Bok & Bibliotek 2013, nyhetsbrev torsdag

Page 1

Foto: CATO LEIN

D a g l i g a u t s tä l l a r n y h e t e r f r å n B o k & b i b l i o t e k

26 september 2013

orsDAG T

TWittrat

West Coast

Maria Wetterstrand

• Öppet mån–tors 11.30–23.00, samt fre–lör 11.30–00.00

Mircea Cărtărescu

Officiell invigning av Bokmässan 2013

På torsdagen kl 10.30 sker Bokmässans officiella invigning i V-hallen. Den hyllade rumänske författaren Mircea Cărtărescu medverkar tillsammans med bland andra Dan Shafran, direktör för Rumänska kulturinstitutet i Stockholm, och Androulla Vassiliou, EU-kommissionär med ansvar för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdomsfrågor. Vassiliou kommer att tillkännage vilka tolv pristagare som tilldelas årets European Union Prize for Literature. Dansaren och koreografen Virpi Pahkinen inleder invigningen med en danstolkning av Cărtărescus lyrik. Vid invigningen medverkar även Dana Dragomir på panflöjt.

FRÅgan Varför ska man besöka er monter på Bokmässan? Micael Bäckström, MBM Förlag, B09:24

– För att den är en kapsel som förflyttar dig till slummen i Bangkok och Phnom Penh, komplett med likadana plåtskjul som tiggarbarnen hålls inlåsta i på nätterna, om de inte används för särskilda uppgifter. Vi har ett ärende med vårt scenbygge.

@M_Wetterstrand10m

Bokmässan är dum. Den gör mig missnöjd över att jag inte är där. #bokmassan

• Fira ”PreWeekend” på West Coast – ett glas champagne inkl ett ostron för 99 kr fredag 17.00–22.00.

✦✦✦ AnnLouise Gustavsson

@alogustavsson1h

Kan inte tänka en redig tanke #bokmassan ✦✦✦

• Bordsbokning rekommenderas.

@jenelikri10h #Bokmässan dagarna innan: du har tagit över mitt liv, jag hatar dig! Bokmässan torsdag morgon: allt är förlåtet, jag älskar dig! Jenny Lindblad

✦✦✦ Lilla Piratförlaget @Lillapirat1h

Börja rensa räkor, Göteborg. Vi är redan på tåget! #bokmassan Fredrik Andersson är köksmästare på restaurang West Coast.

Foto: NIKLAS MAUPOIX

Upplev Västsverige – genom smaklökarna Närproducerat och vällagat. Receptet behöver inte

vara svårare än så om West Coast köksmästare får bestämma. Fredrik Andersson har alltid älskat vällagad svensk mat. Han har en lång karriär inom restaurangbranschen bakom sig och arbetar nu som köksmästare på West Coast, en av Gothia Towers restauranger. Där har han fått utveckla svensk traditionell husmanskost med fokus på havets läckerheter, närproducerade och ekologiska råvaror. – Vi anlitar små lokala gårdar med kunniga producenter. Det gör det lätt att handplocka de råvaror vi är intresserade av för dagen, säger Fredrik Andersson, som i februari blev utnämnd till ambassadör för “Västsvenska Smaker” av Lokalproducerat i väst och Smaka på Västsverige. Han fortsätter: – Förutom att det är roligt att ha en bra dialog med leverantörerna blir det även lättare att upprätthålla hög kvalité. Hög kvalité har högsta prioritet för Fredrik Andersson. Därför var West Coast första restaurang i Sverige som fick använda märkningen Svenskt Kött, en märkning han är

stolt över i tider där många restauranger kritiseras för att inte ha tillräcklig kontroll på sina leverantörer. Men West Coast är mer än en köttrestaurang. Man har även fina fisk- och skaldjursdiskar och akvarium – placerade mitt i restaurangen – med fångst från västkusten. – Vi har också Sveriges första ostrontrappa. Man bör verkligen unna sig ett besök för ett glas champagne och ostron efter mässan, säger Fredrik Andersson. West Coasts lokala engagemang ser man även i samarbetet med Räddningsmissionen. Svenska Mässan sponsrar två växthus på Björlanda Prästgård där socialt utsatta människor får arbete och odlar frukt och grönsaker som levereras till West Coast. – Vi kan själva vara med och påverka valet av sorter och kvaliteter på råvarorna som kommer från Björlanda vilket är väldigt trevligt. Det ger oss en överblick av råvaran från jord till bord. Något vi är stolta över! West Coast ligger i direkt anslutning till Gothia ­Towers lobby, det finns cirka 70 sittplatser, en intilliggande loungedel samt en bar.

✦✦✦ Therese Gregorius

@ThereseGre19m

Är i likhet med resten av mitt Twitterflöde naturligtvis på väg mot #bokmassan . Mycket nöjd över det!

Vi hörde att...

… Många är ­tävlingssugna

och vill vara med i Vem vet mest. SVT hoppas att många kvinnor anmäler sig som ­tävlande. Richard Olsson har gjort ett smart val: på Bokmässan vimlar det av allmänbildade kvinnor. Kön till monter B07:61 kommer att ringla sig lång.

Christin Holmgren, Hoi Förlag, B07:40

– Kom till vår monter för att träffa och prata med våra 25 författare på plats, och var med och skapa unika upplevelser både för dig som besökare och för våra engagerade författare. Eller ta del av de över 50 aktiviteter vi har utspridda över alla fyra dagarna. Vi har ett brett utbud med allt ifrån nyskapande facklitteratur om hur man lyckas som författare eller får mer flow i livet till fängslande, välskrivna skönlitterära berättelser av alla slag. Deckare och skräck blandas med relationsromaner och skrönor. Den som hos oss inte hittar en bok som faller i smaken är en riktigt kräsen läsare. Theodor Jikander, LUX, D07:01

– För att jag har gett ut vad som mycket väl kan visa sig vara Bokmässans vackraste bok, och jag vill visa den för dig.

Välkommen till Bokmässan För några veckor sedan såg jag filmen

”Känn ingen sorg” – en filmatisering av stadshelgonet Håkan Hellströms låtar och liv. I filmen susar ­karaktärerna fram och tillbaka på cyklar, spårvagnar och flakmoppar i Göteborg. På mer än ett ställe i filmen syns de flaggor och vimplar som vi sätter upp i stan under upptakten till Bokmässan. Filmen slår an en känsla av nostalgi och kärlek till det typiskt ”Götebosska”. En viktig del i den här stadens kultur- och folkliv är Bokmässan. Det är nästan en institution, en självklar mötesplats för kultur och bokälskare, i år den 29:e i ordningen. Nu väntar fyra dagar fyllda av framförallt människor. Närmare hundratusen personer ska trängas på mässgolvet. Besökare, författare, bokköpare, minglare, kockar, lärare, bibliotekarier från när och fjärran. Bokmässeteamet och jag hoppas att ni är taggade och sugna på att gå in i Bokmässebubblan i några dagar och att ni får med er minnen för livet. Känn ingen sorg här i Göteborg! Kom igen Lena och ni andra. Bokmässan 2013 är i gång.

– Vi skulle vilja tipsa om årets stora nyhet bland

avdelningarna på mässan: Digitala Torget. Ett 300 kvm stort område där den digitala framtiden presenteras och diskuteras i öppna seminarier, podcasts – och en releasefest! Kolla programmet i Mässtidningen sid 28–29. Ni får heller inte missa Cellen på Internationella Torget. Så här ser antagligen Dawit Isaaks fängelse ut. Visa din solidaritet och sitt en stund i cellen. Slutligen vill vi puffa för IRC (International Rights Centre) som växer och till nästa år bjuder in även film- och produktionsbolag. Ewa Bråthe, Utställningsansvarig International Rights Centre Annica Starfalk, redaktör

tips

Foto: NIKLAS MAUPOIX

Bra att veta Öppettider Torsdag 09–18 (främst branschbesökare) Fredag 09–14 (främst branschbesökare) 14–19 (alla) Lördag 09–18 (alla) Söndag 09–17 (alla)

Lunch Estrad – tors •  Pannbiff med lök, gräddsås, kokt potatis och lingon • Torsk med ägg, syrad rödlök, ärtor, dillvelouté och kokt potatis •  Vegetarisk chili på quorn serveras med ris

Transport Taxibilar finns utanför Hotel Gothias entré. I ­entré 5 finns en m ­ onitor med buss- och spårvagns­ t ider från Kors­ vägen. Tidtabeller finns även på www.vasttrafik.se

Service Center Behöver du teknisk hjälp med din monter, vänd dig till After Sales i Service Center i D-hallen. Där finns även utställarsekretariatet som hjälper till med allmänna frågor. I mässlokalerna finns också sju informationsdiskar.

Pressmaterial Pressmaterial lämnas i Press Centre på plan 3. Pressmeddelanden kan läggas in via Utställar­ service online på vår hemsida www.bokmassan.se. Pressmeddelanden ska innehålla nyheter.

Reklam Utställare får dela ut information i egen monter, men inte i gångarna och entréerna. Toaletter För att hitta närmaste toalett se kartan i Mässkatalogen.

Bankomat Det finns en bankomatbuss utanför D-porten, plan 1, samt två bankomater utanför entré 5.

Produktion Rivista AB


D A i ly Fa i r N e w s f r o m G ö t e b o r g B o o k Fa i r

Photo: CATO LEIN

TWEETS

Mircea Cărtărescu

Official opening of the 2013 Book Fair The official opening ceremony of the Book Fair will be held on Thursday at 10.30 am in the V Hall. Participants include the celebrated Romanian author Mircea Cărtărescu, Dan Shafran, Director of the Romanian Cultural Institute in Stockholm, and Androulla Vassiliou, EU Commissioner for Education, Culture, Multilingualism and Youth. Ms Vassiliou will announce which 12 prize-winners will be awarded this year’s European Union Prize for Literature. Dancer and coreographer Virpi Pahkinen opens the ceremony with a dance interpretation of Cărtărescu’s lyrics. Also participating is renowned pan flutist Dana Dragomir.

Question

september 26 2013

T

HursDAy

to three exhibitors

Why should people visit your stand at the Book Fair? Micael Bäckström, MBM Förlag, B09:24

”Because our stand is a capsule taking you to the slums of Bangkok and Phnom Penh, featuring the same type of tin sheds used to lock the beggar children inside at night, if they are not used for special tasks. We have a reason for building up this set.”

West Coast

(translated from Swedish)

• West Coast opening hours: Mon–Thu 11.30am - 11pm Fri–Sat 11.30am - midnight. • Celebrate ”Pre-

@M_Wetterstrand10m Stupid Book Fair. It makes me really miffed that I'm not there. #bokmassan ✦✦✦

Maria Wetterstrand

AnnLouise Gustavsson

Weekend” at West Coast – a glass of champagne including an oyster for SEK 99, Friday 5pm - 10pm. • Reservations are recommended.

@alogustavsson1h Unable to think a single proper thought #bokmassan ✦✦✦ Jenny Lindblad @jenelikri10h #Bokmassan the days before: you have taken over my life, I hate you! Book Fair Thursday morning: all's forgiven, I love you! ✦✦✦ Lilla Piratförlaget @Lillapirat1h Start peeling prawns, Göteborg. We're already on the train! #bokmassan ✦✦✦

Fredrik Andersson – head chef at West Coast.

Photo: NIKLAS MAUPOIX

Explore Western Sweden – through your palate Locally produced and well prepared. It doesn’t have to be trickier than that if you ask the head chef at West Coast. Fredrik Andersson has always loved well prepared Swedish food. He has a long career in the restaurant industry and is currently the head chef at West Coast, one of the restaurants housed in Gothia Towers. This position has enabled him to develop traditional Swedish cooking, with a focus on seafood, locally produced and organic ingredients. ”We turn to small, local farms with knowledgable producers. That makes it easy to hand pick the raw materials that we’re interested in that particular day,” says Fredrik Andersson, who in February was appointed ambassador for ”Västsvenska smaker” (Western Swedish Flavours) by Lokalproducerat i väst (Western local produce) and Smaka på Västsverige (A taste of western Sweden). He continues: ”Apart from the pleasure of having a good dialogue with suppliers it also makes it easier to maintain high quality.” High quality is a top priority to Fredrik Andersson. This is why West Coast was the first restaurant in Sweden to be allowed to use the label Svenskt Kött (Swedish Meat), a

label he is proud of at a time when a lot of restaurants are criticised for insufficient control of their suppliers. West Coast however is more than a meat restaurant. There is also lovely fish- and seafood counters and an aquarium – placed in the centre of the restaurant – filled with local catches. ”We also have Sweden’s first oyster staircase. You should really treat yourself to a visit for oysters and a glass of champagne after the fair,” says Fredrik Andersson. West Coast’s local commitment is also seen in the restaurant’s collaboration with Räddningsmissionen (The Rescue Mission of Göteborg). The Swedish Exhibition & Conference Centre sponsors two greenhouses at Björlanda Prästgård, where socially vulnerable people are offered work and grow fruit and vegetables subsequently delivered to West Coast. ”This gives us the opportunity to influence the quality and selection of produce delivered from Björlanda, which is very nice. That way we can follow the ingredient from soil to plate. And this is something we take great pride in.” West Coast is located next to the Gothia Towers lobby. The restaurant has 70 seats and includes an adjacent lounge and bar.

Christin Holmgren, Hoi Förlag, B07:40

”To meet and talk to any of our 25 authors present, and to be part of creating unique experiences both for yourself as a visitor and for our dedicated authors, or to take part in our more than 50 activities ­throughout these four days. We have a vast range of books offering anything from how to succeed as a writer or get more flow in your life, to all kinds of captivating, well-written fiction. Visitors will find a mix of crime and horror, as well as novels about relationships and tall tales. If you cannot find a book to suit your taste at our stand, you are an extremely choosy reader.” Theodor Jikander, LUX, D07:01

”Because I’ve published what may well prove to be the most beautiful book at the Book Fair, and I would love to show it to you.”

Therese Gregorius

@ThereseGre19m Just like the rest of my Twitter flow obviously on my way to #bokmassan. Very pleased about that!

There’s a rumour that ...

. . . T h e r e a r e a

lot of competitive ­p eople in the crowds who would like to ­enter TV quiz show Vem vet mest (Who knows the most?). Swedish Television (SVT) are hoping for a lot of female applicants. Game show host Richard Olsson has made a smart move; the Book Fair is crammed with women with fabulous general knowledge. The queue to stand B07:61 is set to be long and winding.

Welcome to Göteborg Book Fair A few weeks ago I went to see the film "Känn ingen sorg" – a screen adaptation of the songs and life of local music hero Håkan Hellström. Throughout the film, the characters race around Göteborg on bicycles, trams and mopeds. More than once you can see the flags and pennants that we put up all over the city before the Book Fair. The film brings on a sense of nostalgia and love to everything typically Gothenburgian. The Book Fair constitutes one of the major parts of this city's cultural life. It has become an institution of sorts, an obvious meetingpoint for lovers of culture and books, this time held for the 29th time. We can now look forward to four days packed mainly with people. Close to 100,000 people will be crowding the floor; visitors, authors, book buyers, minglers and chefs, teachers and librarians, from near and far. The Book Fair team and I hope that you are psyched up and raring to enter the Book Fair bubble for a few days, and that you, when going home, will have memories for life. The 2013 Book Fair is on.

”We would like to share this year’s main new feature

among the sections at the fair: the Digital Square. It’s a 300 square metre area, dediBook cated to presenting and discussing the Fair tips digital future – in open seminars, podcasts, and at a release party! Check out the programme in the Fair Magazine, p. 28-29 (Swedish only). Also, you should make sure not to miss the Cell on the International Square. This is probably what the prison cell looks like that holds Dawit Isaak. Show your solidarity and spend a moment in the cell. Lastly, we would like to give an extra push for IRC (International Rights Centre) which continues to grow and next year will also be inviting film and production companies.” Ewa Bråthe, Exhibition Manager, International Sales Manager Annica Starfalk, editor

Photo: NIKLAS MAUPOIX

Useful Information Opening Hours Thursday 09–18 open for trade visitors Friday 09–14 open for trade visitors 14–19 open to the general public Saturday 09–18 open to the general public Sunday 09–17 open to the general public

Lunch menu Estrad –Thursday •  Burger with onion, cream sauce, boiled potatoes and lingonberries •  Cod with egg, pickles red onion, peas, dill veloute and boiled potatoes •  Vegetarian chilli with quorn served with rice

Taxi There is a taxi rank outside the entrance of the Hotel ­Gothia Towers. Timetables A monitor at Entrance No. 5 displays up-to-date time­ tables for buses and trams from Korsvägen. You can also find timetables online at www.vasttrafik.se

Service Center If you need help with technical or other equipment on your stand you can consult the After Sales in our Service Center in Hall D. The exhibitors’ office is also there to help you with general questions regarding the exhibition and stands.

Information desks There are seven staffed information desks located through­out the exhibition and at several of the entrances.

formation. Press information can also be entered online at Exhibitors Online on the website: w w w.goteborgbookfair.com

PUBLIC toilets Look at the map in the Fair Magazine or the Fair Guide to see where the public toilets are located.

Press Material Press releases and other information can be left with the staff at the Press Centre on Level 3. The press information must include new in-

Advertising Exhibitors may hand out information about their exhibition only at their own stands.

Cash Machines There is a cash machine ­a vailable outside Gate D, ­level 1, and there are two cash machines outside Entrance No. 5.

Production Rivista AB


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.