Liftari – Sanasta laiffii -näytesivut

Page 1

28

mitä ihmettä!

34

mun puolesta

46

let´s go


4

16 Ihan

42

lähteä?

28

Voitto

10

ihmettä!

Mitä

46

Pitäiskö

Silta

luokse Jumalan

uusia ajatuksia

34

kotiin!

Let´s go!

MUN

puolesta

TOIMITUS Pääsihteeri Kirsi Smeds ja raamattutyön koordinaattori Anu Vuola

JulKAISIJA Raamatunlukijain Liitto ry (RLL) Keskikatu 12 A 6 45100 Kouvola p. 045 1223 664 tilaukset@rll.fi www.rll.fi

kirjoittajAT Eveliina Huuskonen, Susanna LuttinenKivistö, Anssi Nurmi, Anna-Kaisa Ruski, Tuomo Talja ja Anu Vuola SUUNNITTELUTYÖRYHMÄ Tinja Halunen, Jaakko Niiles, Samuli Perkiö, Anu Vuola ja Kirsi Smeds Graafinen suunnittelu Jarkko Lemetyinen / Katse Design taitto Kirsi Smeds

Kuvat Elina Smeds s. 9 ja 36 iStockphoto / s. 2 molchanovdmitry, s. 4 SrdjanPav, s. 7 AzmanL, s. 10 Ranta Images, s. 12 Antonio Guillem, s. 14 KatarzynaBiglasiewircz s. 16 eclipse-images, s.19 Lev Karavanov s. 23 XixinXing, s. 24 Ben_Gingell, s. 26 Benjavisa, s. 28 guvendemir, s. 31 Scharsik, s. 32 DigitalStorm, s. 34 baona, s. 39 chas53, s. 40 RawPixel, s. 42 AleksanderNakic, s. 45 Everste, s. 46 Rhoberazzi, s. 49 filadendron


Mikä on ”Liftari sanasta laiffii”? Oletko joskus miettinyt, kuka Jeesus oikeasti oli? Mitä hän teki ja miksi? Tai onko Jeesuksella yhtään mitään tekemistä sinun kanssasi? Tässä lehdessä etsitään vastauksia noihin kysymyksiin. Samalla saatat ehkä yllättyä siitä, millaisia yhtymäkohtia Jeesuksen ja sinun elämäsi välillä löytyy.

Miten lukea tätä lehteä? Lue ensin raamatunkohta ja mieti lehden tekstien ja kysymysten kanssa, mikä merkitys sen sanomalla on juuri sinun elämääsi. Voit jutella kysymysten pohjalta myös kavereittesi kanssa sekä katsoa ”Lue lisää” -raamatunkohdat. Raamattu on kuin huone, jossa Jumala on läsnä. Avaa se, niin avaat oven ihmeelliseen maailmaan!

3


pitäiskö lähteä?

Lue LISÄÄ Luuk. 6:27–36 Room. 3:21–24 Hoos. 6:1–6

Lue Matt. 9:9–13

LUUSEREIDEN S

bileet

e tunne, kun jää ulkopuolelle, ei pääse porukoihin tai pidetään jotenkin huonompana.

vaan koska hänestä tuli JeeMatteukselle tuo tunne oli tutsuksen opetuslapsi. Päteminen tu. Aikansa ”parkkipirkon” työtä ei ratkaise Jumalan luo pääsyä. ei arvostettu. Halveksutut pubJumala rakastaa jokaista, myös likaanit (tullivirkailijat) keräsivät epäonnistunutta. veroja, ei Israelille vaan miehittäjämaalle Roomalle. He vaatiNe, jotka tarvitsevat Jumalan vat lahjuksia. Kun Jeesus pisti rakkautta eniten, bileet pystyyn Mat– myös saavat sitä teuksen ja tämän Pätemisellä eniten. Jeesus ei kavereiden kansvälitä sosiaalisista sa, ”kympin oppiei pääse normeista tai sullaat”, fariseukset, Jumalan jetuista porukoissuuttuivat. Miksi luo. Jumala ta, vaan kehottaa viettää aikaa luurakastaa myös ottamaan mukaan sereiden kanssa, kun olisi kunnon epäonnistunutta. myös sen oudom– man, yksinäisen, seuraakin tarjolla? huonosti käyttäytyvän tai hyljeksityn. Hyväksytyksi Jeesus näkee kaiken taakse. Mattuleminen voi muuttaa elämän. teuksesta ei kerrota Raamatussa siksi, että hän oli tullimies,

6

FARISEUKSET olivat oman aikansa seurakunta-aktiiveja. Juutalaisen lain tarkka noudattaminen oli heidän tapansa tuoda uskoa esille ja he vaativat samaa muiltakin. Jeesus arvosteli heitä toisten tuomitsemisesta ja rakkauden puutteesta.


Ku että vittele, seiso Jeesu ja py o edess s ytää äsi jättä m s i n ä u seur än ka a aam i k e Mitä aan hänn ja mitä sanot, tä. teet ?

ä ulkopuolelle? Miksi • Miltä tuntuu jääd olimatta monia jätetään siitä hu porukan ulkopuolelle? aikaa myös niiden • Miksi Jeesus vietti t välittäneet? kanssa, joista muut eivä us siitä, että Jumala • Miltä tuntuu ajat i ja silti näkee pahimmat mokas rakastaa sinua?

7


Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

12


Jumala, onks se mullekin Isä?

?

Mitä mä tänään syön? Mun elämäni ykkösasia?

Lähdenkö kaikkien matkaan jutusta riippumatta?

Pitääks IHAN kaikille antaa anteeks?

Eikö kukaan pysty auttaa mua?

”Varhain aamulla, kun vielä oli pimeä, Jeesus nousi ja lähti ulos. Hän meni paikkaan, jossa hän sai olla yksin, ja rukoili siellä.” Mark. 1:35

13


”Sinä annat sydämeeni suuremman ilon kuin kukaan saa viinin ja viljan runsaudesta. Rauhassa menen levolle ja nukahdan. Sinä, Herra, sinä yksin olet minun suojani, minä saan elää turvassa.” Ps. 4:8–9

24


ihan uusia ajatuksia

Lue Luuk. 15:11–32

Takaisin O

– Jumala on erilainen kuin ihmiset: Hän ottaa aina vastaan. –

letko joskus tehnyt jotain, mikä on lopulta nolottanut ihan hirveästi? Vanhemmat eivät aina tykkää kaikista tempauksista, joita tulee kokeiltua. Pahinta on, jos kaverit alkavat katsoa vinoon, eikä enää pääsekään takaisin porukkaan.

Jeesuksen kertomuksen nuorempi veli lähti kotoaan rikkaana ja täynnä uhoa. Hän palasi takaisin rutiköyhänä ja nälissään, täysin epäonnistuneena. Miten hän uskalsi tulla taas kotiin, vaikka oli loukannut syvästi isäänsä ja elänyt todella typerästi? Hän

tunsi riittävän hyvin isänsä ja aavisti, että isä rakastaa häntä kaikesta huolimatta. Ihmisten rakkaus on rajallista, eikä mokanneita tyyppejä aina oteta takaisin joukkoon. Jeesus kertookin tässä vertauksessa Ju-

Lue LISÄÄ Luuk. 14:15–24 Room. 8:31–39 Ps. 51:1–17

malasta. Jumala on kovin erilainen kuin ihmiset. Hän jaksaa rakastaa aivan jokaista, kaikkein pahiten mokannuttakin. Hän ottaa aina vastaan sen, joka haluaa tulla hänen luokseen. Kaiken lisäksi hän iloitsee jokaisesta, joka palaa takaisin.

luaisit lähettää Millaisen viestin ha le? tuhlaajapojan isäl

a, jonka voisit • Mikä on pahin mok kuvitella? auksen isä otti • Millä tavalla vert vastaan? kotiin palaavan pojan ala on? • Millainen isä Jum 25


mitä ihmettä!

Kenen puolesta haluaisit rukoilla? • Mitä asioita arvostat eniten omassa elämässäsi?

Jeesus, pyydän...

• Onko Jeesus yhä suosittu ihmisten keskuudessa? Miksi on, miksi ei?

Siunaa...

Aamen.

• Miksi syntien anteeksi saaminen on niin tärkeää?


”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.”

Lue Mark. 2:1–12

Hepr. 11:1

Ihmeitä tapahtuu K

enen keikalle haluaisit ehdottomasti päästä, vaikka matka olisi hankala ja lippujen hinta haukkaisi ison osan kesätyöpalkoistasi? Jeesus oli oman aikansa superjulkkis, jonka ympärillä oli aina valtavasti jengiä ja jota tultiin katsomaan kaukaakin. Hänen puheensa ja tekonsa olivat vakuuttavia. Silti vain osa uskoi häneen. Halvaantuneen miehen kaverit uskoivat Jeesukseen ja olivat myös harvinaisen sinnikkäitä. Heidän uskonsa ja vaivannäkönsä ei ollut turhaa: liikkumattomana maannut mies parani ja alkoi kävellä! Tämä todisti siitä, että Jeesus ei ollut kuka tahansa tyyppi.

– Jeesus ei todellakaan ole ihan kuka tahansa tyyppi. –

Ennen parantamista Jeesus antoi miehelle synnit anteeksi. Se ei ollut vain uskonnollista höpinää, vaan itse asiassa vielä suurempi ihme kuin parantaminen. Jeesus tiesi, mikä on ihmisen suurin ongelma: synti, joka erottaa meidät Jumalasta. Jeesus osoitti sekä sanoillaan että teoillaan olevansa Jumalan Poika ja kaikkea syntiä ja sairautta vahvempi.

Lue LISÄÄ Luuk. 7:11–17, Ap. t. 3:1–10, 2. Kun. 5:1–19

29


VOItto kotiin!

RAAMAttu kääntää katseemme vapahtajaamme jeesukseen, joka on tehnyt puolestamme sen, mihin emme itse kykene. Jeesus ja hänen rakkautensa meitä kohtaan on avain raamatun ymmärtämiseen. (Katekismus)

Kaikkiko menetetty? 42


• Mitä ajattelet Jeesuksen ylösnousemuksesta? • Onko ylösnousemukseen helppo / vaikea uskoa? Miksi?

Lue Joh. 20:1–18

• Miksi Jeesuksen ylösnousemus oli – ja on edelleen – suuri ilo kristityille?

J

eesus osasi eläessään yllättää ihmiset monilla tavoilla: ruokkimisihmeillä, myrskyn tyynnyttämisillä ja parantamisilla. Mutta kukaan ei kyllä enää odottanut ihmeitä kuolleelta ja haudatulta ruumiilta. Mariakin meni kalliohaudalle vain voidellakseen ruumiin heidän tapojensa mukaisesti, koska ei ollut ehtinyt tehdä sitä perjantai-iltana ennen Jeesuksen hautaamista.

KÄÄRINLIINAT Jeesuksen aikaan oli tapana, että ennen hautaluolaan laittamista kuollut voideltiin tuoksuöljyillä ja käärittiin pitkään liinaan. Kasvojen päälle laitettiin erillinen pienempi hikiliina. KIRJOITUKSET tarkoittaa Jeesuksen aikaista Raamattua eli Vanhaa testamenttia.

Mitä ylösnousemuksesta pitäisi ajatella? Millaisia todisteita Jeesuksen henkiin heräämisestä oikein on? Opetuslapsilla oli tuona hetkenä todis– teena tyhjä hauta, josta löytyi vain hylätyt Pettyneissä käärinliinat. Kuka nyt ruumiin veisi ilman sydämissä niitä! Ja ketä Jeesuksen ruumiin varastasyntyi ihmeellinen minen olisi ylipäätään edes hyödyttänyt?

usko.

– Tilanne oli taatusti hämmentävä, vaikka Jeesus oli jo etukäteen sanonut, ettei hän olisi montaa päivää kuolleena. Marian kohtaamisen lisäksi ylösnoussut Jeesus ilmestyi vielä useamman kerran, jutteli ja söi seuraajiensa kanssa ennen kuin hän nousi ylös taivaaseen. Opetuslapset uskoivat, vaikka he eivät kaikkea ymmärtäneetkään. Tästä uskossa onkin kyse: sydän saa turvata ylösnousseeseen Jumalan Poikaan, joka elää rinnallamme ihan joka päivä.

Lue LISÄÄ Joh. 2:13–22, 1. Piet. 3:18–22, Hoos. 6:1–3

43


”Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken.”

Let´s go!

Joh. 14:26 Lue Luuk. 10:1–9

hyvässä K

seurassa

enen kanssa mieluiten lähtisit matkalle ja mihin? Oletko koskaan kysynyt Jumalalta, haluaisiko hän lähettää sinut jonnekin?

Usko Jumalaan on suurin lahja, jonka ihminen voi saada. Tämä lahja kutsuu elämänmittaiseen reissuun. Jeesus lähetti opetuslapset matkaan, vaikka varusteet eivät olleet huippuluokkaisia tai henkilöt erityislahjakkaita. Edelleenkin Jeesus lähettää omia seuraajiaan. Jotkut lähetetään kauas nälänhädän keskelle,

toiset isosiksi leireille, joku surullisen kaverin kuuntelijaksi ja joku bändiin soittajaksi. Jumala ei pakota ketään muottiin, vaan hänellä on jokaiselle juuri oikea tehtävä ja paikka tuoda Jumalan valtakuntaa maailman keskelle. Jeesus ei lähettänyt opetuslapsia liikkeelle yksin, vaan jokainen

t, että Jeesus • Miksi luule psensa matkaan lähetti opetusla stettuina? aika heikosti varu i olla sinulle? is o v a ll la a m Ju htävä • Millainen te ä, rukoile ja Pyydä Jumalaa Jos et oikein tied että voit löytää paikkasi. iin, johdattamaan n i? matkakumppanis n u n si a ll o i is o • Kuka v en voi löytää? Tai mistä sellais 48

– Jokaiselle on tehtävä. –

sai matkakumppanin. Meidänkin on helpompi kulkea, kun matkan jakaa toisen kristityn kanssa. Ja vaikka matkakumppani joskus puuttuisikin, Jeesus on aina mukana reissuillamme. Pyhän Hengen kautta hän vahvistaa meitä ja antaa sanat sekä rohkeuden kertoa Jeesuksesta silloin, kun sen aika on.

Lue LISÄÄ Joh. 14:15–31 Ef. 2:8–10 Sananl. 3:5–6


”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” Matt. 28:18–20

49