Persontrafik2016

Page 1

MISSA INTE ÅRETS STORA BRANSCHFEST

FORSKARE SER FLERA FÖRDELAR MED FÖRARLÖSA BUSSAR

GÖTEBORG KAN FÅ SIN FÖRSTA LINBANA REDAN 2021

18— 20 oktober 2016 Svenska Mässan, Göteborg

Infrastrukturminister Anna Johansson om framtida satsningar

Arrangörer:

Medarrangörer:

ALLA UTSTÄLLARE PÅ PERSONTRAFIK 2016 • WWW.PERSONTRAFIK.SE


Öppettider på mässan Tisdag 18 oktober 10.00 – 17.00 Onsdag 19 oktober 10.00 – 18.00 Torsdag 20 oktober 10.00 – 16.00 (För seminarier gäller andra tider, se programmet)

Persontrafik Magasin är producerad av Just Rivista AB på uppdrag av Persontrafik, tel: 031-708 80 70 och 08-749 98 41, www.persontrafik.se. Produktion: Just Rivista AB, Mässans Gata 14, 412 51 Göteborg, tel: 031-708 66 80. www.justrivista.se. Ansvarig utgivare: Dan Ågren. Redaktör: Petra Hansson. Texter: Björn Hultman Redigering: Jill Olsson. Annonser: Lotta Carlsson. Tryck: MittMedia Print 2016. Tidningen publiceras även på www.justrivista.se.

RIVISTA

JUST RIVISTA AB

ARRANGÖRER

MEDARRANGÖRER

PARTNERS

Förra upplagan av Persontrafik gick av stapeln i Stockholm.

FOTO: JENS DESIGN STHLM AB

SNART KÖR VI! MEDIAPARTNERS

D

et drar ihop sig till Persontrafik 2016! Det är utan tvekan årets viktigaste kunskapsdagar för alla som är verksamma inom kollektivtrafikbranschen – en bransch som känns hetare och mer aktuell än någonsin. I utvecklingen mot ett hållbart samhälle och en hållbar stadsutveckling spelar kollektivtrafiken en oerhört viktig roll. kan du botanisera bland över 100 seminariepunkter. Där tar vi upp brännande, aktuella branschfrågor och heta debattämnen likaväl som spännande och viktiga framtidsfrågor. På mässgolvet hittar du utställare som MED DITT SEMINARIEPASS

VI STÅR BAKOM PERSONTRAFIK 2016 ◗ SVENSK KOLLEKTIVTRAFIK är en branschorganisation för länstrafikbolag och regionala kollektivtrafikmyndigheter. Man stödjer och företräder medlemmarna nationellt och internationellt, bidrar till utvecklingen av kollektivtrafiken i samverkan med andra organisationer och stärker kollektivtrafikens varumärke. Ledstjärnan är visionen om kollektivtrafiken som en del av ett hållbart samhälle och målet är att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. ◗ SVERIGES BUSSFÖRETAG är ett förbund inom TransportGruppen och Svenskt Näringsliv. Sveriges Bussföretag är ett gemensamt förbund för busstrafikföretag och bussresearrangörer som bedriver alla former av yrkesmässig busstrafik och anordnar bussresor inom och utanför landets gränser. Inom Sveriges Bussföretag ryms såväl arbetsgivarfrågor som branschfrågor. ◗ SVENSKA TAXIFÖRBUNDET ­företräder Sveriges taxiföretagare. Förbundets viktigaste uppgift är att bevaka branschens intressen genom att föra branschens talan i en dialog med myndigheter och politiker i frågor som rör taxi­näringen, så att förutsättningarna för att bedriva taxiverksamhet blir så goda som möjligt. ◗ BRANSCHFÖRENINGEN TÅG­OPERATÖRERNA representerar de i Sverige aktiva tågoperatörerna och ska tillgodose deras behov av ett starkt branschorgan för att a ­ ktivt driva den yrkesmässiga spårtrafikens gemensamma intresse­frågor gentemot regering och riksdag, myndigheter uppdrags­givare, ­media och andra intressenter, n ­ ationellt och internationellt. ◗ SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING är en arbetsgivar- och intresseorganisation för kommuner, landsting och regioner i Sverige.

2

visar upp den senaste tekniken inom eldrift och laddinfrastruktur, trafikinformation, biljettsystem, IT och mycket annat. Alla utställarna hittar du lite längre fram i tidningen. också ett forum för att träffa branschkollegor, mingla och ha trevligt. Boka därför in branschminglet på tisdagkvällen och den färgsprakande branschfesten på onsdagkvällen. På Persontrafik får du koll på utvecklingen inom branschen, fyller på kunskapsförrådet, träffar gamla bekanta och har det trevligt. Vi ses där – välkommen! PERSONTRAFIK ÄR FÖRSTÅS

Dan Ågren, projektledare

Så hittar du till Svenska Mässan

Skriv ut ditt entrékort

Svenska Mässan ligger mitt i Göteborgs city. Du har promenadavstånd till det mesta inom nytta och nöje, plus ett suveränt kommunikationsläge när du kommer hit och åker hem. Från Centralstationen: Ta spårvagn 2, 4 eller 13. Gå av vid hållplats Korsvägen. Från Landvetter flygplats: Ta flygbuss eller taxi till Korsvägen/Mässans gata. Med bil: Kör av E6 vid avfart 71 – Mässan, Scandinavium, Liseberg. Närmaste parkering är P-huset i affärscentret Focushuset.

• Redan nu kan du skriva ut ditt entrékort till mässan och planera hela ditt mässbesök. • Gå in på www.persontrafik.se

www.persontrafik.se

BOKA PLATS ...

... till seminarierna och branschfesten www.persontrafik.se


Global Leader in Mobile Ticketing

London. New York. Boston. LA. Athens.

No more waiting in line. Buy your ticket anytime, anywhere. Visit us at stand C01:21

www.masabi.com

I SAMARBETE MED

BESÖK OSS I MONTER C03:42

www.bkinvest.se Telefon 0304-321 00 Industrivägen 11, 473 31 Henån


Vad får man inte missa på Persontrafik 2016?

Denna mässa är vårt eget Almedalen, så man ska absolut passa på att träffas och mingla – beställare och operatörer, politiker och tjänstemän! Seminariet Storstadssatsningar – möjligheter och utmaningar känns oerhört viktigt. Och Att integrera jämställdhet på riktigt tror jag kan ge goda exempel och konkreta tips som kan ge ett ökat kollektivtrafikresande. Tjänsteutveckling och mobilitet är också något som verkligen är på gång, både i Sverige och internationellt. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik

FRAMTIDEN ÄR

”Stora fördelar i stadstrafik” Tiden för experiment är över, nu kommer elbussarna på bred front! Lars Annerberg, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag, tror att elbussarna på sikt blir helt dominerande i svensk stadstrafik: − Jag är övertygad om det. Vi väntar den stora boomen om 10−15 år.

bussarnas slinga är densamma från dag till dag. Man vet att laddningen räcker hela vägen. Och bussarna finns på marknaden. Så man kan tycka att alla städer borde gå över till eldrift omgående. Men fullt så enkelt är det inte. − Först måste det investeras i infrastruktur, främst laddningssystem. Sedan måste man göra ekonomiska överväganden: elbussarna är dyrare i inköp, men betydligt billigare i drift, konstaterar Lars Annerberg.

30-tal rena elbussar och ett 80tal elhybrider runt om i Sverige, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö men också i mindre städer som Umeå, Sollefteå, HärnöATT I FÖRTID göra sig av med en befintlig busssand, Karlstad, Eskilstuna och Ängelholm. flotta kan förstås ifrågasättas ur samhälls− Det är just i stadstrafik som fördelarna ekonomisk synpunkt. Dessutom har man på med elbussarna blir uppenbara: de är tysta och många håll investerat hårt i bussar som drivs släpper inte ut några avgaser, säger Lars Anmed biodiesel eller biogas. nerberg. För den största aktören, SL, är det inte aktuPå så sätt bidrar de till en stadsmiljö med ellt med någon ny större upphandling förrän mindre buller och renare luft, om tio år när det gäller Stockholms plus att klimatet gynnas av de innerstad. obefintliga CO2-utsläppen. Lars Annerberg tror att den stora − Utvecklingen är inte unik för omställningen, då busstrafik med Sverige, den är global. I Kina har eldrift blir dominerande i svenska man tusentals elbussar i trafik. städer, inträffar mot slutet av Och det händer mycket runt 2020-talet. om i Europa. I Wien gör man till − Nästan alla inser eldriftens exempel just nu en stor satsning stora fördelar, även om man inte på elbussar. ställer om från en dag till en annan. Elbussen har en stor fördel Men en sak är säker: elbussen har jämfört med elbilen: föraren slipLars Annerberg, kommit för att stanna − eller köra... Sveriges Bussföretag. per “räckviddsångest“ eftersom IDAG RULLAR ETT

”Förarnas arbetsmiljö blir bättre” acceleration, det blir en omedelbar utväxling på hjulen, berättar Magnus Åkerhielm. − Genom att bussarna är tystare och har mindre vibrationer har deras arbetsmiljö blivit bättre. Många säger att de är piggare efter en arbetsdag.

av de operatörer som satsar hårdast på eldrift och har idag ett 20-tal bussar, både laddhybrider och helelektriska, i trafik i Sverige, i bland annat Stockholm, Göteborg och Karlstad. Medan hybriderna, ur förarens synpunkt, liknar vanliga bussar är den helelektriska bussen lite speciell: förarplatsen är mittcentrerad. − Den största skillnaden är anMagnus Åkerhielm, nars att elbussen svarar direkt vid VD Keolis. KEOLIS ÄR EN

4

engagerat och utbildat för eldriften är också motiverade: det handlar om rutinerade förare som själva sökt sig till elbusstrafiken. − På så vis blir de också bra ambassadörer för vår verksamhet, säger Magnus, som märker en ökad stolthet hos förarna. − Och vi har nästan uteslutande positiva reaktioner från våra resenärer.

FOTO: JANN@LIPKA.SE

För bussförarna innebär eldriften en nytändning! − Arbetsmiljön förbättras och många känner en ökad stolthet över sitt jobb, säger Magnus Åkerhielm, VD på Keolis.

DE FÖRARE KEOLIS

www.persontrafik.se

”Eldriften öppnar För Volvo Bussar är framtiden i högsta grad elektrisk. − Vi ser en acceleration i produktionen under 2018. Från 2020 kommer de riktigt stora volymerna, säger Håkan Agnevall, VD. hela Volvo-gruppen, har under tio år investerat hårt i elektromobilitet. − Vad vi ser idag är resultatet av den strategin. På stadsbussidan har vi till exempel 40 procent av hybridmarknaden i Europa, säger Håkan Agnevall. Han är övertygad om eldrift är framtiden för kollektiv stadstrafik. Om tio år tror han att beställningar av helt dieseldrivna stadsbussar blir sällsynta: − Åtminstone i Europa, garderar han sig. − Eldriften öppnar så många nya möjligheter för stadsplaneringen. Genom att den är tyst och utsläppsfri kan den ta sig fram överallt, komma nära människor, till och med rulla inomhus, på flygplatser, köpcentra och sjukhus. Volvo Bussars koncept bygger på tre busstyper: hybrider, elhybrider och den helelektriska 12-metersbussen Volvo 7900 Electric. − Vi tror inte att allting kommer att köras fullVOLVO BUSSAR, LIKSOM


Vad får man inte missa på Persontrafik 2016?

En av höjdpunkterna är inledningsanförandet med infrastrukturministern. Utvärderingen av stadsmiljöavtalen och de effekter de gett ser jag också fram emot att få lyssna på. Jag ser även fram emot att höra Ulrika Egervall, berätta om bussbranschens avtalsrörelse 2016 – jag hoppas att vi har ett nytt kollektivavtal för hela branschen när mässan äger rum! Och vad vore Persontrafik utan alla möten med branschkollegor? Så mässminglet och den stora branschfesten är självklara höjdpunkter. Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag

ELEKTRISK

Snabbladdning allt vanligare Olika städer väljer olika lösningar för infrastruktur när det gäller laddning av elbussar. Bäddar det för framtida problem? som driver elbussprojekt runt om i landet har valt depåladdning − det vill säga att bussens batterier enbart laddas en gång om dygnet, oftast under nattliga timmar. Men internationellt dominerar snabbladdning med en strömgivare, pantograf, som sänks ned mot bussens tak vid stopp på ändhållplatser. Vi ser det även i Sverige, till exempel i Stockholm (Karolinska−Ropsten) och Göteborg (Lindholmen−Chalmers). − Valet av laddningsteknik beror väldigt mycket på vilken buss man väljer och vilka linjer den bussen ska trafikera, säger Susanna Hurtig, Director Emobility Nordics, på Vattenfall. Hon tror att depåladdningen kommer att förbli ett viktigt komplement, inte minst då det gäller laddhybridbussar. − Däremot blir snabbladdning vid hållplatser allt vanligare på linjer med hög Susanna Hurtig, frekvens och Vattenfall. där man valt bussar som inte har så mycket batteri med sig. − Depåladdning behöver inte stå i konflikt med ändhållplatsladdning. Vi kommer att se båda i framtiden. DE FLESTA ORTER

FOTO: VOLVO

så många nya möjligheter” − Men då är inte klimat- och miljöeffekterna inräknade. Och dem kan man börja räkna hem direkt, framhåller Håkan Agnevall. Volvos elbussar är anpassade till en standard med “opportunity charging”, alltså 3−6 minuters snabbladdning med pantograf vid ändhållplatserna. Samtidigt väljer många depåladdning, stora batterier som laddas över natten. − Depåladdning kan vara praktiskt när en kommun vill komma igång med ett par, tre elbussar. ELBUSSAR ÄR DYRARE än dieselbussar. Framförallt Men talar vi om en flotta på kanske 20-30 bussar är batterierna kostsamma. Därför erbjuder Volvo blir det problem med logistiken och kraftsystemet. Bussar ett alternativ: köp inte bat− Med depåladdning blir dessterierna, utan betala istället ett utom bussens batterivikt avsevärt kilometerpris. högre, vilket begränsar antalet − Väljer man den lösningen monipassagerare du kan ta i bussen. torerar vi batterierna, vi byter dem För kommuner och regioner när det behövs och återanvänder som är intresserade av att införa dem. Kunden slipper oroa sig för eldriven busstrafik föreslår Håkan hur länge de varar och kan överAgnevall en gemensam workshop. blicka alla kostnader från dag ett. − Där går vi igenom alla paraJämfört med en dieselbuss är metrar för att komma fram till den bästa “payback-tiden” på en elbuss runt lösningen i varje enskilt fall. Håkan Agnevall, fem år. VD Volvo Bussar. FOTO:ANDERS WEJROT

elektriskt, utan hybridbussarna fyller en viktig funktion på vissa sträckor, säger Håkan Agnevall. Volvo erbjuder också kunden en komplett transportlösning. − Det innebär att vi, i partnersamarbete med ABB och Siemens, även kan leverera laddinfrastruktur. Samtidigt har vi öppna gränssnitt. Vi förstår om en stad inte vill låsa sig vid en enda leverantör, försäkrar han.

www.persontrafik.se

DET FINNS OCKSÅ ett tredje sätt att ladda: in-

duktivt, via magnetfält. Vattenfall är med i ett sådant projekt i Södertälje. Deras största roll blir, enligt Susanna, att ta totalansvar. − Vi kan äga laddningsinfrastrukturen, bygga den, driva den och vara laddoperatör. Med det menar vi att laddstationerna är smarta, vi kopplar upp dem mot vår driftcentral där vi kan övervaka och avhjälpa fel. − Tillgänglighet är väldigt viktigt om det ska fungera i stor skala. 5


Premiärtalar på Pers Höghastighetståg eller inte? Propositionen läggs i höst, i nära anslutning till Persontrafik 2016. – Utredningsskedet är intensivt just nu, säger infrastrukturminister Anna Johansson, som medverkar på årets Persontrafik. gången Anna Johansson är med som infrastrukturminister på Persontrafik, hon är key note-speaker under mässans första dag. Stort intresse knyts givetvis till infrastrukturpropositionen, som kan komma att presenteras i nära anslutning till mässan. – Vi vet ännu inte exakt när det blir, säger Anna Johansson. Alla undrar förstås över höghastighetstågens vara eller icke vara. – Det kan jag inte svara på idag. Det är en viktig framtidssatsning, men innebär också väldigt stora kostnader. Samtidigt har vi stora behov av underhåll i dagens järnvägsnät. Ministern slår fast att tyngdpunkten i höstens proposition inte är utpekade objekt, utan ramarna och inriktningen på politiken. – Det som Trafikverket lämnat ifrån sig i sin underlagsrapport handlar mycket om vikten av att prioritera vilka åtgärder som kommer i första och andra hand. – Det vill säga att, i första hand, genomföra förbättringar i den befintliga anläggningen, rusta upp och utöka med till exempel dubbelspår på vissa ställen. Och i andra hand nyinvestera. Hon talar om “trimningsåtgärder”. – Vi har förstås ett behov av ny infrastruktur. Men de där lite mindre åtgärderna kan också ge goda effekter på järnvägsnätet över hela landet. DET ÄR FÖRSTA

ANNA JOHANSSON UNDERSTRYKER att

det finns olika behov i olika delar av landet och lyfter fram några infrastrukturprojekt, som staten är med och finansierar: Citybanan, som blir klar 2017 och får stor betydelse för pendeltågstrafiken i Mälardalen. Förbifart Stockholm, som ska anpassas också till kollektivtrafiken och västsvenska paketet med Västlänken, som tillför kapacitet till bland annat pendeltågstrafiken.

”Vi har förstås ett behov av ny infrastruktur. Men de där lite mindre åtgärderna kan också ge goda effekter på järnvägsnätet över hela landet.”

6

Årets Persontrafik blir Anna Johanssons första som infrastrukturminister. Höstens proposition rörande bland

Från olika håll uttrycks viljan att fördubbla kollektivtrafiken inom tio-tolv år. Samtidigt ska klimatmålen klaras, hur ser den ekvationen ut? – Fördubblingen är inget mål som regering och riksdag antagit, men vi stödjer en sådan utveckling, säger Anna Johansson, som konstaterar att transportsektorn står för en stor andel av klimatutsläppen i Sverige. – Vi behöver helt klart ställa om, om vi ska uppnå målen i Paris-avtalet. Vi närmar oss målet bara genom att få fler att åka kollektivt, i synnerhet om man åker med tunnelbana, tåg, spårvagn eller elbuss. Regeringen har infört en elbusspremie, som gör inköpen billigare för trafikbolagen. Samtidigt måste busstrafiken betala elskatt – till skillnad från tågen. Varför gäller inte samma villkor för olika fordonsslag? – Elskatten är en ganska knivig fråga som bland annat har med EU-regler att göra. Men eftersom elbussar, relativt sett, är billigare www.persontrafik.se

att driva har vi gjort bedömningen att det är viktigare att lägga stödet vid inköpet, säger hon. När det gäller regiontrafik och långfärdsbussar medger inte EU-regelverket någon möjlighet att göra en nedsättning av skatten. – När det gäller stadstrafik kan det finnas ett utrymme. Men vi har inget sådant förslag, vi har koncentrerat oss på elbusspremien. Det handlar bland annat om att inte snedvrida konkurrensen, menar Anna Johansson. var skälet till att EU-kommissionen kritiserade Sverige för vår lägre skattesats på alternativa drivmedel, jämfört med fossila drivmedel, och enbart medgav ett undantag fram till 2018. – Jag hoppas verkligen att vi skattevägen ska kunna fortsätta subventionera alternativa drivmedel. Vi vill att EU ändrar regelverket. Den frågan jobbar vi intensivt med. Ett annat EU-direktiv kräver att medlemsstaJUST SNEDVRIDEN KONKURRENS


ontrafik

annat höghastighetståg är en av frågorna som väcker stort intresse. FOTO: SIMON HASTEGÅRD

terna presenterar planer för utbyggnad av alternativa drivmedel och av infrastruktur för eldrift. – Därför är det svårt att lova kollektivtrafikbranschen långsiktiga spelregler. Det här är en marknad som kommer att förändras under de närmaste åren. Och vi bestämmer inte allting själva, konstaterar Anna Johansson. fråga gäller kör- och vilotider för bussförare. Oron är stor i branschen. En statlig utredning ska lämna ett förslag nästa år. – Vi har tagit till oss den oro som finns. Jag förstår att det är svårt om man till exempel hamnar i en kö på autobahn och därmed kommer i otakt med kör- och vilotiderna. – Därför ser vi över frågan. Men någon generell rabatt är inte aktuell. En sådan skulle sannolikt bli det nya golvet. Och då har man kvar problemet. Men hon lämnar ändå en viss öppning i tillämpningen av regelverket: – Man kan tänka sig en bedömning från fall till fall så att ett företag som vid upprepade tillfällen bryter mot kör- och vilotiderna får en högre sanktionsavgift och i det motsatta fallet en lägre. Det här tittar Transportstyrelsen på just nu. EN ANNAN EU-RELATERAD

www.persontrafik.se

7


Ari Riabackes seminarium Vad krävs för att ta nästa steg? som handlar om att ”business as usual-tiden” är förbi, känns jätteviktigt! För oss i taxibranschen är alla seminarier om anropsstyrd kollektivtrafik högintressanta, liksom Utan invandrare stannar kollektivtrafiken. Årets nyhet, att man efter vissa seminarier kan följa med på en guidad tur till de utställare som berörs, är också en utmärkt möjlighet som man inte bör missa. Anders Böcker, Taxiförbundet

FOTO: EIJERT SEJBOLDT

Vad får man inte missa på Persontrafik 2016?

Högtflygande planer för Göteborgstrafiken fram en målbild över hur stadstrafiken i Göteborgs tätort ska utvecklas fram till 2035. Trycket blir enormt. Folkmängden beräknas öka med 33 procent till runt 800 000 inom 20 år. – Samtidigt hoppas vi att fler ska resa kollektivt. Därför behöver vi förbättra och utöka systemet. Det gör vi genom att göra kollektivtrafiken mer attraktiv, pålitligare och enklare, säger Jörn Engström. Viktiga pusselbitar gäller nya trafikslag och nya trafiklänkar. En sådan synnerligen anslående pusselbit är linbanor över älven i centrala Göteborg. TRAFIKUTREDARNA HAR TAGIT

en del av kollektivtrafiken, säger Jörn Engström. Tre linbanelinjer planeras över Göta älv. Den första, som får en sträckning från Järntorget, via Lindholmen till Wieselgrensplatsen, kan stå klar redan till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. De två andra sträckningarna är inte fastslagna, men de ska gå längre norrut. Tidsvinsterna kan bli stora, passagen över älven tar tre-fyra minuter. investeras i den första linbanan. Fyra upp till 70 meter höga torn ska byggas och trafiken blir intensiv. En vagn med plats för 25 passagerare går en gång i minuten och resenärerna åker 50 meter upp i luften. Kostnadseffektivt blir det också: – En tunnel för buss eller spårvagn med motsvarande kapacitet hade kostat tre, fyra gånger mer, säger Jörn Engström. RUNT EN MILJARD

FOTO: FOVEA

Linbanor över älven och dubbeldäckare i egna körfält. Så tänker sig Göteborgs trafikplanerare framtiden. – Och så ska spårvagnarna bli längre, avslöjar Jörn Engström, utredningsledare på Västra Götalandsregionen.

UTÖVER LINBANORNA PLANERAS

flera nya spårlänkar och bussstråk enligt BRT-system fram till LINBANOR ÄR I SIG inget nytt. De 2035. har funnits i över 100 år och Jörn Engström, utrednings– Idag är stadstrafiken i stort sett finns idag i en rad städer runt om ledare Västra Götalandsett nav med ekrar, men vi behöver i världen. regionen. fler tvärlänkar. Om man ska resa La Paz, Bolivias kuperade huvudmellan punkterna A och B, och stad, har ett fullt utbyggt linbanenät. Men även båda ligger i utkanten av stan, ska man inte bestäder som New York, London, Rio de Janeiro, höva åka in till Brunnsparken och byta. Singapore, Hongkong, Ankara och Lissabon har Vad som krävs är inte nya vägar i första hand, linbanor i reguljär trafik. däremot fler egna körbanor. – Det nya för vår del är att se linbanan som – Vi brukar säga: Tänk tunnelbana, kör buss, förklarar Jörn Engström. När det gäller spårvagnarna är ett antal nya länkar på gång, bland annat längs norra älvstranden. Spårvagnarna får även en viktig funktion när Västlänken, det underjordiska projektet för regional pendeltågstrafik, blir klar framåt 2025. – När pendeltågsresenärerna ska vidare från stationerna behöver vi både spårvagn och buss, för att koppla ihop det regionala systemet med det lokala. bli längre, från dagens 30 meter till 40 eller 45. Förändringen sker successivt då spårvagnsflottan har en utbytestakt på uppemot 50 år. – Det är trångt i stan och vi kan inte lösa det ökande resandet genom att sätta in fler fordon. Vi måste också jobba med längre och högre fordon, säger Jörn Engström. – Därför ser vi också dubbeldäckare som ett intressant alternativ till dagens expressbussar. DESSUTOM SKA SPÅRVAGNARNA

Dubbeldäckare kan vara ett sätt att möta en växande befolkning. 8

www.persontrafik.se

Den första av tre linbanelinjer över Göta älv kan stå klar platsen via Lindholmen.


ABB visar snabbladdning för elbussar ALLT FLER städer satsar på att elektrifiera sin kollektivtrafikflotta – en lös-

ning som både är miljövänlig och innebär lägre buller. ABB är global marknadsledare av snabbladdare för elbilar och lanserade i början av 2016 ett intelligent laddsystem även för elbussar. På mässan visar de sitt nya automatiska snabbladdningssystem där bussarna laddar vid ändhållplatser – en kostnadseffektiv lösning med många fördelar. Monter: B00:20

Visit us at stand A01:12

temsa.com

redan 2021 och kommer att sträcka sig från Järntorget till Wieselgrens-

www.persontrafik.se

9


MOVE. TOGETHER. Visit VDL Bus & Coach Stand number B04:02

With coaches from VDL Bus & Coach you get value for your money. Functionality and profitability result in optimal Profit of Ownership. Safety, comfort and reliability provide a pleasurable travel experience and bring a smile to your passengers’ faces. With us you always get where you want to be. VDL Bus & Coach – MOVE. TOGETHER.

SAMMA RABATTREGLER FÖR ALLA STUDENTER Vem får rabatt, vem får inte? Var gäller den, var gäller den inte? Vilken symbol ska användas på Mecenat och Studentkortet? SVENSK KOLLEKTIVTRAFIK HAR

VDL Bus & Coach Sweden AB Okvistavägen 18, 186 40 Vallentuna, Box 8, 186 21 Vallentuna, Sweden Phone +46 (0) 8 40 80 77 50, info@vdlbuscoach.se, www.vdlbuscoach.com

Ett tryggt bussköp! Snart med5 plats för 3re passagera

RAPIDO Flera utförande. 29+1 sittpl. Nordiskt klimatanpassad.

blev Alexander Örn, som läser grafisk design på Malmö Högskola. Han tar emot sitt pris, ett års gratis resande i kollektivtrafiken i valfri region, under Persontrafik i Göteborg. Studentkonceptet handlar om att skapa gemensamma grundregler kring vem som ska betraktas som student, inte nivån för rabatter, biljettyper eller vilka regioner som har studentrabatt. Grundregelverket innebär att man måste gå på en studiemedelsberättigad utbildning på universitet, högskola eller annan vuxenutbildning. Studiernas omfattning ska vara minst 50 procent och studietakten minst 10 veckor per termin. Vid resa ska ett giltigt “studentrabattkort” utgivet av Mecenat eller Studentkortet där den nya symbolen finns verifiera rätt till reserabatt. VINNARE AV DESIGNTÄVLINGEN

EN KOMPLETT OCH TRYGG BUSSPARTNER! • Upp till 43 platser • Handikappanpassning • Speciallösningar • VIP, Turist, City, Skol • Egen verkstad

Försäljning 0383-523 111 | Verkstad 0383-523 115 | Växel 0383-523 110 Stålvägen Vetlanda | info@eabussar.se | www.eabussar.se

10

arbetat fram gemensamma regler kring studentrabatt i kollektivtrafiken för ett gemensamt, tydligt koncept. De har också arrangerat en designtävling där studenter bjudits in att ta fram en ny branschgemensam symbol för studentrabatt. Idag finns en djungel av Anita Stenhardt, regler och tillämpningar för kommunikationschef Svensk Kollektivtrafik. studentrabatter i kollektivtrafiken i Sverige, vilket har skapat både tolkningssvårigheter och missförstånd. − Aktörerna inom kollektivtrafiken ansluter sig successivt till konceptet med början i höst, säger Anita Stenhardt, kommunikationschef på Svensk Kollektivtrafik. Därmed förenklas kommunikationen och tolkning av regelverket avsevärt. Den nya symbolen kommer att finnas på Mecenats och Studentkortets kort och appar och årligen visas för över 300 000 personer. – Vi fick ett stort gensvar på studenttävlingen och många fina bidrag, avslutar Anita Stenhardt.

www.persontrafik.se


Självkörande minibussar kan i framtiden bli en länk som tar resenärer mellan skolor eller arbetsplatser till hållplatser för kollektivtrafik.

FOTO: NOBINA

Förarlösa bussar snart här

hon i självkörande minibussar, som alltså redan till våren kan sättas i trafik och köra bland människor och andra fordon på en vanlig gata. De kör förstås inte särskilt fort (i snitt 15−20 km/tim) och stannar direkt om något är i vägen eller ett litet barn skulle springa ut i gatan. − För att öka nyttan behöver fordonen kunna köra snabbare och ett sätt att kunna öka hastigheten är att undvika att köra dem mitt ibland människor, till exempel i egna körfält, menar Anna. Framförallt tror hon att de självkörande bussarna kan fungera som en länk där det saknas kommunikationer idag. − Där hoppas jag att vi får se dem först: i ett finmaskigt matarnät, till exempel från arbetsplatser, skolor eller villaområden till hållplatser för kollektivtrafiken. Då kan kollektivtrafiken bli mer tillgänglig och attraktiv. Den stora potentialen ligger längre fram: när STÖRST NYTTA SER

det primära användningsområdet tror även Marcel Kroeze, VD för Nobina Technology, som tillsammans med Ericsson tagit två minibussar för tolv passagerare till Sverige. De visades upp i Kista och testades av 3 300 intresserade i april i år. − Ska vi utveckla ett koncept som kan konkurrera med bilen så gäller det att det blir lika enkelt för dig att använda det. Minibussen ska kunna plocka upp dig där du är, säger han. − Jag är övertygad om att det finns massor av människor som skulle vilja resa kollektivt, om det skulle ta dem på ett enkelt sätt från dörr till dörr. Då kan det här vara en attraktiv lösning.

FOTO: NOBINA

och har varit det ett tag. Hittills har de inte släppts ut i allmän trafik. Men allt talar för att det sker i maj 2017, då en ny lag väntas tillåta villkorad försöksverksamhet. Men är de förarlösa fordonen verkligen säkra? Och får de någon betydelse för det kollektiva resandet? Ja och ja. Det tror i alla fall Anna Pernestål Brenden, forskningsledare för ITRL (Integrated Transport Research Lab) på KTH. − De är utrustade med en mängd sensorer och “ser” i stort sett allting som händer runt omkring dem, säger hon. TEKNIKEN ÄR FRAMME

turerna blir efterfrågestyrda. − Inte bara så att man trycker på en knapp när man vill åka, utan att bussen själv genom en smart systemlösning “förstår” att den ska bege sig till en viss plats, till exempel till en skola när eleverna slutar för dagen, förklarar Anna. ATT MATARTRAFIK BLIR

bussarna “reaktiva”. De är programmerade att köra en viss sträcka och stannar ifall det är något hinder i vägen. De kan till exempel stanna bakom en felparkerad bil och bli stående där. Men Marcel ser en framtid där man med molntjänster, uppkopplat mot det kommande 5G-nätet (som introduceras i Stockholm 2018) ska kunna utveckla funktionerna avsevärt. − Då kan till exempel den centrala trafikledningen, på distans, låta minibussen köra om den felparkerade bilen. På sikt hoppas Marcel Kroeze att man även ska kunna implementera delar av tekniken i vanliga bussar. − Det skulle till exempel kunna hjälpa en bussförare att köra in på en busshållplats, så att man undviker att stöta på kantstenen. ÄN SÅ LÄNGE ÄR

www.persontrafik.se

Marcel Kroeze, VD Nobina Technology. FOTO: KTH

Lika bra att vänja sig vid huvudlösa förare i trafiken. Från och med nästa år lär vi se dem allt oftare. De saknar inte bara huvud förresten, de har ingen kropp heller. De finns helt enkelt inte. För nu gör de självkörande fordonen entré på våra vägar.

Anna Pernestål Brenden, forskningsledare för ITRL på KTH.

11


Årets Persontrafik ger en ny möjlighet för alla som jobbar med färdtjänst och skolskjuts att gå på seminarier. Skolskjuts för asylsökande barn är ett hett ämne som jag kan tipsa om. Det ska bli spännande att höra vad infrastrukturministern Anna Johansson vill med framtidens kollektivtrafik. Seminariet om Kollektivtrafik på landsbygden ser jag också fram emot. Kollektivtrafik har stor betydelse för många människor, såväl i storstäder som på gles- och landsbygd. Sara Rhudin, Sveriges Kommuner och Landsting

Så vässar du ditt beslutsfattande Varje dag fattas beslut, i stort och i smått. Men blir de bra? − Ja, men vi kan bättre, säger Ari Riabacke, filosofie doktor i risk- och beslutsanalys som ger handfasta tips på Persontrafik.

− Det beror självklart på vad det handlar om för typ av beslut, säger han. Däremot rekommenderar han en verktygslåda när man ska ta sig an olika typer av beslut. Och han plockar upp tre viktiga verktyg:

en flitigt anlitad föreläsare, håller workshops om ledarskap och framtidens organisation och är mentor åt flera chefer. Vad kan du erbjuda besökarna på Persontrafik? − De behöver, precis som alla andra, en bättre förståelse av hur människor fungerar. Och tips om hur man kan vässa sin framtidsmognad. − Många fattar beslut hela dagarna utan att fundera på hur de gör, utan att ha någon utbildning i att fatta beslut. Jag vill väcka upp dem lite grann. Men du vill väl inte orsaka beslutsångest? − Nej, det behöver jag inte. Den är redan orsakad. Det här är ett jätteproblem, det handlar om att gå från tanke till handling. Och att göra det mycket snabbare än vad många förmår idag. − Idag är det ofta viktigare att alla får vara med och att ingen blir ledsen istället för att det blir bra. Att visa överdriven omsorg är alltså ingen bra grund för ett beslut? − Nej. Det är viktigt att folk gör sin röst hörd, men någon måste vara ytterst ansvarig. Vi har en tendens att smeta ut ansvaret, så att ingen är ansvarig. Någon trollformel för att fatta beslut finns inte, enligt Ari Riabacke.

1) Mer information behövs sällan. − Lite information behövs förstås, men vi vill gärna lägga på det dubbla. Till att börja med. Man utreder vidare och skjuter allt på framtiden. − Det leder till att man egentligen inte fattar något beslut. Men inget beslut är också ett beslut, ofta det sämsta tänkbara: det kan förlama hela verksamheten.

ARI RIABACKE ÄR

12

2) Det krävs inte ytterligare ett tekniskt system. − Man försöker köpa en lösning för att få allt att falla på plats. Men tekniken ger inte lösningen om man glömt att fråga sig vad problemet egentligen är. Det gäller att ställa rätt frågor för att få rätt svar. 3) Mer mod. − Det krävs mod för att fatta beslut när osäkerheten är stor. Men skakar man av sig all beslutsångest ökar kanske risken att fatta fel beslut? − Vi ska inte vara så rädda. Det kommer jag att prata om på mässan. Vi gör alla fel, även en chef har rätt att göra fel ibland. Och vad är det värsta som kan hända?

www.persontrafik.se

FOTO: ELLEN KRAFT

Vad får man inte missa på Persontrafik 2016?


Vad får man inte missa på Persontrafik 2016?

Det finns massor med spännande seminarier på årets Persontrafik! Flertalet tar upp problematiken kring upphandlingar ur olika perspektiv. Samarbetet inom järnvägen med presentation av JBS bli intressant (Hur samarbetar vi smartare inom ”fabriken järnvägen) liksom seminariet EU-perspektivet – ökad frihet eller fler regler?, som belyser Vägtrafikpaketet, Fjärde järnvägspaketet och status för omregleringen 2020. Sverigeförhandlingen finns också på plats för att diskutera och presentera status för höghastighetsjärnväg. Elin Kämpe, Tågoperatörerna

Alla har samma rätt till transport – men hur ser det ut i praktiken? Kan alla resa på samma villkor? Den frågan ställs under årets färdtjänstoch skolskjutsdagar under Persontrafik. på lika villkor få tillgång till transporter, oavsett funktionsförmåga, säkerställs i en FN-konvention som Sverige skrivit under, men uppfyller vi de krav som ställs? Det är en av flera intressanta punkter under färdtjänstdagarna, som går parallellt med skolskjutsdagarna, 19-20 oktober i Persontrafiks regi. I färdtjänstprogrammet presenteras även den kommande utredningen om särskilda persontransporter, som innefattar både färdtjänst och skolresor. ALLAS RÄTT ATT

Dessutom redogörs för Svensk Kollektivtrafiks policy om trappklättrare, rullstolar och andra hjälpmedel. På skolskjutssidan tas flera angelägna ämnen upp, till exempel asylsökandes rätt till skolskjuts, skolskjuts vid växelvis boende och aktuella rättsfall. Dessutom redovisas olika projekt under temat “Säker skolskjuts”. I båda konferensprogrammen ingår en guidad rundtur på mässan. Åtskilliga miljarder har investerats i anpassning av fordon. Under guidningen visas de senaste lösningarna för ett tryggt och säkert resande. Du hittar hela programmet på www.persontrafik.se

Produkt räddar liv i lokaltrafiken visar sin agenturprodukt S1 Gard Barrier på Persontrafik 2016. Det är en produkt som minskar risken för resenärer i kollektivtrafiken att hamna under fordonet. På plats under mässan berättar representanter från S1Gard, från Los Angeles, USA, historien om skapandet, framgången och produkten. De kommer även, via digitala media, visa hur skyddet fungerar i svenska förhållanden på vanligt förekommande bussmärken i Sverige. Monter: B05:43

MALTE MÅNSON AB

!

www.persontrafik.se

13


Ny generation av publika laddstationer lanseras helt ny generation laddstationer för publik användning. Laddstolpe LS4 vänder sig till allt från större laddoperatörer och elbolag till enskilda företag och butiker. Den nya laddstationen positionerar sig mellan Garos snabbladdare på 20 till 150 kilowatt och hemmaladdarna. Den har två separata Typ2-uttag och levereras med 16 eller 32 amGARO PRESENTERAR EN

pere, antingen för en eller tre faser. Höljet är tillverkat av aluminium för att uppfylla de krav som finns för laddning i offentliga miljöer och för att klara det tuffa nordiska klimatet med värme, kyla och kondens. Stationen har försetts med en stor mängd tekniska innovationer när det gäller mätning, debitering och handhavande. Framtida behov kan enkelt byggas in efter hand. Monter: C00:12

Stadlers tåg rullar redan i Finland, Sverige och Norge, men nu vill den schweiziska tågtillverkaren satsa ännu mer. I år ställer de ut på Persontrafik för första gången. FOTON: STADLER

Stadler vill bli ännu större i norr De har redan gjort viktiga inbrytningar. Nu satsar schweiziska tågtillverkaren Stadler fullt ut på den skandinaviska marknaden. – Den är väldigt intressant för oss, säger Peter Jenelten, vice vd på Stadler. I ÅR STÄLLER Stadler,

schweizisk tillverkare av spårburna fordon, ut för första gången på Persontrafik. – Skälet är enkelt. Det är en viktig mässa och vi vill stärka vår närvaro på den skandinaviska marknaden. Vi bearbetar den hela tiden, säger Peter Jenelten, Executive Vice President Marketing & Sales. Företaget grundades av Ernst Stadler i Zürich 1942. Verksamheten var då i liten skala, huvudprodukten små rangerlok. Familjeföretaget har växt till ett världsföretag med 6 000 anställda som omsätter runt 2,5 miljarder CHF.

Utbudet idag är i första hand produkter inom segmenten pendeltåg och järnväg, såväl lokomotiv som vagnar. De senaste åren har Stadler haft särskilt stora framgångar med modellserien Flirt Nordic.

Helsingfors. – På mässan kommer vi att presentera våra nordiska referenser, men också informera om den senaste utvecklingen inom sektorerna höghastighet och metro, berättar Peter Jenelten. ETT EXEMPEL ÄR de femvagnars – Bland annat visar vi moMTR Expresstågen på sträckan deller av de senaste produkStockholm-Göteborg, som sattes terna, anpassade till behoven i trafik i fjol. Och med start 2018 på den nordiska marknaden. Peter Jenelten, vice vd Stadler. ska Stadler leverera 33 nya dubHan menar att hemlighebeldäckartåg till Mälardalstrafiken, ten bakom framgångarna är MÄLAB. tradition och passion. I Norge rullar Stadlervagnar i NSB:s regional– Vi har byggt tåg i 75 år och vi gör det med och pendeltågstrafik till Oslo och på Bybanen, inlevelse. Våra utmärkande egenskaper är pålitBergens nya spårvagnslinje. Och i Finland kör lighet och snabb verkställighet. Vi levererar i tid. VR Stadlers elmotorvagnar i närtrafiken runt

Drömresan Var med och skapa framtidens kollektivtrafik! Idag kan du resa med buss, tåg, spårvagn och båt hos oss på Transdev. Men hur vill du resa kollektivt i framtiden? Om du får önska helt fritt? Var med i vår tävling! I vår monter presenterar vi flera nyheter och kl 13:00 på tisdag 18/9 presenterar vi en helt ny tjänst! Välkommen. Monter D01:04

14

www.persontrafik.se


DEN NYA STANDARDEN från Carsport Design – Triflex-

AIR – är ett komplett och lättanvänt fastspänningssystem som garanterar trygg och smidig transport för alla passagerare. Tack vare TriflexAIR kan vem som helst lätt spänna fast och lösgöra rullstolar. Låsningssystemet för rullstolar är helt integrerat i golvet och spänns åt automatiskt. De ihopfällbara TriflexAIR M1-sätena är sma-

la, ergonomiska, lätta och ytterst trygga. Alla TriflexAIR-sätena har som standard integrerade 3-punktsbälten, till höjden justerbart nackstöd, ISOFIX-fästanordning och lättanvänd svängfunktion som gör att sätena kan fällas upp på ett par sekunder. Samtliga säten i passagerarutrymmet går att fälla mot väggen. Monter: C01:50

FOTO: CARSPORT

FOTO: GARO

Ny standard för passagerar- och rullstolstransport

Vardagens logistik blir enklare med en app Tänk dig att kunna lösa hela din vardagliga logistik i en app. Till exempel koppla ihop din tågresa med en buss, taxi, bilpool eller lånecykel. Och betala allt digitalt. − Vi är en bit på väg. Nästa år räknar vi med att kunna lansera en version ut mot kund, säger Lars Backström, vd på Västtrafik. Västtrafik in till ett uppstartsmöte kring “kombinerad mobilitet”. Över 60 innovativa företag slöt upp på Lindholmen Science Park i Göteborg. Målet är en digital plattform och en app fylld med smarta tjänster, kopplade till kollektivtrafiken. Som att kunna boka en taxi, bil i bilpool, samåkningstjänst eller lånecykel. Men inte bara det. Lars Backström menar att det är dags att omdefiniera vad kollektivtrafik innebär: − Liksom flera andra städer runt om i världen har vi börjat titta på ett större uppdrag än att leverera transporter från A till B. Vi frågar oss istället hur vi kan hjälpa till att underlätta människors vardag, inom ramen för hållbarhet. I MAJ BJÖD

140-0886_Annons_Persontrafik_225x162.indd 1

− Vi kanske till och med kan tillhandahålla e-tjänster som gör att man inte behöver förflytta sig alls. Det är ju faktiskt det allra mest hållbara. Därmed sätter man också fokus på syftet med resan. − Vi vill utveckla det digitala kundmötet och skapa en personlig produkt, som ser till mina individuella behov. EFTER UPPSTARTSMÖTET HAR

Västtrafik fört individuella samtal med företagen, för att få mer kunskap om bland annat tekniska möjligheter och tänkbara affärsmodeller. Man siktar på att först få fram en testversion som ska utvärderas och vidareutvecklas och lanseras mot kunderna under 2017. Västtrafik samverkar med Samtrafiken, för att skapa en

www.persontrafik.se

standard runt kombinerad mobilitet som är enkel att sprida nationellt. − Eftersom det här är något man funderar över på fler håll är det viktigt att vi inte sticker iväg och gör en helt egen grej, utan att det kommer andra till godo, på samma sätt som vi skapat en standard för e-biljetter. Han tänker på appen “To Go” som Västtrafik släppte i april i år, första steget mot en nationell e-biljettstandard. SL och Skånetrafiken väntas ansluta. Lars Backströms förhoppning är att majoriteten av Västtrafiks biljettförsäljning ska vara digital inom fyra till fem år: − Det har börjat mycket lovande. Redan i maj månad skedde sju procent av försäljning via To Go.

Lars Backström, vd på Västtrafik.

2016-08-29 09:26

15


Seminarium

Boka ditt seminariepass här! www.persontrafik.se

10

seminarier du inte får missa! Förutom att vara en viktig träffpunkt för branschen erbjuder Persontrafik kunskap på högsta nivå genom sitt gedigna och fylliga seminarieprogram. Där hittar man allt från gemensamma och dagsaktuella branschfrågor till framtid och utveckling och får dessutom lyssna till ledande föreläsare, politiker och branschexperter. Här tipsar vi om tio seminarier som du absolut inte får missa.

Kan kollektivtrafiken på landsbygden någonsin konkurrera med bilen? På uppdrag av regeringen håller VTI på med en studie kring hur man kan öka viljan och möjligheten att åka kollektivt bland landsbygdens folk.

Eldriften är stekhet

Bättre utnyttjande av den anropsstyrda trafiken ses som en möjlighet, men vad fungerar i praktiken? Resemönster, baserat på aktiviteter, är en utgångspunkt i arbetet. − Kunskap finns om hur det faktiska resandet ser ut i olika typer av landsbygd och vilka tekniska lösningar som finns, säger Jessica Berg, forskare på VTI. − Däremot finns det mycket lite forskning som fokuserar på olika typer av användare på landsbygden, deras behov och förutsättningar. Seminariet speglar ambitionen att knyta samman perspektiven, för att se hur väl olika lösningar passar för olika grupper. Kunskapen behövs för att se hur mobiliteten på landsbygden kan öka och bilberoendet minska.

Men är städerna villiga att satsa på den nya infrastruktur som krävs för elektrifiering av busstrafiken? Och har den eldrivna kollektivtrafiken en självklar miljöfördel när antalet el- och hybridbilar blir allt fler? Ett inbyggt problem är att kollektivtrafik och infrastruktur ofta hanteras i olika politiska nämnder i såväl kommuner och regioner. Att en bättre samordning behövs verkar de flesta vara överens om, men hur ska det gå till? Hör politiker diskutera framkomlighetsfrågor, som separata busskörfält, till storskaliga infrasatsningar som Citytunneln och Citybanan i Stockholm, Västsvenska paketet i Göteborg och Öresundsbron “Örestad” i Malmö. Panelen består av Kristoffer Tamsons (M), SLL, Ulrika Frick (MP), Västra Götalandsregionen och Stefan Svalö (S), Skånetrafiken.

Tisdagen den 18 oktober klockan 14.30–15.00.

Tisdagen den 18 oktober klockan 14.30–15.00.

16

www.persontrafik.se


100 procent av buss- och tågföretagen har tecknat branschens kollektivavtal Men den siffran kan komma att ändras, då nya EU-regler kring offentliga upphandlingar träder i kraft nästa år. Två nya lagar ersätter LOU och LUF. Kan man framöver kräva kollektivavtal i offentliga upphandlingar, eller är det en fråga för arbetsmarknadens parter? − Av propositionen framgår tydligt att det inte är tillåtet att ställa krav på kollektivavtal, säger Ulrika Egervall, förhandlingschef och vice VD på Sveriges Bussföretag. Samtidigt får (och i vissa fall ska) en upphandlande myndighet enligt propositionen ändå ställa krav på minimilön enligt kollektivavtal, liksom på semester, arbetstid, tjänstepensioner och försäkringar. Lär dig mer om konsekvenserna av den nya lagstiftningen kring offentlig upphandling och om hur det är tänkt att fungera i praktiken. I seminariet medverkar juridisk expertis och representant för Upphandlingsmyndigheten. Onsdag den 19 oktober klockan 11.00−11.30.

Går det att räkna ut kollektivtrafikens samhällsnytta? – Ja, det går absolut. Och det är viktigt att vi gör sådana beräkningar, säger John Hultén på K2, nationellt centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik.

FOTO: STEFAN HOLM

Traditionellt har man räknat på samhällsekonomiska nyttor och kostnader av investeringar i infrastruktur. Men man har inte i samma utsträckning analyserat effekterna av regelförändringar. Exempelvis effekterna av hur reseavdrag utformas. Eller effekterna av att ta ut ökade p-avgifter och förändrade parkeringsnormer. – Vill man få folk att åka mer kollektivt måste man använda både piskor och morötter. Göra det mer attraktivt att åka kollektivt, men också mindre attraktivt att välja bilen. John Hultén understryker också vikten av att enskilda kalkylmetoder inte kan ha monopol på beskriva nyttan av kollektivtrafiken. – Vi behöver jobba med olika typer av analytiska underlag. Och ta hänsyn till dialog och förhandlingar mellan olika intressen i samhället, så man kan komma fram till avvägningar som leder till de uppsatta målen. Han utvecklar sina tankar i seminariet “Samhällsekonomiska kalkyler – flera verkligheter?”, där även Maria Börjesson, forskare på KTH, medverkar. Onsdag den 19 oktober klockan 11.30-12.00.

Vad hände med konkurrensen i kollektivtrafiken? 2012 fick Sverige en ny kollektivtrafiklag som skulle öppna marknaden för konkurrens och kommersiell linjetrafik på länsnivå. Den nya lagen, som baseras på EU:s kollektivtrafikförordning, skulle samtidigt öka den politiska styrningen och knyta aktiebolag, som tidigare varit offentligt ägda, till förvaltningar. Resultatet av förändringen: klent. Enligt Trafikutskottets analys fick marknadsöppningen ett mycket begränsat genomslag, lagen har inte fungerat som det var tänkt. I en diskussion med politiker och branschorganisationer ställs den självklara frågan: varför, vad gick fel? Onsdagen den 19 oktober klockan 10.00-10.30

www.persontrafik.se

EU-regler påverkar svensk kollektivtrafik Det är mycket på gång på EU-nivå, som får direkta konsekvenser för kollektivtrafiken. Gerhard Troche från EU-kommissionen lättar förhoppningsvis en del på förlåten under Persontrafik, där han intervjuas av Peter Örn. I fokus står bland annat reglerna för kör- och vilotider, om arbetet med Fjärde järnvägspaketet, hur status ser ut för omregleringen och hur det påverkar Sverige. De nationella marknaderna för persontrafik på järnväg i Europa öppnas ju upp från och med 2019. Upphandling i konkurrens blir obligatoriskt för all trafik som körs enligt kontrakt, på uppdrag av myndigheter. – Det ska bli spännande att höra mer om det fortsatta arbetet, säger Helena Leufstadius, VD för Svensk Kollektivtrafik. – Sverige har ju flera års erfarenhet att dela med oss av, så vi kan nog vänta oss många studiebesök framöver! Onsdag den 19 oktober klockan 12.00-12.30.

17


Seminarier

Att vara eller icke vara, det är frågan

Välkommen till catwalken – nu blir det modevisning på Persontrafik!

Höghastighetsjärnvägarnas framtid i Sverige är oviss. Avgörandet ligger i politikernas händer och besked kan komma någon gång i höst. Blir det ett ja är det mesta i alla fall väl förberett.

Modeller kommer att visa upp olika kreationer och uniformer från medlemsföretag, som en del i seminariet kring hur kollektivtrafikens varumärken kan stärkas.

– Vi har mött ett stort engagemang och har avtalat klart med alla kommuner längs bansträckningen, säger regeringens förhandlare HG Wessberg. – Vi har bland annat fått fram åtaganden om 110 000 nya bostäder, vilket är väsentligt mer än vi hade hoppats på. Det som återstår är förhandlingar med de tre ändstationerna Stockholm, Göteborg och Malmö om investeringar i lokaltrafiken. Utgångspunkten för mångmiljardinvesteringen är att banan ska vara i drift 2035. HG Wessberg vet inte mer än någon annan om utfallet: – En sak vet jag i alla fall: något måste vi göra med stambanesystemet. Det är nedslitet, ganska gammalt och har för låg kapacitet. Så satsar vi inte på höghastighetståg måste vi göra något annat. I seminariet berättar Sverigeförhandlingen om det aktuella läget. Även representanter för SKL och K2 medverkar.

Det seriösa syftet är bland annat att belysa diskussionen kring ett trafikföretags identitet och varumärke, som bland annat speglas i personalens uniform. Det råder idag olika förutsättningar för upphandlad trafik och kommersiell trafik. Förvirringen är stundtals stor: Är det upphandlarens eller operatörens varumärke som ska exponeras mot kunden/resenären? Seminariet vill initiera en diskussion kring hur man hanterar varumärken, deras styrkor och svagheter, vem som är avsändare, et cetera. Branschrepresentanter berättar hur de arbetar, hur man fyller varumärket med rätt värden och hur ett stärkt varumärke kan öka antalet resenärer.

Onsdag den 19 oktober klockan 14.00−15.00.

Ta del av framtidens kollektivtrafiklösningar

Antalet resor i kollektivtrafiken ska fördubblas till 2020 Lätt att säga, men hur ska det egentligen gå till? Partnersamverkan är en väg: ett gemensamt projekt för att ta fram stöd, mallar, verktyg och vägledningar. − Vi har sett en ökning på många håll i landet. Men man ska komma ihåg att en del startar från en redan väldigt hög nivå, säger Anna Grönlund, branschchef och vice VD på Sveriges Bussföretag. Kostnaden för satsningen är också en stor fråga, framförallt i glesbygden. Avtalsprocessen, med gemensamma krav och standarder, är en del i Partnersamverkan, till exempel då det gäller tillverkning av bussar. Frågan är: Kan det pressa kostnaderna och göra trafiken billigare? I seminariet medverkar representanter för Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik, SKL, Svenska Taxiförbundet, BTO, Trafikverket och Jernhusen.

Onsdag den 19 oktober klockan 14.30−15.00.

Resan till skolan påverkar barn Upplevelsen på bussen har effekt på barnets välmående och prestationer i skolan. Men är det då alltid negativt om ett barn får en längre resväg till skolan, till exempel om den närmaste skolan läggs ned? − Nej, våra studier ger inget belägg för det, säger Jessica Westman vid Samot, forskningscenter kring kollektivtrafik vid Karlstad Universitet. − Vi får ofta mejl från föräldrar och lärare som oroar sig just för att barn får längre bussresor. Men i vår forskning kan vi inte se att en lång resa till skolan är negativ för barnen. Tvärtom, faktiskt: Den är snarare positiv! Det baserar hon på att barn med längre skolresor har svarat bättre på ett kognitivt test. Att man måste gå upp tidigt, är trött och kanske slumrar till på bussen behöver alltså inte innebära att man mår sämre eller presterar sämre. − Vi vet inte exakt varför det är på det viset. Det vill vi kika vidare på. Men forskningen så här långt ställer väldigt många frågor kring varför det är så. I seminariet deltar också Johnny Albenius, Värmlandstrafiken, som visar hur man jobbar med krav på fordon utifrån barnperspektiv, bland annat genom ökad säkerhet ombord. Torsdag den 20 oktober klockan 14.00−14.30.

Läs seminarieprogrammet och boka här!

Torsdag den 20 oktober klockan 11.30−12.00.

www.persontrafik.se

18

www.persontrafik.se


Branschfesten

Rickard Skoglund och Maria Rydström backas upp av ett elva man starkt showband. FOTO: SKOGLUND ENTERTAINMENT

FESTEN SOM FÅR TAKET ATT LYFTA med Persontrafik är omtalade. Årets fest lär inte bli något undantag. Den är ett perfekt tillfälle att umgås med kollegor och leverantörer. Kvällen börjar med förväntansfullt mingel i Kongressfoajén och följs av en trerätters middag i Kongresshallen. Där blir det blir vita dukar, kandelabrar och toppunderhållning med showgruppen Skoglund Entertainment. – Det blir en show med mycket kärlek, humor, glädje, intensitet och BRANSCHFESTERNA I SAMBAND

energi, utlovar artisten och skådespelaren Rickard Skoglund. – Följ med på en musikalisk tidsresa där ingen sitter säkert! Branschfesten sponsras av Volvo Bussar AB. Dag: Onsdag 19 oktober Tid: 18.30 Plats: Kongresshallen, Svenska Mässan

Möt oss på Persontrafik 18-20 oktober 2016 | Monter C03:11

Vi hjälper dej vidare!

www.trapezegroup.eu CO

2016_09_Persontrafik_trade fair magazine_225X78.indd 1

MB

INED JOURN

www.persontrafik.se

EY

05-09-2016 15:16:55

19


IEuro 4/5 bussar kan uppgraderas till Euro 6 i Sverige NU ÄR DET MÖJLIGT att

eftermontera Euro 4/5-godkända bussar så att de överensstämmer med Euro 6-utsläppsstandarden i Sverige. Fordon med Proventias eftermonterade avgasreningssystem NOxBUSTER® City har testats av oberoende testorganisationer i både motorlaboratorier och

PEMS-tester (Portable emissions measurement system). I samtliga fall har fordonens utsläppsnivåer uppfyllt kraven i Euro 6-utsläppsstandarden. Dessa fordon får nu köra i miljözoner utan några restriktioner. Monter: A02:01

Hur ska kollektivtrafiken prissättas? Runt om i Sverige väljer idag regioner och kommuner olika vägar. I Kalmar län både höjer och sänker man priserna. Stockholms län går åt andra hållet, mot en enhetlig taxa,

medan Avesta kommun infört ett helt avgiftsfritt system. Hur kan man komma till så olika slutsatser? Vi ställde följande frågor till ansvariga politiker:

1. Vad går er modell ut på och varför har ni valt just den? 2. Hur påverkas resandet i den modell ni valt? 3. Samhällsekonomiskt sett: vad blir effekterna? Lars Isacsson (S), kommunalråd, Avesta 1. Vi har avgiftsfri kollektivtrafik i hela kommunen på alla resor som sker inom kommunen. Detta är möjligt genom att vi dels nyttjar kapacitet som tidigare varit outnyttjad, vi samordnar linjetrafik med skolskjuts och vi tycker att den merkostnad som det ger är väl investerade medel. Om du har en kostnadstäckningsgrad genom biljettintäkter på strax över 10 procent så är det inte svårt att motivera att kommunen står för hela kostnaden via skatten och låter alla åka avgiftsfritt. 2. Resandet har ökat med 200 procent sedan

införandet av nolltaxa 2012. 3. Vi anser att vi samhällsekonomiskt tjänar på detta, då det leder till ökat kollektivt resande. Det ger miljövinster, ökad jämlikhet och sociala vinster. Vår subventionsgrad per resenär har halverats och vi ligger under länssnittet på vad vi lägger på kollektivtrafik per invånare. Vi har även, likt andra exempel i Europa som har avgiftsfri kollektivtrafik, ökat vår befolkning vilket leder till ökade skatteintäkter.

20

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd, Stockholms läns landsting 1. Vid årsskiftet införs ett nytt enkelpris på

enkelbiljetter. Det innebär att zonsystemet försvinner och ersätts av ett biljettsystem utan zoner. Då ska det finnas ett pris för vuxna och ett annat för studenter, unga och pensionärer. Syftet är att biljettsystemet ska vara enkelt, användarvänligt och enhetligt. Dels för att kunna öka resandet, men på en nivå som gör att intäkterna säkras och fortsatt ger en ekonomi i balans. 2. Den modell vi valt lägger grund för att genom försiktiga prisjusteringar långsiktigt kunna bära flera för regionen viktiga framtidssatsningar såsom Citybanan för bättre pendeltågstrafik, utbyggd tvärbana till Kista och en moderniserad Roslagsbana. Mer och bättre trafik med hög punktlighet är också det som lockar fler människor att resa kollektivt. 3. Priset justeras för att möta ett nytt, enklare biljettsystem. Våra undersökningar visar att resenärerna är beredda att betala för enkelheten snarare än att köpa fel biljetter. Det senare är vanligt förekommande idag. Det ska ses i ljuset av att priset på SL-kortet inte har justerats sedan 2011 och att priset är bland Sveriges lägsta, även efter justeringen.

www.persontrafik.se

Ulf Nilsson (S), ordförande regionförbundet Kalmar län 1. Vår modell idag går ut på att göra det enklare för sällanresenärer att göra ytterligare resor. Därför har prissättningen varit tydlig vid de senaste justeringarna. Vi har minskat rabatterna för de frekventa kunderna, periodkorten har blivit dyrare, medan vi i princip bibehållit enkelprisets nivå. Vi har också höjt priset på längre sträckor i förhållande till de korta sträckorna. För alla kundgrupper har vi förordat “Reskassa” som betalmedel. Den ger i vårt län 20 procent rabatt på normalpriset. 2. Resandet har påverkats positivt i år och över åren. Resandeökningen för 2016 ligger för de första fem månaderna på 20 procent, varav 15 procent är på grund av vårt avtal med Migrationsverket. 3. Vi får in mer intäkter men inte i förhållande till den resandeökning vi haft de senaste åren. En bidragande orsak är att sedan vi införde kontantstopp för några år sedan har vi förespråkat Reskassa som betalningsalternativ. Allt för att få en snabb säljdialog och genomströmning av kunder i stadstrafiken, men också för att förköp ska vara möjligt i våra Quickomater. 70 procent av alla enkelbiljetter kommer 2016 från Reskassa som betalmedel. Detta är något vi nu analyserar för att se vilken väg vi ska välja i framtiden.


marknadsledande och kvalificerat beslutsstödssystem som effektiviserar och kvalitetssäkrar skolskjutsplaneringen med en unik arbetsmodell. Programmet kombinerar fakta från elevregistret med kartinformation över adresser, avstånd, bussturer, hållplatser och allt som krävs för en korrekt han-

tering av kommunens skolskjutsar. Allt presenteras i överskådliga kartor och rapporter. Med Skolskjuts Web kan till exempel rektorer, skolskjutsassistenter och lärare direkt bli informerade om resultatet från beslutsprocessen och den efterföljande planeringen. Monter: C00:08

SKOLSKJUTS ÄR ETT

Premiär för Bussreseforum på mässan

FOTO: VLT/HEJDLÖSA BILDER

System effektiviserar skolskjutsplanering

En dubbel espresso och ett bra serviceavtal, tack!

För första gången arrangeras Bussreseforum parallellt med Persontrafik. Forumet får en egen dag på torsdag 20 oktober. – Utöver lunch och mingel bjuder vi på seminarier om de hetaste frågorna i branschen, säger Mikael Persson på Sveriges Bussföretag.

På OMNIplus gör vi allt vi kan för att göra varje kundkontakt till något utöver det vanliga. Det märks även på mässgolvet. Precis som förra gången på Persontrafikmässan, har vi vår egen barista. För i slutändan förtjänar våra kunder det bästa, oavsett om det gäller

som tillsammans med Res & Trafikforum bjuder in alla medlemmar som sysslar med turist- och beställningstrafik. – Vi har en egen yta med ett antal utställare där vi bjuder på lunch och mingel för våra medlemmar, säger Mikael Persson. Under torsdagen arrangeras också ett antal seminarier i en egen sal i anslutning till forumet. Här kommer man bland annat att avhandla de nya kör- och vilotiderna, besöksnäringen i Göteborg de närmaste åren, paketreselagstiftningen och avtalsrörelsen 2016. – Det här är några av de hetaste frågorna i branschen just nu, så det kommer att bli spännande diskussioner. DET ÄR SVERIGES BUSSFÖRETAG

serviceavtal, utbildning, reservdelar eller teknisk support. Ja, till och med kaffet ska vara i en klass för sig. Kom förbi vår monter och njut av välsmakande kaffe, mingla med branschkollegorna och snacka buss med oss. Vi finns alltid vid din sida, på ett eller annat sätt. I montern finns självklart även Mercedes-Benz, Setra och BusStore.

Några godbitar ur programmet 20 oktober: 10.15 – 10.45 Kör- och vilotider 11.00 – 12.00 Besöksnäringen i Göteborg 13.00 – 13.45 Paketreselagstiftningen 13.45 – 14.30 Rundvandring på mässan 14.45 – 15.15 Avtalsrörelsen 2016 15.15 – 15.45 Sveriges Bussföretags arbete inom turistoch beställningstrafik

Följ doften till monter B04:32. Välkommen!

UNDERHÅLLSARBETETS BÄSTE VÄN CH IV O R. T K OA GA G PR CH PEN I D R O N GÖ RBETE E D TO ÅA SME KOLL P A T JE FULL GER

Välkommen till monter C04:32, där berättar vi om akut och planerat underhåll av hållplatser.

www.jetas.se

www.persontrafik.se

21


Partnerutställare Sverigepremiär för mångsidig MultiClass lika bra för skoltrafik som linjetrafik. Konceptet gör den komfortabel för passagerarna samtidigt som den uppfyller viktiga svenska handikappkrav enligt Buss 2014. De båda låga instegen i bussens främre del erbjuder tillgänglighet för alla passagerare medan den höga bakdelen bjuder på bekväma sittplatser. Inredningen är robust och enkel att underhålla. S 418 LE business är designad för att minimera såväl vibrationer som vindbrus, vilket leder till avsevärt högre komfort. Den rymmer upp till 57 sittplatser, rullstolsplats och ett antal ståplatser på sina 14,64 meter. Tack vare låg bränsleförbrukning och lågt underhållsbehov uppnås också en låg totalkostnad. Dessutom ställer Setra ut en TopClass 516 HDH. Monter B04:32 MODELLEN PASSAR

Scania i framkant när det det gäller gasdrivna bussar med gasdrift på mässan. Det är dels den populära Scania Citywide med lågt golv, anpassad för stads- och förortstrafik, dels den nya Scania Interlink, en normalgolvad buss för förorts-, landsbygdsoch expresstrafik. – Vi har marknadens bredaste utbud av bussar med alternativa drivmedel. Efterfrågan på gasdriften ökar hela tiden och vi är ensamma om att erbjuda gas med Euro 6-motorer för flera olika segment, säger SCANIA VISAR BUSSAR

Roland Landenmark, försäljningsansvarig för region Väst på Scania. Scania har aldrig haft ett så brett utbud av motorer för olika alternativa drivmedel som idag. Förutom biogas finns RME, HVO, naturgas, etanol, elhybriddrift och numera även el. – Tack vare teknikutvecklingen har gasbussar idag en hög verkningsgrad och bra prestanda, som faktiskt är i klass med dieselmotorerna, menar Roland Landenmark. Monter: B03:30

Volvo tar servostyrningen till en ny nivå utrustad med företagets senaste innovation, Vehicle Dynamic Steering (VDS). Det är en vidareutvecklad intelligent servostyrning som ger en säkrare körning och högre åkkomfort. Systemet registrerar ojämnheter och räknar ut nödvändig kompensering för att skapa den önskade styrkänslan, oavsett last och däck. I låga hastigheter innebär det att den kraftförstärkande elmotorn sköter det mesta av styrningen, vilket i sin tur gör att förarens rygg, armar och axlar avlastas. I högre hastigheter gör den förbättrade riktningsstabiliteten att körningen blir mer avslappnad. VDS ger en fjäderlätt styrning i låga hastigheter samtidigt som styrning blir fastare i högre hastigheter för bättre riktningsstabilitet och en mer avslappnad körning Volvo Dynamic Steering ger servostyrningsmekanismen extra kraft och anpassar servoassistansen till det faktiska behovet i varje enskild situation. I låg hastighet kan styrningen ske helt utan ansträngning, vilket är till stor hjälp vid parkering och andra manövrar som kräver mycket rattande. Monter: B05:02 VOLVO 9700 ÄR

MOVE. TOGETHER.

With buses and coaches from VDL Bus & Coach you get value for your money. Functionality and profitability result in optimal Profit of Ownership. New developments lead to solutions for zero emission public transport. Safety, comfort and reliability provide a pleasurable travel experience and bring a smile to your passengers’ faces. With us you always get where you want to be. VDL Bus & Coach – MOVE. TOGETHER.

Visit VDL Bus & Coach Stand number B04:02 VDL Bus & Coach Sweden AB Okvistavägen 18, 186 40 Vallentuna, Box 8, 186 21 Vallentuna, Sweden Phone +46 (0) 8 40 80 77 50, info@vdlbuscoach.se, www.vdlbuscoach.com

22

www.persontrafik.se


FleetHeat

TM

”De ä bar å åk” VA R M B U S S F R Å N S TA R T – S M A R T

oss Besök ntrafikso på Per an 2016 mäss r Monte 2 4 : 2 0 C

Vi har lösningarna för taxi, färdtjänst och bussbyggnationer.

oss Besök ntrafiko s r på Pe an 2016 mäss r Monte C02:42

oss Besök ntrafikso på Per an 2016 mäss r Monte 2 4 : 2 0 C

BESÖK OSS I MONTER C04:02 www.vehtec.se

FourC introducerar

Spara 200.000 kr per buss på öppna IKT-lösningar!

Vi har lösningarna Vi har lösningarna för taxi, för taxi, färdtjänst ochfärdtjänst och bussbyggnationer. bussbyggnationer.

Open Service Platform

Passenger Flow Analysis

Future Ticketing

Passenger Wi-Fi

LiveScreen digital signage www.fourc.eu info@fourc.eu linkedin.com/company/fourc-as fb.com/fourcas +47 72 55 99 00

a och er.

    

Och flera appar är på väg!

Besök oss på Persontrafik 2016

Stand C04:30

NYCKELN TILL SMARTA BETALLÖSNINGAR BESÖK OSS I MONTER B02:30

WWW.MODULSYSTEM.SE TFN: 08-506 301 00 INFO@MODULSYSTEM.SE

www.persontrafik.se

23


Kom och bekanta dig med våra lösningar för persontrafik. Vi finns på

C04:11, välkommen.

TROLIGTVIS MARKNADENS MEST PRISVÄRDA BUSSAR!

VI SES I MONTER A01:12 TEMSA SVERIGE AB Katrinerovägen 2C 417 49 Göteborg

Jasmin Islamovic +46 (0)31 7050661 jasmin.islamovic@neoplan.se

KONTAKT & FÖRSÄLJNING

www.temsa.se www.temsa.com

Jonas Helsner +46 (0)31 7050665 jonas.helsner@neoplan.se

www.halda.se

Verdis Polaris™ - gör det enkelt att köra klimatsmart Vill du sänka dina koldioxidutsläpp med upp till 67 %? Verdis Polaris™ är en biodiesel B100 för dig som snabbt och enkelt vill gå över till hållbara transporter. Vår patenterade efterbehandling ger högsta driftsäkerhet året runt och stabil lagring. Verdis Polaris™ är snäll mot dig, din motor och miljön, och är en trygg helhetslösning från Perstorp. Möt oss i monter B01:19 på Persontrafik, Göteborg den 18-20 oktober 2016

www.perstorp.com 24

www.persontrafik.se


Utställare / Exhibitors Autobus AB

A ABB AB

B00:20

Svensk försäljning Motorer och Drivsystem SE-721 70 VÄSTERÅS TEL: +46 21 325000 WEB: www.abb.se

ALCOLOCK Sverige AB

B04:42

Lärjungevägen 6 SE-136 69 VENDELSÖ TEL: +46 8 7767800 EMAIL: info@alcolock.se

TEL: +46 418 495 120

TEL: +46 505 10900

EMAIL: mail@biofuel-express.com

EMAIL: proclip@brodit.se

WEB: www.autobus.se

WEB: www.biofuel-express.com

WEB: www.brodit.se

Axentia Technologies AB

C00:06

BK Invest AB

Universitetsvägen 14 SE-583 30 LINKÖPING

Industrivägen 11 SE-473 31 HENÅN

TEL: +46 13 328530

TEL: +46 304 32100

EMAIL: info@axentia.se

WEB: www.bkinvest.se

Bogesunds Väveri AB

C03:42

Box 307 SE-523 26 ULRICEHAMN

B C02:40

Karla küla, Kose vald EE-75106 HARJUMAA, ESTLAND

EMAIL: info@bogesunds.se

TEL: +37 25044690

WEB: www.bogesunds.se

EMAIL: otto@busland.ee

Altas Commercial Transport C01:40

EMAIL: mail@fordonslyftar.se

Bombardier Transportation C05:35 Sweden AB

WEB: www.fordonslyftar.se

SE-721 73 VÄSTERÅS

Box 912 SE-572 29 OSKARSHAMN

TEL: +370 52404000 WEB: www.altas-auto.lt

Arom-dekor Kemi AB

C01:07

EMAIL: paer.isaksson@rail.bombardier.com WEB: www.bombardier.com

Branschföreningen Tågoperatörerna

TEL: +46 491 761800 EMAIL: info@be-ge.se

Be-Ge Jany A/S

TEL: +46 320 605 00 EMAIL: info@aromdekor.se WEB: www.aromdekor.se

Atron Systems Sweden AB D01:12 Teknikringen 4 C SE-583 30 LINKÖPING

Box 112 SE-283 22 OSBY

TEL: +46 705 324701 EMAIL: bengt.karlsson@carsport.se WEB: www.carsport.se

B01:30

Caspal Concept AB

TEL: +45 96556700

TEL: +46 31 281316

WEB: www.jany.dk

TEL: +46 524 12200 EMAIL: mailbox@bewaintraf.com

C01:50

Trolltjärn 4 SE-436 40 ASKIM

Olof Asklunds Gata 3 SE-421 30 VÄSTRA FRÖLUNDA

Öringvägen 4 SE-455 33 MUNKEDAL

A02:13

E04:02

Carsport Sweden AB

Vestergade 63-65 DK-7741 FRÖSTRUP, DANMARK

Bewa Intraf AB

TEL: +46 13 3900 400

WEB: www.busland.ee

C

TEL: +46 10 8520000

WEB: www.be-ge.com

Europavägen 1 SE-512 91 SEXDREGA

Auto-Kemi AB

B01:30

A02:01

TEL: +46 321 29840

TEL: +46 54 524101

Be-Ge Industri AB

Busland OÜ

B00:16

WEB: www.alltibuss.se

Centrine st. 30 Pikutiskes village LT-14300 VILNIUS, LITAUEN

C01:27

EMAIL: info@autobus.se

Kvarnvägen 22 SE-663 40 HAMMARÖ

EMAIL: info@alltibuss.se

Brodit AB

TEL: +46 31 447050

BA Fordonslyftar AB

TEL: +46 474 12110

B01:13

Gesällvägen 8 SE-546 33 KARLSBORG

B03:02

Box 126 SE-364 21 ÅSEDA

Biofuel Express S AB Vadensjövägen 370 SE-261 91 LANDSKRONA

WEB: www.axentia.se

WEB: www.alcolock.se

Allt i Buss Sverige AB

B02:02

Järnringen 2 SE-433 30 PARTILLE

C01:01

EMAIL: info@caspal.com

C02:42

Box 55545, Sturegatan 11 SE-102 04 STOCKHOLM TEL: +46 8 7626711 EMAIL: info@tagoperatorerna.se WEB: www.tagoperatorerna.se

WEB: www.bewaintraf.com

TEL: +46 479 16180

WEB: www.caspal.com

CCTV Support Kungsbacka AB B08:42 Varlabergsvägen 21 SE-434 39 KUNGSBACKA TEL: +46 300 31920 EMAIL: info@cctv-support.com WEB: www.cctv-support.com

EMAIL: info@auto-kemi.nu WEB: www.auto-kemi.nu

Bli en vinnare du också! Neoplan Skyliner vinner 2016 års International Bus Competition (IBC)

Vi finns i monter

B05:12

SVENSKA NEOPLAN AB Kungens Kurvaleden 4, 141 75 Kungens Kurva Växel: +46 8 685 14 00 Fax: +46 8 685 14 90

www.neoplan.se

www.begbussar.se www.persontrafik.se

25


Utställare / Exhibitors CenCom AS / Taxinet Sverige AB

C04:01

Dilax Intelcom GmbH

Spireaveien 18 NO-0580 OSLO, NORGE

TEL: +49 3077309240

EMAIL: post@cencom.no

EMAIL: info@dilax.com

WEB: www.cencom.no

B09:42

Industrigrenen 21 DK-2635 ISHÖJ, DANMARK

Dometic Scandinavia AB

C05:26

TEL: +46 31 7341100

EMAIL: christonik@christonik.dk

D01:14

Drivec AB

C02:12

Sundstorget 5 SE-252 21 HELSINGBORG

Ecobark Sweden AB

SÄNK ERA KOSTNADER FÖR VINDRUTEBYTEN! Kom till monter D01:14 för att få veta mer om hur en stor bussoperatör gjort för att minska sina vindrutebyten och sänka kostnaderna med över 50%. Vår mönsterskyddade stenskottsfilm skyddar den största riskzonen för stenskott. Våra befintliga kunder ser en minskning av antalet vindrutebyten med väl över 50% vilket innebär stora kostnadsbesparingar. Vårt mönster innebär inget slitage av befintliga vindrutetorkare och filmen missfärgas ej med tiden. Vi erbjuder även planerade underhållstjänster med miljö- och kostnadsbesparingar med fokus åt kollektivtrafiken. Huvudsakligen utförs arbetet på kvällar och helger då kollektivtrafiken har mest fordon tillgängliga. En efterfrågad tjänst är polering av ristade nödutrymningsvägar. www.clearway.se

Coach Manufacturing Sweden AB

C02:02

WEB: www.coman.se

Eminox Limited England Filial Sverige

C04:40

C05:12

Södra Långebergsgatan 26A SE-421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA

C03:21

Ishøj Søndergade 19 DK-2635 ISHØJ, DANMARK

EMAIL: scandinavia@eminox.com WEB: www.eminox.se

ENGIE Ineo

B01:03

Avenue de Conflans FR-78260 ACHERES, FRANKRIKE

TEL: +46 42 4952100

Ergoseat i Sverige AB

C05:37

H

EMAIL: info@fordonskontroll.se

Halda AB

TEL: +46 21 156600

TEL: +46 46 40204480

WEB: www.halda.se

EMAIL: info@halda.se

EMAIL: kalle.stjerna@fskab.se

Hanover Displays Ltd

WEB: www.fskab.se

C04:30

EMAIL: sales@hanoverdisplays.com WEB: www.hanoverdisplays.com

EMAIL: mail@fourc.eu

C04:39

C03:28

TYSKLAND TEL: +49 7134 138660 WEB: www.frenzel.de

Fältcom B01:12

EMAIL: info@eurowash.dk WEB: www.eurowash.dk

EMAIL: sales@hogia.se WEB: www.hogia.com

Under mer än 25 år har Hogia levererat tillförlitliga och högkvalitativa plattformar för både regionala och lokala myndigheter inom kollektivtrafik. De sex största skandinaviska trafikhuvudmän använder en Hogia lösning som sin huvudsakliga plattform, vilket innebär att 70% av Skandinavisk kollektivtrafik hanteras genom våra flexibla system.

TEL: +46 383 19600 EMAIL: info@evobus.se

Vasagatan 23 SE-903 29 UMEÅ TEL: +46 90 183900 EMAIL: info@faltcom.se WEB: www.faltcom.se

G

Ögärdesvägen 19 A SE-433 30 PARTILLE

GARO AB

TEL: +46 31 3400000

Box 31174 SE-400 32 GÖTEBORG TEL: +46 31 7758000

Snickaregatan 40 SE-582 26 LINKÖPING TEL: +46 10 333 33 00

Hogia Public Transport Systems erbjuder en plattform som gör det enkelt för kollektivtrafiken att ge rätt stöd till resenären före, under och efter resan. Förutom systemleverantör erbjuder vi stöd som rådgivande partner. Flintvägen 4 SE-269 41 ÖSTRA KARUP

WEB: www.exsitec.se

Box 203 SE-335 25 GNOSJÖ

TEL: +46 431 747 00

Fara C04:10

TEL: +46 370 33 28 00

WEB: www.holmedal.se

Fosenkaia 3 NO-7010 TRONDHEIM, NORGE

WEB: www.garo.se

F

EMAIL: info@garo.se

TEL: +47 45206208 WEB: www.fara.no

26

C00:12

Holmedal Data AB

EMAIL: info@exsitec.se

WEB: www.continental-däck.se

Hakenäs SE-444 28 STENUNGSUND TEL: +46 303 666 00

B04:32

Exsitec A01:32

Continental Däck Sverige AB A01:14

C01:12

EMAIL: info@frenzel.de

WEB: www.evobus.se

WEB: www.consat.se

Hogia Public Transport Systems AB

In den Mühlwiesen 5 DE-74182 OBERSULM-SÜLZBACH,

EMAIL: info@ergoseat.se

Box 114 SE-574 22 VETLANDA

WEB: www.compin.com

B05:42

Southerham House, GB-BN8 6JT LEWES, EAST SUSSEX STORBRITANNIEN TEL: +44 1273477528

TEL: +47 72 55 99 00

Frenzel GmbH

TEL: +46 300 74170

C04:11

Box 722 SE-191 27 SOLLENTUNA

S:t Gertrudsgatan 3 SE-211 25 MALMÖ

WEB: www.fourc.eu

Energigatan 23 SE-434 37 KUNGSBACKA

WEB: https://ligula.se/goodmorninghotels/ helsingborg/

TEL: +46 21 838280

Vestre Rosten 81, Trekanten NO-7075 TILLER, NORGE

www.engie-ineo.fr/systrans

”One CMS for all infotainment displays” — GeoSignage offers transport authorities and operators a simple way to centralise control of all infotainment displays, including passengers’ own mobile devices, and to separate their infotainment software and hardware. The CMS is full-featured and proven with years of operation. For system integrators, GeoSignage can be an OEMsupplier or subcontractor. Gustav Adolfs gata 47 SE-252 27 HELSINGBORG

EMAIL: info@fogmaker.se

FourC AS

TEL: +33 139225783

C02:12

Good Morning + Helsingborg A02:28

TEL: +46 470 772200

Forsler & Stjerna Konsult AB D02:10

TEL: +46 31 7247930

EvoBus Sverige AB

TEL: +33 2 32 33 92 00

WEB: www.geosignage.com

WEB: www.fordonskontroll.se

TEL: +45 405 454 58

1 rue du Guesclin FR-27000 EVREUX, FRANKRIKE

Consat Telematics AB

WEB: www.ecobark.com

Vindingvej 115 DK-7100 VEJLE, DANMARK

EMAIL: info@coman.se

TEL: +46 70 5303194

EMAIL: fab@fernonorden.com

Skultunavägen 1 SE-722 17 VÄSTERÅS

EMAIL: per@ecobark.com

Eurowash C03:40

TEL: +46 531 526820

TEL: +46 520 420200

Fordonskontroll C05:40

TEL: +46 382 46560

WEB:

Baltzarsgatan 18 SE-211 36 MALMÖ

WEB: www.fogmaker.com

WEB: http://ergoseat.se

Industrigatan 12 SE-666 31 BENGTSFORS

Compin Fainsa

A02:15

GeoSignage Sverige AB

Kardanvägen 37 SE-461 38 TROLLHÄTTAN

Box 8005 SE-350 08 VÄXJÖ

Parallellgatan 4 SE-576 33 SÄVSJÖ

WEB: www.clearway.se

D06:06

Fogmaker International AB B01:09

E

EMAIL: info@clearway.se

WEB: www.gelins-kgk.se

WEB: www.frogne.dk

WEB: www.drivec.se

TEL: +46 72 3125552

EMAIL: info@gelins-kgk.se

WEB: www.fergin.se

EMAIL: info@frogne.dk

EMAIL: info@drivec.se

Renstiernas gata 23 SE-116 31 STOCKHOLM

TEL: +46 511 13130

EMAIL: info@fergin.se

TEL: +45 43 32 77 33

TEL: +46 42 108970

A02:19

TEL: +46 141 50025

Finn Frogne A/S

WEB: www.waeco.se

Gelins KGK AB Box 207 SE-532 23 SKARA

WEB: www.fernonorden.se

EMAIL: info@waeco.se

WEB: www.christonik.dk

C04:12

Box 364 SE-591 24 MOTALA

Ferno Norden AB

WEB: www.dilax.com

Gustaf Melins Gata 7 SE-421 31 VÄSTRA FRÖLUNDA

TEL: +45 39673344

Clearway AB

C01:11

Alt-Moabit 96 b DE-10559 BERLIN, TYSKLAND

TEL: +47 982 50 170

Christonik APS

Fergin Sverige AB

D

www.persontrafik.se

EMAIL:

info@holmedal.se

C03:21


Huzells i Karlstad AB

B02:32

Istobal Sverige AB

C03:40

Kiho A02:01

METRIC mobility solutions AG B01:40

Box 77 SE-651 03 KARLSTAD

Verkstadsvägen 24 SE-245 36 STAFFANSTORP

Asematie 2 FI-71800 SIILINJÄRVI, FINLAND

Rotenburger Str. 20 DE-30659 HANNOVER, TYSKLAND

TEL: +46 54 852200

TEL: +46 46 2725400

TEL: +358 451206704

TEL: +49 511 6102-0

EMAIL: info@huzells.se

EMAIL: info.sverige@istobal.com

EMAIL: info@kiho.fi

EMAIL: discover-public-transport@metric-group.

WEB: www.huzells.se

WEB: www.istobal.se

WEB: www.kiho.fi

com

HÜBNER GmbH & Co KG

C04:20

Heinrich-Hertz-Strasse 2 DE-34123 KASSEL, TYSKLAND

B03:32

TEL: +46 90 770900

Jernhusen AB

D01:02

Box 520 SE-101 30 STOCKHOLM

I C02:12

Torsgatan 5b SE-411 04 GÖTEBORG

WEB: www.kiitokori.fi

TEL: +46 513 22900

Lahega Kemi AB

TEL: +46 42 256700 EMAIL: info@lahega.se WEB: www.lahega.se

WEB: www.jernhusen.se

C04:32

Lantal Textiles AG

TEL: +41 62 916 71 71 EMAIL: sales@lantal.com

WEB: www.icomera.com

WEB: www.lantal.com

C05:20

Lazzerini S.r.l

Lazzo DM Byrå

WEB: www.jetas.se

Infab Kommunikation AB

K

TEL: +46 708822740

K2 - Nationellt kunskaps- C04:33 centrum för kollektivtrafik

B01:01

Gjuterigatan 9 SE-553 18 JÖNKÖPING EMAIL: info@infospread.se WEB: www.infospread.se

B06:41

Kauppilaisenkatu 14 FI-33730 TAMPERE, FINLAND TEL: +49 721 6100 0 EMAIL: sales@initag.com WEB: www.init-ka.de/fi

B01:11

Rokicinska 110/112 PL-95-006 BUKOWIEC, POLEN

TEL: +46 31 499930

TEL: +46 474 55350 EMAIL: sales@bravision.se

TEL: +358 50 5998847

TEL: +46 914 55349

WEB: www.linkkerbus.com

K2 är Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik. Här möts akademi, offentliga aktörer och näringsliv för att tillsammans diskutera och utveckla kollektivtrafikens roll i Sverige. K2 drivs och finansieras av Lunds universitet, Malmö högskola och VTI i samarbete med Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne. Vi får stöd av Vinnova, Formas och Trafikverket.

Karosseriverken B04:46

KG Knutsson AB

B01:02

WEB: www.idha.se

B07:64

Zumarraga Bidea, 8 ES-20216 ORMAIZTEGI (GIPUZKOA), SPANIEN

N

TEL: +46 320 209200

Nenco AB

EMAIL: info@ludvigsvensson.com WEB: www.ludvigsvensson.com

TEL: +46 42 164860

M Malte Månson AB

EMAIL: mailbox@nenco.se

B05:43

WEB: www.nenco.se

NordBuss / SvenskaBus

Box 133 SE-596 23 SKÄNNINGE TEL: +46 142 299100

Mogölsvägen 3 SE-555 93 JÖNKÖPING

EMAIL: info@maltemanson.com

TEL: +46 36 338 49 44

37 Bevenden Street GB-N1 6BH LONDON, STORBRITANNIEN

WEB: www.svenskabus.com

Nordic Auto El AB

TEL: +44 2070898863

Vågögatan 8 SE-164 40 KISTA

EMAIL: james.gooch@masabi.com

TEL: +46 8 350099

Nordic Port AB

Kiel Polska Sp. z.o.o.

Slottsmöllan 14 B SE-302 31 HALMSTAD

Mölndalsvägen 93 SE-412 63 GÖTEBORG

TEL: +46

TEL: +46 31 7739920

TEL: +48 614427801 EMAIL: kiel@kiel.com.pl WEB: www.kiel-seating.com

WEB:

35 190 300 www.structab.se

Mercedes-Benz Finans Sverige AB

B04:32

WEB: www.port.se

Nordisk Infrastruktur Box 56007 SE-102 17 STOCKHOLM

TEL: +46 40 6609260

TEL: +46 8 50624446

www.persontrafik.se

C01:41

EMAIL: info@port.se

Box 50521 SE-202 50 MALMÖ WEB: www.mbfin.com

C03:21

WEB: www.nordicautoel.se

WEB: www.kgk.se

C05:22

B05:46

EMAIL: info@svenskabus.com

C01:21

MegTax C03:21

Paproc 196 PL-64-300 NOWY TOMYSL, POLEN

B00:28

Måndagsgatan 3 SE-256 64 HELSINGBORG

WEB: www.masabi.com

EMAIL: info@kgk.se

EMAIL: info@idha.se

WEB: www.mutterindikator.com

C04:49

SE-511 82 KINNA

MASABI LTD

TEL: +46 8 923000

TEL: +46 60 102175

Ludvig Svensson, AB

WEB: www.maltemanson.com

Hammarbacken 8 SE-191 81 SOLLENTUNA

Norra vägen 28 SE-856 50 SUNDSVALL

Mutterindikator-K2 B00:22

EMAIL: ellen.albertsdottir@tft.lth.se

WEB: www.karosseriverken.se

C05:40

WEB: www.bravision.se

B04:44

Björnåkersgatan 4 Lgh1001 SE-937 31 BURTRÄSK

EMAIL: info@nordicvehicle.se

WEB: www.intap.com.pl

WEB: www.irizar.com

c/o Bra Vision SE-360 42 BRAÅS

TEL: +46 730 50 63 53

TEL: +46 457 450600

EMAIL: intap@intap.com.pl

Monitoring i Katrineholm AB B05:44

Sinimäentie 8B FI-02630 ESPOO, FINLAND

Box 91 SE-370 11 BACKARYD

TEL: +48 422302400

TEL: +34 943809100

Medicon Village AB SE-223 81 LUND

Välkommen till Modul-System - Din nyckel till smarta betallösningar! Vi är verksamma inom betal- och biljettsystem främst för parkering och kollektivtrafik i Sverige. Vi tillhandahåller anpassade lösningar enligt våra kunders önskemål. Vårt huvudkontor finns i Veddesta utanför Stockholm. Modul-System har varit verksamma sedan 1989 och vår affärsidé är att erbjuda den svenska marknaden kundanpassade system för hantering av små betalningar. Modul-System har visat att vi kan leverera kompletta och komplexa system till flera stora krävande kunder i Sverige.

Gruvgatan 35 A SE-421 30 VÄSTRA FRÖLUNDA

Linkker Oy

WEB: www.k2centrum.se

TEL: +46 708 758543

Irizar, S. Coop

D02:04

WEB: http://arcontia.se

WEB: www.infab.nu

Intelligent Drivers Hour Analyzer Sweden AB

WEB: www.lazzo.nu

EMAIL: info@arcontia.se

EMAIL: lars.jacobsson@infab.nu

INTAP Tobik Sp.J.

EMAIL: info@lazzo.nu

LECIP Arcontia AB C01:25

TEL: +46 42 6000600

INIT Innovations in Transportation Oy

C01:03

Kungsgatan 56 SE-41108 GÖTEBORG

Terminalgatan 1 SE-252 78 HELSINGBORG

Infospread Euro AB

B02:22

WEB: www.lazzerini.it

EMAIL: info@jetas.se

WEB: www.identic.se

WEB: www.modulsystem.se

TEL: +39 0731 60681

TEL: +46 31 22 33 11

Veddestavägen 17 SE-175 62 JÄRFÄLLA TEL: +46 8 50630100

Viale G. Pieralisi 21 IT-60030 MONSANO (AN), ITALIEN

Hedåsgatan 15 SE-412 53 GÖTEBORG

EMAIL: info@identic.se

D06:12

Dorfgasse 5 CH-4901 LANGENTHAL, SCHWEIZ

EMAIL: sales@icomera.com

TEL: +46 8 409 120 00

Modul-System Sweden AB B02:30

Box 13073 SE-250 13 HELSINGBORG

EMAIL: info@jernhusen.se

Jetas Quality Systems AB

WEB: www.mobitec.eu

A02:20

TEL: +46 8 41062600

Box 143 SE-186 23 VALLENTUNA

B06:32

TEL: +358 5 744701

TEL: +46 31 7992100

IDENTIC AB

Mobitec AB Ölltorps Industriområde 4, Box 97 SE-524 21 HERRLJUNGA

L

WEB: www.je-entreprenad.se

WEB: www.hybricon.se

Rautatienkatu 2 FI-47400 KAUSALA, FINLAND

WEB: www.metric-group.com/en

EMAIL: info@mobitec.eu

EMAIL: sune@je-entreprenad.se

EMAIL: info@hybricon.se

B07:46

TEL: +46 76 8899095

Sågverksgatan 10 SE-913 31 HOLMSUND

Icomera AB

C04:48

Box 537 SE-441 15 ALINGSÅS

WEB: www.hubner-group.com

Hybricon Bus Systems AB

J Je Entreprenad AB

TEL: +49 561 998-0

Kiitokori Oy

A01:40

WEB: www.infrastrukturnyheter.se

27


Utställare / Exhibitors Quickomat AB

O Oberthur Technologies Sweden AB

A02:31

Färögatan 7 SE-164 40 KISTA TEL: +46 8 6587500

TEL: +45 88910100

Stena Line

EMAIL: sales@skantech.eu

WEB: www.quickomat.com

WEB: www.skantech.eu

SE-405 19 GÖTEBORG

WEB: www.observit.se

D06:10

c/o Norrköping Science Park SE-601 86 NORRKÖPING

WEB: www.optiplan.se

P PENSI A02:09 Prinsgatan 12 A SE-541 50 SKÖVDE TEL: +46 500 484974 EMAIL: matz@pensi.se WEB: www.pensi.se

B01:19

Neptunigatan 1 SE-211 20 MALMÖ TEL: +46 435-380 00 WEB: www.perstorp.com

C01:12

Viktoriagatan 3 3tr SE-411 25 GÖTEBORG

WEB: www.ster.com.pl

D02:20

EMAIL: info@stoneridgenordic.se

Rescroft are a well known seating supplier within the minibus and accessible vehicle sector and supply to vehicle builders and convertors throughout the UK and Europe. They design and manufacture a range of products suitable for M1 and M2 vehicles. Their current range includes the Defender and Nevis (recliner and fixed) passenger seats and the Winga and Plica tip and turn seats. All products are compliant to current legislation. Rescroft have their own in house test facility to monitor and improve seats as well as helping customers with in vehicle seat belt anchorage testing.

WEB: www.stoneridgenordic.se

Sun Maskin & Service AB Stormgatan 14 SE-211 20 MALMÖ

TEL: +46 54 850075

TEL: +46 40 6643900

EMAIL: sun@sunmaskin.se

EMAIL: info@softhouse.se

WEB: www.sunmaskin.se

WEB: www.softhouse.se

Sokigo AB

C00:08

C03:21

Ekebyvägen 10 ing A30 SE-752 63 UPPSALA

Hornsgatan 15 1tr SE-118 46 STOCKHOLM

TEL: +46 221 16870

TEL: +46 8 4527130

EMAIL: info@sokigo.com

Box 72001 SE-18172 LIDINGÖ

Solaris Bus & Coach S.A.

WEB: www.svenskkollektivtrafik.se

B05:32

WEB: www.rt-forum.se

Dynamovägen 7 SE-591 61 MOTALA

RideCell D06:20

TEL: +48 61 66 72 333

TEL: +46 20 599599

514 Bryant Street US-94107 SAN FRANCISCO, USA

WEB: www.solarisbus.com

EMAIL: office@solarisbus.com

Spårvagnsstäderna C01:19

C05:02

EMAIL: info@preem.se WEB: www.preem.se

Proventia Emission Control OY A02:01

EMAIL: info@sparvagnsstaderna.se

S Safety Seal Europe AB

WEB: www.sparvagnsstaderna.se

B01:05

STADLER C03:02

Plogvägen 3 SE-467 30 GRÄSTORP

Ernst-Stadler-Strasse 1 CH-9565 BUSSNANG, SCHWEIZ TEL: +41 71 626 87 39

Tietotie 1 FI-904 60 OULUNSALO, FINLAND

EMAIL: jenny.evergren@scandlineshh.com

TEL: +358 207810200

Scania-Bilar Sverige AB

WEB: http://scandlines.se

TEL: +46 10 706 60 00 EMAIL: peter.kameus@scania.com WEB: www.scania.se

Unit 72-76, John Wilson Business Park GB-CT5 3QT WHITSTABLE, STORBRITANNIEN

Sensoriot AB

TEL: +44 1227773035

B03:30

Box 900 SE-127 29 STOCKHOLM

Q’STRAINT B06:42

A02:39

Box 450 791 16 FALUN

EMAIL: info@qstraint.co.uk

Sindas Informationssystem AB C05:40

WEB: www.qstraint.com

Kamaxelgatan 11 SE-212 41 MALMÖ TEL: +46 40 6712140 EMAIL: info@sindas.se WEB: www.sindas.se

28

Box 19039 SE-104 32 STOCKHOLM TEL: +46 10 4427000 EMAIL: kommunal.forbundet@kommunal.se WEB: www.kommunal.se

Svenska Neoplan AB

B05:12

WEB: www.neoplan.se

A02:28

TEL: +46 707823700

Q

C04:24

EMAIL: info@svenskaneoplan.se

HH Ferries Helsingborg AB SE-252 78 HELSINGBORG

WEB: www.proventia.com

Svenska Kommunal- arbetareförbundet

TEL: +46 8 6851400

EMAIL: info@safetyseal.se WEB: www.safetyseal.se

EMAIL: sales@proventia.com

A02:22

Kungens Kurvaleden 4 SE-141 75 KUNGENS KURVA

TEL: +46 514 659080

Scandlines Helsingborg - Helsingör

Svenska EA-Bussar AB

EMAIL: info@eabussar.se

TEL: +46 70 5680648

B02:20

TEL: +46 10 4501000

WEB: www.svenskabussglas.se

TEL: +46 383 523110

Centralplan 3 SE-111 20 STOCKHOLM

WEB: www.rydahls.se

Warfvinges väg 45 SE-112 80 STOCKHOLM

EMAIL: info@svenskabussglas.se

WEB: www.eabussar.se

EMAIL: mail@rydahls.se

WEB: www.pointguard.se

C00:02

Box 28 SE-574 21 VETLANDA

TEL: +46 54 856200

EMAIL: info@pointguard.se

Svenska Bussglas AB

ul. Obornicka 46, Bolechowo-Osiedle PL-62-005 OWINSKA, POLEN

Rydahl Bromsbandfabrik, AB Ernst Hj

E04:02

EMAIL: info@svenskkollektivtrafik.se

WEB: www.sokigo.com

Box 12 SE-651 02 KARLSTAD

TEL: +46 18 512020

Svensk Kollektivtrafik Service AB

Box 315 SE-731 27 KÖPING

RESFORUM och TRAFIKFORUM A02:28

C02:40

Lovartsgatan 8 SE-652 21 KARLSTAD

WEB: www.ridecell.com/

WEB: http://pilotfish.se

D01:18

TEL: +46 10 4822999

EMAIL: info@ridecell.com

EMAIL: pt@pilotfish.se

Stoneridge Nordic AB Box 3133 SE-169 03 SOLNA

TEL: +44 1527521300

TEL: +1 415 429 3965

TEL: +46 31 3396660

Preem AB

20 Oxleasow Road, GB-B98 0RF REDDITCH, STORBRITANNIEN

TEL: +46 8 670 41 00

EMAIL: perstorp@perstorp.com

Pointguard AB

TEL: +48 618404100

WEB: www.sbbuss.se

Softhouse Consulting Öresund AB

B01:22

Czluchowska 12 PL-60-434 POZNAN, POLEN

TEL: +46 702483858 EMAIL: info@sbbuss.se

C04:41

WEB: www.stenaline.se

Ster Sp. z o.o.

Fordonsvägen 8 SE-55302 JÖNKÖPING

WEB: www.rescroft.se

EMAIL: Info@optiplan.se

Pilotfish Networks AB

B08:42

A02:28

TEL: +46 31 858000

A01:10

EMAIL: sales@rescroft.com

TEL: +46 11 166853

Perstorp Group

Rail & Road Protec GmbH

Rescroft Ltd

EMAIL: info@observit.se

Optiplan AB

Skeppsbrons Buss AB

Lise-Meitner-Strasse 4 DE-24941 FLENSBURG, TYSKLAND

TEL: +46 60 149 540

and 24 tram trains of the Tango type) and most recently for Roslagsbanan, Sweden (22 tailor made vehicles X15p).

EMAIL: info@quickomat.com

R C02:12

B02:31

TEL: +46 13 203400

WEB: www.oberthur.com

Lagergatan 12 BV SE-856 33 SUNDSVALL

SkanTech ApS Kærvej 2 DK-2970 HÖRSHOLM, DANMARK

EMAIL: mail.se@oberthur.com

Observit AB

C01:22

Box 669 SE-135 26 TYRESÖ

EMAIL: stadler.rail@stadlerrail.com WEB: www.stadlerrail.com

Stadler provides a comprehensive range of products in the commuter rail and railway segments: high-speed trains, intercity trains, regional/commuter rail trains, metro, tram trains and trams. In addition Stadler manufactures main-line dual-mode locomotives, shunting locomotives and passenger coaches. Stadler remains the world’s leading manufacturer of rack-and-pinion rail vehicles. Some Stadler figures: the best-selling FLIRT vehicle has already sold more than 1300 units in a total of 17 countries. The KISS double decker vehicle is also very popular: it has sold 258 units in 9 countries. Stadler has sold trains in northern Europe to MTR Express, Sweden (6 FLIRT), Mälartåg, Sweden (33 KISS), Bybanen, Norway (28 Variobahn light rail vehicles), Aarhus Letbanen I/S, Denmark (12 Variobahn low-floor streetcars

www.persontrafik.se

Svenska Taxiförbundet

E04:02

Box 1106 SE-171 22 SOLNA TEL: +46 8 56621660 EMAIL: info@taxiforbundet.se WEB: www.taxiforbundet.se

Sveriges Bussföretag

E04:02

Storgatan 19, Box 5384 SE-102 49 STOCKHOLM TEL: +46 8 7627100 EMAIL: bussinfo@transportforetagen.se WEB: www.transportforetagen.se

Sveriges Kommuner och Landsting Hornsgatan 20 SE-118 82 STOCKHOLM TEL: +46 8 4527000 EMAIL: info@skl.se WEB: www.skl.se

E04:02


Sveriges Trafikskolors Riksförbund

C05:28

Trivector AB

Gruvgatan 37 SE-421 30 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL: +46 31 7343900 EMAIL: thoreb@thoreb.com WEB: www.thoreb.com

Titec Oy

A02:01

EMAIL: info@titec.fi

EMAIL: info@str.se

TK Bussklimat AB

WEB: www.str.se

Swarco Sverige AB

B01:20

TEL: +46 31 445200

TEL: +46 771 882288

Tokheim Scandinavia A/S

Swed Handling AB

B07:41

B01:13

Birkerød Kongevej 194 A DK-3460 BIRKERÖD, DANMARK EMAIL: salg@scandinavia.tokheim.com WEB: www.tokheim.com

TEL: +46 11 248484 EMAIL: info@swedhandling.com WEB: www.swedhandling.com

D05:02

Finspångsgatan 46 SE-163 53 SPÅNGA-STOCKHOLM

TT-Line AB SE-231 22 TRELLEBORG

TEL: +46 650 540150

TEL: +46 761015128

WEB: www.voith.com

Volvo Bussar AB

WEB: www.ttline.com

U-Lift AB

B03:42

TEL: +46 457 450650 EMAIL: info@u-lift.se

CD34000, ARH5 SE-405 08 GÖTEBORG

WEB: www.u-lift.se

TEL: +46 31 668000

WEB: www.trafikverket.se

EMAIL: info@swissinnolab.com

EMAIL: info.volvobussar.se@volvo.com

V

D01:04

WEB: www.volvobussar.se

VDL Bus & Coach Sweden AB B04:02

WEB: www.swissinnolab.com

A02:28

Box 27295 SE-102 53 STOCKHOLM WEB: www.tallinksilja.se

EMAIL: info@vs-n.de WEB: http://vs-n.de

TEL: +46 8 5592 1950 EMAIL: contact@taxicaller.com WEB: www.taxicaller.com

TAXIidag C03:21/D01:20 Stenslingan 1 SE-182 38 DANDERYD TEL: +46 708 109221 EMAIL: anders.f@spearproduction.se

EMAIL: info@transdev.se

TEL: +46 8 408 077 50

WEB: www.transdev.se

EMAIL: info@vdlbuscoach.se

Transdev är en av Sveriges största operatörer inom persontrafik. Vårt erbjudande är multimodalt och spänner över transportslagen buss, tåg, spårvagn och båt. Vi driver kollektivtrafik på uppdrag av regionala kollektivtrafikmyndigheter. En omfattande del av vår verksamhet är kommersiell kollektivtrafik under varumärkena Snälltåget, Båtbussarna och Flygbussarna.

Sveavägen 20 SE-111 57 STOCKHOLM

På Transdev arbetar vi aktivt, med kunden i fokus, för framtidens mobilitetserbjudande. Under Persontrafik 2016 kommer vi att presentera flera nyheter och lansera en helt ny tjänst!

TEL: +46 8 55110350

Välkomna till vår monter D01:04

WEB: www.taxiidag.se

C04:21

EMAIL: sales@taxisystem.se

Transpa AB

WEB: www.taxisystem.se

TechPay / OpenSolution

C04:27

TEL: +46 524 48 00 10

TEL: +46 304667736

WEB: www.transpa.se

EMAIL: info@transpa.se

EMAIL: info@opensolution.se

Trapeze Group Europe A/S C03:11

WEB: www.opensolution.se

Temsa Global

A01:12

Yolgeçen Mah. Turhan Cemal Beriker Bul. No:561-563 TR-81190 SEYHAN/ADANA, TURKIET TEL: +90 322 441 0226

B02:39

WEB: www.vdlbuscoach.com

VDL Bus & Coach develops, manufactures, sells and provides service for a wide range of buses, coaches and chassis modules. VDL vehicles are manufactured in the Netherlands and Belgium. International sales and service is supported by a worldwide network of corporate-owned sales offices, importers and agents in more than 30 countries. This makes it possible to offer custom-made transport solutions, quick delivery of spare parts and rapid and hassle-free local service. The company policy is focused on quality, safety, sustainability, comfort, low maintenance-costs and low fuel consumption.

VEHTEC AB

C04:02

Kråketorpsgatan 10 B SE-431 53, 124 59 MÖLNDAL, BANDHAGEN TEL: +46 31 7878900 EMAIL: info@vehtec.se WEB: www.vehtec.se

Verifone Sweden AB

D02:08

Box 92031 SE-120 06 STOCKHOLM TEL: +46 8 56628700

TEL: +45 87441600

Verkehrsautomatisierung B01:40 Berlin GmbH

EMAIL: info@trapezegroup.eu WEB: www.trapezegroup.eu

Marinvägen 3 SE-856 33 SUNDSVALL TEL: +46 70 643 87 07 EMAIL: peter.bjertung@trinorth.se WEB: http://trinorth.se

SE-581 95 LINKÖPING TEL: +46 13 204000 EMAIL: vti@vti.se WEB: www.vti.se

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet är ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder är dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Borlänge och Lund.

Västtrafik AB

Sommervej 31D, 4 sal DK-8210 AARHUS V, DANMARK

Trinorth C01:39

WEB: wwww.temsa.com

Thoreb, AB

C05:40

Tradenvägen 18 SE-455 91 MUNKEDAL

Gjuterigatan 9 SE-553 18 JÖNKÖPING

VTI, Statens väg- & C04:33 transportforskningsinstitut

Box 8 SE-186 21 VALLENTUNA

TEL: +46 8 6295000

D02:14

Teknikringen 1 A SE-583 30 LINKÖPING

Taxisystem / Cabonline

B06:32

TEL: +49 4321 75455-0

Box 14091 SE-167 14 BROMMA

TEL: +46 8 6666000

TaxiCaller Nordic AB

VSN Video System Networks GmbH

Oderstr. 47 DE-24539 NEUMÜNSTER, TYSKLAND

T Tallink Silja Line

B05:02

U

TEL: +46 771 921921

Transdev Sverige AB

B02:12

EMAIL: voithturbo.sweden@voith.com

EMAIL: evalott.andersson@ttline.se

SE-781 89 BORLÄNGE

TEL: +41 79 6147001

Voith Turbo Safeset AB

TT-Line A02:28

Trafikverket D02:02

EMAIL: trafikverket@trafikverket.se

B07:62

Rattgatan 43 SE-442 40 KUNGÄLV WEB: www.vingabuspartner.se

Box 91 SE-370 11 BACKARYD

Theodor-Kocher Strasse 11 CH-2502 BIENNE, SCHWEIZ

Vinga Bus Partner AB

TEL: +46 703 516910

WEB: www.trygghansa.se

TEL: +45 48 141400

Box 21 SE-601 02 NORRKÖPING

Swiss Innovation Lab

B02:02

WEB: www.tkbussklimat.se

WEB: www.swarco.se

WEB: www.vikingline.se

WEB: www.trivector.se

EMAIL: thomas.smedang@trygghansa.se

Järnringen 2 SE-433 30 PARTILLE

Mölndalsvägen 93 SE-412 63 GÖTEBORG

TEL: +46 8 4524100

EMAIL: info@trivector.se

TEL: +46 75 2431000

WEB: www.titec.fi/en/

TEL: +46 418 401000

A02:28

TEL: +46 10 4565600

Norra Slottsgatan 8 SE-803 20 GÄVLE

TEL: +358 10 328 60 40

Viking Line Box 4154 SE-131 04 NACKA

Trygg-Hansa Försäkring Filial D02:06

Oppipojankuja 10 FI-70780 KUOPIO, FINLAND Järvgatan 4 SE-261 44 LANDSKRONA

B02:19

Åldermansgatan 13 SE-227 64 LUND

WEB: www.verifone.com

Fanny-Zobel-Strasse 9 DE-12435 BERLIN, TYSKLAND

TEL: +46 500 464400 EMAIL: vasttrafik@vasttrafik.se WEB: www.vasttrafik.se

TEL: +49 3053622500

Å

EMAIL: office@vaberlin.de WEB: www.vaberlin.de

Vest Buss Sverige AB Järnvägsgatan 1 2tr SE-267 34 BJUV TEL: +46 42 250950 EMAIL: info@vest.se

C01:02

Box 123 SE-541 23 SKÖVDE

Åbergs DataSystem AB A02:02

A02:28

Box 341 SE-641 23 KATRINEHOLM TEL: +46 150 489360 EMAIL: rebus@abergs.se WEB: www.abergs.se/rebus

WEB: www.vest.se

www.persontrafik.se

29


Hallkarta

HITTA RÄTT PÅ Entréplan

Service Center

E2 E5

B04:46

D 2: 14

D0

D02:02 D02:04 D02:06 D02:08 D02:10 D02:12

B03:61

E4

E

Mötesplatsen

D01:04

D01:02

D01:14 D01:18

B03:42

D02:16

D02:20

B04:44

B05:4

B04:42 B05:41

D01:20

D06:06 D06:10

D05:02

D01:12

D06:12 D06:20

B

B02:42

B03:32 C04:49 C01:50

C02:42

C03:42

C01:41

C04:41

C01:39

C03:40 C02:40

C01:27

C04:39

C04:40

C04:33

C04:32

C01:40 C03:28 C04:27

C01:25 C01:21

C02:22

C03:21

C

C04:30 C04:24

C04:48C05:37 C05:35 C04:46

C05:40 B01:19

C01:22

C04:21

C04:22

B02:32 B02:31

B01:30

B02:30

B01:22

B02:22

B B03:30

C05:28 C05:26

C04:26

B01:40 B02:39

C05:22

B01:13 B01:20 B02:19 B01:11

B01:12

B02:20

B02:12

C01:19 C04:20 C01:12

C01:11

Incontro Bar & Restaurant

MIX

C02:12

C03:11

C04:11

C04:12

C01:07

C05:20

B01:09

C05:12 B01:05

C04:01

C01:03 C02:02

C01:02

C03:02

C01:01

C00:02

C00:08

C00:06

C04:10

C05:06

C04:02

C05:02

B01:02

B03:02

B01:01 B00:16

C00:12

B02:02

B01:03

B00:20

B00:22

West Coast

Huvudentré 5 Besökarentré Hiss till Heaven 23

Monternr: A02:01

Monternr: B04:46 30

Gothia Towers

WEB: www.proventia.com

WEB: www.karosseriverken.se

www.persontrafik.se

Monternr: B02:02

WEB: www.autobus.se

B0

tw


PERSONTRAFIK Entré 1 Utställarentré Café B07:64

B07:46

B05:46

49

B05:44

B05:43

B05:42

B06:41

A01:42

B06:42

B07:41

B07:62

B08:42

B09:42 B10:41

A01:32 A02:31 A01:40 A02:39

Bussreseforum A02:28

A3

Öppen Scen A02:24 B05:32

Café

B04:32

A02:19 B06:32

A01:14

A02:22

A02:15 A02:13

B

A A02:20

Mingelyta

B05:12

A01:12 A02:08

A01:10 B04:02

A02:09

A02:02

B05:02

A02:01

00:28

A00:03

wentyfourseven

A00:04

A00:07

Passage till Focus

9.6

Entré 2 Besökarentré

Monternr: C04:30

Monternr: C04:02

WEB: www.vehtec.se

WEB: www.fourc.eu

Monternr: B01:05

WEB: www.safetyseal.se

31


Returadress Svenska Mässan 412 94 GÜteborg


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.