By Billes 2013-06

Page 1

E N T I D N I N G F R Å N B I L L E S T RY C K E R I / W W W. B I L L E S . S E / N R . 6

ALLA BILLESBOLAGEN SAMLAS UNDER SAMMA TAK INGET VANLIGT STADSHOTELL

LJUDDÄMPANDE – OCH SNYGGT

SMAKSTART FÖR GLASSKUNGEN

■ Lars-Olof och Anna Oskarsson har gett ordet stadshotell en helt ny innebörd genom att blanda asiatiskt spa med K-märkta miljöer och moderna lokaler.

■ Oljud är ett vanligt problem på arbetsplatser och i offentliga miljöer. Med akustiktryck kan du reducera bullret och samtidigt göra rummet personligt.

■ Triumf Glass förde en tynande tillvaro i Diplom-Is ägo. Då köpte grundaren Anders Müntzing tillbaka företaget. På tre år har han vänt förlust till vinst.


BY

BILLES

Billes nya showroom En genomgripande ombyggnad av Billes grafiska hus är klar. Nya inbjudande konferensrum, showroom och kundlounge har skapats. Dessutom öppna mötesutrymmen och ett större antal moderna kontorsplatser.

2


BY

BILLES

I DETTA NUMMER

6

MEDARBETARE

Billes fyller 50 år och samlar hela verksamheten under samma tak

I FOKUS

■ Kent Forss, säljare och projektledare, har jobbat på tryckeri i snart 40 år, varav elva på Billes. Det Kent inte vet om trycksaker är knappast värt att veta, men han tycker ändå att han lär sig något nytt varje dag. Han säljer alla Billes produkter och tjänster, skriver offerter, lägger upp tidsplaner, bevakar kvalitet och mycket annat. – Det roligaste är kundkontakten och att själva jobbet är så varierat, säger Kent. Dessutom är vi ett gott gäng som samarbetar med projekten. Fritiden ägnar han åt sin familj – fru, tre vuxna barn och två barnbarn – samt hus och trädgård.

GÅ DIREKT TILL BY BILLES PÅ NÄTET

REDAKTION BY BILLES GES UT AV

12

BILLES TRYCKERI AB

Hotell med fokus på miljön

WWW.BILLES.SE ANSVARIG UTGIVARE: NIKLAS BILLE PRODUKTION: RIVISTA AB WWW.RIVISTA.SE PROJEKTLEDNING: HÅKAN LINGER GRAFISK FORM: THOMAS GLANS OMSLAGSBILD: NIKLAS MAUPOIX TYPSNITT: UNIVERS, CENTURY SCHOOLBOOK, GILL SANS, MODERN NO. 20

18

Tyst och snyggt med akustiktryck

22

PAPPER: MULTI ART MATT

Glass är Anders stora passion

OMSLAG: 200 G INLAGA: 150 G

3


BY

BILLES

NYTT Flest föredrar annonser i tryck

Fint pris till Filter

• Trots stora förändringar kring mediekonsumtion de senaste åren fortsätter kunderna att ha förtroende för annonsering i tidningar. I en undersökning frågade finska VTT i hur stor utsträckning kunder litar på annonser i olika medier. Svaren gav ett resultat för månads-, vecko- och dagstidningar på 63 procent, TV 41 procent och internet 25 procent. Något som också är intressant är att andra så kallade traditionella media, som direktreklam och kataloger, också får betydligt bättre resultat än social media respektive internet.

• På Bokmässan i Göteborg delade Stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande, GYF, ut sina årliga priser. Det tyngsta, årets branschpris, innebär ett stipendium på 100 000 kronor och gick i år till Mattias Göransson, chefredaktör på tidningen Filter. Enligt GYF:s motivering får han priset för sin vision om att ge ut en kvalitetsprodukt som ska ”filtrera guldkornen ur den breda händelsefloden” samt för att han ger de grafiska yrkena en skjuts genom att låta trycka ett mycket snyggt magasin där varje exemplar delas av i snitt tre personer.

Bättre och snabbare digitaltryck

• Belgien må inte vara känt för särskilt mycket spännande. Men nyligen uppmärksammades landets läsvanor i en undersökning av Paper Chain Forum. Resultatet visar att belgarna föredrar att läsa på papper och hela 93 procent uppger att deras främsta källa till läsning är i pappersform. Studien inkluderar både böcker och tidningar.

• Billes har investerat cirka sex miljoner i en ny digitalpress. Det är en HP Indigo 7600 6-färgare. – Vi förbättrar vår konkurrenskraft med flaggskeppet bland digitalpressar, konstaterar Niklas Bille. Den nya tryckpressen är betydligt snabbare än de tidigare maskinerna och trycker med högre och jämnare kvalitet. Den ersätter två äldre maskiner och ger ändå Billes större kapacitet inom digitaltryck.

Zlatan bakom nytt pocketpris

Olika syn på miljön

• Zlatan Ibrahimovic sätter avtryck även i tryckbranschen. När biografin ”Jag är Zlatan Ibrahimovic´ ” nu släpps i pocket tvingas bokhandlare i hela landet skylta om sina pockethyllor eftersom David Lagercrantz bok om Zlatan inför en ny prisklass. Ursprungligen var tanken att prisklassen skulle heta Z, men i slutändan blev det prisklass J med ett pris på 82 kronor.

• En rapport från Handelshögskolan visar att konsumenter och marknadsförare har olika syn på vad som är viktigast vid val av medier med utgångspunkt från miljön. Konsumenter efterfrågar ofta ”grönare” marknadsföring medan marknadsförare inte säger sig påverkas av negativa miljöeffekter vid sitt val. Rapporten heter ”Green Media: Exploring Green Media Selection and its Impact on Communication Effectiveness” och är framtagen av Claudia Rademaker som är verksam vid Institutionen för Marknadsföring och strategi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Choklad, våfflor och … papper

4


63

BY

BILLES – så många nya tidskrifter registrerades för distribution hos Posten första halvåret 2013. Det är tolv titlar eller knappt 24 procent mer än under samma period i fjol.

HALLÅ DÄR… … Rolf Andersson på Lokalnytt, som enligt utsago inte är särskilt förtjust i tryck, men ändå ger ut en tryckt tidning i veckan och låter Billes stå för trycket. Vad är det för fel på tryck? – Det är egentligen inget fel på tryck, men vi märker att våra kunder blir

allt mer vana att ta emot digital information. Vi gillar själva tryck och har nyligen startat två nya tidningar och ökat utgivningen av vårt magasin Fastighetssverige. Så jag gillar tryck och tror på just nischade magasin.

mellan tidning och webb varje gång ett nytt nummer skickas ut.

– Vi vet att det fungerar att skicka ut ett tryckt magasin till våra kunder. Det händer mycket i fastighetsbranschen och förhoppningsvis kan vi bjuda på intressant läsning. Tidningen är också väldigt bra marknadsföring för varumärket Lokalnytt och vi märker tydligt symbiosen

Vilka krav ställer ni på ert tryckeri?

Vad är styrkan med en tryckt tidning?

Hur då?

– Vi märker att trafiken till vår marknadsplats Lokalnytt.se, där vi förmedlar lokaler till företag över hela Sverige, ökar när kunderna har fått tidningen i handen.

– Det viktiga för oss är att vi får ut våra tidningar när de ska komma ut. Att det går snabbt att trycka och distribuera till posten i tid. Där har Billes alltid funkat och vi har sluppit strul, vilket vi är glada för. Sen är såklart kostnaden en annan viktig fråga.

5


BY

BILLES

Billes Tryckeri fyller 50 i år. Tre brödrapar har genom decennierna drivit ett företag som ständigt har utvecklats och legat i framkant. Text PETRA HANSSON Foto NIKLAS MAUPOIX

– DÅ SKRIVER BILLES HISTORIA EGENTLIGEN BÖRJAR HISTORIEN

redan för 77 år sedan. Då startade Stig Bille (farfar till Niklas och Fredrik som driver företaget idag) och hans tvillingbror Gunnar ett företag där de sålde affischutrymme på reklampelare. Bröderna Stig och Gunnar startade i Göteborg, men verksamheten gick så bra att deras sju meter höga roterande och belysta reklampelare snart syntes i hela landet. De fick flera förfrågningar om att även trycka själva affischerna. Men det dröjde ända fram till 1963 innan de startade ett tryckeri, Billes Tryckeri AB. De blev pionjärer på screentryck i fyrfärg. Affischeringsverksamheten såldes efter några år och med överskottet från försäljningen satsade bröderna Bille på att utveckla tryckeriet. STIGS TVÅ SÖNER Anders

och Dag engagerade sig tidigt i företaget och i slutet på 60-talet tog de över rodret,

6

tillsammans med delägaren Lars Göran Öqvist. Den senare flyttade till Stockholm och blev vice VD samt försäljningschef på den viktiga stockholmsmarknaden. – Min bror Dag var en stor innovatör och tog bland annat fram en framkallningsmaskin och en rakelslipmaskin som var överlägsen alla andra, berättar Anders Bille. – Vi vann också massor med priser

i internationella tävlingar i screentryck, säger han. Idag har Billes lämnat screentrycket, eftersom det varken var miljövänligt eller lönsamt i längden. Företaget samarbetade redan på 60-talet med Skandia Tryckeriet, som var specialiserat på reklamtryck i offset. Så småningom förvärvade Billes flera tryckerier och utvecklade sitt kunnande inom offset allt mer.


BY

BILLES

Jag är jättestolt över pojkarna. Jag hade aldrig vågat satsa på nybyggnaden år 2000 om jag inte hade haft dem.

ANDERS BILLE SÅG tidigt

värdet av att ta in proffs i styrelsen. Mauritz Sahlin, tidigare koncernchef på SKF, satt exempelvis i styrelsen i 27 år. Han efterträddes 2006 av Kaj Thorén, som också ingått i SKF:s koncernledning i många år. Ordföranden Björn Agrell som är en välrenommerad advokat har suttit i styrelsen sedan cirka 25 år. – De kan ställa obekväma frågor som får oss att tänka till och utvecklas,

konstaterar Anders Bille. När Billes flyttade in i sitt nya hus 2000 tog Anders ett steg tillbaka, sonen Niklas blev VD och lillebror Fredrik blev IT- och produktionsansvarig. – Jag är jättestolt över pojkarna. Jag hade aldrig vågat satsa på nybyggnaden år 2000 om jag inte hade haft dem, säger Anders, som också vill lyfta fram alla de duktiga och lojala medarbetarna.

– Genom åren har det varit en underbar stämning. Vi är ett gott gäng som jobbar som en enda stor familj. Nu är Billes på väg in i en ny spännande era, med rejält utbyggda och omgjorda lokaler som rymmer alla företagets verksamhetsgrenar.

7


BY

BILLES

KUNDERNAS HÄLSNINGAR TILL 50-ÅRINGEN

Grattis jubilaren! Hälsningar från vännerna på Bulldozer

Idag är ingen vanlig dag, idag är det Billes födelsedag! Grattis säger alla vi på WonderBrand

Grattis Billes på 50-årsdagen! David Fredlund, Göteborg Wind Orchestra

Jag tycker det är fantastisk att arbeta med Billes (Kent Forss). Vi får alltid snabba svar, vänligt bemötande överallt och hög kvalitet på produkterna. Inget är omöjligt. Maria Enderstein, Nyblom Kollén AB

8

Är man stor så måste man vara snäll. Just så är det med Billes. En stor och stark organisation, fast med en flexibel och tillmötesgående attityd. Grattis till 50-årsjubileumet kära Billes! Petter Damré, IsiCom AB

Grattis Billes!

Billes är bäst!

Kvalitetsmässigt, personligt bemötande, hög servicegrad och stort kunnande. Grattis!

Lyhörda, trevliga och med snabba leveranser. Vi tar av oss hatten och gratulerar! Emilia och Monica på Jusek

Ylva

Grattis! Vi ser fram emot fortsatt samarbete! Mattias Albrektsson, Continental Däck Sverige AB

Grattis Billes och tack för god service, speciellt till våra kontaktpersoner Kent Widell och Peder Sjögren. Marianne Abrahamsson, Ekerö Församling, Svenska Kyrkan

Ska det tryckas är ni bäst För ni kan ju faktiskt mest Foldrar små och storformat Limmad, perf och rund oblat Sen små råd och hitta på Oftast på en hög nivå Nu så blir ni 50 år Tänk ändå vad tiden går Men ännu så har ni det Som vi kallar kvalitet Så vi ropar under stress Fortsätt ni och kör med press Så bra och länge som ni vill Vi vill önska lycka till Dedicate

Tack för gott samarbete Hälsningar Selden Mast

Grattis Billes!

Stort grattis!

Grattis till ert jubileum!

Vi på Akademibokhandeln har verkligen uppskattat er noggrannhet och serviceanda och hoppas på bra samarbeten även i framtiden! (Måste läsas till Vivaldis ”De fyra årstiderna”):

Grattis Billes på er dag! Tack för cirka tio grymma år tillsammans och ett speciellt stort tack till Nicklas Denéo för alla dessa år! Gergö Wolmestad, Dorian Mabb

Tryckeriet man alltid kan lita på fastän man själv är ute i sista stund. Grattis på 50-årsdagen! Önskar Helene Antelius, Bonnierförlagen

Sverigetaxi gratulerar Billes till jubileet! Vi vill även tacka för ett mycket gott samarbete de senaste åren! Paul Urvall, Affärsområdeschef


BY

BILLES Var med första gången 1966. Grattis till era 50 år!

Hasse Palmé Calmed AB

Grattis till Billes på 50-årsdagen! Önskar vi på Webmind!

Billes blir bok

Efter 50 år i tryckeribranschen är det hög tid att fira. Och varför inte med en egen jubileumsbok? På 124 sidor berättar författaren Ingrid Arensberg hela historien från screentryckeri till grafiskt centrum. Här är några viktiga årtal ur boken:

Billes 1936 och framåt 1936: Tvillingbröderna Stig och Gunnar Bille startar Billes Reklam AB. De säljer affischutrymme på reklampelare. 1963: Billes Tryckeri AB startas. Pionjärer på fyrfärgstryck i screentryck.

Grattis bästa Billes på 50-årsdagen!

Slutet 60-talet: Stigs två söner Dag och Anders tar över tillsammans med Lars Göran Öqvist. 1969: Billes inför datoriserad offertkalkylering, vilket väckte stort intresse internationellt.

Önskar nöjda vänner på Moderna Museets Vänner

Stort grattis till ert 50-årsjubileum!

Ågrenska tackar ContactBilles för ett gott samarbete under många år. Med er hjälpsamma och kunniga personal har ni hjälpt oss med att sprida information och kunskap om vår verksamhet med sällsynta diagnoser.

Önskar vännerna på Luckylane.

Med vänlig hälsning Hasse Warnholtz, Ågrenska

1982: Dag Bille får ett förnämligt internationellt pris, ”The Howard Parmele Award” i USA, för att ha spelat en betydande roll för hela screentryckarbranschen. Slutet 80-talet: Verksamheten breddas till att även omfatta offset: Billes köper Stureby Offset och Stannborgs Grafiska. 1991: Hela screenproduktionen läggs över på miljövänlig, vattenbaserad tryckfärg. 1992: ST Tryck förvärvas. Billes blir ett av Sveriges första tryckerier med egen reproavdelning. 1998: ST Tryck blir Svanencertifierat. 1999: Screentrycket läggs ner. Bokbinderiet Peacock förvärvas.

Stort grattis till världens bästa tryckeri! Mina bästa dagar på mitt förra jobb Brothers And Sisters var när jag var på tryckintag hos er. Ni är så underbara och alltid glada. Så mycket skratt och väldigt god mat! Stor grattiskram till er! Petra. Arbetsplats då: Brothers And Sisters. Arbetsplats idag: PS Communication

2000: Billes flyttar in i sitt nybyggda grafiska hus och blir ett av Skandinaviens modernaste tryckerier. Niklas Bille blir VD för Billes Tryckeri ab och Fredrik Bille blir IT- och produktionsansvarig. Grattis och tack för de första 50 årens jobb! Berndt Cedervret, Faktorn

2001: Billes godkänns för den senaste versionen av Svanenlicensen. Billes väljs till ett av de mest beundrade familjeföretagen av tidningen Entreprenör. 2004: ISO-certifiering 9001 och 14001. 2005: Nordens största arkoffsetpress installeras.

Stort grattis till er 50-årsdag!

Från vännerna på Svarta Fåret AB, genom Sven Eric Jönsson

2008: Billes köper Contact Tryck & Reklam AB. 2009: Palmeblads Tryckeri förvärvas. 2011: Colour Partner förvärvas. Billes kan nu erbjuda roll-ups, banderoller, vepor m.m. 2012: Fototext förvärvas. Billes blir klimatneutralt. 2013: Billes bygger om och ut och samlar all verksamhet under ett tak.

9


BY

BILLES

BILLESBOLAGEN SAMLAS UNDER SAMMA TAK Billes bygger ut rejält och samlar alla sina verksamheter under ett tak. Resultatet blir mängder av synergier som kunderna kommer att dra nytta av på många sätt. Text: PETRA HANSSON

med hela 2 800 kvadratmeter. I källaren blir det nya kontor för IT, layout och design. De befintliga kontoren en trappa upp får en total omgörning och byggs även ut med 100 kvadratmeter. Contact flyttar in i oktober och i februari, när hela utbyggnaden är klar, ansluter även Fototext. – Samtidigt med utbyggnaden går vi också i mål med vår vision ”Billes 2014” som vi tog fram 2011, berättar Niklas Bille, VD. Visionen inkluderar bland annat ett rejält breddat produktutbud och en större kompetens inom IT. Några exempel är web-to-print, e-handelslösningar samt original och design. PRODUKTIONSYTAN BYGGS UT

en rejäl investering, men Niklas Bille räknar med att de tjänar in den ganska snabbt. Eftersom de slipper hyreskostnaderna för Contact och Fototext hamnar lokalkostnaderna på ungefär halva summan. Därutöver blir det många samordningsfördelar som resulterar i högre kvalitet, lägre kostnader och bättre service. Det blir kortare ledtider, likvärdiga färger i olika produkter och färre personer som behöver vara inblandade i ett projekt. – Förut kunde en kund ha olika projektledare för olika produkter inom samma kampanj. Nu blir det lättare att samordna, säger Niklas Bille. UTBYGGNADEN INNEBÄR

miljövinster tack vare färre transporter när de tre företagen ligger på samma ställe. I februari, när hela bygget är klart, hoppas bröderna Bille kunna bjuda in till en riktig kundfest i sann ”Billesanda”. DET BLIR OCKSÅ

10


BY

BILLES

Billes produktområden

• Reklamtrycksaker • Informationstrycksaker • Utomhusreklam • Butiksreklam • Småformat (digitaltryck för små format eller små upplagor) • Tjänster (IT-lösningar, original, layout, design, lagerhållning, distribution m.m.)

11


BY

BILLES

MILJÖN I CENTRUM PÅ VARBERGS STADSHOTELL Kontrasterna är stora på Varbergs Stadshotell och Asia Spa: Historiska K-märkta miljöer och moderna konferenslokaler. Asiatiskt välbefinnande för kropp och själ i kombination med västkusten och salta bad. Lägg därtill en hög servicegrad och ett ambitiöst miljöarbete, så har du framgångsreceptet för denna okonventionella anläggning.

12


BY

BILLES

13


BY

BILLES

»

Det är skillnad mot till exempel ett Stockholmshotell där man sover och äter frukost och sen är ute och gör stan. Här är hotellet själva upplevelsen, så vi måste hålla standarden hela vägen.

14

på ett och annat ögonbryn när ägarparet Lars-Olof Oskarsson och hans fru Anna bestämde sig för att bygga ut, renovera och anlägga ett asiatiskt spa i det gamla klassiska stadshotellet. – Om vi hade tagit den lätta vägen, hade vi bytt namn, reflekterar Lars-Olof Oskarsson. – ”Stadshotell” låter som ett bedagat hotell som ligger vid järnvägsstationen. Men vi tycker också att kultur och tradition är viktigt och har lite på pin kiv behållit namnet. DET LYFTES ONEKLIGEN

spa- och kurort nummer ett, med flera anläggningar plus kalloch varmbadhus. De flesta sorters terapier och behandlingar finns representerade i Varberg. Men Lars-Olof Oskarsson ville inte att Stadshotellet skulle bli en direkt konkurrent till de befintliga spaanläggningarna, utan föredrog en egen profil. Och kunderna har strömmat till. BeläggVARBERG ÄR SVERIGES

ningen är god och hotellgästerna ger, enligt Lars-Olof Oskarsson, tummen upp i kundundersökningarna. Mer än hälften av omsättningen kommer från privatpersoner och resten från affärsresenärer och konferenser. Privatgästerna är ofta där en hel helg och spenderar mer pengar på behandlingar och restaurang än affärsfolket. I snitt tillbringar de 36 timmar på hotellet en spahelg. Det ställer, enligt Lars-Olof Oskarsson, extra höga krav på personalen. – Det är skillnad mot till exempel ett Stockholmshotell där man sover och äter frukost och sen är ute och gör stan. Här är hotellet själva upplevelsen, så vi måste hålla standarden hela vägen, säger han. UTÖVER HOTELLGÄSTER får Varbergs

Stadshotell ibland även besök av personer som vill studera deras miljöarbete. Det var ett av de


BY

BILLES

Varbergs Stadshotell Hotellet är byggt 1902 och hade först 50 rum. 1973 byggdes det ut till 135 rum. 1995 tog Lars-Olof Oskarsson och hans fru Anna över hotellet. 2001 byggde de spaanläggningen. 2012 renoverades hotellet och byggdes till ytterligare. Idag är antalet rum 178.

15


BY

BILLES

första Best Western-hotellen som blev Svanenmärkt och det görs en miljörevision varje kvartal, för att successivt skruva upp ambitionsnivån. De har källsorterat sedan 90-talet och väljer alltid miljöel. Varje kvartal går de igenom el- och vattenförbrukning och mat som slängs (det som fortfarande är fräscht går till Stadsmissionen, resten skickas till en biogasanläggning), samt hur mycket rengöringsmedel som går åt per gästnatt. Andelen engångsartiklar minskas kontinuerligt. Företagets bilar ska vara till minst 50 procent miljöklassade och inte ha metalliclack. Bassängerna värms upp av spillvärme från kyl och frys.

»

Vi köper lokalproducerat, kravmärkt och ekologiskt. Men i dagsläget är det inte möjligt att enbart anlita Svanenmärkta leverantörer.

finns någon gäst i rummet, stängs värme och ventilation av. Detta styrs av bokningssystemet. Utifrån kundens uppskattade ankomsttid, sätts värme och ventilation på i lagom tid före ankomst och temperatur och luftkvalitet mäts automatiskt. När det gäller leverantörer försöker de samordna leveranser. – Vi köper lokalproducerat, kravmärkt och ekologiskt. Däremot är det i dagsläget inte möjligt att enbart anlita Svanenmärkta leverantörer. Klor är till exempel inte miljövänligt, men behövs i verksamheten, förklarar Lars-Olof Oskarsson. Men när det gäller tryckeri, är det självklart att välja ett som tar miljöarbetet på lika stort allvar som de själva gör. Därför föll valet på Billes, som bland annat trycker hotellbroschyrer åt Varbergs Stadshotell och Asia Spa. NÄR DET INTE

16


BY

BILLES

BILLES ACADEMY Fakta, tips och nyheter på gång ... PAPPERET AVGÖRANDE 7 SÄTT ATT TRYCKA VIKTIGT VID KÖP AV BILDER CHECKLISTA FÖRE TRYCK > CERTIFIERAD PRODUKTION FRÅN IDÉ TILL PRODUKT

HITTA RÄTT I MILJÖSKOGEN Den som vill välja miljövänligt papper kan få svårt att se skogen för alla träd. FSC- och Svanenmärkning visar att ditt papper är miljöcertifierat. Men det finns en hel del andra knep för miljövännen. Text: MIA MALMSTEDT

ganska miljövänlig produkt. Råvaran är förnybar och cirka 70 procent av allt papper återvinns. Skulle det ändå hamna i naturen, så bryts det ner. Men självklart finns mer att göra för dig som vill vara miljövän – och det vill allt fler. – Vi märker helt klart ett ökat intresse för miljövänliga produkter, säger Anders Fransson, miljö- och teknikkoordinator på Arctic Paper. PAPPER ÄR EN

FSC- OCH PEFC-MÄRKNINGARNA, är

skogscertifieringar som visar att man främjar ett ansvarsfullt skogsbruk. Papperstillverkaren – och sedan tryckeriet i sin tur – måste ha certifieringen för att visa på spårbarhet i hela tillverkningskedjan. Märkningen är alltså inte starkare än den svagaste länken. Svanengodkännande innebär krav på

papperstillverkaren, som bland annat måste redovisa hur mycket FSC- eller PEFC-certifierad massa som används, vilka utsläpp man har och hur avfallet hanteras. – Att ha miljöcertifieringar är en trovärdighetsfråga, säger Anders Fransson. – Dels handlar det om samspelet med kunden, men också om att vi alla bor och verkar i ett samhälle som vi tar ansvar för. ära; det finns även andra aspekter att ta hänsyn till. Är papperet närproducerat? Kan du satsa på kvalitet – riktigt bra utskick till en snävare målgrupp – istället för kvantitet? – Du bör också tänka på materialeffektivitet. Väljer du hög kvalitet så blir det mindre spill i tryckprocessen. Ett papper med högre bulk är också bra, då får du ett tjockare och styvare papper med lägre vikt, tipsar Anders Fransson. Drivkraften bakom miljöförbättringar kommer ofta från konsumenten. Det är enkelt att göra som man alltid gjort om ingen kräver nytänk. – Finns inte miljökravet från kunden så kanske man inte funderar över miljövänligt papper. Men medvetenheten ökar! MÄRKNING I ALL

17


BY

BILLES

AKUSTIK– snyggt, personligt och bullerfritt! Telefonsignaler. Slamrande stolar. Skratt, musik, samtal. Ljud är en naturlig del av miljön. Men ibland blir ljudet ett oväsen, som stör och orsakar hälsoproblem. Akustiktryck reducerar bullret, samtidigt som du smyckar rummet efter personligt tycke och smak. Text: MIA MALMSTEDT Foto: NIKLAS MAUPOIX OCH BILLES

miljö kan vara ren terror. Orden kommer från Tomas Silfverberg. Han arbetar med försäljning av akustiktryck hos Fototext, som numera är en del av Billes. – Skolor har stora problem med buller. Hur ska barnen kunna koncentrera sig? Även inom vård och omsorg finns problematiken – för att inte nämna de öppna kontorslandskapen, säger han, och fortsätter: – Dessutom ser vi nu ett gigantiskt problem med de öppna planlösningarna som varit så populära en tid. Du har högt i tak; hårda kalla ytor, och kanske ett surroundsystem till tv:n. Många hör av sig och säger att de inte orkar mer. – EN DÅLIG AKUSTISK

ljuddämpning och inredning har funnits tidigare. Men för tre–fyra år sedan började Fototext fundera: vad händer om man trycker direkt på ljudabsorbenten, istället för på tyg som absorbenten sedan ska kläs i? I printern såg allt bra ut. Nästa fråga var: vad händer med den ljuddämpande förmågan? – Vi kontaktade Ecophon, som idag är vår KOMBINATIONEN AV

18

leverantör av ljudabsorbenter. Därefter började vi testa produkterna, bland annat på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Vi har kontrollerat att ljuddämpningen inte försämras, vi har testat att de är brandsäkra. Dessutom är de godkända enligt M1, ett vedertaget test av dofter och giftiga ämnen i inomhusmiljöer, förklarar Tomas Silfverberg. – Detta är vårt starkaste försäljningsargument: Våra produkter har högsta tänkbara klassning. i princip se ut hur som helst. De kan utformas som tavlor, med personliga motiv, eller bilda en fondvägg. De kan bli ett dekorativt tak, som på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, eller varför inte på tandvårdskliniken? Endast fantasin sätter gränserna. – Ofta används de som konstnärlig inredning, eller av arkitekter som fått pengar avsatta för utsmyckning, säger Tomas Silfverberg. – Resultatet blir vackert och trevligt! Och en god akustisk miljö är väldigt viktig. Har man ordnat dämpningen först så kan man till och med tillföra ljud, som musik. Det blir mycket behagligt. AKUSTIKTRYCKEN KAN


BY

BILLES

Buller • Omgivningsbuller är idag den vanligaste miljöstörningen. Hälften av landets arbetstagare uppger att de har svårt att höra och samtala på jobbet. • Buller har dokumenterat negativa hälsoeffekter, bland annat fysiologiska stressreaktioner, försämrad koncentration, inlärning och prestation samt sömnstörningar. • Högsta medelljudnivå i ett öppet kontor ska, enligt Arbetsmiljöverket, vara 40 decibel. Ljud från fasta installationer, till exempel ventilation, ska inte överstiga 35 decibel och efterklangstiden ska inte vara längre än 0,4 sekunder.

Akustiktryck • Akustiktryck är Fototexts unika teknik för att trycka direkt på ljudabsorbenter från Ecophon, utan att påverka absorbenternas ljuddämpande funktion. Du väljer själv motiv och om du vill trycka på tavlor, hela väggar eller tak. • Akustiktryck har genomgått noggranna tester. Produkterna är godkända för doft, ljudabsorption och färgbeständighet. Dessutom är de brandsäkra, även i färdigtryckt skick. • Ljudabsorbenterna från Ecophon är Svanenmärkta. Över 70 procent av basmaterialet består av återvunnet hushållsglas och återvunnen glasull. Även tryckfärgerna är Svanenmärkta och Fototext är ett Svanenmärkt tryckeri.

19


BY

BILLES

Jotun Sverige AB

Mats Rådemo, marknadschef – Vi har expanderat och fått mer utrymme, däribland ett stort konferensrum. Men vi märkte ganska omgående att det var svårt att sitta sex-sju personer och ha möte därinne, man blev väldigt trött på studsande ljud. – Jag hade hört talas om akustiktavlor redan innan och det kändes som en god idé för oss nu.Vi valde att sätta upp fyra tavlor på väggarna i konferensrummet

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Tomas Gedda, projektledare

– Vi försöker göra besöket på barnakuten lite roligare genom att bygga djungelrum, med hjälp av inredningsarkitekterna på byrån BittraBritta. I taken på de fyra senast fixade rummen har vi valt att sätta ljudabsorbenter från Akustiktryck.Varje rum har ett tema, ett eget djur: fisk, groda, elefant och giraff. I taket kan barnen titta på en himmel som är typisk för den miljö som djuret lever i. I Frida Fisks rum kan du till exempel se solstrålarna silas genom vattenytan. – Ljudabsorbenterna gör att vi kan tillföra ljud. I varje rum finns det följaktligen ljud som är typisk för djurets miljö.Vi vill ge de sjuka barnen en helhetsupplevelse som gör att de kan tänka på något annat, i alla fall en liten stund.

20


BY

BILLES

och komplettera med neutrala plattor i taket. På de fyra tavlorna finns fyra pingviner som symboliserar våra värdeord: mod, respekt, lojalitet och omsorg. – Akustiskt blev det mycket stor skillnad. Dessutom blev det väldigt fint. Tavlornas textilyta förstärker pälskänslan hos pingvinerna, man vill nästan gå fram och klappa dem.

Torslandaskolan Peter Fröbom, rektor

– Akustiktrycken är ett sätt att pryda vår nyöppnade skola och samtidigt få ner ljudnivån, förena nytta med nöje så att säga.Vi har låtit trycka konstverk av konstnären Gudrun Åsling på absorbenterna. Konstverken har skolans färger och är väldigt dekorativa. De sitter på väggarna i en korridor och i vår stora entréhall, som bland annat rymmer kaféverksamhet. Många människor uppehåller sig där samtidigt, men med absorbenterna fungerar det bra. Man känner dämpningen direkt när man kommer in. – Med 500 elever och 75 anställda är Torslandaskolan en stor arbetsplats. Det ställer krav på lokalerna, som ritats av Liljewall Arkitekter. Nu har vi en bra miljö tack vare ljudabsorbenterna. Jag är glad att denna satsning gjordes från början.

21


GLASSÄLSKAREN

Anders Müntzing köpte tillbaka sitt livsverk Glassglädje. Det är ledordet för Anders Müntzing,VD och ägare till Triumf Glass. För drygt tre år sedan köpte han tillbaka familjeföretaget från norska Diplom-Is. Idag har han vänt motgång till framgång. text: MIA

MALMSTEDT foto: NIKLAS MAUPOIX

för Anders Müntzing. Sin första sålde han i 10–12-årsåldern, med låda på magen. Hela det yrkesverksamma livet har ägnats åt de kalla delikatesserna. – Jag fick höra att jag var galen som köpte tillbaka Triumf Glass, jag var 57 år då och folk tyckte att jag skulle trappa ner. Men det här är så roligt. Jag vill hänga kvar så länge jag inte är i vägen! I fabriken är det högljutt. Det dunkar, gnisslar, svischar. En doft av vanilj vilar i luften. Idag tillverkas tre produkter: glasstårtor, äkta vaniljglass i tvåliterslådor och Hello Kitty-pinnar. Imponerande maskiner tillverkar, paketerar och skickar i banor längs taket ut till lagret. Vi kliver nerför trappan, passerar lådor med affischer och toppskyltar som Billes GLASS ÄR EN LIVSSTIL

22

har levererat. Därifrån vidare in i frysen. Här är det 20 minusgrader. av pappa Arne Müntzing 1946. Anders började i företaget 1973, då en storbrand förstörde lager och kontor. – Jag gick på Handels. Det var sommarlov, vi var på landet när brandkåren ringde. Pappa började gråta, minns Anders. – Jag hoppade av skolan för att hjälpa till, och sedan blev jag kvar. År 1982 gick Arne Müntzing bort, och de fyra sönerna tog över. Men de hade skilda meningar om hur Triumf Glass skulle utvecklas. Därför såldes företaget till Diplom-Is 2005. Norrmännen valde att avveckla namnet Triumf Glass, vilket visade sig TRIUMF GLASS STARTADES


BY

BILLES

23


BY

BILLES

Anders Müntzing om Favoritglass: Jag gillar romrussin, en riktig gubbsmak. Och pistage. Konstigaste glassarna: I Finland har jag ätit glass med smak av tjära. Jag har också ätit grönsaksglass, med vitlök, tomat och gurka. Det är ingen höjdare. Mest udda hos Triumf Glass: Popcornglassen. Den sålde inte så bra. Väderkuriosa: När det blir för varmt äter vi inte lika mycket glass. Runt 20–25 grader är idealiskt glassväder. Billes: Trycksaker med hög kvalitet, hög servicegrad, snabba leveranser. Billes är vår huvudleverantör av marknadsmaterial. Vi har samlat det mesta hos dem för att kunna samdistribuera olika utskick.

vara mindre lyckat. Anders, som hade fortsatt att driva glasscaféerna, märkte snart att allt inte stod rätt till. – De ville ha Diplom-Is som varumärke i Norge, Sverige och Danmark. Men det höll inte. Företaget gjorde stora förluster, och de anställda mådde inte bra. försäljningen tog Anders kontakt med Diplom-Is för att försöka köpa tillbaka företaget. Först blev svaret nej. Sedan, ett halvår senare, ja. FEM ÅR EFTER

»

Företaget måste hela tiden utvecklas. Medarbetarna ska må bra, annars mår inte kunderna bra.

24

– Det första jag gjorde vara att tala med mina söner och fråga om de ville vara med. De svarade direkt ja. Att de gjorde det har varit en stark drivkraft för mig. Sönerna Alexander och Felix arbetar nu båda på Triumf Glass och planen är att de ska ta över. Men än låter Anders sin glasspassion flöda. – Företaget måste hela tiden utvecklas. Medarbetarna ska må bra, annars mår inte kunderna bra. Vi arbetar mycket med information till de anställda, tydliga mål. Plus friskvård och gratis glass förstås, förklarar han. – Produktutveckling är naturligtvis oerhört viktigt. Vi kommer med nyheter tre gånger per år. När årets glasskarta kommer, pratar alla om det. upplevelser, tror Anders. Kunderna vill i allt TRENDEN GÅR MOT

högre grad ”designa” sin egen glass, välja strössel och topping. Även ”co-branding”, där glassarna delar varumärke med exempelvis Disneyfigurer eller kända godismärken som Dumle, Snickers eller Geisha, blir allt vanligare. En annan trend är hälsoaspekten. Fler och fler frågar efter lägre sockeroch fetthalt, och yoghurtglassen kan vara lösningen. Triumf Glass har idag vänt röda siffror till svarta. Den fina sommaren gjorde sitt till, och omsättningen ökade med 20 procent. Företaget har 19 procent av den svenska marknaden – målet för 2015 är 25 procent. – Jag jobbar med glassglädje och smakupplevelser, och jag ska försöka ta tillbaka allt som gått förlorat, säger Anders Müntzing. – Vill ni ha en glass, förresten?


BY

BILLES

INSPIRATION GÖTEBORGSOPERAN Musikalprogram för La Cage Aux Folles UPPLAGA: 18 000 ex FORMAT: 165 x 290 mm OMFÅNG: 52 + 4 sidor FÄRGER: 4 + 4 PAPPER: Omslag 300 g Tom & Otto Gloss, inlaga 130 g MultiArt Silk EFTERARBETE: Blank seglaminering på omslagets yttersidor, limbindning PRODUKT:

DEDICATE PRODUKT:

Magasinet

Skafferi svensk 19 000 ex + engelsk 6 000 ex FORMAT: 215 x 280 mm OMFÅNG: Svensk 68 sidor, engelsk 52 sidor FÄRGER: 4 + 4 Omslag matt vattenlack PAPPER: Omslag 200 g Arctic Volume High white, inlaga 100 g Amber Graphic EFTERARBETE: Limbindning UPPLAGA:

SAMSONITE SCANDINAVIA AB 2Stand för exponering av kataloger. Ett enkelt och portabelt kommunikationsverktyg för att ha i butik och på mässor. Tar bara någon minut att sätta upp. En stabil fot gör den lättplacerad och vill kunden ha en ny kampanj är det bara att byta hylsa. Klarar upp till 10 kilo kataloger. UPPLAGA: 3 ex FORMAT: 500 x 1800 mm PRODUKT:

25


BY

BILLES

INSPIRATION BOSSEBLOM AB 4 olika pärmar med inlagor + DVD-fickor åt SCA 4 x 150 ex FORMAT: Pärm 200 x 260 med 30 mm rygg, inlaga 185 x 245 mm OMFÅNG: Inlaga digitaltryckt med varierande antal blad i pärmarna. Från 33 blad med 2 register upp till 56 blad med 9 register. FÄRGER: 4 + 4 PAPPER: Inlaga 200 g Multiart Matt, register 240 g Trucard gloss, pärm 150 g Multiart silk som foder på kartong, dvd-ficka 300 g Algro design EFTERARBETE: Pärmomslag, matt laminering, stansning och limning av dvd-fickor, pärmtillverkning med 3-hålsmekanism, plockning, hålning, isättning i pärmar samt inlimning av dvd-ficka och isättning av dvd i denna. PRODUKT: UPPLAGA:

CONSAT Miljöhandbok. Kunden ville ta fram en broschyr som skulle sticka ut. Detta hjälpte vi dem att göra med en partiell scodixlackning av gräset/foten. UPPLAGA: 400 ex FORMAT: 210 x 210 mm OMFÅNG: Omslag 4 sidor, inlaga 20 sidor FÄRGER: 4 + 4 CMYK Indigo Digitaltryck PAPPER: Omslag 200 g Multi Art Matt, inlaga 130 g Multi Art Matt EFTERARBETE: Partiell scodixlack på omslaget, skärning, bigning och häftning. PRODUKT:

PARADIGM PRODUKT: Dual

Brand Policy Volvo Construction Equipment UPPLAGA: 150 ex engelska + 50 ex kinesiska FORMAT: Liggande A4 OMFÅNG: Hårt omslag 4 sidor, inlaga 1: 46 sidor, inlaga 2: 4 st 4-sidiga utvik, inlaga 3: 5 st registerflikar FÄRGER: 5+5, CMYK + matt vattenlack PAPPER: Omslag 170 g Luxo Satin uppfodrat, inlaga 1 och 2: 170 g Luxo satin, inlaga 3: 300 g Luxo satin EFTERARBETE: Wire-o-bundet med hårda pärmar, matt laminat samt partiell uv-lack omslagets utsidor. ÖVRIGT: Förupplaga trycktes digitalt i Indigo. Slutlig upplaga trycktes i vår 705:a med matt vattenlack på inlagan för att höja känslan ytterligare.

26

FORBO FLOORING PRODUKT: Våtrumskollektionen

”Spirit of Spa” 2013. Golv, vägg och dekor. UPPLAGA: Originalarbete och digitaltryck av 35 ex FORMAT/OMFÅNG:

A4, 29 blad + omslag A5 liggande, 24 blad + omslag 210 x 75 mm, 16 blad + omslag FÄRGER: 4 + 0 CMYK PAPPER: 450 g Excellent/ 300 g mattbestruket EFTERARBETE: Wire-o-bindning


BY

BILLES

UNIBET Exklusiv broschyr i variabelt silverfolierad ask, broschyr klädd i skinn + folierad text på framsidan, formskuret inrede anpassat till broschyrens unika form. UPPLAGA: 1000 ex FORMAT: 165 mm x 145 mm OMFÅNG: Inlaga 22 sidor + 4 sidor omslag FÄRGER: 4 + 4 CMYK Indigo Digitaltryck + offsettryck CMYK 4 + 0 PAPPER: Omslag Multidesign original White 300 g, 150 g multiart silk EFTERARBETE: Skärning, bigning, limning, foliering, laminering, tillverkning av låda och lock. PRODUKT:

VENUE RETAIL GROUP AB PRODUKT: Inbjudan

Personifierad broschyr med både text och bild som är unik för varje ex. Den gjordes exklusiv genom valet av Siri Pearl Polar Dawn. Glittrande effekt i papperet gör att färgerna skimrar i produkten. UPPLAGA: 15 ex FORMAT: A5 OMFÅNG: Omslag 4 sidor, inlaga 8 sidor FÄRGER: 4 + 4 CMYK Indigo Digitaltryck PAPPER: Omslag 300 g Sirio Pearl Polar Dawn, inlaga 125 g Sirio Pearl Polar Dawn EFTERARBETE: Skärning, bigning och häftning

FOREVER Exklusiv broschyr Kunden ville ta fram en broschyr som skall ge en känsla av lyx. Det gjorde vi genom att trycka deras PMS-färger på ett metallic gold-papper. UPPLAGA: 150 ex FORMAT: A5 OMFÅNG: Omslag 4 sidor, inlaga 4 sidor FÄRGER: Omslag 2 + 0 PMS, inlaga 4 + 4 CMYK Indigo Digitaltryck PAPPER: Omslag 250 g Chromolux Instinct metallic gold, inlaga 100 g Multidesign smooth White EFTERARBETE: Skärning, bigning och häftning PRODUKT:

NUDIE JEANS CO. Figurskuren docka med fot. Kampanj för Nudie:s TUBE TOM i Selfridges fyra butiker i London i juli 2013. Figurerna är printade på 16 mm reboardskivor i vår planskrivare och sedan figurskuren. Produkten är helt återvinningsbar. UPPLAGA: 8 ex FORMAT: 750 x 2000 mm PRODUKT:

27


Klimatneutralt fรถretag


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.