acelaşi motiv pentru care şi interesul pentru muzica clasică este mereu actual. Artiştii – meşteşugarii care transformă lemnul brut în mobilier de artă, îl „însufleţesc” şi-i dau valoare întocmai precum un pictor tablourilor sale. Aceste însuşiri sunt menite să dăinuiască, acumulând vrednicie cu fiecare deceniu. MOBEX: Mobilierul de artă, prin natura lui, nu suferă ajustări periodice datorate necesităţilor economice impuse de îmbunătăţirea productivităţii şi reducerea costurilor de fabricaţie. Producerea lui presupune utilizarea de elemente masive într-o proporţie considerabilă precum şi manopera de mare anvergură, datorită subansamblelor sculptate şi a finisajelor minuţioase şi laborioase. El are şi o valoare extrinsecă importantă, deoarece din punct de vedere stilistic, trebuie să se conformeze perioadei istorice din care provine. Această valoare creşte cu trecerea timpului şi tinde să-l poziţioneze în avantaj faţă de alte trenduri şi tendinţe cu caracter efemer. SIMEX: Mobilierul stil a fost şi va fi întotdeauna un mobilier frumos, preţios şi pretenţios. Aici descoperim ornamentaţii naturale redate prin intarsie, sculptură şi linii foarte bine definite. Este un stil de mobilier în care este pus în valoare creativitatea omului şi care nu se poate compara cu nici un alt stil de mobilă. Hai să ne gândim cum ar arăta Peleşul din Sinaia sau castelul din Versailles amenajat cu mobilier minimalist, oare ar mai fi asaltat de vizitatori şi ar mai scrie istorie? SARMEXIN: Mobilierul clasic nu se demodează niciodată, nu este un stereotip, este o realitate cu care sunt de acord toţi designerii de interioare, fie că sunt români sau străini. Naturaleţea lemnului este unică, esenţele lui sunt redate în culori naturale şi transmit o căldură specială. Prin finisarea manuală,unele componente de mobilier devin aproape mătăsoase, iar senzaţia de bunăstare este inegalabilă, indiferent de multitudinea de stiluri care se perindă pe piaţă.

24

nr.1/2015

Dormitor Mogador • Mobex

Detaliu Cleopatra Lux • Simex


ACCENT

C

um vedeţi poziţia mobilierului de artă în viitorul apropiat, versus mobilierul minimalist, funcţional şi ultra-modernizat al tinerei generaţii?

REGALLIS: Suntem optimişti în ceea ce ne priveşte; vezi programul „REGALLIS – the Classic new beginning”, în care îmbinarea elementelor clasice cu cerinţele actuale face ca mobilierul Regallis să fie etern şi extrem de apreciat, indiferent de provocările de moment ale stilurilor actuale. MOBEX: Mobila de artă şi cea clasică în raport cu cea minimalistă actuală nu va fi niciodată pe poziţii concurenţiale avantajoase, însă va avea o fâşie de piaţă permanentă şi fidelă, mai mică sau mai mare, în funcţie de abilităţile producătorului sau comerciantului respectiv de a o promova, de a folosi strategii şi canale de marketing moderne.

Masa Regallis • Regallis

Hol Iuliana • Mobex

SIMEX: Din păcate, cumpărătorii mobilierului stil sunt puţini şi balanţa se înclină încet spre modern sau minimalist, cu funcţionalitate şi tehnologie ridicată, oferind o stare permanentă de confort. Oamenii tind să „tehnologizeze” mobilierul, astfel ca ei să depună cât mai puţin efort, primind în schimb o doză uriaşă de comoditate şi bunăstare (la fel se întâmplă şi cu electronicele şi electrocasnicele cu programare de pe Androizi şi chiar pe piaţa auto unde – mai nou – şoferul devine dispensabil!). SARMEXIN: Să fii producător de mobilier stil în ziua de azi înseamnă o provocare, pledând pentru un final fericit. Totuşi în viitor se întrevede o dezvoltare prudentă a producţiei mobilierului de artă. Trăind într-o permanentă agitaţie şi lipsă de timp, este nevoie într-un cămin de o atmosferă calmă şi liniştită. Acest lucru se poate îndeplini amenajând casa cu eterna mobilă clasică.

Cabinet Veneţia Lux • Simex

nr.1/2015

25


ACCENT

Întreţinerea şi recondiţionarea mobilierului de artă Mobilierul de artă constituie o investiţie de suflet care creează o ambianţă distinctă şi elegantă în locuinţele noastre. Condiţia esenţială ca mobilierul să îşi păstreze splendoarea înseamnă o grijă sporită şi întreţinere corespunzătoare.

În condiţii normale, mobila de calitate excepţională are un strat protector care nu necesită o îngrijire specială, cu excepţia înlăturării periodice a prafului, a îndepărtării eventualelor urme de murdărie, pete şi a lustruirii. Este importantă şi ambianţa în care este amplasat mobilierul, deoarece piesele din lemn sunt sensibile la condiţiile mediului înconjurător. Se recomandă o temperatură ambientală cuprinsă între 15 și 25 de grade Celsius, iar umiditatea relativă a aerului între 40 și 60%. O schimbare bruscă de temperatură poate cauza umflarea şi deteriorarea mobilierului. Există doar câteva practici generale de curăţare a mobilierului din lemn, însă este mult mai importantă menţinerea suprafeţelor cât mai curate. „Este mult mai uşor să previi, decât să repari” cam acest principiu funcţionează cel mai bine în cazul întreţinerii mobilierului de lux.

Se recomandă ştergerea prafului cât mai des pentru a nu permite acumularea lui pe suprafaţa mobilierului. În acest scop se poate utiliza un burete umezit cu apă amestecată cu oţet, iar urmele de apă se pot înlătura cu o lavetă moale de bumbac sau un 26

nr.1/2015

Tehnica de aplicare a foiţei de aur • Simex

pămătuf din pene de struţ, pentru a nu zgâria suprafaţa mobilei. Cele mai frecvente pete care pot apărea pe suprafaţa mobilei sunt cele de grăsime, care se pot îndepărta cu detergent de vase şi apă fiartă din care se formează o spumă consistentă, sau cu soluţie de

curăţat geamuri. Însă aceasta nu trebuie să conţină alcool sau amoniac, deoarece acestea pot distruge lustrul natural al lemnului. Petele de cerneală se pot curăţa cu spray-uri emoliente pentru mobilă, iar petele de vopsea pe bază de ulei cu solvenţi speciali. Petele de apă trebuie îndepărtate imediat, dar dacă pata de apă de pe suprafaţa de lemn este mai profundă, se foloseşte un produs de curăţare care conţine acid oxalic. Mobilierul lăcuit din mahon se curăţă bine cu un burete îmbibat în apă acidulată, în amestec cu puţin oţet, după care se şterge cu o pânză moale. Întreţinerea mobilierului din lemn de nuc se face cu un amestec de terebentină şi ulei de vaselină (ulei alb) în părţi egale. Se foloseşte o ţesătură flauşată sau microfibră înmuiată în acest amestec şi prin mişcări circulare se insistă asupra petelor. După un interval de o oră se repetă operaţia, iar a doua zi se va lustrui suprafaţa cu piele de căprioară.

Există numeroase soluţii de întreţinere a mobilei în comerţ, dar nu toate se pretează acestui tip de mobilier. Evitaţi cele pe bază de silicon, chiar dacă oferă un grad de strălucire mai ridicat. Siliconul creează o barieră care nu va mai accepta ulterior alte baiţuri sau lacuri. Ceara trebuie utilizată într-un strat foarte subţire şi este compatibilă doar cu mobilierul cu finisaj ceruit. Acumularea excesivă de ceară atrage murdărie, fum etc., rezultând pete şi deteriorând în timp suprafaţa. Polish-urile conţin detergenţi, emulsificatori şi uleiuri minerale. Detergenţii curăţă murdăria de pe mobilă, iar uleiurile minerale acţionează ca o barieră pentru praf dar care pot afecta finisajul. Pentru o curăţare eficientă şi sigură se recomandă testarea prealabilă a produselor alese într-un loc mai puţin vizibil al mobilierului, pentru a nu periclita finisajul acestuia. Dacă vă gândiți să vă cumpărați un asemenea tip de mobilier și aveți copii sau animale de companie, vă recomandăm să optați pentru o culoare naturală, deoarece restaurarea și îngrijirea acesteia este mult mai ușoară.


02_R_kastamonu_mm2_master_4hasab.qxd 6/28/2014 5:33 PM Page 1


ACCENT

xpertul Teodor Doga (Deko Atelier, Chişinău) ne recomandă câteva trucuri pentru întreținere și curățarea mobilierului din lemn: • Pentru a proteja lemnul lăcuit, se aplică un strat de ceară. Nu este nevoie să faceți acest lucru foarte des. Chiar dacă aplicarea cerii ajută la protejarea de umiditate și praf, nu faceți acest lucru mai des de o dată pe an, pentru a preveni supra-acumularea de ceară. • Unele finisaje lăcuite pot fi spălate în cazul în care acestea sunt murdare de pete uleioase sau solide, dar mai întâi încercați solvenții într-o zonă ascunsă. În cazul în care liniile de pe suprafaţă devin albe, acea zonă nu trebuie acoperită cu ceară și nici prelucrată cu solvenți. • Lustruirea este folosită pentru a da strălucire lemnului, dar evitați lustruirea intensă pentru că aceasta

E

poate provoca acumularea de ceară și va lăsa urme. De asemenea, puteți utiliza săpunuri pe bază de ulei natural, dar întotdeauna prima încercare a soluției o faceți pe o suprafață ce nu se vede. • Petele şi inelele de apă se vor curăţa astfel: plasaţi o bucată de pânză groasă peste urma de apă şi apăsaţi cu un fier de călcat abia încălzit. Frecaţi lejer cu fierul cald peste urma de apă acoperită cu pânză, până aceasta va dispărea. Aveţi grijă ca pânza aleasă să fie una naturală și fiți atenți să nu mergeți dincolo de cârpă, pentru a evita contactul direct al fierului de călcat cu suprafața de lac și a nu lăsa alte urme, mai grave. • Un amestec egal de pastă de dinți albă și maioneză este de asemenea eficientă în îndepărtarea inelelor inestetice de apă. Se aplică direct pe pată, apoi curățaţi cu o cârpă moale. Va trebui să frecați puţin suprafața, apoi, ștergeți zona cu ulei de portocale sau de ulei de lămâie pentru a face urma să dispară complet.

Dacă se varsă pe suprafaţă parfum sau acetonă, lăsaţi substanţele să se evaporeze sau folosiţi un material cu putere mare de absorbţie îndepărtând lichidul imediat. După ce suprafaţa este perfect uscată, frecaţi gentil zona afectată cu un produs fin de lustruire şi aplicaţi un strat subţire de ceară.

Art furniture, an attribute of eternity For years humanity has created and developed countless things that made history, and importance of which is considerable also nowadays. Science, art, religion and even wars have played an essential role in this ongoing metamorphosis. Art is only one of them, having faraway roots in history, that has been enriched by each ideological personality, every radical movement, causing real controversies at that time. Sign of artistic and good taste, the art furniture is very appreciated. However, when we are talking about art furniture, we need to know that an entire process underlies each product launched onto the market: from design to implementation, all depends on the vision of the artist and his dedication to the project. The price of art furniture ranges from a few hundred to several thousands euros, depending on the reputation of the artist/manufacturer, and the value/share of the product in the world market. The art furniture needs plenty of space in order to display its beauty, therefore the social class of the buyers is an elite one. Recently a higher interest was noted on behalf of the traditional buyers in the furniture bearing the mark of the highly valued styles: baroque, rococo, art-deco, mid-century, etc., made from solid wood of various noble essences (walnut, cherry, oak, beech). Brief history of the art furniture The art furniture can feature many aspects, flirting with many styles. The classic is the most malleable – a style that reinterprets the forms and elements of the ancient Greek style, creating noble and elegant interiors, but among the favorites are the baroque, rococo and neoclassical. The classical style has been established in the eighteenth century and represents the heyday of the furniture art. It appeared in Europe following the archaeological discoveries at Herculaneum and Pompeii, that have stirred up the interest for the harmonious creations of Greco-Roman antiquity. The classicism can be divided in several stages, the most significant are the early classicism, Empire and Biedermeier styles. In France, the early classicism was named the style of Louis XVI. The furniture of this period is characterized by simple, geometrical shapes, and ornamentation restricted to the dividing elements.

28

nr.1/2015

In Britain, the neoclassical style is promoted especially by the furniture designer Robert Adam. The furniture is defined by simple lines, minimal profiling and tapered legs. The Empire style has been established during the reign of Napoleon. It's characterized by massive, symmetrical forms, golden bronze decorations and copying the artistic Greco-Roman creations. The Biedermeier style was used mainly by the middle-class, is defined by sobriety and economy, both in terms of materials and decorative motifs. The baroque furniture is characterized by curved and ample shapes, rich ornamentation and numerous sculptural details. The rococo is often considered an extension of the baroque evolution, being distinguished by the richness and variety of the details and ornaments, and exaggeration of the baroque characteristics until to opulence. The maintenance and restoration of art furniture Under normal circumstances the furniture of exceptional quality has a protective layer that doesn't require any special care, with the exception of periodical removal of dust, eventually traces of dirt, stains and polishing. It is important also the ambiance where the furniture is placed, as the wooden products are sensitive to environmental conditions. It is recommended an ambient temperature between 15 and 25 degrees Celsius and relative air humidity between 40 and 60%. There are a few general practices for cleaning the wooden furniture, but it is more important to maintain the surfaces as neat as possible. "It's much easier to prevent than to fix" – pretty much this principle works best when is about the maintenance of the luxury furniture. The degradation of the wooden furniture in time is escapeless – no doubt, maintaining it properly can extend its lifetime significantly – but, otherwise we can appeal to specialists in refurbishment and restoration. The restoration of the furniture is intended to extend the life of the furniture, without altering its character and identity. The refurbishment of the furniture involves repairing the objects. In this case the functionality, whether original or modified, is essential, and the initial aspect can be changed arbitrary.


ACCENT

Degradarea mobilierului de lemn în timp este inevitabilă – fără îndoială, întreţinându-l în mod corespunzător, durata de viaţă se poate prelungi semnificativ –, dar în caz contrar putem apela la specialişti în recondiţionarea şi restaurarea mobilei din lemn. Unul dintre avantajele majore ale mobilei din lemn masiv este că se poate reface, repara sau întreține într-un mod facil. Lemnul poate fi șlefuit, sunt cazuri când se dorește o refinisare radicală, chiar o schimbare de culoare. Lemnul masiv permite rașchetarea sau șlefuirea iar sub stratul de lac și baiț veți găsi același lemn natural la fel de frumos ca și înainte. Îndepărta-

rea unui milimetru sau doi din suprafața obiectului nu va produce nici o pierdere a calității produsului, nici din punct de vedere estetic şi nici al rezistenței. Este bine de ştiut că între termenii de restaurare şi cel de recondiţionare există o diferenţă majoră, chiar dacă la prima vedere nu pare a fi! Restaurarea este menită să prelungească viaţa pieselor de mobilier, fără însă să altereze caracterul şi identitatea acestora. Ea se pretează perfect mobilei de artă, celei realizate de ebenişti într-un stil bine documentat, iar folosind tehnicile tradiţionale de restaurare doar îi sporeşte valoarea, nu se alterează piesa. Recondiționarea presupune repararea unei piese de mobilier. Aici, funcţionalitatea este esenţială, fie ea originală sau modificată, aspectul iniţial poate fi schimbat după bunul plac. În cazul alterării structurii piesei, se va acţiona pentru rigidizarea acesteia prin adăugare de elemente de întărire şi ranforsare. În cazul finisajului, la cererea clientului se va schimba culoarea

şi aplica un finisaj lucios, semilucios sau mat. Odată cu trecerea timpului, mobilierul de lux – chiar şi restaurat – devine o operă de artă, căpătând din ce în mai multă valoare şi care transformă casa într-un cămin personal, unic şi primitor. g

nr.1/2015

29


REFERINŢE

Noi provocări în resortul Fie că facem drumeţii prin ţară sau călătorim în străinătate, resortul HoReCa oferă servicii de calitate, iar interesul privind confortul clientului este foarte ridicat. În afară de serviciile oferite de personal, calitatea rezidă şi în mobilierul şi amenajarea localurilor, camerelor de hotel, restaurantelor şi a tuturor spaţiilor ce deservesc confortul ospitalier. Fiecare regiune, fiecare spaţiu hotelier are ceva personal şi doreşte să transmită fiecărui turist o mică parte din aceas-

tă valoare. Oferta pe piaţă este bogată, nenumăraţi producători specializaţi în mobilier HoReCa oferă soluţii inedite de

amenajări şi colecţii variate de mobilier. Din acest motiv, întregul proiect de amenajare reprezintă o provocare, atât pentru hotelieri cât şi pentru producători. Stilul mobilierului hotelier este unic şi trebuie să corespundă atât din punct de vedere estetic cât şi practic, dar este bine de ştiut că aceste comenzi sunt efectuate cu maximă seriozitate şi mult devotament. Poate vi s-a întâmplat în timpul călătoriilor din străinătate să vă cazaţi la un hotel, iar stilul mobilierului să vă fie foarte familiar?

REŞETARM irma producătoare de mobilier din lemn masiv are fabrica tocmai în Satu Mare, o importantă zonă de producţie şi Applewood comerţ. ReşetarM produce mobilier rezidenţial, având un portofoliu important cu proiecte şi lucrări executate atât pentru locuinţe private, cât şi pentru hoteluri, pensiuni, baruri, cafenele şi restaurante. Produce mobilier pentru toate gusturile, conceput pentru a îmbina stilul Hotel Nora și funcționalitatea cu tradiţia, dar compatibil şi cu ultimele tehnologii, creat pentru eficiență și randament. Colecţiile produse de ReşetarM sunt pentru cei care vor un mobilier cu personalitate puternică și bine definită. Colecţiile de mobilier poartă amprenta stilului clasic, atât de mult apreciat de clienţii autohtoni care cunosc adevăratele valori culturale, dar îndrăgit la fel de mult chiar şi peste hotare. Din portofoliul firmei sătmărene, am ales cele mai remarcabile lucrări precum amenajarea hotelului President din Băile Felix, Hotel Astoria – Oradea; Hotel Melody – Păuleşti, Satu Mare; Vila Decorale – Sângeorz-Băi; Motel Stil – Tăşnad şi Barul Las Vegas din Satu Mare. Aceste proiecte au realizate în totalitate de ReşetarM, sau în parteneriate cu alţi producători din ţară. (www.resetarm.ro)

F

Hotel Korona

Cramele Recas 30

nr.1/2015

Restaurant Bazos

Hotel Astoria

Hotel Astoria

Bazos – dormitor

Bazos – bar


REFERINŢE

SIMEX

HoReCa! Aflaţi că producătorii români de mobilier sunt solicitaţi pentru realizarea şi amenajarea spaţiilor HoReCa şi în străinătate! Cu siguranţă aţi întâlnit deja mobilier în hotelurile unde v-aţi cazat, care v-a acaparat atenţia; sau aţi fi putut închipui acel pat matrimonial şi în dormitorul dumneavoastră! Meritele acestor producători sunt oarecum recunoscute, dar vă invit să descoperim şi mai mult din frumoasele lor lucrări care deservesc atât de fidel turiştii din toate colţurile lumii.

ituată în nord-vestul României, în judeţul Sălaj, fabrica de mobilă SIMEX a devenit deja un brand, având o vechime de 20 de ani. Rădăcinile ei sunt însă vechi de peste un secol, în care meşteşugarii locului au transmis din generaţie în generaţie această frumoasă meserie, cea de tâmplar, producând cel mai elegant şi desăvârşit mobilier. Simex a înţeles că funcţionalitatea şi esteticul trebuie să existe în armonie perfectă, astfel mobilierul produs în aceste fabrici a satisfăcut exigenţele clienţilor din toate colţurile lumii. Prin urmare, primind clasă şi formare în producţie şi comerţ după model german – unde calitatea şi promptitudinea sunt lege, SIMEX a devenit cel mai mare producător şi exportator de mobilă, pe piaţa de est a Europei. Dispune de variate colecţii de mobilier de artă, stil şi clasic, sculptate manual – în special rezidenţiale, dar are în palmares şi amenajări şi mobilări pentru resortul hotelier. În ţară dispune de o reţea

S Musala Pallace

Musala Pallace

Musala Pallace

Musala Pallace

Lambrisare – Musala Pallace

Musala Pallace

de şapte magazine proprii şi cinci în colaborare dar mobilierul marca Simex Grup poate fi achiziţionat din marile magazine de specialitate şi din diferite colţuri ale lumii: Rusia, Siberia, Azerbaidjan, Bulgaria (Varna), Ungaria. Cea mai importantă lucrare din România este Hotelul Slavia din Salonta, care a fost amenajat aproape în totalitate (camere, săli de aşteptare, recepţie) de firma Simex, cu mobilier clasic din lemn masiv, de diferite esenţe de nuc, stejar, fag, etc. Alte amenajări de proporţii au fost efectuate în colaborare cu producători de brand (Regallis – Satu Mare) la Iaşi şi Ploieşti. O lucrare la fel de importantă poate fi apreciată şi în Bulgaria – Varna, la hotelul Musala Pallace 5*, unde Simex a mobilat camerele de hotel, recepţia, scările interioare, iar în zona de restaurant a efectuat lambrisarea pereţilor şi coloanelor de susţinere. (www.simexgrup.ro)

Hotel Slavia

Hotel Slavia

Hotel Slavia

Hotel Slavia nr.1/2015

31


REFERINŢE

SZÉL MOB zél Mob, situată într-o depresiune, este o fabrică de mobilier care păstrează tradiţia aşezării pitoreşti din care face parte, producând mobilier din lemn masiv – în special din esenţe de răşinoase, utilizând cu măiestrie stilul rustic, un stil aparte ce a devenit moştenire de familie. În opinia producătorului, „mobilierul ne defineşte într-un fel; alegem mobila în locuinţă, creând un look aparte, ca şi când am cumpăra articolele de îmbrăcăminte în funcţie de stilul şi personalitatea noastră, cu scopul de a defini un statut, dar fiind şi o modalitate de comunicare cu cei din jur. Dar pentru că trendurile sunt în continuă schimbare, suntem antrenaţi şi pregătiţi pentru noi provocări şi reuşim să realizăm piese inedite şi soluţii smart”.

S

Chiar dacă suntem la început de an, există deja o imensă varietate de mobilă marca Szel Mob care poate fi achiziţionată în România, atât pentru sectorul rezidenţial cât şi pentru domeniul hotelier. Prin urmare, dacă vă gândiţi să petreceţi câteva nopţi de neuitat într-un hotel din Bucureşti, amenajat de firma ardeleană, veţi avea parte de trăiri plăcute în care veţi descoperi combinaţia armonioasă dintre clasic şi modern. Hotelul Boutique Lafayette din Bucureşti a ales să realizeze acest lucru prin combinarea materialelor de amenajare de calitate superioară, folosind multiple posibilităţi de finisare a mobilei rustice din lemn masiv, produsă de firma Szel Mob din inima Ardealului. Contrastul de culori este unul inedit, creând un mediu primitor şi relaxant, astfel încât orice vizitator să revină cu mare drag în acest hotel. „Lăsaţi-vă scoşi din anonimat – ne sfătuieşte producătorul – mobilierul nu trebuie să aibă finisaj natural, mobila vopsită sau tocmai contrastul dintre uzual şi ieşit din comun, căutat de mulţi, reprezintă partea vie a camerei sau oaza de relaxare a dumneavoastră”. Firma Szel Mob pune la dispoziţie peste 400 de modele cu o paletă de culori cu peste 70 de nuanţe şi finisaje ecologice care acoperă şi protejează lemnul masiv. Posibilităţile sunt aproape fără limite, pornind de la mobila vopsită monocrom, realizată prin combinarea esenţelor de brad şi stejar, până la finisaje inedite, îndrăzneţe, numite vintage, sau multicolor. (www.szelmob.ro) 32

nr.1/2015


09_mm1_R_kastamonu_master_4hasab.qxd 17.03.2015 11:30 Page 1


TRENDSPOTTING

Bucătăria redevine un spaţiu şic!

un grupaj realizat de Zilahi

Imre

În fiecare al doilea an tradiţionalul târg de mobilă imm cologne din Germania este însoţit de un alt eveniment, strâns legat de domeniul amenajărilor interioare. În ianuarie 2015 la LivingKitchen au fost prezentate numeroase inovaţii în materie de tehnologie şi design, toate dedicate bucătăriei. Pentru a trece în revistă câteva dinte cele mai spectaculoase noutăţi dedicăm o mare parte din rubrica Trendspotting acestui eveniment prestigios.

KÜCHEN TREFF

Eligo Există obiecte în casă care în primul rând trebuie să fie funcţionale, cum ar fi spre exemplu chiuveta din bucătărie. Totuşi, prin simplul fapt că ne întâlnim cu acest obiect zi de zi, estetica va conta şi ea. Setul Intra din Gama Eligo se achită admirabil de ambele cerinţe. www.kuechentreff.de

34

nr.1/2015


TRENDSPOTTING

PRO-ART

Case kitchen Cu uşile închise şi rezemată de perete, această minibucătărie arată ca un cufăr mai mare, pregătit de drum. Şi tocmai acesta este mesajul pe care Pro-Art îl are către cei care trebuie să se mute mai des: avem soluţia ideală pentru tinerii chiriaşi... www.pro-art.tv

PRO-ART

designLINE „Utilizează cel mai puţin spaţiu posibil pentru a include cât mai multe funcţii posibile într-o bucătărie compactă” —

a fost probabil solici-tarea producătorului de mobilă german către designerul cu care lucrează. Cel din urmă a rezolvat în mod briliant sarcina, venind cu o soluţie ideală pentru apartamente mici. www.pro-art.tv

DAUPHIN

Eligo Da, la prima vedere gama Eligo primeşte eticheta cu „stil minimalist”, însă imediat ce ajungem să observăm mai pe îndelete detaliile, ne dăm seama că acestea au primit atenţie maximă. Cel mai bun exemplu pentru o bucătărie rafinată, funcţională şi deloc ţipătoare. www.dauphin-group.com

nr.1/2015

35


TRENDSPOTTING

RATIONAL

Lano Şi la birou avem nevoie de bucătărie. Aceasta este de obicei e o încăpere la capătul coridorului, în care nu încap prea mulţi colegi deodată. Cei de la

Rational vin cu o propunere: să plasăm un corp de mobilier compact tocmai în spaţiul de lucru, să ascundem în acest corp o bucătărie complet echipată şi gata — deranjul dispare imediat ce am închis uşile. www.rational.de

COSENTINO

DiverXO — DEKTON Lansat pe piaţă în 2013, materialul compozit Dekton este folosit de către Cosentino pentru această bucătărie fabuloasă. Materialul are proprietăţi speciale care îl fac dezirabil pentru utilizare intensă, cum este bucătăria (şi aici ne gândim la cuţite ascuţite, cratiţe încinse şi alte pericole iminente). Cât despre design... liber la personalizare. www.cosentino.com

36

nr.1/2015


TRENDSPOTTING

EWE

Vida Linii clar pronunţate pe verticală şi orizontală, culori uni plus lemn natural, forme dreptunghiulare, dar totodată plăcut conectate. Bucătăria Vida produsă de către austriecii de la Ewe este un model L cu insulă care oferă flexibilitate în amenajarea unei încăperi ce are în compoziţie şi un spaţiu tip living. Ce ziceţi, cam care masă cu şase scaune s-ar potrivi aici? www.ewe.at

GORENJE

Classico Degeaba îţi doreşti mobilier rustic în bucătărie dacă nu găseşti electrocasnicele încorporabile care să se potrivească. Gorenje vine cu rezolvarea, cuptoarele sale potrivindu-se de minune în astfel de ambientări prietenoase. www.gorenje.ro

BAUKNECHT

NoFrost, Jetchef, Downdraft Dacă echipamentele din bucătărie „vorbesc” acelaşi limbaj de design, impresia celor care vă intră în casă va fi cu siguranţă exprimată printr-un „wow” plin de admiraţie. Bauknecht este un producător consacrat de electrocasnice care a ajuns la acest nivel prin ani de experimente făcute în piaţă.

Frigiderul NoFrost, cuptorul Jetchef şi hota Downdraft Extractor sunt doar simple exemple din şirul lung de produse extrem de bine construite ale acestei companii. www.bauknecht.de

nr.1/2015

37


TRENDSPOTTING

ANREI

Diva Lemnul rămâne materialul preferat de către majoritatea producătorilor de mobilă care doresc să păstreze legătura cu clasicul. În Austria acest curent este uşor de recunoscut, sufrageria Diva (masă, scaune şi alte componente) de la Anrei promite tot confortul pe care ni-l pot da formele ergonomice. www.anrei.at

INTERTIME

Glen Varianta originală a acestui fotoliu a fost creată de către firma din Elveţia acum cincizeci de ani, iar ceea ce vedeţi aici este ediţia jubiliară, modernizată puţin. Au schimbat doar minimul necesar, pentru că forma nu a îmbătrânit deloc, ba chiar este foarte actuală şi în 2015, era modelelor futuriste. Singura recomandare pe care o putem formula este să căutaţi ocazia şi să încercaţi acest tron al confortului. După aceea veţi face economii ca să îl puteţi cumpăra. Pentru că nu e ieftin. www.intertime.ch

MARAC

Talete E într-un fel triumful asimetriei — a fost observaţia unui vizitator prezent la standul Marac de la târgul imm cologne 2015. Fără prea multe complicaţii, firma demonstrează faptul că designul este punctul forte al producătorilor italieni. www.marac.it

38

nr.1/2015


TRENDSPOTTING

SELVA

Indigo Parte dintr-o gamă mai amplă, fotoliul Indigo emană rafinament şi promisiunea confortului. Supleţea îmbinărilor din structura de lemn devine şi mai evidentă prin asocierea cu şezutul şi spătarul tapiţat. Să fie piele? Să fie o stofă mai specială care ne dă această senzaţie de suprafaţă satinată? Cui îi pasă, când luxul şi eleganţa sunt prezente... www.selva.com

BRÜHL

Mosspink Inegal, organic, cât se poate uman. Formele desenate de Kati Meyer Brühl inspiră veselie şi foarte mult nonconformism. Prezentată la târgul imm cologne 2015, gama Mosspink vine în numeroase variante de culori, fetrul ce acoperă canapeaua şi fotoliul fiind ideal pentru combinaţii coloristice. www.bruehl.com

nr.1/2015

39


TRENDSPOTTING

W.SCHILLIG

Finn Partea frumoasă a mobilierului tapiţat este că permite schimbarea materialului de acoperire (piele sau stofă, după gust şi portofel), menţinând însă aceeaşi formă. La canapeaua Finn efectul de transformare este spectaculos, parcă ar fi vorba de produse complet diferite. www.schillig.com

KOINOR

Joleen Aveţi aici expresia pură a lenei creative. Vă prezentăm aici locul de muncă al trântorului de lux. Şezlongul ideal pentru a citi o carte, a privi ore în şir la televizor sau pentru a trage un pui de somn. Are acţionare electrică, o structură metalică solidă şi capitonări moi sub şezut şi spătar, ca timpul petrecut cu şi în Joleen să fie plăcut. Foarte plăcut. www.koinor.com

40

nr.1/2015


TRENDSPOTTING

GERA

Lichtregal Să clarificăm: în ziua de azi lumina şi corpurile de iluminat au capacitatea de a mobila încăperile din casă şi birou. Fără şirurile LED încorporate în acest raft cu structură metalică, aspectul general ar fi mai puţin spectaculos. Singurul aspect care ar putea ridica sprâncenele pesimiştilor este faptul că praful de pe raft devine foarte vizibil datorită tehnologiei LED... www.gera-leuchten.de

EWT

Opti-Virtual Da, acolo arde focul în acel corp de mobilier suspendat. Nu chemaţi pompierii. Firma EWT oferă celor dornici de seri romantice (chiar dacă stau la bloc, unde vecinii nu ar tolera un şemineu clasic) o soluţie tip iluzie. Şemineele virtuale au şi opţiune acustică, puteţi porni sau opri sfârâitul focului, după plac. Nu încercaţi să vă încălziţi mâinile sau să prăjiţi cârnaţi, acest produs e doar un moft. Dar unul foarte elegant. www.ewt-glendimplex.de

SPECTRAL

Twenty Poartă amprenta designerilor de la Leolux, dar este un brand absolut nou. Spectral se poziţionează pe segmentul „smart”, vine cu proiecte deştepte şi mai accesibile ca preţ. Acel raft de sub televizorul montat direct pe perete are un sistem audio încorporat. În rest, minimalism... www.spectral.eu

nr.1/2015

41


BEDDING

Dormitoare amenajate Problemele generate de lipsa spaţiului în apartament ne pot îngreuna viaţa, astfel amenajarea corectă şi depozitarea cât mai eficientă a obiectelor sunt misiuni importante. Dormitoarele trebuie să fie încăperi mobilate minimal, dar totodată să dispună de cât mai mult spaţiu pentru stocarea obiectelor personale.

Majoritatea apartamentelor de bloc se confruntă cu lipsa spaţiului şi amenajarea lor poate să devină o adevărată provocare. Nici dormitoarele nu reprezintă excepţii, chiar dimpotrivă. Amenajarea lor este o sarcină dificilă deoarece sunt refugii private destinate odihnei, relaxării şi, în oarecare măsură, distracţiei. Dormitorul este camera care oglindeşte cel mai bine gusturile proprietarului şi care îi reflectă personalitatea. Dormitoarele în primul rând trebuie să fie confortabile şi trebuie să creeze o ambianţă propice 42

nr.1/2015

destinderii şi odihnei. O condiţie esenţială este evitarea unei atmosfere încărcate. Astfel, dormitorul va respecta şi principiile Feng Shui, conform cărora circulaţia energiei pozitive poate avea loc numai într-o încăpere aerisită. Totuşi, anumite piese de mobilier sunt indispensabile în dor-


BEDDING

în apartamente de bloc

Spaţiul de sub pat poate fi valorificat foarte bine, utilizându-l pentru depozitare, de exemplu, pentru stocarea hainelor care nu sunt de sezon. Există mai multe soluţii, cum ar fi paturi cu sertare la bază sau paturi cu somiere care se ridică. Cu siguranţă, experţii Feng Shui vor protesta

mitoare, cum ar fi, bineînţeles, patul, una sau două noptiere – în funcţie de spaţiu, şifoniere sau dressing, lămpi şi câteva obiecte decorative. Deja sună înghesuit... dar din fericire există soluţii de design care transformă dormitoarele în camere confortabile şi plăcute chiar şi într-un spaţiu relativ redus. Dimensiunea patului trebuie aleasă în concordanţă cu dimensiunea camerei şi acesta trebuie amplasat astfel încât să rămână un spaţiu suficient deplasării pe ambele laterale ale sale, dar dacă spaţiul nu permite, se aşează lângă perete, lăsând loc liber numai pe o latură. nr.1/2015

43


BEDDING

împotriva depozitării lucrurilor sub pat, dar este unul dintre cele mai simple şi mai evidente moduri de a crea spaţiu suplimentar de depozitare în dormitor. Dulapul sau dressingul pentru haine de obicei se aşează pe un perete, paralel cu patul sau pe peretele din faţa patului. Pentru a optimiza spaţiul rămas între pat şi dulap, se recomandă optarea pentru un dulap cu uşi glisante, astfel nu se pierde nimic din acest spaţiu şi nu întâlnim dificultăţi la deschiderea uşilor dulapului.

Extinderea spaţiului de depozitare trebuie efectuat pe verticală, instalând dulapuri care ajung până la tavan. Se pot alege dulapuri cu adâncime mai mică, dar care acoperă un perete întreg. Alegând o culoare deschisă, se evită crearea unei atmosfere apăsătoare. Pentru o organizare eficientă a articolelor vestimentare, se recomandă adăugarea unor sertare în dulapul sau dressingul pentru haine.

Dacă există posibilitate, putem să renunţăm la dulapurile şi dressingurile obişnuite, alegând construcţia unor dulapuri încastrate în nişele din pereţi. Astfel se va câştiga spaţiu suplimentar considerabil, atât de necesar într-un apartament de bloc de mici dimensiuni.

patul există soluţia utilizării unor corpuri de dulap aşezate de o parte şi de alta a patului, la nivelul capului patului, iar pe perete, deasupra patului, a unor rafturi sau, de asemenea, a unor corpuri de dulap. Astfel dulapul încorporează patul, creând o amenajare elegantă. Noptierele sunt piese de mobilier necesare pentru a păstra la îndemână cărţile, ceasul deşteptător, un pahar de apă etc., dar nu întotdeauna dispunem de spaţiu suficient pentru ele. Soluţia este înlocuirea lor cu mici rafturi montate pe perete, sau chiar cu rafturi cu sertare. Acestea ajută la obţinerea spaţiului de stocare şi lasă spaţiu liber în cameră. Dacă sunt mai înguste, de nu mai mult de 12 cm adâncime, nu încurcă traficul. În cazul în care avem suficient spaţiu pentru noptiere aşezate lângă pat, să alegem modele prevăzute cu sertare, nu cele de tipul unor măsuţe, pentru a beneficia şi aici de spaţiu de depozitare.

În cazul unei camere înguste, în care nu există posibilitatea amplasării unui dulap paralel cu

La amenajarea dormitorului trebuie să avem în vedere şi celelalte activităţi pe care le desfăşurăm în această încăpere. Dacă obişnuim să citim, trebuie neapărat să includem lămpi pentru a asigura lumina necesară. Aceste corpuri de iluminat se montează de asemenea pe perete sau putem opta pentru lămpi suspendate. În cazul rafturilor sau dulapului, acestea pot încorpora corpurile de iluminat deasupra patului. 44

nr.1/2015


BEDDING

obiectiv economisirea spaţiului. Modalitatea cea mai simplă, bineînţeles, este montarea televizorului cu ecran plat direct pe perete, cu cablurile ascunse în zid. În cazul în care şifonierul este aşezat pe peretele din faţa patului, soluţia este televizorul încorporat în dulap. Dulapul poate fi prevăzut şi cu uşi care să ascundă televizorul atâta timp cât nu este folosit. Dacă dulapul este paralel cu patul şi nu este potrivit pentru încorporarea televizorului, se recomandă aşezarea lui pe comoda aşezată în faţa patului, sau pe o comodă cu rotile care poate fi poziţionată oriunde în cameră. O piesă de mobilier foarte utilă în dormitor este comoda cu sertare care se poate utiliza foarte bine pentru articole de îmbrăcăminte mai mici sau diferite accesorii. Pentru o mai bună organizare a lucrurilor, se pot adăuga şi compartimentări în interiorul sertarelor.

Un element practic este şi lada aşezată la capătul patului. Este ideală pentru depozitarea păturilor, pilotelor, pernelor, lenjeriei de pat etc. care nu se folosesc în mod curent. De asemenea, este un obiect excelent pe care ne putem aşeza pentru a ne încălţa cu şosetele sau pantofii aleşi pentru ziua respectivă. Deşi conform principiilor FengShui, într-un dormitor nu trebuie să existe aparatură electronică, multă lume preferă să urmărească un film bun din pat. Televizorul poate să reprezinte piesa de atracţie a camerei sau, dimpotrivă, poate să fie ascuns vederii cât timp nu este folosit. Există mai multe soluţii de amenajare a televizorului care au ca

Există şi diferite soluţii moderne şi mai costisitoare pentru amenajarea televizorului, cum ar fi patul cu televizor încorporat, în cazul căruia televizorul este inclus în tăblia patului sau sub pat şi cu ajutorul unui sistem glisant este ridicat şi închis la loc. O altă

metodă este televizorul glisant încorporat în tavan. Regula cea mai importantă la amenajarea dormitorului de dimensiuni mici este folosirea unui număr minim de obiecte şi piese de mobilier, a căror funcţionalitate este foarte bine gândită, şi ... să ne bucurăm de intimitatea oferită de această încăpere! Un dormitor mic, amenajat practic este mult mai plăcut decât unul de dimensiuni mari cu un design lipsit de originalitate şi un stil impersonal. Nu dimensiunea contează ci valorificarea posibilităţilor. g

Bedrooms furnished in small apartments Most of the apartments in apartment buildings are dealing with lack of space and furnishing them can represent a real challenge. The bedroom is no exception, quite the opposite. The size of the bed must be chosen according to the size of the room and the space under the bed can be exploited very well, using it for storage: opting for a bed with drawers underneath or a bed with mattress that lifts up. The wardrobe or dressing is usually placed on a wall parallel with the bed or on the wall opposite the bed. To optimize the remaining space between the bed and the wardrobe is recommended to use a wardrobe with sliding doors. The nightstand can be replaced with small wall-mounted shelves. A very useful piece of furniture is the chest of drawers, that can be used very well for smaller items of clothing or various accessories. The TV can be the piece of attraction of the room, or on the contrary, can be hidden from view while is not used.

nr.1/2015

45


INDOOR

Spaţiul wellness în armonia căminului! Ce înseamnă confortul pentru fiecare persoană în parte şi cât de mult sunt dispuşi să investească în această senzaţie de bine? Mulţi preferă un mini-centru de relaxare la domiciliu, amenajat chiar în camera de baie, dar calitatea şi luxul au costul lor. Nu sunt proiecte imposibil de realizat, pot fi un pic costisitoare, dar cu siguranţă merită efortul.

Fiecare om tinde să-şi satisfacă nivelul maxim de confort aproape în toate segmentele existenţei sale. Acest lucru este absolut normal de altfel! Indiferent de poziţia în societate, fiecare dintre noi avem nevoi existenţiale; de odihnă, hrană, somn, îngrijire corporală, la care se adaugă şi unele de lux – în limita posibilităţilor. În afara de confortul zonei de odihnă, starea de bine este 46

nr.1/2015

satisfăcută în spaţiul din spatele uşii de baie! Folosit în special pentru igiena zilnică, acest spaţiu poate fi exploatat la maxim cu un pic de imaginaţie şi o mică… investiţie. Deşi este un lucru atât de firesc, senzaţia de bunăstare reprezintă un lux pentru care în centrele de specialitate se plătesc sume însemnate. Nu toţi îşi permit aceste servicii, dar există posibilitatea de a crea propriul centru wellness în camera noastră de baie. Asta nu înseamnă că nu trebuie să scoatem bani din buzunar. Din contră! Dar merită investiţia pe termen lung, dacă ne gândim că am lăsa mult mai mulţi bani la centre de specialitate dacă le-am vizita cu regularitate.

Ca să ieşim puţin din tipare, avem nevoie în primul rând de spaţiu de destindere. După care să alegem de pe piaţă cele mai curajoase şi inedite modele de obiecte sanitare, duşuri, mobilier şi accesorii de baie, menite să satisfacă exigenţele din toate punctele de vedere: calitativ şi


INDOOR

produsă cada conturează personalitatea şi necesităţile fiecărei persoane.

Sanotechnik

estetic! Designerii propun produse cu aspect modern şi elegant, încurajând utilizarea unor materiale speciale precum porţelanul, ceramica în combinaţie cu plasticul, lemnul, sticla, oţelul, piatra sau betonul care au devenit în ultimul timp materiale de top, dar şi rezistente în acelaşi timp. Dacă spaţiul băii este unul decent, putem opta pentru varianta modernă a unui duş fără

cabină, la acelaşi nivel cu solul, care în ziua de azi este mai mult decât în trend. Podeaua, pereţii şi tavanul zonei de duş, trebuie să primească o bună izolaţie, să fie placate cu materiale impermeabile (gresie şi faianţă sau alte materiale rezistente la apă). Structura podelei trebuie să fie uşor înclinată, ca în timpul duşului apa să nu stagneze la picioare. Foarte îndrăgite sunt cabinele de duş, care sunt prezente pe piaţă în variate modele, cu funcţii sofisticate dar şi foarte utile. Sunt foarte uşor de montat, sunt estetice şi au un efect reconfortant asupra corpului. Duşul cu aburi oferă o experienţă similară cu cea întâlnită în centrele spa. Puterea apei şi efectul aburilor duc la destindere şi relaxare. Pentru un efect maxim, se poate folosi terapia culorilor şi aromaterapia – funcţii disponibile aproape la toate variantele de duşuri cu cabină (cabinele Sanotechnik – comstal.ro). Însă oferta cabinelor de duş nu se limitează doar la aburi şi culori, ele au integrate mini-difuzoare – redând sunete din natură sau alte funcţii inteligente menite pentru

Cultura amenajărilor în camera de baie a cunoscut o eră înfloritoare. Designerii sunt îndrăzneţi, lăsând să se întrevadă o notă de lejeritate în amenajări. În oricare baie, cada reprezintă elementul central – fie că este poziţionată lângă perete, ori ocupă un loc central – ea trebuie să iasă în evidenţă cu fineţe, fără a ştirbi imaginea de ansamblu. Există un interes sporit pentru formele ovale ale căzilor, aşezate direct pe podea, sau prevăzute cu picioare bogat ornamentate în stil retro, dar cu accente moderne. Foarte apreciate sunt şi căzile de baie montate în podea, astfel aveţi senzaţia că sunteţi chiar într-unul din camerele de relaxare al unui renumit resort spa, mai ales dacă ambianţa este una pe măsură. Lumina joacă un rol foarte important, redând atmosfera centrelor de specialitate, iar lumânările decorative şi parfumate nu trebuie să lipsească din întregul decor. Alţii optează pentru amenajări practice şi confortabile în acelaşi timp. Căzile de baie Baleina Whirlpool Tub şi Twinline au reuşit nu doar să impresioneze, dar au fost considerate ca fiind obiectele de igienă corporală de viitor.

Colecţia Twinline este mai mult decât o cadă simplă, este prevăzută cu orificii prin care jetul de apă masează gentil sau ferm corpul – în funcţie de preferinţe. În minutul următor, se poate trece la funcţia de duş, deschizând uşa din sticlă securizată, prevăzută cu închidere electronică, foarte sigură şi care poate fi manevrată chiar şi de copii. www.artweger.at

răsfăţ şi pentru deconectare totală de grijile cotidiene. Selectarea unor duşuri de lux (cum sunt cele produse de Glass Idromassaggio sau duşurile de tip Rainshower) contribuie atât la îmbunătăţirea funcţionalităţii şi aspectului băii dvs., cât şi la starea de bine generală.

Cada Baleina, reprezintă un cocon luxos plin de răsfăţ, care este jacuzzi, cadă şi cascadă la un loc. Prezintă orificii prin care apa, în combinaţie cu aerul, formează vârtejuri care masează corpul. Cascada de apă întregeşte acest pictorial, iar cele 512 nuanţe disponibile pentru „colorarea” apei întăresc ideea de lux şi grandoare. www.douche.fr

Senzaţia de căldură oferă multe beneficii atât corpului, cât şi sufletului. Din acest motiv, în centrele spa, căldura este o prezenţă constantă. Prin această terapie ne putem delecta trupurile obosite chiar în cada din baia noastră. Magazinele de specialitate oferă diverse forme – ovală, rotundă, dreptunghiulară sau triunghiulară, octogonală etc. Atât designul cât şi materialul din care este nr.1/2015

47


INDOOR

În timp ce Baleina uimeşte nu doar prin design, ci şi prin confort şi multitudine de funcţii de relaxare, Twinline, chiar dacă nu este atât de spectaculoasă ca design, este foarte practică: nu ocupă mult spaţiu, este în acelaşi timp şi cadă şi duş, putând fi folosită în maximă siguranţă şi de către copii. Oricum le-am analiza, ambele sunt geniale şi îşi merită banii.

Sauna satisface de mii de ani nevoia oamenilor pentru căldură, purificare şi relaxare. Această tradiţie izvorăşte din antichitate: se bazează pe cultura timpurie a băilor greceşti şi romane – iar modelul cel mai cunoscut şi apreciat este sauna uscată, tradiţională, simplu – sauna finlandeză.

Sauna este foarte benefică organismului, reprezintă un adevărat templu pentru întreţinerea sănătăţii. Purificarea organismului şi a sufletului necesită nu numai o saună perfectă, dar şi un spaţiu şi ambient adecvat acestui ritual. Dar ce este sauna şi de ce este benefică? Sauna este o baie cu aer fierbinte şi uscat, cu temperatura de 90°C, ajungând şi la 100 - 110°C. Umiditatea relativă a aerului din saună este foarte mică: 10-20%, din acest motiv se şi numeşte saună uscată (dry sauna). Corpul expus la un efect termic atât de ridicat, trebuie adus la o temperatură normală, de aceea, la final răcorim corpul

Wellness space, also at home Each person tends to satisfy the maximum level of comfort in almost all the segments of his existence. Besides the comfort zone assigned for relaxation, the well-being is fulfilled in the area behind the bathroom door! Mainly used for daily hygiene, this space can be exploited with a little imagination and a small ... investment! The designers are proposing products with modern and elegant aspect, encouraging the use of special materials such as porcelain, ceramic in combination with plastic, wood, glass, steel, stone and concrete. The specialized companies are proposing finely worked and luxurious sinks, showers and bathtubs, with abstract shapes. In every bathroom the bathtub is the central element – whether is positioned against the wall, or occupies a central place – which has to stand out without altering the overall picture. To have a private sauna and to enjoy its benefits, you just have to reserve a space for installing a cabin type sauna, specially designed for private homes.

48

nr.1/2015

Dintre efectele benefice ale saunei enumerăm: detoxifiere şi purificare, rezistenţă pentru fizic, întăritor al sistemului imunitar, echilibrează gestionarea termică a organismului, şi activează circulaţia sanguină.

cu apă rece. Sauna este o provocare atât pentru trup cât şi pentru suflet. Îmbăierea în aer cald, urmată de răcorirea organismului purifică, fortifică şi înviorează simţurile. Pentru a avea o saună privată şi a ne bucura de aceste beneficii, trebuie doar să rezervăm un spaţiu pentru montarea unei saune tip cabină, expres concepută pentru locuinţe private. Soluţia poate veni de la Ibek Saune, care transpune adevăratele valori finlandeze în mediu privat. Cu o ofertă variată de saune, de la cele uscate – finlandeze, la cele umede – turceşti şi băi de aburi şi camere saline, Ibek Saune personalizează fiecare construcţie în parte, începând de la alegerea lemnului (de la răşinoasele clasice până la cele exotice) și până la ultimul accesoriu necesar acestui ritual. Cabina de saună privată se poate monta cu uşurinţă în orice spaţiu din casă, mărimea minimă pentru sauna de privată este de 150x150 cm, dar poate fi personalizată la orice mărime. Interiorul unei saune este integral din lemn, prevăzut cu băncuţe pe min. două niveluri, iar soba este acţionată electric.

Baia cu aburi este o cabină multifuncţională de sine stătătoare (structură autoportantă din EPS), fiind foarte bine hidroizolată şi termoizolată. Datorită umidităţii foarte ridicate a aerului (100%), interiorul cabinei este placat cu mozaic, piatră naturală sau marmură. Temperatura din cabină este doar de 45-48°C, în comparaţie cu sauna uscată. Tavanul băii de aburi este în formă de boltă care nu permite condensului format să picure, creând disconfort supărător. Finisajul interior al cupolei este rezistent la vaporii de apă şi garantează o ţinută perfectă şi rezistenţă în timp. g


PROIECT+CONTRACT

PE URMELE RUSTICULUI

Mobila rustică este la mare căutare, dar ce înţelegem prin rustic?

Adela Pârvu este cel mai popular jurnalist home & garden din România, cu care MagMob colaborează în baza unui principiu extrem de solid: împărţim bucuria de a celebra frumosul în aceeaşi măsură...

www.adelaparvu.com

Unul din trendurile majore ale ultimilor cinci ani, de la criza economică încoace, este cel etno, adică cel de inspirație din tradiționalul local. Designerii, în special din Europa, s-au reîntors la izvoarele etnografice din țările natale și au extras din bogata arhivă țărănească simboluri, ornamente și forme pe care le-au simplificat și reinterpretat pentru a le asigura o vizibilitate și acceptare internațională. Da, rusticul este la mare modă, dar nu orice fel de rustic. Merită să ne aplecăm puțin atenția asupra lui și să vedem ce se întâmplă și în România, mai ales atunci când vine vorba despre mobilă și cum ar putea producătorii noștri să-și diversifice gamele pentru a prinde acest val generat de preferințele oamenilor. Când vremurile sunt tulburi, oamenii își găsesc refugiul în lucrurile care au trecut testul timpului sau în cele care le readuc aminte de momentele fericite din viață. Cum se traduce asta în designul interior și designul de produs? Prin preferințele față de clasic și rustic. Da, rusticul este

Casa de Oaspeţi Cincşor, proprietar Carmen Schuster • foto Ciungu Silvia

Amenajare restaurant La Copac • designer Mihai Grama

strâns legat de amintirile copilăriei, de libertatea pe care ne-o inspiră peisajele rurale și de independența vieții de la țară, unde autogospodărirea permite refugiul din fața consumerismului. De aici și preferința pentru acest stil rustic care a generat legături și cu trendul eco, etno și folk. Multe denumiri, dar aceeași idee: obiecte realizate responsabil față de natură și față de oameni, dar cu o imagine personalizată prin decoruri, forme și ornamente etnografice. Rustic nu mai înseamnă realizat manual, grosier și încropit din materiale aflate la îndemână, ci a devenit ceva natural, finisaje impecabile și detalii atent și frumos realizate, îmbo-

gățite de semnificații și simboluri populare. Dacă forma pieselor de mobilă este una cu alură de-a dreptul scandinavă, Nordul Europei fiind un spațiu unde cultura lemnului a stat la baza civilizațiilor de aici, decorurile, ornamentele și materialele sunt unele locale. Așa se ajunge la mobilă din brad, din pin, din fag sau din plăci moderne ce includ în compoziție lemn, dar cu traforuri, inserții, decupaje ori tapițerii imprimate, brodate cu motive folclorice redesenate. Casa de Oaspeţi Cincşor, proprietar Carmen Schuster • foto Ciungu Silvia

nr.1/2015

49


PROIECT+CONTRACT

Fotoliu Etno • designer Mihai Grama, MobilaDalin

Ce se întâmplă la noi? Ei bine, tinerii designerii explorează sursele etnografice, reinterpretează și stilizează motivele folclorice și aduc la lumină noi forme, dar nu neapărat și o îmbunătățire a funcțiunii. Una e ca un obiect să arate bine, alta este ca el, arătând altfel, să devină mai confortabil, mai ușor de utilizat și manipulat ori mai eficient de produs în serie. Însă cererea pentru mobilă în stil rustic există. Cine își dorește așa ceva? Cel mai vizibil segment de consumatori sunt cei din domeniul HoReCa – de la restaurante, pub-uri, cafenele la pensiuni și hoteluri. De ce? Pentru că pe lângă apropierea față de natură pe care aceste obiecte le imprimă, prin motivele tradiționale se reușește personalizarea spațiilor și ambientelor. Majoritatea românilor par reticenți la abordarea rustică, considerând-o o etapă asimilată sărăciei sau o etapă a părinților și bunicilor care trebuie întrecută, dar străinii sau cei reîntorși în țară realizează potențialul și frumusețe acestui stil. Și cum să nu le identifice când avem o asemenea bogăție din punct de vedere etnografic, cu atâtea etnii conlocuitoare? Numai dacă avem în vedere spațiul Ardealului, vom găsi de la saşi, unguri, sârbi o grămadă de influențe, în BucoviBucătărie Cluj Apartments • designer Dacian Morar

50

nr.1/2015

Fotoliu Etno • designer Mihai Grama, MobilaDalin

Locuinţa din Cluj

na sunt cele austriece și ucrainene, ca să nu mai spun de spațiul Deltei Dunării și al Mării Negre unde de la lipoveni la turci avem surse nesperate de inspirație. Da, rusticul poate lua nenumărate forme, dar reinterpretate prin prisma stilului actual de viață, a ceea ce simțim ca fiind parte din identitatea noastră culturală, poate duce la piese de mobilă și moduri de amenajare foarte reușite pe plan național și internațional. Din păcate aceste preferințe nu-și întâlnesc oferta pe piața noastră. Dacă mergi în magazinele de mobilă sau la târguri, prea rar vezi ceva ce s-ar potrivi celor dornici să-și personalizeze spațiile cu destinație publică întrun stil rustic reinterpretat. Producătorii se plâng că n-au cerere, consumatorii că nu au de unde cumpăra. Deci, unde e problema? Cu siguranță în ceea ce înțelege fiecare prin rustic. Ca să fie clar pentru toată lumea, rusticul nu poate fi definit clar ca și stil pentru că azi se poartă combinațiile, influențele ca să spun așa. Un scaun poate avea materiale specifice rusticului, cum ar fi lemnul masiv, dar și elemente care duc către industrial, cum ar fi metalul. De asemenea, o masă solidă din lemn, cu noduri în textura acestuia, dar cu o formă minimalistă poate fi asimilată unui stil rustic reinterpretat de către unii, dar modernă de către alții. Cert este că așa ceva nu se găsește la noi și pentru că lipsește colaborarea dintre desingeri și producătorii de mobilă, iar când această colaborare există, succesul trebuie asigurat și prin promovare. Nu este suficient să lansezi un produs reușit, inedit, fără să nu iei în calcul prezența la târgurile internaționale, prezența în presă, în mediul online, tv etc.

Casa de Oaspeţi Cincşor, proprietar Carmen Schuster • foto Ciungu Silvia


Care e soluția pentru cei mai mulți dintre cei care amenajează în stil rustic actual? Să facă în continuare pe comandă piese de mobilă sau să apeleze la meșteri ori pur și simplu la oameni pricepuți. Cei care deschid pensiuni sau restaurante, de multe ori caută prin piețele de vechituri sau magazinele second hand de mobilă piesele necesare, dar la un moment dat acestea se vor uza și ele vor trebui înlocuite. Se vor găsi până atunci producători care să le vină în întâmpinare cu ceva util, funcțional, frumos și la preț atractiv? Eu sper că da! Mobila rustică este pe placul multora, dar atenție mare la documentare și la ce înțelege lumea prin rustic, de la spațiul scandinav la romanticul stil provensal opțiunile sunt multe. Însă e cazul să ne găsim vocea ca producție și exprimare culturală prin design și să trecem la treabă. Cu o documentare bună, cu studii de calitate și profesionist făcute pot fi identificate nevoile, preferințele oamenilor, dar mai ales înțelese.

Casa de Oaspeţi Cincşor, proprietar Carmen Schuster • foto Ciungu Silvia

PROIECT+CONTRACT

Avem nevoie de mobilă rustică, dar una actualizată. De ce? Pentru că ea ne ajută să obținem acele ambiente care ne transpun în copilăria noastră fericită, lipsită de griji sau ne teleportează în vacanțele de neuitat pe care ni le dorim rememorate în colțurile preferate ale caselor noastre. Ne dorim acasă un cuib cald, în care lemnul, textura și culoarea lui să ne imprime siguranță și trăinicie, iar motivele folclorice restilizate să ne dea sentimentul de identitate și apartenență la un spațiu, la un teritoriu pe care-l iubim, cu

Casa Dragomireşti amenajare emisiunea • Visuri la cheie

toate hibele lui. România are tradiție, are oameni creativi, are producători serioși și puternici. Mai e nevoie de comunicare, colaborare și înțelegere profundă a nevoilor oamenilor și sunt sigură că măcar în ceea ce privește acest segment al rusticului vom putea face lucruri cu adevărat memorabile. g

Casa de Oaspeţi Cincşor, proprietar Carmen Schuster • foto Ciungu Silvia

Scara Rákóczi din Târgu Mureş

Casa Dragomireşti amenajare emisiunea • Visuri la cheie

On the track of rustic One of the major trends of the past five years, since the economic crisis, is the rustic style, that is inspired from the local tradition: objects made in responsible way in regard to the nature and the people, with a personalized image through the decorations, shapes and ethnographic ornaments. Rustic doesn't mean handmade, rough, scraped from materials within reach any more, but something natural, impeccable finishes and details carefully and beautifully made, enriched by ethnic symbols. The rustic can take dozens of shapes, but reinterpreted in the light of the current lifestyle, can lead to furniture and arrangements that are very successful at national and international level. Unfortunately, these preferences don't meet their offer on our market. The manufacturers are complaining that they don't have demands, the consumers that they don't have where to buy. So where is the problem? No doubt that in what everybody understand by rustic.

nr.1/2015

51


RETROVIZOR

Mobilierul, designul şi mixtura care au jubilat în 2014 Anul care a trecut a fost bogat în materie de culori dar şi în creaţii şi combinaţii inedite care au acaparat majoritatea cumpărătorilor. Nu a fost o treabă prea dificilă, pentru că lemnul natural a fost favoritul numărul unu, iar formele precis conturate ale pieselor de mobilier au întregit ansamblul de amenajări.

În materie de mobilier – tendinţe şi preferinţe –, anul 2014 a fost unul generos. Încă din primele luni ale anului anterior aveam să ne dăm seama că există o înclinaţie aparte către natural, linii clare şi perfect proporţionate, culori şi finisaje calde, elegante, ardudana.ro

52

nr.1/2015

de bun gust, toate fiind complinite de o atenţie sporită pentru funcţionalitate şi confort. Însă nici simbioza dintre diferite materiale nu a trecut neobservată, astfel am întâlnit piese de mobilier din lemn în combinaţie armonioasă cu metal (cupru în special), sticlă, piele, toate lucrate în cea mai suplă manieră şi

transpuse în amenajări care au făcut furori în rândul clienţilor. Foarte apreciat a fost mobilierul masiv şi cel vintage, fiind suficientă o singură astfel de piesă pentru a da valoare întregului decor. Mobilierul inspirat din natură a revenit puternic în tendinţe. Pentru mobilierul de living s-a ecomatrix.ro

trendfurniture.ro


RETROVIZOR

purefurniture.com

agache.ro

by-quadra.ro

marge.ro

optat pentru nuanţe calde, neutre, completate de accente de culoare și finisaje cât mai naturale, astfel suprafeţele lucioase au ieşit din planurile de amenajări ale livingului, dormitoarelor şi ale sufrageriilor. În schimb, finisajele mate, patinate şi cele care imitau perfect fibra lemnoasă, completate de suprafeţe care

zetam.ro

mobiladalin.ro

imitau piatra naturală şi cele metalice, au fost vedetele anului. În amenajarea livingului a existat o tendinţă către mobilier supradimensionat, cu design original, care să domine încăperea, cum ar fi de exemplu un scaun cu spătar înalt şi culoare puternică sau o comodă cu formă atipică sau aspect deosebit. Foarte căutate au fost şi bibliotecile simetrice sau asimetrice, cu multe rafturi deschise, dând valoare cărţilor sau obiectelor de decor. Mobilierul în stil industrial şi-a croit propria cale printre clienţii oarecum sfioşi, obținând totuși victoria într-un final. Mobilierul clasic a fost cel care nu a divagat de la stilul consacrat şi foarte apreciat de altfel.

resetarm.ro

regallis.ro

nr.1/2015

53


RETROVIZOR

global-design.ro

Asta nu înseamnă că nu au cochetat cu tonuri şi finisaje, forme şi textile inedite pentru tapiţate. La segmentul de tapiţate, designerii s-au axat mai mult decât oricând pe confort, ergonomie şi funcţionalitate, oferind foarte multă atenţie designului. Pernele decorative au reprezentat musthave-ul tapiţatelor în 2014. Materialele folosite au fost de cea mai bună calitate şi plăcute la atingere: piele naturală prelucrată fin, velur, mătase, bumbac etc. Nuanţele tari şi tonurile neutre au fost deopotrivă foarte căutate, oferta fiind una diversă. În bucătării s-au remarcat două categorii de stiluri: modern şi clasic până la vintage. În bucătăriile moderne, trendul anului 2014 a înregistrat o adevărată explozie de culoare: galbenul şi turquoise-ul au fost vedetele anului, însă şi nuanţele de verde olive, lavandă, orange au făcut

simexgrup.ro

amplius.ro

valuri, fiind completate de tonuri de gri,roşu-purpuriu şi negru pentru a le evidenţia strălucirea. În bucătăriile clasice s-a optat pentru tonuri calde şi stiluri ospitaliere şi rafturi deschise, temperând astfel aspectul rece şi oarecum impersonal al bucătăriilor de odinioară, cu piese modulare, închise, care ascundeau cam tot ce ţinea de bucătărie. Metalul, în special cuprul este prezent şi în acest segment, pe mânerele şi balamalele uşilor de pe dulapuri şi pe diferite ornamente aplicate pe alocuri.

Furniture, design and mixtures that have jubilated in 2014 In terms of furniture – trends and preferences – 2014 was a generous year. Since the early months of the year we could notice a special disposition to the natural, the clear and perfectly proportioned lines, warm and elegant colors and finishes, all complemented by a particular attention to functionality and comfort. But neither the symbiosis of different materials has not gone unnoticed, thus we could met wooden furniture in harmonious combination with metal (especially cooper), glass, leather, all worked in the most fine manner and implemented in settings that had a great vogue. Very appreciated were the solid wood and the vintage furniture, only one piece of furniture being sufficient to give value to the whole interior. The past year has been focused on a mix of styles, colors and textures, expressing a lot of courage in design and creativity.

54

nr.1/2015

Concluzionând, anul care a trecut s-a axat pe un melanj de stiluri, culori şi texturi, a fost un an bun, care a exprimat foarte mult curaj în design, creativitate şi a adus rezultate pe măsură. Toate aceste artificii au fost folosite cu mult tact, valorificând astfel şi mai mult frumuseţea şi naturaleţea lemnului masiv. g

deltastudio.ro romvitrine.ro

Cuprul este materialul care s-a bucurat de atenţia designerilor în 2014, datorită aspectului său nobil şi capacităţii de a-şi schimba nuanţa în timp, însă rămânând la fel de impresionant.


51_R_prestige_mm3_master_4hasab.qxd 03.07.2014 09:45 Page 1


Când frumuseţea rezidă în detaliu Această colecţie satisface cele mai rafinate gusturi în materie de mobilier şi amenajări interioare. Canapeaua cu trei locuri este întregită cu două fotolii mai mult decât confortabile, opulente şi foarte elegante. Materializată prin experienţa şi dăruirea celor mai talentaţi meşteri ai locului, colecţia Ana este deosebită prin inovaţie, valoare şi calitate. » www.regallis.ro

Somn liniştit în paturi confortabile Patul matrimonial Luna are o structură cu rezistenţă ridicată, executată din cadru metalic. Prezintă o ladă pentru lenjerie, cu sistem de închidere cu amortizare, confecţionată din PAL caşerat şi îmbrăcat în TNT pe laterale, iar spătarul este din PAL hidrofugat şi spumă poliuretanică. Pentru un plus de fineţe, este tapiţat cu piele ecologică. » www.prestigemob.com

Eleganţa bibliotecilor rustice Naturală, elegantă şi cu finisaj în trend, biblioteca de birou în stil rustic este foarte bine primită de orice generaţie. Fabricat integral din lemn de brad, cu finisaj ecologic pe bază de apă, corpul de birou are rafturi deschise, încăpătoare, dar şi o parte cu uşă pentru stocarea discretă a documentelor. Modelul mai este îmbogăţit cu un sertar generos de depozitare. » www.szelmob.ro

56

nr.1/2015


SHOWROOM

Seriozitate şi stil în afaceri Un model cât de poate de stilat şi elegant, cu linii simple dar foarte potrivite unui birou directorial! Paris este denumirea colecţiei clasice, realizată din lemn masiv, cu finisaj specific acestui stil, oferind posibilitatea amenajării unui spaţiu de afaceri personalizat şi desăvârşit. » www.mobex.ro

Armonia diningului în stil retro Punem mare accent pe lucrurile care ne înconjoară şi dorim să fim în perfectă armonie cu ele. Stilul călduros al vintage-ului, nuanţa şi formele familiare creează o stare de bine şi ne încântă să găsim întreaga colecţie în căminul nostru. Tonul de gri industrial este foarte agreat, nu doar datorită aspectului estetic deosebit, ci şi proprietăţilor sale ecologice, naturale. » www.by-quadra.ro

Decoruri noi în colecția Vision 2015 Colecția de PAL melaminat Vision s-a îmbogăţit cu 15 noi decoruri, care au fost dezvoltate în conformitate cu tendințele actuale în materie de design și amenajări interioare care favorizează structurile de lemn masiv cu finisaje discrete, tonurile atemporale – neutre sau pastelate – contribuind astfel la crearea unui ambient cald și primitor, inspirat de natură. Toate aceste aspecte se reflectă în decorurile care completează colecția deja existentă, categoriile lemn (Etna, Monza, Evora, Ibiza, Fag Victoria, Stejar Korona, Stejar Sheerwood, Stejar Sonoma Inchis) și uni (Luna, Bazalt, Kuba, Jade, Coral, Galben Pastel, Azurit). Prin actualizarea permanentă a gamelor de produse existente, urmând direcția de dezvoltare a companiei, Kastamonu Romania răspunde eficient nevoilor clienților, aflate în permanentă diversificare și evoluție. » www.kastamonu.ro

nr.1/2015

57


SHOWROOM

Piese valoroase, în aur poleite

Şi aşteptarea poate fi plăcută! Concepute special pentru spaţii de aşteptare pentru clienţi, vizitatori sau personal, aceste canapele au primit un design foarte elegant, cu forme drepte şi discret finisate în două nuanţe. Fiind comode la şezut, sunt prevăzute cu o măsuţă de sticlă, aplicată direct pe canapea, gândită pentru confortul persoanei. Disponibilă în diferite nuanţe, această colecţie de canapele este ideală pentru hoteluri şi diverse spaţii de aşteptare. » www.insidelogistic.ro

Oricând este binevenită o măsuţă de cafea. Artwood oferă una, dar nu oarecare! Fabricată din lemn masiv, pune în valoare clasica prelucrare a lemnului, specifică epocii trecute. Foarte meticulos lucrat, finisajul mesei este relevant tocmai datorită celor două nuanţe, topul mesei beneficiind de un plus de luminozitate, iar nuanţa de maro evidenţiază puternic ornamentele aurite. » www.artwood.ro

PUBLICITATE

58

nr.1/2015


SHOWROOM

Divanuri în stil englezesc Canapeaua extensibilă ce oferă atât de mult confort este chiar London Chesterfield. Modelul atemporal, cu butoni clasici, linii armonioase și șezut confortabil ambientează spațiul în care se află, conferindu-i personalitate și prestanță. Disponibilă în diverse culori vibrante şi texturi rafinate, oferă senzaţii de neuitat. » www.mobiladalin.ro

Mobilitate perfectă în sala de conferinţe Un scaun comod, practic, pliabil… foarte util! Ergosit nu are nevoie de prea multă caracterizare, doar că este rezistent şi fiabil, prevăzut cu rotile şi spătar ferm şi poate fi folosit atât în birouri cât şi în diverse săli de conferinţă, de aşteptare etc. Unde mai pui că se pot stivui, astfel nici spaţiul de depozitare nu va fi unul imens. » www.scaune.ro

Forme opulente pentru spaţii graţioase Ţinem seama de multe aspecte când mobilăm chiar şi o parte din locuinţă; să fie estetic, funcţional, eficient. Pentru livinguri elegante, unde valoarea culturală îşi pune amprenta, putem amenaja o masă rotundă care nu ocupă prea mult spaţiu, dar dacă este nevoie, poate fi extinsă. Masa Veneţia este realizată din lemn masiv de fag, se distinge prin eleganţa motivelor sculptate manual şi este disponibilă în trei finisaje armonioase. » www.simexgrup.ro

nr.1/2015

59


SHOWROOM

Accesorii de mobilă silenţioase şi fiabile Sistemul de amortizare BLUMOTION, conceput chiar de Blum, este un ajutor de nădejde în locuinţe. Corpurile mobile se închid printr-o mişcare domoală şi în linişte – independent de impulsul exercitat şi de greutatea uşii cu deschidere în sus, a uşii obişnuite sau a sertarului. Funcţia este integrată la sistemele de ridicare pentru uşi, la balamale, la sistemele pentru sertare şi la cele de glisare. Vestea bună este că se poate monta şi ulterior, cu foarte multă uşurinţă. » www.blum.com

Investiţi în dimensiuni şi confort Confortul este indispensabil omenirii, dar când este şi generos, nu ne putem opune… colţarului Albatros! Este un produs destinat relaxării, stării de bine, dar şi pentru uz intens. Este extensibil, cu mărimi considerabile, prevăzut cu tetiere reglabile, dar şi cotiere bine definite şi perne decorative pufoase. Insula colţarului prezintă ladă de depozitare, iar pentru a se potrivi oricărei ambianţe, este disponibil în variate culori. » www.canapeledelux.ro

PUBLICITATE

60

nr.1/2015


SHOWROOM

Altfel de office-ing, aproape regal! Biroul este un loc cât se poate de personal amenajat, în care trebuie să existe cam tot ce poate fi util pentru coordonarea afacerilor de succes. Dar partea de mobilier este şi ea importantă dacă oferă un mediu cât mai destins şi plăcut. Cabinetul din colecţia Regal oferă mai mult decât inspiraţie, ea oferă soluţia spre noi realizări. » www.ardudana.ro

Relaxare şi serenitate desăvârşită Nimic nu este mai important după o zi istovitoare decât o relaxare într-un mediu reconfortant. Mediul poate fi creat după bunul plac, dar mobilierul în sine trebuie ales cu grijă. O soluţie poate fi canapeaua extensibilă Delia, cu sistem de extindere lift, cu ladă de depozitare, şezutul fiind unul foarte comod datorită arcurilor sinusoidale. Structura simplă dar robustă în acelaşi timp se pretează perfect cu tapiseria în două nuanţe. » www.mobilacasarusu.ro

nr.1/2015

61


DE LA SURSĂ

Fără a avea pretenţia de a vă oferi o listă completă măcar cu producătorii mai însemnaţi de mobilă din România, ne-am hotărât să publicăm în revista Magazinul Mobilei o selecţie cu firme care fabrică diferite tipuri de mobilier, şi au o pagină de internet actualizată. Sperăm că atât comercianţii de mobilă, cât şi clienţii lor vor avea curiozitatea să acceseze numeroasele site-uri din listă, şi le dorim tuturor succes în selectarea pieselor pe care vor dori să le cumpere, sau – după caz – să le vândă prin intermediul magazinelor lor din toată ţara. Să înceapă deci redescoperirea mobilei româneşti, atac la tastatură!

XILOMOB » Sighişoara, 0741-255874

MOBI CORD IMPEX » Mâneciu, 0244-296505

ANTECO » Ploieşti, 0244-543088

IMOB » Piatra Neamţ, 0233-211320

TRANSILVANIA PRODUCTION » Câmpeni, 0258-771770

GALERMO » Otopeni, 021-3522061

BODECO INTERNATIONAL » Cluj Napoca, 0728-287338

ARTA LEMNULUI » Câmpina, 0244-335841

INLINEASOFA » Aninoasa, 0745-219004

DD MOBIL TRANS » Racu, 0266-372082

LA BELLA CASA MOBILI » Bucureşti, 0740-007394

ESSIA-DIMOD » Lugoj, 0256-355561

POLAK MOB » Carei, 0361-424663

www.essiadimod.ro

www.polakmob.ro

ALBANI FOREX » Gâlda de Jos, 0258-846131

MARGE HOME COLLECTIONS » Bucureşti, 021-2402134

PLIMOB » Sighetu Marmaţiei, 0262-312863

SORTILEMN » Gherla, 0264-241717

ROIL IMPEX » Bucureşti, 021-3692002

MOBILA DECO » Lugoj, 0732-143741

ARTHEMA » Timişoara, 0256-490403

www.mobiladeco.ro

www.arthema.tm.ro

COTTA INTERNATIONAL » Arad, 0257-278600

MOBICRASNA » Carei, 0261-865153

MOBELLA » Ploieşti, 0244-582602

KIKOL » Marghita, 0259-362585

MOBILAIUD » Aiud, 0258-861553

www.kikol.ro

www.mobilaiud.ro

ROMVITRINE » Buzău, 0238-720793

REBRAS PRODIMPEX » Cluj Napoca, 0264-417715

BRADUL MÂNECIU » Mâneciu, 0244-296122

SORTEM » Roman, 0233-744971

CASA 2002 IMPEX » Bucureşti, 0723-171084

ECONIM PRODINVEST » Miceşti, 0248-234481

SECAN IMPEX » Otopeni, 021-3501441

VALAHIA MOB » Târgovişte, 0245-206037

GERASIS » Reşiţa, 0255-215729

ALSON COM TRADING » Bujoreni, 0250-747005

TRINOM » Baia Mare, 0262-222222

OMEGA MOB » Iaşi, 0720-550112

LAGUNA » Sighetu Marmaţiei, 0262-330490

RUSTIK-ART » Târgu Mureş, 0365-420760

www.trinom.ro

www.omegamob.ro

MOBILIERUL » Mizil, 0244-252869 www.mobilierul.ro

www.lagunaserv.ro

www.rustik-art.ro

NUOVA ROMITAL IMPEX » Alba Iulia, 0258-815563

MIDA MOB » Bucureşti, 0747-044669

TELETIM » Timişoara, 0256-295710

BAROQUE BOUTIQUE » Chitila, 021-4363535

INTER MARK SRL » Târgu Mureş, 0365-730648

www.baroqueboutique.ro

www.markholz.ro

YUKA MOBILI » Constanţa, 0241-543700

KUXA STUDIO » Bucureşti, 021-2241515

NABOR WOODPRODUCTS » Sfântu Gheorghe, 0267-374333

TEHNOFORESTEXPORT » Bucureşti, 021-3152055

www.kuxa.ro

www.mobilier-masiv.ro

CASA EDUARD » Bucureşti, 0727-000002 www.casaeduard.ro

www.tehnof.rdsnet.ro

FAR-EST MOBILIER » Bucureşti, 021-3504173

NORDIC SYSTEMS » Bacău, 0234-515525

DANUBIANA » Brăila, 0239-674418

GALERIA » Piatra Neamţ, 0233-217099

MOLDO MEX » Suceava, 0230+222445

BIO-TEXTIMA » Cluj-Napoca, 0264-414473

EART-FORM » Forţeni, 0266-211088

MOBILLETA FACTORY » Piteşti, 0727-415566

SILVAROM » Bucureşti, 021-2212126

MOBILIER NORVINIA » Braşov, 0268-548093

www.silvarom.ro

www.norvinia.ro

AUSTRO WOOD » Petelea, 0265-344006

OVO DESIGN » Chitila, 021-3616800

AMPLIUS 2000 » Bucureşti, 021-2323766

CASA BUTYKA PROD COM » Cluj Napoca, 0722-354104

ZIGMAN » Cluj Napoca, 0264-414417

GAMALEON » Izvoare, 0752-590600

RCD MOBILI » Cluj-Napoca, 0264-435277

MOEBELLAND » Târgu Secuiesc, 0267-364696

www.fronturi-mdf.ro

www.rcdmobili.ro

STRATUSMOB » Blaj, 0258-711421

www.stratusmob.com

www.moebelland.ro

KUMA ROMANIA » Băneşti, 0244-348596

EUROMOBILA PROD » Giurgiu, 0246-210664

DELTA STUDIO » Bucureşti, 021-4112546

FAR EST MOBILIER » Domneşti, 021-3504170

LUCKY MAN » Răureni, 0761-104664

www.farest.ro

www.luckyman.ro

CRIPET SERVICE » Voluntari, 021-2703180

MOBDECOR DESIGN » Galaţi, 0236-316161

CASA ENRIQUE » Bucureşti, 021-3442771

AMIK WOODMAN » Satu Mare, 0361-831833

ART WOOD COMPANY » Aurel Vlaicu, HD

MYSTIC EURIMPEX » Bucureşti, 021-3360705

FAMOS » Odorheiu Secuiesc, 0266-218101

GOBÉ BÚTOR » Brădeşti, 0749-219887

MODUL DESIGN » Bragadiru, 021-3693559

Str. Principală Nr.227A 0254-245550 rds@smart.ro www.artwood.ro

TREND FURNITURE » Gilău, 0264-371540

www.trendfurniture.ro

ARDUDANA » Ardud, SM

BUCIN MOB » Solovăstru Mociar, MS

NORD SIMEX » Satu Mare, SM

Str. Ştefan cel Mare nr.22

ISPAL SRL » Iaşi, 0232-223000

Str. Apalinei Nr.122 0265-306250, 0372-898300

www.ispal.ro

0261-771550, 771651 office@ardudana.ro www.ardudana.ro

Nr.490E 0265-534214, 534215 office@bucinmob.ro www.bucinmob.ro

MOBILA DALIN » Reghin, MS

www.mobiladalin.ro

Str. Depozitelor Nr.21 0722-458691, 0361-310201 vanzari@regallis.ro www.regallis.ro

ANTARES ROMANIA » Cluj Napoca, CJ

AXM PROD’93 - ROMINA » Bucureşti, sector 6

MOBEX » Târgu Mureş, MS

TEHNOPROD » Piatra Neamţ, NŢ

PARISOT Group MOBILENIA » Bucureşti, Sector 2

Piaţa 1 Mai nr.4-5 0264-454550, 0744-542110 antares@scaune.ro www.scaune.ro

Bulevardul Ghencea nr.126-132 021-3160709, 0722-503369 contact@rominakidsfurniture.com www.rominafurniture.ro

Str. Căprioarei nr.2

Str. Muncii nr.2 0233-221041, 233-214869 tehnoprod@tehnoprod.ro www.tehnoprod.ro

Şos. Pantelimon nr.161 021-2501128, 2503714 contact@parisot.com.ro www.mobilenia.ro

www.xilomob.ro

www.imobsrl.ro

www.bodeco.ro

www.sortilemn.ro

www.mobicrasna.ro

www.romvitrine.ro

www.econim.ro

www.transilvaniaproduction.ro

www.arta-lemnului.ro

www.roilmob.ro

www.mobella.ro

www.rebras.ro

www.secan.ro

www.nuovaromital.com

www.yuka.ro

www.farest.ro

www.bio-textima.ro

www.austrowood.ro

www.canapele.ro

www.mobilacristian.ro

www.mystictextile.ro

62

www.mobicord.ro

nr.1/2015

www.midamob.ro

www.nordic-systems.com

www.mobiladegradina.ro

www.ovodesign.com

www.deltastudio.ro

www.mobdecor.ro

www.famos.ro

www.anteco.ro

www.galermo.ro

www.inlineasofa.com

www.albaniforex.ro

www.bradul-maneciu.ro

www.valahia-mob.ro

www.magdadesign.ro

www.mobilierdanubiana.ro

www.mobilleta.ro

www.amplius.ro

www.casaenrique.ro

www.gobebutor.ro

0265-213620, 211020 office@mobex.ro www.mobex.ro

www.ddmobil.ro

www.marge.ro

www.sortem.ro

www.gerasis.ro

www.galeria98.ro

www.casabutyka.ro

www.amik.ro

www.moduldesign.ro

dalin@mobiladalin.ro

www.labellacasa.ro

www.plimob.ro

www.cotta.li

KAT-ROS » Cluj-Napoca, 0264-590390 www.katros.ro

www.casa2002.ro

www.alson.ro

www.moldomex.ro

www.zigman.ro

www.kumaromania.ro

AKT DECOR » Bucureşti, 021-2048703 www.aktdecor.ro


DE LA SURSĂ YANG INTERNATIONAL » Bistriţa, 0263-231853

TERRA MOB » Bucureşti, 0722-473245

GREENFOREST » Timişoara, 0256-490284

THE PRINCE INTERNATIONAL » Tunari, 021-2665041

LUNEX » Lugoj, 0256-352089

www.terramob.ro

www.greenforest.ro

www.princeinternational.ro

www.lunex.ro

NARCISA-MOB DESIGN » Tulcea, 0240-535621

EUROSIMEX » Panic, 0260-669878

IDEZIO » Ploieşti, 0244-220422

TUCOR DESIGN » Bucureşti, 021-3164700

INTERMOBILA » Fălticeni, 0230-544070

ATRIX » Suceava, 0230-523906

www.tucor.ro

www.mobilierlemnmasiv.ro

COM ZOLD FENYO » Miercurea Ciuc, 0266-372554

STUDIO MODERNA » Bucureşti, 021-4075717

ILEFOR » Târgu Mureş, 0365-730244

MONTANA » Câmpeni, 0258-771863

www.studio-moderna.com

www.ilefor.ro

www.montanasa.ro

STAER INTERNATIONAL » Galaţi, 0236-406209

EXOTIQUE » Bucureşti, 021-3169694

www.staer.ro

www.exotique.ro

SIRIUS » Bodeşti, 0744-702965

MOBILA ALFA » Oradea, 0259-454131

STAR MÖBEL » Satu Mare, 0261-839619

DOMUS NUVO » Constanţa, 0241-588141

HOLDING HONDOR STIL » Constanţa, 0241-552749

www.domusnuvo.ro

www.hondor-stil.ro

ADORIANIS » Crişeni, 0260-617973

TEX-AS PROD » Bucureşti, 021-3103326

WITZ CHAIR » Bucureşti, 0757-050166

MOBILSERCO » Vaslui, 0235-361472

GEALCO GRUP » Sibiu, 0269-235114

MAXIMO IMPEX » Araci, 0267-330244

GILMET » Drajna de Jos, 0244-290929

TAPARO » Târgu Lăpuş, 0262-386337

UV FOREST » Borod, 0259-315568

CASA MAGICA DESIGN » Bucureşti, 021-2569188

PREVI » Voluntari, 021-2308411

ELVILA » Bucureşti, 0372-131810

PRETI » Ineu, 0257-513444

MOBILA RĂDĂUŢI » Rădăuţi, 0230-561938

GAMONI » Botiz, 0361-801125

AGACHE » Lugoj, 0256-351246

FAGER IMPEX » Ploieşti, 0344-802034

www.agache.ro

www.fagerimpex.ro

SEDIROM » Vinerea, 0258-759100

P&M FURNITURE » Cluj-Napoca, 0364-143781

SMERALDA » Sibiu, 0269-229962

OMEGA MOB » Iaşi, 0232-233900

www.smeralda.ro

www.omegamob.ro

SPONGE PRODUCTION » Şag, 0744-920258

RIMAG EXIM » Târgovişte, 0245-211936

INVEST MANAGEMENT » Feteşti, 0243-361585

MOBILA DENVER » Oneşti, 0744-485177

www.siestabedding.ro

www.mobiladenver.ro

MOBAR » Rădăuţi, 0744-471726

BOCONCEPT » Bucureşti, 021-3106419

SCULPTURA SECUIASCĂ » Sfântu Gheorghe, 0745-833935

AMISMOB » Reghin, 0265-512402

SARMEX » Satu Mare, 0261-769536

GLOBAL DESIGN » Scheia, 0230-551760

BODNAR » Arad, 0257-212092

EKERO CONCEPT » Bucureşti, 0722-581340

PERFECT HOUSE » Târgu Mureş, 0365-436774

EUROSTAR » Cluj-Napoca, 0364-808488

CIATTI HT SEBES » Sebeş, 0258-730541

JOLLYFUN » Bucureşti, 021-4610866

DRAGSIL » Negreşti-Oaş, 0261-854530

SOPHIA 2004 » Iaşi, 0332-418218

GRALEMN JUNIOR » Reghin, 0265-511957

VALENTINO TESSUTI » Timişoara, 0256-220648

TRAFFIC CHAIRS » Cluj Napoca, 0264-424868

TURSO HOLZ » Prejmer, 0268-362873

SIMAL EXIM » Deva, 0254-233170

S DOMAR » Satu Mare, 0261-726750

SIGSTRAT » Sighetu Marmaţiei, 0262-317575

GALTONIA DALI COMEXIM » Bucureşti, 021-2301184

CRISDEN » Satu Mare, 0361-404350

PRO EMSACO » Bucureşti, 021-3465058

REŞETAR M » Satu Mare, 0261-879911

BAUVEST » Braşov, 0268-312969

PROFILO » Bucureşti, 0726-723071

CLASS LIVING » Bucureşti, 021-2428866

NORD ARIN MOBILIER » Pangarati, 0233-241600

SIMAUSROM » Petrila, 0254-506042

BADENMOB » Brăila, 0239-634610

CASA MOBILEI » Craiova, 0251-485118

AMIS IMPEX » Reghin, 0265-512248

UNICAN PRODUCTION » Bucureşti, 021-2200083

NORD TOUR » Cătămărăşti, 0231-534660

RĂDULESCU PRODMOBI » Lugoj, 0256-358998

www.dariamob.ro

www.radulescumob.ro

MOBILA CAPITOL » Iaşi, 0232-234234

KARMENIKA DESIGN » Bucureşti, 0721-860489

CUB DESIGN » Bucureşti, 021-4505024

SIMEX GRUP » Şimleul Silvaniei, 0260-678342

EVERART » Bucureşti, 021-6686613

PRO DESIGN ART » Bucureşti, 031-4326883

UV FURNITURE » Huedin, 0264-353496

APOLLO ROMANIA » Livada, 0264-246801

LORIS BABY » Bucureşti, 031-8088889

INFINITYHOME » Bucureşti, 0758-253333

SIC NRG » Reghin, 0725-522301

www.vipbebe.ro

www.infinityhome.ro

BELLINEA » Zalău, 0260-618101 www.bellinea.ro

www.redesignmob.ro

SIGMALUX » Constanţa, 0241-660031

MOBAM » Baia Mare, 0262-277131

OVI PROD-COM » Crişeni, 0260-615555

ALPITEX » Albota, 0751-283344

ART&CRAFT DESIGN » Otopeni, 021-3510015

RONEX PRODUCŢIE » Bucureşti, 021-3507140

SIPRO TRADING » Bucureşti, 021-3366050

INDUSTRY TRANSILVAN » Gheorgheni, 0266-364196

DAMARIS » Constanţa, 0341-803578

www.transilvan.ro

www.damaris.ro

LARIX FOREST » Reghin, 0265-511990

PURE HOME COLLECTIONS » Dorolt, SM

DIVANISSIMI » Braşov, 0726-206178

MOBSTORE » Bucureşti, 0754-555091

PROFESIONAL DESIGN » Bucureşti, 0721-238957

Str. Careiului Nr.164 0261-839780 sales@purehomecollections.ro www.purehomecollections.ro

www.divanissimi.ro

SCHÖSSWENDER MÖBEL » Căpâlna, 0258-741809 www.schoesswender.ro

www.mob-store.ro

www.mobiladebucatarie.eu

GALERIILE NOBLESSE » Bacău, 0234-588971

KLER ROMANIA » Cluj-Napoca, 0364-881313

DIMITRADE MOBEX » Bucureşti, 0722-391232

SVEA » Bucureşti, 021-4131082

PRESTIGE MOB » Baloteşti, Ilfov

RUS-SAVITAR » Dudeştii Noi, TM

LEMET » Câmpina, PH

ZETAM-PLM » Odorheiu Secuiesc, HR

MOBEXPERT » Bucureşti, 021-2421040

Calea Bucuresti, nr. 1 A 021-3512161, 3512162 office@prestigemob.ro www.prestigemob.com

Str. Calea Timisoarei nr. 76 0256-378396, 378299

Bethlen Gábor, nr. 87 0266-210100 office@zetam.ro www.zetam.ro

www.mobexpert.ro

www.rus-savitar.ro

Str. Romaniței nr.1 0244-368444, 0372-742404 office@lemet.ro www.lemet.ro

BED & SOFA » Bucureşti, 0725-091903

QUADRA INVEST » Târgovişte, DB

SAVINI DUE » Sebeş, AB

SZÉL-MOB » Cristuru Secuiesc, HR

VALFURNITURE » Borod, BH

GP SOFÀ » Satu Mare, SM

Şos. Găeşti Nr.1 0245-217616, 217619 marketing@quadra.ro www.european-heritage.com

Str. Industriilor nr. 1/A 0258-735555, 806562 office@savinidue.ro www.savinidue.ro

Str. Berde Mózes nr.61 0266-243836, 0748-119721 office@szelmob.ro www.szelmob.ro

Nr. 11 0259-315370, 744-521501 office@valfurniture.ro www.valfurniture.ro

Str. Uzinei nr.6-8 0261-806063, 806064 office@gpsofa.com www.gpsofa.com

www.yangbn.ro

www.narcisamob.ro

www.atrixdeco.eu

www.mobilserco.ro

www.uvforest.ro

www.mobilaradauti.go.ro

www.pmfurniture.ro

www.amismob.ro

www.perfect+house.ro

www.sophia-romania.ro

www.simal.ro

www.proemsaco.ro

www.nordarin.com

www.unican.ro

www.mobilier-comanda.ro

www.apolloromania.com

www.sigma-lux.ro

www.ronexprod.ro

www.eurosimex.ro

www.mobilasimo.ro

www.athenea.ro

www.casamagica.ro

www.gamoni.ro

www.sarmex.ro

www.eurostar.ro

www.gralemn.ro

www.mobiladomarsatumare.ro

www.resetarm.ro

www.simausrom.com

www.simexgrup.ro

www.mobam.ro

www.sipro.ro

www.galeriilenoblesse.ro

office@rus-savitar.ro

www.idezio.ro

www.pifu.ro

www.mobila-adorianis.ro

www.maximoimpex.ro

www.salteleprevi.ro

www.mobar.ro

www.global-design.ro

www.ciatti.net

www.valentino-tessuti.com

www.sigstrat.ro

www.bauvest.ro

www.badenmob.ro

www.everart.ro

www.oviprod.ro

www.kler.eu

www.mobilaalfa.ro

www.tex-as.ro

www.gilmet.ro

www.elvila.ro

www.sponge-production.ro

www.boconcept.ro

www.bodnar.eu

www.jollydecor.ro

www.scauneergonomice.ro

www.galtonia.ro

www.profilo.ro

www.casamobilei.ro

www.mobilacapitol.ro

www.prodesignart.ro

www.alpitex.ro

www.scaune-pro.ro

www.starmobel.ro

www.witz.ro

www.taparo.ro

www.preti.ro

www.sedirom.ro

www.rimag.ro

www.spiralwood.ro

www.ekero.ro

www.dragsil.ro

www.tursoholz.ro

www.crisden.ro

www.classliving.ro

www.amisimpex.ro

www.karmenikadesign.ro

www.uvfurniture.ro

www.planika.ro

www.larixmobila.ro

www.svea.ro

www.bedandsofa.ro

nr.1/2015

63


Pentru a satisface graţioasele pisicuţe, trebuie să fiţi foarte creativi. Ele fiind animale jucăuşe şi libertine au nevoie de accesorii, jucării şi spaţii private unde îşi pot face de cap. Puntea Indiana Jones de la Catastrophicreation este o soluţie ideală şi sigură pentru pisici. Fiind suspendat în tavan, ele au o vedere generală şi la înălţime faţă de „prada” lor, simţindu-se stăpâne pe situaţie, dar pot şi lenevi după bunul lor plac, până vă întoarceţi de la birou.

Ne însoţesc tot timpul în orice moment, dar clipele de relaxare sunt o adevărată binecuvântare pentru micile animale de companie, pentru că se pot bucura de prezenţa noastră. Dar pentru a nu se simţi mai prejos decât noi, designerul coreean Seungji Mun a creat o sofa comună, ideală atât pentru oameni dar şi pentru animăluţe. Este o idee strălucită, chiar dacă la prima vedere nu pare!

Şi patrupezii pufoşi sunt interesaţi de momente de răsfăţ, însă vara şi ei au nevoie de protecţie împotriva căldurii excesive şi a razelor ultraviolete. Din acest motiv, o echipă de designeri din New York – Refined Kind, produce mobilier funcţional, practic şi interactiv pentru animale de companie, în portofoliul căreia am găsit acest şezlong prevăzut cu perne pufoase şi copertină.

Puteţi petrece după-amiezi însorite împreună cu animalele de companie preferate, relaxându-vă într-un balansoar special, unde fiecare îşi are propriul loc de tolănit. Arhitectul Paul Kweton a creat balansoarul Rocking-2-Gether Chair, realizat din plăci de lemn de mesteacăn, având o formă cu totul specială, cu dimensiuni ideale chiar şi pentru o mică terasă sau un balcon de apartament.

Ca să nu fiţi deranjaţi în timp ce lucraţi pe tabletă sau calculator, designerul şi arhitectul chinez Ruan Hao a creat paradisul pentru pisici. Este o masă cu funcţii normale cu suprafaţă de lucru obişnuită, dar blatul mesei este prevăzut cu tuneluri, care pot fi exploatate de pisicuţele curioase. Iată deci o soluţie de convieţuire paşnică dintre oamenii solicitaţi şi felinele lor plicticoase! 64

nr.1/2015


coperta_2_3_mm1_2015_MAGMOB 27.02.2015 14:26 Page 1

Paris

/

purehomecollections.ro

440187 dorolt Str. Careiului Nr. 164 jud. satu mare romania +40 261 839 780

Cologne

/

Milan

/

Shanghai

/

Singapore


coperta_4_1_magmob1_2015_MAGMOB 2/26/2015 7:15 PM Page 1

magazinul mobilei

MOBILIER PENTRU CASĂ, BIROU ŞI GRĂDINĂ

revistă editată în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România

PARTENER MEDIA OFICIAL

Târgul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii – BIFE-SIM

ACCE N T / MOBILIERUL DE ARTĂ... E CA VINUL Stil - valoare - timp: luaţi în calcul toate argumentele 14|

S H O W R O O M / MADE IN ROMANIA Alegeţi mobilier fabricat în ţară REGALLIS » Amadeus » www.regallis.ro

56|

B E D D I N G / DORMITOARE AMENAJATE ÎN APARTAMENTE DE BLOC / Somn în spaţiu minimal

42|

2015

1

T R E N D S P O T T I N G / BUCĂTĂRII GERMANE Selecţii de la târgul imm cologne + LivingKitchen 32|

14 lei

1.

2015

www.magmob.ro

MagMob 1/2015  

Începând cu această ediţie rubrica ACCENT primeşte un spaţiu larg pentru a dezbate o temă centrală. Acum: mobilierul de artă.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you