Page 1

N A J A A R

E D I T I E / o 1

2 0 1 3

EEN UITGAVE VAN RESTAURANT DELAUSANNE, WWW.DELAUSANNE.NL, IJZENDIJKE.

Côte à l’os-avond bij Delausanne

Vlees zoals vlees bedoeld is

Delausanne heeft een zusje!

Wie houdt van een goed stuk rundvlees, op ambachtelijke wijze bereid, mag de Côte à l’osavond in restaurant Delausanne niet missen.

V

leeseters kunnen op 9 november hun hart ophalen en echt bourgondisch genieten. Als je het aan slagerszoon Hans Ulijn vraagt, is côte à l’os een van de mooiste en smakelijkste stukken vlees. “Côte à l’os is eigenlijk een flinke ribeye met been. Het vlees is gemarmerd, dat betekent dat er wat vet tussen zit. Dat smelt weg tijdens het bereiden en geeft een heerlijke smaak aan het vlees.” Als gediplomeerd slager snijdt Hans het vlees zelf. “Het vlees komt bovendien van een boer uit de omgeving, die zijn koeien zelf fokt en goed voer geeft. Dit is een eerlijk stuk kwaliteitsvlees, dat echt naar vroeger smaakt.”

“Dit is een eerlijk stuk vlees dat naar vroeger smaakt” Belevenis op zich

De bereiding door kok Roy van Gool is een belevenis op zich. “Hij grilt het vlees buiten op de patio waar je bij staat. En zoals het hoort: op hout. Ook de sauzen worden ter plekke bereid en natuurlijk wordt het vlees geserveerd met bijpassende verse groentes en salade. Liefhebbers van nostalgisch goed eten, mogen deze bijzondere, sfeervolle avond zeker niet missen.”

Korting voor snelle beslissers

Restaurant Delausanne heeft sinds mei een zusje: Petit Lausanne. Eindelijk een frituur in IJzendijke, en wat voor één! De frites van Petit Lausanne worden elke dag vers gesneden van de beste aardappels, en ook de snacks zijn van hoge kwaliteit. Maar wat Petit Lausanne nog het meest onderscheidt: het is ook een traiteur. Je kan er elke dag terecht voor de lekkerste verse gerechten, die je alleen nog even thuis hoeft op te warmen. Bestel t/m 1 november de lekkerste traiteurgerechten en pizza’s met korting! Kijk snel op pagina 6 en 7 van deze krant.

Meld je aan voor de eerste Cote à l’os-avond bij restaurant Delausanne, op zaterdag 9 november. Eerlijk vlees, ter plekke op hout gegrild, à volonté voor €32,50 per persoon. Direct reserveren? Telefoon: + 31 (0) 117 302001 E-mail: info@delausanne.nl

Ronny en zijn vrouwen: ‘Wij worden kampioen!’ Oud-Anderlechtspeler en IJzendijkenaar Ronny van Poucke traint fanatiek het IJzendijkse vrouwenvoetbalteam. Volgens de oud-prof vergt het trainen van vrouwen een iets andere aanpak dan van mannen. “Dames gaan over alles met je in discussie. Dat was ik niet gewend.” Lees de hele reportage op pagina 5 van deze krant.

“Zeeuws-Vlaanderen 200 jaar bezet door Holland” Cabaretier Maikel Harte gaat het 200 jarig bestaan van Zeeuws-Vlaanderen volgend jaar niet vieren. Liever spreekt hij over “herdenken”.

Zeeuws-Vlaanderen te vieren. Toch ziet niet iedereen aanleiding voor een feestje. De Terneuzense caberetier en columnist Maikel Harte, spreekt liever over een herdenking van tweehonderd jaar bezetting. “Tweehonderd jaar lang wordt het gebied tussen de Schelde en de huidige Expressweg nu al bezet door een vreemde mogendheid, luisterend naar de naam Holland. Op slinkse wijze zijn we er bijgelapt.”

Volgend jaar viert Zeeuws-Vlaanderen dat het exact twee eeuwen geleden is dat het toenmalige Staats-Vlaanderen bij de Nederlandse provincie Zeeland werd gevoegd. Het hele jaar staat bol van de feestelijke activiteiten om het tweehonderjarig bestaan van

Lees de hele column ‘Welkom in NoordVlaanderen’ op pagina 11 van deze krant.

Petit Lausanne: ook voor pizza Naast de lekkerste verse frites en kant-en-klaarmaaltijden, is Petit Lausanne sinds kort ook het adres voor heerlijke pizza’s. Kok Roy van

Gool maakt de pizza’s zelf, met verse ingrediënten natuurlijk. “We beginnen met een leuke mix van de vier meest populaire pizza’s: de Margherita,

Salami, Hawaii en Quattro Formaggi”, zegt eigenaar Hans Ulijn. “Afhankelijk van de belangstelling, zullen we later meer variaties toevoegen.”

Zeeuwse klederdracht ouderwets? Niet voor de van oorsprong IJzendijkse illustratrice Debbie van Eck. Haar ‘Groeten uit Zeeland’-kaarten zijn door de hele provincie een grote hit. De traditionele Zeeuwse klederdrachten vormen haar belangrijkste inspiratie. Lees het interview met Debbie op pagina 5 en bekijk daar nog meer van haar vrolijke ontwerpen!


Een leven van gebed en arbeid Al meer dan 200 jaar kiezen de trappisten van Westmalle voor een leven van gebed en arbeid. Dat is hun ware roeping, helemaal volgens de regel van Sint-Benedictus. Die schrijft ook voor dat de monniken zelf zorgen voor hun levensonderhoud. Daarom is er binnen de muren van de abdij een brouwerij. Die houden ze bewust kleinschalig, met bijzondere zorg voor mens en milieu. En omdat winst maken hun drijfveer niet is, besteden ze wat overblijft aan caritatieve werken en aan mensen in nood.

T R A P P I S T Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand

WM13-Ad-260bx190h-Q-NL.indd 1

De natuurlijke mix van bier en citroenwater

13/08/13 15:46


3

Van alle markten thuis! Tekst: Bert van Gelder Fotografie: Marieke Ulijn

Zaterdagochtend 7 uur op de Markt in IJzendijke: de marktkooplui zijn druk bezig hun marktkramen en -wagens in een vierkant neer te zetten. Ze sjouwen met elektriciteitskabels om de koeling en de verlichting van hun kramen aan te sluiten. Want om acht uur begint de wekelijkse warenmarkt. Al 34 jaar lang, is de wekenlijkse warenmarkt op de Markt in IJzendijke een begrip. Niet alleen bij de inwoners van IJzendijke, maar ook bij toeristen en streekgenoten van elders. Op een regenachtige zaterdagochtend in september interviewde Gazette de Lausanne een aantal bezoekers van de warenmarkt. Werner Wieme

Italiaanse kaas voor mijn man. Zelf eet ik liever worstwaren, die kan ik hier ook volop krijgen. Het is voor een dorp als IJzendijke belangrijk om de wekelijkse warenmarkt te behouden. Maar dan moet er natuurlijk voor de marktkooplui wel voldoende klandizie zijn. Vandaar dat ik hier wekelijks boodschappen doe.” Gerda Schout

Koopt lekkere dingen bij de bakker. “Omdat ik in Oostburg woon en in Terneuzen werk, kan ik doordeweeks niet naar de markt gaan. Ik kom daarom iedere zaterdag naar IJzendijke om boodschappen te doen. Ik loop dan bij alle kramen langs en haal zoveel mogelijk boodschappen voor de hele week. Ik vind het belangrijk dat je weet waar je etenswaren vandaan komen en op de markt zie je dat gewoon. Zo haal ik bij de poelier lekkere kip van de scharrelboerderij. Bovendien is het hier gezellig en is het contact met de marktkooplui heel persoonlijk. Daarbij vind ik het belangrijk om de kleine ondernemers te steunen.”

Staat met zijn hond Joey op de arm met een bekende te praten. Woont nu in Gent, maar komt uit IJzendijke. Hij heeft hier nu nog een huisje, waar hij vogels fokt. “Ik koop vooral fruit van het seizoen. Nu druiven zonder pit; die zijn heerlijk zoet! En appelsienen. Ik eet graag fruit, en het fruit op de markt is van heel goede kwaliteit. Ik ken IJzendijke natuurlijk van haver tot gort. Ik werkte hier vroeger bij een aannemingsbedrijf: bij de verbouwing van het voormalig bankgebouw, waar we nu voor staan, heb ik destijds zestien containers puin afgevoerd!”

“Ik vind het belangrijk dat je weet waar je etenswaren vandaan komen en op de markt zie je dat gewoon”

Toch is de belangrijkste band die we hebben, die met onze Vlaamse buren. In mijn restaurant is de helft van de gasten Vlaams. Niet zo gek natuurlijk, met de grens op drie kilometer afstand. Voor veel Zeeuws-Vlaamse ondernemers zijn Vlaamse klanten van groot belang. Daarom verspreiden we Gazette de Lausanne niet alleen huis-aan-huis in een groot deel van Zeeuws-Vlaanderen, maar ook in Watervliet, Kaprijke, Bassevelde, Assenede en Sint Laureins. De grens tussen Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen is dun, we delen hetzelfde accent en dezelfde bourgondische levensinstelling. Op pagina 9 van deze krant leest u dat De Dobbelaere Makelaars steeds meer huizen verkoopt aan Vlamingen die in het Nederlandse deel van hun vaderland gaan wonen. Columnist Maikel Harte pleit op pagina 11 zelfs openlijk voor een einde aan de Hollandse bezetting van Zeeuws-Vlaanderen!

H.P. Martens

Nienke van Drongelen

Staat mosselen te kopen bij de visboer.

Wacht op haar beurt, met zoon Deacin op de fiets naast haar. Deacin heeft nog een broertje Collin, maar die is vandaag thuisgebleven, evenals papa. Met z’n vieren wonen ze in het oude gedeelte van IJzendijke. “We komen vooral voor de vleeswaren en de kaas naar de markt. Iedere week neem ik lekker jong belegen kaas mee en ook

Voor u ligt de eerste editie van Gazette de Lausanne. Een uitgave van restaurant Delausanne, bedoeld om te laten zien in wat voor een geweldige stad wij IJzendijkenaren wonen. Een stad ja, en geen dorp. Het toen nog Vlaamse IJzendijke kreeg in 1303 al stadsrechten en was in die tijd zelfs lid van de Londense Hanze. Vanuit onze haven werd volop handel gedreven met de Engelsen. Toch is onze bijnaam ‘Petit Paris’. Noem een Europese metropool en IJzendijke heeft er iets mee! De bijnaam ‘Petit Paris’ hebben we te danken aan de vele kroegen, herbergen en hotels die door de jaren heen in IJzendijke een Franse naam droegen: La Porte d’ Or, La Grande Place, Du Commerce, La Belle Vue en Café d’ Anvers, etc. De namen Delausanne en Petit Lausanne staan dus in een oude traditie.

“Ja, ik ben van geboorte IJzendijkenaar, een echte ‘Azijnhals’, maar ik woon al sinds mijn zevende jaar in Biervliet. Kaas en groente koop ik daar, maar voor andere boodschappen kom ik graag hier inkopen doen. Naast vis en vleeswaren op de markt kocht ik ook altijd mijn vlees in IJzendijke, toen hier nog een slager was. Ik vind de producten hier op de markt van goede kwaliteit! Nu heb ik bijvoorbeeld een zak met heerlijke mosselen gekocht!”

De tijd van oorlog tussen Nederland en België ligt gelukkig ver achter ons. In een éénwordend Europa wordt onze historische band met Vlaanderen als vanzelf hechter. Vooral onze gedeelde liefde voor lekker eten en drinken, maken ons meer Vlaams dan Nederlands. In IJzendijke, met zijn prachtige historische centrum en goede cafés en restaurants, merkt u dat meteen. Kom daarom eens wat vaker bij ons langs! IJzendijke ontvangt u met open armen!

Hans Ulijn

Eigenaar restaurant Delausanne

Voor

Roland en Annie, vleeswaren

Vishandel ’t Harinkje

kwaliteit en

voordeel

Ice-Art ijs, pistolets en koffiekoeken

Het Kaasboerinnetje

Elro Vis B.V. Kaai 1 4511RC Breskens Telefoon: + 31 (0) 117 383300 email: elrovis@zeelandnet.nl

op de

Ter Zande groenten en fruit

markt

b.v groothandel in zeevis

Poeliersbedrijf Zeevla


LANDBOUWMECHANISATIEBEDRIJF

TRACTOREN:

DREWI

WERKTUIGEN:

renovatie en bestratingen

Tel. +31(0)117 440 600 Transportweg 6 4501 PS Oostburg www.drewi.nl

VAN ACKER BV PLAKKEBORD 3 4508 PK WATERLANDKERKJE TEL: 0031 (0)117 452163 www.vanackerbv.nl

VLAKKE BORDEN PP4MM 35x50CM OPDRUKKLEUREN: BLAUW 20 + GEEL 42 ONTWERPDATUM: 07/01/09

Meijers Autoschade SERVICE

BIESBROECK A U T O M AT I O N

.eu

Absdaalseweg 55 4561 GE Hulst Tel. 0114-370707 www.biesbroeck.eu www.unitouch.eu

afrekensystemen • kopieer machines • IT-beheer • camera’s

Oranjestraat 40 4515CA IJzendijke t 0117-301660 f 0117-301836 www meijers-autoschade.nl

Praktijk voor Fysiotherapie IJzendijke

www.acconavm.nl Kantoor Oostburg Brouwerijstraat 18 4501 CR Oostburg 0117 - 45 67 45

Onze praktijk is patiëntgericht en verzekert doeltreffendheid en efficiëntie. Ook preventief advies en voorlichting beschouwen we als een belangrijke taak. Bijzondere aandachtspunten zijn incontinentie, zowel bij volwassenen als bij kinderen, bekkeninstabliteit, sportletsels, handrevalidatie en aangepast bewegingsadvies voor ouderen. De praktijk is aangepast, goed uitgerust en heel gemakkelijk bereikbaar. We hanteren flexibele openingsuren. De medewerkers: Christine Winne: Fysiotherapie Christine Matthys: Fysiotherapie, Lymfedrainage, Oedeemtherapie, Bekkenbodemreëducatie Ward Kerckaert: Manuele Therapie Praktijk voor Fysiotherapie IJzendijke Sint Sebastiaanstraat 1a 4515CR IJzendijke Tel: 0117-301785


5 Scan de QR-code en zie hoe deze foto gemaakt werd!

Ronny en zijn vrouwen “Wij horen thuis in de eerste klasse”

I have a dream

Teammanager Arnold du Puy is zo mogelijk nog trotser op de twee damesteams, voor wie hij het vuur uit de sloffen loopt. “I have a dream! Als eerste: de meisjes in Zeeuws-Vlaanderen op een zo hoog mogelijk niveau laten voetballen, het liefst in de hoofdklasse. Daarnaast wil ik een tweede team op niveau en als het even kan een voetbalschool voor alle meisjes van Zeeuws-Vlaanderen. En dan spelen in een Zeeuws-Vlaams shirt, zodat we kunnen laten zien dat Zeeuws-Vlaanderen misschien in een uithoek ligt, maar dat we niets onderdoen voor de rest.”

“Zeeuws-Vlaanderen ligt misschien in een uithoek, maar we doen niet onder voor de rest” Tekst: Liesbet Mallekoote Fotografie: Louis Drent

Terwijl de regen met bakken uit de donkere hemel komt, werken de dames van VV IJzendijke met ijzeren discipline hun training af. “Lekker voetbalweer”, roept één van de meiden lachend, terwijl ze haar lange broek in de dug out gooit. Het is typerend voor het fanatisme van de IJzendijkse voetbalvrouwen, die onder leiding van trainer Ronny van Poucke voor de tweede keer een gooi doen naar het kampioenschap. Als oud-profspeler van RSC Anderlecht en KV Kortrijk keerde Ronny van Poucke een aantal jaren geleden terug naar zijn geboortedorp IJzendijke. Het duurde niet lang voordat teammanager Arnold du Puy hem benaderde om de training over te nemen van Nico Aerssens, die het damesteam zes jaar geleden oprichtte. Van Poucke hapte toe, maar moest wel even wennen aan de dames. “Vrouwen zijn wat minder snel en wat minder technisch dan man-

nen, al zijn sommigen wel erg goed. Maar het grootste verschil is dat mannen de beslissing van de trainer snel accepteren. Dames gaan over alles met je in discussie. Dat was ik niet gewend.” De meiden, tussen 15 en 30 jaar oud, moesten zelf ook een beetje wennen aan hun nieuwe trainer. Hij gaat er best fanatiek tegenaan, merkten ze. Maar toegegeven: “In de rust van de wedstrijden zegt hij echt tactische dingen, hij ziet het allemaal wel goed.”

Fanatiek

Van Poucke is trots op zijn meiden. “Het is een gezellige groep en ze doen het echt goed. Een aantal meiden studeert en kan door de week niet meetrainen. Voor mij best lastig, want ik kan nooit met de complete groep trainen en moet veel improviseren. Maar die meiden komen op vrijdagavond thuis, trainen met de groep en dan zaterdag weer een hele dag op pad voor de wedstrijd. Er wordt veel van ze gevraagd maar ik hoor ze nooit klagen.” De niet-studerende voetbalvrouwen zijn daar net zo van onder de indruk: “Het toont wel hoe fanatiek ze zijn.”

Kampioenschap

Ondertussen tikken de dames nog steeds fanatiek de bal rond. Van Poucke: “Ik probeer de trainingen zo leuk mogelijk te maken, zoveel mogelijk met de bal aan de voet. Zo lever je net zoveel inspanning als wanneer je rondjes om het veld loopt.” Het is duidelijk dat de meiden het naar hun zin hebben, ondanks het slechte weer. “De sfeer is erg goed,” bevestigen de meiden. “Iedereen komt uit de buurt en kent elkaar. Een aantal meiden organiseert regelmatig wat leuks, zoals samen eten, Sinterklaas vieren of een andere activiteit.” Het klinkt alsof de dames alleen voor de gezelligheid meedoen, maar niets is minder waar. “We gaan voor het kampioenschap. We horen in de eerste klasse thuis!” Net als Van Poucke en Du Puy vinden de voetbalmeiden dat de opleiding van vrouwenteams al vanaf de jeugd moet beginnen. “En graag nog een team van hoog niveau erbij in de regio, dat zou mooi zijn. Maar zonder dat de spelers ervoor betaald worden. Dat gaat ten koste van de sfeer en het moet wel leuk blijven.”

Zeeuws meisje tekent Zeeuwse meisjes Tekst: RENS ULIJN

De in IJzendijke geboren en getogen Debbie van Eck (32) tekent haar ‘Zeeuwse meisjes’ met pen en inkt. De tekeningen scant ze daarna in en bewerkt ze op de computer. De achtergrondfoto’s maakt ze zelf of ze stuurt haar vader, die in Breskens woont, er met de camera op uit. Gazette de Lausanne belde naar Eindhoven, waar deze creatieve duizendpoot een druk leven leidt. Net bevallen van dochter Nika, combineert ze haar eigen kaartenhandel en illustratiepraktijk met een studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Maar in haar hart is en blijft ze Zeeuws-Vlaamse. Hoe kwam je op het idee om Zeeuwse meisjes te gaan tekenen? “Ik heb een mode-opleiding gedaan en de Zeeuwse klederdracht spreekt me erg aan. En natuurlijk ben ik zelf ook een Zeeuws meisje! Toen ik ermee begon, had ik niet kunnen denken dat het zo’n succes zou worden. Inmiddels worden mijn kaarten bij 19 verschillende winkels in de hele provincie verkocht.”

Colofon Gazette de Lausanne is een uitgave van: Restaurant Delausanne en Uwmedia Markt 8 4515 BA IJzendijke Nederland + 31 (117) 302001 info@delausanne.nl www.delausanne.nl Concept & realisatie: Uwmedia www.uw-media.nl Uitgever: Ruben Wedekind ruben@uw-media.nl + 31 (6) 16074999

“Mijn tekeningen zijn geïnspireerd op de oude drachten zoals de Axelse en Cadzandse” Zijn het vooral toeristen die de kaarten kopen? “Dat zou je denken, hè? Maar van de winkeliers hoor ik dat ook de Zeeuwen zelf groot fan zijn van mijn kaarten. In Zierikzee was mijn volle kaartenmolen in twee weken leeggekocht. Dat vind ik wel een compliment. Alhoewel sommige oudere dames die zelf de dracht nog gedragen hebben me erop wijzen dat mijn tekeningen niet altijd exact overeenkomen met de werkelijke dracht.” Oei, kritiek van de kenners? “Haha, nee hoor. Mijn tekeningen zijn

geïnspireerd op de oude drachten zoals de Axelse en Cadzandse, maar ook die van de overkant. Ik teken het niet precies na, dan zou het een donkere boel worden, terwijl ik vrolijke, fleurige kaarten wil maken.” Je woont al vijftien jaar niet meer in IJzendijke. Voel je je nog wel ZeeuwsVlaamse? “Zeker! Je roots raak je nooit kwijt. Ik bezoek mijn familie regelmatig en dankzij de Groeten uit Zeeland kaarten kan ik dat nu mooi combineren met zakelijke bezoekjes aan de winkeliers die mijn kaarten verkopen. En mijn

bedrijf heet Petit Paris illustraties. Dat is een verwijzing naar mijn geboortedorp IJzendijke, dat vroeger als bijnaam Petit Paris had.” Naast de Groeten uit Zeeland serie, heeft Debbie ook allerlei andere leuke series ontworpen, zoals geboorte- en verjaardagskaarten. Bekijk en bestel ze allemaal op www.petitparisillustraties.nl

De Groeten uit Zeeland kaarten van Debbie van Eck zijn in ZeeuwsVlaanderen verkrijgbaar bij: • Terneuzen: Foto Verschoore • Oostburg: Foto Verschoore • Breskens: Cocoon • Groede: Meis / Drie Koningen • Nieuwvliet: Camping Zonneweelde / Ferini / Strandkiosk St. Pierre • Retranchement: Mooi Buiten • Sluis: Blinck Kids

Hoofdredacteur: Rens Ulijn rens@uw-media.nl + 31 (6) 21702215 Vormgeving: Pepijn van Haren King & Jester grafisch ontwerp www.kingandjester.com Druk: Drukkerij Elhapé, IJzendijke www.elhape.nl Adverteren in Gazette de Lausanne? Hans Ulijn info@delausanne.nl 06-55100251 Wil u reageren of heeft u ideeën voor Gazette de Lausanne? Mail naar rens@uw-media.nl Ook uw eigen krant? www.uw-media.nl


6 Tekst: Liesbet Mallekoote Fotografie: Louis Drent

Restaurant Delausanne

Van romantisch diner tot bedrijfsfeest

Delausanne kijkt uit naar het wildseizoen

Foto: iStock

Restaurant Delausanne is de perfecte locatie voor een romantisch diner voor twee. Maar ook van een uitje met uw bedrijf, afdeling, vriendengroep of familie maakt u hier iets bijzonders. Delausanne beschikt over sfeervolle besloten ruimtes, die voor elke gelegenheid kunnen worden ingericht. De authentieke Heerenkamer biedt plaats aan maximaal 24 personen. Ideaal voor groepen die in beslotenheid met elkaar willen vertoeven. “Hier kun je echt je eigen feestje maken”, vertelt Hans Ulijn. “Bijvoorbeeld met tapas, een walking diner, een receptie of een wat formeler diner. Als je wilt, wissel je gemakkelijk van plaats

om eens met een ander te praten. Wij zorgen voor een ontspannen sfeer in een monumentaal interieur.”

Krulbollen of back to the 80’s

Ook voor bedrijven is de Heerenkamer buitengewoon geschikt. “De ruimte kan worden ingericht voor een vergadering of een netwerkborrel. Maar ook voor een uitstapje met de afdeling om de teamgeest te versterken.” Voor iedere groep en voor ieder budget is een arrangement op maat mogelijk. Het menu kan naar wens worden samengesteld. Ook wie meer wil dan alleen lekker eten en drinken, is bij Delausanne aan het goede adres. “Voor een verjaardag of een huwelijksfeest verzorgen we bijvoorbeeld een Back to the 70’s, 80’s of 90’s party. Een bedrijfs- of verenigingsuitje kunnen we beginnen op de krulbolbaan. Aansluitend informeel samen eten en je hebt een heerlijk teamuitje.”

De herfst is begonnen en dat betekent dat bij Restaurant Delausanne het wildseizoen is geopend. “Een periode waar wij zelf altijd naar uitkijken.” Begin over wild en de ogen van Hans Ulijn beginnen te glimmen. “Een goed stuk wild is echt het neusje van de zalm. Daar kan Roy, onze kok, helemaal zijn ei in kwijt. Het is zo gevarieerd en je kunt er prachtige dingen mee doen.”

Er gaat geen ingrediënt verloren

Het wild dat bij Delausanne op tafel komt, wordt wekelijks vers aangevoerd door lokale jagers uit de Zeeuws-Vlaamse polders en de Belgische Ardennen. “Hert, ree, haas en fazant, en natuurlijk wild zwijn.” Al het wild wordt in zijn geheel bij het restaurant afgeleverd. Als gediplomeerd slager weet Ulijn daar wel raad mee. “Ik been het zelf uit en alle onderdelen worden van A tot Z gebruikt. We maken onze eigen wildfonds en sauzen uit de beenderen. Onze ambachtelijk bereide terrines zijn zeer geliefd bij onze gasten. Er gaat geen ingrediënt verloren.”

Lekker nostalgisch

Natuurlijk wordt het wild geserveerd met bijpassende seizoengroenten zoals tamme kastanjes, stoofpeertjes en Hollandse spruitjes. “Liefhebbers van wild moeten bij Delausanne zijn. Met een stamppotje erbij, lekker nostalgisch. Buiten is het koud en binnen is het warm, sfeervol en gezellig. Wij maken er een heerlijke avond van.”

Wildmenu € 37,50 Carpaccio van hert

ruccola, tomaat, pesto, parmezaan

of

Huisgemaakte wildterrine

haas, everzwijn, hert, rode ui-gelei, notenbrood

Elke zondag: menu voor € 17,50 Elke zondag serveren wij ons voordeelmenu voor € 17,50, met keuze uit spareribs, biefstuk, zalm, visschotel of scampi’s. De gerechten worden geserveerd met salade, sauzen en natuurlijk verse frieten! Op zaterdag 9 november Cote à l’os-avond (zie voorpagina): eerlijk vlees, ter plekke op hout gegrild, à volonté voor €32,50 per persoon. Direct reserveren? Telefoon: + 31 (0)117 302001 E-mail: info@delausanne.nl De Heerenkamer

Hertenkalf

rode kool, spruitjes, knolselderpuree, stoofpeer en rode wijn

of

Wilde duif

ganzenlever, gekarameliseerde witlof, banyuls

Parfait van hazelnoot

caramel en eiwitschuim


7 Tekst: Liesbet Mallekoote Fotografie: Louis Drent

Petit Lausanne: méér dan lekkere friet

Geldig t/m vrijdag 1 november 2013

Speciale aanbieding

De hele maand oktober profiteert u van een speciale Gazette de Lausanne- aanbieding: elke tweede afhaalmaaltijd voor de helft van de prijs! (Geldt ook voor pizza.)

Visschotel

€ 6,50

Witlof-ham-kaas

€ 4,50

Eindelijk een frituur in IJzendijke, en wat voor één! De frites van Petit Lausanne worden elke dag vers gesneden van de beste aardappels, en ook de snacks zijn van hoge kwaliteit. Maar wat Petit Lausanne nog het meest onderscheidt: het is ook een traiteur. Stamppotjes en erwtensoep

Roy van Gool, kok van Restaurant Delausanne, maakt dagelijks verse gerechten, om af te halen en thuis op te warmen. Zo is het mogelijk om voor een klein bedrag snel en gemakkelijk een gezonde maaltijd op tafel te hebben. “En niet alleen voor thuis”, vertelt eigenaar Hans Ulijn. “Het is ook ideaal als je moet overwerken. Overal staat tegenwoordig wel een koeling en een magnetron. Zo heb je na een lange dag werken toch fatsoenlijk gegeten.”

“De kwaliteit van Delausanne, maar dan in een iets eenvoudigere versie” Hans Ulijn: “Bami en nasi met sate is nostalgie voor mij. Mijn ouders hadden vroeger een slagerij in Sluis en begonnen destijds al met de verkoop van nasi en bami.”

Met de winter in zicht wordt het tijd voor heerlijke stamppotjes met vlees en vanaf november is er verse erwtensoep. En natuurlijk maakt de kok ook bami en nasi. “Dat is nostalgie: mijn ouders hadden vroeger een slagerij in Sluis en begonnen destijds al met de verkoop van zelfgemaakte nasi en bami.” Alle gerechten worden bereid met verse ingrediënten en zijn op te warmen in de oven of de magnetron. “Het is de kwaliteit van Delausanne, maar dan in een iets eenvoudiger versie.”

LAsagna

€ 5,60


www.notarisverhaegen.nl

Veel ervaring met Belgische klanten! Vlaanderen & Zeeuws-Vlaanderen hebben veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Voor vragen op juridisch-notarieel gebied staat Verhaegen & Peijnenburg Netwerk Notarissen altijd voor u klaar. We hebben zeer veel ervaring met Belgisch recht vanwege de vele Belgische cliënten.

    

  

   

          

         

Een notaris in Nederland verschilt niet veel van een Belgische notaris en ook de aankoop van een huis, een hypotheek en dergelijke, lijken veel op elkaar. Zonder een notaris kunt u geen huis kopen. We maken de akte op, passeren de akte en schrijven de akte van levering en hypotheekakte in in de registers. We staan u graag bij met advies. Heeft u vragen over uw plichten bij het afsluiten van een hypotheek? Of wilt u graag weten wat u allemaal moet doen als u een huis wilt kopen samen met een vriend(in)? De notaris weet steeds een antwoord. Schenkingen Ook verzorgen we schenkingen van Belgisch ingezetenen (mits geen onroerend goed buiten Nederland) en oprichtingen van vennootschappen. In Nederland wordt er geen erfbelasting/successierecht of schenkbelasting geheven over de in Nederland gelegen onroerende goederen van buitenlands ingezetenen. Dit is wel het geval in België. Het is dus interessant om deze Nederlandse onroerende goederen tijdens leven te schenken. Door te schenken zit de waardestijging bij de begiftigden en blijven de goederen buiten de heffing van Belgische successierechten. Heeft u geen onroerend goed in Nederland, dan kunt u toch profiteren via de Nederlandse notaris. Een dergelijke schenking via een Belgische notaris kost in de meeste gevallen in Vlaanderen 3% registratierecht. Schenking van in België of anderen landen gelegen onroerende goederen is niet mogelijk via een Nederlandse notaris. Wel mogelijk is de schenking van aandelen in een vennootschap waarbij de onroerende goederen tot het vermogen van de vennootschap behoren (want de aandelen zijn roerende goederen). Aan de top zijn de Belgische successierechten voor kinderen 27%. Voor verder familie nog meer. Hoe lang deze mogelijkheid om zeer goedkoop via de Nederlandse notaris te schenken blijft bestaan, is maar de vraag. Markt 23, 4515 BB IJzendijke | T +31(0)117 30 15 58

Van Voren Accountants Bedreven betrokken betrouwbaar Hoogstraat 3 0031 (0)117 302 874

WWW.VANVOREN.NL

4515 AP IJzendijke info@vanvoren.nl


9

De Dobbelaere Makelaars populair onder Belgen “Wij zijn gevallen voor de rust en de ruimte” Tekst: Liesbet Mallekoote Fotografie: Louis Drent

Steeds meer Vlamingen kiezen voor een woning in Nederland. Makelaar Jan de Dobbelaere verkoopt op dit moment 30 tot 40 procent van het permanente woningaanbod aan Belgen. Niet zo gek, vindt hij. “Zeeuws-Vlamingen zijn toch een soort reserve-Belgen.” Sinds een jaar of drie merkt De Dobbelaere een toename in het aantal Belgische woningzoekers. “De potentiële kopers komen niet alleen uit de directe omgeving: ook vanuit Brugge, Zeebrugge en Knokke is er belangstelling voor een woning in ZeeuwsVlaanderen.” De Dobbelaere heeft daar een aantal verklaringen voor. “De registratiekosten bij de aankoop van een huis bedragen in Nederland zo’n 3 tot 3,5 procent van de aankoopsom. In België is dat ongeveer 11 procent. Daarnaast liggen de woningprijzen in Zeeuws-Vlaanderen 25 tot 30 procent onder de Vlaamse prijzen. Dus in totaal betaal je hier voor een vergelijkbare woning 30 tot 35 procent minder dan in België.” Daarnaast maakt het voor Vlamingen die in België werken niets uit dat ze over de grens wonen: “Je betaalt je inkomstenbelasting in het land waar je werkt. En de rente die je in Nederland betaalt voor je koopwoning, kun je in mindering brengen op je loon. Dat is extra voordelig.”

Niet alleen financiële voordelen

Tel daarbij op dat de Nederlandse supermarkten goedkoper zijn dan de Vlaamse en het wordt wel erg aantrekkelijk om te verhuizen naar Zeeuws-Vlaanderen. Maar het zijn niet alleen de financiële voordelen die de Vlaming over de grens lokken. De Dobbelaere: “Wij zijn toch een soort reserve-Belgen. De mentaliteit is hier niet heel anders, dus je vindt snel aansluiting. We zijn altijd een gemengde gemeenschap geweest, dus niemand kijkt vreemd op van een Belgische buurman. Ik zie dat Belgen die hier al wat langer wonen, helemaal zijn opgenomen in het sociale leven.” Ook de openheid van het landschap en de natuur spelen een rol. “Zeeuws-Vlaanderen is een aantrekkelijk gebied met veel ruimte en weinig criminaliteit. We hebben de schoonste stranden van Nederland, mooie duingebieden, die nog steeds worden verbeterd. En geen files! Omdat onze wegen minder druk zijn, ben je vlot in België. Het kost minder tijd om vanuit Zeeuws-Vlaanderen op je werk te komen, dan vanuit de Vlaamse steden.”

Rust en ruimte

Willem Hertogs is het daar helemaal mee eens. Twee jaar geleden is hij in IJzendijke neergestreken. “Ik werk in de kerncentrale in Doel. Vanuit mijn vorige woonplaats moest ik over de Ring van Antwerpen naar mijn werk en stond ik altijd in de file. Vanaf IJzendijke heb ik een betere verbinding.” Daarnaast zijn Hertogs en zijn vrouw gevallen voor het Zeeuws-Vlaamse landschap. “Het is hier heerlijk rustig wonen. Er is veel ruimte om te fietsen, en dat doe ik graag.” Zijn vrouw, Sofie Callot, heeft inmiddels werk gevonden als lerares

Het Belgische koppel Willem Hertogs en Sofie Callot verhuisde van Vlaanderen naar Zeeuws-Vlaanderen. “Wij hebben er nog geen moment spijt van gehad.” Links: Makelaar Jan de Dobbelaere.

Nederlands op het Zeldenrust Steelandt College in Terneuzen. Na elf jaar in het onderwijs in Vlaanderen, heeft ze het hier prima naar haar zin. “De leerlingen zijn veel leuker en assertiever dan in België. Als ze hun huiswerk zijn vergeten te maken, dan vertellen ze dat gewoon. In België staat daar meteen een sanctie op en dus verzinnen de leerlingen daar eerder een smoesje. Hier krijgen de leerlingen nog een kans om het goed te doen.” Ook ervaart ze dat ze als docent meer vrijheid krijgt en beter kan samenwerken met haar team.

“In totaal betaal je hier voor een vergelijkbare woning 30 tot 35 procent minder dan in België” Deskundige hulp

Willem Hertogs en Sofie Callot wonen met hun kinderen in een nieuwbouwwijk aan de rand van IJzendijke. “We zochten niet per se nieuwbouw, maar dit huis beviel ons meteen. Het is ook groot genoeg en de administratie eromheen is met de deskundige hulp van De Dobbelaere Makelaars vlot verlopen”, vertelt Hertogs. Langzaam maar zeker raken ze meer ingeburgerd. “Dit is wel een buurt waar iedereen werkt, dus we zien elkaar niet veel”, vertelt Callot. “Eens per jaar is er een buurtbarbecue en dat is heel gezellig.” Hertogs vermoedt dat van alle gezinsleden, hij nog het verste af staat van de nieuwe woonomgeving: “Omdat ik nog in België

werk. Mijn vrouw werkt hier, dus zij is al meer geïntegreerd en onze kinderen gaan hier naar school, die staan er middenin. Mochten zij hier blijven wonen en kinderen krijgen, dan zijn dat echte ZeeuwsVlamingen natuurlijk.” Hoewel IJzendijke zo’n honderd kilometer ligt van zijn vorige woonplaats, had Hertogs weinig moeite met het idee dat hij nu in een ander land woont. “Ik denk dat een verhuizing naar bijvoorbeeld Oost-Vlaanderen voor ons net zo vreemd was geweest. Onze familie was wel verbaasd over onze beslissing, maar wij hebben er nog geen moment spijt van gehad.”

De Dobbelaere Makelaars is een professioneel kantoor met verkoop van permanente en recreatieve woningen en nieuwbouwprojecten in Zeeuws-Vlaanderen. Bel ons kantoor of kijk op onze website en facebookpagina voor meer informatie. De Dobbelaere Makelaars Ledelplein 8.01 4501 BM Oostburg 0117-454526 www.dedobbelaere.nl www.facebook.com/dedobbelaeremakelaars

IJzendijke, Kazernestraat 35

IJzendijke, Watervlietseweg 40

IJzendijke, Groote Jonkvrouw

Ruime instapklare woning (bwjr. ± 1952 / gerenoveerd vanaf 2006) gelegen op 130 m2 eigen grond.

Op een steenworp afstand van de Belgische grens ligt deze landelijke gelegen vrijstaande bungalow (bwjr 1966) met garage op 1.275 m2 eigen grond

Plan Groote Jonkvrouw te IJzendijke, in het centrum van Zeeuws-Vlaanderen: een plan met historische allure! ‘Groote Jonkvrouw’ geeft een knipoog naar het roemruchte verleden van IJzendijke. Het plan bestaat uit twee delen met unieke kavels in een unieke omgeving.

Indeling: hal, woonkamer met laminaatvloer, kast en kelderkast, keuken (2006) met inductieplaat (2013) en vaatwasser 1e verdieping: ruime overloop, 3 slaapkamers waarvan 2 met inbouwkast, badkamer met bad, douche, wastafelmeubel, toilet, wasmachine en drogeraansluiting vliering is halfbeloopbaar. Bijzonderheden: - cv-ketel HR combi (2008) - 1e verdieping is geheel voorzien van laminaatvloer - schuur (3,1 x 2,3) voorzien van elektriciteit Vraagprijs: € 146.000,-- k.k.

Indeling: hal, woonkamer met schouw, keuken, badkamer met douche en wastafel, drie slaapkamers, toilet Vliering Bijzonderheden: - verwarming door middel van een huurketel - grote garage met elektrische garagedeur - berging Vraagprijs: € 199.000,-- k.k.

De kavels zijn ruim van opzet en variëren in grootte van 560 m2 tot maar liefst 2075 m2. Er is geen bouwverplichting. De voorbereidingen voor de projectmatige woningen zijn in volle gang. Schrijf u in voor een starters-woning, twee onder één kap of patiowoning. Kijk voor het gehele Zeeuws-Vlaamse woningaanbod van De Dobbelaere Makelaars op www.dedobbelaere.nl Koopsom vanaf € 95.500,-- von


• • • •

Schilderwerk Zonwering (binnen en buiten) Behang Vloerbedekking

• Laminaat • Beglazing • Professionele verf: Sikkens, Wijzonol enz.

Loop gerust eens binnen voor professioneel advies van de vakman!

Neringweg 7 • 4501 PB Oostburg • Tel. 0117 - 45 29 41 • Bedrijventerrein Oostburg

+32 (0)50 71 20 27 Staatsbaan 121 Adegem - Maldegem

HENTONIC.BE

speciaalzaak in parket, verouderde vloeren, laminaat, kurk, klein timmerwerk, (trap)renovatie & montage

Openingstijden: Maandag gesloten Dinsdag en woensdag op afspraak Do en vr: 10.00u - 12.00u / 13.30u - 17.30u Za: 10.00u - 12.00u / 13.30u - 16.00u

Mercuriusstraat 6 4511 CP Breskens T 0117-385000 M +31(0)6229 68863 E info@levroparket.nl

www.levroparket.nl

In de grote showroom kunnen klanten zich laten inspireren in drie ingerichte stijlkamers. De combinatie van de vloeren met een interieur komen daardoor beter tot hun recht. Het maken van een goede keuze door de klant wordt daardoor wat eenvoudiger. Bij Levro Parket wordt met plezier een goed advies gegeven, passend bij het gekozen budget. Neem daarbij de beste kwaliteit van het hout en u ontdekt dat Levro Parket meer doet met uw vloer én interieur! Ook voor klein timmerwerk bent u bij ons aan het juiste adres. Tevens traprenovatie & montage.


11 Column

Welkom in Noord-Vlaanderen!

Bourgondische Belg Thomas Smith over Zeeuws-Vlaanderen

Een zachte overgang naar Nederland

Ze willen gaan vieren dat Zeeuws-Vlaanderen tweehonderd jaar bestaat. Wie iets wil vieren is daar uiteraard vrij in, maar ik spreek liever over herdenken. Tweehonderd jaar lang wordt het gebied tussen de Schelde en de huidige Expressweg nu al bezet door een vreemde mogendheid, luisterend naar de naam Holland. Op slinkse wijze zijn we er bijgelapt.

Scan de QR-code en bekijk de trailer van de Bourgondische Belgen!

Nadat Napoleon was verdreven, werden we één Koninkrijk met de Belgen en kregen wij in 1814 voor het eerst de naam Zeeuws-Vlaanderen. Dat kwam in de plaats van het Département de l’Escaut, zoals Napoleon het zo mooi noemde. De Belgen maakten zich echter in 1830 onafhankelijk van de Nederlanden en wij waren het kind van de rekening. Onder internationale druk werd in de Scheldeverdragen opgenomen dat wij aan Nederland werden toebedeeld. Bruut werden wij afgescheiden van onze Vlaamse broeders en zusters. Vlaamse soldaten deden in 1830 nog wel een poging om ons te redden en vielen Zeeuws-Vlaanderen binnen, maar reeds na één dag bliezen zij de aftocht. Waarschijnlijk vonden ze het bier niet te drinken -men schonk nergens een goeie Trappist- en waren er op dat moment alleen hangcultuurmosselen. Geef ze achteraf eens ongelijk.

“Het is wachten tot de Belgische tanks Zeeuws-Vlaanderen binnenrollen” In 1919 deden de Belgen een nieuwe poging om Zeeuws-Vlaanderen in te lijven, zij het deze keer uitsluitend langs diplomatieke weg. Maar ook deze poging strandde jammerlijk. In een vlaag van verstandsverbijstering is toen ook het Zeeuws-Vlaamse volkslied ontstaan als tegengeluid van de Vlaamse annexatiepogingen. Zelden is er een lied geweest met zulke grote fouten in een tekst, daar valt het Koningslied dat werd gepresenteerd tijdens de kroning van Willem-Alexander bij in het niet. Het begint al bij de eerste zin: “Waar eens het gekrijs der meeuwen verstierf aan het eenzaam strand, daar schiepen zich de Zeeuwen uit schor en slik hun land.” Het klinkt prachtig, maar kloppen doet het dus niet. Er is aan dat scheppen namelijk nauwelijks een Zeeuw te pas gekomen. Dat zijn de Vlamingen geweest. Veelal monniken in opdracht van hun abdijen. De leeuw in het wapen van Terneuzen heeft bijvoorbeeld een sleutel in zijn hand, welke sleutel verwijst naar de Sint Pieters Abdij te Gent, één van de abdijen die veel land aan de boorden van de Schelde heeft ingepolderd en zodoende veel land bezat. Een betere naam voor ‘het landje apart’ zou dan ook Noord-Vlaanderen zijn. Het zou meer recht doen aan dat geploeter van al die Vlamingen die geprobeerd hebben er hier wat van te maken. Inmiddels horen we tweehonderd jaar bij Nederland en draagt Zeeuws-Vlaanderen voor 4% bij aan het Bruto Nationaal Product van haar bezetter, dat is meer dan bijvoorbeeld de hofstad Den Haag. Normaal zou je daar ruim zeshonderdduizend mensen voor nodig hebben, wij doen het met 100.000 mensen. En toch betalen wij tol om in Nederland te komen en krijgen wij pas een tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen als de tol genoeg heeft opgebracht. De ene na de overheidsdienst verdwijnt uit Zeeuws-Vlaanderen; de rechtspraak, het UWV en de Belastingdienst. Met alle gevolgen vandien. We zijn voor Nederland een krimpregio omdat Hollanders hier nauwelijks willen wonen. In andere delen van Zeeland schreeuwden het afgelopen jaar milieu-ambtenaren en medewerkers van het Regionaal Opleidingscentrum zelfs moord en brand, omdat ze ten Zuiden van de Westerschelde moesten gaan werken. Is dat niet erg? Ja dat is erg, maar er is hoop. Onze Vlaamse broeders en zusters kopen hier wel een huis, komen hier wel op restaurant, komen hier wel werken in onze ziekenhuizen en fabrieken. De Vlaamse overheid investeert bijna een miljard in een nieuwe zeesluis bij Terneuzen, Compagnie ‘t Zoute uit Knokke pakt Cadzand-Bad aan en ga zo maar door. Daar hebben ze belang bij, wordt er dan gezegd. Ja, so what? Hun belang is kennelijk ook ons belang. Het is wachten tot de Belgische tanks Zeeuws-Vlaanderen binnenrollen en de eerste soldaten de Westerschelde bereiken. Ik zit klaar met een goeie Trappist en mosselen, bodemcultuur uiteraard. Wees welkom in NoordVlaanderen! Maikel Harte

Foto: Yves Coussement

Reserve-Belgen: voor veel Zeeuws-Vlamingen een geuzennaam. Want genieten ZeeuwsVlamingen niet net zo van het leven als de Belgen? Gazette de Lausanne vroeg het aan de Vlaamse cabaretier Thomas Smith, die momenteel met vier Vlaamse collega-komieken als de ‘Bourgondische Belgen’ langs de Nederlandse theaters tourt.

“Voor de die hard Vlaming die liever niet naar het buitenland gaat, is Zeeuws-Vlaanderen een goede plek om te beginnen” “Ik heb eigenlijk wel medelijden met de Zeeuws-Vlaming: Zeeuws-Vlamingen zijn feitelijk afgesloten van hun vaderland en zijn gemakkelijker in het buitenland. Dat lijkt me een lastige positie.”

roots zijn Angelsaksisch. Vooral tijdens het voetbal heb ik wel eens een kleine identiteitscrisis. Ik begrijp dat de ZeeuwVlamingen datzelfde voelen: ze hangen vast aan België, met al dat water aan de andere kant, ver weg van hun thuisland.”

Herkenbaar? De Belg bestaat immers niet: dat is toch ook lastig? “Pas op: de Belg bestaat wel, maar dat is geen kwestie van land, maar van mentaliteit. Eten, drinken en genieten, dat zijn de drijfveren van de Belg. Belgen hebben niet te veel ambities. Nederlanders wel. Nederlanders hebben een heel heldere kijk op het doel dat ze willen bereiken. Neem het bouwen van een huis. De Belg wil wel een huis bouwen, maar pakt eerst een lekker trappistenbiertje. Halverwege denkt de Belg: och, dat ziet er toch niet slecht uit. En gaat vervolgens rustig eten en vergeet dan het werk. Een Nederlander eet snel iets uit de muur en bouwt verder.” Zeeuws-Vlamingen worden wel reserve-Belgen genoemd. “Echt? Ja, Zeeuws-Vlaanderen is Vlaamser dan andere plekken in Nederland. Er zijn veel goede restaurants en het eten lijkt op hoe wij het gewend zijn. Ook door het accent dat de mensen er spreken, merk je bijna niet dat je Vlaanderen verlaat. Voor de die hard Vlaming die liever niet naar het buitenland gaat, is Zeeuws-Vlaanderen een goede plek om te beginnen. Naar Nederland is een grote stap, maar als je in Zeeuws-Vlaanderen begint, heb je een zachte overgang. Je ziet het ook aan de huizen, het is allemaal wat minder strak dan verderop in het land. Dat komt door dat bier hè?” Begrijpt u de identiteitscrisis van de Zeeuws-Vlaming? “Heel goed zelfs. Mijn ouders zijn Engels, ik ben geboren in Delft en in België opgegroeid. Ik voel me Belg, maar mijn

Op 26 oktober treden de Bourgondische Belgen op in Terneuzen. Is dat anders dan elders in Nederland? “Zeker! Onder de Moerdijk zijn de mensen veel opener en familialer. Hoe hoger, hoe gereserveerder, merken wij. Dat komt, denk ik, door de temperatuur. En de kwaliteit van het bier natuurlijk!” Mis de voorstelling van Bourgondische Belgen op zaterdag 26 oktober in het Scheldetheater niet. Ook voor de jaarlijkse decembervoorstellingen van Maikel Harte zijn nog kaarten verkrijgbaar! Bestel uw kaarten op www. scheldetheater.nl


vanaF 4 novemBer 2013

Gazette Delausanne (krant gemaakt door Uwmedia)  

Uwmedia heeft veel ervaring in het maken van magazines & kranten en verzorgt het gehele traject; van bladformule, vormconcept, tekstproducti...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you