Page 1

Letnik 3 / številka 28 / 2013 / brezplačni izvod

Urinska inkontinenca Intervju: Rok Marguč Imunski sistem: Skrbnik našega zdravja Zakaj diete ne delujejo Božična drevesca in okolje Gluhota: Tudi naš svet je lep 28/2013

1


Od novembra dalje ...

www. .si

2

28/2013


28/2013

3


VSEBINA

OD TEME DO TEME URINSKA INKONTINENCA PRI MOŠKIH

12

INTERVJU: ROK MARGUČ

11

IMUNSKI SISTEM: SKRBNIK NAŠEGA ZDRAVJA

20

ZAKAJ DIETE NE DELUJEJO

22

KINDYROO: POSEBNA VADBA ZA DOJENČKE IN OTROKE

24

BOŽIČNA DREVESCA IN OKOLJE

28

GOJI JAGODE: SADEŽ MLADOSTI Z VZNOŽJA HIMALAJE

30

GLUHOTA: TUDI NAŠ SVET JE LEP

32

KAJ JE TEHNIKA THETAHEALING

34

AŠVATINO PISMO

36

ASTROMEDICINA: ZODIAK IN DVANAJST ZODIAKALNIH ZNAMENJ

38

ŠTRLEČA UŠESA: OPERACIJA, KI ODPRAVI 39 TEŽAVO IN POVRNE SAMOZAVEST KO OSAMLJENOST ZAMENJA NOTRANJA MOČ

44

SVET PRETEKLOSTI JE BIL SVET PIRAMID 45

4

28/2013


UVODNIK

PRVA BESEDA Spomnim se, da sem že pred leti spraševala sedemletnike, kaj si želijo ob prestopu iz starega v novo leto. Odgovori so bili različni, simpatični, najbolj pa sem si zapomnila dva. Nekdo mi je brezbrižno zabrusil, da si želi zelo drag mobitel, drugi pa me je iskreno pogledal in z nežnim glasom dejal: »Čeveljčke številka 32 za mojo sestrico!« Njegove besede so se mi usedle v srce in prepričana sem, da je ta deček dandanes odrasel v čudovitega, dobrosrčnega in skromnega moškega, ki s svojimi dejanji mnogim predstavlja zgled … Zakaj to pišem? Vse bolj mi je namreč jasno, da so želje otrok različne, prav tako njihova pričakovanja in sanje. Mnogi menijo, da so sanje privilegij otrok. Jaz pravim, da se motijo! Sanjati moramo tudi odrasli! Le če imamo sanje, cilje in želje, se spravimo v pogon, stopimo v akcijo in naredimo nekaj konkretnega, da bi jih čim prej uresničili in posledično ostali srečni, izpopolnjeni. Z leti sem dojela, da je edina prepreka za uresničitev naših sanj, bolezen. Zdravje je naše največje bogastvo! Pika. Če imamo to neverjetno dragocenost, potem so nam poti do sanj odprte. In veste kaj? Moje sanje so tudi, da bi počela stvari, ki me v življenju radostijo, izpopolnjujejo, navdihujejo in osrečujejo. Slednje počnem ravno v tem trenutku, ko ustvarjam še eno številko revije Bogastvo zdravja. Revijo je vzljubilo že ogromno naših bralcev in bralk, kar daje naši ekipi, ki jo pripravljamo, še dodatno pozitivno energijo za nadaljevanje. Obljubljamo vam, da vas v letu 2014 ne bomo razočarali, da vas bomo še naprej razveseljevali in vam skušali predstaviti čim več uporabnih vsebin za zdrav življenjski slog. Ob urejanju revije tudi sama pridobivam ogromno zanj in priznati moram, da sem letos prvič pila čaj s pol žličke mačjega kremplja za dvig imunske odpornosti, da sem uporabila kapljice divjega origana za naravni antibiotik, da sem na tešče pila konopljino olje in da si še vedno dajem surov krompir na podplate, preden posežem po lekarniških sredstvih za zbijanje telesne temperature. Prepričana sem, da se bomo v prihodnosti čedalje bolj vračali k naravi in se od nje učili. Hkrati pa seveda ne smemo izgubiti zaupanja v zdravniško stroko, ki nam s pomočjo napredne tehnologije prav tako marsikdaj olajša hude zdravstvene tegobe. Želim vam srečno, s sanjami napolnjeno in zdravo leto 2014!

PETRA MAUER

Letnik 3, številka 28, december 2013 brezplačni izvod www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktorica: Jelena Jerin tridea.doo@gmail.com Glavna in odgovorna urednica: Petra Mauer Uredniški odbor: Miha Anžur, Veronika Bilban, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Peter Motnik, Bojan Petkovšek, Mitja Pirc, Luka Pugelj, Vanja Slobodnik in Sara Sočan. Strokovni sodelavci: Mito Šinkovec, Gorazd Marinček, Ašvata Nataša Martinčič, Nada Centrih, Marija Merljak Lektoriranje: Anamarija Matovska E-mail: bogastvo.zdravja@gmail.com Oglasno trženje: tridea.trzenje@gmail.com, 068 144 976 trzenje.bogastvozdravja@gmail.com, 040 510 208 Tehnično urejanje: 100% Design Tisk: Delo tiskarsko središče Na leto izide 8 številk. Letna naročnina na revijo Bogastvo zdravja znaša 16 evrov.

ISSN 2232-5743 Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja. Nenaročenih besedil in drugih nenaročenih materialov ne vračamo.

28/2013

5


ZDRAVE NOVIČKE

Tosamine Bele štacunce po celi Sloveniji

Tosama v letošnjem letu praznuje častitljivih 90 let in je eno redkih slovenskih podjetij, ki proizvaja lastne izdelke na področju nege in osebne higiene ter medicinske pripomočke. Z veseljem sporočamo, da boste izdelkeTosame in tudi drugih priljubljenih in priznanih blagovnih znamk, lahko kupovali tudi v Ljubljani.Po izjemnem uspehu prve lastne prodajalne ob tovarni Tosama na Viru, je dve leti nazaj Tosama v specializirani prodajalni Bela štacunca v Mariboru, svoje izdelke ponudila tudi Mariborčanom. Od novembra so prisotni na Obali, natančneje v Kopru in Izoli. V Kopru Tosamino Belo štacunco poiščite na Pristaniški 4, kjer vam je na voljo tudi ena ura brezplačnega parkiranja, v Izoli pa na Ulici oktobrske revolucije ob Zdravstvenem domu. V specializiranih trgovinah najdete medicinsko-tehnične pripomočke, ki jih izdajajo tudi na naročilnice, med njimi celotno linijo obližev Vivacare, povoje in sanitetni material, medicinske obloge Vivamel in izdelke za pomoč ob kompresijski terapiji Vivavene, bogat program za otroke in mamice, priznane Tosamine blagovne znamke to.to., naravne izdelke za nego in higieno naših lastnih blagovnih znamk, kot so bombažna linija Natura Femina, naravni liniji Jasmin in Jasmin Girl, Vir, Vir nature in Vir special, naravno kozmetiko DR. PASHA, izdelke za nego in higieno štirinožnih prijateljev PikaZoo ter čaje, prehranska dopolnila, opornice in še mnogo drugega. Od 5. decembra peto Tosamino Belo štacunco najdete v BTC, natančneje v hali A , vhod A3.

Prekinite začarani krog atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis je v razvitem svetu najbolj razširjena kožna bolezen pri otrocih, z njo pa se spopada tudi približno 5 % odraslih. Atopijski dermatitis sicer ni nevarna bolezen, je pa izjemno neprijetna, saj jo spremljajo rdečine, vnetja in ekcemi s hudo srbečico na pregibnih delih telesa in na obrazu pri majhnih otrocih. Na police lekarn v teh dneh prihajajo prenovljeni izdelki Eucerin za nego pri atopijskem dermatitisu. V novi liniji Eucerin AtopiControl je na voljo šest različnih izdelkov. V sklopu osnovne vsakodnevne nege za fazo brez izraženih simptomov so na voljo AtopicControl čistilno olje, losjon za nego telesa, krema za obraz in negovalna krema (za prizadeta območja npr. komolce in kolena). Osnovna nega je namenjena vlažitvi kože, blažitvi rdečice in srbečice ter zaščito pred nadaljnjo izsušitvijo. Linijo zaokrožata dva izdelka: Acute negovalna krema in sprej proti draženju. Celotna linija je brez dišav in parabenov.

Sladkor brez kalorij

Ste že kdaj razmišljali, da bi opustili sladkor? Težko je. Kaj pa, če bi ga le nadomestili? Izvrsten 100% naraven nadomestek sladkorja je stevia! NOW Better Stevia se ponaša s 100% čistino, brez primesi. Izdelek vsebuje kar 622 odmerkov. Čista stevia ima glikemični index 0, ne vsebuje kalorij ter je primerna tudi za diabetike. Prazničnemu pakiranju NOW Better Stevie je dodana še knjižica receptov in prijemalka. Na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah ter www.hisa-zdravja.si. Na omenjeni spletni stranipoteka tudi nagradna igra. Sodelujte s svojim originalnim receptom s stevio ter osvojite ročni mešalnik Gorenje ali enega od paketov za peko s stevio.

6

28/2013


ZDRAVE NOVIČKE

NOTANGLE PRESTYLER - RAZVOZLA LASE IN JIH ŠČITI PRED TOPLOTO FENOV

Macadamia NoTangle - Prestyler je izjemno lahek sprej, ki ima številne funkcije: intenzivno vlaži lase, jih razvozla, ščiti pred toploto fenov in pred škodljivimi sončnimi žarki. Idealen je za kemijsko tretirane in težko »ukrotljive« lase. Lase revitalizira, daje elastičnost in sijaj. Prav tako zapira kutikulo in tako ščiti lase, jih naredi izredno gladke in sijoče. Styling v obliki spreja ima številne prednosti: globinsko vlaži lase, jih zelo učinkovito razvozla, zaščiti pred vročino fenov ali drugih sušilnih naprav. Z izredno lahko formulo, ki ne obteži las, je odličen za povečanje volumna ali ustvarjanje svileno gladke pričeske. Naravno ščiti lase pred UV žarki in jim dodaja ekstremen lesk. Priporočena maloprodajna cena za 100ml: 10,00 € Več na: www.macadamia.si

ZA VLAŽENJE IN REGENERACIJO KOŽE

Milk & Honey Gold je ena najprestižnejših Oriflamovih linij, vsebuje mleko, polno hranilnih snovi in laktične kisline, ki dokazano vlaži kožo. Za čudovito regeneracijo poskrbi med, ki zadržuje vlago in vsebuje vitamine in minerale, ki pomagajo poživiti kožo. Linija vsebuje izdelke za nego obraza in telesa. Izkoristite najčistejše razkošje narave za praznične dni in preizkusite linijo Milk & Honey Gold, ki bo zmehčala, poživila in zgladila vašo kožo.

Krtača MACADAMIA Z NARAVNIMI ŠČETINAMI

Macadamia je zopet presenetila z vrhunskim izdelkom. Krtača za lase je narejena iz 100 % naravnih ščetin, ki omogočajo maksimalno oprijemljivost las, vendar je krtača zelo nežna do las in lasišča. Prednosti krtače Macadamia: 100% naravna ščetina, je keramična in odporna na ekstremno toploto. Idealna je za daljše in/ali debelejše lase, omogoča pa ustvarjanje vrhunskega volumna od narastka naprej. Prav tako je primerna za ravnanje las. Priporočena maloprodajna cena: 29,40 €. Več na: www.macadamia.si

Predavanje o piramidah Dr. Semir Osmanagić bo imel predavanje o bosanskih piramidah in piramidah po svetu v Cankarjevem domu, Prešernova cesta 10, Ljubljana, v petek, dne 24. januarja 2014, ob 19.00 uri v Linhartovi dvorani. Vsi, ki bi radi izvedeli kaj več o tem, kje vse so piramide, kakšne so njihove skupne lastnosti, v čem se razlikujejo, iz česa so narejene in podobno, ste vljudno vabljeni, da mu prisluhnete.

Kozmetika Kancilja predstavlja novo kozmeticˇno linijo Oliva z izvlecˇkom pomarancˇe. Izdelki vsebujejo naravne sestavine, ki kožo hranijo, negujejo in vlažijo. Koža je po uporabi sveža in bolj prožna. Vsi izdelki so brez parabenov in niso testirani na živalih. Izdelki sodijo v asortiment slovenske blagovne znamke Kozmetike Kancilja, ki je prisotna na slovenskem tržišcˇu že vecˇ kot 20 let.

28/2013

Proizvaja AHA Plastik d.o.o., PE Tehnochem, Kolodvorska cesta 9, 5213 Kanal

7


Veliko majhnega za veliko dobrega. Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu DECEMBRU 2013, za ogled najbolj potrebnih krvnih skupin pa kliknite na www.daruj-kri.si Sežana – v Ljudski univerzi (od 7-do 12.) Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino datum Rače – v osnovni šoli (7.30-10) Luče – v osnovni šoli (7-11) Ribnica – v športnem centru (7-13., 7-13) Lenart v Slov. Goricah – v osnovni šoli (7.30-10) Kočevje – v športnem parku Gaj (7-13., 7-13) Ruše – v gimnaziji Ruše (7.30-11) Rečica ob Savinji – v osnovni šoli (8-12) Ilirska Bistrica – v domu starejših občanov (7-13) Laško – v Thermani - Zdravilišču Laško (7-10) Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Sladki Vrh v Slov. Goricah – v osnovni šoli (7.30)-10 Krško – v mladinskem centru Krško (7-13.,7-13) Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Zg. Velka – v krajevni hiši (7.30-10) Krmelj – v osnovni šoli (7-12) Laško – v Thermani - Zdravilišču Laško (7-10) Lendava – v Termah Lendava (7-12) Sevnica – v osnovni šoli Sava Kladnika (7-13., 9-15.30) Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Cerknica – v osnovni šoli (7-14) Selnica ob Dravi – v osnovni šoli (7.30-10) Laško – v Thermani - Zdravilišču Laško (7-10) Cerknica – v osnovni šoli (7-13) Stari trg pri Ložu – v osnovni šoli (7-13)

02., 03.12. 04.12. 04.12. 05.12. 05., 06.12. 06.12. 09., 10.12 11.12. 11.12. 12.12. 12.12. 13.12. 13.12. 16., 17.12 18.12. 18.12. 19.12 19.12. 20.12. 20., 23.12. 24.12. 27.12. 27.12. 27.12. 30.12. 31.12.

Opomba: Na odvzem krvi lahko pridete krvodajalci tudi v okviru delovnega časa transfuzijske službe. Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana, Tel.: (01) 543 81 00, vsak delovni dan: 7.00-15.00, sreda: 7.00-17.00 Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Novo mesto, Šmihelska 1, 8000 Novo mesto, Tel.: (01) 543 83 40, ponedeljek, torek in četrtek: 7.00 -10.30 Center za transfuzijsko dejavnost Slovenj Gradec , Zavod RS za transfuzijsko medicino, Gosposvetska 3, 2380 Slovenj Gradec, Tel.: (01) 543 83 51, torek in četrtek: 7.00-10.30 Center za transfuzijsko dejavnost Trbovlje, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Trbovlje, Rudarska 9, 1420 Trbovlje, Tel.: (01) 543 83 46, četrtek: 6.30-9.30 Center za transfuzijsko dejavnost Izola, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Izola, Polje 35, 6310 Izola, Tel.: (01) 543 83 60; (05) 660 62 30, torek in petek: 7.30-12.00, četrtek: 7.30-11.00 in 13.00-16.30 Center za transfuzijsko dejavnost Jesenice, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Jesenice, Titova 112, 4270 Jesenice, Tel.: (01) 543 83 64; (04) 586 83 08, torek: 7.30-12.00 Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor, UKC Maribor, Ljubljanska 5, 2000 Maribor, Tel.: (02) 321 22 75, torek: 7.00-17.30, četrtek: 7.00-11.00 Enota za transfuzijsko dejavnost Ptuj, UKC Maribor, Center za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča, Potrčeva 23-25, 2250 Ptuj, Tel.: (02) 749 14 37, torek in četrtek: 7.00-11.00 Enota za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota, UKC Maribor, Center za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, 9000 Murska Sobota, Tel.: (02) 512 31 00, ponedeljek in četrtek: 7.00-11.30 Center za transfuzijsko medicino Celje, Splošna bolnišnica Celje, Oblakova 5, 3000 Celje, Tel.: (03) 423 35 92, ponedeljek, torek in sreda: 7.30-10.30 Oddelek za transfuzijsko medicino Nova Gorica, Splošna bolnišnica Nova Gorica, Ulica padlih borcev 13, 5290 Šempeter pri Novi Gorici, , Tel.: (05) 330 11 76, torek: 8.00-12.00 in 14.00-16.00 , petek: 8.00-12.00

Več informacij lahko najdete na www.rks.si.

DAJEM KRI. 8

KALČKOVA PREDAVANJA ZA NOVA SPOZNANJA Sreda, 8.1.2014, ob 17.30, Kalček, Celovška 268 Srečanje s pravično kavo, Rene Suša, Tine Čokl in Živa Lopatič Na svetu vsak dan popijemo skoraj milijardo in pol skodelic kave in za vsako izmed njih se skriva osebna zgodba. Večino proizvajalcev kave predstavljajo mali kmetje in njihove družine v gospodarsko nepriviligiranih državah. 25 milijonov družin je odvisnih od pridelovanja kave in njihove življenjske razmere so pogosto težavne, ker zaradi nepravičnega delovanja svetovnih trgov za svoje delo prejmejo nezadostno plačilo, ki jim ne omogoča preživetja. Tudi v Sloveniji je kava zelo priljubljena in marsikdo med nami si jo z veseljem privošči. A zakaj ima kava grenak priokus? Dobra kava v osnovi ni grenka in tudi usode ljudi, ki jo pridelujejo, ni potrebno, da so takšne. Zrnca kave skrivajo v sebi množico arom od kislih, sadnih, čokoladnih ... o tem, kako vse te okuse zvabiti na plan in omogočiti ljudem, ki jo pridelujejo, da za svoj kakovostni pridelek prejemjo pošteno plačilo, se bomo pogovarjali na srečanju s pravično kavo. Pogovor o pravični trgovini in kavi bo v osprednje postavil odnos med proizvajalcem, izdelkom in končnim uporabnikom. Potrošniki imamo moč, da izberemo tisto, kar je najbolj dobro za nas in naše okolje. V tem dejstvu se skriva naša pravica in odgovornost, da lahko svet spreminjamo na bolje samo z odločitvijo, za kaj bomo porabili naš denar. Zgodbo pravične kave bodo pripovedovali Rene Suša iz Društva Humanitas, Tine Čokl, poznavalec in ljubitelj kav in Živa Lopatič, 3MUHE, pravična trgovina. Na koncu pa boste pravično kavo lahko tudi poskusili. Sreda, 15.1.2014, ob 17.30, Celovška 268, Do čistega zraka v prostorih s pomočjo sobnih rastlin, Jerneja Jošar Vrtnarji že dolgo vedo, da rastline zmanjšujejo stres in izboljšujejo kakovost zraka. S fotosintezo proizvajajo kisik, ki omogoča življenje in pri tem porabljajo ogljikov dioksid. S transpiracijo uravnavajo vlago v zraku in proizvajajo negativne ione. Dolgoletne raziskave znanstvenikov NASA pa so potrdile, da rastline delujejo tudi kot filtri. Več kot uspešno namreč absorbirajo hlapne organske spojine ter zmanjšujejo količino prahu in mikrobov v zraku. Na predavanju boste izvedeli, katere sobne rastline so najučinkovitejše pri čiščenju zraka, kam jih namestimo, koliko jih potrebujemo, da bo zrak uspešno očiščen nezaželenih snovi in kako za te rastline skrbimo na ekološki način. Sreda, 22.1.2014, ob 17.30, Celovška 268, Druženje z energijo egbe, Peter Petrič in ekipa revije Oriša Tokratno predavanje je posvečeno energiji Egbe, ki je najočitneje vpletena v življenja vseh bitij, ne le človeških. O delovanju in vseh aspektih te energije bo spregovoril svečenik afriške modrosti Ifa Peter Petrič. Energija Egbe sodi med energije življenja in je hkrati energija socializacije. Je zelo barvita, nagajiva, radovedna, ustvarjalna, zdravilna, konstruktivna in tudi v sami simboliki in mitologiji so barve Egbeja pisane in barvite. Egbe je naš spiritualni rešitelj in se nanj lahko vedno obrnemo in računamo na njegovo pomoč in podporo. Kot svečenik Ifa vas vabim, da skupaj pokramljamo in se dotaknemo vrlin in kvalitet, katere nam energija Egbe ponuja in razkriva. Egbe v svojem prevodu pomeni - družba, skupina ljudi, ki ima nekaj skupnega. Zato povabite še svoje prijatelje, domače, kolege iz službe, sosede in sošolce ..., vse tiste za katere mislite, da bi jih tovrstno znanje zanimalo. Sreda, 29.1.2014, ob 17.30 , Celovška 268, Prehiteti apetit za sebični gen, Dr. Iztok Ostan Dr. Iztok Ostan predstavi genetsko pogojene razloge za večjo privlačnost nezdrave prehrane kot zdrave. Predlaga dve poti za prehitevanje prirojenega nezdravega apetita: »Nazaj k naravi!« - z dovolj gibanja, pitja vode, bivanja na sončni svetlobi ter »Naprej k naravi!« - z izbranimi polnovrednimi živili in prehranskimi dopolnili optimalneje zadovoljiti potrebe po hranilih. Avtor predstavi svojo osebno izkušnjo ozdravitve kroničnega obolenja. Svojo metodo prehranske prve pomoči za starejše in ošibele je predstavil v knjižici »Prijateljem najboljše!« (Institut.O, 2013).

28/2013


INKONTINENCA

Kaplja, pa tega ne želim. Če ste med tistimi, ki živijo v nenehnem strahu kdaj bo spodaj zakapljalo niste edini. Ta težava doleti kar petino žensk po 35. letu. Urinska inkontinenca ali nehoteno uhajanje urina ni tabu, čeprav raziskave kažejo, da je žal tako. Ne odlašajte z zaupanjem težave zdravniku, saj kapljice urina ne bodo nehale kapljati kar same od sebe. sečnega mehurja, ki povzroča nenadno močno željo po uriniranju. Pojavlja se v 10-35 % primerov in je najpogostejša pri starejših odraslih. Najpogostejši vzroki, ki niso posledica okvar živčevja, so vnetja mehurja ali kamni in tumorji v mehurju.

Stresna urinska inkontinenca se pogosto pojavi zaradi neutrjenosti mišic medeničnega dna. Vzroki za nastanek so lahko spremembe v nosečnosti in po porodu ali spremenjeno hormonsko stanje v menopavzi. Kaže pa se kot nehoteno uhajanje urina pri kašljanju, kihanju, dvigovanju bremen in ob naporu. Urgentna urinska inkontinenca je posledica nekontroliranega krčenja

Zdravljenje urinske inkontinence Obstaja več načinov preventive in zdravljenja, vaje za krepitev mišic medeničnega dna oziroma Keglove vaje, pa bi morale postati vsakodnevna navada vsake ženske.

Nehoteno uhajanje urina predstavlja higienski, medicinski in socialni problem. Ko že kaplja posezite po najboljši zaščiti. Pri izbiri vložkov za vpijanje urina pazite na sestavo vložka, ki naj omogoča kroženje zraka skozenj in s tem preprečuje pregrevanje. Naj ima vpojno jedro, ki zagotavlja hitro in visoko vpojnost, vrhnja plast vložka pa naj nudi mehkobo in udobje ter ne draži kože. Priporočljiv je nevtralizator vonja, ki zanesljivo preprečuje neprijeten vonj. Anatomska oblika vložka pa poskrbi za dodatno diskretnost, samozavest in občutek ugodja.

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna izvajajte s pomočjo dolgih in kratkih stiskov: • Dolgi stiski: stisnite mišice in zadržite stisk 10 sekund. Sledi naj enako dolg odmor. Ponovite 10-krat. • Kratki stiski: stisnite mišice za 1 sekundo brez zadrževanja. Enako kratek naj bo tudi odmor. Ponovite 10-krat. • Kombinacija dolgih in kratkih stiskov: stisnite mišice za vsaj 5 sekund, popustite in nato naredite še 3 kratke stiske. Mišice nato sprostite. Vajo ponovite 3-krat.

Edini bombažni vložki za inkontinenco v Sloveniji Vložki Natura Femina Special zagotavljajo zračnost, regulacijo toplote, ohranjanje naravnega pH, nevtralizirajo vonj ter tako omogočajo popolno varnost, udobje, diskretnost in svežino ves dan. Za brezplačne vzorce pišite na e-naslov: info@tosama.si ali na Tosama, Šaranovičeva c. 35, 1230 Domžale, z oznako Vzorci NFS. Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

28/2013

www.tosama.si

PROMOCIJSKO SPOROČILO

9


Skrb za nohte

GELNO PODALJŠEVANJE NOHTOV

Gelno podaljševanje nohtov ima zelo dolgo zgodovino, vendar pa včasih materiali niso bili tako razviti, zato so sčasoma prešli na umetne, plastične nohte, ki so se pritrjevali na naravne nohte z lepili, in sicer so se lepili na cel noht. Ker niti lepila niso bila dovolj dobra, lepljeni nohti nisi dolgo obstali na rokah, zato je veljalo, da imajo dolge, umetne nohte le tiste dame, ki nič ne delajo. LARA KORITNIK, ustanoviteljica in vodja Mednarodnega izobraževalnega in estetskega centra LW ter Nail Academy by Lara Koritnik

10 10

PROMOCIJSKO SPOROČILO

Z leti so se materiali izpopolnjevali in tako izpolnili, da so imele damice nohte lahko tudi za manjša opravila in so zdržali kar nekaj dni. Nedolgo nazaj so ukinili celotno lepljenje umetnega nohta, saj se je izkazalo, da lepila, ki z umetno konico zaprejo celotno nohtno ploščo, škodujejo naravnim nohtom. Tako so razvili nove nohtne konice in novo tehniko - akrilne umetne nohte. Taki nohti se z lepilom pritrdijo le na koncu naravnega nohta, približno 3 mm, nato pa se na preostanek nohtne plošče, vključno s prilepljeno konico, nanese akrilna masa, bolj poznana kot nohtni prah. Nedavno pa so raziskave dokazale, da sestavine pri akrilnem podaljševanju nohtov slabo vplivajo na naravni noht, pri dolgotrajni uporabi lahko namreč noht razžrejo, pospešijo okužbe glivičnih obolenj, nekatere mase pa so vsebovale celo strupene substance, kar je povzročalo rakasta obolenja. Seveda so podjetja v svojih laboratorijih razvijale materiale in po dolgoletnih izpopolnjevanjih imamo danes na tržišču ponovno pester izbor gelov za podalj-

ševanje nohtov. Glede na izbiro gelnih materialov pa moramo biti seveda še vedno dobro poučeni o njihovi sestavi, saj se geli razdelijo: v skupino gelov, ki se nanašajo na lepljeno konico in tiste gele, s katerimi v celoti podaljšujemo nohte, brez lepljenja umetne konice. Vsi tisti, ki nam je mar za zdravje, pa smo še posebej pozorni, da se izognemo kislinskim gelom, ki so seveda prepoznavni po zelo ostrih in močnih vonjavah. Gelno podaljšani nohti brez lepljenja umetne konice so prijaznejši naravnemu nohtu, popolnoma se mu prilagodijo in mu nudijo počitek, z njim pa lahko opravljamo korekcije poškodovanih nohtov, spreminjamo naravno obliko nohta in poskrbijo, da le-ta po odstranitvi gela ni poškodovan. Dobro narejeni gelni nohti zdržijo od 3 do 8 tednov, odvisno od narave dela tistega, ki se zanje odloči, od počutja in zdravstvenega stanja ter od maščenja naravnega nohta. Brisa geli so primerni za vsakršne nohte, naravno lepe, poškodovane ali močno pogrizene. Vsekakor so primerni tudi za zaščito moških nohtov. Gelno podaljševanje nohtov, naravnega nohta, če smo tehniko podaljševanja pravilno opravili, ne poškodujejo. Poškodba nohta pa lahko nastane, če je bil gel z nohta odstranjen s silo. Najpogosteje se dogaja, da stranke, hote ali nehote gel odstranijo same, in sicer, če se gel na nekem delu nohta dvigne, toliko časa drezajo z drugim nohtom ali zobmi, da na nohtu 28/2013


Skrb za nohte

nastaja vedno večji zrak, vse dokler gelni noht dokončno ne odleti. Stranke v takem primeru največkrat zanikajo, da so same naredile škodo, vsi, ki nohte ali delamo ali sami nosimo, pa dobro vemo, da se to ne zgodi samo od sebe. Ko se na silo odstrani z nohta gel, se strga nohtna plošča po plasteh. Tak noht je seveda precej stanjšan, mehak in občutljiv. Previdnost ni odveč Pri zelo dolgih gelno podaljšanih nohtih, redko, a lahko pri zelo nerodnem udarcu, nastane huda poškodba, ko se naravni noht skupaj z gelom odtrga z nohtne posteljice. V takem primeru je najbolje TAKOJ obiskati salon, kjer vam urejajo nohte, da se nemudoma opravi sanacija poškodbe. Rano, ki lahko tudi krvavi je potrebno dobro očistiti, razkužiti in s posebnim sredstvom, v primeru krvavitve, zaustaviti krvavitev. Tak noht je izredno boleč in občutljiv. S posebno tehniko ga z gelom zaščitimo, saj če je zaščiten, se mnogo hitreje zaceli, neha boleti in skoraj ni občutljiv. Je pa v takem primeru potreben ponovni obisk že čez 5 – 7 dni. Skrajno pogrizeni nohti, lahko tudi glivično obolijo. Take nohte je potrebno najprej zdraviti in če se stranka drži navodil, lahko take nohte ozdravimo v zelo kratkem času (v enem mesecu) in nato jih lahko gelno tudi podaljšamo. Glivična obolenja se lahko zdravijo tudi do 6 let, odvisno od stopnje obolelosti. Glivično oboleli noht previdno zbrusimo, premažemo s sredstvom proti razmnoževanju glivic, nato pa noht gelno podaljšamo. Strankam predpišemo, da vsake 3 dni pod nohtno konico nanese zdravilo in ZELO pazi, da vedno kadar zmoči roke, le-te temeljito obriše, tudi vsak noht posebej. Noht z gelom zapremo, da omejimo glivico ter ji preprečimo, da se ne razširi na ostale nohte. Pri tretji korekturi, torej nekje po 10-ih tednih premagamo glivico, a mora stranka vsaj še 3 mesece uporabljati enkrat na teden predpisano zdravilo proti 28/2013

glivicam. Izredno razcepljeni nohti nam povejo, da je nohtna plošča zelo suha, neprožna in da ti nohti ne vsebujejo dovolj balzama, ki daje nohtom prožnost. Najpogosteje so pokazatelj težav s presnovo. Take nohte lahko zaščitimo z gelom, saj jim bo gel preprečil nadaljnje cepljenje.

www.lw-nail-academy.com

Nohti nam vselej veliko povedo o zdravstvenem stanju posameznika, zato v našem centru izvajamo terapevtske nege in diagnostične preglede nohtov na rokah in nogah. LW NAIL ACADEMY BY LARA KORITNIK vam nudi strokovna izobraževanja, šolanja, delavnice in seminarje s področja lepotne in estetske nege nohtov ter medicinske in terapevtske nege obolelih in mehansko poškodovanih nohtov, Nail Designa in Nail Arta. Več informacij na: Mednarodni izobraževalni in estetski center LW By LARA KORITNIK Tržaška 2, 1000 Ljubljana Tel.: 031 840 620 e-mail: lara.koritnik@gmail.com

PROMOCIJSKO SPOROČILO

11


URINSKA INKONTINENCA

Urinska inkontinenca pri moških Inkontinenca pri moških je veliko pogostejša kot velikokrat mislimo, čeprav je manj razširjena kot pri ženskah. Z njo se srečujejo moški vseh starosti.

nova in Alzheimerjeva bolezen). Tveganje za pojav urinske inkontinence pri moških se v manjši meri povečuje tudi s sladkorno boleznijo in prekomerno telesno težo.

ko se drugi srečujejo z neprekinjenim in dolgotrajnim uhajanjem urina. Če so pravilno zdravljeni, veliko moških ponovno in povsem obvlada ohranjanje kontinence.

Pogostost urinske inkontinence med moškimi, ki so stari petdeset let, je v primerjavi z ženskami iste starosti manjša. S starostjo pa se njena pogostost pri moških povečuje. Kljub temu inkontinenca ni le posledica staranja, temveč je neposredno povezana še z drugimi bolezenskimi stanji, kot so povečana prostata, rak na prostati in nevrološke bolezni (multipla skleroza, Parkinso-

S stresno urinsko inkontinenco se moški navadno srečujejo po prestani operaciji prostate, čeprav se z njo srečujejo v drugih okoliščinah. Gre za nehoteno uhajanje urina ob dejavnostih, kot so kašljanje, tek, skakanje in podobno. Pri vsakem moškem pa se kaže drugače. Nekateri imajo težave le z občasnim uhajanjem majhnih količin urina, in sicer verjetno le za krajši čas, medtem

Medicinski pripomočki Vpojni izdelki pri inkontinenci za moške so narejeni v obliki trikotnika. Narejeni so tako, da urin spremenijo v želatinasto snov. Ta se zadrži v predlogi, s čimer se prepreči iztekanje, vrhnja plast predloge pa je ves čas suha. Tudi strah pred neprijetnim vonjem je odveč, ker preprečujejo razgradnjo amonijaka in posledično nastajanje neprijetnega vonja.

12

PROMOCIJSKO SPOROČILO

28/2013


28/2013

PROMOCIJSKO SPOROČILO

13


INTERVJU: ROK MARGUČ

Šport je treba živeti!

PETRA MAUER foto: Miha MatAvž

Deskar na snegu Rok Marguč je odrasel v športni družini. Njegova mama je učiteljica športne vzgoje, prav tako je bil njegov oče vedno povezan s športom. Danes je celo njegov trener, ki ga spodbuja, motivira in uči, kako naj postane najboljši, ob sebi pa ima tudi ekipo strokovnih sodelavcev, ki mu ves čas stoji ob strani. Dejstvo je, da vsi opravljajo svoje delo več kot profesionalno, saj se lahko Rok pohvali kar s tremi medaljami iz svetovnih prvenstev, in sicer za prvo mesto v Stonhame 2013 ter drugo in tretje mesto v La Molina 2011. Trenutno so misli našega deskarja na snegu usmerjene v prihajajoče zimske olimpijske igre v ruskem Sochiju. Kje vidite prednosti tega športa? Zakaj vam je tako pri srcu? Gre za individualen šport, pri katerem si tako za uspeh kot neuspeh odgovoren sam. Samo čas je tvoj nasprotnik, ni sodnika, ki bi odločal o uspehu. Ima morda tudi kakšno pomanjkljivost? Vsak profesionalen šport ima pomanjkljivosti. Največkrat gre za velike obremenitve telesa in pogoste poškodbe. Ko ste ravno omenili poškodbe … Verjetno ste profesionalni športniki pod nenehnim pritiskom, da se vam ne bo pripetila kakšna nezgoda, nesreča, saj je s tem ogrožena vaša kariera? Če po resnici povem, o tem ne razmi14

šljam. Pravijo, da misli postanejo dejanja (smeh). Koliko časa posvetite treningu in kaj vse trening zajema? Delate bolj na moči ali kondiciji? Čas, ki ga namenim treningom je odvisen od faze priprav, včasih tudi več kot 6 ur na dan. Vse našteto je izredno pomembno in je vključeno v trening. Dobra fizična pripravljenost namreč zajema aerobni del (kolo, tek), fitnes, kjer delam predvsem na moči, v zadnjih letih pa dodajam k treningom kot predpripravo na sezono tudi višinsko sobo, ki mi pomaga, da se lažje prilagodim na višino, kjer tekmujemo in treniramo.

Na kakšen način regenerirate vaše telo po težki, naporni tekmi? Ker so obremenitve na treningih in tekmah velike sodelujem tudi s fizioterapevtom Matejem Čebokljem, brez katerega si težko zamislim kako bi lahko opravil vse naporne treninge. Poleg fizičnega napora so prisotni tudi psihični in takšna kombinacija obremenitev je za telo izredno naporna, zato je poleg kvalitetnega treninga zelo pomemben tudi počitek. Za sprostitev pa avtogeni trening, joga, raztegovanje, razteka? Tako je. Avtogeni trening je del psihološke priprave, za katero skrbi Matej Tušak. Raztek je lahkoten tek po napornem treningu, ki traja največ 30 minut, kar pome28/2013


INTERVJU: ROK MARGUČ

ni, da na tak način sprostim obremenjene mišice. Temu obvezno sledi raztegovanje, dostikrat pa si pri tem pomagam z jogo. Skratka, sprostitev je namenjena temu, da na naslednjem treningu oziroma tekmi deluje vse optimalno. Čemu vse se morate odpovedati profesionalni športniki? Moje mišljenje je, da se ničemur ne odpovedujem, saj je enostavno to moj način življenja - da sem profesionalno predan športu. Ne nazadnje se sami odločimo ali želimo biti uspešni ali pa nekdo, ki je to samo poskusil. Kakšne volje morate biti, da se na tekmi čim bolje odrežete? Sam sem precej pozitivno naravnana oseba in se zelo dobro počutim, ko sem dobre volje, v čemer tudi vidim ključ do uspeha, kar pa ne nazadnje potrjujejo tudi moji dosežki. Pozitivno naravnane misli, sproščenost in dovolj samozavesti je zame uspeh! Kako si dvignete motivacijo, kadar z nastopom niste najbolj zadovoljni? Čim prej si zbistrim glavo, analiziram celoten nastop in se že psihično pripravim na naslednjo tekmo s polnim zagonom. Imate pred tekmo kakšen ritual za srečo? Imam rituale, vendar menim, da so bolj namenjeni samozavesti, kot pa sreči. Eden mojih ritualov je, da se pred tekmo vedno obrijem. Na tekmo se odpravim z občutkom, da sem napravil vse in da bom na tekmi nastopil 100 %. Dosegli ste že veliko odličnih uspehov … Športniki si vedno zastavljamo višje cilje in glede na mojo starost jih imam pred seboj še kar nekaj … So vaše ambicije trenutno usmerjene v olimpijske igre? Se nanje letos še posebej pripravljate? Seveda je letošnja sezona podrejena 28/2013

olimpijskim igram. Programa nismo veliko spreminjali, smo pa povečali količino treningov. Kje največkrat potekajo priprave na tekme? Pogosto vas na primer vidimo na Rogli … So slovenska smučišča dovolj dobra za kvalitetne priprave? Slovenci imamo dobra smučišča in s tem tudi dovolj kvalitetnih prog za optimalen trening vsaj kar se tiče deskanja na snegu. Večino treningov pozimi opravimo na Rogli, ki nam že vsa leta stoji ob strani. Ne nazadnje 18. januarja Rogla ponovno gosti svetovni pokal v deskanju, kar je še posebej za pohvaliti. Ko ni snega, kje in kako trenirate? Kondicijske priprave s trenerjem Draganom Bosničem opravljamo doma, oziroma na Rogli, kjer za mene resnično dobro poskrbijo in mi nudijo vse potrebno. Letos sem del fizičnih priprav opravil tudi pri reprezentančnem kolegu Flandru na Mauritiusu. Kaj ste sedemnajst dni počeli na Mauritiusu? Kako ste se pripravljali na tekmovanja? Smučali niste. Na Mauritiusu res nisem smučal (smeh), sem pa opravil del kondicijskih priprav. Vsekakor pa sem zadevo izkoristil in zelo veliko tudi kajtal, ker mislim, da je kajtanje precej dobro nadomestilo za deskanje na snegu. Bilo je naporno, hkrati pa tudi zelo prijetno. Zahvalil bi se tudi Roku Flandru za gostoljubje.

je težko določiti strogo dieto, vendar pa je vsak dober nasvet zelo dobrodošel. Ali vas finančno podpira država oz. Smučarska zveza Slovenije? Država nameni za vrhunski šport določena finančna sredstva preko Fundacije za šport in Ministrstva za šolstvo in šport, katerega dobijo posamezne panoge na Smučarski zvezi. SZS oz. država delno sofinancira moj program, delno pa ga pokrijem sam s svojimi sponzorji. Kaj počnete v prostem času? Prosti čas mi krajšajo moji trije zlati prinašalci, s katerimi je v naravi vedno veselo. Ko pa imam dovolj časa, se čim prej odpravim na morje, kjer najraje aktivno preživljam čas s kajtanjem. Kaj bi svetovali vsem, ki se podajajo na pot profesionalnega športa? Šport se ne da delati, šport je potrebno živeti.

Skull Orbic Comp & Retina Big

Kdaj se običajno odpre sezona tekmovanj v tem športu? V začetku decembra se pričnejo tekmovanja na najvišjem nivoju in se končajo v mesecu marcu. Sodelujete s kakšnim nutricionistom, ki vam svetuje, kako naj se prehranjujete? Letošnje leto smo skupaj z dr. Mitjem Bračičem opravili določena testiranja. Športniki smo večina časa na poti, zato

Bora d.o.o. Koprska 1, 6310 Izola T: 05 640 42 08 F: 05 640 42 09 E: info@bora.si www.bora.si

15


GORČIČNO OLJE

Izboljšajte zdravje in okus jedi

SARA SOČAN

Za ohranjanje našega zdravja in kvalitetnega življenja potrebujemo različna živila, med katerimi so pomembne tudi maščobe. Dejstvo je, da oljna semena in oreščki igrajo pomembno vlogo v naši prehrani. Gorčično olje je na primer izredno koristno, še posebej priporočljivo pa ga je uporabljati v zimskem času, saj naj bi uspešno pomagal lajšati težave s kašljem in prehladom. Z njim si namažimo prsni koš ali pa ga uporabimo pri inhalacijah, s čimer odstranmo obloge na našem dihalnem traktu. Dandanes se gorčica uporablja v obliki semen, olja, obstaja pa tudi mleta in v obliki industrijsko pripravljene paste. Gorčično olje pridobivajo iz gorčičnih semen tako, da jih stiskajo in nato filtrirajo s pomočjo destilacijskega procesa. Za lepoto Maščobne kisline v gorčičnem olju so tako imenovane dobre, koristne maščobe, saj se ne odlagajo na stene naših žil. Ravno nasprotno. Olje vsebuje snovi, ki delujejo protimikrobno, protivnetno ter delujejo pozitivno na naše zdravje. Dobro se obnese pri negi naše kože, saj ji pomaga, da se uspešneje bori proti staranju in gubicam, uporabljajo jo pri izpuščajih ali vnetjih kože, tudi pri zaščiti pred škodljivimi UV žarki … Nedavna študija je dokazala, da gorčično olje pomaga pri zmanjševanju pojava srčno žilnih bolezni kar za 70 %. Z nižanjem holesterola uspešno odpravlja in preprečuje tveganje za nastanek srčnih bolezni. Omenjeno olje naj bi prav tako pomagalo proizvajati prebavne sokove, zaradi česar pospeši delovanje peristaltike in nasploh prebavnega procesa. Nekatere raziskave so postregle še s podatki, da se z uporabo gorčičnega olja lahko borimo tudi proti raku na prebavilih ali zdravljenju artritisa, saj naj bi si z njim olajšali bolečine v sklepih. 16

Pogosto se uporablja pri masažah, saj pomaga pospeševati cirkulacijo krvi v telesu, s čimer se spodbuja potenje in izločanje strupenih snovi iz telesa. Nekateri si z njim celo masirajo lasišče, ker naj bi pomagalo preprečevati izpadanje las in njihovo sivenje.

tičen vonj in specifičen okus, zato si lahko z njim popestrimo juho, solate, testenine, rižote, omake …

Za kuhanje Gorčično olje se s pridom uporablja ne le pri zdravljenju in negi telesa, temveč tudi v kulinariki, saj vsebuje veliko vitaminov (B kompleks, A, E, beta karoten, lutein, glukozinolat …), omega – 3, 6, 9 maščobnih kislin, kalcij, nekaj tudi magnezija, fosforja, kalija in natrija, selena … Hladno stiskano gorčično olje daje jedem aroma-

28/2013


KVAS

Zeliščni kvas

Pozitiven učinek kvasa poznamo že tisočletja, a šele z modernimi raziskavami je tudi znanstveno dokazan. V zdravstvenih krogih, posebno pa pri vegetarijancih je priljubljen kot dragocen izdelek, bogat z vitalnimi snovmi. Vegetarijanci cenijo kvas kot bogat vir beljakovin, ki je primerljiv z mesom zaradi njegovega popolnega spektra aminokislin. učinkovine, ne uporabljajo se umetno proizvedene substance, ni konzervansov, poleg tega obstajajo dokazila o učinkovitosti po strogih znanstvenih kriterijih.

nukleinske kisline,ki so odgovorne za encimatsko vodene procese in biosintezo beljakovin. Glukan, manan in lecitin ter koencim Q (ubikinon) so tudi sestavni del zeliščnega kvasa.

Zeliščni kvas ima 61 vitalnih snovi. Od tega 11 vitaminov, 19 mineralov in elementov v sledeh, 20 aminokislin, od tega 8 esencialnih, 11 pomembnih gradljivih snovi.

Vse sestavine so naravnega izvora in so prisotne v biološkem ravnovesju. STRATH deluje v telesu kot katalizator, saj izboljšuje absorbcijo drugih vitalnih snovi v telesu.

Posebno zanimive so rastlinske

Pri proizvodnji veljajo naslednja načela: ohranjajo se naravne

Proizvajalec tesno sodeluje z raziskovalci, kar potrjuje prek 35 znanstvenih študij, ki se nanašajo na naslednja področja: vpliv zeliščnega kvasa na otroke (hiperaktivnost, pomanjkanje teka), storilnost/koncentracijo, šport, nosečnost/pomanjkanje železa, odpornost, okrevanje, na staranje (50 +), gradnjo kosti, starostne težave, spomin, imunski sistem.

28/2013

PROMOCIJSKO SPOROČILO

V podjetju Bio Strah AG v Švici od leta 1961 proizvajajo zeliščni kvas, in sicer v obliki tablet in eliksirja. Lastnik podjetja je začel s proizvodnjo tega naravnega prehranskega dopolnila potem, ko ga je uspešno preizkusil na sebi in potrdil njegov pozitiven vpliv na vitalnost in krepitev organizma. V proizvodnem postopku se kvasu (tipa saccharomyces cerevisiae MEYEN) dodajajo zdravilna zelišča v določenih intervalih. Kvas jih metabolizira in v naslednji etapi proizvodnega procesa - plazmolizi se kvasna celica odpre, utekočini in postane prebavljiva.

17


BUČNO OLJE

Zakladnica olj Rastlinska olja in maščobe so nosilno poslovno področje Tovarne olja Gea d.d. Svoje poslovanje vodimo s poudarkom na visokokakovostnih in zdravju prijaznih proizvodih, ki celovito zadovoljijo življenjske potrebe ljudi po rastlinskih maščobah in dopolnilni prehrani. Jedilna rastlinska olja imajo v človekovi prehrani pomembno hranilno, energijsko in kulinarično vrednost. Vrhunska olja Gea Blagovna znamka Gea je visoko pozicionirana znamka specialnih, vrhunskih olj, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše kupce. Široka paleta vrhunskih

olj blagovne znamke GEA vključuje kar 20 različnih vrst olja. Poleg dobro poznanih olj (sončnično, bučno, oljčno, rastlinsko) vključuje tudi specialna, hladno stiskana olja (laneno olje, konopljino olje, sezamovo olje, olje makadamije, sončnično olje z visoko vsebnostjo oleinske kisline) in olja z dodatki, ki so visokokakovostne začimbe za pripravo jedi. Olja GEA se od ostalih olj razlikujejo predvsem v ugodnejši sestavi maščobnih kislin, višji vsebnosti vitaminov in mineralov. Odlikujejo jih postopki pridobivanja iz najkakovostnejših surovin, izvrstne arome in okusi ter raznovrstne možnosti uporabe. Tovarna olja GEA je prejela certifikat oz. medaljo Best Buy Award, ki uvršča blagovno znamko GEA na prvo mesto v kategoriji jedilnih olj. Slovenski potrošniki so ocenili, da olja Gea ponujajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno na slovenskem trgu. GEA Štajersko – prekmursko bučno olje V podjetju smo najbolj ponosni na svoj najstarejši proizvod – bučno olje, ki ga po tradicionalnem postopku iz praženih in stisnjenih bučnih semen proizvajamo že od leta 1904. Bučno olje je bilo med poznavalci od nekdaj

18

PROMOCIJSKO SPOROČILO

priljubljeno, za mnoge pa je še vedno neodkrita zakladnica zdravja in dobrega okusa. Kakovost bučnega olja je najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen. Čim bolj kakovostna so bučna semena, tem bolj žlahtno kapljico bučnega olja lahko pridobimo. V Tovarni olja Gea imamo od leta 2007 najmodernejšo proizvodnjo za pridobivanje bučnega olja. Posebnosti in uporaba bučnega olja GEA Štajersko-prekmursko bučno olje je značilne temno zelene barve in posebnega, zelo prijetnega okusa, ki spominja na pražene orehe. Je izredno aromatično živilo z visoko biološko in prehransko vrednostjo. Že stoletja mu ljudje pripisujejo celo vrsto zdravju koristnih učinkov, zato ne sme manjkati v vsakdanji zdravi prehrani slehernega človeka, predstavlja pa tudi edinstven in nepozaben kulinarični užitek. Njegov specifičen okus pride prav posebno do izraza pri pripravi najrazličnejših solat, kot so zelena, krompirjeva, fižolova, paradižnikova, zeljna, kumarična, mesna, … Najpogosteje ga uporabljamo kot solatni preliv, pripravljen iz: bučnega olja, kisa, vode, soli ter začimb po okusu. Uporabljamo ga tudi za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov, npr. skutnega. Nekaj kapljic bučnega olja, prelitega preko vanilijevega sladoleda, pa je pravi gurmanski užitek. 28/2013


BUČNO OLJE

V tradicionalni medicini se uporablja pri oboleli prostati, pri boleznih mehurja in sečil, za izboljšanje prebave in za številne druge namene. Zaklad vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi Bučno olje vsebuje vitamin A in vitamin E. Vitamin E je še posebej dragocen vitamin, saj je najpomembnejši antioksidant. Bučno olje je eno od olj z najvišjo vsebnostjo vitamina E med vsemi jedilnimi olji. V Štajersko-prekmurskem bučnem olju Gea ga je od 50 – 70 mg na 100 gramov olja. Tudi vitamin A je nepogrešljiv za naše zdravje, saj podobno kot vitamin E, deluje kot

28/2013

učinkovit lovilec prostih radikalov, krepi imunski sistem in skrbi za dober vid. Poleg vitaminov se bučno olje ponaša še s številnimi drugimi zaščitnimi snovmi. Posebno vrednost imajo fitosteroli, ki v prebavnem traktu zmanjšujejo absorpcijo holesterola. Selen, fosfor, kalcij, kalij in magnezij so dobrodošli minerali, ki poskrbijo za pravilno delovanje organizma. Selen deluje antioksidativno ter preprečuje vnetja in nastanek rakavih obolenj. Pomemben je za krepitev srca in ožilja ter imunskega sistema. Zelo pomembna pa sta tudi citrulin in cu-

curbitin, ki učinkujeta preventivno proti povečani prostati, cucurbitin pa je poleg tega učinkovito sredstvo proti glistam. GEA štajersko-prekmursko bučno olje ima geografsko označbo, ki uvršča bučno olje med slovenske zaščitene posebne kmetijske pridelke. Od leta 2012 pa je vpisano tudi v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb.

PROMOCIJSKO SPOROČILO

19


IMUNSKI SISTEM

Skrbnik našega zdravja

TIA KEMPERLE

Imunski sistem je zelo pomemben za ohranjanje našega zdravja. Njegova naloga je, da brani telo pred vdorom mikrobov in uničuje tujke, ki uspejo priti vanj. Imunski sistem je sestavljen iz bezgavk, limfnih žil, vranice, kostnega mozga, priželjca, mandeljnov ter skupkov imunskih celic v sluznici dihal in črevesnih celicah. Da bi okrepili imunski sistem ter podprli njegov boj proti infekcijam, se lahko poslužite različnih načinov. Pomembno je, da se zdravo in uravnoteženo prehranjujete ter da sledite zdravemu življenjskemu stilu, saj mu boste le tako pomagali, da bo dobro opravljal svojo nalogo. Poskrbite torej za: Sproščanje, ki pripomore k izboljšanju splošnega počitja in tudi spodbujanju imunskega sistema. Raziskave iz Univerze za branje kažejo, da stresne misli znižujejo nivo imunskih antitelesc – proteina, ki se prilepi na tuje telo in ga uniči. Če želite ostati zdravi, potem poskrbite za relaksacijske tehnike, vpišite se na primer na tečaj meditacije, na katerem se boste naučili umiriti misli, mirno dihati in fokusirati na tisto, kar je lepo. Z globokim in ritmičnim dihanjem v telo vnesete več kisika in s tem sprostite napetost v celem telesu. Zadostno količino spanja, ki prav tako pripomore k izboljšanju imun20

skega sistema. Čeprav je od človeka do človeka odvisno, koliko spanca potrebuje, si ga privoščite vsaj sedem, osem ur na noč. Med spanjem naj bi se sproščalo več kortizola, hormona, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze in ima funkcijo, da pripravi telo na akcijo, da se lahko odziva stresni situaciji primerno. Raziskava, ki je bila narejena na Univerzi Čikago je zajela študente, ki so spali le štiri ure na noč, šest dni zapo-

red. Nato so jim dali cepivo proti gripi, njihov imunski sistem pa je proizvedel samo polovico od običajnega števila antitelesc. Omejitev kajenja. Medicinske študije dokazujejo, da lahko kajenje poveča tveganje za srčne in pljučne bolezni ter osteoporozo, pospeši pojav menopavze in poveča možnost za nastanek infekcij. Če se le da, poskusite prenehati s 28/2013


IMUNSKI SISTEM

kajenjem ter povečajte vnos antioksidantov, ki ščitijo naše telo proti prostim radikalom (škodljive molekule, ki lahko privedejo do prezgodnjega staranja in bolezni). Najboljši vir antioksidantov so vitamin A, C, E in selen – hranila, ki jih najdemo v zelenem in svetlo obarvanem sadju in zelenjavi. Več kot boste vnesli antioksidantov, bolj močan bo vaš imunski sistem pri varovanju pred prostimi radikali. Redno, vsakodnevno gibanje, s katerim boste veliko pripomogli k vašemu zdravju. Kolesarjenje, plavanje, sprehod in ostale aktivnosti ne le znižujejo stres, ampak pomagajo spodbujati limfni sistem, ki je odgovoren za izločanje strupov iz telesa. Strokovnjaki svetujejo, da izberite šport, ki vas bo ohranil motivirane ter postopoma pridobivajte moč in kondicijo. Masažo telesa, s čimer boste pospešili

cirkulacijo v vašem telesu in tudi delovanje limfnega sistema. Zdravo prehrano. Nikar se ne pozabite pravilno prehranjevati. Zdrava prehrana pomeni, da si pripravljate redne obroke in pestro hrano, predvsem pa posegajte po raznovrstni zelenjavi in sadju, najbolje da so lokalnega izvora. Prav tako je pomembno, da nadomestite mastno meso ter slane in mastne mesne izdelke s stročnicami, ribami, perutnino ali pustim mesom. Jejte manj slano hrano in omejite uživanje že pripravljenih slanih jedi, prav tako se izogibajte sladkorju, sladkim živilom in živilom z umetnimi sladili ter drugimi dodatki. Pitjem vode. Omejite uživanje alkohola in kave, na dan pa popijte vsaj osem kozarcev vode ali nesladkanega čaja, izogibajte pa se sladkim gaziranim napitkom.

Higieno. Poskrbite za higieno in preventivo, s katero se boste lahko izmuznili mnogim infekcijam ali boleznim. Redno si umivajte roke z milom in vodo, s čimer se boste znebili umazanije, bakterij in bacilov, ki ste jih morda dobili na različnih krajih od različnih ljudi. Prav tako vsakodnevno stopite pod prho (las si vam ni treba umivati vsak dan). Vsak teden si naredite nežen piling, s čimer boste odstranili ne le umazanijo, temveč tudi odmrle celice. Zobe umivajte dvakrat na dan, nikar ne pozabite na nitkanje. Izogibanje stresu. Naučite se obvladati stres oziroma se izogibati stresnim situacijam. Kronični stres lahko namreč negativno vpliva na imunski sistem, zato se izogibajte aktivnostim ali ljudem, ki vam povzročajo velik stres ter se čimprej naučite soočati z vzponi in padci, ki so v življenju neizogibni.

I N O VA C I J A V I T K O S T I Prvi medicinski pripomoček, ki kombinira tri postopke za zmanjšanje vnosa kalorij.

- vezavo sladkorjev - vezavo maščob - zmanjševanje apetita

Več na www.hujsanje-zdravo.si ali na 080 80 12 Pridružite se nam. Na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, Sanolaborju in spletni prodaji www.hujsanje-zdravo.si.

28/2013

Medicinski pripomoček, Class IIa N°CE 0499

URESNIČI NOVOLETNE ZAOBLJUBE IN SHUJŠAJ S POMEOLOM. Pridružite se nam v akciji zdravega hujšanja pod strokovnim nadzorom. Obljubljamo vam zdrav in varen način hujšanja z ekipo strokovnjakov, ki bodo z vami pri načrtovanju, merjenju in motiviranju. Izmed prijav na spletni strani www.hujsanje-zdravo.si prejetih do 20.12.2013, bomo izbrali tri kandidate, ki bodo sledili trem različnim tretmajem zdravega hujšanja.

Trojna formula za:

Priporočljivo za zniževanje telesne teže in preprečevanje debelosti.

Z vami bo tudi osebna trenerka Barbara Kodrin.

Proizvajalec: Laboratoires Clémascience, Marseille, Francija. Ekskluzivni distributer za Slovenijo: Bimedia d.o.o., Cesta na Brdo 100, 1000 Ljubljana. E: info@hisa-zdravja.si, T: 01 244 95 00, 080 80 12 www.hisa-zdravja.si

21


ZDRAVO HUJŠANJE

Zakaj diete ne delujejo?

PROF. MITO ŠINKOVEC

Še predno se lotite nek popularne diete iz rumenega tiska, si poglejmo zakaj po vsej verjetnosti z njo ne boste imeli uspeha. Razširjenost težave z maščobo je dar za kozmetično industrijo. Proti celulitne kreme in izdelke za hujšanje izdeluje na stotine podjetij. Reklamiranje pa je ponavadi vrhunec lažnivosti. V čem je problem?

Mito Šinkovec, profesionalni osebni in kondicijski trener www.mito.si

Tri glavne težave so s popularnimi shujševalnimi programi, ki se vsi pojavljajo, ker ne sledijo ugotovitvam dietetične znanosti: 1. Zanima jih samo izguba telesne teže, namesto da bi se pravilno lotili zmanjšanja odstotka telesne maščobe. 2. Ob splošnem hujšanju se izgubi veliko mišične mase, ki pa je glavna telesna komponenta za kurjenje maščobe. 3. Hujšanje poteka veliko prehitro, in sproži se telesni naravni obrambni mehanizem, ki povzroči kar največje ohranjanje maščobe. 22

Resnični namen zmanjševanja telesne teže je znebiti se samo odvečne telesne maščobe, medtem ko se zadrži vsa mišična masa in voda. Nihče od sedanjih komercialnih shujševalnih programov ne poskuša razlikovati med temi tremi težnostnimi komponentami. Nekateri programi celo načrtno delno dehidrirajo sodelujoče, da se kar najhitreje pokaže določen 'uspeh'. Vsak srednješolski rokoborec ali judoist vam bo znal povedati, kako izgubiti 2,5 l vode v dveh dneh – s prenehanjem pitja tekočin, s sedenjem v savni, z zaužitjem diuretičnih tablet ali diuretične hrane, kot je melona ali prava kava. Takšna taktika pa samo stimulira telo, da proizvede še več antidiuretičnega hormona, ki povzroča zadrževanje vsake kapljice vode in še več, takoj ko se vrnete na normalno pitje. Vemo pa, da dehidracija zdesetka zdravje in športne dosežke. Treba je obdržati mišice Izguba mišične mase je še hujše. Dietetični strokovnjaki že desetletja vedo, da pri nizkokaloričnih dietah od 800– 1.200 kcal na dan, pride do 45% izgube telesne teže iz lastne mišične mase – telo se kanibalizira. Na inštitut za prehrano v Ameriki je prišlo veliko manekenk, ker je zadnja desetletja moderen vitek izgled. V brezuspešnih poskusih, da bi izgledale vitke in definirane, so ženske uživale od 500-800 kalorij na

dan, in posledično izgubile večino svoje mišične mase. Izgledale so vitke, vendar so imele 30% telesne maščobe. Tehnično so bile tolste! Mišično maso je težko pridobiti in razmeroma enostavno izgubiti. Zato si ne smemo privoščiti zapraviti niti dekagrama mišic. Obdržati mišice je bistvenega pomena za izgubljanje maščobe. Telesna maščoba ima zelo majhno metabolno aktivnost in pokuri malo kalorij. Mišice so peč, kjer se kuri telesna maščoba. Manj kot imate mišic, manjša je vaša osnovna metabolična stopnja in težje boste izgubljali maščobo. Vsak shujševalni program, ki posledično zmanjša količino mišične mase, je obsojen na propad. Komercialne diete so nespametne Naslednji velik problem s komercialnimi dietami je večja stimulacija telesa, da kopiči maščobe, potem ko prenehate z dieto. Zaradi človeške želje po hitrih rezultatih, imajo shujševalne diete prenizke količine kalorij na dan (800-1.200 kcal). Podhranjevanje do te mere povzroča hitro izgubo maščobe in mišične mase. Telo ima vgrajen naravni obrambni mehanizem in prepozna izgubo maščob kot napad na svoje energijske rezerve, zato takoj sproži razne obrambne postopke. Dva izmed obrambnih postopkov še posebej zdesetkata vaše 28/2013


ZDRAVO HUJŠANJE

napore, da se znebite maščob. Najprej vaše telo poveča količino in aktivnost encima lipoprotein lipaza, glavnega encima, ki se uporablja za zbiranje in shranjevanje maščob. Nato pa telo upočasni vašo osnovno stopnjo metabolizma, kar še dodatno zmanjša vašo sposobnost kurjenja maščob. Aktivnost encima lipoprotein lipaza in upočasnjen metabolizem se nadaljuje še nekaj mesecev po zaključku hujšanja, ker si telo točno zapomne, koliko maščobe je imelo, in jo želi dobiti nazaj. Zato telo vzame in shrani vsako molekulo maščobe, ki jo pojeste, celo na račun manjše energije za telesno gibanje. Končni rezultat je poznana podietna utrujenost in volčji apetit, ki hitro povrne vsak dekagram izgubljene maščobe, plus še nekaj več za 'garancijo'. Upoštevanje komercialnih shujševalnih diet iz revij in knjig je več kot nespametno.

S sadno-zelenjavnimi sokovi do izgube odvečne teže, zapolnitve vseh prehranskih potreb vašega telesa, upočasnitve znakov staranja in do odličnega počutja! Komplet Smoothie Maker po praznični ceni 38,00 eur (tudi ideja za darilo tistim, ki jih imate radi) vas čaka pri podjetju: Vitalmedis, Stanislav Mlakar s.p. Prihova 11A, 2317 Oplotnica

28/2013

23


KindyROO

Posebna vadba za dojenčke in otroke MOJCA BOSINA, foto: Gregor Katič KindyROO je program inovativne vadbe, posebej zasnovan za spodbujanje otrokovega razvoja ter podajanja osnov za učenje skozi gibanje. Je vadba za otroke, stare od šest tednov do šest let. Gre za vzgojni pristop, ki na izjemno zabaven način vzgaja oziroma razvija tako vaše dojenčke oziroma malčke kot vas, starše. Vzgoja za starše, igra, zabava in učenje za otroke Da igrajo starši kljub številnim drugim dejavnikom še vedno najpomembnejšo vlogo pri razvoju otroka, potrjujejo tako praksa kot tudi številne raziskave. Med slednjimi je v zadnjem času precej tistih, ki v ospredje postavljajo zlasti pomen starševskega vpliva v prvih treh letih otrokovega življenja. Od tod tudi izvira filozofija pri nas še dokaj neznane vadbe, KindyROO. Gre za nov vzgojni pristop za otroke od šestega tedna do šestega leta starosti, ki ga v Avstraliji in na Novi Zelandiji kot GymbaROO poznajo že skoraj tri desetletja. Bistvo tovrstne vadbe ali bolje

gibalne igre, ki jo je »iznašla« Avstralka Margaret Sassé, je s specifičnimi športnimi aktivnostmi spodbuditi zaznavne in motorične ter posledično intelektualne sposobnosti otrok. Na ta način naj bi obenem starše na nek način ozavestili o pomenu razvoja otroka v njegovih najbolj ranih letih na zdravje, vedenje in učenje ter preprečili razvojne, učne in vedenjske težave. Ustanoviteljica izobraževalnega programa Toddler Kindy GymbaROO, kot se izvorno imenuje, Margaret Sassé, je kot učiteljica in izučena medicinska sestra 18 let delala z razvojno in vedenjsko motenimi otroki ter otroki, ki imajo težave z učenjem. Nezadovoljna z rezultati

tradicionalnih tehnik učenja je prišla do spoznanja, da so bile številne težave dejansko posledica nezadostnega razvoja otrok na enem ali več področjih v njihovih najbolj ranih letih. Prevzela je nove metode, ki temeljijo na spodbujanju živčnega sistema skozi specifične fizične aktivnosti. Nov pristop je obrodil bogate sadove. Otroci se niso začeli le bolje učiti, ampak so napredovali tudi na drugih področjih, kot so motorika, komunikacija, spanje in vedenjski vzorci. Omenjena vadba vključuje širok spekter zabavnih vaj, ki jih otroci izvajajo ob pomoči svojih staršev na blazinah. Prav tako je na voljo še lesen poligon, ki se vsako uro popolnoma spremeni. V septembru 2010 je tovrstni izobraževalni center začel delovati tudi v Celju. Učne ure imajo različna poglavja, ki so načrtovana vnaprej. Vsako poglavje je povezano na določeno tematiko, zato je vadba organizirana tako, da se tedensko obravnava snov, ki se navezuje na to tematiko. Učna ura, ki traja 45 minut, je namenjena razvijanju motorike (osnovne, fine in grafomotorike), glasbi, plesu in igranju inštrumentov ... Preostanek časa otroci preživijo »prosto« - preizkušajo svoje motorične sposobnosti na posebno zasnovanem lesenem poligonu. Otroci so združeni v razvojne skupine glede na njihovo specifično stopnjo razvoja, v njih pa so aktivno vključeni

24

27/2013 28/2013


KindyROO

tudi njihovi starši. Vadba je vodena, pri tem pa si inštruktor pomaga tudi s pripomočki, kot so žogice, inštrumenti, obroči idr. GymbaROO oziroma KindyROO vsekakor pomeni zabavo! Starši, dojenčki, otroci in učitelji s skupnim učenjem pridobivajo nadvse pozitivne izkušnje in pri tem uživajo. Na ta način malčki razvijajo svoje sposobnosti, te pa predstavljajo temelje za kasnejše opismenjevanje in učenje.

28/2013

Mojca Bosina je profesorica športne vzgoje. Za sabo ima kar nekaj izkušenj s področja športne vadbe otrok. Med trimesečnim bivanjem na Novi Zelandiji pred nekaj leti se je dodobra seznanila s programom GymbaROO, ki jo je tako navdušil, da je v Novi Zelandiji opravila tečaj za GymbaROO inštruktorja, nato pa se je še usposabljala v Berlinu. Več o vadbi, ki jo izvaja, si preberite na www.kindyroo.si.

25


A K U

PREZRAČEVANJE

Prijeten in zdrav ambient z minimalnimi toplotnimi izgubami Zakaj je potrebno prezračevanje? Kakovost zraka je eden najpomembnejših dejavnikov, od katerega sta odvisna ugodno počutje in sposobnost koncentracije za delo, pa naj bo to bivalni ali delovni prostor. Slab zrak je zelo pogost pojav v prostorih, ki imajo prezračevanje slabo urejeno, ali ga sploh nimajo. V takšnih prostorih se pojavljajo povišana temperatura zraka, visoka koncentracija ogljikovega dioksida, vlaga, pomanjkanje kisika, neprijetne vonjave, ponekod pa tudi povišana koncentracija radona. Bivanje v takih razmerah ni le neprijetno, ampak celo škodljivo. Danes je v uporabi veliko novih ali renoviranih objektov, ki imajo popolnoma zrakotesna okna in druge elemente, kar je zelo pozitivno zaradi zmanjšanih toplotnih izgub, negativna stran pa je, da ni več naravnega prezračevanja, ki nam je v preteklosti zagotavljalo minimalno potrebno kvaliteto zraka. Po splošno znanih normativih je treba zagotoviti najmanj enkratno menjavo zraka na dve uri, kar v praksi pomeni odprto okno približno 5 minut na uro v vsaki sobi. Tolikšna menjava zraka je lahko tudi energijsko potratna, vendar pa sprejemljiva, če izkoriščamo odpadno toploto s sistemi prezračevanja. Četudi bi želeli zračiti z odpiranjem oken, žal pri sodobnem načinu življenja nimamo niti časa, niti možnosti, da bi to počeli dovolj pogosto. Določeno količino svežega zraka prostori namreč potrebujejo tudi kadar so prazni. Zdravju škodljive snovi pa ne prihajajo le od zunaj, ampak jih lahko oddajajo tudi nekateri materiali v objektu. 26

PROMOCIJSKO SPOROČILO

Zehnder – Comfosystems Prav zaradi zgoraj navedenih razlogov je priznano nemško podjetje Zehnder razvilo vrhunske prezračevalne sisteme z napravami, ki vračajo toploto izrabljenega zraka svežemu zraku in ga hkrati prefiltrirajo. Ta kompaktna prezračevalna naprava REKUPERATOR po zaslugi posebnega toplotnega prenosnika vrača tudi do 95 % toplote izrabljenega zraka na svežega. S takim načinom prezračevanja zagotovimo vedno svež in kvaliteten zrak v prostoru, pri tem pa izgubimo le 5 ali nekaj več odstotkov dragocene toplotne energije. Električna poraba za delovanje rekuperatorja je minimalna glede na rezultat, ki ga dobimo. Naprava zajema iz prostora izrabljen in topel zrak, mu odvzame toploto in ga odvede ven. Sočasno sesa iz zunanjosti svež in ponavadi hladnejši zrak, ga prefiltrira, prenese nanj toploto iz izrabljenega zraka, s tem segreje, nato pa vpihava v prostore pri skoraj sobni temperaturi. Podjetje Zehnder Gmbh je pripravilo več naprav za centralno prezračevanje in vse potrebne cevne ter distribucijske elemente, obenem pa tudi razvilo naprave za lokalno prezračevanje, pri katerih cevovodi za razvod zraka niso potrebni ali pa so zelo kratki, zato je tudi montaža enostavna in poceni.

šimi higienskimi in kakovostnimi certifikati - ohranjanje optimalnega nivoja CO2 in vlage (opcijsko CO2 senzor, senzor vlage, entalpijski izmenjevalec) - ščitenje pred hrupom in vlomi, zaradi zaprtih oken - prilagajanje kapacitete prezračevanja z 8 stopnjami na podlagi nastavitev, timerjev, senzorjev … - funkcija prostega hlajenja poleti – 100% obvod - funkcija za usklajeno delovanje s kaminom - funkcija za začasno močnejše delovanje – povezava s kopalnico, kuhinjo, WC-jem … - opcijski priklop na zemeljski kolektor za pasivno hlajenje in ogrevanje - opcijski modul za aktivno hlajenje brez zunanje enote Za rešitve na področjih prezračevanja, ogrevanja in hlajenja smo vam na voljo v podjetju Minergia, ki je slovenski zastopnik za znamke Zehnder, Mitsubishi Heavy Industries, Airwell in mnoge druge. www.minergia.si

Glavne prednosti prezračevalnih naprav Zehnder za dobro počutje in zdravje: - različne opcije filtracije vstopnega zraka, tudi proti alergenom in smradu (protiprašni, hepa, aktivni ogljični filtri) - cevni razvodi z vsemi najpomembnej28/2013

T M O O P

N na od m ki ko »t

Tu Co m

V na Kr up za en

C iz um ba


ALI SO VSE OGNJIČEVE KREME ENAKO UČINKOVITE? TAKO KOT NI VSAK AVTO MERCEDES, TUDI VSAKA OGNJIČEVA KREMA NI OGNJIČEVA V PRAVEM POMENU BESEDE

Na tržišču je veliko ognjičevih krem, vendar velja poudariti, da večina od njih ni naravnih, čeprav se tako oglašujejo. Kot naravno BIO kozmetiko se po zakonodaji lahko oglašuje tudi takšno, v kateri je naravnih sestavin lahko samo za en sam odstotek, ostalih 99% pa so lahko tudi škodljive kemične sestavine, parafin, parabeni …, velikokrat so takšne kreme zelo mastne in se v kožo ne vpijajo najbolje. V prvem trenutku res naredijo voljno kožo, v resnici pa gre za »lažen« občutek, ki lahko že po nekaj urah oz. dneh preide v še bolj suho kožo. Takšne kreme naredijo na koži »film«, ki zapre pore in koža ne more dihati. Tudi gube so z leti zaradi tega bolj izrazite. Olja, kot je na primer olivno ali mandljevo olje so »težka«, se ne vpijajo dobro, zapirajo pore in s tem delovanje kože. Podobno velja tudi za živalske maščobe. Tudi količine ognjiča v kremah je lahko samo za vzorec, pa se marsikatera kljub temu imenuje ognjičeva. Ognjičeva krema Cosmerba (rjava) je na slovenskem trgu že 18 let in ima že tradicijo. Preizkušeni sta kvaliteta in učinkovitost, kar pričajo mnoge izkušnje uporabnikov. V ognjičevi kremi Cosmerba so uporabljene samo naravne esence, zeliščni ekstrakti in rastlinska olja, pridobljena po najnovejši ekološki metodi. Že sam postopek pridelave omogoča tem sestavinam, da delujejo kot naravni konzervansi. Kreme so negovalne, terapevtske in energijsko prevodne po meridijanih. Izkušnje mnogih uporabnikov kažejo, da z uporabo ognjičeve kreme Cosmerba Rjava dosežemo ne le vizualno boljši videz brazgotin, odstranijo se tudi energijski zastoji, nastali kot posledica brazgotin. To znatno povečuje negovalni in terapevtski učinek in tako lahko po uporabi vseh energijskih krem Cosmerba opazimo presenetljive rezultate – zmanjšanje oz. odstranitev mnogih težav. Certifikat proizvajalca Cosmerba potrjuje, da izdelki ne vsebujejo zdravju ali okolju škodljivih snovi, embalaža je izdelana iz ekološko neoporečnih materialov. Kozmetike niso preizkušali na živalih, sestavine in končni izdelki ne vsebujejo umetnih maščob, olj, voskov, silikonov in naftnih derivatov, PEG (polietilenglikolsulfata), umetnih konzervansov in barvil. Krema Cosmerba z ognjičem ima pravo kombinacijo eteričnih olj v pravem razmerju, tudi polnilo je rastlinsko. Krema podpira sposobnost obnavljanja kože in se uporablja za nego brazgotin in opeklin, za nego aknaste kože, pomiritev žuljastih stopal, za pomiritev po depilaciji, za nego razdražene kože, kot rdečica po britju, za preprečitev nastajanja gub, masažo presredka pred porodom, nego dojk v času dojenja, za preprečitev draženja in rdečice zadnjice, proti izpuščajem pod plenicami pri dojenčkih itd. Preizkusite jo tudi vi!

28/2013

27


Živeti z naravo

Božična drevesca in okolje Gorazd Marinček

Sam se pravzaprav spominjam novoletnih jelk. Kakorkoli že, danes so to znova božična drevesca, običaj, ki je star preko 3000 let.

28

28/2013


Živeti z naravo

Antični Rimljani so krasili zimzelena drevesa, predvsem jelke, v čast boga Saturna, v dnevih okoli zimskega sončevega obrata, med 17. in 21. decembrom, praznike pa so imenovali Saturnalije. Keltski svečeniki – druidi so uporabljali bodiko kot simbol večnega življenja, Vikingi pa so zimzelene rastline imeli za rastline njihovega sončnega boga – Balderja. Običaj božičnega drevesca torej izhaja iz kulta zelenja med antičnimi ljudstvi. Drevo je bilo takrat, in upam, da je še danes, simbol upanja in veselja. Sodobno božično drevo Božično drevo v sodobni obliki naj bi ustoličili protestanti. Legenda pravi, da je ustanovitelj reformacije Martin Luther domov prinesel smrečico in jo okrasil s svečkami, njegova družina pa je običaj ponavljala iz leta v leto. Za osvetlitev smrekice ga je navdahnila svetloba, s katero je videl obsijane smrečice v gozdu. Božična drevesca so najprej prodajali na nemških tržnicah. In že takrat, leta 1561, so zaradi pretirane sečnje v Alzaciji omejili število drevesc, ki jih ima lahko vsak meščan. Običaj se je na Slovenskem uveljavil precej pozneje, o prvem drevescu v Ljubljani poročajo leta 1845. Na deželi, med

kmeti, pa naj bi ta običaj bil neznan celo do 1. svetovne vojne 1914. leta. Podatke in del besedila navajam iz bloga Mirjam Oblak na spletni strani: www. zgodovinarka.si/zgodovina-bozicain-bozicnega-drevesa/ Pretirana sečnja božičnih drevesc ni, kot beremo, značilna samo za neko obdobje po osamosvojitvi Slovenije, ampak je, priznajmo si, izraz človeškega pohlepa že stoletja. In to, kako značilno, brezobzirno do okolja in narave! Pri nas smo to omejili z dodeljevanjem oznak, ki jih lastnikom gozdov dodeljujejo revirski gozdarji, da preprečimo škodljive posledice sicer dobrohotnega ljudskega običaja. V Avstriji in na Bavarskem, ponekod pa tudi pri nas, so načrtno na določenih parcelah sadili in gojili smreke in jelke za posek ob božiču. Primerne so zlasti površine pod daljnovodi, kjer rastje ne sme preseči določene višine. »Zeleni« božični posel se je bolj ko ne sesul, ko so se domislili izdelovanja umetnih, zložljivih »smrečic« za večkratno rabo. Tako smo prišli do trenutka, ko moramo okoljsko ozaveščeni pretehtati, kaj je bolj trajnostno: sveže, pravkar odrezano drevesce, ali iz reciklirane, ponovno uporabljene plastike, narejena zložljiva »smrečica« za večkratno uporabo.

Ogledal sem si nekaj katalogov naših blagovnic. Prodajajo sveža drevesca iz Normandije in Danske. Menim da iz drevesnic. Zaradi okoljskega vpliva dolgega prevoza se jim takoj odrečem. V poštev pridejo sveže smrečice iz domačih logov z ustrezno oznako. Če na drugi strani tehtam okoljski vpliv »smrečic« iz ponovno uporabljene odpadne plastike, ki jih lahko uporabljamo vrsto let, bi se odločil za slednje. Ker izdelek uporabljamo večkrat, ga po koncu uporabe znova predelamo v kaj drugega, skratka, gradivo kroži. Sveže drevesce vzamemo iz okolja, in ga po uporabi še isti mesec odvržemo. Večjo korist bi ta rastlina naredila okolju in človeku z neprestanim odvzemanjem ogljikovega dioksida iz zraka in s sproščanjem kisika s pomočjo sonca in fotosinteze. Odgovor ni enoznačen, in je stvar okusa. Osebno raje gledam smrečico v gozdu in jo redno obiskujem preko leta, tudi kakšen jurček se kdaj pa kdaj najde v bližini, božično drevesce pa že nekaj let sestavimo v desetih minutah in ga čez dva tedna zložimo, da počiva do naslednjega zimskega sončnega obrata. Vesel Božič in srečno Novo leto 2014 vam želim!

Na spletni strani

www.preklopinasonce.si

so vsak dan objavljeni osveženi podatki, kolikšen delež elektrike in toplote za lastno porabo bi lahko štiričlansko gospodinjstvo pridobilo s pomočjo sonca. V preteklem mesecu bi v Mariboru potrebe po elektriki pokrili 44 odstotno, po toploti pa 36 odstotno. V Ljubljani so vrednosti nižje; za elektriko 35 odstotkov in za toploto 24 odstotkov.

Preklopite na sonce!

28/2013

29


Goji jagode

Sadež mladostI z vznožja Himalaje

veronika bilban

Goji jagode so del kitajske medicine že več kot 5000 let, saj so že v davni zgodovini odkrili koristi, ki jih daje sadež. Zaradi vsebnosti antioksidantov, mineralov, vitaminov in drugih sestavin ter raziskav, ki so dokazale, da goji jagode pozitivno vplivajo na naše telo in duha jih dandanes prehranski strokovnjaki uvrščajo med super živila. Goji jagode izvirajo s tibetanske planote, ki obsega del Tibeta in kitajske province Qinghai, zato jih pogosto imenujejo tudi himalajske ali tibetanske. So večje in bolj oranžne barve ter boljšega okusa, prav tako vsebujejo bistveno več zdravilnih snovi (imajo 4-5 krat več polisaharidov) kot goji jagode, ki jih gojijo v drugih provincah Kitajske, na primer v Ningxia, ki je oddaljena približno 1000 km stran. Prvi so jih uživali, zelo cenili in o njih pisali budistični menihi, znano pa je tudi, da so jih predstavniki Tibeta tako zelo častili, da so jim posvetili vsako leto dvotedensko praznovanje. To niti ni presenetljivo, glede na to, da so ji dajali zasluge za dolgo življenje brez bolezni, ki je pogosto trajalo več kot sto let. Ljudstva, ki živijo na področju rasti tibetanskih goji jagod naj bi imela namreč šestnajstkrat več stoletnikov kot ostala področja. Neka stara kitajska legenda celo pravi, da naj bi moški z imenom Li Qing Yuen, ki je vsak dan jedel goji juho doživel kar 252 let! Sadež nad sadeži Ko so znanstveniki začeli raziskovati goji jagode, so pričakovali podobne rezultate kot pri ostalih sadežih. Vendar so analize za vsebnost zdravilnih snovi 30

odkrile, da so goji jagode ene najbolj zdravju koristnih sadežev. Leta 1988 so na Pekinškem inštitutu za raziskovanje predstavili rezultate analiz v katerih so ugotovili velike vsebnosti vitaminov, mineralov, proteinov, amino kislin, esencialnih maščob in drugih zdravju koristnih hranil. Goji jagode so bogat vir vitaminov: A, C, E, B-kompleksa ter mineralov, med katerimi sta izjemno pomembna germanij in selen, ki ju v rastlinah, predvsem zaradi intenzivnega kmetijstva, najdemo čedalje manj. Še posebej selen je zelo pomemben za preventivno zaščito pred rakom na prostati, kar so v raziskavah ugotovili kitajski znanstveniki na univerzi Wuhan leta 2009. Redno uživanje goji jagod dviguje energijsko raven organizma (kitajski izraz za energijo - chi), zmanjšuje utrujenost in povečuje vzdržljivost, zato je priporočljivo njihovo uživanje pri fizični in psihični izčrpanosti kot tudi pri športnih aktivnostih.

V švicarskem tehnološkem centru v Konolfingnu je dr. Vidal s skupino znanstvenikov leta 2011 ugotovil, da goji jagode zaradi velike vsebnosti luteina in zeaksantina krepijo vid in lajšajo težave povezane z očesno mrežnico (kar lahko pripeljejo do slabovidnosti ali celo slepote) ter upočasnijo starostne degenerativne spremembe na očeh.

Polisaharidi v goji jagodah delujejo protitumorno, kar je dokazala ekipa ameriških strokovnjakov na Strang centru za preprečevanje raka v New Yorku. Ne smemo pozabiti niti na pozitivne učinke na kožo, predvsem zaradi maščobnih kislin in beta-karotenov, ki varujejo kožo pred škodljivimi UV žarki ter jo z uravnavanjem kolagena ohranjajo gladko, mehko in bolj mladostno. Uživanje goji jagod še zmanjšuje zakisanost organizma ter količino sečne kisline, ki se v obliki kristalov nalaga v sklepih in povzroča putiko. 28/2013


28/2013

PROMOCIJSKO SPOROČILO

31


GLUHOTA

Tudi naš svet je lep!

PETRA MAUER

Lepo je bilo poslušati Simona Špana iz Žalca, ki je razlagal, kako živi, dela, se ukvarja s športom, vzgaja svojo hči in opravlja vse ostale obveznosti, kljub temu da je pri treh letih izgubil več kot 70 odstotkov svojega sluha. Čeprav je naglušen, se je s pomočjo slušnega aparata vklopil v družbo, razvil svojo socialno mrežo, postal uspešen podjetnik in navdušen član bowling ekipe, s katero se udeležuje tekmovanj tudi v tujini. Simon je do treh let užival brezskrbno otroštvo, saj je kljub gluhemu očetu in naglušni mami slišal povsem normalno. »Atijevi družini je zgorela hiša, zato so se morali zateči za nekaj časa v klet, kjer je bila vlaga. Verjetno je zaradi tega pri devetih mesecih dobil vnetje bobniča in popolnoma izgubil sluh. Mama je bila stara eno leto in pol, ko je prav tako dobila vnetje bobničev. Zdravniki so ji takrat rekli, da je razvajen otrok in da ji ni nič hudega, posledica tega pa je bila, da je sčasoma izgubila sluh. Tudi jaz sem pri treh letih dobil vnetje bobničev, zaradi česar sem imel samo še okoli 30 odstotkov svojega sluha. Dobil sem slušni aparat, na katerega sem se dobro privadil, toda zaradi njegove slabe kvalitete se mi je sluh čedalje bolj slabšal,« je pojasnil Štajerec in razložil, da so bili pred dobrimi tridesetimi leti slušni aparati precej slabši kot so današnji. « Danes so digitalni aparati zelo izpopolnjeni in lažje jih je nositi. Kljub vsemu pa moram biti pri komuniciranju z ljudmi veliko bolj pozoren na vsako izrečeno besedo; lažje mi je, če sogovornik govori počasi in dobro odpira usta. V pogovoru ena na ena ni težav, drugače pa je, kadar sem v krogu prijateljev. V širši družbi namreč pogosto pozabijo, da imajo ob sebi človeka, ki ne sliši dobro. Nekaj časa se še trudijo, potem pa spet govorijo tako hitro, da jim ne mo32

rem slediti. Včasih jih opozorim, velikokrat pa ne, saj jih pri komunikaciji ne želim ovirati, niti ne vem ali je primerno in vljudno prekiniti pogovor, nočem pokvariti družbe …,« iskreno prizna sogovornik, ki je imel v življenju že polno pozitivnih in negativnih izkušenj z odzivanjem ljudi na njegovo naglušnost. »Prve tri razrede v osnovni šoli je bilo dokaj enostavno, saj je večina staršev že vedela, da slabo slišim, drugače pa je bilo, ko smo se preselili in sem začel obiskovati drugo osnovno šolo. Tam nisem bil dobro sprejet, otroci so se pogosto šalili na moj račun, nisem se čutil zaželenega. Družil sem se s tistimi, ki so imeli slab uspeh v šoli, saj me nihče ni opazil, dokler nisem naredil kakšne neumnosti. Ni mi bilo lahko. Šola bi morala več narediti za učence s posebnimi potrebami, izobraziti učitelje ter spoznati otroke z `drugačnostjo`«, je prepričan. V srednji šoli je bilo popolnoma drugače. Brez težav se je vključil v družbo, vsi so mu pomagali in mu stali ob strani. Različne odzive dobiva še dandanes, na primer v trgovinah, ko trgovce prosi, naj govorijo nekoliko bolj razločno. »Eni razumejo in povedo še enkrat počasi in lepo, drugi enostavno preslišijo, tretji se sploh nočejo potruditi … Tudi pri poslu moram vložiti precej več energije kot ostali, da komunikacija s strankami poteka nemoteno.

Že več let imam svoje podjetje, v katerem opravljam zaključna gradbena dela. Na srečo sem že poznan po kvalitetnih storitvah in ne potrebujem nobene dodatne reklame, saj so priporočila, ki romajo od ust do ust, najboljša oglaševalna metoda. Nekoliko težje se mi je s strankami pogovarjati preko telefona, saj bi moral moj aparat že me-

28/2013


GLUHOTA

njati. Moja služba je namreč takšna, da je okoli mene veliko prahu, zaradi česar se slušni aparat hitreje uniči. Zdravstvo nam pomaga financirati osnovni aparat le vsakih šest let, nikogar pa ne zanima ali se komu zaradi narave dela hitreje pokvari. Skandinavija ima absolutno boljšo prakso, saj nihče ne plača za aparat, vsak mesec dobijo gluhi in naglušni tudi del denarnega dodatka, tako kot v zahodnem delu Nemčije, na Hrvaškem …« Na srečo njegov brat normalno sliši in ima tudi slišečo ženo, zato Simonu predstavljata, kadar je nujno potrebno, pri telefonski komunikaciji njegovo rezervno slišečo uho in mu s tem pomagata opraviti pogovor, ki ga sam ne zmore. Simon se na Društvu gluhih in naglušnih Celje odpravi trikrat na teden, kjer se družijo, poklepetajo, izvedo informacije o aktualnih dogodkih, o tem, kaj se dogaja na političnem, kulturnem področju, črni in družabni kroniki …

28/2013

Bolečina v križu, hrbtenici, kolenih, petni trn, mrzle noge, boleča palčna kost, prekomerno potenje nog, boleče in utrujene noge ... Največkrat je vzrok zgoraj opisanih težav nepravilna obremenitev stopal pri hoji!

»Že šest let treniram bowling z dvema gluhima prijateljema, imamo pa tudi žensko v ekipi, in sicer ženo od prijatelja, ki trenutno pridno trenira z nami, saj se je poškodovala naša ekipna tekmovalka. Odločili smo se, da se bomo začeli udeleževati mednarodnih tekmovanj, čeprav na lastne stroške,« je odločen. Pri trinajstih ali štirinajstih letih je igral odbojko, tudi košarko, toda nad bowlingom je najbolj navdušen. Igrali so že v Italiji, Avstriji, Češki, v načrtu je še tekmovanje v Munchenu in čez dve leti celo v Dubaju. »Naučiti smo se morali mednarodnega znakovnega jezika gluhih, ki se precej razlikuje od slovenskega. Kamorkoli gremo se imamo super!,« je še povedal Simon in zaupal, da je tudi svet gluhih in naglušnih pogosto zelo lep in prijazen!

Preverite obremenitev vaših stopal s pomočjo računalniško diagnostičnega testa. Na osnovi rezultatov vam bomo svetovali in vam pomagali, da boste tudi vi hodili lahkotno in zdravo. Informacije in naročila na testiranje: 031 762 810 Zastopstvo: Ural d.o.o., Koseška cesta 8, 1000 Ljubljana Ortopedica d.o.o., Ulica heroja Nandeta 37, 2000 Maribor

O ČN A PL EZ IŠKO R B N O ZA NAL STIK N O L PO RAČU AGN OPA U K DI ST

33


THETAHEALING

Kaj je tehnika ThetaHealing edita tomič ThetaHealing je revolucionarna tehnika zdravljena in meditacije, ki omogoča fizično, psihično in duhovno zdravljenje z usmerjenim namenom skozi enotno univerzalno energijo in Kreatorja. Metoda ThetaHealing ni povezava z nobeno religijo, ni specifična za nobeno starost, spol ali vero. Pri izvajanju ThetaHealing je pomembno le to, da verjamete v dejstvo, da se lahko vsega naučite, spremenite svoja prepričanja o sebi in drugih ter verjamete v univerzalno povezanost s poljem enotnosti in izvorom vsega kar obstaja.

Ko se povežemo s Kreatorjem vsega kar je, se naši možgansko valovanje avtomatsko prestavi v Theta stanje zavesti. Obstaja več različnih frekvenc možganskih valov: Beta, Alfa, Theta, Delta in Gama. Možganski valovi so nenehno v gibanju in ustvarjajo vseh vrst frekvenc. Vse kar mislimo in naredimo, uravnavajo ravno te frekvence. Znanstveniki so ugotovili, da frekvenca možganskega valovanja Theta, na katerih temelji metoda ThetaHealing: - blaži stres in spodbuja dolgotrajno vidno upadanje težav pri ljudeh, ki kažejo zaskrbljenost, - pospeši globoko fizično sprostitev in mentalno jasnost, - pospešuje govorno sposobnost in IQ govorno izražanje, - sinhronizira delovanje obeh možganskih polovic, - spodbuja spomin, spontano mišljenje, domiselno ustvarjanje, zmanjševanje bolečin, spodbuja dobro počutje in izločanje endorfinov, - nauči vas hitreje dosegati cilje, prisluhniti sebi in izbrati pravi poklic ali hobije za vas, obvladovati svojo telesno težo, izboljšati samopodobo itd. S pomočjo teh valovanj in s povezavo naše zavesti s Kreatorjem, je mogoče doseči vse 34

in tudi spremeniti vse. S ThetaHealing postanete kreatorji svojega življenja.

Nato se jih počisti in zamenja z vzorci, ki so pravilni.

Čas v katerem živimo od nas zahteva maksimalno zavzetost na vseh področjih. Neprestano se moramo dokazovati pri izobraževanju, starševstvu in v službah. Slediti moramo trendom in od nas pričakujejo, da smo popolni. Nehote nas družba vključi v neko igro. Bolj ko smo dovzetni za zunanje pohvale, lažje z nami manipulirajo. Po določenem obdobju se vsa ta napetost začne kazati v različnih oblikah, lahko kot stres, nespečnost, poslabšanje odnosov s partnerjem, odtujenost družine, jeza, ljubosumje in zdravstvene težave.

Od osebe, ki želi pomoč, pričakujem popolno iskrenost in pripravljenost, da se želi spremeniti. Nikakor pa ne more spreminjati drugih. Prav tako moram poudariti, da ne obstaja čarobna palčka, ki bi odpihnila težave, potrebno je delo in zaupanje.

Začnemo razmišljati kaj delamo narobe in iščemo vzroke našega stanja. Odločimo se za spremembe. Običajno začnemo s prebiranjem raznih knjig za samopomoč in osebno rast. To je začetek našega zavedanja, da lahko vse spremenimo. Osebe ob prvem srečanju običajno izpostavijo določeno težavo, na primer – partnerski odnos. Nato se prične pogovor in iskanje njihovih miselnih vzorcev, ki jih ovirajo pri normalizaciji odnosov. Ko se le-ti izluščijo, se jih testira ali so pravi ali ne.

Vsekakor pa sem spada tudi zdravljenje in čiščenje naših energetskih točk, revitalizacija celic in čiščenje vseh prilepljenih elementov, ki ne spadajo v naše energijsko telo. V praksi se je pokazalo, da so rezultati trajni, saj se s tehniko ThetaHealing ne blaži simptomov, temveč se odstrani vzrok za nastalo težavo ali bolezen.

SPOZNAJTE KDO STE, KAJ VAS OVIRA IN KAJ V RESNICI ZMORETE...

EDITA TOMIČ

Majaronova 18,1000 Ljubljana

040 451 799

www.osebnarast.si www.grafologija.si edita.grafologinja@gmail.com REIKI, THETA HEALING, GRAFOLOGIJA, DELAVNICE IN OSEBNO SVETOVANJE

28/2013


VID

RASTER OČALA ZA BISTER IN JASEN VID Raster očala (očala z luknjicami) so bila izdelana na podlagi dognanj znanih oftalmologov (Bates, Koplak, Schneider), ki so dognali, da lahko zdravimo in ozdravimo vid s posebnimi tehnikami in vajami. Malo ljudi ima čas ali potrpljenje za izvajanje vaj, zato so očala idealna za treniranje mišic oči, ko hkrati opravljamo vse naše obveznosti oz. opravila. Raster očala Vision Fix so edina učinkovita očala na svetovnem tržišču z 12 mesečno garancijo. Bodite pozorni na velikost luknjic. Le luknjice, ki so v stotinko milimetra točne, so učinkovite. Priporočamo, da jih čim prej pričnete uporabljati in tako popravite ostrino vida in odpravite druge težave, kot so suhe oči ipd. Vision Fix očala stimulirajo očesne mišice in s tem izboljšajo cirkulacijo krvi v očeh. Izboljšajo ostrino vida in preprečujejo utrujenost oči. Če imate opisane težave bi morali uporabljati Vision Fix očala 10 15 minut prvih nekaj dni. Nato povečate čas nošenja očal za 5 minut vsak dan, vse dokler ne pridete do 40 minut. Tako se oči

postopoma navadijo na to nenavadno aktivnost. Priporočljivo nošenje Vision Fix očal je skupno dve uri na dan.

nja oči, kot preventiva proti poslabšanju vida.

Za temeljito stimuliranje očesnih mišic nosite očala ob vseh vsakodnevnih aktivnostih (gledanje TV, branje, delo za računalnikom). Še posebej pa priporočamo ta očala študentom in računalničarjem, ki naj jih uporabljajo po 5 minut na vsako uro. Priporočamo uporabo močnejše svetlobe za branje, saj temni del očal zmanjša svetlobo. Priporočajo se pri: kratkovidnosti, daljnovidnosti, starostni slabovidnosti, astigmatizmu, glavobolu zaradi napreza-

Še ne veste, kaj bi podarili sebi ali svojim najbližjim? Domiselno darilo za celo družino so edina kvalitetna Raster očala na trgu s pravilnim rastrom, ki poskrbi za izboljšanje vašega vida! Nosite jih lahko doma ali na delovnem mestu, saj se jih boste že v nekaj dneh tako navadili, da ne boste mogli več brez njih. Poleg tega boste opažali, da je vaš vid iz dneva v dan ostrejši. Očala lahko kupite v trgovinah: Sanolabor, Biotopic, Goriške lekarne, Kraške lekarne, Mariborske lekarne, Lekarne Ptuj, več zasebnih lekarnah, Meta Radovljica in pri nas. Odpravite se v omenjene lekarne in trgovine, preizkusite jih in izberite najljubšo barvo! Pokličite nas in odgovorili vam bomo na vsa Vaša vprašanja. NUMENO d.o.o. Goriška 11, 3230 Šentjur Tel.: 03 620 97 23, 031 600560 e-mail: numeno@amis.net www.numeno.si

28/2013

SO OČALA A IZ N A L E IZD IN ETNE , KVALIT E PLASTIKE IV J L AMO Ž J R U D N Z O V E PA P NANJ MESEČNO ! 12 NCIJO GARA

PROMOCIJSKO SPOROČILO

35


AŠVATINO PISMO

foto: JAKA KOREN

NAJ BODO VAŠA DEJANJA SLASTNA Ašvata Nataša Martinčič »Na spletnem družabnem omrežju Facebook sem pred časom zasledila objavo, ki mi je dala motiv, da se na njo odzovem, saj verjamem, da navedena téma zanima mnoge. Zakon privlačnosti, pozitivno mišljenje in vse podobne zadeve na nek način delujejo, a le kot začimba. Glavno ‘jed’ moramo skuhati sami, s konkretnimi dejanji, in potem, če nam je namenjeno, bodo stvari delovale v naše dobro. Če pa nam ni, lahko skačemo po trepalnicah, verujemo v nevemkaj, pa se ne bo zgodilo nič. Navsezadnje je včasih dobro vedeti, kam usmerjamo svojo energijo,« pravi Nataša iz Ljubljane. Spoštovana ga. Nataša, v imenu vseh, ki jih zanima vloga dejanj pri uresničitvi želenega, se vam toplo zahvaljujem, saj mnogi ljudje menijo, da je »treba tudi kaj storiti, ne le razmišljati o pečenih piškah, da bi padle v naročje.« Prav imajo. A če magnetno moč lastnih misli jemljemo zgolj kot začimbo med 'kuhanjem želene jedi', potem se je ne zavedamo v celoti in je tudi ne uporabljamo tako, kot bi jo lahko. Človekova dejanja so vedno plod njegovih prepričanj. Dejanje je fizični izraz naših prepričanj – ali tega, kar mislimo-čutimo. Misli in občutke pišem skupaj zato, ker misli ne moremo misliti, ne da bi hkrati čutili njenega magnetnega učinka. Ponavadi šele, ko dovolj močno čutimo, da je čas, da kaj storimo, to tudi storimo. Šele, ko je zamisel, da bi šli na sprehod dovolj močna ali privlačna, tudi gremo na sprehod. Šele, ko je zamisel, da bi poklicali prijatelja, poslovnega partnerja, se posvetili projektu pred sabo, šli na tečaj, si

36

vzeli čas za slikanje, druženje, petje, počitek ali meditacijo, ali delali nič dovolj privlačna, potem to tudi storimo. Privlačnejša je zamisel, lažje in prijetnejše je storiti to, kar nas kliče. V fizičnem svetu, katerega trušč in obilje informacij, ki pritekajo z vseh strani, zlahka zmotijo ta klic, mnogi hitro izgubijo osredotočenost na želeno. In ker več pozornosti večino časa namenjajo vsem drugim stvarem kot temu, kar jim je resnično pomembno, jih veseli, ali temu, čemur pravijo »sanje«, minejo dnevi, meseci in leta, preden začutijo navdih. Zamisel o sanjah ostaja krasna, a ni dovolj močna ali privlačna, da bi dejansko storili kaj v tej smeri. Zamisel o sanjah ostaja zamisel, ker ljudje jemljejo magnetno moč svojih misli bolj kot začimbo kot glavno sestavino. Pozabljajo, da bolj ko se v mislih osredotočajo na želeno – si to predstavljajo in občutijo kot resnično, ali govorijo, hodijo in se obnašajo kot oseba v želeni resničnosti – bolj postajajo njihove abstraktne sanje konkretne, vidne in otipljive v fizični resničnosti. Dobivajo zagon. Zavestni ustvarjalec s svojimi mislimi-občutki torej od znotraj navzven sproža dogodke in priložnosti ter ustvarja okoliščine, ki od njega zahtevajo, da se nanje odzove – oziroma akcijo. Glavo ima v oblakih in noge na zemlji. Aktivno sledi svoji prioriteti, svoji najvišji radosti. Ne temu, kar ga ne radosti. Če vprašate najuspešnejše ljudi na Zemlji, kako so uspeli, vam bodo preprosto odgovorili: »Sledite svoji strasti.« Šele, ko se zavedamo, čemu pravzaprav sledimo, šele ko se zavedamo svojih misli-občutkov, torej vemo, kam usmerjamo svojo energijo. Zato svojega življenja ne spremenimo z dejanji, temveč z mislimi-občutki,

NAJNOVEJŠI IZZIV NA PODROČJU BIOMEDICINE Biospectrum je najsodobnejši način zdravljenja na področju biotehnologije. Namenjenje izboljšanju zdravja, boljšemu počutju in lepšemu telesnemu videzu brez stranskih učinkov. S pomočjo efekta bioresonance se človeške celice, organi in celotno telo uglasijo s frekvenco naprave, ki proizvaja celoten frekvenčni spekter zdravega človeškega telesa. Ponovna uglasitev celic omogoča presnovo celotnega človeškega telesa ter vzpostavitev procesa zdravljenja in samozdravljenja.

ZDRAVLJENJE Z BIO-SPECTRUM APARATI RAZISKAVE SO POKAZALE UČINKOVITO DELOVANJE NA: • sistem prekrvavitve • celoten imunski sistem • reguliranje psihosomatskega sistema BIOSPECTRUM MEDICINE NUDI TUDI: • zdravljenje kože, aken, kožnih težav • anticelulitno terapijo, pomoč pri hujšanju • pomoč pri povečanih športnih aktivnostih in hitrejšem okrevanju po športnih poškodbah • povečuje spolno vitalnost, odpravlja impotenco, neplodnost, menstrualne težave • odpravlja težave s prostato • zdravi stresna stanja in nespečnost, pomaga pri preutrujenosti • uravnoveša srčno, ledvično in prebavno funkcijo • izboljšuje mikro- in makrocirkulacijo • lajša revmatske bolečine in bolečine v sklepih • vzpostai pretok informacij in energije po meridianih

www.biospectrum.si Za izčrpne informacije o naših storitvah, cenah in celotni ponudbi nas pokličite ali obiščite v naši poslovalnici: Škofljica, Ob pošti 20, T: 01/366 31 31

28/2013


ki nas najbolj radostijo. Ti so gonilna sila za dejanje – so glavna sestavina 'želene jedi'. Te jedi pa nikoli ne pojemo sami. Kajti ko sledimo svoji najvišji radosti, radost nujno tudi širimo. Krasen primer masovnega soustvarjanja radosti je ravno decembrski, praznični čas, ko cele množice zajame toplina, ki izhaja iz preproste pozornosti drug do drugega; ko ljudje drug drugemu na glas želijo zdravje in srečo; ko drug drugega obdarujejo, ker je to preprosto srcu toplo; ko so radodarnejši z dejanji, ki izhajajo iz občutka medsebojnega razumevanja in povezanosti; ter z objemi in stiski rok omehčajo celo tiste, med katerimi so prej švigali ostri pogledi. Sledenje najvišji radosti je lahko zelo preprosto dejanje. In ko ji sledimo, nam je sreča namenjena. Soustvarimo nadvse slastno dobroto. Naj vam v tem času zaželim obilo najslastnejših dobrot: na mizi, v krogu ljudi, ki jih imate radi, in vsepovsod, kjer se jih odločite užiti. Pa dober tek in SLASTNO 2014! Ašvata Nataša Martinčič, trenerka zavestnega ustvarjanja

Dragi bralci Bogastva zdravja, če si tudi vi želite Ašvatin odgovor na svoje vprašanje, pišite na ashvata@ ashvata.si.

Društvo Tandem Zagorje, društvo za enake možnosti in celostni razvoj je nevladna, neprofitna organizacija in kot samostojno društvo deluje od leta 2010 dalje. Osnovna naloga društva je izvajati program, ki izhaja iz potreb samih uporabnikov in temelji na strokovni podlagi. Pomagati ljudem predvsem na področju zdravja, jih osveščati in izobraževati v okviru organiziranih delavnic in izdanih brošur, organizirati posamezne delavnice, na katerih se ljudje seznanijo s pomenom zdravega načina življenja tako na področju gibanja, pravilne priprave hrane, uporabe zelišč in podobno ... S priznanimi strokovnjaki želimo poiskati odgovore na vprašanja o zdravju, ekologiji, psihologiji, vzgoji otrok ipd. Z omenjenim projektom želimo zajeti čim širšo populacijo ter širiti znanje in izkušnje naših sodelavcev. Tovrsten projekt zajema precej časovnih, finančnih in materialnih vložkov, kar nas ne nazadnje tudi ovira pri uresničitvi zastavljenih ciljev. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so nam že pomagali pri organizaciji dogodkov, ali pa so nam pomagali z donatorskimi sredstvi ter nam tako omogočili delovanje društva na tako pomembnem področju našega življenja kot je zdravje.

Zahvala DBC MEDIKAL d.o.o., DEBITEL d.d., DEICHMANN d.o.o., DOGET d.o.o., DROGA KOLINSKA d.d., FLAŠKA d.d., GRAND HOTEL UNION d.d., ILIRIJA d.d., INŠTITUT ZA ZDRAVJE IN LEPOTO d.o.o., IZIMOBIL d.o.o., LIBEREKO TRGOVINA d.o.o., LISCA d.d., MASAŽE B. Z. BUČAR ZDENKA s.p., NEA SANA d.o.o., ODEJA d.o.o., OLJARNA PEČARIČ, PARK ŠKOCJANSKE JAME, PASJI SALON TOUTOU,

PIVOVARNA LAŠKO d.d., PODRAVKA d.o.o., PREMA d.o.o., RADGONSKE GORICE d.d., RIMSKE TERME d.o.o., RUTAR, SALINEL PROSOL d.o.o., SPAR SLOVENIJA d.o.o., STUDIO MODERNA d.o.o., TERME BANOVCI - SAVA TURIZEM d.d., THERMANA d.d., TILIA d.o.o., TRIDEA d.o.o., VEGAFIT d.o.o., VENERA KOZMETIKA d.o.o., VINAKOPER d.o.o., VLADIMIRA ZUPANČIČ s.p., WELNESS ASPARA, ZAVAROVALNICA MARIBOR d.d., ZC ZARJA

Članice društva Tandem Zagorje so v predprazničnem vzdušju obiskale Varstveno delovni center Zagorje ter varovance razveselile z nekaj malenkostmi. Čeprav so bile zunaj tisti dan nizke temperature, je lepa gesta ogrela srca in priklicala na obraz nasmeške. Dokaz, da tudi majhne pozornosti ustvarjajo nepozabne trenutke!

28/2013

37


ASTROMEDICINA

Zodiak in dvanajst zodiakalnih znamenj NADA CENTRIH

Število 12 je arhetipski simbol naravne delitve nekega procesa. Vsako od dvanajstih znamenj Zodiaka, ki mu pravimo tudi živalski krog, je predstavnik določenega tipa energije, povezane tudi z zdravjem in počutjem. Neredko slišimo, da je astrologija veda o značaju in usodi. Človek dobi z rojstvom univerzum kot svojo dediščino, vendar tega še ne ve. Takoj ko govorimo o zavesti, pa se pojavi vprašanje, kje se ta sploh začne. Če vzamemo primer ljubiteljev rož, le-ti vedo povedati, da rože čutijo, kaj jim pomenijo. Duh časa pa kaže, koliko in kako človeški rod zmore ozavestiti kompleksno zakonitost celotnosti. Ovnu vlada planet Mars, telo simbolizira glava Biku vlada planet Venera, telo simbolizira vrat Dvojčku vlada Merkur, telo simbolizirajo roke, pljuča Raku vlada Luna, telo simbolizirajo prsi, trebuh Levu vlada Sonce, telo simbolizirata srce, hrbtenica Devici vlada Merkur, telo simbolizirajo prebavila Tehtnici vlada Venera, telo simbolizirajo ledvica Škorpijonu vlada Mars, telo simbolizirajo rodila, mehur, dimlje Strelcu vlada Jupiter, telo simbolizirajo kolki, kri 38

Kozorogu vlada Saturn, telo simbolizirajo kolena, kosti, zobje Vodnarju vlada Saturn, telo simbolizirajo meča, krvni obtok Ribam vlada Jupiter, telo simbolizirajo stopala, jetra Če povzamemo zgoraj navedeno pomeni, da v primeru, ko ima oseba veliko planetov v določenem zodiakalnem znamenju (Sonce ima v znamenju meseca, v katerem je oseba rojena) ima lahko več opravka s tistim delom telesa, ki ga posamezno znamenje simbolizira. V obdobju Strelca, od 23. novembra do 21. decembra, ko narava skorajda že spi, ima človek končno čas, da se ozre naprej in se posveti možnostim in priložnostim prihajajočega leta. V Zodiakalnem krogu predstavlja deveto hišo. Oseba, ki ima poudarjeno deveto hišo zavedno in nezavedno išče izhodišča, s pomočjo katerih bi si lahko osmislil svoje življenje. Žene ga potreba po preseganju že doseženega, potreba po raziskovanju, študiju, daljavah, širjenju obzorij ..., prav tako kaže kakšen zagon lahko dobi neka ideja v posamezniku. Ljudje, ki imajo močno zasedeno deveto hišo s planeti,

kot so Sonce, Jupiter ali vladar ascendentnega znamenja, so rojeni učitelji, vzgojitelji in neredko tudi zdravniki. Primer: Moški, rojen decembra 1982, pozno popoldne v osrednji Sloveniji Oseba ima Sonce v Strelcu, prav tako Luno, ki vlada njegovemu ascendentnemu znamenju ter planet Neptun, kar nakazuje na njegovo daljnovidnost in sposobnost predvidevanja. V uvodu tega prispevka, smo omenili zavedanje in prav aspekti v tej karti še posebej močno kažejo na senzibilnost in ranljivost te osebe. Ker ima smolo, da živi v okolju, ki mu ne omogoča razvijanja danih spodobnosti, ta moški vedno bolj pada v shizofrenično razmišljanje, saj skriva svojo stisko. Priporočljivo bi bilo, da se odseli iz okolja, ki nanj vpliva tako negativno.

Naj vam bodo Planeti in Zdravje v 2014 naklonjeni … 28/2013


ŠTRLEČA UŠESA

Operacija, ki odpravi težavo in vrne samozavest

TIA KEMPERLE

Štrleča ušesa po nekaterih podatkih prizadenejo vsakega dvajsetega Evropejca, še posebej težko pa se z njimi soočajo otroci oziroma najstniki v najbolj občutljivem obdobju – puberteti. Čeprav je nepravilna lega ušes predvsem estetska težava, lahko močno krha našo samozavest. Na srečo pa je mogoče korekcijo štrlečih ušes uspešno opraviti z najnovejšo operacijo po metodi Earfold Implant, ki jo je iznašel in patentiral dr. Kang na Royal Free Hospital v Londonu. Doslej je dr. Siniša Glumičić iz Zagreba edini zaključil izobraževanje in dobili certifikat za izvajanje teh operacij.

V čem se nova metoda razlikuje od drugih, že uveljavljenih? Razlika je enormna, rekel bi celo revolucionarna. Pri vseh dosedanjih metodah je bilo treba narediti daljši rez za ušesom, šivov je bilo več, zaradi česar se je posledično po rekonstrukciji hrustanca pojavila večja brazgotina. Poleg tega je bilo treba obvezno nositi steznik okoli ušes vsaj nekaj časa, pa tudi sama operacija je bila precej daljša. Kako pa poteka korekcija po Earfold Implant metodi? S sprednje strani ušesa naredimo mini 28/2013

rez, velik samo nekaj milimetrov. Potrebna je le minimalna lokalna anestezija za približno 7 minut, kolikor traja operacija oziroma korekcija. Brazgotine praktično ni, razen enega šiva, ki sam odpade po približno sedmih, osmih dneh. Povoji ali stezniki niso potrebni, zato se lahko pacient takoj vrne svojim vsakodnevnim aktivnostim. Verjetno se je najprej potrebno dogovoriti za pregled … Prvi korak je vsekakor pregled, na katerem se uporabijo tako imenovani Prefold implantanti, ki se postavijo na zunanjo stran ušesa, da bi pacient dobil točen vizualni vtis o rezultatu operacije s pravim earfold Implantatom. Na tem pregledu se še definira, koliko implantata je potrebno za katero uho – kar je odvisno od tega, kako močno ušesa štrlijo. Ko se o vsem tem pogovorimo, se dogovorimo za operacijo, ki za oba ušesa traja približno 15 minut. Sliši se enostavno. Ampak verjetno se kljub vsemu, kot pri vsaki operaciji, lahko pojavijo zapleti? Tako pri kateremkoli drugem posegu lahko tudi tukaj pride do infekcije, zato priporočamo preventivno jemanje antibiotika za nekaj dni. V primeru infekcije ali vnetja kože na ušesu, se lahko earfold implantat odstrani brez kakršnikoli težav.

Ali obstajajo kakšne omejitve, kdo ni primeren za ta poseg? Praviloma ne. Za Earfold Implant metodo se lahko odločajo že tudi otroci, najbolj se zanimajo ravno mlade osebe, že od sedem let naprej. Ravno zato, ker uporabljamo le lokalno anestezijo, ker je brazgotina praktično nevidna in ker je pooperativno okrevanje kratko. Po opravljeni operaciji namreč lahko greste domov, se odpravite na kakšen sprehod, kavico ali sok (smeh). Se po postopku lahko pojavijo bolečine? Le redko, če pa se, je dovolj, da popijemo kakšen analgetik. Lahko se pojavi le malo otekline, treba se je pa izogibati večjim fizičnim naporom za približno teden dni. Verjetno poleg lepih, h glavi prilegajočih ušes pacient pridobi tudi veliko na samozavesti … Kakšne so vaše izkušnje? Točno tako. Štrleča ušesa lahko povzročijo psihični problem, saj silijo pacienta, da konstantno skriva ušesa pod lasmi. Tudi če jih ne skriva, se zaveda, da mu štrlijo, kar ga zagotovo ne osrečuje. Z rešitvijo problema se ljudje počutijo precej bolj svobodni in bolj sigurni vase - še posebej, če je ta težava prisotna že od zgodnjega otroštva.

Kako dolga je čakalna doba za operacijo? Glede na to, da je zanjo ogromno interesa in da smo mi edina klinika poleg Londonške, ki ima certifikat za to vrsto operacije, je čakalna doba trenutno več kot 6 tednov. Vsekakor pa se trudimo našim pacientom maksimalno stopiti naproti. 39


ZRAK

Suh in umazan zrak je povzročitelj nevarnih pljučnih bolezni in alerGij V zaprtih prostorih, sobah, pisarnah itd. preživimo več kot dve tretjini svojega časa. Zrak v teh prostorih je, poleg tega da je že ‘predihan’ (osiromašen s kisikom) tudi poln prahu, škodljivih delcev in drugih snovi. Strokovno temu pravimo, da je obremenjen s škodljivimi emisijami. Zaradi tako imenovanega suhega ogrevanja (ogrevanja z radiatorji, električnimi pečmi ali talnim ogrevanjem) je vlažnost zraka v prostoru izredno majhna. Zrak je suh, kar najprej občutimo pri dihanju. Osuši se grlo in nos, pečejo nas oči, pa tudi glavoboli niso redki. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da v svetu 40% mladih ljudi trpi za alergijami, 25-30% je astmatikov itd. Obolelost se v zimskem času zaradi zgoraj navedenih pogojev še dvigne, posebej če k temu prištejemo še infekcijske, bakterijske, virusne in glivične akutne prehladne bolezni in druge zimske nadloge. Problema, s katerima se srečujemo, sta torej dva: suh zrak v prostoru in škodljive emisije v sobnem zraku. Vlažnost zraka Pri ogrevanju bivalnih prostorov z radiatorji je, zaradi suhega ogrevanja, vlažnost zraka izredno majhna. Meritve so pokazale, da je v tem času zrak v bivalnih prostorih segretih na 22°C le do 25 % Rv, normativi pa določajo za te prostore 40-60 % Rv (relativne vlage). Običajno vlažimo prostore s prezračevanjem, kar pa je v zimskem času popolnoma napačno. Zrak v atmosferi pri temperaturah 40

PROMOCIJSKO SPOROČILO

pod 0°C odloži svojo vlago na drevje in tla, kar sicer poveča idilo zime z ivjem na drevju, sam zrak v prostoru pa se s tem razvlaži tudi do vsebnosti 10 % Rv. Tako s prezračevanjem spuščamo v prostor izredno suh in hladen zrak, katerega moramo ponovno navlažiti in ogreti. Če pri tem zanemarimo energetske izgube, je navlaževanje suhega zraka poseben problem. Z ogrevanjem suhega in hladnega zraka se ta še dodatno osuši. Topel in suh zrak vpija vlago iz vsega, kar je v prostoru in ima večjo vsebnost vlage (iz lesa, zidov, lončnic), najbolj pa iz ljudi in živali. Pri tem so pri človeku izpostavljeni predvsem nepokriti deli telesa (obraz, vrat, roke) in seveda dihalne poti (ustna in nosna votlina, pljuča). Razlika med izparevanjem in izhlapevanjem vode Vsem do sedaj znanim napravam za vlaženje, kot so električni vlažilniki, razne obešanke ali posode, je skupno izparevanje, to je nastajanje pare, ko je temperatura vode iznad točke rosišča 36,18°C. Poznane pa so že tudi rosilne naprave, ki vodo pršijo po prostoru. V obeh primerih so to manjše ali večje skupine molekul vode v drobni parni oziroma vodni kapljici, ki se zaradi teže useda le v okolico, in to na hladne predmete, na primer na zid, okna in drugo (kondenz). Del vode iz kapljice vsrka predmet (zid, les itd.), manjši del pa šele od tu izhlapi v prostor. Hlapi so posamične molekule vode, ki prosto plavajo v prostoru. Od količine hlapov v zraku je odvisna zračna relativna vlaga, katera je osnova za naše dobro počutje in v marsikaterih primerih tudi zdravje.

Čistoča zraka Pri čistoči zraka govorimo o škodljivih emisijah nečistoč, katere plavajo v zraku. Te emisije lahko razdelimo na minerale (prah, atmosferski prah, saje), na dime in pare (tobačni dim, oljni dim, ostali dimi, smog, pare), organske snovi (cvetni prah, virusi, spore, bakterije) in snovi iz umetnih materialov (formaldehidi, umetne smole, lepila itd.). Vse to onesnažuje zrak tako zunaj, v naravi, kot tudi znotraj, v zaprtih prostorih. V naravi je koncentracija teh snovi običajno manjša in tudi gibanje zraka je večje. V zaprtih prostorih je gibanje zraka sorazmerno majhno, prisotne pa so tudi večje koncentracije dimov, par ter umetnih in organskih snovi. Koliko umazanije je v zraku, vidimo predvsem na umazanem zidu nad radiatorjem in v ‘zaprašenosti’ zaves. Iz tega lahko tudi sklepamo, koliko nečistoč vdihavamo v prostoru, v katerem živimo in koliko umazanije dobijo v ‘predelavo’ naša pljuča. In ali jih tudi ‘predelajo’?

Človek si življenjskega in delovnega okolja ne more spreminjati sam, po lastni želji. Zatorej ga mora najprej spoznati, da ga lahko prilagaja ali spreminja, kolikor mu to tehnika oziroma finančno stanje dovoljuje. Ker nam življenjski tempo ne omogoča tega, da bi vsak dan hodili na območja s kvalitetnim zrakom, si lahko danes del te kvalitetne klime ustvarimo sami, s pripomočki, ki so namenjeni za izboljšavo zraka v prostoru. Z uporabo čistilca in vlažilca Airmag si lahko pomagate navlažiti zrak v vašem stanovanju in ga hkrati tudi očistiti.

28/2013

Čis

k p z d z e v z e v

P

po t


Čistilec in vlažilec zraka Airmag

®

Vlažilec zraka Airmag® ohranja zrak v vašem prostoru vedno čist in vlažen.

Čistilec in vlažilec zraka Airmag je: klinično preizkušen v Bolnišnici Golnik pomaga preprečevati številne bolezni dihal in algerije zagotavlja visoko kakovost zraka v prostoru deluje brez električnega toka zrak vlaži s pomočjo hlapov in ne s pomočjo vodne pare enostavna pritrditev na vse vrste radiatorjev vlažnost zraka v prostoru se poveča na idealnih 40-60% RV zid nad radiatorjem ostane čist enostavno čiščenje vlažilec zraka Airmag je v celoti razvit in proizveden v Sloveniji

Prvih 20 strank prejme darilo ob prvem nakupu v naši spletni trgovini.

BREZPLAČNI DIGITALNI MERILEC TEMPERATURE

Obiščite www.airmag.si in naročite svoj vlažilec zraka Airmag! Podarjamo vam kupon za

15%

28/2013 popust pri nakupu v spletni trgovini www.airmag.si

Kupon unovčite tako, da pri nakupu izbranih izdelkov na spletni strani airmag.si izberete opcijo “Vnos kupona”, ter v vnoso polje vpišete kodo kupona BOGASTVOZDRAVJE. Priznan vam bo 15% PROMOCIJSKO SPOROČILO 41 popust na celotno vsebino košarice.


MAGNETNA TERAPIJA

iMRS PULZIRAJOČA MAGNETNA TERAPIJA

Ljudje se vse bolj zavedamo, da smo odgovorni za svoje zdravje. Vstopili smo v novo digitalno dobo in strokovnjaki nas opozarjajo pred nevarnimi učinki nevidnih elektromagnetnih sevanj mobilnih telefonov, oddajnikov in drugih brezžičnih naprav. Podnevi in ponoči smo izpostavljeni t.i. elektromagnetnenu smogu, ki z visokimi frekvencami neprestano moti naše celice in je vzrok za številne kronične bolezni in motnje v delovanju celic. Znanost nas uči, da je vse energija. Energija je dinamična, ima frekvence in se spreminja. Vsak organ v telesu ima lastno bioelektrično magnetno polje. Celice v našem telesu komunicirajo preko elektromagnetnih frekvenc in nič v telesu se ne zgodi brez elektromagnetne izmenjave. Ko elektromagnetna dejavnost organa preneha, preneha tudi življenje. Podjetje Mediconsult iz Švice je globalno organizirano podjetje, ki razvija in distribuira inovativne izdelke na področju komplementarne medicine in je vodilno v svetu na področju magnetnih blazin za domačo uporabo. Prvo magnetno blazino je dalo na trg leta 1994. Lastnemu razvoju so sledili novi modeli magnetnih blazin, model MRS2000 je bil prodan preko 400.000 uporabnikom v 21.-ih državah. Wolfgang Jaksch CEO in ustanovitelj MediConsulta: »Z našimi MRS blazinami je bilo doslej opravljenih preko 3,5 milijarde terapij po celem svetu.«

42

PROMOCIJSKO SPOROČILO

Dr. Christian Thuille s sodelavci je vrsto let uporabljal naše pulzirajoče magnetne blazine MRS2000 MED in MRS2000 HOME za zdravljenje svojih pacientov in raziskoval učinkovitost magnetne terapije pri zdravljenju npr. artritisa, artroze, alergij, krvenga tlaka, sladkorne bolezni, zlomov, bolečin, itd. V knjigi, izdani leta 1999, z naslovom Kako se zdravimo z magnetnimi polji je dokumentiral številne primere iz svoje prakse in v 70-90 odstotkih primerov je bila učinkovitost terapije dobra do zelo dobra. iMRS magnetna blazina, ki se prodaja sedaj, je vrhunec dolgoletnih izku-

šenj na področju energijske medicine. Poleg magnetne terapije nudi še dodatne opcije kot so: wellness sprostitev z uporabo iSLRS očal in slušalk, priključitev iMORE senzorja s kontaktom na ušesni mečici, ki beleži vse spremembe srčnega utripa in med terapijo samodejno nastavlja jakost magnetnega polja ter iGUIDE virtualni katalog prednastavljenih izkustvenih programov za posamezne bolezni. Kako pa magnetna polja delujejo na človeško telo, saj so nevidna in merljiva le z napravami? Razlaga je preprosta. iMRS pulzirajoča magnetna blazina deluje po principu nizkofrekvenčnega sozvočja, ki ga ustvari z vsako celico v človeškem telesu. Raziskave so pokazale, da iMRS terapija obnovi optimalno delovanje celic, zmanjša bolečino, vnetje, učinek stresa, oprijem trombocitov na stene, izboljša energijsko stanje telesa, cirkulacijo, oskrbo s kisikom, kakovost spanja, krvni tlak, raven holesterola v krvi, presnovo, razstruplja telo, izboljša imunski sistem, vpliva na DNK in RNK, pospeši celjenje kosti in tkiv, sprošča mišice. Namenjena je vsem, od dojenčka do starostnika. 28/2013


iMRS PULZIRAJOČO MAGNETNO BLAZINO Z NAVDUŠENJEM UPORABLJAJO LJUDJE PO CELEM SVETU. SPOZNAJTE JO TUDI VI IN POSTANITE DEL VELIKE SVETOVNE DRUŽINE UPORABNIKOV. Naši izdelki za wellness in komplementarno medicino so: iMRS sistemi (wellfit, complete, professional) z opcijami iMORE, iSLRS in iGUIDE, iMRS fauna, kozmetični ultrazvok Skindream Titanium in Kiseki Matcha originalni zeleni čaj.

Do konca leta poteka velika promocijska akcija: Naročite iMRS wellfit in dobite iMRS complete Naročite iMRS complete in dobite iMRS professional

NAKUP-NAJEM-INFORMACIJE: JABER d.o.o. Ljubljana, 041 599 174, 041 201 505, E: jaber@siol.com, www.magnetna-terapija.webs.com

iMRS je najnaprednejša tehnologija na področju pulzirajočih magnetnih blazin za domačo uporabo: 1. Uporablja izključno naravne frekvence, kot jih imajo naše celice, da se ustvari sozvočje in resonančni prenos energije na šibke celice. 2. Uporablja dokazano najbolj učinkovito žagasto obliko magnetnih impulzov in celotni spekter potrebnih frekvenc za spodbujanje celic in optimalno ionsko izmenjavo. 3. Uporablja kvadratne impulze, za katere je NASA dokazala, da so najbolj učinkoviti za celjenje, regeneracijo in proti bolečinam. 4. Programi so usklajeni z bioritmom, čez dan spodbujajo, ponoči sproščajo. 5. iMRS ima opcijo imenovano iMORE, ki preko senzorja na ušesni mečici beleži vse spremembe srčnega utripa in med terapijo samodejno nastavlja jakost magnetnega polja. 6. iMRS ima opcijo imenovano iSLRS, ki še dodatno sprošča telo in duha ter krepi ustvarjalnost in delovanje možganov . 7. iMRS ima opcijo imenovano iGUIDE. To je izkustvena baza z vnaprej programiranimi nastavitvami za veliko blazino, malo blazino in sondo, ki zlasti terapevtom omogoča natančne nastavitve za najpogostejše zdravstvene težave.

iMRS terapija se je v praksi izkazala za zelo uspešno terapijo pri: aknah, alergijah, Alzheimerjevi bolezni, artritisu, artrozi, astmi, pri avtoimunskih boleznih, pri zdrsu medvretenčnih ploščic, revmatični obolenjih, boleznih prebavnega trakta, depresiji, sladkorni bolezni, motnjah krvnega obtoka, žolčnih kamnih, gastritisu, želodčnih razjedah, zmanjšanem sluhu, zamenjavi sklepa, putiki, gripi, srčnem infarktu, koronarni srčni bolezni, motnjah krvnega tlaka, zlomi kosti, glavobolih in migrenskih glavobolih, krčnih žilah, tumorjih, poškodbah meniskusa, menstruacijskih težavah, multipla sklerozi, kožnih boleznih, po operacijah, pri osteoporozi, Parkinsonovi bolezni, prostati, luskavici, pri bolečinah v hrbtu, ščitnici, možganski kapi, bolečinah, vrtoglavici, pri športnih poškodbah, celjenju ran, opeklinah. (Vsi primeri iz prakse, opisani v knjigi Kako se zdravimo z magnetnimi polji, avtor dr. Christian Thuile). 28/2013 43


Praznično vzdušje

KO OSAMLJENOST ZAMENJA NOTRANJA MOČ MOJCA DEBELAK, Energijski center Mojchi Vstopili smo v mesec december. Naša podzavest ga bolj ali manj povezuje s pridevnikom »veseli«. Ob tem se včasih zazdi, da se človek globoko v sebi otepa nasprotja veselju, torej žalosti, ki je sestavni del življenja tudi v prazničnih dneh. Tako v evforični želji po navideznem vzdušju ulice vse več okrašujemo že drugo polovico novembra, v trgovinah se na policah in v izložbah sveti že konec oktobra, ko naj bi dišalo še po bučah, kostanju in jesenskem listju. Priznajmo si, da prehitevamo sami sebe. Vpliv Amerike prinaša tudi v naše slovenske kraje tako tudi blišč in pomp, ki pospremita novoletno-božične praznike. Ob vsem dogajanju se obkrožimo z znanci, prijatelji, vsemi, ki nas potegnejo v začarani vrtinec podzavestne potrebe, da smo v »družbi«. Le da nismo sami. Samota nas plaši, bojimo se je. Tako slišim ljudi, ko mi vsako leto pripovedujejo, da so s sodelavci hodili na prednovoletne zabave, toda začuda – tam so se počutili same in pogosto tudi osamljene. Teme oziroma debate, da so bile čudne in da se niso počutili povezane. Potem so nezadovoljstvo zapolnili še s srečanji z znanci ob kozarčku »kuhanega« in spet … odšli domov nekako nepotešeni. Pravijo, da v njih ni bilo neke blaženosti, ki jo iščejo v teh prazničnih dneh, ko so z ljudmi. Žal večina ljudi ne razume, da blaženosti ni zunaj nas. Najdemo jo lahko samo v sebi. Zakaj bi bila samota nekaj nezaželenega? Vedno so bili in vedno bodo obstajali ljudje, ki potujejo skozi praznike sami. Kdor se boji biti sam, te »osamelce« – kot se seveda spodobi skozi prizmo lastne tesnobe – pomenljivo ogleduje in čuti sočutje. Mediji temu namenjajo pozornost; pred koncem leta se je potrebno »spomniti na vse, ki nimajo nikogar.« Toda leto ima 365 dni! Navidezno lepa gesta, a kaj, ko prinaša v nezavednih predalčkih naših 44

možganov tudi sugestijo, »da je hudo in težko biti sam«?! Oprostite mi, toda ker delam z ljudmi, ne morem mimo provokativnega vprašanja – zakaj bi bila samota nekaj težkega in nezaželenega? Razen, če nas je družba skozi vzgojo naučila, da smo povezani samo, če smo z drugimi. Modreci, od katerih vsak svojemu mišljenju doda še esenco svoje duše, pa trdijo: »Kar človek v svojem srcu misli, tako je.« In spet smo tam - pri naših prepričanjih. Gradimo jih že od otroštva in v skladu z njimi delujemo. Če v svojem srcu menimo in globoko verjamemo, da bomo žalostni, ko bomo sami s seboj, potem tako tudi bo. Če na samoto pogledamo drugače – da jo dejansko zagledamo kot priložnost povezovanja s samim seboj in se hkrati še naučimo s seboj uživati – postane izkušnja »ednine« izziv.

vljenjska moč, ki deluje in vpliva na nas same. Deluje na naša čustva, um in duha. Morda je čas, da ustavimo »staro plato« predbožičnih strahov, da bomo sami in zato nujno tudi osamljeni. Izstopimo iz množice in prepričanj, da je bolje biti v »slabi družbi«, kot da smo sami. Obrnimo svojega duha k spremembi prepričanj. Zavestno se odločimo, da je biti s seboj največje darilo, unikatno in morda edino, kar zares imamo. Ker poglejte: vsi odhajajo. Nekega dne vsi ostanemo sami. Morda smo svojo žalost, strahove, razočaranja dolga leta skrivali pred seboj in jih zapolnili z druženjem. Toda slej ko prej se vse, kar smo skrili pred seboj, spet pokaže, gloda srce. Čaka – na soočanje. Življenje ima v rokah škarje in platno, vedno poskrbi, da v nedogled ne moremo bežati pred seboj.

Nemogoče je analizirati naravo duha. Toda večina ljudi, roko na srce, v hitrem temu predprazničnih dni hiti iz točke A, do točke Ž. O duhu »novega rojstva«, ki nas skuša motivirati po preobražanju sebe, pa mnogokrat, ne duha ne sluha. Takšno življenje je nasprotje pristni sreči, je obremenitev, da bi bilo vse tako, kot so si zamislili. Ob tem kažemo lastno togost in pretirano odvisnost od naučenega, pričakovanega. Stresno, ni kaj.

Edina pot, za vse, ki ste sami, in za vse, ki niste sami, je vzpostaviti vez s seboj. Odnos. Najbolj prvinski, najbolj intimen. Ko dojamemo, da je ta odnos vse, kar z nami v resnici ostaja skozi čas, tudi ko nas vse ostalo zapušča, dobi smisel. Vrednost. Prej, ko se s seboj soočimo, se naučimo uživati, lažje nam je v tem svetu dopustiti, da samota zasije skozi notranjo moč. Veste, ni močan, kdor potrebuje druge, da mu je lepo. Močan je, kdor ne potrebuje ničesar in nikogar, razen sebe, da bi lahko svoje življenje zares živel polno.

Pred sabo ne moremo zbežati Toda v vsakem izmed nas prebiva ži-

28/2013


Bosanske piramide

Svet preteklosti je bil svet piramid

MIHA ANŽUR

Dr. znanosti Semir Osmanagić, zunanji član ruske Akademije naravoslovnih ved, direktor Centra za arheologijo in antropologijo ameriške univerzitete v Bosni in Hercegovini, direktor Fundacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sonca” je znani raziskovalec piramid, ki vztrajno trdi, da so najstarejše piramide nedaleč od nas – v Bosni. Poznavalec teh zgodovniskih arhitekturnih presežkov, ki pri nas v mesecu januarju organizira zanimiva predavanja, nam je odgovoril na nekaj vprašanj. Pravite, da je na svetu ogromno piramid. Zakaj so za splošno javnost najbolj znane tiste v Egiptu? Turistična privlačnost egipčanskih piramid je plod več stoletnega zanimanja Angležev, Francozev, kasneje tudi Američanov, Nemcev in drugih. Te piramide so v puščavi in zato so dobro vidne … Učijo nas, da so piramide zgrajene samo v Egiptu in Mehiki, kar je napačno. Piramide se nahajajo na šestih kontinentih. Na Kitajskem jih je 250, v Peruju 300, na Kanarskih otokih nekaj deset, 200 jih je v ameriški zvezdni državi Ilinoisusu, 155 jih je v Egiptu, sedem v Australiji, 224 v Sudanu, nekaj deset tisoč jih je v Mehiki, Gvatemali, El Salvadorju, Hondurasu in Belizeju. Piramide so še v Boliviji, Kambodži, Indoneziji, Australiji, Braziliji, na jugu Francije, na italijanskih in grških tleh … Svet preteklosti je bil svet piramid.

28/2013

V nekem intervjuju ste dejali, da je zmotno mišljenje, da naj bi v piramidah imeli grobnice. Čemu so torej služile? Egiptologi trdijo, da so piramide služile

kot faraonske grobnice, ampak v njih ni mumij, hieroglifov, orodja, kosti, slik, zato ni niti enega dokaza o tem, kaj je bil njihov namen. Mi moramo odkriti, čemu so služile in pozabiti na neznanstvene tr-

45


Bosanske piramide

ditve egiptologov in arheologov. Mnogi kolegi nas danes ne razumejo in nas zato napadajo. Toda, čez 20 ali 50 let bodo šli po naših stopinjah in potrdili energetske karakteristike njihovih piramid. Piramide se ne razlikujejo le po obliki in velikosti, temveč tudi glede na uporabljeni gradbeni material … Piramide so vsepovsod zgrajene iz lokalnega materiala. Na Kitajskem so najstarejše piramide (stare več kot 12.000 let) zgrajene iz granita in peščenca, tiste, ki so bile zgrajene kasneje (pred 2.300 leti) pa iz primitivnih opek iz blata. Najstarejše piramide v Egiptu so zgrajene iz blokov apnenca in granita, kasneje pa tudi iz blatnih opek. Najstarejše piramide imenujem “originalne”, saj so prvotni graditelji poznali njihove energetske lastnosti. Zanimivo, da so piramide tudi v naši bližini …. V Bosni. Kdaj so bile odkrite in kako veste, da gre ravno za piramide? Na prvi vtis so videti kot veliki hribi, posejani z gozdom … Moj prihod na Visoko v aprilu 2005 ni bil prav nič povezan s piramidami. Prišel sem namreč obiskati lokalni muzej, ampak ko sem videl vzpetino, ki se povzdiguje nad tem mestom v srcu Bosne, in ima 4 strani v obliki identičnih trikotnikov, sem vzel kompas in ta mi je pokazal perfektno oreientacijo stranic v smeri vzhod-zahod in sever-jug. Glede na moje izkušnje sem takoj vedel, da ne gre za naravne vzpetine. Nam poveste nekaj več o njih? Imamo pet piramidalnih struktur: piramida Sonca, Meseca, Zmaja, Zemlje in Ljubezni. Fondacija “Arheoloski park: Bosanska piramida Sonca” je v sodelovanju z nekaj svetovnimi univerzitetami do sedaj pripravila 4 konference, ki se jih je udeležilo 115 strokovnjakov iz 18 držav. Na prvi konferenci leta 2008 so prišli do zaključka, da so bosanske piramide arhe46

ološki fenomen in ne geološki. Zadnje tri konference preiskujejo namen teh najstarejših piramid na svetu. Rezultati razsikav bosanskih piramid arheologa Tima Moona iz Nove Zelandije nas vodijo kar 29.200 let v preteklost. Več o njih in ostalih piramidah po svetu lahko izveste na mojih predavanjih, in sicer 22. januarja v Izoli, dan kasneje v Mariboru v svečani poročni dvorani, nato v ljubljanskem Cankarjevem domu (Linhartovi dvorani) na Prešernovi cesti 10, kjer bom v petek, 24. januarja ob 19.00 uri ter tudi v Kopru, 25. januarja.

Koliko mislite, da je še neodkritih piramid? So še v Bosni in Hercegovini, tudi Hrvaškem, Srbiji, Nemčiji, Australiji, Braziliji, Austriji, Kolumbiji, Čilu, Indoneziji in drugih državah. Se lahko nadejamo, da jih imamo tudi v Sloveniji? Da, sedem čarovniških gomil ali celo piramida v Mariboru … Nadaljevanje intervjuja si preberite na naši spletni strain: www.bogastvozdravja.si

Šunkarna Kodila

Že tri generacije družine Kodila se ukvarjajo s predelavo mesa in mesnih izdelkov. Ko pridete k nam, vam bomo z veseljem pokazali, kje zorijo in visijo prekmurske šunke, v zorilnicah, obdanih z ilovnatimi ometi in s slamnato streho. V novi trgovini vam nudimo mesne izdelke in sveže meso domačega porekla. Prepričajte se o našem vodilu, ki pravi: “Ko veš, kaj ješ!”

Vodeni ogledi za skupine in individualne goste s pokušino Kodila d.o.o. • Markišavci 44 • 9000 Murska Sobota • Tel.: 02 522 36 00 www.kodila.si

28/2013


28/2013

47


VODIČ DO ZDRAVJA IN VEDENJA, KI VAS PRIPELJE DO ZDRAVEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA

Priročnik lahko naročite na: ZDRAVJE FIT, Trdinova 5, 1000 Ljubljana, tel.: 051345111 ali e-pošti: depresija@zdravje.me Cena kompleta 33,80 €

ZDRAVJE FIT je sodobni medicinski center, kjer boste našli pomoč in usmeritve za vaše težave ter za vzdrževanje telesne kondicije, psihološke stabilnosti in zdravja nasploh. S pomočjo sodelovanja z usposobljenimi strokovnimi sodelavci in zdravstvenimi centri boste odkrili odgovore na vprašanja o splošni medicini, preventivi, psihosomatiki in psihopterapiji, izvedeli boste, kako prenehati s kajenjem, shujšati, se soočati z depresijo, tesnobo, konfliktnimi situacijami … Obiščite delavnice, odločite se za svetovanje osebno ali po telefonu, udeležite se skupinskih terapij ali se prepustite coachingu … Več informacij dobite na spletni strani: www.zdravje.me Članek Sindrom izgorelosti se razlikuje od depresije si preberite na spletni strani revije Bogastvo zdravja: www.bogastvozdravja.si

KUPON 1

KUPON 2

3 EURO

40 EURO

48popusta pri naročilu knjig

popusta pri svetovanju 28/2013

BOGASTVO ZDRAVJA december 2013  

Monthly magazine for healthier life.

Advertisement