Page 1

Numer211.qxp

16/03/2018

18:59

PÆgina 1

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

1


Numer211.qxp

16/03/2018

19:00

PÆgina 2


Numer211.qxp

16/03/2018

19:00

PÆgina 3


Numer211.qxp

16/03/2018

19:01

PÆgina 4

HOSTALRIC L’edat Mitjana La vila d’Hostalric estava sota el domini dels vescomtes de Cabrera que van convertir la vila en capital administrativa dels seus extensos territoris. Això els va portar a crear-h hi un mercat i també van establir la seva important notaria que va perdurar fins a mitjan segle XX.

La Guerra del Francès a Hostalric

Hostalric fou una plaça forta d’importància estratègica, ja que era l’únic pas natural entre Girona i Barcelona. Per tant, el paper d’Hostalric durant la Guerra del Francès fou la de donar suport a l’entrada de que viures durant el setge de Girona i la de destorbar el pas de tropes enemigues. El 7 de novembre de 1809 les tropes napoleò niques saquegen cases i calen foc al poble d'Hostalric. El 13 de gener de 1810 comença el setge al castell i durà fins el 12 de maig.

Amb el nom de Guerra del Francès es

Castell

El castell d’Hostalric va servir moltes vega des com a allotjament de reis quan venien en els seus viatges. Uns exemples són el rei Pere III hi va fer estada de pas cap al Rosselló i la reina Joana Enríquez, esposa de Joan II va residir-h hi uns dies.

4

coneix als Països Catalans la guerra contra Napoleó, que tingué lloc entre 1808 i 1814. Aquest fet es produí com a conse qüència del tractat de Fointainebleau (1807), que establia l’entrada de cossos de l’exèrcit francès per tal d’atacar Portugal.

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:01

PÆgina 5

En la documentació històrica de 1145, sota Ponç II, ja s’esmenta l’existència d’un castell a Hostalric. Per les notícies que tenim del castell medieval d’Hostalric, sembla que fou petit i del mateix tipus dels altres castells gironins del seu temps: més utilitari que estètic, d’una certa amplitud, amb sales i cambres pròpies d’un castell-p palau. A la primera meitat del segle XII el castell va ser una fortificació útil i d’importància. D’aquest castell medieval només en queden alguns vestigis com és el cas d’una cisterna. Actualment el castell que hi ha a dalt de tot del turó és una fortificació militar d’època moderna,

obra de l’enginyer militar Francisco de Santa Cruz, format per un revellí, baluards, fossat, pati d’armes, galeries, camí cobert, etc. tot ell visitable. Muralles Es conserven uns 600 metres de panys de mur amb el seu talús, camí de ronda i vuit torres: Barcelona, d’Ararà, Tuies Negres, Caís, Bailina, Arenas, Cabrera i la d’en Riera. Fora del recinte emmurallat hi ha una torre albarrana, torre dels Frares, que és la més monumental i la del l’antic convent de Sant Francesc de Paula, de frares mínims avui convertit en Ajuntament.

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

5


Numer211.qxp

6

16/03/2018

19:01

PÆgina 6

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:01

PÆgina 7

BREDA NOVETATS A LA BIBLIOTECA DE BREDA La Biblioteca va ampliant el seu catàleg, cada mes, de llibres, pel·lícules i música per infants i per adults entre els qual destaquem de les darreres novetats literàries:

"Ho sé tot de tu" de Clare Mackintosh

"El ferrocarril subterrani" de Colson Whitehead

"Joc de Trons. Cançó de gel i foc" de Geroge R.R Martin

"La solució telòmer" de Elisabeth Blackburn

Gemma Hernàndez: Bibliotecària. Biblioteca de Breda

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

7


Numer211.qxp

16/03/2018

19:02

PÆgina 8

PERILL Els riscos de dormir amb el mòbil encès Les actuals prestacions dels smartphones o telèfons intel·ligents s'han convertit a aquests dispositius en una mena d'extensió del nostre cos. Anem amb ells a tot arreu; fins i tot al bany i, per descomptat, dormen al nostre costat, encara que sigui a la tauleta de nit i poques vegades els apaguem. Quins riscos comporta dormir amb el mòbil encès? Segons un estudi publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) el problema procedeix de la pantalla dels dispositius (sigui mòbil, ebook, portàtil o tablet). La luminescència de les pantalles redueix la melatonina (l'hormona reguladora del somni) ia més perllonga el temps que triguem a dormir. També retarda i redueix el somni REM; l'estat d'alerta augmenta la nit -al contrari de com hauria de ser -... tot això fa que retardem l'hora del son i que patim d'insomni o de deficiències en el somni per aquesta interrupció silenciosa dels ritmes circadians de l'organisme .

de disposar-nos a dormir i tancar els ulls, hem fet una ullada al nostre dispositiu, hiperexcita nostre cervell, el que és l'efecte contrari que necessitem abans de dormir. Perquè el nostre cervell descansi i dor-

mim el millor possible, hauríem apagar nostres mòbils i mai encendre mentre dormim ja que qualsevol vibració, so o espurna pot despertar i interrompre els nostres cicles de son. Despertar sovint per una notificació lluminosa al mòbil ens porta al que s'ha denominat com "insomni tecnològic", una patologia que provoca insomni en la seva fase més inicial però que, en alguns casos, pot provocar despertars sobtats i tornar-se més agresiu.

Per si això fos poc, el fet que segons abans

8

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:02

PÆgina 9

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

9


Numer211.qxp

16/03/2018

19:02

PÆgina 10

SALUT El racó de les persones grans Dormir bé és una de les preocupacions de les persones grans o dependents, ja que molts, per diferents motius no poden agafar el son, per qüestions físiques o psicològiques. En aquests casos, sobretot quan la persona té algun tipus diversitat funcional que afecta a alguna de les seves parts del cos, els llits articulats elèctrics són una excel·lent opció. Per què? Perquè permet a aquestes persones tenir un control sobre el llit, facilitant el posicionament en diferents maneres i sense necessitat d'haver de realitzar cap tipus de força per canviar la posició. *Els llits articulats amb carro elevador permeten que de manera fàcil i simple, sense realitzar cap esforç físic, es pugui incorporar a la persona en la posició justa que necessita per dormir i per tenir un descans òptim i plaent. En aquest sentit, els llits elèctrics aporten el necessari per millorar la qualitat del descans en les persones grans i atorgant una ajuda per els qui cuiden o acompanyen a la persona durant aquestes hores de descans. *El sistema és similar al dels llits d'hospital, els quals es maneguen mitjançant un comandament de control únic que permet elevar l'altura del llit fins a arribar a la

10

posició justa que la persona necessita, com així també aconseguir la col·locació perfecta i equilibrada entre les parts del cos, podent regular l'elevació del tors i de les cames, fins a trobar la posició perfecta per a un descans òptim. És possible a més afegir diferents tipus d'accessoris, com unes pràctiques baranes abatibles, trapezis i suports de degotador. Alguns models de llits articulats disposen dels sistemes *Trendelemburg (peus més elevats que el cap) i *Anti-*Trendelemburg (cap més elevat que els peus), molt *utils per a determinades intervencions *quirúrgicas i en alguns tipus de rehabilitació. Atenent les necessitats de persones amb algunes diversitats funcionals degudes a malalties o accidents, es demostra que no pot establir-se un patró estandaritzat per a totes les persones que requereixen alguna assistència o teràpia específiques. A Va d'Ajudes un dels reptes més importants es donar a conèixer els diferents sistemes de llits especials per la assistència a casa i assessorar adedequadament als nostres clients segons les seves necessitats. Texte Cedit Per Va d'Ajudes SL La botiga de les persones Grans

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:02

PÆgina 11

PRIMAVERA 5 CONSELLS PER PROTEGIR LA PELL A LA PRIMAVERA Arriba la primavera, i amb ella els dies llargs i el bon temps. Prendre el sol té molts beneficis, ens ajuda, entre altres coses, a aconseguir la vitamina D tan necessària per a moltes de les nostres funcions. No obstant això, cal gaudir de "Lorenzo" amb precaució i protegir la nostra pell dels seus efectes nocius. Aquí et recordem algunes pautes, científicament provades, per cuidar la teva pell aquesta primavera. Una forma molt sana d'aconseguir un bronzejat perfecte i un aspecte molt més saludable és menjar fruites i verdures. Aquests aliments són rics en carotenoides, amb moltes propietat saludables, que milloren el sistema immune i donen a la pell un color més daurat. Un estudi recentment publicat a la revista

Journal of Agricultural and Food Chemistry ha demostrat que els flavonols dels raïms també tenen un gran poder antioxidant i protegeixen la pell dels efectes nocius de la radiació ultraviolada. El fred dels mesos d'hivern seca molt la pell. Segons l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, és recomanable emprar cremes hidratants i humectants, com aquelles que contenen glicerina, propilén-glicol, urea o lactat sòdic. A la primavera, encara que el sol calent amb menys força, també cal fer servir protecció solar. Només cal emprar un factor del 15, tot i que per a exposicions prolongades al sol és convenient utilitzar factors més alts. És convenient visitar anualment al dermatòleg, especialment aquelles persones amb pells més clares, per revisar les taques cutànies i lunars.

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

11


Numer211.qxp

16/03/2018

19:02

PÆgina 12

TELÈFONS D’INTERÈS

12

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:03

PÆgina 13

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

13


Numer211.qxp

16/03/2018

19:04

PÆgina 14


Numer211.qxp

16/03/2018

19:05

PÆgina 15


Numer211.qxp

16

16/03/2018

19:06

PÆgina 16

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email:


Numer211.qxp

16/03/2018

19:07

PÆgina 17

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

17


Numer211.qxp

18

16/03/2018

19:08

PÆgina 18

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:09

PÆgina 19

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

19


Numer211.qxp

20

16/03/2018

19:09

PÆgina 20

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:10

PÆgina 21

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

21


Numer211.qxp

16/03/2018

19:11

PÆgina 22

Sopar Espectacle Medieval 1 d’abril de 2018 al pavelló poliesportiu 21.00: Entrada de comensals 21.30: Sopar espectacle MENÚ: Sopa de pastor amb entrebancs Vedella de les terres de Girona i porc d’Hostalric Pa i postres artesans, vi i moscatell del celler i aigua ESPECTACLE DURANT EL SOPAR Preu: 17€ Venda de tiquets a l’Oficina de Turisme d’Hostalric turisme@hostalric.cat - 972874165

22

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:12

PÆgina 23

Hostalric Breu Història Hostalric s'aixeca sobre un turó d'origen basàltic entre la via romana i el congost del riu Tordera. Des del seu origen, ha estat un emplaçament estratègic per a l'ocupació humana. La primera referència documental la trobem el 1106, amb el vescomte Guerau II, quan es parla de l'existència d'un hostal. A l'edat mitjana va esdevenir centre administratiu del Vescomtat de Cabrera i el 1242 se li va donar la

llicència reial per a la celebració d'un mercat setmanal. Un any mes tard, 1243, el vescomte Guerau manifestava que volia fundar una vila nova al turó d'Hostalric, al costat del castell que ja estava construït. El 1963 Hostalric fou declarat Bé d'Interès Nacional (BCIN), i a partir d'aquest moment es va començar la lenta però continua recuperació, conservació i divulgació del seu patrimoni monumental, muralles, torres i castell.

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

23


Numer211.qxp

16/03/2018

19:13

PÆgina 24

FOTOS FIRA DEL 2017

24

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:14

PÆgina 25

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

25


Numer211.qxp

26

16/03/2018

19:14

PÆgina 26

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:14

PÆgina 27

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

27


Numer211.qxp

16/03/2018

19:15

PÆgina 28

MÚSICA ELS RECOMANATS PER

28

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:15

PÆgina 29

L A S E VA P U B L I C I TAT 649 61 88 67

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

29


Numer211.qxp

16/03/2018

19:15

PÆgina 30

CUINA CROQUETES D'ALBERGÍNIA INGREDIENTS PER LES CROQUETES: - 350g. d'albergínia escalivada - 30g. de formatge parmesà - 1 ceba - 40g. de farina - 250ml. de llet - 1 nou de mantega - 1 cullerada sopera d'oli - sal - pebre negre i nou moscada (opcional) PEL ARREBOSSAT DE LES CROQUETES: - Farina - Dos ous batuts - Pa ratllat (vaig fer servir el que recomana la recepta, el crujiente pan craker i la veritat és que les croquetes queden boníssimes perque son supercruixents) PREPARACIÓ DE LES CROQUETES: - Escalivar l'albergínia al forn a 180º tapada amb paper d'alumini i

30

durant una hora aproximada-

ment (jo per estalvi energétic vaig aprofitar que el cap de setmana havia fet pollastre al forn i vaig posar a l'albergínia fent companyia a la plata del pollastre) - Tallar a bocinets l'albergínia i reservar. - Tallar la ceba o ratllar-la i coure-la a foc lent amb mantega o oli fins que enrosseixi - Dissoldre la farina en un rajolí de llet i remenar fins dissoldre els grumolls. - Un cop la ceba estigui rossa afegir el contingut d'aquest got a la paella i anar remenant. - Afegir la resta de la llet i no parar

de remenar fins que la salsa comenci a espessir-se. Si veiem que està espessint-se massa sempre podrem anar incorporant llet tot i que amb aquesta recepta es tracta de fer una bexamel consistent per poder formar després les croquetes. - Generalment quan s'inicia l'ebullició la salsa arriba al seu punt òptim. En aquest moment retirar del foc, incorporar els trossets d'albergínia i reservar. - Rectificar de sal. És el moment d'afegir el pebre negre o la nou moscada (opcionals) - Afegir el formatge i tornar a remenar. - Un cop estigui ben freda la massa anar donant forma a les croquetes. (és inclús més fàcil si la massa es deixa d'un dia per l'altra a la nevera) - Passar les croquetes primer per farina, després per l'ou batut i per últim pel pa ratllat - Fregir amb abundant oli d'oliva I ja estan llestes per menjar. Que vagi de gust!!!

Tel. 649 61 88 67 Web: www.revistalazona.com Email: info@revistalazona.com


Numer211.qxp

16/03/2018

19:16

PÆgina 31

Web: www.revistalazona.com Te l . 6 4 9 6 1 8 8 6 7 Email: info@revistalazona.com

31


Numer211.qxp

16/03/2018

19:16

PÆgina 32

Revista zona març 2018  

Noticias,agendas,musica

Revista zona març 2018  

Noticias,agendas,musica

Advertisement