Page 1

Priprava FOTOGRAFIJ za NGM

Tehnične zahteve za oddajo fotografskih materialov

Fotografi, ki sodelujejo z National Geographic Slovenija, naj pripravijo fotografije v dveh paketih. Paket A je namenjem širšemu izboru fotografij in vsebuje datoteke srednje ločljivosti. Paket B pa vsebuje končni izbor fotografij v RAW formatu.

Paket A (Med Res files) Fotografije za širši izbor se oddajajo v srednji ločljivosti, ki jo potrebujemo za izdelavo delovnega preloma (daljša stranica fotografije naj bo 1200 px). Format RGB 8 bit JPEG maximum quality. Fotograf pošlje do 50 fotografij uredniku fotografije Arneju Hodaliču na naslov: arne.hodalic@guest.arnes.si Slike so lahko svetlobno (exposure) in kontrastno (contrast) obdelane, vendar ne več kot za ± 1 zaslonsko vrednost. Montaža, dodajanje ostrine, popravljanje vsebine (kloniranje in retuširanje), izrezi ali zrcalno obračanje fotografij niso dovoljeni! Vsebujejo naj EXIF sprecifikacijo. Fotografije naj bodo brez okvirjev, vodnih žigov ali kakih drugih napisov. Imena datotek naj ne vsebujejo čšž-jev in naj ne bodo daljša od 16 znakov. Za vsako fotografijo mora biti v infu datoteke navedeno, kdo je avtor fotografije, kje in kdaj je bila posneta in kaj točno je njena vsebina.

1200 px RGB 8 bit JPG

Paket B (Hi Res files) Fotografije največje možne ločljivosti naj bodo posnete v 16 bitnem RGB RAW formatu. Slike morajo biti opremljene z EXIF specifikacijo. Torej datum nastanka fotografije, tehnične lastnosti posnetka, kot so zaslonka, čas, ISO in goriščna razdalja, model fotoaparata.

RGB 16 bit RAW

Datoteke ne smejo biti obdelane! Ožji izbor (sporoči urednik fotografije) fotografij se lahko pošlje na uredništvo NGM na dva načina: • preko FTP: ftp.rokus-klett.si, username: ngm, za geslo kontaktirajte Nino Jesenko (nina.jesenko@rokus-klett.si) ali • po CD-ju oz. DVD-ju po navadni pošti na naslov: National Geographic Slovenija, Marija Javornik, Stegne 9b, 1000 Ljubljana

nat ional geo g raphic SL OVE NIJA

RGB 16 bit RAW

Priprava fotografij_navodila  

Navodila NGM za pripravo fotografij

Priprava fotografij_navodila  

Navodila NGM za pripravo fotografij