här & nu nr 1 2014

Page 1

skpf-medlemmarnas tidning

nr 1/2014

Porträttet / Meta VelandeR & Ingvar Kjellson

Folkkärt par om livet i rampljuset Relationer

Svärmor en het potatis Här&Nu granskar

Stora brister i ”nya apotek” Må bra

Vila med gott samvete Profilfrågan

Tre frågor till partierna

Resor & Fritid

Montpellier – en pärla i skuggan av "fina" rivieran


tsenior.se www.smar

Till dig som är SKPF- och Smart Seniormedlem:

100-tals fina erbjudanden väntar på dig – registrera dig snabbt och kostnadsfritt på www.smartsenior.se! Tillgång till marknadens bredaste hyrbilsutbud, alltid upp till 10% rabatt.

25% rabatt på glas vid köp av kompletta glasögon. Vid köp av enkelslipade glas ges rabatten vid köp över 1 498 kronor. Kan ej kombineras med andra rabatter.

BOKNINGSFAKTA: Uppge (AWD) S576801 och ta med ditt Smart Seniorkort när du hämtar ut bilen. Boka per telefon 0770 82 00 82.

BOKNINGSFAKTA: Visa upp ditt Smart Seniorkort.

1300 kr rabatt när du köper en ny säng.

Hyr eller köp din bil med upp till 9% rabatt.

BOKNINGSFAKTA: Boka tid på 040-631 27 95 eller på sova.se/smartsenior

BOKNINGSFAKTA: Visa upp ditt Smart Seniorkort hos din närmsta Toyota-handlare.

Besikta bilen till rabatterat pris och kombinera gärna med en e-Diagnos till halva priset. Erbjudandet gäller den 5:e till 20:e varje månad mellan klockan 9 och 15.

Upp till 20% rabatt på tusentals elektronikprodukter. BOKNINGSFAKTA: Visa upp ditt Smart Seniorkort och uppge 99518.

BOKNINGSFAKTA: Visa upp ditt Smart Seniorkort och betala på stationen. Boka per telefon 0771-600 600.

Fritt avbeställningsskydd, bo-kvar och prisgaranti vid bokning 30 dagar före avresa. BOKNINGSFAKTA: Uppge Smart. Boka per telefon 0771 37 37 37.

5% rabatt på din resa. BOKNINGSFAKTA: Uppge Senior13 Boka per telefon 040 600 00 00.

Kostnadsfri blodtrycksmätning, mellan den 5:e och 20:e varje månad.

Välj hur många kanaler du vill ha. Boxer bjuder på startavgiften på utvalda paket.

BOKNINGSFAKTA: Visa ditt Smart Seniorkort.

BOKNINGSFAKTA: Se smartsenior.se eller ring Boxer direkt på 020 21 20 20.

Surfa i 24 månader med vår mobila bredbandstjänst HP DataPass – utan förbindelser eller avtal. Köp en valfri surfplatta från HP till ett rabatterat pris – välj mellan HP Slate7’’ eller HP Slate10’’. HP DataPass och fri frakt ingår!

10% extra rabatt (utöver pensionärsrabatten) på Swebus Smarta avgångar. BOKNINGSFAKTA: Uppge ”Smarta resan”. Köp resan på swebus.se eller ring 0771 218 218.

Hemtelefoni: 69 kr/månad – spara 1 000 kr/år. Mobilabonnemang: endast 39 kr/månad (Tele2 Mini). Fler abonnemang och mobiler se smartsenior.se.

SPARA 1000 K R

BOKNINGSFAKTA: Tecknas via telefon 08 410 426 10 eller smartsenior.se

Registrera dig snabbt och KOSTNADSFRITT på:

Saknar du

Namn: ___________________________________________________________________________________________ tillgång till dator

– fyll i och posta

kupongen Personnummer: ______________________________________________________________________________ till oss!

Medlemsnummer i SKPF: __________________________________________________________________ - Tillgång till Smart Senior medlemsservice

- Tillgång till alla Smart Senior-erbjudanden - Nyhetsbrev med aktuella erbjudanden (när du anger e-postadress) 0771 -218 218

Ditt pris: 1 790 kr

www.smartsenior.se

- Extra Smart 4 gånger/år

tsenior.se www.smar

Ditt pris: 2 790 kr BOKNINGSFAKTA: Logga in på smartsenior.se och läs mer om erbjudandet eller ring 08 593 664 19.

Detta får du helt kostnadsfritt när du registrerar dig: 4 nr/år

SPARA 200 KR

SPARA 200 K R

E-post: ___________________________________________________________________________________________ Telefonnummer: _____________________________________________________________________________ Mobilnummer: ________________________________________________________________________________ Anmäl dig på www.smartsenior.se eller fyll i kupongen och posta den till: Smart Senior, Birger Jarlsgatan 18, 114 34 Stockholm.

SKPF 1/2014

www.smartsenior.se E-post: medlemsservice@smartsenior.se Telefon 08 410 426 10 (vardagar kl 9-12)

0771 -218 218


Annons

Nytt inom syntillskott

”Underbart att ha klara ögon” Bodil är en energisk dam på 78 år. Hon blev ensam för några år sedan men tycker att hon lever ett bra liv i alla fall. Hon säger: Livet fortsätter och ögonhälsa är mycket viktigt för mig. Jag älskar att läsa bra böcker.

B

odil bor i ett nt och Mitt goda humör ljust hus med en underkom tillbaka bar trädgård. Att bli äldre för ju med sig Det betyder mycket för mig vissa förändringar och att kunna läsa tidningen ibland försämringar. varje morgon. DessJag har alltid älskat utom är jag lycklig ”Det betyder att läsa så för mig att ha bil och körär det av högsta mycket för mig att kort så att jag lätt vikt att behålla en kan ta mig runt kunna läsa tidningen till hälsosam och god vänner och varje morgon” syn. bekanta. På köksbordet står Jag är mycket alltid en ask Blue Berry imponerad av Blue Plus Ögonvitamin hemma Berry och mitt goda humör Vitamin A och zink bidrar till hos Bodil. har kommit tillbaka. Alla mina att bibehålla en normal syn. Under en period kände jag att vänner säger att jag nu är samma mina ögon inte var lika skarpa glada Bodil igen. som de brukade vara. Denna upplevelsen störde mig bekymVarför är innehållet i Blue Berry så bra? rade mig naturligtvis eftersom jag är mycket förtjust i att läsa När du läser en bok samlas ljuset och ögontröst plus ögonvitamiböcker och tidningar. Till slut från det du ser i gula fläcken i nen A. Vitamin A bidrar till att började det påverka min energi ögats näthinna. Gula fläcken kall- bibehålla en normal syn. och mitt humör negativt. las för Macula Lutea. Det är den centrala delen av näthinnan och Blåbär med lutein området som ansvarar för synoch vitaminer skärpan. Blue Berry är rikt på I en tidning läste jag en artikel lutein, det gula pigmentet i gula om Blue Berry. Jag hade hört fläcken. Blue Berry är ett blåbärstalas om engelska krigspiloter baserat kosttillskott med lutein Makula under andra världskriget som åt blåbär innan de åkte iväg på sina uppdrag. Jag beslöt att ge Blue Berry - en svensk kvalitetsprodukt tabletterna en chans. Nu har jag ätit Blue Berry un• Tillverkad i Sverige med kontroll avseende säkerhet och renhet der en tid och för att alltid kom• Originalet – Första svenska ögontabletten med lutein ma ihåg tar jag dem varje mor• Blåbärstablett med unik sammansättning gon tillsammans med kaffet.

Bodil:

Titta efter silverträdet på förpackningen. Det är din garanti för en kontrollerad originalprodukt med fokus på kvalitet och säkerhet. Blue Berry kan köpas i hälsobutiker, utvalda apotek samt via www.newnordic.se. För mer information ring New Nordics kundtjänst: 040-239520


sams sida

V

– vilket superår, eller…

alåret 2014 kan bli ett riktigt superår om vi för ett ögonblick bortser från att pensionerna minskar för tredje gången under en femårsperiod. Det ska genomföras två val, varav det ena (det till Europaparlamentet) brukar ha ett, med svenska mått mätt, lågt valdeltagande. Tyvärr, eftersom det är ett viktigt val. Allmänintresset är kanske inte så stort för vad som dagligen händer i Bryssel. Vi har också flera stora idrottevenemang under året, där Olympiska Spelen i Ryssland tilldrar sig störst uppmärksamhet. Att SKPF har kongress (i Örebro) i juni är förstås ingen världshändelse, men det är ändå en stolpe i förbundets historia. Den svenska valrörelsen med val till såväl kommuner, landsting som riksdag ska bli intressant att följa, det är upplagt för stor dramatik i vanlig ordning. Från SKPF kommer vi förstås att tala om för de politiska partierna vad vi tycker i olika frågor. Av vad partierna hittills sagt och skrivit tycker jag att de äldrepolitiska frågorna inte uppmärksammats på det sätt de förtjänar. Jag hade särskilt väntat mig mer av det största opinionspartiet när det gäller pensioner, skatter och äldreomsorg. Så här vill jag fråga: Pensioner: Vad föreslås för att undvika återkommande sänkningar av pensionerna? Skatter: När ska löntagare och pensionärer beskattas lika? Äldreomsorg: Känner partiet ingen oro för personal- och kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen?

4

H ä r & N u

Det här tre områdena vill pensionärerna ha svar på – före valet! I en nyligen presenterad internationell kartläggning av pensionärernas ekonomi redovisas uppgifter som tyder på att hälften av alla kvinnliga pensionärer i Sverige lever under EU:s definition av gränsen för fattigdom när (OBS!) allmänpensioner jämförs*. För mig låter det väldigt mycket, men det är inte osannolikt att jag i likhet med många andra inte har full koll på hur ”vanliga pensionärer” har det ekonomiskt. Nåja, rätt bra koll har jag, men siffran var oväntat hög. Med resultatet av undersökningen framför ögonen är det svårt att förstå hur politikerna resonerar när de för denna redan utsatta grupp är beredda att genom minskning av pensionerna ytterligare sänka deras standard. Skärpning politiker! Det är ett allvarligt problem att många pensionärer tvingas leva på en inkomst som innebär att deras handlingsfrihet och självbestämmande begränsas av ekonomiska skäl. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige. Och klyftorna mellan löntagare och pensionärer ser inte ut att minska nämnvärt. Hade politikerna tagit beslut som innebär att pensionerna inte sänks och att pensionärer och löntagare beskattas lika, hade också pensionärerna kunnat se fram mot om inte ett superår, så en liten standardhöjning i alla fall. Trots den dystra uppgiften om pensionärernas inkomster är Sverige ändå ett bra land att bli gammal i, det visar både internationella och nationella undersökningar. Vi får inte glömma det när vi pekar på missförhållanden. * EU:s fattigdomsdefinition: 60 procent av medelinkomsten i ett land.

sam sandberg ordförande skpf

n r

1 – 2 0 1 4


SKPF – Svenska KommunalPensionärernas Förbund Franzéngatan 4, Box 300 88, 104 25 STOCKHOLM Tel: 010–442 74 60, Fax: 08–32 69 95 Telefontid: 09.00–15.00 www.skpf.se

Tidningen Här&Nu

Linnégatan 30, 413 04 Göteborg info@harochnu.se Tel: 031-775 03 90

Redaktionsråd:

SKPF: Inger Carlsson, Annastina Hörnfeldt, Bengt Lundholm Just Media: Pär Axelsson, Mattias Hagberg, Dan Wallander

Ansvarig utgivare: Sam Sandberg sam.sandberg@skpf.se

Chefredaktör: Pär Axelsson par.axelsson@harochnu.se

Produktion: Just Media Sverige AB Linnégatan 30, 413 04 Göteborg Tel: 031-775 03 90 info@justmedia.se, www.justmedia.se Grafisk form och layout: Rivista AB Omslagsfoto: Thinkstockphoto TS-upplaga: 149 900 exemplar Annonsbokning: Just Media, Tel: 031-775 03 90

Tryckeri: Forssa Print 2014, Finland Insänt material:

Här&Nu tar tacksamt emot bidrag från läsare och avdelningar. För att underlätta vid redigeringen är det allra bäst om materialet är digitalt. Av praktiska skäl har vi ingen möjlighet att återsända bilder och texter. På grund av platsbrist tvingas vi ibland att korta ned ett bidrag och en och annan gång till och med inte publicera det. Villkoret för att ett bidrag ska publiceras är att författaren anger namn och adress, dock kan en insändare undertecknas med en pseudonym. Avdelningar får gärna i löpande text informera om kommande evenemang, men inte en uppräkning av klockslag och programpunkter, som ett kalendarium. Bidragen till nr 2-2014 vill vi ha senast den 17 mars. Publicerade händelser och evenemang får inte vara äldre än tre månader, det vill säga inte ha ägt rum före den 1 januari. Texten får inte vara längre än 1 500 tecken med blanksteg (ordmellanrum). Endast ett bidrag per avdelning förs in i tidningen.

Innehåll 1.14 4

Sam om superåret

8

Här&Nu bevakar valet

Två val, stora idrottsevenemang, SKPF:s kongress i Örebro... 2014 blir ett händelserikt år och Sam Sandberg har siktat in sig på några hjärtefrågor i sin krönika.

Valåret 2014 är här och Här&Nu kommer några nummer framöver att lägga stort fokus på valbevakningen. I detta nummer fråga vi var partierna står i frågor som rör äldreomsorg och demensvård.

12

Brister i ”nya apoteken”

Efter apoteksavregleringen kan receptfria läkemedel köpas i såväl kvartersbutiker som på bensinstationer, av personal utan någon som helst medicinsk kompetens. Nu visar en studie omfattande brister hos många försäljningsställen.

16

Vi älskar våra museér

Muséer har en stark ställning i det svenska folkhemmet. Forskare menar att det starka svenska bildningsidealet och arbetarrörelsen med sin historiska förankring, har gjort svenskarna till Europas mest museibesökande folk.

18

SKPF bakom nytt hem

26

Upptäck Montpellier

32

Två liv i rampljuset

40

Mänskligt att vila

När Sandvikens kommun tvivlade på intresset för ett nytt trygghetsboende gjorde SKPF en egen undersökning som överraskade alla. Nu pekar mycket på att ett trygghetsboende för cirka 60 personer kommer att byggas centralt i Sandviken.

Montpellier har hamnat lite i skymundan av betydligt mer kända Provence och de mer fashionabla orterna utmed Franska Rivieran. Något oförtjänt kan tyckas. Här&Nu reste dit och upptäckte en pärla.

Meta Velander och Ingvar Kjellson har delat livet och kärleken till scenen ända sedan 1940-talet. Möt två av våra folkkäraste aktörer i Mattias Hagbergs porträtt.

Trött? Det är inget du ska skämmas för. I det "bråttomsamhälle" vi lever i är det nödvändigt att skapa utrymme för vila och återhämtning, även från den man älskar, menar författaren Tomas Sjödin.

Profilfrågan på sidan 8

Skicka bidragen till:

info@ harochnu.se eller SKPF Här&Nu, Linnégatan 30, 413 04 Göteborg

ISSN: 1653-2287

Illu strati on: Robert Nyberg

Tidningen SKPF Här&Nu distribueras till SKPF:s 150 200 medlemmar sex gånger om året.

Adressregistret uppdateras automatiskt var­för eventuell adressändring ej behöver anmälas

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4

5


FÖLJ VINTERSPORTEN I DIN MASSAGEFÅTÖLJ! ARNE HEGERFORS; NU KOPPLAR JAG AV MED SKÖN MASSAGE FRÅN “ANDRA SIDAN” TV-RUTAN!

AVSLAPPNANDE MASSAGE COMFORT EMT-180 från Attract passar vackra vardagsrum, mysiga uterum, likväl som moderna kontor eller trevliga samlingsplatser. En elegant och smidig fåtölj med många massagemöjlighter som är steglöst reglerbar från sittande- till liggande läge. Användbar och skön även då massagefunktionerna inte används, bred sittyta för extra komfort. Masserar nacke, skuldror samt rygg djupgående och grundligt. Utöver dessa områden masserar Comfort EMT-180 säte och vader. Kraftfullt värmepaket i ryggdelen.

TA CHANSEN NU! Byt ut din gamla tv-fåtölj mot en härlig MASSAGEFÅTÖLJ

6 495:Attract Comfort EMT-180

ORD.PRIS 16 900:-

Frakt tillkommer med 450:(Med reservation för slutförsäljning)

JA TACK, jag beställer.....st Attract massagefåtölj Comfort EMT-180 TILL DET OTROLIGA PRISET 6 495:-/st Frakt tillkommer 450:- *Din ytterdörr/port Färgval: SVART NATURVIT

FRANKERAS EJ MOTTAGAREN BETALAR PORTOT

Sedvanlig kreditupplysning sker alltid vid order över 1000:-

Namn .............................................................Personnummer ............................................. Adress .................................................................................................................................

Här & nu utg. 19/2 Projektnr. 345

Postnr/Ort ...........................................................................................................................

Telefon ...................................................... Underskrift ..............................................

(Gärna mobilnummer för sms-avisering)

JA TACK jag väljer

följande betalningsform:

Faktura 15 dagar

Faktureringsavgift 39:- tillkommer

INBÄRNING OCH MONTERING

För delbetalning

JA TACK, Jag önskar inbärning, montering och bortforsling av embalage för endast 1200:-

Kontakta kundtjänst 020-220 220 eller gå in på www.attract.nu

Erbjudandet gäller tom. 31/3. Om du betalar med kontokort på webbshoppen slipper du faktureringsavgiften 39:-. Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning.

Attract Sweden AB SVARSPOST 204 882 98 858 00 SUNDSVALL

Kontakta oss gärna på kundservice 020-220 220 I info@attract.nu I www.attract.nu 6

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4


Sänk blodkolesterolet med havrehjärtan – När min läkare tog prover trodde hon inte det var sant – mitt kolesterolvärde hade sjunkit från 9,6 till 5,3, berättar Pyret Nylander i Växjö. Pyret Nylander hade provat Betaglucare, krispiga hjärtan med en speciell havrefiber som sänker kolesterol. – Jag och min man äter en portion hjärtan med yoghurt varje dag, säger hon. Pyret och hennes man äter Betaglucare främst för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. – Det är ju helt klart att de gör skillnad för värdena, säger Pyret Nylander. Många som börjat äta Betaglucare vittnar också om förlängd mättnadskänsla och sockersug som försvinner. Unik metod Vad är det som är speciellt med Betaglucare? Vi frågar Charlotta Buch, doktor i cell- och molekylärbiologi: – Betaglucare är framställt med en metod, som ger en mycket stor andel extra lösliga betaglukaner, som kan verka i kroppen. Effekten blir att kolesterol dras från blodomloppet och att upptaget av kolhydrater ur maten samtidigt går långsammare. – Den speciella kvaliteten på betaglukan-

fibern är avgörande för den stora effekten, förklarar Charlotta Buch. Med Betaglucare behöver man bara en portion om dagen för att sänka det blodkolesterol som är en riskfaktor för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar. Charlotta rekommenderar att man äter Betaglucare på fil, mjölk eller yoghurt till frukost eller som mellanmål. – Man får då också en utjämnande effekt på blodsockret, som ger ytterligare positiva effekter, förklarar Charlotta. Dietistens hälsotips Dietisten Ulrika Bentzer på Nyköpings sjukhus har några tips till dig som vill leva hälsosammare: – Följ Livsmedelsverkets enkla råd: • Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. • Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris. • Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel. Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. • Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen. Och hon lägger till: – Betaglucare ger tre fördelar, som flera patienter haft nytta av; sänkt blodsocker, sänkt kolesterol och förlängd mättnadskänsla. Det sistnämnda brukar leda till att man tappar något eller några ”trivselkilon”.

Resultat av svensk forskning Betaglucare är resultatet av forskning vid Sahlgrenska i Göteborg. Betaglucare har en unik sammansättning lösliga fibrer som ger vetenskapligt bevisade effekter för hälsan. En portion Betaglucare innehåller hela den rekommenderade dagsdosen av betaglukaner från havre, som har visats sänka högt blodkolesterol, en riskfaktor för utveckling av hjärt-och kärlsjukdom. De bidrar också till minskad blodsockerstigning efter måltiden. Mer information finns på www.betaglucare.se eller genom att ringa 08-502 565 35. Betaglucare köper du på apotek och i hälsofackhandeln, i en förpackning som räcker ca en månad.

Betaglucare finns på apotek och i hälsofackhandel


P r of i l f r å g a n

4 1 0 2 l va Här&Nu tar pulsen på riksdagspartierna

Inför höstens riksdagval är vård- och omsorgsfrågor i vanlig ordning en av de stora politiska stötestenarna. Det har bland annat varit en del debatt kring Socialstyrelsens föreskrifter om behovsanpassad bemanning vid demensboenden, något som bland annat SKL har motsatt sig, med hänvisning till att det kommer att bli för dyrt. Som ett led i Här&Nu:s valbevakning bad vi samtliga riksdagspartier om deras åsikt i denna fråga, samt om deras allmänna bedömning av hur den svenska äldreomsorgen fungerar i allmänhet, och demensvården i synnerhet – idag och imorgon.

TEXT Andreas Karlsson

Fotnot: Sverigedemokraterna har valt att inte delta i enkäten.

Här är frågorna vi ställde Vilken är er generella bedömning av statusen för den svenska äldreomsorgen i allmänhet och demensvården i synnerhet?

8

Vad står ni i frågan om bemanning vid demensboenden, mot bakgrund av Socialstyrelsens föreskrifter och SKL:s invändningar? H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4

Vilka andra åtgärder anser ni för närvarande vara de viktigaste för att förbättra den svenska demensvården?


VÄNSTERPARTIET Anders Thoré (v)

1

Det största problemet är att resurserna till äldreomsorgen minskar. Det märks i lägre personaltäthet och att färre äldre får plats på äldreboende. Fler bor kvar hemma med hemtjänst, men resurserna till hemtjänsten har inte ökat i samma takt. Av samma orsaker har arbetsvillkoren för personalen försämrats med sämre arbetsmiljö och ökad stress. En orsak är att privata företag med vinstintressen försöker minska sina kostnader och det gör att personaltätheten sjunker, färre anställda är utbildade och fler har deltids- och timanställningar. I många kommuner har man skurit ner på äldreomsorgen för att få en budget i balans. Dessutom innebär den nuvarande högerregeringens skattesänkningar på 140 miljarder att statsbidragen till kommunerna urholkas. Vänsterpartiet har drivit på i den här frågan och skrev den motion som riksdagen biföll 2010 och som innebar att Social­styrelsen fick i uppdrag att ta fram riktlinjer för bemanning inom demensvården. Socialstyrelsen publicerade i juli 2012 nya regler för bemanning för äldreboenden där det bor demenssjuka, som var tänkt att träda i kraft den 1 januari 2014, men har detta har tyvärr skjutits upp till 2015. Parallellt driver vi frågan om mer resurser till äldreomsorgen. I vårt förslag till statsbudget föreslår vi stora satsningar för ökad bemanning på äldreboenden. I denna satsning prioriteras särskilt mer personal på demensboenden. Alla med demenssymptom ska ha rätt till utredning, diagnos och behandling. De ska vid behov erbjudas en god vård och omsorg på demensenheter av personal med kunskap om sjukdomen. Personalen både i hemtjänsten och på särskilda boenden för demenssjuka måste därför få kontinuerlig fortbildning och handledning. Vi vill genomföra en satsning på ökad kompetens för personalen i äldreomsorgen med 400 miljoner kronor per år i tio år samt en satsning med utbildningsvikariat. Svenskt Demenscentrum bidrar med forskningsöverblick, spridande av goda exempel och ökad kunskap inom området och verksamheten bör därför permanentas. För gruppen yngre demenssjuka och deras närstående saknas ofta anhörigstöd, dagverksamheter och boenden anpassade utifrån deras behov. Deras situation och behov behöver därför undersökas och kartläggas.

SOCIALDEMOKRATERNA Lena Hallengren (s)

1

Svensk äldreomsorg håller en hög kvalitet, men det finns också brister och dessa måste åtgärdas. Ett huvudproblem är att vården av svårt sjuka äldre har stora brister. De slussas runt mellan det egna eller särskilda boendet, akutmottagningen och primärvården. Det är inte ett bra omhändertagande och det är inte heller effektivt. Ett annat huvudproblem är att arbete i äldreomsorgen inte lockar unga. Det är få sökande och här måste man se över arbetsvillkoren. Personalen bör erbjudas heltidstjänster och möjligheter till kompetensutveckling på ett helt annat sätt än idag. Det behövs också regler för bemanning på äldre- och demensboenden. Vi vill också ha en nationell kvalitetsplan för åren 2015-2025 som sätter upp mål och delmål för en bättre äldreomsorg. Socialdemokraterna och de övriga oppositionspartierna röstade våren 2011 igenom att Socialstyrelsen fick i uppdrag att komplettera de nationella riktlinjerna för vård av demenssjuka med riktlinjer för bemanning i demensvården. Regeringspartierna röstade emot. Bakgrunden för oss var att Socialstyrelsens riktlinjer för demensvård saknade regler för bemanning. Stockholms läns Äldrecentrum visade dock att det är fullt möjligt att fastställa riktlinjer för lämplig bemanning. Bemanningen inom demensvården har ofta visat sig vara otillräcklig. Larm, larmmattor och låsta dörrar kan vara nödvändigt men kan inte inte ersätta människors närvaro och omsorg. Det är också otillfredsställande att Socialstyrelsens i sin granskning kan komma fram till att en kommun har för lite personal samtidigt som det saknas riktlinjer för vilken bemanning som är rimlig. God demensvård handlar både om insatser som riktar sig till den som är sjuk och om att utveckla stödet till anhöriga. Forskningen har gjort att vi idag vet allt mer, men för att kunskapen verkligen ska användas krävs satsning på kompetensutveckling. Det finns också ett stort behov av demenskunskap på samtliga grundutbildningar inom vård och omsorg. Vi vill verka för att alla personer som misstänks ha en demenssjukdom erbjuds en demensutredning. Vi vill också att undersköterskor ska kunna utbilda sig vidare och specialisera sig till exempel på demensvård. H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4

MILJÖPARTIET

Agneta Luttropp (mp)

1

Den är ojämn. En del har bra vård och omsorg, men det finns också stora brister. En stor fråga är personalens arbetssituation och att man är tillräckligt många för att kunna göra ett bra jobb. Att vara uppmärksam, kärleksfull, kreativ, ansvarstagande och tålmodig i sitt arbete, är kvaliteter som är viktiga i arbetet med äldre som har stora behov, särskilt dementa. Det går mycket dåligt ihop med en hög arbetsbelastning och tidspress. Vi har i förslaget till nationell budget avsatt medel för en större personalsatsning totalt över 3 miljarder de kommande tre åren på bemanning, kompetensutveckling och arbetstidsförkortning inom äldreomsorgen. Arbetsgivare i kommunerna ska kunna söka medel ur en pott för arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Personal på äldre och omsorgsboende bör ha lägst undersköterskekompetens. Miljöpartiet var ett av de partier som drev frågan och vi är mycket glada att ha fått igenom förslaget i riksdagen. Mindre glada är vi över att SKL har motsatt sig detta. Vi tycker att det borde vara en självklarhet att de boendes biståndsbedömda behov ligger till grund för bemanningen och inte tvärtom. Så har även Socialstyrelsen hittills kommenterat frågan. Vi upplever också att frågan har dragits i långbänk eftersom riktlinjerna väntas komma först i januari 2015. Det är verkligen ytterst beklagligt. Anhörigstödet behöver förbättras, de är alltid mycket drabbade när en anhörig insjuknar i demens. Samverkan mellan kommun och landsting är också ytterst angelägen. Ibland brister insikten hos kommuner att det kan röra sig om mycket svårt sjuka människor och tillgången till sjukvårdspersonal är bristfällig. Vi hoppas att föreskrifterna som nämns ovan kan tydliggöra även detta. För att stärka tillgången till läkare i hela landet har vi föreslagit en markant utökning av antalet platser på läkarlinjen. Det betyder både att tillgången ökar och att landsting inte behöver lägga stora resurser på stafettläkare. Det i sin tur kommer betyda mer resurser till annan vård. Bristen är i dag tydlig bland flera specialistkompetenser, bland annat geriatriker. Det vill vi råda bot på.

9


P r of i l f r å g a n

KRISTDEMOKRATERNA Anders Andersson (kd)

1

Den är god, det visar såväl internationella som nationella mätningar. Enligt Socialstyrelsens stora mätning är 83 % av dem som bor i särskilda boenden ganska eller mycket nöjda. Men den kan bli ännu bättre. Det råder en stor variation mellan boenden och mellan kommuner och vi arbetar för att kvaliteten ska förbättras genom exempelvis personalutbildning, läkemedelsgenomgångar och satsningar på maten. Såväl äldreomsorgen som demensvården kräver kunnig och engagerad personal och vi vill se att fler utbildar sig för att arbeta inom detta viktiga område. Utgångspunkten är att alla ska få den vård man behöver utifrån sitt individuella behov. Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom togs fram 2010. Bemanningen har länge varit en omdiskuterad fråga. Socialstyrelsen fick därför i uppdrag att ta fram föreskrifter om bemanning för personer med demenssjukdom och andra grupper i särskilt boende. Planeringen är att föreskrifterna ska införas den 1 januari 2015. Spridningen av kunskap om behandlingar och metoder inom vården och omsorgen för personer med demenssjukdom och för stöd till deras anhöriga, är grundläggande för att förbättra kvaliteten. Genom Svenskt demenscentrums webbaserade utbildning har över 52 000 personer hittills genomgått utbildningen Demens ABC. Det är ett smidigt och viktigt sätt för vårdpersonal att uppdatera sina kunskaper. Satsningen på de mest sjuka äldre är ett annat område som förbättrar kvaliteten på vården och omsorgen även för patienter med demens. Sammansatt sjuklighet med både sociala och medicinska behov kräver ett förändrat arbetssätt på alla nivåer. Vården för de allra äldsta måste fokusera på ett samlat omhändertagande som möter såväl medicinska som sociala behov.

10

MODERATERNA

FOLKPARTIET

Stefan Dubois (m)

Malin Strid (fp)

1

Å ena sidan visar de stora brukarundersökningarna som årligen genomförs av Socialstyrelsen att de flesta som själva får äldreomsorg är nöjda, och att andelen nöjda ökar. Internationella bedömare, som OECD, lyfter fram svensk vård och omsorg som en av världens bästa. Å andra sidan visar brukarundersökningarna också att de som har sämre hälsa är mindre nöjda och variationen över landet är stor. Socialstyrelsens tillsyn har visat att det förekommer otillräcklig bemanning, och att det får negativa konsekvenser för både bemötande och omsorgens innehåll. Ett annat problemområde som vi i Folkpartiet har pekat på är samordningen mellan sjukvård och äldreomsorg samt läkemedelsbehandingen. Folkpartiet anser att föreskrifter för bemanning måste utgå från varje persons individuella behov. Här är ett bra ledarskap och hög kompetens hos medarbetarna det viktigaste. Tillsynen från Socialstyrelsen har tyvärr visat att det här finns stora brister. Samtidigt är det bra att man dels samordnar ikraftträdandet med de föreskrifter som ska gälla äldreboenden generellt. Demensboenden är ju i verkligheten ofta en del av ett äldreboende, och det vore orimligt att ha helt olika regler för olika äldre i samma boende. Det är också bra att man nu satsar på utbildning och erfarenhetsutbyte mellan kommunerna så att de kan lära av varandra. Det finns kommuner som lever upp till Socialstyrelsens riktlinjer redan idag utan att det blir för kostsamt. Vi vill införa en omsorgsgaranti, med mätbara kvalitetskrav som inte får underskridas, och där kommuner som inte lever upp till kraven blir ersättningsskyldiga. Personalens kompetens är helt avgörande för en god demensvård, och därför har Folkpartiet varit pådrivande för de kompetenssatsningar som regeringen genomfört för äldreomsorgspersonal. Genom att underlätta för äldre att vara socialt och fysiskt aktiva, kan demens och annan ohälsa förebyggas och insjuknandet skjutas upp. På så sätt kan stora resurser frigöras för att höja kvaliteten i omsorgen. Det är också viktigt att komma tillrätta med felaktiga läkemedelsbehandlingar som kostar både mänskligt lidande och pengar. H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4

1

Svensk äldreomsorg är bland de bästa i världen. De allra flesta äldre är också nöjda eller mycket nöjda med sin omsorg. Tyvärr förekommer det dock fortfarande att omsorgen brister och att de drabbar äldre i behov av vård eller omsorg. Den nationella värdegrunden är ett viktigt instrument i arbetet med att tillförsäkra alla äldre som behöver det god vård och omsorg. Människor som behöver hjälp eller stöd har rätt att känna välbefinnande och trygghet. De har också en självklar rätt att fortsatt bestämma över sina egna liv. Utgångspunkten måste alltid vara de äldres bästa, inte vad som är bäst för kommunen. Många av de röster som hörs bland kommunpolitikerna är att Socialstyrelsens förslag kommer att medföra stora kostnadsökningar. Faktum är att de kommuner som följer socialtjänstlagen idag inte bör få nämnvärt kännbara kostnadsökningar. I socialtjänstlagen står tydligt att omsorgen om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande och att de ska få vård utifrån sina behov. Det nya förslaget baseras på att bemanningen ska stämmas av mot det samlade vårdbehovet. Att alla som är i behov av särskilda insatser ska ha en ordentlig diagnos, då olika demenssjukdomar fordrar olika kunskaper hos personalen. Det är inte bra för någon med så kallade blandade boenden. Personalens kompetens är basen i en god demensvård. Viktigt att också bromsa sjukdomsutvecklingen både genom bromsmediciner, rätt läkemedel, god nutrition samt sociala och kulturella aktiviteter. Naturligtvis behövs det också tillräckligt med personal för att tillgodose behoven som finns – dygnet runt.


CENTERPARTIET

SKPF:s kommentar till partiernas svar

Alexander Stavreski (c)

1

Rapporter visar att de allra flesta är nöjda eller mycket nöjda med svensk äldreomsorg och demensvård. Det finns väldigt mycket bra äldreomsorg som utförs av engagerad personal. För att komma tillrätta med missförhållanden inom vård och omsorg pågår ett fortlöpande förbättringsarbete. Vi accepterar inga missförhållanden i svensk äldreomsorg och demensvård. Centerpartiet vill ha en hög kvalitativ äldreomsorg och demensvård. Det är kommunens ansvar att se till att bemanning finns på plats som motsvarar behoven utifrån hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen. Det är bra att Socialstyrelsen preciserade föreskrifter om behovsanpassad bemanning. Fokus måste ligga på människors behov av vård och omsorg.

mediaspjuth.se

Vi vill höja kompetensen och stärka ledarskapet när det gäller omsorgspersonal, sjuksköterskor och läkare.

Även om både internationella och nationella undersökningar har visat att äldreomsorgen i Sverige i allmänhet håller god kvalitet, så framgår det av flera uppmärksammade fall i media att det finns allvarliga brister inom äldreomsorgen. Den granskning som SVT påbörjat kan innebära att allmänhetens uppfattning ändras och blir mer kritisk. Det är inte godtagbart att äldreomsorgen stort sett är bra, den ska vara bra till 100 procent. Allmänhets förtroende försämras och många är oroliga för sin ålderdom. När det gäller bemanningen inom demensvården är det SKPF:s uppfattning att bemanning ska ske efter behov. En minimibemanning leder tankarna fel; det är bästa möjliga som ska gälla, inte minsta möjliga. Det är svårt att förstå varför ikraftträdandet av föreskriften om bemanning sköts upp. Det finns väl en majoritet i Riksdagen för ett beslut? Det är ganska uppenbart att det är för lite personal inom demensvården, något som anhöriga ofta drabbas negativt av. Sedan är jag besviken på politikerna som inte tar personalrekryteringen på allvar. Flera centrala myndigheter visar på närmast gigantiska rekryteringsbehov under de kommande åren när antalet äldre ökar kraftigt, och de som anställs ska givetvis vara utbildade. För detta krävs insatser på nationell nivå för att klara både utbildnings- och rekryteringsbehovet, och parterna på arbetsmarknaden måste komma överens om attraktivare arbetsvillkor för anställda inom äldreomsorgen. Det är många branscher som konkurrerar om den arbetskraft som ökar bara med några få procent under de närmaste åren. Sam Sandberg

Mässan för dig som vill njuta av livets goda. Kom och lyssna på spännande personligheter, få tips på resmål, aktiviteter och upplevelser. Hör professor Stefan Einhorn tala om utmaningen i att vara en god medmänniska. Debattören Folke Solheim talar om kvinnor och mäns olika sjuklighet, omsorg och stöttande av vården.

Strosa runt på mässgolvet och se alla smarta produkter. Spana in nästa resmål eller få tips om hur du håller dig i form.

Leif Mannerström finns på plats för att laga och prata om mat. Provsmaka gärna!

Äventyraren Martin Falklind om att låta passionen styra.

5–6 mars 2014, Elmia, Jönköping Entré: 150 kronor/dag (inkl. alla föreläsningar samt mässa.) Öppettider: 08.00–17.00 Biljetter köps via: elmia.se/piggpensionar eller på Turistbyrån i Jönköping och Gränna samt på Huskvarna bibliotek.


här&nu granskar

Paracetamol­ förgiftningen ökar i Sverige, det vill säga det verksamma ämnet i receptfria lä­ kemedel som alvedon och panodil.

12

H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4


h ä r & n u GRANS K AR

Svart på vitt om apoteksomregleringen

Sedan apoteksomregleringen 2009 har antalet försäljnings­ ställen av receptfria läkemedel ökat dramatiskt – främst i form av livsmedelsbutiker som säljer ett begränsat urval preparat. Bättre tillgänglighet var ett av de drivande argumenten, men frågan är om det har gått för långt? Nya studier tycks peka på det. Text Andreas Karlsson

R

eceptfria läkemedel kan idag säljas av livsmedelsbutiker, servicebutiker och andra handlare som helt saknar medicinsk kompetens. Detta trots att flera preparat kan ha allvarliga hälsokonsekvenser om de används på fel sätt. Den generella uppfattningen bland experter på området är att så kallad egenvårdsförsäljning, det vill säga försäljning av receptfria läkemedel, är positiv för både individen och samhället. Att på ett förhållandevis enkelt sätt få tillgång till läkemedel som kan hjälpa vid enklare sjukdomar och hälsoproblem innebär en snabbare insats för den enskilde, samtidigt som det innebär färre läkarbesök och därmed en minskad belastning på sjukvården. Men samtidigt så är det förenat med vissa problem och det har den senaste tiden uppmärksammats, både när det gäller brister i försäljningsställenas hantering, men också negativa hälsoeffekter orsakat av mer lättillgängliga medicinska preparat. I den senaste undersökningen av försäljningsställen som Läkemedelsverket gjorde, framgår att en majoritet av de granskade handlarna uppvisar brister. Det handlar bland annat om att läkemedel inte hålls åtskilda från andra produkter, att det inte tydligt framgår att det faktiskt är läkemedel, inga skyltar om åldersgränsen för att köpa läkemedel, och bristande uppsikt över läkemedel trots att dessa är nåbara för kunder. I några fall såldes också läkemedel som passerat utgångsdatum. H ä r & N u

Studien omfattade 300 apotek och 800 andra försäljningsställen och visade på flest brister i den dagligvaruhandeln som även säljer receptfria läkemedel. Vissa brister förekom däremot även på apotek. Det finns med andra ord ett samband med den omreglering som inneburit en kraftig ökning av försäljningsställen där det helt saknas medicinsk kompetens. Men även apoteksomregleringen som inneburit en etablering av åtta apotekskedjor tycks ha haft en negativ inverkan på kvaliteten på de råd som råden till konsumenterna får. Debatten gäller i första hand läkemedel mot värk, helt enkelt för att det är den typ av receptfria läkemedel som dominerar kraftigt i försäljningsstatistiken. Nyligen slog Läkemedelsverket larm om att paracetamolförgiftningen ökar i Sverige, det vill säga det verksamma ämnet i receptfria läkemedel som alvedon och panodil. Ett flertal debattörer, bland annat inom läkarkåren, anslöt sig till kritiken och menade att bättre informationskampanjer inte skulle vara tillräckligt för att ändra på trenden. Snarare skulle det krävas att antalet försäljningsställen blir färre och att betydligt hårdare kontroller införs. Storbritannien lyfts ofta fram som ett avskräckande exempel, där läkemedel med paracetamol kan köpas i storpack med uppåt 300 tabletter i vanliga matvarubutiker och där flera hundra självmord begås varje år genom just överdosering av dessa preparat. Även i Sverige är paracetamol vanligt förekommande vid själv nr

1 – 2 0 1 4

13


här&nu granskar mord, inte minst bland unga, även om det totala antalet är betydligt färre. Andra länder, exempelvis Danmark, har valt en hårdare kontroll och begränsar antalet tabletter med paracetamol som en person kan köpa åt gången. Detta är en utveckling som svenska Giftinformationscentralen säger sig vilja ha även i Sverige. Läkemedelsverket utreder just nu vilka åtgärder som kan komma att bli aktuella för att komma till rätta med problemet. Någon receptbeläggning av vanliga värktabletter med paracetamol är för närvarande inte aktuellt, meddelar man, men man utesluter för närvarande inga åtgärder inför framtiden. Även europeiska läkemedelsverket granskar just nu paracetamol som preparat, utifrån den internationella trenden med förgiftningar kopplade till ämnet. Skotska forskare har bland annat i en utredning hävdat att mariginalen mellan den verksamma dosen och en överdos är mycket liten för preparat som exempelvis alvedon. Om den här typen av läkemedel hade introducerats idag, hade den med största sannolikhet receptbelagts. Så vad gäller då för ett försäljningsställe som säljer receptfria läkemedel? Utgångspunkten är egenkontroll. Den som vill sälja läkemedel måste ha ett standardiserat egenkontrollsprogram, som måste innehålla skriftliga instruktioner om hur hanteringen och försäljningen av läkemedlen ska gå till. Krav på en utbildad farmaceut finns bara för fullvärdiga apotek, och därför får inte heller personal i exempelvis en livsmedelsbutik som säljer läkemedel, ge medicinska råd utan ska hänvisa till ett apotek. I riktlinjerna, ställs också krav på inköp, förvaring och exponering av läkemedlen. Det övergripande kontrollansvaret ligger hos respektive kommun, men någon kontinuerlig övervakning sker oftast inte. Läkemedelsverket är den nationella tillsynsmyndigheten, och det är Läkemedelsverket som kan dra in försäljningstillstånd om grova eller upprepade brister kommer till deras kännedom. Inget av de fall som framkom under studien föranledde indragna tillstånd, men bristerna ledde till att alla återförsäljare som fick anmärkningar var tvungna att uppdatera och förbättra sin egenkontroll.

Tillgängligheten på landsbygden hotad

Den förbättrade tillgängligheten gäller i första hand receptfria läkemedel som tillåts säljas i livsmededelsbutiker och motsvarande försäljningsställen. En annan fråga är hur det framöver kommer att bli med tillgången på receptbelagda läkemedel och farmaceutisk kompetens, i synnerhet på landsbygden. I städerna har omregleringen av apoteksmarknaden inneburit en ökning av antalet apotek, men i glesbygden hotas många apotek av nedläggning, helt enkelt för att de inte är ekonomiskt lönsamma. När monopolet avskaffades 2009 så krävde staten att inget enskilt apotek skulle få läggas ner under de första tre åren. Det kravet gäller inte längre och här och var på glesbygden överväger flera apoteksföretag att lägga ned olönsamma apotek. Regeringen har infört ett glesbygdsstöd för att försöka rädda dessa, men i den senaste granskningen framgick att ett 20-tal apotek runtom i landet trots det är hotade av nedläggning, och några har redan hunnit stängas.

SKPF:s kommentar Inför beslutet om omregleringen av apoteksverksamheten skrev SKPF tillsammans med övriga pensionärsorganisationer i Regeringens Pensionärskommitté att det fanns en risk att omregleringen skulle leda till just de effekter som nämns i artikeln. SKPF menar att omregleringen är onödig och att den gjordes av rent ideologiska skäl. När man vet att det finns risker med vissa receptfria läkemedel är det förvånande att inte ansvariga myndigheter och politiker ingriper och gör läkemedelshanteringen säkrare. Sam Sandberg

14

H ä r & N u

nr n r

1 – 2 0 1 4


16%

Beställ direkt: 0771-40 45 40

Eller skicka in svarskortet nedan

Erbjudande till HÄR&NUs läsare Du kan nu spara 16% på din fasta abonnemangskostnad om du i dagsläget ringer med Telia (lägsta fasta abonnemangskostnad för Telia Bas är 165 kr/mån och för Grön Telekoms Mellanabonnemang 138 kr/mån). Du får din räkning som vanligt i brevlådan och behåller ditt vanliga telefonnummer och telefon.

Grön Telekom AB Karlavägen 56 114 49 Stockholm www.grontelekom.se 0771-40 45 40 (vardagar: 10:00-16:00)

Skicka in talongen nedan för att ta del av erbjudandet! Abonnemanget är bundet i 24 månader med en fast månadsavgift om 138 kr, 18 öre per samtasminut till fasta telefoner, 65 öre per samtalsminut till mobiltelefoner och 65 öre i öppningsavgift, fullständiga villkor får du i ditt välkomstbrev. Din besparing på 16% är baserad på Grön Telekoms fasta månadsavgift (138 kr) i aktuell kampanj i jämförelse med Telias abonnemangsmånadsavgift (165 kr). Besparingen kan variera beroende på vilket abonnemang och ringmönster du har i dagsläget. Erbjudandet gäller HÄR&NUs medlemmar. Dina konsumenträttigheter skyddas av Distans och hemförsäljningslagen.

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4

15


a kt i v p e n s i o n ä r

Svenska museum i våra hjärtan Museum. En dammig inrättning med uppstoppade djur? Eller en spännande och engagerande plats där man kan lära sig mer om sådant som man inte ens visste fanns? Den allmänna svenska uppfattningen tycks vara det senare. Vad tycker du? Te xt Andr eas Karlsso n

S

verige är ett förhållandevis museitätt land. Över 200 mar, enligt organisationen Svenska Museer, väl med det allmänna museer är anslutna till paraplyorganisationen Sveriges uppsvinget för historia i samhället, bland annat manifesterat av en Museer och ytterligare ett stort antal fristående små lång rad teveprogram och tidningar. Ta bara en så enkel sak som att museer finns runtom i landet. det populära programmet Antikrundan hunnit passera 25 år. Och svenskarna älskar sina museer. Över hälfFolklivsforskare menar att det allmänna, starka svenska ten av befolkningen besöker varje år något museum. bildningsidealet och den inflytelserika arbetarrörelEn stor del av dessa går dessutom regelbundet på sen med sin historiska förankring, spelar en viktig museum, något som är ovanligt i ett internatioroll i svenskarnas lockelse till museer. Sverige har nellt perspektiv. Ja, svenskarna är faktiskt Euroett unikt utbud av studieförbund, vars verkLäsarkontakt: pas mest museibesökande folk. Och det trots samhet många gånger går hand i hand med Berätta om ditt museum att regeringen 2007 tog bort de fria entréerna vad landets museer försöker åstadkomma. Känner du till ett udda museum till landets museer, som då ledde till en kraftig eller driver du kanske ett själv? Hör minskning av antalet besök. Flest besök på sommaren av dig till oss och berätta. Så varför inte ta chansen du också att bilda Bland regionala museer ligger bland annat dig lite extra, genom att göra några nya museiBohusläns museum och konsthall, Gotlands bekantskaper under våren – eller återbesöka några museum, Jamtli Jämtlands läns museum och gamla. Värmlands museum högt på listan. Dessa är de stora och välkända, men än mer spännande är det kanske att leta reda på några riktigt udda museer. Som Arnolds KannibalmuSkansen mest välbesökt seum i skånska Önneköp, Bensinmacksmuseet i Älvsbyn, MyggmuToppar listan över Sveriges mest välbesökta museer gör – inte helt seet i Gällivare, Sparrismuseet i Tomelilla, eller Tändsticksmuseum överraskande – Skansen. Vasamuseet kommer strax efter och sedan i Jönköping. är det ett ganska stort hopp till övriga på listan, som även de är stora museer i huvudstaden: Naturhistoriska riksmuseet, Moderna museet Många tycker att vinterhalvåret passar bra för museibesök, men och Nationalmuseum. tänk på att många mindre museer bara har öppet på sommaren. Tittar man på listan som helhet så står det ganska klart att det i Och sett till hela året så sker faktiskt en överväldigande majoritet första hand är historiska museer som lockar svenskarna. Detta rimav alla museibesök på sommaren.

16

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4


Volvo Museum, Torslanda.

Tekniska Museet, Stockholm. H ä r & N u

Vasamuseet, Stockholm.

Foto: Karolina Kristensson

Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm.

Gotlands Museum, Visby.

Foto: Raymond Hejdström

Foto: Staffan Waerndt

Göteborgs Naturhistoriska Museum.

Foto: Volvo

Foto: Anders M Nilsson

a kt i v p e n s i o n ä r

nr

1 – 2 0 1 4

17


Sverige runt | Avdelning 41 sandviken

Planerna på ett nytt trygghetsboende med lägenheter för cirka 60 personer vid Kanalen har tagit ett stort steg framåt sedan bygg- och miljönämnden gett sitt godkännande.

Det omöjliga blev möjligt ...när SKPF engagerade sig i trygghetsboendet i Sandviken För två år sedan gjorde SKPF i Sandviken en enkel enkät med sina medlemmar. Styrelsen frågade hur många som var intresserade av trygghetsboende. Svaret överraskade och fick ett oväntat resultat. Text och foto: Mattias Hagberg

S

andvikens kommun trodde inte att det fanns någon efterfrågan på trygghetsboenden eftersom lägenheterna skulle bli dyra. Då gjorde SKPF en egen undersökning och frågade alla sina medlemmar om de var intresserade av seniorboenden eller trygghetslägenheter, även om hyran blev så hög som 7000 kronor i månaden. Resultatet överraskade alla. 89 procent svarade att de var intresserade. – Vi blev förvånade själva. Vi var ju övertygade om att intresset var stort. Men inte så här stort. Det säger Ove Johansson, ordförande i SKPF Sandviken, när Här&Nu kommer på besök. Och han fortsätter:

18

H ä r & N u

Skpf avd 41 Sandviken

n r

– Trots det stora intresset från våra medlemmar var kommunen och det kommunala bostadsbolaget tveksamma. De vågade inte riktigt. Då ringde plötsligt en pastor från en av frikyrkorna i Sandviken. Han hade snappat upp vår enkät och nu var han intresserad av att jobba vidare med frågan. Och på den vägen är det. I dag kan Ove Johansson visa upp skisser på ett framtida trygghetsboende som med största sannolikhet kommer att byggas i nära anslutning till en av stans kyrkor. – Tanken är att huset skall ligga så nära kyrkan så att de som bor där kan utnyttja kyrkans lokaler för sina aktiviteter. Jag tror att detta kan bli mycket bra. Det är roligt att tänka att vår enkla enkät har lett fram till det här.

1 – 2 0 1 4


För ditt välbefinnande...

Föreningstradition

I Sandviken finns en stark föreningstradition. Något som säkerligen underlättat arbetet med det nya trygghetsboendet, och något som definitivt underlättar arbetet för SKPF i allmänhet. Aktiviteten i avdelningen är hög och medlemmarna är intresserade av att delta. Styrelsen med Ove Johansson i spetsen kan visa upp ett digert program för det kommande året. Här finns medlemsresor, möten och studiecirklar. – Och så får vi inte glömma bort att vi promenerar varje tisdag och fikar efteråt, säger Lena Pehrsson, avdelningens kassör. Alla i styrelsen är rörande eniga om att SKPF:s främsta uppgift är social. Ove Johansson utrycker det hela klart och tydligt: – Vi skall skapa mötesplatser för våra medlemmar. Det skall vara billigt och enkelt och socialt. Därför subventionerar vi så mycket vi bara kan. Vi skall inte ha några pengar på lager. Det vi får in skall vi använda till aktiviteter för medlemmarna.

Ledins egenvård Mer än 90 års erfarenhet och kunskap För en bättre egenvård!

Ledins är ett av Sveriges äldsta egenvårdsföretag. Ledins har jobbat med människors hälsa och välbefinnande sedan 1923. Det är viktigt för oss att erbjuda våra kunder trygga och säkra produkter. Därför är vi ett certifierat företag enligt ”System för säkra kosttillskott till konsument”. Råvarorna i Ledins pro­ dukter är noga utvalda. Ledins är medlem i branschorganisa­ tionen Svensk Egenvård.

”Utbytespensionär”

Vid sidan av det sociala lyfter Ove Johansson och de övriga i styrelsen gärna fram avdelningens arbete i det kommunala pensionärsrådet. – Vi jobbar tillsammans med de övriga pensionärsorganisationerna för att lyfta våra frågor. Det är viktigt. Viktig är också den information som styrelsen förmedlar till sina medlemmar. – Vi försöker alltid bjuda in personer eller organisationer till våra medlemsmöten som kan berätta om sånt som är viktigt för våra medlemmar. I år skall vi ha ett särskilt fokus på säkerhet i vardagen, säger Ove Johansson. Egentligen, konstaterar Ove Johansson och de andra i styrelsen, är det inget de saknar. – Eller vänta, skjuter Kerstin Markström, sekreterarare i avdelningen, in. Jag skulle gärna ha mer utbyte med andra avdelningar och lära mig mer av hur andra sköter sin verksamhet. Vi kanske skulle kunna ha en ”vänavdelning” som vi skickar ”utbytespensionärer” till. Alla nickar. Det är en bra idé. Och så är samtalet igång. Vart vill man åka? Vad vill man lära sig?

Mega B 12 olika B-vitaminer Mega B innehåller bl. a Vitamin B12 som bidrar till immunsystemets normala funktion. Vitamin B1 som bidrar till normal hjärtfunktion. Vitamin B5 som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Folsyra som bidrar till att bibehålla normal blodbildning. Utan jäst. En tablett om dagen. 60 tabletter.

Komplett Vitaminer och Mineraler Komplett är en multivitamin med 23 olika vitaminer och mineraler. Innehåller bl. a Vitamin D, zink, koppar och selen som bidrar till immunsystemets normala funktion. Vitamin B12, B2, B6, Vitamin C, och järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning. En ta­ blett om dagen. 100 tabletter.

Silica Plus för hud, hår och naglar Silica plus är ett kosttillskott som innehåller Biotin som bidrar till att bibehålla normalt hår och normal hud. Vitamin A som bidrar till att bibehålla normal hud. Zink som bidrar till att bibehålla normalt hår, normala naglar och normal hud. En tablett om dagen. 60 tabletter.

läs mer om Ledins produkter på

www.ledins.se

Avdelning 41:s engagemang gav ett oväntat tydligt svar och nu ser det ut som Sandviken får ett nytt Trygghetsboende.

Birger Ledin AB • www.ledins.se Tel 010-707 52 40 • Epost info@ledins.se


S v e r i g e r u n t | INSÄNDA BIDRAG Rekommendation: Tänk på när du skriver till denna sida, att det ska vara en liten berättelse som våra läsare kan njuta av. Använd inte förkortningar som i ett protokoll, exempelvis ordf, sekr och avd. Skriv ordförande, sekreterare och

avdelning. Tänk också på att Här&Nu är SKPF:s medlemstidning och att du inte behöver skriva att avdelningen tillhör SKPF. Bidragen till nr 2-2014 vill vi ha senast den 17 mars. Publicerade händelser och evenemang får inte vara

äldre än tre månader, det vill säga inte ha ägt rum före den 1 januari. Texten får inte vara längre än 1 500 tecken med blanksteg (ordmellanrum). Endast ett bidrag per avdelning förs in i tidningen.

Modevisning i Bollnäs-Ovanåker

Avdelning 36 samlade efter höstens sista stavgång.

På gång i Norrköping Avdelning 36 hade den 19 november haft sin sista stavgång för hösten. Efter dagens promenad drack vi kaffe och åt goda skinksmörgåsar. Ett glatt gäng som trivs och har det roligt tillsammans – vi längtar redan till stavgången börjar nästa år igen. Ett stort tack till Lilian Ulfvenmark, som lagt ner mycket arbete för att göra det trevligt för oss.

Kerstin Åberg

Den 30 okt höll avdelning 60 medlemsmöte med modevisning vid Kulturhuset i Bollnäs. Ordförande Gudrun Nord hälsade alla varmt välkommen och presenterade eftermiddagens program. Första punkten på dagordningen var beslut om årsavgiften för 2014. Styrelsens förslag till mötet var att årsavgiften höjs med 10 kr. Mötet beslutade enligt förslaget, 180 kr. En fantastisk modevisning visades av tre damer och två herrar från vår egen förening. För presentation av kläderna stod Seniorshopens Maria Johansson. Efter kaffet framförde vår kör ett knippe vackra sånger. Mötet avslutades som vanligt med lottidragning med fina vinster/handarbeten som våra ”sygrupper” har skapat. Mona Thoresson Avdelning 60 Bollnäs-Ovanåker

Jubileumsresa till Åland Hudiksvalls Luciatåg bjöd på julsånger när avdelning 50 höll julfest.

Julfest i Hudiksvall Avdelning 50 Hudiksvall, inbjöd den 10 december till Julfest på Patricia. Det blev en stämningsfull eftermiddag med god mat, sång, musik och ett kärt hemligt besök. Ordförande Elsie Bäcklund Sandberg hälsade varmt välkommen och uttryckte styrelsens glädje över att så många kommit till festen. Urban och Gösta stod för en uppskattad underhållning. Avdelningens medlemmar, Rolf Schmidt och Einar Eriksson bjöd också på dragspel respektive munspel. Dagens överraskning, Hudiksvalls Lucia med tärnor, bjöd på vackra Julsånger. Det blev en stund av stillhet och

20

ro. Ett Varmt Tack riktades till Lucia och hennes tärnor. Julfesten avslutades med att ordförande framförde styrelsen tack för deltagandet, samt också för förtroendet som visas genom medlemskapet. Vidare Välkomnades till Julkaffe på expeditionen den 16 december samt till medlemsmötet den 21 jan med medverkan av Per Iversen – Omsorgsvården i dag. En God, Fridfull och Glad Jul och ett Gott Nytt År tillönskades, med att ordförande läste sin dikt Stjärnan och sångcirkeln sjöng Stilla Natt i stämmor. Elsie Bäcklund Sandberg

H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4

I år fyllde vår avdelning 5 år vilket vi uppmärksammade med att arrangera en (subventionerad) medlemsresa till Åland med kryssningsfartyget Birka Paradise. Ett 40tal medlemmar avreste med buss från Vänersborg den 7 oktober och styrde kosan mot Stockholm. Under resan gjordes uppehåll för fika och lunch. Under färden spelades Bingo och berättades historier. Väl framme i Stockholm klev vi ombord på fartyget som hade dukat upp till en fantastisk middagsbuffé och vi påbörjade resan till Åland genom Stockholms fantastiska skärgård. Mätta och belåtna gavs möjlighet till dans, spel och poolbad med Spa. Under återresan hade fartyget dans, allsång och Bingospel. På kvällen den 8 oktober var vi åter i Vänersborg efter en som jag uppfattade lyckad resa. A Branting Avdelning 118 Vänersborg


FÖLJ VINTERSPORTEN AKTIVT ...FRAMFÖR TV:N

TT

FÄLLA IHOP ATT O

RASA I VIKT MED ATTRACT`S MOTIONSBAND HMT-1030A

Attract´s promenad- och motionsband gör din dagliga motion lättillgänglig, bandet är smidigt men ändå stabilt. Du kan promenera/ jogga/löpträna när du vill, tryggt i hemmet. Bandet tillfredsställer de flesta behov och önskningar. Ung som gammal, den ovane motionären likväl som den flitige löparen. Bandet är lätt att fälla ihop och tar liten plats. Fler än 120.000 nöjda kunder motionerar redan regelbundet på Attract’s promenadband.

CH

TAR LITEN PLATS I HEMMET

T-1030A

Attract Motionsband HM

RIS FANTASTISKT P

2 995:-

SPAR

Ord. pris 3 995:-

A10

350:Frakt tillkommer med

00:-

30 minuters promenad om dagen förlänger livet - häng pa du ocksa Sverige ska bli friskast i världen! Ja, tack jag beställer ......st motionsband till det UNIKA PRISET 2 995:- Ord.pris 3 995:-

Gäller med denna kupong, på www.attract.nu eller via kundtjänst 020-220 220.

ATTRACT HMT-1030A SVART

..........st

..........st 89:-/st

FLOORPROTECTION

Skydda golvet mot onödigt slitage. Produkten innefattar sex specialanpassade underlägg, för placering under motionsbandet. ..........st 89:-/fpk

TT

FÄLLA IHOP ATT O

TAR LITEN PLATS I HEMMET

SILICON SILICONSPRAY Innehållet i sprayflaskan används för att minska friktionen mellan bandet och underliggande yta. Detta förlänger bandets livslängd och minskar ljudnivån.

CH

FÄRGVAL:

FRANKERAS EJ MOTTAGAREN BETALAR PORTOT

Namn ....................................................................................................................................... Adress .......................................................................................................................................

Här & nu utg. 19/2 Projektnr. 345

Postnr .............................................................................. Ort ................................................... Telefon (Gärna mobilnummer för sms-avisering) .................................................................................... Personnummer ..........................................................................................................................

Erbjudandet gäller tom 31/3. Leverans ca. fem arbetsdagar. Faktura 15 dagar faktureringsavgift 39:tillkommer (om du betalar med kontokort på webbshoppen slipper du faktureringsavgiften 39:-). Frakt tillk. med 350:-. Leverans med Posten Hempaket till Din dörr. Vid lantbrevbäring levereras paketet under dagtid. Sedvanlig kreditupplysning sker.

Attract Sweden AB SVARSPOST 204 882 98 858 00 SUNDSVALL

Kontakta oss gärna på kundservice 020-220 220 I info@attract.nu I www.attract.nu


S v e r i g e r u n t | INSÄNDA BIDRAG

Julfest på BRUX Den 6 december hade SKPF i Ö-vik julfest på BRUX – allt enligt traditionen. Efter att Laila Rödin, vår ordförande, hälsat välkommen fick vi det stora nöjet av att lyssna på en åttondeklass från Geneskolan, som under ledning av Karl-Gustav Brodén framförde ett stämningsfullt och väl genomfört Luciauppträdande. När Lucia med tärnor, stjärngossar och tomte lämnat oss var det kören Kommunalstars tur. De underhöll med julvisor under aftonen i två omgångar. De var mycket bra och medryckande som vanligt. Kent Sundbergs tvåmannaorkester spelade och sjöng i flera omgångar bl a en del Elvislåtar, medley på Sven-Ingvarslåtar

och en gammal Gunnar Wiklundklassiker. Laila ledde en allsång (August o Lotta) för att få upp temperaturen i såväl rummet som humöret. Mellan varven sjöngs det allsång på kända julvisor och gamla godingar som orkestern spelade. BRUX jultallrik var som vanligt god och rikligt tilltagen. Vår ordförande inbjöd till spontandans framför podiet till Kent Sundbergs, vilket uppskattades och några par tog genast chansen. Kvällen avslutades med lottdragning på skänkta vinster. Vi hade en mycket trevlig kväll och nästa julfest planeras bli den 12 december 2014. Gudrun Lundblad Avdeling 75

Full fart på dansgolvet blev det när Skellefteåavdelningen bjöd på höstfest.

Avslutning med sen höstfest Som avslutning, på säsongen och verksamheten 2013 samlades medlemmarna i SKPF:s Skellefteåavdelning till en välbesökt och uppskattad höstfest. Mer än hundratalet seniorer kom på fredagskvällen till Norrhammarskolan, i centrala Skellefteå där de bjöds på en god middag som åtföljdes av flera timmars livligt dansande till den populära orkestern Kvarnby. Avdelningen kan se tillbaka på ett år fyllt med en mängd medlemsaktiviteter. Välbesökta medlemsmöten, fulltecknade studiecirklar och mer än dussinet medlemsresor med buss. De fullsatta resorna har gått från Kiruna i nord till vår huvudstad i syd och till Trondheim i västerled. Resorna är så uppskattade att det stundom behövts fyra fullsatta bussar till ett resmål. Ett stort tack till avdelningens alla medlemmar för det år som snart är till ända. Väl mött nästa år! SKPF:s avdelning i Skellefteå är en mycket livaktig Seniorförening För Alla! Lars Norman

22

Kommunalkör under ledning av Ingeborg Strömsén.

Medlemsmöte i avdelning 30 Jämtland Tisdag den 11 december samlades ett 100tal glada Kommunalpensionärer ute på Frösö Strand för årets sista medlemsmöte. Vår ordförande Jorunn Åhlberg hälsade oss alla varmt välkomna. Efter sedvanliga mötesförhandlingar, där vi fick en ekonomisk rapport av kassör Nils Eriksson, med redogörelse för vår ekonomi och pengaplacering. Agneta Andersson informerade om att alla studiecirklar i höst haft utökat deltagarantal – mycket glädjande – och hon tackade samtliga cirkelledare för gott arbete. Jorunn informerade att vi fått nya värdecheckar från Fonus. Den som köper ett begravningsuppdrag och är medlem ska höra av sig till SKPF för att få en check. Efter informationsstunden bjöds på gröt H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4

och god skinkstut där alla lät sig väl smaka. Skön julesång bjöds vi på av vår egen sånggrupp Kommunalpensionärerna. Kören inledde med att sjunga Nu har vi jul här i vårt hus, sen en fin blandning av många glada och kända julsånger. Sist avslutade de med vackra Stilla natt. Som avslutning bjöds på kaffe och pepparkaka samt prisutdelning. Lotteriflickorna hade kvällen till ära dukat upp ett dignande prisbord och här var det många som fick gå fram och hämta sina fina vinster. Avslutningsvis tackar Jorunn och hela styrelsen med att önska alla medlemmar en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År, samt önska alla välkommen åter till nästa års första möte den 14 januari. Britt Wikman


PRENUMERERA PÅ nya LAND! Nu 506 000 läsare

12 nummer + blommig fleecepläd

198:– 12 nr

Värde 324:–

+ ● ● ●

Livet på landet Trädgård & blommor Läckra recept Handarbete & fixa själv

● ● ● ●

Människoöden Kryss & pyssel Djur & natur Fint & antikt

Du får mysig fleecepläd

Rusta dig för kyliga kvällar med den blommiga fleecepläden Grönska från Vinga of Sweden. Koka en kanna te, ta fram favoritboken, svep in dig och bara njut. Design av Maria Söderberg. Storlek 120 x 150 cm. Värde 299 kr.

Svara inom 7 dagar! SPARA 425 kr

Svarskort

JA TACK! Jag vill prenumerera på 12 nr av veckotidningen Land för endast 198 kr (ordinarie pris 324 kr). Svara inom 7 dagar och välj din snabbhetspremie! En mysig fleecepläd (värde 299 kr). Totalt sparar jag 425 kr. Kampanjkod: LND 211908

Välj! 2 extra nummer (värde 54 kr). Totalt sparar jag 180 kr. Kampanjkod: LND 211909

Ditt erbjudande! Värde 12 nr ord pris 324:– + blommig fleecepläd Totalt värde DITT SPECIALPRIS

DU SPARAR

299:– 623:– 198:–

Klipp här!

Frankeras ej. Land betalar portot.

425:–

Namn Adress Postnr E-post Telefon/Mobil

Ort

Erbjudandet gäller t o m den 2014-04-30 och endast nya hushåll i Sverige. Premien levereras till dig inom 5 veckor från det att vi mottagit din betalning. Om premien tar slut i lager ersätts den av annan premie av motsvarande värde. LRF Media AB lagrar kunduppgifter för att kunna fullgöra kundrelationer och lämna förmånliga erbjudanden om egna och andras produkter. Genom att fylla i e-post och mobilnummer ger du LRF Media AB tillåtelse att kontakta dig med förmånliga erbjudanden. För kontroll, rättelse eller anmälan om Tidningarna gesspärr ut avav personuppgifter, kontakta LRF Media AB, Box 78, 685 22 Torsby, tel 08-588 365 13. Tidningen ges ut av

Svarspost 200 782 85 685 22 Torsby

3943

Varsågod!

Läs varje vecka om:

Värde 299:–


försäkringar / Juristen

Utökat skydd i deltagarolycksfallsförsäkringen Passa På!

Efter diskussioner med Folksam har skyddet i deltagarolycksfallsförsäkringen utökats till att också gälla vid akut sjukdom som inträffar under en aktivitet som arrangeras av SKPF. Också icke medlemmar som deltar i en sådan aktivitet omfattas numera av försäkringen. Medföljande till den som drabbas av olycksfall/sjukdom och tvingas uppsöka t ex sjukhus omfattas också de av försäkringen. Gäller vid resa inom Sverige och högst 5000 kronor. Därmed är de som deltar i aktiviteter arrangerade av SKPF skyddade.

Bäddar från 2.990:TITTa IN På VåR NYa hemsida eller i vår butik i Molkom. Nu har vi ännu större sortiment! Ring 0553-411 91 för broschyr MOLKOM Stationsgatan 11 A • 0553-411 91 ÖPPET vard 10-17.30 • lör 10-13 • ullbadden.com

GÅ EN KURS PÅ ÖLAND I SOMMAR!

Fråga juri§ten

Ölands natur och kultur, poesikurs, foto för nybörjare, sjung ut, skulpturkurs, irländska ballader och många fler.

Advokat Peter Zeijersborger besvarar frågor från våra läsare som rör familjejuridik. Han nås på SKPF Här&Nu, Linnégatan 30, 413 04 Göteborg eller info@har&nu.se. Skriv ”Fråga juristen” på kuvertet eller på mejlets ämnesrad. Vi får många frågor till vår juridikspalt och väljer därför att ge svar på de frågor som har störst allmänintresse för våra läsare.

0485 - 56 44 00 olandsfolkhogskola.se

Bostadsrätt

TEMARESOR att njuta av!

Jag undrar vad som gäller vid köp av bostadsrätt. Jag har köpt en bostadsrätt och jag tycker inte att dess skick stämmer med hur den var på visningen. Det finns stora borrhål i köksväggen som inte fans vid visningen. Vid visningen fans det dessutom ett bubbelbadkar som nu är utbytt mot ett vanligt badkar. Vad tycker du jag ska göra. Jag flyttade in för två veckor sedan.

Vi har resor med olika teman inom kultur, historia och mat & dryck. -

Svar: Fel i bostadsrätten regleras i köplagen. Bostadsrätten ska stämma med ert avtal och med de uppgifter och egenskap säljaren uppgivit bostadsrätten skulle ha då han marknadsfört den. Om säljaren bytt ut badkaret bör bostadsrätten anses vara behäftad med fel. Det samma gäller hålen i köksväggen om dessa inte fans vid visningen. En köpare kan i inte hävda att en vara är behäftad med fel om de påstådda felen var möjliga att upptäcka vid köpet. Köparen har nämligen en ganska omfattande undersökningsplikt. Det första du bör göra är att skriva till säljaren och reklamera. Du kan begära att felen avhjälps, prisavdrag och i värsta fall vid väsentliga fel häva köpet. Jag tycker att du i första hand ska be säljaren sätta tillbaka bubbelbadet. Kontrollera även vad det aktuella bubbelbadet kostar och begär ersättning på beloppet samt installationskostnader. Även när det gäller hålen i väggen tycker jag du ska be säljaren åtgärda dessa eller begär prisavdrag med en summa som motsvarar vad det kostar för dig att anlita en hantverkare som fixar till väggen. Lycka till.

24

Kaffeservering Välkomna!

H ä r & N u

Klassiska Amalfi med Capri 28/4, 14/9 Möt våren i Holland 30/4 Italiens Alpsjöar 3/5 Förtrollande Skottland 21/8 Tryffel & vin Piemonte 26/9 Vinskörd i Moseldalen 5/10, 12/10 Spanska Baskien med Guggenheim 2/9 ”Gör ditt eget vin”, vinresa Toscana 14/9 Beställ vår katalog!

0771 14 30 30 - www.wiresor.se

nr

1 – 2 0 1 4


Förhindra fallolyckor!

Ankelsocka med lös resår!

Antihalksocka för vuxna

75:-

49:-

/PAR

/PAR

Mjuk vid krage, halkskyddande stjärnor under foten. Finns i marinblå och grå färg. SÄKERsockan Ankelsockan VID

marin

36 - 39 40 - 44 45 - 48

Sockarna är av högsta kvalitet. 75-80% bomull med polyamid. Strl 36-39, 40-44, 45-48. Frakt ingår i priset. Endast postförskottsavg tillkommer. Vid förskottsbetalning till pg 8 33 33-5 tillkommer ingen avgift.

grå vit

marin beige grå

postförskott förskottsbetalning

svart

Jag beställer från

namn ...............................................................................................................

adress

...............................................................................................................

postnr

Sitter bra uppe utan gummiresår. Handkettlad tåsöm för bästa komfort. Finns i beige, vit, grå, marin, och svart.

postadress

...............................................................................................................

Lockö-Strumpan AB 511 68 Hyssna tel 0320-390 04 fax 0320-392 40

lockostrumpan@swipnet.se www.lockostrumpan.com

Gör även Du som vårt Kungapar, semestra i genuina Mae Phim! Res till Thailands genuina pärla på En – nästan – All inclusive resa

Badparadiset Mae Phim

2014: 24/10, 30/10, 5/11, 11/11, 17/11, 23/11**, 22/12 (16 dgr jul- & nyårsresa) – 2015: 2/1, 14/1, 26/1, 7/2, 13/2, 19/2, 25/2 och 3/3** 14-dagars resa med reseledare, endast 19.985:- (med SKPF:s rabatt), med möjlighet till förlängn. med 6 alt. 12 dgr (*gäller ej 23/11-14 och 3/3-15) för endast 3.600:- resp. 7.200:-/pers. i dbl-rum inkl. middagar. *Resorna 23/11-14 och 3/3-15 finns även som 17-dagarsresa, pristillägg 1.800:-/pers i dblrum. Bangkok Pris en Vad är Mae Phim? Jo, Mae Phim är dast Mae Phim 1 en liten genuin Thailändsk by med 9 . 9 85 /perso n i dub :härliga bad, spännande utflykts(med belrum SKP möjligheter och god mat. Enkelr F:s rabatt) Phuket umstil 2.175:- lägg Mae Phim passar bäst för den som vill uppleva lokalt thailändskt vardagsliv samtidigt R NYHE som man har en avkopplande semester med SKPeFs omed T! 17-da c ga god mat, sköna bad, härlig massage, River rsresor inkl. 2.000:h få K w a B i angko och k intressanta utflykter och vänlig atmosfär. RABATToch 3/23/11-14 ! Pris: 2 3-15! Denna del av Thailand är mest känd för 7 .985:(med SKPF :s rabatt sina långa, vackra och nästan helt folktomma I priset ingår: ) stränder. Det är absolut ingen risk att man ska • Flyg t/r samt transfer flygpl-hotellet trängas med andra eftersom stranden är så lång. • Boende på hotell Princess Här finns inte heller några strandförsäjare och • Rummen till kl. 19.00 avresedagen • Frukost och middagar högljudda barer. Det är inte utan anledning • Tre helkroppsmassage som vårt Kungapar semestrat här liksom • Utfärder (värde ca 2.000 SEK) tusentals seniorer som har semestrat här • Christers och/eller svensktalande tillsammans med oss. lokalguides tjänster • Och sist, men inte minst, all dricks Prisnivå: Tack vare att många thailändare själva tillbringar sina weekends och semestrar under måltider och utfärder. För mer info, reseberättelser här är prisnivån ca 30 % lägre jämfört med m.m. gå in på www.cksresor.se ”charterorterna” i Thailand.

Christer Kullberg

Anmälan helst per Epost: christer@cksresor.se eller 044-20 90 90. OBS! Begränsat antal platser.

Vi skickar gärna en GRATIS KATALOG!

blimo hjälpmedel

Storsäljaren: Blimo Moto Nu ännu starkare med 600W motor

14.995 kr Du sparar 5000 kr Nu erbjuder vi även

- 16 km/h med backväxel. - Räckvidd upp till 40 km. - Laddas direkt i vägguttag

FRI HEMLEVERANS Även kampanjpriser på flera andra modeller: Blimo X-35

Blimo X-90

9.995 kr

19.995 kr

- 7,5 km/h - 250W elmotor - 30 km räckvidd Spara 4000 kr

833 kr/månad*

- 14 km/h - 800W elmotor - 55 km räckvidd Spara 8000 kr

1666 kr/månad*

Trehjuling

Blimo X-50

10.995 kr

14.995 kr

- Med elmotor 250W - 20 km/h - 40 km räckvidd Spara 4000 kr 916 kr/månad*

- 8 km/h - 400W elmotor - 45 km räckvidd Spara 5000 kr

1250 kr/månad*

Blimo X-Moto

Blimo T-30

14.995 kr

8.995 kr

- 20 km/h - 600W elmotor - 55 km räckvidd Spara 7000 kr

1250 kr/månad*

- 6,5 km/h - 250W elmotor - 30 km räckvidd Spara 4000 kr

750 kr/månad*

Kontakta oss309 så 80 skickar vi info@blimo.se en GRATIS PRODUKTKATALOG! Tel: 08-522 Mail: www.blimo.se

* = Gäller vid 12 mån. delbetalning. Uppläggningsavgift 299 kr samt aviavgift 29 kr/betalning tillkommer.

Tel: 08-522 309 80

HärochNuSKPF_20140210_kvartsida98x135_Latitudetravel.indd 1

2014-02-10 11:37:36

Mail: info@blimo.se

www.blimo.se


resor & fritid

Montpellier – en pärla i skuggan av ”fina” Rivieran

Längst ner i södra Frankrike ligger universitetsstaden Montpellier. Den är ofta lite styvmoderligt behandlad eftersom de flesta besökare som vill till Medelhavet föredrar lite mer fashionabla områden längre österut längs kusten. Och just därför är Montpellier och regionen Languedoc-Roussillon en liten pärla att upptäcka. Text: A n d r e a s K a r l s s o n Foto: A n d r e a s K a r l s s o n o c h Th i n k s t o c k

F

rån Place de la Comédie utgår allt. Det stora torget breder ut sig i centrala Montpellier och flyter samman med den gamla stadskärnan, med avenyn som går till tågstationen, och med allén som går förbi Esplanad-parken och ända bort till operan, Corum. På det stenlagda torget skyndar lokalbor fram och tillbaka, studenter är på väg till föreläsningar och en och annan turist strosar förbi i maklig takt. Centrum utgörs av en gammal stadskärna från medeltiden, men vi sparar den till senare och börjar istället med att gå rakt genom shoppingcentrat Polygone, ta rulltrappan ner och komma ut vid det märkliga området som går under benämningen Antigone.

Storslagen arkitektur

En imposant nyklassicism möter oss när vi kommer ut på det första av tre sammanlänkade torg, vilka omgärdas av höga stenbyggnader som vid en första anblick ser ut att vara från antikens Grekland. Men det är de förstås inte, utan byggdes så sent som i slutet av 1970-talet och rymmer till stor del lägenheter som kommunen bestämt ska vara förhållandevis billiga så att även låg- och medelinkomsttagare ska ha råd att bo i de centrala delarna av stan. Känslan i Antigone är en gnutta artificiell, men det är samtidigt ett fascinerande stads-

26

byggnadsprojekt som det inte finns så många av. På området finns en simbassäng som ståtar med olympiska mått – men bara sedan den byggts om, eftersom den ursprungligen råkade göras en meter för kort. I närheten finns också ett bibliotek, som från framsidan ser bunkerlik ut, med få och mycket små fönster. Kommer man däremot runt byggnaden är hela fasaden klädd med panoramafönster. Detta är den norra fasaden, den sida som solen aldrig kommer åt, medan sydsidan alltså är konstruerad för att skydda de värdefulla böckerna därinne från alltför mycket ljus.

Montpellier

FAKTA/resa till Montpellier Flyg: Normalt sett via Paris. Air France är det bolag som har flest flygningar. Ta sig runt: Montpellier har ett utmärkt spårvagnssystem. I den gamla stadskärnan är det däremot promenad som gäller, ibland i backar och på kullersten. Äta: Utbudet är stort. Var som helst i den Centre Historique kan du äta och dricka gott. När: Montpellier har medelhavsklimat, vilket betyder att vintrarna kan vara regniga och ganska kalla, medan högsommaren är oerhört varm. Vår eller tidig höst är bra tider om man vill kunna njuta av vistelsen. H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4

Stort utbud för hungriga

Vi vandrar tillbaka mot stan, genom shoppingscentrat och över Place del la Comédie. Här börjar den medeltida stadskärnan, med sina vindlande gator och gränder; kallad Centre Historique av lokalbefolkningen. Här är det charmigt att gå vilse med flit och ta eftermiddagen som den kommer. När man är sugen på ett mellanmål finns en uppsjö boulangerier, brödbutiker, som säljer croissanter, briocher och andra franska specialiteter. När man sedan blir hungrig på riktigt så finns ett nästan oändligt utbud av restauranger i alla prisklasser, från billiga crèpe-vagnar till finkrogar med vita dukar. På sant medelhavsmanér så äter Montpellierborna sen middag – eftersom man har siesta mitt på dagen och sedan jobbar en god


resor & fritid

Jardin du Peyrou i Montpellier.

Modern arkitektur i Montpellier.

Antigone Hotel de Region.

Cité de Carcassonne med sin medeltidsbebyggelse.

De gamla stadsdelarna är en dröm för flanörer.

Place Saint Roche i Montpelliers gamla stadskärna. H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4

27


resor & fritid

Arenan i Nîmes.

Dooms Alley i Carcassonne.

bit in på kvällen. Timmarna innan det är dags att sätta sig till bords samlas många på barer och uteserveringar för att umgås med sina vänner och ta ett glas tillsammans. Så vi gör dem sällskap, på torget längs Rue de la Loge, och beställer en pastis – anisbrännvinet som blandas ut med vatten och som i måttlig mängd utgör en utmärkt aptitretare. Eller pastis, förresten… En fransman förklarar för mig att det bara är turister som beställer en ”pastis”. Fransmännen talar istället om vilken sort de vill ha; en ”ricard” eller en ”51”. Å andra sidan är det tillräckligt med utlänningar i Montpellier för att servitörerna inte ska reagera på om man beter sig lite konstigt. Anledningen är att Montpellier är en stor studentstad, med ett universitet som har ett högt internationellt anseende. Dessutom är Montpellier populärt bland såväl unga som gamla som vill lära sig franska. Runtom i stan finns ett antal erkända utbildningsinstitut och även om de flesta befolkas av ungdomar, så har några av dem särskilda kurser för lite mer mogna studenter.

Underskattad region

Montpellier är huvudstad i regionen Languedoc-Roussillon, en region som hamnat lite i skymundan av betydligt mer kända Provence och som av många förknippas mest med vin av inte nödvändigtvis högsta kvalitet. Men ska man vara ärlig så är det ganska orättvist; både att välja bort Languedoc-Roussillon till

28

Romerska akvedukten i Pont du gard.

”För den utflyktssugne så är Montpellier en utmärkt utgångspunkt för turer runtom i regionen. Nîmes och Toulouse är lite större städer som är värda ett besök, men högst på listan hamnar nog lilla Carcassonne, någon dryg timme med tåget från Montpellier” H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4

Bron i Toulouse.

förmån för Provence och att avfärda regionens viner som halvbra. Vad gäller vinerna så finns det alldeles utmärkta viner från Languedoc, men de som i första hand importeras till Sverige är mycket riktigt av de lite billigare och enklare slaget. Vinentusiaster bör därför passa på att bilda sig en egen uppfattning.

Carcassonne en sagostad

För den utflyktssugne så är Montpellier en utmärkt utgångspunkt för turer runtom i regionen. Nîmes och Toulouse är lite större städer som är värda ett besök, men högst på listan hamnar nog lilla Carcassonne, någon dryg timme med tåget från Montpellier. På håll känns det som om man närmar sig en sagostad, med den medeltida borgen som tronar på klippan. Från stationen är det en stunds promenad upp till befästningen och den gamla staden innanför ringmuren. Orkar man inte gå så finns det ett litet rundturståg som hjälper till med transporten. Själva den befästa staden har anor från medeltiden och har byggts till och byggts om genom århundradena. Det är ett mäktigt byggnadsverk och om man vill lära sig mer så finns ett litet museum innanför murarna. Där finns också smala gränder och fullt med små restauranger, varav många serverar den lokala specialiteten cassoulet, som är en stuvning med vita bönor, korv och confiterad anka. Låt oss sammanfatta den rätten med ett ord: mättande.


Som

å as p

vis

TV!

Annons

Kroppen fungerar som den ska! Unni Berglund Evensen, VitaePro-kund

Unni Berglund Evensen är en kvinna med många järn i elden. För att upprätthålla sin aktiva livsstil tar hon VitaePro varje dag. Unni är 48 år och med åldern började hon känna att kroppen inte var lika följsam som tidigare, hon blev i perioder alltmer stel och osmidig. Då blev Unni rekommenderad VitaePro av en väninna. – När min väninna berättade om sina positiva erfarenheter bestämde jag mig för att prova. Nu har jag ätit VitaePro i över tre år och är jättenöjd. Unni och hennes man Widar har en stor umgängeskrets och bjuder ofta hem vänner till gården. – Jag vet inget bättre än god mat, goda vänner, bra musik och lite härlig dans, säger Unni med ett leende. Unni älskar att dansa linedance och är väldigt glad över att kunna behålla smidighet och spänst. – Det gör att jag har överskott till att vara aktiv, så att jag kan njuta av vad livet har att erbjuda.

Unni och Widar lev er ett aktivt liv och tar Vit aePro varje dag.

– Jag har till och med kvar det där lilla extra överskottet i vardagen, så VitaePro fungerar väldigt bra för mig! – Genom att äta VitaePro varje dag som en del av en sund kost kan jag bevara smidigheten i kroppen och känna att orken finns på plats i vardagen.

VitaePro® innehåller ingredienserna: Astaxanthin, lutein, omega 3, zeaxanthin, vitamin C, D och E.

MUSKELFUNKTION

D-vitamin bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.

BROSK

C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för normal broskfunktion.

MINSKAR TRÖTTHET

C-vitamin bidrar till att minska trötthet och utmattning.

HJÄRTAT

DHA bidrar till hjärtats normala funktion*

1/2 PRIS- 2EmTån!* 149 kr

*Gynnsam effekt på hjärta erhålls vid intag av 250 mg DHA dagligen.

Stig Strand, världscupsegrare i slalom

BESTÄLL HÄR! SMS: Skriv LIV 20, sänd till 72100 Du betalar endast eventuell operatörsavgift

Ring 0771 – 21 07 00 Du betalar endast lokalsamtal

Ja tack! Jag vill beställa VitaePro® för halva priset för endast 149 kr. Jag får nästa leverans till medlemspris 299 kr för 2 månader direkt hem i brevlådan. Ingen bindnings- eller uppsägningstid. Erbjudandet gäller endast nya kunder. *Porto på 39 kr tillkommer.

TEL:

VitaeLab_Här_och_Nü_nr1_pb1902_210x280_sn.indd 1

Frankeras ej. VitaeLab AB betalar portot

VitaeLab AB

POSTNUMMER OCH ORT:

Medlem i branschorganisationen Svensk Egenvård Medlem i branschorganisationen Svensk Egenvård

www.vitaelab.se

TEXTA TYDLIGT

NAMN: ADRESS:

VitaeLab AB Norra Drottninggatan 5-7, 451 31 Uddevalla Postadress: VitaeLab AB , Box 526, 451 21 Uddevalla VitaeLab AB www.vitaelab.se Västgötavägen 30, 451 34 Uddevalla | www.vitaelab.se | Mån–fre: 8:30-16:30 Kundservice tel: 0771-21 07 008:30-16:30 Kundservice tlf: 0771-21 07 00 | Mån–fre:

Beställ online på:

Svarspost 20516456 45120 Uddevalla

UNDERSKRIFT:

E-POST: (För person under 18 år behövs målsmans underskrift)

20

Dina konsumenträttigheter skyddas av Distans- och hemförsäljningslagen. Med förbehåll för eventuella prisjusteringar.

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4

1/20/2014 11:48:39 AM

29


I n s ä n d a r e / d e b a tt här&nu granskar

här&nu granskar

här&nu granskar

här&nu granskar

här&nu granskar här&nu granskar

HÄR & NU

ring Utan invanD GRANSKAR stannar sverige

HÄR & NU GRANSKAR

Artikelserie, del 2 av 3

Vi lever i en värld som blir allt mer öppen och rörlig. Gränser och nationaliteter håller på att lösas upp och människor flyttar fram och tillbaka över jorden. I tre artiklar skall vi på Här&Nu titta närmare på migrationen och dess betydelse för Sverige. I detta nummer pratar vi med Christer Zettergren på Migrationsverket om flyktingsituationen och varför flyktingar väljer att komma till Sverige?

1 av 3

D

et finns en gammal föreställning om invandring, en föreställning som gör gällande att invandring är ett problem, något betungande. Inget kan vara mer fel. För Sveriges del har invandringen under de senaste decennierna varit en livsnödvändig injektion. Utan invandringen hade stora delar av det svenska samhället inte fungerat så bra som det gör i dag. Siffrorna talar sitt tydliga språk: Mer än var fjärde lä-

vandringen.

kare är född utanför Sverige, nästan var femte undersköterska har utländsk bakgrund och bland Sveriges busschaufförer är var fjärde född utanför Europa. Framför allt är den svenska offentliga vården och omsorgen helt beroende av människor med utländsk

bakgrund. En enkät med några stora och några mindre kommuner och landsting som Här&Nu genomfört visar att många personalansvariga ser invandringen som en förutsättning för en fungerande offentlig sektor. – Vård och omsorg skulle inte fungera utan kompetenta utrikesfödda medarbetare, svarar till exempel Ilona Holmgren, utrednings- och utvecklingssekreterare i Malmö stad, på frågan

12

H ä r & N U

N r

4 – 2 0 1 3

kommun: – Utrikesfödda betyder mycket eftersom vi har rekryteringssvårigheter av alla personalkategorier. De bidrar tillsamman med övriga till att vården går runt.

12

B

Men det handlar inte bara om vården. Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att antalet förvärvsarbetande ökade med 205 000 personer mellan år 2001 och 2010. Av dessa var drygt 140 000 utrikes födda. Invandrarkvinnor sökte och fick drygt hälften av närmare 40 000 nya vård- och omsorgsjobb. Bland städarna gick 70 procent av de nya jobben till utrikes födda och bland lä-

karna är motsvarande andel 30 procent. En nyckelgrupp på den svenska arbetsmarknaden är dataspecialister. Enligt Migrationsverket invandrade förra året 3200 dataspecialister och året dessförinnan närmare 2800. Befolkningsstatistik släpar alltid efter. Men 2010 var 41 procent av bagarna i Sverige, 34 procent av hotell- och kontorsstä-

13

4 – 2 0 1 3

H ä r & N u

N r

– Det är ungefär 30 000 kronor dyrare

5 – 2 0 1 3

TexT Mattias Hagberg

Vi vet att tidigare generationer av invandrare i hög utsträckning har byggt den svenska kulturen och företagsamheten.

TexT Mattias Hagberg

ilderna talar sitt tydliga språk. Längs vägarna genom norra Syrien mot den Turkiska gränsen vandrar familjerna på flykt. FN räknar med att så många som två miljoner människor har flytt från det brutala inbördeskriget i Syrien. Många av dem har tagit sig till fots över gränsen till Turkiet. Migrationsverket räknar med att ungefär 11 000 personer från Syrien kommer att söka asyl i Sverige under detta år. Men att siffran kommer att stiga rejält under nästa år. – Vi kan se hur de nya och tuffa gränskontrollerna längs gränsen mellan Turkiet och Grekland har stoppat flödet av flyktingar in i Europa. Grekerna har byggt ett staket mot Turkiet och posterat ut 1800 poliser som bevakar gränsen. Det säger Christer Zettergren, chef för omvärldsenheten på Migrationsverket, och tillägger: – Men redan nästa år bedömer vi att antalet syriska flyktingar kommer att öka. Då har man hittat nya vägar att ta sig till Europa och Sverige. Han berättar att många som tagit sig till Sverige från Syrien med hjälp av smugglare uppger att det kostat dem ungefär 100 000 kronor.

Många verksamheter skulle stå stilla

N r

H ä r & N U

Det finns i dag över tvåhundra miljoner migranter i världen. Det är mer än tre gånger så många som för femtio år sedan. Och inget talar för att migrationen kommer att minska, snarare tvärtom. Frågan är hur vi skall se på det förhållandet?

Just nu kommer det många flyktingar till ekonomisk oro i Sydeuropa och politiskt Sverige. Kriget i Syrien, förtryck i Eritrea är några förklaringar. Men varför söker sig dessa rige, en liten och kall avkrok i utkanten människor just till Sveav Europa?

om vården och omsorgen skulle fungera utan utrikesfödda. Samma svar lämnar Ulla-Lena Larsson, vård- och omsorgschef i Torsby

”Man får aldrig glömma varför människor lämnar sina hemländer”

”Hur lite invandring klarar Sverige av?”

”Sverige är ett bra land att komma till”

TexT Mattias Hagberg

öpsom blir allt mer Vi lever i en värld och nationalipen och rörlig. Gränser lösas upp och mänteter håller på att och tillbaka över niskor flyttar fram skall vi på Här&Nu jorden. I tre artiklar dess migrationen och titta närmare på Vi börjar med inbetydelse för Sverige.

3 av 3

som blir alltVi lever i en värld rörlig. Gränser och mer öppen och på att lösas upp nationaliteter håller fram och tilloch människor flyttar vi I tre artiklar har baka över jorden. närmare på migrapå Här&Nu titta för Sverige. tionen och dess betydelse Detta är sista delen.

Stora delar av det svenska samhället är beroende av människor födda i utlandet. Utan invandring hade exempelvis vården och omsorgen inte fungerat som den skall. Nästan var femte undersköterska har utländsk bakgrund.

HÄR & NU GRANSKAR Artikelserie, del

Artikelserie, del

än att ta sig till Tyskland. H ä r & N u

Det ger en fingervisning om att många faktiskt vill ta sig till Sverige.

”Sverige är generöst”

Christer Zettergren är noga med att påpeka att Sverige tar emot många flyktingar jämfört med en del andra länder i vår närhet, men att den största bördan just nu ligger på Syriens grannländer, som Turkiet och Jordanien. Han är också noga med att påpeka att man aldrig får glömma varför människor lämnar sina hemländer. – Det handlar sällan om att människor går och drömmer om att komma till Sverige. Istället handlar det om att situationen i ens hemland är ohållbar, som i Syrien just nu. Men med det sagt kan man ju fundera på varför många vill till Sverige just nu. Han säger att Migrationsverket i sina analyser brukar dela upp frågan i några olika delar. Vilka skäl har människor att lämna sitt hem? Vilka möjligheter har de? Och, vad är det som drar i mottagarlandet? – Vi kan se att Sverige uppfattas som ett stabilt land såväl politiskt som ekonomiskt. Här är tryggt och vi har en stabil social välfärd. Därför är Sverige ett uppskattat land, säger han och fortsätter: N r

5 – 2 0 1 3

12

D

et har gått ett år sedan Centerpartiet presente­ rade sitt utkast till ett nytt idéprogram, ett utkast som genast skapade rubriker. Bland annat ville gruppen bakom utkastet att Sverige skulle öppna sina gränser fullständigt. Invandringen skulle med

andra ord bli fri. Men det som var tänkt som en brandfackla i debatten kring in­ vandring blev något helt annat. Förslaget sågades i media, och idéprogrammet fick snabbt en mer konventionell form. Fri rörlig­ het var uppenbarligen en alltför känslig fråga. Den gick inte ens att diskutera – trots att migration är en av vår tids riktigt stora

framtidsfrågor. Den här hösten har det blivit smärtsamt tydligt vilken brännan­ de fråga migrationen faktiskt är. Bara på Medelhavet har hund­ ratals människor mist sina liv på vägen till Europa. Katastrofen utanför den italienska ön Lampedusa, med över tvåhundra båt­ flyktingar som drunknade, kommer för alltid vara inskriven i den

Europeiska unionens historia. Ingen vet exakt hur många som dör när de försöker ta sig till Europa. Men FN organet UNHCR:s försiktiga uppskattningar pek­ ar på att åtminstone fyra till fem människor omkommer varje dygn, året runt.

H ä R & N U

N R

H ä R & N U

6 – 2 0 1 3

EU skapades för att murar skulle rivas. Förhoppningen var att kontinenten skulle bli en öppen zon där rörligheten var fri. Men samtidigt som Europa öppnat sina gränser internt har unionen slutit sig mot omvärlden. De flesta migrationsexperter talar idag om Europa som en fästning, som ett fort, med hård yttre kontroll. Utvecklingen är på många sätt märklig. Den bygger på före­ ställningen att viss migration är bra medan annan är dålig. Fri rörlighet inom EU är enligt detta sätt att tänka positiv. Fri rörlig­ het till unionen är negativt. Men det mesta talar för att det är en felaktig slutsats.

Berikande

Enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP är migration huvudsakligen berikande. Europa och Sverige borde därför öppna sina gränser och låta fler människor komma hit. Det är nämligen bra för såväl oss som för alla de människor som vill hitta ett nytt och bättre liv

i en annan del av världen. De flesta bedömare är i dag överens om att migration är ett all­ mänmänskligt fenomen. Människor har alltid flyttat. Det går till och med att hävda att migration är den viktigaste berättelsen om vår art. Från urhemmet i Afrika har vi spritt oss över världen. Människan har ständigt varit i rörelse, på jakt efter ett bättre och tryggare liv.

N R

6 – 2 0 1 3

13

13

Ur Här & Nu:s artikelserie om invandringen.

Sverige behöver invandring Det är med stigande oro som vi ser hur främlingsrädslan och motståndet mot människor från andra länder ökar. Vi som är medlemmar i SKPF har, många av oss, arbetat med vård, omsorg och service. Vi vet hur det skulle se ut i vårt samhälle idag om vi inte hade haft våra arbetskamrater som kommer från stora delar av världen. Hur många buss-och spårvagnsturer tror ni skulle bli körda? Hur många hemtjänsttimmar skulle bli utförda? Hur många läkarbesök skulle bli av? Vi får inte tro på dom som säger att vi skulle klara oss utan invandring och att vi skulle få mer pengar över till vård och omsorg, risken är att vi inte skulle ha någon vård och omsorg.

Hej Barbro! Jag har ingen annan uppfattning än du när det gäller det framtida arbetskraftbehovet och det är inte bara vård och omsorg som kommer att ha stora rekryteringsbehov. Man kan nästan dagligen läsa om hur olika branscher gör beräkningar av hur många man behöver anställa. Jag brukar fråga: ”Var hittar man alla dessa personer som behöver anställas, och har de rätt utbildning?” När det gäller personer från andra länder måste ett anständigt mottagande ske, bättre än i dag. Sedan är min uppfattning att de som arbetar i Sverige ska omfattas av svenska lagar och avtal samt ha de rättigheter och skyldigheter som gäller för alla. Ordning och reda, sa visst någon.

Barbro Mattson

Ordförande avdelning 36 Norrköping

-”IBS, förstoppning eller diarré?”

Sam Sandberg

HUSK hjälper effektivt din mage!

Diarrè och/eller förstoppning vid IBS

√ Förstoppning / trög mage √ Hemorrojder

eller där mjuk avföring är önskvärd

√ Kolesterolsänkande

Behandling bör ske i samråd med läkare

Finns i Hälsob din uti och på k Apotek !

Kan användas vid gravididet och amning 100 % psyllium, inga tillsatser

HUSK® Lindroos är ett växtbaserat läkemedel som består av ljust indiskt ispagulafröskal, som innehåller 85% fibrer. För mer information läs produktens bipacksedel.

Gilla oss på

facebook

www.lindrooshalsa.se • 019-331510 Lindroos Hälsa

VAR 17:E

MINUT STROKE I SVERIGE!

SÅ OFTA FÅR NÅGON

Bli Medlem och få information, råd och stöd, gemenskap samt möjlighet att delta i olika aktiviteter. Vill du veta mer: www.strokeforbundet.se STROKE-Riksförbundet Tel: 08-721 88 20

30

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4

Växtbaserat läkemedel MT nr 27142

√ IBS, irriterad tjocktarm


Ett seniorboende med många möjligheter Bonum seniorboende är inte bara lägenheter att bo i, utan hem att leva i. Vi tycker att ett hem ska göra mer än bara fylla dina behov. Det ska också uppfylla dina önskningar. Därför bygger vi inte bara moderna och funktionella lägenheter, utan skapar hem med trivsel och gemenskap. För att kunna skapa ett boende med många möjligheter har vi intervjuat, lyssnat och diskuterat med hundratals personer i olika åldrar runt om i landet. Med den kunskapen bygger vi nu seniorboenden där du kan bo bra – idag och i många decennier framåt. I ett Bonumhus får du en modern, ljus och lättskött bostad med hög

standard, i ett hus som fungerar och där du får tillgång till en Bonumvärd som hjälper till med service och tjänster när du så önskar. Ett Bonumhus innebär också möjligheter till gemenskap med goda grannar, släkt och vänner. Skötsel av fastigheten, och förvaltning, det står vi för.

Bonum är Riksbyggens varumärke och organisation för seniorboende. Fyll i kupongen och skicka den till oss om du vill veta mer om något av våra projekt. Du kan lägga den direkt i postlådan.

Bonum har pågående projekt på följande platser. Jag vill veta mer om Bonum i: Limhamn, Malmö

Dalby, Lund

Vilbergen, Norrköping

Kungsängen, Uppsala

Håkanstorp, Malmö

Kullavägen, Helsingborg

Gustavsberg, Värmdö

Täby centrum, Täby

Gyllins trädgård, Malmö

Tuve, Göteborg

Bromma, Stockholm

Jakobsberg, Järfälla

Hjärup, Staffanstorp

Munkebäck, Göteborg

Viksjö, Järfälla

Kålgården, Jönköping

Åkarp, Burlöv

Södergården, Uddevalla

Kapellgärdsallén, Uppsala

Kongahälla, Kungälv

Namn: .........................................................................................................................................................

Ragvaldsbo, Sigtuna

Adress: .......................................................................................................................................................

Annan ort:

Postnr: ................................................... Ort: ...........................................................................................

........................................

PORTO BETALT

Bonum SVARSPOST 20545803 110 00 Stockholm

E-post: ........................................................................................................................................................ Om du inte vill klippa sönder tidningen kan du läsa mer på www.bonumseniorboende.se, ringa 08-698 42 50, eller beställa information på www.bonumseniorboende.se/kupong

Försäljning pågår Planeras

Här&Nu 1-14


po r t r ä tt e t

Fakta | Ingvar Kjellson

FAKTA: Meta Velander

Född: Den 20 maj 1923 i Kärna socken, Östergötland. Bakgrund: Dramatens elevskola 1946-1949. Därefter jobb på Uppsala stadsteater, TV-ensemblen, Stockholms stadsteater och Dramaten.

Född: Den 13 augusti 1924 i Stockholm Bakgrund: Dramatens Elevskola 1947-50. Började på Uppsala stadsteater. Anställd på Stockholms stadsteater sedan 1960.

32

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4


po r t r ä tt e t

”Det vände vid åttio” Meta Velander och Ingvar Kjellson om livet i rampljuset I nästan sjuttio år har de varit en given del av svensk teater. Nu funderar Ingvar Kjellson på att lägga av. Men hans fru, Meta Velander, tänker fortsätta. – Det finns inget bättra än att stå på scen, säger hon. Text: M atti as Hagberg Foto: Mattias Hagberg

F

örsta gången Meta Velander och Ingvar Kjellson stod på en scen tillsammans gick de fortfarande i skolan. Det var 1943 och de båda medverkade i en revy. – Men jag hade spanat in Kjellson redan 1939, säger Meta Velander och skrattar. Min bästa kompis hade berättat om honom. Och vi tyckte han var så söt. De träffades några gånger i början av fyrtiotalet, framför allt i olika teatersammanhang, men det var först 1943 som det blev allvar. – Det tog skruv efter en fest. Vi hade liksom vuxit ihop. Och jag vet att jag tänkte att det här är på allvar. Det var något med henne som stämde, säger Ingvar Kjellsson. Sedan dess har de varit ett par. Nu sitter vi i deras kök i radhuset i Djursholm utanför Stockholm. Här har de bott sedan 1959. På bordet står bullar, kaffe och en stor ros i en vas och de båda sitter tillbakalutade och berättar om hur de tidigt drogs in i teaterns magiska värld. – För mig fanns det egentligen inget alternativ, säger Ingvar Kjellson. Det var meningen att jag skulle bli ingenjör som min pappa. Men jag hade ingen talang för det. Teater däremot, det var min grej. Jag har aldrig ångrat att jag valde teatern.

– Men mina föräldrar stöttade mig alltid och var mycket positiva till teatern. Efter att jag kom in på Dramatens elevskola 1947 var det aldrig någon tvekan om vad jag skulle göra, säger hon och fortsätter: – Jag ville bara teater. Det har alltid varit en stark lockelse. Jag vet egentligen inte riktigt vad det är. Men känslan finns fortfarande kvar. Jag vill gärna ha något på gång. Då mår jag som bäst. Och Ingvar Kjellson nickar och fyller i: – Ja, vi har haft en jävla tur som har fått hålla på. Vi var helt enkelt födda vid rätt tillfälle. När vi gick ut från Dramatens elevskola fanns det en stor efterfrågan på skådespelare. Många städer startade stadsteatrar vid den tiden. Vi kunde nästan välja var vi skulle jobba.

”Vi har haft en jävla tur som har fått hålla på. Vi var helt enkelt födda vid rätt tillfälle”

”En stark lockelse”

Även för Meta Velander kändes teatern tidigt som den enda möjliga vägen, även om hennes mamma övertygade henne om att hon behövde ett ”riktigt” jobb. Innan hon kom in på teaterskolan hann hon utbilda sig till maskinskriverska och hon hann jobba några månader på Lantbruksstyrelsen. H ä r & N u

Lärde sig yrket på scenen

Det slutade med att båda började jobba på Uppsala stadsteater och där blev de kvar fram till slutet av femtiotalet. – Det var en bra skola. Det är när man står på scen som man lär sig yrket. I Uppsala hade vi en ny premiär i månaden. Så det var full fart, säger Ingvar Kjellson. Efter Uppsala blev det Stockholms stadsteater för Meta Velander och den nystartade TV-teatern för Ingvar Kjellson. Där kom han att ingå i den fasta ensemblen, med premiärer var och varannan vecka. Ett jobb som gjorde honom till ”Kjellson” med hela svenska folket. – Jag var väldigt tveksam först. Teve var nytt och jag var rädd att mitt ansikte skulle bli utslitet. Jag var helt enkelt orolig att folk skulle tröttna på mig och att jag skulle få svårt att få roller. Det blev precis tvärtom. Ingvar Kjellsson kom att personifiera TVteatern, och med trettio roller blev han ett givet inslag i många

nr

1 – 2 0 1 4

33


po r t r ä tt e t svenskars medvetande. ”Ikväll Ingvar Kjellson” blev ett talesätt hos tittarna. – Det tog proportioner som jag tycker var lite skrämmande. TV hade ett sånt genomslag. Plötslig nämndes jag bland de stora svenska skådespelarna, bara för att folk kände igen mig. – Men, du gjorde fantastiska roller på TV-teatern, säger Meta Velander och tittar varmt på sin make. Och han hummar lite blygt och säger: – Ja, jo, det kan inte jag avgöra. Men läskigt var det. Efter TV-ensemblen blev det Dramaten för Ingvar Kjellson, medan Meta Velander jobbade vidare på Stockholms stadsteater.

Lagom galna

Bläddrar man i parets meritlista häpnar man över hur mycket de gjort. Listan av pjäser, teveserier och filmer upptar flera sidor. Vad minns de bäst? – För mig är det rollen som Abby i pjäsen Arsenik och gamla spetsar. Det är en komedi som handlar om några gamla tanter som tar livet av en massa karlar. Det var en rolig roll. Jag gillar komedier. Jag passade perfekt för den där rollen. Och Ingvar Kjellson: – Jag måste säga Mon Cousin i TVserien Hedebyborna. Den passade mig. Jag kände redan i första tagningen att det var självklart hur jag skulle gestalta den rollen.

alltid varit lustfyllt, men att det ibland varit tufft. Han säger att uppsättningen av Lars Noréns Natten är dagens mor på Dramaten 1983 till 84 var en tuff utmaning. – Vi spelade i två år. Det var jobbigt. Den pjäsen krävde så mycket. Det var psykiskt påfrestande. Varför? – Det var en tung pjäs. Att behöva kliva ner i förnedringen varje kväll. Jag brukar klara av att ha en hälsosam distans till det jag gör, men det gick inte med den här pjäsen. Det är väl ett tecken på Lars Noréns genialitet. Det gick inte att fuska undan en enda replik. Allt behövde komma inifrån. – Ja, då var du trött på kvällarna när du kom hem, säger Meta Velander. – Ja, aldrig mer Lars Norén sa jag då, och det har jag hållit.

”Jag slutade ett tag när jag fyllde 67 och pensionerades från Stadsteatern. Det var några jobbiga år”

Lustfyllt men tufft

Jag påpekar att båda valt excentriska roller – karaktärer på gränsen till galenskap. Meta Velander skrattar. – Ja, man är väl lite lagom galen. Och Ingvar Kjellson skjuter in: – I de där rollerna får leklusten fritt spelrum. Man får inte glömma att teater är lek, att det är på skoj. Fast med djup också. Han blir allvarlig. Påpekar att jobbet som skådespelare nästan

Premiärskräck

Jag frågar Meta Velander om hon känt likadant någon gång och hon svarar blixtsnabbt: – Varje premiär. Dagarna innan är skräckfyllda. Det har aldrig riktigt gått över. Men direkt efter premiären är det bara roligt. Då vill jag aldrig sluta. Senare i år fyller hon 90, men hon har inga planer på att lägga av. – Jag slutade ett tag när jag fyllde 67 och pensionerades från Stadsteatern. Det var några jobbiga år. Men sen vände det och jag började få roller igen. Jag brukar säga lite skämtsamt att det vände vid 80. Det är inte så många kvinnor i min ålder som håller på. Jag vill gärna fortsätta. Nu skulle det vara roligt med en lite utmanande roll.

Har gjort allt han velat

Ingvar Kjellson känner sig däremot färdig. Han säger att han gjort alla roller han velat och att han dessutom börjar bli lite trött. Och till alla som har teaterdrömmar säger han med glimten i ögat: – Välj något annat! Teatern kommer att ta dig med hull och hår.

ULL I SÄNGEN

SVENSKTILLVERKAD & MILJÖTESTAD

Sömnproblem, stelhet eller värk i kroppen? När du sover gott kommer kropp och själ till ro, och du vaknar utvilad och full av energi. 20 års erfarenhet. Jämför våra priser innan du betalar onödigt mycket på buss-/charterresa. Import från tillverkaren av tyska sängprodukter i finaste merino-, kashmir- och kamelull. Även magnet- och örtprodukter.

Högsta kvalitet Pensionärsrabatter Räntefri delbet.

Nu även tryckavlastande madrasser! Ring för information och broschyr. 0583-400 61 • www.mavalprodukter.se

34

H ä r & N u

halkskydd • ice-spikes • jääkengät

VAR RÄDD OM DIG I HALKAN! Yngsjöbrodden AB 0430 25400 info@yngsjobrodden.com www.yngsjobrodden.com nr

1 – 2 0 1 4

Säljs på ApoteketN y tt f r å n f ö r b u n d e t

Sänkta pensioner slutar med litet plus Som vid varje årsskifte så räknas pensionerna om. I år blir det dystrare än vanligt, då pensionerna sjunker för de flesta pensionärer De allmänna pensionerna – tilläggs- och inkomstpensionen – sjunker med 2,7 procent. Anledningen till detta är främst den så kallade bromsen, som slår till igen. När det gäller premiepensionen är den genomsnittliga höjningen ca 18 procent. Då premiepensionen är så liten ger höjningen inget stort tillskott – ca 50 kr i månaden i genomsnitt. Även garantipensionen sjunker om än mycket lite med 0,2 procent. Det beror på att prisbasbeloppet sjunker med samma summa. De som får kommunal tjänstepension – eller kompletteringspension – enligt det äldre pensionsavtalet PA-KL (anställda, som är födda 1937 eller tidigare eller som avgått före år 1998) får räkna med en sänkning av kompletteringspensionen. Sänkningen är i

genomsnitt för alla 3 – 4 procent men varierar starkt mellan olika pensionstagare ända upp till 10 procent, varför det är svårt att ange ett mera bestämt genomsnittsvärde. Andra kommunalanställda, som får kommunal tjänstepension enligt nyare avtal, kan räkna med en liten sänkning av tjänstepensionen med runt 0,2 procent. Denna sänkning är den vanligaste utvecklingen av de flesta tjänstepensioner på arbetsmarknaden. Regeringen och riksdagen har beslutat om en skattelindring för alla över 65 år med pensionsinkomst. Skattelindringen innebär att minskningen av pensionen dämpas. Det innebär bl.a. att ingen pensionär, som har bostadstillägg, får sänkta pensionsinkomster efter skatt. Även garantipensionärer och pensionärer med lägre pensionsinkomster upp till ca 11 000 kr i månaden får upp till 30 kr mer i pensionsinkomster efter skatt medan de pensionärer med högre pensionsinkomster får räkna med i snitt 140 kr i månaden mindre efter skatt.

Exempel på skillnaden i pensionsinkomster år 2013 och 2014 I exemplen ingår BTP (BostadsTillägg för Pensionärer) med maximalt belopp, vilket innebär att i alla exempel blir den disponibla inkomsten större år 2014 än 2013. (Skatten är i alla exempel 31,60) År 2013 2014 Pension/mån 9 000 8 892 Skatt 1 477 1 343 Netto 7 523 7 549 + 26 BTP 4 399 4 455 Disponibel inkomst 11 922 12 004 + 82

2013 11 000 2 038 8 962 3 159 12 121

2014 2013 2014 10 765 13 000 12 649 1 864 2 602 2 391 8 901 - 61 10 398 10 258 - 140 3 294 1 919 2 126 12 195 + 74 12 317 12 384 + 67

Fallolyckor drabbar många äldre Nästan hälften av alla fallolyckor som drabbar gångtrafikanter sker under januari – februari. Under 2012 blev cirka 3600 personer allvarligt skadade efter att ha fallit omkull på våra vägar. Och äldre är överrepresenterade. Därför: Genom att använda bra och testade broddar (CS-märkta) kan vi undvika åtminstone en del av dessa olyckor.

Även om det då och då redovisas missförhållanden inom äldreomsorgen, så är vården och omsorgen om äldre bra i Sverige. De missförhållanden som redovisas då och då i media måste givetvis rättas till. I två nyligen presenterade undersökningar; en nationell och en internationell, presenteras positiva siffror om äldreomsorgen. I den internationella har det gjorts en jämförelse mellan ett flertal länder och där hamnar Sverige i topp när alla delresultat läggs samman. I den nationella undersökningen (Socialstyrelsen 2013) har närmare 140 000 äldre svarat på en enkät om vad de tycker om äldreomsorgen. 90 procent av de som svarat och har hemtjänst är nöjda eller mycket nöjda med hemtjänsten. För de som bor i särskilda boenden är motsvarande siffra omkring 80 procent. Sedan föregående undersökning har flera av de faktorer som påverkar omsorgen förbättrats. Ett område som inte får samma höga betyg är äldreomsorgens sociala innehåll. Ensamhet och begränsade möjligheter att vistas ute får inte lika höga betyg. Det tyder på, tycker jag, något vi ofta pekar på från förbundet, att antalet anställda närmast den som tar emot omsorg inte är tillräckligt. Det blir då särskilt bekymmersamt när det finns undersökningar som visar på att så många som en av fem tror att de inte arbetar kvar inom äldreomsorgen om tre år. Orsaken uppges vara arbetsvillkoren. Med tanke på behov av nyanställningar och kompetenshöjningar i framtiden borde ansvariga politiker ha något att fundera på. Sam

Sam

36

Äldre alltmer nöjda med äldreomsorgen

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4


Skraplotten som förgyller tillvaron! Nyhet!

Lanseras inom kort! läs mer på skpf.se/guldkanten


Frågan

BILSEMESTER MED

Som läsare kan du spara upp till 100:- per person. Se mer på www.happydays.nu. Reskod: SKPF

Happydays är en resebyrå som säljer semestrar med många olika teman och ibland med ”det lilla extra”. För oss handlar det om att hantera gästernas mest dyrbara tid med respekt och göra vårt absolut bästa för att skapa en härlig semester till dig.

Vad tycker du borde förbättras inom äldrevården? Elly Karlsson – Både maten och att det blir fler människor som jobbar. Töserna som arbetar där sliter jättehårt, det är inte deras fel. Det är ledningen och politikerna. Det behövs mer pengar.

First Hotel Christian IV

SOMMAR 3 övernattningar 1.349:-

Anders Wallsten – Jag kan bara svara utifrån vad jag läser i tidningarna, men det här med att maten är så dålig är beklämmande. Den måste bli bättre, det handlar ändå om människor som byggt upp det här landet.

Weekend i Kristianstad 3 dagar på First Hotel Christian IV HHH i Skåne • 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 1 x 3-rätters middag lördag kväll • Trådlöst internet (Wi-Fi)

Pris per person i dubbelrum

1.199:-

Pris utan reskod 1.249:-

Enkelrum 1.549:-

Kristianstad bjuder på breda boulevarder, shopping och uteserveringar i en historisk atmosfär – samtidigt som du kan känna den speciellt avslappnande stämningen som gör att du inte tvivlar på att du är i Skåne. Här har historien satt sin prägel på arkitekturen – med t.ex. stadens berömda kyrka som sägs vara Nordens vackraste renässanstempel. Ankomst: Fredagar t.o.m. 13/6 2014.

Ingegerd Carlström – Själv är jag 85 år och har bara hemtjänst som är jättebra. De kommer och städar och tvättar åt mig tre timmar var tredje vecka. Det är alltid samma personer som kommer och de är jätteduktiga.

Vistelsen inkluderar endast slutstädning.

First Hotel Marina

Se också våra weekendvistelser på www.happydays.nu.

Sommaridyll nära Köpenhamn

Lennart Bengtsson – Det är personalbristen. Jag hade en mamma på ett hem där allt möjligt hände. Hon bröt både ben och en axel och då hade det varit bra med fler i personalen. Politikerna måste ge mer resurser till det.

4 dagar på First Hotel Marina HHHH i Danmark • 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 1 x 2-rätters middag/buffé

Pris per person i dubbelrum

1.699:-

Pris utan reskod 1.749:-

Enkelrum 2.549:-

Sommarsemester vid vattnet – med Danmarks största attraktioner inom bekvämt räckhåll. Det är sammanfattningen av en semester på det 4-stjärniga hotell, som ligger på Strandvejen, tätt på Öresund. Här väntar avkopplande dagar på sandstranden, med utsikt till segelbåtarna och glasskiosken alldeles bredvid hotellet, under tiden som cruisingbilar med suffletten nere kör förbi på Strandvejen från Köpenhamns centrum upp till badorterna i norr.

Barbro Beckman – Man borde inte låta gamla handikappade människor få ligga hemma i sängarna utan att få komma ut. Jag jobbade inom vården på 80talet och kan säga att inget blivit bättre sedan dess. Det är fruktansvärt i dag.

Ankomst: Valfri i perioden 27/6-19/8 2014. Avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift på 89:- tillkommer. Förbehåll för tryckfel och utsålda datum.

Beställ på

Visste du att...

Nicola, logistikavdelningen

...du kan välja mellan mer än 500 hotellvistelser i 10 länder med Happydays?

020-79 33 84 eller

www.happydays.nu

Din reskod är:

SKPF

Telefonerna är öppna vardagar kl. 8-17.

38

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4


d

ån

Sätt guldkant på tillvaron.

36 KRYSS

ENT SN ra! ET ÄV t ÅR av varand VILK och BeriG RaÅT ! TH Ingrid nda till Afrik ä g flö

|

FALLER PÅ VINTERN

KAN TECKNA REN

POSTMEDDEL ANDE

] |

ong skup

al

52-1

HÖGSTA SPELKORTET

sista

n av sida

STICKANDE LUKT

MODERNT CEREETERMEDIUM ENELLER ISK NG KALLAS MONI SYMBOL HANDLI

gan sbila krys

ra xt N! -

/ 2013

Journ

Hemm

202492

48

021 7 388

TIDSAM 0212-03

03 1 202492 7 38802

om n a t t uta

TIDSAM 0212-47

ä rI! N k e h23I5D 00N lystaeårnvåldlju t rojums p viend sb Följ m yår 47

51

97 29 20

VINN

15 härliga jackor 28 500 kr

92 2024 8021 7 38

99:–

97 21 2029 7 3880

2 nr 5 n al te ourn s kJra Vac

13 / 20

m Hem

21 80 38

ets

segel! tt hissa a r o n in kv r andra Linda få

Läcker g fiskgratän med lax, och blomkål spenat.

kor kapp1o5r & jac

amheten på verks r hon. att satsa ra, säge i båten för det väl funge Linda bor aren ska det var fan– Över somm tyckte att e att

EAN

.indd

ean

HJ

1

LLE OLAND AV ISABE HANNA FOTO: STEDT BJÖRK

barnen

1

HÄR LIGGER BAGDAD

växa. get ska inte att företa mma både få bestä detaljLinda vill med att de små Hon trivs dragen och sig själv. de stora kvinna reder erna. Egen

KORT VINDA SOM LINDA

]

KALLAS EN VINDRIN K

Vinröd , SITTER FAST I kappa REGERAL,TULLEN stl XS–X kr. Vila, 599

SMEDENS HÄRD

SMÄRTROP

HAMNPLATS

rött Värmande™i vin ÄR KNÄHUND

– BÖNA KVÄLL, stl 44/46 ARNA cka i nylon AprikosVinröd täckjaXLNT, 699 kr. i ar VERKAN Ahl 56, Kapp med knapp ad kofta ANNAN ver, FLICKA , Turno grå meler stl 34–44 ANN s, stl MED llsblu EJ ull/mohair, bomuMEN mGräddvit FLOTT ELEGAN GråTkosty 1 799 kr. x, 249 kr. ed, 34–44, Linde , bomull/twe 36–44 byxa, stl kr. H&M, 398

Journ Hemmets

ÅTERKLANG SES I BALJA

/ 2013 al nr 38

Beställ på www.dintidning.se/al eller skicka in kupongen redan idag! 18

GJORDE VÄL DIANA

Vänd

°

°

MED TOPPLÄGE LIMPA

KÅNKADE HÖRS UVAR

[

SOPPSKÅLAR

GAMMALIMPORT AVGIFT AFRIKASTAT ÖVERMÅTT

FÖRLEGAD

BRADBURYGENRE

ETT TORNIG KATEGO- BUSKE RIORD

PRATADE VITT OCH BRETT

]

KNÄSATT

KALLLADES EISENHOWER

OMFÅNGSRIKA KAN MANIPU LERAS

.

JOHAN III S ÄR KNUTNA GEMÅL BLI UPPSLUKAD LÄRAN

UTEPLATSER

SEGLADE HEYERDAHL MED

GÖR I REGEL HÖGREST

5

ANSVARA FÖR

AEPWHJ

Ja, tack! Jag vill prova en längre period 14 nummer av Hemmets Journal för bara 198:- (butikspris 349:-. Jag sparar 151:-

FINSK HAMNSTAD ÄR EJ ALLTID JURYN

Hemmets

Journal

nr 39 / 2013

Hemmets

Journal

Din första tidning kommer ca 4 veckor efter din beställning. Du kan också mejla på pren.hj@egmont.se eller ringa på 040-29 20 00. www.hemmetsjournal.se. Erbjudandet gäller t o m 30 april 2014 inom Sverige. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter inom Sverige. Egmont Tidskrifter AB lagrar kunduppgifter för att kunna fullgöra kundrelationer och lämna erbjudanden från företag inom Egmontkoncernen eller andra företags produkter och tjänster. Alla kunduppgifter som lämnas in behandlas i enlighet med PUL. Genom att du lämnar dina personuppgifter godkänner du att Egmont lagrar och behandlar dessa för ovan angivna ändamål. Du förbinder dig ej till ytterligare nummer, du kommer att få ett nytt erbjudande att ta ställning till vid periodens slut. Eventuell premie skickas ca 3–5 veckor efter att vi mottagit din betalning.

TROTYL KORT

|

STOJ FLANERAR

MED FÖRNÄM HISTORIA

nr 39 / 2013

Svarskup

sida ong på sista

OK I RYSSLAND

63

n av krys

sbilagan

62

Frankeras ej. Hemmets Journal bjuder på portot.

Adress:

E-mail:

ÖKENTORR

DESTILLATIONSKÄRL

19

Namn:

Postnr/Ort:

GÖRS AV POTATIS

SÄLLSYNT

MUSIKKONCERN

SVENSK MADAME

MUHAMMEDS KUSIN

SPEL PÅ PLAN GAMLA MÅTT

50

AEPVHJ

MER ÄN GULLIG

ALF I FAMILJEN ARMEN ISKT VAR BERGGAUMASSIV GUIN

10

Ja, tack! Jag vill prova 7 nummer av Hemmets Journal för bara 99:- (butikspris 174:-). Jag sparar 75:-

°

]

GAMLA NÖT KADAVER

GRUND TYSKA SOCIALDEMOKRATER

• FÄRDAS

SNÄRJANDE VÄXT

VILL CLOWN

DEN KRÄVER UTHÅLL IGHETJA TYCKS FÖRFÖL VISSA LUKTAR PYTON

SINA FÅR MAN BLER IKEA-MÖ

FÖRFLACKAD

UTAN ORDNING OCH REDA

SÅ KAN MAN BENÄMNA A IAKTTAGELSERN

SAKNAR HJÄRTLÖS

LITEN LOTT

6

VÅNINGSPLAN

]

HÄCKAR I HOLK

ÄR ETT SVIN

]

2

och rusk Skön i regn

LÄNGTA

]

FIN BADPLATS

betyder Ett ord som kilt i betydgestalt, särspsby ggnad och elsen krop. hållning

TANKERIKTIG

VAR FÖRR LAGERKÄRL

DENNE BRUKAR VISKA

™ •

TRIVSAM SATSNING

INTENS IFIERA I SAMMA LINJE

PLATS FÖR KAMP

DEN ÄR EJ FÖR KÖREN

SÅ KAN SÅ KALLAS

FINT FEL

SPANSK HJÄLTE

ANDE TVÄRSLÅ

REPSTUMP

SAKNARZ SCHWEI

4

NAMN MED VIKINGAKLANG

© •

°

ÄR FRÄT-

ÄR LAXLIK SHANKARVERK

balettda ns-™ Vad kallasinteen utför ör som partier? några solo

FÖRGÖR ODÖR

HETTE ETT MARGARIN

DESS RÖK SES IBLAND MYRGRÄS

ÄR ÄKTA MAKAR

MEDEL

RÄTTSKAFFENS

˙ ]

rdBrun leopa päls, stl XS–XL, , Vero Moda 799 kr.

KAN ÄVEN DEBATT BLI

la Servedraaghee n mid rm! i en fo

°

MULLRANDE RA HAR JORDNÄ JOBB

3

i visst sam”Förekommamed ett ord. manhang”

entkort! Allt i pres

g

kappa av Ceriserosa XS–XL, Rules by bomull, stl kr. Grå handkr. Mary, 1 499 Pieces, 299 stl mull, skar från av ull/bo Grå byxa 0, KappAhl, 36/38 –48/5 bruna stövlar 399 kr. Höga stl 36–42, Elkinn, av fusks d skinnkr. Vinrö kr. 699 los, nt, 499 väska, Acce

ER

rvisningsätt unde – Vissa andra tyckt ta en regelr t i Stockholm, samkt coolt, . Själv jobionerd och Molly deltid. Så tastis vansinne att utsät. Så verksamhe hon släppte en ny redd på reakt ge Ugnsbaka på barn, Joel det var helt förbe e, både i Sveri Svart /grå och tidigt som or som vågar. År sådana risker inom IT, ld och kyckling bade jag det och barnen för gratäng na hon väckt som nyski kappa, bok, Kvinn gade hon med segvi rade över lands. skivad , isk pastakorv. a av stl grönsaker där satt jagoch undrade vad Prakt jag funde t ovanligt och utom 12:31:24utvid stl 34–44 att mång 100 g ost, bar päls, -122009 lhavet. Sedan kryddig ka 2013-12 med: och med avtag kr. Grå småfattig på sommaren. Bar- kom fram till synpunkterna – Det är ju väldig med en fel, Vero med och papri Servera sig på att skeppare, lingar i Mede crème om r Ahl, 799 rjer hon vad korv lägg i en Svart ulldufklyfto skulle göraju rätt till fina uppKapp kvinnliga svårt att förstå kryddig . g. Och försö handlade Moda. med , H&M, 799 citron –44/46, 2010 or i seglin hu32/34 atäng bitar, och en inte vad en mam folk hade ofta , Elnen hade vaj, stl 34–44 fraichesås 200º s 449 kr. koftka Pastagr dig korv ismord form. Krydda Ugn: utbilda kvinn stl 38–52 stl land en segla utan Jag var ntas ar. virkad ad topp, levelser preci , nog Grek vi kunde Hela sjölivet är ma förvä blir hur år. med kryd och pepp e kr. Aprikosfärg byxa av ull/bomull, d dd nu andra så här: rd. en ci­ med salt som alla under några gen är här: förbere na... göra och inte man ombo ar. Gör såGrå saften ur 399 kr. Vinrö 4 portioner:spiraler ihop crèm ,los, Gör 249 kr. kosseglin ionellt. Om folk vudbas bitar och pepp n iAhl, 1. Pressa blanda med Kapp 3. Vispa men allt ar. Då 0, om själva tycker Linfiske g pasta ner ad vitlök 36/38 då blir med salt en form göra. Det otroligt tradit 399 kr. Skär –48/5 Även av 200 båt, 1. och press ktio hus­ sig n e, en i Mary, i peng på n by över rea trone velse kr. fraich tade torka dd 1 , soja, Rules e, och häll kvinna kör t. Helt utan anuk,låt 03-14.in Lägg färse moset en upple t med de andra med att gå 1 aubergine ja t , 199 och på att på Moda a halsd EAN HJ Vero . Smäl ut pressad vitlökey, salt kom jag ägg och grädd gi-Mos: finns risker stanna hemm apper e oroliga direk som vem som skar från och på skivad och bred da att möte är minst lika 1 msk olivol pinjoner hållsp is mango chutn segling kundlösning. Mina brö- gatan och att aldrig göra liöver. Lägg och grati­ Hand . en kastrull orna kotletterna ledning efter i en skål. 1 kg potat kvinnVänd ovanpå. 200 g cham smöret i lära sig segla ost och gra­ och peppar ling­ vi var barn också. Man kan tänkte också uter. . vara en bra Ser­ mozzarella och kryd­ helst kan or från välsoja,kvinn vande e. 2–3 dl mjölk seglat när 5. Strö överminuter. kyck 4 chorizo minuter. rör i mjöl. mjölk och itt. Jag paprika i olja och ar och der hade 2. Lägg i vänd runt. man gjord nera i 20 sallad. mod träffarpepp vet riskfr kunde lära sig i sam- msk smör r­ tinera i 20 sallad. mig hur alltid sett 300 g grillad 2. Späd med g- –daJag med salt, a olika håll längr1 iration och e äggula barnen och lärt ar resa, att benen ochdela moröt­ under omrö vera med 1 hade själv i en båt med att et av en sådan bemöta Insp s upplevelser av seglin m digt mång Servera med salt, pepp fraiche med koka upp tt grädde . och på denlite Och jag salvia meder vi dl riven ost runto Skala L, e t. Och Linda Lägg i en hälle sittande en tekopp i myckutmaningar och vt sätt. äng på plåte 2 dl crèm ning. Tillsä i 5 minuter. reaktioner a rna kommt­Det 1blir Lägg stl XS–X i bitar. över gben mig själv 3. kurse Fiskgrat kål anta ra med: en och allae till slut att skriv veckois. håret och konstrukti strö Kycklin Täckjacka,kr. terna t nära. a Serve Krossa valnö örter och låt koka blom l vinden i potat henn a som dill och sma­ form och samta dra väldig bland livet på ett med tt sklyfta 999 fick kvinn och att varan långa t, ugn Vila, vitlök Tillsä nat sallad i pep­ 1 var , 3. och rodre ? gi spe handen. djupa terna salt och rosmarin. lingbenen agrovt skeppareköpte en boken Ta2007. Boken ger fakta månghonu första strate en båt, de och oner: ng.gt. Ugn: 225º 4 portioner: 2 ägg ka av med vätskan ur Hennes hade Kvinnlig till kvin- med gningsgräd 3. Lägg kycktillaga i ug­ över a 4 porti allt möjli rna tta kom ut med sina i man som gjort, Linda 1 citron och mod 2 dl matla arella par. Press och skiva to­ till omStrö nötte or hitta en hon med viss ironi en lär fortsä på Sagt och lång segelbåt, och ovanpå och ter. Dela 400 g laxfilé eller inspiration er en längtan de 4.Linda så här: och läggr. Och det pota­ 2 vitlöksklyftisk soja r minu 125 g mozz spenaten Dela blom­ isen förklarar som känn rna. Resan e g lär Gör attade kurse a verka potat tio mete och koka nen i 20 i klyftor och med: 2 msk smör chèvr uppsk eglin 1. Skala färsen smu­ 1 msk kines o chutney Kanarieöa kanaler ge- nor et. Vilket mång sålde Så då Servera materna. buketter. bitarnavlångs rösten. vita hon små åkte till tomaterna squash i dök upp. ga margarin vattn r och och anna bort det Men jöl med tisen. Fräs 2 msk mang måste ns uppla sallad och kålen i små i en smord först via flode – Men ingen mburg bli framöver. ar (skär paprika 3 msk vetem nera iaget lig i en stekpanna göra. Boke inse att jag ocksåom). helt gick Tyskland, Luxe a fort. Lägg riset på spe­ salt, pepp ingben Ugn: 225º låta föret rarar det började jag själv. Jag köpte e och norna och slut tämligen och hack inteGrati de 4. nom runt bitar. lägg 3 1/2 dl mjölk tänkerminu funge rike. Kvin ter. Serve grönsaker­ intresserad smör. Skalalåt fräsa med 900 g kyckl gningsgräd form och kål och fisk. ta tag i detliten båt, en Stor15 För henne och Frank sig ut ur Medelha- – Folk blev av sig och fråca 4. Lägg ner och häll 1 dl matla d dill växa. alighet. sen . och tog löken och ter. 4 morötter Gör så här: n enligt nat, blom såsen och salladsmåsk a hörde hacka rosmarin enkelt en r. Det formen i ca med ltar sund under tiotu med barnen med i msk man färsk na mång a 3 minu r kurse pasta bäst på strax , Gibra . Tillag ett par 3 kvista ar jag höll kust 1. Koka 5. Häll människor det triss för jag betomatpuré tskivor och rna på för­ gade om ju inte, rmen började segla jät- vet genom över vinet till. Kon­ täng salt, pepp tinad bladMarockos eg– Ju fler sgra mer blir Blanda i vi fond, i 25 4 tomater gul och röd anvisningan. Skiva au­ ter lägg på toma kronor, och tyckte det var e jag laga havss ar in, destobestämmer2. seglade längs prova. Köttfär tomater, 15 minu köttsaften a i ugnen 250 g fryst, - gjord De tt –dehär e innan de Kanakotle krossade 2 paprikor, mig för attn bestämde bland packningeoch stek i en oner: ost. Tillag ra. Nu barnen. upp oss till ett styck dygn över tilleller för mig porti hante 4 peppar, och trollera att spenat Servera med att vi bytte börja gen stämker! rs Får jag görsalt . Och 1 squash jag och i 5 minuter. i fyra ling,rkorv berginen med olja. minuter. or. g själv. tekul, så g köttfä ladekyck långseglinoch sma Redan från att kurserna efter hand för fisk, 400 u är ofärgad. ihop crème 2 tomater uvud vin ien så jag alltin ihop anna klyft Unde båtar vitt eller ena a Karib för på dl mig llen koka rna. 1 stekp och till citron Rör kvinsmör jag större akern ultieller tillfä Molly rieöa pen mde Färseglin segla sig Linda sig till bara blomkålsh Polyester/ris 1 allaoch 5. Sås: g attmsk Linda Lind detta den 3. Lägg i gröns par mi­ , 1/2 förJoel ågsmango –48/50, ner er ade koktav Sås: rikta 2. Dela svam till slut bestä a pasta AMSSON Linda arinmig är av kortv plugg ett topp stl 36/38 3 portio 51 Bland margFör riktig långs ABRAH e fraiche ck, fraiche och servera hjälpOLOF nau. a grat na, äng n Lin- skulle i olja.oljero n 2007 höll god ns medFOTO: vänin och låt koka 2 dl crèm o chutney succé. det. ski­kr. Guldfärgad , Everoch stek att göra en n och en p,799 Linda Linde friheten. datorer. dista Gråbrun svam gul lök nor. Höstekurs, Häll av vatt­ 1 som blev n mata chutney, med NAMN: SON och bärbara rna. gine, , stl 36–44 rbyxor, KappAhl, nt. tpuré och Gör så här: nuter till. 2 msk mang plettera vill. auber med barne till Kanarieöa IN SVENS 56 år. hon upp Bomull, rosa krage heste de tatise de 25 proceisk 2 msk toma ade sötpo potatisen 11 till. Kom is om AV KERST år. radio ÅLDER: soja sin första du ng starta l­ Halvlå med cerise atfärgade manc 349 kr. Vin1. Skala holm. net från med en Ugn: 200º själv jobba1 msk hela vägen 13 och Joel 15 kiness var ett Året därpå kross mede da i siden potat förstå Stock , burk den Ahl, 1 Noug klyft BOR: resan kr. Kapp täckkappa omgivoch skär ngar. Blanda r segelskola 400 g mosa den . 699 kr. Då var Molly Även om salvia silk, 1 395 bomull/elastan, Linda inte or – rna från vänta tomater, ett GÖR: Drive , Tamaris, , drag var nd stl 32/34 tskärn ar Reaktioneförstås Allt stora tärni potatisstötmjölk, smör inte i or. stl 34–46 skoletter, stl 36–41 Mary, 399 kr. ovanligt ett 24 år, salt, pepp 50 g valnö de honung 1 msk kalvfo för kvinn by 44/46, med kotl ar med olja, n. ningen lät 4. Tillsätt a, och smaka Barnen Joel, röda skinn skar från Rules s, 599 kr. / 2013 1 msk flytaneost salt, pepp ärter, FAMIL J: nal nr 38 KappAhl, 4 portioner:tatis nr 38 / 2013 och timja på sig. , 21 år. och äggul Mockahand väska från Åhlén isen på g frysta mets Jour 180 g chèvr Journal kr. 250 och Molly potat sötpo Hem skinn ets g 799 d Lägg 800 37 / 2013 med: 2. majs Vinrö Hemm bakplåts­ ja nr Servera paprika, tomater nr 38 / 2013 Journal2 msk olivol en plåt med i 20 min­ Journal ar sallad med Hemmets salt, pepp timjan papper. Baka Hemmets sojabönor nr 37 / 2013 2 msk färsk er Journal Ugn: 225º Hemmets 4 fläskkotlettlja 1 msk rapso

PRENUMERERA REDAN IDAG!

Linn 2004 sompå ett s Det var höste ro förändradehelt att das tillva fick livet sätt som ing. ändra riktnmin man tog ut – Jag och och jag blev enskilsmässa e med mina två samståend

Kappa med fär

favoriter som varm! håller dig

52-1

1

hj 51-13

’’

L

Tog med

er 100 kr! kr! 5 vinn 3 vinner 500 VINSTER:

YSSET STORKR

HJ 39/13

SET

S TORKRY

S et Storkryss

HJ 39/13

9

:59

1 16:36

-11-2

2013

d stil Klassiker me

HÄRNQ FOTO: JACOB TEXT & gmont.se reportage@e

nau är brun inda Linde energisk när bränd och henne på r jag träffa utanför Stock Djurö straxkonstigt, efterholm. Inte tagit ett nytt just som hon att lära on missi steg i sin segla. kvinnor sålt mitt hus och – Jag har i min båt, säger hon flyttat in var den naturlidet som om världen. i gaste sak tvungen eftersom Sve– Jag var får låna pengar i man inte köpa en båt utom rige till att det är just vad jag lands. Och eftersom jag driGrekland tänker göra gsskola i det ver seglin vill kunna göra inte också ochegen båt. Jag vill a med min Jag vill kunn vilken utbehöva hyra. mer om , på båten bestämma som finns rustning t. bland annasitt hus mot en sedrag som Att byta kanske ett dra sig gelbåt är skulle de allra flesta är van att följa Linda för. Men mar och visioner. sina dröm precis så allt börvar sedan. Och det för nio år jade en dag

Lättgjord n ng med gratäDen här syne och många rs fått köttfä har aker. män att gröns seglande n, både tappa haka och i Sverige . utomlands

14:0

e snyggast Höstens

Beige parkas, , stl 34–44 , Vero Moda 499 kr. dd

i Grekland.

ng Svart halvlå kappa i ull/ polyester/ nylon, med i detaljer n, mocka/skin stl 32/34 48/50, KappAhl r. 1 299 krono

8:45

-29

3-11

201

3.in

Hon a följde sin drömmar!

3 Hälsa och medicin. De allra bästa skribenterna skriver enkelt, tydligt och med stor kunskap om våra folksjukdomar.

7 388021 202997

a får Kotlettern formen av i sällskap chèvre sötpotatis, tter. och valnö

tog med När Linda på långsig barnen te omsegling tyckbåde det n givninge andra. det och ena da var Men Lin är inte säker – det skepliga bara man a. kan segl pare som hon er Idag driv s enda segrige Sve la för lingssko VIST kvinnor.

41

TIDSAM 0212-41

eVINlso G! 7

Svar

FÄLLER LEDSEN

GÖR JU TUPPEN

ets

LÅNG I KULLE OFTA SOPPA

63

R

BETYDE LUFTELLER FLYG-

36

BÄR UPP SEGEL

] ]

|

|

HENNE FIRAR 31/3 VI

GÅTT TILL VAL

|

]

π

|

TAPPAR VATTEN DRYCK BLAD PÅ

LIKNAR EN NOLLA

BLIR G OFTAÄG PÅ STORFOT

TOTAL OORDNING

på pr

M TIDSA-51 0212

FIBERKOST

KORT PARKERING

REST ELLER GETT IVÄG GÖR SIG PASSAGERARE

52

1

R

ZANDE

GUNN

|

AV

|

|

SMÄLTER

SMILAR

|

GÅR FÖRE X

Ta Äk på ys skR ppER pa

NÖTT OCH MEDFARET

TITTA

KAN S DRABBA AV ROST

LITEN I SJÖ SKOGEN

|

|

BELGIEN STORT KATTDJUR

GÅ TYSTTÅ PÅ

ÄR DEN GIRIGE

VANLIG BURFÅGEL VIRKE

STÅR FÖR NORGE

SAM TID12-52 02

15/1

EAN HJ 36-13.indd

KARIN

LÅNGA TIDEVARV

HON FIRAS

r 50 vinne

1

GREN

SÖTARE ÄN SÖT

SÄLJS BILLIGT TRUMPETAT

MED GÅ LÅNGA STEG

AR

LUGN OCH SÄKER

ING:

SÖDER

LÄTT

t sse kry

indd

LOTTA

YS KR

3 Sveriges bästa kryss hittar du i hemmets Journal. Våra kryss som görs av landets främsta korsordsmakare, är både lärorika och underhållande och finns i alla svårighetsgrader.

%enaden 20om

48-13.

R:

EDAKTÖ SSON

KRYSSRJOHAN

T

10

AS EGNA LÄSARN SER: TTEL

7 nr V T Endast

ÖD MATBR

INTER

al.se

-1

SE

a ätt 1 L TER: VINS

3 Maten är viktig i Hemmets Journal. Husmanskost, festmat, matbröd, kakor och efterrätter. Här får du tipsen som gör maten till en ren njutning, varje vecka får du massor av nya förslag.

PÅ ÄKTA KRYS SPAPPER

jag lever!

gjorde

a

AEN HJ

mets

52

TECKN

nr

A TT

7 388021 202492

RD

www

DÅ te med Unde vårat. Ochåt a får gefyll e m har och ossyngst presti fråges al tillfäll NÄR befäs borde rogra och journ ägnarallra närpel detta heterr som De äldre är vid tspelLange radiop -Kryss lite bräds i sitt spel, pel favori Pekka ket nyårs rt! Datas utavar uttryc . I vår absoldet de port ntko att fråganfråges i prese kr just

52-

aste

ns Baka juiglea härl

KORSOjourn

NYTT

VECKA .hem

VARJE

peletrdet byggt att frågeskorso n ärdet för inster vinnaer lösa gånge in antsv att behöv här skickaguldk i vårt chans Man den och finns ett n enDÅ. (somårtal) Det t och lösare lösare DÅ & tal lt tävla. rysse r allasåväl NÄR ror särski i Siff ett och barnk önskatur n ss. runt med en i Stora vara makestora ftskry aktionår – med vi också r jag, runtmat Väldo rdsred nytt ! tid t gott kärlek r brukaet främs är med. Korso myck någonkortriktigt som spel

ln. Alla i re! helge nga inteel. med stape nyårs är det av Mitt tror apssp lag ringar och r tillbrira a lösa ett går dna. Jag sällsk i da turner Bäst r jul- gästenume porteförbju DÅ. det utan ingå

HJ

Läckert

HÖSTMODE

in mkantarellså fé at öm med GL d hallo dr d lax era sö NKAKOR SVERIGES ✶Ugnsbaka BrodMJUKA Uf DEOP me ckmA ENy ✶ UD å B loBÄST SH VÅRKst ✶ n op. yg RE D pbel &jpU jsh AsVM ✶ till Plötsligt stannade BREV TBÄRA p se www.h up kors Du i ✶ får R N b BJ U u b Pers hjärta: yå gAeT t med RYNBAsK la t DetD är ett mirakel kEN å ltofrlvuk os T KL ÄD G Äc an ptil G att jag klarade mig! Y R L t? N U m i: S t o gö errell RABATT! i vän IS S R LaM harlotte P r tävlar om T fie G -So Ann 0 C a & t 10 TTER! lsk in ode ag ävida !TERn JGra 0 kr hm 50 00 te m Jonas LIT e LOORDn ocand s Gå j! rattis gas jule Alex milra Gardell f r EN G nne, er! nyg sfesten ya fabad1es K R n i stor sa tid drab r N de ELG Du ✔ S yOR u å Slp H RE STOSSTuST A an bästa n N! fixa VT m: a intervju Sticka! BÄ rKA HA myo av LTIDSAM ö eriges re!får du ! f Sv E 0212-36 Y DU b t r RT A N! IN b ra N H kofta KLA Finet Så SEe re atig t rik Jag ser fram emot Gg had JagTIP brevVbä KRLAli Snbä arde att med vär frisy till r! gsöta ✔ bli bortglömd! l un 7 ste rligderb lso enhä hä detaljer B en extra knö en tliEgRa LIjutvalgi:TIDSAM8 tsunamin: slvls s!er: fefT en bättre sjä LIS! ke DO RDags rä bu nos mslaer021glev2-4de jag t trädgård Ee Bttaebräatt AttRYL rpå magen! M M lÖVb rasätta A il Aa Ewa drabbades ld a av bröst­ n v D L g R a de e R lo v fö å höstens en d lökar! a sVÄ tro Juneli ö rr! u kan Lpratannistr aa eina svär Gsför cancer när hon var 33 år rn m ! o a fö g m g n n ä R N n Afrå ofe pL ige ning av ysrksnno äntl katastrråta grfic o Jalk m g NET

014

kålsGrön a med sopp n

Dr e t å

S PA YSU & många i KsRUDVoLIkjuNHGlguarirRsaTrähvalar ovm 1/2

4 3 KRYSS

47 år: Lotten, lde Jag van före sprite tter do min

coGod RÄ skag ✶ ✶ ✶ BE a enrör ett med omel från ✶ Lyxig ba pparn ✶ n ✶ Bästisen ✶ rte dLökbröd julkla duExpe B ✶förr flörtade oMh chokla med prästost görälv ! ar läsarnas n man Minestronesoppa ✶ B d miBaka s me sj lk c & frys tomed squash och bacon as n o s ar! taste

sk Jul e n R JE

seChee med cake an saffr

ing! läsn

Berta fick rta: nde nytt hjä nna els ett a Spä d Nob rpett år: lek med squash och quino OKU & Grills SUD tElegant tte, 36t:när et kä re till Charlo oc De h tv alf liga tLINGAR atvardags! Datorn mm sjukkelTÄV ig ira he m

lövbiff Salamifylld

6

idor! ga s festli

GREN

A PÅ ÄKT KRYSSPAPPER

15

t

16:49:

& TÄV

: KARIN SÖDER

GodJu l! 8 KU SUDO LINGAR

tig En rik

INGAR R TECKN

m basilikakrä

AR ZANDE

a

0-31

mozzarell

2013-1

d Lövbiff me

AV GUNN

S O TSEO YSP RP KT ödm!er6 AR! rmSå b ko Ä a L d o J BE g ån ig5 IFg F d ! du1 e B m B efter R sommaren DU MME 32 ST fBörÄEN ! A! s t g NU s PS TI a a e d o f g a la s s

3 Vi bjuder på härlig läsning och massor av underhållning. Våra spännande artiklar om människoöden både engagerar och berör – tänk vilken dramatik som ryms i människors liv.

]

Stek t lé hjor tfi

π

TRA GEX HViEnterLsoppa med

ÄKTA SUDOKU & PÅ KRYSSTÄVLINGAR PAPPER

RoligaBjörn v och älnill a Skifs: gör-det-sjPer blivit har Vi r pa klap YR!YGG I helt beroende

SUD INGAR TÄVL

m

52-1

KRYS ER PA PP

AR

ING & TÄVL

π

29,9

ris:

[

13 P

2013-07-29 17:32:50

2 20 19/1

Unna dig härlig avkoppling med Hemmets Journal!

[

€ 4,95 Finland l moms 90 kr ink Finland € 4,50 Pris: 29, 24,90 kr inkl moms 2013 sPris: 29/8 mom Finland € 4,50 4,5 0 inkl land € 2013 Pris: 24,90 kr 50 3/10 2013 Pris: 29,90 kr inkl moms Finland € 4,50 4, Fin € 14/11 and l moms s Finl kr ink 4,95 mom d€ s: 24,90 inkl 13 Pri kr 20 nlan 0/11 TA ,9 s Fi 21 24 PÅ ÄK SPris: mom KRYS ER inkl 12 /12 2013 TA PA PP 0 kr PÅ ÄK S9/1 2014

[

3 3 5 3 KRYSS 7 3YSS KRL keral edMatiga stligt mäc FeF taIF s sm ä b B T åIrGA &SOPPO VV ETONRY T AÖ -M AT! R S ULMS F IR ML3 G J6 Ä R & härliga bröd!

g!tter stnriisnsloTP VECKOTIDNING TR EA AD l1lä SKX SR-E 0M u j 0 P ES DO A SIÄL ! L t ES g 12 K IG u i r HUND-SPEC L l ER r IAL! SV aU r J å tt ä R lo O t h i ID V t S ! 0 1 41 nm ly jeudl36 t il r t t o r s 3 ng aaso 47 S rG nrkp:aeM do s sViin KSRUDYOKSUTÄSUVLDOINKUGA&R s 12b4s ö48n Bab er t! p ce Lill-e böcke ! r re a n de d an in ä an bild -B ern ign unika NyaVssp & Lill 51 ed OKU

]

bj

Er

an ud

r Ef

Svarspost 203 275 81 208 00 Malmö


Må bra

VILA med gott samvete

40

H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4


Må bra

Tomas Sjödin: Vi måste skapa våra egna begränsningar Vi lever i bråttomsamhället, i en värld där det betraktas som fult att vara trött. Men så behöver det inte vara. Det menar åtminstone författaren Tomas Sjödin. I sin nya bok slår han ett slag för vilan. Här&Nu har läst. Text: Mattias Hagberg

F

år du dåligt samvete när du inget vill göra, när du vill bläddra i en tidning en liten stund eller sitta still och titta på fåglarna utanför fönstret och låta tiden gå? Då är du inte ensam. Vår samtid är besatt av att ta vara på varje enskild minut, ja, nästan varje sekund. Allra helst skall vi alla ha något på gång – hela tiden. Visst är det kul och stimulerande att ha mycket att göra, men är det verkligen nyttigt. Och kanske ännu viktigare: Är inte vilan lika produktiv och betydelsefull som att vara aktiv. Tomas Sjödin är övertygad om att det är så. Han menar att vilan är något av det mest mänskliga och betydelsefulla vi kan ta oss för. Han menar till och med att vilan är en form av ”kärlekshandling”. I sin färska bok Det händer när du vilar försöker han förklara hur han tänker. Och det kan sägas med en gång: Detta är en tankeväckande och betydelsefull bok, som inte för inte blivit en storsäljare.

Ta tillvara på vilan

Tomas Sjödin är pastor, krönikör och författare. Hans bok har en andlig dimension, men den kan läsas av vem som helst. Även om gud förekommer med jämna mellanrum i texten är boken mer allmänmänsklig än religiös. Vad är det då Tomas Sjödin har att säga? Vad är det för budskap han vill rikta till vår samtid? Jo, ungefär det här. Du skall inte skämmas för att du känner dig trött ibland. Du skall inte få dåligt samvete för att du vill lägga dig en stund på sofflocket eller för att du vissa dagar inte vill göra någonting alls. Snarare tvärt om. Du skall ta tillvara på vilan. Du skall med gott samvete ta det lugnt. Varför inte inrätta en hel dag ägnad åt avkoppling? Det som Tomas Sjödin framför allt vill är att uppgradera vilan. Han vill göra den till något större än bara en stunds lugn och ro. Han vill visa att vilan är djupt mänsklig; att vi i vilan når vår existentiella botten. För Tomas Sjödin är vilan därför någonting mer än bara en kort stunds avslappning. Den är ett avbrott från vardagen, en paus från

allt det som hela tiden omger oss. Det handlar om att låta saker och ting, ja, hela livet, vara som det är för en stund.

Sabbaten som förebild

I sin jakt på vilans väsen finner Tomas Sjödin mycket inspiration i den judiska sabbaten. Han skriver att den på ett utmärkt sätt visar hur värdefull den äkta vilan är. Under sabbaten låter många judar allt vara under ett dygn, från fredag kväll till lördag kväll. All vardaglig verksamhet stannar upp. Men sabbaten betyder inte att man är overksam. Nej, istället för de vardagliga sysslorna är det en annan typ av aktivitet som tar vid, i ett annat tempo. Sabbaten är en tid för ro, stillhet, samvaro, samtal, måltider, tankar och känslor. I sabbaten blir andra delar av vår tillvaro tydliga än de som syns varje annan dag. Just så vill Tomas Sjödin att vilan skall vara. Men med den vilan kommer också vilans fiender – oron, ledan och rastlösheten. Därför, skriver Tomas Sjödin, är vilan något man måste jobba med. Den äkta vilan är en utmaning. I den judiska traditionen är den förknippad med mängder av regler och förmaningar. Enligt Tomas Sjödin kräver den riktiga vilan att vi sätter upp begränsningar för oss själva. Förr hade vi lagar och normer som gjorde att söndagen automatiskt blev en vilodag – vare sig vi ville eller inte. Men så är det ju inte längre. Istället lever vi i ett samhälle med ständiga möjligheter. Allt är öppet, tillgängligt och uppkopplat. Därför måste vi skapa våra egna begränsningar, skriver Tomas Sjödin. Vi måste välja en dag, eller en del av en dag, när vi stänger ner, kopplar ifrån och lägger av. Ibland kan det till och med vara nödvändigt att vila från den man älskar – för att kärleken skall finnas kvar. Den som vårdar en nära anhörig kan själv behöva vila ibland. Det är inte elakt eller egoistiskt utan nödvändigt. För hur skall man annars orka. Vi människor är inte skapta för att alltid vara på g. Vilan är en del av vårt väsen. Eller som Tomas Sjödin utrycker det: ”Att vila är att ta ansvar.”

”Ibland kan det till och med vara nödvändigt att vila från den man älskar – för att kärleken skall finnas kvar”

H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4

41


Relationer

Svärmor – dröm Svärmorsrollen är känslig och komplicerad. Men varför? Och hur blir du en bättre svärmor? Text: Mattias Hagberg

E

gentligen är det ganska märkligt. Det finns otaliga historier, filmer och böcker där relationen mellan svärmor och svärson är minst sagt kylig. I dessa berättelser är svärmor en intrikat häxa som hackar på den stackars mannen som gift sig med hennes lilla flicka. Tänk bara på hur seriefiguren Kronblom hunsas av sin elaka svärmor. Men alla vet att detta inte är sant. Förhållandet mellan svärmor och svärson brukar ofta vara okomplicerat och trevligt. Nej, de riktiga konflikterna och motsättningarna uppstår mellan svärmor och svärdotter. – Men relationen mellan svärmor och svärdotter skojar vi inte om. Den är för känslig. Det säger historikern Kalle Bäck, som forskat om svärmorsrollen i Sverige från slutet av 1800- till början av 1900-talet. – Jag upptäckte att detta var ett helt outforskat område. Trots att detta uppenbarligen är en viktig relation, såväl då som nu.

”Relationen mellan svärmor och svärdotter

Grälade på utedasset

Hans eget intresse väcktes när han skrev en bok om utedassets historia. – I bondesamhället var utedasset ett av få ställen där man ostört kunde föra förtroliga samtal, eller gräla. När jag intervjuade äldre människor visade det sig att många äkta par gick till dasset när de var ovänner, och att de ofta grälade om svärmor. Framför allt var det relationen mellan svärdottern och svärmodern som var orsak till bråken. Då bestämde jag mig för att fördjupa mig i detta. Han studerade filmer, ordspråk och vitsar, men framför allt intervjuade han en lång rad kvinnor födda mellan 1896 och 1930. – Flera av dem började gråta när svärmor kom på tal.

Konflikten finns kvar

Det är stor skillnad mellan bondesamhällets täta samvaro och dagens familjeliv. Då, i slutet av 1800-talet och början av 1900-

42

H ä r & N u

talet, levde de flesta familjer i mannens föräldrahem med den äldre generationen i samma hus. – Det var självfallet en situation som gav upphov till konflikter. Särskilt med den ingifta kvinnan som var ny i hushållet och i någon mån konkurrerade med mannens mor om såväl hushållet som om honom. Kalle Bäck lyfter fram fyra olika orsaker till konflikt mellan svärmor och svärdotter i bondesamhället: • Mannen. Vem ägnar han mest uppmärksamhet? Vem lyssnar han på? • Hemmet. Hur skall det skötas? • Barnen. Hur skall de uppfostras? nr

1 – 2 0 1 4


eller mardröm? inte vill ha några kloka råd av någon som hon upplever som föråldrad. Men även hemmets skötsel och mannens gunst kan fortfarande vara känsliga områden. – Den allvarligaste av dessa konflikter är konflikten om mannen. Det handlar om att han inte kan säga ifrån till sin mamma, och om att han undviker konflikter och låter de båda kvinnorna sköta dem.

”Uppför dig”

Journalisten och författaren Lena Katarina Swanberg har också intresserat sig för svärmorsrollen. För några år sedan skrev hon Boken till mig som är svärmor. Idéen till den boken fick hon en dag när hon körde bil och lyssnade på radion. – Programmet handlade om att bygga friggebodar. En man i 30-årsåldern sa att ”det är dumt att inreda friggebodar för fint, för då kanske svärmor kommer och hälsar på”. Då tänkte jag: Svärmor? Det är ju en sån som jag! Precis som Kalle Bäck gav hon sig i kast med gamla historier, vitsar och filmer, och upptäckte en brutal värld. Till skillnad från Kalle Bäck tycker inte hon att så mycket av det där lever kvar. Snarare menar hon att dagens situation är tämligen konfliktfri. – Men det gäller att svärmor uppför sig. Som svärmor har man ett stort ansvar för att förhållandet med svärbarnen blir bra. Man måste sluta vara mamma. Man måste backa och inte lägga sig i.

Köttbullsregeln

skojar vi inte om. Den är för känslig” • Arbetet. Hur skall de gemensamma ”kvinnosysslorna” skötas? – Sedan dessa har mycket hänt. Några särskilda ”kvinnosysslor” finns inte kvar. Men kring mannen, hemmet och barnen kan det fortfarande uppstå konflikt.

Den känsliga barnuppfostran

Framför allt är barnuppfostran en källa till irritation i dag. – Där upplever jag att relationen mellan svärmor och svärdotter blivit känsligare än förr. För hundra år sedan fanns det tydliga och gemensamma föreställningar om hur barn skulle uppfostras. Så är det inte i dag. Därför kan många svärmödrar irritera sig på svärdotterns sätt att ta hand om sina barn. Medan svärdottern H ä r & N u

Ungefär samma råd vill Kalle Bäck ge till den som är svärmor. – Försök att vara ödmjuk. Kom inte med en massa råd i tid och otid. Ha överseende. Och framför allt, tänk att svärdottern är någon som du, som svärmor, kan lära dig något av. Samma råd vill han ge till svärdöttrar. – Jag kallar det köttbullsregeln. Bjud in svärmor ibland. Fråga henne om råd. Be om hennes köttbullsrecept även om du redan har ett eget som funkar. Allt blir så mycket trevligare om man är lite öppna mot varandra. Just öppenhet och lyhördhet är viktigt. Det säger såväl Kalle Bäck som Lena Katarina Swanberg. – Jag tycker att det är väldigt fint att vara svärmor, säger Lena Katarina Swanberg. Tänk att det kommer in människor i mitt liv som tycker så mycket om mina barn att de vill dela livet med dem. Det är fantastiskt. Det skall man ta vara på. Fotnot: Kalle Bäcks bok om svärmodern i historien heter Den besvärliga svärmodern – myt, nidbild eller verklighet och finns på de flesta bibliotek. n r

1 – 2 0 1 4

43


Kulturspalten

3/5 8 dagar Flyg 13.490:Vi njuter av god mat, utmärkta viner, konst och vacker natur. Från Siena gör vi utflykter till bl.a. Florens och Montalcino.

Lago Maggiore, Stresa 13/5 8 dagar Flyg 12.690:Följ med till romantiska Stresa vid foten av Alperna. Vi gör utflykter till Isola Bella, Locarno och Padua. Vi bor i Stresa på bra hotell direkt vid sjön.

Amalfikusten i Italien 30/5 8 dagar Flyg 12.490:Utflykter längs Amalfikusten till Sorrento, Pompeji, Ravello, Neapel och Capri med Axel Munthes San Michele.

Läs mer på hemsidan eller beställ en katalog 18/4 Konstrunda i Skåne 29/5 Konstrunda på Gotland 3/6 Rundresa på Irland 12/6 Bodensjön, Mainau, Alper 13/7 Malena Ernman, Dalhalla 26/7 Cotswolds – Oxford, Bath

Tel 08 – 665 10 35 www.triangelresor.se 44

Welcome to Sweden. True Detective.

Foto: NBC

Toscana med Florens

Foto: TV4

Foto: Jim Bridges/HBO

Downton Abbey.

TV-serierna alla pratar om

T

eveserier har blivit det nya samtalsämnet. Vart man än kommer pratar folk om den senaste säsongen om Bron, Downton Abbey eller någon annan av alla de serier som blivit populära under de senaste åren. TV-serier har helt enkelt blivit finkultur, och det är kanske inte så konstigt. I serierna finns tid och möjlighet att utveckla karaktärer, att låta sidohistorier ta plats och att berätta i ett annat, lite lugnare tempo. En del kulturskribenter påstår till och med att teveserien är den nya romanen. Så vilka serier har vi då att se fram emot under våren? Ja, för den som följt Mr Selfridges vedermödor på sitt framgångsrika varuhus i London kommer nu en andra säsong av serien på SVT. En inte alltför vågad gissning är att det återigen kommer att handla om kulturkrockar när amerikanen Selfridge skall leva och verka i det konservativa England. Även Downton Abbey lär få en fortsättning, men exakt när är inte bestämt än. Förmodligen blir det till hösten.

Skojar om Sverige

En av vårens stora snackisar blir med största sannolikhet TV4:s satsning på serien Welcome to Sweden om den amerikanske stjärnjuristen som förälskar sig i en svensk tjej och flyttar hit. Serien är skapad av komikern Greg Poehler och är en humoristisk betraktelse över Sverige. I den stjärnspäckade rollistan syns bland andra Greg Poehler själv som amerikanen Bruce, Josephine Bornebusch som flickvännen Emma och Lena Olin och Claes Månsson som hennes föräldrar. Mer humor blir det också i TV4:s serie Jättebäbisar om två svenska medelålders män som reser till Indien när livet här hemma inte blivit som de tänkt sig. Temat, medelålders män i kris, är kanske inte så nytt, men med komikerna

H ä r & N u

nr

David Batra och Johan Glans i huvudrollerna är det bäddat för skratt och igenkänning. Så långt teveserier som man återfinner i den ordinarie TV-tablån. Men den som följer med i nyheterna kan inte ha undgått att tevetittandet håller på att förändras. I dag finns det många olika sätt att följa de program och serier man tycker om. Streamingtjänster som Netflix och betalkanaler som HBO erbjuder kvalitetsserier till den intresserade. Och för den som inte orkar, kan eller vill sätta sig in i den nya tekniken går det ju alltid att skaffa sig en dvd-box med de serier man helst vill se.

Kvalitetsserier

Två serier som säkerligen kommer att dominera våren är fortsättningen på historien om den skrupelfrie kongressledamoten Frank Underwood i House of Cards och berättelsen om ett antal olösta seriemord i True Detective. Ingen av dessa båda kvalitetsserier hittar man alltså i den ordinarie tablån, men det kan ändå vara värt att hålla utkik efter dem i andra sammanhang. Du kommer absolut att läsa om dem i tidningen – om du inte redan gjort det. Särskilt TV-serien True Detective, som har premiär på betalkanalen Cmore i vår, har möjlighet att bli en riktig kultserie. Manusförfattarna och regissörerna har tagit till vara på TV-mediets alla möjligheter. Tempot är lugnt och karaktärerna får gott om tid att utvecklas samtidigt som spänningen hålls vid liv. True Detective är en polisserie som tar genren ett steg längre. Det handlar inte bara om ett antal mord som skall lösas, det handlar om riktiga människor. Så har du möjlighet, försök att ta dig utanför den vanliga tablån och se någon av de uppmärksammade amerikanske TV-serierna som House of Cards eller True Detective. Du kommer inte bli besviken. Har du inte den möjligheten kan du alltid spana efter Mr Selfrige eller Bruce i Welcome to Sweden.

1 – 2 0 1 4

Mattias Hagberg


H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4

45


P op u l ä r m a t

Ibland vill man att det ska gå fort. Och helst inte kosta för mycket. Då är pasta ett utmärkt alternativ. Man kan ha torkad pasta i lite olika varianter hemma, eller så kan man lyxa till det med färsk pasta; det går ännu fortare och ger en lite bättre spänst i den färdiglagade rätten. Pasta är också lätt att anpassa till valfritt antal personer. Om det är en lite matigare sås, med någon köttprodukt (som kycklingen nedan) så är omkring 100 gram/person lagom. Om det är en enklare, vegetarisk sås (som ärtpeston) så kan man ta lite extra. T e x t A n d r e a s ka r l s s o n

Vardagsenkelt med

pasta Pasta med kyckling, västerbottenost och soltorkade tomater

Pasta med grön pesto på ärtor Ingredienser (2p): 300 gram valfri pasta (penne eller farfalle passar bra) 2 dl gröna ärtor 1 vitlöksklyfta 0,5 dl olivolja 3 msk riven parmesanost Förslag på tillbehör: 50 gram sockerärtor 25 gram pinjenötter 50 gram mozzarellaost 50 gram färsk spenat

Ingredienser (2p): 200 gram valfri pasta (spagetti eller tagliatelle passar bra) 200 gram kycklingfilé 0,5 hackad lök 4 soltorkade tomater (i lag) 0,5 dl hönsbuljong 0,75 dl vispgrädde 1 knippe färsk basilika 1 dl riven västerbottenost Gör så här: 1. Strimla och bryn kycklingen ihop med lök och tomater. 2. Koka under tiden pastan enligt anvisningar. Var noga så du inte överkokar den. 3. Tillsätt buljong, grädde och basilika i kycklingröran. Smaka av med salt och peppar. 4. Sila av pastan och vänd ner sås och ost. Rör om och servera.

46

H ä r & N u

Gör så här: 1. Koka pastan enligt anvisningar. 2. Mixa ärtorna med vitlöken till en massa. Blanda med olja och parmesanost till en lös röra. 3. Koka upp vatten och doppa sockerärtorna ca 10 sekunder med hjälp av ett durkslag. 4. Tärna mozzarellaosten. 5. Sila av pastan och blanda ner peston. Blanda därefter med övriga ingredienser och servera. n r

1 – 2 0 1 4


A 2734 12-05 Foto: Andreas Lindh

Det börjar nu

Enkelt a m m o k t t a igång!

Livet är långt och kanske är ditt som allra bäst just nu. Med friheten kommer också tiden att göra det du verkligen har lust till. Så – vad drömmer du om? Är det en resa, ett födelsedagsparty eller vill du bygga om hemma? Med Sparliv 60+ kan du komma närmare din dröm. För en liten summa bygger du upp ett kapital att använda till precis vad du vill. Samtidigt ingår ett belopp till dina efterlevande.

Kontakta oss så hjälper vi dig, snabbt och enkelt.

Ring 0771-950 950

eller gå in på folksam.se/sparliv60+ H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4

47


Söker du en bekväm och marknära seniorbostad? Söker du social gemenskap? Söker du eget ekonomiskt seniorboende? Söker du en bostad planerad för seniorer? Dina önskemål tillgodoses av oss. Försäljning och information : Olof Hartung 070-85 81 508 och Jan Hemberg 070- 55 88 600.

Boka och se mer på vår hemsida, www.seniorvillor.se

48

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4


På kryss

Skriv ner svaret i de gula rutorna på ett vykort och skicka det tillsammans med ditt namn och adress till: Här&Nu På kryss med Lisa Linnégatan 30 413 04 Göteborg

Du kan också mejla in svaret till: info@harochnu.se. Skriv “På kryss” i mejlets ämnesrad. Skriver du något annat kommer inte din lösning med i dragningen. Vi behöver ha ditt svar senast den 17 mars.

H ä r & N u

n r

1 – 2 0 1 4

Vinstplan 1:a pris: Tre Dubbeltrisslotter 2–3:e pris: Två Dubbeltrisslotter 4–10:e pris: En Trisslott Förra numrets vinnare samt korsordslösning finner du på sidan 50. Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna.

49


I NÄS T A NUMMER

Lösning 6-2013 STORT ANTAL I SERBIEN

R

I

L

J

E

S E

T S

A L

K

LERGÖKSTYP HELGONLÄMNING

O

K

A R

I

skpf-medlemmarnas tidning

SKA BÖRJA GYMNASIET

N

I

O

R

LITET MÅTT I KÖKET

R

SERBISK BEFÄSTNING

K A

L

E M

E

ÅK PÅ RÄLSEN

T R

A

L

A

PUDER

Nästa numm utkom er m vecka er 16

T

Vad tycker politikerna?

Det är riksdagsval i september och i det nummer du nu håller i handen börjar en artikelserie om hur våra riksdagspartier vill lösa för oss pensionärer mycket angelägna frågor. I nästa nummer är frågeställningen till partierna hur den framtida personalförsörjningen i vården och omsorgen skall säkras.

Östergötlands sjöstad

HAR NATIONALDAG 6/2

Z L GEHÖRET REGEMENTE

Under vinjetten ”Resor och fritid” har våra journalister gjort nedslag runt om i världen – Sydafrika, Bornholm, Kambodja, Åland, Israel, Oslo, för att nämna några. Nu har turen kommit till Östergötlands tredje största stad, Motala, som är starkt expanderande och ligger vid Göta kanal mellan sjöarna Vättern och Boren.

A

T

I

A

T

Strålande gensvar

LAGER OCH LOTTEN

G T S

E

G N

FONDSYSTEM UNIONSBIDRAG

E S

T

I

S

LIKT

L

S

F

PRYD

A K

MITT I SAMOVAR

M O V

T

A P E R

LÅNGVARIGAST

N E

KVINNA NR 1?

K Ö R

S

E

D

A

LÄGGS JOURPÅ VID NALER ANSTR- LÖPARÄNGNING PALM

M

SKÄR

I

R

GULD

E

F

L

Y

Ö

UTGICKS I KAST- PROCESSION ADE

I

L NORDLIG SKOG SMYG

K V FRID

PÅ SAMMA LINJE

B

E

G D

A N HAN CHARLES DE...

A

I

G A

N N

A N

TILLBEDS

Ö

R

O

FISK

G

U D

S Å

N

G

SES ROAD ÄR STUNDOM MEDEL

L E

S

Ä L

I

A

R

D O

N

S K

RUMLANDE

U D

ÄR JU RÅ PUHKOMPIS

SOM AF

I

L

SIGNALERAS

E R AVTAL MED PARTFÖRPLIKT

I

PÅ ÅK I BEIRUT

R

L

FÄRGSYSTEM

V

O N

K

GRÖDA & SKÖRD FÖRR ÅN

Ä

R

I

N G

T

Å

G

A D

E S

L A

R

V

F

Å

G

S

R

Ö

MORGONDRAKE IHOP

N

I

H

Ä

R D

VIKT

I

STILART

INTENSITET SJUNGS SOLO

G A

K

G

N

E R

T

Ä N

G

N

V

O L

A

N

KRYDDA

A

R O

M

FÖRA ÖVER

G

I

R

E R

OXUDDE 104-13

N S

I

D S

E S A

JANUARIVÄDER

T

N E RYSCH

HUMMERBUR

N

VASSTRÅ

LEDNING

FRAMSTÄLLNING

ÖVRIG

R O

N

BERÄTTADE

RIKTNING

I

MÄTT UPP

Ö S S T PÅ ÅK I SEVILLA OCH BERGEN

E

N G

KOST

M A A T

Vinnare i ”På kryss med Lisa” nr 6-2013

Ta vara på ljuset!

1:a pris: Kerstin Nilsson – Kumla 2:a-3:e pris: Ann-Marie Nilsson – Broby, Walter Svensson – Malmö 4:e-10:e pris: Maj-Britt Gustavsson – Färnäs, Laila Hellström – Bjästa, Sonia Eriksson – Gävle, Bill Häggmark – Växjö, Bengt Bengtsson – Sala, Inge Zweiniger – Åhus, Astrid Nordin – Fjärdhundra

Vintern håller på att ta slut och våren har redan kommit till södra Sverige; ljuset har vänt åter. Ljuset har stor betydelse i våra liv för att öka vårt välbefinnande och minska risken för depressioner och trötthet.

Gör SKPF starkare, värva en ny medlem!

Sista dagen för insända bidrag är den 17 mars

Saknar du något i tidningen?

Finns det något ämne du vurmar för, eller kanske någon orättvisa du vill att vi ska ta upp? Hör av dig till oss:

Säkert känner du någon pensionär som kan få glädje av gemenskapen i ett förbund som vårt. Varje ny medlem gör SKPF starkare och ger oss möjlighet att ut­rätta mer för pensionärer i alla åldrar. Sänd oss namn och adress till din vän så sänder vi information om fördelarna med ett medlemskap i SKPF. Anmäl dig enkelt på www.skpf.se/medlem eller skriv till: SKPF – Svenska KommunalPensionärernas Förbund Franzengatan 4, Box 300 88 104 25 Stockholm Tel: 010-442 74 60, Fax: 08-32 69 95 E-post: info@skpf.se Webb: www.skpf.se

SKPF Här&Nu, Linnégatan 30, 413 04 Göteborg

Eller mejla oss på: info@harochnu.se. Glöm inte bort att bifoga namn och telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi bestämmer oss för att haka på just ditt förslag.

50

V

SES I SERBISK FLAGGA

RHENIUM

T

A L

T V

AVSLUT

AVSTÅND

KLARSYNT

D A T

U

S

TAXHONA

A M E

B O NÄRA SERBISK HÄCKAR OCKSÅ

S U

VAR TJOCK FÖRR

Ö D E STREGA

O

SKEV

VISAR FILM

G A D

HÅRT TRÄ

L

I oktobernumret utlyste Här&Nu en fototävling för SKPF:s medlemmar. Resultatet var förbluffande, både till kvantitet och kvalitet. Vi fick många hundra fotografier med mycket varierande motiv – allt från bedårande barnbarn till imponerande naturskildringar. I nästa nummer får ni se de tre prisvinnande bilderna.

I

D A G

V A N AVISA FRÅN VÄST RANGORDNATS SAVANNDJUR

V

SPETS

Ö R

B R PÅ DENNA RESA VÄRMER I KYLAN

V

BETYDER BELGRAD

S K

N

S PÅ SKANSEN BESÖKS SORTEN UNDER HELGRESAN GOTT

FÖR BELGRADFLYG IRRITERAR

POSITIVT SVAR

SÅDAN BOLL ÄR AVGÖRANDE

H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4


BRA BATTERIER TILL DIN HÖRAPPARAT DIREKT I BREVLÅDAN! Vintererbjudande! 40 kronor/förpackning inkl. moms och frakt (ord. pris 43 kronor) (Detta pris gäller enbart vid beställning med denna blankett eller via www.earstore.se, gäller till 2014-03-31) Batterierna är datummärkta och kan förvaras i cirka 2 år innan de används Varje förpackning innehåller 6 batterier Vi levererar inom 48 timmar Du betalar inom 30 dagar med inbetalningskortet som bifogas leveransen Minsta order är 2 förpackningar

Jag önskar beställa antal föpackningar batterier av följande storlek: 10 (gul) antal förp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 (orange) antal förp 312 (brun) antal förp 675 (blå) antal förp

...............

...................

Storlek 10 (gul)

Storlek 13 (orange)

Storlek 312 (brun)

Storlek 675 (blå)

Frankeras ej mottagaren betalar portot

.....................

SWEDEN AB

Jag vill beställa 100% kvicksilverfria batterier till samma pris ...............................................

Adress

Tel.

.......................

...............................................................

Annons 210x135 120223 alla.indd 1

H ä r & N u

nr

par

par par

par par

par par

par par

par par

par par

par par

par par

par par

par par

par par

par par

par

par

par

par

45-48 stl.

stl. 42-44

par

par par par par par par par par par par par par par

par

stl. 40-41

kundnr:

par par

stl. 38-41

par

stl. 38-39

stl. 41-42 par par par par par par Stöd Turkos Ljblå Turkos Röd Vit Svart Svart Grå Svart Rosa bomull Svart Grå Marin Natur Vit Vit Vit Svart Vit Marin Vit Grå Vit Röd Vit stl. 35-37 par par par par par par par par par par par par par par par

par

par

par

par

Svarspost 122054900 793 20 Siljansnäs par par

stl. 37-38

par

par

par

par

par par par par par par

stl. 35-36

par par par par par par par par

Stöd nylon Svart Grå Marin Brun Beige Vit

par par par par

par

par

par

par

par

par

par

par

par

par

par

par

Porto betalt par par par par par par par par

1 – 2 0 1 4

Adress:

Inga dolda avgifter • Endast varans pris + frakt 0247-235 32 • order@rsprodukter.se • www.rsprodukter.se

par

par 249: 34 par och uppåt 82:-/par

Namn:

Spara mer!

par

par 159: 45 par och uppåt 38:-/par

När du vill klä dig elegant och samtidigt vårda dina ben! Kompressionstryck: 14-18 mmHg, 140 den. 5 färger. 1 par 99:2 par 189:-

45-48

Spara mer!

Stödstrumpa nylon

stl. 42-44

även i randigt! Snygg och bekväm. Klämmer inte åt, men sitter ändå uppe! 80% bomull, 17% polyamid, 3% elastan. 1 par 59:2 par 109:3 par 139:-

stl.

Socka med lös resår

par

Mer än 4 par 65:-/par

par

3 par 199:-

par

par

Spara mer!

par

Äntligen kan vi erbjuda bomullsstödstrumpan i randigt också. Motverkar blodproppar, svullnader och trötthet. Kompressionstryck: 17-20 mmHg. 61% bomull, 32% polyamid, 7% elastan. 1 par 79:2 par 149:-

stl. 38-41

NYHET nu även i randigt!

Lös resår socka Röd Svart Turkos Rosa Röd Marin Vit Turkos Svart Grå Marin Natur Vit Svart Vit Svart Vit Vit Vit Ljblå Vit stl. 35-37 par par par par par par par par par par par par par

Stödstrumpa bomull

par

ÄNTLIGEN! Direkt hem i brevlådan med inbetalningskort!

Tel:

Du kan beställa genom att skicka in denna portofria svarstalong eller via www.earstore.se. (samma pris gäller på www.earstore.se) Har du frågor kan du ringa tel. 08-442 48 99. Fax 08-429 94 45. E-post: info@earstore.se eller via vår hemsida: www.earstore.se

SVARSPOST 110 424 300 110 17 STOCKHOLM

par

.....................................................................................................................

par

.........................................

par

Ort

par

E-postadress

......................

par

Postnummer

HÄR&NU #1-14

Namn

2012-09-21 11:19

51


POSTTIDNING B Returer till: Just Media Sverige AB Linnégatan 30, 413 04 Göteborg

Resor med innehåll

Behandlingar ingår i priset!

Hälsoresor till klassiska kurorter På våra hälsoresor får du träffa en läkare som lägger upp ett personligt behandlingsprogram tillsammans med dig. Ett antal behandlingar per dag, måndag–fredag, ingår i resans pris. Unna dig en resa till någon av våra klassiska kur- eller rekreationsorter. Det gör gott för såväl kropp som själ! Igalo, Montenegro. Det lilla samhället Igalo är känt för sin hälsoverksamhet. Hit har skandinaver rest i decennier, för rehabilitering och behandlingar i härlig Medelhavsmiljö med mycket sol och skönt klimat. Här kan du flanera ostört längs den 5 km långa strandpromenaden kantad av små mysiga restauranger, barer och souvenirbutiker. Igalo lämpar sig för behandling av bland annat reumatisk värk, psoriasis och MS.

Boka på grandtours.se eller ring oss på 08-24 15 25.

Avresa från Stockholm och Köpenhamn 12/4, 26/4, 20/9, 4/10 och 18/10. 8 eller 15 dagar. Pris fr 8.995:Balçova, Turkiet. Sedan urminnes tider har det mineralrika termalvattnet i Balçova använts i helande syfte. Till Balçova termalhotell, Turkiets ledande behandlingscenter, reser vi för att liksom hundratals skandinaver låta rehabilitera reumatiska, ortopediska eller neurologiska besvär i naturskön miljö. Därtill fascineras vi av Turkiets kultur och mångtusenåriga historia samt njuter av god mat. På termalhotellet erbjuds även hamam, traditionella spabehandlingar och klassisk massage samt gruppgymnastik i sal eller bassäng. Avresa från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn 7/4, 21/4, 13/10 och 27/10. 15 dagar. Pris fr 13.995:-

Fler hälsoresor finns på grandtours.se.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.